Вести
13.Април 2018.
Међународни дан Рома
Међународни дан Рома
У Лозници је Међународни дан Рома 8. април обележен програмом на Тргу Јована Цвијића уз учешће ученика Техничке школе. Председник УГ "Ромска срећа" Миливоје Аметовић каже да је Ромима највише стало до образовања и до економског оснаживања, али  се није далеко одмакло. Град сваке године издваја новац за удружења која се баве социјално угроженим групама па је тако ''Ромска срећа'' добила сто хиљада динара од којих је део издвојен за куповину рачунара за Техничку школу који ће користити секција која се бави унапређењем положаја Рома, део је искоришћен за обележавање Дана Рома у Лозници, а остатак за прославу празника у МЗ Јошева. Рад секције Техничке школе привукао је пажњу и изван Лознице па ће момци и девојке који су осмислили програм наступити и у Београду у Центру ''Сава'' на великом скупу којим ће бити обележен Дан Рома, објављено је на порталу првог градског недељника Лозничких новости. Лозница је почела спровођење пројекта вредног скоро 300 хиљада евра којим се у срединама у којима живи највише Рома ради на прављењу и уређењу путева, а Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности у градској управи, каже да је дуго трајало решавање имовинских односа да би радови могли да почну. - Када говоримо о одговорности према овој осетљивој заједници морамо се најпре позвати на самоодговорност. Људи морају децу послати у школу јер, ако је не заврше, никада их нико неће запослити и то их држи у зачараном кругу у којем стално морају имати социјалну заштиту. Морамо радити на свести Рома да школовање највише користи доноси управо њима и зато мере које спроводи Град, на пример дечји додатак, неће моћи да користе они који не донесу потврду да дете редовно иде у школу. Нећемо дозволити злоупотребе. Има одговорних ромских породица које своју децу образују и то су примери за сваку похвалу, али имамо и случајеве када децу која су завршила основну моле да се упишу у средњу школу - рекла је Глишић Матићева. Обележавање овог празника организовали су удружења грађана "Ромска срећа" из Јошеве и "Искра - Лозница",  представници града и Канцеларије за младе.
04.Април 2018.
Репертоар фестивала глуме
Репертоар фестивала глуме

Културно-уметничко друштво „Караџић" објавило је  репертоар 12. Фестивала глумачких остварења, који  ће организовати од 16. до 23. априла у Лозници. Први пут смотру неће отворити домаћини јер су изашли у сусрет гостима и прилагодили термине претходно планираним обавезама неколико позоришта, објавиле су Лозничке новости.
            Тако ће такмичарски програм почети већ 16. априла када ће Градско позориште из Јагодине извести представу „Идем у лов" Жоржа Фејдоа, у режији Лилијане Ивановић. Другог дана на сцену Вуковог дома културе изаћи ће глумци позоришта „Бато Булић" из Петровца на Млави и одиграти комад „Ми чекамо бебу" Стевана Копривице, коју је режирао Милош Јагодић.  За 21. април у ревијалном делу фестивала, од 11,30 сати,планиран је наступ луткарске секције „Сунце" ОШ „Краљ Александар Први Карађорђевић" из Јадранске Лешнице, а ониће извести „Свадбу у златној шуми" Верице Лукић, која је са Марицом Поповић и режирала представу. У 12,30 представља се драмска секција ОШ „14. октобар" из Драгинца игроказом „Аеродром" Драгана Радичевића и Јасмине Томић, док ће у 20 сати такмичарски део наставити Аматерско позориште „Мирко Таталовић Ћира" из Нове Пазове. Извешће представу „Браћо и сестре" Душка М. Петровића у режији Александера Бакоа. Позориште младих „Абрашевић" из Крагујевца представиће се дан касније од 12.30 сати комадом „Тачка" Будимира Нешића, а од 20 сати позориште Центра за културу „Масука" из Велике Плане одиграће представу „Виа Долорес" Дејана Петковића у режији Милоша Јагодића.
            Лозничко позориште премијерно ће извести представу „Видус" Синише Ковачевића, коју је режирао Зоран Грујић, али она није у конкуренцији за неку од награда. Овај комад пред Лозничанима су пре седам година играли лознички гимназијалци, чланови драмског студија, док је за ову прилику адаптиран и са новом глумачком екипом. Једини из прве поставе је Урош Стевић, коме је и овај пут додељена главна улога. Нушићево „Сумњиво лице" у режији Милана Вељовића, у суботу 21. априла одиграће чланови Театра „Ресава„ деспотовачког Центра за културу. Последњег такмичарског дана представиће се Студио глуме „Театар 011" из Београда са представом „Драги Тата" Милене Боговац у режији Наташе Радоњић. Завршницу фестивала (23. априла) обележиће представа у част награђених глумаца коју ће извести Агенција „Сцена" из Београда. Реч је о комаду Љиљане Лашић „Источни анђео" у режији Драгослава Илића.
            Као и ранијих година, публика ће бирати глумце вечери, док ће жири одабрати најбоље у категорији глумица и глумац фестивала, мушка и женска епизодна улога и најбољи млади глумац. Поред тога, домаћини ће доделити и специјалну награду „Петар Грујић" једном од својих чланова за допринос раду лозничке позоришне сцене.

03.Април 2018.
Милиони за иновације

Настављајући програме Владе Србије за финансирања раног развоја и суфинансирања иновација за унапређење иновативних услуга малих и средњих предузећа министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић најавио је у Образовно - културном центру ''Вук Караџић'' у Тршићу подршку од 400 милиона динара. Министар Поповић је рекао да се на конкурс могу пријавити микро, мала и средња предузећа која се баве иновацијама. Како је наведено у саопштењу за медије, о значају ова два програма говоре  резултати предузећа финансираних у претходном периоду. У њима данас ради више до 480 углавном квалификованих радника, приходи су порасли за више од 160 одсто, а извоз за више од девет пута. -  Програме представљамо у Лозници јер је она изузетан град са огромним потенцијалом у индустрији, у сектору малог, средњег и микро бизниса. Град који је неправедно запостављен у претходних неколико деценија, али са доласком новог руководства потпуно је оживео. Као и претходна, и ова Влада Србије учиниће све да Лозница поново постане оно  што и треба да буде, привредни гигант не само овде у Србији него и у целом окружењу. У зависности од вредности и величине пројеката, предузећа се могу пријавити за пројекте у висини  до десет и до 36 милиона динара. Средства намењена за иновације и подршку иновационим компанијама у овој години пет пута су већа него 2017. Доста се ради и на развоју иновационе инфраструктуре, у изградњи је неколико кључних објеката важних за иновациону инфраструктуру у Београду, Новом Саду и Нишу, а у овој години крећу и програми за изградњу иновационих старт ап центара  у регионима. Желимо да они који се баве иновацијама у сваком делу Србије имају исту могућност да покажу свој креативни потенцијал као њихове колеге у Београду и Новом Саду. Србија ће у будућности, као и оне најразвијеније земље, максималну пажњу посветити баш иновацијама и иновационој делатности као основи за будући економски развој - рекао је Ненад Поповић и позвао све привреднике из микро, малог и средњег бизниса да конкуришу.
            Поповић је истакао да ће посебну пажњу посветити женском иновационом председништву са циљем да се што више жена, поготово младих, укључи у технолошки развој и најновије иновационе трендове, да виде да свој потенцијал могу искористити свуда и у свакој делатности. Градоначелник Видоје Петровић подсетио је да је Лозница у претходним годинама имала снажну подршку од председника државе и владе, и  трудила се да буде добар партнер.
            - Лозница полако, али сигурно бележи привредни раст, данас имамо јасну перспективу куда и где идемо. Наш циљ је да кроз унапређење привредне активности, уважавајући знања и нове технологије, створимо основу за убрзан економски развој. Очекујем да ће привредници Лознице умети да препознају шансу и напор владе која их овим програмима подстиче да унапреде свој бизнис - рекао је он.
            Државни секретар министарства просвете Владимир Поповић оценио је да су ови програми идеални за подршку малим и средњим предузећима која су претходних година била принуђена да се боре за опстанак на тржишту и најавио да ће бити представљени и у другим градовима. Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац позвао је све привреднике да се пријаве за јавни позив који траје до 2. јуна ове године.

02.Април 2018.
Пошта јунацима Чокешине
Пошта јунацима Чокешине

Центар за културу „Вук Караџић" уз подршку града Лознице и добротвора при Манастиру Чокешина организовали су обележавање 214. годишњице од чувеног боја вођеног између српских устаника и турске војске. У порти манастира уметнички програм извели су група певача КУД „Караџић" и црквени хор „Свети краљ Милутин" из Козјака, , као и рецитатори Гимназије „Вук Караџић" а одржана је архијерејска литургија и парастос изгинулим јунацима. У  име градске управе венац су положили заменик градоначелника Радован Дивнић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Дивнић је одржао и пригодан говор у којем је истакао да су све касније битке које је Српска војска водила носиле печат и славу боја на Чокешини.
            - Чокешина је оличење чистог образа и историјског поноса. Одважна одлучност бранилаца на Чокешини пред бројнијом војском Турака са ове временске дистанце има високу цену слободе. „За отаџбину је слатко и живети и мрети", писао је Немац Хајнрих Хајне. Такав завет никада није замутио наш поглед, рекао је заменик градоначелника Лознице.  Смисао овог сабора је да се клањајући сенима великих слободара свога града, своје Лознице, још једном запитамо: Колико смо данас мудро и поучно разумели своју историју, своју прошлост? Колико смо на тим вредностима засновали своју културу, запитао је. Чокешина је зато за  Лозницу симбол, опомена и изазов. Изазов, да се поред доприноса на редовном одржавању историјских споменика и реконструкцији манастира, инвестира и подстиче велика обнова издвојених одељења школа,  сеоске амбуланте, граде и одржавају путеви, функционално регулише мрежа ободних канала и водотокова. Тежимо да овај, прелепи кутак територије града Лознице културно и туристички повежемо у јединствену целину са Тршићем и обе бање - Бадањом и Ковиљачом, каже Дивнић.
            У преподневним сатима на месту битке одржан је историјски час, а почаст тристатројици устаника, предвођених браћом Недић из Осечине, одали су и представници подружнице Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.
            Центар за културу „Вук Караџић" уз подршку града Лознице и добротвора при Манастиру Чокешина организовали су обележавање 214. годишњице од чувеног боја вођеног између српских устаника и турске војске. У порти манастира уметнички програм извели су група певача КУД „Караџић" и црквени хор „Свети краљ Милутин" из Козјака, као и рецитатори Гимназије „Вук Караџић" а одржана је архијерејска литургија и парастос изгинулим јунацима. У име градске управе венац су положили заменик градоначелника Радован Дивнић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Дивнић је одржао и пригодан говор у којем је истакао да су све касније битке које је Српска војска водила носиле печат и славу боја на Чокешини.
            - Чокешина је оличење чистог образа и историјског поноса. Одважна одлучност бранилаца на Чокешини пред бројнијом војском Турака са ове временске дистанце има високу цену слободе. „За отаџбину је слатко и живети и мрети", писао је Немац Хајнрих Хајне. Такав завет никада није замутио наш поглед, рекао је заменик градоначелника Лознице.  Смисао овог сабора је да се клањајући сенима великих слободара свога града, своје Лознице, још једном запитамо: Колико смо данас мудро и поучно разумели своју историју, своју прошлост? Колико смо на тим вредностима засновали своју културу, запитао је. Чокешина је зато за Лозницу симбол, опомена и изазов. Изазов, да се поред доприноса на редовном одржавању историјских споменика и реконструкцији манастира, инвестира и подстиче велика обнова издвојених одељења школа, сеоске амбуланте, граде и одржавају путеви, функционално регулише мрежа ободних канала и водотокова. Тежимо да овај, прелепи кутак територије града Лознице културно и туристички повежемо у јединствену целину са Тршићем и обе бање - Бадањом и Ковиљачом, каже Дивнић.
            У преподневним сатима на месту битке одржан је историјски час, а почаст тристатројици устаника, предвођених браћом Недић из Осечине, одали су и представници подружнице Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

30.Март 2018.
Виолина, као подстрек
Виолина, као подстрек
Градска управа ма челу са градоначелником Лознице, више предузетника попут Бранка Пејака и Милована Михаиловића, Дејан Красавац из Канаде, културна и медијска јавност допринели су да талентована и перспективна девојка Нена Станић, студент друге године Музичке школе у Новом Саду, добије на поклон вредан музички инструмент - виолину. Овај мојсторски производ из чувене музичке радионице Михаља Ременија уручио је на пригодној свечаности заменик градоначелника Лознице доктор Радован Дивнић. Он је  тим поводом подсетио да ова локална самоуправа сваке године награђује око 200 најбољих младих студената и ђака, те да је добро када се једна медијска иницијатива у којој се истакао новинар Слободан Пајић, на тако леп начин спонзорски оживотвори у рукама  креативног уметника. Дивнић је похвалио  наставнике и директора Музичке школе који су организовали донаторски концерт, као и историчара Зорана Тошића који је рекао да је „племенитост помагати  онима који се васпитањем унапређују. Очекујем да једнога дана овакво дело Нена Станић подели са онима који иза ње буду стасали", поручио је. - Желим да наша суграђанка са овим инструментом себе и свој град представи на широком плану јер тако ће најлепше представити своју домовину. Желим јој пуно успеха на такмичењима, рекао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.
27.Март 2018.
Помоћ у кући и пратиоци за децу
Помоћ у кући и пратиоци за децу
Одборници Градске скупштине донели су одлуку да се укупан износ наменских средстава у износу од 13,66 милиона динара које ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања пренети граду за финансирање услуге социјалне заштите издвоје за услугу помоћи у кући и услугу лични пратилац детета. - У питању су деца предшколског и школског узраста тешко оболела којима је потребан лични пратилац, има их 26, а друга услуга намењена је другој рањивој групи, људима који су сами, немоћни и којима је потребна помоћ да би нормално функционисали. За пружање услуге личног пратиоца на евиденцији се налазе 24 особе са лиценцом за рад - истакла је начелница Милојка Смиљанић. Према њеним речима, доношење ове одлуке произилази из уговора о наменским трансферима у социјалној заштити који је градска управа закључила са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. По усвајању ове одлуке одмах ће бити расписан тендер за избор извођача који ће обављати ову услугу.
27.Март 2018.
Изложба о мис Банкарт
Изложба о мис Банкарт
У Музеју Јадра синоћ је отворена документарна изложба ауторке Марије Шћекић Марковић,  под називом „Госпођица Банкарт, непозната Енглескиња из Енглеске улице бр 10". Она је у Београду била административни директор Болнице за бебе, а после повлачења преко Албаније бавила се хуманитарним радом у српским избегличким колонијама на Корзици. После рата отворила је Санаторијум за децу у Бањи Ковиљачи, који је радио од 1919. до 1925. године. Поставка је део овогодишњег програма манифестације „Свет жена", а приказује живот и рад виолинисткиње Етел Роуз Банкарт из Ексетера, која је као члан Прве фармерске јединице Српског потпорног фонда стигла 1915. године у Србију. У име домаћина публици се обратила Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, а као представник градске управе о значају оваквих програма говорио је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника. Поред ауторке, на изложби су говорили др Гордана Митровић, саветница у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду, и Немања Девић, историчар.
23.Март 2018.
Олимпијци у Тршићу
Олимпијци у Тршићу

Извршни одбор Олимпијског комитета Србије заказао је другу редовну седницу Скупштине ОКС за петак, 23. март 2018. године, која ће се одржати у Тршићу. На Седници коју је водио Председник ОКС Божидар Маљковић, чланови Извршног одбора Олимпијског комитета Србије донели су одлуку о заказивању редовне Седнице Скупштине ОКС у родном месту Вука Стефановића Караџића.  Тршић је изабран за место одржавања редовне Скупштине како би се дао допринос обележавању 200 година од првог издања „Српског рјечника", који је 1818. године написао Вук Стефановић Караџић. Поред заседања, Олимпијски комитет Србије у сарадњи са градом Лозницом  данас отвара изложбу посвећену историјату Олимпијских игара.

22.Март 2018.
Данас је светски дан вода
Данас је светски дан вода
Град Лозница води системску бригу о заштити и чистоћи вода и у складу са тим у току је израда прилагођавања пројектне документације по ЕУ стандардима за станицу за пречишчавање отпадних вода. Тендер за извођење радова је планиран за следећу годину. У претходним годинама реализовани су пројекти изградње који су подржани од стране КFW програма. Због губитака на водоводној мрежи замењено је 4 километра цевовода, извршена је реконструкција 40 километара водоводне мреже, урађена канализациона мрежа у дужини од 13 километара у Лозничком Пољу, изграђена фекална канализација у Бањи Ковиљачи, уграђени су мерачи протока на свим крацима водоводног система, пуштен је у рад СKАДА систем за управљање и надзор, извршена је набавка опреме за детекцију кварова, набављена је потребна опрема и механизација предвиђена законским прописима према дужини водоводне и канализационе мреже.
22.Март 2018.
Обнавља се железнички саобраћај
Обнавља се железнички саобраћај

Радови на реконструкцији две деонице железничке пруге између Шапца и Брасине, укупне дужине 25 километара, почеће крајем марта, чиме ће бити створени услови да се након 13 година поново успостави путнички саобраћај између Шапца и Лознице. Железнички саобраћај на овој прузи биће поново успостављен од 1. септембра, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Брзина возова после реконструкције деоница Петловача-Лешница и Лозница-Горња Ковиљача биће 80 километара на час. Како је раније објављено, за реконструкцију две деонице пруге од Шапца, преко Лознице, до границе са Републиком Српском биће уложено 400 милиона динара. Од тог новца финансираће се и обнова железничке станице у Лозници. 

22.Март 2018.
Скупштина усвојила симболе града
Скупштина усвојила симболе града

Десет година након што је Лозница добила статус града, локална Скупштина донела је Одлуку о симболима града и њиховој употреби. У питању су основни, средњи и велики грб и застава аутора Драгише Тројанчевића, графичког дизајнера из Брасине. Најбитнији елементи знамења су винова лоза, реке Дрина, Јадар и Штира, гусле - које симболизују опевану славну прошлост за слободу, папирус са исписаним почетним словима азбуке, гушчје перо као симбол писмености и просветитељства. Донета је и Одлука о изради плана детаљне регулације инфраструктурног коридора државног пута првог „Б" реда  на административној територији града Лознице, којим је обухваћена и траса будуће брзе саобраћајнице од Лознице ка Шапцу. Према речима Видоја Петровића, градоначелника Лознице, како је даље објављено на порталу Лозничких новости, у овој години ће се радити на планским документима и решавању имовинско - правних односа, а у следеће две требало би да почну радови на траси Лозница - Шабац и то из нашег града. У складу са новим Законом о становању и одржавању зграда, Скупштина је донела и одлуке о општим правилима  кућног реда, о утврђивању минималног износа издвајања на име трошкова инвестиционог и текућег одржавања заједничких делова зграда и предлог одлуке о висини накнаде за принудне, професионалне управнике зграда. Одлуком о кућном реду прописана су правила кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама за све станаре којима ће се обезбедити ред, мир и сигурност у зградама, а предвиђене су и казне за његово нарушавање.
            Донета је и одлука да укупан износ наменских средстава у износу од 13,66 милиона динара које ће Министарство  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања пренети граду за финансирање услуге социјалне заштите, бити издвојена за услугу помоћи у кући и услугу  лични пратилац детета.
            Одборници су донели одлуку да градско - приградски превоз путника на Пакету „А" и Пакету „Б" повере Конзорцијуму „Банбус" - Обреновац и „Ракета" - Бајина Башта.

19.Март 2018.
Партизану победа у финалу
Партизану победа у финалу

Кошаркашице Партизана 1953 су победом од 68:61 над Црвеном звездом у финалној утакмици Купа „Милан Цига Васојевић"  у Бањи Ковиљачи дошле до првог трофеја у сезони. Партизан је трећи пут освојио куп, а тренер Благоје Ивић каже да се протеклих шест и по месеци рада свело на један викенд у Бањи Ковиљачи. Најбоља играчица финала била је Иванка Матић која са 39 година игра као да је упола млађа. Александра Катанић из Црвене звезде каже да су повреде црвено - беле коштале победе. Концентрација је пала и примљено је превише тројки. Звездин тренер Драган Вуковић слаже се са тим да су повреде допринеле поразу. Обе екипе у последњих 15 дана одиграле су седам, осам мечева и требало је много снаге да се финале одигра на тако високом нивоу, а непрекидна подршка публике допринела је изузетној спортској атмосфери. Градски менаџер Дејан Сталовић изјавио је за „Лозничке новости" да је финални турнир купа био права прилика за промоцију спорта у Лозници. - Разговараћемо са Кошаркашким савезом да Бања Ковиљача постане тренинг камп за све женске селекције и верујем да ћемо наставити успешну сарадњу. Показали смо да можемо да организујемо догађаје на највишем нивоу - каже Сталовић.

У Ковиљачи је протеклог викенда одржан и први Мини куп ''Беобаскет 2018'' на којем су учествовале пионирке две првопласиране екипе из Прве женске лиге - Црвене звезде и Партизана, пионирке екипе Радивој Кораћ, победника другог степена купа, и пионирке домаће Лознице. Звезда је освојила први Мини куп победивши Партизан са 68:39, а Лозница трећа. Финалу Купа ''Милан Цига Васојевић'' присуствовале су и бројне званице међу којима Предраг Даниловић, председник КСС, потпредседници КСС Игор Ракочевић, Дејан Томашевић, Ана Јоковић, Душан Пројовић, Јовица Антонић, први помоћник селектора мушке репрезентације Александра Ђорђевића, Небојша Човић, председник КК Црвена звезда, ветеранке КСС, готово цело руководство града и други.
16.Март 2018.
Регионална сарадња у производњи меда

Јуче је у Градској управи града Лознице  одржан  састанак шефа тима Програма за рурални и регионални развој у Републици Србији Џона Галаџера са председницима општина оснивача где су представљени резултати сарадње у оквиру Пројекта подршка руралном и регионалном развоју Републике Србије". Представљене су све активности под називом "Унапређење квалитета и производње меда у Мачванском и Колубарском региону„ и партнерство девет локалних самоуправа, удружења пчелара са територије регије. Пољопривредне школе у Ваљеву и КПЗ Ваљево. До сада је кроз овај пројекат набављена опрема и машине за унапређивање квалитета и производње меда у мачванском и колубарском региону. Иначе, са председницима општина најављена је друга фаза пројекта за коју је већ сада потребно предузети активности на припреми нових регионалних пројеката како би позив у 2019. години био спремно дочекан. Након састанка са председницима одржан је састанак са представницима удружења пчелара из регије, а уследила је и посета простору где је смештана линија за производњу шећерних погача и набављена опрем. Одржана су четири стручна предавања за искусне пчеларе, а у наредној недељи биће организоване обуке за пчеларе почетнике у Крупњу, Осечини, Лозници и Љубовији. Пројекат се реализује од октобра прошле године и биће завршен  31. августа.

14.Март 2018.
Асфалтирана цела Железничка до булевара
Асфалтирана цела Железничка до булевара
Реконструисан и проширен је  новим асфалтом део од 450 метара Железничке улице и 280 метара Дринске, од пруге до Булевара Доситеја Обрадовића. Ово је један из низа послова договорених приликом прошлогодишње радне посете председника државе Александра Вучића. Вредност радова финансираних из буџета градa је око пет милиона динара. Према речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника, ЈП ''Путеви Србије'' су асфалтирали првих 1.200 метара Железничке, вредних 29 милиона динара са пдв, а град је наставио да уради нови коловоз до краја и споји је са Дринском, а њу са Доситејевим булеваром. - Железничка улица је артерија мини индустријске зоне у којој се налази неколико предузећа која запошљавају више од 600 радника, али и зато што је део саобраћајног прстена око града и омогућава проток возила без уласка у центар Лознице. У најави су и неки пројекти који ће бити финансирани са нивоа републике.  Ових дана је завршен пројекат Улице Светог Саве па се сада очекује да Министарство привреде распише јавни позив за улицу у којој треба да буде урађен нов коловоз, тротоари, кишна канализација, јавна расвета од аутобуске станице до Трга Вука Караџића - рекао је Ђокић и најавио радове на још неколико важних саобраћајница.
13.Март 2018.
Препознатљивост Лознице у спорту
Препознатљивост Лознице у спорту

У сусрет великом такмичењу  кошаркашица Србије на завршном турниру финала Купа „Милан Цига Васојевић" градски менаџер Дејан Сталовић са сарадницима из Градског већа Лознице пренео је задовољство руководства града јер ће се један од најзначајнијих спортских догађаја одржати у нашем граду и Бањи Ковиљачи. - Добро је што су челници Кошаркашког Савеза Србије препознали нашу спремност и капацитете да се један овако велики спортски догађај идућег викенда одржи у Спортској дворани у Бањи Ковиљачи 16. и 17. марта на којем ће учествовати Црвена Звезда, Партизан, екипе Радивоје Кораћ и Краљево. Ово је потврда добре сарадње Града, КК Лозница са КСС и ми ћемо искористити прилику да разговарамо о наставку сарадње јер имамо идеју да град и Бања Ковиљача постану тренинг камп за све женске репрезентативне селекције наше земље, поручио је менаџер Сталовић.
            Ненад Радић из Градског већа Лознице сматра да је женски кошаркашки клуб Лозница један од пет клубова са  највећим значајем за град Лозницу а оно што је посебно важно јесу одлични резултати које постижу све млађе селекције тог клуба. Када буде замењен паркет у УФК „Лагатор", што је инвестиција од 12 милиона динара надам се да се обистине наше жеље да завршница купа „Милан Цига Васојевић" сваке године буде у нашем граду.
            У првом полуфиналу у петак 16. марта од 17 часова састају се Црвена Звезда и Краљево а од 19 часова састају се КК Партизан и КК Радивој Кораћ. Финале је на програму у суботу од 19 часова а два часа после  предвиђена је подела медаља и награда.

13.Март 2018.
Јавни сектор и концепт Паметан град
Јавни сектор и концепт Паметан град
Руководству града на челу са градоначелником Видојем Петровићем и представницима привредног друштва „Хомнет" из Лознице јуче представљен нови концепт коришћења технолошких могућности за делатности из надлежности јавних предузећа. Познатији као концепт „Паметан град" подразумева праћење услуга из надлежности јавног сектора уз помоћ високософистициране опреме из једног или више центара за организовање делатности јавне расвете употребом паметних и штедљивих ЛЕД лампи и сијалица, даљинску контролу очитавања водомера, проток гаса, стање умирујућег саобраћаја, водостаја река, покривености ВИ-ФИ мрежом комплетне територије града. Изнето је залагање за континуирано усаглашавање и имплементацију овог концепта кроз различите видове сарадње уз стриктно поштовање законом прописане процедуре у погледу набавке и прописаних стандарда у овој области.
12.Март 2018.
Викенд турнир
Викенд турнир

"Спортом до здравог живота" био је мото суботње акције у спортском центру "Лагатор" која је организована кроз спортска такмичења девет фудбалских клубова: ЛОЗНИЦА, ЈАДАР, АКАДЕМИЈА, РАЂЕВИНА КРУПАЊ, ПОДРИЊЕ, ТРНОВИЦА, СТОБЕX,  ГУЧЕВО И „ЈЕДИНСТВО" МАЛИ ЗВОРНИК.
            У финалу су играле екипа ФК Јадар Лозница и ФК Трновица где је победу на пенале однела екипа Јадра 1:0 после регуларних 15 минута меча без голова. За треће место победу је однела екипа ФК Подриња из Лозничког Поља победивши екипу Гучева из Бање Ковиљаче резултaтoм 3:1.
            Ово је прва акција волонтера да се  самостално организују уз логистичку подршку Канцеларије за младе Лозница.

09.Март 2018.
На Већу, пред Скупштину
На Већу, пред Скупштину

Градско веће Лознице је у сусрет заседању Скупштине разматрало предлог одлуке о новим симболима града, употреби основног, средњег и великог грба и заставе Лознице. После успешне реализације пројекта адресног регистра, и посао израде нових симбола града је окончан на транспарентан и квалитетан начин према  прописаним процедурама у које су поред представника града били укључени Центар за културу, хералдичари, стручњаци из области дизајна, ликовних и примењених уметности. Допринели су да симболи града постану одличан визуелни спој оригиналне идеје са естетским и квалитетно обликованим решењима и специфичностима лозничког краја, речено је.
            Најбољи рад према тим стандардима и оцени стручне комисије имао је графички дизајнер Драгиша Тројанчевић па су са тим идејним  решењем упознати шефови одборничких група и шира јавност од 6. фебруара до 7. марта, речено је на заседању Градског већа.
            На препоруку Јавног предузећа „Путеви Србије" која је пре десетак дана стигла у Лозницу, непосредно после посете потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић, Градско веће је Скупштини на усвајање упутило  одлуку о изради плана детаљне регулације инфраструктурног коридора државног пута првог реда од Лознице ка Шапцу на административној територији нашег града. Са предлозима из овог документа упозната је ове седмице  Комисија за планове града Лознице. Ширина појаса путног коридора који ће пролазити кроз делове катастарских општина десетак месних заједница је 110 метара. Овај подухват биће плод упоредног рада и добре повезаности Одељења за планирање и изградњу, Градске управе и ЈП „Путеви Србије", као носиоца свих активности.
            Градско веће Лознице разматрало и такође одборницима на усвајање упутило предлог одлуке о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено - пословним зградама као и трошковима инвестиционог одржавања заједничких делова зграда на подручју Лознице. Дата је сагласност на Нацрт Јавног уговора о обављању градско - приградског превоза путника у два пакета - А и Б. Прихваћен је извештај о раду Градског штаба за ванредне ситуације у 2017. години.

09.Март 2018.
Куп за кошаркашице у Бањи Ковиљачи
Куп за кошаркашице у Бањи Ковиљачи

Потпредседник Кошаркашког савеза Србије Ана Јоковић задовољна је што је Бања Ковиљача добила прилику да организује Куп Србије "Милан Цига Васојевић" за кошаркашице, истичући yа дневник Блиц  "да је важно што ће се овакво надметање одржати у малом месту", на чему је захвална људима који су у томе помогли. "Морам најпре да се захвалим градоначелнику Лознице Видоју Петровићу и градском менаџеру Дејану Сталовићу што су први пут прихватили организацију купа "Милана Циге Васојевић" у Бањи Ковиљачи, пре свега у организационом и финансијском смислу. Сматрам да ће ово бити једно јако лепо такмичење", рекла је Јоковићева, потпредседник КСС-а задужена управо за женску кошарку. Овом приликом биће одигран и Куп за најмлађе кошаркашице, за који су такође везана велика очекивања. "Ми смо већ много урадили у организационом смислу, али увек тежимо ка вишем циљу, видели сте да смо представили и лого Европског првенства које ће се одиграти 2019. године у Србији, имамо ове године и кадетско првенство Европе у Новом Саду. Још 2013. године рекла сам да ми је највећа зеља да и женска репрезентација напуни Штарк арену", поручила је Ана Јоковић.
            На завршном турниру Купа за кошаркашице учествоваће четири екипе, Црвена звезда, Партизан, Краљево и Радивој Кораћ, а мечеви се играју 16. и 17. марта.

08.Март 2018.
Прекогранична сарадња
У Образовно-културном центру „Вук Караџић" у Тршићу одржан је  састанак три групе заинтересованих страна прекограничног региона „Дрина-Сава", на којем су присуствовали представници локалних самоуправа из држава - Хрватске (Илок, Нијемци), БиХ (Угљевик, Брчко, Бијељина, Лопаре), Србија (Шабац, Лозница, Богатић).  Дејан Сталовић, Градски менаџер каже да се разговарало о регионалној сарадњи и умрежавању у области пољопривреде руралног и економског развоја прекограничних подручја али су такође разматране реализоване активности из претходног периода. "Град Лозница сарађује са Сталном радном групом за регионални рурални развој Југоисточне Европе (SWG-ом) већ дуже време заједно реализујући неколико пројеката. Организован је Сајам меда, купљен је Информациони тотем за пешачку зону, реконструисане су просторије Туристичке организације града Лознице, организовано је Саборско прело на Вуковом сабору... Ове године постоје велике шансе да се поново организује Саборско прело и Краљевски карневал у Бањи Ковиљачи", рекао је Сталовић. Након састанка одржана је и Фокус група за едукацију заинтересованих учесника скупа на тему руралног развоја пољопривреде и туризма у прекограничном подручју.
07.Март 2018.
Сремци и Мачвани по искуство у Лозницу
Сремци и Мачвани по искуство у Лозницу
У Лозници је данас у организацији Сталне конференције градова и општина  одржана  прва регионална презентација адресног регистра за Мачвански и Сремски управни округ. Поред представника градова и општина којима је представљен успешно реализовани пројекат адресника 677 путева у овом крају на овом скупу били су представници кабинета председнице Владе Србије Ане Брнабић, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Републичког геодетског завода, начелник Мачванског округа Драгослав Милановић. По речима Милојке Смиљанић, начелнице градске управе у Лозници „за овај успех Лознице плод је поверења Владе Србије и премијерке Брнабић, али свакако и ваљаног ангажовања градоначелника Лознице и министара грађевинарства и државне управе Зоране Михајловић и Бранка Ружића, као и координације која је стизала из Сталне конференције градова и општина. Смиљанић је рекла да су по позитивна искуства у Лозницу због уласка у процедуру израде свог адресног регистра долазили и представници града Јагодине, за шта се начелница Лознице својски и директно захвалила градоначелнику Драгану Марковићу Палми. - Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре дели задовољство вашег успешног пилот пројекта који је ставио тачку на крај мукама државних органа због нетачних и дуплираних бројева, каже Даринка Ђуран, виши саветник из овог министарства. - Све три фазе пројекта Лозничани су на најбољи начин реализовали па је то замајац за нових девет регионалних конференција са овом темом у Србији током 2018. године, рекла је.
03.Март 2018.
Министар Шарчевић у Тршићу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са сарадницима у току дводневне радне посете Тршићу најавио је будући концепт рада новоотвореног Образовно-културног центра „Вук Караџић". Ова установа је по речима министра прва  национална станица  регистрована са циљем да по принципу изврсности окупља младе људе завршних разреда основних и средњих школа и студија како би допринели свеукупном бављењу науком и истраживачким радом. - Нама је циљ да ово прелепо здање, као и оно у Петници даје добре примере у пракси и да ми као министарство започнемо пројектовање таквих станица у Београду и Белој Цркви, за екологију и геонауку, рекао је доктор Младен Шарчевић.

Радна посета министра наставак је плодне сарадње града Лознице са Владом Србије, каже градоначелник  Лознице Видоје Петровић, наглашавајући да су „сви овакви састанци из минулих недеља и месеци заправо наставак реализације програма свеукупног развоја овог дела западне Србије који је проистекао приликом посете председника Србије Александра Вучића Лозници и овом делу државе. Тај програм је усаглашен са Владом Србије  и ми смо сведоци да министри из различитих ресора  раде на имплементацији тог програма и све чешће су у Лозници".

Иначе, из Министарства просвете, науке и технолошког развоја најавили су да ће Тршић ускоро постати велика арена за нове активности у просвети и сарадња са дијаспором, а један од првих програма који ће већ наредног месеца бити реализован у области друштвено-хуманистичких наука односи се на очување „живе" традиције и  народне књижевности.
02.Март 2018.
Дан цивилне заштите
Дан цивилне заштите
Градски Штаб за ванредне ситуације, поводом светског Дана цивилне заштите 1. марта разматрао је више актуелних тема које су овом празнику, уз свечану филмску презентацију, у Лозници дале још више радни значај. Усвојени су извештаји  радних група о предузетим превентивним и оперативним мерама  са оценом да су на територији града Лознице одговорно и ангажовано испуњене све обавезе и задаци. Активности на одржавању путне, комуналне и енергетске инфраструктуре биле су усаглашене са задацима и обавезама републичког, окружног и градског штаба за ванредне ситуације.  Прихваћена је и информација докле се стигло у реализацији важног документа - Процене угрожености од елементарних непогода и других несрећа.
28.Фебруар 2018.
Позориште отвара Свет жена
Позориште отвара Свет жена
Модерном позоришном представом „Прича се по граду" сутра у Лозници почиње најновији циклус манифестације „Свет жена" коју од 2002. године организује Центар за културу „Вук Караџић". Реч је о интригантној комедији израслој на једном трачу који је  допринео великом драмском комаду који је за кратко време постао прави хит у нашем региону. Читавом серијом програма од 1. до 29. марта негују се вредности и афирмише стваралаштво жена у разним областима - од ликовних изложби, књижевних вечери, позоришта, етнологије до предузетништва и доприноса жена научној мисли и уметничком изразу.
27.Фебруар 2018.
Проходни путеви, будност траје
Проходни путеви, будност траје

Због екстремне хладноће и снежних падавина које су најавили из Републичког хидрометеоролошког завода Србије и препоруке Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова у Лозници је данас одржана прва ванредна седница Градског штаба за ванредне ситуације.
            Сви путеви првог реда на којима се одвија аутобуски саобраћај и превоз грађана ка школама, установама и другим институцијама проходни су јер је благовремено, јуче у  раним јутарњим часовима почело чишћење и уклањање леденог слоја, саопштили су из јавних предузећа града која су ангажована на овом послу. Градска механизација је допринела нормализацији стања и на деоницама путева нижег реда, дуж клизишта у улици Иве Лоле Рибара у Бањи Ковиљачи, а данас и у Терзића мали у Коренити.
            Радни тимови штаба за ванредне ситуације су у континуираној активности на свих 300 километара путева кроз територију Лознице. Клизаве деонице и успони посипају се сољу и чисте, а тамо где је дошло до прекида као на правцу  Завлака - Текериш, због радова на мосту на реци Церници, возила се упућују на резервни правац кроз Васића малу. Стање се прати током целе ноћи, саопштили су из Лозница развоја па се редовно одвија снабдевање грејањем, струјом и водом, као и основним животним намирницама. Нарочита пажња присутна је на местима где живе стари, болесни, незбринути  и социјално слабије заштићени људи.
            Градски штаб за ванредне ситуације је и овог пута упутио позив свим саветима месних заједница да се затворе незаштићени водоводни вентили и стиропором обложе водомери, како у месним канцеларијама и објектима ширег друштвеног интереса, тако и у домаћинствима. Не би требало да се понове грешке због хаваријског пуцања цеви и штете услед енормног истакања воде.
            Уз подршку Црвеног крста Лознице и предузећа Наш дом и наредна два дана одвијаће се хуманитарна достава хране и свака друга помоћ  домаћинствима која су угрожена због болести и исцрпљености. Препорука је да се редовно контролише исправност инсталација, а нарочито за те категорија грађана,  да без велике потребе, одложе путовања и кретање које носи ризик повређивања на снегу и поледици.

26.Фебруар 2018.
Волонтерски кутак
Волонтерски кутак
Први пут је у Канцеларији за младе формиран конверзацијски кутак као акција где волонтери у мањим групама разговарају на различите теме из живота. Циљ ове активности је унапређење постојећег знања из енглеског језика кроз унапређивање степена конверзације. - Наш циљ је да омогућимо младима и свима који се тако осећају, да се друже на енглеском језику. На предлог волонтера, остварили смо  сјајну прилику да разговарамо са волонтерком из Канаде и на тај начин организујемо оригиналан концепт за усавршавање конверзације, каже Бојан Лучић, координатор Канцеларије за младе у Лозници. Лучић подсећа да је „кутак" препорука свакоме ко жели да се ослобађа ‘'завезаног језика'' али и да се усаврше или освеже пасивно знање енглеског језика. - Пријављивање за учешће није потребно, учесници ће моћи слободно да долазе и буду укључени у конверзацију без претходне најаве, без обзира да ли долазе први или десети пут, да ли су пропустили претходна три дружења или су стално са нама. Концепција наставе је планирана да као пилот активност траје једном седмично у трајању од 60 минута и одвијаће се петком у времену од 19:00 до 20:00 часова.
22.Фебруар 2018.
Обележен Дан језика
Обележен Дан језика
Традиционалном обележавању 21. фебруара, Дана матерњег језика у дворишту Вукове куће одазвали су се ученици лозничке гимназије, ђаци Вукове спомен - школе у Тршићу, представници града и Градског већа, као и запослени у Центру за културу „Вук Караџић", који су и организатори прославе. Гимназијалци су приредили колажни програм поводом 200 година од објављивања првог издања Вуковог „Рјечника", а према речима Снежане Нешковић Симић, директорке Центра за културу, обележавање овог јубилеја биће актуелно током целе 2018. године. Она је подсетила да се Дан матерњег језика, сходно закључку Унескоа, обележава у свету од 2000. године, док је Љубинко Ђокић истакао да је матерњи језик део културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања. - Четири најважнија стуба језичке културе су породица, школа, добри примери угледних појединаца и лекторска служба у медијским кућама. Наш Центар за културу својим активним учешћем у обележавању Међународног дана матерњег језика жели да истакне да у свакој прилици настоји да допринесе  побољшању језичке културе у нашој средини - поручио је Ђокић.
20.Фебруар 2018.
Излаз из сиве економије
Излаз из сиве економије

Премијерка Ана Брнабић је, на конференцији за новинаре после отварања скупа "Излаз из сиве економије", рекла да постоји много подстицајних мера које нису само финансијске, већ је много урађено на унапређењу пословног окружења.
            "До сада у Србији није дошло до преласка из сиве у белу економију у већој мери тако што имате само пореско растерећење и да одмах сви реагују. Није излазак из сиве зоне био потпуно паралелан са пореским растерећењма. Ако видимо да то даје резултате, имаћемо веће мере пореског растерећења", казала је Брнабићева.
            Указала је да је јако пуно урађено у борби против сиве екомомије, која мора систематски да се води, и да постоје резултати.
             Подсетила је да је од 2012. сива економија смањена за шест процената, са 21,2 одсто, на 15,4 одсто БДП-а у прошлој години.
            "Системски радимо од 2015.", навела је Брнабићева, поручујући онима који су критиковали да наградном игром није могуће борити се против сиве економије, да је то био само један од неколико стубова.
            Премијерка је указала на значај реформе Пореске управне, наводећи да је програмом трансформације предвиђено да се она градуално мења до 2023, када би требало да добијемо ефикасну, модерну управу, из чијег рада ће бити одвојене кључне ствари од оних које нису.
            Темама које нису кључне бавиће се, према њеним речима, локална самоуправа или друга институција, како би Пореска управа могла да се сконцентрише на срж свог рада.
            Брнабићева каже да се влада труди да сузбија сиву економију и да што мање кажњава привреду, а прелазак у легалну зону подстиче кроз прављање доброг пословног оквира.
            Наградна игра, према њеним речима, допринела је да више од 90 одсто грађана Србије разуме шта је сива економија и како им штети у свакодневном животу, те да подржавају напоре владе у тој борбу.
            "Ово је пример када се систематски бавите једним огромним порблемом то даје резултате", констатовала је она.

Извор: www.b92.net.
Слика извор:www.tanjug.rs.

12.Фебруар 2018.
Саопштење

Поводом Дана државности у среду 13. фебруара 2018. године у нашем граду ће се одржати "Приказ средстава Војске Србије".

Војна техника, опрема и наоружање биће изложени исред Дома културе "Вук Караџић", у улици Јована Цвијића у периоду од 11.00h до 14.00h.

Позивају се сви заинтересовани грађани да у наведеном периоду обиђу изложбу војне опреме.

06.Фебруар 2018.
Даље уређење зелене пијаце
Даље уређење зелене пијаце

КЈП "Наш дом" има пет сектора, девет служби и два одељења. Депонија је и даље приоритет. Она сада изгледа како то пројекат налаже, што значи да је сав комунални отпад прекривен глином, а онда слојем шљунка. Према речима директора Јанка Алексића, планиране су посете градовима који имају рециклажно двориште како би увидели да ли се то може применити у Лозници, а неће се одустати од добијања сагласности за регионалну депонију. Још се очекује дозвола за ветеринарску станицу при овом предузећу. Њеним отварањем могле би бити пружане услуге из области зоохигијенске службе у суседним општинама. Планира се даље уређење зелене пијаце. Крајем прошле године постављена су 23 бокса за закупце, а још десетак ће ово предузеће иградити у делу до бањског пута. Све упућује да је потребно на пијаци урадити тржницу где ће пољопривредни произвођачи продавати своје производе.
            "Наш дом" планира наставак уређења градског гробља, градњу капеле на гробљу у Бањи Ковиљачи и откуп плаца за његово проширење. Предвиђена су и значајна улагања у побољшање услова у прихватилишту за псе.

05.Фебруар 2018.
Електронска пријава за додатак
Електронска пријава за додатак

У саопштењу Владе Србије наводи се да мајке новорођенчади у Лозници од прошле седмице за родитељски додатак, могу да се пријаве у потпуности електронски из породилишта. Услуга је бесплатна и намењена је родитељима тек рођених беба, којима је време посебно важно. Сама пријава за родитељски додатак у оквиру поменутог система веома је једноставна и захтева свега неколико минута. Када се мајка, држављанка Србије са пребивалиштем у Лозници, Лесковцу или Зрењанину, у овој фази пројекта, у породилишту изјасни да жели своје дете да пријави електронским путем, здравствени радник у систем уноси податке родитеља и оне који се односе на име, пребивалиште и здравствено осигурање новорођенчета. Захтев за родитељски додатак подноси се истовремено, при чему је име детета могуће унети и на језицима мањина, одјавиле су  „Лозничке новости".
            Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет" почео је да ради у априлу 2016. са циљем да родитељима олакша прве дане живота детета - омогући им да за 15 минута, бесплатно и електронски заврше административне послове за које је раније било потребно неколико одлазака на шалтере и плаћање различитих такса.
            Путем услуге до сада је пријављено више од 80 хиљада беба, а родитељи су у више од 64 хиљаде случајева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на једном месту" и успешно заврше пријаву у матичну књигу, пребивалиште и здравствено осигурање, наводи се у саопштењу Владе Србије.

01.Фебруар 2018.
Бољи путеви
Бољи путеви
Једна од најдужих локалних саобраћајница кроз горњи Јадар на потезу села Руњани, Липница и Липнички Шор, у дужини око пет километара, биће комплетно реконструисан у наредним месецима. Тај договор постигли су представници града Лознице и предузећа „Путеви Србије". Вредност радова од којих половину плаћа град а другу „Путеви Србије" је 50 милиона динара.
31.Јануар 2018.
Континуирана подршка научног подмлатка
Континуирана подршка научног подмлатка
Дан уочи почетка пријема конкурсне документације за бесповратне месечне  стипендије у Градској управи Лознице за најбоље ученике и студенте, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је подсетио да ове принадлежности могу остварити средњошколци са једном од три награде на такмичењима која су организовала владина министарства и студенти државних универзитета и најмањом просечном оценом девет. Према његовим речима лане је ову врсту месечне награде из градског буџета остварило 145 младих Лозничана, од чега је било 107 студената и 38 ученика. За ову академску и школску годину планирано је издвајање  14 милиона и 700 хиљада динара из буџета Лознице. - Поносни смо када имамо кога да награђујемо јер су наш град у најлепшем издању представали и ђаци и студенти на међународним олимпијадама знања у Јужној Кореји и Јапану, и то је капитал који нам нико не може узети нити оспорити. Реч је о појединцима који имају и знање и младост да се носе са свим изазовима времена чиме се мери снага и капацитет сваког града и државе, навео је у данашњој поруци Љубинко Ђокић, подсетивши да ће месечна награда за студенте бити десет хиљада а ђаке пет хиљада динара. Иначе, за протеклих пет година град Лозница је за свој научни подмладак издвојио 62 милиона динара као и још један део финансијског колача на крају сваке школске године када градоначелник Лознице Видоје Петровић уручује награде најбољим ђацима више генерација.
27.Јануар 2018.
Потпредседница владе Зорана Михајловић у Лозници
Потпредседница владе Зорана Михајловић у Лозници

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић данас је присуствовала постављању табле с новим именом улице познатог лозничког новинара Божидара Кићовића, чиме је започело именовање 677 улица у овом граду у оквиру пројекта адресног регистра. Михајловић је најавила да ће у наредних годину дана бити реализован пројекат адресног регистра, којим ће свако место у Србији добити назив улице и број. "Све то реализоваћемо без икаквих трошкова за грађане, јер ће сви моћи да бесплатно замене своја лична документа", рекла је данас Зорана Михајловић.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић каже  да је Лозница први град где су уз подршку координационог тела владе Србије сви грађани добили валидну адресу, са улицом и бројем и нагласио да ће највише користи од спровођења пројекта адресног регистра имати грађани.

Потпредседница Владе Србије  Зорана Михајловић и сарадници  имали су  радни састанак са челницима градова и општина Мачванског управног округа  а потом уручила решења о озакоњеним објектима Предрага Цветиновића и Милутина Ђуричића. - Наш циљ је да у сваком погледу интегришемо овај простор где ће Лозница бити генератор развоја региона и пограничја са Босном и Херцеговином. - Данашњи дијалог у Лозници био је пример како носиоци јавних функција из локалних самоуправа и владе раде у интересу грађана", истакао је Видоје Петровић градоначелник Лознице.  Према речима Михајловићке две главне поруке данашњег дијалога су да ће брзи пут Лозница - Шабац бити изграђен до 2020. године и да ће,  за годину дана адресни регистар заживети у целој Србији, па "неће бити улице без назива или броја". У плану је, према речима Зоране Михајловић и реконструкција зграде железничке станице и коридора па би већ 1. септембра после више година овуда могли да се крећу путнички возови.
26.Јануар 2018.
НАЛЕД наградио реформаторе
НАЛЕД наградио реформаторе

У Београду  у Свечаној сали Скупштине града  НАЛЕД је организовао Годишњу конференцију  на којој је  представљена  Сива књига 10 под називом "Правац реформи 2018". Велико интересовање и расправу изазвало је како се и очекивало 10 Јубиларно издање Сиве књиге прописа које доноси 100 препорука привреде за уклањање административних препрека пословању и заједно са лидерима Владе Србије и међународне заједнице усагласило приоритете за 2018. годину.
Основне теме су биле кључни реформски резултати у години за нама.

На Годишњој конференцији учествовали су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Душан Вујовић, министарка правде Нела Кубуровић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар рударства и енергетике Александар Антић, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабризи и стални представник ММФ-а Себастиан Соса

На свечаном скупу у Скупштини града Београда, НАЛЕД је доделио и специјална признања за допринос реформама помоћници министра финансија Наташи Ковачевић, директору Канцеларије за ИТ и е-управу Михаилу Јовановићу, руководиоцу Групе за Дигиталну агенду у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Милану Добријевићу, као и специјално признање  за допринос развоју електронске управе на локалном нивоу градоначелнику Лознице Видоју Петровићу,

Представницима медија додељена су признања за допринос квалитетном извештавању о реформама, Министру финансија Душану Вујовићу уручена је награда "Реформатор године" коју додељује Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) за целокупан допринос унапредјењу пословног амбијента. Вујовић је заслужан што је подржао увођење пореских олакшица за почетнике у пословању, радио на изменама Закона о републичким административним таксама и изради будућег закона о накнада

НАЛЕД је на годишњој конференцији представио десето јубиларно издање Сиве књиге са 100 препорука Влади Србије за поједностављење административних процедура. Кроз Сиву књигу до данас је прошло 210 препорука привреде од којих су ресорне институције спровеле 89.

19.Јануар 2018.
Форум младих
Форум младих

Канцеларија за младе у 2018. години планира низ активности за реализацију омладинских волонтерских пројеката. Ове године у плану су пројекти из области екологије, спорта, превенције насиља, тимског рада као и из области промоције здравих стилова живота (планинарење, бициклијада, боравак у природи, оријентиринг и сл.).
            Поред активизма и волонтеризма, активности ће имати карактер подизања мобилности кроз посете националним парковима у Србији, природним резерватима као и омладинским разменама између Канцеларија за младе у Србији. Циљ је да се умрежавањем децентрализују активности и креира мрежа младих који спроводе заједничке пројекте у својим локалним срединама. Кроз Локални Акциони план дефинисано је низ активности за међусобну регионалну сарадњу и креирање заједничких пројеката који имају висок степен одрживости.

18.Јануар 2018.
Чишћење таложнице
Чишћење таложнице
Крајем прошле године завршено је чишћење таложнице у МЗ Трбушница, чиме је решен еколошки проблем. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника рекао је да је решен и евентуални проблем плављења реке у будућем периоду. „Радове је извело Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе", што је потврда добре сарадње између руководства града и републичких јавних предузећа а треба истаћи и добру сарадњу између Градске управе и МЗ. Радимо на томе да подигнемо квалитет живота свих наших грађана. Такође желим да истакнем један капиталан пројекат који ће се радити у овој месној заједници из буџета града за ову годину, изградњу улице Вере Бајан од центра Трбушнице до Гучева чиме ћемо подићи туристичке капацитете али и квалитет живота људи који ту живе", завршио је Сталовић.
17.Јануар 2018.
Изложба слика
Изложба слика
Ликовна група Н8 која успешно делује више од четири деценије при КУД „Караџић" приредила је у галерији „Мина Караџић" традиционалну годишњу изложбу радова. Пред лозничком публиком до краја седмице биће изложено тридесетак слика које је последњих неколико месеци стварало тринаест уметника. Станоје Тешић, председник ликовне групе Н8 која делује од 1974. године, рекао је да чланови користе комбиноване технике од уља на платну преко акрилних и воштаних боја до мозаика а део овогодишње изложбе је подељен у два сегмента. У једном делу изложбе приказани су радови који су настали током претходне године на разним ликовним колонијама као и у атељеима док је други део изложбе посвећен најновијим радовима мотивисаним православљем. Годишњу изложбу ликовне секције Н8 КУД „Караџић" посетиоци могу погледати сваког радног дана у периоду од 10-14 и од 18-20 часова у галерији „Мина Караџић" у Вуковом дому културе до краја седмице.
16.Јануар 2018.
Градско веће

Градско веће града Лознице размотрило је предлог и донело Одлуку о утврђивању недељног распореда рада и радног времена у Дому здравља др „Миленко Марин". Због повећаног обима посла у служби за лабораторијску дијагностику уводи се петодневни рад друге смене од  13 до 20 часова а суботом од 7 до 11 часова. Донета је Одлука о покретању поступка за суфинансирање пројеката из области културе. Максималан износ новчаних средстава које једно удружење може да добије кроз овај конкурс је 1.500.000 динара. Веће је прихватило Одлуку о покретању поступка за суфинансирање посебних програма организација у области спорта на територији града Лознице у 2018. години. Невладине организације односно спортски клубови ће добити новац посебно намењен за клубове који имају млађе категорије. За суфинансирање пројеката удружења грађана у области социјалне заштите из буџета града планирано је 3.500.000 динара. Висина додељених средстава ће се кретати до 400.000 динара. Донета је и Одлука о расписивању конкурса за доделу градске награде најбољим ученицима и студентима са подручја града Лознице у 2018. години. Конкурс ће трајати од 1. до 28. фебруара 2018. године.

11.Јануар 2018.
Поклон прворођеној беби
Поклон прворођеној беби
Из буџета града Лознице за прворођено дете у новој години исплаћен је новогодишњи поклон Градске управе у износу од 35 хиљада динара. Ове године тај поклон, као подстицај активној политици наталитета припао је Милици Томић из Рујевца код Љубовије, која је првог јануара у лозничкој болници постала мајка трећерођеног детета. Према Одлуци градске Скупштине предвиђено је да се овакав новогодишњи поклон исплаћује у висини просечне месечне зараде без пореза и доприноса који је остварен у Лозници у протеклом месецу.
09.Јануар 2018.
Пријем за уметнике
Пријем за уметнике

Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) приредила је на Бадњи дан пријем за младе академске уметнике из Лознице који сада живе и раде у већим градовима Србије и у иностранству. Како каже Снежана Перић, директорица ТОГЛ, време када су уметници дошли у свој родни град да проведу празнике са породицом искоришћено је за окупљање и договор о будућој сарадњи.
            - Они су углавном завршили основну и средњу школу у Лозници, били чланови КУД ''Караџић'', похађали школу цртања и сликања Центра за културу ''Вук Караџић''... и радо се враћају своме граду. Изложили смо им наше планове за ову годину, хтели да сазнамо њихове жеље у вези са Лозницом и чули доста занимљивих идеја о будућим манифестацијама, догађајима, фестивалима... Све се то пре свега односи на Тршић, али и на Бању Ковиљачу и град. Били су заиста отворени и у наредном периоду јавиће нам у чему би могли да нам помогну како бисмо боље и садржајније организовали колоније, форуме, конференције, фестивале... - каже Перићева.
            Ускоро ће бити познато какве све програме Лозничани могу очекивати, али се већ зна да ће пијаниста Никола Аврамовић поново наступити у родном граду, а најављене су и разне изложбе. Млади уметници који су остварили успешне позоришнe представe у Београду, или снимили документарне и кратке игране филмове заинтересовани су за учешће на Ревији документарног и етно-филма ''Александар Саша Петровић'' у Бањи Ковиљачи, што ће, свакако, допринети његовом развоју. Млади уметници показали су интересовање и за Образовно-културни центар у Тршићу па ће неки од програма, највероватније, и тамо бити одржани, а наша балерина Ања Николић припрема велики међународни пројекат који би овог лета требало да спроведен у Вуковом родном селу.
            Млади уметници добили су и сувенире Лознице који ће их подсећати на родни град, место у којем су стекли прва знања и искуства у уметности.

Извор: www.loznickenovosti.rs.

08.Јануар 2018.
Паљење бадњака
Паљење бадњака

У православним храмовима широм Србије служене су литургије и упаљени бадњаци којим је обележено Бадње вече и најављен најрадоснији хришћански празник - Божић.
            Пријатно време привукло је мноштво Лозничана на традиционално паљење бадњака у порти Храма Покрова Пресвете Богородице, али и код друге три лозничке цркве. Бадњаци су запаљени нешто после шест сати, дељено је кувано вино, а најмлађи су могли уз пијукање потражити бомбоне у слами.
            У препуној порти цркве Светих Апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи, такође је традиционално обележено паљење бадњака. Пре него што је стављен на ватру, бадњак је у поворци верника и свештеника ношен око црквене порте. Верници су се утркивали ко ће пре откинути гранчицу пре него што изгори.
            Осим Српске православне цркве, Божић се по јулијанском календару слави и у руској, грузијској, македонској цркви, Јерусалимској патријаршији а обележавају га и Копти.

08.Јануар 2018.
Убедљиво Пролеће
Убедљиво Пролеће

Још једну титулу на лозничком божићном турниру у малом фудбалу освојила је екипа Кафе Пролеће и то убедљивом победом од 7:3 над старим ривалом Ауто дијеловима Пилица. Нико, па ни тим са друге стране Дрине, није очекивао да ће Пролеће тако силовито протутњати кроз финале. Још први минут утакмице није истекао, а мрежа Пилице затресла се и постало је јасно ко је на паркет у хали ''Лагатор'' изашао решен да га не напушта без победничког пехара. Потврда је стигла непуних десет минута касније, вођство је увећано. Друго полувреме играчи Пролећа почели су још убедљивије. У другом минуту било је 3:0, у трећем 4:0. Трачак наде у безнађу пронашли су играчи Пилице неколико минута касније, али тек што су смањили резултат на 4:1, примили су пети гол, а за њим је дошао и шести. Знало се коме припада титула па се до краја играло за публику, отворено са доста лепих потеза на обе стране. Пролеће је имало и најбоље појединце на турниру, голман Горан Максимовић и ове зиме био је најпоузданији, баш као и на прошлогодишњем турниру, а Драгиша Комарчевић поново је био најефикаснији стрелац, постигао је 13 голова. Комарчевић је награђен и као најбољи играч турнира у сениорској конкуренцији. За најперспективнијег младог голмана проглашен је Филип Грујић, вратар Бехатон плуса.
            Двобој у ветеранској конкуренцији између екипа Бутик ПВЛ и Ауто Пајић донео је више неизвесности. На крају је ПВЛ славио после извођења пенала, у регуларном делу меча било је 1:1, а са беле тачке победник је постигао два, а Пајић само један гол. Бутик ПВЛ имао је одличну прилику да већ у првом полувремену стекне предност, али се голман Жељко Пајић истакао, одбранио је пенал, одбио лопту у поље, а онда зауставио ударац који је уследио. Борили су се ветерани жестоко, играли у високом темпу, а ПВЛ је стекао предност средином другог дела игре, али је она потрајала једва минут и најбољи стрелац турнира Бранко Борић (постигао 11 голова) поравнао је резултат.
            Поред Борића награђени су и Пајић, као најпоузданији вратар, и Величко Петровић, најбољи играч у ветеранској конкуренцији, члан победничког тима Бутик ПВЛ.

03.Јануар 2018.
Приђи срцем
Приђи срцем

Осми пут Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) приредила је хуманитарну манифестацију ''Приђи срцем'', а ове године помогли су Уметничка радионица ''Машта башта'', Краљевски карневал из Бање Ковиљаче, дечје играонице ''Сирано'' и ''Бумеранг'', НТЦ школица и малишани из Лешнице, Козјака и Јадранске Лешнице.Традиционално, продавани су црвени носићи и беџеви, а ове године и антистрес срца. Сакупљени новац ускоро ће бити уручен ономе коме је у овом тренутку најпотребнији.
            - Лозница је најлепша 1. јануара јер је пуна наших најмлађих суграђана који се радују традиционалној манифестацији ''Приђи срцем'' Туристичке организације града Лознице. Овог пута приредили смо је у сарадњи са онима са којима смо сарађивали током целе прошле године и са којима желимо да учврстимо сарадњу и учинимо да у наредном периоду буде још успешнија. Малишанима који су учествовали у програму дали смо прилику за први јавни наступ, а они су је сјајно искористили и на свој начин пожелели суграђанима срећну нову годину - каже Снежана Перић, директорица ТОГЛ.
            Лозничанима је у име градске управе све најлепше у новој години пожелео и помоћник градоначелника Дејан Сталовић.
            У Улици Јована Цвијића до Бадњег дана траје и ''Новогодишњи базар'' Туристичке организације.

28.Децембар 2017.
Пријем за пензионере
Пријем за пензионере
Поводом предстојећих празника, новогодишњи коктел за пензионере у скупштинској сали данас је приредио градоначелник Видоје Петровић. Сама чињеница да  се сусрећу уочи дана када ће свечано бити обележено десет година откако је добијен статус града, је потврда залагања да је реалан и следећи циљ а то је остварење вишедеценијске тежње да Лозница постане седиште Подрињског управног округа. - Увелико радимо на обезбеђењу "сениор" картица за све наше пензионере, а на територији Града Лознице вас је око 18 хиљада. "Сениор" картице неће служити само за бесплатан превоз на територији Лознице, него ћемо склопити споразуме са многим фирмама граду и трговинским ланцима где бисте имали попуст од, рецимо, пет одсто -рекао је Петровић. Он је обавестио пензионере о подршци коју Лозница има од врха државе, "какву нисмо никада имали", као и предстојећим великим улагањима у путну и железничку инфраструктуру, здравство, Бању Ковиљачу, Лозницу и доласку инвеститора који ће отворити "неколико хиљада радних места". Петровић је пензионерима честитао празник, пожелео добро здравље, редовне и "све веће пензије". Пријему су присуствовали представници Удружења пензионисаних радника органа управе, пензионисаних радника унутрашњих послова, војних пензионера и Општег удружења пензионера Бање Ковиљаче.
27.Децембар 2017.
Одржан концерт
Одржан концерт

Синоћ је у Омладинском центру одржан новогодишњи концерт Креативног курса гитаре под диригентском палицом Милице Ивановић. ККГ организује Guitar Art фестивал у 10 градова Србије, па тако и у Лозници. Тренутно има 30 полазника узраста од 6 до 35 година, који поред редовних часова гитаре похађају и друге креативне радионице. Курс траје током целе школске године, а преко лета се организују дружења на планини Гучево где заједно са "Schooll of rock" (школом рок гитаре) постоји камп за све наше гитаристе. Камп на Гучеву реализује се уз подршку Канцеларије за младе Лозница који су свих ових година партнери на пројектима и манифестацијама.
            КЗМ ће у наредном периоду наставити да подржава активности школе рок гитаре као и Guitar Art фестивала зато што су млади музичари покретачи позитивних промена у Лозници. Кроз школу су прошле на стотине младих талената који су научили да свирају, а неки се усавршавају у иностранству. Наш град је препознатљив на музичкој мапи Србије када је у питању овај инструмент и управо због тога  је циљ да овакве активности окупљају још већи број младих људи који ће представљати наш град на разним музичким сценама.

27.Децембар 2017.
Деценија града у сликама
Деценија града у сликама
Поводом јубилеја прве декаде града у галерији „Мина Караџић" је отворена изложба слика насталик у протеклих шест дана током ликовне колоније „Лозница 2007-2017", одржане у Образовно-културном центру „Вук Караџић" у Тршићу. На позив лозничког Центра за културу одазвали су се београдски сликари Славољуб Радивојевић, Татјана Лечић Бандовић, Весна Чанак, Сњежана Влатковић, Петрија Јовичић и Предраг Тодоровић, као и Михаило Глигорић из Шапца и Снежана Нешковић Симић, Драган Бартула и Драго Симић из Лознице.О поставци и раду током колоније говорила је Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, а сликарска дела представила је Марина Цветановић, историчарка уметности, која је и отворила изложбу. Сваки уметник даривао је по два платна организатору, а своје утиске изнео је Славољуб Радивојевић, сликар из Београда. - За сваку похвалу је то што се у овом времену прави овакав догађај са благородним светом, од организатора до учесника. Инспиративно је за рад јер је Тршић место од великог еколошког и културолошког значаја - рекао је Радивојевић.
27.Децембар 2017.
Завичајна дружења
Завичајна дружења
После прошлонедељног сусрета са Слободаном Терзићем, телевизијским уредником и продуцентом, Библиотека Вуковог завичаја организовала је, поводом десет година откако је Лозница добила статус града, сусрет са писцем Јанком Вујиновићем, аутором који је, такође, потекао из лозничког краја. O плодоносном Вујиновићевом стваралаштву говорио Милан Лукић, књижевни критичар, такође поникао у Јадру. Уз музички програм ученика Музичке школе „Вук Караџић" публика је могла да чује како је изгледало Вујиновићеве школовање, док је као основац сваког дана пешачио од родног Брадића до Јадранске Лешнице, а потом, уместо да буде гимназијалац, како је постао ђак Економске школе. - Мајка ме је тог дана довела да се упишем у средњу школу. Превела ме преко парка, који није био уређен као данас, и у намери да заврши планирани посао уписала ме у Економску школу. Причала ми је да је то боље јер ћу одмах моћи и да се запослим када је завршим. Не знам зашто, можда га нисам ни тражио, али посао нисам добио - присетио се Вујиновић.
26.Децембар 2017.
Ликовна колонија
Линковна колонија

У програму обележавања десетогодишњице статуса града Лознице, од 20. децембра у Образовно-културном центру у Тршићу траје ликовна колонија под називом „Лозница 2007 -2017", коју организује Центар за културу „Вук Караџић". На овом скупу ликовних уметника учествују београдски сликари Славољуб Радивојевић, Татјана Лечић Бандовић, Весна Чанак, Сњежана Влатковић, Петрија Јовичић и Предраг Тодоровић, као и Михаило Глигорић из Шапца и Снежана Нешковић Симић, Драган Бартула и Драго Симић из Лознице.
            Изложба слика насталих током колоније, а сваки уметник дариваће по два платна организатору, биће отворена сутра у 17 саати у Галерији „Мина Караџић", у Вуковом дому културе, када ће о колонији и делима говорити Марина Цветановић, историчарка уметности, која ће и отворити поставку.

26.Децембар 2017.
Замена паркета
Замена паркета

Спортисте и рекреативце који користе халу СЦ "Лагатор" обрадовала је информација да ће наредне године овај спортски објекат коначно добити нови паркет па ће услови за бављење дворанским спортовима бити далеко бољи. Према речима директора УФК "Лагатор" Жељка Марјановића, паркет ће бити замењен у првој половини наредне године, а у градском буџету је за то обезбеђено 11,5 милиона динара.
            Паркет је у спортској хали постављен још 1984. године, када је отворен СЦ "Лагатор", у међувремену је неколико пута хоблован, али је после више од три деценије време да буде замењен.
            Он подсећа  да је на хали пре десетак година урађен кров, расвета је у добром стању, пре пет су саниране свлачионице, претпрошле су набављени професионални кошеви, који имају ФИБА стандард, а у салу су стигли и професионални рукометни голови који се користе на светским првенствима.
            - Уколико добијемо одговарајућу подршку ресорног министарства, планирамо и сређивање трибина чиме  бисмо заокружили уређење  целе спортске хале. СЦ "Лагатор" има скоро девет хиљада квадрата и у старој Југославији био је један од већих објеката. Када све планирано завршимо, имаћемо објекат који ће бити у самом врху спортских хала у Србији - каже Марјановић.

22.Децембар 2017.
Документарна изложба
Документарна изложба

Центар за културу „Вук Караџић" приредио је синоћ у Музеју Јадра документарну изложбу „Лозница кроз време и фотографију" аутора Горана Вилића, историчара и управника музеја. Изложбу је отворио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, а о поставци су говорили Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, и аутор Вилић.
            Кроз више десетина фотографија, старих и нових, које чува лознички музеј, приказан је развој града од његовог првог помињања у историјским списима пре седам векова, до последње деценије.
            - Лозница се први пут помиње у 14. веку, када је подигнут и Манастир Троноша, а у другој половини 19. века добија статус вароши. Тада почиње њен интензивнији развој. И данас правимо помаке набоље, Лозница није само један од 26 градова у Србији, већ је она и пример добре праксе - поручио је Ђокић.

22.Децембар 2017.
Изабрани спортисти града
Изабрани спортисти града
Комисија за спорт Града Лознице, како пишу Лозничке новости, изабрала је најбоље спортисте у 2017. години, а награде су им додељене на свечаности одржаној у градској управи. Невенка Црногорчевић, чланица Клуба за олимпијско дизање тегова Ас, и рукометаш Александар Митровић, МРК Лозница, проглашени су најбољима у години на измаку, а Боксерски клуб Лозница награђен је као најбољи спортски колектив, док су Жељко Васиљевић, КК Лозница, и Златомир Сретеновић, ОК Лозница и ОК Пролетер, добили признања као најбољи тренер, односно спортски радник. Комисија је Немању Симића, Теквондо клуб Лозница, Марка Михаиловића, КК Лозница, Милицу Секулић, ЖКК Лозница, и Ану Кнежевић, Клуб за олипијско дизање тегова Лозница, прогласила најбољим младим спортистима града у овој години. Награђене је поздравио заменик градоначелника Радован Дивнић, који је овом приликом рекао да .руководство града низ година уназад пружа значајну, пре свега финансијску подршку свим спортским радницима и клубовима, а она ће у 2018. бити увећана за осам милона па ће уместо досадашња 32, износити 40 милиона динара. - Велико нам је задовољство што имамо велики број спортских клубова и спортиста који постижу овако значајне резултате и на тај начин представљају наш град и истовремено дају пример младима колико је важно бавити се спортом - рекао је заменик градоначелника честитајући добитницима признања и пожелевши им још много успеха у наредној години.
21.Децембар 2017.
Вредна донација
Вредна донација

Пчелари из Лознице али и целог региона ускоро ће добити опрему у вредности од 120 хиљада франака коју је обезбедила Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине преко Швајцарске агенције за развој. Нова опрема омогућиће пчеларима квалитетнију производњу меда али и мање трошкове. - У овом региону су најактивнија удружења пчелара, они су веома расположени да обуче младе људе. Трагају за подмлатком овог удружења, расположени су да пренесу своја знања и искуства, каже Љиљана Николић, директорица РРА Подриња, Подгорине и Рађевине.
            Бављење пчеларством је, кажу, последњих година све уноснији бизнис нарочито за младе људе. Предност на самом почетку је и то, што се пчелари региструју као пољопривредно газдинство, а не предузетничка радња чиме им се смањују и пореске обавезе.

21.Децембар 2017.
Сусрет са Слободаном Терзићем
Сусрет са Слободаном Терзићем
Поводом обележавања десет година од добијања статуса Града Лознице, у Библиотеци Вуковог завичаја у петак ће бити уприличен сусрет са Слободаном Терзићем, познатим телевизијским и филмским уредником и продуцентом. Терзић је рођен у Лозници, а дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву, где је магистрирао са темом из српске средњовековне књижевности. На московском универзитету МГУ „Ломоносов" радио је као лектор почетком деведесетих, а био је дугогодишњи уредник и главни и одговорни уредник уметничког програма ТВ Сарајево. Од 1993. године је уредник у играном програму РТС.
20.Децембар 2017.
Ликовна колонија
Ликовна колонија

Поводом обележавања деценије од добијања статуса Града Лознице, Центар за културу „Вук Караџић" организоваће у четвртак 21. децембра у Музеју Јадра изложбу „Лозница кроз време и фотографију" аутора Горана Вилића. Изложбу ће отворити Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, а почетак је у 19 сати.
            Истим поводом, од 20. до 26. децембра у Образовно-културном центру у Тршићу биће организована ликовна колонија „Град Лозница". Учествоваће сликари из Београда, Шапца и Лознице, а изложба слика насталих током овог скупа биће отворена у уторак 26. децембра у 17 сати у Галерији „Мина Караџић" у Лозници. Отвориће је историчарка уметности Марина Цветановић.

19.Децембар 2017.
Додељена признања

Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) приредила је синоћ у Вуковом дому културе свечано уручење признања за допринос развоју туризма на завршној свечаности целогодишње манифестације ''Туристичка патрола''. Гледаоци су могли уживати у богатом програму током којег су наступили полазници креативног курса гитаре, лозничког ''Миднајт блуз бенда'' и представљању књиге ''Трагови прошлости'' о последњем великом рок саставу са подручја некадашње Југославије групи ''Ван Гог''. Чланови ''Ван Гога''  приредили су несвакидашњу промоцију књиге и извели неколико својих песама као својеврсну најаву за концерт који ће наредне недеље одржати у Лозници, а сви гледаоци добили су и по ЦД  ''Ако станемо губимо све'', последње издање ове групе.

Признања за допринос развоју туризма добили су Град Лозница, ЈП ''Лозница развој'', КЈП ''Наш дом'', УФК ''Лагатор'', РРА Подриња, Подгорине и Рађевине, Центар за културу ''Вук Караџић'', Специјална болница за рехабилитацију ''Бања Ковиљача'', етно-село ''Сунчана река'', хотел ''Ројал спа'', дечје одмаралиште ''Видиковац'', клуб ''Будимлија'', МЗ Лешница, уметничка радионица ''Машта-башта'', креативни курс гитаре, Удружење пословних жена ''Креативна визија'', Мото-клуб Хардендуро, пољопривредно газдинство Оливере Тешић, клуб ''Дионис'', ресторани ''Бумеранг'' и ''Три краља'', цвећара ''Стрелиција'' и Небојша Трифуновић, новинар Лозничких новости.

19.Децембар 2017.
Успех боксера

Победом над екипом Сесвета из Загреба са 10:6 Боксерски клуб Лозница освојио је  шампионску титулу у Регионалној лиги. Пред више од хиљаду гледалаца у хали ''Лагатор'' боксери Лознице славили су у мечу који је обиловао добрим борбама. Шампионски пехар примио је председник клуба Александар Рисимић. За најбољег боксера лиге проглашен је Адем Фетаховић, члан бијељинског БК Радник.
            Александар Рисимић, председник БК Лозница, блистао је од среће: - Ово је победа свих Лозничана, вечерас су наши суграђани показали због чега смо толико цењен боксерски град у региону. Поносан сам на све своје сараднике и боксере који су наступали за Лозницу. Хвала свима који су несебично помогли клуб у сваком погледу, хвала Градској управи без које не би данас постали шампиони, али не могу а да не истакнем градоначелника Видоја Петровића који је препознао праве вредности бокса у нашем граду и пружио помоћ да забележимо успех, рекао је Рисимић.

15.Децембар 2017.
Сирена и Викторија
Сирена и Викторија
Синоћ је на сцени Вуковог дома културе изведена позоришна представа „Сирена и Викторија". Текст Александра Галина, једног од најеминентнијих руских писаца своје генерације оживљава у режији Радослава Миленковића и преводу Олге Маринковић, са Татјаном Кецман, Миленом Павловић и самим Миленковићем у главним улогама. У фокусу представе је новопечена богаташица, наизглед победница транзицијског маратона, која за своју професорку енглеског, иначе типичну жртву друштвене транзиције, наручује „пастува" за новац да јој испуни све сексуалне фантазије. Грешком бира погрешан број и уместо сексуалног предатора у стан им стиже времешни астроном, који преживљава радећи по кућама као стилиста кинолог. Тако креће низ комичних неспоразума између троје јунака Галинове комедије, која нас суочава са вероватно најважнијим хтењем људске врсте да волимо и да будемо вољени.
15.Децембар 2017.
Књижевно вече
Књижевно вече

Ученици трећег разреда Гимназије ''Вук Караџић'' приредили су синоћ у Библиотеци Вуковог завичаја програм посвећен нашем једином нобеловцу, књижевнику Иви Андрићу поводом 125 година од његовог рођења. Књижевно вече под називом ''Андрићеве стазе, лица, предели...'', припремиле су професорице Маријана Павловић и Невена Митровић, чланови рецитаторске секције читали су одломке из Андрићевих дела, а хор гимназије извео је пригодан програм.
            - Ученици воле Андрићеве романе и приповетке. Обожавају његову реченицу која је сложена, лепа и врло поучна, из које могу много да науче. Он је сву своју мисленост, знање, искуство преточио у своја дела и мислим да их треба читати као Библију. Све оно што човек доживљава, спознаје, може да препозна и пронађе у делу Иве Андрића, он није писао само своја искуства, већ свих људи овог света и зато мислим да је универзалан. Зато је и добио Нобелову награду као један од највећих светских писаца и сматрам да би требало да буде још заступљенији у школском програму - каже Павловићева.

15.Децембар 2017.
Скупштина усвојила нови буџет
Скупштина усвојила нови буџет

Буџет Града Лознице у наредној години износиће више од 2,3 милијарде динара. Планирани укупан приход је више од 2,1 милијарде, а укупан расход нешто преко 2,3 милијарде. Дефицит од 180 милиона и 13,7 милиона издатака за отплату главнице дуга биће покривено из пренетих неутрошених средстава из претходних година у износу од 188 милиона, а преосталих шест милиона од продаје финансијске имовине. По речима Зорана Томића, начелника Одељења за финансије, највећи део прихода у буџету око 54 одсто очекује се из наплате пореза, док ће трансфери од дугих нивоа власти износити око 550 милиона динара или 23 одсто. За капиталне пројекте планирано је преко 400 милиона динара. Највише пара, 82 милиона, биће одвојено за реконструкцију Улице Свети Сава, скоро 62 милиона за надоградњу ПУ "Бамби" и 31 милион за сређивање Улице Вере Бајан у Трбушници. За локални економски развој планирана су око 42 милиона, 36 милиона за субвенције јавним предузећима, развој туризма више од 75 милиона, развој пољопривреде 40 милиона, заштиту животне средине 19 милиона, за дечју заштиту око 104 милиона, социјалну помоћ 43 милиона, за примарну здравствену заштиту 23 милиона, предшколско васпитање 211 милиона, 162 за основно и 43 за средње образовање. За установе културе преко 96 милиона, скоро шест за подстицаје културног стваралаштва, за развој спорта 91 милион, за функционисање локалне самоуправе 500 милиона, градске скупштине око 23 милиона, скоро колико и за Градско веће, док је за  месне заједнице планирано 37 милиона динара.
            Одборници током дводневног заседања разматрају и средњорочне планове пословних стратегија јавних предузећа и планове рада јавних установа у наредној години као и Локални антикорупцијски план.

14.Децембар 2017.
Додела награда
Додела награда

Туристичка организација града Лознице у циљу побољшања квалитета туристичко- угоститељских услуга у нашем крају традиционално организује завршну свечаност „Туристичка патрола" у недељу 17. 12. 2017. године у Вуковом дому културе са почетком у 19 часова.
Програм:
   - „Креативни курс гитаре"
   - Додела признања најуспешнијима
   - Наступ „ Миднајт Блуз Бенд".
            Специјални гости чланови групе Ван Гог (промоција књиге „Трагови прошлости").

14.Децембар 2017.
Најбољи пројекат
Најбољи пројекат

Еколошки пројекат под називом ''Фотосинтеза'', који је, у оквиру програма ''Млади су закон'' Министарства омладине и спорта (МОС), спровела лозничка неформална група младих ''Еко-мрежа'', проглашен је најбољим на подручју Мачванског округа и награђен књигом, пехаром и излетничком столицом. Ово је други пут да пројекат из Лознице МОС прогласи најуспешнијим, а координатор ''Еко-мреже'' Владимир Витковић каже да је то најбоља потврда да су успели у намери да  свест младих о потреби очувања животне средине подигну на виши ниво.
            Најважнија активност коју је ''Еко-мрежа'' спровела било је претварање неуређене зелене површине, у Улици Милоша Поцерца у парк и такозвани зелени џеп града. Укупно је засађено 200 стабала, од тога 20 у оквиру ''Фотосинтезе'', а остала као део пројекта ''Еко град''.

13.Децембар 2017.
Лозница победник Згиб зоне
Обнова дечијег игралишта

Рекордом од 17.852 згиба Лозница је однела победу у такмичењу ''Згиб зона'' које је током протеклих пет месеци реализовао београдски Радио ''С'' у оквиру каравана ''Дух младости''. Ни Београђани нису могли да надмаше младе Лозничане па ће тако у нашем граду бити обновљено једно дечје игралиште. Следеће седмице, у договору са тимом ''Духа младости'', биће постигнут договор  о локцији терена вредно зарађеног игралишта.
            - Млади Лозничани и Лозничанке показали су да смо много јаки. Учествовало је више од 150 младих из различитих спортских клубова. Поставили смо нове стандарде у овом тамичењу. Мало смо се прибојавали да нас Београд не победи, али пресудили су наш тимски рад и добра организација. Велику захвалност дугујемо младима Лознице који су свим срцем уз свој град, четири сата су радили згибове и мотивисали једни друге. Владала је дивна енергија и сјајно смо се забавили, каже Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности града Лознице.
            У ''Згиб зони'' учествовала су 34 града Србије, а лозничка омладина показала се као најорганизованија и најспремнија да се бори за што бољи резултат и свој град.

13.Децембар 2017.
Изградња станова за избегла лица
Изградња станова за избегла лица
Радови на изградњи стамбене зграде за избегла лица са 30 стамбених јединица у Железничкој улици у Лозници одвијају се према предвиђеној динамици. Према речима Градског повереника за избеглице завршен је темељ, а у складу са временским приликама очекује се наставак радова. Збринуто је више од 200 породица прича Драган Станић и додаје да је већина од њих збринута реализацијом пројекта откупа сеоских кућа са окућницом, потом донацијом за изградњу монтажних кућа и доделом пакета грађевинског материјала а у плану је и изградња стамбених јединица. Први стамбени објекат започет је у Железничкој улици у Лозници и њиме ће бити збринуто 30 породица које би у другој половини наредне године требало да се уселе у своје нове домове. На територији града Лознице према евиденцији има више од 1200 избеглих лица у статусу и око 450 активних избеглих лица. Такође, на територији града тренутно борави 175 интерно расељених лица са Косова и Метохије. По питању трајног збрињавања избеглих и интерно расељених лица Повереништво за избегла лица је током 2017. године реализовало и програме из буџета Републике Србије са учешћем града Лознице од 10 %. Седмог децембра је у оквиру регионалног стамбеног програма објављен јавни позив за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглих лица давањем 30 стамбених јединица у закуп на одређено време са могућношћу куповине на територији града Лознице. Конкурс ће бити отворен до 6. јануара 2018. године.
12.Децембар 2017.
Ала је леп овај свет
Ала је леп овај свет
„Ала је леп овај свет", назив је манифестације која ће у наредна два дана у организацији Центра за културу „Вук Караџић" бити одржана у Лозници. Ово је традиционални програм који организује Центар за културу како би на крају године представио стваралаштво најмлађих полазника радионице а то су школа цртања и сликања, школа рок гитаре као и школице енглеског језика и рецитатора. Снежана Нешковић Симић, директорица ЦЗК истакла је да дуги низ година све оно што раде за најмлађе суграђане, едукације из разних врста уметности и културе ће бити представљено у ова два дана. - У уторак у галерији „Мина Караџић" биће отворена изложба полазника школе цртања и сликања која постоји у Лозници од 1990. године. Њу ће отворити Марина Цветановић, кустос, историчар уметности. Публика ће имати прилику да види и шта су то научили полазници школице енглеског језика током године. - Предшколци ће нам се обратити на енглеском језику, рецитоваће песме, изводити скечеве и то је нешто што одушевљава публику.  Наредног дана у 20 часова, концерт ће приредити школа рок гитаре коју води гитариста Јован Јовановић. - Он ради по програмима најпрестижнијих школа такве врсте, окупља велики број полазника и они нам сваке године приреде један леп концерт, рекла је директорица. Центар за културу не заборавља ни љубитеље позоришта па их позива да у четвртак 14. децембра са почетком у 20 часова у Вуковом дому културе погледају позоришну представу „Сирена и Викторија" у режији Радослава Миленковића.
12.Децембар 2017.
Редовне јесење активности
Редовне јесење активности
Годишње доба које је на измаку донело је додатни посао радницима КЈП „Наш дом". Опало лишће са јавних, зелених површина и улица посебно у центру града чисти се свакодневно и одлаже на градску депонију, рекао је директор тог предузећа Јанко Алексић. - Знамо да опало лишће може изазвати проблеме пешацима, нарочито ако га прекрије снег. Тада тротоари постају клизави па се на сакупљању сувог лишћа ради свакодневно. Тренутно га чистимо грабљама а у плану је набавка апарата на принципу усисивача, рекао је за РТВ „Подриње" директор КЈП „Наш Дом" Јанко Алексић. Он је подсетио да су неке од обавеза овог предузећа и одржавање хигијене града, одржавање јавних површина у току читаве године, садња цвећа које украшава Лозницу и Бању Ковиљачу а по налогу ЈП „Лозница- развој" предузеће обавља и друге послове у области комуналне инфраструктуре. - 41. возило је свакодневно присутно у граду и надам се да смо у великој мери успели у томе да град функционише нормално. Недавно смо засадили око 30.000 садница цвећа, у Бањи Ковиљачи ћемо селективно изнети око 146 старих  стабала из парка а сада се налазимо у фази грабљања и купљења лишћа, нагласио је Алексић.
12.Децембар 2017.
Радови на водоводној мрежи
Радови на водоводној мрежи
Из ЈП „Водовод и канализација" обавештавају потрошаче о прекиду у снабдевању водом због радова на водоводној мрежи. У среду 13. децембра без воде ће бити део Липничког Шора, Јелав, Лешница, Ново Село и Чокешина. Потрошачи у тим месним заједницама без воде ће бити  у периоду од 8-12 часова.
11.Децембар 2017.
Регионално партнерство у области туризма
Регионално партнерство у области туризма

Завршни догађај поводом реализације пројекта „Упознајте благо Подриња - Едукација локалне туристичке привреде за промотивне активности и заједничке наступе " одржан је 5. децембра у просторијама Образовно - културног центра „Вук Караџић" у Тршићу.
            Пре програма ,,Партнерство за будућност регије", у извођењу КУД-а „Караџић " из Лознице, званицама се обратила Љиљана Николић, директорица Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине. Учесници из приватног сектора пренели су искуства са одржаних радионица током пројекта, а мр Светлана Зрилић - новинарка РТС и оснивач продукцијске куће ,,Но лимит" представила је јавности филм „Партнерство за будућност регије" који је потом емитован.
            Радионице пројекта ,,Упознајте благо Подриња'' организоване су од септембра до децембра 2017. године, под покровитељством Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и продукцијске куће ,,Но лимит".
            Присуствовали су им представници туристичких организација, запослени у туристичкој привреди и челници локалних самоуправа, из општина Богатић, Крупањ, Осечина, Мали Зворник, Љубовија и града Лозница.

11.Децембар 2017.
Чамац у 3-Д технологији
Чамац у 3-Д технологији

Прошле седмице у анексу Музеја Јадра завршено је 3-Д снимање дринског чамца (моноксила) у склопу пројекта којег припрема Музеј науке и технике из Београда. Ово је први чамац из прошлости снимљен том техником, а снимање је обавила београдска фирма "Вокселаб", која је задужена и за обраду комплетног пројекта.
            Музеј науке и технике потписаће уговор о сарадњи са лозничким Центром за културу, на основу којег ће ове две установе заједнички наступати у разним будућим пројектима. Један од таквих биће и израда новог моноксила у 2018. години, потврђено је из Музеја Јадра. Од маја ове године, у Музеју Јадра отворена је стална поставка "Живот на Дрини - моноксил из Јелава", која представља дрвени чамац с краја 17. или средине 18. века, пронађен 2011. године на обали Дрине у Јелаву. Иако је оваквих експоната на Балкану пронађено на више места, а код нас у Србији на Морави, Сави и Дунаву, већина њих је пропала и уништена. Дрински моноксил је спасен заједничким залагањем Центра за културу, локалне самоуправе, Министарства културе и информисања и великог броја појединаца.

08.Децембар 2017.
Спортом против дроге
Спортом против дроге

У Спортском центру „Лагатор" удружење грађана „Искра" уз подршку града Лознице и Канцеларије за младе организовало је акцију „Лозница спортом против дроге". - Спорт је најбољи начин да се млади рекреирају и да воде рачуна о свом здрављу. Из тог разлога у току је израда Акционог плана који ће дефинисати ову област.  Многе земље у свету се боре против дроге на сличан начин па је ред да се и код нас млади професонално или рекреативно баве спортом, каже докторка Нада Ђурић. Ненад Радић, члан Градског већа је нагласио да је Лозница први град у Србији који ће имати Локални акциони план за борбу против дрога. - Знамо колико је спорт важан за психофизичко здравље деце и локална самоуправа ће у будућности посебну пажњу обратити на то да спорт буде доступан што већем броју младих људи, рекао је Радић.
            Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности је најавила да ће се Локални акциони план наћи пред одборницима Скупштине града у 2018. години и да у писању овог документа учествују сви значајни актери на локалном нивоу. - Донећемо низ мера којима ћемо дефинисати шта све треба да се уради у наредних пар година а онда ћемо дати анализу урађеног. Поред свих институција у борби против дроге породица је најважнија јер одатле све креће. Само јака и стабилна породица је потврда да ће млади људи изаћи на прави пут, закључила је Тања Глишић Матић.

08.Децембар 2017.
Има нас више
Има нас више
Како су данас објавиле Лозничке новости према рапорту из Породилишта лозничке Опште болнице у протеклој седмици рођена је 21 беба - десет девојчица и једанаест дечака.
08.Децембар 2017.
Божићни турнир
Божићни туринир

Традиционални турнир у малом фудбалу ''Божић 2018'' почеће 25. децембра, најавио је организатор Установа за физичку културу ''Лагатор''. Као и до сада, такмичење ће се одвијати у конкуренцији сениора и ветерана, а утакмице ће се играти у спортској хали ''Лагатор''. Право учешћа на турниру имају клубови, предузећа, појединци који имају десет играча и који приликом пријаве уплате котизацију од 12 хиљада динара. Пријаве се примају до 24. децембра, а тог дана у седам сати увече биће утврђене групе и распоред одигравања утакмица.
            Победнику турнира у сениорској конкуренцији припашће награда од 200 хиљада динара, а другопласираном 50 хиљада. Награде у ветеранској конкуренцији зависиће од броја пријављених екипа. Финале у обе конкуренције играће се на Божић, 7. јануара.

06.Децембар 2017.
Наставак успешне сарадње
Наставак успешне сарадње

Поводом Међународног дана волонтера који се обележава у целом свету, Канцеларија за младе у сарадњи са Туристичком организацијом града Лознице приредила је целодневни програм за волонтере и ученике који планирају да се укључе у волонтерске програме Канцеларије и Туристичке организације.
            У вечерњим терминима у просторијама Омладинског центра приказан је перформанс МИМАРТ театра: мултимедијална и мултидисциплинарна презентација рада са видео и live перформансом под називом "Траг" у пратњи саксофона. Чланове театра чине Нела Антоновић, Лидија Антоновић, Теодора Спасић и наша позната лозничка балерина Ања Николић.
            Поред програма Канцеларије за младе, ТОГЛ има за циљ да кроз манифестације и туристичке догађаје анимира и привуче што већи број волонтера и на тај начин омогући младима волонтирање на догађајима, манифестацијама али и учествовање у неформалним програмима обуке из области туризма и промоције потенцијала локалне заједнице у партнерству са Канцеларијом за младе Лозница.

05.Децембар 2017.
Волонтерски кампови
Волонтерски кампови

У Омладинском центру одржано је предавање на којем су млади имали прилику да се упознају са програмима мобилности за 2018. годину. Од понуђених програма упознали су се са могућношћу пријаве на волонтерске кампове преко Младих истраживача Србије и Волонтерског сервиса Србије. Циљ ових кампова је размена младих и едукација на пољу неформалног образовања. У центру активности су међународни волонтерски кампови.
Поред путовања и размена по Србији, млади имају прилику да као студенти путују по Европи преко програма ЕРАСМУС + бесплатно на разне радионице. Млади имају прилику да путују у било коју земљу ЕУ и западног Балкана, а при томе је за учешће потребно да су пунолетни.

01.Децембар 2017.
Књижевно вече
Библиотека Вуковог завичаја приредиће вечерас у 19 часова сусрет са Драганом Рајбловић, ауторком књиге „Мој Еверест- сан и јава". Реч је о првој жени са Балкана и, за сада, јединој из Србије, која се 2007. године попела на највиши врх света Монт Еверест (8. 850 метара надморске висине), на Хималајима. После девет година, у априлу 2016. године, текст о овом подухвату угледао је светлост дана, а како се наводи у приказу књиге, то је прича о „личном искуству и доживљају жене, која је уз мушке чланове екипе, провела бројне дане у базном кампу далеког Тибета, чекајући повољан тренутак за успон на Еверест". Поред овог похода, описан је и поход на Чо Оју (8. 200), шести врх света, као и све планине које су претходиле као припрема за успон на кров света. Као учесник многих експедиција, прошла је и упознала разне крајеве света, па је књига и путопис, у ком преноси своје утиске о народу Шерпаса, Тибетанаца и њиховој историји.
01.Децембар 2017.
Буџет љуља колевку
Буџет љуља колевку

Покрет за децу ''Три плус'' у више од 40 градова Србије је покренуо потписивање петиције за формирање одрживог демографског фонда из којег би се исплаћивали већи родитељски додаци за прво и друго дете, плата за мајку трећег детета и пензионисање сваке мајке која има четворо деце. Покрет за децу ''Три плус'' истраживањем је дошао до закључка да је финансијска мотивација једино и право решење да се ситуација промени. Србија мора да се сложи око овога питања како наши унуци не би били мањина у својој земљи - рекао је председник УО овог покрета Владица Гавриловић.
            Према његовим речима, да би нас у будућности било исто као и данас неопходно је да буде 11 одсто породица са једним, 44 одсто са двоје и 45 одсто са троје деце. Према подацима из 2011. године, каже он, ми смо на 6,7 одсто породица са троје и 1,1 одсто са четворо и више деце, што је укупно 7,8 одсто и далеко од онога што нам је потребно. Признање је примио помоћник градоначелника Љубинко Ђокић који је истакао да је у Лозници подршка рађању ''приоритет над свим приоритетима''.
            - Лозница за први склопљен брак из буџета издваја једнократну новчану накнаду у висини једне просечне нето зараде исплаћене на подручју града, а прошле године  је по том основу дато нешто више од десет милиона динара. Свака незапослена породиља до навршене прве године детета добија месечно 20.000 динара, а из буџета је за ту намену издвојено 119 милиона. Град подржава и свако треће дете до његовог пунолетства. Од прве до треће године са 3.000 динара месечно, до седме године 5.000, током осмогодишњег школовања 8.000, средње школе 10.000, тако да је то укупно добије нешто више од 12.000 евра. Иначе, у Лозници је 2016. у односу на годину пре било 27 породица више које су добиле треће дете - казао је Ђокић и подсетио да град стипендијама подржава своје најбоље ученика и студенте.
            Према подацима Покрета за децу ''Три плус'', Србија је осма земља света по паду броја становника, за 383 хиљаде је број становника смањен од 2005. до 2015. на основу природног прираштаја, 986 села је без становника, а 1.500 насеља не добије годишње ниједно дете.

01.Децембар 2017.
Спремни за снег
Спремни за снег

На заседању Градског штаба за ванредне ситуације оцењено је да превентивне активности радних тимова из године у годину доприносе унапређивању стања дуж речних сливова првог и другог реда у лозничком крају.
            Током лета су предузимане планске мере за чишћење засутих делова водотокова, обалских утврда и брана па није било опасности од изливања Дрине и других река. Како је саопштено, у сарадњи са месним заједницама ти послови треба да буду обављени поред неколико мањих водотокова, а из ЈП „Србија воде" потврђено је  да ће до краја године почети радови на чишћењу таложнице Трбушничке реке. На деоници од сто метара проширен је и очишћен Клубачки поток чиме је спречена могућност изливања на Ратарску улицу. Командант Градског штаба градоначелник Видоје Петровић наложио је израду хидролошке мапе града на којој ће, према елаборату,бити обележене све тачке ризика од плављења. То ће допринети бољој оперативности приликом планирања даљих радова, али и буџетских средстава за опсежне послове дуж 97 километара мањих водотокова и стотинак километара канала. Осим тога, рачуна се и на стварање јаче кадровске и техничке базе Штаба за унапређивање опште безбедности.
            Прихваћен је извештај о припреми зимске службе у новој сезони. Из ЈП ''Лозница  развој'' саопштено је да је обављена генерална провера пет механизованих екипа којима ће прикључити возила других предузећа. Поред приоритетног чишћења путева којима се одвија јавни превоз ка школама, болницама, државним и градским институцијама и на успонима, са појачаном активношћу штаба и савета месних заједница одвијаће се чишћење снега до кућа старих и болесних лица. У Одељењу за финансије разматра се могућност за усвајање правилника финансирања трошкова горива које би се у месним заједницама наменски користило за приватну механизацију ангажовану на чишћењу путева.
            Градски штаб за ванредне ситуације прихватио је извештај оперативне групе за превенције од пожара у време летњих екстремно високих температура. Препорука је да се и за ову област израде елаборати и мапе, како би се кроз програме рада лакше планирали трошкови и инвестиције. Усвојен је план рада штаба за наредну годину и изнета информација из процене угрожености од елементарних непогода на територији Лознице.

30.Новембар 2017.
Брига за младе
Брига за младе

Састанак председништва Националне асоцијације канцеларија за младе одржан је у Омладинском центру, а разговарало се о услугама које у сваком граду морају бити пружане младима као и о томе које услове координатори треба да испуне да би могли радити са младима. Разматрани су и највећи проблеми у раду и како унапредити спровођење омладинске политике, али и на који начин реализовати пројекте на националном нивоу.
            - Једна од тема о којој смо данас разговарали било је и учешће на конкурсима које је расписала Регионална канцеларија за младе чије је седиште у Тирани. Србија издваја највише новца за њен рад па очекујемо да се он и врати кроз пројекте које ћемо реализовати, а који морају бити распоређени на подручју целе земље - рекла је Тања Глишић Матић, члан Националног савета за младе.
            Састанку су присуствовали и представници Министарства омладине и спорта.

29.Новембар 2017.
Сусрети и запажања
Сусрети и запажања

Потпредседници Кошаркашког Савеза Србије Ана Јоковић и Душан Пројовић посетили су Градску управу а повод је успешна сарадња Савеза и локалне самоуправе везане за припрему наших млађих селекција у Бањи Ковиљачи. Састанку су присуствовали помоћници градоначелника Љубинко Ђокић и Дејан Сталовић као и Драгослав Николић, директор хотела  „Ројал Спа" у Бањи Ковиљачи. Ана Јоковић се захвалила на топлом дочеку и нагласила да је повод посете захвалност локалној самоуправи. - Као што знате млађе селекције већ 13 година долазе у Бању Ковиљачу на припреме због изванредне хале која је изграђена. Надам се да ће се успешна сарадња наставити.  У Србији има пуно места за припреме међутим град Лозница и Бања Ковиљача пружају најбоље могућности за кошарку, рекла је.
            Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника поздравио је госте и подсетио да наш град за спорт гледа као на једну важну категорију друштвеног живота и чинимо све да се пуно деце и младих људи бави спортом. Овде егзистира 60 клубова и око 3000 спортиста. Циљ локалне самоуправе у будућем периоду је изградња спортских терена а могу са поносом да кажем да смо ми град који има изграђене три врхунске спортске хале. Локална самоуправа финасира спорт кроз удружења односно клубове и кроз институције које се баве спортом тако да  у просеку из буџета издваја 3, 5 одсто финансијских средстава годишње, закључио је Ђокић.

29.Новембар 2017.
Од писца завичају
Од писца завичају
Књижевник Јанко Вујиновић поклонио је лозничкој Гимназији ''Вук Караџић" комплет својих књижевних дела, а исти дар добиће и остале лозничке средње и основне школе.  Вујиновић је као ђак из села Брадића, а касније Економске школе тешко долазио до писане речи па је стога желео да олакша младима да дођу до књига које, углавном, о овом крају и говоре. - Због Андрића сам студирао у Сарајеву, да бих видео свет о којем сам у његовим делима читао, а вођен његовим цитатом арапске пословице да је човек увек дужан своме завичају, покушавам тај дуг да вратим својим књигама и текстовима. Ученици ће моћи да прочитају моје романе ''Књига о храсту'', ''Вучји накот'' и ''Паника у интерситију'', као и књигу ''Косово је грдно судилиште'', коју и данас имамо разлога да ишчитавамо, а ту је и зборник о мојим књигама ''Наративна полифонија'' - рекао је писац Вујиновић. Мање је познато да је радом на  текстовима Вујиновићеве прозе и романа  пријемни испит на Академији драмских уметности положио прослављени глумац,  ђак гимназије Драган Мићановић. Уручењу поклона, поред директора Дарка Несторовића присуствовао је и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић који се захвалио писцу на пажњи коју посвећује завичају, а захвалност је изнела и професорка српског језика и књижевности Маријана Павловић рекавши да је гимназијска библиотека сада богатија за наслове које није имала у своме фонду.
28.Новембар 2017.
Изложба о Сондермајерима
Изложба о Сондермајерима

Лознички Центар за културу приредиће у четвртак, у Музеју Јадра, отварање изложбе "Сондермајери родом Пољаци, али срцем Срби" аутора Горана Вилића. Реч је о породици која је оставила дубок траг у српској историји, а шеснаестогодишњи Станислав био је најмлађи војник српске војске који је погинуо на почетку Првог светског рата као учесник Церске битке. Његов отац пуковник др Роман Сондермајер, утемељивач српске војне хирургије и начелник ратног санитета од 1912. до 1918. године, дошао је привремено из Кракова 1889. године, а остао у Србији до краја живота.
            Изложбу ће отворити Чедо Миливојевић, директор Музеја ваздухопловства у Београду, а почетак је у 13 сати.

27.Новембар 2017.
Лозници Златна колевка
Покрет за децу „Три плус - има да нас има" покренуо је акцију доделе признања за локалне самоуправе које су дале велики допринос у борби против беле куге у Србији. Највеће признање Златна колевка за 2017. добиће Лозница. Мајке у том граду укупно за треће дете од његовог рођења па до навршених 18 година добију помоћ од 1.476.000 динара или око 12.300 евра, саопштава покрет. Нова Варош добитник је Сребрне колевке, јер је буџетом предвидела 300.000 динара за треће, 400.000 за четврто и 500.000 динара за пето дете, док Бронзана колевка припада Куршумлији, која мајкама за треће дете исплаћује по 20.000 месечно од његовог рођења па док не наврши 18 месеци.
27.Новембар 2017.
О Јадариту у Влади Србије
О Јадариту у Влади Србије
У Министарству рударства и енергетике  у петак је одржан  први састанак заједничке Радне групе за имплементацију Пројекта „Јадар". Састанку су присуствовали градоначелник Лознице Видоје Петровић и генерални директор компаније „Рио Сава експлорејшен" Ричард Стори.  Пројекат је посвећен отварању рудника литијума и бората на истоименој локацији крај Лознице. Влада Србије и компанија „Рио Тинто" потписале су крајем јула ове године Меморандум о разумевању у вези с имплементацијом Пројекта „Јадар", и та компанија је досад уложила више од 90 милиона долара, саопштило је ресорно министарство. Радној групи председава министар рударства и енергетике Александар Антић, а она ће координирати рад свих органа и институција ангажованих на том пројекту, наводи се у саопштењу. Он је истицао да ће развој пројекта у задатим временским оквирима и његово спровођење учинити Србију у блиској будућности кључним прерађивачем два веома важна елемента - литијума и бора. Циљ Радне групе је да омогући ефикаснију имплементацију активности у процесу отварања рудника и почетка експлоатације литијума и бората, што ће капитално утицати на развој Србије", истакао је Антић. На тај начин омогућиће се ефикаснији развој Пројекта „Јадар" кроз студијску фазу и процес добијања дозвола, у складу са законом. Очекује се да ће Србија захваљујући налазишту литијума и бората моћи да генерише значајан део светске производње литијума. Према њиховим речима, ти елементи су битни за примену савремених технологија у различитим гранама привреде.
27.Новембар 2017.
Књижевно вече
Књижевно вече

У петак је у препуној читаоници Библиотеке Вуковог завичаја одржана промоција романа „Последња стража" и „Зов карауле", прва два дела триологије „Ми смо бранили Кошаре" аутора Ненада Милкића. - Да бисмо схватили величину њиховог дела морамо се сетити да су већином имали тек 18, 19 година, по списку их је било 110, на терену мање. Били су сами, далеко од породице, пријатеља, са два, три друга уз себе и без знања где су им саборци и какво је стање на остатку терена. Велики петак су уместо у миру провели гледајући таласе терориста како се сливају са албанских планина. Према албанским изворима, у том тренутку је две и по хиљаде терориста насрнуло на караулу. Она је била на таквом месту да се није могла бранити, али, иако је пала у руке терориста, хероји са Кошара повукли су се тек толико да успоставе линију одбране коју су задржали до краја рата.
            Поред Милкића посетиоцима су се обратили и Мирослав Маљах Пезос, један од јунака са Кошара, Синди Иванковић, кћерка капетана прве класе Крунослава који је живот оставио у рејону карауле одбивши наређење да се рањен повуче докле год сви његови војници не буду извучени, и новинар Михаило Меденица, једини Србин који је био на Кошарама после рата. Одломке из ''Зова карауле'' читала је директорица Библиотеке Вуковог завичаја Мирјана Пејак и захвалила се Милкићу што, како је рекла, попут вештог скулптора речима прави дело за вечност и од заборава чува оно што не треба заборавити.

23.Новембар 2017.
Обновљени пољски путеви
Обновљени пољски путеви
Полазећи од значаја даље изградње атарских саобраћајница преко којих се омогућава лакши прилаз механизације пољопривредним парцелама на територији града Лознице у овој години је обновљено 12,7 километара ових путева. Тај податак саопштио је данас у месној заједници Стража Јован Миладиновић, начелник градског Одељења за привреду и локални економски развој. Он је дуж једног километра обновљене деонице пута кроз стражанско поље истакао да је протеклих година ревитализовано сто километара пољопривредних друмова, при чему је указао да се ове инвестиције реализују заједничким улагањима ресорног министарства за пољопривреду, водопривреду и шумарство и града Лознице. У овој години је за 12.7 километара пољских путева инвестирано 7.900.000 динара.
22.Новембар 2017.
Лидерство и развој села
Лидерство и развој села
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у оквиру мера руралног развоја и припрема локалних стратегија руралног развоја кроз програм Партнерство за територијални и рурални развој, реализоваће осам информативних радионица на територији Републике Србије. Већ у петак, 24. новембра у 10 часова, у хотелу „Ројал Спа", у Бањи Ковиљачи, на програму је у нашем крају прва информативна радионица ради бољег информисања потенцијалних чланова Партнерстава за територијални рурални развој.
21.Новембар 2017.
Сузбијање насиља над женама
Сузбијање насиља над женама
Лозница се придружила 16 - одневној кампањи Координационог тела за родну равноправност Владе Србије па ће се тако и одавде, као из још стотину земаља света и 1700 организација глобално утицати на подизање свести и предузимање акција за сузбијање насиља над женама. Кампања почиње 25. новембра и траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Као део те иницијативе у свету се организују различити догађаји  а знаменитости се обележавају наранџастом расветом да би се скренула пажња на важно друштвено питање. Као препознатљив симбол Лознице који ће у том периоду бити осветљен у нараџастој боји је Вуков дом културе у самом центру града.
21.Новембар 2017.
Јавна управа је право грађана
Јавна управа је право грађана
Савет Европе спровео је конкурс, где је од великог броја пријављених градских и општинских управа - чак 92, издвојио 20 пилот градова и општина међу којима је и Лозница, за спровођење пакета подршке за унапређење функције управљања људским ресурсима и у тим општинама су имплементирани посебни пакети консултантске подршке. Ове средине су усвојиле  политике управљања људским ресурсима. Одржана је обука за запослене из области управљања људским ресурсима, унапређени правилници о унутрашњој организацији и систематизацији радних места  тако да  су општине и градови први пут кренули у процес анализе потреба за стручним усавршавањем и планирање развоја капацитета запослених. Резултати пројекта у бројкама су овако представљени: 16 тродневних регионалних обука на тему „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" (250 учесника током 2016. и још  373 учесника током 2017.), 4 регионална инфо дана о пакетима подршке за 20 пилот општина, те израда 34 модела аката за лакшу, бржу и квалитетнију примену савремених принципа управљања људским ресурсима у локалној самоуправи... Посебан квалитет, како истичу у Министарству државне управе и локалне самоуправе је пружање одговора на више од 200 упита из локалних самоуправа преко интернет странице намењене подршци градовима и општинама за примену Закона о запосленима.
21.Новембар 2017.
Превентивни прегледи
Превентивни прегледи

Екипа здравствених радника Саветовалишта за дијабетес и Превентивног центра Дома здравља „Др Миленко Марин", поводом дана борбе против дијабетеса у Здравственој станици у Лешници заинтересованим грађанима контролисала је крвни притисак и ниво шећера у крви, а по процени лекара код одређених пацијената прегледан је и гликолизирани хемоглобин.
            Акцији се одазвало двадесет пет мештана Лешнице и околине којима су поред прегледа давани и савети о понашању, исхрани, физичкој активности, и коришћењу лекова. Одржане су радионице у групама са особама које користе инсулин као и са онима који нису оболели а имају повећан ризик за обољевање.
            Др Милош Радојчић имао је занимљиву презентацију за грађане а др Дарко Тешмановић је ученицима основне школе у Лешници представио дијабетес као болест која може да се наследи али и на могућност и утицај здравих животних стилова на превенцију.

17.Новембар 2017.
Филмски фестивал
Филмски фестивал Ухвати ритам

У Омладинском центру у току је филмски фестивал под називом "Ухвати филм".
            Публика ће моћи да погледа филмове о љубави, породичним односима и подршци, као и самосталности и специфичности положаја жена са инвалидитетом. Целокупан програм бесплатан је за посетиоце.
            Међународни филмски фестивал Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм одржава се од 2003. године у Новом Саду и обухвата пројекције филмова и пратећи програм на тему инвалидности. Ове године приказано је укупно 34 филма из преко 25 земаља света, на тему достигнућа и изазова са којима се сусрећу особе са инвалидитетом.
            Подршку организатору КАО Парнасу у реализацији целокупног фестивала и филмских каравана помогли су Министарство културе Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и ERSTE банка.

17.Новембар 2017.
Међународни дан толеранције
Међународни дан толеранције

Толеранција поштовања,  уважавања, и прихватања богатства различитости у светским културама форма је изражавања и начин да будемо људи, рекла је приликом обележавања Међународног дана толеранције у Лозници Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности. - Најчешћи разлози за дискриминацију су дисфункционални породични односи. Поред тога што свака школа има тимове психолога и педагога који се баве толеранцијом и спречавањем дискриминације као и видео надзор дешавају су повремени инциденти. Уколико дете гледа или трпи насиље у породици велика је вероватноћа да ће та количина фрустрације и беса у неком тренутку избити на површину и да ће дете постати насилник који ће почети друге да малтретира. Трудимо се да са младима разговарамо, приказали смо им четири филма са осетљивим темама а идеја је да имају саосећања са људима који су другачији. Јако је битно да се и млади и старији осећају удобно и безбедно у свом граду и да свако насиље и дискриминацију пријаве надлежнима, закључила је Тања Глишић Матић. Према истраживањима грађани у Србији перципирају да су Роми најдискриминисанија друштвена група а највећи јаз односно дистанца постоји према ЛГБТ особама. Када се дода етичка дистанца ствари се мењају. Раније је нетолеранција у највећој мери била према Ромима, а сада према најновијим истраживањима нетолеранција је највећа према Албанцима, Хрватима, Бошњацима па тек онда према Ромима.

Међународни дан толеранције 16. новембар који је установио УНЕСКО обележен је у Омладинском центру уз поруку да сви имамо право да будемо оно што јесмо као што и други људи имају право на своју посебност. Генерална скупштина УН је 1996. године позвала земље чланице да установе дан толеранције у складу са Декларацијом о принципима толеранције која је потписана од чланица 16. новембра 1995. Посебно осетљива група су адолесценти где је превентивна прича о вршњачкој толеранцији од изузетног значаја што се показало кроз интерактивну радионицу која је одржана у Омладинском центру између волонтера УГ „Искра" и младих из лозничких основних и средњих школа.
16.Новембар 2017.
О буџету, превозу, адреснику
О буџету, превозу, адреснику
Усвајањем извештаја о деветомесечној реализацији градског буџета који је припремило Одељење за финансије и локалну пореску администрацију одборници лозничке Скупштине су на 13. Заседању, у трочасовној дебати, информисани да не постоји ни један проблем у ликвидности према буџетским корисницима. Говорећи о капиталним улагањима начелник Зоран Томић истакао је радове у Карађорђевој и Железничкој улици, затим на хидротехничкој инфраструктури у улицама  4, 7 и 8 на Лагатору, постављању два семафора на раскрсницама, као и почетку радова на проширењу обданишта Бамби код Музичке школе.  Скупштина је усвојила концесиони акт из  два пакета о градском и приградском превозу. Лозница је прва локална самоуправа у Србији која је успешно привела крају адресни регистар улица. Тако је постала пилот подручје и најбоља препорука ѕа друге градове и општине у републици где тек предстоји реализација овог пројекта, за који је наша средина имала пуну финансиску подршку државе. Описи за називе 677 улица у 52 насељена места налазе се у елаборату уличног система Републичког геодетског завода и Катастра непокретности у Лозници. До краја заседања усвојено је више правних аката из делокруга рада Градске управе, јавног сектора и просвете
15.Новембар 2017.
Згиб зона у Лозници
Згиб зона у Лозници

У оквиру каравана ''Spirit of Youth'' (Дух младости) Радио С приредио је ''Згиб зону'', надметање 35 градова Србије у згибовима. До краја такмичења остало је још да Лозничани и Београђани покажу снагу након чега ће се знати који град ће однети победу и добити на дар обнову дечјег парка или спортског игралишта.
            ''Згиб зона'' данас гостује у Лозници, такмичење у хали ''Лагатор'' почеће у четири поподне, а учешће је бесплатно.

14.Новембар 2017.
Порез као грађанска потреба
Порез као грађанска потреба
Послујући по новом организационом моделу лозничко Одељење за финансије и локалну пореску администраџију је према новом упутству о фискалној стратегији Министарства за финасије за наредну годину започело израду одлуке о новом буџету града, изјавио је данас Зоран Томић, начелник овог одељења. Подсећа на управо квалитетно окончану јавну расправу о овом документу, као и потребу да пореска задужења благовремено  квартално плаћају, јер су то изворни приходи за несметано функционисање града и државе. Ово је нарочито важно због сазнања што ће Министарство финансија убудуће све инфраструктурне пројекте, захтеве за помоћ и конкурсе локалних самоуправа пред другим фондацијама мерити степеном њихове пореске наплативости. Начелник Томић апелује на све да намире своје обавезе а њих је у Лозници по основу пореза на имовину око 28.500, и још толико који су задужени решењима о заштити и унапређивању животне средине. Иначе, према његовим речима овде су пореске таксе испод просечних у Републици. У поступку озакоњења имовине очекује се нови број пореских обвезника, што ће допринети правичнијој и свеобухватнијој пореској политици, рекао је први човек градских финансија. Теренске контроле ће потврдити колико смо доследни у примени ове политике, јер је чињеница де редовна наплата и шири обим обвезника доприносе да пореска задужења буду мања и јефтинија.
14.Новембар 2017.
Хор бечких дечака
Хор бечких дечака
У организацији лозничког Центра за културу вечерас ће на сцени Вуковог дома културе бити изведена позоришна представа „Хор бечких дечака" Југоарт продукције. У представи играју Предраг Ејдус, Бода Нинковић и Ирфан Менсур, који је и режисер представе.
13.Новембар 2017.
Обавештење за јавност
Обавештење за јавност
Обавештавамо јавност да јавна расправа поводом Нацрта Локалног антикорупцијског плана траје до 18.11.2017. године.
            Преглед нацрта можете погледати у секцији Јавна расправа .
10.Новембар 2017.
Награђени за Вуково дело
Награђени за Вуково дело
На свечаној академији поводом 30 година рада и 80 година од оснивања Вукове задужбине јуче су у Српској академији наука и уметности саопштена имена добитника ПОВЕЉЕ, највећег признања ове институције културе. Уз патријарха Иринеја и заслужних појединаца, према одлуци Управног одбора Вукове задужбине  ову награду, која ће бити уручена на великој скупштини 5. децембра примиће и градоначелмник Лознице Видоје Петровић. Вукова задужбина данас се темељи на идејама Вука Караџића које баштинимо од часних Вуковаца. Бити частан човек је највећа задужбина као што је у прошлости ваљало учинити добро дело, или како је Вук говорио „гладног нахранити, жедног напојити, голог оденути, оставити нешто на ПОЛЗУ роду своме". Идеја да се никада и ни по коју цену не даје ум под аренду, нити умље за безумље је мера којом Вук мери људске вредности човекова постигнућа јер око суштинских питања језика и идентитета нема погодбе. Језик иде куда хоће јер слуша шта ће му књижевност пришапнути. Тим речима је одисала свечаност у Српоској академији наука.  О значају задужбине и дела Вука Стефановића Караџића говорили су председник САНУ академик Владимир Костић, патријарх Иринеј, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, Миодраг Матицки и Бошко Сувајџић. - Вук је у наш непокретни менталитет унео енергију и препород, скинуо многе велове самозаваравања, уводећи нас у просторе шире европске цивилизације - рекао је академик Костић. - Има и међу нашим савременицима оних који нас добро подсећају да је и сам Вук био на путу да се ослобађа од властитог догматизма, али и да нам открива најдрагоценију језичку стварност. Његово дело језичке реформе се не може завршити јер је усмерено да траје и да се непрекидно богати. У тој тајни је сврсисходност задужбине. Свети синод Српске православне цркве доделио је Вуковој задужбини Орден Светог деспота Стефана Лазаревића, који је уручио патријарх Иринеј. - Колико је Вук био важан у своје време толико је исто важна и установа која наставља његово дело у време када борба за ћирилицу није ништа мања него у његово време. Улога и задатак Вукове задужбине је да одржи и сачува писмо Вука Караџића - рекао је патријарх Иринеј. Министар културе Вукосављевић је нагласио да је Вуков језик, пастирски и народни, те да је прегалништво Вукове задужбине у области заштите и чувања успомена на Вуково реформаторско дело упорно, мукотрпно и хвале вредно. Повеље Вукове задужбине додељене су патријарху Иринеју, епископу Теодосију, академику Нади Милошевић Ђорђевић, Драшку Ређепу, градоначелнику Лознице Видоју Петровићу, Слободану Грубачићу, Радмили Милентијевић, Радомиру Путниковићу, Бориславу Шокчевићу, Љубици Менезић, Зорану Колунџији и ИК "Прометеј", Вери Секулић и постхумно Голубу Добрашиновићу.
10.Новембар 2017.
У посети резервату Засавица
У посети резервату Засавица

Волонтери Канцеларије за младе Лозница заједно са сарадницима посетили су природни резерват "Засавица" у оквиру пројекта "Еко- Град" који је финансиран од стране Министарства омладине и спорта. Циљ ове посете је била размена искуства са стручним предавачима из области екологије, заштите животне средине као и ловочуварима резервата.
            Циљ пројекта "Еко-Град" је едукација младих из области заштите животне средине кроз активности садње стабала као и повећање мобилности младих. Удео људског фактора у промени физичке средине је изузетно велики, како на индивидуалном, тако и на колективном плану. Сваки пут када засадимо дрво, утичемо на животну околину позитивно. Свест појединца, свест о реалним опасностима и угрожености, како њега самог тако и свих осталих живих бића, и његово понашање јесу кључан фактор у мењању целокупне еколошке слике Србије. Ацијом сађења дрвећа директно утичемо на свест младих и пре свега целе локалне заједнице о важности очувања животне средине. Секундарни циљ је да озелењавањем површина у граду директно утичемо и на смањење загађености у градској средини. Озелењавањем површина и активном промоцијом пројекта утицаћемо и на повећање свести локалне заједнице о значају и очувању животне средине.

06.Новембар 2017.
Потписан уговор

У Градској управи потписан је уговор о куповини кућа са окућницом на селу за младе брачне парове. Испред Градске управе уговор је потписао заменик градоначелника Радован Дивнић који је истакао да је иницијатива  потекла прошле године од стране градоначелника Видоја Петровића. -  У ту сврху је издвојено у овој години шест милиона динара што значи да шест породица може бити збринуто са тим новцем. Крајем ове године биће расписан нови конкурс за младе брачне парове а приоритет ће бити насељавање у горњем делу Јадра где је највећа миграција становништва. Пожељно је да млади брачни парови буду факултетски образовани. Идеја за куповину кућа са окућницом је прва у Србији. Честитам младом брачном пару и желим им пуно успеха у даљем животу.

Уговор је потписан са Живановић Драганом из Горње Ковиљаче која је испунила све услове из уговора.

06.Новембар 2017.
Јавна расправа о буџету

У Омладинском центру одржана је јавна расправа о Нацрту буџета за наредну годину. Припреме за његово доношење  крећу крајем маја и почетком јуна а крајњи рок за његово усвајање је 15. децембар текуће године. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника истакао је да локална самоуправа хоће на један транспарентан начин да укључи у расправу све кориснике буџета  који ће корисним сугестијама допринети да Одлука буде што квалитетнија. -Сви директни и индиректни корисници су учествовали у расправи о буџету за 2018. годину доставивши програме. Улагање у путну инфраструктуру, водоводну мрежу, реконструкцију високонапонске и канализационе мреже је улагање у квалитетнији живот грађана. Када је у питању образовање у буџету ће бити новца за све оне функције које град по закону треба да финансира. Што се тиче  спорта обезбеђена су новчана средства за изградњу нових спортских терена. Оно по чему се овај град разликује од других су социјална давања за незапослене породиље, родитеље који имају троје и више деце, приликом склапања брака и сл. рекао је Ђокић.

Зоран Томић, начелник Одељења за финасије нагласио је да локална самоуправа наставља са једном добром праксом јавних расправа по питању усвајања Одлуке о буџету за наредну годину. -Наш циљ је пре свега да упознамо грађане и буџетске кориснике шта је то заправо буџет, како се он формира, који су рокови његовог доношења, шта су то приходи и расходи и у коју сврху се он троши. Битно нам је мишљење грађана у смислу да тај буџет буде што квалитетнији. Морамо да сачекамо да од владе и Министарства финансија добијемо коначну верзију фискалне стратегије. Буџет за следећу годину би требало да буде за 6, 7 % већи од текућег. Оптимизам заснивамо на чињеници да ћемо сигурно имати отворена нова радна места, повећана је минимална цена рада и ми ћемо као локална самоуправа учинити више када су у питању изворни локални приходи. Ту пре свега мислим на порез на имовину и остале врсте пореза које ми као локална самоуправа убирамо. Порези ће бити смањени али је потребно да га сви грађани плаћају како би град могао нормално да функционише, закључио је Томић.

02.Новембар 2017.
Кроз објектив младих
Кроз објектив младих

У Омладинском центру у току су радионице фотографске секције "Кроз објектив младих". Полазници имају прилику да  науче основе фотографије и кадрирања као и употребу природног и вештачког осветљења. Пoред теоријских предавања, моћи ће да испробају научена правила на терену у природи и да заједно поделе своја искуства. Радионице "Основе фотографије" су намењене почетницима али и напреднијим корисницима фотопарата који желе да унапреде постојеће знање и вештине.
            Ово је први циклус школе фотографије од планирана два циклуса за ову годину док је учешће на радионицама беспплатно.

02.Новембар 2017.
Свечано отворен Туристичко-информативни центар
Свечано отворен Туристичко-информативни центар

Туристичко-информативни центар са сувенирницом (ТИЦ) отворен је јуче у просторијама Туристичке организације града Лознице (ТОГЛ) у Улици Јована Цвијића па Лозничани и њихови гости сада имају где да купе оригиналне сувенире из нашег краја, али и да добију све потребне информације за угодан боравак у Јадру. Пре годину дана ТОГЛ је радила у неусловним просторијама, а онда су уз подршку градске управе и Сталне радне групе за регионални рурални развој у југоисточној Европи (SWG), реновиране и проширене просторије па сада уместо некадашњих седамдесетак има на располагању око 150 квадратних метара од чега 60 заузима ТИЦ. Модерно уређен и опремљен простор отворен је свечано у присуству бројних гостију.
            Много је тога ТОГЛ започела у последњих годину дана и то се јасно види, а очекујемо да у наредном периоду повежу у целину сва наша туристичка места и туристичко-угоститељске субјекте тако да они постану партнери, а не ривали јер имају заједнички интерес. Туризам је у успону, што значи да имамо велике могућности и зато желим да ТОГЛ настави убрзано да ради, а сада не само да имају екипу, већ и услове за то - рекао је Радован Дивнић, заменик градоначелника, отварајући ТИЦ.
            Према речима Снежане Перић, директорке ТОГЛ, новоотворени ТИЦ највећи је и најмодернији у Србији, а у пројектовању и изради учествовала су овдашња предузећа и појединци.
            - Наш рад је видљив и сви кажу да је то успех ТОГЛ, али не, то је заједнички успех целог Града јер имамо подршку како Градске управе, јавних предузећа и установа, тако и целокупне туристичке привреде и свих удружења. Сви производи, рукотворине које су плод рада жена и других који се баве традиционалним занатима сада су изложени овде. Подршка Града од кључног је значаја и без ње све би ово остало само лепа жеља - рекла је Перићева.
            Просторије ТОГЛ реновиране су средствима SWG и Града Лознице за око 12 и по хиљада евра, од чега је девет и по хиљада уложио SWG, а остатак и ПДВ Град.Туристичко-информативни центар радиће свакодневно од осам ујутру до осам увече, а викендом, током зиме, од десет до 16.

01.Новембар 2017.
Вече са Миланом Цацијем Михаиловићем
Вече са Миланом Цацијем Михаиловићем

У организацији лозничког Центра за културу, синоћ је у Вуковом дому културе уприличен сусрет са познатим београдским глумцем Миланом Цацијем Михаиловићем, који се представио програмом „Смех до суза". Реч је о јединственом игроказу насталом после издавања књиге „Успоменар 212", у којој је глумац сачувао годинама бележене анегдоте и догађаје из Атељеа 212, култног места свих глумаца, позоришног бифеа, али и са разних гостовања. Цаци Михаиловић деценијама је бележио све оно што му се учинило занимљивим и што није желео да се заборави, а из тих бележака створен је богат материјал за његову прву књигу „Успоменар 212".
            Недавно је објавио и нову под називом „Трећи чин", коју је посветио публици поводом јубилеја 60 година Атељеа 212.

31.Октобар 2017.
Дезинфекција канти и контејнера
Дезинфекција канти и контејнера

Акцију чишћења канти за смеће и контејнера данас је на шеталишту започело КЈП ''Наш дом'' и она ће на подручју града трајати неколико дана. Намера је да се посуде у које се одлаже смеће дезинфикују, а дезинфекционо средство које  се користи није штетно за људе и биљке.
            - По први пут дезинфикујемо око 700 канти за смеће и контејнере. Желимо да пробудимо еколошку свест код наших грађана, а крајни циљ је да Лозница буде лепа и чиста, да будемо пример добре праксе и за остале градове. Надам се да ће грађани ово подржати и овај поступак биће пракса. ''Наш дом'' је  увек присутан када је екологија у питању, сваког викенда уређујемо паркове,уклањамо дивље депоније, садимо цвеће, спремни смо да дођемо на позиве грађана, удружења, станара зграда, свих који организују акције чишћења у својој средини и помогнемо нашом механизацијом. Желимо да на целој територији Града Лознице, од Новог Села до Горње Ковиљаче, од Цикота до шепачког пута све изгледа чисто и уредно - казао је директор Јанко Алексић.
            Драга Тадић, специјалиста санитарно еколошки инжењер је истакла да да су грађани Лознице срећни јер живе у уређеном и безбедном граду. - Све похвале Градској управи и директорима за акције које се предузимају у циљу спречавања заразних болести и очувању животне средине.
            Према подацима КЈП ''Наш дом'', у Лозници има 600 канти и 200 контејнера, у Бањи Ковиљачи их је 50,односно 40, Лешници по 30 док је у осталим местима још 400 контејнера. Иначе, ових дана предузеће је завршило садњу 30 хиљада садница цвећа, 17 хиљада у Лозници и 13 хиљада у Бањи Ковиљачи.

31.Октобар 2017.
Здрава исхрана
Здрава исхрана

У оквиру пројекта "Срцем до врха" који је подржан од стране Министарства омладине и спорта одржана је трибина под називом "Здрава исхрана и значај здраве исхране". У препуној сали Омладинског центра, учесници трибине имали су прилику да добију информације и важне савете о здравој исхрани и здравом начину живота. Сви учесници предавања могли су да дегустирају храну која је припремљена од здравих намирница.
            Предавање о здравој исхрани реализује се у оквиру пројекта „Срцем до врха", који спроводи неформална група „Yоuth conection" уз подршку ресурс центра УГ "Светионик" и Канцеларије за младе, у оквиру програма „Млади су закон", који финансира Министарство омладине и спорта.
            Предавање је држала Марија Петровић, лиценцирани професионални тренер, нутрициониста, фитнес инструктор и тренер кик бокса.

31.Октобар 2017.
Октобарски салон
Октобарски салон

У Галерији „Мина Караџић" синоћ је отворена традиционална изложба слика „Октобарски салон" коју приређују ликовна група „Н8" и КУД „Караџић". Петнаестак стваралаца из јадарског краја представило се својим делима насталим у протеклих годину дана на ликовним колонијама и у атељеима. До наредног понедељке публика може погледати слике рађене различитим сликарским техникама.
            - Ово је једна од четири изложбе које имамо током године у програму рада. Уједно, то је и пресек свега онога што смо радили током 12 месеци. Наши чланови раде цртеже, аквареле, уља на платну, акрилику и мозаике, а услов за учешће на „Октобарском салону" био је да је слика урађена у протеклих годину дана - каже председник секције Станоје Тешић.
            Манифестацију су покренули чланови ликовне групе која већ четири деценије делује при КУД „Караџић".

27.Октобар 2017.
Обавештење за власнике станова у зградама колективног становања
Обаветење за власнике станова у зградама колективног становања

Обавештавамо власнике станова у зградама колективног становања да поводом примене Закона о становању и одржавању зграда („Службени гласник РС", број 104/2016), изаберу управника или професионалног управника који ће поднети пријаву за регистрацију стамбене заједнице у Градској управи града Лозница на шалтеру број 8.
            Уколико Скупштина станара не изабере управника станара, сваки власник посебног дела има право да захтева покретање поступка пред органом јединице локалне самоуправе (Одељењем за планирање и изградњу, Одсек за имовинско-правне послове), за именовање професионалног управника.
            Рок за пријаву за регистрацију стамбене заједнице је 31.12.2017. године.
            За све информације грађани се могу обратити Градској управи града Лозница, регистратору Светлани Ђукић канцеларија број 5, или на број телефона 015/879-200 локал 331.

25.Октобар 2017.
Комеморација у Кривајици
Комеморација у Кривајици

Поводом 76. годишњице од немачког злочина извршеног средином октобра у Другом светском рату над цивилним становништвом и децом у Кривајици крај спомен - обележја у овој месној заједници и ове јесени је организован комеморативни скуп. Уз пригодан програм на овај трагичан догађај подсетио је заменик председника Скупштине града Лознице Драган Вучетић. Уз саслужење помена и парастоса жртвама у организацији месне заједнице у црквене општине венце и цвеће су положили представници града, СУБНОР-а, ОШ „14. октобар" из Драгинца и Месне заједнице Кривајица.
            Немци су само у овом селу 1941. године убили 84 цивила међу којима је било и деце - тридесетдеветоро млађих од 14 година и неколико беба, а само две жртве биле су старије од 70 година.

23.Октобар 2017.
Преповијалиште за бебе
Преповијалиште за бебе

У Лозници је на Тргу Вука Караџића у сарадњи са новосадском фирмом „Сим-Бекс" отворено прво преповијалиште за бебе. Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности захвалила се компанији на овој донацији. „Ово ће нам пуно значити да град учинимо функционалнијим и удобнијим за родитеље и наше суграђане. Важно је да пелене које се овде промовишу су биоразградљиве око 90% што значи да водимо рачуна и о екологији и одрживом развоју. Оно што можемо да најавимо је серија едукација за будуће родитеље или за оне који то већ јесу" рекла је Тања Глишић Матић.
            Град Лозница посебну пажњу посвећује деци и младима кроз низ програма подршке који се реализују. Намера је да Лозница буде лепше, удобније и функционалније место за живот наших најмлађих суграђана и њихових родитеља.

19.Октобар 2017.
Изградња Железничке улице
Изградња Железничке улице
Комплетна изградња и генерална реконструкција Железничке улице у Лозници на траси од 420 метара према речима градоначелника Лознице Видоја Петровића је почетак реализације једног својеврсног програма председника Републике Србије Александра Вучића и владе за економско оснаживање не само Лознице него и целе регије. Овом саобраћајницом повезује се девет предузећа која се налазе у Индустријској зони Центар 1. Њеним  отварањем ће се  растеретити главна раскрсница у граду и релаксирати режим саобраћаја за пешаке јер ће поред улице, која ће бити широка  шест метара, бити изграђен тротоар ширине 1,5 метара, улична расвета и заштитна ограда. - Овог пута руководство Железница Србије допринело је да се оживотвори овај подухват града Лознице и ево дошли смо коначно у ситуацију да можемо да реализујемо важан пројекат за грађане и привреду овог града, каже Петровић.
18.Октобар 2017.
Регионална лига у боксу
Регионална лига у боксу

БК Лозница био је домаћин Управном одбору Регионалне лиге у боксу. У име градске управе госте из Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Македоније и Србије поздравио је Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице.
            Ивица Рунтић, председник УО Регионалне лиге, рекао је да су разговарали о досадашњем току такмичења и плановима за наредну сезону. Он је најавио меч између репрезентације лиге и репрезентације Италије који ће бити одржан у новембру.
            Истакао је да је лига оправдала постојање и верује да ће у новој сезони такмичење бити још занимиљивије. У лигу ће бити укључен и представник Црне Горе.

16.Октобар 2017.
Ментални тренинг
Ментални тренинг

У петак 20. октобра у Омладинском центру реализоваће се тренинг "Како савладати животне препреке-савремени психолошки приступ" у оквиру пројекта "Срцем до врха" који је финансиран од стране Министарства омладине и спорта а преко Ресурс центра "Светионик".
            Циљ тренинга је да се полазници упознају са савременим трендовима у психологији личности и клиничкој психологији - како се изборити са депресијом и анксиозношћу као најчешћим лошим осећањима савременог човека. Радиће се и на томе како да стекну бољу слику о себи, да унапреде самомотивацију и подигну самопоуздање. Такође, биће говора о унапређењу партнерских односа. За све ове теме, биће направљен савремен теоријски оквир и бити приказане практичне вештине  које могу примењивати у животу.

16.Октобар 2017.
Бесплатни прегледи у Лозници
Бесплатни прегледи у Лозници
Превентивни лекарски прегледи, које су организовали Општа болница у Лозници и Дом здравља "Др Миленко Марин", у сарадњи са Министарством здравља, допринели су јуче јаснијем стању здравља за 308 пацијената. Током осмочасовног рада са пацијентима, како је потврђено из ових здравствених установа, обављено је 172 ултразвучна прегледа абдомена, 58 гинеколошких прегледа и I 78 PSA теста.
16.Октобар 2017.
Награђени млади писци
Награђени млади писци
У знак сећања на цивилне жртве у Другом светском рату за прозни рад првонаграђен је Ђорђе Живковић из Белог Потока, друго место припало је Ани Џонић из Сурдулице, а треће Вуку Павловићу, ученику ОШ „Анта Богићевић" из Лознице. Марко Јовановић из Београда освојио је прву награду на 32. литерарном конкурсу „Дани дечје поезије и прозе", који расписује ОШ „14. октобар" из Драгинца. Његов суграђанин Лав Лукић освојио је другу награду, а трећу Емилија Столић из Обилића (Црквене Водице). Награде су им уручене у оквиру прославе 14. октобра  дана драгиначке школе.
16.Октобар 2017.
Представљена књига
Представљена књига
Књига „Из исте скамије", монографски приказ просветитељства у горњем Јадру уједно представља и 179 година старе образовне установе у јаребичкој општини Драгинац. Представљена је у оквиру манифестације „Дани дечје поезије и прозе" у Драгинцу. Настала је као плод вишегодишњег рада недавно упокојеног професора Милована Радивојевића из Лознице, пореклом из тог краја. У пригодном програму учествовали су ученици, чланови драмског студија лозничке Гимназије „Вук Караџић", који однедавно носи име Милована Радивојевића.
16.Октобар 2017.
Сећање на злочин у Драгинцу
Сећање на злочин у Драгинцу
У суботу је код спомен - костурнице у Драгинцу одржана државна комеморативна свечаност поводом 76. годишњице страдања цивила из овог и околних села које су октобра 1941. стрељали немачки војници. Венце су положили представници Министарства за рад, Града Лознице, Градског одбора Савеза бораца народно ослободилачког рата, месне заједнице, основне школе „14. октобар" и удружења грађана за неговање традиције ослободилачких ратова Србије. - Стрељање у Драгинцу први је масовни злочин почињен над цивилима у Другом светском рату на територији окупиране Србије и претходио је злочинима у Краљеву и Крагујевцу, подсетио је Негован Станковић, државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања. У име града Лознице окупљеним грађанима се обратио доктор Радован Дивнић, заменик градоначелника а одржан је комеморативни програм и црквени помен за 2950. страдалих на овом месту.
13.Октобар 2017.
Превентивно и обучено
Превентивно и обучено
Локална самоуправа града Лознице је нарочито након догађаја везаних за поплаве у Србији, препознала потребу да Градски штаб за ванредне ситуације, оперативни тимови, као и ватрогасци - спасиоци добију нова материјално - техничка средства и опрему, за шта су финансијска средства обезбеђена из буџета града  за ванредне ситуације. Ово је нова опрема за ватрогасце која је намењена за поступање у ситуацијама са повећаним ризицима, пре свега у поплавама, пожарима и земљотресима. Ватрогасно спасилачка јединица, која је у Цвијићевој улици имала показну интервенцију, опремљена је између осталог средствима за сечење лима и сличног материјала код саобраћајних удеса и хаварија, као и рефлекторима за рад ноћу. Вежбу, која је изведена из два ватрогасна возила пратио је већи број грађана а подељено је и више информативних брошура. С обзиром да је почела грејна сезона прилика је да се грађани подсете да они који користе електричну енергију за загревање провере инсталације, а грађани који користе чврсто гориво да на време очисте димњаке како не би долазило до појаве пожара.
13.Октобар 2017.
Цвијићеви дани
Цвијићеви дани
Центар за културу „Вук Караџић" у Лозници цео октобар посветио је географу Јовану Цвијићу, знаменитом Лозничанину, а у низу програма приређених тим поводом, данас, 12. октобра, на дан његовог рођења, основна школа која носи његово име свечано је обележила овај дан. У Музеју Јадра приређена је изложба „Београдски атлас Јована Цвијића" ауторке Татјане Корићанац, музејског саветника у Музеју града Београда. Већ 19. октобра у Галерији „Мина Караџић" биће представљена документарна изложба „Јован Цвијић у књигама и публикацијама" професора Стевана Станковића и Биљане Радичевић, географа у лозничком Центру за културу. Цвијићеви дани завршавају се 25. октобра у Музеју Јадра изложбом слика „Географски термини на сликарском платну" академског сликара Драге Симића.
12.Октобар 2017.
Реализована два пројекта
Реализована два пројекта

Ученици Гимназије "Вук Караџић", ОШ "Доситеј Обрадовић" из Клубаца и волонтери Канцеларије за младе Лозница засадили су 180 стабала платана, горског јавора, јасена, клеке, туја, црвене шљиве, багрема и украсног шибља у улици Милоша Моцерца на Лагатору. На акцији је учествовало преко 50 младих који су саднице распоредили по целој површине локације.
            Бојан Лучић, стручни сарадник КЗМ нагласио је да је реализацијом садње умрежено два еколошка пројекта, пројекат "Фотосинтеза" који има за циљ едукацију младих из области заштите животне средине и пројекат "Еко- Град" који има за циљ едукацију и подизање свести младих о важности заштите животне средине као и озелењавање локација које су претходно биле запуштене или претворене у дивље депоније. - Оба пројекта су финансијски подржана од стране Министарства омладине и спорта, док је пројекат "Фотосинтеза" подржан од стране Ресурс центра УГ "Светионик" у оквиру конкурса "Млади су Закон". Дугорочни циљ оба пројекта је подизање активизма младих кроз активности садње, еколошких едукација и организације кампова на тему заштите животне средине. Важно нам је да младе активирамо јер су они прави агенти промена у нашем граду и њихове идеје су од непроцењиве важности за локалну средину. План је да кроз исте или сличне активности окупимо што већи број волонтера и да заједно са њима реализујемо активности за чистију и здравију животну средину, рекао је Лучић.
            Велики подршку  овом пројекту пружили су ученици Гимназије "Вук Караџић", ОШ "Доситеј Обрадовић" из Клубаца, ЈП "Лозница-Развој", ЈП "Наш Дом" као и лознички медији.

09.Октобар 2017.
Еколошка радионица
Еколошка радионица

У Омладинском центру у оквиру пројекта "Фотосинтеза" реализована је еколошка радионица под истоименим називом. Пројекат је финансијски подржан од стране Министарства омладине и спорта у сарадњи са  УГ „Светионик". Присуствовали су ученици гимназије "Вук Караџић" а план је да у наредном периоду буду обухваћене све средње школе како би што већи број младих био укључен у рад. Након радионица које буду спроведене у свим средњим школама, циљ је да се реализује што више акција у природи.
            Радионица је организована у сарадњи са проф. Драгицом Петков која је у претходним годинама дала значајан допринос у реализацији еколошких активности које су спроведене од стране Канцеларије за младе Лозница.

09.Октобар 2017.
Изложба гљива
Изложба гљива
Гљиварско друштво "Љубомир Вуксановић Барле" организовало је јубиларну 20. изложбу гљива на којој је изложено око 200 различитих врста пронађених на теренима Икона код Тршића, Иверка, јужних падина Цера, Радаљског језера, Влашких њива и Гучева. Приказана је ретроспектива минуле две деценије рада друштва, у уметничком програму наступио је КУД ''Фрула'' из Липничког Шора, уручене су и захвалнице, а посетиоци су могли пробати и чувени ''гљиваш'', гулаш од гљива. Овогодишњу изложбу подржали су Град Лозница, Туристичка организација града Лознице, предузетници и локални медији. Гљиварско друштво "Љубомир Вуксановић Барле" једно је од најстаријих у Србији, старија су само Миколошко друштво Србије и ваљевско друштво ''Дивчибаре''.
06.Октобар 2017.
Дечији маскенбал
Дечији маскенбал
У организацији Предшколске установе ''Бамби'' и уз подршку локалне самоуправе, Друштва учитеља, основних и средњих школа, Центра за социјални рад и Црвеног крста, у Лозници је организован маскенбал у којем су учествовали малишани из лозничких обданишта. Манифестација је одржана у оквиру обележавање ''Дечије недеље'', која се ове године одржава под слоганом ''Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета''. Од понедељка је ''Дечија недеља'' обележена низом садржаја с циљем да се укаже на права детета и њихове потребе у породици, друштву и локалној заједници.
05.Октобар 2017.
Обележен Међународни дан старијих особа
Обележен Међународни дан старијих особа
Дом здравља „Др Миленко Марин" обележио је у Дому пензионера 1. октобар, Међународни дан старијих особа. Заинтересовани грађани могли су бесплатно да провере артеријски крвни притисак, ниво шећера у крви и да се вакцинишу против грипа. Обезбеђено је 50 доза вакцине у ту сврху а у понедељак почиње вакцинација у свим амбулантама Дома здравља на територији града Лознице. Циљ обележавања Међународног дана старијих особа је скретање пажње јавности на потребе старих, али и зближавање са најмлађим члановима друштвене заједнице, а на овакав начин развија се и осећај солидарности и пажње.
04.Октобар 2017.
Почиње вакцинација
Лозничком Дому здравља „Др Миленко Марин" испоручено је 3500  доза вакцина против сезонског грипа. И ове године вакцинација ће се у Лозници обављати у превентивном центру Дома здравља коме је опредељено 1800 доза вакцине. У току је дистрибуција у здравствене станице, амбуланте и Службу медицине рада како би у најкраћем року започела кампања вакцинације.
03.Октобар 2017.
Целог октобра о Цвијићу
Целог октобра о Цвијићу
Центар за културу „Вук Караџић" у Лозници током октобра организоваће Дане Јована Цвијића, манифестацију посвећену знаменитом научнику, Лозничанину. Већ данас у подне, у  Галерији Вуковог дома културе  биће отворена интерактивна изложба „Спектри" београдског Центра за промоцију науке. У сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић  9. октобра биће представљена публикација Географског института „Јован Цвијић" САНУ, а 12. октобра, на дан Цвијићевог рођења, у Музеју Јадра приређена изложба „Београдски атлас Јована Цвијића" ауторке Татјане Корићанац, музејског саветника у Музеју града Београда. Како је објављено на порталу Лозничких новости и ове године основна школа  „Јован Цвијић" обележиће тада свој дан, а 20. октобра у Галерији „Мина Караџић" биће представљена документарна изложба „Јован Цвијић у књигама и публикацијама", коју су припремили професор емеритус др Стеван Станковић и Биљана Радичевић, мастер географије. Дани Цвијића завршавају се 25. октобра у Музеју Јадра изложбом слика „Географски термини на сликарском платну" академског сликара Драге Симића. Јован Цвијић је рођен 12. октобра 1865. године, и имао  је изузетну улогу као саветник српских државника на мировним преговорима у Паризу после Првог светског рата.
02.Октобар 2017.
Овде је свака - Дечија
Овде је свака  - Дечија

Дечија недеља се традиционално одржава у првој недељи октобра  да јавност подсети да су деца и млади највећа тековина сваке заједнице. На њихове потребе свакодневно указују и породица и школа, а град Лозница сваког октобра представи широку лепезу својих активности које су на делу допринеле овој пополуацији. На слоган овогодишње дечије недеље „Градимо мостове међу генерацијама на радост сваког детета" подсетио је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је са сарадницима из Градског већа и Одељења за друштвене делатности др Биљаном Филиповић и Тањом Глишић Матић испратио први јутарњи програм који су у Цвијићевој улици приредили малишани дечје установе „Бамби". -  Наш циљ је да у Лозници стварамо град у којем ће деца имати добру садашњост и сигурну будућност. Град ће уложити више од 35 милиона динара а више од 20 милиона ће донирати и држава да се дечија установа „Бамби" прошири тако да ћемо имати нових 130 места за малишане, рекао је Ђокић. - Ми ћемо се одговорно бавити децом ако будемо водили рачуна да су њихове установе окречене, опремљене, да су места у двориштима безбедна, ако будемо повећали бригу за здравствену заштиту деце, за њихово образовање. Одговорно ћемо се бавити децом ако размишљамо и о деци ометеној у развоју, сиромашној деци, деци без родитељског старања. Издвајамо значајна финансијска средства за незапослене родитеље и мајке - породиље. Одговорно ћемо се понашати ако будемо бринули за ученике који постижу најбоље резултате на такмичењима тако што ћемо их стипендирати што и чинимо све ове године. Затим ту је и једнократна новчана помоћ за прво, друго и треће дете. Овај град се одговорно односи према својим суграђанима, каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.
            Директорица установе „Бамби" Вања Савић истиче да је у предшколској установи свака недеља Дечија. - Ово је могућност да изађемо напоље и покажемо шта то радимо у нашим објектима, шта знамо, умемо, можемо а уз мали ветар у леђа можемо много. Овогодишњи слоган манифестације „Мостови међу генерацијама" је порука родитељима за више љубави, разумевања, стрпљења, времена за наше малишане а за баке и деке да се укључе у рад са нама. Могу да им поручим оно што је неко давно рекао да је боље некоме бити бака и дека него само бака и дека, додала је Савић.

02.Октобар 2017.
Паркинг у Ковиљачи
Паркинг у Ковиљачи

Већ у овој седмици, 5. октобра Бања Ковиљача ће бити богатија за још једно, сада мало веће паркиралише. Приведени су крају радови дуж пута ка Гучеву на потезу уз Специјалну болницу чиме су омогућени бољи услови прилаза и паркирња за 70 возила. Инсталисан је видео надзор, модерна расвета и оцртане ознаке на асфалту. Према речима директора Специјалне болнице Александра Јокића, овај пројекат је пример добре праксе и сарадње ове здарвствене установе и града Лознице јер је до иницијативе дошло у јеку радова пута за Гучево, када су се из ове болнице обратили предузећу „Лозница-развој" за добијање сагласности ЈП „Путеви Србије". - После три месеца то је још један доказ како можемо да се изборимо за лепшу Бању Ковиљачу, лепшу Лозницу ако сви заједно радимо и лобирамо за праве ствари. Наши гости којих је све више то свакако  заслужују, рекао је Јокић.
            Ова инвестиција вредна је пет милиона динара, каже помоћник градоначелника Дејан Сталовић. Истиче да је постојеће дрвеће које је затечено на паркингу остало сачувано, те да и на овом подухвату видимо добру сарадњу Градске управе и надлежних државних институција. При томе се омогућава успешнији рад Специјалне болнице као најзначајнијег привредног и туристичког субјекта нашег краја, додао је Сталовић и подсетио да ће као резултат недавне посете Лозници председника Србије Александра Вучића у наредном периоду у Бањи Ковиљачи бити доста улагања, од комплетне реконструкције Кур-салона, базена и спортских терена и да наш град, са своје стране, има неколико припремљених пројеката који ће бити реализовани до краја године. Ту се мисли на реконструкцију бањских чесми, улазних капија у парк,  поплочавање пешачких стаза, изградњу и маркацију око 15 километара планинских  стаза. Све службе се труде да Бања Ковиљача изгледа лепше и уређеније и изградња што води прокламованом циљу да постане најбоља бања у Србији, каже Дејан Сталовић.

02.Октобар 2017.
Завршена обука о ресурсима
У  Омладинском центру у оквиру пројекта "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" одржана је четврта, завршна обука за представнике локалних самоуправа. Била је посвећена законским прописима о пријему у радни однос као и критеријумима и начину оцене стручне оспособљености кандидата који се запошљавају. Према речима начелнице градске управе Милојке Смиљанић, пројекат се реализује у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Сталном конференцијом градова и општина, а финансира га Савет Европе. - Део обука био је посвећен и сталном усавршавању и обукама запослених јер без праћења законских прописа и свих трендова не можемо имати ни квалитетне кадрове. Имамо похвале да смо једна од најбољих локалних самоуправа од ових 20 које су у програму - рекла је Смиљанић и подсетила да су за пројекат конкурисале 92 локалне самоуправе. Све ово одвија се у циљу како би се кадровски ојачала локална самоуправа Лознице.  Лозница ће до краја године, када се пројекат формално завршава, испунити све предвиђене активности. Управљање људским ресурсима је новина у јединицама локалне самоуправе и прави ефекти се, по мојој процени, очекују за коју годину. Лозница је као град и раније предњачила у пројектима, важи за једну од боље организованих локалних самоуправа, тако да ће очекиване ефекте постићи пре других.
02.Октобар 2017.
Радови у Карађорђевој
У току су радови на реконструкцији Карађорђеве улице који треба да буду завршени до 22. децембра. Због специфичности посла обезбеђени су алтернативни прилазни правци до кућа станара ове улице која се гради по савременим цтандардима и циклично. Према информацијiи директора Николе Драгићевића из ЈП ''Лозница развој'' ради се део од 780 метара ове улице, а посао обухвата изградњу фекалне и кишне канализације, црпне станице за препумпавање отпадних вода, потпуну реконструкцију коловоза и изградњу тротоара са једне стране. Вредност инвестиције је близу 39 милиона динара, а новац је обезбеђен из градске касе.
29.Септембар 2017.
Јесења садња
Јесења садња
У парку у Бањи Ковиљачи, радници КЈП „Наш Дом" почели су замену пролећне са јесењом садњом цвећа. На површини од 1090 квадрата биће посађено 17000 садница, чиме су почели ови сезонски радови. Ове сезоне у парку у Бањи доминираће љубичаста виола која ће бити усаглашена са белом бојом али и прошарана наранџасто- љубичастим и розе циклама бојама да би се створио већи контраст, тако да ће љубичасто- бела боја доминирати све до маја месеца када је предвиђена пролећна смена цвећа. Паралелно са радовима у Бањи Ковиљачи, радници врше уређење зелених површина и паркова и у Лозници.
29.Септембар 2017.
Спремни за грејну сезону
Све спремно за грејну сезону
У лозничком ЈП "Топлана" све је спремно за нову грејну сезону. Према речима директора Миодрага Дишића, током лета обављени су сви потребни ремонти тако да грејање може да почне и одмах иако је први октобар, према календару, предвиђен за хладне пробе.Током лета у „Топлани"  санирали су критичне тачке на топловоду а инсталисали су и нови котао у котларници "Мода". Око 30 одсто стамбеног простора сада је опремљено мерно - регулационим делитељима где грађани плаћају грејање према утрошеној енергији. Добра вест из "Топлане" је да ће  грађани и даље грејање плаћати по старој, непромењеној цени у последње четири сезоне.
27.Септембар 2017.
Настављени радови на водоводу
Настављени радови на водоводу
Опсежни радови на водоводној мрежи у Коренити, дуж десет километара магистралног цевовода од Дубоког потока ка Гнили, започети су пре месец дана и треба да допринесу дотоку здраве воде у 865 домаћинстава у којима живи 2350 људи. - Овај део лозничког водовода испуниће стандарде које претходни није имао јер ће испод изворишта бити постављени мерачи протока и замућености воде, хлорна станица и зато је вредност целог пројекта водоснабдевања Корените и Зајаче прешла цифру од 800 хиљада евра, рекао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, који је посетио градитеље новосадског предузећа „Градитељ", извођаче радова. Потврђена је информација да ће овај подухват бити окончан у планираном року од 90 дана, до краја новембра.
25.Септембар 2017.
Одржана едукација у Крупњу

У Крупњу је протеклог викенда, од 09-10.09.2017. одржана прва од четири планиране радионице у оквиру пројекта „Упознајте благо Подриња-Едукација локалне туристичке привреде за промотивне активности и заједничке наступе".  Учествовало је двадесет два учесника- представници ЈЛС, туристичких организација и запослени у туристичкој привреди, град Лозница, општине Крупањ, Богатић, Мали Зворник и Осечина. Полазнике радионице  су поздравили и пожелели им успешан рад, Томислав Арнаутовић директор Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине  и заменик председника општине Крупањ Предраг Радић. Учесници су имали прилику да размене своја искуства са колегама из суседних општина уз асистенцију најистакнутијих предавача у области туризма. Друга радионица планирана је за 23-24.09.2017. године у Тршићу.

22.Септембар 2017.
Ствараоци ушли у свој дом
Ствараоци ушли у свој дом

На данашњој, првој радној презентацији програмских садржаја новоотвореног Центра за образовање и културу у Тршићу представили су се учесници литерарне и информатичке секције лозничке Гимназије, Уметничке радионице Центра за културу, млади историчари, а ту су били и директори основних и средњих школа. Посетио их је градоначелник Видоје Петровић са члановима руководства града и нескривеним задовољством што је после вишедеценијског ишчекивања многих генерација и поводом јубилеја манастира у Троноши, сада у Вуковом Тршићу никла знаменита завичајна и национална институција. Центар почиње да живи, мада је буџетска година на измаку али ће ово бити прилика да в.д. директора Александра Пурић, коју је именовало ресорно владино министарство, сачини програм рада за наредну годину, допринесе изради  нормативних аката у погледу да центар одговори својој намени.
            - Овде ће бити стециште умних људи који ће кроз тематске трибине, школе, кампове, радионице, панеле, семинаре и пленуме реализовати врло интересантне тематске области у различитим сферама живота и рада. За Лозницу ово представља снажан искорак који ће нам отворити нове могућности да боље упознамо нашу прошлост на коју можемо бити изузетно поносни, каже градоначелник Видоје Петровић. - Склон сам да кажем да има доста тога што из нашег краја није у пуном формату изашло на светлост дана. Недеља која је иза нас представља почетак једног новог доба за Лозницу, каже лознички градоначелник. - То је недеља у којој смо поред бројних великана из овог краја добили и једног светитеља Стефана Јовановића Троношког. Са друге стране имали смо и један историјски сусрет у Градској управи са најодговорнијим људима у нашој држави, са председником Републике, готово пола владе, директорима а пре тога и патријархом. Председник Александар Вучић је у Лозници представио програм развоја овог дела Србије где ће наш град имати једну од најзначајнијих улога. Већ следеће године ће кренути изградња брзог пута са четири траке, урадићемо неколико значајних саобраћајница у граду, повезаћемо и магистрални пут Лозница - Ваљево, као и пословно-занатски центар Лагатор. Имаћемо и снажну подршку министарства здравља за завршетак гинеколошко- акушерског одељења, интерног, грудног, набавићемо и нове рендген и скенер апарате, рекао је градоначелник Петровић, закључујући да се и на овај начин одвија развој и запошљавање.

22.Септембар 2017.
Дани дечије поезије и прозе
Дани дечије поезије и прозе
Основна школа „14. октобар" у Драгинцу организује књижевну манифестацију „Дани дечије поезије и прозе". Покровитељ је град Лозница, а право учешћа имају сви ученици Основних школа из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Радови се шаљу у три примерка и достављају на адресу школе до 5. октобра. Текст конкурса се може наћи на сајту школе. Стручни жири ће  и ове године наградити по три најбоље песме и приче, и похвалити по десет аутора за поезију и прозу, као и десет најуспешнијих школа учесника конкурса. Сви награђени 14. октобра биће гости Основне школе у Драгинцу.
21.Септембар 2017.
Ивана са 20 ђака генерације
Ивана са 20 ђака генерације
Ивана Бурмазовић, ученица Гимназије „Вук Караџић", нашла се међу 20 најбољих ђака генерације на конкурсу који су за 500 најуспешнијих ученика из целе Србије и Републике Српске организовале компанија ЛИНК гроуп и Фондација за образовање Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића. Ивана је тако добила прилику да своје усавршавање и даље напредовање настави на ИТАцадемy, међународној школи за најтраженије ИТ професије. Захваљујући успешној сарадњи компаније ЛИНК гроуп и Фондације Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића, 20 најбољих ђака генерације са ових простора бесплатно ће похађати једногодишње школовање на ITAcademy и имати прилику да стекне знања за нека од најтраженијих занимања данашњице.
21.Септембар 2017.
Слово на Вуковом прагу
Слово на Вуковом прагу
Чланови Удружења књижевника Србије из Јадра и књижевни клуб КУД "Караџић" из Лознице организоваће поводом Међународних сусрета писаца у Београду и Србији саборовање писаца "Слово на Вуковом прагу", које ће бити одржано 21. септембра у Тршићу. Учествоваће писци из Бијељине, Шапца и Лознице, програм ће бити приређен испред Вукове спомен-куће, а почетак је у 12 сати.
20.Септембар 2017.
Сајам меда
Сајам меда
Туристичка организација града Лознице и Пчеларско друштво из овог града били су домаћини петог Регионалног сајма меда који је окупио више од тридесет излагача из Подриња, Азбуковице, Рађевине и других крајева Србије. Своје производе представили су на шеталишту у Улици Јована Цвијића, а квалитетан багремов, липов или шумски мед, посетиоци су могли да купе по приступачним ценама. До недеље, када се сајам наставио у Троноши, поред представљања пчелињих производа и опреме за пчеларство, организована су и стручна предавања.
19.Септембар 2017.
Посета аустралијске амбасадорке Вуковом сабору
Посета аустралисјке амбасадорке Вуковом сабору

Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) приредила је другу годину заредом у Тршићу ''Саборско прело'' завршног дана Вуковог сабора. Била је то лепа прилика да се окупе бројна лозничка удружења која се баве народном радиношћу, али и појединци вештих руку. Поред бројних посетилаца штандове је обишла и амбасадорка Аустралије у Србији Џулија Патриша Фини желећи да се на лицу места увери како је спроведен пројекат ''Креативне визије'' који је њена амбасада финансирала.
            - Ту смо да бисмо видели како је спроведен пројекат ''Креативне визије'' током којег су жене обучене за пустовање вуне. То је за нас веома важно зато што се Влада Аустралије и моја амбасада залажу за оснаживање жена уопште, нарочито економско, а овај пројекат обухвата и очување културног наслеђа. Сматрамо да треба изаћи из Београда јер се о једној земљи не може судити само на основу њеног главног града. Поред тога, аустралијски утицај у овом крају расте развојем пројекта ''Јадар'' компаније ''Рио Тинто'' и задовољство нам је да помогнемо - рекла је Финијева на крају посете ''Прелу'' које је обишла у пратњи Снежане Перић, директорице ТОГЛ.

16.Септембар 2017.
Председник Србије сутра у Лозници
Председник Србије сутра у Лозници
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваће сутрашњем 84. Вуковом Сабору у Тршићу. Пре тога, ујутро у 10 часова председник Вучић ће се у Градској управи Лознице задржати на радном састанку са градоначелницима Лознице и Ваљева, као и  председницима општина Осечина, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ и Бајина Башта. Због великог медијског интересовања за ову посету Лозници и Тршићу за све новинаре и медијске екипе предвиђен је организовани превоз од Градске управе Лознице до Тршића. Долазак сопственим возилима на само место догађаја, због очекивано велике посете Сабору, није могућ па је зато и за све грађане, посетиоце и учеснике ове манифестације организован бесплатан аутобуски превоз из оба правца.
15.Септембар 2017.
Обележен јубилеј
Обележен јубилеј
Музеј Јадра у Лозници навршио је три деценије свог постојања, а овај значајан јубилеј обележен је изложбом коју је приредила ова установа уз подршку Центра за културу „Вук Караџић". Музеј је комплексног типа и садржи предмете из свих области живота и рада људи овог краја, од праисторије до 1950. године. Формиране су збирке које су сваке године употпуњавање, па тако сада археолошка збирка поседује више од 170 предмета, етнолошка 410, историјска 516, уметничка, нумизматичка 195, збирка ордења 39 и преко 1.500 докумената и фотографија. Од ове године поставка је проширена излагањем моноксила, чамца издељаног у стаблу храста, пронађеног у Јелаву на обали Дрине. За овај вредан експонатски примерак изграђен је посебан анекс у дворишту музеја где му је обезбеђена заштита и сви потребни услови за чување после конзервирања.
14.Септембар 2017.
Питијада у Клупцима
Питијада у Клупцима
Удружење жена „Калина" из лозничке приградске Месне заједнице Клупци, у сарадњи са Туристичком организацијом Лознице организоваће 16. септембра седму „Питијаду", манифестацију на којој ће вештине у припреми слатких и сланих пита одмерити домаћице, али и мушкарци склони кулинарству, пише београдски Блиц. Пријава такмичара је до дана такмичења у 12 сати, а жири, којег ће чинити гости из братске месне заједнице Зеленика (Црна Гора) и новинари, прогласиће најуспешније и уручити им пригодне награде. Следи дегустација за све посетиоце а део припремљене хране биће употребљен у хуманитарне сврхе.
14.Септембар 2017.
Промоција књиге
Промоција књиге

Програм 84. Вуковог сабора настављен је синоћ у Лозници представљањем Издавачке куће „Клио". Књижевно вече у сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић посвећено је књизи „Срби од 1903. до 1914. године: Историја идеја", објављеној пре две године, а говорили су њен приређивач др Милош Ковић, историчар, и др Слободан Наумовић, антрополог, професори универзитета и аутори, као и Наташа Ђелошевић, заменица директора ИК „Клио". Како је речено, књига је посвећена једној од највећих епоха српске историје.
            - Доба краља Петра Првог Карађорђевића, уочи самог Првог светског рата, донело је општи препород и изузетна достигнућа у науци, књижевности, уметности, музици, политици, војној вештини. Она и данас јесу, и могу да буду, узор сваког духовног прегнућа у српској култури - чуло се на књижевној вечери.
            Ко су били ови људи и како данашње време види њихова дела, ко су заиста били Гаврило Принцип и Драгутин Димитријевић Апис, у шта су веровале тадашње српске политичке елите, само су нека од питања на које одговоре у овој књизи нуди низ водећих српских историчара, историчара књижевности, историчара уметности, филозофа, социолога, антрополога, археолога, музиколога. Саборовање је настављено и у Вуковом дому културе где су гусларско вече приредили чланови Школе гусала "Сандић" из Београда и гусларске секције КУД „Караџић" из Лознице.

13.Септембар 2017.
Вече посвећено Манастиру Троноши
Вече посвећено Манастиру Троноши

Другог дана Вуковог сабора у Лозници је представљена издавачка делатност Матице српске. У сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић говорили су аутори професор др Ђорђе Ђурић, професор др Бранко Бешлин и професорка др Исидора Бјелаковић. У вечерњем термину од 20 сати на сцени Вуковог дома културе чланови КУД „Караџић" извели су колажни програм посвећен јубилеју седам векова Манастира Троноше.
            Кроз причу о светињи у којој је своја прва знања стицао Вук Караџић, којем је и посвећена манифестација стара 84 године, представили су се рецитатори, гуслари, народни оркестар и група певача КУД „Караџић".

12.Септембар 2017.
Предсаборски дани
Предсаборски дани
Туристичка организација града Лознице и ове године је узела учешће у подршци манифестацији „Вуков сабор", како у предсаборским данима тако и на сам дан завршне свечаности. Најављено је учешће у неколико манифестација које ће се одржати у предсаборским данима а то су: „Сајам меда" „Покрени точак здравља" и „Саборско прело". Према речима Снежане Перић, директорице ТОГЛ-а, интересовање је огромно, очекује се преко сто излагача на Саборском прелу. На завршној свечаности, Туристичка организација од 11- 12 часова организоваће смотру фолклора а по завршетку програма у 15 часова на Саборишту наступиће Саборске трубе а након тога од 17 часова концерт ће извести Креативни курс гитаре.
12.Септембар 2017.
Аутобусима на Сабор
Аутобусима на Сабор
Због очекивано велике посећености 84. Вуковог сабора у Тршићу, у недељу 17. септембра град Лозница организује бесплатан аутобуски превоз за све посетиоце ове културне манифестације. Поласци аутобуса су од 9 часова са стајалишта код Железничке станице и код Робне куће у центру Лознице. Одвијаће се циклично, сваких 15 минута, саопштава Градска управа Лознице. Аутобуске линије за превоз посетилаца сабора из Тршића ка Лозници  поново су активне после 13 часова, по завршетку ове свечаности.
12.Септембар 2017.
Министар културе отворио Сабор
Министар културе отворио Сабор
У Вуковом дому културе, у Лозници је почео вишедневни програм 84. Вуковог сабора на којем је  добродошлицу гостима и посетиоцима упутио  градоначелник Видоје Петровић, док је саборовање озваничио  министар културе и информисања Владан Вукосављевић. Он се, говорећи о овом догађају у култури Србије, задржао на континуитету од скоро осам и по деценија. - Вуков сабор је трајао, сијао јаком светлошћу у култури и просветитељству и тој традицији се данас са дубоким наклоном поклањамо, као и сећању и сенима Вука Караџића и свему ономе што је учинио за нас из области културе - рекао је министар Вукосављевић. - Чувајући културу ми чувамо и своју националну државну виталност - поручио је Вукосављевић, додајући да је Министарство културе и информисања у процесу јавне расправе за нацрт стратегије културног развоја за период од десет година, од 2017. до 2027. године. Ради се о стратешком документу који Србија никад није имала, а у ком ће се наћи важне теме попут језичке културе, заштите језика и писма. Вукосављевић је изразио наду у подршку свих грађана Србије, посебно за одржање чириличког писма. - Ћирилица је угрожена као писмо. Њу деца уче у школи и учиће је вазда, то није спорно, али дух времена је такав да се ћирилица користи мало, све слабије и слабије. Вуков сабор, саборовање, као и отварање Образовно-културног центра "Вук Караџић" у Тршићу јесу путокази на путу којим треба ићи - казао је министар културе отварајући манифестацију посвећену реформатору српског језика. У уметничком делу програма наступио је глумац Иван Бекјарев, а концерт су приредили Бојана и Никола Пековић са оркестром. Седмодневно саборовање у Лозници и Тршићу је у знаку обележавања седам векова Манастира Троноше, 230 година од рођења Вука Караџића и 250 година од рођења Филипа Вишњића. Током саборских дана биће изведено близу двадесетак програма, а завршна свечаност је 17. септембра на саборишту у Тршићу, када ће беседу одржати председник Србије Александар Вучић.
11.Септембар 2017.
Битка изнад облака
Битка изнад облака
103. годишњица од Гучевске битке обележена је протеклог викенда крај спомен-  костурнице на Гучеву. Програм је подразумевао протоколарно полагање венаца, обраћање представника града Лознице и председника Удружења за неговање традиције ослободилачких ратова. Предавање о Гучевској бици казивао је Милош Дејановић, аутор књиге „Битка на Гучеву 1914 - епопеја на прагу Србије". У делу културно-уметничког програма учествовали су: Милутин Ђуричић, гуслар, етно група „Лозице", Зорица Рајкова Лукић и Невена Кокановић. За све заинтересоване грађане организован је превоз са железничке станице.
07.Септембар 2017.
Усвојен ребаланс буџета
Усвојен  ребаланс буџета
Скупштина Лознице јуче је на првој седници после летње паузе, усвојила извештај о извршењу градског буџета у првој половини године и донела одлуку о његовом трећем ребалансу. У првих шест месеци у градску касу слило се 829,3 милиона динара, што је 40,6 одсто планираних годишњих прихода. То је у односу на исти период прошле године повећање за 63 милиона динара или за осам одсто. Како је објаснио Зоран Томић, начелник Одељења за финансије, расходи буџета у првих шест месеци износили су 788 милиона и град нема дугове. Одборници су, убедљивом већином били сагласни за измене И допуне програма јавног предузећа "Водовод и канализација" и јавних установа - Центра за културу, Библиотеке Вуковог завичаја, Туристичке организације града, Центра за социјални рад, предшколске "Бамби" и "УФК "Лагатор". Прихватили су одлуке о исказаној расподели добити у предузећима "Топлана", "Водовод и канализација", Наш дом" и "Лозница развој". Усвојене су измене одлуке о бесповратним; дотацијама младим брачним паровима за куповину куће са окућницом у селу и допуњене одлуке о локалним административним таксама, затим о називима улица и тргова као и уговор о обављању градског приградског превоза из пакета А И Б.
05.Септембар 2017.
Мини библиотека
Мини библиотека
У Предшколској установи „Бамби", у објекту код Музичке школе представљен је пројекат „Волим да читам књигу - не шарај и не пиши по зиду" који спроводи Удружење жена „Александрина" из Лознице. Установи и малишанима поклоњена је мини- библиотека у облику кућице од дрвета и једна клупа обојена „живим" бојама. Поред тога, у дворишту обданишта засађене су саднице дрвећа и зеленог украсног растиња. Пројекат финансира град Лозница кроз јавне радове у парнтерству са Националном службом за запошљавање.
04.Септембар 2017.
Срцем до врха
Срцем до врха
У оквиру пројекта "Срцем до врха" у сарадњи са планинарским друштвом "Гучево" из Лознице организовано је планинарење на врх Фрушке горе са волонтерима Канцеларије за младе и члановима планинарског друштва. Пројекат је финансијски подржан од стране Министарства омладине и спорта преко ресурс центра УГ "Светионик". На планинарењу је учествовало 20 младих са члановима планинарског друштва и упркос лошијим временским условима, све је прошло у одличној атмосфери. Циљ пројекта је унапређење сарадње са ПД "Гучево", да се што више младих укључи у активности планинарског друштва како би кроз планинарење имали прилику да упознају најлепше природне ресурсе наше земље.
01.Септембар 2017.
Празнична честитка
Празнична честитка

Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је упутио празничну честитку грађанима исламске вероисповести поводом четвородневног празника Курбан - Бајрама.
            - Велики празници нас увек зближавају и подсећају на трајне вредности слоге, мира и љубави. Нека нас и  овај, Курбан Бајрам, празник наде и вере у бољу будућност, подсети да заједно можемо наћи снаге и разумевања у решавању свих изазова који су пред нашом локалном заједницом и државом. Честитам празник, стоји у поруци градоначелника Лознице Видоја Петровића, која је јутрос упућена из његовог кабинета.

01.Септембар 2017.
Кренула нова школска година
Кренула нова школска година
Више од 730 ђака првака у Лозници од 1. септембра по први пут ће сести у школске клупе а на своје радне обавезе кренуће укупно 9360 основаца и средњошколаца у нашем граду. Од тога 6060 основаца и 3200 средњошколаца. Градским буџетом опредељено је 20 % средстава за образовање. Ове године издвојено је 400 милиона динара а летња пауза користила се за реконструкцију школских објеката. Септембар је месец када су породични буџети додатно оптерећени набавком школског прибора и уџбеника. Тако ће као и претходних година град финансирати набавку уџбеника за децу чији су родитељи корисници материјалног обезбеђења, за децу која су смештена у хранитељске породице као и за децу са посебним потребама.
31.Август 2017.
Превенција насиља
Превенција насиља
Пројекат „Водите љубав а не рат 2", који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије у циљу заштите репродуктивног здравља младих и превенције насиља у партнерским везама, Удружење грађана „Искра- Лозница", реализовало је у партнерству са Канцеларијама за младе града Лознице, Крупња, Малог Зворника, Осечине, Бајине Баште, Лајковца и Обреновца. Пројекат траје до краја године кроз обуку преко 2000 средњошколаца у 11 школа са циљем подизања свести о неприхватању насиља у везама, разумевању родних стереотипа и стварању нулте толеранције на насиље. Шестодневна обука завршена је доделом 20 сертификата вршњачким едукаторима на којима је да од почетка школске године стечена знања и вештине пренесу у својим школама.
30.Август 2017.
Уређење гробља у Бањи Ковиљачи
Уређење гробља у Бањи Ковиљачи
Након реорганизације четири Јавна предузећа од априла месеца, посао око уређења гробља у Бањи Ковиљачи уместо ЈП „Дирекција за управљање и развој Бање Ковиљаче", поверен је КЈП „Наш Дом". На тзв „Грабичком гробљу", на годишњем нивоу обави се у просеку  око 40 сахрана, и обзиром да тај простор има стари и нови део процена је да ће он бити попуњен за наредне две године. Зато се размишља о његовом проширењу. Ово бањско гробље тренутно је ограђено и ради се на комуналном уређењу. За сада има око 600 потписаних уговора о закупу гробних места и план је да се на том простору уради капела како би се обред сахрањивања лакше обављао. Ускоро ће ово предузеће у центру Бање Ковиљаче отворити и пословни простор где ће на једном месту грађани моћи да обаве закуп гробног места, измире своје обавезе и купе погребну опрему без одласка у Лозницу. План је и да у овом пословном простору у центру Бање Ковиљаче из властитих пластеника грађанима понуде по приступачним ценама и продају цвећа. Такође, радиће се и на електрификацији дела код гробља и увођењу видео надзора.
29.Август 2017.
Ревија кућних љубимаца
Ревија кућних љубимаца
Протеклог викенда испред Вуковог дома културе, Туристичка организација града Лознице организовала је ревију кућних љубимаца. Црвеним тепихом прошетали су мали и велики кућни љубимци на радост њихових власника и показали шта све знају и умеју. У оквиру манифестације „Ројал-пет" у Лозници, бирало се за титулу најлепшег пса и мачке. У низу догађаја које је овог лета организовала Туристичка организација, ово је био прави перформанс на радост власника кућних љубимаца. У оквиру овог догађаја организован је и пратећи програм. Малишани су могли да цртају, боје и уживају са аниматорима и маскотама.
29.Август 2017.
Међународни сајам шљиве
Међународни сајам шљиве
У Осечини је завршен 12. Међународни сајам шљиве, манифестација која се традиционално одржава последње недеље у августу. Ова привредна, туристичка културна и забавна манифестација настала је 2006. године са циљем да произвођачи представе своје производе и унапреде производњу. И ове као и претходних година, на сајму шљива учествовало је око 200  излагача из Србије и земаља региона, затим произвођачи ракије, механизације и опреме за шљиварство. Уручена су и признања. Највећем извознику суве шљиве у 2016. години, породичној фирми „Техно- Божић" из Шапца, као и фирми „Јовановић-воће" из Осечине која је проглашена за највећег произвођача суве шљиве. Њима су додељене сребрни дукат, диплома и симболично чутура са шљивовицом. Сајам је отворио председник Републике Србије Александар Вучић.
29.Август 2017.
Музичка школа из Лознице и у Крупњу
Музичка школа из Лознице и у Крупњу
Основна музичка школа "Вук Караџић" из Лознице од овог септембра имаће и своје издвојено одељење у Крупњу, па ће ученици моћи да похађају један од четири одсека и тако науче да свирају на клавиру, хармоници, гитари и виолини, пише београдски „Блиц". На сваком одсеку биће максимално по девет ученика, а колико ће тачно полазника кренути у нову школску годину знаће се после пријемног испита који се организује у просторијама крупањске ОШ "Боривоје Ж. Милојевић", где ће се одвијати и настава за будуће музичаре. Ово је први пут да се и ученицима из Крупња пружа шанса да се у свом месту музички образују.
28.Август 2017.
Реализација пројекта
Реализација пројекта
Пројекат „Еко-град" ће бити финансиран од стране Министарства омладине и спорта са 300.000,00 динара. У питању је еколошки пројекат написан од стране запослених у Канцеларији за младе. Циљ овог пројекта је едукација младих на тему заштите животне средине као и промоција вредности садње дрвећа. Пројекат се састоји од три активности, садње 200 стабала на територији града Лознице и шире, затим едукација младих на тему заштите животне средине као и организација едукативне екскурзије у природни резерват „Засавицa". Циљ ексkурзије је да се млади упознају са биљним и животињским светом у резервату и да се прикупе подаци као пример добре праксе који би се могли пренети и на град Лозницу. Такође, битно је упознати младе о важности чистоће река а о свему томе ће им више информација дати стручњаци запослени у том резервату. Запосленима у  Канцеларији за младе је један од приоритета да омладину усмери на спорт и екологију, пошто су то главне теме не само у Србији него и у Европи.
24.Август 2017.
Књига о епископу
Књига о епископу
У амфитеатру лозничке Цркве Покрова Пресвете Богородице синоћ је представљана монографија "Лаврентије, празник светлости тихе" аутора Љубомира Ранковића. Скуп је организовао Град Лозница заједно са Црквеном општином лозничком поводом обележавања пола века архијереске службе епископа шабачког Лаврентија. У име домаћина и суорганизатора свечаности градоначелник Видоје Петровић је рекао да му је част да пренесе најлепше жеље његовој светости поводом 50. годишњице светосавског доприноса животу, љубави, слози и повезивању младих из матице и дијаспоре. Да му пожели добро здравље, да остане дуговечна, жива приповесна инспирација духовности и побожности. Јер, како је истакао „ваља нама из његове књиге живота, и уз његов благослов и савете, још пуно учити и научити, још пуно обавеза реализовати". - Још од 1966. године заједно сам са владиком Лаврентијем, био ми је професор и разредни старешина у Манастиру Крка. Сведок сам када је дошао телеграм од Патријаршије да је изабран за викарног епископа у Београду, али и многих каснијих значајних догађаја током његовог владичанства. Ова књига је започета пре 50 година а изашла је када обележавамо велики и значајан јубилеј - рекао је доктор Љубомир Ранковић. Епископ шабачки Лаврентије је у изјави захвалности  за свој допринос духовито истакао: Када говорим о мом владичанству, да су само шеве певале 50 година не би било лако, али бог ми је дао здравље и ја сам више него благодаран - казао је владика Лаврентије.
23.Август 2017.
Уређење парка
Уређење парка
Након реорганизације Јавних предузећа у Лозници, уређење бањског парка на око 20 хектара преузело је КЈП „Наш Дом". У парку су настављене све активности које је некада имало ЈП „Дирекција за управљање и развој Бања Ковиљача". Оно што предстоји у наредном периоду у бањском парку јесте замена летњег са јесењим расадом цвећа. То ће се урадити из сопствене производње из цвећаре КЈП „Наш Дом", које ће попунити површину од 1259 квадрата. Наставиће се радови на кошењу као и остали сезонски послови.
23.Август 2017.
Бренд лидер Југоисточне Европе
Бренд лидер Југоисточне Европе
Према одлуци стручног колегијума седме Бизнис конференције „Туристичко тржиште Југоисточне Европе - СЕЕТ 2017", Специјална болница за рехабилитацију „Бања Ковиљача", је и ове године као и претходне добила високо признање- бренд лидер Југоисточне Европе у области медицинског и велнес туризма. Награда се додељује за постављање нових стандарда у конкуренцији целог туристичког тржишта Југоисточне Европе кроз организациону и оперативну изврсност, континуиране инвестиције и иновације, мултидисциплинарност садржаја и услуге највишег квалитета. Додељује се на основу низа стандардизованих критеријума а они подразумевају иновативност, висок степен тржишне препознатљивости и позиционирања аутентичног производа. Награда се додељује тринаест година у циљу афирмације најистакнутијих компанија и институција, појединаца и медија који континуираним, позитивним развојем и иновативним стратегијама постављају више стандарде, унапређују тржиште и дају допринос у популаризацији привредног потенцијала и креирања конкретног тржишног имиџа региона. Награда ће бити уручена директору Специјалне болнице Александру Јокићу крајем септембра у Београду.
22.Август 2017.
Грађани у саобраћају
Грађани у саобраћају

У току је реализација пројекта истраживање ставова учесника у саобраћају, коју за потребе Агенције за безбедност саобраћаја реализују МХМ-пројект д.о.о. и Факултет техничких наука Нови Сад. Досадашња истраживања на овом пољу су показала да већина учесника у саобраћају зна да је одређено понашање у саобраћају небезбедно или законски недозвољено, али има погрешан став о томе. Због тога је важно истражити ставове становништва и уочити које су области најургентније, када је у питању превентивно деловање  и промена свести становника о значају безбедног учешћа у саобраћају. Стога вас молимо да и преко нашег сајта пружите подршку и узмете активно учешће у овом истраживању.

Online Упитник је доступан путем следећег линка:
https://goo.gl/forms/ok65SAAI1mWDrnUp1

22.Август 2017.
Свети Нектарије Егински
Свети Нектарије Егински
Поводом седам векова манастира Троноше у овој светињи прослављен је велики хришћански празник Преображење Господње. Том приликом у храму је био изложен део моштију грчког Свеца Нектарија Егинског кога поштују православци и други верници. Велики број верника окупио се од раног јутра у манастиру где су могли да целивају део моштију овог свеца које су касније пренете у цркву на Саборишту у Тршићу где је служен акатив Светом Нектарију и одржано предавање у част овог свеца.
21.Август 2017.
Пријем за епископа
Пријем за епископа
Јубилеј „Седам векова Троноше" је велики догађај у Јадру и Српској православној цркви због којег ће ускоро и његова светост Патријарх Иринеј посетити овај крај и своју молитву придружити нашим у овом манастиру када у календару наше цркве под 17. септембром буде инаугурисан датум Светог Стефана Јадранина Јовановића. То је данас на пријему код градоначелника Лознице Видоја Петровића рекао епископ Шабачки Лаврентије који уз јубилеј манастира слави свој полувековни архијерејски стаж. - Троноша је кула светиња, она је светлост која је у мраку ропства окупљала српску сиротињу, као што пламена свећа окупља лептирове. Спасавала је многе душе у судбоносним данима прошлости. Седам дана је велико време када је човек у невољи а камоли седам векова у којима је остало много тешких животних искушења српског народа. Благодарни смо Господу и осећамо велики пијетет према прецима нашим који су све то осетили и животима платили а нама оставили слободу, веру и поштење. Троноша нас је данас окупила као љубав према светињама и прошлости јер је допринела да се душе народа очувају, засветле и да будемо пример осталима око нас као што су преци наши били. Тим речима његоиво преосвештенство још једном је исказало захвалу овом поднебљу, где је провело своје рано ретињство и школовање. Према речима градоначелника Лознице Видоја Петровића, овде је данас представљен цео приграмски сасдржај велике свечаности Троноше која се поклапа са Вуковим сабором и отварањем научног центра у Тршићу и којој ће поред великих црквених великодостојника присуствовати и високи државни званичници. Честитајући епископу педесетогодишњицу плодне мисије градоначелник је захвалио његовом преосвештенству на снажној подршци коју је Лозница имала од епархије и њега лично.
21.Август 2017.
Улагање у образовање
Улагање у образовање
Град Лозница и ове године за образовање у буџету за 2017. годину определио је 408 милиона динара, што је 18, 3% укупног буџета. Од ове своте за капитална улагања и реконструкцију школских објеката у овој години издвојено је 20 милиона динара, изјавио је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. - За град Лозницу образовање је приоритет и сваке године се из буџета издвајају значајна финансијска средства а такође се обезбеђују средства и са републичког нивоа. Додељују се ђачке и студентске стипендије, градске новчане награде, издваја се новац за едукацију наставника и сваке године летња пауза се користи за реконструкцију школских објеката, нагласио је Ђокић.
21.Август 2017.
Обележена 103. годишњица Церске битке
Обележена 103. годишњица Церске битке

Годишњица Церске битке, једне од најзначајнијих победа српске војске у Првом светском рату предвођене Степом Степановићем, као и прве савезничке победе у том рату, обележена је и ове године, на Преображење. Државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је подсетио да се окупљањем одаје почаст славним и храбрим српским војницима за које током четири дана реч повлачење није постојала и да повлачења није било, као и да је српска војска храбро одолевала надирању знатно бројнијих и јачих аустроугарских трупа. Окупљеним грађанима се обратио градоначелник Лознице Видоје Петровић који је истакао да се ова  битка није  могла избећи, „већ једноставно с витешким поносом војевати: таквим поносом због којег би неке церемоније из нашег региона морале да се угасе, а њихови промотери заћуте и  покају када славе „своје августовске олује и масовне злочине". Битка на Церу је зато, када је реч о српској војсци, била прва Балканска олимпијада антифашизма. Зар треба подсећати како се чувени Чешки пук из аустроугарске војске приклонио команди српских снага, зар не ваља истицати да овде победници нису извели ниједан ратни злочин, реако је Петровић. Венце поводом 103. годишњице код спомен - костурнице "Церска битка" у Текеришу положили су потомци церских ратника, представници власти, чланови удружења ветерана, поштоваоци историје и многи други.
            У част церским јунацима јуче је одржан осми Церски марш, посвећен војводи Живојину Мишићу током којег је око 2.000 учесника пешачило од Лознице и Шапца до Текериша трасом дугом тридесетак  километара.

18.Август 2017.
Креирај живот
Креирај живот

У  просторијама Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине, 16-17. августа 2017. године, одржана је друга обука за потенцијалне кориснике средстава „Програма подршке почетницима за започињање посла - Start up" у 2017. години у оквиру кампање „Креирај живот" Развојне агенције Србије.
Тема обуке била је „Припрема пословног плана и пословање са банкама" и обухватала следеће теме:
   1. Сврха пословног планирања,
   2. Важност израде пословног плана,
   3. Процес припреме и израде пословног плана,
   4. Сарадња са банкама.

Обуку је успешно завршило 13 полазника.
18.Август 2017.
Почео Фестивал фолклора
Почео Фестивал фолклора
На овогодишњем фестивалу фолклора у Лозници своја умећа представиће ансамбли из Бајине Баште, Јање, Угљевика, Мостара, Липничког Шора и Лознице. Наступом глумаца, фолклорнох ансамбла и народног оркестра КУД "Караџић", као и фрулаша Рада Обрадовића из Ваљева, те изложбом ликовних радова Оливере Аџић из Лознице, модном ревијом Удружења жена "Александрина", почели су пратећи програми манифестације чији домаћин је КУД "Караџић". Уз подршку градске Туристичке организације, специјални гости програма прве вечери били су чланови лименог оркестра "Фара фанфара" из Португалије, који су приредили концерт у Бањи Ковиљачи, у бањском парку поред фонтане, а потом од 21 сат на шеталишту испред Вуковод дома културе.
17.Август 2017.
Државна свечаност у Текеришу
Државна свечаност у Текеришу

Државна церемонија обележавања 103. годишњице од Церске битке биће одржана у суботу, 19. августа 2017. године са почетком у 11 часова у спомен - комплексу „Церска битка" у Текеришу. Делагацију Србије, заједно са представницима града Лознице, предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, Зоран Ђорђевић. Церемонија подразумева одавање почасти, пригодан уметнички програм и протоколарна обраћања. Крај спомен - костурнице у Текеришу венце ће, такође, положити представници Министарства одбране и Војске Србије, градова Лознице и Шапца, Општине Крупањ, као и представници бројних удружења и грађана опредељених за неговање традиција ослободичаких ратова  Србије.
            Организатори  свечаности су Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Србије , Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић" у Лозници. После државне церемоније  биће одржан културно уметнички програм Друштва српских домаћина под називом „Час историје". Други део програма посвећен великом историјском догађају наставља секод школе „Степа Степановић" у Текеришу.

17.Август 2017.
Међународни фестивал фолклора
Међународни фестивал фолклора
Град Лозница и Бања Ковиљача од 17. до 19. августа биће домаћини међународног фестивала фолклора којег организује КУД „Караџић" у сарадњи са Туристичком организацијом града Лознице и Удружењем жена „Александрина". Фестивал ће почети у четвртак, програмским садржајима у улици Јована Цвијића испред Вуковог дома културе где ће у 19 часова бити одржана модна ревија из колекције лозничког удружења жена „Александрина", реализоване у оквиру петомесечног пројекта „Равнотежа". Програм ће бити употпуњен изложбом слика лозничке сликарке из Београда Оливере Аџић, која ће на својим радовима приказати богато осликане народне ношње из свих крајева Србије а гост вечери биће и фрулаш из Ваљева Раде Обрадовић. Прве фестивалске вечери најављен је и концерт португалског оркестра „Фара Фанфара".
16.Август 2017.
Трајна подршка селу
  Трајна подршка селу
Ради подстицаја развоја руралних средина, подмлађивање села кроз повећање наталитета као предуслова за покретање привредних активности Град Лозница је у 2016. години обезбедио пет милиона динара као бесповратну помоћ младим брачним паровима који желе да живе на селу. Скупштина града донела је одлуку да им се одобре бесповратна новчана средства за куповину сеоске куће са окућницом до 50 ари. Тим поводом  Градско веће Лознице је 12. децембра 2016. године донело одлуку о расписивању јавног позива за куповину сеоских кућа са окућницом. Maда је владало велико интересовање у првом кругу овог пакета који има значај трајне активности града на њега се, са комплетном документацијом, јавило  четири породице при чему две нису испуњавале услове па су само две оствариле право да добију по милион динара што им омогућава да реше своје стамбено питање и започну нови, лепши живот, наводи се у информацији из Секретаријата Градског већа. Из ове градске службе потврдили су вест да  за 2017. годину град Лозница планира да издвоји још шест милиона динара за исту намену.  Према њиховим сазнањима код доделе ове врсте помоћи, и ове године, приоритет ће имати просветни и здравствени радници, пољопривредни инжењери и техничари као и ветеринари јер су те професије најпотребније у сеоском подручју.
15.Август 2017.
Посета из Француске
Посета из Француске
Градоначелник Лознице Видоје Петровић јуче је са сарадницима примио Живку Парк (32), посланицу Народне скупштине Републике Француске. У срдачном и отвореном разговору размењена су парламентарна искуства и исказано јединствено залагање за проширење обостране сарадње. Госпођа Парк је кандидат за председницу Одбора за француско - српске односе и то ће бити још један од мотива да се ова сарадња директно унапреди и са градском скупштином Лознице. Ова млада дама постала је француска држављанка 1999. године, а тачно 18 година касније, као кандидаткиња странке Република у покрету (REM) изабрана је за посланицу Народне скупштине Републике Француске.
14.Август 2017.
Моточашће 2017
Моточашће 2017
Више стотина љубитељa двоточкаша из целе Србије, земаља региона и других делова Европе oкупила је и овог августа мотористичка ревија „Моточашће. Стигли су у подрињску лепотицу мотоциклисти из Аустрије, Немачке, Словеније, Мађарске, Хрватске и БиХ. Бајкери су „змајеве" провозали од Бање Ковиљаче до Лознице и назад до кампа где се одржавају бајкерска спортска надметања, а у вечерњим сатима рок концерти. Прве вечери на сцени су се представили састави "Авалок", и „Урбан експиријенс" из Лознице, као и „Ватрена вода" из Панчева, док је за суботу одржан концерт бендова „Кросроуд" (Лозница), „Ватрена вода" (Панчево) и „Меџик буш" из Београда.
14.Август 2017.
Тројка из блока
Тројка из блока
Хуманитарним кошаркашким турниром у шутирању тројки "Тројка из блока" протеклог викенда је у хали УФК "Лагатор" обележен Дан младих. Турнир је у сарадњи са лозничком Канцеларијом за младе и уз подршку града Лознице организовала хуманитарна организација ''Срби за Србе''. Градска управа подржала је одржавање турнира у склопу обележавања Дана младих, а члан Градског већа Ненад Радић рекао је да Лозница придаје много значаја и младима и спорту и да издваја доста новца из буџета у те сврхе. - Ово је већ традиционална манифестација и има хуманитарни карактер па је град Лозница подржава, као што пружа подршку и свим другим сличним догађајима, а наставиће тако и убудуће - рекао је Радић, у Градском већу задужен за спорт. ''Тројка из блока'' досада је окупила више од 12 хиљада људи у осам земаља, а расејање, од Канаде до Немачке и Швајцарске сакупља на турнирима новац за исте породице за које се он прикупља и у отаџбини.
08.Август 2017.
Књижевно вече
Књижевно вече
У среду, 9. августа, са почетком у 20.00 часова, у Библиотеци Вуковог завичаја одржаће се књижевно вече са нашом суграђанком, Браниславом Бранком Илић. 
            Бранка је годинама уназад глумица Позоришта КУД "Караџић", позната и препознатљива по својим многобројним улогама. Њен глас је један од најлепших женских гласова у нашем граду, са најчистијим акцентима и беспрекорном дикцијом, без ког је немогуће замислити многобројне културне програме.
            На вечери у Библиотеци под називом " Уметност, моје друго ја!" уз Бранку ћемо се присетити значајних догађаја из њеног уметничког живота, њених улога, омиљених стихова и свега онога што је обележило једну изузетну уметничку каријеру ове познате лозничанке.
07.Август 2017.
Трубачи најавили регату
Трубачи најавили регату
Концертом трубачког оркестра Драгана Павловића из Гуче, испред Вуковог дома културе свечано најављен почетак 13. дринске регате, коју организује град Лозница у сарадњи са Малим Зворником и Зворником у Републици Српској. На стази дугој двадесетак километара наступило је преко 200 пловила са око 1.500 учесника. Организатори „Дринске регате" још једном су успели да окупе велики број заљубљеника у реку, пловидбу и добро дружење. Било је ту различитих пловила, од гумених, ручно рађених до наменских чамаца за речну пловидбу уз музику, а на појединим пловилима и роштиљ. На Жићиној плажи у Бањи Ковиљачи приређен је пригодан програм, свирале су "Драгачевске трупе", а за све учеснике регате традиционално је припремљен и војнички пасуљ.
04.Август 2017.
У суботу сви на регати
У суботу сви на регату

Традиционална Дринска регата у организацији града Лознице и под покровитељством суседа из Зворника и Малог Зворника у суботу ће бити одржана  13. пут. Старт је у Малом Зворнику, у 10 часова а учесници се могу пријављивати већ од осам сати. - Бринемо се и о природи па ће учесници добити одговарајуће кесе за отпатке које ће на циљу регате одложити на одређено место, а комунално предузеће ће их уклонити. На Жићиној плажи приредићемо пригодан програм, свираће трубачки оркестар из Гуче, а за учеснике регате биће традиционално припремљен и војнички пасуљ - каже члан Градског већа у Лозници Мирослав Радуловић.
            Ових дана уређени су прилаз Жићиној плажи и сама плажа  а помоћник градоначелника Дејан Сталовић каже да регата Лозници доноси много  и у маркетиншком и у финансијском смислу  јер је Ковиљача овог лете  пуна гостију. Финансијска корист огледа се у томе што је у Бањи Ковиљачи тешко наћи слободно место, смештајни капацитети су попуњени - рекао је Сталовић.

02.Август 2017.
Куће за осам породица
Куће за осам породица
У оквиру другог подпројекта регионалног програма стамбеног збрињавања у Републици Србији град Лозница добио је могућност да стамбено обезбеди избегличке породице кроз изградњу монтажних кућа. За осам породица које до сада нису имале могућност да се стамбено обезбеде урађене су нове монтажне куће, за које су јуче у Градској управи Лознице уручени кључеви. Ради се о кућама које су урађене на парцелама чији су власници управо те, избегличке породице, а квадратура кућа је различита и  зависи од броја чланова сваког домаћинства. Локацијске услове, грађевинску дозволу и сву осталу документацију која је потребна за изградњу кућа, као и неопходне прикључке обезбедиле су саме породице. Град није имао финансијског учешћа, осим што је допринео изради пројекта у оквиру овог Програма стамбеног збрињавања. На тај начин су, како је објаснио заменик градоначелника доктор Радован Дивнић, омогућили да се стамбено обезбеди осам избегличких породица које живе на територији града.
31.Јул 2017.
Силазне рампе су превентива
Високе дневне температуре  на територији града Лознице које се од данас најављују у интервалу од 37 до 40 степени могле би имати негативан утицај на здравље и живот људи а могу бити и потенцвијална опасност  за појаву пожара.  Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници већ је дао упутства јавним предузећима и установама да за потребе грађана у селима горњег Јадра изграде силазне рампе ка реци  Јадар за употребу у случају суше, при напајању сточних грла или за друге потребе. На то је данас подсетио помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, наводећи да су две навозне рампе изграђене у Великом Селу, две у Брадићу  а данас ће једна бити завршена у Цикотама, на реци Раковици. Он је рекао да је према закључку Градског штаба за ванредне ситуације и Дом здравља у Лозници добио задатак да серијом медијских оглашавања саопштава како да се понашају грађани у данима високих температура, са обавезом увођења у посао већег броја патронажних екипа и санитетских интервенција. Две цистерне са пијаћом водом су према информацији из предузећа Водовод и канализација доступне на местима где је у граду највећа концентрација људи - пре подне на Зеленој пијаци , а поподне иза старог дела Градске управе, на градском шеталишту. Цистерне свакодневно довозе воду мештанима Зајаче и Корените, али ако буде затребало, биће доступне и за друге делове града где је отежано водоснабдевање. На снази је и даље апел да се ватра не пали на отвореном простору и да се градска пијаћа вода не расипа на заливање башта и травњака, истакао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.
26.Јул 2017.
Адресни регистар Србије
Адресни регистар Србије
Министарство државне управе и локалне самоуправе је, поучено добром сарадњом на пројекту електронске управе, и овог пута изабрало територију града Лознице за први град у Републици у коме ће се имплементирати пројекат ажурирања адресног регистра. Тим поводом је јуче градоначелник Видоје Петровић са сарадницима одржао радни састанак са представницима кабинета председнице Владе, представницима ЈП Поште Србије, Републичког геодетског завода, представницима подручног одељења Републичког завода за статистику из Шапца, ПС Лознице, Сталне конференције градова и општина и Градске управе Лознице. Реч је о започетој активности у целој Србији чији је циљ унапређење и ажурирање адресног регистра и регистра просторних јединица, као и смањења административних обавеза у области одређивања имена улица на територији насељених места. Сам поступак унапређења и ажурирања адресног регистра спроводиће се кроз елаборат уличног система и елаборат нумерације и пренумерације кућних бројева. Како је реч о великом и одговорном послу, који ће се одвијати у континуитету и у више фаза разраде по насељеним местима, формирана је Радна група у коју су поред представника Градске управе, Градског већа, Скупштинског тела за утврђивање назива улица и тргова, укључени представници службе за Катастар непокретности, Поште, Полицијске станице и подручног одељења Републичког завода за статистику. Задатак радне групе је да активном улогом и сарадњом са Кординационим радним телом Владе Србије допринесе благовременом ажурирању адресног регистра у којем ће свака улица у насељеним местима добити свој назив и сваки објекат кућни број.
21.Јул 2017.
Булевар, обданиште, нове улице
Булевар, обданиште, нове улице
Новац који ће Лозница добити од Министарства привреде, које је после спроведених поступака јавних набавки остварило уштеду од 17,5 милиона динара, биће употребљен за идејно решење, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење реконструкције Булевара Доситеја Обрадовића, од Улице Слободана Пенезића до Улице Владислава Броњевског. Реч је о саобраћајници са дуплим тракама која пролази кроз центар града, а Лозници је за ту намену одвојено милион и 260 хиљада динара. - Други пројекат са којим смо конкурисали код Министарства привреде је доградња обданишта "Бамби". И поред новог вртића на Лагатору, које прима око 300 малишана, на листи чекања остало је око 230 деце. За доградњу објекта у близини музичке школе потребно је око 68 милиона динара и са тим пројектом смо прошли код Министарства привреде. Оно ће финансирати 40 одсто, а остатак буџет града - каже за "Блиц" Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника. Од истог министарства Лозничани очекују одговор и за пројекат уређења Железничке улице, од шабачког пута до Улице Луке Стевића, чија је предрачунска вредност 25 милиона динара. Ђокић додаје да се и за комплетну реконструкцију Улице Светог Саве такође очекује подршка, а вредност те инвестиције је око 78 милиона динара. - Канцеларија за јавна улагања одобрила нам је 14,5 милиона динара за реконструкцију амбуланте у Лешници, као и 11 милиона за сређивање крова и столарије у ОШ "Анта Богићевић", док је Министарство здравља конкурисало код ове канцеларије са пројектом надоградње интерног одељења у лозничкој Општој болници и то вреди око 80 милиона динара, као и за њену котларницу - каже Ђокић.
20.Јул 2017.
Новац и за Лозницу
Новац и за Лозницу

Међу осам локалних самоуправа којима ће Министарство привреде расподелити уштеђених 17,5 милиона динара налази се и Лозница, објавиле су Лозничке новости.
            Министарство привреде је, после спроведеног поступка јавних набавки и остварених уштеда, одлучило да у овој години подржи додатних осам локалних самоуправа у изради пројектно - техничке документације за изградњу и унапређење индустријских и пословних зона, инкубатора и кластера, обнављање браунфилд локација, као и развијање саобраћајне и комуналне инфраструктуре. Поред Лознице биће подржани и Коцељева, Бач, Тутин, Голубац, Житорађа, Ћуприја и Власотинце. Ову подршку локалним самоуправама у припреми инфраструктурних пројеката министарство спроводи као део Програма подстицања регионалног и локалног развоја у оквиру којег ове године већ суфинасира израду пројектно-техничке документације у 40 општина и градова.
            У зависности од степена развијености локалне самоуправе, министарство суфинансира одређени проценат укупних трошкова израде пројектно-техничке документације, док су градови и општине у обавези да финансирају преосталу вредност, саопштило је Министарство привреде.

19.Јул 2017.
Имиџ безбедног саобраћаја

У циљу подизања нивоа безбедности данас је у Градској управи Лознице одржан  радни састанак са представницима општина Крупањ, Љубовија и Мали Зворник. Поред градоначелника Лознице Видоја Петровића, као домаћина, овом скупу присуствовали су начелник Полицијске управе Шабац, начелници и командири полицијских станица у Лозници, Љубовији, Малом Зворнику и Крупњу, председник Основног суда, председник Прекршајног суда, Основни  јавни тужилац, председник Савета за безбедност у Скупштини града, представници Градске управе и Института „Ватаком" који су одржали презентацију система за напредну аутоматску детекцију безбедности учесника у саобраћају.
            Једногласно је оцењено да систем оваквог видео надзора има велики превентивни ефекат у свим сегментима безбедности као недељивог система у најширем смислу речи, нарочито у градовима  и општинама које се налазе у пограничном подручју. Овом презентацијом представљена су техничка унапређења која поред контроле у саобраћају доприносе превенцији, економичности и ефикасности у управним поступцима, како локалних самоуправа тако и судских органа.
            Закључено је да све локалне самоуправе у сарадњи са  Полицијском управом и полицијским станицама у својим срединама формирају своје оперативне радне групе које ће дефинисати пројектни задатак и учествовати у изради пројектне документације. Јединице локалне самоуправе ће за овај пројекат обезбедити средства за финансирање што ће бити дефинисано oдлуком о буџету.

19.Јул 2017.
Расподела новчаних средстава локалним самоуправама
Расподела новчаних средстава локалним самоуправама

Међу осам локалних самоуправа којима ће Министарство привреде расподелити уштеђених 17,5 милиона динара налази се и град Лозница.
            Министарство привреде је, после спроведеног поступка јавних набавки и остварених уштеда, одлучило да у овој години подржи додатних осам локалних самоуправа у изради пројектно-техничке документације за изградњу и унапређење индустријских и пословних зона, инкубатора и кластера, обнављање браунфилд локација, као и развијање саобраћајне и комуналне инфраструктуре. Поред Лознице биће подржани и Коцељева, Бач, Тутин, Голубац, Житорађа, Ћуприја и Власотинце. Ову подршку локалним самоуправама у припреми инфраструктурних пројеката министарство спроводи као део Програма подстицања регионалног и локалног развоја у оквиру којег ове године већ суфинансира израду пројектно-техничке документације у 40 општина и градова.
            У зависности од степена развијености локалне самоуправе, министарство суфинансира одређени проценат укупних трошкова израде пројектно-техничке документације, док су градови и општине у обавези да финансирају преосталу вредност, саопштило је  Министарство привреде.

17.Јул 2017.
Дијалог са грађевинцима
 

У оквиру успостављања праксе одржавања сатстанака са привредницима нашег града, по гранском принципу, данас је одржан састанак са представницима грађевнских предузећа Лознице. Ово је била прилика да градоначелник и руководство града упознају присутне грађевинаре о активностима које спроводе град и Градска управа у погледу израде урбанистичких планова, комуналног опремања градског грађевинског земљишта и функционисања електронског издавања градских грађевинских дозвола. Представници грађевинских предузећа су изразили задовољство због унапређења поменутих активности али су истовремено отворили и нека нова питања која им у овом моменту стварају одређене тешкоће.

      Закључак је да ће у сваком конкретном случају, надлежни органи Градске управе реаговати и заједничким радом доћи до решења. Једногласно је прихваћена иницијатива руководства града да ученике и студенте који су се стипендирали из буџета и за које град финансира спровођење стручне праксе упошљавају локалне грађевинске фирме. Ово је још један од начина којим се ствара могућност поврaтка наших студената у наш град. Била је то прилика да се учесници скупа позову на што активније укључивање у јавне расправе и увиде у процесу израде планских докумената.

17.Јул 2017.
Пет награда стигло у Лозницу
 

Признање "Капетан Миша Анастасијевић" уручена су у Ваљеву предузећима и појединцима за допринос развоју Колубарског и Мачванског округа, као и Србије у целини. Међу 17 добитника је   Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице  за допринос развоју Лознице, "ЕП Белт" Лозница за стратегију развоја,  "Пејак Хандел" Бања Ковиљача је признање уручено  као најбољем партенру, ГП "Опек" Лозница за квалитет производа и услуга а фирми  "Нелли" Лозница за најдинамичнији развој. Награда "Капетан Миша Анастасијевић" је годишња награда која се додељује најуспешнијим појединцима, предузетницима и институцијама за све регионе у Србији у оквиру пројекта "Пут ка врху" чији је циљ да подстиче и афирмише предузетништво у Србији, а који реализују Универзитет у Новом Саду и Медиа Инвент, уз помоћ Привредне коморе Војводине и регионалних привредних комора.

13.Јул 2017.
Паљење лила
Паљење лила
Лозничка црква организовала је традиционално паљење лила уочи Петровдана, а за најмлађе суграђане обезбедила је 200 бесплатних лила, направљене од трешњине коре. У порти Цркве Покрова Пресвете Богородице, пригодан програм приредили су чланови КУД „Караџић" из Лознице и гости из Аустралије, чланови КУД „Карађорђе" из Сиднеја. Група од двадесетак наших људи, која живи и ради у Сиднеју, на турнеји је по Србији и Републици Српској, а пре Лознице посетили су Бијељину. Уз промоцију српског фолклора, ово друштво се бави и хуманитарним радом, па је тако обезбедило помоћ за народне кухиње на Косову и Метохији, као и за домове деце без родитељског старања. Велики број Лозничана поздравио је је госте бурним аплаузом а потом је уследило традиционално паљење лила.
12.Јул 2017.
Школа рок гитаре
Школа рок гитаре
Двадесетак полазника Школе рок гитаре, коју при лозничком Центру за културу води Јован Ивановић, окупило се на Гучеву на седмодневном кампу како би употпунили своја свирачка умећа и разменили искуства са старијим и афирмисаним музичарима. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника рекао је да полазници користе сваки тренутак да усаврше своја знања на гитари и стекну нова искуства. - Они чине и прве кораке у тонском студију, уче да компонују и да користе ове електронске инструменте. Овај камп ја прави пример борбе против шунда и кича у музици. Кроз њега су прошле на стотине младих талената који су научили да свирају а неки се  усавршавају у иностранству. Наш град је препознатљив на музичкој мапи Србије када је у питању овај инструмент,  финансијски подржава овај камп а млади треба да знају да стојимо иза њих и иза свих њихових активности који имају за циљ стварање формалног и неформалног образовања. Желимо да младе укључимо у све сфере друштвеног живота и да они буду видљивији део друштва. Мали број градова у Србији се на овако озбиљан начин односе према младима као што је то Лозница, нагласио је Ђокић.
12.Јул 2017.
Асфалтиран пут до Гучева
Асфалтиран пут до Гучева
Асфалтирање пута у дужини од 9,8 километара, од скретања код Специјалне болнице за рехабилитацију  до спомен-костурнице на Гучеву, завршено је, рекао је Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице.- У наредним данима ће се радити сређивање банкина, постављање вертикалне саобраћајне сигнализације и одбојне ограде на местима где је то предвиђено. Извођачи радова очекују да све то буде завршено до краја месеца, чиме би пројекат био у потпуности реализован - истакао је Сталовић. До Гучева се до сада стизало уским путем, по лошем коловозу, а реконструисана саобраћајница имаће најмању ширину од четири метра, заштитне ограде, потпорне зидове на критичним местима где прете клизишта и одрони, проширења за мимоилажење возила и системе за одводњавање. Радове финансира држава, изводи их ПЗП ''Ваљево'', а њихова укупна вредност је око 85 милиона динара.
11.Јул 2017.
Дринска регата
Дринска регата
13. по реду међународна регата „Дрина је само једна" биће одржана 5. августа са стартом у Малом Зворнику и циљем на чувеној Жићиној плажи у Бањи Ковиљачи. Као и претходних година, и ове године је организатор град Лозница а покровитељи су општина Мали Зворник, град Зворник из Републике Српске и МЗ Бања Ковиљача. Старт регате је у 10 а циљ око 14 часова на Жићиној плажи у Бањи Ковиљачи. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника истакао је да оно на чему је град Лозница претходних година инсистирао јесте чињеница да ће се посебна пажња обратити на безбедност свих учесника регате. - И ове године имаћемо  добру сарадњу са пограничном, саобраћајном полицијом, Домом здравља, професионалним рониоцима и свим другим службама које ће учинити да спуст протекне мирно и безбедно на задовољство свих учесника али и организатора. Посебна пажња ће се посветити и питању екологије по чему је овај крај познат. Сви учесници ће добити одговарајуће поклоне, постоје правила регате којих треба да се придржавају а на циљу ће бити послужен традиционални војнички пасуљ за све учеснике и госте регате, рекао је Сталовић. У сарадњи са Туристичком организацијом града Лознице биће приређен традиционални културно- уметнички програм. Обезбеђен је и превоз аутобусима са поласцима у 8 и 8 и 30 часова са станице на Воћару и Бањи Ковиљачи, а сви они који имају чамце а немају превоз до Малог Зворника треба да се јаве МЗ Бања Ковиљача а они ће у сарадњи са Организационим одбором обезбедити превоз.
11.Јул 2017.
Информација са Градског штаба за ванредне ситуацицје
Информација са Градског штаба за ванредне ситуацицје

Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници по препуруци Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије формирао је оперативни тим за  активности у време екстремно високих температура током лета. Јавности се упућује апел о забрани паљења ватре на отвореном простору, на пољопривредним поседима или у близини шумских парцела. На локалитетима где је  веће присуство грађана биће постављемне две цистерне са пијаћом водом: од 8 до 11 часова код нове зелене пијаце, а од 18 до 21 час у улици Јована Цвијића, иза старог дела Градске управе. У низу мера и активности је обавеза да се омогући несметани прилаз механизације водотоковима  Јадра, Цернице, Криваје, Корените и Жеравије. Ту ће се формирати мањи базени за техничку воду неопходну за подручја где може доћи до прекида редовног водоснабдевања. Зато је на снази  апел за рационалну потрошњу воде у домаћинствима што је у надлежности инспекцијске службе, Комуналне полиције и јавног предузећа „Водовод и канализација". У данима високих температура лознички Дом здравља мора појачати број патронажних екипа које треба да допринесу здрављу грађана, наводи се у мерама и активностима оперативног тима Градског штаба за ванредне ситуације.
            Градски  штаб за ванредне ситуације је прихватио информацију о водоснабдевању целе територије града у летњем периоду.  Примарни цевовод ка Зајачи је завршен, одвијају се послови на секундарној мрежи и резервоару, саопштено је из лозничког Водовода. Овај дистрибутер  је задужен и за противпожарну воду са 150 хидраната који су у сталној провери исправности. Прихваћен је извештај са оперативним мерама заштите и спасавања од шумских пожара који је представила Ватрогасно спасилачка јединица из Лознице са закључком да се настави контрола проходности шумских путева на приватним и државним поседима и омогући несметано кретање модернизованих ватрогасних камиона.

07.Јул 2017.
Омладински волонтерски пројекти
Омладински волонтерски пројекти
У просторијама Омладинског центра одржана је конференција за медије поводом почетка конкурса за финансирање омладинских волонтерских пројеката у циљу подстицања активизма и волонтирања младих у оквиру програма „Млади су закон" који финансира Министарство омладине и спорта. Конкурс је намењен креативним младим људима који кроз активно учешће и волонтерско ангажовање желе да у својој локалној средини направе промене из различитих области. На конкурс се могу пријавити удружења младих и неформалне омладинске групе састављене од најмање пет чланова, као што су ђачки или студентски парламенти, разне омладинске секције и друге групе младих са територије Мачванског и Колубарског округа. Неформалне омладинске групе морају имати минимум једну пунолетну особу. Предложени омладински волонтерски пројекти би требало да буду спроведени у периоду од 12. августа до 31. октобра 2017. године. Вредност једног  пројекта може износити између 30 и 100 хиљада динара.
06.Јул 2017.
13. регата 5. августа
Тринеста Дринска регата у организацији града Лознице биће одржана у суботу, 5. августа, саопштено је из Одбора за обележавање ове туристичко рекреативне манифестације. Старт је у 10 часова са Дринског кеја у Малом Зворнику а завршница у Бањи Ковиљачи, на популарном купалишту Жићина плажа у 14 часова. Раније регате су имале по неписаном правилу увек око 250 чамаца и пловила на којим је било више од хиљаду учесника, каже Дејан Сталовић, помоћник градоначелника, подсећајући да су у току организационе припреме са покровитељима регате из Зворника, Малог Зворника и  Бање Ковиљаче. Они ће се, поред осталог, старати за промоцију туризма, безбедну пловидбу дуж трасе од 19 километара и уређење прилаза плажи. Рачуна се на подршку јавних предузећа Лозница развој, Наш дом, Туристичке организације града, медија и аматера.
03.Јул 2017.
Књижевно вече
Књижевно вече

Библиотека Вуковог завичаја у четвртак, 6. јула организује промоцију новог романа Јелене Бачић Алимпић „Нигде нема те".

Позната списатељица, ауторка данас најчитанијих романа на српском језику, представиће своју нову књигу  проткану најдубљим емоцијама и моралним дилемама.

Испричан у првом лицу, нови роман доноси причу о Изабели Месини, паметној девојци пуној саосећања из малог сицилијанског села, која се пријављује за болничарку Црвеног крста како би побегла из куће своје мајке. У вихору страдања Првог светског рата, многи рањеници проћи ће кроз спретне Изабелине руке у малој пољској болници на Доломитима. Једног дана ту довозе Марка, ратног извештача из Србије који је тешко рањен и Изабела добија задатак да се након операције стара о њему. Иако странци, они ће се разумети без много речи. Мада знају да је њихова веза осуђена на пропаст, љубав ће бити јача од свих правила и ограничења.

03.Јул 2017.
Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи
Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи
У оквиру пројекта "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" у  Омладинском центру одржана је обука за представнике локалних самоуправа малозворничке и крупањске општине као и Града Лознице. Пројекат финансира Цоунцил оф Еуропе, Министарство државне управе и локалне самоуправе и СКГО, а циљ обуке је да локалне самоуправе постану поуздан сервис грађана, буду подршка развоју привреде и да се оспособе за континуиран развој у складу са начелима добре управе.
29.Јун 2017.
Научни час о Троноши
Град Лозница и Центар за културу "Вук Караџић", организовали су у лозничкој Гимназији "Вук Караџић на Видовдан научни скуп "Седам векова манастира Троноше", на којем су говорили академик Светислав Божић, професори.др Стеван Станковић, др Војислав Јелић и протођакон Љубомир Ранковић. Академик Светислав Божић, композитор духовне музике, пореклом Лозничанин, говорио је о српској духовној музици, свом стваралаштву, али и непрекидној вези са родним крајем. - Троноша се као дом богопознања огласила век после Хиландара а у часу Ваведења. Уморила се од историје, идеологија, истина и пролазника који су сматрали своје смртне часове непролазним. Да смо слушали све текстове и молитве, све напеве који се свакога дана и ноћи изговарају под њеним сводом, можда би избегли многе тешке часове и искушења.  Троноша је веома озбиљно енергетско духовно поље које емитује гласове и симболе, она је исто што и Хиландар на Светој Гори, слави исту славу - рекао је Божић. - Као географ и као Цвијићевац, сматрам да уз овог светског научника, Вук Караџић и Троноша чине свето тројство, нешто што Јадар има само једном у милиенијуму, једном од постанка до краја света. Вук, Цвијић и Троноша, три су синонима Јадра, непоновљива у времену и простору. Можемо да направимо данас већу цркву од Троноше али значајнију никада нећемо направити - рекао је професор Стеван Станковић. Професор Војислав Јелић, доскорашњи декан Филозофског факултета, који је, иначе, завршио богословију, одржао је предавање о Доситеју, Вуку и Мокрањцу, као најзначајнијим чуварима српксе баштине, а протођакон Љубомир Ранковић, уредник Гласа цркве, своје излагање посветио је архимандриту троношког манастира Стефану Јовановићу, који је био архимандрит у време када је и Вук боравио у Троноши. У пригодном делу програма учествовала је певачка етно-група "Лозице", док је централна манифестација обележавања седам векова манастира Троноше најављена за 16. и 17. септембар.
28.Јун 2017.
Видовданско песничко причешће
Књижевна заједница Удружења књижевника Србије "Вук Стефановић Караџић" из Лознице, чланови књижевног клуба КУД "Караџић" и лозничка Црквена општина, приредили су традиционално Видовданско песничко причешће, манифестацију која се одвија по угледу на програм који се истовремено одржава у Грачаници. У порти Цркве Покрова Пресвете Богородице допринос  програму дао је и гуслар др Блажо Дошљак, док је пригодну беседу одржати протојереј ставрофор Зоран Трипић. - Косово није поље, оно није ни река, ни планина. Косово није ни земља ни вода, Косово није битка ни историја. Косово је етика једног народа, човеков пут чојства. Косово је вера, а вера је истина. То је душа једног народа, а душу још нико никоме није узео, она се носи Богу на истину. Људска јој охолост не може ништа - поручио је свештеник Трипић.
26.Јун 2017.
Светски дан борбе против кријумчарења и злоупотребе дрога
Светски дан борбе против кријумчарења и злоупотребе дрога
Тема овогодишње кампање обележавања Светског дана борбе против кријумчарења и злоупотреба дрога је „Прво саслушај". Овим слоганом наставља се са указивањем да је најпре саслушати дете или младу особу, први и основни корак који треба учинити како би им се пружила помоћ у њиховом здравом одрастању и безбедном развоју. Циљ кампање је подршка превенцији употребе дрога која је заснована на научним доказима о ефикасности, као и повећање ефективног инвестирања за добро деце и младих. У Лозници се ове године креира Локални акциони план за борбу против дрога, и то је важна активност у којој ће учествовати сви значајни актери на локалном нивоу.
26.Јун 2017.
Трим парк
Трим парк
У оквиру пројекта "Спорт-мој избор" који је финансиран од стране Министарства омладине и спорта преко Ресурс центра "Светионик", допуњене су справе у Трим парку код железничке станице у Лозници. Ово је четврта фаза пројекта "Трим парк" који је започет 2015. године и кроз 4 фазе пројекта постављено је укупно 15 справа за вежбање на отвореном као и изграђена трим стаза у дужини од 200 метара. Канцеларија за младе Лозница у наредном периоду планира отварање нових спортских терена као и игралишта за децу и децу са инвалидитетом у програму инклузије "Партиципација младих са хендикепом" који спроводи у сарадњи са Министарством омладине и спорта и локалним удружењима која се баве младима.
26.Јун 2017.
Помоћ срчаним болесницима
Представници Удружења здравствених радника са Новог Зеланда "Свети Козма и Дамјан" лозничкој Општој болници  даривали су нови модел дефибрилатора, апарата који се користи као средство прве помоћи код срчаног удара. Поклон је предао педијатар Шуман Митић из Београда, који живи у Новом Зеланду више од две деценије. Према његовим речима, Удружење здравствених радника формирано је пре пет година и редовно организује хуманитарне акције с жељом да помогне тамо где је најпотребније. - Сада је наша помоћ дошла у Лозницу, а потрудићемо се да помажемо и даље - казао је и примио захвалницу од др Тодоровића који је рекао да је то мали знак пажње. Подсећања ради, Удружење здравствених радника са Новог Зеланда прикупило је 3.300 евра за куповину дефибрилатора Интерном одељењу лозничке болнице. Акцију је премијером своје монодраме "Мудрост живљења" прошлог месеца покренула Јасна Ковачевић, када је продајом улазница сакупљено скоро 110.000 динара, а прикључили су се и неки појединци. Ова Лозничанка је са супругом др Зораном Ковачевићем, оториноларингологом лозничке болнице, дуго живела на Новом Зеланду, па је подршка тамошњих лекара и сународника била очекивана. Иначе, цена новог дефибрилатора је око пола милиона динара, тако да је сакупљено довољно новца за овај нови апарат.
22.Јун 2017.
У Лозници писац из Канаде

После боравка у тршићкој Кући писаца Лозничани су се дружили са Рејом Робертсоном, веома популарним канадским аутором и у гачерији Миће Поповића у Лозници. Центар за културу "Вук Караџић", домаћин је овом писцу чији боравак у Србији је део програма који приређује Амбасада Канаде у Београду поводом 150 година државности.

Боравак у Тршићу искористио је за рад на новом рукопису, али и за сусрете са локалним писцима и дружење са домаћинима. На јесен планира да објави нову књигу, збирку портрета песника са гитарама, студију и биографски осврт на велике северноамеричке музичаре који су били песници али и трагичне личности и који су иза себе оставили значајну музику - најавио је овогодишњи гост Куће писаца. Овај Канађанин гостоваће у Културном центру у Шапцу, а потом и у Београду.
20.Јун 2017.
Награђени најбољи ђаци
Поводом 16. јуна, Дана града Лознице данас је награђен 61. ученик основних и средњих школа. Ученици генерације и ученици који су освојили једну од прве три награде на републичким такмичењима које организује Министарство просвете свом граду су у протеклој школској години донели 52. републичке награде. Међу основним школама на подручју града Лознице најбоље резултате на републичким такмичењима из више области постигли су ученици ОШ „Анта Богићевић", а у конкуренцији средњих школа најбоља је Гимназија „Вук Караџић". За овогодишње награђивање најбољих ученика из буџета града Лознице издвојено је 445.500 динара. Уз новчане награде ученицима су подељене књиге, а ђацима генерације бесплатне пропуснице за лето на градском базену.
20.Јун 2017.
Креативни Курс Гитаре
Креативни Курс Гитаре
Креативни Курс Гитаре по други пут организовао је велики концерт на коме су учествовали полазници из 14 градова Србије. Прошле године гитаристи су по први пут у овом саставу наступали на Гитаријади у Зајечару, а овогодишњи концерт се одржао у Лозници у оквиру прославе Дана града на платоу испред Вуковог дома културе. На концерту је наступило више од 120 гитариста, који су свирали највеће рок хитове, затим jazz и bossa нова стандарде, као и најпопуларнија дела класичне музике. Гитаристи Креативног Курса поред концерта имали су организовану посету Тршићу где су посетили кућу филолога и реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, затим Етно парк и Бању Ковиљачу. Концерт се одржао уз подршку града Лознице, Туристичке организације града Лознице, Центра за културу „Вук Караџић" као и уз медијску подршку школе фотографије "Кроз објектив младих" Канцеларије за младе Лозница.
19.Јун 2017.
Две изложбе
Центар за културу „Вук Караџић" наставља серију програма из едиције „Лозничко културно лето". У уторак, 20. јуна 2017. године у 18 часова у Музеју Јадра биће отворена изложба под називом „Крстови времена", аутора Марије Шћекић Марковић, вишег кустоса етнолога - антрополога у Музеју Јадра. Тема ове изложбе је обичај постављања крстова на раскршћу, поред пута или на њиви.  То световање потиче  из паганских времена, а у Јадру се одржало и за време ропства под Османлијама, па све до друге половине 20. века. Изложбу ће отворити др Милош Матић из Етнографског музеја у Београду. Истог дана, како нас је обавестила директорка Центра за културу Снежана Нешковић Симић, у 20 часова у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић биће приређено књижевно вече истакнутог канадског књижевника Реја Робертсона, који борави у Кући писаца у Тршићу. О стваралаштву Реја Робертсона говориће Дејан Антић, уредник Издавачке куће „Карпос" и Зоран Јанковић, књижевни критичар.
19.Јун 2017.
Краљевски карневал
Краљевски карневал
Удружење грађана „Краљевски карневал" из Бање Ковиљаче, у сарадњи са Туристичком организацијом града Лознице, већ седму годину успева да донесе дух карневала у ово познато туристичко место, а да њихов рад поштују и подржавају показали су и представници Европске асоцијације карневалских градова, који су присуствовали овом веселом скупу. Више стотина учесника из различитих градова Србије, али и Словеније, Македоније и БИХ, продефиловало је око бањске фонтане, а посебно атрактивне биле су насмејане карневалске плесачице, играјући у ритму самбе. Карневалисте је предводила група бубњара на челу са чувеним Драгољубом Ђуричићем, који су  касније приредили концерт за велики број посетилаца ове манифестације.
16.Јун 2017.
Празник велике историје
Празник велике историје

Свечаном академијом у Вуковом дому културе у присуству  званица из политичког, привредног и културног живота Србије и града  обележена је 151. годишњица града Лознице. Градоначелник Видоје Петровић подсетио је да је 16. јуна 1866. године указом кнеза Михаила проглашена прва самоуправа у Подрињу, годину дана пре него у Шапцу или престоном Београду. - Лозница је са зачеља лествице девастираних средина споља и изнутра, за једну декаду, доживела позитиван обрт и постала пример добре праксе, град у процесу са јасном политиком, идејом и иницијативом, у балансу и залагању, никако у загрљају времена и оскудних прохтева - рекао је и подсетио да у години када Лозница бележи пуну деценију статуса града славимо још један велики и редак јубилеј - седам векова Манастира Троноше, светиње старије од боја на Косову, али и открића Америке. Петровић је рекао да данашња политика наше земље подразумева да у миру живимо и  радимо за нашу Србију, да стварамо услове за бољи живот свих грађана. Прослави су присуствовали министар рада, социјалне политике и запошљавања Александар Вулин, амбасадор Канаде Филип Пинингтон, гости из Руске амбасаде, више државних секретара и делегације из двадесетак градова и општина. Честитајући Лозничанима рођендан града министар Вулин је  рекао да жели да гости из далеког света Србију памте као земљу прелепе деце, храбрих и усправних мушкараца, лепих, добрих, честитих, вредних, жена, ‘'земљу где су нам деца боља него што смо ми''.

Потом су уручена градска призанања. Повељу, највише признање града, добио је епископ шабачки Лаврентије док су добитници плакета компанија ''Радаљац'', кланица ''Два брата'' из Козјака, архитекта Бранко Станојевић, гимназијалац Димитрије Павлов, др Нада Ђурић, директорка ОШ ''Кадињача'' Нада Остојић, вишеструки добровољни давалац крви Слободан Јездимировић, оснивачи фондације ''Драгослав и Љиљана Ловрић'', параолимпијац, стрелац Здравко Савановић и спортски новинар Зоран Јанковић. Изведен је пригодан културно-уметнички програм ''Троглас из наше Троноше'' у знаку јубилеја седам векова  овог манастира у коме су учествовали оперски певач Оливер Њего, глумци Иван Бекјарев и Гојко Балетић.
16.Јун 2017.
Ребаланс буџета
Ребаланс буџета
Одборници  Скупштине града донели су  одлуку о другом ребалансу у овој години коjoм су буџетска средства града од 1,9 милијарди динара увећана за 62 милиона и сада износе 2,05 милијарди. - Од Владе РС добијено је 30 милиона динара за изградњу четврте фазе језичког центра у Тршићу, 13,8 милиона добијено је за социјална давања од ресорног министарства,  седам милиона од стечајних дужника и 12 милиона динара од трансфера грађана. Такође, за пет месеци остварено је 79 милиона текућих прихода што је више него што је било у истом периоду претходне године, - рекао је Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију. Усвојен је и  завршни рачун буџета града за прошлу годину који показује да су укупни приходи и примања износили 1,76 милијарди динара што је остварење од 88,12 одсто. Како је речено, нема неизмирених обавеза по било ком основу, сви корисници и добављачи су на време намирени за своје услуге.
14.Јун 2017.
Сусрет са Светом Божићем
Сусрет са Светом Божићем
Библиотека Вуковог завичаја у четвртак, 15. јуна поводом Дана града организује сусрет са Светиславом Светом Божићем, знаменитим српским композитором и универзитетским професором. 
Светислав Божић, рођен је у Лозници 1954. године. Дипломирао је на Факултету музичке уметности Универзитета у Београду 1977. а магистрирао 1979. На истом факултету већ 1980. почиње да ради као асистент, потом, као доцент од 1988. а као ванредни професор од 1993. да би 1999. стекао звање редовног професора. 
Уз педагошки рад, Светислав Божић је несумњиво један од најзначајнијих композитора српске духовне музике засноване на православној традицији и византијском културолошком коду. Аутор је преко 200 композиција различитих жанрова од солистичких, камерних, хорских, оркестарских до вокално-инструменталних. 
Музика Светислава Божића извођена је у 17 земаља: Јапану, Енглеској, Украјини, Словачкој, на Кипру, у Грчкој, Бугарској, Мађарској, Италији, Швајцарској, Француској, Шпанији, Белгији, Немачкој, Португалији, САД, Русији. 
На сусрету у Библиотеци, Светислав Божић ће говорити о свом уметничком путу и стваралаштву, са посебним освртом на детињство и младост, које је провео у нашем граду.
14.Јун 2017.
Министарка Брнабић: Одличан пример управе
Министарка Брнабић: Лозница је одличан пример управе
Када електронска размена података заживи у целој Србији то ће значити уштеду од око 245 милиона динара, 6,7 милиона докумената и шест милиона сати чекања мање, рекла је Ана Брнабић министарка државне управе и локалне самоуправе. Она је истакла да је Лозница по великом броју критеријума једна од најефикаснијих и најбољих локалних самоуправа у Србији и једна од локалних самоуправа које су најрационалније. Њен долазак у Лозницу имао је циљ да се увери како протиче имплементација новог информационог система еЗУП и том приликом истакла да овим системом држава коначно постаје сервис грађана "да грађани не буду курири државе и не сакупљају папире за државу и иду од шалтера до шалтера трошећи своје време на скупљање папира које држава већ има", рекла је Брнабић. "Она је испод оптимума по броју запослених и одлуком о максималном броју запослених 2015. године Лозници је било дозвољено да запосли још око између 100 и 130 људи што они нису искористили. Самим тим успевају са једним бројем запослених који је испод оптималног да дају све услуге грађанима. Тај новац у буџету они штеде да инвестирају у социјалну заштиту, помоћ породиљама, породици са децом и друго. То је одличан пример управе", рекла је Брнабић. Она је навела да је следеци корак да се у сарадњи са  Ми8нистарством унутрашњих послова  заврши пренос држављанства у електронски облик који ће ако се споји са електрониским матичним књигама омогућити стварање централног регистра становника. Градоначелник Лознице, Видоје Петровић рекао је да европски пут Србије подразумева нови систем вредности и нове стандарде који ће омогућити да будемо једна од земаља која државне услуге и локалне администрације приближавају грађанима. "Ово је добра ствар за грађане Србије, увођењем електронске управе и могућношћу да на једном месту применом Закона о општем управном поступку странкама издамо за њих неопходна документа на основу којих остварују права и облике помоћи Лозница данас може да пошаље лепу поруку у нашу земљу да је ова градска управа у потпуности спремна да извршава све оно што ће бити од користи грађанима", рекао је Петровић.
13.Јун 2017.
Изложба фракталних цртежа у Лозници
Изложба фракталних цртежа у Лозници
У Вуковом дому културе у Галерији "Мина Караџић", синоћ је отворена изложба под називом "Можете и ви", по методи цртања фрактала, ауторке Љиљане С. Ракић, специјалисте, школског психолога и практиканта фракталне методе. Поред изложбе, у плану је и дводневна радионица и представљање фракталног цртежа лозничким средњошколцима. Према речима менторке Гордана Ражнатовић, ова изложба подстиче појединца на размишљање и покретање неких запитаности. - Можда ће изазвати и неке емоције, задовољство, збуњеност, можда љутњу. Напојиће чула вида и, искрено се надам да ће бар за мало покренути душу посматрача и инспирисати га да "загребе" тај оклоп и потражи своју праву истину која је у сваком од нас - наводи менторка Ражнатовић.
13.Јун 2017.
Канадски писац у Тршићу
Канадски писац у Тршићу
После израелског песника Амира Ора, који је боравио почетком маја у Кући писаца у Тршићу, лознички Центар за културу "Вук Караџић" угостиће и Реја Робертсона веома популарног канадског аутора који у Вуково родно село долази 11. Јуна, јавља београдски "Блиц". Канада ове године обележава 150 година државности па је тим поводом Амбасада Канаде у Србији планирала низ програма у које ће бити укључен и гост Куће писаца. Реј Робертсон је објавио седам романа и три књиге есеја, а награђиван је многим престижним наградама на еглеском говорном подручију. У Србији је издавачка кућа "Карпос" чије седиште је Лозници објавила његову збирку есеја под називом "Зашто не? Петнаест разлога за живот." Ускоро код истог издавача излази најновија веома читана књига Реја Робертсона о стваралаштву рок и кантри музичара под називом "Животи песника са гитарама". У току боравка Реја Робертсона у Кући писаца биће организовано представљање његовог стваралаштава у Лозници, Шапцу и Београdu.
13.Јун 2017.
Дан града
Dan grada
Лозница ће у петак 16. јуна свечаном академијом у Вуковом дому културе обележити Дан града. На централној прослави говориће градоначелник Видоје Петровић а  заслужним грађанима, удружењима и организацијама биће уручена признања. Програми обележавања већ су почели а у њих су укључене све установе, организације, јавна предузећа и бројна удружења. Тог дана и УФК „Лагатор" отвориће капије на градском купалишту када и званично почиње сезона купања. Лозница је 16. јуна 1866. године од турске касабе постала варошица а то је датум који се од 2002. године обележава као Дан града. Од 29. децембра 2007. године, Лозница је добила статус града.
09.Јун 2017.
Књижевно вече
Knjizevno vece
Синоћ је у Библиотеци Вуковог завичаја одржано књижевно вече лозничке списатељице Миланке Василић.
            Миланка Василић је рођена 1960. године, по занимању је преводилац и до сада је за издавачку кућу „Плави феникс" објавила три романа која све више привлаче пажњу читалачке публике.
            "Двојник", "Избеглица" и најновији роман "Улица бреза" све су ближи врху најчитанијих књига у библиотекама широм Србије.
            На књижевној вечери о романима Миланке Василић говорио је лектор и рецензент њених романа Драган Тошић.
07.Јун 2017.
Светски дан заштите животне средине

Ученици и наставници ОШ „Јован Цвијић" и радници КЈП „Наш Дом" низом активности обележили су 5. јун, Светски дан заштите животне средине, ове године под слоганом „Ја сам са природом". Овај дан је прилика да се скрене пажња јавности на еколошке проблеме у локалној средини. Град Лозница развио је стратегију заштите животне средине која се простире у три стратешка правца каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. -Један стратешки правац је да са Владом Републике Србије неутралишемо оне црне еколошке тачке које се налазе на нашем простору a ту пре свега мислим на депонију у Зајачи. Она је деценијски проблем који је почео да се решава. Наравно, не треба заборавити ни заостале гасове у Вискози ни цијанидне соли из ФАК- а за које је Министарство заштите животне средине уплатило новац да се тај отровни материјал измести из наше средине. Други стратешки циљ на коме је град радио јесте управљање комуналним отпадом и активности на изградњи станице за пречишчавање отпадних вода. Трећи правац када је питању заштита животне средине је да уз помоћ Јавних предузећа, Инспекцијских органа и цивилног сектора радимо на превенцији загађења вода, земље и ваздуха. Важно је и борити се против непланског сечења шума, јер то доводи до еколошких промена што може имати штетне последице а ту пре свега мислим на уништење биљног и животињског света. Takoђе би било добро да имамо навику пошумљавања урбаних средина јер шумска вегетација повољно делује на смањење штетности издувних гасова на људски организам. Град ће  подржати сваки вид активности који води пошумљавању голети. Требало би да  стекнемо навику да за свако посечено дрво ми засадимо ново, закључио је Ђокић. У заштити животне средине свој немерљиви допринос свакодневно дају радници КЈП „Наш Дом", који брину о чувању и чишћењу свих зелених површина у нашем граду. У ту сврху снимљен је и спот који би требало едукативно да делује на грађане да чувају околину.

07.Јун 2017.
Град подржао роботичаре

Град Лозница је и ове године подржао одлазак младих роботичара из Србије на европско такмичење у Француску а који је због недостатка новца до краја био неизвестан. На европском такмичењу „Еуробот 2017" које је ове године одржано од 24. до 28. маја у месту Ла рош сур јон поред студената из Европе учешће је узело и више екипа из других држава. Сва три тима из Србије су показала одличне резултате освојивши друго, шесто и десето место. На овом престижном европском такмичењу Лозницу је представљао Никола Рашевић, студент друге године Факултета техничких наука у Новом Саду, чија је екипа „Мемристор" освојила запажено, шесто место. Младе роботичаре из Србије после такмичења је примио амбасадор Републике Србије у Француској, господин Рајко Ристић који им је честитао и захвалио се за успешно представљање наше земље у свету.

06.Јун 2017.
Векови троношких разговора

Шабачка епархија и град Лозница поводом седам векова Манастира Троноша организују "Троношке разговоре" о завичају, језику, историји, свету у књигама Јанка Вујиновића. У манастиру Троноша 8. јуна на округлом столу учествоваће: професор др Миодраг Матицки, професор др Бошко Сувајџић, др Марко Недић, професор др Даница Андрејевић, професор др Јован Пејчић, професор др Славица Гароња - Радованац, мр Љиљана Шоп, професор др Добривоје Станојевић, професор др Михаило Шћепановић, професор др Малиша Станојевић, др Мићо Цвијетић, мр Милан Лукић. Скуп ће почети поздравним словом домаћина епископа шабачког Лаврентија и градоначелника Видоја Петровића. "Саопштења учесника Троношких разговора као и накнадно достављени прилози осталих књижевних историчара, писаца и професора биће објављени у посебном зборнику", каже књижевник Јанко Вујиновић,  који је рођен у селу Брадићу.

05.Јун 2017.
Здрава вода

Овог лета здраву воду добиће мештани Зајаче и Корените. У току су радови из друге фазе на водоводу у месној заједници Зајача. Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, ове године ради се примарни цевовод од 2,4 километра, а затим изградња 2,2 километра секундарное мреже и  резервоара са здравом питком водом коју ће користити око 150 домаћинстава.

Директор ‘'Водовода'' Милан Раднић каже да је  вредност радова у Зајачи је око 300 хиљада евра, а финансирају се из донације КфW банке. Према његовим речима, у склопу изградње секундарне мреже биће изграђени комплетни прикључци за становништво Зајаче које је позвао да се јаве ‘'Водоводу'' ради потписивања уговора. Они који то сада ураде платиће само законску таксу од десетак хиљада динара, а ко пропусти ову прилику, касније ће морати да плати целокупан трошак приључења на мрежу, што тренутно износи око 60 хиљада динара по домаћинству. Средином августа треба да  буду завршени радови у Зајачи, а до краја тог месеца и у Дубоком потоку у Коренити који ће почети у наредних десетак дана. Вредност инвестирања у Зајачи и Коренити је око 660 хиљада евра. Део примарног водовода од 4,5 километара у Зајачи урађен је прошле године, инвеститор је била Канцеларија за управљање јавним улагањима, а вредност тог посла око 25 милиона динара.

Локални водовод у Зајачи је ван употребе од марта 2014. када је Завод за јавно здравље Шабац утврдио да вода из тог водовода није за употребу због присуства тешких метала. Исте године је мајска поплава уништила је осам километара водовода у Коренити.

02.Јун 2017.
Сајам привреде
Сајам привреде
Град Лозница, Канцеларија за дијаспору и више привредних субјеката из овог краја који се баве различитим делатностима представиће се на овогодишњем Свесрпском сајму привреде „ЕКСПО 2017", који ће бити организован од 2. до 4. јуна у швајцарском граду Цириху. На овој манифестацији учешће ће узети и Туристичка организација града Лознице. Сајам у Цириху добра је прилика да се промовише туризам и остали потенцијали Лознице, Тршића, Бање Ковиљаче, Дрине и све наше манифестације. Са друге стране, намера је да се са Канцеларијом за дијаспору град повеже са нашим људима који годинама живе и раде у иностранству како би убудуће улагали новац код нас и  како би евентуално наши привредници могли да извозе своје производе на инострано тржиште. Снежана Перић, директорица ТОГЛ- а рекла је да су спремни за тај наступ, како са промо материјалом тако и са интересантним и аутентичним предметима који достојанствено представљају наш град. - Циљ нам је да што више људи дође и посети те наше манифестације јер су то туристи који су нама значајни. Говорићемо о лозничком лету које је пред нама, Вуковом сабору и о догађају који је за нас најзначајнији ове године а то је прослава седам векова манастира Троноша. Заједно са нама на штанду ће наступити и Специјална болница за рехабилитацију Бања Ковиљача, хотел „Ројал Спа", предузеће „Натура Tрејд" и наравно град Лозница, завршила је Перићева. Прошле године на овом привредном сајму своје производе, услуге и пројекте представило је више од 70 компанија из готово свих сектора привреде од авио-индустрије преко малих фирми и радњи до великих произвођача у индустрији хране, текстила електро и металског сектора што је поред дијаспоре подржала и Привредна комора Србије.
29.Мај 2017.
Промоција књиге
Промоција књиге
У петак, 26. маја, у Библиотеци Вуковог завичаја промовисана je књига "Разбацани азбучник", која је настала као резултат прекограничне сарадње са Црном Гором. Аутор књиге је црногорски песник Слободан Зоран Обрадовић, издавач је УГ "Реч и дело", а суиздавач Библиотека Вуковог завичаја Лозница. 
             Илустрације у књизи је одрадила наша суграђанка Марија Пантелић.
             Књига је намењена најмлађим читаоцима и штампана је екавицом и ијекавицом, а циљ јој је да најмлађој популацији приближи ћирилицу и азбуку на којој је предано радио Вук Стефановић Караџић, а чију мисију библиотека његовог завичаја наставља и негује.
             На промоцији су се као гости појавили аутори књиге - Слободан Зоран Обрадовић и Марија Пантелић.
29.Мај 2017.
Филхармонија младих у Ковиљачи
Филхармонија младих у Ковиљачи
Под диригентском палицом Ђорђа Павловича Филхармонија младих "Борислав Пашчан" из Београда, приредила је концерт у Бањи Ковиљачи. Наступили су и солисти, талентовани музичари који су у протеклом периоду освојили бројне награде на домаћим и међународним фестивалима. Концерт је одржан на тераси бањске дворане "Кур-салон", а пре филхармоније, публика је одслушала и музицирање ученика Музичке школе "Вук Караџић" из Лознице. Програм је организовала Туристичка организација Лознице у част управо завршеног 46. Ђачког вуковог сабора.
25.Мај 2017.
Стефан Јадранин - Светац
Стефан Јадранин - Светац
Архимандрит Стефан Јадранин, учитељ Вука Караџића биће проглешен за свеца. Тако је одлучено на Сабору СПЦ. Предлог да Вуков учитељ буде проглашен за свеца, дала је још почетком године епархија шабачка. Ова иницијатива је покренута у години обележавања јубилеја - 700 година Манастира Троноша код Лознице. Архимандрит Стефан био је први учитељ Вука Стефановића Караџића, велики родољуб и слободар, изузетан духовник и интелектуалац, али и човек који је пострадао борећи се за свој род. Њега су отровали Турци када је отишао да их замоли за услугу како би помогао народу коме је претила глад. Мада је знао шта га чека, није желео да седи скрштени руку и бригу о свом народу платио је највећом могућом ценом - својим животом. Сабор Српске православне цркве је завршио заседање избором новог Синода именовањем владика на упражњена епархијска места.
25.Мај 2017.
Нов државни празник
Нов државни празник
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је у Лозници да је то министарство покренуло иницијативу да Дан словенске писмености буде државни празник у Србији, наводи се у саопштењу Министарства. "Данас је Дан Светих Ћирила и Методија, Дан словенске писмености, празник који се у свим словенским земљама обележава као државни празник. Зато смо покренули иницијативу да у Србији, као у свим словенским земљама, овај дан буде државни празник", изјавио је Вукосављевић након отварања 46. ђачког Вуковог сабора у Лозници. "Ако не будемо посебно неговали и чували нашу ћирилицу, Вуково фонетско писмо са којим се можемо подичити као мало који народ на земаљској кугли, онда нећемо бити доследни наследници Вука Караџића", рекао је Вукосављевић.
25.Мај 2017.
Почео Ђачки сабор
Почео Ђачки сабор

Ђачки Вуков сабор отворен је у лозничком Дому културе  поздравним речима домаћина, градоначелника Лознице Видоја Петровића упућених гостима међу којима је био министар културе и информисања Владан Вукосављевић. - Вук је био и остао наш језички узор и један од највећих симбола на застави српске просвете. Ако је један од задатака литературе да човека учини бољим, да објасни како живот није казна него привилегија онда није било бољег пера од његовог - Вуковог. Чувамо га у музеју раног школовања, у порти манастира, у Троноши где је пре више од два века планинском стазом, свакодневно и сам, кроз букову шуму хитао на наставу овај реформатор, рекао је Петровић. Он је истакао да је нарочито  захвалан на подршци нашој влади, на челу са премијером и изабраним председником Србије Александром Вучићем што управо данас почињу радови на изградњи планинске стазе од Вукове куће до манастира у Троноши. То је најбоља потврда да нам се Вуково дело указује као житије са којим је настао наш језички космос који на делу оличавамо, каже. Министар културе и информисања Владан Вукосављевић указујући на значај очувања српског језика, нашег културног идентитета и нашег писма истиче да је у Лозници и Тршићу због три разлога: почетка Ђачког Вуковог сабора, дана словенске писмености и завршнице акције „Негујмо српски језик". Сва три повода вођена су  једном идејом а то је заштита језика, нашег културног идентитета и српског писма. - Тршић и све оно што он симболизује кроз велико дело Вука Караџића јесте један од најбитнијих елемената српског културног језгра које морамо да чувамо и негујемо - рекао је министар културе. Свечани програм настављен је  сценском бајком за децу „Девојка бржа од коња", у којој је наступио глумац Светислав Буле Гонцић, док је „Химну Вуку" извео мешовити хор лозничке Гимназије „Вук Караџић".
            Гости из Владе Србије су са руководством Лознице посетили Тршић, где је почела изградња пешачке стазе дуге четири и по километара, од Вукове спомен - куће до Манастира Троноша, који ове године обележава седам векова постојања, као и вишенаменски центар, чија изградња је у завршној фази. - Изградњом језичког центра Тршић стиче предуслове да постане исходиште наше културе, њено жариште, а има и снажне туристичке потенцијале. Зато Вуково родно село мора да остане заштичено као део нашег културног идентитета - поручио је министар Вукосављевић.

23.Мај 2017.
Сећање на Моравску дивизију
Сећање на Моравску дивизију
У дворишту издвојеног одељења основне школе „Степа Степановић" у Горњој Бадањи данас је је одржана пригодна свечаност поводом подизања спомен обележја на војничком гробљу страдалницима у Првом светском рату. - Ту леже кости војника Трећег пука Моравске дивизије, каже Милун Цветин Васић, који је иницијатор и највећи приложник подизања споменика јунацима који су за „филмску причу", каже. Он сматра да су 73 године били заборављени и да је ту остала једина костурница која није „унета" под велики споменик у Текеришу. Позивајући се на документарни материјал учитеља Мите Поповића, Васић истиче да је погођен нашом пословичном небригом чврсто одлучио да ово свето место претвори у незаборавник. Пошло му је то за рауком уз подршку града Лознице и више појединаца из Пирота и нашег краја.  На тешке дане  великог рата подсетили су историчар Зоран Тошић, публициста Слободан Ристановић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је високо плаћену цену слободе у првом рату представио потребним залагањем за стварање услова за бољи живот у садашњости. - Сада се воде битке за веће запошљавање, а за  незаборавник  је стварање новог амбијета у привреди, школству и институцијама, навео је Ђокић. Верски ритуал освештавања спомен обележја у Горњој Бадањи одржали су свештеници лозничке црквене општине а пригодан програм извели ђаци из овог села.
23.Мај 2017.
Награде Вукове задужбине
Награде Вукове задужбине
У Свечаној сали Вукове задужбине, уручене су награде Вукове задужбине за 2016. Награду за уметност добила је Бисерка Рајчић, а награду за науку проф. др Јелица Стојановић. Награде су уручили Миодраг Матицки, председник Вукове задужбине и Љубинко Ђокић, помочник градоначелника Лознице. У области уметности једногласно је донета одлука да се награда Вукове задужбине у области уметности за 2016. годину додели Бисерки Рајчић за превод „Галицијских прича" Анџеја Стасјука. Реч је о једном од доајена нашег уметничког преводилаштва. Одбор за доделу награде за науку је донео одлуку да се награда Вукове задужбине за ту област додели Јелици Стојановићза књигу „Пут српског језика и писма", коју је објавила Српска књижевна задруга у „Колу". Књига са одличним предговором проф. Милоша Ковачевића, истакао је Бошко Сувајџић, осветљава и прати најзначајније путоказе у развоју српског језика и писма. Она се главним својим језгром ситуира у време Вукове борбе за стандардизацију и кодификацију српског језика, али се у њему не докида. Књига Јелице Стојановић лингвистичка је студија, али и беспоштедна полемика, снажан апел за истином у лингвистичкој науци и научношћу у испитивању лингвистичке истине. Ове награде долазе у години када се навршава 230 гпдина од родјења Вука Стефановића Караџића, када Вукова задужбина слави три деценије рада а Српска књижевна задруга  обележава 125 година часног постојања. - Ти јубилеји су добра прича када се данас у време седам векова трајања Манастира Троноша  цела гидуна у Лозници обележава свечано, а круна ће бити отварање језичког центра у Тршићу, пред Вуков сабор у септембру, изјавио је на додели Вукових награда у Београду помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.
23.Мај 2017.
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Централни програм овогодишње „Ноћи музеја" у Лозници приређен је у Музеју Јадра, где је у 20 сати отворена изложба „Живот на Дрини - моноксил из Јелава", која по први пут званично представља дрвени чамац с краја 17. или почетка 18. века, пронађен 2011. године на обали Дрине у селу Јелав. Овај редак примерак речног пловила из турског доба, дуг 7,2 метра и тежак око 1,5 тона истесан је од једног комада храста пречника 1,2 метра, у том тренутку старог најмање 200 година. У оквиру „Ноћи музеја", лознички Центар за културу „Вук Караџић" организовао је у Музеју језика и писма у Тршићу изложбу „Вук, вук, Вук у причи" ауторке Ане Чугуровић, кустоса етнолога-антрополога и дизајнерке Елде Станковић, које су на занимљив начин одговарале на питања каква је била улога вука, а каква Вука (Стефановића Караџића) у народним веровањима и обичајима у Србији, шта је све свако од њих био и остао у народној књижевности. На отварању изложбе одржано је и предавање „Револуција и/или реформа у делу Вука Стефановића Караџића". У сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници, представљена је прва самостална изложба Миће Поповића, о чему је говорила Марина Цветановић, кустос историчар уметности, док је у 21 сат у Вуковом дому културе приказана ретроспектива студентских филмова Факултета драмских уметности у Београду.
19.Мај 2017.
Сабрани у књизи
ЛОзнички РОЦКовник – Празан џеп и други покушај
Бројни лознички рок музичари, од краја педесетих година па до данашњих дана сабрани су у управо објављеној књизи „ЛOзнички РОЦКовник - Празан џеп и други покушај" Слободана Бобана Пајића, бубњара и новинара, аутора прве књиге која се бави рокенрол сценом у Вуковом завичају. Кроз причу о групи „Празан џеп", у којој је свирао током друге половине осамдесетих година, као и о бројним другим саставима који су били активни и актуелни у неком временском периоду, представљен је и друштвени живот у Лозници, као и многе околностуи у којима се развијао културни живот у том граду. Значај књиге је и у томе што ће за данашњу генерацију бити једини полазни документ за нека будућа писања, или истраживања културног живота у Лозници. Књига је уједно и издавачки првенац недељника „Лозничке новости", који је проценио њен значај и подржао објављивање. Поред неколико донатора и пренумераната, штампање и објављивање књиге подржала је и градска управа а план је да књига буде промовисана средином јуна у оквиру програма обележавања Дана Лознице.
18.Мај 2017.
Скупштина о јавном сектору
Скупштина о јавном сектору
Одборници Градске скупштине усвојили су извештаје о пословању Јавних предузећа, и установа за протеклу годину. Томе су претходиле одлуке о потврђивању мандата одборнику Слободану Живановићу из Зајаче, са изборне листе  „Александар Вучић - Србија побеђује и престанак функције члана Градског већа Томиславу Арнаутовићу, због нове дужности." Индиректни буџетски корисници  у процесу припајања јединственом предузећу  „Лозница - развој", прешли су на други, књиговодствени обрачун и не раде више по готовинском систему. Прихваћен је извештај о раду Градског правобранилаштва. као и извештај о раду Градске управе града Лознице при чему се сходно законским принципима и начелима: рационалног и ефикаснијег рада долази до  промена начина организовања Градске управе. На десетом, редовном заседању градског парламента усвојен је План детаљне регулације урбанистичког блока између улица Владе Зечевића, Карађорђеве, Васе Чарапића и Јована Цвијића. Прихваћен је  и предлог решења о именовању директора Установе за физичку културу „Лагатор". Ту функцију ће и у наредне четири године обављати Жељко Марјановић. Дводневни рад скупштине и овог пута био је доступан гледаоцима, у директном телевизијском преносу.
16.Мај 2017.
Пројекција филма
Пројекција филма
У уторак, 16. маја у Библиотеци Вуковог завичаја у сарадњи са Ахенском мрежом за хуманитарну помоћ и Туристичком организацијом града Лознице,  биће приказан филм „100 година после". Филм је настао у периоду од 28. јула до 21. септембра 2014. године, у време одржавања маратона „Flame for Peace", у организацији групе Bühne des Friedens (Бина мира), који је кренуо из Сарајева,  прошао кроз 12 европских земаља и након 2800 километара завршио у Ахену. Једна од станица је био и наш град.
            Цео ток маратона је пратила филмска екипа на челу са Дагмар Дибелс и Томом Мефертом. Након две године монтаже, филм под називом „100 година после" је спреман за приказивање. Наши суграђани га могу погледати у читаоници Библиотеке, а почетак пројекције је заказан за 18 часова.
15.Мај 2017.
Приче о вину
Приче о вину
Музеј Јадра у суботу поподне био је премали да прими све заинтересоване да присуствују отварању прве изложбе вина познатих српских винарија под називом „Прича о Вину". Десетак излагача представило се Лозничанима са својим најквалитетнијим винима од разних сорти грожђа,  купине, јагоде, малине и вишње с коштицом. Излагаче и посетиоце поздравила је Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић", који је подржао идеју историчара Горана Вилића, кустоса музеја, да се у Лозници одржи оваква манифестацијa, а у име Градске управе поздравну реч упутили су заменик и помоћник градоначелника Радован Дивнић и Љубинко Ђокић. О историјату гајења винове лозе говорио је Горан Вилић док је у име излагача о вину причао Саво Јојић, власник винарије „Мачков подрум" из Ирига. Уз музички програм акустичног оркестра „Сањалице", приређена је презентација и бесплатна дегустација вина. Своје производе изложиле су винарије „Виница Петровић" из Велике Хоче (КиМ), „Пусула" из Ваљева, „Пиано" из Јагодине, „Деспотика" из Смедеревске Паланке, „Киш" из Сремских Карловаца, „Градина" из села Мрчић код Ваљева, „До краја света" из Ковиља, „Тошић" из Жупе александровачке и „Романса" из Ваљева. Уз дегустацију, посетиоци су могли и да купе вино које им се допало по сниженој цени.
11.Мај 2017.
Обнова кућа
Обнова кућа
Након поплава у мају 2014. године у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављеним подручјима обезбеђено је 11 нових кућа за најугроженије лозничке породице. Девет стамбених објеката изграђено је на парцели која је у власништву града на 36 ари. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника и данас је подсетио да је Лозница пре три године претрпела катастрофалне поплаве када је оштећена путна и комунална инфраструктура и поплављено преко 5000 објеката. - За санацију штете имали смо помоћ и подршку Владе Републике Србије на чему смо им посебно захвални. Ми смо из буџета одвојили средства да тим људима помогнемо али смо у овој непогоди имали и преко 400 клизишта где је на жалост један број људи остао без крова над главом. Уз помоћ Канцеларије за обнову поплављених подручја и наших пријатеља из Хаусинг центра изграђено је још 9 кућа и обновљено 22 чија је вредност била око 330000 евра, рекао је помоћник градоначелника Ђокић. Људи из Хаусинг центра су наставили са ревитализацијом поплављених подручја и даље шаљу помоћ свима који су остали без крова над главом тако да су изградили још три куће и реконструисали још 20  што је додатно улагање од 120000 евра. Имајући у виду да су и у месној заједници Стража изграђене још две куће укупна вредност тих инвестиција за стамбене објекте је око 500 хиљада евра, закључује Ђокић.
11.Мај 2017.
Посета израелске амбасадорке
Посета израелске амбасадорке

У изјави добродошлице њеној екселенцији, амбасадорки Израела госпођи Алони Фишер - Кам при јучерашњој посети Лозници и Тршићу градоначелник Видоје Петровић подсећа да је Лозница била и остала отворен град, „пространог срца да  остварења културних стваралаца као што су она која у Тршићу представља Израелац Амир Ор допринесу повезивању различитих култура а реалан живот учине лепшим, бољим и садржајнијим". То је смисао српске колевке писмености из које је стасао реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић, навео је Петровић уз жељу да и Израелци из „музеја под отвореним небом" однесу лепе успомене. Амбасадорка Фишер Кам је посетила Вукову спомен кућу, Музеје језика и писма, Кућу писаца али и новоизграђени комплекс са смештајним капацитетима јединственог језичког центра.
            ,,Пре свега, дошла сам овде да одам признање једној од највећих личности у историји Србије. Као амбасадор Израела, покушавам да посетим места која имају важност за историју ове земље. Сада разумем много боље него пре зашто је ово место постало отворена кућа за стране писце, каже израелска амбасадорка. - Дошла сам овде и поводом догађаја у коме учествује  израелски песник Амир Ор и сазнам да су четири његове књиге  преведене на српски језик. Верујем да ће кроз превод његовог дела, људи у Србији имати прилику да науче много више о израелској култури, животу, о хебрејском језику и о нашој историји. Мислим да ће кроз књижевност људи разумети колико смо блиски и колико је сличан наш менталитет, наше културе, историје, интереси и све што нас уједињује. Што се тиче нас из амбасаде, радимо највише што можемо да помогнемо овај важан посао превођења књига са хебрејског на српски и да подржимо колико год можемо спајање уметника и писаца из ове две земље и то је наравно главни разлог зашто сам дошла овде, у ово дивно место које комбинује посебну историју са прелепом природом и топлом добродошлицом - рекла је израелска амбасадорка Алона Фишер Кам, која је након посете Тршићу, са градоначелником Лознице Видојем Петровићем и члановима руководства града присуствовала књижевној вечери песника Амира Ора у Библиотеци Вуковог завичаја.

09.Мај 2017.
У потрази за азбуком
У потрази за азбуком
У Тршићу је у току међународни еколошки камп "У потрази за Азбуком" који ће се реализовати у периоду од 03.05. до 13.05.2017. године. У реализацију овог пројекта укључени су волонтери из Чешке, Тајвана, Кореје и Србије. Циљ је заштита животне средине као и едукација младих и локалне заједнице. Главне активности на кампу су уређивање корита реке Жеравије у дужини од 2км, крчење пешачких стаза, поправка мостова као и уређивање и обележавање Вукове стазе до Троноше у оквиру обележавања 700. година манастира Троноша. Камп је финансиран од стране Министарства омладине и спорта а носилац активности је УГ "Млади истраживачи Србије" у партнерству са УГ "Светионик", Канцеларијом за младе Лозница и Омладинским креативним клубом - ОК клубом. Поред партнера, велику техничко-логистичку подршку у реализацији пројекта  пружила су Јавна предузећа "Наш Дом" и " Лозница- Развој", без чије подршке  не би могао да се реализује на овај начин.
08.Мај 2017.
Олакшице у здравству
Олакшице у здравству
У Дому здравља "Др Миленко Марин" је уведена је још једна олакшица за пацијенте. У циљу лакшег и бржег заказивања прегледа у Служби опште медицине, поред постојећег броја 875-950, отворена је још једна телефонска линија са бројем 892-530 који се може користити у те сврхе. Прегледи се заказују сваког радног дана од 07:00 до 20:00 часа. Из ове здравствене установе подсећају да би обострано корисно било да ако, из било ког разлога, у међувремену дође до промене термина доласка код лекара, треба поново успоставити контакт телефонима 015/875-950 или 892-530, и на тај начин отказати преглед или договорити нови термин.
05.Мај 2017.
Јабука о Лозници
Јабука о Лозници
Телевизијска емисија ОД ЗЛАТА ЈАБУКА снимана на територији града Лознице, биће емитована данас у 14 часова на програму националне телевизије РТС-а. Њен аутор је Драган Боснић, новинар, уметнички фотограф и дизајнер чији су радови заступљени и публиковани у више електронских и ревијалних медија. На овој телевизији резервисан је и репризни термин емисије - у недељу, 7. маја у 16:30 минута.
04.Мај 2017.
Отворена летња сезона
У Специјалној болници за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, свечано је отворена летња туристичка сезона. У име домаћина госте је поздравио др Александар Јокић, директор ове Установе а сезону је свечано отворио др Мехо Махмутовић, државни секретар Министарства здравља. За културно- забавни програм били су задужени глумац Тихомир Арсић, Биља Крстић и група „Бистрик“, као и бенд „Трио пасаж“. Гости на свечаности су били и Дејан Сталовић, помоћник градоначелника, Снежана Перић директорица Туристичке организације града Лознице, Мирослав Радуловић члан Градског већа задужен за туризам, директори Јавних предузећа и установа као и многобројни гости.
У Специјалној болници за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, свечано је отворена летња туристичка сезона. У име домаћина госте је поздравио др Александар Јокић, директор ове Установе а сезону је свечано отворио др Мехо Махмутовић, државни секретар Министарства здравља. За културно- забавни програм били су задужени глумац Тихомир Арсић, Биља Крстић и група „Бистрик", као и бенд „Трио пасаж". Гости на свечаности су били и Дејан Сталовић, помоћник градоначелника, Снежана Перић директорица Туристичке организације града Лознице, Мирослав Радуловић члан Градског већа задужен за туризам, директори Јавних предузећа и установа као и многобројни гости.
04.Мај 2017.
Мото сусрет
Мото сусрет
У Бањи Ковиљачи је протеклог викенда одржан трећи по реду мото- сусрет под називом „Гучево челенџер 2017" у организацији мото-клуба „Хард Ендуро" уз покровитељство града Лознице. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника је рекао да је ово  манифестација која у себи спаја и туристичку и спортску ноту. -Организација је била одлична, више од 150 учесника се током суботе и недеље такмичило у разним дисциплинама у савлађивању препрека. Ово је важна спортска и културна манифестација и као таква препозната је и подржана од града Лознице. Испунила је све аспекте лепог и квалитетног дружења у Бањи Ковиљачи без обзира на лоше временске услове и привукла је велики број посетилаца. Желим да истакнем да су учесници били не само из Србије већ из целог региона и са те стране ће ова манифестација имати значајну подршку града и у будућности, закључио је Сталовић.
04.Мај 2017.
Сајам цвећа
Сајам цвећа

Туристичка организација града Лознице у сусрет првомајским празницима по први пут је организовала у Бањи Ковиљачи манифестацију под називом „Сајам цвећа".
            Снежана Перић, директорица Туристичке огранизације истакла је да је идеја о овом сајму потекла од бројних удружења грађана и излагача. - Ове године имамо преко 50 излагача и надамо се да ће и ова манифестација постати традиционална. У Специјалној болници за рехабилитацију je организовано свечано отварање  туристичке сезоне завршила је Перићева.
            Дејан Сталовић помоћник градоначелника је рекао да ће ова година након великих инфраструктурних улагања у Бањи Ковиљачи бити година када ће град Лозница организовати велики број догађаја и манифестација. -Сви путеви ка Бањи Ковиљачи и Лозници су потпуно реконструисани а у току је и реконструкција магистралног пута ка Гучеву у дужини од осам километара. Имали смо у суботу једну сјајну манифестацију „Гучево челенџер 2017" са преко 150 учесника из целе Европе. Подсетићу да смо пре две недеље имали један успешан Ускршњи сајам у Лозници тако да је то нешто ново, сваке недеље по један догађај тако да сви они који долазе у наш крај понесу сјајне утиске, нагласио је Сталовић.

03.Мај 2017.
Прекогранична сарадња
Прекогранична сарадња

У организацији Сталне радне групе за рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи, у хотелу „Ројал Спа" у Бањи Ковиљачи одржан је седамнаести састанак групе заинтересованих страна „Дрина- Сава" прекограничног региона.
            Састанак је био посвећен реализованим активностима у оквиру ЕУ  пројекта „Подршка регионалној сарадњи и равномерном територијалном развоју земаља Западног Балкана у процесу ЕУ интеграција. Представљени су резултати Грант шема у склопу пројекта „Рурални развој кроз интегрисано управљање шумским и воденим ресурсима у Југоисточној Европи". Групу заинтересованих страна „Дрина-Сава" региона чине представници јавног, приватног и цивилног сектора из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Састанку су присуствовали и представници града Лознице.
            Визија Сталне радне групе за рурални развој је да промовише иновативан и одржив пољопривредни и рурални развој кроз сарадњу региона, како би се побољшао живот у руралним подручјима у земљама Југоисточне Европе.

03.Мај 2017.
ПАКТ и локална самоуправа
ПАКТ и локална самоуправа
У Градској управи града Лознице представљене су заједничке активности Подрињског Антикорупцијског Тима и локалне самоуправе. Овај пројекат финансира Програм Уједињених нација за развој (УНДП) који у Србији спроводи Београдски фонд за политичку изузетност у сарадњи са ПАКТ-ом и локалном самоуправом. Поред нашег града, у овај пројекат је укључено још 15 градова из Србије. Начелник Одељења за финансије Зоран Томић подсетио је на који начин се доноси буџет једне локалне самоуправе и каже да без обзира што смо сада на крају априла, све припреме за израду буџета града за наредну годину су увелико почеле. На овој конференцији изнет је и податак да се у истраживању агенције „Стратеџик маркетинг", дошло до података да 40% испитаних грађана у више градова на територији Србије није упознато и није заинтересовано за начин доношења буџета локалних самоуправа јер сматрају да немају утицаја на то. Томић каже да су процедуре једноставне и поново позива грађане и удружења да узму учешће у јавним расправама о буџету и на тај начин дају свој активан допринос око његовог доношења. - Жеља нам је и тежња да овај правни акт буде што транспарентнији, закључио је Томић.
03.Мај 2017.
Размена ученика
Размена ученика
Гимназија „Вук Караџић" из Лознице и представници средње школе из Карецано Мађореа на обострано задовољство настављају програм међународне сарадње. Они већ неколико дана бораве у Лозници а у Градској управи организован је пријем за ђаке, наставнике и представнике овог италијанског града. Они су гости Лознице и Гимназије „Вук Караџић", која је пре 13 година успоставила сарадњу са младима из ове пијемонтске области. На пријему који је у Градској управи организовао градоначелник Лознице Видоје Петровић са сарадницима, оцењено је да ова два града настављају започету сарадњу кроз размену ђака, културну и привредну сарадњу. Од 2006. године па до данас, кроз овај пројекат културне размене прошло је 550 италијанских и српских ученика где је било укључено и много породица. До сарадње лозничке гимназије са пријатељима из Италије дошло је захваљујући хуманитарној организацији „Персона Миенте", коју представља госпођа Анизе Гранди. Присутнима се обратио и Танцио Сорањи, представник ове хуманитарне организације и захвалио на пријему. Гости из Италије ће поред посете лозничкој гимназији обићи и знаменитости лозничког краја.
28.Април 2017.
Одржана седница Градског већа
Одржана седница Градског већа

Градско веће града Лознице је на 39. редовној седници разматрало и усвојило информације о пословању Јавних предузећа, установа и организација за период јануар-децембар 2016. године и исти упутило Скупштини на усвајање.
            Индиректни буџетски корисници који су у процесу припајања ЈП „Лозница-Развој", прешли су на други, књиговодствени обрачун односно не раде више по готовинском принципу него по обрачунском систему и због тога се њихови извештаји третирају у два сегмента. Чланови Градског већа су размотрили и прихватили извештај о раду Градске управе града Лознице за 2016. годину. Извршена је промена начина организовања сходно законским принципима и начелима: рационалност, функционалност и ефикасност у раду Градске управе.
            Град Лозница је добио подршку Савета Европе преко СКГО на пројекту Управљање људским ресурсима  и подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе на  пројекту подршка спровођењу Акционог плана стратегије реформе јавне управе, реформе локалне самоуправе од 2016- 2019. године, који ће допринети бољој организацији и већој ефикасности служби Градске управе. На седници Градског већа усвојен је и План детаљне регулације блока између улица Владе Зечевића, Карађорђеве, Васе Чарапића и Јована Цвијића, и размотрен и усвојен Извештај о раду Градског правобраниоца.

27.Април 2017.
Потписан уговор са Министарством омладине и спорта
Потписан уговор са Министарством омладине и спорта

У 20 градова и општина широм Србије, и ове године биће реализовани пројекти намењени запошљавању младих и подстицању омладинског предузетништва, стварању услова за квалитетно провођење слободног времена, упражњавању здравих стилова живота, подстицању активног учешћа младих у друштвеним процесима, процесима доношења одлука и развоју сервиса у локалним срединама, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта од 31 милион динара.
            Ове године, Канцеларији за младе Лозница одобрена су новчана средства за реализацију пројекта "Еко Град" у износу од 304.550,00 динара. Пројекат "Еко Град" има за циљ промоцију важности заштите животне средине, едукацију младих и локалне заједнице о мерама које је потребно преузети како би се еколошка ситуација поправила као и мерама за одрживи развој екологије на локалном нивоу.. У току пројекта ће се реализовати садња 100 стабала на територији града Лознице, а предност ће имати површине које нису засађене садницама.
            Поред садње, млади ће имати прилику да учествују у разним едукацијама из области заштите животне средине а планиран је обилазак природног резервата "Засавица" као једног од резервата који обилује богатом флором и фауном. Носилац пројекта је Канцеларија за младе Лозница у оквиру конкурса за подршку јединицама локалних сауправа у Србији. Локалне самоуправе спадају у ред најзначајнијих партнера Министарства омладине и спорта у остваривању циљева Националне стратегије за младе и Закона о младима.

24.Април 2017.
Добијена акредитација
Добијена акредитација
Градоначелник Лознице Видоје Петровић заједно са својим сарадницима посетио је Дом здравља поводом добијања сертификата на период од седам година. Он је поздравио и у име Градске управе честитао директорици и запосленима на сертификату добијеном након процеса ресертификације. - Свако је дао свој допринос и свако има одређене заслуге за оно што је урађено. Добијање сертификата треба да Вам служи на понос али треба да буде и нешто што ће Вас подстицати да у даљем раду померате те границе на опште добро и Вас који радите у овој установи али посебно наших грађана који су корисници здравствених услуга. Има места да се ти стандарди унапређују, сведоци смо и да је ресорно министарство на челу са министром Лончарем ушло у један посао који је дуго чекао а то је да се од утврђивања процедуре код пријема пацијената па све до његовог даљег збрињавања и процеса хоспитализације има јединствен протокол и методологију на територији читаве Србије било да је реч о Дому здравља или било којој Општој болници или некој клиници односно институту. Издвојили смо значајна финансијска средства у протекле четири и по године, 49 милиона и 357 хиљада динара за различите видове финансијске подршке, пре свега набавке опреме. За ову годину смо планирали средства у износу од 10 милиона и 808 хиљада динара. Релативно брзо ћу имати састанак са ресорним министром где ћу тражити да Општа болница добије скенер а у скоријој будућности и ренген апарат, истакао је градоначелник Петровић.
20.Април 2017.
Фестивал глумачких остварења аматера Србије
Фестивал глумачких остварења аматера Србије
На сцени Вуковог дома културе свечано је отворен 11. Фестивал глумачких остварења аматера Србије на којем ће своје глумачке таленте представити аматерска позоришта из Пожаревца, Великог Градишта, Алексинца, Ћуприје, Старе Пазове, Богатића и Лознице. На саму идеју о покретању фестивала рођеној у КУД „Караџић", са циљем да се интезивира културна  сарадња са другим позориштима и ансамблима и развијају искуства у припремању представа указао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, који је отворио овогодишњу манифестацију за коју је рекао да има свој профит, програм, публику и препознатљиву позоришну атмосферу. Овогодишњу смотру отворио је домаћин фестивала Позориште КУД „Караџић" премијером позоришне представе „Јелисаветини љубавни јади због молера", рађеној по тексту Милана Јелића и у режији Марка Ђурића из Београда. По традицији, представа домаћина игра се ван такмичарске конкуренције а жири публике за глумицу вечери прогласио је Тијану Крстић. Фестивал ће трајати до уторка 25. априла када ће у част награђених глумаца агенција „Сцена" из Београда одиграти професионалну позоришну представу „Брачни превртљивци". Стручни жири ће на крају фестивала најуспешнијима доделити награде у више категорија.
13.Април 2017.
Честитка градоначелника Видоја Петровића
Честитка градоначелника Видоја Петровића

Драги суграђани,

            Велики празници подстичу разумевање трајних вредности које пуно значе јер су подсетник на радост победе живота, духовног мира и здравља. Зато је светли празник Христовог Васкрсења наш највећи празник јер уноси очекивану срећу, љубав и радост у све домове.
            Надам се да ће нас радост овогодишњег Васкрса, који у истом дану славе Хришћани, подсетити да су толеранција и солидарност вредности које су наша трајна инспирација.
            Желим да овај празник посебно честитам, како грађанима који га славе тако и епархијском сестринству Манастира Троноша у Троноши где празновање траје пуних седам векова, од када постоји ова духовна светиња.
            У дану којем се радује цео хришћански свет, нека васкрсну слобода, мир, јединство и све вредности које су вековима у нама.
            Драги Лозничани, желим да радосне празничне дане проведете у миру, радости и благостању, са вашим породицама и пријатељима, уз традиционални верски поздрав: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ.

                                                                                                                                                           Градоначелник
                                                                                                                                                           Видоје Петровић

12.Април 2017.
Споразум Лознице и СКГО
Споразум Лознице и СКГО
Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је у својству представника једне од десет изабраних локалних самоуправа, у просторијама Сталне конференције градова и општина у Београду потписао споразум са генералним секретаром СКГО Ђорђем Станичићем чиме је започета нова етапа сарадње локалних власти у области јавног и приватног партнерства. Подршка коју ће Лозница добити у наредних 18 месеци обухватиће процену тренутне ситуације у овој области у нашем граду, анализу до сада спроведених пројеката као и оних који су погодни за реализацију овог партнерства, стручне обуке и анализе главних препрека у имплементацији оваквог вида сарадње, као и препоруке за унапређење и подршку у једној фази израде пројеката. Све активности реализује  Стална конференција градова и општина у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ - друга фаза" уз подршку Владе Шведске и у партнерству са Шведском асоцијацијом локалних власти и региона. Сврха овог програма је пружање подршке и даља припрема градова и општина у Србији за приступање ЕУ кроз унапређење квалитета услуга, јачање дијалога између кључних актера и ефикасније локалне администрације, а у складу са принципима добре управе и поштовањем родне равноправности и људских права. Изабраних 10 градова и општина добиће стручну подршку СКГО да у наредних 12 до 36 месеци припреме прву емисију муниципалних обвезница (Књажевац), започну брендирање града (Краљево), реализују јавно-приватно партнерство (Бач и Лозница), унапреде сарадњу јавног и приватног сектора кроз пословне савете (Кнић и Лазаревац), унапреде ситуацију у превенцији и управљању ванредним ситуацијама (Осечина) и унапреде услуге у областима управљања отпадом, отпадним водама и снабдевања водом (Зрењанин, Крушевац и Чајетина).
11.Април 2017.
Новости о Лозници
Новости о Лозници

- Чим је грануло пролеће, у Јадру су почели радови на двадесетак важних путева и улица, а начини финансирања послова су различити: или средствима локалне самоуправе или заједничким улагањем са мештанима, или новцем које је издвојила држава Србија. - Сви путни прилази граду сада су као стакло, док су друмови према Бањи Ковиљачи, Шапцу, Ваљеву и Малом Зворнику већ урађени по највишим стандардима. Осим што су од непроцењивог значаја за све овдашње људе, поменути радови ће много значити и за развој туризма у овом делу земље, па нам посебно значи комплетна реконструкција пута који од Бање Ковиљаче води до врха планине Гучево. Тих десет километара ће јавно предузеће "Путеви Србије" коштати више од 85 милиона динара - каже градоначелник Лознице Видоје Петровић, не скривајући задовољство због чињенице да је и републичка власт препознала потенцијал легендарне планине. Зато ће на овој траси, до краја маја, поред осталог бити изграђени систем за одводњавање, аутобуско стајалиште са окретницама код споменика српским јунацима из Великог рата, осам мимоилазница, плато код споменика површине 400 квадрата, 600 кубика потпорног зида у жици, 300 метара такозване одбојне ограде, те ће бити постављено 106 саобраћајних знакова.
            Обележавањем хоризонбталне сигнализације већ су завршени  радови на три и по километра пута од Липничког Шора до уласка у средиште града, вредни готово 28 милиона динара, колико је издвајило  ЈП "Путеви Србије" и 2,3 километра асфалта кроз село Доње Недељице које су финансирали мештани И локална самоуправа.

10.Април 2017.
Светски дан Рома
Светски дан Рома
На Тргу Јована Цвијића у средњошколском парку обележен је 10. април, Светски дан Рома пригодним културно- уметничким програмом у реализацији професора и и ученика Техничке школе из Лознице. Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности рекла је да Омладински центар, Град Лозница и УГ „Искра" подржавају обележавање овог дана дужи временски период да би се омогућило да неромско становништво буде боље информисано ко су познати Роми и колико је њихова култура уткана у нашу, да се смање стереотипна мишљења и предрасуде о Ромима, а тиме ће се смањити и дискриминација. -„Бољи положај Рома ће се постићи њиховим већим учешћем у друштвеном животу. Ромкиње треба да се образују јер су често дискриминисане у својој заједници и жртве су породичног насиља. Циљ је да се Роми што више образују јер ће тиме унапредити свој положај и положај целог друштва, закључила је Тања Глишић Матић.
10.Април 2017.
Лазаревдан у Чокешини

У порти манастира у Чокешини, испред споменика који је 1890. године подигнута у част 203 устаника  обележена је 213. годишњица од чувеног боја вођеног између српских бранилаца и турске војске. Центар за културу „Вук Караџић", локална самоуправа, месна заједница и Манастир организовали су свету архијерејску литургију, парастос и пригодан програм у којем су учествовали група певача КУД „Караџић" и рецитатори лозничке гимназије. Најпре је одржан историјски час, где су венце положили представници града, ученици школе из Чокешине,