Вести
23.Мај 2016.
Нова градска скупштина
Потврђивањем мандата за 59 одборника из шест политичких партија и група данас је конституисана нова градска скупштина Лознице на чијем челу је дипломирани економиста Милена Манојловић Кнежевић. Заменик председника скупштине је дипломирани политиколог Драган Вучетић, секретар  Дејан Марковић, дипломирани правник. На предлог градоначелника Видоја Петровића, којем почиње четврти радни мандат, за његовог заменика је изабран доктор Радован Дивнић, лекар специјалиста. Скупштина је изабрала и десет чланова новог сазива Градског већа Лознице.
20.Мај 2016.
Злато младим иноваторима
Злато малдим иноваторима
На 60. међународном Сајму технике у Београду Техничка школа, Центар за таленте и градоначелник Лознице Видоје Петровић награђени су златним повељама Савеза проналазача Србије за успех у представљању стваралачких иновација и пројеката. На штанду сајма технике који је посетио члан Градског већа Дејан Сталовић, лознички ученици изложили су и презентовали своје иновативне радове са којима су претходно освојили награде на регионалном такмичењу Центра за таленте и на конкурсу Француског института ЛАМАП. Средњу техничку школу и град Лозницу на представили су ученици и њихови ментори Марко Стајчић, Радојко Стојановић, Марта Аврамовић, Петар Стефановић и гимназијалац Вукашин Манојловић. Овогодишња посета ученика сајму технике у Београду јединствена је за нашу школу и остаће упамћена по томе што су ученици на сајму технике боравили не као посетиоци већ као учесници, излагачи, говоре професори  Вера Милићевић и Томислав Мијић.
20.Мај 2016.
На Ђачком сабору
На Ђачком сабору
Програм овогодишњег 45.Ђачког Вуковог сабора  биће у знаку 160. годишњице рођења великог научника Николе Тесле. У програмима које приређују ђаци основних и средњих школа из нашег града у плану су радионице које за тему имају језик, ликовну културу и традицију. Ове године посебан нагласак ставља се  на истраживање у области језика а повод су Вукови азбучни ковчежићи који су  постављени  у Тршићу за петогодишњицу рада Музеја језика и писма. Треба да подстичу  посетиоце да размишљају о значају речи и речника и не само као важне књиге у области језичке културе него  ризнице која сведочи о животу једног народа, његовој историји, свакодневици, култури, обичајима.
20.Мај 2016.
Сутра је Ноћ музеја
Ноћ музеја
Тринаеста Ноћ музеја биће одржана сутра, 21.маја у складу са датумом који је одредила Европска Ноћ музеја са седиштем у Паризу. Ове године организатори Ноћи музеја одлучили су да тематски одреде садржаје тако да је предлог да се у Ноћи музеја говори о страху у жељи да се код посетилаца разбије страх од сујеверја, јер је реч о тринаестој  Ноћи музеја или да се говори о смеху као моћном средству против страха и сујевреја. Организатори су предложили да се обележе годишњице важне за сваку културу а посебно годишњице великих писаца,  јер се ове године обележава 400 година од смрти Вилијема Шекспира и Мигела де Сервантеса. Центар за културу се, имајући ово у виду, определио да у Музеју језика и писма говори  на тему Tерање мракакроз причу о пламену у обичајима и веровањима у Јадру. „Ватра на безброј начина заслужује наше поштовање. Она никада није до краја објашњена нити до краја припитомљена. Истовремено и корисна и опасна, и креирана и самостална, са сопственм принципима који распаљују машту уметника и научника. Крз ову тему осветлићемо овогодишњу Ноћ музеја у Тршићу и кроз комуникацију са посетиоцима поставити питања о томе да ли је страх реакција на мрак или је мрак реакција на страх" каже о Ноћи музеја Ана Чугуровић кустос Музеја језика и писма. Терање мрака почиње у 18 часова. У Музеју Јадра у 20 часова Центар за културу представља изложбу аутора Драге Симића магистра сликарства под називом Творци језика, Портрети књижевника са циљем да прикаже кроз слику али и путем речи оне књижевнике који стварају звук наше матерње мелодије као што то чине Шекспир у Енглеској или Сервантес у Шпанији. У овом делу Ноћи музеја учествују и ученици Гимназије „Вук Караџић". Галерија Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић приказаће у 21 час један од филмова Миће Поповића који увек на актуелан начин својствен само овом великом уметнику говоре о страховима код човека изазваним властитим незадовољствима и туђом злобом. У биоскопу у Вуковом дому културе са циљем да смехом заврши овогодишњу Ноћ музеја Центар за културу ће посетоцима приказати у 22 часа шест документарних и кратких играних филмова из Архива Југословенске кинотеке који за тему имају смех. Посетиоци ће имати прилику да виде, између осталих, и играни филм „Рударева срећа", потом рекламни кратки филм „Све ради осмеха" из 1926, документарни  „Бирање мис Југославије" из 1932. и тако редом до два ујутру. Улаз је на све програме у Ноћи музеја слободан. „Центар за културу је у овогодишњој Ноћи музеја присутан на неколико локација у Србији. У Културном центру у Шапцу у Ноћи музеја гостује Обасјаност невидљивог. Свеће у обичајима и веровањима у Јадру, у Чајетини је наша изложба о развоју српског језика и писма, док Универзитетска књижница у Љубљани обележава овогодишњу Ноћ музеја изложбом која говори о сарадњи Јернеја Копитара и Вука. Веома су разнородни сви програми наше установе у овој великој манифестацији" - истакла је Дајана Ђедовић директорка Центра за културу „Вук Караџић".
20.Мај 2016.
Подстичу читалаштво
Подстичу читалаштво
У Липничком Шору, у основној школи "Свети Сава" поводом дана школе  оживотворен  је пројекат под називом "Декаленд" - мале слободне библиотеке. Мале слободне библиотеке су заправо ормарићи са књигама који стоје на отвореном, тако да су књиге доступне свима у било које доба дана и ноћи, Свако се може послузити књигом из мале слободне библиотеке, прочитати је и вратити, а по жељи и додати нову. Тако се и фонд књига у малој библиотеци увек мења и обогаћује. Циљ је промоција и развој писмености и љубави према књижевности и читању. У свету ове библиотеке постоје дуго, док су прве у Србији, њих четири, урађене тек прошле године, у Сремској Митровици и то је реализовао управо креативни тим удрузења Декаленд. Пета мала слободна библиотека је јуче стигла у лознички крај. Школа у Липничком Шору је поред "кућице за књиге" у оквиру појекта добила и клупу од оловака и мурал који је осликала Лозничанка Даница Веселиновић.
19.Мај 2016.
Обнова државног пута
Обнова државног пута
Саобраћај на државном путу Лозница - Завлака, на деоници Крст - Завлака данас је обустављен од 9 до 18 сати, због радова на санацији пута. Алтернативни путни правци су државни пут Крст - Крупањ и државни пут Крупањ - Завлака. Радови ће се изводити под саобраћајем, уз одговарајућу саобраћајну сигнализацију и опрему  Путеви Србије апелују на све учеснике у саобраћају да поштују постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да прилагоде брзину кретања условима на путу.
19.Мај 2016.
Светски медији о Јадариту
Светски медији о Јадариту
Случајно откривено налазиште српског криптонита код Лознице могло би да донесе огромно богатство компанији "Рио Тинто", пишу страни медији. "Јадарит храни будућност Рио Тинта у производњи литијумских батерија", наслов је текста на порталу Аустралијски пословни преглед о јадариту, који је назван и српски криптонит због идентичног саставу минерала. Британско - аустралијска компанија „Рио Тинто" открила је 2007. налазиште јадарита сасвим случајно, док су у Србији тражили борне минерале. Колико су им намере озбиљне показује податак да су досад уложили више од 60 милиона долара у истраживање налазишта које по проценама вреди 10 милијарди евра. Компанија верује да се у зони Јадра налази око 114,6 милиона тона јадарита са око 1,8 одсто литијум - оксида, што би задовољило чак 20 одсто светских потреба за литијумом. Литијум се продаје по цени и до 5.000 евра по тони и користи се у производњи батерија. Те батерије се, наиме, између осталог користе у електричним аутомобилима, којима се предвиђа све масовнија производња.
18.Мај 2016.
Награда Вукове задужбине
Награда Вукове задужбине
Добитници награде Вукове задужбине за 2015. годину су Милисав Савић, Драгољуб Златковић и Милован Витезовић, саопштила је данас Вукова задужбина. Како се наводи, Милисав Савић добио је годишњу награду за уметност, за роман "La sans pareille - љубавни роман са додацима". Награду за науку добио је Драгољуб Златковић за "Речник пиротског говора", док је награду за дело посвећено Вуку добио Милован Витезовић за књигу "Вук наш насушни". Добитнцима ће награде уручити председник Вукове задужбине Миодраг Матицки и градоначелник Лознице Видоје Петровић, на свечаности која ће се одржати 24. маја у Вуковој задужбини.
17.Мај 2016.
Нова Скупштина града
Нова Скупштина града
Потврђивањем мандата одборника у понедељак 23. маја ове године биће конституисана нова градска Скупштина Лознице. Одборници новог сазива ће изабрати председника и заменика председника Скупштине града а потом је постављење секретара и заменика секретара скупштине. Следи избор градоначелника Лознице, заменика и чланова Градског већа. Почетак је у 10 часова.
17.Мај 2016.
Имунизација
Имунизација
О важности и значају имунизације у спречавању појаве и ширења заразних болести у јутарњем програму ТВ Подриње говорила је Драга Тадић, координатор имунизације у Дому здравља Лозница. Најпре се осврнула  на почетак имунизације на подручју Лознице још 1839.године када је "пелцовањем" било  обухваћено 2.379 лица. Била је то вакцинација против великих богиња и показала се успешна, посебно код деце." О ефикасности вакцине говори и податак из 1850.године да у Подринском округу није било епидемије великих богиња, осим повремених обољевања код невакцинисаних појединаца. Данас се вакцинација у Србији одвија према календару имунизације, у складу са Правилником о имунизацији и начину заштите лековима. Имунизација против одређених заразних болести подразумева обавезну активну имунизацију лица одређеног узраста, обавезну имунизацију лица експонираних одређеног узраста, затим активне имунизације лица по клиничким индикацијама и путника у међународном саобраћају, рекла је Тадић. Зашто вакцинисати новорођенче? Неки родитељи сматрају да је вакцинисање опасно по њихово дете или мисле да је болест толико ретка да нема разлога да се дете вакцинише. Међутим, са порастом невакцинисане деце, могућност појаве неке од тежих заразних болести расте. Циљ вакцинисања није само да заштитите ваше дете, већ да се нека болест искорени на глобалном нивоу, један је од акцената и порука координаторке за имунизацију у Дому здравља Лозница Драге Тадић.
17.Мај 2016.
Пријем деце у вртиће
Пријем деце у вртиће
До 20. маја отворен је конкуре за пријем деце из Лознице, Лешнице и Бање Ковиљаче у предшколску установу „Бамби". Родитељи чија деца до сада нису користила услуге ове установе могу рачунати на једно од преосталих 210 места за малишане.
17.Мај 2016.
Почела дератизација
Почела дератизација
На подручју Лешнице, Новог Села и Чокешине данас је почела систематска дератизација просторија за смештај пољопривредних производа и у непосредној близини окућница, наводи се у саопштењу Одељења за привреду града Лознице. Ова активност је бесплатна за домаћинства у режији екипе предузећа „Еко - тим" Лозница. Ефикасности у овом послу допринеће грађани пажњом  да домаће животиње, пси и мачке, не буду у додиру са препаратима.
16.Мај 2016.
Помоћ пољопривреди
Помоћ пољопривреди
Расписан је конкурс за  субвенције у пољопривреди за регистрована пољопривредна газдинства на територији Лознице. За ове олакшице су издвојена 62 милиона динара из градског буџета  јер се тако  упола смањују трошкови  од вредности инвестиције без ПДВ, односно повраћај утрошених средстава за куповину система за наводњавање, пољопривредне механизације, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, опреме у пчеларству, вештачког осемењавања, бушења артерских бунара, набавку садног материјала у воћарству као и опреме за узгајање печурки. У овој години уводи се субвенција при  набавци уматичених грла јуница, назимица, коза и оваца као и опреме за узгајање печурки. Права да конкуришу за субвенције имају сва регистрована газдинства на територији Града Лознице. Конкурс траје до првог децембра или до утрошка средстава, а новина је да износи нису ограничени по наменама као што је то било претходних година. Фонд ће наредних дана расписати и јавни позив за набавку противградних ракета, као и претходних година, за шта је издвојено 3,6 милиона динара и планирана набавка 110 комада. То би, каже Драгичевић,  са оним што обезбеђује МУП, било у просеку девет ракета по станици и, очекује се, довољно за квалитетну противградну заштиту.
16.Мај 2016.
Лозничка изложба у Шапцу
Лозничка изложба у Шапцу
"Обасјаност невидљивог. Свеће у обичајима и веровањима у Јадру", лозничког Центра за културу две седмице, до 23. маја. биће предствљана у Културном центру Шапца. Прошле седмице на отварању је говорила ауторка Ана Чугуровић, кустос - етнолог - антрополог у Музеју језика и писма у Тршићу, а поставку која указује на обичаје, воскарски занат и употребу свећа у животном циклусу појединаца и заједнице, на вредност ратарских свећа, које су уписане на Листу елемената нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, дизајнирала је Елда Станковић. Изложба је до сада приказивана у оквиру програма Ноћи музеја, Дана европске баштине и Летње школе српског језика, културне историје и превођења у Тршићу. У оквиру прошлогодишње летње школе изложба је преведена на енглески, италијански, немачки, пољски, руски, белоруски и украјински језик и ускоро ће бити доступна и публици у иностранству.
16.Мај 2016.
Завршен фестивал фолклора
Завршен фестивал фолклора
Заједничким концертом у Вуковом дому културе у Лозници завршен је дводневни фестивал дечјег фолклора „Распевано пролеће" у организацији КУД „Фрула" из Липничког Шора. Поред домаћина, играчким кореографијама добар пријем код публике  имали су  фолклорни ансамбли из Батковића код Бијељине, Вишеграда, Богатића, Шапца, Стублина, Белотића, Клења, Брадића, Клубаца и Лознице. - У петак смо исти програм приредили у Липничком Шору и сваке године се трудимо да гостима током дружења покажемо и нека знаменита места лозничког краја. Многи који овде дођу први пут су у прилици да обиђу Тршић, Гучево или Бању Ковиљачу - каже за београдски „Блиц" Драган Пуљезевић, уметнички руководилац КУД „Фрула", истичући да им месна заједница помаже да буду добри домаћини.
11.Мај 2016.
Наша изложба у Словенији
Наша изложба у Словенији
Изложба Музеја језика и писма - Копитар и Вук, аутора  Мирослава Терзића, историчара из лозничког Центра за културу, биће представљена и словеначкој јавности. Њено отварање је у четвртак, 12. маја у Народној и универзитетској књижници у Љубљани.
09.Мај 2016.
Министар отворио дечије одељење
Министар отворио дечије одељење
Министар здравља Златибор Лончар са градоначелником Видојем Петровићем присуствовао је јуче отварању реконструисаног дечјег одељења Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача". - Реч о првом одељењу такве врсте у Србији где се примењују савремене технике лечења беба као и деце старијег узраста, рекао је Лончар и да је „то велики дан за српско здравство и српске бање јер овако јединствено дечје одељење ретко је и у свету. Капацитет је сто кревета за децу и њихову пратњу, све терапије се дају у овом објекту и најмлађи пацијенти неће имати никаквог контакта са осталима, који су у бањи. Реновирање је завршено пре рока и за мање новца него што је планирано, а свака соба има ТВ са 120 програма, интернет и лед расвету. Овакве услове нема ни једна бања у окружењу а свако ко овде дође са упутом РФЗО неће додатно ништа плаћати - рекао је министар Лончар и најавио да прва деца - пацинти стижу данас. Александар Јокић, директор Специјалне болнице нагласио је да уз врхунске лекаре и најсавременију медицинску апаратуру одељење, смештено у вили „Херцеговина", сада има потпуно нови изглед. - Адаптиране су 22 собе за најмлађе пацијенте и свака има сопствено купатило - казао је Јокић истичући да ово одељење спада у ред најмодернијих за рехабилитацију деце на Балкану а да је за његово уређење утрошено укупно 20 милиона динара.
05.Мај 2016.
Користиће индустријској зони
Користиће индустријској зони
Успешно реализован пројекат реконструкције, заштите и увођења даљинског управљања у трафостаници „Лозница 1" подстицај је енергетској инфраструктури индустријске зоне у Лозници. Уз то, инсталисањем нове опреме за стандарде 110/35 киловолти биће стабилизовано снабдевање 25.000 корисника електричне енергије. Завршетком радова вредних 43 милиона динара који су почели пре годину дана у две фазе омогућен је потпуни прелазак на систем даљинског управљања и надзора, каже Александар Марковић директор лозничке Електродистрибуције. „Овом трафостаницом сада се управља из подручног диспечерског центра у Лозници што ће допринети повећању ефикасности, будући да је пре ове инвестиције била потребна читава посада уклопничара за управљање" - рекао је Александар Марковић, директор ЕД Лозница.
04.Мај 2016.
Благодетни огањ дочекан у Лозници
Благодетни огањ дочекан у Лозници
Пламен Благодетног огња, који је поводом највећег празника Васкрса из Јерусалима донет у Београд, дочекан тачно у поноћ и у Лозници, испред Цркве Вазнесења Господњег на Лагатору. Више стотина верника приредило је величанствен дочек а литију су предводили свештеници лозничке цркве уз појање црквеног хора "Свети Роман".
28.Април 2016.
Васкршња честитка
Васкршња честитка градоначелника Видоја Петровића
Градоначелник Лознице Видоје Петровић, поводом највећег хришћанског празника Васкрса у поруци грађанима каже: "Желим да и са овим празником у ваша срца уђе добронамерност а у ваше домове радост. Добронамерност нас води разумевању, толеранцији и поштовању различитости а љубав према другом човеку прва је степеница истинске љубави према Богу. Зато, православним верницима честитам празник, нека га у љубави прославе са својим породицама а свим суграђанима желим здравље и радост! Христос васкрсе!
27.Април 2016.
Радионица Државна помоћ у Републици Србији
Радионица Државна помоћ у Републици Србији
Регионална привредна комора у сарадњи са Привредном комором Србије и Оделјењем за контролу државне помоћи Министарства финансија Владе Републике Србије организовала је у лозничком омладинском центру тематску радионицу „Државна помоћ у Републици Србији" Представници Одељењу за контролу државне помоћи Министарства финансија, презентовали су овом приликом правни оквир и права заинтересованих лица, наводећи примере дозвољене и недозвољене државне помоћи. Област контроле државне помоћи уређена је у складу са преузетим међународним обавезама. У складу са чланом 5. Закона о контроли дозволјена државна помоћ се доделјује ради унапређивања економског развоја подручја, отклањања поремећаја у привреди, за развој  привредних делатности или одређених привредних подручја, за унапређење заштите и старање  културноим наслеђем. Државна помоћ за запошлјавање може да се додели привредним субјектима у свим делатностима, осим субјектима у сектору углја и привредним субјектима у тешкоћама, неки су од акцената  радионице. Државна помоћ за запошлјавање лица са инвалидитетом може да се додели у облику субвенција за зараде. Висина државне помоћи не сме да буде већа од 75% оправданих трошкова.
26.Април 2016.
Превенција малигних болести
Превенција малигних болести
У низу новости посвећених превенцији малигних болести (карцинома дојке и грлића материце), здравствени радници Дома здравља у Лозници организовали су трибине у Руњанима и Лешници. Све активности са тимом најближих сарадника подржала је др Бранка Красавац, в.д. директора Дома здравља. У сарадњи са месном заједницом Руњани, у центру села, организовано је здравствено образовно предавање. Примаријус др Нада Ђурић, епидемиолог била је медијатор великом броју жена окупљеним у просторијама месне заједнице. О важности редовних прегледа говорио је и помоћник директора Дома здравља др Немања Јосић, гинеколог и обавестио их да ПАП-а тестове у овој установи пацијенткиње могу добити за краће време него до сада јер је на њиховој обради ангажована посебна докторка, патолог - цитолог.
25.Април 2016.
Растеретили обавезе пацијената
Растеретили обавезе пацијената
Добром организацијом, заказивањем прегледа телефоном код изабраних лекара, радом две лабораторије, у седишту установе и у Служби за медицину рада на Градилишту, руководство Дома здравља "Др Миленко Марин" на челу са др Бранком Красавац, максимално је скратило све врсте чекања. Време када су пацијенти исцрпљујуће чекали на услуге, данас је прошлост. За теже пацијенте специјализоване екипе установе одлазе кући, пружајући им неопходне здравствене услуге. Возила и екипе Дома здравља опремљене по највишим европским стандардима, у најкраћем времену, стижу и до најудаљенијих делова лозничког краја. Ова установа је од пре неколико година "под капом" локалне самоуправе. Руководство града, предвођено градоначелником Видојем Петровићем, како каже др Красавац, "показује и разумевање, и подршку запосленим, и лепе речи за све што ваљано чине у интересу боље примарне здравствене заштите суграђана". "И кадровски, и организационо, и технолошки, и по медицинској опреми и средствима кадри смо да одговоримо на највеће изазове, али и више од тога", каже др Красавац. "Недавно смо један од најбољих санитета дали у недостатку на коришћење Општој болници која има велике обавезе према пацијентима, не само нашег краја, већ и љубовијског, малозворничког. У време кад је био у квару централни стерилизатор у болници, који користе хирушке гране, даноноћно смо радили стерилизацију за њих, што је за нас и ствар лекарске етике и људског и суграђанског осећаја."
25.Април 2016.
Годишњица Боја на Чокешини
Годишњица Боја на Чокешини
Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у суботу је код споменика јунацима боја на Чокешини, обележио 212. годишњицу тог боја. Свечаност је почела црквеним обредима, парастосом за незаборав на 303 пала браниоца, затим полагањем венаца и одавањем цивилних и војних почасти, праћене уметничким програмом. Венце су положили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, Града Лознице, удружења и грађани који негују традицију ослободилачких ратова Србије. Заменик градоначелника Лознице Радован Дивнић у пригодној беседи истиче да је смисао овог сабора да се клањајући сенима великих слободара свога града, своје Лознице, још једном запитамо колико смо данас мудро разумели своју историју, своју прошлост? Колико смо на тим вредностима засновали своју културу и колико смо инвестирали у надградњу? Зато је Чокешина је за Лозницу симбол, опомена и изазов. Бојем на Чокешини босанским Турцима је онемогућено да пруже помоћ опседнутом Шапцу. Устаници су освојили Шабац првог маја. Јуначка погибија браће Недић и њихових хајдука ушла је у легенду, а бој на Чокешини назван је „српским Термопилима".
22.Април 2016.
Пет година Музеја писма и језика
У Музеју језика и писма у Тршићу данас је обележена петогодишњица рада једног од најмлађих музеја у Србији. Музеј је отворен 21. априла 2011. године уз велику помоћ Града Лознице и Министарства културе и информисања. У целини, као што је знаменито место Тршић, овај Музеј наставља све што је радио и Вук Ст.Караџић - испитује везе између народног и књижевног језика разматрајући контексте њихове употребе, остављајући и записе о навикама из свакодневног живота и могућности повезивања са прошлошћу. Данас је у присуству заменика градоначелника Лознице Радована Дивнића и члана Градског већа Томислава Арнаутовића у дворишту Музеја језика и писма отворена изложба речи на отвореном под називом Вуков азбучни ковчежић. Овим програмом наставља се вишегодишње истраживање Језик у (не)материјалном културном наслеђу које је започела Ана Чугуровић кустос Музеја језика и писма. Изложба обухвата речи из Вуковог Рјечника исписане на 30 ковчежића у које посетиоци и сами могу остављати записане речи и на тај начин бити коаутори Вуков ковчежић. У овом делу програма учествовао је и гуслар Милутин Ђуричић. Музеј језика и писма за своју петогодишњицу постаје богатији за још једну изложбу. Академски сликар магистар Драго Симић је аутор изложбе Творци језика. Портрети књижевника која приказује кроз особен ликовни израз четрнаест књижевника, носилаца лепоте наше матерње мелодије. Овај део програма  у Музеју језика и писма својим наступом су обогатили ученици Гимназије „Вук Караџић" које је припремила Невена Митровић професор српског језика.
22.Април 2016.
Избори су у недељу
Грађани Србије  ће у недељу, 24. априла, на ванредним парламентарним изборима бирати 250 посланика на период од четири године. Право гласа има 6.737.808 грађана који ће се изјашњавати на 8.378 бирачких места, од којих ће 29 бити унутар завода за извршење заводских санкција, а 38 у иностранству. Изборна тишина трајаће до затварања бирачких места у недељу у 20 часова. До тада је забрањена медијска изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата. У недељу, од седам до 20 часова забрањено је и постављање пропагандног материјала странака на удаљености мањој од 50 метара од бирачког места. За предстојеће парламентарне изборе штампано је 6.771.497 гласачких листића лед сиве боје. На локалним изборима у Лозници гласачки листићи ће бити светло плави. За 59 одборничких мандата надметаће се 11 странака, коалиција и група грађана, са укупно 466 кандидата. О изборним резултатима ће одлучивати 74.440 бирача који ће се изјашњавати на 90 бирачких места, једном више него ранијих година, пошто је једно од четири бирачка места у Клупцима са више од пет хиљада бирача подељено на два. На дан избора бирачи треба да понесу личне карте, пасоше или возачке дозволе и позиве за гласање, али и ако нису добили позиве, а уписани су у бирачки списак, грађани ће моћи да гласају. Бирачи који нису у могућности да дођу на бирачко место, могу да гласају уколико до 11 часова на дан избора о томе обавесте бирачки одбор. Бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да, уместо личног потписа, користе печат са потписом, односно личним подацима. Коначни изборни резултати ће бити објављени најкасније  у року од 96 сати од затварања бирачких места, односно најкасније 28. априла у 20 часова.
21.Април 2016.
Посетили обданиште
Дечје обданиште ''Чаролија''  на Лагатору један је од потенцијала града Лознице. На простору од три хиљаде квадрата у њему је већ три године омогућен целодневни боравак за три стотине малишана и то је велики подстицај за њихове родитеље. Прави ефекти ове инвестиције све су више видљиви захваљујући посвећености васпитача, њихове креативности и примени европских стандарда у одгоју најмлађих генерација Лозничана каже градоначелник Видоје Петровић за кога је пре 2 дана био организован пријем у тој установи. Руководство ове предшколске установе било је домаћин, како градоначелнику, тако и мајкама са троје и више деце које ће од 9. до 20. маја конкурисати за пријем својих малишана за боравак који је према одлуци локалне самоуправе бесплатан. 
21.Април 2016.
Расписана два јавна позица за почетнике у пословању
Расписана два јавна позица за почетнике у пословању

У циљу пружања подршке оснивању нових предузећа, подстицања запошљавања и одрживог и свеобухватног развоја 20. априла 2016. године расписана су два јавна позива за доделу кредитних и бесповратних средстава почетницима у пословању.
Реч је о два програма чија је укупна вредност 600 милиона динара, који се реализују у оквиру Године предузетништва и које Министарство привреде спроводи са Фондом за развој и Развојном агенцијом Србије.

1. Пројекат подршке почетницима за започињање посла - старт-уп који реализује Развојна агениција Србије у сарадњи са акредитованим развојним агенцијама (АРРА) окренут је младима, женама, особама са инвалидитетом, онима који су остали без посла у процесу приватизације или су из девастираних подручја. Овим програмом осетљивијим циљним групама омогућава се да конкуришу својом идејом, прођу обуке за започињање бизниса и израду бизнис плана. Најбоље пословне идеје добиће бесповратну помоћ и менторинг у раној фази развоја, када су и најосетљивији. Укупна расположива средства за реализацију овог пројекта износе 100 милиона динара. Све информације о условима јавних позива заинтересовани могу видети на интернет презентацијама Министарства привредеРазвојне агенције Србије и Године предузетништва.

Текст јавног позива и потребну документацију можете преузети овде: линк

2. Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике  у пословању који се реализује са Фондом за развој представља комбинацију 30 одсто бесповратних средстава и 70 процената повољних кредита Фонда. За његову реализацију Министарство привреде је определило 150 милиона динара за доделу бесповратних средстава, док је Фонд за развој за кредитирање предузећа и предузетника определио 350 милиона динара.
За средства по овом програму могу аплицирати незапослена лица, постојећи предузетници, микро и мала предузећа, која су регистровани у АПР-у, најраније у години која претходи години подношења захтева. Она се могу користити за набавку опреме, доградњу, реконструкцију, опремање, адаптацију или санацију пословног или производног простора, као и за набавку трајних обртних средстава која могу да учествују највише до 20% у структури укупног улагања.
Кредити Фонда се одобравају са роком отплате до пет година, у оквиру кога је грејс период до једне године. Каматна стопа је 1,5 одсто годишње уз гаранцију банке и 3 процената  годишње уз остала средства обезбеђења - различите врсте хипотека, уговорно јемство, меница и сл.
Све информације о условима јавних позива заинтересовани могу видети на интернет презентацијама Министарства привредеФонда за развојРазвојне агенције Србије и Године предузетништва.

Текст конкурса и потребну документацију можете преузети овде: линк

За додатне информације можете се обратити Регионалној развојној агенцији Подриња, Погорине и Рађеине доо Лозница, Јована Цвијића 20.  тел. 015/876-096, office@rrappr.rs.

Контакт особе: Србослав Јагодић 064/64-269-45, sjagodic@rrappr.rs
                              Ивана Ракочевић  064/64-269-43, irakocevic@rrappr.rs

21.Април 2016.
Тим за спасавање на води
Тим за спасавање на води
О сигурности људи лозничког краја у време елементарних непогода бринуће и стручно спасилачки тим за акције на води у који је укључено 12 припадника ватрогасно - спасилачких јединица из Лознице  и Шапца. Њихова обука реализована је на Дрини у Брањеву под надзором помоћника начелника Сектора за ванредне ситуације Горана Николића. Део њихове обуке пратио је градоначелник Лознице Видоје Петровић који је рекао да је струлним радом добро унапређивати ову област, али да локална самоуправа и држава и даље треба уређују водотокове који су у њиховим надлежностима. - Само заједничким радом можемо превазићи последице елементарних непогода, рекао је Петровић.
21.Април 2016.
Мађарска донација болници
Мађарска донација болници
У организацији Министарства спољних послова и спољне трговине Мађарске преко екуменских хуманитарних организација Будимпеште и Новог Сада лозничкој општој болници уручена је кроз пројекат „Рехабилитација после поплава" донација вредна 82.000 евра. - Реч је о четири нова апарата за дигитализацију рендген слике чија је набавка стигла у договору са директором болнице у циљу подизања квалитета услуга пацијентима, рекла је Аника Леваи, амбасадорка добре воље, иначе супруга Мађарског премијера Виктора Орбана. У име домаћина на вредним покообима захвалио се градоначечлник Лознице Видоје Петровић и директорка опште болнице Мира Вучетић. У делегацији поред госпођеЛеваи били су и Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Београду, Ласло Легел, директор Екуменске организације и Ференц Виско, државни секретар у Министарству здравља Србије.
19.Април 2016.
Завршен позоришни фестивал
Завршен позоришни фестивал
После осам врло атрактивних позоришних вечери зачињених уметничким достигнућима из седам позоришних центара Србије на свени у Лозници је спуштена завеса 10. Фестивала глумачких остварења. У част награђених, Академија 28 из Београда извела је представу „Луда журка" Марка Комолетија у режији Миленка Павлова. Награда за најбољу главну женску улогу на фестивалу додељена је Милици Илић, за улогу Антоније у представи „Немам да платим и нећу да платим" Дариа Фоа, коју је извело Позориште „Бата Булић" из Петровца на Млави у режији Милоша Јагодића, док је у мушкој конкуренцији ову титулу понео Ненад Петровић за улогу Неше у представи „Саб(х)рана дела Виљема Шекспира" по тексту Боргесона, Лонга и Сингера, Градског позоришта из Јагодине у режији Бранислава Недића. У категорији најбољих епизодних улога награде су добили Оливера Миљаковић Радаковић, за улогу Јасмине, у представи „Кад се ми мртви покољемо" Аматерског позоришта КУД „Бриле" из Беочина, и Љубомир Денић за улогу Наредника и Поручника у представи „Немам да платим и нећу да платим" Позоришта „Бата Булић" из Петровца на Млави. За најбољег младог глумца проглашена је Ивана Стојановић за улогу Нине у представи „Галеб" Рачанског позоришта. Користећи своје право, а у складу са одлуком Организационог одбора фестивала, да, уколико се својим глумачким остварењем посебно истакне неко од глумаца из представе домаћина, Позоришта КУД „Караџић", која, иначе, није у конкуренцији за награде, жири је донео одлуку да се додели још једна награда у конкуренцији најбољих главних мушких улога фестивала Зорану Грујићу, за улогу Јеврема Прокића у Нушићевој представи „Народни посланик". Заједно са Грујићем, награду „Петар Грујић" за допринос развоју лозничког позоришта добио је и Драган Тошић, председник КУД „Караџић".
18.Април 2016.
Боље водоснабдевање
Црпна подстаница лозничког водовода са три пумпе у Горњем Добрићу појединачног капацитета 25 литара у секунди једна је од новијих инвестиција јавног дистрибутера пијаће воде реализована кроз програм КФВ немачке развојне банке. Допринеће уједначеном водоснабдевању јадранских села до Чокешине где је више година у летњој сезони то био непремостив проблем. Месна заједница Горњи Добрић је обезбедила део парцеле за подизање постројења. По речима градоначелника Лознице Видоја Петровића који је са замеником Радованом Дивнићем, директором „Водовода и канализације" Драгославом Добрићем и одборником Зораном Николићем, присуствовао почетку рада водоводне подстанице, ово је „потврда политике на делу" и уз реконструкцију и асфалтирање путева кроз сеоска подручја, императив одговорног односа руководства према грађанима. За изградњу подстанице у Горњем Добрићу инвестирано је 115.178 евра а за подстаницу у Чокешини 95.675 евра из програма немачке Развојне банке.
14.Април 2016.
Дринска у завршници
Дринска у завршници
После комплетне реконструкције првог километра Дринске улице настављени су завршни радови на преосталих 300 метара саобраћајнице који ће трајати десет дана. Ово је саопштено јуче после обиласка градоначелника Видоја Петровића те приградске улице. Успешности у реализацији овог пројекта поред финансијског улагања 4 милиона динара допринело је планско реализовање свих активности, стрпљивост и добра сарадња са грађанима који живе у Дринској улици рекао је градоначелник Лознице, износећи задовољство што је окончана још једна велика радна победа на модернизацији лозничке инфраструктуре. По његовим речима тежиште активности у највећој лозничкој месној заједници преноси се у две месне заједнице Лозничког Поља. Подриње и Степу Степановић, где су приоритетни радови на канализационом колектору. Дуж Дринске улице урађена је мрежа кишне канализације на 1760 метара а предстоји изградња пешачких стаза и расвете што је у плану да буде завршено у наредној години.
14.Април 2016.
Асфалтирана Лолина у Ковиљачи
Асфалтирана Лолина у Ковиљачи
У Бањи Ковиљачи у улици Иве Лоле Рибара, приводи се крају реконструкција електромреже старе 40 година,у дужини од 800 метара. Како је најављено,ово је био предуслов да би се асфалтирала ова улица у дужини од 835 метара која је јуче и успешно реализована. Ово путно градилиште где живи  већи број грађана Бање Ковиљаче јуче је посетио градоначелник Видоје Петровић, истичући да  је то једна из низа градских инвестиција која се реализује према утврдјеном плану у сарадњи са Дирекцијом за развој и управљање у бањи. Дејан Сталовић из Градског већа  најавио је почетак радова на Козлучком навозу у вредности 2.000.000 динара" истакавши  да је права прилика да се реши проблем који траје веома дуго. „Ми на овај начин полако завршавамо комунално сређивање централног дела Бање Ковиљаче и полако радове "селимо" рубним деловима Ковиљаче"- рекао је Сталовић.
11.Април 2016.
Дани позоришта

Десети фестивал глумачких остварења обележиће април у Лозници. Почетак је вечерас првом представом „Народни посланик" по тексту Бранислава Нушића,  у извођењу позоришта "Караџић". До 18. априла то је  једниствена прилика да се лозничкој публици прикаже глумачко умеће како позоришне сцене нашег града, тако и гостујучих позоришта који доносе пред публику ове представе:,,Кад се ми мртви покољемо" Аматерског позоришта КУД-а ,,Бриле" Беочин, "Галеб" по тексту Антона Павловича Чехова у извођењу позоришта,,Радоје Домановић" из Раче., "Немам да платим и нећу да платим"у извођењу позоришта,,Бата Булић" из Петровца., "Саб(х)рана дела Виљема Шекспира" Градског позоришта из Јагодине, "Нушић у Трстенику" Позоришта Народног универзитета - Трстеник., "Чудо у Шаргану" по тексту Љубомира Симовића, у извођењу Позоришта ,,Стеван Сремац" из Црвенке... Представа у част  награђених ,,Луда журка",Академије 28 из Београда у режији Миленка Павлова на програму је задњег дана представљања , 18. априла.

08.Април 2016.
Повеља за свестрани развој града
Повеља за свестрани развој града
Видоју Петровићу, градоначелнику Лознице, јуче је у Новом Саду на манифестацији "Пут ка врху" у Матици Српској уручена повеља "Капетан Миша Анастасијевић" за допринос свестраном развоју града. Ово је додела признања онима који су на регионалним манифестацијама такође награђени, па сада, како кажу у агенцији "Медија инвент", признања добијају најбољи међу најбољима. Међу лауреатима су  поред председника Владе Србије Александра Вучића, угледни ствараоци, привредници, лекари попут Миодрага Стојковића, српског истраживача  из области генетике, професори, златна ватерполо репрезентација Србије. Градоначелник Видоје Петровић је на манифестацији у Лозници за регион Подриња проглашен за личност године, а овога пута награду је примио за допринос свестраном развоју града, "као сјајан пример како може да се створи ваљан живот у граду и крају кад постоје воља, жеља, снага, знање и умеће". Капетан Миша Анастасијевић, и данас, после много година буди свест да је „богатство отечества у давању, племенитости, друштвеној одговорности, доброчинствима као божјем благу које нам срце и душу веселе", каже председник жирија доктор Радован Пејановић. Повељу градоначелнику Лознице уручио је велики српски писац Перо Зубац. - Дивно је бити у друштву лауреата, међу којима је на првом месту премијер Александар Вучић, рекао је Петровић, истичући да Лозница иде дугим кораком напред у свим сферама живота и рада уз подршку Владе Србије. Признање  које је додељено премијеру Србије, у његовом одсуству примила је министарка јадранка Јоксимовић, која се захвалила у име награђених.
06.Април 2016.
Јадрани у Британији
Јадрани у Британији
Асоцијација за словенске и источноевропске студије у Кембриџу, у Фиц Вилијам колеџу, на годишњој научној конференцији представља пројекат Центра за културу „Вук Караџич" под називом "Развој српског језика и писма кроз историју",  ауторке Дајане Ђедовић . Стручне радове на конференцији, која се организује у Кембриџу, изложиће Ана Чугуровић, етнолог - антрополог Музеја језика и писма, Драгана Грбић, истраживач  из Института за књижевност и уметност, Ребека Рајт и Кетлин Сејс са Универзитета у Нотингему и директорка центра за културу у Лозници  Дајана Ђедовић која каже да ће овај позив искористити да на најбољи могући начин промовише српску културу, језик, историју, али и Лозницу са свим њеним потенцијалима. Оне ће учествовати  и на панел дискусији о Тршићу, као месту у којем се  већ пет година  одржава Летња школа српског језика, културе, историје и превођења. Ову јединствену промоцију заједно организују Институт за књижевност и уметност,  Центар за културу, а до сада је окупила 44 студента са 18 универзитета из десет европских земаља.
06.Април 2016.
Ризница Јадра
Ризница Јадра
У самом центру Лознице, у згради некадашње Старе апотеке смештен је један од најлепших примерака градске архитектуре у овом делу Србије. Музеј Јадра садржи предмете из свих области живота и рада људи овог краја - од праисторије до 1950. године. Поред, археолошке, етнолошке, историјске, уметничке и збирке ордења у Музеју Јадра се може видети и преко 1.500 докумената и фотографија. Осим сталне поставке, годишње се приреди и око десет нових изложби. Највише се радило на локалитету Пауље. Ту су се нашли многи предмети ископани у старим гробницама и највећи део предмета који су, управо ту пронађени, чувају се у музеју. Музеј програмски учествује и у обележавању значајних датума, догађаја и личности попут Момчила Гаврића, најмлађег војника у Првом светском рату. Изложене су и личне ствари чувеног лекара и хуманисте Миленка Марина. Ту је његов радни сто, машина на којој је писао дијагнозе и рецепте, као и прибор за преглед пацијената. У дворишту Музеја смештен је чамац за који се верује да потиче из 17. века, а кога су 2011. године пронашли риболовци на обали Дрине. Пловило дугачко око седам метара заштићено је од даљег пропадања.
05.Април 2016.
Лозници треба још један већи инвеститор
Александар Вучић посетио Лозницу
У Лозницу морамо да доведемо још једног великог инвеститора, који ће запослити више од 1.000 радника и то ћемо да урадимо у наредних годину дана, поручио је у данашњој посети овом граду председник Владе Србије Александар Вучић. "То ћемо да урадимо у наредних годину дана, као што сам то обећао и као што је испуњено у Обреновцу, Владичином Хану и Крупњу", рекао је Вучић и додао да ће брже него што се чини бити завршена још једна трака пута Шабац - Лозница, објавио је РТС. Подсетио је да је први пут Фискални савет похвално говорио о економској политици владе, оценивши да је стање у буџету добро, што, како је истакао, показује да реформе дају резултат. "Тежак, озбиљан рад увек даје резултате, а не празна прича колико год да је добра", рекао је у Лозници Александар Вучић.
01.Април 2016.
Посета делегације из Птуја
Посета делегације из Птуја
Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је са сарадницима из Градског већа и градских установа  организовао пријем за делегацију словеначке општине Птуј.  Радује нас свако приближавање људи, идеја и програма, свега по чему је Лозница отворен град, биле су речи лозничког градоначелника, који је госте из Словеније предвођене жупаном Марином Семчарем упознао са капацитетима градске управе, потенцијалима  у области привреде, пољопривреде, здравства, екологије и водоснабдевања, туризма и културе. По речима Петровића Лозница се све шире потврђује и као део  као еврорегије  којој гравитира више од 60 локалних заједница Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе кроз пројекте прекограничне сарадње. Делегација из Птуја је изразила задовољство  европским путем Србије и прихватила позив  да својим провереним искуствима при изради европских пројеката допринесу њиховој реализацији. То конкретно, у октобру ове године, значи укључивање у заједнички пројекат „Европа за грађане" градова Лознице,  пољског Плоцка и словеначког Птуја, којем ће претходити три међудржавне конференције. Биће то тимски подухват  где би се преко јавног сектора  и институција три града,  до коначног успеха, усвојила корисна искуства у даљем подизању квалитета живота грађана. Ово је један од првих корака у партнерству са општином Птуј а обе делегације су се сложиле да би се даља сарадња могла потврђивати и у повезивању привредника и предузетника два града.
31.Март 2016.
Зајача ускоро здраво место

- Данас су почели радови на санацији отпадне шљаке из рудника „Зајача" који представља једну од црних еколошких тачки Србије. Тако ће се трајно решити проблем загађења пијаће воде, ваздуха и земље тешким металима које годинама угрожавају здравље локалног становништва. Отварању радова су присуствовали државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић, градоначелник Лознице  Видоје Петровић и представници градске управе и месних заједница. Овом приликом градоначелник Видоје Петровић истакао је да је до решења вишегодишњег проблема на санацији депоније опасног отпада у Зајачи дошло заједничким радом Града Лознице, Владе Републике Србије и ресорног министарства. Почетак радова, чија укупна вредност износи 216 милиона динара, је добра вест не само за мештане Зајаче и њихову децу, већ и за сам град Лозницу. Ово је прилика да мештане овог краја обавестимо и да ускоро крећу радови на изградњи градске водоводне мреже за три месне заједнице: Зајачу, Пасковац и Воћњак". На депонији у Зајачи, која се простире на неколико десетина хектара, налази се око 600 хиљада тона огарака и шљаке антимона, олова и осталих тешких метала који угрожавају здравље становништва. Имајући то у виду, санација ове депоније представља један од најзначајнијих пројеката у области заштите животне средине у Србији у последњих  десет година.  „Влада Републике Србије и ресорно Министарство је, упркос бројним изазовима, омогућило решавање деценијског загађења животне средине пројектом санације, затварања и рекултивације депоније отпадне шљаке из топионице „Зајача". Овај пројекат је у потпуности у складу са нашим најзначајнијим стратешким документима и приоритетима. Очување здравља наших суграђана и заштита животне средине су две узајамно нераздвојиве области и мени је лично задовољство што данас присуствујем почетку радова на решавању овако значајног питања, који се тиче квалитета живота свих наших грађана", истакла је државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине, госпођа Стана Божовић.

31.Март 2016.
Асфалт у Дринској улици
Асфалт у Дринској улици
Завршени су радови из прве фазе асвалтирања Дринске улице у дужини 1013 и ширини шест метара. Комплетно урађена нова траса пута са тротоарима, расветом и канализационом мрежом, представља велику подршку подизању квалитета живота осам хиљада грађана који ту живе и услова у којима функционише двадесет предузетничких радњи и осам привредних друштава. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић каже да је завршена фекална канализација у дужини од 1300 метара и да је крајем 2015. године започета реализација пројекта кишне канализације у дужини од 1750 метара. По завршетку радова у Дринској улици путари и механизација се упућују у месну заједницу Лешница где је у плану асдалтирање улице Хајдук Станка, затим у месне заједнице Стража, Доњи и Горњи Добрић, Руњане, Липницу, Трбушницу, Драгинац , Јаребице и Велико Село.
31.Март 2016.
Унапређивање регионалне сарадње
Унапређивање регионалне сарадње
Конференција „Сарадња на реци Дрини - сарадња у Европи" која је јуче организована у Бањи Ковиљачи била је нови искорак на плану даљег унапређивање сарадње међу суседима у региону и јачања привредних и друштвених односа. Поздравну реч упутио је градоначелник Лознице Видоје Петровић након чега се обратила министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Франц Богович, посланик у Европском парламенту и Предраг Перуничић државни секретар у министарству омладине и спорта. Представљени су различити пројекти и примери добре праксе и добре сарадње међу суседима у региону. Размењена су искуства и пројектне идеје о значају европских фондова за развој у Европи говорили су Един Билберовић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ, Ана Илић, замена директора канцеларије за европске интеграције, Моника Кирбиш Шојт доскорашња државна секретарка у влади Словеније. Било је речи о припреми квалитетних пројеката што је и основна замисао конференције чији је организатор град Лозница и Регионална развојна агенција ''Подриње, Подгорина и Рађевина''.
29.Март 2016.
Уручене награде Капетан Миша Анастасијевић
Уручене награде Капетан Миша Анастасијевић
Агенција Медиа Инвент, Универзитет у Новом Саду и Град Лозница, организовали су у Вуковом дому културе уручење признања „Капетан Миша Анастасијевић", које се додељује за посебне пословне и друштвене резултате у току једне календарске године. Ово својеврсно оцењивање и вредновање предузетничког стваралаштва, организује се у оквиру пројекта „Пут ка врху", који је настао пре 16 година у циљу афирмације привредног и друштвеног стваралаштва Србије. Награду за личност године добио је градоначелник Лознице Видоје Петровић, који је поручио да се капетан Миша Анастасијевић, знаменити српски задужбинар и пословни човек, кроз манифестацију „Пут ка врху" још више приближио „земљацима Вука Караџића, који је својим делом ударио темеље савремене Србије". Приближио је и окупио све нас који волимо да радимо, градимо и остављамо дела иза себе у разним областима живота и рада. Славећи и захваљујући се капетану Миши ми се обавезујемо и заветујемо да ћемо и даље радити и градити, на понос и на услугу своме роду и својој отаџбини - рекао је Петровић. Амбасада Јапана добила је признање за донаторство и јачање пријатељских веза народа Србије и Јапана, а Амбасада Италије за сарадњу, разумевање и ширење пријатељства. Епископ Шабачки Лаврентије добитник је признања за светосавски пут задужбинарства, организација УСАИД за подршку развоју и унапређење квалитета живота, а Стална конференција градова и општина Србије као најбољи партнер. Признање је додељено и компанији „Chabros дрвна индустрија" за квалитет, лозничком предузећу „Стим-Импорт" за унапређење технологије и међународне стандарде, а за најбољи аграр у региону признање је уручено „Задругару" из Љубовије, чији директор је Живорад Павловић. Признање за најбољи породичнији бизнис у региону добила је фирма МБМ Рад из Лознице (директор Бранислав Шотра), а за пословну визију Миленко Божић, власник лозничке компаније „Натура траде". Зоран Грујичић, академик СКАНУ, власник компаније „ГМЗ Ерваматин" проглашен је за најменаџера, а Кланица и прерада меса „Два брата" из Козјака за најбоље мало предузеће. Опште удружење предузетника из Лознице награђено је за унапређење привредног амбијента, а Етно село „Сунчана река" из Горње Ковиљаче за афирмацију туристичких потенцијала. Специјална болница за рехабилитацију „Бања Ковиљача" награђена је за изузетан допринос развоју здравственог туризма, а Удружење бубрежних болесника „Реналис" за јачање и промовисање основних људских права особа са инвалидитетом. Ловачко удружење „Гучево" добило је признање за очување дивљачи и природне средине, а Позориште „КУД Караџић" за чување традиције и пројекте из области културе. Основна музичка школа „Вук Караџић" награђена је за неговање музичке културе међу младима, а Димитрије Павлов, ученик Гимназије „Вук Караџић" за успех на научној Олимпијади у Јужној Кореји. За висок ниво здравствених услуга награђен је др Владимир Гајић и његова уролошка одринација у Козјаку. Нагреде су уручили песник Перо Зубац и директор Медиа Инвента Владо Маркановић.
28.Март 2016.
Регионална конференција у Лозници
Регионална конференција у Лозници
Лозница је била домаћин Регионалне конференције о женском предузетништву под називом „Снага и креативност жене у пословању", која је у седишту града окупила предузетнице из око 20 градова Србије и региона. Саветница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Беатрис Грозданић рекла је да је женско предузетништво у Србији и даље мало заступљено и да би женама требало помоћи да се својим пословима боље позиционирају на тржишту Србије  и шире. Она је  навела да је у току успостављање виртуелне мреже која ће омогућити да се брже и боље информишу о средствпма која се малим и средњим предузећима додељују из фондова Европске уније, као и да им се помогне у прибављању документације потребне за учешће на тендерима, што, према њеној оцени предузетницама представља највећу потешкоћу. Тим поводом, градоначелник Видоје Петровић је изјавио да „жене по ко зна који пут показују да и те како имају осећај за бизнис" и „да врло често у послу којим се баве постижу запажене резултате". Он је изразио задовољство што су град Лозница и „Креативна визија" носиоци данашње манифестације која има регионални карактер. То је, како је навео, нешто што би требало да охрабри Лозничанке, да не очајавају и да не морају да буду само мајке, домаћице и супруге, већ и да на тржишту овог подручја има места за разне видове бизниса, којима би се требало посветити. „Ово је време за бизнис и за рад и наравно да ћу ја као градоначелник и да ће град Лозница увек пружати подршку женском предузетништву".
28.Март 2016.
Посао за 500 радника
Посао за 500 радника
Потписивањем уговора о пословно техничкој сарадњи града Лознице и турске команије „Минтеи" која је регистровала своје предузеће у Србији, стварају се услови за запошљвање 250 радника у првој фази, до краја априла, и још  толико до краја ове године, изјавио је данас градоначелник Лознице Видоје Петровић. - Лозница је пружила пуну подршку партнерима из Истанбула који ће овде уложити око 2,5 милиона евра и у даљој  сарадњи са владом Србије даље ће активним подстицајима и према другим инвеститорима потврђивати да је град са повољним пословним окружењем, рекао је градоначелник Петровић. Крајем априла ће преко филијале Националне службе запошљавања  бити започета стручна обука  кадрова што је назнака да ће из предузећа, које ће бити смештено у халама команије „Пејак Хандел", за европско тржиште бити произведене прве мушке кошуље са реномираним  робним маркама, рекла је Скарлет Ђокић, сувласница и директорка предузећа. - Компанија „Минтеи" овде инвестира најмодернију технологију на Балкану  чији је власник  половине капитала господин Неџад Тајан док је друга половина српска имовина, рекла је Ђокић, која је пореклом из Лознице.  Један од сувласника фирме  у првој изјави за медије рекао је да се нада обострано плодној сарадњи јер ће у новом предузећу бити упослена млада радна снага.
28.Март 2016.
Три јубилеја Светог Николаја
Три јубилеја Светог Николаја
Српска православна црквена општина у Лозници обележила је три јубилеја Светог владике Николаја Српског свечаном академијом у Вуковом дому културе, пише београдски Блиц. Пригодним програмом обележено је 135 година од рођења, 60 година од упокојења и 25 година од преноса његових моштију из Америке у Србију. У поздравном говору градоначелник Видоје Петровић, који је пре пар година одикован орденом са ликом Светог оца Николаја, истакао је да је Лозница у протеклим годинама остварила квалитетну сарадњу са шабачком епархијом, црквеном општином, њеним одбором, старешинством и свештенством. - Настојали смо да директно или посредно доприносимо у овој сфери,  па је тако у протеклој деценији локална самоуправа издвојила више од пола милиона евра  за унапређивање програма верског живота на сваком делу територије града, што је видљиво и у активностима на подизању нових храмова у Лозничком Пољу, Воћњаку, Лагатору - поручио је градоначелник Лознице. Уметнички програм извели су Дечји црквени хор „Свети Сава" и Мешовити црквени хор „Свети Роман Слаткопојац", којима руководи Драган Ђедовић, група „Упсиде доwн", ученици лозничке гимназије и ОШ „Анта Богићевић", а свечану беседу и предавање о Николају Велимировићу одржао је Горан Раденковић, професор Београдске богословије.
23.Март 2016.
Успостављена сарадња са Истамбулом
Успостављена сарадња са Истамбулом
Делегација истамбулске општине Малтепе у Турској од јуче је у тродневној, узвратној посети Лозници. На пријему код градоначелника Видоја Петровића и сарадника из Скупштине и Градског већа, у срдачној атмосфери, потписан је протокол о сарадњи два пријатељска града са намером да се она нарочито ојача у сфери привреде. Градоначелник је изнео задовољство што ће ускоро из Истанбула у Лозницу стићи инвестициони капитал фирме „Минтеи" која ће овде започети конфекцијску производњу за тржиште Европске уније. Он је подсетио да под једнаким условима сви инвеститори  имају  подршку - и локалне самоуправе и владе Србије на челу са премијером Александром Вучићем. Госпођа Џенан Донер, заменик председника општине Малтепе пренела је поздраве свог руководства и најавила да ће један од првих корака добре сарадње бити августовска промоција наше културе, уметности, фолклора и кухиње у метрополису на Босфору. Крајем септембра или у октобру, како је рекла Донер, Истанбул треба да буде домаћин међународне Конференције за дијалог. Она ће окупити четрдесет земаља у вези решавања избегличке кризе па ће, рекла је, организаторима бити драго да се раду овог скупа  прикључи и Лозница. На састанку дванаесточлане делегације руководства Малтепеа са привредницима у Спортском центру „Лагатор" представљени су потенцијали нашег града а сутра ће гости боравити у Специјалној болници у Бањи Ковиљачи.
21.Март 2016.
Отворен мост у Драгинцу
Отворен мост у Драгинцу
Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић присуствовала је данас свечаности поводом отварања реконструисаног моста преко Јадра у Драгинцу. У име града Лознице, пред више стотина грађана градоначелник Видоје Петровић у изјави захвалности због подршке Владе Србије угроженима у поплави је рекао да је поред ове инвестиције изграђено 12 нових кућа, обезбеђена солидарна финансијска подршка од двеста милиона динара за 1073 поплављена домаћинства, што је уз санацију на обнови путева, мостова и клизишта преко Канцеларије за обнову и развој улагање државе од око петсто милиона динара. Михајловић је рекла да је актуелна влада у претходне две године у Србији направила 276 мостова чија је укупна дужина 15 километара, као и да ће у 2016. бити направљено још 20 мостова. "Од данас 8.500 људи ће моћи да иде преко овог моста из више села и неће имати проблеме који су били присутни у претходне две године, рекла је Михајловић. Како је рекла, Влада Србије и премијер Александар Вучић никада неће бити са стране, увек ће бити са нашим људима и чинити све што може да се живи боље", поручила је Михајловић. Она је додала да је премијер Вучић након поплава 2014. стално био са својим грађанима, као и други чланови владе. Михајловић је истакла да мостови увек спајају и да грађани у том делу Србије више неће морати да круже километрима унаоколо. Мост на Јадру са пешачким стазама дужине 49 метара је рехабилитован је заједно са приступним путем, а вредност радова који су финансирани из буџета је 58,8 милиона динара.
18.Март 2016.
Одрживо решење за Кур салон
Одрживо решење за Кур салон
Дирекција за имовину и Специјална болница за рехабилитацију "Бања Ковиљача" данас су реализовали раније постигнут договор о преузимању "Кур салона" под управу  Специјалне болнице за рехабилитацију "Бања Ковиљача". Том чину је, поред менаџмента Специјалне болнице, присуствовала Мирјана Ћирић из Министарства здравља, градоначелник Лознице Видоје Петровић, као и Јован Воркапић, в. д. директора Републичке дирекције за имовину. - Донето је одрживо решење за Бању Ковиљачу, Лозницу и саму државу рекао је градоначелник Петровић износећи очекивање да ће управа Специјалне болнице,уз несебичну подршку града и даље подизати квалитет своје делатности. Градоначелник је изразио захвалност грађанима Ковиљаче који су легитимно скренули пажњу јавности на стање у каквом се затекао "Кур салон". Подсетио је на договор који је постигнут са министром здравља Лончаром о ургентној санацији крова и даљим мерама из акционог плана према пројекту чији је наручилац град Лозница.  Он каже да су се стекли услови да се "Кур салон" сачува од уништавња и постане значајно место за конгресни туризам. - Ако желимо да градимо демократско друштво то подразумева владавину права што упућује на закључак да још неки објекти у Бањи Ковиљачи у циљу очувања треба да добију одговоре од надлежних институција државе кроз позитивну законску праксу и прописе - закључио је Петровић.
17.Март 2016.
Помоћ поплављеним у Лучанима
Помоћ поплављеним у Лучанима
Из Лознице је јутрос у Лучане отпутовала трочлана делегација  са градоначелником Видојем Петровићем која ће председници општине Весни Стамболић уручити солидарну робну помоћ за угрожене у недавној поплави. - Ми у Лозници добро знамо шта грађанима значи подршка у време поплаве јер смо пре две године прошли кроз такву невољу. Лакше смо је поднели захваљујући подршци садашње владе Србије и солидарношћу других градова и општина, рекао је у изјави за медије градоначелник Лознице при поласку у Лучане. У камиону који је одвезао робу налази се 25 веш машина и већа количина детерџента и хемијских средстава у вредности од милион динара.
15.Март 2016.
Сарадња Тузле и Лознице
Сарадња Тузле и Лознице
У Тузли је јуче поново успостављена сарадња између града Лознице у Србији и Тузланског кантона у Босни и Херцеговини. Градоначелник Лознице Видоје Петровић сматра да алтернатива ни за Тузлу ни за Лозницу не постоји, осим заједничког пута у еуропску унију. "Сви ми желимо да имамо добро пословно окружење, да наши грађани имају пристојан живот. Ово је први корак који треба да трасира неки нови пут добре сарадње, добрих пријатељских односа", оцењује Петровић. Он сматра да заједнички приступ европским фондовима ове две пограничне средине може донети много више новца него да тај приступ буде појединачан, посебно када се говори о привредном развоју обе регије. "Сада опет имамо заједничку потребу да афирмишемо политику отворених градова, политику која ће градове опет приближити једне другима",  рекао је градоначелник Лознице. Грађани Тузланског кантона имаће повластице лечилишта у Бањи Ковиљачи, најавио је Александар Јокић, директор  Специјалне болнице. Он каже да ће грађани Тузланског кантона попут грађана Републике Српске  сада имати посебан статус. Јокићев менаџмент види огромне предности у тузланском аеродрому на који ће стизати сви пацијенти из иностранства за лечење у Специјалној болници.
11.Март 2016.
Превентивне мере и активности
Превентивне мере и активности

Одмах после одлуке председника владе Александра Вучића на предлог Сектора за ванредне ситуације да се због обилних падавина и опасности од нових поплава у целој републици прогласи ванредна ситуација у Лозници је одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације. Командант Градског штаба, градоначелник Видоје Петровић је истакао да је према информацији радних група, које су у протекла два дана обилазиле све водотокове првог и другог реда, на територији Лознице ситуација стабилна и да нема повећаног ризика од изливања река. Ипак, имајући у виду временске прогнозе о већим падавинама у наредним данима потребно је у склопу мера и активности остварити највећи степен приправности па је Градски штаб формирао радне групе које су непрекидно на терену и сталној комуникацији са председницима савета месних заједница и водопривредног центра „Сава".
            У склопу мера и активности које су предузете је провера расположивих материјално - техничких средстава у јавним предузећима Лознице за употребу у оваквим ситуацијама. Одлуком Штаба од синоћ је уведено непрекидно дежурство крај телефонског броја 879 298 на који грађани могу доставити нове информације и добити одговоре. Једна од превентивних активности, на коју је указано, је допис Агенцији за лиценцирање стечајних управника, у складу са одлуком Владе Србије о ванредној ситуацији, да хитно омогући приступ одговорним службама  да се очисти део корита реке Трбушнице који се налази  на простору бивше Вискозе. У елементарној непогоди која је претпрошле године задесила подручје месне заједнице „4. јул" и амбуланту Дома здравља, управо је тај део запуштеног корита допринео поплави.

11.Март 2016.
ЕПС - јавни увид
ЕПС - јавни увид
Јавни увид поводом реконструкције и санације трафо станице високог напона у Лешници био је у знаку информисања о утицајима на животну средину, који је грађанима у скупштини Лознице представио менаџмент на челу са директором лозничке дистрибуције Александром Марковићем. Крајем марта биће расписан тендер за набавку опреме која би могла бити инсталисана крајем године. Пројекат је вредан око 350 милиона динара а финансира се кредитом код Светске банке а за све друге активности задужена је Електропривреда Србије. Трафостаница је једна од девет у Србији које су из програма нових технологија уведене у електродистрибутивни систем републике. Објекат у Лешници треба да буде преносног дистрибутивног значаја за 12.590 корисника енергије, од Јелава до Слепчевића.
11.Март 2016.
Завод поклонио књиге
Завод поклонио књиге
Директор Завода за уџбенике и наставна средства Драгољуб Којичић уручио је 400 књижевних дела познатих аутора као донацију за лозничке основне и средње школе. У изјави захвалности за вредан поклон градоначелник Лознице Видоје Петровић каже да је образовање кључ успеха будућности Србије и да се нова знања стичу читањем књига у свакој области живота и рада. „Полице у библиотекама града Лознице обогатиће капитални наслови више едиција најпрестижнијег државног издавача књига код нас јер је брижљивим доприносом градоначелника Лознице Видоја Петровића ваљано истицана историјска улога овог подручја и великана који су се доказали на пољима научне и културне делатности", рекао је директор Завода Драгољуб Којичић.
11.Март 2016.
Санирали још једно клизиште
Санирали још једно клизиште
Уз подршку Канцеларије Уједињених нација за развој, јапанске амбасаде и града Лознице успешно је завршена санација клизишта у улици Иве Лоле Рибара у Бањи Ковиљачи. Пошто је препознато као једно од 2000 најкритичнијих одобрена су средства  за истражне радове израду техничке документације и пројекат санације, рекао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, који је са гостима Канцеларије јуче посетио месну заједницу Бању Ковиљачу. Ова инвестиција за све радове и подзиду  од 100.000 долара  допринела је безбедности десет домаћинстава чије су куће биле на ризичним котама тла. По речима Ђокића предстоји израда још једног потпорног зида са шиповима у другој фази радова, затим асфалтирање улице Иве Лоле Рибара, а у овогодишњем приоритету су радови и дуж Дринске, Римске и Јадранске улице, као и на електричној мрежи.
08.Март 2016.
Осмомартовска честитка градоначелника Лознице Видоја Петровића
Осмомартовска честитка градоначелника Лознице
Желим да вам од срца честитам 8. март, Међународни празник жена. Будите сигурне у себе, успешне, поштоване и срећне и нека вам сваки дан буде 8. март.
04.Март 2016.
Скупштина о ребалансу и именовањима
Скупштина о ребалансу и именовањима
На првој овогодшњој скупштини града Лознице и њеном последњем заседању у старом мандату одборници су усвојили одлуку о ребалансу  новог буџета којом су приходи увећани за 32 милиона динара па је сада буџетски оквир Лознице 1,915 милијарди динара. Према тумачењу из градског Одељења за финасније и друштвене делатности до ребаланса долази из потребе да локална самоуправа обезбеди део средстава за суфинансирање пројекта  улице Светог Саве, од кружног тока до главне аутобуске станице, и нове улице у индустријској зони „Шепак". Оба пројекта се реализују уз подршку Министарства за привреду по залагању градоначелника Лознице да се распише конкурс по достављеној  техничкој документацији. Одборници су између осталог именовали чланове Градске изборне комисије  и директоре „Топлане", Центра за социјални рад, Центра за културу и Дома здравља у Лозници.
29.Фебруар 2016.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће
Градско веће Лознице разматрало је предлог Одлуке о ребалансу буџета града за 2016. годину и проследило га на усвајање скупштини града. Ребалансом је, према оцени Одељења за финансије и друштвене делатности предвиђено суфинансирање вишенаменских развојних пројеката. На изјашњавању пред члановима Већа био је предлог Одлуке за организовање Зоохигијенске службе са ветеринарском амбулантом у Лозници као издвојеног организационог дела тог јавног предузећа. Усвојен је прошлогодишњи извештај о раду и програм рада градског штаба за ванредне ситуације у овој години. Подржани су акти о суфинансирању пројеката у области јавног информисања, верских заједница, задужбина, фондација, уметности, науке и финансирању активности удружења предузетника на територији града Лознице у 2016. години.
26.Фебруар 2016.
Састанак са АИХ Холдинг
Састанак са АИХ Холдинг
У малој сали Градске управе 25. фебруара одржан је састанак са представницима Немачке фирме AIH Holding. Градоначелник Лознице је са сарадницима био домаћин овог скупа на коме је фирма AIH Holding представила нову технологију прераде комуналног отпада. Овом састанку су присуствовали и представници Општина Мали Зворник, Љубовија и Крупањ као и представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Сталне конференције градова и општина и Привредне коморе Србије. На основу разговора који су вођени закључено је да све стране имају интерес да се један овакав пројекат реализује у Лозници, јер би се на тај начин решио проблем комуналног отпада како у Лозници тако и у околним општинама. С обзиром да се ради о пројекту који се први пут реализује на територији Републике Србије неопходно је активно учешће надлежних Министарстава како би све процедуре неопходне за добијање сагласности биле испоштоване. Даљи разговори о овом пројекту у смислу утврђивања модела уговора о јавно-приватном партнерства и осталих корака на реализацији наставиће се наредних дана у Привредној комори Србије у Београду.
23.Фебруар 2016.
Седница Градског штаба за ванредне ситуације
Седница Градског штаба за ванредне ситуације

Данас је у малој сали Градске управе одржана редовна седница Градског штаба за ванредне ситуације на којој је најпре прихваћен Извештај о раду Градског штаба за 2015. годину као и предлог годишњег Плана рада штаба за 2016. годину и исти упућени Градском већу на разматрање и усвајање. На дневном реду се нашао и предлог Оперативног плана одбране од поплава вода II реда на територији града Лознице за 2016. годину и Годишњи програм мера и радова за смањење ризика од поплава на водотоцима  II реда на територији града Лознице за 2016. годину, који су прихваћени а затим упућени ЈВП „Србијаводе" Београд ради прибављања мишљења а све у циљу верификације од стране Градског већа града Лознице. Наведени планови имају задатак да у наредном периоду побољшају активности на терену а у циљу спречавања и смањења ризика који могу да настану услед елементарних непогода.
            Градски штаб је донео закључак да и даље треба подизати спремност локалне самоуправе у циљу спречавања могућих акцидената без обзира на све похвале које стижу са републичког нивоа да је штаб у Лозници један од узорних у Србији.

19.Фебруар 2016.
Програм ИПА
Програм ИПА

Данас је у малој сали Градске управе одржан састанак градоначелника Лознице Видоја Петровића са представницима општина Мали Зворник, Зворник, Угљевик и Бијељина и Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине. Главна тема састанка јесте успостављање сарадње на изради предлога пројеката у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина 2014.- 2020. У оквиру овог програма предвиђен је буџет од 14 милиона еура за реализацију пројеката у наредном петогодишњем периоду, а расписивање првог јавног позива за подношење предлога пројеката очекује се почетком јуна ове године.
            На састанку су презентоване идеје за пројекте и договорено је партнерство на изради пројеката у области туризма и заштите животне средине, као и да се настави рад на оперативно-техничком нивоу, како би пројектна документација била припремљена до расписивања јавног позива. Сви учесници састанка су се сложили да је ово само наставак досадашње успешне сарадње општина и градова у Подрињу, а градоначелник Видоје Петровић је истакао да само заједничким интегративним приступом регионалним пројектима можемо озбиљно да унапредимо регионални потенцијал у оквиру региона Подриња и да ће ефекти овакве сарадње свакако резултирати у унапређењу степена прекограничне сарадње људи и институција са обе стране границе у циљу решавања конкретних заједничких проблема.

19.Фебруар 2016.
Посета Дому за децу

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и Градоначелник Лознице Видоје Петровић посетили су Дом за децу и омладину „Вера Благојевић" у Бањи Ковиљачи, у коме су смештена деца без родитељског старања.
            У дом за децу без родитељског старања Влада Републике Србије односно ресорно Министарство је у протекле две године уложило 2,8 милиона динара, али је поред квалитета услуга у домовима важнији сам однос запослених, социјалних радника и помоћног особља који живот те деце сваког дана мењају на боље, изјавио је министар Вулин.
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић је подсетио на хуманост Лозничана и изразио захвалност за напоре које чине Влада Републике Србије и ресорно министарство да подржи ову установу и да заједно са локалном самоуправом обезбеди што боље услове за живот и рад деце у овој установи.

08.Фебруар 2016.
Сећање на Бизерту
Сећање на Бизерту
Новоакредитовани амбасадор Туниса у Србији Мохамед Боугамра боравећи у Лозници на позив који је добио из Туристичке организације града, изразио је задовољство пријемом у градској управи, износећи да ће „започето пријатељство омогућити унапређивање сарадње и области културе, економије и туризма". - Тунис у Србију повезује пријатељство  дуго сто година, јер су у Бизерти лечени српски борци из Првог светског рата, што је описано у више књижевних дела, рекао је заменик градоначелника Радован Дивнић. Учесници дијалога су поручили да тек предстоје активности на плану анимирања сарадње две земље, вероватно и у области пољопривреде, саопштено је, после чега су гости из Туниса посетили Тршић, Троношу, Бању Ковиљачу и етно село Сунчана Река.
08.Фебруар 2016.
Бочна ојачања моста
Бочна ојачања моста
Ближи се крај мукама становника Горњег Јадра, које трају од мајских поплава 2014. године, када је набујали Јадар уништио мост изграђен 1995. године. Радови на новом мосту који се гради на месту старог, у пуном су замаху. Ојачања, уређена и улепшана плочама са бочних страна су завршена, ради се средишње ојачавање из корита реке ка делу моста преко ког ће прелазити возила и људи, као и уређење реке у оба правца, уз постављање обалоутврде. Видоје Петровић, градоначелник Лознице, подсећа да је град имао пројекат, а новац за радове обезбедила је Влада Србије, преко ЈП "Путеви Србије". - Пре него што је постављен привремени мост, мештанима смо обезбедили понтонски који је обезбеђивала Војска Србије, а за то смо плаћали скоро седам милиона динара - каже Петровић уз захвалност Влади Србије. Овај мост подиже се недалеко од спомен-комплекса посвећеног страдању 3.000 људи овог краја у фашистичкој казненој експедицији, октобра 1941. године.
05.Фебруар 2016.
Прво заседање у Лозници
Прво заседање у Лозници

Прво овогодишње заседање Савета Мачванског управног округа одржано је у Лозници. Градоначелник Видоје Петровић упутио је добродошлицу начелнику  округа Драгославу Милановићу и представницима других општина који су данас у Лозници усвојили прошлогодишњи извештај о раду са активностима подручних јединица.
            У циљу унапређивања даље сарадње округа са општинама изнети су приоритети за брже и ефикасније решавање кадровских потреба у органима локалних самоуправа које природним одливом остају без довољног броја радника, као и проблема у вези нарушавања еколошког система у приобаљу река и незаконите сече шума. Изнето је залагање да се наредне седнице Савета Мачванског управног округа тематски организују, па ће тако, како је закључено, на идућој присуствовати шумски и водопривредни инспектори. То, по речима начелника округа Драгослава Милановића може дати нови квалитет у генерисању потреба и прилазу решењима. Исто, као и када је реч о проблематици стања здравља становништва где су активно укључени представници шабачког Завода за јавно здравље који очекују боље информисање надлежних служби и органа у ванредним ситуацијама.

04.Фебруар 2016.
Иницијативе
Иницијативе
Градски Савет за привреду разматрао је даље могућности за пружање олакшица лозничким привредницима како би своје робе, производе и услуге интензивније пласирали на тржишту. У том смислу, сходно залагањима да привредници шире учествују у креирању буџета града, актуелизована је политика ценовних комуналних услуга и представљене новине из Закона о привредним коморама. Привредници су указали на диспаритет цена услуга за грађане и правне субјекте с наглашеним залагањем да се могу уподобити у корист привреде  бољим и ефикаснијим радом јавног сектора. Раду Савета  присуствовали су представници града на челу са градоначелником Видојем Петровићем који је подсетио да ће Лозница ускоро угостити делегацију привредника истамбулске општине Малтепе са којом је прошле године успостављена пријатељска сарадња.
03.Фебруар 2016.
Пошта у болници
Пошта у болници
Нову пословницу Поште Србије под кровом Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача" су представили Милан Кркобабић, директор овог јавног система пошти код нас, примаријус др Александар Јокић, в.д. генералног директора Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача" и градоначелник Лознице Видоје Петровић. „Пошта је пред вратима, односно Пошта је већ ушла и улази у све делове Србије, а нарочито тамо одакле су неки отишли, планирају да оду или ће можда већ сутра отићи, јер тржиште је засићено, а народ има све мање пара. Ово је 1.495 пословница Поште Србије, а све банке заједно имају 1.746 експозитура. Још мало па ћемо да се изједначимо са њима, али и да их премашимо. Све ово радимо да бисмо подстакли развој и упослили људе. Запошљавамо, али не без разлога и основа. Ово је нови посао, а сваки нови посао значи и новог радника", рекао је на свечаности отварања поште Милан Кркобабић и додао: „Пошта Србије отвара нове пословнице, уводи нове услуге, и то је оно о чему конкуренција може само да сања. Ове године ћемо увећати нето добит за 25 одсто, иако је прошла година била рекордна са резултатом од преко три милијарде динара. Дакле, можемо када хоћемо, када смо спремни да радимо." Нова пословница је славски дар Поште Србије рехабилитационом центру, који важи за један од најсавременијих у Европи. У њему се годишње стационарно лечи преко 17.000 пацијената и око три стотине запослених обезбеђује своју егзистенцију. „Ова пошта је посебно битна за више од 8.000 корисника болнице који долазе о свом трошку и претежно су тешко покретни. Сада могу рачунати на поштанску услугу на лицу места", истако је примаријус доктор Александар Јокић.
28.Јануар 2016.
Делегација Јапана у Лешници
Делегација Јапана у Лешници
Светосавска награда Министарства просвете, науке и технолошког развоја јуче је додељена Влади Јапана за велику донаторску помоћ коју даје српском школству непрекидно од 1999. године. Министар у амбасади Јапана у Србији Масахиро Суга данас је ту радост поделио са просветним радницима лешничке школе „Петар Тасић". Пријему јапанске делегације су присуствовали и представници града Лознице, када је пренета велика захвалност за донацију вредну 84.765 евра којом су у овој школи Јапанци финансирали замену целокупне школске столарије и коначно, крајем септембра прошле године, санацију ђачких купатила и санитарних просторија. По речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника овај сусрет је искрена захвалност за истрајност напорима наших пријатеља у Јапану да се помогне школама у Србији  међу којима је свакако и ова  у Лешници. - Један јапански премијер давно је поручио да држава треба да улаже у три подухвата: просвету, просвету и опет просвету. Симболику те поруке у Лозници смо схватили као залагање да око 2.000.000 евра  финансијских средстава из буџета годишње улажемо у ову област друштвеног живота, да стварамо увек боље услове за рад ученика и наставника у сваком од педесет и више објеката где се реализује наставни процес, каже Ђокић. Ово је прави пример пријатељсва, истицао је директор школе, коју су данас посетили  заменик градоначелника доктор Радован Дивнић и професорка Велинка Тошић, народна посланица и члан парламентарног одбора за међународну сарадњу.
28.Јануар 2016.
Леп гест на Савиндан
Леп гест на Савиндан
У организацији одсека за социјалну заштиту Градске управе у Лозници средствима из буџета и ове године поводом Савиндана подељено је 212 пакетића деци која потичу из социјално угрожених породица. Окупили су се на свечаном савинданском пријему малишани, родитељи, васпитачи у великој дворани Вуковог дома културе.  - Желели смо да на овај велики празник код наших младих суграђана дозовемо лепо расположење, радост и дружење у чему су нам помогли драмски аматери лозничког ''Караџића'' који су извели  позоришну представу са добрим пријемом код свих учесника  ове церемоније, истакао је Дејан Сталовић, члан Градског већа. Лозница више година успешно организује савинданску свечаност за најмлађе суграђане.
25.Јануар 2016.
Приход за лечење
Приход за лечење
Хуманитарни концерт „Песмом за Дарију" одржан је у петак у Вуковом дому културе. Кроз продају улазница сакупљено је 93.300,00 динара, а целокупан износ намењен је за набавку редовне терапије без које ова девојчица не би могла да буде попут својих вршњака. Акцију „Песмом за Дарију" организовали су ученици средње школе Свети Сава у сарадњи са Канцеларијом за младе. Поред резултата у виду прикупљених новчаних средстава за сваку похвалу је и то што ученице које су изнеле цео пројекат нису изостајале са часова. Након наставе, или на одморима Тања Васиљевић, Јелена Михаиловић, Марија Грујичић, Драгана Јосић и други обављали су бројне активности и припремали догађај. Организатори  истичу захвалност музичарима  и групама  „Црна стрела" и „Аполо",  вокалној солисткињи Мини Радичевић, као и сугрђанину Буди Цветиновићу који је за концерт бесплатно дао услуге озвучења.
25.Јануар 2016.
Финансирање локалних иницијатива
Финансирање локалних иницијатива
Радно тело за безбедност младих Кровне организације младих Србије (КОМС) расписало је конкурс за финансирање локалних иницијатива за побољшање безбедности младих и подизање безбедносне културе младих у 12 градова и општина Србије. Позив је отворен до 30. јануара. Право учешћа имају млади од 15 до 30 година старости. На конкурс могу да се пријаве удружења младих, удружења за младе и неформалне омладинске групе састављене од најмање пет чланова, као што су ђачки и студентски парламенти, разне омладинске секције и друге групе младих са територије Врбаса, Сомбора, Лознице, Суботице, Новог Сада, Београда, Бујановца, Врања, Лесковца, Новог Пазара, Сурдулице и Ужица. Креативна акција или иницијатива треба да буде у оквиру једне од шест тема: Ванредне ситуације, Еколошка безбедности, Здравствена безбедност, Насиље, Безбедност у саобраћају и Безбедност на интернету. Активности би требало да буду спроведене у периоду од 6. фебруара до 6. марта 2016. године. Сви трошкови одобрених локалних иницијатива биће плаћени даваоцима услуга  преко рачуна Кровне организације младих Србије. Вредност једне локалне иницијативе може бити до 90.000,00 динара. Детаљније информације о конкурсу, условима учешћа, као и обрасци за пријаву, могу се пронаћи на сајту Кровне организације младих Србије. Конкурс се одвија у оквиру пројекта „Подмлађивање! - Нове идеје младих за бољи положај младих", уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.
25.Јануар 2016.
Светосавска академија
Светосавска академија
Свечану академију у Вуковом дому културе у сусрет српској и школској слави Савиндану организовала је црквена општина Лозница. О светосављу је беседио Горан Раденковић, професор београдске Богословије, а пригодан програм извели су хорови „Свети Сава" и „Свети Роман", камерни оркестри Музичке школе „Вук Караџић" и ученици лозничке гимназије. Група састављена од гимназијалаца, придружила са хоровима и заједно извела „Химну Светом Сави" у аранжману композитора Боже Бановића. Хорови су извели духовне композиције Архангелског, дуо флаута свирао је Баха, а занимљиво је да је дуо Музичке школе (хармоника - виолончело) свирао музику Мајкла Џексона.
25.Јануар 2016.
Даља санација моста
Даља санација моста
Привремена челична конструкција са котвама постављена испод средишњег стуба моста у Драгинцу на реци Јадар је после двадесет година први технолошко - технички покушај  санације моста методама „преднапрезања материјала", каже инжењер Бојан Аранђеловић из предузећа „ИМС - Интаком". Било је потребно „лифтовањем" обавити подизање 180 тона терета на средишту моста за 1,25 метара како би се довео у правилну хоризонталу на дужини од 39 метара. Сада је без рушења целог моста омогућено чупање потонулог стуба и наливање бетона за нови, чвршћи и јачи, говори овај инжењер. Градско веће Лознице је непрекидно укључено у те активности пошто је због пораста водостаја Јадра, услед отапања снега пред Божић, требало поново ангажовати и локалну механизацију за поправку привремено зацевљеног прелаза на реци и локалног пута за одвијање друмског саобраћаја према Лозници. Овај по много чему јединствен пројекат обнове моста на Јадру у Драгинцу финансира са 49 милиона динара јавно предузће „Путеви Србије".
23.Јануар 2016.
Исправљен мост у Драгинцу
Исправљен мост у Драгинцу
Мост на реци Јадар у Драгинцу, урушен после мајске поплаве 2014. године, поново је у правилној хоризонтали. Подигнуто је средиште овог важног дела инфраструктуре у лозничком крају после три месеца опсежних радова. У даљој реконструкцији, до марта, када ће бити проходан за друмски саобраћај, потребно је завршити бетонирање и армирање носећег стуба овог моста.
22.Јануар 2016.
Песмом за Дарију
Песмом за Дарију
Ученици средње школе "Свети Сава", заједно са Канцеларијом за младе вечерас у 18 часова у Вуковом дому културе организују хуманитарни концерт за Дарију Петровић, суградјанку која болује од ретких болести. Млади Лозничани, тачније шест девојака, борећи се за своју вршњакињу прикупиле су пре концерта у току школских пауза, преко 50.000 динара. Искрена намера да помогну осетила се свуда, па су тако подршку добиле од основних и средњих школа, Центра за културу Вук Караџић, Канцеларије за младе и лозничких предузетника. Хуманитарна акција организује се под називом „Песмом за Дарију".
22.Јануар 2016.
Испоштована одлука владе
Испоштована одлука владе
Трећина од 120 локалних самоуправа које су имале вишак запослених рагулисала је ту обавезу десет дана пре истека рока. - Тридесет општина и градова, међу којима је и Лозница, од укупно 150 није ни морало да смањује број запослених, а трећина од 120 је доставила одлуке да су се ускладили са одлуком. До 2. фебруара број запослених у јавној управи, подсетимо, треба да буде мањи за 14.512 у односу на 31. децембар 2014, и то за 8.511 у републичким органима, 5.751 на локалу и 250 у Војводини.
19.Јануар 2016.
Унапређивање сарадње
Унапређивање сарадње

На почетку нове буџетске године организован је састанак представника Одељења за финансије и друштвене делатности Градске управе у Лозници са директорима основних и средњих школа.
            Циљ је унапређивање сарадње између образовних установа Лознице и локалне самоуправе која има законску обавезу финансирања материјалних трошкова, текућег и капиталног одржавања.
            Образовање је важна категорија друштвеног живота и као таква има  приоритет у финансирању из градског буџета. Као и сваке године и у  2016. години предвиђено је 210 милиона динара за потребе основног и средњег образовања, од чега 23 милиона за летње сређивање школа.
            Након обиласка школа на терену утврђени су приоритети за извођења потребних радова за које ће бити расписана јединствена јавна набавка, у складу са важећим законом.
            Конкурс за доделу годишње градске награде за најбоље ученике и студенте биће расписан током фебруара, а у ту сврху град је извојио 14 милиона динара. Тако ће и ове године најбољи ученици и студенти моћи да рачунају на награду за свој успех и труд од свог града.

19.Јануар 2016.
Брига о наталитету
Брига о наталитету
За различите подстицаје наталитета у овој години из буџета града Лознице биће издвојено око милион евра у динарској противредности, рекао је за Вечерње новости помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Млади брачни парови из градске касе добијају по 35.000 динара па је и то, по Ђокићу, утицало да се у прошлој години број нових бракова повећа за стотинак. Локална самоуправа је проворођену бебу у 2016. години даривала са 33.000 динара  а најављује и куповину сеоских имања за младе брачне парове.
18.Јануар 2016.
Послови трајног значаја
Послови трајног значаја
На заједничком састанку градоначелника Видоја Петровића и руководства града са директорима јавних предузећа и установа поред редовних обавеза из програма рада у овој години актуелизовано је више задатака који су у складу са Стратегијом локалног одрживог развоја Лознице. Те активности имају трајни значај са краткорочним или средњорочним периодом завршнице. У фокусу је реализација пројеката моста на Јадру у Драгинцу, улица Бакал Милосава, Дринске и до новог центра у Тршићу, пешачких стаза у Брезјаку и Лешници, затим на пројектима санитарне депоније, пречишћавања отпадних вода и водоснабдевања Зајаче. Из ширег обима послова са започетим озакоњењима објеката значајна је израда планске и типске  документације са техничким спецификацијама. Свеукупна активност базирана је на чврстом опредељењу руководства града да се у јавном сектору Лознице у овој години остваре уштеде у расходима за пет одсто, а приходна страна исто толико повећа како би се допринело финансијским улагањима за брже запошљавање младих, куповину сеоских газдинстава за брачне парове и помоћ у лечењу социјално угрожених грађана.
15.Јануар 2016.
Подстицаји
Подстицаји
На заседању Градског већа у Лозници донета су решења за суфинансирање пројеката у области културе, спорта и подстицаје социјалној заштити. Финасијска средства су одобрена за 52 клупска спорта а у духу опредељења „Спорт за све" у наредном месецу биће расписан нови конкурс за „мале" и школске спортове, па и овде треба очекивати финансијске подстицаје из буџета Лознице. Одлука Градског већа Лознице о финансијској подршци у области социјалне заштите темељи се на развоју и одрживости услуга које социјално угроженим пружају удружења и институције. У духу позитивне праксе из ранијих година и ове, одлуком Градског већа новачано ће бити стимулисани и награђивани најбољи средњошколци, учесници међународних и државних такмичења и студенти државних факултета који су имали просек оцена изнад девет. Овај конкурс почиње 1. фебруара, траје месец дана и биће доступан на сајту града Лознице.
14.Јануар 2016.
Олакшице
Олакшице
Радна књижица као документ престала је да важи од 1. јануара будући да се сви подаци из ње могу наћи у електронској форми у Централном регистру, у фонду ПИО. Постала је непотребна  и застарела. Као документ у неким случајевима може се користити као доказ претходног периода али уношење нових података у њу висе није  потребно. Помоћник министра за рад Ђорђр Лазић тим поводом је истакао да разни органи и  организације радну књижицу не треба да траже као доказ, јер се докази који су уписани у њу могу прибавити путем централног регистра, фонда ПИО, или путем неких других органа и организација које у електронској форми воде све те податке.
13.Јануар 2016.
Озакоњење објеката
Озакоњење објеката

На основу члана 7. став 1. Закона о озакоњењу објеката ("Службени гласник РС", бр.96/2015), а на предлог Грађевинске инспекције Градске управе у Лозници начелник Градске управе је  11.01.2016. године донео Програм пописа незаконито изграђених објеката по зонама са динамиком пописа. Исти је објављен на сајту Града Лозница и доступан је свим заинтересованим грађанима.
            Претходно су решењем заменика начелника Градске управе од 05.01.2016. године одређени обрађивачи предмета у поступку озакоњења објеката закључно са фазом израде предлога решења о озакоњењу објеката. Носиоци овог посла су Одељење за планирање и изградњу и Одељење за инспекцијске послове.

13.Јануар 2016.
Падавине
Падавине
У „хрономеру" лозничке метеоролошке станице последњег дана јулијанског календара године остаће забележено да је у јутарњим часовима загрмело када „томе време није било" и да је десетак минута падала солика слична граду, у народу познатија као „шуштавија". Све је почело изненадном кишом која је за кратко време донела ледени талас попут града слабијег интезитета. Необичну појаву први су осетили и најавили грађани са западне стране града, из насеља Градилиште где су се поново, на један сат забелели кровови и улице. У неким деловима Лознице дошло је до краћег пада напона при снабдевању струјом.
            Крупа или солика спада у хидрометеоре, атмосферске појаве које обухватају све производе водене паре у течном или чврстом стању који падају на земљу, лебде у атмосфери, лебде ветром уздигнути са земље, или бивају наталожени на тлу или предметима у слободној атмосфери. Хидрометеори се појављују у облику кише, слеђене кише, снега, суснежице, зрнастог снега - суградице и другим облицима.
13.Јануар 2016.
Обнова корита Штире
Обнова корита Штире
Средствима италијанске владе почела је реализација пројекта чишћења корита реке Штире. Радови се одвијају на деоници од 2300 метара и тај део посла финансијски је вредан 83 хиљаде евра. Извођач радова је предузеће „Југокоп Подриње", а рок за завршетак посла је 90 радних дана. У другој фази радиће се на преосталом делу од два километара корита Штире, од „железничког" моста на прузи Шабац - Лозница до ушћа у Дрину. Вредност инвестиције од шест милиона динара обезбедила је Канцеларија за помоћ и обнову поплављеним подручјима. Овим активностима  треба да се уклоне наноси муља  дуж  корита реке, омогући нормалан проток воде и враћање тока реке кроз Лозницу у првобитно стање профила речног корита. Завршетком радова стварају се услови за безбедан проток воде на регулисаном делу овог водотока, од „Гушавца" до Дрине, на 4.300 метара. Од фирме „Боро Скорић" почиње градска регулација, са озиданим плочником, зидовима и коритом на два километра. Од „железничког" моста до Дрине је земљана регулација са насипима која је урађена пре скоро пола века. Овај талог је  смањивао  проточност корита због чега се после великих падавина у августу 2014. године догодило да се Штира излије и у центру Лознице.
11.Јануар 2016.
Помоћ лозничким пчеларима
Помоћ лозничким пчеларима
И лознички пчелари који су претрпели штету од поплаве у 2014. години добили су помоћ међународне организације ФАО за храну и пољопривреду. По седам кошница из донаторског програма Европске уније у вредности од 350 евра  пре два дана уручено је за 21 пчеларско домаћинство где су се власници изјаснили за набавку пчеларске опреме. У овој расподели из пакета помоћи Уједињених нација у Лозницу је стигло 147 пчеларских кошница.
11.Јануар 2016.
Електронска пријава пореза
Електронска пријава пореза
Порески обвезници ће од данас моћи електронски да проследе још шест нових пријава, а пуна примена електронског система за ове пријаве почеће 1. марта најављено је из Пореске управе Министарства финансија. Задужења пореских обвезника ће се у прелазном периоду формирати на основу папирних образаца. Око 95 одсто пореских прихода које администрира Пореска управа, у наредном периоду биће покривено електронским сервисима за подношење пореских пријава. У саопштењу Пореске управе, најавили су даљу модернизацију информационог система и јачање институционалних капацитета, у оквиру реализације програма трансформације те институције. Пореска управа ће, како је наведено, ускоро на свом званичном сајту објавити видео упутства за подношење ових пријава електронским путем.
04.Јануар 2016.
Афирмација креативних
Афирмација креативних

Календар града Лознице са мотивима установа и знаменитих Лозничана једно је у низу издања којим се афирмише стваралаштво и креативност младих суграђана. На ликовном конкурсу, који је објављен према одлуци Градског већа Лознице први пут је уведена нова пракса да се ауторима за најбоље радове омогући новчана награда  из градског буџета. Према оцени стручног жирија из Центра за културу „Вук Караџић" и Градске управе три аутора су  представила најбоља ликовна решења календара за 2016. годину: Ивана Аничић, студент Факултета примењених уметности, Ангелина Перић, магистар дизајна и магистар Ана Ћирковић Мијаиловић, академски сликар. Првонаграђеној ауторки припала је награда од 30.000 динара, другонаграђеној 20. хиљада и трећенаграђеној 10.000 динара.
            bКонкурси који афирмишу младе и креативне треба да постану позитивна пракса и сви су сагласни да се расписују и у другим областима друштвеног живота града.

04.Јануар 2016.
За лозничке бебе
За лозничке бебе
У новогодишњој ноћи, тачно у поноћ лозничко породилиште посетио је градоначелник Видоје Петровић са својим сарадницима и честитао Нову годину мајкама и медицинским радницима. Он је уручио пакетиће за десетак породиља и пожелео добро здравље њима и њиховим породицама уз обећање да ће град и у овој години новчано подстицати наталитет и склапање нових бракова. Према речима дежурног лекара, др Тање Милошевић, последња беба, девојчица, у 2015. години рођена је око 17.30 сати, тридесетак минута раније на свет је стигао дечак, док је прва њихова другарица у Новој 2016. години угледала свет у 9.05. Била је то 1040. беба рођена у последњих 12 месеци у Лозници.
04.Јануар 2016.
Новогодишња честитка Лозничанима
Новогодишња честитка Лозничанима
Градоначелник Видоје Петровић је упутивши новогодишњу и божићну честитку грађанима Лознице истакао да је  пред нама година  која отвара нова поглавља,  доноси нове изазове, а са њима многобројне обавезе и велику одговорност. Зато је потребно бирати сигурне путеве, па марљивошћу и радом, улажући своје знање и стваралачку енергију, обезбедити услове за бољи и испуњенији живот свих,  али и помоћи свима онима којима је то потребно. - Свима желим пуно здравља и успеха на личном плану, да новогодишње и божићне празнике проведу  у миру са најдражим људима, те да срећа и радост испуне ваше домове, навео је Петровић.
31.Децембар 2015.
Заседала Скупштина
Заседала Скупштина
Одборници градске скупштине јуче су, на последњем овогодишњем заседању са 45 гласова прихватили предлог Одлуке о ребалансу буџета Лознице за 2015. годину коју је припремило Одељење за финансије и друштвене делатности. Поред ове одлуке коју је прошле седмице разматрало и Градско веће града Лознице дата је сагласност на измене и допуне Програма пословања јавног предузећа „Град" и усвојен је акциони план запошљавања за 2016. годину. Прихваћено је више Одлука за израду планова генералне и детаљне регулације у Лозници, Лешници и Бањи Ковиљачи. Пред одборницима је био и Програм развоја спорта у наредне три године чији је циљ унапређење услова за развој спорта у нашем граду. Скупштина је именовала Миодрага Дишића дипломираног економисту за директора јавног предузећа „Топлана" а Раденка Исаковића дипломираног правника за вршиоца дужности директора Центра за социјални рад у Лозници.
29.Децембар 2015.
Ехо посете Инстанбулу
Ехо посете Инстанбулу

     Посета  турској општини Малтепе коју је прошле седмице реализовала петочлана делегација града Лознице предвођена градоначелником Видојем Петровићем допринела је спремности за чвршће повезивање са истамбулском општином од пола милиона становника и представља велики научни и универзитетски центар. До успостављања сарадње уз посредовање генералног конзула Зорана Марковића  дошло  је неколико дана пре посете турског премијера  Давутоглуа Србији, истиче градоначелник Лознице наводећи „да оно што је важно за нас постоји велика жеља општине Малтепе за успостављање свих видова сарадње са градом Лозницом".

      За наш град је најважније привредно повезивање тако да ће у марту идуће године у Лозници, на сусрету привредника два града, додатно  бити представљени инвестициони  потенцијали и ресурси. То су за Лозницу пре свега обе индустријске зоне, развојне могућности Бање Ковиљаче и комплетна привредна структура. Позитивно искуство из Крупња где су турски инвеститори подстакли производне делатности у овом тренутку је добар путоказ, истичу чланови лозничке делегације а члан Градског већа Лознице Томислав Арнаутовић да је импресиониран оранизацијом рада локалне самоуправе . „Турски привредници са којима смо се срели јесу заинтересовани за улагање у Србију, куповину некретнина и надам се да ћемо  већ у јануару имати контакте са појединим  привредницима  да би у марту дошло до сусрета две делегације.  Покушаћемо да  са приватним власницима некретнина или великих хала постигнемо договор да их ставе у фукцију  за потребе турских инвеститора. Биће то почетак велике сарадње и у склопу тих активности  можемо  бити добри партнери у другим областима преко културе и спорта, закључује Арнаутовић.
28.Децембар 2015.
Додељене награде најбољим спортистима
Додељене награде најбољим спортистима

Најбољи спортисти града Лознице у 2015. години су Немања Максимовић, омладински репрезентативац Србије у фудбалу и Славка Петровић, државна репрезентативка у каратеу у јуниорској конкуренцији, одлучила је комисија за доделу награда. Свечаност је одржана у малој сали Градске управе а награде најбољима уручили су градоначелник Видоје Петровић, заменик градоначелника Радован Дивнић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Присутнима се обратио градоначелник Петровић   истакавши да иза сваког успеха стоји огроман рад и труд а потом и подршка која долази пре свега од породице, клубова, тренера а град Лозница се труди свих ових година да створи један повољан амбијент у којем ће пре свега младим спортистима, омогућити бољу инфраструктуру и финансијску подршку.
            „Само за спортску установу Лагатор Град издваја 43 милиона динара годишње, за све спортске клубове и појединце у овој години смо издвојили 27 милиона а за наредну годину планирали смо 32 милиона динара", истакао је градоначелник.
            Поред најбољих спортиста изабрани су и најбољи тренер Милан Недељковић из ЖРК „Лозница- Град", најбољи спортски радник Драган Васић, председник МКК и ЖКК „Лозница", најбољи спортски колектив ФК „Лозница" као и најбољи млади спортиста и спортискиња Дејан Матић члан Теквондо клуба „Лозница" и Марица Арнаутовић, члан карате клуба „Шампиони Бања Ковиљача".

28.Децембар 2015.
Обнова ковиљачке магистрале
Обнова ковиљачке магистрале
Нова путна деоница на прилазима Бањи Ковиљачи од Лознице и Малог Зворника дуга је  4 километра и на измаку старе године не демантује праксу да jе у Лозници непрекидна обнова инфраструктуре. У завршници су радови из прве фазе улице Бакал Милосава, затим у Дринској  и то је свакако добро за билансе и учинке у 2015. години каже градоначелник Видоје Петровић, који је данас са својим сарадницима  и члановима Градског већа био у обиласку ове саобраћајнице. - Пошто смо овај пројекат реализовали овде у Ковиљачи желим да истакнем подршку нашег премијера Александра Вучића који је допринео да се овај део магистрале  обнови. Лозница је дефинисала и пројектни задатак директног повезивања Бање Ковиљаче са заобилазним путем па су актуелизовани преговори за ЖТП на плану израде подвожњака." Он је још рекао да се за дан или два очекује почетак радова на санацији депоније у Зајачи, пројекта који ће реализовати Министарство пољопривреде и заштите животне средине. Тај посао је на тендеру добила једна француска компанија у вредности 2.150.000 евра а лознички градоначелник се залаже да  се  у делу радова, као подизвођачи, ангажују и неки лознички колективи. Дајући значај замаху бањског туризма Петровић је подсетио на прошлонедељну посету делегације града једној истанбулској општини која је заинтересована за инвестиције у туризам. У току марта идуће године очекује се долазак једне привредне делегације из тог турског мегаполиса којој ће бити представљени туристички потенцијали Бање Ковиљаче.
25.Децембар 2015.
Завршени пројекти
Завршени пројекти

Данас су у Лозници завршени пројекти „Укључи се", „Буди еко ин", и „Трим парк" које реализују УГ Омладински креативни круг, Парламентарна Унија Лозничких средњошколаца и неформална група младих Трим Ло у сарадњи са Канцеларијом за младе Лозница чије је финансирање у износу од 230.000,00 динара подржало Министарство омладине и спорта.
            Циљ проjeката био је укључивање и подстицање младих и стварање услова за квалитетно провођење слободног времена што је један од главних приоритета Националне стратегије за младе. Уређени су паркови на две локације код Градског купалишта и Железничке станице. Постављене су справе за фитнес, засађено је 30 садница лишћара и четинара и поправљен постојећи мобилијар. Такође, одржана су едукативна предавања на тему спорта" Допинг и антидопинг програм" и екологије "Стање животне средине у Лозници". За највредније волонтере организована је екскурзија.

18.Децембар 2015.
Усвојен нови буџет

Са 39 гласова одборника Скупштина града Лознице усвојила је Oдлуку о буџету за 2016.годину. Концепт избалансираног приступа при изради буџета полазиште је имао у реалним оквирима свих корисника средстава што подразумева уједначену потрошњу са наменским планирањем које је у духу мера економске политике Владе Србије. У току дводневног рада градска скупштина је  разматрала и усвојила  програме пословања јавних предузећа, установа и организација за наредну годину. Донета је нова одлука о функционисању ауто - такси превоза путника на територији града Лознице и  план детаљне регулације у градском блоку између Вуковог трга и улица Светог Саве, Драгољуба Поповића и Доситеја Обрадовића које је припремило Одељење за планирање и изградњу.

 

18.Децембар 2015.
БОЖИЋНИ ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ

Установа за физичку културу ''Лагатор'' у Лозници од 27. децембра до 11. јануара организује традиционални турнир „Божић 2016 " у малом фудбалу у сениорској и ветеранској конкуренцији. Све утакмице на програму су  у спортској хали ''Лагатор''

у складу са пропозицијама такмичарске комисије. Право учешћа имају : клубови, предузећа, екипе месних заједница и слободно формиране екипе грађана.

      Свака  екипа са списком   играча уплаћује депозит за учешће у износу од 12.000,00 динара, до 26.децембра када ће се у 19 часова обавити извлачење парова, формирање група и утврђивање распореда утакмица. Награда за првопласиране је 200.000 динара а другопласираној екипи  50.000..

15.Децембар 2015.
Реконструкција расвете у Бањи Ковиљачи
Реконструкција расвете у Бањи Ковиљачи

Јуче је у Бањи Ковиљачи завршена прва фаза реконструкције јавне расвете у бањском парку.Пројекат је финансирало Министарство трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије. Вредност целокупне инвестиције је 3.470.000,00 динара са ПДВ.
            Момир Матић директор ЈП "Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче изразио је захвалност градоначелнику Лознице Видоју Петровићу за помоћ у реализацији овог пројекта и истакао" Да ћемо монтажом лед сијалица знатно смањити трошкове из буџета".
            По речима Дејана Сталовића, члана Градског већа, парк ће после ове инвестиције бити лепши, модернији и осветљенији тако да ће и, туристи и мештани моћи да га користе и у касним вечерњим сатима, и најавио више културних манифестација у следећој години.

11.Децембар 2015.
Књижевно вече са Весном Дедић
Књижевно вече са Весном Дедић

Позната новинарка и списатељица Весна Дедић, представила је синоћ у препуној Библиотеци Вуковог завичаја књигу" Као лето", инспирисану „ женама које су желеле да имају лепши живот од својих мајки, онима које су од прве велике љубави побегле, и онима којима ниједан успех није био довољно велики да би заборавиле неуспех у љубави".
            „Као лето је мелодрама, носталгична прича о времену и љубавима, које се више никада неће вратити.
            Поред ове књиге, говорила је и о осталим романима, као и о свом животу, породици, каријери и свему ономе како каже" што жене воле и желе али немају храбрости да то покажу и ураде у животу".

10.Децембар 2015.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће

Градско веће Града Лознице на 84. редовној седници прихватило је предлог Одлуке о буџету града за 2016. годину и предлог Програма пословања за сва јавна предузећа и установе за 2016. годину и исте упутило на усвајање Скупштини града Лознице која ће бити одржана 16.12.2015. године.
            Највећи део прихода за 2016. годину планирано је да се обезбеди кроз различите таксе и порезе за правна и физичка лица, али и путем трансферних средстава у износу од 510-512 милиона динара, који се остарују кроз финансирање са републичког нивоа.
            Расходна страна буџета највише ће се усмеравати ка финансирању обавезних активности редовног одржавања локалне путне мреже, али и за инфраструктурне пројекте за које ће бити опредељено значајна средства. У оквиру тих пројеката планирана је реализација друге фазе реконструкције Дринске улице, изградња водовода и канализације и постављање две трафо станице на Лагатору. Опредељена су и средства за израду Пројекта детаљне регулације, како би се максимално смањили рокови за добијање дозвола.
            Предлог новог буџета града прошле седмице био је на јавној расправи у градској управи, чиме је омогућен директан увид у овај финансијски акт града. Он је усаглашен са Законом о буџетском систему Србије и проценама о годишњем бруто друштвеном производу и инфлацијом. Градско веће Града Лознице у току дводневног заседања усвојило је информацију о деветомесечном пословању јавних предузећа, установа и организација града Лознице.

09.Децембар 2015.
Златна повеља градоначелнику
Златна повеља градоначелнику

Градоначелнику Лознице Видоју Петровићу уручена је златна повеља, признање које први пут додељује Дом здравља "Др Миленко Марин" у Лозници. Према речима директора те здравствене установе Зорана Николића, ово признање Петровићу је додељено за свесрдну помоћ, коју је као највиши представник локалне самоуправе пружио том здравственом центру од како је он у надлежности Града. „Градоначелник је показао разумевање за све што је потребно за одговоран рад са пацијентима, од стварања квалитетних услова, до једног крајње широког људског схватања ове угледне и изузетно захтевне професије као што је медицинска", рекао је Николић.
            Захваљујући се на признању, Петровић је указао да су током заједничке сарадње сви били вођени истим циљем, да услови у којима раде запослени у здравству буду бољи, како би се омогућила средства за набавку нових санитетских возила и  за нову опрему, нагласивши да је и директор са својим сарадницима настојао да из других извора и донација обезбеди одређена средства.

08.Децембар 2015.
Модернизација у пољопривреди предуслов за конкурентност
Модернизација у пољопривреди предуслов за конкурентност

Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је заједно са својим сарадницима посетио пољопривредно газдинство узгајивача малина Саве Јовановића из Доњих Недељица. Јовановић је у последњем периоду на површини од око 2.2 хектара поставио нов засад малине који је у потпуности опремљен системом за наводњавање, као и артерским бунарима.
            Локална самоуправа је кроз програм субвенција Фонда за развој града за ово газдинство определила новчана средства у износу од 306.850,00 динара, која су намењена опремању засада системом за наводњавање, док је вредност целе инвестиције 737.340 динара. Сва опрема је купљена у предузетничким радњама на територији Града Лознице.
            Градоначелик је истакао да оно што свакако треба да буде пресудно за наредни период нису само средства већ и активна комуникација на терену са нашим људима. „Ми морамо да пратимо кориснике ових средстава, да размењујемо искуства да добијамо од њих повратне информације о тешкоћама и проблемима, како бисмо увидели шта је то где град може да интервенише", навео је Петровић. „Људи су у првој години посла, сигурно кад дође време да убирају плодове свога рада, после три године ће се сусрести са новим проблемима а то је тржиште, цене и низ других. Да ли имају добру логистику када су у питању заштитари, како доћи до средстава све је то нешто чиме ћемо се заједно бавити. Верујте нема неких добрих резултата ако не радимо заједно".
            Град преко својих служби у овом случају то су Одељење за привреду, Градско веће, Фонд за развој града, треба да буде много више на терену и да изналази решења, као што је то случај са привредницима.
            Треба да створимо услове да млади људи остају у нашем граду и да имају могућност да нешто раде. Не могу да остају ако немају посла. Град је пројектујући овај буџет наложио одговарајуће мере свим својим јавним предузећима и установама да кроз програм пословања увећају приходе бар за 5% у буџету а на други начин кроз расходе смање потрошњу од 5-10% од тих средстава. Град Лозница ће у наредном периоду прибављати одговарајуће понуде куповине куће са окућницом како би понудили младим брачним паровима да остану, раде и живе у свом граду. Расписаћемо конкурс за младе брачне парове и на тај начин ћемо охрабрити људе да остану.

04.Децембар 2015.
Јавна расправа о нацрту буџета
Јавна расправа о нацрту буџета

Јавна расправа о Нацрту буџета Града Лозница за 2016. годину, одржана је данас у Градској управи. Циљ ове расправе јесте транспарентан и директан увид у начине расподеле финансијских средстава градског буџета, као и отвореност локалне самоуправе за предлоге, примедбе и сугестије свих друштвених субјеката.
            План буџета за предстојећу годину је око две милијарде динара, при чему се највећи приходи локлане самоуправе обезбеђују кроз различите таксе и порезе за правна и физичка лица, али и путем трансферних средстава у износу од  510 - 512 милиона динара, који се остварују кроз финансирање са републичког нивоа.
            Расходна страна буџета највише ће се усмеравати ка финансирању обавезних активности редовног одржавања локалне путне мреже, али и за инфраструктурне пројекте за које ће бити опредељено 255 милиона динара. У оквиру тих пројеката планирана је реализација друге фазе реконструкције Дринске улице, изградња водовода и канализације и постављање две трафо станице на Лагатору. Опредељена су и средства за израду Пројекта детаљне регулације, како би се максимално смањили рокови за добијање дозвола.
            С обзиром да је буџетом предвиђено да се издвоји више од 20 одсто за улагање у капиталне инвестиције, можемо рећи да се тај буџет сматра инвестиционим.
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић је упознао привреднике да је на последњем колегијуму директора јавних предузећа и установа наложено директорима да смање трошкове пословања за 5 до 10 одсто. Тај вишак у локалном буџету ће се прерасподелити за стипендирање студената, куповину сеоских домаћинстава младим брачним паровима и лечење тешко оболелих особа.
            Осим у Малој сали, јавна расправа је одржана и у Великој сали Градске управе на којој су учествовали грађани, чланови савета месних заједница и представници удружења грађана.

02.Децембар 2015.
Спортом до здравља деце
Спортом до здравља деце

Протеклог викенда је у Спортској хали у Лешници одржан турнир у малом фудбалу под називом „Спортом до здравља деце". Овај спортски догађај окупио је велики број Лешничана који су бодрили 150 малишана.
            На турниру је учествовало 12 спортских екипа којe су билe подељенe у 2 категорије, узраста до 12 и до 14 година. Победник у категорији млађих пионира била је екипа Фудбалског клуба (ФК) „Јадар" из Горњег Добрића, док су међу старијима најуспешнији били играчи ФК „Лозница".
            Победницима су уручени пехари, док су осталим учесницима додељене дипломе и мајице са слоганом „СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉA ДЕЦЕ".
            Канцеларија за младе из Лешнице у будућности планира још оваквих акција са циљем подизања свести код деце и људи о здравом начину  живота. Велику захвалност дугујемо руководству Града Лознице и Установи за физичку културу Лагатор што су нам омогућили да акције спроводимо у дела, изградњом Спортске хале у нашем месту.

01.Децембар 2015.
Реконструкција Дринске улице
Реконструкција Дринске улице

У Дринској улици данас су почели радови на изради кишне канализације у дужини од 1.750 метара, чиме је започета прва фаза асфалтирања те улице у Лозничком пољу, која ће бити реконструисана у дужини од  1.013 метара, а чија ће ширина износити шест метара.
            Заменик градоначелника Радован Дивнић је изразио задовољство што почињу радови на реконструкцији те улице, која је према његовој оцени тренутно у лошем стању, додавши да ће обнова коловоза значајно побољшати услове живота у Лозничком пољу.
            Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, вишедеценијски проблем Лозничког поља јесте изградња канализационих колектора, а с обзиром да је је у Дринској улици завршен канализациони вод од једног километра, створени су технички, али и законски услови за наставак радова. Ђокић је нагласио да се прва фаза у потпуности финансира из градског буџета, при чему је за ту намену опредељено 35.500.000 динара.
            Завршетак ове фазе асфалтирања Улице Дринске према плану и динамици извођача радова, планиран је за нередна четири месеца, а у току је и припрема планске документације за другу фазу.

01.Децембар 2015.
Јавна трибина
Јавна трибина

Јавна трибина на тему „Улога жена у политици", одржана је данас у Великој сали Градске управе, са циљем пружања подршке и подстицају жена да у што већој мери буду директно укључене и ангажоване у процесима доношења политичких одлука. На трибини су учествовале Марија Обрадовић, чланица скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове и Велинка Тошић, народна посланица републичке Скупштине, које је на самом почетку скупа поздравио градоначелник Лознице Видоје Петровић. Он је том приликом рекао да је протеклих година локална самоуправа настојала да побољша положај жена у политици, да их охрабри и оснажи да буду носиоци јавних функција на локалном, али и националном нивоу. Према његовим речима, искуство Града Лознице у том погледу је веома позитивно, јер жене доносе одређену озбиљност у раду, одговорност и имају посебан креативна приступ. „Учествовати у јавном животу и политици је тренутна неопходност, јер је ово наше време, тиче се нас и наше деце, а жене сигурно имају ту много тога и да кажу, али и да дају допринос једном бољитку укупних односа у друштву и успостављању новог система вредности", нагласио је Петровић.
            Обрадовићева је током трајања трибине најавила да ће се кроз свој политички рад залагати да у јавним и економским сферама буде присутно што више жена због начина на који оне сагледавају проблеме у друштву и изналазе нова решења уз енергију и посвећеност коју носе. „Мислим да на томе треба инсистирати у наредном периоду, стога ћемо ми као народне посланице српског парламента имати иницијативу да у свим градским већима и скупштинама буде заступљено најмање 30 одсто жена", поручила је Обрадовићева, објаснивши да су то битне локалне институције у којима се доносе кључне политичке одлуке.

27.Новембар 2015.
Формиран Савет за привреду
Формиран Савет за привреду
Регионална привредна комора Ваљево и град Лозница потписали су протокол о сарадњи и формирали Савет за привреду који треба да унапређује привредни и пословни живот Лознице. - Радећи заједно потврђујемо чврсто опредељење да нас повезују привредници, добре идеје и резултати које треба искористити, истакао је градоначелник Лознице Видоје Петровић. Чињеница да су се на истом месту окупили привредници који имају добре резултате на домаћем а други на избирљивом тржишту Европске уније подстрек је да град преко локалне администрације и јевног сектора у духу позитивних законских одредби даје снажнију подршку при реализацији различитих процедура. - Поред свеопштег подизања нивоа привредне активности ми желимо да  разговарамо са привредницима која су додатна финансијска оптерећења  смањива  ради већег запошљавања пет до десет одсто нових радника. Тај, први корак везује се за залагање града да млади који су били одличнии студенти и добијали градску стипендију посао добију у свом граду а привредници квалитетне  кадровске потенцијале, истиче градоначелник Лознице. Он је рекао да обострана активност омогућава квалитетније креирање буџета за наредну годину, од његовог пуњења до структуре прихода и потрошње. Протокол о сарадњи потписали су градоначелник Видоје Петровић и извршни директор РПК Ваљево Петар Николић. За председника градског Савета за привреду изабран је Драгослав Николић, дугогодишњи привредник из Лознице, а за заменике Миленко Божић, власник фирме „Натура трејд" и Томислав Арнаутовић, представник локалне самоуправе.
21.Новембар 2015.
Министар Вербић у Тршићу
Министар Вербић у Тршићу
Министар просвете, науке и технолошког развоја  Срђан Вербић са градоначелником Лознице Видојем Петровићем, његовим сарадницима, члановима градског већа и просветним радницима посетио је Тршић. Приликом обиласка новог објекта који је предвиђен да буде међународни центар за проучавање језика, писма и фолклористике и радног састанка у Кући писаца Вербић је рекао „да уколико градимо нешто на месту које има велики потенцијал, а Тршић то јесте, наша наука и културни идентитет кроз научна истраживања постају видљивији". - Нама је и научни туризам битан сегмент развоја и не желимо да се све конференције и научни скупови одржавају у Београду. Ми, заиста имамо капацитете да се то догађа и на лепшим местима него што је центар Београда, рекао је министар. Градоначелник Видоје Петровић истиче да је смисао овог сусрета у Тршићу у чињеници да се  потврди доследност Вуковом делу, да сви програми који се организују и овај објекат не остану локална прича већ да се уз помоћ наше Владе и наших министара овај подухват заврши и отвори широј научној јавности.
21.Новембар 2015.
Усвојен извештај о буџету
Усвојен извештај о буџету
Скупштина града Лознице усвојила је деветомесечни извештај о буџету. Начелник одељења за финансије и друштвене делатности Зоран Томић је подсетио да су  планирани  буџетски приходи од јануара до септембра остварени са 1.120.000.000 динара. Приходовање из самосталних делатности реализовано је са 70  одсто, порез на имовину физичких лица остварен је са 73 процента као и накнаде и закупи за грађевинско земљиште, накнада на заштиту животне средине 67, таксе од паркинг услуга бстварене су са 89 одсто. Томић је истакао да град Лозница своје обавезе према корисницима буџета реализује благовремено и у складу са законом и да очекује да ће ликвидност бити добра и до краја године.
18.Новембар 2015.
Превентиве у саобраћају
Превентиве у саобраћају
Градски савет за безбедност у саобраћају и ове године је поводом Дана сећања на страдале у саобраћајним незгодама са активистима Црвеног крста и средњим школама „Свети Сава" и „Техничком" организовао симулативну показну вежбу. Циљ данашње било је подизање свести о значају безбедности, нарочито младим возачима средњошколцима, истиче Ненад Ђукановић из градског одељења за привреду. Он је подсетио на плодну сарадњу Лознице са Агенцијом за безбедност саобраћаја преко које се одвија набавка промотивног материјала који се на школским састанцима уступа родитељима ђака најмлађег узраста. Све активнопсти током симулативне вежбе одвијале су се у сарадњи са саобраћајном полицијом.
18.Новембар 2015.
Пут подно Видојевице
Пут подно Видојевице
Данас је завршено асфалтирање пута кроз Грандића малу у Лешници. Тo је био  један од приоритета на који су летос у сусрету са градоначелником Видојем Петровићем и његовим сарадницима указали грађани и Савет месне заједнице, истакао је у изјави за медије помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Ова инвестиција за 313 метара асфалта вредела је 1.400.000 динара и остварена је у половичном износу из буџета града Лознице и  партнерству из донације грађана.
13.Новембар 2015.
Лидерска амбалажа
Лидерска амбалажа
  Градоначелник Видоје Петровић са сарадницима данас је посетио предузеће „Натура трејд" реномираног лозничког произвођача картонске амбалаже и полимерних индустријских материјала. Реч је о колективу где се годишње преради 9.000 тона картона и изради 350 милиона папирних кеса за домаће и инострано тржиште. Свакодневно се из хала тог пословног субјекта на светску пијацу и земље Eвропске уније испоруче производи с тенденцијом раста годишње производње од 20 одсто, каже директор компаније Миленко Божић. - Развојем путне, комуналне и енергетске инфраструктуре град Лозница је све ове године стварао повољан амбијент за успешне инвеститоре. Сада од наших привредника желимо да чујемо шта локална адмистрација може да уради на смањењу трошкова које имају привредни субјекти како би у перспективи свако предузеће могло да упосли 5 одсто нових радника. Наша жеља је да најбољи студенти који добијају градске награде после основних студија овде имају посао што желимо да реализујемо посебним протоколом о сарадњи, истиче градоначелник Лознице Видоје Петровић.  Тако важном послу Лозница је као добар партнер приступила формирањем Привредног савета преко Регионалне привредне коморе у Лозници, као што је то учињено у Шапцу и Ваљеву. Компанија „Натура трејд" је инвестирањем у немачку технологију допринела оснаживању привредног и пословног амбијента у Лозници што је важан замајац за нове иницијативе у Подрињу.
13.Новембар 2015.
Донација Италије
Донација Италије
Италијанска влада донираће 800.000 евра за извођење радова на унапређењу система за заштиту од поплава у општинама Лозница, Крупањ, Осечина и Кладово, а потписивању уговора између извођача радова и Владе Италије присуствоваће премијер Александар Вучић. Како је саопштено из Владе Србије, потписивању уговора присуствоваће и председник Сената Италије Пјетро Грасо и директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић. Уговоре са извођачима радова одабраним на тендеру потписаће амбасадор Италије у Србији Ðузепе Манцо.
13.Новембар 2015.
Успеси
Успеси
Наш суграђанин Здравко Савановић остварио је запажене спортске резултате на светском такмичењу у стрељаштву одржаном у Америци, освојивши бронзану медаљу на Светском купу Форт Бенинг у дисциплини ваздушна пушка лежећи став Р5. Тим резултатом Савановић је изборио директну норму за учешће на предстојећој параолимпијади у Рију. Директну норму је остварио у основном делу, а потрврдио је са бронзаном медаљом.
12.Новембар 2015.
Промоција и обука
Промоција и обука у области електронског пословања у Лозници је  део  активности из пројекта који финансира Европска унија са 2,5 милиона евра да малим и средњим предузећима приближи концепт електронске трговине и пословања и дигиталних апликација. То могу бити врло корисни алати за повећање конкурентности и ниже трошкове пословања, истакли су аниматори  на обуци која је одржана у гимназији „Вук Караџић". Овај пројекат на подручју Мачванског и Колубарског округа реализује се у сарадњи са министарствима трговине, туризма, телекомуникација и привреде Србије. Лешек Јакубовски, вођа пројекта под називом „Развој електронског пословања" о значају увођења ознаке  „Е траст марк" каже да електронско пословање подиже дигиталну револуцију и доприноси очекиваном поверењу потрошача и конзумената услуга. У Мачванском округу регистровано је око једанаест  хиљада малих и средњих предузећа док је у Колубарском активно осам и по хиљада тих субјеката. Сва предузећа користе рачунаре у пословању и електронске сервисе јавне управе.
10.Новембар 2015.
Асфалтиран пут
Асфалтиран пут
Тек после педесет година асфалтирани су први метри путева кроз месну заједницу „Трбушница - 4. јули",  истакао је члан Савета  месне заеднице Жељко Андрић. Он је рекао да је данашње асфалтирање 500 метара улице Павла Орловића, на путу поред бивше Вискозине водне станице ка игралишту фудбалског клуба „Младост" плод ваљаног дијалога који су чланови савета ове месне заједнице летос имали са градоначелником Лознице Видојем Петровићем и представницима јавних предузећа града. Средства за  инвестицију вредну око три милиона динара  обезбеђена су у половичном износу из буџета града и грађана, изјавио је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Подсетио је да су уз напоре града  повољне временске прилике ове јесени допринеле замаху активности  у Бањи Ковиљачи где је приведено крају  асфалтирање Војвођанске  и улице 28. славонске дивизије. Он је оценио  да се планираном динамиком одвијају радови у лозничкој улици Бакал Милосава, као и у трећој фази вишенаменског центра у Тршићу и да ће преко Министарства туризма бити обезбеђена средства из буџета Србије за  асфалтирање улице од паркинга у Тршићу ка том  комплексу.  Ђокић је потврдио вест да су данас почели радови на изради трупа пута  у Бањи Бадањи који ће бити асфалтиран од центра до изворишта гвожђевите воде и да ће бити  уређен и плато код изворишта воде. Са данашњим даном, како је рекао, окончане су правне процедуре на реализацији пројекта асфалтирања Дринске улице.  Предстоје радови у Грандића мали у Лешници  и другим месним заједницама, поручио је у данашњој изјави за медије помоћник градоначелника Лознице.
10.Новембар 2015.
Света Божић академик
Светислав Божић
Познати Лозничанин Светислав Божић  редовни професор Факултета музичке уметности и несумњиво један од најзначајнијих композитора српске духовне музике засноване на православној традицији и византијском културолошком коду је прошле седмице на изборној скупштини Српске академије наука и уметности изабран за дописног члана академије за одељење ликовне и музичке уметности. Композитор и професор Светислав Божић, аутор је преко 200 композиција различитих жанрова од солистичких, камерних, хорских, оркестарских до вокално-инструменталних. Ради као професор Факултета музичке уметности у Београду, где предаје хармонију.
06.Новембар 2015.
Притоке
Милован Радивојевић
У предвечерје митровданских свечаности у Вуковом крају лозничка Гимназија била је синоћ место саборности завичајне писане речи. Томе је допринео  њен бивши професор књижевности Милован Радивојевић промовишући књигу „Притоке" у којој су објављени његови радови о српским језичким темама и цела лепеза из баштине завичајних писаца. - Изгледа да завичајна ковница вуковских златника и сребрењака још ради, истакао је рецензент Милорад Симић Дрински, додајући да ће читаоце одушевити Радивојевићеве дубоке научно засноване анализе и вредности језика којим је ово дело написао. После неизбрисивих трагова у памћењу генерација гимназијалаца којима је предавао српску и европску књижевност овај професор се несебично  постарао да се у „Притоке" као вредан књижевнокритички саборник „улију дела и дани, време и рад" завичајних аутора који су се потврдили и у првом „укњижењу". Треба ценити поштен и племенит рад сваког човека, говорили су почивши Драгослава и Милан, родитељи  писца који им је посветио ову књигу а наменио некадашњим ученицима јасним позивом да наставе посао  који он „због маловремености живота није стигао да заврши  јер се брига за хлеб и културни опстанак једног народа никад не може пребринути".
06.Новембар 2015.
Награда Јанку Вујиновићу
Јанко Вујиновић
Овогодишњи лауреат Плакете града Лознице Јанко Вујиновић први је добитник награде за историјски роман године Књига о храсту.  Уручена је 1. новембра, на почетку манифестације „Дани Јанка Веселиновића", која је почела  великом народном свечаношћу у порти Цркве у Глоговцу. - Благо Мачви што има Јанка и благо Јанку што има Мачване. Он је био велики човек, син велике Србије - рекао је, говорећи о Јанку Веселиновићу, владика Лаврентије.  Роман Књига о храсту Јанка Вујиновића је одмах по објављивању привукао велику пажњу и читалаца и књижевне критике. То је јединствен сажетак страдалне судбине српског народа у Првом светском рату, на Преображење Господње 1914, написан препознатљивим вујиновићевским моделом приповедања. Награду, која се састоји од посребреног лика Јанка Веселиновића, плакете, уметничке слике и новчаног износа, уручио је Јанку Вујиновићу председник општине Богатић  Ненад Бесеровац. У настојању да међу српским романописцима пробуди што веће интересовање за историјске теме и мотиве, Удружење књижевника Србије установило је, поводом обележавања стодесете годишњице од смрти једног од најзначајнијих српских писаца Јанка Веселиновића, награду за историјски роман године, која носи Јанково име.
04.Новембар 2015.
Пруга спаја престонице
Пруга спаја престонице
Реконструкција пруге између Београда и Сарајева један је од пројеката који повезује земље западног Балкана и за који и Србија и БиХ сматрају да га треба реализовати што пре. Ова саобраћајница је део мреже јавних железничких пруга БиХ, на деоници од Зворника преко Тузле до Добоја, дужине око 100 километара, као и део мреже јавних железничких пруга Републике Србије на деоници Рума-Шабац-Лозница-Брасина-граница БиХ, дужине 108 км. Данас на овој прузи возови саобраћају брзинама од 20 до 60 километара на час, а предвиђено је да би се после обнове, брзина удвостручила. У Министарству грађевине и саобраћаја напомињу да се модернизација пруге од Руме преко Шапца до границе са Босном, разматра у две варијанте у зависности да ли ће бити обновљена за дизел или прилагођена за електро вучу. - У оба случаја неопходно је урадити комплетну пројектну документацију. Процењене инвестиционе вредности су 32 милиона евра за дизел, односно 120 милиона евра за електровучу на прузи - објашњавају у Министарству. - У првој варијанти била би неопходна реконструкција делова пруге на којима још нису уграђене шине С-49, за брзине до 120 километара на сат. То су деонице Петловача - Лешница, станица Лозница, пруга Лозница - Горња Ковиљача, Брасина - Доња Борина и распутница Доња Борина - Мали Зворник. За електровучу је, како наводе у Министарству саобраћаја, неопходна реконструкција пружних и станичних колосека на целој дужини пруге од Руме до границе са БиХ, у дужини од 108 километара. Она би била прилагођена брзинама до 120 километара на сат, и то уградњом нових шина УИЦ-60 на бетонским праговима и у туцанику, изградњом нових електронских сигнално-сигурносних и телекомуникационих уређаја са центрима телекоманде у Лозници и Шапцу. Подразумевала би и изградњу стабилних постројења електричне вуче на целој дужини пруге и реконструкцију путних прелаза.
02.Новембар 2015.
Екипни прваци Београђани
Екипни прваци Београђани
У Текеришу, испод споменика велике битке у Првом светском рату јуче је организован 21. полумаратон под називом „Стазама церских јунака". Окупио је око деведесет, до сада највише, учесника у девет такмичарских дисциплина за атлетичаре и атлетичарке, студенте, припаднике војске и полиције, које су се одвијале на стазама дугим 21 и 10 километара. Милан Митровић из Ужица био је први у полумаратону, док је у категорији код ветерана раздаљину најбрже истрчао Београђанин Драган Николић. Прваци код старијих атлетичара били су Саша Антић из Ваљева и Радован Радуловић, Суботичанин. Двадесетогодишња Јелена Новаковић имала је најбољи резултат код девојака, док је екипни првак овогодишњег Церског маратона Тркачки атлетски клуб „Београд". Церски полумаратон од ове године налази се редовном календару спортски манифестација Атлетског савеза Србије.
30.Октобар 2015.
Излог
Излог
Капитална монографија проф. др Ђорђа Јанковића „Предање и историја Цркве Срба у светлу археологије", је прва научна књига која даје археолошки преглед хришћанства  на Западном Балкану и  Помесне цркве Срба од времена апостола до Немањића. Издање је посебно по томе што на основу нове археолошке  грађе изричито приписује неке праисторијске и античке културе  илирско - панонског простора Србима и Словенима.  Археолошки институт Руске академије наука у мају 2014. потврдио je Јанковићеве закључке да су Словени живели у српском Подунављу и пре  Велике сеобе подсећа Зоран Стефановић испред  Међународне  културне мреже под називом „Пројекат Растко" која је на интернету објавила скраћену електронску верзију књиге. Штампана верзија књиге је изашла у посебном  издању  едиције „Велики свечаник" као заједнички подухват „Хришћанске мисли", са партнерима које чине „Хиландарски фонд", Београд, Универзитетски образовани православни богослови  и Задужбина „Николај Велимировић и Јустин Поповић", Ваљево. Уредник књиге је Миодраг Средојевић.
28.Октобар 2015.
У Драгинцу нова трафостаница
Трафостаница
Нова трафо - станица снаге  630 киловолт - ампера  данас је постављена у центру Драгинца, иза Задружног дома. То је један  од два најсавременија погонска капацитета које је обезбедила лозничка Електродистрибуција  укупне вредности 42 милиона динара. - До реализације тог посла долази после вишенедељне серије сусрета  градоначелника Лознице Видоја Петровића и његових сарадника из јавног сектора са саветима месних заједница, када су одсликане највиталније потребе грађана у местима где живе, каже члан Градског већа Јанко Алексић. Он подсећа да је у Драгинцу, уз активну реализацију пројекта моста на Јадру, ово био један од приоритета на који су указали житељи села и то се на делу сада манифестује.  Директор Електродистрибуције Зоран Грујичић каже да се ради о постројењу са најбољим сигурносним инсталација, укопног типа на коју ће бити повезани потрошачи из горњег Јадра где је изнова реконструисано 17 километара нисконапонске електричне  мреже.
21.Октобар 2015.
Пут кроз ромску малу
Пут кроз ромску малу
  У Јадранској Лешници, у Ромској мали данас  је почела изградња пута. Ови радови са  обновом сеоске амбуланте и комунално уређење села  биће финансирани средствима међународних фондова у износу од 58 600 евра. - Реч је о пројектима који  треба да унапреде  квалитет живота мештана  како израдом 270 метара трупа пута тако и санацијом крова здравствене амбуланте, опремањем  стоматолошке ординације, чишћења канала кроз засеок ка мајдану и проширења захвата изношења комуналног отпада, каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Он је са чланом Градског већа Томиславом  Арнаутовићем и свим члановима Савета месне заједнице Јадранска Лешница посетио овај део села за који су средства по препоруци локалне самоуправе обезбеђена преко Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).  Дијана Миладиновић је задовољна што је била један од учесника и покретача  пројекта „Сигурним путем у будућност" који је успешно реализован јер, по њеним речима, „омогућава боље услове живота за 29 домаћинстава  где има  све више деце млађег узраста. Та деца ће корачати бољим стазама него што је моја генерација", рекла је указујући на добру сарадњу са саветом месне заједнице у Јадранској Лешници.
20.Октобар 2015.
Нови мост на Дрини
Нови мост на Дрини

  Изградња моста на Дрини између Љубовије и Братунца почела је данас, а вредност радова је 12 милиона евра. За изградњу моста Србија је обезбедила око 4,5 милиона евра, Босна и Херцеговина за гранични прелаз седам милиона евра, а приступне путеве финансирају Путеви Републике Српске са 400.000 евра. Бетонски мост ће бити дуг 227 метара и широк 13,9 метара, имаће седам распона и осам стубова. Обележавању почетка радова присуствовали су премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, и министри грађевинарства Србије и РС Зорана Михајловић и Неђо Трнинић. Вучић је истакао да ће овај мост бити у функцији за годину дана И  да ће се и даље радити на изградњи саобраћајница и других комуникација између Србије, РС и Босне и Херцеговине. На челу конзорцијума који изводи радове је београдска фирма "Ратко Митровић".

   Пројектом је предвиђен заједнички гранични прелаз, са шест трака за путничка возила, аутобусе и камионе, као и заједнички терминал са четири саобраћајне траке за путнички и аутобуски саобраћај, а две за камионе. Протоколом о изградњи моста на Дрини који су владе Србије и РС потписале 2013. године предвиђено је да Србија финансира и градњу приступних саобраћајница са своје стране.
20.Октобар 2015.
Стратегија социјалне заштите града Лознице
„Иницијатива за социјалну укљученост у Лозници“ је пројекат УГ "Искра-Лозница" у партнерству са градом Лозницом, који има за циљ израду Стратегије социјалне заштите града Лознице за период 2016 - 2020 године. Овим стратешким документом дефинисаће се смернице за развој социјалне политике у складу са националним приоритетима и достизање стандарда Европске уније у наредном петогодишњем периоду. Иницијативу је покренуло УГ „Искра-Лозница’’ и град Лозница, а програм подржава Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије уз финансијску подршку швајцарске Агенције за развој и сарадњу. У оквиру реализације активности испред града Лознице решењем градоначелника именован је Тим за израду Стратегије социјалне заштите града Лознице за период 2016 - 2020. године, кога чине представници свих релевантинх актера на пољу социјалне заштите и представници локалне заједнице.
19.Октобар 2015.
Сећање на децу Кривајице
Сећање на децу  Кривајице

  Код споменика жртвама које су у октобру 1941. године  свирепо убијали немачки фашисти јуче је у прганизацији месне заједнице и основне школе „14. октобар" одржана комеморација, којој су присуствовали мештани из више јадранских села, представмници града Лознице, невладиних организација.

   - Негујући културу сећања овакви скупови треба да допринесу чувању успомене на ратне догађаjе чиме би се ојачалo познавање савремене историје и њених мрачних страна,  првенствено међу младом генерацијом јер тако можемо да помогнемо у спречавању понављања сличних догађаја у будућности, рекао је одборник градске скупштине Миленко Ковачевић. Након црквеног помена који су служили свештеници Цркве јаребичке окупљенима се обратио заменик градоначелника др Радован Дивнић. Он је истакао да је злочин над цивилима  у Кривајици када су свирепо убијана деца, нејач и мајке, тужна  истина да су Немци слична недела учинили на још неким местима током Другог рата, у другим државама, али је тужније што призор из Кривајице, није адекватно осудила светска јавност.    Он је свирепи злочин у Кривајици упоредио са масакром у чешком селу Лидице где је мученичком смрћу страдало 88 малишана, такође од стране немачких фашиста.     И  Кривајица 1941. године , и Лидице у погрому 1942.  су голгота над дечјим животима - страдао је на оба места приближан број малишана јер су нацисти „својом познатом прецизношћу и смислом за организацију" извршили одмазду.  И у Кривајицу, као и Лидице је упала јединица вермахтових паликућа  с кантама бензина и заузела село.  Убице су се „храбриле алкохолом", а село спалили, односно како је  било наређено, сравнили  са земљом. Смисао ове комеморације био је  да укаже на дуг истини јер су на свом прагу, на вековном огњишту уништени млади животи. Био је то највећи злочин
19.Октобар 2015.
Пешачки мост
Пешачки мост
Грнични прелаз на пешачком мосту ''Филип Кљајић'' између Малог Зворника у Србији и Зворника у Босни и Херцеговини убудуће могу користити само становници ова два града. Грађани других општина и градова уз државну границу могу користити гранични прелаз у Каракају, удаљен пет километара од  Зворника ка Бијељини. Ова мера је уследила због појачаних контрола које се предузимају у складу са избегличком кризом у регији и спречавања прекограничног криминала.
16.Октобар 2015.
Лозница боља од Шапца
Лозница боља од Шапца

  Пројекат "Спортски изазов" организован је да подстиче грађане да се баве рекреацијом кроз различите спортске активности. Учешћем великог броја активних такмичара, рекреативаца, љубитеља спорта и чланова различитих спортских организација у различитим вежбама спретности, физичке издржљивости и спортског знања екипа Лознице предвођена младим олимпијским рвачем Виктором Немешом  остварила је велику победу над традиционалним ривалима -  Шапчанима. - У дворани "Лагатор" та кишна субота 10. октобра  била је мали празник за  игру и физичку активност која је организована у трајању од 15 минута. Лозничани су били успешнији и у игри "Потрага за благом" у оквиру које су, у што краћем временском интервал, боље решавали задатке, изјавио је на сусрету са новинарима Драган Павловић, члан Градског већа ресорно задужен за спорт и физичку културу. Његов колега Дејан Сталовић преноси захвалност учесницима, ђацима, наставницима и родитељима јер су допринели победи града Лознице чија ће се застава поносно вијорити седам дана испред градске управе у Шапцу.

   Топ партнер Међународног олимпијског комитета, компанија Кока - Кола ексклузивни је партнер Олимпијског комитета Србије у едукативним пројектима "Олимпијски час", "ЕкОлимпијада" и "Спортски изазов" до краја олимпијског циклуса ових угара. Овај покровитељ широм света активно подржава едукативне активности које имају за циљ да подстакну младе на активан начин живота, бављење физичком активношћу и подигну свест о важности очувања животне средине.
15.Октобар 2015.
Помен драгиначком октобру
Помен драгиначком октобру
Oдбор Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије јуче је у Драгинцу организовао државну комеморацију посвећену очувању достојанственог сећања на 2.950 брутално ликвидираних цивила 14. октобра 1941. године. Код спомен костурнице венце су уз државне и војне почасти оставили представници Владе Србије, града Лознице, Основне школе „14. октобар" у Драгинцу као и представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.После церемоније обратио се доктор Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице. Сведоци те истине данас су, као и ранијих година  на овом месту да подсете на  три хиљаде жртава, највећу гробницу сељака на Балкану. Болна истина не може да занеми и да се сакрије, а да се крвав злочин заборави, реако је Динић и додао: Кажу да је наша прошлост рефлекс духовног рата с великим силама. Не могу да се отмем  размишљању како су очеви и синови, стричеви и ујаци, читаве фамилије, засеоци и забите мале остављале започете послове и на позив државе, за кратко време, стизали у прве народне колоне слободе". Милан Поповић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике подсећа да су у јесен 1941. године јединице Вермахта кренуле у офанзиву са циљем да поврате изгубљене територије у западној Србији. Једна казнена експедиција упутила се ка Крупњу, али је на мосту преко Јадра код Гајића Стене у близини Драгинца заустављена и разбијена од стране партизанских одреда 14. октобра 1941. године. Немачке окупационе снаге су као одмазду за овај пораз из Драгинца и околине сакупиле и потом на неколико места у Драгинцу стрељале укупно 2.950 лица. Најмлађа жртва била је стара свега три дана. Након тога су их све затрпали у заједничке гробнице. Злочин у Драгинцу, који је претходио сличним трагичним догађајима у Краљеву и Крагујевцу током октобра исте године, у претходним деценијама постепено је заборављан тако да седамдесет година касније, у наше време, мали број грађана Србије има сазнања о злочину који је почиње, навео је Поповић.
14.Октобар 2015.
На путу до Купа
На путу до Купа
Жребом у Старој Пазови одлучено је да Лозница  за пласман у осмину финала Купа Србије за противника има нишки Раднички. Та утакмица ће бити одиграна у среду 28. октобра у Лозници. Нишки суперлигаш је добио ривала у шеснаестини финала Купа,  у такмичењу у ком је прошле сезоне играо четвртфинале. Лозница је тренутно на 11. месту Прве лиге са 11 бодова након 9 кола. До сада је забележила по две победе и пораза и 5 мечева одиграла нерешено.
13.Октобар 2015.
Цвијићево одликовање града
Цвијићево одликовање града
У Српској академији наука и уметности у Београду јуче је почела тродневна  међународна научна конференција поводом 150 година од рођења великана Лознице и научника светског гласа Јована Цвијића. За овај велики догађај у престоници Србије позив је стигао градоначелнику Лознице Видоју Петровићу и представницима Центра за културу Вук Караџић у Лозници. Председник Србије Томислав Николић рекао је да је Цвијић био једна од најзначајнијих личности српске историје - свестран научник и родољуб, који је све чинио за отаџбину у времену у којем је живео. "Знам којим наукама припада географија, али нисам сигуран да могу набројати којим све наукама припада Јован Цвијић. Читање његовог дела превазилази географију, изванредно је значајно, рекао бих и данас једнако актуелно у профилу државе и нације, њене улоге у окружењу и судбине на Балканском полуострву и у Европи", рекао је Томислав Николић. Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић казао је да данашње друшто често нема времена да говори о науци, а да је ``Цвијић увек налазио времена да говори о науци, не само с колегама већ и са обичним грађанима и наставницима``. Председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић је пре почетка конференције у свом кабинету организовао пријем за градоначелника Лознице Видоја Петровића. У изјави за медије поводом доделе златне плакете у част 150. годишњице рођења знаменитог Лозничанина  градоначелник је рекао да  је свечаност у Српској академији наука и уметности  најлепша позлата на оно што је Јован Цвијић као научник  иза себе оставио у теорији и на делу. Према његовим речима  Лозница је захвална што је и овај научни скуп промовисао Јована Цвијића у свету а „ми смо се потрудили да као следбеници дела  свих њених великана - и Цвијића, и Вука, и Миће Поповића у Тршићу изградимо вишенаменски научни центар који ће додатно унапредити научно стваралаштво њихових следбеника", рекао је Петровић.
13.Октобар 2015.
205.-а годишњица боја
205.-а годишњица боја
Пригодном свечаношћу у Вуковом дому културе у суботу je обележена 205 годишњица од Лозничке битке и 200 година од Другог Српског устанка. Академију је свечано отворио др Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице. Он је подсетио да су и све касније битке које је Српска војска водила носиле  печат и славу Боја на Лозници. И када смо век после, у Гучевској бици „изнад облака" 55 дана задржали аустроугарски продор ка Ваљеву, и у победи на Церу, у два велика светска рата. - Одважна одлучност бранилаца нашег града са ове временске дистанце има високу цену слободе. Лознички бој из 1810. године  је оличење чистог образа, историјског поноса али и незаборавних ужаса и призора, рекао је заменик градоначелника.Пригодну беседу имао је професор Богословије „Свети Сава" др Горан Раденковић а својеврсну позлату на овај значајан историјски догађај дала је глумачка и певачка секција културно уметичког друштва „ Караџић" из Лознице. У недељу 11. октобра, после одслужене архијерејске Свете Литургије и причешћа служен је помен јунацима боја на Лозници и страдалим у ослободилачким ратовима Србије.
10.Октобар 2015.
Пријем за министра Гашића
Пријем за министра Гашића

Данашња посета министра одбране Братислава Гашића Лозници и пријем код градоначелника Видоја Петровића допринела је да се постигне договор о преузимању и откупу војног комплекса у Клупцима за потребе града. Министар Гашић је у изјави за медије потврдио решеност војних власти да се имовина војске од 14 хектара на којој се налази 20 објеката на 7500 квадрата после лицитационог елабората и ценом које ће припремити Републичка управа јавних прихода бити понуђена на откуп у 60 месечних рата  локалној самоуправи Лознице. То је поступак који ће омогућити правичан откуп, а не како се дешавало пре 2012. године са препродајом имовине Војске Србије, био је категоричан Братислав Гашић. - Видећемо да ли ће то бити замена за станове у Лозници за пензионисана војна лица, али наглашена је процена и једне и друге имовине, каже министар. Он је са задовољством приметио да је град Лозница једна од ретких локалних самоуправа где нема вишка запослених у јавном сектору, да се води брижљива социјална политика и да се плански улаже у развој инфраструктуре. Градоначелник Лознице Видоје Петровић сматра да је данас у Лозници постигнут јасан договор око војног комплекса којим се отвара још једна развојна перспектива. Пренео је захвалност на подршци Министарства одбране у време поплаве и велике суше, када је захтев Лознице за водоснабдевање Горњег Јадра  за кратко време решен слањем војних цистерни за вишедневну употребу. Војска ће помоћи уколико се у време радова на мосту на Јадру у Драгинцу поново укаже било каква потреба, рекао је Петровић.

 

09.Октобар 2015.
Октобарски дани у Јадру
Октобарски дани у Јадру
Сећање на невино страдало становништво Драгинца и околних насеља у октобру 1941. године ове године је започето пројекцијом играно документарног филма „Ратне цртице" Зоранa Грујићa  по дневнику свештеника лозничког Јована М. Бошковића. Текст је написао Радован Симић. Програм је настављен одржавањем историјског часа  који је за ученике виших разреда школе и грађане одржао професор доктор Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида у Београду. Узимајући за основу трагичну судбину српског народа у двадесетом веку он је на конкретним примерима указао на свакодневну потребу  неговања културе памћења, поштовања и чувања  историје, традиције  и обичаја народа свога краја. Посетиоци су имали прилику  да погледају и две изложбене поставке. Удружење грађана „Меморијал Драгинац" је користећи прикупљену архивску грађу и изјаве савременика догађаја урадило изложбу под називом „Драгинац и околна насеља у октобру 1941.године - очима савременика". Изложбена поставка „Песма памти" Драгице Савучић документовано говори о манифестацији „Дани дечије поезије и прозе" која се  у школи у Драгинцу успешно одржава и траје пуних тридесет година. Љубисав Рашевић из организационог одбора манифестације подсећа да је у цркви Светог Георгија у Драгинцу а под началством намесника јадранског Драгољуба Ивановића, отворена осамнаеста по реду, ликовно песничка колонија „Духовно саборовање". Позиву да учествују у раду колоније одазвало се једанаест сликара. Покровитељ програма „Октобарски дани у Јадру" и ове године је Град Лозница.
08.Октобар 2015.
Помоћ поплављеним
Помоћ поплављеним
Како је потврђено у Одељењу за привреду града Лознице, за 260 домаћинстава која су претрпела материјалну штету током прошлогодишњих августовско-септембарских поплава, одлуком Градског већа данас је почела исплата још четири милиона динара. Раније је обезбеђена републичка накнада од 3,6 милиона динара. Према речима Милана Вучићевића домаћинства су и за ову накнаду подељена у три категорије у зависности од претрпљене штете. Они из прве категорије добиће накнаде од 13.325, друге 16.400, а треће 19.400 динара, што је у односу на новац добијен од републике више за 1.325 динара у првој, односно по 1.600 у две друге категорије.
06.Октобар 2015.
Одговорили потребама Града
Градски штаб за ванредне ситуације

Усвајањем више планских аката, извештаја и информација о активностима  у протеклих девет месеци Градског штаба за ванредне ситуације у Лозници потврђен је одговоран однос, квалитет и континуитет рада овог органа у решавању широке лепезе потреба грађана Лознице. Сходно закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације прихваћене су мере на плану веће превенције од пожара са наглашеном улогом стручно - оперативних тимова. То према законским одредбама подразумева већу пажњу и спремност свих субјеката у планирању и организовању заштите од пожара, експлозија или хаварија, али и  ефикасније реаговање при гашењу и последицама штетног дејства. Захваљујући реализацији закључка о благовеменом обавештавању у време велике суше на територији града у протеклих девет месеци није забележен ни један већи отворени пожар што је добар пример из новије праксе. Законска обавеза је да се ова област стално унапређује па је закључено да  сва шумска газдинства своје планове о превенцији од пожара доствљају Градском штабу за ванредне ситуације.
            Било је речи и о водоснабдевању у сушном периоду. Штаб је имао изузетно добру сарадњу са Сектором за ванредне сутуације па је на позив градоначелника Видоја Петровића Војска Србије за кратко време обезбедила две цистерне за више села горњег Јадра. Цистерне „Нашег дома" и „Водовода" непрекидно су биле ангажоване у Зајачи и Коренити где је поплава онемогућила доток воде. Усвојен је извештај о превенцији и оперативним мерама на заштити од поплава, као и преношењу надлежности на одржавању водотокова другог реда у делокруг активности јавног предузећа „Град". Прихваћена је информација радне групе за ревитализацију система сирена  за узбуњивање. Тај посао требало да се обави у две фазе уз подршку београдског Института „Михајло Пупин".

05.Октобар 2015.
Прошло је 205. година
205. година - Бој на Лозници
Поводом обележавања 205. годишњице Боја на Лозници у суботу 10. октобра у организацији града Лознице и Црквене општине у Вуковом дому културе биће организована свечана академија. Почеће у 19 часова када ће о том догађају  говорити професор богословије Горан Раденковић. Пригодан програм извешће чланови лозничког Културно - уметничког друштва „Караџић". Из црквене  општине су најавили да ће у недељу, 11. октобра у старој Цркви, у 9 часова и 30 минута, почети света архијерејска литургија а потом и помен свим страдалницима у Боју на Лозници и каснијим  ратовима.
30.Септембар 2015.
Превоз у Горњем Јадру
Превоз у Горњем Јадру

Од 1. октобра линијски превоз путника у градско - приградском саобраћају на територији града Лознице на пакету „Ц" (подручје Горњег Јадра) обављаће аутосаобраћајно предузеће „Бамбус" д.о.о.

Раније је ову комуналну делатност реализовало предузеће „Белегија - превоз".

30.Септембар 2015.
Лозница има капацитет
Амбасадор Италије
Јуче је у Београду, на завршној конференцији пројекта "Политика подршке за децу и младе у Србији" Амбасадор Италије његова екселенција  Ђузепе Манцо  посебно похвалио град  Лозницу, капацитете и професионализам локалне самоуправе у реализацији европских пројеката. Рекао је да се лично уверио у резултате и најавио будућу сарадњу.
30.Септембар 2015.
О водоснабдевању и грејању
О  водоснабдевању и грејању
Градско веће Лознице разматрало је информацију о реализацији друге фазе програма КФВ банке у коју су укључени град Лозница и предузеће „Водовод и канализација". Представљене су активности на реализацији уговора о изградњи црпних станица у Горњем Добрићу и Чокешини, набавкама опреме и механизације за потребе јавног предузећа, али је прворазредни значај, како је закључено, реализација пројекта дистрибутивног цевовода под називом „Каптажа" на локалитету Дубоки поток за Корениту и Доње Недељице. То је подухват који је иницирао градоначелник Лознице ради санације осам километара водовода  оштећеног у прошлогодишњим елементарним непогодама.  Стигла  је финансијска подршка  из Канцеларије за обнову и развој преко донаторског програма КФВ, а сагласност за коришћење  изворишта Дубоки поток, у суседној општини, град Лозница има и од руководства Крупња. Изнето је залагање за упоредном реализацијом пројекта прве фазе санације депоније у Зајачи што је предуслов за оживотворење пројекта водоснабдевања тог подручја. Потребно је имати више пројеката у припреми, речено је у настојању  да се обезбеде донаторска средства ради замене азбестних делова водоводне мреже на целој  територији града Лознице. Градско веће није прихватило предлог Одељења за привреду по захтеву лозничке „Топлане" да се у наступајућој сезони примењује нови ценовник  топлотне енергије али јесте решење о исплати новчане помоћи домаћинствима за штету у августовским и септембарским бујичним поплавама. После накнаде од 3 милиона 620 хиљада динара, колико је за Лозницу издвојено из републичког, новом одлуком Градског већа биће исплаћена додатна 4 милиона динара из градског буџета за 260 домаћинстава која су претрпела материјалну штету.
29.Септембар 2015.
Помоћ за болницу
Општа болница Лозница
Захваљујући Мићи Вукићу, који од 1990. живи и ради у швајцарском граду Кијасу поред Лугана, и његовим суграђанима, још једна вредна донација стигла је у лозничку Општу болницу. То је шести шлепер који медицинску опрему високог квалитета довози из Швајцарске  здравственој установи којој гравитира више од 100.000 људи из Лознице, Крупња, Љубовије и Малог Зворника. Овог пута допремљено је четрдесетак кревета, ормарићи, душеци и комоде. Вукић  већ годинама шаље помоћ Лозници, а из Опште болнице су саопштили да је до сада, рачунајући и последњу пошиљку, укупно стигло 270 модерних кревета, 25 специјалних кревета за интензивну негу, девет кревета за физикалну терапију, 45 душека, 65 ормарића, 60 болничких комода, две покретне столице за пацијенте, седам лампи за читање снимака као и огромна количина потрошног медицинског материјала, маски различитих намена и мантила за једнократну употребу, и опреме. Из болнице се захваљују Вукићу као и православној црквеној општини из Цириха и свештенику Бранимиру Петковићу који су платили трошкове превоза. Мићо Вукић добио је ове године и плакету града Лознице за свој досадашњи хуманитарни рад.
27.Септембар 2015.
Мајкл Кирби у Лозници
Мајкл Кирби у Лозници
Посета његове екселенције амбасадора САД Мајкла Кирбија Компанији „Рио Тинто" и граду Лозници потврђује изузетно добру сарадњу коју овај град има са америчком амбасадом у протеклих десет година, истакао је после радног састанка градоначелник Лознице Видоје Петровић. Кирби је четврти по реду амерички дипломата који је био у Лозници што се најбоље одсликава кроз успешну реализацију више пројеката преко те амбасаде и невладиних организација. Веома сам заинтересован за будућност и судбину мањих градова у Србији, рекао је амбасадор Кирби, наводећи да су најважнији ресурс млади људи који себе могу пронаћи у тимским иницијативама локалних и централних власти. Навео је неке од програма које је америчка влада са српском владом спровела да би се ефикасније решавали судски спорови. - У Београд се из Лознице враћам охрабрен да је ово једно динамично место које иде у добром правцу што ме чини срећним, закључио је Мајкл Кирби, амбасадор САД у речима захвалности упућеним градоначелнику Лознице Видоју Петровићу.
Када се сагледају потенцијалне могућности и инвестиција коју "Рио Тинто" доводи у Лозницу када су у питању литијум и борати, и чињеница да градоначелник и његов тим чине све што могу, та комбинација, по речима америчког амбасадора, пружа прилику да млади на дуже стазе имају будућност у овом граду. - Чињеница је да већина инвестиција захтева добре путеве. Сложили смо се да треба убрзати могућност да дође више инвеститора, али и са чињеницом да путеви нису тако добри, да не постоји та веза која би омогућила онима који дођу и производе да то брзо и одвезу на тржиште - рекао је Кирби.  - У разговорима и контактима са централном владом пренећу ту идеју да су путеви од суштинског значаја да би се остварио економски напредак - додао је он.
24.Септембар 2015.
Честитка градоначеника
Честитка градоначелника
Грађанима Лознице који данас и наредна три дана славе верски празник Курбан Бајрам градоначелник Лознице Видоје Петровић је упутио поруку да празник проведу у породичном здрављу и напретку.
            - Такође желим да уз овај празник,  као и сваки други, на првом месту буду вредности које су подстицај нашег заједничког живота у срећи и благостању, наводи се у поруци градоначелника Лознице упућеној поводом Курбан Бајрама.
24.Септембар 2015.
Обележен Дан срца
Обележен Дан срца
Поводом Светског дана срца Дом здравља у Лозници организовао је акцију бесплатних превентивних прегледа у Вуковом дому културе. У двочасовном трајању поред савета лекара и промотивних материјала здравствених радника заинтересованим грађанима је омогућена контрола  крвног притиска и шећера у крви. Примаријус др Нада Ђурић је подсетила на значај личних превенција у здравству а помочник градоначелника Љубинко Ђокић, подсетио да град Лозница кроз више пројеката пружа велика финансијска Ии материјална улагања у здраве стилове живота. Подсетио је да је за протеклих неколико година отворено више здравствених амбуланти и да су у пречнику од 20 километара никле три нове спортске дворане. Поред Дома здравља, Паронажне службе са Превентивним центром у данашњим активностима учествовали су представници Црвеног крста Лозница као и волонтери удружења грађана "За здравље Лозница".
22.Септембар 2015.
Дар града деци
Луткарска представа
Ту смо да растемо заједно. Позоришна представа „ПРИНЦЕЗА НА ЗРНУ ГРАШКА" београдског Луткарског позоришта „ПИНОКИО" поклон је града Лознице најмлађим суграђанима. Биће изведена у четвртак, 24. септембра у Вуковом дому културе у 18 часова. Популарну луткарску представу режирао је Синиша Ракић према тексту Јиржија Штреда и она је као дар града увертира у међународну дечију недељу која почиње 5. октобра.
22.Септембар 2015.
Са гостима из Плоцка
Са гостима из Плоцка
Вишедеценијска сарадња градова Лознице и Плоцка могла би добити нови квалитет уласком Србије у Европску унију, али док се то не деси ништа нас не спутава да развијамо програме у области културе, спорта и рекреације, истакао је на пријему за делегацију Плоцка у Градској управи помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Пољска  делегација, у којој су биле Дарија Домасловска у градској влади задужена за здравство и хуманитарне активности и Ана Моранска  супревизорка за имовину града Плоцка, присуствовала је  82. Вуковом сабору у Тршићу а посетили су и Специјалну болницу у Бањи Ковиљачи. Члан Градског већа Лознице Томислав Арнаутовић очекује наставак сарадње између градских организација Црвеног крста и наглашава да је Лозница заинтересована да са Плоцком занови сарадњу кроз конкурсе и пројекте за предприступне фондове у области цивилног друштва и братимљења градова.
18.Септембар 2015.
Санација депоније у Зајачи
Санација депоније у Зајачи

Министарка пољопривреде и заштите животне средине, Снежана Богосављевић Бошковић и градоначелник Лознице Видоје Петровић, потписали су Споразум о сарадњи за реализацију пројекта санације и затварања депоније јаловине из топионице у Зајачи. Како је најављено, предвођени су радови у две фазе, а посао планиран за ову годину почеће за месец дана. После девет година, завршене су све потребне дозволе и из будета републике обезбеђен новац у укупном износу од 240 милиона динара. На депонији у Зајачи, која се простире на неколико десетина хектара, налази се око 600 хиљада тона огарака и шљаке антимона, олова и осталих тешких метала који су годинама угрожавали здравље становништва. "Драго ми је да је Влада Србије препознала овај горући проблем и да коначно после низа година имамо решење. Подсетићу да смо имали проблем са здрављем мештана и да је количина олова у крви била велика и код наше деце", изјавио је за РТС Видоје Петровић, градоначелник Лознице. "Желимо да се у Зајачи живи здраво и безбедно и зато расписујемо конкурс за јавне набавку за реализацију пројекта. У првој фази радова, планирани су грађевински и припремни радови нискоградње а у другој фази следеће године,  депонија ће бити прекривена фолијом и геотекстилом а потом следи рекултивација и озелењавање", каже Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и заштите животне средине. Надлежни обећавају да ће Зајача после тога, уместо црна еколошка тачка, бити здраво и пожељно место за живот. Министарка пољопривреде најавила је у Лозници и да ће после Барича и Шапца, за две седмице почети уклањање опасног историјског индустријског отпада и у ложничкој Вискози.

15.Септембар 2015.
Почео Сабор
Почео Вуков Сабор

Вуков сабор данас је највеће огледало града Лознице и Србије, истакао је у поздравној поруци градоначелник Лознице Видоје Петровић у Вуковом дому културе на свечаном отварању 82. Вуковог сабора. Он је рекао да „без оних који у свакој прилици и на сваком месту истичу вредност Вуковог рада и брину о том великом и значајном наслеђу ми данас не бисмо имали са чим у Европу и да је  Вуков допринос у уписивању српског народа у европски корпус немерљив". Имајући све то у виду Лозница настоји да активности у Тршићу трају сваким од 365 дана и да боравак посетилаца и учесника наших програма учини шире препознатљивим. Бескрајно поље могућности отвара се изградњом Међународног центра за изучавање језика, књижевности и фолклористике. На овај начин културни туризам постаје реалност и жива привредна грана, а партнерство града Лознице, институција културе и образовања темељ развоја ширег окружења. Петровић је најавио да ће Лозница у идућој, 2016. години обележити велики јубилеј - век и по од стицања локалне самоуправе. Уједно, то је у сусрет 2017. години када ће у месту где је Вук учио прва слова, Манастиру Троноши, бити обележен 700. рођендан, најлепши поклон града слављеника грандиозном делу великог језичког реформатора. Вукова језичка револуција је у бити преобразила српску културу. Вук је радикално изменио наш поглед на себе саме, на историју, на наше поимање националног идентитета и на наше схватање културних вредности, рекао је министар културе Иван Тасовац Министар отварајући 82. Вуков сабор и истакао да је управо захваљујући том самопосматрању и самоотркивању, српска култура у 19. веку направила „свој први и вероватно најзначајнији продор у Европу". Тасовац је подсетио да је пре само неколико дана у Београду лансиран пројекат "Дарија" - најзначајнији европски пројекат на пољу дигиталне хуманистике. Приступањем овој иницијативи, како је објаснио, Влада Републике Србије и Министарство културе и информисања су се јасно определили за системски приступ квалитетној и напредној дигитализацији српског културног наслеђа. На сцени Вуковог дома потом је изведена позоришна поредстава „Азбучни рат" у режији Барбаре Новакович Коленц, тексту Ива Светине и са Иваном Бекјаревим у улози Вука Караџића.

14.Септембар 2015.
Годишњица битке изнад облака
Годишњица битке изнад облака
На Гучеву је јуче обележена 101. годишњица од чувене "битке  изнад облака", која се у склопу Дринске операције одиграла на овој планини. Центар за културу „Вук Караџић" организовао је полагање венаца крај спомен - костурнице подигнуте у част јунацима једне од најкрвавијих битака на почетку Првог светског рата на шта је у уводној речи подсетио заменик градоначелника Лознице доктор Радован Дивнић. Пригодним речима о садашњем поимању ове битке у западноевропским државама  говорио је професор Ђорђе Вукмировић, а уметнички програм извели су гуслар Милутин Ђуричић и песникиња Зорица Рајкова Лукић. Борбе на Гучеву почеле су у септембру 1914. године и трајале 55 дана. Била је то прва рововска битка на свету и једна од најтежих борби у Великом рату. Удружење резервних војних официра и ратника подигло је 1929. године споменик на врху Гучева у част изгинулим родољубима.
14.Септембар 2015.
Италијанска кредитна линија
Италијанска кредитна линија

Италијанска влада кредитира микро, мала, средња и јавна предузећа у Србији преко домаћих банака. Ово је изнето на презентацији у лозничком Омладинском центру пред окупљеним предузетницима из овог краја.

Износ кредита за микро предузећа и предузетнике креће се од 5.000 до 1000.000 евра, од 50.000 до милион за мала и средња предузећа, док јавна предузећа могу да добију кредит у износу до 2 000.000 евра.

Средства се одобравају по ефективној каматној стопи од 4,35 одсто на период од осам година уз грејс период до две године. Најмање 70 процената  одобрених средстава мора се искористити за набавку опреме,  резервних делова, технологије и индустријских лиценци италијанског порекла, док преосталих 30 одсто може да се користи за покривање трошкова у земљи - обртних средстава и робе неопходне за реализацију пројекта, пише портал Привредне коморе Србије.  Овом кредиту могуће је приступити преко банке Интеса, Чачанске банке, Ерсте банк, Еуробанк, Јумбес, КБМ, Комерцијалне банке, Сбербанк Србија и Уникредит банке.

11.Септембар 2015.
Ребаланс буџета
Ребаланс буџета
Градска скупштина је усвојила ребаланс буџета за 2015 годину. Повећани приходи од 72 милиона динара распоређени су за 1340 метара реконструисане и асфалтиране Дринске улице у вредности 49 милиона динара. Како је речено, предстоји убрзани поступак јавне набавке за избор извођача радова који би могли да буду започети у новембру и завршени до краја године. Скупштина је прихватила иницијативу за увећана подстицајна средства за младе брачне парове, као и накнаде породиљама до навршене прве године живота детета у месечном износу од 20. 000  динара уместо досадашњих 15. 000, што је збирно за годину дана равно износу од 2.000 евра. Издвојена су и средства за штете у прошлогодишњим августовским поплавама у износу од 4 милиона динара, а приближно исти износ опредељен је и за превоз суграђана старијих од 65 година. Усвојени су планови детаљне регулације "Производна зона", "Комлекс  спорта, рекреације и туризма" у Бањи Ковиљачи, Производно - пословне зоне у Лешници и регулациони план блока у градској месној заједници "Центар".
11.Септембар 2015.
Школарци уз олимпијце
Олимпијци
Многобројне званице и грађани испред Дома културе Вук Караџић у Лозници присуствовали су традиционалном „Олимпијском дружењу са Војвођанском банком". Војвођанска банка и Олимпијски комитет Србије наставили су да промовишу олимпијске вредности, а у интересантним спортским надметањима учествовала су деца од четвртог до шестог разреда основних школа. Поред такмичења, за основце је организован квиз да провере и тестирају своја знања о спорту. Награду је освојила школа "Анта Богићевић" из Лознице којој Војвођанска банка пружа јединствену могућност да у финалном рангирању уз победничке школе из Чачка, Обреновца, Прибоја и Пожеге, освоји награду у вредности од 100.000 динара за опремање школе спортским реквизитима. „Деца у спорту су прави начин да се изградите, и да научите колико је важно да поштујете ривале. Нека спорт буде права игра, уживајте у томе", рекла је Зорана Аруновић, репрезентативка у стрељаштву. Војвођанска банка је већ четврти олимпијски циклус званична банка Олимпијског комитета Србије, а пројекат „Олимпијско дружење са Војвођанском банком" је само један од активности коју банка реализује у циљу подршке спорту и промоције олимпијских вредности.
08.Септембар 2015.
82. Вуков сабор
82. Вуков сабор

У Лозници и Тршићу календарски прелазак лета у јесен поново је у знаку програма обележавања 82. Вуковог сабора. Предсаборски дани су од 14. до 20. септембра. Програм саборских дана почеће у Тршићу, где ће у Музеју језика и писма министар културе Иван Тасовац и Антон Першак, државни секретар у Министарству културе открити спомен плочу Јернеју Копитару. У Вуковом дому културе у Лозници, уз церемонију свечаног отварања саборовање ће почети позоришном представом „Азбучни рат" у режији Барбаре Новакович Коленц и по тексту Ива Светине. Током саборских дана један од програма биће посвећен стогодишњици рођења Бранка Ћопића, а у оквиру програма „Мој град" представиће се Деспотовац. Завршна свечаност је у недељу 20. септембра на саборишту у Тршићу, где ће саборску беседу одржати професор др Бошко Сувајџић, а позоришну представу „Ваљевска болница", насталу по књизи „Време смрти" Добрице Ћосића, у копродукцији извести Крушевачко позориште, Универзитет уметности Косовска Митровица и Центар за културу „Вук Караџић".

07.Септембар 2015.
Посао за здраву средину
Посао за здраву средину
Лозница је спремна за активности које су неопходне за тзв."ремедијацију" терена низводно од реке Корените, од Костајника где се налази велика депонија јаловине Зајачиног рудника „Столице" до ушћа у реку Јадар, изјавио је за телевизију „Н 1"  члан Градског већа Јанко Алексић. - Чим пре буде заустављено истакање јаловине  у суседној општини Крупањ ми смо спремни да са стручњацима из Министарства пољопривреде уђемо у велики посао  за здраву животну средину. Не бежимо ни од израде пројеката  веће проточности на водотоковима другог реда јер је евидентно да  речна корита и мостови треба да  одоле падавинама и до 500 литара талога по квадрату, наводи Алексић. Он је подсетио да је министар за ванредне ситуације Велимир Илић, боравећи у више прилика на овом терену после добро упамћене поплаве и прошлогодишње мајске елементарне непогоде указао на значај израде два пројекта - комплетне санације јаловишта у Столицама и други, који подразумева чишћење и уређивање плодних ораница до ушћа Јадра у Дрину. Било би добро да се ти послови обаве пре зиме, рекао је,. додајући да је Влада Србије пружила немерљив допринос на обнови путне инфраструктуре са новим асфалтом и подзидама од села Костајник до Крупња, планинске вароши у Рађевини.
07.Септембар 2015.
Подстицаји
Подстицаји
Високотиражни дневни лист „Вечерње новости" данас актуелизује иницијативу градоначелника Лознице Видоја Петровића да се омогући шира подршка младим брачним паровима. До сада су „младенци", како пишу „Новости" приликом склапања брака добијали једнократну помоћ од 35.000 динара  уз обавезу да су три године имали пребивалиште у Лозници. Градоначелник је дао иницијативу да се тај рок смањи на годину дана и да је ово довољан услов  за  само једног супружника. Стимулације које добијају брачни парови допринеле су да у протеклој години број новосклопљених бракова буде за стотину већи него ранијих година, потврђено је у Градској управи. За трећерођено дете у Лозници се до пунолетства издваја од 3.000 до 12.000 динара, док је једнократна помоћ за прворођене Лозничане петнаест, другорођене - двадесет, трећерођене - тридесет а близанце - четдесет хиљада динара.
04.Септембар 2015.
Споменик Момчилу Гаврићу
Споменик Момчилу Гаврићу

Момчило Гаврић коначно ће у завичају добити споменик. Статуа у природној величини, висока 156 центиметара, биће постављена преко пута споменика генералу Павлу Јуришићу Штурму. Момчило Гаврић рођен је 1906. Био је осмо дете у породици коју су у августу 1914. године ликвидирали аустроугарски војници. Они су запалили кућу Гаврића и побили његове родитеље, четворицу браће и три сестре. Момчило се придружио Шестом артиљеријском пуку Дринске дивизије. Преживео је голготу Србије, учествовао у великим биткама, прешао Албанију пешке, боравио на Крфу и у пробоју Солунског фронта је рањен. Војвода Живојин Мишић унапредио га је као 12-годишњака у чин поднаредника. Чекајаћи пробој фронта и повратак у Србију описменио се, а после рата отишао је у Енглеску где је завршио гимназију. Године 1921. вратио се у Београд у ком је остао до смрти 1993. године. Гаврић је дуго био заборављен, и његова судбина постала је позната када је 1964. поменут у новинском чланку о Првом српском рату. Једино су у сталној поставци Музеја Јадра биле две војничке фотографије. Тек прошле године једна лозничка улица понела је Гаврићево име.

04.Септембар 2015.
Активни у безбедности деце
Активни у безбедности деце
Септембар је време када почињу да раде школе, па тако и саобраћај поново „живи" у пуном капацитету. Градски Савет за безбедност саобраћаја сваке школске године, а посебно на њеном почетку, организује и одржава саобраћајно - образовне часове у двадесетак школских установа.У том светлу је велико обавештење возачима на прилазима граду из правца Ваљева, Шапца и Малог Зворника да се налазе на путевима дуж којих сада има све више ђака и деце нижег узраста. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице каже да млади људи не греше зато што желе, већ зато што немају искуства. Нажалост, неке грешке могу бити кобне, као што је случај са грешкама у саобраћају и зато користимо сваку прилику да се дружимо са младима и да у том дружењу пренесе што више искуства како би сачували своје и животе других учесника у саобраћају.
02.Септембар 2015.
Продубљена корита река

   Упоредо са  обновом путне инфраструктуре у сеоским срединама почиње и регулација водотокова другог реда који су у надлежности града Лознице. Међу основним потребама које су овог лета истицала руководства  из више месних заједница су запуштена корита река, која су потенцијална опасност у време неконтролисаних елементарних непогода. У Шурицама, дуж магистралног пута Лозница Ваљево, почело је машинско чишћење Карлаганске реке која спаја висораван Градац и реку Јадар. Јавно предузеће „Град", сходно договору са месном заједницом ангажује механизацију која из реке треба да уколони више стотина кубика талога, камена и муља. Јанко Алексић, члан Градског већа Лознице који је ресорно задужен за активности у месним заједницама каже да су превентивно оперативне мере на водотоковима финансијски  пет пута јефтиније од штете коју може донети поплава. За два дана почиње уређење Лешничке реке где су мештани изнели отпад из  корита и очистили га  од пањева, стабала  и других препрека.

02.Септембар 2015.
Јаки на делима
Пројекат подршке политици за децу и младе у Србији је на форуму у Болоњи представљен као пример добре праксе. Укључио је више од 7000 младих кроз разне активности од 2010. године активностима да се отвара мултифункионалан простор за младе. Пре три године резултирао је отварањем Омладинког центра у сутерену лозничке гимназије "Вук Караџић" И то је данас је једини простор у западној Србији потпуно прилагођен особама са инвалидитетом. Протекле године започет је нови пројекат који је укључивао обуке младих из разнородних области. Град Лозница је успоставио одличну сарадњу са донаторима у Регији Емилија Ромања и Италијанским министарством спољних послова на указаном поверењу и великој подршци. Градска управа Лознице, градоначелник и руководство града све време пружали су подршку за реализацију свих пројеката а нарочито у области активне политике за децу и младе.
01.Септембар 2015.
Санирано клизиште у Јаребицама
Санирано клизиште у Јаребицама
Пут кроз Радивојевиће у месној заједници Јаребице  поново је проходан ка Иверку и Церу. Завршена је тврда и широка путна траса, санација великог клизишта покренутог стотинама кубика букове шуме у прологодишњој, добро запамћеној  мајској поплави. Овај подухват месне заједнице и јавног предузећа „Град" оживотворио је један од закључака из договора Савета месне заједнице са градоначелником Лознице Видојем Петровићем о примарним потребама у овом селу. Мештанин Миодраг Грујић каже да је сада скраћено пешачење деци из горње мале подно Иверка до четвороразредне школе у Јаребицама, а Слободан Станојевић из ЈП „Град" да су солидарни Јаребичани извукли све дрвене  препреке. Баш као што су пре две године, опет сложно, подигли сеоску богомољу посвећену надалеко познатом  игуману Троношком Георгију Бојићу Џиџи.  - Клизиште у „Радивојској мали" било је једно од 2000 регистрованих на територији Лознице где је тријумфовала слога људи и добра одлука руководства месне заједнице. Пред нама је лепа и топла јесен па предстоји више оваквих радова у Цикотама дуж Карлаганске реке и  потока у Шурицама, рекао је Јанко Алексић, члан Градског већа у Лозници.
01.Септембар 2015.
Градско веће
Градско веће
У редовној процедури Градско веће Лознице разматрало је нацрт одлуке о ребалансу буџета града за 2015. годину и проследило га на усвајање Скупштини града. Том акту претходило је усвајање извештаја о шестомесечној реализацији буџета за ову годину. Ребаланс је, према оцени из одељења за финансије потребан због залагања града да се после изградње канализационе мреже из буџета финансирају радови на завршници Дринске улице дуге 1340 метара као и пружања финансијске помоћи домаћинствима због штете у прошлогодишњој  августовској  бујичној поплави.  Уравнотеженост буџета била је нужна ради већих издвајања Градске управе за таксе из поступака при повраћају земљишта по судским одлукама  из педесетих година прошлог века али и обавезе локалне самоуправе за проширење азилишта за псе и рад зоохигијенске службе. Градско веће је усвојило програм обнове објеката дуж водотокова и на путевима. Санирана је саобраћајница дуж реке Трбушнице, кроз Корениту, затим локални пут од моста на Јадру према Доњем Добрићу, Гучевска улица и две црпне станице на потоцима у Бањи Ковиљачи. Разматрани су нацрти одлука планова детаљне регулације производне зоне и спортско рекреативног комплекса у Бањи Ковиљачи, производно - пословне зоне у Лешници и још три стамбено пословна блока у центру Лознице - уз Штиру, око Гимназије и изнад лозничке цркве. Прихватањем иницијативе да се у парку Бреза, дуж булевара Доситеја Обрадовића подигне споменик најмлађем војнику Првог светског рата Трбушчанину Момчилу Гаврићу, град Лозница, у јубиларним годинама од почетка Великог  рата,  одаје поштовање тековинама и вредностима слободе. Очекује се да ће на овом пројекту добити и сагласност из владиног Министарства културе
29.Август 2015.
Европарламентарци у Лозници
Европарламентарци у Лозници
Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је организовао пријем за господина Франца Боговића, посланика европског Парламента из Словеније. До сусрета долази у тренутку када  Србија на европском  путу очекује снажну подршку, како у трансферу искуства од својих суседа тако и преко фондова за развијање прекограничне сарадње. - Нова европска пракса нас је уверила у исправност опредељења да све значајније пројекте  реализујемо преко Регионалне развојне агенције, градова и општина који су њени оснивачи, истакао је градоначелник Лознице Видоје Петровић. - У Лозницу долазимо непосредно после сусрета у Влади Србије са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, каже господин Франц  Боговић, наглашавајући да је као посланик ЕП  раније сазнао да је Лозница град са позитивним искуствима, и да су већ сада видљиви пројекти унапређивања сарадње у воћарству и финансијске подршке за мала и средња предузећа.
27.Август 2015.
Улица Бакал Милосава
Зоран Томић, координатор пројекта
У идућој седмици почињу радови на асфалтирању два километра једне од најдужих прилазних саобраћајница Лозници - улице Бакал Милосава. То је после усаглашених процедура око избора извођача радова и најповољније кредитне банке озваничено потписивањем уговора између Градске управе у Лозници и ваљевског предузећа „Компресор", саопштио је координатор пројекта, дипломирани економиста Зоран Томић. Између исталог овде је реч о изградњи модерне улице која има нов колектор отпадних вода и најкраћа је веза Лознице са знаменитим местом Тршићем. Цена новог асфалтног застора са новим бехатон пешачким стазама, рампама, подзидама, кишном канализацијом и лед расветом је 65 милиона динара што је за 20 процената мање од процењене јавне набавке. То значи да ће град овим кредитом бити мање задужен, истакао је Томић. Пренео је захвалност грађанима на стрпљењу јер су, сходно закону, морала да се обаве два поступка јавних набавки. Радови би требало да се заврше за 75 дана.
26.Август 2015.
Велики посао у Драгинцу
Велики посао у Драгинцу
У духу нових закључака који су донети у серији сусрета градоначелника Видоја Петровића са руководствима свих месних заједница града Лознице започети су велики послови. У Драгинцу је приоритет било изношење јаловине иза велике прошлогодишње  поплаве  којим је засуто игралиште фудбалског клуба „14. октобар". На позив месне заједнице реаговало је јавно предузеће „Град" чија механизација уклања стотине кубика талога са бившег стадиона  где су наноси били и до једног метра. Члан Градског већа Јанко Алексић је истакао потребу даље регулације корита Јадра наводећи да је ових дана било више контаката са представницима „Србија вода", Института "Јарослав Черни"  из Београда и водопривредног центра „Сава - Дунав"у циљу свеобухватног „ресетовања" система водотокова, насипа и мостова дуж река. Ово је време да се размишља о информацијама које стижу од стручњака из одсека за ерозије и бујице Пољопривредног и Шумарског факултета о потреби стварања инфрасруктуре која може да одговори на падавине које више неће бити 300,  него 500 литара воде по квадрату. - У том смислу очекујемо добро решење и за део корита Јадра од Козјака ка Драгинцу, рекао је Алексић.
26.Август 2015.
Караџић у Плоцку
Караџић у Плоцку
Културно уметничко друштво „Караџић", фолклорни ансамбл, група певача и оркестар, у свој летопис уписали су још једну турнеју у Пољској где су представљали Лозницу и Србију. На седмодневном фестивалу „Висла фолк фест" у Плоцку успешно су наступаали у друштву професионалаца из Ирске, Грузије, Монголије, Украјине и Шри Ланке. На изузетно добро посећеном гала концерту пред 3000 људи „Караџићевце" су као гости упознали и представници наше амбасаде у Варшави.
25.Август 2015.
Концерт ЈУ групе
Концерт ЈУ групе - најава
Београдска „ЈУ група" у петак, 28. августа, на Велику Госпојину, гостоваће у Бањи Ковиљачи. До концерта овог рок састава долази у организацији предузећа „Пејак хандел д.о.о." у тренутку када запослени славе осми рођендан компаније која омогућава смештај за најмање двеста посетилаца популарног лечилишта. Према речима власника предузећа Бранка Пејака, процена је да ће тог дана најмање пет хиљада посетилаца бање, затим из Лознице и са леве обале Дрине доћи на  концерт састава који је за собом оставио хитове „Од злата јабука", „Опасно те волим", „Црни лептир" и друге антологијске мелодије. Град Лозница и Савет месне заједнице Бања Ковиљача са задовољством деле организационо партнерство, рекао је Дејан Сталовић, члан Градског већа „јер се ЈУ група природно уклапа у леп низ промотивних догађаја у јеку туристичке сезоне у Бањи Ковиљачи". „Ју група" је у Лозници гостовала 1981. године, када је концерт организовала Омладинска радна акција „Подриње Колубара" на платоу основне школе „Јован Цвијић". Зато се за овај поклон „Пејак хандела" ове седмице у Бањи Ковиљачи каже „да кућа части".
25.Август 2015.
Нова школска година
Нова школска година
Град Лозница је током лета инвестирао 17 милиона динара за радове на обнови и реконструкцији школских објеката. То је и изјави за медије истакао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, назначивши да су се у време велике летње паузе одвијали послови кречења просторија, уређења мокрих чворова и санације крова четвороразредне школе у селу Брадић. Отклоњене су и друге мањкавости  и оштећења, а трајни императив града је да се стимулативним мерама унапређује ученички стандард. Тако ће за награде и стипендије младим талентима и студентима град до краја ове године издвојити 14 милиона динара, рекао је Ђокић.
24.Август 2015.
Бајкери против дроге
Бајкери против дроге
На 12. међународном мото-скупу „Моточашће 2015" у Бањи Ковиљачи окупили су се мотоциклисти  из свих крајева Србије, БиХ, Немачке и Аустрије. Уз богат музички програм, бајкерске игре и симулацију борбе витезова, мотоциклисти су продефиловали и до Лознице, где их је сачекало бесплатно освежење и музика рок групе „Кросрод". Организатори из мотоклуба „Блек драгонс" су презадовољни одзивом учесника мада  им ни овај пут временске прилике  нису ишле на руку.  Са овог скупа послали су поруку да подржавају сваки вид борбе против наркоманије, што је било исписано  на платну дугом десет метара, потврдио је један од организатора Чедомир Милутиновић.
24.Август 2015.
Бунар против суше
Бунар  против суше
У ближем центру Бање Ковиљаче, преко пута парка, започели су хидрогеолошки радови на ископу  бунара чиме се реализује прва фаза ове инвестиције Дирекције за развој и планирање на потреби бољег водоснабдевања у сушном периоду. Предрачунска вредност била је 3400.000 динара, саопштио је директор предузећа Момир Матић. Посао израде елабората и потребне снаге пумпи, који је поверен фирми из Лештана,  треба да се оконча за 35 дана.  Добијањем сагласности за реалзацију овог пројекта од Министарства за водопривреду и коначним привођењем радова крају у наредном периоду би се остварила 150 одсто  мања потрошња воде за заливање бањског парка. Увођење аутоматике у систем омогућава заливање 11.000 квадрата зеленила у 28 алеја највећег бањског парка и брзу исплативост инвестиције за два сушна лета, закључују инвеститори.
24.Август 2015.
Нови асфалт у Ковиљачи
Нови асфалт у Ковиљачи
У режији Дирекције за развој и планирање у Бањи Ковиљачи започета је реконструкција улице Војвођанских бригада на деоници дугој 350 метара. Према речима директора Момира Матића, вредност радова је 8400.000 динара а рок за завршницу је 20 радних дана. Овом инвестицијом стварају се услови за раздвајање кишне од фекалне канализације која се при свакој обилнијој падавини изливала и имала штетне ефекте. Модернизација центра Бање Ковиљаче са изградњом нове инфраструктуре у улици Маршала Тита допринела је да се кишна канализација из бочних улица прикључује у главни колектор. Иначе, предузеће „Стобекс" ће, како је саопштио директор Момир Матић,  радити и реконструкцију улице  „28. Славонске бригаде" у Бањи Ковиљачи. То подразумева реконструкцију пута од коцке, израду подзиде испод трим стазе,  обележавање  40 нових паркинг места и обнову уличне расвете.
24.Август 2015.
Из сусрета са грађанима
Из сусрета са грађанима
Радним састанком са саветима пет градских месних заједница завршен је планирани обилазак свих 56 месних заједница на територији Лознице. Скоро два месеца градоначелник Видоје Петровић са тимом који чине заменик градоначелника Радован Дивнић, народна посланица Велинка Тошић и директори јавних предузећа у непосредном дијалогу са члановима савета месних заједница и грађанима отворили  су најшира питања у области сарадње месних заједница са градском управом, јавним предузећима, установама и градским већем. Изнето је заједничко залагање за брже решавање отворених комуналних питања водоснадбевања, проширења канализационе и нисконапонске мреже, али и јачања система одговорности у свакој области. У том смислу, савети месних заједница имаће тесну сарадњу са новоформираном радном групом на челу са замеником градоначелника доктором Радованом Дивнићем, са којом ће заједно дефинисати приоритете будућих активности кроз програме развоја месних заједница. У току разговора дошло се до сазнања да савети месних заједница, а ни сами грађани нису довољно упознати са широком лепезом финансијске подршке коју град пружа директно и посредно месним заједницама. То су улагања у инфраструктуру, спортске клубове, школске и верске објекте, санација клизишта и путева, финансијска подршка „Фонда за развој града", пољопривредницима и предузетницима, помоћ социјално угроженим категоријама грађана, пензионерима, али и подршка младим брачним паровима, новчана помоћ незапосленим породиљама, свим новорођеним Лозничанима, а посебно сваком трећерођеном детету. У том циљу ствара се јединствена база података Градске управе која ће бити доступна јавности.
21.Август 2015.
Пруга
Пруга
Србија ће из сопствених средстава финансирати обнову пруге од Београда до Сарајева, у делу који пролази кроз Србију. На то је ових дана подсетио председник Владе Алекандар Вучић.  Пројекат реконструкције пруге је готов и подразумева обнову трасе од Београда, преко Лознице, Ваљева, Лајковца до Зворника, па од Зворника до Тузле, Добоја и јужно до Сарајева. Пројекат пруге Београд - Сарајево биће представљен на Бечкој конференцији о Западном Балкану 27. августа. "Тај пројекат је веома значајан за цео Западни Балкан, упослићемо нашу грађевинску индустрију, Српску и Босне и Херцеговине", рекао је премијер и додао да ће се у будућности радити и пруга од Бањалуке до Добоја.
20.Август 2015.
Обележена Церска епопеја
Обележена Церска епопеја
Државну церемонију поводом 101. годишњице Церске битке у Текеришу, коју је организовао одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводио је Драган Поповић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике. - Желимо да обележавањем оваквих догађаја, одавањем почасти јунацима, културу сећања код младих пре свега, подигнемо на виши ниво, - рекао је државни секретар. Он је додао да обележавањем оваквих догађаја Србија шаље јасну поруку да своју домовину треба волети, бранити и увек чувати. Председник Скупштине града Лознице Јован Тодоровић је подсетио на славне дане српске војске предвођене генералом Степом Степановичем, наглашавајући да "није било   прошлих ратова и српских стратишта од Јасеновца, Јадовна и Пребиловаца, Србија би данас имала 27 милиона житеља а не само седам, како саопштава званична демографија. - Од нас се и данас тражи оно што не можемо да прихватимо, да будемо држава која се граничи сама са собом. То не можемо и да хоћемо, уз све могуће вештине наше владе која чини добре послове у покушава да све проблеме решава на најбољи могући начин" рекао је поред споменика јунацима Цера председник лозничке Скупштине Јован Тодоровић. .Почаст церским јунацима одали су и представници Шапца, Крупња, као и бројних удружења грађана из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Пригодан програм извели су драмски и музички уметници из Београда, а поводом значајног датума из Првог светског рата час историје организовало је Друштво српских домаћина, које је прошле године, поводом јубилеја, значајним новчаним прилогом омогућило уређење спомен-комплекса.
18.Август 2015.
Други у региону
Портал еУправа
Национални портал Електронска управа је према оценама Уједињених нација ДРУГИ најбољи портал тог типа у региону. Данас има више од 300.000 активних корисника јер пружа 550 различитих услуга.
17.Август 2015.
Помоћ ратарима
Помоћ ратарима
Високотиражни дневник „Блиц" ових дана је објавио информацију да је Фонд та развој града Лознице до 1. децембра расписао конкурсе за рефундацију новца пољопривредницима са територије града. Лозница је за субвенције ратарима из свог буџета издвојила 58,2 милиона динара што је сврстава у ред локалних самоуправа где се из године у годину све боље и организованије планира развој агрокомплекса који је један од три стуба развоја овог краја.
17.Август 2015.
Преображењски помен на Церу
Преображењски помен на Церу
Централна државна церемонија обележавања 101. годишњице Церске битке, једне од највећих победа српске војске у Првом светском рату, биће одржана у среду, 19. августа у спомен-комплексу у селу Текериш код Лознице. Крај спомен-костурнице јунацима са Цера представници Владе Србије, Лознице, Шапца, Крупња и удружења грађана положиће ловорове венце уз одавање државних и војних почасти. Церска битка била је прва победа савезника у Великом рату, а у њој је из редова српске војске страдало 16.000 војника, а из аустроугарске 26.000. Командант Друге армије генерал Степа Степановић унапређен је у војводу због заслуге за ту победу. Споменик у Текеришу подигнут је на месту где су се од 15. до 19. августа 1914. године водиле одлучујуће борбе у бици којој је Станислав Бинички посветио "Марш на Дрину".
14.Август 2015.
Трим стаза
Трим стаза

Првом фазом пројека "Трим парк" у Лозници се данас у парку код железничке станице отварају шире могућности за активан спорт младих. Финансијску подршку од 533.000 динара дало је Министартво омладине и спорта. У другој фази овај спортски комплекс ће бити допуњен справама које би требало да буду набављене до краја септембра. Завршна, трећа фаза "Трим парка" у Лозници захтева изградњу стазе за трчање и тај посао би требало да се оконча до краја идуће године. Реализатори пројекта наглашавају да све справе испуњавају еколошке стандарде, имају потребне атесте и прилагођене су различитим узрастима младих.

14.Август 2015.
Запрашивање комараца
Запрашивање комараца
Сутра је према утврђеном програму нова, летња акција запрашивања ларви комараца на територији града Лознице. Београдско предузеће „Еко Дез" обавиће третман са земље у који ће бити укључено 12 возила. Кренуће  из центра Липничког Шора, запрашујући одрасле ларве комараца од 19 до 22 часа.
14.Август 2015.
Знаковни језик
Курс знаковног језика
Курс знаковног језика у лозничком Омладинском центру за полазнике који имају слуховне тегобе омогућава  да брже науче азбуку, као и речи и изразе који су најчешће у употреби. Према речима координаторке Лауре Старчевић, знаковни језик лицима са оваквим потребама омогућава боље сналажење у комуникацији са институцијама градских управа, здравства, правосуђа, као и у другим специфичним приликама.
12.Август 2015.
Писци на пријему
Писци на пријему
Прва кућа писаца у Тршићу где сваког лета долазе књижевници из иностранства пружа свестранију слику о Србији, њеној култури и традицији. Постала је место сусрета писаца, преводилаца, књижевних критичара и жанровски разнородних стваралаца који су у Вуковом крају и Лозници увек радо виђени гости. Ово је на пријему за писце из Немачке, Словеније, Хрватске, Украјине и Србије, учеснике међународне књижевне колоније Српског књижевног друштва у градској кући Лознице  рекао  помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Писци Вил Фирт, Ала Татаренко, Марија Миџовић, Станка Храстељ и Дамир Ивановић у пратњи својих домаћина из лозничког Центра за културу и председника Управног одбора Српског књижевног друштва Вула Журића ове недеље, како су рекли, бораве у „књижевном рају на земљи". Тршић ће  као кутак њиховог боравка до краја године бити овенчан посебном књигом Роџера Гласа на српском језику а Украјинка Ала Татаренко већ сада ствара контуре свог дела „Вук у постмодерној кожи".
11.Август 2015.
Мост у Драгинцу
Мост у Драгинцу
Годину дана после постављања понтонског моста преко Јадра у Драгинцу, након што је постојећи оштећен у мајским поплавама, јавно предузеће "Путеви Србије" расписало је јавну набавку за реконструкцију.  Јавно отварање понуда обавиће се 20. августа, а одлука ће бити донета за 25 дана. Процењена вредност посла је 50 милиона динара, без ПДВ, а рок за завршетак комплетних радова не може бити краћи од 90 нити дужи од 130 календарских дана, објављено је на сајту "Путева Србије". Обнова моста подразумева три целине, реконструкцију постојећег, уређење обале око њега и уређење реке Раковице која се улива у Јадар. - Радове финансира држава и мост би морао бити готов до краја године. До тада ће житељи Горњег Јадра користити понтонски мост о којем брине Војска Србије.
04.Август 2015.
Превоз, вода, урбанизам
Превоз, вода, урбанизам
Градско веће Лознице данас је, после увида и образложења известилаца дало сагласност на одлуке о расподели добити које су за протеклу годину утврдили надзорни одбори јавних предузећа „Топлана", „Наш дом", „Водовод и канализација" и Дирекције за развој и управљање „Бања Ковиљача". Прихваћена је најповољнија понуда за нови циклус обављања градског и приградског линијског превоза путника, који ће према одлуци стручног тима на територији Лознице убудуће обављати аутосаобраћајно предузеће „Бамбус" из Обреновца. Тако је реализован један од закључака градске скупштине Лознице о најбољим решењима за функционисање превоза по концесионом избору понуда. Градско веће није дало сагласност на одлуку надзорног одбора лозничког Водовода о повећању цене водоснабдевања и одвођења отпадних вода за домаћинства у износу од 7 процената. Поскупљење воде, као неодложна мера треба да буде образложено свим активностима које су предузете да се оствари добит и несметано пословање предузећа, закључено је у расправи по том захтеву.
            На разматрању је била и опсежна информација о изради, примени и процедурама при доношењу урбанистичких планова у протекле три године у Лозници. У том периоду у Одељењу за урбанизам и просторно планирање благовремено су решена 472 грађевинско урбанистичка захтева. Градско веће подржава залагање да се у циљу унапређивања даљег рада у том одељењу омогући кадровско јачање, техничка модернизација и опремање.
04.Август 2015.
Вил Фирт у Тршићу
Кућа писаца у Тршићу
Прва Кућа писаца у Србији у знаменитом месту Тршић и ове године угостиће неколико аутора из земље и иностранства. У Тршић је јуче допутовао и познати  преводилац Вил Фирт Аустралијанац који годинама живи у Берлину и преводи најзначајније ауторе млађе генерације из региона Балкана. Вил Фирт је на енглески језик превео роман Александра Гаталице „Велики рат" па је био номинован и за најпрестижнију награду у свету преводилаштва - награду Оксфордског универзитета. Вил Фирт ће се током свог боравка у Тршићу интензивно укључити у рад школе креативног писања која почиње 8. августа. Гости Куће писаца током августа биће и аутори из Украјине, Словеније, Хрватске и Србије.
30.Јул 2015.
Министар у налазишту јадарита
Министар у налазишту јадарит
Министар рударства и енергетике Александар Антић истиче да је налазиште литијума и бора у "Јадру" код Лознице пројекат светског значаја, који ће значајно утицати на будућност Србије. Он је, приликом обиласка налазишта "Јадар", рекао да је реч о налазишту које може да задовољи 20 одсто светских потреба литијума, који је један о најзначајнијих стратеших сировина будућности од којег ће зависити производња и батерија и нових технологија. Потпредседник аустралијске компаније "Рио Тинто минералс" за Србију Кевор Ћузађијан рекао је да је за ту компанију и њену ћерка-фирму "Рио Сава експлорејшон" веома значајан пројекат у Лозници, чији је циљ производња литијума.  Ћузађијан је министру Антићу и представницима локалне самоуправе показао техничке карактеристике радова, као и метод три-де сеизмичког моделовања, који ће служити за упознавање структурних карактеристика лежишта. Компанија "Рио Тинто" је недалеко од Лознице, у долини реке Јадар, обављајући геолошка истраживања омогућена концесијом, нашла минерал који је добио име јадарит, а садржи литијум и бор, што је 2007. објављено као изузетно светско откриће. Практична примена јадарита је могућа у електроници, медицини, фармацеутској, хемијској, аутомобилској, војној и свемирској индустрији.
30.Јул 2015.
Моба - буктиња слоге
Моба - буктиња слоге
Ни петнаеста „Моба", како је названо дружење деце српског порекла из региона и дијаспоре у манастиру Светог Николаја у Соко граду, није обично окупљање него нови подстицај вредностима које су вековима одржавале и чувале српски народ. Те назнаке изнете су и на данашњем сусрету 150 малишана из Јужне Осетије, Русије, Македоније, Аустрије, Немачке, Косова и Метохије, Црне Горе и Републике Српске са руководством града Лознице. - Србија је ваша кућа а Лозница и њена богата култура и историја, једна од соба те куће у којој се деценију и по дружите, рекао је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Говорећи да Србија треба да остане стожер окупљања људи који живе у расејању он је младима поручио да ће чувањем матерњег језика најлакше бранити Србију од свих  предрасуда. - Незабораван је ово ваш излет у Србију и по дружењу се битно разликује од онога у вашим клубовима одакле долазите, каже заменик градоначелника Лознице Радован Дивнић, „јер овде тиња буктиња слоге и рада". Присећајући се да је кроз ову школу живота прошло близу 3000 младих, свештеник Зоран Ристивојевић шири задовољство што су неки, управо овде, проговорили матерњи српски језик а дванаест парова одавде започело брачни живот. Овогодишња „Моба" у Соко граду се завршава 5. августа.
28.Јул 2015.
Регата спремна за спуст
Регата спремна за спуст
Припреме за 11. регату на Дрини која је на програму  1. августа од Малог Зворника до Бање Ковиљаче су завршене, потврдили су из организационог одбора ове туристричко рекреативне манифестације. На циљном месту, популарној Жићиној плажи то је уосталом наглашавало више саговорника, организатора и покровитеља регате која умешно спаја традицију сплаварења и љубав савременог човека према пловидби, доброј забави и туризму на чистој реци. По речима капетана Регате Дејана Сталовића из Градског већа у Лозници, старт је испод хотела Дрина у Малом Зворнику у 10 часова а град Лозница као главни организатор је омогућио бесплану котизацију свих учесника као, војнички пасуљ за ручак и мајице за учеснике. За безбедносне мере су задужени рониоци, две здравствене екипе, саобраћајна и погранична полиција. Од учесника се очекује придржавање прописаних правила и брижљив однос према екологији реке и приобаља. Четвророчасовна или петочасовна пловидба, у зависности од водостаја, ујединиће караван од 250 до 300 пловила, закључује Бојан Јовановић, заменик начелника општине Зворник у Републици Српској.
23.Јул 2015.
Стигле прве цистерне са водом
Војска послала цистерне са водом
На молбу градоначелника Лознице да Војска Србије помогне у водоснабдевању сеоских подручја стигао је брз одговор из Министарства одбране на челу са министром Гашићем. У Лозницу су рано јутрос стигле две цистерне, тако да ће снабдевање водом бити значајно побољшано. Са укупно четири цистерне, две упућене из Војске Србије и две којима располаже предузеће ,,Наш дом", побољшаће се водоснабдевање не само месних заједница које су покривене водоводном мрежом (Драгинац, Јаребице, Коренита, Филиповићи, Симино брдо, Шурице, Ступница, Цикоте, Велико Село), него и месних заједница које немају градску воду (Рибарице, Горња Бадања, Текериш, Горња Сипуља, Доња Бадања и Кривајица). Предузете мере стабилизоваће ситуацију, а у наредним данима очекују се још две цистерне набављене преко KFW програма, па ће проблеми водоснабдевања бити решени у потпуности. Активно се ради и на одржавању прилаза рекама: Раковици, Милаковици, Церници и Грабари, како би се уз помоћ тракторских цистерни обезбедила вода за стоку и заливање башта, а несташице у време сушних периода унапређене су и уређењм алтернативних извора и бунара. На рационалну потрошњу и солидарност суграђана и даље позивају из лозничког ,,Водовода", а најављају и да ће контрола потрошње воде постати стална мера. Град Лозница упућује велику захвалност Министарству одбране и министру Гашићу јер су одмах одговорили на позив градоначелника и дали велики допринос санирању проблема водоснабдевања.
22.Јул 2015.
Вода приоритет
Вода приоритет
Имајући у виду топло време и високе температуре, захтев ЈП „Водовод и канализација" за рационално коришћење воде за пиће, а након обилазака више од половине месних заједница градоначелник Видоје Петровић је наложио хитно предузимање мера у погледу обезбеђења бољег водоснадбевања на територији града Лознице.
            С обзиром да град располаже са само две цистерне за пијаћу воду, затражена је помоћ Војске Републике Србије из суседних општина. Такође градоначелник је наложио да се предузму мере и активности на уређењу приступа рекама Јадру, Раковици, Милаковици, Грабари и Церници, а са циљем да се омогући мештанима да са тракторским цистернама обезбеде воду за потребе стоке и заливање башта. За реализацију ових активности задужени су чланови Градског већа и директори јавних предузећа.
17.Јул 2015.
Саопштење
Саопштење о азилу за псе

Имајући у виду дезинформације и неистине, које су се појавиле на друштвеним мрежама и које срачунато руше углед Азила за псе луталице, а и самог Града Лознице, Милан Јакшић директор јавног предузећа ,,Наш дом" и Томислав Арнаутовић, члан Градског већа и радне групе за бригу о псима луталицама, овим саопштењем одлучно демантују све нетачне наводе.
            Азил за псе на подручју Града Лознице постоји још од 2009. године и у њега се може сместити 250 паса. Како би унапредио бригу о псима, Град је, у складу са Законом о добробити животиња, 2014. године уложио и додатна средства, од преко 4 милиона динара, за формирање Зоохигијенске службе, која је у надлежности јавног предузећа ,,Наш дом", те за изградњу амбуланте са одговарајућом опремом и возилом. Да брига није стихијска, говори чињеница да је у буџету Града за исхрану и лечење паса прошле године издвојено 10 милиона динара, док је у овогодишњем буџету предвиђено чак 12 милиона динара за исту сврху, а Град је оформио и посебну радну групу за бригу о псима луталицама.
            О псима у азилу брину стручни људи из Зоохигијенске службе, и то доктор ветерине, два ветеринарска техничара и два хигијеничара. Колико је брига детаљна показује и то што се пси хране посебном, одговарајућом храном са потребним процентом протеина. Сем тога, азил је отвореног типа и прима посете сваког дана од 10 до 14 часова. Важно је истаћи и да се строго прати здравствено стање сваког пса и да ти подаци постоје у Књизи евиденције, која је вођена уредно и у складу са свим законским прописима. Азил редовно посећују и све надлежне инспекције, представници удружења и амбасада, који дају своје мишљење, и оно је увек било похвално и позитивно. Потврду добрих резултата дала је данас у званичној посети и Маја Андријашевић из Министарства за пољопривреду, са одсека за добробит животиња.
            Најбољи деманти могу дати и сви грађани вољни да посете азил, а и фотографије паса из азила које су у прилогу. Дезинформације, које су вероватно оркестриране, не доприносе бризи о животињама, већ уносе немир међу све грађане и штете угледу Града Лознице. Због тога ће се поднети кривичне пријаве како би се санкционисали сви који су одговорни за изношење и ширење неистина.

16.Јул 2015.
Цвијићу уз јубилеј
Цвијићу уз јубилеј
Представници Географског института „Јован Цвијић" САНУ из Београда и њихови сарадници из Руске федерације на међународним пројектима Наталија Шпак и Наталија Власова посетиле су Лозницу и Тршић. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је истакао да су приликом садржајних договора прошлог месеца у Градској управи Лознице око овогодишњег програма за манифестацију Дани Јована Цвијића истраживачима Географског института представљени програми и активности које Центар за културу реализује у Тршићу. Географски институт види веома велику могућност да своје активности и истраживања прикаже боравећи у Међународном центру за изучавање језика, књижевности и фолклористике, где ће имати одличне услове за рад и смештај. Посебно из разлога што Географски институт има веома успешну сарадњу са великим бројем институтција у земљи и иностранству. Географски институт је један од организатора Међународне научне конференције која ће у Београду бити организована од 12. до 14. октобра ове године, а један део тих активности биће одржан у Лозници. Сам градоначелник Лознице, Видоје Петровић, ће се обратити на отварању научнe конференције испред града у којем се Цвијић родио и града који учествује у организацији великог јубилеја - 150. годишњице рођења Јована Цвијића великана града Лознице.
14.Јул 2015.
Посете месним заједницама
Посете месним заједницама

Градоначелник Видоје Петровић одлучан је у намери да обиђе сваку месну заједницу и да у непосредном контакту са суграђанима саслуша њихове проблеме, њихова искуства и унапреди сарадњу савета месних заједница са јавним предузећима и стручним службама. До сада је руководство града заједно са директорима јавних предузећа и народним посланицима обишло 21 месну заједницу.
            Јуче је, у уторак, 13. јула, организована посета МЗ Драгинац где се разговарало са саветима МЗ Драгинац, Рибарице, Јаребица, Филиповићи и Симино брдо. Том приликом су разматрани:
   ·  рад савета месних заједница,
   ·  сарадња са јавним предузећима, јавним установам и Градском управом,
   ·  проблематика са којом се савети МЗ суочавају и
   ·  припрема савета за израду програмског буџета.
            Потпуно отворено и искрено разговарало се о клизиштима и ерозији земљишта, проблемима водоснадбевања, реконструкцији путева, штетама насталим од мајских и августовских поплава, социјалним проблемима и свему осталом што мучи суграђане. На нека питања одговоре су дали директори јавних предузећа „Водовод и канализација" и „Град" док ће у циљу новоотворених питања и планова бити организовани посебни састанци са радном групом оформљеном за подршку саветима Месних заједница на припреми годишњег програма рада и његовој реализацији.
            Градоначелник је наговестио да је ово један од начина да провери ко добро ради свој посао, а да ће сваког ко занемарује тешкоће грађана позвати на одговорност. Ипак, истакао је да морамо остати на терену реалног јер љубав према Лозници нису олако дата обећања, идеје без решења, већ су то конкретне активности, свака поправљена деоница и реконструисана улица.
            Градоначелник је истакао да савети месних заједница  и у наредном периоду могу очекивати активну подршку извршних органа града и Скупштине града.

10.Јул 2015.
Два златна дуката
Два златна дуката
Петровдански дани у Јелаву сутра ће засигурно бити највеће летње посело у доњем Јадру и широј територији града Лознице. Ова манифестација негује спој традиционалног и модерног и зато је сваког јула све масовнија јер на њу долазе са свих страна - из Новог Села, Зајаче, Пасковца, Руњана, Грнчаре, Недељица, Липничког Шора, обе Лешнице и Добрића, Страже и Козјака каже Јанко Алексић, члан Градског већа из организационог одбора. Летњи програм уочи великог празника Петровдана почиње у 20 часова испред сеоског дома у Јелаву ритуалним паљењем лила у режији Лешничке црквене општине. Програм ће обиловати и садржајима који су посвећени 100. годишњици обележавања Првог светског  рата. Овој теми посвећена је изложба ликовних радова различитих аутора и драмски програм који  у којем ће наступити глумац лозничког „Караџића" Петар Петровић. Планиран је наступ културно - уметничког друштва „Фрула" из Липничког Шора а  посебне чари уноси надигравање у најдужем колу на хармоници браће Репић за два златна дуката.
08.Јул 2015.
Пољски Харцери у Лозници
Пољски Харцери

Лозницу и град пољске петрохемије Плоцк пре 42 године зближила је универзална идеја братимљења и пријатељства. Настављена је сарадњом културно уметничких друштава и узајамном разменом програма  на Европикнику у Пољској  и Вуковом сабору у Тршићу, истакао је данас у Градској управи Лознице Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника на пријему 42 млада извиђача из Плоцка. Они ће у наредних десет дана боравити на планини Гучево где ће са својим домаћинима - Савезом извиђача Лознице реализоватри богат програм сусрета, учврстити стара и нова пријатељства.
            - Пријатељи се препознају као злато у ватри а ми смо се препознали и у невољи,  у акцијама солидарности, јер су оба града сасвим случајно претрпела велике поплаве: Плоцк, пре 40 година, када је Висла оставила пустош  а Лозничани међу првима притекли у помоћ, и прошле године када су наши пријатељи из Мазовше области прикупили већу количину материјалне  помоћи за Лозницу, рекао је заменик градоначелника Радован Дивнић. Данас, када  смо обострану сарадњу проширили на две невладине организације зближава нас заједничка садашњост и будућност.
            Два града се налазе на путној радаљини од 1400 километара, али су баш због тако чврстог пријатељства сваке године на све мањој удаљености.

08.Јул 2015.
Једанаеста регата
Једанаеста дринска регата
Једанаеста дринска регата у организацији града Лознице биће одржана 1. августа на пловној траси од малозворничког хотела „Ројал Дрина" до Жићине плаже у Бањи Ковиљачи. То је данас потврдио капетан регате  Дејан Сталовић наводећи да се лозничка регата традиционално наставља на љубовијску и бајинобаштанску, које су на програму у наредна два викенда. - Овде се окупи више хиљада учесника са обе обале Дрине, од Братунца, Љубовије, два Зворника, Угљевика, Бијељине и Лознице, а сваке године се појаве и посаде из других земаља. Стаза је дуга 19 километара и представља једну од најбезбеднијих рекреативно - туристичких манифестација у средњем Подрињу, наглашава Дејан Сталовић. Старт регате је у 10 часова а завршница спуста на Жићиној плажи у 14 часова, где се  свим учесницима дели војнички пасуљ за ручак. Омогућена је  бесплатна „котизација" за све посаде регате а уз град Лозницу, покровитељи манифестације су општине Мали  Зворник, Зворник  и месна заједница Бања Ковиљача.
07.Јул 2015.
Камповали гитаристи
Камп гитаре на Гучеву
На Гучеву је и овог лета одржан традиционални камп  рок гитаре. Двадесет полазника из Србије и иностранства, окупили су се 11. пут како би, уз дружење, усавршавали своје музичко знање. Полазници су различитог узраста и са различитих страна. Неки од њих овде науче и прве акорде. Уз музику и песму, почињу и завршавају радни дан. Ко у камп једном дође, рекли су за РТС, увек се радо враћа. Камп рок гитаре, кажу организатори, прилика је да се споји лепо и корисно. Да седам дана летњег распуста на Гучеву проведу што креативније, помогла је Канцеларија за младе из Лознице. Летњи камп је наставак школе рок гитаре која се одржава у лозничком Центру за културу. До сада је кроз њега прошло више од хиљаду полазника.
07.Јул 2015.
Нове изложбе
Изложба - Снови од платана
Изложба "Снови од платана" отворена у галерији Мина Караџић у Вуковом дому културе јединствена је у Србији. Марија Пантелић из Лознице бави се специфичном врстом сликарства. Лишће различитих величина, маркер, четкица и акрилна темпера прибор су потребан да би настала свака нова њена слика. Листови се скупљају у јесен, а затим суше у тесарској преси, након чега су спремни за обликовање. Мотиви који се најчешће могу срести на њеним сликама су мотиви догађаја, ситуација, онако како их она види, каже Марија. Прва слика на листу, настала је пре две године. Идеја, смиреност и прецизност, каже Марија, основни су услови за сликање овом техником. Џез музика, увек јој је инспирација. Марија је по занимању медицинска сестра, а из хобија самоука уметница. "Требало ми је доста времена да усавршим технику, да нађем одговарајуће боје које неће овај лист оштетити, већ му дати оно што треба да добије, а то је да се појаве обриси мог света", каже Марија која је по овоме што ствара оригинална сликарка. Да би слика на листу остала постојана и неуништива, Марија користи посебну технику, за коју каже да је њена лична рецептура.
02.Јул 2015.
Повезивање радног стажа
Повезивање радног стажа

Министар привреде Србије Жељко Сертић изјавио је данас да ће свим радницима који одлазе у пензију, а чија су предузећа у процесу приватизације или ће тек отићи у стечај, држава платити повезивање радног стажа и да је за ту намену у буџету обезбеђно око четири милијарде динАра. "Паре већ постоје у буџету, неће бити додатних издвајања, а према нашим проценама у питању је око 7.000 радника", рекао је Сертић за телевизију "Пинк". Он је рекао да већини радника није уплаћено по годину или две доприноса за пензију и да ће влада сада омогућити тим радницима да остваре своја права тако што ће им повезати радни стаж.

30.Јун 2015.
Штаб о водоснабдевању
Штаб о водоснабдевању

Градски штаб за ванредне ситуације којим је председавао градоначелник Видоје Петровић данас је  разматрао  спремност града Лознице да омогући континуирано водоснабдевање  у летњем периоду. Јавно предузеће „Водовод и канализација" обезбедиће уредно водоснабдевање домаћинствима која су прикључена на мрежу овог дистрибутера. Уколико због суше и високих температура дође до опадања притиска у систему водоснабдевања према дефинисаним приоритетима биће ангажоване две цистерне са водом из предузећа „Наш дом" а од 15. јула и  две нове цистерне предузећа „Водовод". Ово јавно предузеће ће бесплатно обављати анализу исправности пијаће воде. Из Градске управе у Лозници упућен је позив да се представници месних заједница додатно ангажују на уређењу изворишта и јавних чесми. Њима ће пружити подршку и јавна предузећа града Лознице. У условима екстремно високих летњих температура Дом здравља и Општа болница биће спремни да обављају све медицинске услуге. Сходно искуствима из претходних а нарочито из прошле године, у време велике поплаве, закључено је да се упути препорука градским извршним органима, градском већу и скупштини, да покрену иницијативу у државном министарству здравља да се поново, као организациони део лозничког здравства успостави рад Хигијенско епидемиолошке службе.

30.Јун 2015.
Из посете Ковиљачи
Из посете Ковиљачи
Градоначелник Видоје Петровић са сарадницима јуче је посетио месне заједнице  Горња Ковиљача и Бања Ковиљача где се упознао са радом оба савета. Било је речи о трошењу средстава која добијају из градског буџета и активностима које предузимају у циљу подизања квалитета живота грађана. На нека питања одговоре су дали директори јавних предузећа  Електродистирбуција, „Топлана" и „Град" док ће  у циљу новоотворених питања и планова бити организовани посебни састанци са руководством града. Градоначелник је похвалио рад оба бањска савета и пренео очекивање да ће извршни органи града - Градско веће, Скупштина и он лично у наредном периоду наставити активну  подршку раду Савета у месним заједницама Ковиљача и Горња Ковиљача.
29.Јун 2015.
Безбедно корито Јадра
Безбедно корито Јадра
У завршници су активности на санацији 30 оштећења дуж десет хиљада метара корита Јадра, од Козјака до Јелава. Да би се умањиле последице штете од прошлогодишње поплаве, по речима Радована Дивнића, заменика градоначелника, благовремено и плански је реализована донација владе Јапана од седамдесет два милиона динара која је намењена Лозници, Осечини и Крупњу. У потпуности су саниране пукотине дуж насипа реке у Доњем и Горњем Добрићу, Лешници, Стражи и Јелаву. Према речима Јанка Алексића из Градског већа Лознице предстоје радови на још 200 метара речног тока Јадра, од старог ушћа из Страже и Доњег Добрића у регулисани део корита.
26.Јун 2015.
Завршена бујична брана
Завршена бујична брана
На делу корита Штире у Воћњаку данас је предајом на употребу озваничена завршница изградње бујичне преграде. То је део ширег програма Уједињених нација  за развој којим се подржавају напори Владе Србије и града Лознице да се после прве фазе опоравка од прошлогодишње поплаве „унапреди дугорочна отпорност локаних заједница на заштити од будућих поплава", рекла је Ирена Војачкова Солорано координаторка пројекта Уједињених нација за развој. - Само за обнову оштећених и срушених стамбених објеката у Лозници је издвојено преко два милиона евра а шта би тек било да је толики новац био превентивно дат у овај град, каже директор Канцеларије за обнову и помоћ Марко Благојевић.Он је истакао да је само ове године Србија на прагу инвестирања 70 милиона евра за заштиту од поплава и управљања ризицима од елементарних непогода. Свечаној примопредаји бране на Штири присуствовао је државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак а из локалне самоуправе заменик градоначелника Радован Дивнић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.
24.Јун 2015.
Пријем за Немању
Немања Максимовић
Прелепом дочеку  младог фудбалера Немање Максимовића у родну Бању Ковиљачу са Мундијала на Новом Зеланду  где је омладинска репрезентација постала првак света претходио је пријем код градоначелника Лознице Видоја Петровића:  -  Лозница се поноси Немањиним успехом и то је инспирација свима који се баве спортом јер подразумева упорност, рад и посвећеност. За ову радост коју су нам приредили Немања и клупски другови из репрезентације Србије најмање је рећи хвала, изјавио је градоначелник Петровић уручивши пригодан поклон државном репрезентативцу који је постигао победоносни  гол у финалу. Примајући од Немање поклон, државни дрес са бројем 8, градоначелник је подсетио да је овај фудбалер прошле године добио високо признање, градску плакету, што је потврда да је благовремено  стигла на праву адресу. После краћег задржавања и одмора у завичају Немања се враћа у свој фудбалски клуб у Казахстану.
23.Јун 2015.
Испоручени пластеници
Испоручени пластеници
На подручју Лознице испоручено је и монтирано 58 пластеника за пољопривреднике који су претрпели штету у прошлогодишњим поплавама. Помоћ је обезбеђена у оквиру програма ЕУ који спроводи организација за пољопривреду и храну Уједињених нација ФАО. Пластеници су додељени корисницима који су у пријавама штете навели да би им добро дошла таква помоћ. Њих 32 добило је велике пластенике димензије осам пута 20 метара, а 26 мање пластенике пет пута 20 метара. Помоћ ЕУ стигла је и за сточаре где је подељено девет јуница газдинствима која су исказала потребу за таквим видом помоћи.
23.Јун 2015.
Театар са Италијанима
Театар са Италијанима
Лознички основци и средњношколци у недељу су у Цвијићевој улици, испред Галерије „Мића Поповић", одиграли уличну представу коју је режирао Алберто Гриљи. Они су учествовали у седмодневној радионици италијанске позоришне групе "Театро дуе мунди" и заједно са глумцима из Италије показали да могу да се изразе кроз покрет, што казује и назив представе „Покретом за Лозницу", пише "Блиц". Гостовање италијанске позоришне групе у Лозници плод је добре сарадње коју град има са регијом Емилија-Ромања и са Амбасадом Италије у Београду, а трупа "Театро дуе мунди" већ годинама остварује сличне пројекте са намером да код деце и младих кроз игру и позориште развија дух сарадње и способност комуникације са другима. Улична представа шаље поруку да треба помагати другима и преноси поруку мира, љубави и толеранције.
23.Јун 2015.
Награђени ђаци
Награђени ђаци
Лозница на делу даје импулс тежњама да њена младост  постане перспективна популација која свој град треба да уведе у друштво најбољих и најорганизованијих локалних самоуправа. За одличне резултате  на школским и републичким такмичењима град је ове године наградио 82 ученика основних и средњих школа са укупно  704.000 динара. Према подацима Одељења за финансије и друштвене делатности појединачни новчани износи за ђака генерације у свакој од 18 школа био је осам хиљада динара, за ученике са  првом наградом на републичком такмичењу седам хиљада динара, другом - шест и трећом пет хиљада динара. Било је и ђака који су у збиру престижних награда за истрајност у учењу, уз књиге и сезонске карте за градско купалиште у белом коверту  добили и по 25 хиљада динара. Награђенима су честитали заменик и помоћник градоначелника Радован Дивнић и Љубинко Ђокић.
23.Јун 2015.
Заменик градоначелника
Доктор Дивнић - нови заменик градоначелника
Доктор Радован Дивнић нови је заменик градоначелника Лознице. Одлука је донета на редовном заседању градске Скупштине. На нову дужност Дивнић (СНС) је изабран на предлог градоначелника Лознице Видоја Петровића пошто је досадашња заменица градоначелника Ранка Живановић Марковић поднела неопозиву оставк.
22.Јун 2015.
Градоначелник шампионима
Честитка градоначелника младим фудбалерима
Градоначелник Лознице  Видоје Петровић честитао је велики успех младој репрезентацији Србије која је постала првак света. „Изузетна је част да када честитате највећи успех државној селекцији имате сазнање да је  један млади Лозничанин, Немања Максимовић, допринео шампионској титули. Тимски рад, велика посвећеност и добро сналажење у продужецима после европске, допринели су и светској круни. Честитам свим фудбалерима Србије, стручном  штабу и још једанпут фудбалеру који је донео победу", назнаке су из телеграма градоначелника Лознице упућеног државној репрезентацији Србији и родитељима Немање Максимовића који живе у Бањи Ковиљачи.
22.Јун 2015.
Продужен рок за клубове
Обавештење
Рок за достављање годишњих програма рада спортских удружења за 2016. годину продужен је до суботе 27. јуна. То обавештење Градска управа Лознице проследила је данас из Одељења за финансије и друштвене делатности. За питања и појединости око процедуре пријављивања програма рада спортских удружења у 2016. години  заинтересовани се могу обратити у Одсек за друштвене делатности и омладину или телефоном 015 - 879 281.
18.Јун 2015.
Амбасадор Италије у Лозници
Амбасадор Италије у Лозници
Поводом Дана града Лозницу је у уторак посетио и амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо који се састао са градоначелником Видојем Петровићем у градској управи. Разговарало се о досадашњој сарадњи и изнет заједнички став да се она у наредном периоду још више унапреди. Петровић је подсетио да Лозницу много тога везује за Италију, да највећа фабрика у нашем граду Голден лејди долази из те земље као и  један од "наших братских градова" Казалмађоре. - У претходним годинама смо остварили добру сарадњу на многим пољима. Млади Лознице имају један од најлепших Омладинских центара у Србији захваљујући између осталог великој подршци италијанске владе и покрајине Емилијо Ромања. Наши пријатељи, његова екселенција и сарадници, доносе добре вести за  наставак ове сарадње. Реч је о финансијској подршци на санацији и чишћењу речног корита Штире које ће се  реализовати преко Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима, али помоћ долази од италијанске владе са донаторске конференције у Бриселу, истакао је градоначелник у тексту који су објавиле „Лозничке новости". Амбасадор Манцо је говорио и о  будућој подршци младим предузетницима. Како је речено, они ће у наредном периоду преко неке од девет комерцијалних банака моћи да користе повољне кредитне линије пошто је италијанска влада обезбедила 30 милиона евра. - Причали смо о младим будућим предузетницима Лознице за које италијанска влада нуди кредит који може да им помогне у њиховом развијању и бољој будућности. Тај пројекат може омогућити младим предузетницима Лознице набавку опреме из Италије, нуди им  да за њу добију повољан кредит јер је ефективна каматна стопа 4,35 одсто. Причали смо и о наредним корацима које ће италијанска влада предузети у Лозници, а то је чишћење  Штире да се предупреде будуће поплаве. Када се у Италији честита рођендан каже се "још сто година", а ја бих пожелео још стотину оваквих пројеката - рекао је добро расположени амбасадор који је после градске управе посетио и Омладински центар чије отварање је пре неколико година помогла земља из које долази.
18.Јун 2015.
Прволигаш Лозница у купу
ФК Лозница у купу Србије
Победом над екипом Пазар јуниорс 2011 са 6:1, фудбалери Лознице освојили су Куп на територији региона Западна Србија и тако се пласирали у шеснаестину финала Купа Србије Једини гол за госте из Новог Пазара је први гол који је Лозница примила као домаћин после 19 месеци. Голове за домаћи тим постигли су Томислав Требовац (3), који је и играч утакмице, Иван Дишић (1) и Филип Обадовић (2 гола). Освајањем шампионске титуле у Српској лиги Запад Лозница је изборила пласман у Прву лигу Србије.
17.Јун 2015.
Меморандум
Меморандум са Географским институтом САНУ

Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић" на посвећен начин прилазе организовању манифестација у част 150. годишњице од рођења Јована Цвијића, једног од пет најзманенитијих српских научника. Успостављена је веома добра сарадња са Географским институтом Српске академије наука и уметности, што је више пута истицано на радном састанку у сусрет организовању научног скупа посвећеног делу овог великана. Према речима директора Географског института доктора Милана Радовановића у октобру ће, у београдском Народном позоришту бити организована Свечана академија посвећена великом географу на којој ће запажено бити промовисана Лозница.
            Предложено је да један дан током одржавања научног скупа учесници посвете доласку у  Цвијићеву родну Лозницу, посете Тршић који би ускоро требало да постане стециште научника различитих усмерења. У Лозници се иначе сваког октобра у режији Центра за културу и Цвијићеве школе организује културна манифестација „Дани Јована Цвијића" која има жив образовни и научни формат. Током јула очекује се потписивање протокола о сарадњи између Географског института и Града Лознице на плану реализације свих активности у част великог Цвијићевог дела у који ће бити укључена Влада Србије и министарства за културу и науку.

16.Јун 2015.
Нова биста
Нова биста - Павле Јуришић Штурм
Нова бронзана биста генерала Павла Јуришића Штурма биће постављена 16. јуна, у подне, на Дан града Лознице на постамент у парку код Музичке школе. Тако ће, после скоро четири и по године, бити враћена на место с кога је у фебруару 2011. украдено дело вајарке Дринке Радовановић. Нова биста идентична је старој пошто је изливена из оригиналног гипсаног одливка. Биста Павла Јуришића Штурма, човека који је у шест ратова носио униформу српског официра, легенде славне Дринске дивизије, постављена је почетком деведесетих година прошлог века. Постамент је после крађе био празан све до августа прошле године када је лозничко Удружење ратних добровољаца 1912.-1918. и њихових потомака "Подриње" поводом стогодишњице Великог рата поставило таблу са сликом Штурма. Она ће сада бити уклоњена и коначно замењена бистом великог војсковође.
10.Јун 2015.
Запрашивање комараца
Запрашивање комараца
Данас и у петак на територији града Лознице биће организоване прве овогодишње акције сузбијања ларви комараца. Запрашивање са земље (ларвицидни  третман) данас од 11 часова почиње дуж водотокова и тзв. водних депресија у Бањи Ковиљачи. Адултицидни третман заказан јеу петак, 12. јуна из центра месне заједнице Липнички Шор. Одвијаће се са десет теренских возила у интервалу од 19 до 22 часа.
08.Јун 2015.
Орден градоначелнику Лознице
Орден градоначелнику Лознице
Орден краља Милутина, највише признање Синода Српске православне цркве по указу патријарха Иринеја јуче је градоначелнику Лознице Видоју Петровићу уручио епископ шабачки Лаврентије. - Осећај за духовност, црквено градитељство, везаност и посвећеност својој вери и роду, отаџбини, граду и крају учинили су градоначелника Лознице личношћу достојном највећег поштовања а ја га знам дуго као поштеног и честитог човека, рекао је епископ Лаврентије. Он је истакао да је Лозница „не само историјски значајан културни центар него је последњих година доживела духовни процват па захваљујући свим житељима то чинимо преко овог признања које смо доделили градоначелнику Петровићу. Уверени смо да ће уследити низ нових добрих дела које ћемо оставити у наследство покољењима, закључује епископ. Свечаном чину претходила је архијерејска литургија посвећена светом Јовану Крститељу коју је у саслужењу са јерејима црквене општине у Лозници  служио епископ Лаврентије.
05.Јун 2015.
Осам деценија у Церници
Храм свете Тројице - Доња Бадања
Пригодним програмом у Доњој Бадањи је обележена осма деценија постојања православног храма посвећеног Светој Тројици. Архијерејску литургију у присуству представника града Лознице и великог броја Јадрана и Поцераца служио је епископ Лаврентије који је најзаслужнијим за свесрдну помоћ уручио грамате, највише епархијско признање. Током минуле деценије црква и порта у овом месту су комплетно обновљене прилозима мештана и финансијском подршком града Лознице.
05.Јун 2015.
Вртићи без граница
Вртићи без граница
Предшколска установа "Бамби" је пре четири године започела пројекат "Вртићи без граница" и од тада је уз град Лозницу који је потписник Меморандума о разумевању са УНИЦЕФ-ом на путу ка заједничком циљу проширивања могућности за што веће укључивање деце у систем предшколског васпитања и образовања, указао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице на свечаности отварања адаптираних просторија обданишта у Козјаку. Реч је о простору намењеном за смештај још 40 деце добијеном на на коришћење од основне школе  "Свети Сава" из Липничког Шора у склопу издвојеног одељења. Град је, како је подсетио Ђокић раширио мрежу вртића у рурарним деловима. Адаптиран је објекат за 48 малишана у Лешници уз учешће УНИЦЕФ-а на уређењу и опремању спољашњег и унутрашњег простора. Предшколска установа „Бамби" је пре две године добила просторије за малишане од Дома здравља и лекарске амбуланте у Јадранској Лешници, који је отворен уз финансијску подршку УНИЦЕФ-а, градске управе, месне заједнице  и родитеља. Омогућен је боравак за 38 предшколаца у две групе, каже директорка Ковиљка Радић. По њеним речима око 120 деце добило је  прилику да расте и да се развија у друштву својих вршњака, али се и даље разматрају могућности за што активније укључивање локалне заједнице и родитеља у креирању  услова за раст и развој деце у узрасту од три до пет и по година.
04.Јун 2015.
Прекогранична сарадња
Прекогранична сарадња
Градско одељење за локални економски развој у сарадњи са комуналним службама и јавним сектором отворило је ново поглавље међудржавне сарадње Србије и Босне и Херцеговине. На припреми пројекта „Дрина - наша зелена река" протокол о сарадњи потписали су јавно комунално предузеће „Наш  дом" из Лознице,  „Регионална депонија" из Зворника" и „Дрина" из Малог Зворника. Пројекат ће се појавити на конкурсу за новчану помоћ из тзв. ИПА фондова прекограничне сарадње.
04.Јун 2015.
Донација за ватрогасце
Ватрогасна кола - донација

Лозница је уз Београд и Ниш, један од пет регионалних центара где је уручен вредан поклон који је Србији донирала Руска Федерација. Реч је о новом ватрогасно нападном возилу са комплетном опремом за најзахтевније интервенције ватрогасно спасилачке јединице која је потребна у области сектора за ванредне ситуације и ватрогасне службе.
            - Поклон за Лозницу је вредан око пола милиона евра, то је о последња реч технике и ми смо зато веома захвални нашим пријатељима јер су лозничким ватрогасцима омогућили и одлазак на обуку, изјавио је градоначелник Лознице Видоје Петровић присуствујући презентацији у Станици ватрогасно спасилачке јединице на Лагатору.

27.Мај 2015.
Апел младима у саобраћају
Апел младима у саобраћају

Ради превенције и веће безбедности младих у саобраћају током лета када више путују или славе матуре у духу препоруке потрпредседнице Владе Србије др Зоране Михајловић, у Лозници се та кампања одвија у широкој лепези активности са школским директорима, саобраћајном полицијом, медијима. Циљна група, ђаци завршних разреда имали су више предавања о потреби безбедног понашања и прописаних норми у саобраћају, што се нарочито односи на брзу вожњу и конзумирање алкохола. Градски савет за безбедност саобраћаја промотивно - превентивним мерама се оглашава преко локалних телевизијских станица и  посебно активног „фејс бук" профила. У припреми за штампу су тзв."флајери" са порукама младим учесницима у саобаћају како би се заобишле трагичне вести са  путева и улица. „Сви треба да остану неповређени и живи и да безбедно и паметно учествују у саобраћају", препорука је потпредседнице владе Зоране Михајловић, актуелне министарке за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру.

22.Мај 2015.
Позивни центар

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД) и уз подршку USAID-а организује рад позивног центра којим би се унапредило спровођење Закона о планирању и изградњи. Позивни центар би требало да пружи релевантне информације свим заинтересованима, у циљу бољег разумевања и правилне примене одредаба Закона о планирању и изградњи. Бројеви телефона позивног центра су: 011/40-43-190, 011/40-43-191 и 011/40-43-192. У оквиру пројекта позивног центра, постављена је и интернет страница www.gradjevinskedozvole.rs на којој се могу пронаћи одговори на најчешће постављена питања у вези са одредбама Закона о планирању и изградњи, као и пречишћен текст Закона, подзаконски акти и други документи релевантни за област грађевинарства. Министарство се нада да ће почетак рада позивног центра и постављање посебне интернет странице омогућити грађанима да на лак и брз начин дођу до свих информација које се тичу примене Закона о планирању и изградњи.

26.Мај 2015.
Пролећни сајам запошљавања
Sajam zaposljavanja
        Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Loznici, u cilju smanjenja nezaposlenosti, koja je zajednički problem na području Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika organizovala je prolećni Sajam zapošljavanja u Loznici. Učestvovalo je 28 poslodavaca koji imaju potrebu za zapošljavanjem oko 170 radnika različitih profila. Bila je to jedinstvena prilika da se na jednom mestu u cilju  zajedničke saradnje približe državne i lokalne institucije, ali i privatni i civilni sector. U sklopu manifestacije Nacionalna služba za zapošljavanje, Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Loznica i Regionalna razvojna agencija „Podrinje, Podgorina i Rađevina" održali su prezentacije o svojim uslugama. U cilju pružanja podrške razvoju privatnog sektora, Regionalna privredna komora Valjevo, u saradnji sa Fondom za razvoj Srbije, imala je prezentaciju na temu „Program Fonda za razvoj Republike Srbije o mogućnostima kreditiranja privrede". Učešćem na sajmu, koje su uzeli  i lokalni partneri i institucije kao što su Kancelarija za mlade, Udruženje građana „Flora", Turistička organizacija grada, Udruženje osoba sa invaliditetom „Lagator" i Centar za kulturu „Vuk Karadžić" ovogodišnja berza zapošljavanja u Loznici  dobila je kvalitativno viši stepen posvećenosti organizatora problematici nezaposlenosti u Podrinju.
22.Мај 2015.
Спасовдан у Лозници
Spasovdan - litija
Литија, коју су предводили овдашњи свештеници, после дуже паузе, свечано је јуче на Спасовдан прошла од старе цркве у Лозници до нове, посвећене Вазнесењу Господњем на Лагатору. Ту је било више стотина Лозничана, старих и младих, као и на светковању Спасовдана, славе коју прославља део овдашњих села.
22.Мај 2015.
Нова посета министра
Министар Илић у посети Лозници
За изградњу моста на реци Јадар у Драгинцу који ће заменити понтонски мост, средства су обезбеђена из донација Европске уније и зато се очекује да радови убрзо почну, изјавио је после пријема код градоначелника Лознице министар за ванредне ситуације Велимир Илић. Подсетивши да су и пољопривредници из лозничког краја претрпели велике штете због изливања јаловишта рудника "Столица" код рађевског села Костајника навео је да је да стручњаци испитују земљиште за "чишћење тешких метала" како би се пољопривредна производња организовала на најбољи могући начин. "То је велики и скуп пројекат који морамо да одрадимо, јер је производња хране на том подручју једноставно "обележена црвено" и људи имају проблема око пласмана".  - То су уосталом теме коју ћу покренути у влади и разговарати како би се урадило све што је могуће - навео је подсетивши да ће покренути и питање плаћања стрелаца за противградним станицама. Илић каже и да је неопходно пронаћи начин на који би локална самоуправа могла да доплати стрелцима одређени износ, а да при томе не крше прописе и потом плаћа казне.  - Договорено је да се иде на набавку две аутоматске противградне станице које би биле експерименталне са електронским навођењем ракета које гађају градоносне облаке - говори министар Велимир Илић. Он је потврдио да су представници локалне самоуправе у Лозници покренули питање имовине фабрике "Вискоза" у стечају, чији је већински власник држава. Према његовим речима, фабрика располаже са 140 хектара земљишта од чега се део налази на локацији у правцу Бање Ковиљаче и може бити искоришћен за развој туризма. Предложено  је да се заштити фабричка имовина, а да се производне хале понуде потенцијалним инвеститорима за покретања сопственог бизниса.
20.Мај 2015.
Позитиван ехо у јавности
Градоначелник Лознице Видоје Петровић проследио је писмо захвалности учесницима трибине која је успешно организована у Тршићу поводом иницијативе за оснивање Међународног центра за изучавање језика, књижевности и фолклористике. Исказујући задовољство за учешће и креативан допринос осамнаест посленика културе, Петровић је истакао да је овај догађај имао изузетан одјек у јавности и да је сва залагања, идеје и сугестије разумео као настојање да се у Тршићу, родној груди нашег писма дугорочно у интересу целе Србије планирају, осмишљавају, чвршће повезују и преплићу научни, славистички, етнографски и други утицаји од значаја за нашу будућу културну историју. Изнео је очекивање да је подизање у живот дома Вуковог језика идеална прилика да се на том послу сви заједно унапређујемо и потврђујемо. „Гости су заједно са нама у томе допринели пружајући подршку за пројекат који смо изградњом вишенамснског центра у Тршићу  привели крају", истакао је градоначелник Лознице.
11.Мај 2015.
Још један санитет
Донација - санитетско возило
Швајцарац Рене Хофстетер и његова супруга Славица допремили су нови поклон у Лозницу - санитетско возило опремљено најсавременијом техником и медицинским апаратима за пружање хитне помоћи вредно 20 хиљада евра. Опремљено је и за елементарне непогоде као што су поплаве и пожари. Има два ЕКГ апарата, два дефибрилатора, четири ларингоскопа и инфузионе пумпе. Пантелићи су у своје акције укључили и пријатеље из Швајцарске, објавио је национални сервис РТС-а.
05.Мај 2015.
Лозница лидерује еУправом

      Када се Лозница  пре пет година умрежила у јединствен систем електронске управе била је једна од прве четири локалне самоуправе које су одговорно изашле у сусрет потребама грађана преко портала Владе Србије. Ценећи стратешка залагања на делу која резултирају 42 расположиве електронске услуге градоначелнику Видоју Петровићу и његовом тиму из Министарства за државну управу и локалну самоуправу стигло је ново признање уз симболичне рачунарске поклоне градској управи. По речима државног секретара Жељка Ожеговића из овог министарства то је признање Лозници „за верност и поверење највећег броја електронских услуга која је од почетка рада националног портала 2010. године и уз Сремску Митровицу имала најбрже генерисање услуга за грађане и привреднике". Држава на овоме неће стати, нарочито због сазнања да предстоје законодавне измене амбијента о државној управи, службеницима, електронској управи, регистрима, архивској грађи и подацима. Директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић каже да је Лозница препознатљива на електронској мапи Србије као стабилан партнер којег грађани плаћају за квалитетне услуге и благовремене информације.

30.Април 2015.
Награде за науку и уметност
Награде за науку и уметност

У свечаној сали Вукове задужбине уручене су награде за 2014. годину у области науке, која је припала Соњи Петровић и награда за уметност Бојану Оташевићу. Награде су заједно уручили доктор Бошко Сувајџић који је предао плакету и медаљу са ликом Вука Караџића, а новчани износ је предао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, која је пети пут донатор за два оваква признања. У образложењу је оцењено да награђено дело Соње Петровић "Сиромаштво у фоклорној традицији Срба од 13. до 19. века: прилог проучавању народне културе".представља јединствен научни допринос фолклористици иако сама књига измиче јасном одређењу, јер у себи сажима и сједињује анализе емпиријског материјала, историјских докумената, етнографских споменика и антрополошких студија. То је живописна панорама идеја из области међусобног утицаја књижевности и социологије, али за разлику од уобичајеног поступка, ауторка подједнако пажљиво чита и тумачи оновремене правне, теолошке и филолошке документе, прогласе, тестаменте и књижевне текстове. Председник Одбора за награду у области уметности је пренео образложење за награду која је додељена већином гласова Бојану Оташевићу за изложбу слика "Разговори са пријатељима" која је одржана од 6. маја до 20. јуна 2014. у галерији Народног музеја Крагујевца. Према речима Ређепа, "сликар и графичар Оташевић је најмлађи досадашњи добитник овог призњања с обзиром да је рођен 1973. Он је на својим платнима дочарао људска лица која је не само непресушни објекат посматрања у познатом андрићевском смислу, већ истовремено у безмерној узајамности, разговор чула и ћутања која су ликовно тако речито дочарана" констатовао је Ређеп.

29.Април 2015.
Најбољи глумци у Лозници
Најбољи глумци у Лозници
Јелена Стојадиновић, чланица позоришта Масука из Велике Плане, добитница је признања за најбољу женску улогу на деветом Фестивалу глумачких остварења који је одржан у Лозници. Улогом Хелене у представи „Сакати Били са Инишмана", она је по гласању публике понела и титулу глумице вечери, која се додељује после сваке одигране представе током седмодневне смотре аматерских позоришта Србије. Први пут жири је доделио две равноправне награде за најбољу мушку улогу, Браниславу Унгиновић за улогу Агатона у представи „Ожалошћена породица", коју је извела Камерна сцена „Мирослав Антић" из Сенте, и Небојши Миленковићу за улогу Трајчета у представи „Ближи небу" прокупачког Варошког позоришта „Хистрион". Најбољи млади глумац је Марко Пантовић из Велике Плане, а у категорији најбољих епизодиста награђени су Гордана Николић из Сенте и Немања Радивојевић из Деспотовца. Специјална награда „Петар Грујић" додељена је Јасмини Главоњић Павловић за допринос развоју лозничког позоришта КУД „Караџић", а у част награђених Звездара театар из Београда извео је представу „Сокин и Босина", у режији Југа Радивојевића.
27.Април 2015.
Бујичне бране на Штири
Бујичне бране на Штири
Низводно до ушћа реке Будимлије у Штиру, у Пасковцу и Воћњаку,за почета је изградња прве од три бујичне бране за контролисани проток воде према пројекту Института „Јарослав Черни". Тиме је ових дана оживотворен споразум који су у децембру прошле године потписали град Лозница и Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Канцеларија за обнову и развој о изградњи речних преграда које треба да смање кинетичку енергију бујица у време великих поплава. Подизање прве речне преграде на Штири, према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, требало би да буде завршено за месец дана и  вредно је 3.100.000 динара. Како је овај посао на водотоку првог реда плански надзор се одвија у режији јавног предузећа „Србијаводе".
            Штета коју је подивљала Штира у време поплаве прошле године причинила на грађевинским објектима била је 9.700.000 динара, нешто више од пола милиона на путној инфраструктури и 1.550.000 динара на пољопривреди, што је премашило цифру од сто хиљада евра.
24.Април 2015.
Култура и туризам на челу локалног развоја

Музеј језика и писма је низом активности у различитим аспектима деловања у четири године постојања променио доживљај Тршића у  поимању нематеријлног наслеђа, језика, преводилаштва, схватања Вуковог рада и утицаја. Тако су иницирали Летњу школу језика и превођења за студенте којима српски није матерњи језик, Летњу школу звука „Вук и звук", оформили звучни архив савремених српских писаца, Књижевну радионицу „Дуго лето за кратке приче", угостили од отварања Куће писаца и Музеја језика и писма дванаест страних писаца из света, остварили континуирану сарадњу са студентима Филозофског факултета одсека са етнологију и антропологију који у Тршић долазе на летњу праксу, реализоивали више радионица са студентима Универзитета уметности из Београда. Први програм у оквиру овогодишњег обележавања Дана Музеја језика и писма био је стручни семинар „Култура и туризам на челу локалног развоја". Реализован је у сарадњи са Удружењем Кретивна Србија, издавачком кућом „Клио", Удружењем „Европа Ностра", Факултетом за спорт и туризам из Новог Сада. - Историја и култура, наслеђе, људи и традиција успешно се пеплићу када стварају амбијент за бренд који може имати економски смисао, каже Зоран Хамовић, председник професионалних издавача Србије. Озбиљни потенцијали у култури и туризму упућивали су све ове године руководство града Лознице да културна политика буде у функцији економског развоја, истиче помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић. Подсећа да ће у току ове године бити забвршена и трећа фаза изградње вишенаменског центра у чиме ће инфраструктурно бити заокружено све што је Тршићу до сада недостајало.

22.Април 2015.
Дан планете у Лозници
Дан планете у Лозници
У дворишту гимназије "Вук Караџић" млади Лознице организоваће данас еколошку акцију  садње дрвећа у парку поред школског игралишта. Подухват се одвија у сарадњи са еколошком секцијом гимназије "Вук Караџић", ЈП "Град" и одељењем за локални и економски развој. У другом делу поводом међународног Дана планете земље, у 16 часова  у Омладинском центру, у сарадњи са Центром за едукацију и социјално укључивање  почеће трибина "Етика животне средине". Млади ће имати прилику да да се приближе новим аспектима у вези  проблема загађења животне средине.
21.Април 2015.
Стража за пример другима
Стража пример другима
Подршком локалне самоуправе на донаторској парцели поред игралишта у Стражи никла је на 200 квадрата зграда за вишенаменске потребе месне заједнице, Фудбалског клуба „Слога" и ловачког удружења. Плод је сложног рада чланова Савета месне заједнице и Градског већа, каже Јанко Алексић, члан овог извршног органа града Лознице: - У перспективи ће овде свој простор имати Удружење жена, омладина ће добити своју канцеларију, као и пензионери, ловци и спортисти, каже Алексић. Подсећа да је у припреми асфалирање пута од Страже ка Лешници и сеоском гробљу а недавно је у режији месне заједнице и јавног предузећа „Град" ископом канала исушено велико водено  „огледало" поред пруге. Он је апеловао на мештане да је сада прави тренутак да се настави започето одржавање канала дуж путева и пољопривредних поседа. Расецање шибља је регулисано скупштинском одлуком  и то је услов даљег насипања и одржавања путева средствима града према утврђеном приоритету. Миленко Антонић, председник Савета МЗ Стража истиче да је међу великим пословима после незапаћене поплаве прошле године изградња две нове куће у селу за најугроженије мештане. По речима Миодрага Антонића, члана Савета МЗ Стража и секретара фудбалског клуба ово је сада право место за друштвени живот мештана у који је уложено око 2.000.000 динара у протекле три године.
21.Април 2015.
Десет позоришних представа
Почео девети филмски фестивал

Све су видљивија модерна струјања у лозничком театру. Тон деветом Фестивалу драмских аматера, осим добре посећености, даје озбиљна и јасна селекција представа, чиме  је обележена пролећна позоришна сезона у нашем граду. - Главни критеријум био је и остао, висока естетска вредност виђених позоришних остварења, говори редитељ Зоран Грујић. Неко је још давно приметио да су глумци спремни да се залажу изнад могућности. Пристајање на немогуће  је  тријумф вербалне револуције, које су нам у ближој историји више доносиле него оружане побуне. У Лозници је гостовало око стотину драмских ансамбала из различитих средина Србије. Неки су овде били два или више пута, али увек са новим представама, са жељом доказивања да су театарске вредности неизбежан допринос култури нације за које су се ове године потрудила позоришта из Сенте, Прокупља, Велике Плане, Деспотовца, Раковице и Смедеревске Паланке.
            Отварајући и овогодишњу театарску манифестацију помоћник градоначелника Љубинко Ђокић подсећа да се  Фестивал у Лозници сваке године одржава у континуитету, непрекидно из године у годину и тако нас приближава  јубилејима. - Идуће године Лозница ће десети пут бити домаћин што говори да никада није било пољуљано поверење у значај ове теа­тарске манифестације, рекао је Ђокић. Пратећи програм фестивала је изузетно богат, што употпуњава манифестацију и даје јој одличан вишеслојни оквир, а треба истаћи и добро конципиран и усмерен разговор на крају сваке представе са глумцима, као и међуфестивалској сарадњи. Неко је још давно приметио да су глумци спремни да се залажу  изнад могућности.

20.Април 2015.
Дани позоришта

Девети Фестивал глумачких остварења у Лозници данас ће отворити домаћини, позориште КУД „Караџић" извођењем представе „Господин Фока", коју је режирао Драган Остојић из Кикинде. До 27. априла, када се фестивал завршава, публика ће видети представе позоришта из Велике Плане, Раковице (Београд), Деспотовца, Смедеревске Паланке, Крагујевца, Сенте и Прокупља. Жири ће уручити награде најбољој глумици и глумцу, публика ће бирати глумца вечери, док је специјална награда „Петар Грујић" намењена члану лозничког позоришта. И ове године награде ће добити и најбољи епизодисти, као најбољи млади глумац. У част награђених, Звездара театар из Београда извешће позоришну представу „Сокин и Босина" Југа Радивојевића.

17.Април 2015.
Сталовић отворио турнир
Отворен Финални кошаркашки турнир у Бањи Ковиљачи

Бања Ковиљача је од 16. до 19. априла домаћин Финалног турнира млађих категорија Кошаркашког савеза Србије, на којем се за титулу државног шампиона у пионирској конкуренцији такмичи 8 најбољих екипа из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Зрењанина, Титела и Лознице . Организатор је Ројал спа у сарадњи са ЖКК Лозница, под покровитељством Града Лознице.
            Турнир је, у име локалне самоуправе, отворио Дејан Сталовић, члан Градског већа који је изразио задовољство што је КС Србије препознао напоре које град Лозница улаже у развој спорта и спортске инфраструктуре и поверио нам организацију једног оваквог такмичења. Сада су видљиви резултати свега што је учињено да Лозница и Бања Ковиљача буду препознатљиви на спортској мапи Србије, поручио је Сталовић.
            Такође је додао да овај догађај, поред спортског, има туристички и економски значај, јер током 4 дана у нашем крају борави 150 гостију из различитих крајева Србије.

17.Април 2015.
Лозница у „Данима Београда“

У Свечаној сали Дома Војске Србије синоћ је премијерно у Београду приказан играно - документарни филм „Ратне цртице", сниман по мотивима из ратног дневника проте лозничког Јована М. Бошковића. На основу протиног дневника професор Радован Симић написао је сценарио за монодраму, коју је касније, заједно са редитељем Зораном Грујићем, претворио у филм. Публици се обратио и помоћник градоначелника Лознице ЉубинкоЂокић. „ У свим тим биткама српски народ, војска и официри победили су, зато што су иза линије фронта биле наше куће, наши очеви, наше мајке, наша деца. И данас водимо једну битку, битку за бољи живот наших грађана", рекао је помоћник градоначелника Лознице и на тај начин истакао важну спрегу између прошлости и садашњости. Баш због те везе овај пројекат је поред Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова, огранак Лозница, подржала и Градска управа Лознице. Свештеник Јован М. Бошковић учествовао је у свим значајним биткама - од Вучијег Дола у Црној Гори до бојишта у Херцеговини. Са војском Србије прошао је Албанију и Солунски фронт. Био је одликован Медаљом за храброст и почасном сребрном сабљом Немањића, а запамћен је пре свега по беседама којима је бодрио српску војску, јер сматрао је прота Јован да су „честите речи-здравице Сунца". Баш зато 1931. године објављена је публикација која садржи његове најважније речи упућене јуначкој војсци под круном Карађорђевића. Главна улога проте Јована поверена је Марку Јањићу, а у глумачкој екипи су Александар Глигорић, Жељко Максимовић, Милан Антонић, Бранко Перишић, Мирослав Савић и Ђорђе Марковић. Занимљиво је да су сви ти глумци родом из Лознице.

07.Април 2015.
Већи број ђака
 

На територији града Лознице овог пролећа уписано је 734 ђака првака што је 29 више него лане.  У основној школи ''Петар Тасић'' у Лешници уписано је 84 ученика, 26 више него прошле године па постоји могућност отварања  три нова мешовита оделења.

07.Април 2015.
Одбранили мост од урушaвања
 

На вест о новом таласу хидролошких падавина командант Градског штаба за ванредне ситуације, градоначелник Лознице Видоје Петровић у суботу је реаговао наредбом да тимови штаба непрекидно буду на терену  и мерама превенције реагују н критичним тачкама дуж водотокова Јадра, Штире, Корените, трбушничке и лешничке реке. Оперативци ЈП ''Град''  одмах су интервенисали на оштећењу потпорних зидова моста на Јадру у Брадићу. Лева и десна страна моста ојачана је са 400 кубика камена а чим се време пролепша биће започети радови на подзиђивању и заштити обалских стубова моста. Полазећи од чињенице да је улагање једног динара у превентиву вредно колико и седам у санацију штете, логично је,  да је путна саобраћајница ка Драгинцу и петнаест села горњег Јадра сада боље обезбеђена,  каже Пантелија Алексић директор ЈП  ''Град''.  Вредност радова је око 600.000 динара.

06.Април 2015.
Бања Ковиљача добија нову производну зону
Производна зона Бања Ковиљача
У Бањи Ковиљачи би ускоро могла да никне нова производна зона на површини већој од 26 хектара. Према Нацрту плана детаљне регулације, који је на јавном увиду у Градској управи Лознице до 25. априла ове године, производна зона лоцирана уз Улицу Маршала Тита, на улазу у бању из правца Лознице, биће намењена за лаку индустрију, односно за производну делатност и комерцијалне садржаје. На површини на којој би се градила нова зона већ се налазе пилана, недовршена пивара и 2 хале за складиштење робе. Нацртом плана се превиђа уклањање депоније индустријског отпада, која се такође налази на одабраној локацији. Зона би била подељена у 4 целине различитих површина, од 3 до скоро 8 хектара. Планирано је да се 12,7 хектара одвоји за производне делатности које не би имале негативне утицаје по околину, односно објекте лаке индустрије, занатства, мануфактурне производње, грађевинарства и складиштења. Комерцијални садржаји би обухватали територију од 7,05 хектара и на парцелама обележеним овом наменом могли би да се граде тржни центри, мегамаркети, супермаркети, робне куће и занатски или пословно-комерцијални центри. Нацрт плана одређује и минималну површину и ширину парцела. У случају објеката производне делатности, појединачне парцеле би захватале најмање 3.000 м2, а биле би најмање 20 метара широке. За комерцијалне садржаје прописује се минимална површина од 600 м2, док би парцеле имале најмање 25 метара ширине. У оквиру зоне би постојала и нова мрежа пешачких и бициклистичких стаза. Поред ове територије пролази пруга Шабац - Распутница Доња Борина - државна граница - Зворник, чија ревитализација и електрификација се предвиђа Просторним планом Републике Србије из 2010. године и развојним плановима "Железница Србије".
02.Април 2015.
Грађевинске дозволе
Грађевинске дозволе
Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је за месец дана издато 58 грађевинских дозвола и да ће резултати бити још бољи од наредног месеца. Михајловић је у Јутарњем програму ТВ Пинк рекла да је у истом периоду прошле године издато шест грађевинских дозвола и да је тек почела примена закона о планирању и изградњи. Она је рекла да очекује да највећи број грађевинских дозвола буде издат тек за око месец дана и да су се најбоље припремили Београд, Ниш, Лозница и Шабац. Михајловић је потврдила да ће од 1. јануара 2016. године бити могуће електронско издавање грађевинских дозвола.
31.Март 2015.
Лозница - пример родне равноправности
Локална самоуправа у Лозници у потпуности испуњава европске стандарде кад је о структури запослених реч. С обзиром на укупан број становника  заступљеност жена на одговорним функцијама је 50,7 одсто и већа је од законом утврђених 30 одсто. Од 180 запослених у градској управи 117 су жене. Оне су у Лозници руководиоци у области културе, туризма, запошљавања, судства, образовања, на одговорним местима у градској управи што је у збиру 1111 становника. - То је позитиван белег за политичку историју вашег  града, наводи  Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове у Скупштини Србије на трибини која је била посвећена економском оснаживању жена, здрављу, образовању  и одбрани од насиља. Подсећа да је у овом тренутку "женски активизам" срачунат на м учешћу жена у политици и солидарности ради већег заједништва у идеји и на делу. Професор др Александра Томић, из скупштинског одбора за привреду и регионални развој је истакла да је у Агенцији за привредне регистре 26 одсто жена замајац привређивања што је све ближе стандардима Европске уније. Обе саговорнице су истакле потребу да у Лозници треба оформити уједињену одборничку мрежу око идеја предузетништва И привређивања. Жене на одговорним положајима у градској управи су на та места изабране због своје систематичности, истрајности и осећаја за одговорност, наводи градоначеник Видоје Петровић. Подсећа да је од два народна посланика у Скупштини Србије једна жена, да су заменици градоначелника и Скупштине града жене, да је од шест начелника градских одељења три жене, , од десет директора јавних установа пет жена, од 19 директора у школама пет жена а да је од 59 одборника  15 женског пола. Да треба да их буде тамо где се одлучује потврдиле су својим радом, каже градоначелник. У раду ове трибине активно учешће имали су народни посланици  из Лознице, професока Велинка Тошић и доктор Јездимир Вучетић.
26.Март 2015.
Са заседања Већа
Грб града Лозница
Усвајањем прошлогодишњих извештаја и програма рада Градског штаба за ванредне ситуације у овој години Градско веће Лознице отвара нови циклус својих активности. Са дораде су стигли допуњени правилници о суфинансирању пројеката у области културе и информисања. Прихваћено је решење за формирање радне групе која треба да прати активности Агенције за приватизацију око стечаја у привредним друштвима у ХК "Вискоза" и ХТП "Бања Ковиљача" и о томе информише Градско веће. Веће једногласно подржава закључак по којем градоначелник треба да донесе решење о употреби текуће буџетске резерве за дугорочни кредит града. Од стручно - оперативне групеу којој су чланови Већа, предузећа Водовод и канализација, Комуналне инспекције и Комуналне полиције затражено је да се по хитном поступку решавају проблеми изливања фекалне канализације у месној заједници ''Степа Степановић''. Било је речи о програму коришћења буџетског фонда за заштиту животне средине на територији града Лознице у овој години. Лозница ће пети пут, узастопно, издвојити део новца за годишње награде Вукове задужбине за најуспешнијим ствараоцима у науци и уметности Републике Србије. Овогодишњи лауреат у области научног рада је Соња Петровић за књигу Сиромаштво у културној традицији Срба  од 13. до 19. века а за уметност Бојан Оташевић, за изложбу слика Разговори са пријатељима.
23.Март 2015.
Гуглмобили покрили и Лозницу
Google mobile - Street view
Србија је прошле године ушла на списак од шездесетак земаља којима је могуће виртуелно прошетати захваљујући „Гугловом" сервису „стрит вју" у оквиру мапа. У међувремену се број покривених градова проширио са три (Београд, Ниш и Нови Сад) на четрдесетак, међу којима су Бачка Топола, Сомбор, Лозница, Шабац, Сремска Митровица, Смедерево, Ваљево, Крагујевац и многи други. Гуглмобили су ишли источно до Вршца, Бора и Зајечара, али судећи по мапи покривености, доступној на сајту сервиса, нису још стигли до Ужица, Сјенице и Новог Пазара. Најјужнија тачка коју су покрили је област Врања. Прва возила с камерама на крову почела су да крстаре по Србији у октобру 2013. Снимање је почело тек по одобрењу повереника за заштиту података о личности, када су дали прецизне одговоре на питања шта се прикупља осим слика, да ли се подаци износе из земље, како се обрађују и када се бришу. Фотографије се касније монтирају у панорамске снимке у кругу од 360 степени, па корисник има утисак као да се сам креће улицама. Снимају се само јавна места, а замагљују се лица људи и аутомобилске таблице.
20.Март 2015.
Етно фест
Путујући фестивал документарно етнолошког филма "Младенци 2015" почиње у недељу 22. марта у Дому културе "Вук Караџић" у Лозници. На овогодишњем фестивалу посетиоци ће бити у прилици да погледају два филма брачног пара Пантелић - играни и документарац. Фестивал се у понедељак сели у Спортски центар Осечина, дан касније у Библиотеку "Милован Глишић" у Љубовији, потом у Библиотеку "23. септембар" у Малом Зворнику да би се завршио у четвртак, 26. марта пројекцијама у Библиотеци "Политика" у Крупњу. Пантелићи више од 30 година својом камером бележе обичаје, језик, веровања и приче из Рађевине и са више од 1470 документарних и играних филмова чувају културни идентитет свог краја. Организатори фестивала су Центар за културу "Вук Караџић" из Лознице и општине Осечина, Љубовија, Мали Зворник, Крупањ, а улаз на све пројекције је слободан.
18.Март 2015.
Атлетика и базични спорт

  Генерални секретар Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић и координатор за инфраструктуру при Министарству омладине и спорта Богдан Кнежевић на конференцији за штампу коју је организовала заменик градоначелника Ранка Живановић Марковић указали су на значај развоја атлетике и базичних спортова у Лозници. Изградња атлетских стаза није велика инвестиција а допринос здрављу нације је велики,  истиче Слободан Бранковић. Атлетски савез Србије, према његовим речима, израдом пројекта спреман је да подржи изградњу такве стазе у Лозници. Основана је и фондација атлетског савеза за прикупљање средстава при куповини тартана који би локалне самоуправе бесплатно добиле за своје стазе.

  У протеклих осам месеци Министарство омладине и спорта урезало је препознатљив печат да заинтересује локалне самоуправе ради заједничког укључивања са гранским савезима у развој атлетике и спортског туризма.  То потврђује пример општине Вршац која је добила нову атлетску стазу а до краја априла биће активне још четири трим стазе - у Ћуприји, Тутину, Крагујевцу и  Врњачкој Бањи. Западна Србија још нема ни једну атлетску стазу па је најављена изградња у Лозници, на Лагатору, у ширем интересу, сматра Богдан Кнежевић. Ранка Живановић Марковић каже да је овлашћени пројектант средином јануара  посетио локалитет на Лагатору који ће се простирати на два хектара и да је припремљен  предрачунски део посла.

   На модерном атлетском стадиону  са осам стаза могла би да се организују највећа такмичења. Чланови градског већа Дејан Сталовић и Драган Павловић подсећају да Лозница има позитивно искуство са изградњом спортских дворана у Лешници, Бањи Ковиљачи, олимпијског базена на Лагатору, затим  у партнерству при организацији различитих маратонских такмичења па је и на овом испиту са атлетиком  реално  очекивати још једну радну победу.
16.Март 2015.
Нека буде чисто
  Градска комунална инспекција  у складу са својим овлашћењима и одлукама о одржавању чистоће јавних површина, заштите комуналних објеката, снабдевању водом, пречишћавању  и одвођењу отпадних и атмосферских  вода са јавних површина  обавештава грађане месне заједнице „Степа Степановић" да је забрањено испуштање и преливање материја и  течности у цевовод  незавршеног колектора фекалне канализације. Комунална инспекција ће у сарадњи са комуналном  полицијом појачано контролисати ситуацију на терену и свуда где се утврди да су правна или физичка лица нарушила примену важећих одлука покренути прекршајни поступак.
12.Март 2015.
Континуитет

У духу закључка Градског већа Лознице од 18. фебруара  ове године  заменик градоначелника Лознице Ранка Живановић Марковић данас је организовала радни састанак са члановима  Већа,  представницима   „Мотодрома" и  Мото савеза Србије. Договорено је да  у року од петнаест дана буде формирана  седмочлана радна група  која ће убудуће  реализовати све техничке активности у вези пројекта  изградње мотодрома у Лозници. Такође, договорено је да на сајту  града Лознице буде постављен тескт меморандума који је потписан 23. децембра прошле године, што је од данас и доступно у колони сајта града „Документи".

11.Март 2015.
Аустријски воћари уз Лозничане
Аустријски воћари уз Лозничане
Лозница дужи низ година преко Фонда за развој града подстиче воћарску производњу. Такву подршку даје кроз субвенције за набавку садница, опреме за наводњавање, машина за обраду земље и одржавање воћњака. Иницијативу о заједничком партнерству Лознице и компаније "Бери Фрост" прихватило је Градско веће Лознице исказујући спремност за партнерство у области развоја постојећих и заснивања нових засада јагодичастог воћа, вишње и шипка. Потписивањем Протокола о сарадњи између града Лознице и аустријске компаније „Бери Фрост" градоначелник Видоје Петровић и директорка Роза Шмидбергер озваничили су почетак активности на реализацији новог пројекта који отвара ширу перспективу лозничким воћарима. - Оснаживању пољопривредне производње уз подстицаје које пружа градски Фонд за развој допринеће компанија Бери Фрост која се обавезала да са 25 одсто средстава стимулише наше воћарске произвођаче. Ово је јасан сигнал за све  малинаре, власнике купињака и другог јагодастог воћа да се боље организују и омасовем а када је реч о откупљивачима имаће бољу сировинску базу. Како је реч о реномираном партнеру сигурно је ово пут и ка бољем тржишту, рекао је градоначелник Видоје Петровић. Директорка „Бери Фриста" Роза Шмидбергер је потврдила да ће „сви засади имати сигуран пласман, откуп и стално ширење ове производње на комерцијалној основи". Свечаном чину протокола о сарадњи поред руководства града Лознице и градске управе присуствовали су чланови Градског већа, Регионална развоје агенције „Подриње, Подгорина и Рађевина" и стотинак воћарских произвођача. Из Градског одељења за локални економски развој потврђена је још једна иницијатива коју је подржало руководство града на челу са градоначелником Видојем Петровићем. Посленике филијале Националне службе за запошљавање у Лозници у партерству са Националном службом за запошљавање из Хрватске окупила је идеја организовања едукације незапослених из сеоских средина у области гајења и сакупљања лековитог биља.
06.Март 2015.
Укинут црвени метеоаларм
Укинут црвени метеоаларм
Обилне падавине у целој земљи нису утицале на  озбиљније последице. Нормализовано  је и снабдевање струјом у Лозници, Крупњу и Љубовији. У потпуној смо мобилности и будности, каже начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић. Око 50 хиљада људи у Лозници, Крупњу и Љубовији јуче после подне остало је без струје, али су током вечери кварови отклоњени, па је снабдевање нормализовано. Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је за РТС да је данас мирнији дан у односу на ноћ, али и то да ћемо до суботе бити у режиму пуне приправности. Истакао је да је примећен озбиљнији однос локалних самоуправа, будући да се много више превентивно ради на чишћењу канала.
06.Март 2015.
Нормализовано снабдевање струјом
Нормализовано снабдевање струјом
Екипе јавног електропривредног педузећа су, уз велике напоре и у тешким временским условима, успеле да нормализују снабдевање електричном енергијом у ширем Подрињу, наводи се у саопштењу. Синоћ, око 17 часова и 30 минута догодио се  кваро на 110 киловолтном далеководу измедју Хидроелектране Зворник ка трафостаницама Лозница и Осечина, подсећају из електрпривреде.
05.Март 2015.
Забрана саобраћаја за шлепере
Забрана саобраћаја за шлепере
На деоници пута Ваљево - Лозница, између Ваљева и Осечине, на делу пута преко Каменичког брда, као и на деоници Осечина - Љубовија, преко Прослопа, уведена је забрана саобраћаја за камионе са приколицом и шлепере, саопштено је из "Путева Србије". Апелује се на све учеснике у саобраћају да користе зимске пнеуматике, да буду посебно опрезни, прилагоде брзину кретања условима на путу и поштују ограничења брзине и постојећу сигнализацију.
05.Март 2015.
Киша подигла будност
Киша подигла будност
Због обилних падавина на територији града Лознице дошло је до изливања реке Церница у Бањи Бадањи, Лешнице, дуж старог корита у Доњем Добрићу, Болничког потока на ушћу у Жеравију у Липничком Шору и Штире у Воћњаку, саопштено је на данашњем заседању Градског штаба за ванредне ситуације. Забележен је повећан водостај Штире код Железничког моста и Трбушнице код Вискозине таложнице. Захваљујући благовременим упутствима које је Штаб са ванредне седнице јуче проследио радним групама, на овим локалитетима започета су  јутрос механичка отчепљења и није било  плављења.
            Пораст водостаја на Јадру утицао је на привремени прекид  саобраћаја понтонским мостом у Драгинцу па је сада веза са Лозницом  пут преко Великог Села, Брадића и Брњца, саопштено је из Полицијске станице. Грабовички поток је критична тачка на коју су за подршку поред чланова Градског штаба и одборника месне заједнице Центар упућени стручњаци Јавног предузећа „Град". У низу превентивних и оперативних мера је добра снабдевеност врећама са песком, праћење водостаја на речним токовима првог и другог реда, сарадња са саветима месних заједница на обезбеђивању превоза и редовна комуникација са републичким Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије. Осмочлани спасилачки тим за одбрану од поплава из овог сектора  је стигао у Лозницу.
04.Март 2015.
Штаб прати хидрологе
Састанак Штаба за ванредне ситуације - хидролошке прогнозе
На основу обавештења које је у Лозницу стигло из Јавног водопривривредног предузећа „Србијаводе" и хидролошке прогнозе да се у четвртак и петак на западу и југозападу Србије очекују обилне кишне падавине са талогом од 30 до 60 милилитара воде данас је ванредно заседао Штаб за ванредне ситуације града Лознице. Предузете су мере и активности из Општег плана за одбрану од поплава са посебним освртом на критичне тачке и слаба места ради превенције на угроженим локацијама. Формирано  је шест радних група за интервенције  у случају поплаве и  јачег бујичног таласа дуж корита Дрине, Јадра, Штире, река Трбушнице, Корените, Цернице, Гучевског потока и каналске мреже у Бањи Ковиљачи. Све активности се одвијају у сарадњи са председницима савета месних заједница које је Градски штаб територијално именовао за рад у свакој  радној групи. Радне групе су данас изашле на терен дуж свих водотокова ради интервенција које ће допринети бољој одбрани од потенцијалне поплаве на критичним локацијама.
04.Март 2015.
Безбедност на делу
Састанак - превенција безбедности у саобраћају
Разматрајући закључке са заједничког састанка Градског савета и представника Републичке агенције за безбедност саобраћаја јуче је на новом заседању овог савета донет пакет активности. Према речима Ранке Живановић Марковић, заменика градоначелника Лознице био је то користан дијалог којим је  Агенцији предствљен годишњи план и програм активноти. На плану месечних или кварталних анализа саобраћајних прилика на територији града Лознице договорена је шира сарадња са Станицом саобраћајне полиције. Указано је на потребу даље превенције безбедности у саобраћају кроз вршњачку едукацију најмлађих у саобраћају али и едукацију предавача у области саобраћајне праксе. Дуж зона школа рачуна се на реализацију договора о потреби постављања безбедносне ограде и стубића, почетак рада школске саобраћајне патроле, нову расподелу прслука и саобраћајних кабаница најмлађиом ученицима. Ускоро ће бити отворен профил Градског савета за безбедност у саобраћају на Твитеру и Фејсбуку. Савет ће заседати два пута месечно а сходно Закону о безбедности саобраћаја прихваћен је пословник о раду и именован технички секретар савета.
04.Март 2015.
Статистика
Просечне зараде - статистика
Трагом објављене информације о мањем јануарском просеку зарада у односу на децембар протекле године из Републичког завода за статистику Србије стигло је званично образложење које даје реалнију слику о платама у Лозници. Према образложењу Одељења за статистику плата и запослености просечне зараде се рачунају према исплатама у месецу а не за месец. Пад зарада исплаћених у јануару 2015. године у односу на децембар 2014. године резултат је пе свега динамике исплата. Наиме, традиционално се у децембру пред Нову годину и Божић, исплаћују зараде које би иначе биле исплаћене у јануару. Услед тога зараде у децембру значајно порасту у поређењу са новембарским, а с друге стране опет се у јануару значајно смање у односу на децембар. Тако је у Лозници просечна зарада без пореза и доприноса исплаћена у децембру била за 41,5 одсто већа од оне у новембру прошле године, док је у јануару износила свега 51, 7 одсто децембарске зараде.. То указује на чињеницу да су неке територијалне јединице у децембру 2014. године исплатиле део зарада који би иначе био исплаћен у јануару ове године што је узроковало раст зарада у децембру и њихов пад у јануару, наводи се у знаничној информацији Републичког завода за статистику који је прослеђен Одељењу за локиални економски развој града Лознице.
03.Март 2015.
Нова помоћ избеглицама
Комесаријат за избеглице
Процењује се да на подручју Лознице живи око 4.700 особа које су дошле из бивших југословенских република. Кроз разне облике помоћи стамбено је збринуто 185 породица а 290 још није решило то питање. Градско повереништво за избеглице и миграције позвало је породице које нису решиле стамбено питање да се пријаве за стамбено збрињавање до 18. марта. Помоћ је намењена за адаптацију кућа у власништву, доделу монтажних кућа, откуп сеоских домаћистава и закуп станова. Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, који треба да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону. Регионални стамбени програм Србије вредан је 330 милиона евра, а за све четири земље 584 милиона евра. Финансиран је средствима ЕУ која је највећи донатор, САД, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске. Према евиденцији Комесаријата за избеглице, у Лозници 1.450 особа има продужени избеглички статус, а 176 је интерно расељених са Косова и Метохије.
27.Фебруар 2015.
Правно саветовалиште
Правно саветовалиште у Омладинском центру
У просторијама Омладинског центра данас је најављен почетак рада бесплатног правног саветовалишта за младе и њихове породице. Правно саветовалиште треба да обезбеди бесплатну правну помоћ и савете младима од 15 до 30 година, као и њиховим породицама. Циљ је да се  младима  приближе правне норме и обавезе, али и информације о начину остваривања  тих права. Радиће понедељком, средом и петком од 11 до 15 часова, у просторијама Омладинског центра. Млади и њихове породице саветовалишту се могу обратити личним доласком у просторије Омладинског центра или путем интернет (фејсбук) странице која ће у ту сврху бити отворена. Правно саветовалиште ће пружати и бесплатну правну помоћ невладиним организацијама у погледу оснивања, регистровања и пословања. Овај пројекат реализује Удружење грађана „Искра" и Омладински центар  а  финасира кроз  Програм децентрализоване сарадње Министарства спољних послова Републике Италије - „Подршка политици за децу и младе" - у сарадњи са Регијом Емилија Ромања.
24.Фебруар 2015.
Растерећени дажбина
Ослобођени плаћања накнаде за одводњавање
У циљу пружања помоћи у отклањању штетних последица од поплава и клизишта, а у складу са актом Владе Републике Србије сви власници и корисници пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта на територији Лознице ослобађају се обавезе плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину. Реч је о уредби која је на снази за поседнике који су услед прошлогодишње мајске поплаве претрпели штету. Истовремено, одобрено је одлагање обавезе плаћања дуга по основу накнада за одводњавање за 2013. годину до 31. јула 2015. године  за који се не обрачунава се камата.  За реализацију остваривања права на ослобађање, односно одлагање обавезе плаћања накнаде за одводњавање надлежно је Министарство финансија и Пореска управа Филијала Лозница. Ради остваривања права на ослобађање од обавезе плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину, обвезници су дужни да Пореској управи - Филијали Лозница доставе писани доказ (решење, односно потврду) издату од стране Градске управе - Одељења за привреду, да су претрпели штету на земљишту, односно усевима од прошлогодишњих мајских поплава. Рок за остваривање права на ослобађање, односно одлагање обавезе плаћање накнаде за одводњавање истиче 22. марта.
23.Фебруар 2015.
Награда племенитом суграђанину
Најплеменитији подвиг године
Милисав Алимпић из Брадића (86) добитник је овогодишње награде „Најплеменитији подвиг године" коју додељује компанија Новости. Тим признањем се сврстао међу 17 хероја Србије које је изабрао жири на чијем челу је академик Матија Бећковић. Алимпић је био велики прегалац у подизању здравствене амбуланте у родном селу Брадић где и данас живи. Свечани чин уручивања награде је у среду, 25. фебруара у свечаној сали Скупштине града Београда.
23.Фебруар 2015.