Вести
21.Март 2017.
Новац за ракете, награде, куће
Новац за ракете, награде, куће

Градско веће Лознице усвојило је годишњи извештај Штаба за ванредне ситуације са оценом да су у протеклој години испуњени сви плански и ванредни задаци чиме је унапређен систем заштите и спасавања становништва на територији града Лознице. Прихваћена је одлука Одељења за привреду о склапању споразума са Републичким хидрометеролошким заводом Србије у циљу функционисања система противградне заштите за сезону која почиње 15. априла. Полазећи од значаја пољопривреде као сегмента развоја Лознице градска управа ће, и ове године, поред новца који ће стрелци добијати из републичког буџета, финансијски стимулисати све који су ангажовани на 25 станица. Из Одељења за привреду залажу се да се набавка ракета реализује благовремено, 12 комада по једном противградном месту.
            Лозница у континуитету има најдужу финансијску подршку  за студенте и ученике. Градску награду, сада увећану, из буџета током академске и школске године добијаће 145 омладинаца. За најбоље студенте, а има их 107, месечно ће се издвајати по десет хиљада динара уместо досадашњих осам, а по пет хиљада имаће 38 најуспешнијих средњошколаца. Градско веће Лознице прихватило је извештај Комисије која је разматрала и доделила финансијска средства за лечење 29 тешко оболелих Лозничана. Да би се унапређивао овај систем социјалних потреба чула се иницијатива да се отвори и посебан рачун  у који би се финансијски приливале наменске уплате из најразличитијих донација за здравље.
            Према информацији секретаријата Градског већа у Лозници, у децембарском поступку позива за добијање бесповратних средстава за куповину кућа са окућницом на селу, јавило се више од педесет породица али је само две остварило те принадлежности. Јер, како је констатовано, циљ ових мера нема социјални профил миграционих кретања већ подстицајну функцију демографског јачања, подмлађивања и развоја рурарних области Лознице.

17.Март 2017.
Хуманни средњошколци
Хуманни средњошколци
Вуков дом културе у Лозници синоћ је био тесан да прими све  који су купили улазницу за хуманитарни концерт којег су организовали ученици Средње школе "Свети Сава" за помоћ седамнаестогодишњој другарици Ивани Глигорић чије лечење траје већ годину дана и коју у наредном периоду очекују још три хемотерапије. Због великог интересовања оних који су желели да помогну, организатори су обезбедили и два видео бима на којима се преносити концерт на којем учествују оркестар "Вожд", КУД "Караџић", Дечји црквени хор "Свети Сава" и вокални солисти Сања Маврак, Марко Тадић и Магдалена Врачић. Према првим проценама организатора од продаје улазница протекле две недеље прикупљено је око милион динара.- Иако нам временске прилике у марту нису ишле на руку, нисмо одустајали па смо и по киши и по ветру продавали улазнице са печатом школе по цени од 200 динара - кажу ученици који су учествовали у акцији.
15.Март 2017.
О младима западног Балкана
О младима западног Балкана
Оснивањем управног одбора Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РИКО) подстакнута је иницијатива из Берлинског документа у овој области друштвеног живота која ће, по речима Милице Шкиљевић, из кровне организације Канцеларије дати јаче импулсе цивилном друштву, школама, установама културе. Трибина у Омладинском центру у Лозници је, поред упознавања спектра активности који повезује омладину западног Балкана, била  припрема за писање нових пројеката међународне сарадње шест држава на конкурсима Европске уније: Србије, Македоније, БиХ, Црне Горе, Косова и Албаније, рекла је Чкиљевић. Она је пренела очекивање да би први конкурси могли бити расписани до краја ове године. Садашње је сазнање, базирано на истраживачким испитивањима, да су млади врло ниско мотивисани на мобилност и  да су ретке њихове посете вршњацима који живе у државама региона. Први бенефит Регионалне канцеларије за младе, који ће демантовати стару праксу, биће путовања на тематске семинаре који ће развијати идеје за нове пројекте.Такође, и школе имају препоруку да у неки свој нови курикулум уврсте додатне програме који дају шира знања и вештине, речено је.
13.Март 2017.
Креирај живот
Креирај живот
Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине у Лозници представила је осам нових програма Развојне агенције Србије у оквиру кампање „Креирај живот" намењених микро, малим и средњим предузећима и предузетницима. Данијела Марковић, директорица РРА рекла је да је прошла година била година предузетништва и да је влада јасно ставила до знања да ће такав начин помоћи привреди бити настављен и у наредним годинама. - Ове године стартовала је кампања „Креирај живот" која се састоји од шест нових програма. Развојна агенција је 6. марта објавила јавне позиве и имамо два  програма која су стартовала раније тако да је то укупно осам нових програма. Један од програма намењен почетницима у бизнису је тзв. програм подршке Старт аповима. - То је програм који је стартовао прошле године и који директно финансира и спроводи Развојна агенција Србије. Намењен је свима који намеравају да започну самосталну делатност. За овај програм влада највеће интересовање, прошле године на територији наше Регионалне развојне агенције било је пет кандидата који су успешно прошли све фазе и на крају је троје кандидата потписало уговор јер се њих двоје из личних разлога повукло, нагласила је директорица. Што се тиче осталих програма они су намењени већ постојећим предузетницима, микро, малим и средњим предузећима као што је програм подршке извозницима и промоцији извоза, програм подршке развоју конкуретности, подршке иновативности, програм подршке економском развоју као и програм подршке Министарства привреде за набавку опреме али и програм подстицаја развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању 2017. године.
10.Март 2017.
Обавештење бирачима
Обавештење бирачима

Обавештавају се бирачи, да по Закону о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС", број 104/09, 99/11), МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ, ОДНОСНО У ЗЕМЉИ ПО БОРАВИШТУ - ИЗАБРАНОМ МЕСТУ ГЛАСАЊА, НАЈКАСНИЈЕ ДО 11.03.2017. ГОДИНЕ ДО 2400 ЧАСА.
            С обзиром да је за поступање по овим захтевима Законом искључиво стварно и место надлежна општинска, односно Градска управа, то је Градска управа града Лозница, ОБЕЗБЕДИЛА РАД ДУЖИ ОД РАДНОГ ВРЕМЕНА У ПЕТАК 10. МАРТА И У СУБОТУ 11. МАРТА 2017. ГОДИНЕ ДО ПОНОЋИ.

10.Март 2017.
Регионални састанак
Регионални састанак
У Омладинском центру одржан је регионални састанак Националне Асоцијације Канцеларија за младе из централне и западне Србије на којем су координатори имали прилике да размене искуства, изазове и добре праксе у свакодневном раду. Тања Глишић Матић, начелник Одељења за друштвене делатности изразила је захвалност Националној Асоцијацији Канцеларија за младе и Министарству омладине и спорта што су изабрали Лозницу за домаћина овог састанка.- Тема састанка је будућа сарадња и шта је то што Асоцијација може да пружи координаторима. Идеја је да се јасно дефинише ко може да ради у Канцеларијама за младе и коју обуку треба да поседује. Друга ствар је методологија омладинског рада која треба да буде стандардизована у свим канцеларијама у Србији и последње али не и најмање важно је боља умреженост, нагласила је Глишићева. Национална Асоцијација Канцеларија за младе доприноси међусобном умрежавању и бољој комуникацији преко 150 Канцеларија за младе широм Србије са циљем унапређења квалитета рада. Улога Асоцијације је да омогући да се квалитет спровођења омладинске политике и услуга према младима подигне на виши ниво, као и да се успостави механизам за умрежавање канцеларија и омладинских организација у земљи и иностранству, што је препознато као приоритет у Локалним акционим плановима свих општина и градова у Србији.
09.Март 2017.
Лозница је име за патриотизам
Лозница је име за патриотизам
Удружење ратних добровољаца 1912- 1918. „Подриње" Лозница и град Лозница расписали су конкурс ученичких радова на тему „Лозница је име за патриотизам". Конкурс је предвиђен за ученике 6. 7. и 8. разреда лозничких основних и свих разреда средњих школа. Тема је патриотизам, његово значење данас, однос младих према својој средини, према Лозници, њеним вредностима, прошлости и будућности нашег града и младих у њему. Радови треба да садрже поменуту тематику, могу да буду литерални, песнички уметнички, филмски или сваке друге форме која је прикладна за тему. Могу бити појединачни или групни. Почетак конкурса планиран је за 15. март а крај за 15. мај 2017. године. Свечана објава резултата и подела награда обавиће се 16. јуна 2017. године на свечаности обележавања дана града.
08.Март 2017.
Седам векова Троноше
Седам векова Троноше
Градоначелник Видоје Петровић, као председник одбора за обележавање јубилеја, седамстоте годишњице постојања манастира Троноше, данас је тим поводом са сарадницима  у Лозници организовао пријем за владику Лаврентија, представнике Епархије шабачке,  лозничке Црквене општине, Центра за културу и овог манастира чиме су започете програмске активности у сусрет великом духовном догађају. Према речима епископа Лаврентија „манастир у Троноши, уз Вука Караџића и Светог Саву представљају највеће светло у просветитељству и духовности Србије" те ће зато овогодишња, септембарска свечаност саборовања бити у знаку - и Вука и Троноше. По речима градоначелника Петровића, у припреми је  програм манифестација, у који ће поред града, бити укључена министарства културе и просвете, Епархија, лознички Центар за културу. Позиви ће бити упућени и у амбасаде Аустрије и Немачке, јер је Вук Караџић, сарадњом са Гетеом и Копитаром, отварао проевропски формат Србије.  Прва програмска остварења у сусрет јубилеју Троноше биће препознатљива и на мајском ђачком саборовању у Тршићу када ће се „велики час" о седам векова задужбине Немањића у ауторским радовима на конкурсу представити ђаци из целе Србије. Протојереј Љубомир Ранковић је иницирао да се, уз штампање публикација и постојећу награду „Троношки родослов" занови и награда „Троношко перо" за коју ће се номиновати државни и црквени лауреати. Усвајање комплетног програма и протокола јубилеја Седам векова Троноше очекује се до васкршњих празника.
08.Март 2017.
Попис до 10. марта
До краја фебруара, на подручју Лознице пописано је близу 18.700 незаконито изграђених објеката, а тај посао свакодневно је од 8 до 18 сати обављало 30 комисија. Процена је да у Лозници има око 21 хиљада таквих објеката, а у градској управи очекују да цео попис буде завршен до 10. марта. Према подацима градске управе, 12.735 пописних листа односи се на стамбене објекте, 5.950 на помоћне, 120 на пословне, а 40 на комерцијалне и производне објекте. Попис је у потуности завршен у 28 сеоских месних заједница.
07.Март 2017.
Свет жена
Свет жена
Један од програма манифестације „Свет жена" који је организован у Омладинском центру био је семинар „Пут до доброг производа и традиционалне технике израде рукотворина". Организатори су били Удружење пословних жена „Креативна визија" и Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине из Лознице. Семинар је био намењен локалним произвођачима рукотворина који су организовани у струковна удружења и који желе да унапреде своја знања и производе које израђују. Женско предузетништво и родна равноправност предуслови су за економски развој једног друштва рекла је директорица Националне службе за запошљавање Тијана Јосић.- Национална служба сваке године спроводи активан сет  што финансијских што нефинансијских мера. У 2016. години од укупног броја незапослених лица на евиденцији, преко 50 % жена је укључено у наше програме. Битно је нагласити да кроз програм самозапошљавања којим се пружа подршка у виду финансијске субвенције за започињање сопственог бизниса у просеку је негде око 30 %. Локална самоуправа је једна од ретких где скоро половина од укупног броја руководећих функција припада женама што доказује да се води једна одговорна политика када су жене у питању, рекла је Јосићева. Овај скуп имао је регионални карактер јер су присуствовале и жене које су чланице бројних удружења из Љубовије, Малог Зворника, Крупња, Осечине, Богатића као и Лознице и околине. Програм овог семинара обухватио је разна предавања стручних сарадника и чланова уметничког савета Етно мреже као и представника факултета Примењених уметности из Београда. У вечерњим сатима у Омладинском центру је одржана позоришна представа „Она", док је на шеталишту организован Етно базар- вредне руке Подриња који ће трајати до 8. марта.
06.Март 2017.
Припремна настава
Припремна настава
И ове године у Омладинском центру реализоваће се припремна настава из српског језика и математике за основце који полажу пријемни испит за средње школе. Ова активност се континуирано спроводи од 2013. године и до сада је више од 800 ђака прошло кроз школу. Бојан Лучић, стручни сарадник Канцеларије за младе рекао је да је ово сјајан начин да се растерети буџет родитеља јер се зна да припремне наставе и часови изискују велики финансијски трошак, док су у Омладинском центру бесплатни. - Сваке године имамо велико интересовање ђака. Капацитет је 120 ученика које можемо да примимо и трајаће наредна три месеца. Предавачи су дипломирани професори српског језика и математике који имају сјајан однос са децом што је један од предуслова да она буду мотивисана за реализацију те активности у смислу присуствовања на часовима. До сада смо имали позитивне коментаре родитеља и сваке године је интересовање све веће. Ова активност Канцеларије за младе се финансира из буџета града Лознице за 2017. годину. Такође, у Омладинском центру се организује и курс енглеског језика за основни и средњи ниво. До сада је кроз овај вид активности прошло преко 1000 полазника који су на крају добили дипломе о успешно завршеном курсу. Он је признат на нашим универзитетима где су полазници били ослобођени полагања испита из енглеског језика јер је код нас програм усаглашен са најновијим стандардима када су у питању предавања из енглеског језика. Курс је бесплатан и трајаће три месеца, завршио је Лучић.
05.Март 2017.
Пеђолино шоу
Пеђолино шоу
Истакнути уметник, аниматор, уредник и водитељ дечијих емисија, Предраг Вуковић Пеђолино одржао је у препуном Вуковом дому културе представу „Пеђолино шоу" за предшколце и ученике нижих разреда лозничких школа. У питању је мјузикл који представља једну нову форму рада са децом у позоришту где се претпоставља партиципирање деце и њихов утицај на ток представе. Пеђолино је на сцени кловн, глумац, певач и аниматор. Све је побољшано сонговима на стихове наших познатих песника. То је у суштини 40 минута смеха, песмица креативних идеја које се спроводе на лицу места. Представа је доживела велики успех на свим дечијим фестивалима у земљи и иностранству. Град Лозница је организатор ове лепе манифестације.
03.Март 2017.
Заседала Скупштина
Заседала Скупштина
Одборници Градске скупштине изабрали су Милована Михаиловића дугогодишњег приватног предузетника за новог члана Градског већа пошто је, претходно, Данијела Ћосић легитимно овом органу доставила своју оставку. Донета је одлука о оснивању предузећа Лозница развој у које су се припојила досадашња четири предузећа: Град, стамбено Лозница, Дирекција за развој и планирање Бања Ковиљача и Урбоплан,. Оцењено је да се тако дугорочно смањују трошкови пословања и ствара ефикаснији сервис јавних услуга. Новим планом рада и реорганизације нико од досадашњих радника неће остати без посла јер ће бити распоређени у складу са програмима и потребама у другим сферама јавног сектора града, навела је начелница Градске управе Милојка Смиљанић. Подсетила је да је Лозница једна од ретких локалних заједница где нема прекобројно  запослених у јавном сектору. У складу са изменама у раду јавних предузећа и сходно закону о буџетском пословању Скупштина је усвојила одлуку о ребалансу градског буџета за ову годину. Тако су омогућени услови да ново предузеће са новим организационим форматом сигурније функционише. Према оцени из Одељења за финансије ово је добро и због капиталне инвестиције у санацију објекта дечијег обданишта у Новом насељу где се за реализацију пројекта, поред улагања из буџета Србије издваја и 39 милиона динара из градске касе. Планирано је да се 4 милиона динара издвоји за набавку медицинске опреме у Дому здравља, на чијем челу је од јуче , како су одлучили одборници, докторка Бранка Красавац. Усвојен је регулациони план на потезу улица Кнеза Милоша, Владислава Броњевског, Болничке, доктора Марина и Вуковог трга. Лозница је место где је у процвату градитељство а у замаху је ова делатност и у Бањи Ковиљачи и у Лешници. На захтев одборника, напредњака и социјалиста повучена је из расправе предложена тачка дневног реда о двоструком увећању дневница за одборнике и чланове радних тела Скупштине града. Прихваћена је одлука о усаглашавању казнене политике из закона о прекршајима у локалној самоуправи као и о радном времену у занатству, угоститељству и трговини.
03.Март 2017.
Трибине
Неформална група "Активни омладинци" јуче се представила својим првим пројектом у лозничком омладинском центру. На трибини су се окупили да промовишу здраве стилове живота и здраву исхрану. Група је формирана почетком 2017. године преко 28 ђака из основне школе "Кадињача". Ово је уједно и волонтерски пројекат који је подржан од стране Ресурс центра "Светионик" у оквиру програма "Млади су закон" који је финансира Министарство омладине и спорта. Чланови групе су у јануару успешно окончали обуку за писање омладинских волонтерских пројеката и реализација њихове идеје је почела. Канцеларија за младе је партнер на овом пројекту ради консултативне и техничке подршке.
01.Март 2017.
Дан цивилне заштите
Дан цивилне заштите

Градски Штаб за ванредне ситуације, поводом светског Дана цивилне заштите 1. марта разматрао је више актуелних тема које су овом празнику, уз свечану филмску презентацију, у Лозници дале још више радни значај. Усвојени су извештаји седам радних група о предузетим превентивним и оперативним мерама у време леденог таласа зиме са оценом да су на територији8 града Лознице одговорно и ангажовано испуњене све обавезе и задаци. Активности на одржавању путне, комуналне и енергетске инфраструктуре биле су усаглашене са задацима и обавезама републичког, окружног и градског штаба за ванредне ситуације. Постигнута је квалитетна умреженост у раду јавних предузећа и установа са повереницима у месним заједницама, обезбеђена проходност на свим путевима из прве групе приоритета, нормализовано снабдевање а од хладноће збринути болесни и усамљени људи. - Јако је важно даље подизање капацитета цивилне заштите у месним заједницама, каже командант Градског  Штаба, градначелник Видоје Петровић. Овај део система се подиже како едукацијама повереника цивилне заштите, тако и на начин да се та мрежа потврди на делу кроз даљу модернизацију и опремљеност финансијским улагањима града.
            Уз прихватање извештаја о раду градског штаба за ванредне ситуације у прошлој и усвајање плана  за ову годину дата је сагласност на предлог Оперативног плана  одбране од поплава  дуж водотокова другог реда са залагањем да се, плански и систематски, редовно чисте и одржавају водосливни системи из којих се формирају водотокови вишег реда. Прихваћена је информација докле се стигло у реализацији важног документа - Процене угрожености од елементарних непогода и других несрећа.

28.Фебруар 2017.
Препознатљив сервис грађана
Препознатљив сервис грађана

Меморандум о сарадњи и разумевању у оквиру пројекта "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" су у Београду потписали представници канцеларије Савета Европе, која ће спровести пројекат, и 20 локалних самоуправа. У пројекат су укључени Београд и градске општине Стари град и Савски венац, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Панчево, Краљево, Смедерево, Зрењанин, Чачак, Ваљево, Лозница, Пирот, Бач, Трстеник, Медвеђа, Рашка, Сврљиг и Бујановац. Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић рекла је да су се за укључивање у пројекат пријавиле 93 локалне самоуправе у Србији, те да је то одличан знак њихове одговорности и тога да знају да препознају своје потребе. Најавила је да је план да у априлу почну обуке запослених у локалној самоуправи, те да је циљ да локалне самоуправе буду сервис грађана. Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је ефикасна и транспарентна јавна управа један од стубова сваке демократије и саме ЕУ, а реформа јавне управе један од највећих приоритета у оквиру политике проширења ЕУ, попут владавине права и економског напретка. "Чињеница да се више од 90 општина јавило за учешће у програму показује велики интерес у општинама за овакве програме усавршавања и побољшања система руковођења људским ресурсима", каже Давенпорт, истичући да су општине мотор свих реформи. Шеф Мисије Савета Европе Тим Картрајт рекао је да локалне самоуправе имају кључну улогу у реформи јавне управе, те да је важно да њихове услуге грађанима и привреди буду ефикасне и квалитетне, а да запослени буду одговорни и да њихов рад буде транспарентан. "Драго ми је што је препознат труд и велики рад који је наша управа у последње две године предузмала да испунимо све услове и да будемо један од градова који је одабран у оквиру овог важног пројекта", рекао је Младеновић.
            Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станчић рекао је да је управљање људским ресурсима значи подршка најбољима како да их још више унапредимо и научимо бољем раду, како да проценимо и оценимо на правичан начин ко је тај који не ради добро и онемогућава друге да раде. "Људи који раде у локалној самоуправи имају могућност да се едукују и унапређују своје знање али и могућност да напредују у послу", навео је Станичић.

24.Фебруар 2017.
Хуманост
Хуманост

Данашњи турнир "Свим срцем за Милана" у 12 часова у спортском центру "Лагатор" је друга хуманитарна акција заредом коју организује Канцеларија за младе у сарадњи са средњим и основним школама у Лозници. На турниру ће учествовати осам фудбалских екипа пошто су волонтери Канцеларије за младе показали да су прави покретачи бољих промена у свом граду. - У реализацији активности пружили смо им логистичко-техничку подршку али сва заслуга припада њима и њиховом преданом раду да што више новца сакупе за кратко време, поручује Бојан Лучић.
            Претходно су у организацију концерта биле су укљуцене школе, школски парламенти, јавне установе, приватна предузећа као и појединци који су желели да помогну.

21.Фебруар 2017.
Школа безбрижног родитељства
Школа безбрижног родитељства
У Омладинском центру у Лозници одржано је предавање на тему „Имунитет и имунизација" у организацији Школе безбрижног родитељства која је пројекат идејног творца, оснивача и директора Др Зорана Вујновића, реномираног београдског педијатра, књижевника, преводиоца и композитора.  За разлику од других школа родитељства, ова се не бави само перинаталним животом деце, већ прати живот малишана  од рођења до пунолетства. Концепт школе је динамичан, с циљем да се кроз предавање и радионице родитељима изложе најновији ставови и препоруке у вези са одгојем, васпитањем и образовањем детета кроз читаво детињство и рану младост. Предавања ће се одржавати понедељком у свакој другој месечној седмици. Активности школе одвијаће се у првом циклусу у пет градова (Београду, Суботици, Чачку, Шапцу и Лозници), с идејом да она у блиској будућности добије шири национални значај. Градска управа града Лознице је партнер на овом пројекту а предавања ће се одржавати понедељком у свакој другој месечној седмици.
20.Фебруар 2017.
На Вуковом прагу
На Вуковом прагу
Међународни дан матерњег језика, 21. фебруар сутра ће пригодно бити обележен у дворишту Вукове спомен куће у Тршићу. Ученици лозничке гимназије казиваће изабране текстове из две најзначајније књиге у језицима  свих народа - Буквара и Речника. На овај начин иде се у сусрет јубилејима - 190. годишњици Првог српског буквара и 200. лету Вуковог Рјечника, саопштили су организатори из Центра за културу „Вук Караџић" у Лозници.
20.Фебруар 2017.
Обуке за незапослене
Обуке за незапослене
По десет незапослених лица са евиденције Филијале Националне службе запошљавања у Лозници стекло је сертификате курса енглеског језика и веб дизајна. Веб дизајнери, који су оспособљени за креирање наменских сајтова, похађали су 118 часова и стицали знања и технике из пет области, а полазници енглеског језика били су ангажовани  на осам десет часова. Одвијају се обуке за 12 сервисера персоналних рачунара и маникире - педикире, затим из немачког језика, за геронто домаћица и из информатике за категорије теже упосливих грађана.
17.Фебруар 2017.
Сајам туризма
Туристичка организација града Лознице  и ове године учествује на Међународном сајму туризма у Београду. Од 23. до 26. фебруара  на штанду 4029 у хали 4  и сајамској бини кроз више програма биће предастављени туристички потенцијали  Лознице. Првог дана. У четвртак у 13 часова резервисан је термин за времеплов  Бање Ковиљаче. Дан после, у петак је велика прича о Тршићу, Вуковим саборима, кандидатури за УНЕСКО и седмовековној прошлости манастира Троноше. У суботу 25. фебруара је програм под називом „Авантура у Лозници", а свакодневно, од 16 часова на лозничком штанду  планирано је извлачење вредних награда и поклона.
10.Фебруар 2017.
Скупштина
Скупштина
Градска скупштина прихватила је одлуке којима су усаглашени статути осам  јавних предузећа са Законом  о предузећима и другим оснивачким актима. По усвајању тих решења дата је сагласност за припајање четири јавна предузећа  - Град, Јавно стамбено Лозница, Урбоплан  и Дирекција за развој и планирање Бања Ковиљача, што је плод иницијативе надзорних одбора та четири правна субјекта, навео је  Јован Миладиновић,  начелник оделења за привреду и локални економски развој. Донете су одлуке о ангажовању других лица за послове екстерне ревизије завршног рачуна града Лозница за прошлу годину и подизање спомен обележја  борцима из Првог светског рата у дворишту школе у Горњој Бадањи. Нови вршилац дужности директора ЈП Водовод и канализација је дипломирани инжењер електротехнике Милан Раднић из Лознице. Председница Скупштине Милена Манојловић Кнежевић у сусрет изборима за савете месних заједница пренела је одборницима информацију Градске управе о предложеним решењима из јавне расправе окончане крајем  прошле године. Том послу у Лозници се прилази  на рационалан и законит начин тако што ће се испоштовати препоруке да се избори распишу када се обједини комплетна примена прописа из Министарства државне управе  и законски усаглашених решења која  се односе  на локалну самоуправу и практично све изборне активности у месним заједницама.
09.Фебруар 2017.
Заседа Скупштина града
Заседа Скупштина града
Одборници Скупштине града Лознице, сутра ће, на редовном заседању усаглашавати предложена решења о статутарним изменама у осам градских јавних предузећа. На дневном реду је и одлука о градско - приградском превозу путника који ће у наредном полугодишту реализовати конзорцијум  предузећа  Ракета из Бајине Баште и Бамбус из Обреновца. На усвајању је решење о именовању вршиоца дужности директора у јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација" и одлука о подизању спомен обележја учесницима Првог светског рата у Горњој Бадањи.
09.Фебруар 2017.
Књижевно вече
Љиљана Хабјановић Ђуровић, једна од најчитанијих списатељица у Србији синоћ је била гост Библиотеке Вуковог завичаја а лозничкој читалачкој публици представила је свој најновији роман „Онда је дошла добра вила". Реч је о најпродаванијој књизи на прошлогодишњем Сајму у Београду. - Ова књига опомиње младе да им слободу могу дати само они који их истински воле, а да сви они остали користе обећања о слободи да би их заробили. Роман је породична драма о безусловној љубави, о тајнама и мудрости, о моћи и немоћи, о поразима и снази мајчинства- рекла је гошћа лозничке библиотеке. Она је током књижевне вечери одговарала и на питања читалаца, који су желели да чују и нешто о њеним претходним остварењима.
03.Фебруар 2017.
Нови превозници
Нови превозници
Градско веће Лознице је прихватило предлог радне групе задужене  за избор новог аутосаобраћајног превозника на територији града у наредених шест месеци. - Одмах по истеку уговора са шабачком Дугом овај посао одвијаће се у режији предузећа Бамбус и Ракета чији је конзорцијум задужен за линијски превоз из градског пакета А и Б, ка Бањи Ковиљачи, Лешници, Јелаву, Козјаку, Чокешини, Коренити, Тршићу и другим селима, изјавио је по0моћник градоначелника Дејан Сталовић. Он сматра да се „овако добија сигурна и безбедна вожња са поласцима са главне станице у Лозници која је у власништву једног потписника уговора, са бенефицијама за ђаке - путнике и раднике и бесплатне карте за инвалиде, даваоце крви, врхунске спортисте и кориснике градских награда".
01.Фебруар 2017.
Обележен дан без дуванског дима
Обележен дан без дуванског дима

Национални дан без дуванског дима, 31. јануар 2017. године обележен је у Дому здравља Лозница акцијом у холу испред Превентивног центра Опште медицине изложбом свих досадашњих плаката и поделом штампаног материјала. Црвени крст Лозница и овај пут подржао је активности здравствених радника па су сви непушачи добијали на поклон по једну црвену јабуку, као симбол здравог живота.
            Пушење дувана је значајна претња и водећи је фактор ризика за велики број незаразних болести. Дувански дим убија шест милиона људи сваке године и повећава ризик настанка болести срца, инфаркта и можданог удара, обољења дисајних путева, рака плућа и других малигних болести.
            У циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема изазваних пушењем и изложености дуванском диму, у Србији се традиционално 31. јануара обележава Национални дан дуванског дима. Ове године, овај значајан датум из Календара здравља се обележава под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше".
            Активности спроведене током обележавања Националног дана без дуванског дима 2017. године треба да укажу стручној и широј јавности на потребу доследне примене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму и његовог унапређења како би се увела потпуна забрана пушења без изузетка, укључујући и све угоститељске објекте. У оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима потребно је скренути пажњу јавности на употребу електронских цигарета које представљају нов изазов у контроли дувана - истакао је овом приликом др Дарко Тешмановић.

31.Јануар 2017.
Реализована обука за писање пројеката у оквиру конкурса Млади су закон
Реализована обука за писање пројеката у оквиру конкурса Млади су закон

У периоду од 28.01. до 30.01.2017. године одржана је обука за писање пројеката за 25 младих који су конкурисали у I кругу са предлозима пројеката. Млади су имали прилику да науче сва основна правила за писање пројеката од описа пројекта, разраде проблема до писања матрице логичког оквира и буџета. Обука је реализована у оквиру конкурса "Млади су закон" а преко Ресурс центра "Светионик" у партнерству са Канцеларијом за младе Лозница.
            Млади који су учествовали на обуци имају задатак да своје пројекте које су већ послали у I кругу дораде, примене стечена знања на обуци и да доставе своје пројекте до 12. фебруара 2017. године (недеља, до поноћи).
            Коначни резултати конкурса биће објављени до 15.02.2017. године, након одлуке комисије.

30.Јануар 2017.
Обележен Светски дан образовања о заштити животне средине
Обележен Светски дан образовања о заштити животне средине
Факултет за примењену екологију- Футура Универзитета Сингидунум из Београда и КЈП „Наш Дом" у Лозници поводом 26. јануара, Светског дана образовања о  заштити животне средине организовали су јавни час под слоганом „Зелена занимања- занимања будућности", који је одржан у Библиотеци Вуковог завичаја. Учесницима овог скупа пригодним предавањима обратили су се Месуд Аџемовић, координатор департмана за пост  -дипломске студије Факултета за примењену екологију- Футура Универзитета Сингидунум, Ивана Јелић, асистент на факултету, Јанко Алексић, директор КЈП „Наш Дом" и Слободан Јеринић, стручни сарадник за инвестиције предузећа. Аџемовић је рекао да су они препознали потребу као факултет који се на озбиљан начин бави примењеном екологијом да се Светски дан образовања о заштити животне средине обележи у Лозници јер сматра да она може да буде пример добре праксе како се улаже у нове кадрове. Он је истакао да ми као нација не посвећујемо довољно пажње у заштити животне средине. - Укупна улагања су на националном нивоу 0, 25% од укупног бруто друштвеног производа. Морамо да улажемо у образовање јер се показало да је то најзначајнија капитална ивестиција. Трудимо се да са овим каталогом нових занимања урадимо прецизну профилацију зелених занимања за ово време, нагласио је Аџемовић. Овај дан је препознало и КЈП „Наш Дом" као партнер. - Ово је прилика да заједно са факултетом препознамо неке нове правце а КЈП „Наш Дом" кроз лепезу својих активности може да буде добар партнер у дуалном образовању како у основним тако и у средњим школама, рекао је Јанко Алексић, директор предузећа.
27.Јануар 2017.
Савиндански дарови града
Савиндански дарови града
У препознатљивом декору и вишегодишњој хуманој пракси Градска управа Лознице ни на овај Савиндан није заборавила на децу која се социјализују у хранитељским породицама. Уз пригодан програм аматера „Караџића" подељено је више од 220 пакетића деци, која уз пажњу старатеља увек имају велику подршку своје локане самоуправе. Као што је познато највећи народни просветитељ Растко Немањић је „путовао без пута, а пут се за њим рађао" написала је наша суграђанка Драгана Глишић. Начелница за друштвене делатности у Градској управи Тања Глишић Матић још једном је подсетила да Савиндан у Лозници увек „слављен као празник љубави и добре наде" како међу децом која су из материјално рањивијих средина тако и оном из породица војних и мирнодопских инвалида или прихватилишта „Сунце". Ове свечаности увек су празници који отварају срца да сви буду равноправни на путу на свом путу у будућност што је императив светосавља.
26.Јануар 2017.
Предавање у Дому здравља
Предавање у Дому здравља

У сали за едукације Дома здравља „Др Миленко Марин" у Лозници одржано је предавање поводом обележавања 11. Европске недеље борбе против карцинома грлића материце. Према речима др Немање Јосића, помоћника директора, 2013. године у Лозници је евидентирано 27 оболелих жена од овог карцинома док их је лане било 16. То је резултат доброг скрининг програма који се спроводи у овој установи. - Ниједна жена не би требало да умре од карцинома грлића материце зато што постоји апсолутна превенција и ако се промене открију у раним фазама болест је излечива. У супротном, прогноза је сасвим другачија. У нашој служби свим пацијенткињама осим папаниколау теста обавезно се ради и колпоскопија. То су прегледи који се допуњују и ако се ураде заједно скоро су стопостотно тачни. Наше суграђанке знају да је некада било проблема са тестовима, дуго се чекало на налаз, али сада се папаниколау тестови раде на најбољи могући начин, ради их лекар субспецијалиста за те области др Славица Јосић. Налаз се чека седам дана, а у хитним случајевима се завршава истог дана, истакао је др Јосић.
            Према речима др Бранке Красавац, в. д. директора Дома здравља, у овој установи се велика пажња поклања превентиви и промоцији важности превентивних прегледа. Предавању је присуствовао и др Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице који је похвалио скрининг програме које спроводи Дом здравља истакавши и да локална самоуправа као оснивач подржава све њихове акције.

24.Јануар 2017.
Светосавска академија
Светосавска академија
У сусрет Савиндану, Црквена општина лозничка организовала је свечану Светосавску академију у Вуковом дому културе. Беседу је казивао монах др Павле Кондић из манастира Станјевићи изнад Будве у Црној Гори, који се у свом казивању осврнуо на страдање свештених лица у току Првог светског рата. - Црква чува спомен на Светог Саву, иако током комунизма нисмо могли у овако великом броју да се окупљамо око његовог имена. Ипак, било је увек деце која су у време Савиних дана рецитовала песме и тако одржавала спомен на њега. Ходити Савиним путем и Савиним стопама, држати се Савиног слова и духа, то је нешто што нам као православном народу припада а и вечерашње сабирање је доказ тога- казао је др Кондић. Он је изразио задовољство што му је указана част да говори под кровом установе која носи име Вука Караџића и подсетио да је манастир из којег долази, било једно од одредишта које је Вук на бројним својим путовањима у Црну Гору походио, као и да се у гостопримници манастира, налази и Вуков портрет. Пригодан програм извели су црквени хорови „Свети Роман" и „Свети Сава" под руководством Драгана Ђедовића, дует Сања Маврак и Александра Антонић, ученици Гимназије „Вук Караџић", рок састав „Кросроуд" и, по први пут овим поводом наступиле су мале лозничке балерине полазнице школе „Беобалет".
23.Јануар 2017.
Пут за Кујумбу
Пут за Кујумбу
Млади редитељ Мирослав Савић из Лознице представио се у понедељак на Мокрој гори у оквиру десетог фестивала "Кустендорф" својим филмом "Пут за Кујумбу", који је снимио током лета 2015. године у родном граду. Филм је уједно био и његов мастер рад на студијама режије Факултета драмске уметности у Београду, а у међувремену већ је освојио награде за монтажу на Фестивалу у Херцег Новом, награду "Јован Аћин" и специјално признање на 63. Фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду и награду за најбољи филм на фестивалу антиратног, ангажованог и академског филма (КРАФ) у Крагујевцу. Током снимања филма, подршку је имао од локалне самоуправе али и својих колега са академије, продуцента, дизајнера звука и камермана, као и од глумца Ирфана Менсура, који му је био професор на факултету. Филм говори о сложеном односу оца и сина који живе у тешким економским условима и плановима за одлазак на привремени рад у Русију. Продуцент филма је Јелена Пранић, а поред Ирфана, који у филму глуми оца, ту су и Савићеве колеге и другари Владимир Конић, Коста Мартиновић, Саша Петровић, као и професионални глумци Александар Глигорић и Бранко Перишић, такође Лозничани. Пројекцији "Пута за Кујумбу" на Мећавнику присуствовали су и представници градске управе, Туристичке организације града Лознице, Центра за културу и Клуба "Будимлија" који су помогли снимање филма.
20.Јануар 2017.
Радни састанак
Радни састанак
У Техничкој школи данас је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника одржао радни састанак са активом директора основних и средњих лозничких школа. Неколико је разлога због којих је у Техничкој школи одржан састанак на територији града Лознице рекао је Ђокић. - Први је сложене временске прилике, снег и ниске температуре. Имамо проблема у путничком саобраћају због чега велики број ученика касни на часове. На састанку сам добио информацију да није било отказивања ђачких полазака али јесте било кашњења. Што се тиче осталих проблема, нисмо имали прекиде у напајању електричном енергијом, све водоводне инсталације су функционисале а када је у питању грејање, у три школе смо имали мале проблеме. Није била постигнута температура која је по стандарду а то значи у радној просторији 20 степени, у заједничким 18 а у фискултурној сали 16. Сада је и тај проблем отклоњен пошто смо добили квалитетнији угаљ од добављача. Други разлог због којег смо данас овде јесте завршетак првог полугодишта 31. јануара. Ученици одлазе на распуст а наставници имају редовне активности у смислу стручног усавршавања. Остаје да се договоримо да ли ћемо као град довести акредитоване предаваче овде код нас који ће држати семинаре или ћемо нашим наставницима платити путне трошкове котизације тако да они одлазе у друге градове. Лично мислим обзиром да град има обавезу да финансира стручно усавршавање, да доведемо акредитоване предаваче у наш град. С обзиром да се ближи зимски распуст на овом састанку је било речи и о календару такмичења. - Град финансира све видове такмичења почевши од општинских, регионалних до републичких. Данас би требало да прецизирамо које ће школе бити носиоци ког такмичења. Трећи разлог због којег смо се овде окупили обзиром да је усвојен буџет за 2017. годину којим је за образовање пројектовано 400 милиона динара што је око 18,3% укупног буџета. Од тога ће око 20 милиона бити искоришћено за капитално сређивање школа у овој години. Што се тиче средњих школа, оне су у добром стању али ће и ту бити издвојено 6 милиона динара за опремање и за још неке ситније радове који ће се обављати у тим школама, завршио је помоћник градоначелника.
19.Јануар 2017.
Додела новчане помоћи
Додела новчане помоћи
У циљу пружања помоћи најугроженијим категоријама становништва у складу са стратегијом о социјалној заштити града Лознице, руководство града је недавно донело Одлуку о исплати милион динара из буџета на име помоћи онима којима је то најпотребније. Тиме су обухваћене три категорије становништва. Сходно овој Одлуци, градоначелник Видоје Петровић заједно са замеником и члановима Градског већа посетио је две породице, Стефановић из Драгинца и Ђокић из Лозничког Поља којима је уручио новчану помоћ: - Ми смо у гостима код породице Ђокић са жељом да обиђемо њихову ћерку Магдалену која има здравствених проблема и да са једном конкретном новчаном помоћи у висини од 50.000,00 динара покушамо бар мало да помогнемо. Искористио бих ову прилику да заједно са сарадницима пошаљемо поруку грађанима који су у могућности да помогну, обзиром да је за лечење ове девојчице потребно много више средстава од ових које смо ми успели да издвојимо. Овом акцијом града Лознице обухваћено је укупно 48 породица подељених у три категорије. Новчану помоћ је добило и 20 наших најмлађих суграђана. То су деца који су одлични ученици али која потичу из породица које су мање имућне. Њима смо уручили по 10.000,00 динара. Обишли смо и 20 старачких домаћинстава. Били смо у Драгинцу код госпође Новке Стефановић која живи са ћерком Мирјаном која такође има здравствених проблема. Тим породицама смо уручили по 20.000,00 динара. Покушаћемо да дођемо до свих домаћинстава која живе повучено. Постоје људи који живе тешко али који никада нису покуцали ни на чија врата и тражили помоћ. Захваљујући нашим одборницима и председницима Месних заједница ми ћемо се трудити да им помогнемо колико је то у нашој моћи, завршио је градоначелник Петровић.
17.Јануар 2017.
Превентивно и оперативно
Превентивно и оперативно

Сходно упозорењу Одељења за ванредне ситуације у Шапцу и најаве Републичког хидрометеоролошког завода да се до 22. јануара на територији целе Србије очекују велике снежне падавине, ниске температуре, ледени дани, јак ветар и увећање снежног покривача до 30 центиметара данас је одржано заседање Градског штаба за ванредне ситуације у Лозници.
            Командант штаба, градоначелник Видоје Петровић је донео решење о формирању седам радних група чији је задатак да се активирају сви штабови у месним заједницама Лознице ради процене сопствених могућности и реаговања у случају ванредне ситуације. Свим субјектима који су задужени за заштиту и спасавање људи и имовине, затим снабдевање горивом, механизацијом и животним намирницама наложена је приправност а предузимају се и друге превентивне и оперативне мере како би се обезбедили основни услови за живот и рад грађана. Свака радна група, у чијем саставу су, поред чланова штаба и председници савета месних заједница, биће непрекидно на терену, прикупљати информације и обавештавати градски штаб за ванредне ситуације. Директори јавних предузећа Град, Топлана, Водовод и канализација, Наш дом и Електродистрибуције у Лозници задужени су за потребне интервенције према упутствима Градског штаба. Већа будност очекује се од градске организације Црвеног крста, Центра за социјални рад, стручних служби месних заједница, здравствених установа - Дома здравља и Опште болнице.
            Посебан значај Градски штаб за ванредне ситуације придаје превентивним мерама на редовном снабдевању града електричном енергијом, водом и грејањем као и раду инспекцијских служби на уклањању леда са стаза, леденица са зграда и опште безбедности грађана на сваком месту.

13.Јануар 2017.
Паре у хумане сврхе
Паре у хумане сврхе
Вишегодишња пракса да се у Лозници не издвајају буџетска средства на новогодишње прославе сада је озваничена одлуком Градског већа да се новчана средства од 1.000.000 динара уложе у хуманитарне сврхе. Тим поводом је уочи православне нове године у Омладинском центру градоначелник Лознице Видоје Петровић, на пријему за двадесет узорних основаца и средњошколаца из материјално слабијих породица и свих школа уручио новчане награде од по десет хиљада динара. -  Познато је да су се многе локалне самоуправе утркивале да ли ће организовати колективне дочеке на трговима издвајајући огромна средства за естрадне звезде што смо ми давно препустили прошлости. Одлука Градског већа на челу са мном је да у сусрет српској новој години обрадујемо три групе наших суграђана којима ћемо указати пажњу и дати конкретну подршку", рекао је Петровић. Он је истакао да ће наредних дана бити уручена новчана помоћ по 50.000 динара за осморо наших суграђана који болују од тешких болести и да ће их посетити у њиховим кућама. - Посетићемо и двадесетак старијих суграђана са слабијим имовинским могућностима и подржати их са по 20.000 динара. То је посве лепши и хуманији начин да им честитамо нову годину, а ја, и моји сарадници пошаљемо јасну поруку да они нису сами. Сигуран сам да ово нису довољна средства да реше све проблеме, али ћемо настојати да увек овако или на сличан начин реагујемо, рекао је градоначелник Лознице.
09.Јануар 2017.
Завршен турнир у малом фудбалу
Завршен турнир у малом фудбалу
Тријумфима екипа „Кафе Пролеће" у конкуренцији сениора и „Макс Бет" у конкуренцији ветерана, завршен је традиционални турнир у малом фудбалу „Божић 2017" у УФК „Лагатор". Екипа „Кафе Пролеће" је у финалу савладала екипу „Ресторан Доњи Град" резултатом 4:1. Била је ово реприза од пре две године када су се исте екипе састале у финалу али су тада поражени резултатом 4: 3. Честе измене и одлични Владимир Радивојевић направили су превагу на страну своје екипе а потом играли сигурно до краја меча и заслужено славили. Све честитке за приказано на турниру заслужује и екипа „Ресторан Доњи Град". У конкуренцији ветерана победник је екипа „Макс Бет", која је и прошле године освојила прво место. Они су у финалној утакмици савладали екипу „Ауто Пајић" резултатом 4:1. Доминирао је Зоран Новаковић, који је за своју екипу заиграо тек у финалној утакмици. Најбољи играчи турнира су Владимир Радивојевић у конкуренцији сениора и Марко Марковић у конкуренцији ветерана.
09.Јануар 2017.
Празнична честитка градоначелника Видоја Петровића
Празнична честитка градоначелника Видоја Петровића

У летопису Лознице Божић је увек слављен као празник прожет добрим духом наде који у себи чувамо од памтивека. Нека резултати рада буду огледало стварности, а заједничким и сложним залагањем остварићемо напредак у свакој области живота.
            Разумевајући божићну поруку као универзалну, верску и световну, препознајући доброту у нашим срцима, верујем да ће Лозница и даље  бити на стази којом се иде у сусрет потребама свих грађана, увек отворена према другима и другачијима.
            У име својих сарадника и у своје лично име желим вам да најрадоснији хришћански празник дочекате у миру, здрављу и породичној срећи.

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

                                                                                                                                                                                Градоначелник
                                                                                                                                                                               Видоје Петровић

05.Јануар 2017.
Изградња бунара
Изградња бунара
Јавно предузеће „Дирекција за управљање и развој" у Бањи Ковиљачи завршило је радове у другој фази изградње бањског бунара који ће, када цео посао потпуно буде окончан, омогућити уштеду до два милиона динара буџетских средстава на годишњем нивоу. Момир Матић, директор предузећа рекао је да су у другој фази обављени грађевински и електрорадови, чија је укупна вредност 2.060.000,00 динара. - Урађена је шахта са водонепропустивим бетоном, што је омогућило да се поставе потапајуће пумпе које бацају воду 28 метара, а претходно је постављен потисни цевовод, који ће пумпу повезати са аутоматским системом за заливање, који је у парку изграђен 2013. године. Следећа фаза ће бити реализована 2017. године када ће комплетно бити завршена целокупна инвестиција, којом је код сумпорног купатила предвиђена изградња резервоара за воду запремине 40 метара кубних, са хидрантом постављеним у земљу тако да се не наруши изглед самог парка, навео је Матић. Он је објаснио да ће, осим за заливање парка, вода из резервоара моћи да се користи и за прање улица и тротоара и нагласио да ће се целокупна инвестиција исплатити у наредних пет година. Према плану, бунар за воду ће бити у функцији већ од следећег марта, најкасније до маја, пред почетак нове туристичке сезоне.
04.Јануар 2017.
Одржана обука за почетнике у пословању
Одржана обука за почетнике у пословању

У организацији Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине је одржана дводневна Обука за почетнике у пословању у Мачванској средњој школи у Богатићу.
            Кроз дводневну обуку полазници су упознати са начином реализације пословне идеје, како постати успешан предузетник, поступком регистрације предузетника и привредних друштава,  као и које су то пореске и друге обавезе које их чекају након регистрације фирме и поступком израде бизнис плана. Обука је имала за циљ да са стеченим знањем полазници, будући предузетници унапреде своја знања из области предузетништва и одаберу прави пут од идеје до успешног предузетника.
            Обука је обухватала следеће теме: Мотиви, особине и пословна идеја предузетника, правна регулатива и порески систем, финансије у пословању и пословни план, извори финансирања за почетнике у пословању.

04.Јануар 2017.
Консултативни састанак вршњачких едукатора
Консултативни састанак вршњачких едукатора

У организацији УГ "Искра- Лозница" 3. јануара 2017. године у Омладинском центру у Лозници, одржан је консултативни састанак вршњачких едукатора у оквиру пројекта "Водите љубав а не рат", који подржава Министарство омладине и спорта. Пројекат се реализује до 15.03.2017. у партнерству са Омладинским центром Лозница, КЗМ Осечина, КЗМ Бајина Башта и УГ "Добри људи" из Ваљева.
            Вршњачки едукатори из Лознице, Ваљева, Бајине Баште и Осечине су прошли обуку за вршњачке едукаторе у области заштите репродуктивног здравља младих и препознавања и одбрану од насиља у партнерским везама, који је одржан у Бањи Ковиљачи од 25. до 30. новембра 2016. године.
            На консултативном састанку вршњачки едукатори су се припремали за извођење часа. Увежбавали су презентацију о заштити репродуктивног здравља укључујући и заштиту од ХИВ/АИДСА, полнопреносивих инфекција,са пројекцијом едукативног филма који су вршњачки едукатори снимили са поруком заштите од насиља у партнесрким везама и како рећи "НЕ" и одупрети се непожељним притисцима вршњака.
            Након радног састанка, вршњачки едукатори су наставили са дружењем уз коктел у просторијама Омладинског центра у Лозници.

04.Јануар 2017.
Приђи срцем
Приђи срцем
Првог дана Нове године, на платоу испред Вуковог дома културе, одржана је манифестација „Приђи срцем", у организацији Туристичке организације града Лознице. Најмлађи су уживали у дечијој новогодишњој представи. Аниматори, жонглери, ходачи на штулама, живе статуе, Деда Мраз, продавци хелијумских балона су употпунили програм који има и хуманитарни карактер, док су у оквиру „Новогодишњег и божићног базара", који ће трајати до 8. јануара, удружења грађана, пчелари и произвођачи рукотворина, домаћих џемова, сокова, вина и лицидерских срца представили своју понуду. Пошто манифестација има и хуманитарни карактер, као и претходних седам година грађани су могли да купе беџеве од чије ће продаје новац бити употребљен за помоћ деци слабијег материјалног стања. Присутнима су се обратили Снежана Перић, в.д. директора Туристичке организације и Мирослав Радуловић, члан Градског већа задужен за туризам.
04.Јануар 2017.
У посети малишанима
У посети малишанима
Градоначелник Лознице Видоје Петровић заједно са својим сарадницима посетио је Дечије одељење и породилиште Опште болнице и том приликом малишанима уручио новогодишње пакетиће. На оба одељења подељено је тридесет новогодишњих пакета, а градоначелник је пожелео да у 2017. години буде превазиђена бројка од 1030 деце, колико их се родило од прошлог јануара у лозничком породилишту. - Мислим да би свако од нас пожелео да бар на тренутак доживи тај амбијент управо  у породилишту, где се рађају деца. Сви бисмо желели да их буде што више и овде смо управо због тога да им укажемо пажњу и да младе охрабримо да смелије склапају бракове. Било је задовољство обићи мајке и новорођене бебе. Оно што би нас посебно радовало је да се одлуче на више деце у будућности и у том смислу град издваја значајна финансијска средства. Желим мајкама добро здравље а деци да у миру и срећи одрастају и да им живот буде безбрижан. Наша је обавеза да градимо такав амбијент у којем ће се деца рађати, у којем ћемо се радовати њима и у којем ће нас из дана у дан бити све више. Сигуран сам да ће у наредном периоду када се родитељи увере да су наше подстицајне мере нешто што има трајан карактер и које се спроводе задњих шест, седам година, да ће их то додатно охрабрити да имају троје и више деце, рекао је градоначелник. У првих десет сати нове године није рођена ни једна беба а како кажу у породилишту, постоје наговештаји да Лозничани добију неколико нових суграђана у првим данима јануара.
29.Децембар 2016.
Одраз домаћинских планова
Одраз домаћинских планова
На завршном скупштинском заседању у 2016. години лознички одборници су усвојили два стратешка документа - нацрт  одлуке локалног Акционог плана запошљавања и план детаљне регулације урбанистичког блока на потезу улица Италијанских добровољаца, Мајор Јаше Ђурђевића и трга Анте Богићевића. Акционим планом запошљавања наставља се добра пракса да се средствима града и државе финансира запошљавање, нарочито теже упосливих профила и занимања. Прошле године је тим подстицајима до посла дошло 370 људи, рекла је Тања Глишић Матић, која је, у име радне групе подсетила да се таква планска политика у Лозници реализује од 2004. године и представља добар пример сарадње локалне самоуправе и Националне службе запошљавања. Навела је субвенције за 490 пољопривредника, који су добили нову механизацију, системе за наводњавање, бољу инфраструктуру и атарске путеве. - Чињеница да се бележи статистички пораст нових бракова учврстила нас је у уверењу да су социјални подстицаји, међу којима је издвајање за куповину окућница брачним паровима од пет милиона у овој и планирање шест милиона динара за идућу годину, одраз домаћинског  планирања и улагања. Из буџета града ће у 2017. години бити издвојено 20 милиона и 100.000 динара што је, уз још толики износ који се суфинансира из буџета Србије, одговор на комплексна питања запошљавања која су у центру пажње - и државе и Лознице. Акциони план запошљавања усвојен је са 40 гласова одборника. Планом детаљне урбанистичке регулације у централном делу Лознице, од трга Анте Богићевића до старе цркве регулисано је подизање вишепратница за породично становање и пословне објекте. Овај документ, по речима Владана Трипковића, је континуитет скупштинског рада и одлучивања у области урбанистичког планирања чији је обрађивач било предузеће „Урбоплан" које је испунило све законске процедуре - од јавног увида до стручних усаглашавања. Скупштина је, на крају, усвојила и предложене допуне кадровског плана органа града Лознице за идућу годину који је образложила начелница Градске управе Милојка Смиљанић.Ни ове године није изостао пригодан празнични коктел.
29.Децембар 2016.
Пријем за спортисте
Пријем за спортисте
У Градској управи су уручена признања најуспешнијимa у лозничком спорту у 2016. години. Градоначелник Лознице Видоје Петровић поздравио је присутне званице, упутио речи захвалности али и поруку за време које је пред младим спортистима: - Мени је драго што и у име својих сарадника, руководства града могу да вам од срца честитам, да вам се захвалим што сте улажући себе, свој труд, енергију остварујући високе резултате на један леп, оригиналан начин пронели и име нашег града. Сигуран сам да ћемо у годинама које су пред нама имати још сјајних спортиста из свих спортова, да ћемо имати добре резултате а локална самоуправа ће настојати колико год је то могуће да вас подржи како у финансијском смислу тако и у изградњи спортске инфраструктуре, рекао је градоначелник. Градски Савет за спорт за најбољег спортисту прогласио је Здравка Савановића, репрезентативца у стрељаштву и учесника Параолимпијских игара у Рио Де Жанеиру. Најбоља спортискиња је Александра Црвендакић, кошаркашка репрезентативка која игра за ЖКК „Шопрон" из Мађарске. За најбољег тренера проглашен је Жељко Кукић, Лозничанин који успешно предводи суперлигаша „Медицинар" из Шапца. Најбољи спортски радник је Милан Марковић Кале, директор Боксерског клуба „Лозница". Најуспешнији спортски колектив је управо БК „Лозница" а признање је примио председник клуба Александар Рисимић. Најуспешнији млади спортисти су Урош Рогановић, члан теквондо клуба „Лозница" и Љубомир Лукић, члан теквондо клуба „Тае- Ло" са Брезјака а младе спортискиње Ана Кнежевић, освајачица три златне медаље на светском првенству у дизању тегова и Борка Благојевић, такође освајачица три златне медаље на светском првенству у мртвом дизању тегова и бенч- пресу. Након проглашења победника приређен је коктел.
28.Децембар 2016.
Опрез у саобраћају - изабери живот
Опрез у саобраћају - изабери живот

Ученици две основне школе „Вук Караџић" и "Кадињача" издвојеног одељења у Лозничком Пољу имали су прилику да присуствују презентацији правила понашања у саобраћају.
            „Инфраструктура железнице Србије" а.д. је покренуло акцију „Опрез! Изабери живот!", намењену деци млађег школског узраста. Циљ мултимедијалне презентације је да се деца кроз интерактивну комуникацију, упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања у близини пруге и на путним прелазима. Овогодишња акција кренула је од града Чачка, 21. октобра, а намера нам је да се обиђе што већи број градова и места, првенствено, где је заступљен железнички саобраћај. Сама акција је подржана од међународне организације ИЛКАД, чији је „Инфраструктура железнице Србије" а.д. члан, а која се бави медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима. У раније спровођеној кампањи, овај тим, обишао је преко 150 основних школа широм Србије, а презентацију је одслушало преко 100.000 деце, узраста од првог до четвртог разреда.
            Град Лозница подржава овакве и сличне пројекте који су усмерени на већу безбедност свих учесника у саобраћају, посебно када су деца у питању. -У васпитању деце у саобраћају треба да се крене од породице, преко школе па до локалне самоуправе. Ми морамо бити синхронизовани на том задатку. Познато је да деца нижег узраста немају добру процену о брзини кретања аутомобила или воза. Када немају добру процену ту, онда немају ни добру процену колико им је времена потребно да би безбедно прешли улицу или путни прелаз. На жалост, према информацији Агенције за безбедност саобраћаја у 2016. години, десеторо деце је изгубило живот. Само један изгубљени дечији живот је трагедија за све нас. Градска управа ће подржати све пројекте чија реализација има за циљ бољу информисаност деце како да на безбеднији начин пређу улицу или  пружни прелаз. Све наше школе које се налазе у близини саобраћајница су ограђене, водимо рачуна да школе буду обележене адекватним саобраћајним знаком или видео- порталом да се ради о зони школе. Важно је да родитељи када су у друштву деце поштују правила саобраћаја јер само један њихов погрешан потез може да поништи све оне лекције на којима смо им указивали, рекао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

28.Децембар 2016.
Састанак са пољопривредницима
Састанак са пољопривредницима
У Великој сали Градске управе градоначелник Лознице Видоје Петровић са сарадницима организовао је радни састанак са корисницима субвенција у пољопривреди из нашег града, пре свега они који имају регистрована пољопривредна газдинстава и који су били корисници свих активних мера које град Лозница реализује дуги низ година као и подршке како би се поспешио развој пољопривредe и оснажило село. Градоначелник Видоје Петровић је истакао да се активне мере огледају у новчаној подршци, субвенцијама и бесповратним средствима за набавку механизације и пољопривредне опреме. - За пчеларе ту је набавка кошница, за сточаре набавка расних грла како би се формирала матична стада, садни материјал за воћаре, пластеници, системи за наводњавање, дакле један широк вид мера. За осигурање пољопривредних култура од природних непогода чак 80% субвенција даје локална самоуправа, преосталих 20% регистрована газдинсва. Хтели смо да на крају ове године видимо шта би то у наредним годинама могли да мењамо. Оно што мене увек интересује јесте да ли та средства која ми издвајамо из буџета града и која успемо да уштедимо, да ли их усмеравамо на прави начин. Данас је прилика да чујемо и пољопривредне произвођаче и оно о чему смо причали а што је важно а то је како да се поново вратимо задругарству кроз оснивање земљорадничких задруга. Суштина је да се на подручју града Лознице направи планска производња која би за резултат имала једну озбиљну, стабилну, континуирану сировинску базу. Само на тај начин ми можемо да обезбедимо лакши излазак на тржиште и да доведемо инвеститоре који би овде улагали свој капитал, закључио је градоначелник Петровић. На територији града Лознице има преко 6 000 регистрованих пољопривредних газдинстава а са суседним општинама Крупњем, Љубовијом и Малим Зворником преко 11000.
27.Децембар 2016.
Новогодишњи базар

Туристичка организација града Лознице организује традиционални „Новогодишњи базар" на платоу испред Вуковог дома културе. Снежана Перић, директорица ТОГЛ-а рекла је да ће овогодишњи базар трајати до 8. јануара. - Очекујемо велики број излагача и посетилаца ако нас временске прилике послуже. Оно што ће сигурно бити  је манифестација „Приђи срцем", која се традиционално одржава 1. јануара на овом истом месту од 11- 14 часова. Припремили смо многобројне атракције за наше најмлађе суграђане, долазе нам аниматори из Београда. Надам се да ће клинци и клинцезе доћи у великом броју као и увек до сада, завршила је директорица. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника нагласио је да град Лозница подржава активности Туристичке организације које имају за циљ повећање понуде пред новогодишње празнике. - То је афирмативно за све људе који се баве израдом сувенира, промоцијом старих заната, производњом органске хране да имају где да изложе своје производе. Ми се надамо да ће ова манифестација постати нешто по чему ће наш град бити препознатљив. Желим свима да честитам срећну Нову годину а локална самоуправа ће се трудити да својим активностима свима онима који овде живе или долазе у наш град помогне у оквиру својих могућности, додао је Сталовић. У програму су учествовали „Краљевски карневал", „Креативни курс гитаре" и Магдалена Врачић, наша суграђанка која је учествовала у ТВ шоу „Пинкове звездице".

26.Децембар 2016.
Подршка руралном и регионалном развоју
Подршка руралном и регионалном развоју
У оквиру пројекта „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији", који финансира швајцарска Агенција за развој и сарадњу у партнерству са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, Министарством привреде, Сталном конференцијом градова и општина и акредитованим Регионалним развојним агенцијама, у Лозници је потписан Меморандум о сарадњи партнера на реализацији Пројектне иницијативе, унапређењу производње и прераде лековитог и ароматичног биља и јагодичастог воћа у функцији заустављања миграторних процеса и девастације села. Градоначелник Лознице Видоје Петровић је рекао да ова иницијатива заслужује све похвале и једну снажну подршку. - Ово су пионирски кораци али морамо направити први искорак у области бављења производњом и прерадом лековитог и ароматичног биља и јагодичастог воћа. Дефинисан је циљ да се покуша зауставити девастирање села, да се пружи шанса младима као и да учимо да мењамо навике код усвајања нових знања. Ако у оваквом правцу учествује више локалних самоуправа, онда је то један добар знак где се може створити озбиљна сировинска база која би свакако била привлачнија за потенцијалне произвођаче. Људи који се определе да се баве овим послом или који се већ баве овим послом могу да рачунају на пуну подршку града Лознице. - истакао је градоначелник Петровић. Локална самоуправа је до сада донела низ активних мера које имају за циљ да подстакну живот на селу. Данијела Марковић, директорица Регионалне развојне агенције Подриња Подгорине и Рађевине изразила је задовољство што Агенција започиње први велики пројекат који ће трајати до 2019. године.- Битно је истаћи велики одзив у вези ове иницијативе, имамо 31 партнера, 9 локалних самоуправа, удружења грађана, приватне предузетнике, пољопривредна газдинства али и грађане који су заинтересовани за ову тему. Ми смо само један од 4 региона у Србији у којима се овај пројекат спроводи, рекла је директорица. Укупан фонд за реализацију износи 1.620.000,00 швајцарских франака.
26.Децембар 2016.
Србија у Београду
Србија у Београду
Удружење жена произвођача традиционалних рукотворина Етно мрежа уз подршку Наледа и локалних самоуправа отворила је у Кнез Михајловој улици у Београду продајну изложбу локалних брендова „Србија у Београду". На овој манифестацији, поред још неких градова из Србије своје сувенире и рукотворине представила је и Туристичка организација града Лознице. Изложбена поставка у срцу Београда обухватила је традиционалне рукотворине, храну са географском ознаком порекла и друге локалне брендове који стварају аутентични доживљај Србије. Манифестацију су отворили Градски менаџер Горан Весић и амбасадорка Аустралије Џулија Фини у присуству заменика градоначелника Београда Андреје Младеновића и представника Туристичке организације града Београда и локалних званичника. Том приликом најављено је отварање градске Етно-галерије почетком 2017. године која ће имати сталну понуду аутентичних брендова из свих крајева Србије. На промоцији туристичких потенцијала лозничког краја, Туристичка организација града Лознице активно ће радити и у наредном периоду кроз предстојеће програме и манифестације а у току су и припреме за наступ за међународни Сајам туризма у Београду, највећу сајамску туристичку манифестацију у региону која ће бити одржана у фебруару.
23.Децембар 2016.
Пројекти за младе
Пројекти за младе

Ресурс центар за Мачвански и Колубарски округ, Удружење грађана „Светионик" у сарадњи са Канцеларијом за младе Лозница и уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, у оквиру програма МЛАДИ СУ ЗАКОН расписује конкурс за финансирање Омладинских волонтерских пројеката у циљу подстицања активизма и волонтирања младих.
            На конкурс се могу пријавити удружења младих и неформалне омладинске групе састављене од најмање пет чланова, као што су ђачки или студентски парламенти, разне омладинске секције и друге групе младих са територије Мачванског и Колубарског округа.
            Пријаве на конкурс слањем попуњеног обрасца за писање предлога идеје омладинског волонтерског пројекта су до 15. јануара 2017. године. Све одабране волонтерске групе биће позване на обуку за писање пројеката и управљања пројектним циклусом, која ће бити реализована у периоду 28., 29. и 30. јануара 2017. По завршеној обуци, волонтерске групе достављају Ресурс центру предлог пројекта који се предлаже за финансирање. Ресурс центар одабраће најмање 15 пројеката који ће бити финансирани.
            Вредност једног омладинског волонтерског пројекта може износити између 40.000,00 и 100.000,00 динара. Укупан износ расположивих средстава за финансирање омладинских волонтерских пројеката у Мачванском и Колубарском округу је 810.000 динара. Пројекти треба да буду реализовани у складу са Законом о младима и Националном стратегијом за младе.
            Програм МЛАДИ СУ ЗАКОН је национални програм Министарства омладине и спорта који има за циљ подстицање активизма, волонтирања и пружања подршке младима да допринесу бољем животу у месту у коме живе. До сада, од 2010. године када је покренут, финансирано је више од 1300 омладинских волонтерских пројеката реализованих од стране удружења младих и неформалних омладинских група уз стручну и техничку подршку Ресурс центара широм Србије, у износу од скоро 87 милиона динара.

22.Децембар 2016.
Албанска голгота
Албанска голгота
Изложба под називом „Албанска голгота- пут страдања и наде", свечано је отворена у лозничком Музеју „Јадра". Аутор, кустос музеја историчар Горан Вилић уз помоћ сарадника историчара Зорана Тошића и Славке Нинић, приредио је изложбу постављену на 33 паноа, тематски подељену у три сегмента: - Први сегмент су догађаји који су претходили повлачењу кроз Албанију, затим само повлачење и најбитније евакуација и реорганизација наше војске на Крфу и у Северној Африци. Ово је једна од најсадржајнијих изложби до сада која је организована у нашем Музеју, тако да постоји интересовање музеја из других градова да буде приказана и код њих, рекао је Вилић. Посетиоце изложбе поздравила је и мр Снежана Нешковић-Симић, директорица лозничког Центра за културу „Вук Караџић" истакавши да је ово само једна у низу изложби посвећених стогодишњици од Великог рата. Отварању изложбе присуствовали су др Радован Дивнић, заменик и Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника који је и отворио изложбу. Он је истакао значај оваквих догађаја јер чувају од заборава српску историју и подсетио на неке детаље страдања српског народа. - Српска војска је нажалост изгубила једну четвртину војника. Било је то време када је Србија била под разним притисцима на које није имала одговор. Данас наша земља има јасан и прецизан одговор на све притиске. Нама остаје да поштујемо наше претке, да се боримо за бољу будућност, већу запосленост, изградњу институција и да никада више српски народ не доживи албанску голготу, завршио је Ђокић. Програм је наступом употпунила градска Етно-група „Лозице".
21.Децембар 2016.
Уређење зелених површина
Уређење зелених површина

Јавно предузеће „Град" врши надзор на уређењу и одржавању 50 хектара јавних зелених површина на територији града. За јесењу садњу је купљено и посађено више од 600 садница високих лишћара и четинара и 15.000 садница сезонског цвећа и перена. На Лагатору је почело уређење парковске површине које је предвиђено Планом детаљне регулације на површини од 1,2 ха у Улици Мине Караџић и Патријарха Павла. У парку је засађено 200 садница међу којима су најзначајније гинко, ликвидамбар, оморика, сребрна јела, јавор млеч, каталпа, пољски јасен, брест и секвоја.
            Реконстрисани су и обогаћени садницама Трг Јована Цвијића и Вука Караџића, парк Брезе, парк у Железничкој улици, Градски парк „Лагатор" и Улица Јована Цвијића. На територији града има више од 6.000 стабала, међу којима је 150 различитих врста. У току је поправка и замена парковског и дечјег мобилијара, анкеровање и везивање дрвећа пред почетак зимског периода, формирање круна дрвећа са сечењем ломних грана и грабуљaње травњака. У парку код Железничке станице недавно je изграђена Трим стаза у дужини од 200м.
            Годишњи програм одржавања јавних зелених површина у Лозници за 2016. годину који обухвата 90 радних операција ће бити у потпуности испуњен захваљујући доброј сарадњи Градске управе, КЈП „Наш дом" и ЈП „Град".

21.Децембар 2016.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће

Градско веће Лознице данас је разматрало и прихватило нацрт одлуке локалног Акционог плана запошљавања у идућој години. Овим документом Градска управа са Саветом запошљавања и Националном службом запошљавања као средина са сертификатом повољног пословног окружења представља широку лепезу мера и активне економске политике чији је исход - веће запошљавање.
            Јачањем приватног сектора, развојем руралних подручја, новоизграђеном путном и енергетском инфраструктуром у индустријској зони стварају се услови да се унапреди ангажовање кроз јавне радове, стручну праксу и брже запошљавање лица из категорије теже упосливих занимања. Из буџета града ће у 2017. години бити издвојено 20 милиона и 100.000 динара што је, уз још толики износ који се суфинансира из буџета Србије, одговор на комплексна питања запошљавања која су у центру пажње - и државе и Лознице. Констатовано је да део средстава треба наменски улагати у преквалификације и занимања која су атрактивна за нове инвеститоре.
            Градско веће је усвојило допуњену одлуку кадровског плана запошљавања у Градској управи, затим нацрт плана детаљне регулације урбанистичког блока на потезу улица Италијанских добровољаца, Мајор Јаше Ђурђевића и трга Анте Богићевића. Прихваћен је закључак Одељења за привреду да се из буџета града исплати новчана накнада од 332 хиљаде 160 динара за изгубљени принос власницима земљишта оштећеним при регулацији Јадра, Лешничке реке, Криваје, Жеравије и Штире. Донето је решење о именовању нове комисије за доделу градских награда најбољим ученицима и студентима са подручја Лознице.

19.Децембар 2016.
Традиционални турнир

Установа за физичку културу „Лагатор" Лозница организује традиционални турнир „Божић 2017" у малом фудбалу.

Турнир се организује у сениорској и ветеранској конкуренцији. Утакмице турнира одржавају се у спортској хали „Лагатор" у Лозници у периоду од 26.12.2016. до 08.01.2017. године. Право учешћа на наведеном турниру имају: клубови, предузећа, екипе месних заједница и слободно формиране екипе грађана. Свака екипа приликом подношења пријаве са списком играча уплаћује депозит за учешће у износу од 12.000,00 динара, до 25.12.2016. када ће се у 19 часова обавити извлачење парова, формирање група и утврђивање распореда одигравања утакмица. Наградни фонд ће се формирати од уплате средстава од донатора, од продаје карата и од уплате учешћа за такмичење.

Награда за учеснике турнира утврђује се у нето висини од 220.000,00 динара прво пласираној екипи сениора и 60.000,00 друго пласираној екипи сениора. Награда прво пласираној екипи ветерана је 40% од учешћа за ветеране и друго пласираној екипи ветерана 20% од учешћа за ветеране.

19.Децембар 2016.
Туристичка патрола

У препуној сали Омладинског центра одржана је свечана додела признања најуспешнијим грађанима, предузећима и установама за унапређење квалитета у туризму у оквиру акције „Туристичка патрола". Акцију коју једанаест година на територији града спроводи Туристичка организација града Лознице има за циљ подстицање свих друштвених субјеката почев од домаћинстава, преко угоститељских објеката до установа, да уређују окружење у којима живе и раде и позитивним примерима дају допринос у унапређењу квалитета туризма у Лозници. Акција „Туристичка патрола", у редовне активности ТОГЛ- а уврштена је од 2005. године и од априла до октобра традиционално се спроводи на подручју града Лознице, у Здравствено- туристичком центру у Бањи Ковиљачи и Тршићу. Према најави организатора, акција ће се одвијати и наредних година и добијати на значају, како би наш град био лепши и нама који у њему живимо и гостима који у њега долазе. Ове године признања су додељена у седамнаест категорија.

15.Децембар 2016.
Заседала скупштина
Заседала скупштина
Одборници Скупштине града Лознице су на 6. редовној седници размотрили и усвојили Предлог Одлуке о буџету за 2017. годину. Одлука је донета према одредбама Закона о буџетском систему у прописаном року и у складу са фискалном стратегијом Владе Републике Србије односно Министарства за финансије. Карактеристика овог буџета је да су прво испланирани приходи који се очекују у 2017. години. Ту је фискална стратегија била прецизна и утврдила тачан начин на који локалне самоуправе могу утврђивати висину планираних прихода. Постоји више показатеља а први је остварени приход у првих девет месеци текуће године увећан за претпостављени прилив новчаних средстава у буџет у задња три месеца. Тако добијену масу је могуће увећати за највише 4,6% за колико се очекује раст бруто друштвеног производа. На основу тога, укупно планирани буџетски приходи града Лознице за 2017. годину су 1.913.843.092,00 динара и са другим изворима буџетских корисника који су 123.038.000,00 износе 2.036.881.092,00 динара. Буџет је урађен на реалним основама, издвојено је 322.000.000,00 динара за капиталне инвестиције и то је показатељ да поред тога што је реалан овај буџет је и развојни јер ће значајна средства бити издвојена за финансирање инвестиционих пројеката. Овим буџетом су планирана средства за исплату зарада и функционисање Заштитника грађана, Градског менаџера и архитекте. Одборници су такође размотрили и прихватили Предлог Одлуке о давању сагласности на програме пословања Јавних предузећа и установа чији је оснивач град Лозница за 2017. годину, Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације као и Предлог Одлуке о награђивању најбољих ученика и студената са подручја града Лознице.
13.Децембар 2016.
Све спремно за зимску сезону
Све спремно за зимску сезону
Јавно предузеће „Град" Лозница као управљач путева на основу Закона о јавним саобраћајницама и Правилника о редовном одржавању, обавља и активности у склопу зимског одржавања путева и улица. Програмом је предвиђено да зимска служба буде активна од 15. новембра до 31. марта наредне године а уколико за то буде потребе, рад зимске службе ће бити продужен. За зимско одржавање 218 километара путева и улица сем довољног броја људи и потребне механизације, обезбеђена су и неопходна средства: 70 тона соли, 450 кубика каменог агрегата и тона хемијских средстава која ће бити коришћена тамо где није препоручљива употреба соли.
            На основу донетог Програма зимског одржавања јавних површина обезбеђене су све претпоставке за нормално функционисање и проходност пешачких и парковских стаза и свих лозничких тргова.
13.Децембар 2016.
Јавни позив
Јавни позив
Град Лозница расписао је јавни позив за доделу бесповратних новчаних средстава брачним паровима за куповину сеоских кућа са окућницом који ће трајати од 13. до 21. децембра. У буџету града је одвојено пет милиона динара за ову намену. Висина додељених средстава по једној кући не може прелазити милион динара. Циљ овог позива је подстицање развоја руралних подручја, оживљавање и подмлађивање села кроз повећање наталитета и побољшање демографске структуре као предуслов за покретање привредних активности. Услов који мора бити испуњен је да супружници имају највише навршених 40 година живота у тренутку подношења пријаве, да један од супружника има најмање три године непрекидно пријављено пребивалиште на територији града Лознице, да њихова брачна заједница траје најмање годину дана и да нису власници или сувласници било какве непокретности на територији Републике Србије. Предност имају породице чији чланови имају високо образовање из области медицине, пољопривреде, ветеринарства и просвете.
13.Децембар 2016.
Обука Е-пословање одржана у Лозници
Обука Е-пословање одржана у Лозници

У просторијама Омладинског центра у Лозници, одржана је обука  Е-пословање, у организацији Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине. Програм обуке обухватио је, између осталог, и следеће теме:
–  Основе е-пословања,
–  Е-трговина и интернет маркетинг,
–  Интернет платформа Е-дукатор.
            Циљ обуке је упознавање ММСП и предузетника  са  основама електронског пословања и разумевање  концепта електронске трговине, електронског пословања и дигиталних апликација које се могу искористити као иновативно средство за повећање конкурентности и снижење трошкова пословања.

12.Децембар 2016.
Пријем за боксере
Пријем за боксере
Чланови Боксерског клуба Лозница, шампиони Србије за 2016. годину, били су данас гости Градске управе где су их примили и честитали им на успеху градоначелник Лознице Видоје Петровић и његови сарадници. У срдачној и пријатељској атмосфери било је речи о недавно завршеном првенству, али и о регионалној лиги која би требало да почне у марту наредне године а у којој би БК Лозница требало да има запажену улогу. Градоначелник је рекао да ће ускоро бити организован састанак на коме би се прецизирали сви детаљи око наступа Лозничана у овој међународној лиги и обећао да ће локална самоуправа наставити да помаже боксерски клуб у складу са својим могућностима. У име БК Лозница на пријему су се захвалили председник клуба Александар Рисимић и генерални директор Милан Марковић.
12.Децембар 2016.
Одржан семинар
Одржан семинар

У Омладинском центру у организацији Туристичке организације града Лознице одржан је семинар на тему „Дигитални маркетинг у туризму". Снежана Перић, директорица ТОГЛ- а је рекла да су разлози због чега су се определили за ову врсту едукације вишеструки. - Најновији Закон о туризму предвиђа основне активности ТОГЛ- а а то је промоција и развој туризма и едукација запослених у овој области. У стратегији развоја туризма Србије, дигитални маркетинг заузима једно од водећих места када је промоција у питању. Статистика каже да се 96 % туриста информише путем интернета, а 70 % њих прве информације добија путем смарт телефона. То су чињенице које не смемо да занемаримо и због тога ТОГЛ- а мора да буде заступљена на адекватан начин.
            Милка Негровић, едукатор и маркетинг менаџер сматра да велики потенцијал у области туризма лежи у дигиталном маркетингу јер је интернет тржиште које нема границе. - То је у данашње време једини пут како се може доћи до великог броја корисника туристичких услуга у целом свету. Правилна употреба интернета не само да ће довести до добрих резултата већ и до правилног представљања глобалној јавности.
            Учесници семинара су на крају предавања добили потврде о присуству на  едукацији као и пригодне поклоне Туристичке организације града Лознице.

09.Децембар 2016.
Округли сто
Округли сто

Туристичка организација града Лознице заједно са Етно мрежом иницирала је и организовала округли сто чија је тема очување традиције израде сувенира и могућност запошљавања жена у овој области.
            Снежанa Перић, директорица Туристичке организације рекла је да јој је велика  част да се Етно мрежа одазвала позиву као и то  да су спремни на сарадњу. „Ово је струковна организација жена која се бави очувањем традиције производњом рукотворина на један традиционалан начин, осмишљеног дизајна и у луксузном паковању, према прописаним стандардима квалитета. Они организују разне едукације на којима се жене обучавају за израду ове врсте сувенира. То је важно за ТОГЛ да би дошли до правих, уникатних,  аутентичних сувенира и да на тај начин презентујемо наш град онако како то заслужује".
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић нагласио је да му је драго што је град Лозница домаћин једног овако значајног округлог стола и што ће жене из нашег града имати прилику да од врсних предавача добију информације о старим техникама очувања наслеђа. „Посебно ме радује да оно што Етно мрежа дефинише као своју мисију и циљеве даје један економски карактер оснаживању жена да се могу озбиљно посветити овој делатности и на тај начин дати конкретан допринос очувања културног наслеђа. Желим да се захвалим председници Управног одбора Етно мреже госпођи Виолети Јовановић са којом дуго сарађујемо и убеђен сам да ће се та сарадња наставити и у будућности", истакао је градоначелник.
            Виолета Јовановић, извршни директор НАЛЕДА и председник Управног одбора Етно мреже  изразила је задовољство што је у Лозници у двострукој улози и зато што је наш град  један од првих градова који је препознао идеју повезивања у циљу стварања бољег пословног амбијента.
            Етно мрежа настала је у мају 2005. године, уз подршку USAIDA-а, са циљем очувања старих и заборављених техника израде рукотворина (одевних предмета, сувенира и програма за ентеријере), и оспособљавања и организовања жена за тржишну производњу.

09.Децембар 2016.
Обуке за тржиште рада
Обуке за тржиште рада

Филијала Националне службе за запошљавање у Лозници на основу анализе стања и токова на локалном тржишту рада сваке године организује обуке за тржиште рада. Циљ ових обука је да се незапосленим лицима омогући стицање додатних знања и вештина, кроз процес теоријског и практичног оспособљавања, како би они постали што конукрентнији на тржишту рада, чиме би поспешили своје могућности за запошљавање или самозапошљавање. Обуке за тржиште рада представљају подршку професионалном развоју појединца, пружајући прилику за изградњу нових компетенција. Такође, оне су корисне и за послодавце, који ће имати адекватне кандидате. Стога се одабир обука заснива на анализи потреба локалног тржишта рада, са идејом да се премости дефицит знања и вештина неопходних за обављање конкретних послова у неким подручјима рада.
            НСЗ Филијала Лозница у 2016. години организовала је неколико обука за тржиште рада и тренутно спроводи обуку за енглески језик - ниво А2 и за WEB DESIGN.
            НСЗ организује и обуке намењене искључиво особама са инвалидитетом: Обука за сервисера РС рачунара и обука за маникира-педикира.
            НСЗ Филијала Лозница преко пројекта Европске уније ИПА-2012 "Помоћ теже запошљивим групама" организоваће још три обуке за тржиште рада, чији је почетак планиран средином јануара 2017. године. Информативни разговор са заинтересованим лицима и извођачем обуке планиран је током децембра 2016. године. Предвиђене обуке су: Обука за немачки језик - ниво Б1, обука за геронтодомаћице и обука за основну информатичку обуку ECDL стандард.

08.Децембар 2016.
Јавни оглас
Јавни оглас
Град Лозница расписао је јавни оглас 7. новембра за давање у закуп и коришћење пољопривредног земљишта у државној својини путем јавног надметања које ће бити организовано 12. и 13. децембра ове године са почетком у 10 часова у Великој сали Градске управе. Рок за пријаву и учешће у надметању је 9. децембар ове године до 15 часова, рекао је председник Комисије за спровођење тог поступка Жељко Радовић.
07.Децембар 2016.
Постављање соларних панела
Постављање соларних панела
Установа за физичку културу „Лагатор", започела је послове на уградњи соларних панела. Реализацијом те инвестиције смањиће се трошкови за рачуне по утрошку електричне енергије за загревање воде коју користе спортисти и рекреативци у овој установи. - Ово је друга капитална инвестиција коју реализујемо у овој години. Пре месец дана смо расписали јавни позив, изабрали најповољнијег понуђача, потписали уговор и радови су кренули са реализацијом. Ради се о 12 соларних плоча које ће служити за добијање топле воде путем соларне енергије, рекао је Жељко Марјановић, директор установе. Према његовим речима очекује се уштеда по рачуну за потрошену електричну енергију до 20%, а размишља се и о замени и уградњи алтернативних извора енергије и у свечаној сали. Вредност инвестиције је 2.500.000,00 динара.
07.Децембар 2016.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће
Градско веће града Лознице на 21. редовној седници прихватило је предлог Одлуке о буџету града за 2017. годину и упутило га на усвајање Скупштини града. Предлог новог буџета усаглашен је са Законом о буџетском систему Србије и проценама о годишњем бруто друштвеном производу и инфлацији. Oвај предлог био је на јавној расправи у Градској управи чиме је омогућен директан увид у овај финансијски акт. Веће је разматрало и предлог Одлуке и дало сагласност на Програм пословања јавних предузећа и установа за 2017. годину.
05.Децембар 2016.
У посети Инфо центру
У посети инфо центру
Градоначелник Лознице Видоје Петровић, заједно са својим сарадницима посетио је Инфо центар компаније Рио Тинто. Представници компаније су га упознали са плановима за будућност и истакли значај сарадње са локалном самоуправом. Рио Тинто отвара Инфо центар са циљем да становницима Лознице и околине пружи неопходне информације о Пројекту „Јадар", његовом развоју, циљевима и корацима који предстоје до његове реализације са жељом да заинтересованима обезбеди поуздане информације из прве руке. Инфо центар ће допринети и јачању сарадње са локалном заједницом у циљу наставка изградње дугорочних односа и узајамног поверења, чему је компанија веома посвећена. Компанија Рио Тинто једна је од највећих светских рударских компанија, која се бави истраживањем и експлоатацијом минералних сировина широм света, обезбеђујући метале и минерале помоћу којих савремени живот функционише.
05.Децембар 2016.
Обележен јубилеј
Обележен јубилеј
Предшколска установа „Бамби", приредила је у Вуковом дому културе свечани програм поводом обележавања 50 година рада. Давне 1966. године 1. децембра отворен је први вртић за око 70 деце, радило је 12 запослених, а првог дана у обданиште је дошло седморо малишана. За пола века изграђено је још неколико објеката, по један у Бањи Ковиљачи и Лешници а Лозница је добила „Лане", „Лептирић", „Пчелицу" и 2012. године велики савремени објекат на Лагатору „Чаролију". Данас услуге ове установе користи укупно 1.770 малишана, заједно са припремним и предшколским програмом, док је у целодневном боравку њих 960. Поводом јубилеја васпитачи и деца припремили су пригодан програм, штампан је билтен поводом јубилеја и приказан је документарни филм о развоју установе. Пре почетка приредбе присутнима су се обратили директорица установе Ивана Савић и испред Градске управе помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.
05.Децембар 2016.
Међународни дан особа са инвалидитетом
Међународни дан особа са инвалидитетом
Удружење грађана особа са инвалидитетом „Лагатор" обележило je 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом. Горан Петронић, директор удружења рекао је да је ово удружење потписало споразум о техничко- пословној сарадњи са Високом школом за пословну економију и предузетништво.- Ово је последица сарадње која траје две године, желели смо то да озваничимо и подигнемо на виши ниво. Овај споразум подразумева да ће  наши чланови похађати наставу у тој школи и то је оно што је за нас најбитније у овом тренутку. Из удружења наглашавају изузетну подршку руководства града Лознице, Националне службе за запошљавање и сарадњу са другим удружењима на локалном и националном нивоу. Тема овогодишњег Међународног дана особа са инвалидитетом „Достизање 17 циљева будућности какву желимо" произилази из 17 циљева одрживог развоја, међу којима су искорењивање сиромаштва, обезбеђивање здравствене заштите и инклузивног образовања. Удружење грађана особа са инвалидитетом „Лагатор" Лозница основано је 25.11.2013. године са циљем да пружи помоћ особама са инвалидитетом сваке врсте, а посебно да помогне њиховом бржем запошљавању.
02.Децембар 2016.
Радови на инфраструктури у Бањи Ковиљачи
Радови на инфраструктури у Бањи Ковиљачи

Велики значај за развој туризма у нашем граду допринеће уређење инфраструктурног простора а заједничка и добра сарадња руководства града, Специјалне болнице и Владе Републике Србије показује се управо у активностима када је у питању асфалтирање главне улице Маршала Тита у Бањи Ковиљачи. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице рекао је да је асфалтирање ове улице и путног правца значајно из више разлога. - Реч је о асфалтирању 1100 метара, ширине седам метара а укупна вредност радова је 10.500.000,00 динара. Са завршетком овог дела улице, ми смо све улазе и излазе у Бању Ковиљачу потпуно реконструисали и обновили што је изузетно значајно за развој туризма и Специјалне болнице. Оно што такође желим да истакнем је чињеница да је осим овог дела у току реконструкција пута ка Малом Зворнику у дужини од 20 километара, завршио је Сталовић. Асфалтирање ове улице допринеће подизању квалитета живота мештана Бање Ковиљаче, бољем развоју туризма али и пружање здравствених услуга у Специјалној болници која је тренутно најуспешнија здравствена установа у Србији. Прим. др Александар Јокић, директор Специјалне болнице истакао је да је та установа тренутно најпопуњенија установа тог типа у Србији и да је свако улагање у инфраструктуру од великог значаја за долазак туриста и пацијената у Бању Ковиљачу. - Мене радује што смо заједничким договором решили овај проблем. Велику захвалност дугујемо локалној самоуправи и градоначелнику Видоју Петровићу који су нам обећали да ће првом приликом асфалтирати овај путни правац и видимо да су то обећање и испунили, закључио је Јокић. Реконструкција улице обухватиће промену постојећег коловозног застора који је добрим делом испуцао и као такав омогућио отварање нових коловозних рупа а самим тим изазива и оштећења на возилима. Радове финасира и изводи Jaвно предузеће „Путеви Србије" као донацију граду Лозници.

01.Децембар 2016.
Обележен 1. децембар Светски дан борбе против сиде
Обележен 1. децембар Светски дан борбе против сиде
У Лозници је данас у школском парку обележен 1. децембар - Светски дан борбе против сиде. Ово је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и сете се оних који су умрли. Светски дан борбе против сиде је први пут обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са тим вирусом. Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године. Овде посебно истичемо рад удружења грађана "Искра-Лозница" са вршњачким едукаторима који су агенти промене у својим срединама и који подижу свест младих о овој теми.
30.Новембар 2016.
Заседала скупштина града
Заседала скупштина града
Скупштина града Лознице је на редовној седници одржаној 29.11.2016. године разматрала и усвојила предлог Одлуке о ребалансу буџета града Лознице за 2016. годину. Одлука о ребалансу буџета донета је у складу са Законом о изменама и допунама закона о буџетском систему. Јавна предузећа, фондови и дирекције основане од стране локалне самоуправе које се финансирају из јавних прихода, чија је намена утвђена посебним законом неће више пословати као индиректни буџетски корисници. Одборници су разматрали и усвојили предлог Одлуке о давању сагласности на Програм о изменама и допунама Програма Јавних предузећа и установа у 2016. години. Oдборницима је представљена информација o пословању Дома здравља „Др Миленко Марин", а поводом захтева председника Скупштине. Убудуће Фонд за развој града Лознице функционисаће у оквиру одељења за привреду градске управе. За куповину сеоских кућа са окућницом до 50 ари младим брачним паровима Град Лозница издвојио је у локалном буџету 5 милиона динара. Новац ће бити бесповратно додељиван онима који су заинтересовани за живот и рад на селу, а начин расподеле биће утврђен посебним правилником. Приоритет ће имати просветни и здравствени радници, пољопривредни инжењери и техничари, као и ветеринари који ће у својим структурама радити у срединама у којима се буду скућили. Уз друге подстицајне мере које локална самоуправа додељује последњих година за развој пољопривреде и помоћ породицама с децом, овим се помаже младим паровима да се скуће и стварају услови за оживљавање лозничких села.
28.Новембар 2016.
ОШ Кадињача прославила Дан школе
ОШ Кадињача прославила Дан школе
Свечаном приредбом и пригодним програмом ђака, ОШ „Кадињача" данас је обележила 55 година рада односно свој Дан школе. Свим присутнима на самом почетку програма обратила се директорица Нада Остојић. - У овој школи раде вредни људи који су посвећени свом послу, којима није тешко да раде са својим ученицима и после радног времена. Срећна сам што радим у колективу који успешно функционише већ шест деценија и надам се да ће тако остати у будућности, рекла је Остојић. Град Лозница издваја значајна средства за све основне школе на својој територији, рекао је обраћајући се присутнима помоћник градоначелника Љубинко Ђокић који је уједно и честитао Дан школе ученицима и наставницима.- Ову школу су похађали многи успешни људи. Град Лозница ће наставити да помаже свим школама без обзира да ли су у граду или у сеоским подручјима. Ми смо ове године за потребе образовања определили  300.000.000,00 динара што је 17% од укупног буџета. Конкретно када је у питању ова школа у последњих девет година уложено је нешто више од 22.000.000,00 динара, нагласио је Ђокић. Поводом дана школе приређен је пригодан програм у којем је учествовао велики број ученика и наставника. Ђаци су се представили колажем различитих уметности, рецитацијом, музиком, игром и глумом. Приредби су присуствовали ученици, њихови родитељи, представници локалне самоуправе као и представници других школа.
25.Новембар 2016.
Реконструкција улице Маршала Тита у Бањи Ковиљачи
Реконструкција улице Маршала Тита у Бањи Ковиљачи
У Бањи Ковиљачи у току је реконструкција улице Маршала Тита у виду асфалтирања у дужини од 1100 метара. Реконструкција улице обухватиће промену постојећег коловозног застора који је добрим делом испуцао и као такав омогућио отварање нових коловозних рупа а самим тим изазива и оштећења на возилима. Вредност инвестиције је 10.500.000,00 динара. Радове финасира и изводи Jaвно предузеће „Путеви Србије" као донацију граду Лозници.
25.Новембар 2016.
Предавање и промоција књиге
Предавање и промоција књиге
Синоћ је у Вуковом дому културе одржано предавање на тему „Јадар у Првом Српском Устанку" и промоција књиге „Крсна Слава", у издању „Гласа Цркве", на којој су говорили аутор мр Љубомир Ранковић, протођакон и др Велибор Џомић, протојереј, члан Великог црквеног суда. Јереј Милош Петровић поздравио је испред лозничке Цркве све присутне и изразио задовољство што су у великом броју дошли на промоцију. „Тема предавања има за циљ очување наше традиције и културе. Вечерашњи предавачи су протођакон Љубомир Ранковић, дугогодишњи уредник „Гласа Цркве", човек који је у време увођења вишепартијског система имао тираже на којем би могли да му позавиде неки много познатији часописи  и  др Велибор Џомић, протојереј који је поред тога што је члан Великог црквеног суда СПЦ и неко ко се бори за права српског народа и цркве у Црној Гори у овим тешким условима. Оно што је надахњивало двојицу наших предавача је управо тема Славе која  је служила као инспирација устаницима у Првом српском устанку на територији целе Србије. Велика захвалност руководству града и Лозничанима који су показали да имају слуха и пријемчивости за овакве теме", завршио је Петровић. Ученици основних и средњих школа радили су литерарне и ликовне радове а најбољи радови су награђени.
24.Новембар 2016.
Приказивање филмова Ухвати са мном овај дан
Приказивање филмова Ухвати са мном овај дан
У понедељак 28.11.2016. године у 14 часова у Омладинском центру у Лозници, приказаће се низ филмова „О инвалидности и особама са инвалидитетом" у организацији филмског фестивала „Ухвати са мном овај дан". Овај фестивал обухвата пројекције домаћих и иностраних филмова на тему инвалидности као и пратеће програме: филмске радионице, трибине - разговоре са ауторима и актерима филмова, семинар за новинаре и студенте журналистике, изложбе, перфомансе и слично у којима учествују и особе са инвалидитетом. Пројекција ће трајати 60 минута а улаз је бесплатан.
22.Новембар 2016.
Отварање Инфо центра компаније Рио Тинто у Лозници
Отварање Инфо центра компаније Рио Тинто у Лозници

Рио Тинто отвара Инфо центар са циљем да становницима Лознице и околине пружи неопходне информације о Пројекту „Јадар", његовом развоју, циљевима и корацима који предстоје до његове реализације. Са жељом да заинтересованима обезбеди поуздане информације из прве руке, Инфо центар ће допринети и јачању сарадње са локалном заједницом у циљу наставка изградње дугорочних односа и узајамног поверења, чему је компанија веома посвећена. Ричард Стори, представник компаније захвалио се свима који су дошли на отварање и рекао да ово представља једну прилику за  Рио Тинто да може да отвори Информативни центар у Лозници, и то на начин на који они могу да пруже информације директно и становницима Лознице и свима онима који су заинтересовани за њихов пројекат. - Ми смо тренутно у фази прелиминарне студије изводљивости, уложили смо доста средстава до сада али треба да још пар година сачекамо да видимо да ли ћемо искористити тај потенцијал и да ли ћемо изградити овде рудник и све погоне који су везани за њега. Посебно бих се захвалио представницима локалне самоуправе што су дошли данас на отварање овог центра. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника честитао је представницима компаније Рио Тинто на отварању Инфо центра у име града Лознице и рекао да је до сада у истраживање уложено преко 70 милиона долара.- Први резултати су охрабрујући, у смислу потенцијалних налазишта ове руде што нама даје наду у отварање рудника иако се овај пројекат налази у фази студије изводљивости. Отварање овог рудника за наш град, за целу западну Србију значи много. Наша локална самоуправа ће подржати ову компанију, ово је за нас развојна шанса, ми овде видимо могућност запошљавања наших људи, поготово у прерађивачким капацитетима. Отварањем овог рудника видимо могућност убрзаног развоја односно завршетка пруге Лозница- Ваљево, што би значило да овај крај изађе на коридор пруге Београд- Бар, закључио је Ђокић.
           Компанија Рио Тинто једна је од највећих светских рударских компанија, која се бави истраживањем и експлоатацијом минералних сировина широм света, обезбеђујући метале и минерале помоћу којих савремени живот функционише.

22.Новембар 2016.
Унапређење управљања људским ресурсима
Унапређење управљања људским ресурсима
Канцеларија Савета Европе у Београду је у оквиру заједничког пројекта Европске Уније и Савета Европе "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" расписала јавни позив за пријаву градских и општинских управа за реализацију пакета подршке за унапређење функције управљања људским ресурсима. Јавни позив је објављен 20. септембра 2016. године и трајао је до 20. октобра 2016. године, у циљу избора 20 градских и општинских управа у којима ће пакет подршке бити реализован у периоду од децембра 2016. године до октобра 2017. године. Укупан број пристиглих пријава је 92. У сарадњи са партнерима на пројекту, Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина, формирана је Комисија за евалуацију пријава (Комисија) која је извршила бодовање према унапред одређеним критеријумима, објављеним у оквиру јавног позива. На основу предлога Комисије, Управни одбор пројекта је на седници одржаној 3. новембра 2016. године усвојио предлог Комисије за одабир 20 градских и општинских управа за имплементацију пакета подршке. Локалне самоуправе изабране за примену пакета подршке за унапређење функције управљања људским ресурсима су: градови - Београд, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Панчево, Краљево, Смедерево, Зрењанин, Чачак, Ваљево, Лозница и Пирот, општине - Бач, Трстеник, Рашка, Сврљиг и Бујановац и београдске градске општине Савски венац и Стари град. Подршка Савета Европе у процесу јачања функције управљања људским ресурсима се не зауставља овде. Савет Европе ће у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина наставити да пружа подршку градовима, општинама и градским општинама у процесу јачања функције управљања људским ресурсима кроз дистрибуцију пакета, израду приручника за имплементацију садржаја пакета (модели одлука, правилници и друга релевантна документа) са примерима најбољих пракси. Истовремено у оквиру пројекта, Стална конференција градова и општина у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе ће наставити да пружа одговоре на питања локалних самоуправа кроз систем питања и одговора који се налази на сајту Сталне конференције градова и општина. Такође, у плану су активности стручног усавршавања особа задужених за обављање функције управљања људским ресурсима кроз мрежу Сталне конференције градова и општина. Један од циљева пројекта је да знање и искуство у примени пакета подршке прошири на што већи број градских и општинских управа кроз различите активности које ће пројекат организовати у наредном периоду и на тај начин укључи што већи број градских и општинских управа у процес имплементације пакета.
21.Новембар 2016.
Реконструкција школа
Реконструкција школа
У Програму модернизације школа Министарства просвете, град Лозница је добио средства за реконструкцију три школе, ОШ „Вера Благојевић" у Бањи Ковиљачи, ОШ „Свети Сава", издвојено одељење у Козјаку и ОШ „Вук Караџић" у Липници. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника рекао је да је прва школа која је добила средства Министарства, ОШ „Вера Благојевић" из Бање Ковиљаче у износу од 26,5 милиона динара. - Та средства су употребљена за завршетак последње фазе спортске хале у Бањи Ковиљачи. Друга школа која је добила средства је ОШ „Свети Сава", издвојено одељење у Козјаку у износу од 3,8 милиона и биће употребљена за потпуну реконструкцију унутрашњег дела ове школе. Радови у ОШ „Вук Караџић" у Липници обухватају доградњу хола у склопу постојећег објекта. Вредност радова је близу 6 милиона динара. Новцем за ове три школе у оквиру Програма модернизације, Министарство је издвојило и додатна средства за набавку спортске опреме за фискултурне сале у школи у Бањи Ковиљачи и средњој школи „Свети Сава" у Лозници, односно медицинској школи, истакао је Ђокић.- Када саберемо тај новац и новац који је дат за реконструкције ове три школе добијамо износ од преко 36 милиона динара или око 300.000,00 евра. Захваљујемо се Влади Србије на свему овоме што је учинила за наш град, завршио је помоћник градоначелника. Док се радови не заврше, настава за 50 ученика издвојеног одељења у Козјаку, одвија се у матичној школи у Липничком Шору.
18.Новембар 2016.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће
Градско веће града Лознице је на 18. редовној седници размотрило и прихватило предлог Одлуке о ребалансу буџета за 2016. годину. У складу са донетим законом о изменама и допунама закона о буџетском систему, јавна предузећа, фондови и дирекције основане од стране локалне власти који се финансирају из јавних прихода чија је намена утврђена посебним законом, неће више пословати као индиректни буџетски корисници, те према томе су рађене све измене и допуне Програма пословања јавних предузећа и установа које условљавају и измену ребаланса буџета како би се даље пословање тих предузећа и установа ускладило са поменутим законом. Што се осталих позиција у буџету тиче измене су мале што значи да је Одељење за финансије и друштвене делатности добро планирало средства по претходној Одлуци и да ће буџет до краја године нормално функционисати, као и  да ће све обавезе на време бити извршене. Градско веће је размотрило и усвојило предлог Одлуке о давању сагласности на Програм о изменама и допунама Програма пословања јавних предузећа и установа на територији града Лознице за 2016. годину.
18.Новембар 2016.
Јанко Вујиновић обележио пола века књиженог стваралаштва
Јанко Вујиновић обележио пола века књиженог стваралаштва

Песник и прозни писац, Јанко Вујиновић, био је синоћ гост Библиотеке Вуковог завичаја где је са својим земљацима обележио 50 година списатељског рада. О његовом књижевном опусу говорили су професори Миодраг Матицки и Марко Недић, док је одломке из књига казивао драмски уметник Љубивоје Тадић из Београда. Гости књижевне вечери били су песници Љубомир Ћорилић и Милан Лукић, а јубилеј рада Вујиновићу су честитали и представници градске управе градоначелник Видоје Петровић, заменик Радован Дивнић и помоћник Љубинко Ђокић. - Пре пола века објављени су моји први прозни радови и тај период сматрам почетком своје списатељске каријере. Лепо је што су мој завичај и град Лозница уприличили ово вече и омогућили да се после 15 година проведених у иностранству све чешће налазим овде. Надам се да ће на пролеће у овом граду бити и промоција моје следеће књиге. Драго ми је што су у овој читаоници изложене и неке од фотографија из различитих периода моје каријере - казао је Вујиновић који је рођен 1945. године у Брадићу, код Лознице.
            Градоначелник Видоје Петровић је рекао да је ово велики догађај за самог књижевника али много већи догађај за саму Лозницу јер је он своје стваралаштво поделио са нама Лозничанима. - Вечерас смо се сви осећали поносно, то су тренуци када изађемо из наше свакодневнице где на овако светлим примерима великих стваралаца којих је овај град много изнедрио, схватимо да је живот много више од онога што многи од нас поимају и што живе. Веома сам поносан што сам из овог града и што се на примеру нашег Јанка Вујиновића Лозница потврђује као завичај великана. Искрено верујем да ћемо у будућности имати више стваралаца у различитим областима друштвеног живота- завршио је Петровић.

16.Новембар 2016.
Обележен дан борбе против дијабетеса
Обележен дан борбе против дијабетеса
Дом Здравља „Др Миленко Марин", обележио је 14. новембар, Светски дан борбе против дијабетеса у Здравственој станици у Лешници бесплатним мерењем крвног притиска и нивоа шећера у крви свим заинтересованим грађанима. Др Радован Дивнић, заменик градоначелника је рекао да је дошао да подржи ову акцију коју је Савет за дијабетичаре организовао у виду бесплатних прегледа. „Овде је било моје прво радно место за које ме вежу лепе успомене", присетио се др Дивнић својих почетака. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника је истакао да је дијабетес хронично и подмукло обољење, једном речју тихи убица. „По статистици, у Србији тренутно болује око 670 хиљада људи од ове болести. Градска управа ће подржати све пројекте који имају за циљ промоцију здравих стилова живота. Ми већ сада издвајамо између 60 и 70 милиона динара које дајемо нашим клубовима и УФК „Лагатор". Наравно да ћемо подржати све активности Превентивне службе Дома здравља и Опште болнице који имају за циљ да подигну ниво здравствене културе а све у смислу превенције од настанка дијабетеса", завршио је Ђокић. Ово је само једна од акција које ће Дом здравља спроводити најпре у месним заједницама где нема лекара а онда и у другим месним заједницама на територији града.
15.Новембар 2016.
Обука едукатора
Обука едукатора
У Kанцеларији за младе у Лозници, Удружење грађана „Искра", уз подршку града Лознице и Дома здравља „Др Миленко Марин", спровело је обуку вршњачких едукатора за основце лозничких школа на тему „Заштитимо љубав младих". Тродневни тренинг вршњачких едукатора изабраних међу ученицима 7. и 8. разреда из четири градске школе спроведен је на тему „Заштите репродуктивног здравља младих". У „Искри" су приметили заинтересованост младих за ову тему, уз чињеницу да млади све раније ступају у сексуалне односе са великим ризиком од нежељене трудноће. Др Нада Ђурић, председник удружења „Искра", рекла је да о овој теми треба почети разговарати још у основној школи јер има примера да су девојке у том узрасту остајале у другом стању. Едукативни садржаји када је реч о младима увек су имали подршку града чији је циљ да младе укључи у све сфере друштвеног живота. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника рекао је да град финансира све пројекте чија реализација има за циљ промоцију здравих стилова живота. „И овај пројекат везан за здравље смо подржали, где се један број младих едукатора укључио са циљем да својим вршњацима пренесе знања која су стекли на овој обуци. Чињеница је да све више младих ступа у интимне односе што је опасно за њихово здравље. Овакви тренинзи су добри јер ће они својим вршњацима на најбољи начин пренети које су последице раног ступања у сексуалне односе", завршио је Ђокић. Сертификате о успешно завршеној обуци, основцима је уручила Тања Глишић Матић, шефица Канцеларије за младе.
14.Новембар 2016.
Седница Скупштине града
Седница Скупштине града
Скупштина града Лознице је на редовној седници одржаној 10.11.2016. године разматрала и усвојила Предлог Одлуке о усвајању Извештаја о извршењу буџета за период од 01.01.2016. до 30.09.2016. године. Начелник Одељења за финансије и друштвене делатности је истакао да је овај извештај један од два које је Одељење дужно да изнесе пред скупштину и поред завршног рачуна мора показати како и на који начин се буџет града Лознице за одређени период извршава. Приходи у буџету за претходних девет месеци износе 1.259.000.000,00 динара или у процентима 64,3% од укупно планираних текућих примања из прихода буџета. Укупни расходи су извршени у износу од 1.187.000.000,00 динара или у процентима 58,53%. Усвојен је и предлог Одлуке о пијацама којом се утврђује начин обављања комуналне делатности управљања, као и услови и начин пијачне продаје а потом и предлог Одлуке о додели бесповратних новчаних средстава младим брачним паровима за куповину кућа са окућницом за младе који су заинтересовани за живот и рад на селу. Донете су и Одлуке о начину и поступку именовања директора јавних предузећа чији је оснивач град као и Одлука о матичним подручјима на територији града Лознице у циљу обезбеђења унапређеног, економичног и ефикасног извршавања поверених послова матичних књига.
14.Новембар 2016.
Вече са Мишом Кравцевим
Вече са Мишом Кравцевим
Синоћ је у Библиотеци Вуковог завичаја одржана промоција књиге „Пролеће једног лава", Мише Кравцева, једне од најпродаванијих на недавно завршеном Сајму књига у Београду. Ова књига носи још један скривени наслов - Мистерија о љубави, Велинчаствени јунак лав Горди који нам приповеда о искушењима свог живота, открива нам тајне оног најтананијег и најмагличастијег у сваком бићу. Зато ова књига има свој други наслов који се указује тек по завршетку приче, као загонетка и одгонетка најснажнијег осећања Природе, осећања љубави. Миша Михаило Кравцев, пореклом Рус, рођен је фебруара 1962. У Београду, где и даље живи и ради. Новелом „Пролеће једног лава" (1982) и романом „Анђео случајности" (1983) први пут се представља као писац, али је он српској културној јавности већ одавно познат као сликар са великим бројем изложби и признања.
10.Новембар 2016.
Прослава дана гимназије
Прослава дана гимназије
Гимназија „Вук Караџић" у Лозници, прославила је 8. новембар, дан школе, свечаном академијом и пригодним програмом ученика и професора. Поводом 145 година постојања лозничке гимназије, представљен је најновији број ученичког листа „Вуково звоно", а чланови мешовитог хора, рецитаторске секције и драмског студија извели су музичко- сценски колаж под називом „Жал за младост". У име градске управе јубилеј је честитао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, а о историјату школе и успесима ђака говорио је директор Милутин Тошић. Он је истакао да се гимназијски професор не постаје завршетком студија и доласком у гимназију, већ кроз рад са ученицима, кроз њихове жеље, марљивост, креативност и непресушну енергију.
09.Новембар 2016.
Додељене награде
Додељене награде
Момчило Бакрач из Врбаса добитник је прве награде за необјављену песму „Мирна природа", на 42. литералном конкурсу „Вукови ластари", који организује Књижевни клуб КУД „Караџић" из Лознице. Друга награда додељена је Весни Радовић из Београда за песму „Вечери поезије у Москви", док је трећенаграђена Маја Јовановић из Дероња за песму „Последња станица". Посебну награду „Стојан Степановић" за циклус песама добила је Каја Панчић Миленковић из Пирота за циклус „Окречени зидови". Најуспешнијим ауторима награде су уручене у Галерији „Мина Караџић", а поред награђених, своје стихове казивали су и песници из јадарског краја.
08.Новембар 2016.
Промоција књиге
Промоција књиге
У Вуковом дому културе синоћ је приређено књижевно вече посвећено Милораду Зебићу (1883-1976), знаменитом Лозничанину, током које је представљена књига „Мисли", чији приређивачи су Милорадов син Милутин Зебић и Миленко Михаиловић, рођак породице Зебић. Уз пригодан програм у којем су учествовали глумци, певачи и рецитатори КУД „Караџић", о књизи је говорио професор емеритус др Стеван М. Станковић. Приређивач Милутин Зебић је објаснио да је ова књига плод дугих година рада његовог покојног оца, који је почео да на њој ради још док је бежао од окупатора преко Албаније, а потом са Крфа у савезничким конвојима транспортован у Француску. Милорад Зебић је био српски економиста, главни секретар Београдске берзе од 1935. до 1937, а потом вицегувернер народне банке до 1939. За свој рад награђен је од француске владе Академском палмом, а потом Орденом официра легије части. У својој земљи одликован је орденима Светог Саве, Белог орла и Југословенске круне. Преминуо је 3. јануара 1976. у Београду.
07.Новембар 2016.
Интер лига млађих категорија
Интер лига млађих категорија

Протеклог викенда у Спортској хали у Бањи Ковиљачи одржан је други рукометни турнир за млађе категорије „Интер лига млађих категорија". Мишко Сјеклоћа директор и организатор турнира рекао је да је ова лига покренута 2015. године уз учешће клубова из Србије и Босне и Херцеговине. - Прошле године је одиграна прва сезона која је завршена фајнал фором у Брчком. Потрудићемо се да следеће сезоне покренемо и женску лигу клубова. Систем такмичења је такав да се играју викенд турнири где је увек један град домаћин из Србије а други из БИХ. Захвалио бих се граду Лозници који је подржао овако лепу спортску манифестацију. Ово је битан догађај јер ћемо се уклопити у пројекат Семберија - Мајевица - Подриње што ће допринети успешној међународној сарадњи, завршио је Сјеклоћа.
            Дејан Сталовић, помоћник градоначелника задовољан је што је покренута једна овако квалитетна лига млађих категорија. - Ово је управо оно на чему се базира Програм развоја спорта града Лознице који је усвојен прошле године. Оно што желим да истакнем је чињеница да ћемо ми увек подржавати овакве спортске манифестације. Спорт брише границе, негује фер- плеј, служи изградњи квалитетних, младих личности. Ова лига има изузетан потенцијал прекограничне сарадње, ми ћемо радити са руководством ове лиге да пронађемо одговарајуће фондове финансирања. Надам се да ће ова сезона бити још успешнија од претходне а град Лозница ће помоћи онолико колико је то могуће у овом тренутку, закључио је помоћник градоначелника.
            На турниру је учествовало пет клубова из Србије (Лозница, Бања Ковиљача, Металац Ваљево, Барич и Уб) и три из БИХ (Локомотива Брчко, Бијељина, Дрина Зворник) узраста 2000. и 2002. годиште.

07.Новембар 2016.
Одржан Церски полумаратон
Одржан Церски полумаратон

Поводом 102 године од Церске битке у недељу 6. новембра 2016. године у Текеришу је одржан 22 Церски полумаратон. Организатор ове традиционалне спортске манифестације је Тркачки атлетски клуб „Церски јунаци" из Београда а покровитељ град Лозница. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника је рекао да ова манифестација заслужује посебну пажњу. - Ми ћемо имати разговоре са клубом „Церски јунаци", поводом оснивања атлетског клуба у Лозници. Атлетика је краљица спортова, постоје планови за изградњу атлетског стадиона у нашем граду тако да ће и са те стране ова манифестација имати још већи значај у наредном периоду, истакао је Сталовић.
            Церски међународни полумаратон „Стазама церских јунака" одржава се сваке године у месецу новембру. Ова значајна спортска манифестација налази се у календару Европске Атлетске асоцијације. Старт и циљ трке је испред споменика у Текеришу.

07.Новембар 2016.
Посета новинара
Посета новинара

У оквиру студијске посете „Златна лозничка јесен", у посети Лозници од 4. до 6. новембра боравили су новинари и блогери из Београда, Новог Сада и Републике Српске а домаћин је био Туристичка организација града Лознице. Снежана Перић, директорица ТОГЛ је рекла да иако многи сматрају да смо на измаку туристичке сезоне посетилаца у нашем крају још увек има а да ТОГЛ креће са промотивним активностима промоције развоја туризма у нашем граду. - Једна од првих активности у овом месецу је посета новинара из Србије и Републике Српске. Оно што је интересантно је да су то различити новинарски медији, интернет портали и класичне новинарске куће. Похвалила бих све привредне субјекте и спонзоре који су нам изашли у сусрет, пре свих рекреативни комплекс „Сунчана река", затим „Ројал Спа", „Будимлија", „Конак Милица". Наравно носилац туризма и најзначајнији објекат у нашем граду је „Специјална болница за рехабилитацију Бања Ковиљача", коју ће гости такође посетити у оквиру ове посете, завршила је Перић.
            Мирослав Радуловић, члан Градског већа задужен за туризам је нагласио да је значај оваквих студијских посета новинара огроман како у прошлости тако и у будућем периоду. - Ово је идеална прилика да новинари упознају лознички крај и да се увере да је све оно што ми презентујемо истина . Верујемо да ће у наредном периоду још већи број новинарских екипа посетити наш крај. Ми ћемо се потрудити да их све угостимо, да осете гостопримство наших људи и да лепе успомене понесу кући.
            Програмом студијске посете, предвиђено је да новинари блогери посете културно-историјске споменике у лозничком крају као и Вишенаменски центар у Тршићу.

04.Новембар 2016.
Почело асфалтирање улице Вука Караџића у Бањи Ковиљачи
Почело асфалтирање улице Вука Караџића у Бањи Ковиљачи

Данас је у Бањи Ковиљачи почело асфалтирање улице Вука Караџића у складу са Програмом пословања за 2016. годину. Момир Матић, директор „Дирекције за обнову и развој Бање Ковиљаче", рекао је да ће са овом улицом бити урађено 1590 метара асфалтираних путева и улица на овом подручју у 2016. години. „Ова улица дугачка 260 метара, ширине 5 метара, биће пресвучена асфалтом дебљине 5 сантиметара. Извођач радова је предузеће „Стобекс", које ће по завршетку ове улице прећи да уради плато од  520 квадрата на пијаци чиме ћемо завршити са грађевинским радовима за ову годину у том делу Бање. Вредност инвестиције је 1.640.000,00 динара са ПДВ а вредност платоа на пијаци је 536.000,00 такође са ПДВ", завршио је Матић.
            Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице је истакао да је улагање у инфраструктуру Бање Ковиљаче важно из два разлога. „Пре свега подижемо квалитет живота грађана који овде живе а такође ништа мање битно је и подизање туристичке понуде Бање Ковиљаче. Улагање у инфраструктуру на најбољи начин подиже туристичку понуду овог краја. Оно што желим да истакнем је чињеница да смо закључно са септембром месецом имали 60% више гостију него за целу прошлу годину и то је показатељ да сва инфраструктурна улагања која смо имали у Бањи претходни низ година дају резултат. Подсетићу да је урађена спортска хала, парк, улице, паркинг места где се видела одлична сарадња Дирекције, месне заједнице, локалне самоуправе и Специјалне болнице тако да сам уверен да наредне године можемо очекивати велики број туриста у ово прелепо место а свакако ће и економска корист како за Град тако и за локално становништво бити већа", нагласио је помоћник градоначелника.

04.Новембар 2016.
Ђукановићеве скулптуре из природе
Ђукановићеве скулптуре из природе
Дискурс онога који види и онога који не види, вазда се разликовао, а важан сегмент мисије културе свакако је у томе да се та разлика смањи. Јер, онај који види - гледа духовним очима, а онај који неће, или не може да види, треба да развије мисаоност, и отвори врата свога срца да би свет сагледао из духовне равни, мењајући тако не само перцепцију, већ и себе на боље.
Професору Бранимиру Ђукановићу дато је да у природи види божански наум, а дрво је предмет његовог свевиђења. Дрво је племенито, дрво је симбол традиције, дома, и напретка, раста, слободе. Оно је запис, место окупљања, место састанка, али и растанака. Од дрвета настају гусле, које „говоре" историју и чувају је од заборава. У дрвеним наћвама је мешен хлеб. Дрветом је огњиште ложено. Без дрвета, не би било ни нас. Ђукановић од природе узима само оно што је неће повредити, и стога трага за - снагом ове силе - већ извајаним скулптурама. Да би конзументима уметности олакшао сагледавање намере веће силе, професор Ђукановић, како сам каже, „свој скулпторски рад дода делу природе, која је главни уметник".
            Иако су скулптуре начињене углавном од дрвета, Ђукановић уме да посегне и за каменом. Не да би га на другог бацио, већ да би њиме додатно дефинисао, метафорички гледано - учврстио и ојачао поруку уметничког дела. Камен јесте прапочетак, природна је његова симбиоза са дрветом, и по једном од тумачења јунговске концепције, онај ко трага за каменом, заправо истражује и своје несвесно.
            Ђукановић живи јеванђеоски, са миром у срцу, и не траћећи своје таленте. У складу са Богом, са природом, са собом, са другима. Свако од нас има своју мисију. Подједнако скроман кад његова дела стоје пред Шобајићевих, као и у разговору са каквом умном старином из родне му Доње Бадање, он мисионари, намеран да људе помири са природом, да им омогући да виде сву њену савршеност, и дешифрују поруке које им природа шаље.
03.Новембар 2016.
Предавање о здравој исхрани и о фитнесу
Предавање о здравој исхрани и о фитнесу
У Канцеларији за младе организована је презентација о здравој исхрани коју је водила нутрициониста и фитнес инструктор Марија Петровић. Предавање је замишљено тако да то буде једна корисна комуникација између предавача и посетилаца о томе како, кад и шта би требало да уносимо у свој организам. Тања Глишић Матић, шефица Канцеларије за младе је рекла да је у складу са Хипократовом мишљу да је храна наш први и најважнији лек, запослени у Канцеларији за младе организовали су предавање са нутриционискињом Маријом Петровић на ову тему. - На састанку који смо имали, увидели смо да постоји велики број жена које имају или превише или премало килограма и да им је потребна стручна помоћ како би избалансирали своју исхрану како би комбинацијом исхране и тренинга добили најбоље резултате за своје здравље и изглед. Потребно је само знање шта и како комбиновати да би се дошло до жељених резултата, закључила је Тања Глишић Матић. Ова презентација је реализована тако да се пре свега на један занимљив начин прикаже људима да здравље није скупо и да пре свега не изискује превише труда.
03.Новембар 2016.
Одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације
Одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације
Данас је у Градској управи одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације. Чланови штаба добили су конкретна задужења у спровођењу мера и задатака цивилне заштите а у циљу заштите и спасавања људи и културних и материјалних добара  од елементарних непогода и других несрећа. Разматрањем програма зимског одржавања локалних путева и улица и јавних површина на подручју Града Лознице закључено је да су зимске службе јавних предузећа у потпуности спремне за предстојећи зимски период. Сва неопходна механизација за одржавање путева и јавних површина је у исправном стању. Формирана је радна група коју чине представници ЈП „Град" и „Дирекције за развој и управљање Бањом Ковиљачом"  задужена за контролу исправности ангажоване механизације. У вези са тим направљен је план и утврђени су приоритети  првог, другог и трећег реда на одржавању путева и јавних површина, као и критичне тачке на саобраћајној инфраструктури. За успешно спровођење програма зимског одржавања набављене су потребне количине материјала и то индустријска со, мешавина шљаке и камена ризла. Усвојен је и предлог планираних средстава за потребе превенције отклањања последица елементарних непогода и других несрећа у ванредним ситуацијама.
01.Новембар 2016.
Одржана седница Градског већа
Одржана седница Градског већа
Градско веће града Лознице усвојило је на данашњој седници деветомесечни извештај о извршењу буџета. Извештај о извршењу буџета за првих девет месеци за 2016. годину један од два извештаја које је одељење за финансије дужно да поднесе Градском већу и скупштини на усвајање поред завршног рачуна. Овај извештај је завршен у року, онако како закон о буџетском систему предвиђа до 15.10.2016. године, достављен и усвојен од стране Градског већа и биће упућен Скупштини града на усвајање, где ће одборници и грађани бити детаљније информисани о томе на који начин се буџет пуни и извршава. Град Лозница своје обавезе према корисницима буџета реализује благовремено и у складу са законом. Усвојен је предлог Одлуке о пијацама којом се утврђује начин обављања комуналне делатности управљања пијацама, као и услови и начин пијачне продаје, а потом и предлог Одлуке о додели бесповратних новчаних средстава младим брачним паровима за куповину кућа са окућницом на селу, за младе који су заинтересовани за живот и рад на селу. На дневном реду су се нашле и Одлуке о усвајању планова детаљне регулације, Одлука о изменама и допунама Одлуке о градском водоводу и канализацији потом Одлука о мрежи предшколских установа на подручју града Лознице и друге.
01.Новембар 2016.
Радови на изградњи трим стазе
Радови на изградњи трим стазе
У току ове седмице почињу радови на изградњи трим стазе у парку код железничке станице. Пројекат „Трим стаза" је трећа фаза претходног пројекта „Трим парк", који је у потпуности финансиран од стране Министарства омладине и спорта. Вредност пројекта је 695.250,00 динара а извођач радова је грађевинско предузеће „Стобекс". Бојан Лучић, стручни сарадник Канцеларије за младе истакао је да је у првој фази постављено 13 справа, у другој фази је урађена допуна са још две справе тако да их сада има 15 и трећа фаза пројекта би била трим стаза у дужини од 200 метара. - Овај пројекат ће заокружити спортску понуду у трим парку, овде тренира велики број спортиста тако да сам убеђен да ћемо са трим стазом заокружити једну лепу причу за наш Град који није имао никакве трошкове, рекао је Лучић.
31.Октобар 2016.
Увод у праг процедуре
Увод у праг процедуре

У читаоници Библиотеке Вуковог завичаја у Лозници  регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине је организовала обуку "Увод у ПРАГ процедуре." Обука је намењена потенцијалним корисницима средстава Европске уније, првенствено јединицама локалне самоуправе као и јавним предузећима и установама чији оснивачи јесу локалне самоуправе, и има за циљ подизање капацитета државних службеника који раде на пословима програмирања међународне помоћи у области општих принципа јавне набавке. Обука је обухватила  основне појмове, типове и процедуре набавки по захтевима Европске уније. Поред неопходних теоретских знања, која се пружају полазницима, обука је обухватила и конкретне примере у вези са припремом тендерских досијеа и њиховом евалуацијом. Уз елементе тендерских досијеа, обрађен је и начин евалуације пристиглих понуда.
            Обуци је присуствовало 28 учесника представника локалних самоуправа, јавних предузећа и установа са територије локалних самоуправа оснивача Агенције.

31.Октобар 2016.
Фестивал документарног филма
Фестивал документарног филма
У Канцеларији за младе у Лозници по први пут се организује Фестивал документарног филма „Белдокс 2016", у оквиру кога ће бити приказана три филма која су Омладинском центру уступљена бесплатно а за које се плаћају ауторска права. Бојан Лучић, стручни сарадник у Канцеларији за младе рекао је да је успостављена сарадња са „Белдокс" организаторима који су уступили бесплатно филмове за приказивање. - Филмови на репертоару фестивала су „Сонита", који ће бити приказан у понедељак у 14 часова, затим филм „Зуд" који ће бити приказан у уторак у 18 часова и на крају филм „Руски детлић" који је на програму у петак 4.11.2016. године са почетком у 18 часова. Овај филмски фестивал се организује по први пут а следеће године је планирано да се сарадња прошири приказивањем више филмова тако да ће се у Лозници поред Слободне зоне приказивати и овај фестивал и то ће бити званичан почетак пројекта у Омладинском центру, завршио је Лучић.
31.Октобар 2016.
Трибина у Бањи Ковиљачи
Трибина у Бањи Ковиљачи

Трибина о ризицима за рак дојке, самопрегледу дојке, организованој скрининг мамографији и лечењу рака дојке одржана је у организацији Дома здравља Лозница, у Бањи Ковиљачи уз учешће др Радована Дивнића хирурга, др Немање Јосића, гинеколога, прим. Др Наде Ђурић епидемиолога и Драгана Томић, струковна мед. сестра специјалиста.
            Трибина је организована у месецу октобру, месецу посвећеном борби против рака дојке као најчешћем раку код женске популације. Била је занимљива дискусија након излагања предавача. Порука на крају је да жене мисле на себе и посвете се здрављу и обавезно одазову на скрининг мамографију, а по потреби након самопрегледа дојки неком клиничком прегледу ако је потребно. Ако се рак дојке открије на време је излечив, само треба правовремено отићи на преглед. Трибине ће бити настављене у месним заједницама које покажу интересовање, само да се јаве ПР служби Дома здравља „Др Миленко Марин" Лозница.

31.Октобар 2016.
Обука државних ревизора
Обука државних ревизора
У Бањи Ковиљачи у хотелу Ројал Спа одржан је семинар у организацији Државне ревизорске институције Републике Србије а домаћин је био Град Лозница. Досадашња искуства ДРИ у поступку спровођења ревизије финансијских извештаја јединица локалних самоуправа су обимна и садрже неке неправилности које ова институција утврђује у поступку наводи врховни државни ревизор др Душко Пејовић. „Наш циљ  је презентација тих искустава код локалних самоуправа код којих до сада нисмо били или смо ревизију вршили у неком претходном периоду са циљем и са намером да укажемо да се те неправилности не понављају а најчешће се односе на неправилно трошење јавних средстава, неправилно управљање јавном имовином и недовољно поштовање важећих законских прописа", рекао је Пејовић. Овакви догађаји у чијем раду учествују еминетни државни стручњаци за ову област само су добар пример где директно можемо стећи искуства и нова знања јер грешке у овом послу су недопустиве истакао је градоначелник Лознице Видоје Петровић. „У условима када градимо једно демократско друштво које мора да почива пре свега на једном одрживом систему у којем ће доминирати владавина права, у ком ће бити јасно  дефинисане све процедуре посебно када управљате неким добрима и финансијама као што је случај у локалним самоуправама. Утолико је више разлога да се сви радујемо што смо домаћини оваквог семинара са еминентним стручњацима из ове области. Ово је прилика да кроз размену искустава стекнемо знања јер су грешке недопустиве и носе одговарајућу санкцију. Ово је институција која је добар партнер локалним самоуправама јер кроз овакве видове едукације превентивно делују и дају снажан самодопринос унапређењу и подизању капацитета локалних администрација", закључио је Петровић. Град Лозница био је друга локална самоуправа у Србији после Новог Сада који је још од 2013. године увео интерног ревизора.
28.Октобар 2016.
Одржан семинар
Одржан семинар
Агенција за борбу против корупције организовала је у Великој сали Градске управе семинар на тему „Спречавање сукоба интереса и контрола имовине и прихода функционера". Семинар је намењен функционерима, односно свим изабраним, постављеним или именованим лицима у органима Републике Србије, аутономне покрајине, јединице локалне самоуправе и у органима јавних предузећа и привредних друштава, установа и других организација чији је оснивач, односно члан Република Србија, аутономна покрајина, јединица локалне самоуправе и друго лице које бира Народна скупштина. Учесници семинара су упознати са појмом и врстама сукоба интереса и пријављивања имовине и прихода. На семинару су обрађене следеће теме: Регистар и пријављивање имовине функционера, контрола извештаја о имовини и приходима функционера, обавештавање и вођење евиденција о поклонима и ступању и престанку функције, обавезе функционера у области спречавања сукоба интереса (неспојивост и кумулација функција, обављање другог посла или делатности и др.), поступак утврђивања повреде одредаба Закона о Агенцији за борбу против корупције, подношење захтева за покретање прекршајних поступака и кривичних пријава због повреде Закона о Агенцији за борбу против корупције. Семинару су присуствовали запослени у Градској управи, чланови Градског већа, одборници и директори јавних предузећа и установа чији је оснивач Град Лозница.
27.Октобар 2016.
Бесплатно саветовање
Бесплатно саветовање
У Великој сали Градске управе у организацији Регионалне привредне коморе Ваљево, Градске управе Лознице и САОП доо Нови Сад одржано је саветовање на тему „Актуелне измене и прописи из 2016. године и припрема за завршни рачун". Кроз активну дискусију прошло се кроз искуства и проблеме у спровођењу прописа у 2016. години кроз покушај дефинисања предлога решења кроз праксу. Теме које су се обрадиле на овом скупу су ПДВ, порез на добит, Закон о порезу на доходак грађана, обрачун накнаде зараде за боловање, субвенције за ново запошљавање, припреме за завршни рачун, нове здравствене књижице, обавеза регистровања база података у централном регистру повереника и електронско књиговођство - нова ера пословања. Сви учесници скупа су поред бесплатног предавања имали прилику да поставе питања, размене искуства и добију савет о решењу проблема из области које обрађује предавање. Поред пратећих материјала за учеснике је припремљена и посебна наградна игра.
27.Октобар 2016.
Међународни месец борбе против рака дојке
Међународни месец борбе против рака дојке

Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 жена оболелих од ове болести, а око 522.000 умре сваке године. У оквиру кампање „Октобар - међународни месец борбе против рака дојке", у Дому здравља „Др Миленко Марин" одржана је конференција за медије.
            Др Немања Јосић, гинеколог и координатор скрининг програма истакао је да Дом здравља као установа примарне здравствене заштите тренутно у фокусу има три скрининга, на рано откривање карцинома дојке, грлића материце и дебелог црева. „Везано за организовани скрининг раног откривања карцинома дојке, ми као установа примарне здравствене заштите имамо базу података популације жена од 50 до 69 година старости које су циљна група и оне на кућну адресу добијају позив на скрининг. Ово је само почетак кампање, у плану су све веће месне заједнице и радне организације да би повећали одзив који је сада између 30- 40 %. Осим увезаности у организовани скрининг Дома здравља и Опште болнице у Лозници укључени су и Завод за јавно здравље Шабац, Институт за јавно здравље „Батут", Институт за онкологију и радиологију, практично сви нивои здравствене заштите", нагласио је Јосић. Др Радован Дивнић, помоћник градоначелника Лознице апеловао је на све жене да дођу на бесплатан преглед јер је то ствар здравствене културе. Примариус др Нада Ђурић, епидемиолог рекла је да је циљ кампање подизање свести о овој болести као и важност превентиве у спречавању настанка исте.
            Пратећи препоруке Светске здравствене организације и Европских земаља са искуствима из спровођења популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започело спровођење програма организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређења квалитета живота жена оболелих од ове болести. Скрининг се континуирано спроводи у укупно 35 општина на територији Републике Србије, у којима се мамографско снимање обавља у здравственим установама, а додатно у 21 општини, у којима се снимање врши мобилним мамографом.

25.Октобар 2016.
Радови у Бањи Ковиљачи
Радови у Бањи Ковиљачи
У Бањи Ковиљачи је у самој завршници преуређење простора за продају млечних производа на зеленој пијаци. То ће омогућити боље санитарно- хигијенске услове за трговину. Упоредо са уређењем пијаце у току је постављање асфалтног застора у Улица Вука Караџића у насељу Доња Бања. Момир Матић, директор „Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче", рекао је да ће до краја седмице бити завршено преуређење простора за продају млечних производа на зеленој пијаци, које је почело крајем августа. - Остаје нам да простор испред трговине пресвучемо асфалтом. Пре тога смо урадили прикључке за струју, воду и хидранте за прање пијаце. Успешно смо решили проблем обезбеђивања просторије од 50 м2, за продају млечних производа и намирница животињског порекла. Пијаца ће, након опремања расхладним витринама и реконструисаним тезгама, почети да ради наредне године. За то су планирана средства према програму пословања за 2017. годину - изјавио је Матић. Према његовим речима, пијаца ће испуњавати све законске услове за обављање комуналне делатности на отвореном. Пијаца није радила у складу са прописима па ће се решити проблем који постоји више година. Добра и квалитетно опремљена зелена пијаца је веома важна за све грађане, туристе и госте. Квалитет услуга и понуда које Бања пружа биће на вишем нивоу, а то је оно на чему руководство града Лознице стално ради.
24.Октобар 2016.
Нове инвестиције у УФК Лагатор
Нове инвестиције у УФК Лагатор
Установа за физичку културу „Лагатор" реализоваће до краја године две инвестиције како би повећали сопствени приход, допринели већој енергетској ефикасности објеката и смањили трошкове. Жељко Марјановић, директор УФК „Лагатор", рекао је да ће до краја октобра бити замењена столарија на хали Спортског центра, што ће у наредном периоду значајно смањити сталне трошкове и повећати енергетску ефикасност објекта. Расписан је и јавни позив за избор извођача и уградњу соларних панела, како би се добила топла вода из сунчеве енергије. - Тренутно су у функцији застарели бојлери јачине 80 киловата, што нам повећава трошкове за утрошену електричну енергију. Надам се да ћемо уградњом соларних плоча значајно смањити и рачун за струју - истакао је Марјановић и додао да ће се и у наредној години реализовати још два пројекта. - До краја ове године установа ће приступити изради пројектне документације за изградњу терасе поред свечане сале, што ће проширити капацитете тог простора, а други, скупљи пројекат је адаптација комплетног простора куглане и угоститељског објекта поред ње. Тај посао изводиће се у фазама. Део радова реализоваће се у 2017. години, што ће створити предуслове да у тој или наредној години куглана буде инсталирана, чиме бисмо значајно подигли сопствени приход, али и подстакли још већи број грађана да користи простор овог спортског објекта- закључио је Марјановић. Комплетна инвестиција финансира се средствима из буџета Града Лознице.
24.Октобар 2016.
Вече са Весном Капор
Вече са Весном Капор
Организовањем серије књижевних вечери на којима наступају познати писци, Библиотека Вуковог завичаја издвојила се на културној мапи Лознице, као пријатно место одржавања важних и занимљивих културних догађаја. Прилику да се представи лозничкој публици у петак 21. октобра, имала је и Весна Капор, уредница књижевног програма Студентског културног центра, промовишући своју књигу „По сећању се хода као по месечини", коју је објавила издавачка кућа „Агора". Домаћин и медијатор била је директорица Библиотеке Мирјана Пејак. Позната списатељица добитница је престижне награде „Милош Црњански" коју додељује Задужбина Милоша Црњанског на сваке две године домаћем писцу за најбољу прву књигу из свих области у којима се огледао и сам Црњански: роман, приповетка, поезија, драма, есеј, путопис и мемоаристика.
20.Октобар 2016.
Регионални скуп

У Великој сали Градске управе одржан је регионални скуп „Партнерством ка преговарачком поглављу 27" у организацији Фондације за еколошке акције Зелени- Green Limes. Овај пројекат се спроводи у сарадњи са Локалном грађанском иницијативом Логин из Ариља, а суфинансира га Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Регионални скуп представља једну од активности у оквиру наведеног пројекта и има за циљ окупљање локалних самоуправа и организација цивилног друштва како би се разговарало на тему Преговарачког поглавље 27- Животна средина, управљања отпадом, прилагођавања правног оквира у области управљања отпадом легислативи ЕУ, самог преговарачког процеса и његове имплементације на локалном нивоу. Циљеви су јачање капацитета локалних самоуправа и организација цивилног друштва у оквиру пројекта и активно учешће у преговарачком процесу. Green Limes у партнерству са Логин тежи да постигне умрежавање, ефикасно партнерство и сарадњу са институцијама и организацијама цивилног сектора у Републици Србији у области заштите, очувања и унапређења животне средине и секторских радних група за Преговарачко поглавље 27. Пројекат траје три месеца и реализује се у периоду од 1. септембра до 30. новембра 2016. године, а у оквиру пројектних активности планирано је умрежавање, организовање регионалних тематских консултативних састанака, израда извештаја о стању, мерама и предлозима у оквиру теме.
19.Октобар 2016.
Састанци са грађанима на промоцији иницијатива у функционалном региону Мачва
Састанци са грађанима на промоцији иницијатива у функционалном региону Мачва

У оквиру пројекта Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC), а спроводи конзорцијум партнера који чине NIRAS (Пољска, Данска), FAOW (Пољска) и Partner Solutions (Србија) на територији који покрива АРРА Подриње, Подгорине и Рађевине Лозница идентификоване су 2 иницијативе у оквиру функционалног региона Мачва и предате донатору до рока за предају иницијатива који је био 17. октобар.Иницијатива представља одраз функционалног простора и комлексности односа у оквиру тог простора, који постоје између различитих актера. Кроз процес идентификације Пројектне иницијативе консултовани су национални развојни документи који третирају питања руралног и регионалног развоја, као што су: Стратегија пољопривреде и руралног развоја републике Србије за период 2014-2024., Национални програм за пољопривреду и рурални развој Републике Србије 2015 - 2020, Национална стратегија одрживог развоја Србије, Програм ИПАРД ИИ, Национални приоритети за међународну помоћ за период 2014-2017.
            Приликом идентификације Пројектне иницијативе уважавани су приоритети ПРРРС СДЦ програма, на начин да предложена иницијатива успоставља функционални територијални развој, омогућује широка партнерства и партиципативност заинтересованих страна, могућност примене иновација и технолошког развоја, атрактивност за страна и домаћа улагања, већу запошљивост, могућност финансирања од стране ЕУ у каснијим фазама реализације, очување природних ресурса и позитиван утицај на животну средину, као и утицај иницијативе на родну равноправност и положај младих.
            Укупан фонд који је донатор определио за подршку иницијативама у Мачванском  и још три округа који су укључени у овај пројекат-Сремски, Колубарски и Шумадијски - јесте 1.620.000,00 CHF. Град Лознице је подржао овај пројекат и партнер је  на обe иницијативе.

18.Октобар 2016.
Потписана Изјава о заинтересованости општина Мачванског округа за сарадњу у оквиру рурално-регионалних иницијатива у Срему

У оквиру програма „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији" који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC) у партнерству са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, Министарством привреде Републике Србије и другим државним институцијама и организацијама као и потребе успостављања опште институционалне и функционалне регионалне сарадње потписана је Изјава о заинтересованости општина Мачванског округа за сарадњу у оквиру рурално-регионалних иницијатива у Срему.

Стране потписнице су Град Лозница, општине Богатић и Коцељева и Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине. Иначе  Сремски и Мачвански округ идентификовани као подручја спровођења иницијатива регионалног и руралног развоја  и у овим окрузима је  идентификована заинтересованост јавног, приватног и цивилног сектора за учешће у креирању иницијатива у складу са начелима Програма „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији". У претходном периоду је  постојала сарадња општина Мачванског и Сремског округа кроз заједничке пројекте, пројектне иницијативе, облике заједничке организације и повезаности.

Суштина потписане Изјаве јесте заједнички рад и подршка при идентификацији и припреми пројеката одрживог регионалног и руралног развоја, а који повезују заједничке природне и инфраструктурне ресурсе у Мачви и Срему, као и међусобна стручна и техничка помоћ у припреми, аплицирању и спровођењу пројеката намењених финансирању из фондова ЕУ, билатералних фондова и националних извора финансирања, затим пренос на мачванске општине позитивне праксе регионалног и међуопштинског развоја у Срему као и умрежавање са другим заинтересованим странама на републичком, регионалном, локалном нивоу, као и на нивоу ЕУ.
18.Октобар 2016.
Октобарски салон
Октобарски салон
Ликовна група „Н8", која делује више од четири деценије при лозничком КУД „Караџић" приредила је синоћ у Галерији „Мина Караџић" традиционалну изложбу слика „Октобарски салон". Пред лозничком публиком  биће изложено тридесетак слика које је последњих неколико месеци стварало 17 уметника у различитим сликарским техникама, на ликовним колонијама или личним атељеима. Станоје Тешић, председник ликовне групе „Н8", захвалио се Градској управи на помоћи и подршци у раду колоније и  нада се да ће се та сарадња наставити и у будућности. „Што се тиче саме технике цртања, чланови користе комбиноване технике, од уља на платну, преко акрилних и воштаних боја до мозаика, за које користе љуску од кокошијих јаја", нагласио је Тешић. Изложба је отворена до 24. октобра 2016. године и може се погледати сваког радног дана од 10 до 14, као и од 18 до 20 часова.
17.Октобар 2016.
Светски дан хране
Светски дан хране

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар- Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар- Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године се обележава под слоганом „Климатске промене утичу на производњу хране".

Дом здравља Лозница је обележио Светски дан хране и бројним активностима подсетио на значај правилне исхране за очување и унапређење здравља. „Овогодишња кампања има за циљ информисање и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања у исхрани најшире популације, а посебно деце и младих истакла је др Бранка Красавац, директор Дома здравља. Одржана су предавања за ученике Основиних школа, спроведен је конкурс „Здравље на уста улази" у више категорија ликовних и литералних радова у чему су се посебно истакли ученици ОШ „Анта Богићевић" и ОШ „Вук Караџић" на чему им се посебно захвалио помоћник директора Дома здравља др. Немања Јосић. У Вуковом дому организована је акција превентивних прегледа за грађане као и приказ здраве хране од стр „Босиљак" и уз подршку Црвеног крста Лозница и Центра за културу. Град Лозница је и овом приликом подржао активност Дома здравља на промоцији здравља.
17.Октобар 2016.
Регионална лига у боксу
Регионална лига у боксу
У Малој сали Градске управе одржан је састанак на коме су присуствовали представници Боксерског савеза Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине,   Македоније као и представници клубова из региона. На иницијативу Боксерског клуба „Лозница", једна од тема била је и формирање регионалне лиге у боксу. У име Града, боксерске раднике дочекали су и поздравили Дејан Сталовић, помоћник градоначелника, Ненад Радић и Властимир Исаковић, чланови Градског већа задужени за спорт. Сталовић је истакао да је Лозница Град спорта, посебно бокса и да су идеје окупљања, удруживања, ширења фер плеја и спортског духа увек добродошле у нашем Граду. -Локална самоуправа суфинансира 52 спортске организације и ако буде дошло до реализације ове идеје, тражићемо начине да још више помогнемо БК Лозница, рекао је помоћник градоначелника. Представници Градске управе су на крају формалног дела састанка пожелели учесницима успешан рад и остваривање зацртаних планова.
17.Октобар 2016.
Обележена 75-годишњица страдања цивила у Драгинцу
Обележена 75-годишњица страдања цивила у Драгинцу

Одбор Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије организовао је у Драгинцу државну комеморацију посвећену очувању достојанственог сећања на 2.950 брутално ликвидираних цивила 14. октобра 1941. године. Код спомен костурнице венце су уз државне и војне почасти положили представници Владе Србије, Града Лознице, Основне школе „14. октобар" у Драгинцу као и представници Удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Министар за рад, борачка и социјална питања Владе Републике Србије  Александар Вулин је том приликом поручио да Срби не могу да забораве и опросте 350 стрељане и спаљене драгиначке деце. Ова генерација се изборила за своја права - да сама одлучује о себи и бира своје пријатеље, али да чува своју земљу, развија је и води онако како сматра да треба, као и да говори својим језиком и пише својим писмом, поручио је министар. Само слободна, развијена, јака, вољена и мирна Србија јесте Србија која никада неће дозволити Драгинац и ниједно убијено дете пред очима равнодушног, хладног света - закључио је Вулин.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да се на овом месту пре 75 година догодио велики злочин, где су хапшени и убијани цивили у селима. - То је трајало неколико дана и сви који су се затекли у својим њивама у домовима или код рођака и пријатеља били су жртве окупаторске војске- рекао је он.

У Драгинцу, селу у долини Јадра, догодио се први нацистички масовни злочин над цивилима у окупаторској Србији у Другом светском рату, који је претходио сличним трагичним догађајима у Краљеву и Крагујевцу 1941. године.
17.Октобар 2016.
Вакцинација против сезонског грипа
Вакцинација против сезонског грипа

У  Дом здравља стигло 3500 једнодозних вакцина, против сезонског грипа што ће бити довољно да се задовоље потребе особа за које постоји индикација за вакцинисање. Вакцина је бесплатна.

Вакцина против сезонског грипа се препоручује свим грађанима старијим од 65 година, као и хроничним болесницима од шећерне болести, болести срца и кардиоваскуларних болести, од бубрежних, хроничних респораторних болести , астме, као и особама ослабљеног имунитета, јер би овим категоријама становништва обољевање од грипа изазвало компликације основих обољења.

Вакцинација се такође препоручује особама изложеним повећаном ризику од инфекције, односно запосленима у јавним службама - здравство, школство, полиција, војска, органи управљања, новинари, запослени у јавном превозу.

Вакцину не могу примити особе које су алергичне на неку компоненту вакцине, на јаја и перје као и на живинско месо; особе које су у том тренутку са високом температуром што указује на акутну инфекцију. Вакцина се може примати у исто време са другим вакцинам.

Вакцинисање ће се спроводити, осим у Превентивном центру, у Здравственим станицама Лешници и Бањи Ковиљачи, у Медицини рада и амбулантама Дома здравља.

Вакцинисање почиње у понедељак 17. октобра, и спроводиће се сваким радним даном од 7 до 14 часова.

Ради олакшаног рада биће уведено и кућно давање вакцина за непокретне пацијенте.
17.Октобар 2016.
Помен жртвама у Кривајици
Помен жртвама у Кривајици

У Кривајици код Лознице је у оквиру традиционалне манифестације „Октобарски дани у Јадру" одржана комеморација поводом 75 година од страдања 84 цивила у Другом светском рату. Програму испред спомен обележја стрељаним мештанима  присуствовали су грађани Јадра, представници Градске управе, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, ученици Основне школе „14. октобар" из Драгинца.

Председник Месне заједнице  Миленко Ковачевић истакао је да невине и недужне жртве а посебно деца заслужују да их се трајно сећамо. -Данашњим окупљањем доприносимо трајности, уверени  да ће то чинити многе генерације после нас.

Члан Градског већа Милан Веселиновић је рекао да се овде пре 75 година десио страшан злочин од стране немачког окупатора. -Тих месец дана крвавог михољског лета је битно утицало на број становника не само Кривајице него свих села горњег Јадра. Понекад нам држе лекције о правди и поштењу они што су били спремни да убијају децу. У Драгинцу, Цикотама, Тршићу и Ступници више од 50% настрадалих су деца која су тек почела да живе. Не смемо никад заборавити али немамо право ни да опростимо.  На овај начин треба сваке године да одамо почаст и помен жртвама. Борићемо се да више никад не буде рата јер ту страдају они што су најмање криви- закључио је Веселиновић.
14.Октобар 2016.
Дани Јована Цвијића
Дани Јована Цвијића
Манифестација „Дани Јована Цвијића", обележава се сваке године у част знаменитог Лозничанина, прославом дана Oсновне школе која носи његово име и полагањем венаца на спомен- обележја славном географу. Дводневни програм обухватао је и представљање издања Географског института „Јован Цвијић", САНУ- Јован Цвијић, живот, дело, време, едиције монографија „Национални паркови Србије" и научног часописа „Зборник радова Географског института". У Гимназији „Вук Караџић" одржано је предавање „Занимљива географија" професора Стевана Станковића и представљање ученичких радова насталих у сарадњи са Славицом Грубачић, професорицом географије. У музеју Јадра публика је видела документарну изложбу „Географска терминологија према Јовану Цвијићу", коју је припремила Биљана Радичевић, географ у Центру за културу „Вук Караџић", који је и организатор манифестације.
14.Октобар 2016.
Саветовање у Бањи Ковиљачи
Саветовање у Бањи Ковиљачи

„Центар за менаџмент набавки" организује саветовање „Јавне набавке" у Бањи Ковиљачи од 13. до 16. октобра 2016. године у хотелу Royal spa. Саветовање је подељено у три тематска дана а предавање ће одржати најеминентнији предавачи из области јавних набавки. На семинару је присутно 120 учесника из целе Србије као и представници јавног сектора из нашег града.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић је рекао да се поред бањског, здравственог и ђачког туризма оживљава и конгресни туризам у Бањи Ковиљачи. „Ово је прилика да се на један леп начин промовише Бања Ковиљача и Лозница. Ми ћемо у сарадњи са нашим предузећима и установама који се издвајају као носиоци развоја туризма настојати да стварамо нове услове, да све могућности и садржаје учинимо видљивијим. Ово јесте прилика да одржавањем семинара одавде оде лепа слика о бањи и њеним могућностима. Захвалан сам организатору што су препознали Лозницу, Бању Ковиљачу и ову установу да може да буде добар партнер. У непосредном разговору сам сазнао да постоји искрена жеља да се ово претвори у традиционалан вид одржавања семинара. Сигуран сам да ће наши гости одавде понети нова знања, искуства, лепе утиске и сећања."  

Др Марко Шпилер, професор универзитета је истакао да је семинар о јавним набавкама актуелан у моменту  када се 15-20% бруто домаћег производа у ЕУ  спроводи путем јавних набавки
13.Октобар 2016.
Одржан семинар

Невладина немачка организација АСБ у сарадњи са  партнерима из тима за развој и сарадњу Хаусинг Центром и Фондацијом Ана и Влада Дивац организовала је у Градској управи семинар на тему „Подршке привредним субјектима и предузетницима који су претрпели штету у поплавама" у оквиру пројекта „Наставка помоћи обнове кућа и економоској ревитализацији поплављених подручја" на територији Републике Србије. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника је рекао да је Град Лозница у претходном периоду  имао одличну сарадњу са невладиним организацијама Иницијатива за развој и сарадњу ИДЦ, Хаусинг Центар, Фондација Ана и Владе Дивац, која је као резултат имала помоћ предузетницима и предузећима која су претрпела штету током поплава 2014. године.- Ово је добар наставак сарадње којом се омогућава свим власницима фирми са територије нашег Града да прошире своја знања у области где и како могу конкурисати за средства ради побољшања свог пословања. И у наредном периоду надамо се доброј сарадњи поручио је Сталовић нагласивши да ће руководство Града увек подржати овакве и сличне акције.

На семинар су позвани представници једанаест фирми са територије Града Лознице који су у оквиру пројекта добили помоћ у неопходној опреми да обнове своје пословање. Било је речи и о средствима која су на располагању привредним субјектима из „ИПА фондова" и фондова Републике Србије, која су у највећој мери бесповратна и намењена опоравку привреде.

13.Октобар 2016.
Дан Основне школе Јован Цвијић

Поводом дана школе приређен је пригодан програм у коме је учествовао велики број ученика и наставника ОШ „Јован Цвијић". Приредби су присуствовали ученици и њихови родитељи, представници локалне самоуправе, гости из других школа.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника је рекао да је учити и радити у школи која носи име нашег истакнутог научника, почасног доктора два универзитета Сорбоне и Карловог свакако част али и одговорност. „Град Лозница води одговорну политику када је у питању образовање и настојимо да из буџета издвојимо максимално средстава  како би ученици и наставници имали што боље услове за рад. За 2016. годину предвидели смо 300.000.000,00 динара за све видове образовања, што је око 17% од пројектованог буџета. Последњих 10 година уложено је у образовну инфраструктуру 6 милиона евра из републичког и градског буџета. Конкретно када је ова школа у питању за последњих 10 година уложено је око 27 милиона динара. Поред материјалног  улагања улажемо и у стручно усавршавање наставника, такмичење ученика и стипендирање наших најбољих ђака и студената". Цветана Срећковић, директорица ОШ „Јован Цвијић" истакла је да све што је Јован Цвијић оставио иза себе нацији, граду у коме је рођен и држави настојимо да постигнемо квалитетним образовањем. „Трудимо се да сваке године пружимо што више нашим ученицима како би генерације биле оспособљене за стално учење и да неко од њих као мотив за свој успех управо види живот и дело Јована Цвијића".

Јован Цвијић је био оснивач Српског географског друштва, председник Српске краљевске академије, професор и ректор Београдског универзитета. Бавио се подједнако друштвеном и физичком географијом. Сматра се утемељивачем српске географије.

Школа је основана 1953 године одлуком Народног одбора среза Јадранског
10.Октобар 2016.
Јавна расправа о буџету
Јавна расправа о буџету
Јавна расправа о Нацрту буџета Града Лознице за 2017. годину, одржана је протекле недеље у Бањи Ковиљачи и Лешници, док ће се завршна расправа одржати у Великој сали Градске управе у Лозници. По речима начелника Одељења за финансије и друштвене делатности циљ расправе је транспарентан и директан увид у начине расподеле финансијских средстава градског буџета, као и учешће грађана кроз конкретне предлоге везане за његову израду. Након разматрања нацрта Одлуке од стране Градског већа а пре достављања Скупштини града на усвајање, биће одржана још једна јавна расправа, након чега ће предлог Одлуке бити комплетан. Јавној расправи су присуствовали представници месних заједница, удружења грађана и сви заинтересовани грађани.
10.Октобар 2016.
Састанак са Србима муслиманске вероисповести
Састанак са Србима муслиманске вероисповести

Дејан Сталовић, помоћник градоначелника примио је у Градској управи представнике Удружења Срба муслиманске вероисповести и том приликом им честитао годишњицу постојања, истакавши да Град Лозница подржава рад свих организација на својој територији и да ће наставити да им помаже у будућности. У разговору са представницима мањина наглашена је спремност локалне самоуправе да се кроз дијалог и конкретна решења помогне рад овог удружења како би могло нормално да функционише у будућем периоду.
            Сулејман Спахо, један од оснивача поручио је да је циљ организације да координира и подстиче рад и активности својих чланова на остваривању заједничких интереса у складу са Уставом и законима Србије. - Желимо да преко удружења нашим члановима и њиховим породицама пружимо стручну правну помоћ, да лакше решавају проблеме социјалне и економске природе, да негујемо патриотски дух према Србији јер се и декларишемо као Срби, да изразимо своје национално биће и нашу веру- рекао је Спахо.

10.Октобар 2016.
Изложба гљива у Бањи Ковиљачи
Изложба гљива у Бањи Ковиљачи
Изложба гљива у Бањи Ковиљачи је традиционална Mеђународна манифестација са учесницима из Србије и земаља у окружењу која се сваке године одржава другог викенда у октобру. Домаћин 19. изложбе  је Гљиварско друштво „Љубомир Вуксановић Барле" из овог туристичког места. Учесници су на теренима Подриња-Гучева, Икона, Радаљског језера и Тршића сакупљали гљиве и изложили их у холу Дома културе. Организована су стручна предавања о гљивама, дегустација гулаша и напитака од гљива и лековитих трава. Поред великог броја гљиварских удружења учешће су узели људи који се баве пчеларством, домаћом радиности, здравом храном и лековитим биљем. Посетиоци су уживали у културно-уметничком програму КУД „Свети Сава" из Брадића. Манифестацију су подржали Град Лозница, Туристичка организација града Лознице, јавна предузећа и предузетници.
10.Октобар 2016.
Дани дечје поезије и прозе
Дани дечије поезије и прозе

Књижевна манифестација "Дани дечје поезије и прозе", одржава се по  31. пут у Драгинцу. Велики број радова је послат на овогодишњи конкурс. Жири у саставу Марко Аврамовић, Љубомир Ћорилић, Милован Радивојевић, Ђорђе Петровић и Драган Тошић је прогласио најбоље радове са именима награђених ученика, као и похваљених за поезију и прозу. Прву награду у категорији за најбољу поезију освојио је Марко Јовановић из ОШ „Старина Новак" из Београда а у категорији за најбољу прозу Милица Ђурковић из ОШ „Миодраг Чајетинац Чајка" из Трстеника.
            Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице истакао је да  Град Лозница и ОШ „14. октобар" сваке године организују манифестацију поводом помена страдалим родољубима и нагласио да су Немци овде почетком октобра 1941. године направили стравичан злочин. „Разлог томе је што су Срби желели да живе слободно, рађају децу, обрађују своје њиве и децу шаљу у школу да уче српски језик и да живе скромно у слободи. Све то што је порушено саграђено је, спаљено је обновљено а нажалост људске животе нико није могао да врати. И зато се ми данас кроз дане Дечје поезије и прозе сећамо невиних жртава, одајемо им пошту и надамо се да ови наши крајеви више никада неће бити на мети непријатеља. Награђеним ученицима желим да наставе да буду  успешни", изјавио је Ђокић. Велизар Кондић директор ОШ „14 октобар" рекао је да је  манифестација управо та која чува сећање на жртве и на најбољи начин промовише сам крај и школу. „Сутра почиње 19. сликарска колонија у драгиначкој цркви а чека нас и низ програма који ће бити у току недеље. У петак ћемо под покровитељством Владе Републике Србије одржати комеморативни скуп а потом обележити 177 година школе и 63 године како она носи назив „14. октобар",  завршио је Кондић.

07.Октобар 2016.
Каравани за запошљавање
Каравани за запошљавање

Каравани за запошљавање представљају нову меру Националне службе за запошљавање, која се спроводи у оквиру пројекта "ЕУ помоћ теже запошљивим групама" - ИПА 2012. Спровођење ове активности финансира се средствима Европске уније. Оваквим мерама,  помаже  се унапређење политике запошљавања и смањење незапослености у Србији.
            Чланови мобилног тима одлазе у рурална подручја са циљем да становништво из тих предела информишу о услугама НСЗ. Присутна лица добијају информације о правима из области запошљавања и осигурања за случај незапослености, о мерама финансијске и нефинансијске подршке при запошљавању или започињању сопственог посла. Заинтересованим лицима омогућено је да се одмах пријаве на евиденцију тражилаца запослења.
            У месту Чокешина и Кривајица спроведен је први Kараван за запошљавање, у организацији Националне службе на којем је присуствовао и представник локалне самоуправе Жељко Радовић, директор Фонда за развој града, који је пружио информације о могућностима коришћења средстава преко Фонда за развој града Лознице. Након што су предстваљене све релевантне информације, заинтересована лица су се пријављивала на евиденцију. Свако од њих је обавио индивидуални разговор са саветником за запошљавање, који је извршио и процену запошљивости за сваког појединачног кандидата. Филијала Лозница Националне службе за запошљавање ће наставити са спровођењем активности и по другим околним местима.

07.Октобар 2016.
Књижевно вече са Марицом Поповић
Књижевно вече са Марицом Поповић
Да домаћи писац може да постане популаран, тражен и читан, а све то без икакве рекламе, показује пример Марице Поповић,  најчитаније списатељице Библиотеке Вуковог завичаја у Лозници. У непосредном разговору са читаоцима одговарала је на сва питања везана за свој уметнички и приватни живот. Марица је нагласила да хиљању и једна књига може да се напише ако се само мало осврнемо око себе. До сада је написала четрнаест књига међу којима су „Ноћ проклетства", „Окана", „Живот у паучини", „Вучица", „Камен на камен" „Гладна уста велеграда" и друге. О књигама је говорио рецезент Драган Тошић.  Добитник је бројних награда и повеља међу којима су награде Фондације Драгојло Дудић и Ђуро Салај 2007. године и награда за животно дело Слово љубве 2012 године. Члан је удружења књижевника Србије. Рођена је у Брасини код Лознице а живи и ствара у Обреновцу.
06.Октобар 2016.
Одржана седница Градског већа
Одржана седница Градског већа
Градско веће Града Лознице на 13. редовној седници прихватило је предлог и донело Закључак којим се даје сагласност на финансијски план Градске управе за 2016. годину у складу са Одлуком о ребалансу буџета. Такође, дата је и сагласност о изменама и допунама Правилника о унутрашњој организацији предузећа и систематизацији послова КЈП „Наш Дом" и усвојен извештај о раду Комисије за утврђивање основаности поднетих захтева за накнаду штете због напада паса луталица за период од 01.7.-31.7. 2016 године. Веће је усвојило финансијски захтев употребе текуће буџетске резерве помоћи породици настрадалог бициклисте Дејана Марића као и за превоз лица ангажованих на јавним радовима.
06.Октобар 2016.
Донација Европске уније
Донација Европске уније

Представници Градске управе Града Лознице заједно са члановима невладине организације Хаусинг Центра посетили су данас обновљено домаћинство породице Марковић у Стражи које је страдало у поплавамо 2014. године а које је обновљено средствима из Европске уније. Ова организација у сарадњи са немачком организацијом АСБ спроводи програм финансирања поплављених подручја на територији Републике Србије а Град Лозница је у оквиру овог пројекта санације објеката добио око 1.600,000,00 евра. Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице истакао је да је кућа Горана Марковића потпуно санирана и захвалио се свима који су учествовали у обнови домаћинства. Јован Миладиновић, начелник привреде у Градској управи рекао је да на територији Града Лознице има 14 објеката који су партнерским радом кроз уступање бесплатног земљишта и донације ЕУ у потпуности изграђена и да ће локална самоуправа и у будућности помагати најугроженијим категоријама становништва.
            Захваљујући средствима која су за овај град издвојена у оквиру програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, у Лозници је обновљено 48 кућа, изграђено 14 нових објеката, додељени економски грантови за 19 малих и средњих предузећа и помогнуто 14 пољопривредних газдинстава.

05.Октобар 2016.
Тродневна обука из фотографије и композиције
Тродневна обука из фотографије и композиције

Школа фотографије "Кроз објектив младих" од 5. до 7. октобра реализоваће тродневну обуку из области фотографије и композиције у Омладинском центру у Лозници.
            Области које ће бити обухваћене обуком су: композиција,  кадрирање, правила златног пресека и правила техника фотографисања. Бојан Лучић стручни сарадник у Канцеларији за младе рекао је да ће сви полазници  након завршетка обуке добити потврду да су присуствовали и да су стекли знања из наведених области фотографије. „Циљ нам је да учеснике оспособимо да рукују апаратом. Полазници ће бити подељени у више група и имаће одређене задатке да фотографишу пејзаж, јавни догађај, објекат, тако да ће оно што науче у теорији моћи да примене у пракси. Након обуке са учесницима ћемо остати у контакту и наставити сарадњу", изјавио је Лучић.
            Обука из области фотографије  и композиције спроводи се у оквиру програма Канцеларије за младе.

03.Октобар 2016.
Почиње Дечја недеља
Почиње Дечја недеља
У организацији Предшколске установе „Бамби" и локалне самоуправе, у Лозници се од 3. до 9. октобра обележава Дечја недеља с мотом „Нећу да бригам, хоћу да се играм!". Током седам дана биће приређени различити програми за прваке и њихове другаре из предшколског узраста. Планирани су дан дечјих права, спортски дан, музички дан, вашар дечјих рукотворина, дан ликовних уметности и маскенбал ученика градских школа. Овај дечји празник традиционално се одржава у првој седмици октобра, а циљ јој је скретање пажње на децу и младе, на њихове потребе и права у породици, друштву и локалној заједници, на њихова права да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење свих потенцијала.
01.Октобар 2016.
Вече са Његошем
Вече са Његошем

Пред пуном салом Библиотеке Вуковог завичаја Слободан Маруновић, глумац Црногорског народног позоришта говорио је одломке из „Горског вијенца", „Потоње уре Његошеве", „Луче микрокозме", као и избор из црногорске љубавне поезије „Ноћ скупља вијека".
            Маруновић је рођен  4. јула 1957. године у Мојковцу. Основну школу и Гимназију завршио је у Даниловграду а српски језик и књижевност студирао у Никшићу и Београду. У својој каријери, остварио је велики број улога у позоришту, на филму и телевизији.

30.Септембар 2016.
Привредни форум младих 2016
Привредни форум младих 2016
Привредна комора Србије и Привредни форум младих, уз подршку Министарства привреде Републике Србије и Развојне агенције организовали су на Високој школи за пословну економију у Лозници „Караван омладинског предузетништва- Привредни форум младих 2016". Циљ форума је да се млади широм територије Републике Србије у „Години предузетништва" едукативним и информативним програмом упознају са могућностима и изазовима оснивања и успешног вођења сопствених предузећа, што ће омогућити отварање нових радних места, смањити њихову незапосленост и допринети јачању привреде Србије. Караван је на свом пропутовању кроз Србију, посетио 17 градова и више од 3000 младих потенцијалних предузетника, директно или индиректно, едуковао, информисао и подстакао да се упусте у предузетништво.
30.Септембар 2016.
Специјална болница лидер у региону
Специјална болница лидер у региону

Шеста по реду Бизнис конференција „Туристичко тржиште Југоисточне Европе - SEET 2016", одржана је у Сава Центру под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, а циљеви су унапређење конкурентности и повећање прихода туристичких привреда у региону Југоисточне Европе, јачање регионалне сарадње, раст промета туриста између земаља у Региону и привлачење туриста удаљених тржишта.
            6. Бизнис конфереција „SЕЕТ 2016" је окупила више од 400 најзначајнијих представника пословне туристичке заједнице која се односи на доносиоце одлука у водећим компанијама из области туризма, саобраћаја, као и високе представнике релевантних међународних организација и привредних асоцијација.
            „Специјална болница за рехабилитацију Бања Ковиљача" је такође узела учешће у овој изузетно значајној регионалној бизнис конференцији где јој је пружена могућност да прошири стручна и практична знања, и унапреди своје пословање кроз конкретне пословне договоре.
            Тиму ове установе на челу са директором прим. др. Александром Јокићем је додељена престижна награда Brend Lider Award 2016 за лидера у постављању нових стандарда у иновативности, професионалности, квалитету, поузданости и конкурентности у области медицинског и велнес туризма у региону југоисточне Европе.

30.Септембар 2016.
Подела приручника
Подела приручника

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника задужен за просвету и образовање уручио је првацима  Основне школе „Анта Богићевић" приручнике „Пажљивкова правила у саобраћају". Подела приручника део је едукативно- промотивне кампање под називом „Пажња сад", у склопу које ће прваци у нашој земљи добити ово занимљиво штиво, као део едукације за већу безбедност у саобраћају. Ђокић је рекао да је познато да деца до дванаест година немају добру процену о кретању и брзини возила и да им је потребна помоћ одраслих. „Оно што Град чини на превенцији је то да све наше школе имају инсталиране видео надзоре. Ми смо снимили један филм где ће деца на сликовит начин видети како треба да се понашају у саобраћају. Имамо добру сарадњу са припадницима саобраћајне полиције који дежурају поред школа и упозоравају возаче да смање брзину. За Град Лозницу безбедност ученика је приоритет и чинимо све да бисмо дали свој допринос", закључио је помоћник градоначелника.
            Весна Панић, директорица Основне школе „Анта Богићевић", захвалила се на активностима које спроводи локална самоуправа када је у питању безбедност ученика.

30.Септембар 2016.
Промоција књиге
Промоција књиге
У сарадњи са Удружењем ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца из Лознице, синоћ је у Библиотеци Вуковог завичаја представљена књига др Момчила Диклића „Светац" са поднасловом „Може ли Алојзије Степинац бити светац?". Књигу су објавили Институт за европске студије и Удружење Срба из Хрватске. У њој Момчило Диклић доказује своју тезу да рехабилитација Алојзија Степинца представља почетак рехабилитације Независне Државе Хрватске, јер је кардинал Степинац, пројектант елиминације српског народа, који је у својим дневницима планирао чак и покатоличавање целе Србије и потпуни нестанак српског народа. О књизи је говорио и генерал Миливоје Секулић а ученици гиманзије „Вук Караџић" су рецитовали одломке посвећене страдању Срба у НДХ.
29.Септембар 2016.
Конференција о омладинској политици у локалној заједници
Конференција о омладинској политици у локалној заједници

Стална конференција градова и општина, Национална асоцијација канцеларија за младе, Национална асоцијација практичарки омладинског рада (НАПОР) и Кровна организација младих Србије (КОМС) организовали су 28. септембра у Београду конференцију о омладинској политици у локалној заједници "Заједно за младе".
            Основни циљ скупа био је да се отвори дијалог представника републичких и локалних власти, невладиних организација и омладинских раднка о заједничким циљевима и задацима који се тичу развоја омладинске политике у локалној заједници и на националном нивоу.
            Овом приликом формирана је Мрежа за младе СКГО и то на иницијативу представника градова и општина у Србији.
            Мрежа за младе СКГО је механизам који ће омогућити да се локалне самоуправе међусобно упоређују и сазнају у којим областима рада и на који начин могу унапредити квалитет својих услуга. Такође, Мрежа је и механизам ефикасан за креирање и евалуирање омладинске политике, како на локалном, тако и на националном нивоу.
           Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је испред града Лознице представио лозничку Канцеларију за младе као пример добре праксе у земљи, активности које спроводи као и стратешке документе којима се усаглашава током рада. Канцеларија за младе Лозница позната је по томе што је једна од првих формираних Канцеларија за младе у Србији 2007. године и тренутно броји највећи број младих и волонтера који учествују у различитим активностима као што су курсеви страних језика, школа фотографије, школа плеса, школа информатике, школа веб дизајна, школа новинарства и многе друге активности.

29.Септембар 2016.
Светски дан срца
Светски дан срца

Према календару јавног здравља 29. септембра обележава се Светски дан срца, ове године под слоганом „Оснажите свој живот".
            Дом здравља у Лозници организовао је у Вуковом дому културе низ активности као што су мерење крвног притиска, нивоа шећера у крви, телесне тежине и едукативних предавања везаних за превентиву кардиоваскуларних болести. Др. Бранка Красавац директорица Дома здравља је истакла да су култура живљења, начин исхране, физичка активност и прекид порока најбитнији фактори за здравље срца.
            Доктор Радован Дивнић заменик градоначелника рекао је да Град Лозница прати сва збивања у вези здравства и превентиве. „Имамо стручне људе у Градском већу и саветима који су поред здравствених радника на услузи грађанима у датим ситуацијама", закључио је Дивнић.

29.Септембар 2016.
Обележен Међународни дан старих
Обележен Међународни дан старих

У Клубу пензионера данас је обележен Међународни дан старих особа. Слоган овогодишње кампање је „Заузми став према предрасудама" везаним за старење и старије особе. Пример добре праксе јесте патронажна служба лозничког Дома здравља која током читаве године посвећује пажњу најстаријој популацији. Бројним активностима патронажне сестре саветују старијима да се посвете здравим стиловима живота, правилној исхрани, да редовно контролишу своје здравствено стање, крвни притисак, шећер у крви и масноће и указују на значај редовне употребе лекова, личне хигијене и говоре о превенцији повређивања и падова.
            Драгић Симић, члан Градског већа задужен за социјалну политику рекао је локална самоуправа издваја значајна средства за наше најстарије суграђане и излази у сусрет свим њиховим захтевима, предузимајући мере да се превентивно решавају проблеми. „Свакако да је за похвалу што имамо често овакве акције и што су наши чланови у могућности да благовремену дођу, контолишу своје здравље и тако спрече негативне последице".
            Радојка Станковић, Шеф Одсека за дечију, социјалну и примарну здравствену заштиту истакла је да лица са најнижим примањима имају право на субвенцију комуналних услуга. „Градска организација пензионера у ранијем периоду конкурисала је код Градске управе на јавни позив за доделу одређених средстава за решавање проблема у удружењу, а посебно је важно нагласити да су 2011. године конкурисали за пројекат реконстуркције Градског удружења, добили средства у износу од 400.000, 00 динара и сада имају лепо уређен простор где могу да се друже, приређују забаве, играју шах и друге активности".
            Од 2011. године Град Лозница финасира бесплатан превоз за лица старија од 65 година.

28.Септембар 2016.
Размена искустава са младима из Словачке
Размена искустава са младима из Словачке

Данас су Канцеларију за младе посетили чланови удружења „Јувента" из Словачке где су у разговору са колегама из Лознице разменили искуства о статусу и положају младих у друштву.
            Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника је рекао да је задовољан са оним што је учињено на унапређењу положаја младих и нагласио да је КЗМ за свој досадашњи рад добила признање „Млад град" 2010. године а 2012. Посебно признање за континуиран рад и допринос унапређењу положаја младих. „Познато је да смо уз подршку Града и донатора пре свега Министарства спољних послова Италије и регије Емилија Ромања саградили Омладински центар који је по свему јединствен у Србији и чији програми су доступни свим категоријама младих. На овом простору од 340 квадрата налази се канцеларија, интернет клуб, волонтерски центар и сцена за младе која је по свему прилагођена и особама са инвалидитетом. Кроз овај центар је за пет година прошло око 7000 младих, кроз разне активности, курсеве страних језика, информатике, јоге, фитнеса, креативних радионица, школе плеса, новинарства, фотографије. Овде је такође и специјално правно, психолошко и каријерно саветовалиште. Ово је најбезбеднији простор у граду, постоје сигурносне камере које 24 сата прате спољашњи и унутрашњи простор. Лица која раде у Омладинском центру су лиценцирана а наш циљ је да све те младе људе укључимо у све сфере друштвеног живота почев од образовања, културе, спорта, да они буду један активнији део друштва и оно што је за нас најважније да остану у свом граду", закључио је Ђокић.
            У оквиру пројекта „Асоцијација гради" које спроводи Национална асоцијација КЗМ а које је подржало Mинистарство омладине и спорта реализује се активност која се тиче међународне сарадње успостављањем комуникације активног партнерства са актерима  који се баве омладинском политиком, у овом случају са Словачком.
            Војислав Пркосовачки представник Секретаријата националне асоцијације Канцеларија за младе је истакао да су у Лозницу дошли због тога што је показала у претходном периоду да има квалитетне људе и пројекте и да се нада успешној сарадњи.

27.Септембар 2016.
Изложба слика
Izlozba slika

Ликовна група Н8, која делује при лозничком КУД "Караџић", приредила је изложбу слика са ликовне колоније Тршић 2016. у галерији „Мине Караџић" у Вуковом дому културе. На колонији је учествовало 17 сликара.
            Председник групе Станоје Тешић рекао је да су уметници имали лепу мотивацију јер су сликали у Тршићу. Он се захвалио Градском већу које им је изашло у сусрет и помогло  дајући им средства неопходна за реализацију пројекта. „Градска управа нам помаже од самог почетка и надамо се да ће се сарадња наставити и у будућности на обострано задовољство", истакао је Тешић.
            Ликовна група Н8 основана је 1973. године у Лозници, са циљем да се организује и негује ликовна уметност и помогне афирмација сликара Јадарског краја. Име групе симболично је означавало тада 8 непознатих сликара који су основали ликовно удружење које и данас носи исто име. Оно тренутно броји 20 активних чланова, академских и сликара аматера.
            Публика изложбу може погледати  од 26.9.- 03.10. 2016. године.

26.Септембар 2016.
Одржан Први конгрес дијализираних
Одржан Први конгрес дијализираних

Удружење „Реналис" је под покровитељством Града Лознице организовало Први конгрес бубрежних болесника и инвалида на кућној дијализи 24. и 25. септембра у Бањи Ковиљачи. Удружење настоји да овим пројектом подигне ниво знања дијализне популације и мотивише представнике дијализних центара да својим радом и активностима на ширењу стечених знања утичу на заинтересованост дијализираних за сопствени живот и стварање услова за бољи квалитет живота.
            Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице поздравио је све учеснике конгреса као и организаторе  у име руководства Града, Градског већа, Градоначелника и пожелео им добродошлицу и пријатан боравак у Бањи Ковиљачи и Лозници. „Надам се да ћете одавде понети најбоље могуће утиске и да ћете се враћати када год вам прилике буду дозволиле. Ми смо сигурни да је ово једна од најлепших бања и много рада улажемо да Бања Ковиљача постане  лепша и боља. Оно што је карактеристика Града Лознице је јавност у раду, добра и квалитетна сарадња са великим бројем удружења грађана и непрестано инстистирање руководства Града да све оно што су наше обавезе радимо на јаван, законит и транспарентан начин а када то говорим мислим пре свега да сва средства која додељујемо удружењима грађана радимо путем јавног конкурса. Од 2008. године имамо добру сарадњу са удружењем дијализираних, трансплантираних бубрежних ивалида „Подриње". Почели смо финансирање са 90.000,00 динара а 2013. поред редовног од 100.000,00 динара определили смо додатних 300.000,00 за пројекат „Спорт нас враћа нормалном животу", да би 2015. и 2016. за пројекат „Мала лига великог срца" издвојили по 220.000,00. Град је препознатљив по томе што се не задужује, трудимо се да средства потрошимо равномерно, да свим удружењима изађемо у сусрет вреднујући њихове програме и на тај начин вршимо расподелу средстава. Настојаћемо да се сарадња у будућности настави и потрудити да у склопу буџета потражимо додатна средства да још више подржимо рад овог удружења", истакао је Сталовић.
            Председник удружења  дијализираних, трансплатираних бубрежних инвалида - Подриње, Звонко Петровић  је истакао да је захвалан што Град Лозница увек подржава манифестације бубрежних болесника.

26.Септембар 2016.
Спортски сусрети
Спортски сусрети

Удружење Ратних и Мирнодопских Војних Инвалида из Лознице организовало је у Установи за физичку културу „Лагатор" четрдесете спортске сусрете истих или сродних удружења Србије.
            Томислав Арнаутовић, члан Градског већа честитао је организаторима јубилеј и истакао да Град помаже рад свих удружења. Он је пожелео да све протекне у доброј атмосфери и да гости понесу лепе утиске из нашег града. „У име Градског већа, градоначелника Видоја Петровића и у своје лично име желим вам добродошлицу и пријатан боравак".
            Мирослав Лазовић, председник Републичког удружења РМВИ је нагласио да је један од елемената социјализације чланова рекреација и да када кажемо спорт не мислимо само на спортска достигнућа него на спортске игре са приоритетом дружења а не резултата. „Оно што бих ја желео да истакнем без обзира на све проблеме које имамо да се захвалимо представницима Града Лознице који прате наш рад и који ће у наредном периоду учинити све да интереси и удружења и локалне самоуправе буду задовољени" рекао је Лазовић.
            Удружење Ратних и Мирнодопских Војних Инвалида Србије је организација која се бави заштитом ратних и мирнодопских војних инвалида и корисника породичне инвалиднине, омогућавајући им да им се живот додатно олакша, материјално- социјални положај побољша, а укупан статус унапреди.

23.Септембар 2016.
Обука - Маркетинг и продаја одржана у Лозници
Обука - Маркетинг и продаја одржана у Лозници

Акредитована регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине одржала  је дводневну обуку 23-24. септембра у Омладинском центру у Лозници на тему "Маркетинг и продаја".
            Програм обуке обухватио је следеће теме: Зашто је маркетинг важан, Сегментирање и позиционирање на тржишту, Познавање и унапређивање процеса продајe, значај комуникације у продаји.
            Учесници обуке, представници ММСП и предузетника као и потенцијални предузетници из Лознице  су кроз обуку имали прилику да унапреде своја знања и вештине у погледу разумевања маркетинга и продаје. Обука је била такође увод у детаљније консултације и имала је зациљ подизање свести о кључним концептима и приступима различитим моделима маркетинга у зависности од орјентације предузећа ка тржишту, и усмерена на то да пружи предузећима помоћ да развију своје продајне способности.
            Ова обука се реализује у склопу Програма сет стандардизованих услуга за  МСПП и предузетнике у 2016. години, који финансира Министарство привреде а спроводе га акредитоване регионалне развојне агенције. Циљ Програма јесте пружање услуга МСПП и предузетницима у циљу унапређења њиховог пословања и конкурентности на тржишту.  Ово је  16. обука коју је регионална развојна агенција из Лознице реализовала у 2016. години и до сада је преко 190 полазника у Лозници, али и Љубовији, Крупњу, Осечини, Малом Зворнику и Богатићу имало прилику да унапреди своја знања из различитих области везаних за пословање. Обуке су само једна од компоненти наведеног Програма, који обухвата и промоције, саветодавне услуге, пружање информација и услугу менторинга за МСПП. Планирано је одржавање још 6 тематских обука до краја 2016. године.

23.Септембар 2016.
Од слободе до стратишта
Од слободе до стратишта

Савез удружења бораца НОР-а Лозница и Центар за културу организовали су у Музеју Јадра изложбу под називом „Од слободе до стратишта" поводом 72. године коначног ослобађања Лознице од фашистичког окупатора и 102. године од почетка Првог светског рата.
            Тим поводом Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника рекао је да се Лозница и Србија данас бране на један други начин, борбом за нова радна места и реализацијом разних пројеката. „Светли примери бораца из Чокешине, боја на Лозници, боја на Гучеву, Другог светског рата су наша прошлост и наш национални идентитет и они несмеју никад бити заборављени" закључио је Ђокић.
            Снежана Нешковић Симић директорица Центра за културу истакла је да ће наставити да обележавају важне датуме и догађаје кроз читаву историју Јадра и захвалила се свима који су дошли на изложбу.
            У Вуковом дому културе одржана је свечана академија на којој су говорили Милорад Комарчевић, председник Главног одбора Субнор-а из Лознице и Милан Марковић, социолог. Рецитал ратних песама извели су ученици Гимназије а колаж дела Боре Станковића „Жал за младост" чланови КУД „Караџић".

23.Септембар 2016.
Почео сајам меда
Почео сајам меда

Данас је испред Вуковог дома културе у улици Јована Цвијића почео тродневни Регионални сајам меда који по четврти пут организују Пчеларско удружење из Лознице и Туристичка организација града. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника изјавио је да је ово традиционална манифестација која има важан промотивни карактер јер на њему учествују излагачи из земље и иностранства. „Град Лозница подржава произвођаче меда у њиховим настојањима да свој занат учине што видљивијим и популарнијим свим грађанима. Мере које смо предузели резултовале су тиме да се данас велики број младих људи бави пчеларством а ми ћемо наставити да им помажемо у наредном периоду", рекао је Сталовић.
            Бранко Малетић, председник Пчеларског удружења из Лознице поздравио је све излагаче који су се одазвали овом скупу и захвалио се локалној самоуправи и Туристичкој организацији који су омогућили одржавање сајма. „Уз њихову подршку и помоћ на путу смо да постигнемо зацртани циљ да ова манифестација буде налик другима који се одржавају задњих 20, 30 година" закључио је Малетић.
            Снежана Перић, директорица Туристичке организације Лознице истакла је да је ово резултат лепе сарадње и пожелела да овај сајам посети што већи број људи из града и околине.

22.Септембар 2016.
Пријем код градоначелника
Пријем код градоначелника

Градоначелник Лознице Видоје Петровић примио је данас представнике Удружења Срба муслиманске вероисповести и том приликом истакао да је Лозница отворен град који води рачуна о свим својим грађанима. Свака добра иницијатива која води унапређењу живота у локалној заједници, већој интеграцији и међусобном уважавању увек ће наићи на подршку локалне самоуправе, истакао је градоначелник.
            Председник удружења Срба муслиманске вероисповести је упознао руководство града са циљевима удружења наглашавајући да је основни циљ удружења пружање стучне правне помоћи, решавање проблема социјалне и економске природе припадника мањина, као и њихова социјализација у све друштвене токове. Овом приликом је позвао представнике Градске  управе да  02.10. 2016. године у Великој сали Скупштине града у 17 часова присуствују годишњици оснивања Друштва.

22.Септембар 2016.
Одржана седница
Одржана седница
Градско веће Града Лознице на 11. редовној седници прихватило је предлог и донело Закључак којим се даје сагласност на Измене у плану јавних набавки за Градску управу за 2016. годину које су вршене на основу Ребаланса буџета као и предлог Решења о постављању заменика начелника Градске управе. Веће је на предлог Милојке Смиљанић, начелнице Градске управе изгласало Милорада Матића, дипломираног правника на период од пет година. Такође, усвојен је и предлог Правилника о спровођењу поступка скидања усева са пољопривредног земљишта у државној својини које се налазе на територији Града Лознице, као и Решење о изменама и допунама о образовању Комисије за спровођење поступка јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта.
21.Септембар 2016.
Промоција књиге о Момчилу Гаврићу
Промоција књиге о Момчилу Гаврићу
У Библиотеци Вуковог завичаја синоћ је представљена књига др Бранислава Голднера „Момчило Гаврић, најмлађи каплар на свету". На промоцији су говорили аутор др Бранислав Голднер и син Момчила Гаврића, Бранислав Гаврић, а поред представљања књиге, Лозничани су имали прилику да погледају и видео материјал, везан за живот најмлађег каплара на свету. Др Голднер рекао је да је роман писао две године а да је Бранислава упознао преко генерала Секулића који је књигу о Момчилу Гаврићу писао са војничког аспекта. Син Момчила Гаврића је изразио велику захвалност Градској управи због тога што у Лозници постоји улица са његовим именом и што ће ускоро  бити подигнут споменик његовом оцу и да је поносан јер је то заслужио. Момчило Гаврић је био поднаредник Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије и најмлађи подофицир на свету у току Првог светског рата. Био је учесник Солунског фронта где је и рањен. После церске битке, 1914. године, са осам година је стекао чин каплара, а војвода Живојин Мишић га је на Кајмакчалану 1916. године у десетој години унапредио у чин поднаредника.
20.Септембар 2016.
Настављени радови на инфраструктури
Настављени радови на инфраструктури
У току ове недеље биће завршени радови на изградњи магистралног цевовода питке воде за Зајачу у вредности од 24.500.000,00 динара. Укупна дужина цевовода који је рађен у овој фази је 4680 метара. Дарко Карапанџић, помоћник градоначелника задужен за урбанизам, комуналну привреду и грађевинарство изјавио је да је израда пројектне документације за секундарну водоводну мрежу у Зајачи и наставак примарног цевовода до резервоара који ће бити постављен на тачно дефинисану локацију у завршном делу. „Очекујемо издавање грађевинске дозволе и расписивање тендера за наставак радова. Средства су у потпуности обезбеђена за ову намену и финансираће се из КФП програма. Процењена вредност радова ће се знати по завршетку комплетне пројектне документације" рекао је Карапанџић и додао да су у претходном периоду реализовани  пројекти у области здравства на адаптацији и реконструкцији зграда поликлинике Дома здравља доктор „Миленко Марин" и амбуланти у Текеришу и Драгинцу као и Здравствене станице у Бањи Ковиљачи. „Извршена је адаптација у свим овим објектима а реконструкција је финансирана средствима из Kанцеларије за јавна улагања. Укупна средства која су уложена у ове објекте су око 19.500.000,00 динара. Простор је сада комплетно уређен у свим амбулантама и Здравственом центру у Бањи Ковиљачи као и у Дому здравља доктор „Миленко Марин" тако да ће људима бити знатно пријатније присуство и боравак у тим амбулантама када буду тражили здравствену помоћ" закључио је помоћник градоначелника.
19.Септембар 2016.
Завршена манифестација 83. Вуковог сабора
Завршена манифестација 83. Вуковог сабора

Пригодним културно- уметничким програмом данас је завршен 83. Вуков сабор у Тршићу, традиционална манифестација која се сваке године одржава у част и сећање на реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића. Градоначелник Лознице Видоје Петровић изразио је задовољство што је као домаћин ове манифестације имао прилику да угости министра просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије Младена Шарчевића и да заједно са њим обиђе сабориште, Kућу писаца, Музеј језика и писма и Вишенаменски центар за који је сигуран да ће у блиској будућности добити своју намену. Петровић је подсетио да је и са министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем током његове недавне посете Лозници разговарао на исту тему и најавио да ће у наредним данима ова два министарства заједно са Градом Лозницом да изнађу најбоље решење за тај центар. „Настојаћемо да то буде место окупљања не само слависта него свих позваних група различитим поводима, где ће бити школе, кампови, радионице, семинари, симпозијуми  што ће наравно допринети афирмацији наше културе и језика али и афирмацији овог дела Западне Србије, наше Лознице и Тршића".
            Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да ће покушати да помогне да ова манифестација као и цео комплекс у Тршићу постане значајна тачка на културној мапи Србије а и шире. „У оном домену што је допринос Министарства просвете у овој причи јесте неговање српског језика у изворном смислу и покушај да се он тако заштити од свих других утицаја којих имате у данашње време". Он је најавио да ће бити покренуте многе акције а једна од њих је и побољшање рада и опремање школских библиотека сматрајући да би Вук  Караџић и други наши великани били срећни да наша омладина редовно чита књиге. Господин Шарчевић је нагласио да ће његово ресорно министарство увек подржавати овакве иновативне скупове, нарочито групе младих слависта који преводе наша дела и уводе их у светску културну баштину.
            Овогодишњу беседу на Вуковом саборишту држао је композитор и редовни професор Факултета музичке уметности Светислав Божић, након чега је одржан концерт ансамбла народних игара и песама Србије „Коло".
            Програм је завршен наступом Боре Дугића и пријатеља.

18.Септембар 2016.
Министар Лончар отворио Ургентни центар у Општој болници
Министар Лончар отворио Ургентни центар у Општој болници

Желим да поздравим градоначелника, директорку, друге директоре из Ваљева, Шапца, Бање Ковиљаче, других Домова здравља, овим речима се присутнима обратио министар здравља Златибор Лончар и нагласио да грађани Лознице и околине могу да буду апсолутно задовољни, јер неће бити нити једне разлике да ли су дошли у Ургентни центар у Београду или овде у Лозници. „Ми смо пре пар недеља отворили Ургентни центар у Зајечару, оно што је битно да људи у регионима не морају да иду ка већим центрима него могу све да добију у свом месту, у свом окружењу. Велика је ствар што ће се овде едуковати млади лекари, млади стручњаци, биће све боља услуга за све грађане који гравитирају ка овом Ургентном центру. Министарство здравља је уложило нешто мање од 30 милиона динара, за две године укупно око 70. Ово је за српско здравство леп дан а посебно за пацијенте из овог краја. Желим посебно да се захвалим Градској управи, одушевљен сам како је сређен овај простор испред јер одаје сада сасвим други утисак да малтене нисте у болници и треба да буде пример осталима да овако сређују своје окружење'' истакао је министар.
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да је он само један од Лозничана који је пресрећан због свега овога што је наш Град добио у оквиру Опште болнице. „Желим да изразим велику захвалност министру здравља господину Лончару и нашој Влади која је издвојила значајна средства да бисмо данас имали ниво здравствене заштите на једном вишем нивоу. Локална самоуправа се појавила као један мали партнер који је такође помогао у оквиру својих могућности. Надам се да ћемо већ од овог момента сви ми заједно, сви грађани Лознице и суседних општина моћи да користимо комплетне здравствене услуге које омогућава Ургентни центар''.
            Директорица болнице Мира Вучетић захвалила се министарству здравља и локалној самоуправи на финансијској подршци и додала да ће грађани од сада имати најбољу могућу здравствену негу и заштиту.

18.Септембар 2016.
Посета амбасадора
Посета амбасадора Аустрије
Амбасадор Републике Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер посетио је Лозницу, где је у оквиру Вуковог сабора у Канцеларији за младе присуствовао позоришној представи „Ми о вуку, а вук на врата- чардак ни на небу ни на земљи'' у извођењу студената бечке славистике и београдске германистике. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић истакао је да му је драго што је Његова екселенција у посети нашем граду и нагласио да представа има за циљ „Популаризацију српског језика, културе и књижевности у Бечу као и немачког језика, аустријске културе и књижевности у Србији. Тршић јесте колевка наше писмености, место где се налази Вукова кућа као јединствен споменик културе и то јесте један прави амбијент да се ови млади научници из Србије и Аустрије нађу на оваквом пројекту где потенцирају српски језик у Бечу и немачки језик у Лозници''. Амбасадор је рекао да је био у Лозници и Тршићу пре две године али не на Вуковом сабору. „Овај пут имам срећу да присуствујем представи која је сјајан пример културне сарадње између наше две земље. Вук има велики значај за књижевност Србије али и велики значај за Беч. Тршић је колевка писмености а Беч препорода српства и ми се тиме поносимо'' закључио је господин Ајгнер.
16.Септембар 2016.
Представници Спортског савеза Србије посетили Лозницу
Представници Спортског савеза Србије посетили Лозницу
У радној посети Градској управи Града Лознице боравили су представници Спортског савеза Србије где су их угостили помоћник градоначелника Дејан Сталовић, као и чланови Градског већа задужени за спорт Ненад Радић и Властимир Исаковић. У отвореном и срдачном разговору причало се о начину финансирања спорта на територији Града Лознице, као и о јавним позивима за редовне и посебне годишње програме. Закључено је да су Правилници по којима се врше расподеле средстава у складу са Законом о спорту као и да је Град у законском року на седници Скупштине усвојио Програм развоја спорта. Такође, заједнички је констатовано да у наредном периоду треба радити на формирању Градског Спортског савеза. Представници Спортског савеза Србије понудили су сву неопходну стручну и правну помоћ. Договорено је да се следећи састанак организује у Београду. Комисија за спорт све одлуке и конкурсе који се доносе на Градском већу објављује у средствима јавног информисања и клубови немају приговора на расподелу средстава
14.Септембар 2016.
Вук и Сомборци
Вук и Сомборци

Градска библиотека "Карло Бијелицки", при којој је пре три године формиран Огранак Вукове задужбине представила се синоћ у Гимназији" Вук Караџић" у оквиру програма Вуковог сабора, једне од најзначајнијих манифестација културе у Србији. Приказан је и документарни филм „ Вук и Сомборци" у продукцији Градске библиотеке, који прати и књига истог наслова. Након пројекције одржана је трибина уз промоцију књиге. Градску библиотеку и огранак Вукове задужбине представљали су Владимир Јерковић,приређивач књиге и писац сценарија за филм, мр Снежана Клепић, председница Огранка Вукове задужбине у Сомбору, проф. др Тихомир Петровић, члан огранка и др Мирослав Стоисављевић, режисер филма.
            У Вуковом дому културе, чланови друштва КУД „ Караџић" одиграли су „ Жал за младости", посвећен 140 година од рођења чувеног српског писца Боре Станковића.

13.Септембар 2016.
Почео 83. Вуков сабор
Почео 83. Вуков сабор

Поштовани домаћини и уважени гости сабора посебно  ми је задовољство што у име и испред Министарства културе и информисања  Владе Републике Србије могу на овом месту да вам се обратим и присуствујем почетку односно предсаборским данима 83. Вуковог сабора у Тршићу, рекао је министар Владан Вукосављевић. Он је истакао да „Непрекинута традиција од 83 године ове изузетне манифестације једна је од најважнијих и најтемељнијих у српском културном обрасцу и доказ да смо упркос многобројним тешкоћама, историјским изазовима и другим околностима,  понекад упркос томе што смо склони да каткад заборавимо оно што нас чини онаквима каквим јесмо и оно због чега постојимо успели смо да чувамо, негујемо и на прави начин  плаћамо дуг части великана наше културе и писмености Вука Караџића". Министар је нагласио да је о „Вуковом значају речено  у досадашњој нашој историји толико тога да је заправо немогуће рећи нешто ново, нешто лепше, дубље, инспиративније од онога што су рекли највећи посленици наше културе и наше историје у последњих век и по и дуже од тога. Подсетићу само  на оно што сви знамо када је после Косовске битке и после пада Смедерева које је уследило касније читав наш народ, читава наша назовимо је мала цивилизација гурнута у дубоки кланац историјске тескобе. Међутим наш витални и гипки народ, наш талентовани народ, наш храбри народ је упркос недаћама, упркос огромним жртвама полако и мукотрпно почео да се пење уз свирепу  литицу звану историја да би се домогао висоравни или пропланка који се зове слобода. Вукосављевић је подвукао да је „Један од првих који се попео на тај пропланак  после ослобађања од турског ропства био  управо Вук Караџић и он је на тој висоравни званој слобода подигао темељ нечега што ће касније постати наша кућа, дом нашег културног светоназора и темељ нашег културног обрасца. Вукова реформа језика, Вуково схватање значаја  језика за културни формат једне тек ослобођене нације био је интелектуални подвиг који ни велики умови оног времена из нашег народа који су живели у другачијем културном моралу нису у правој мери успели да схвате. Вукова реформа осим што је била генијална, осим што се ослањала на аутентични народни израз и на оно што јесте основа духовног бића овог народа имала је и своје противнике.  Ризик је Вук преузео на себе али је видео оно што други нису и то је историја показала. Наравно да је он тријумфовао а година тријумфа је обично 1847. када су објављени и Горски вјенац и Српски језик и правопис. Сво то време судбине Вук Караџић је храбро и стојички издржао." Закључио је министар.
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да нас је „Вук  извео на светлост дана, он нас је повео оним путем којим и данас Србија иде, путем у једно савремено цивилизовано друштво, путем који води у Европу. Потребно је тако мало доћи у Тршић, доћи овде пред праг Вукове куће и по ко зна који пут уверити се да само рад помера границе времена и простора. И то је мото који нас води, који нас је водио, то је мото као што је рекао и уважени министар културе и информисања који гарантује да Србија и овај Град имају своју будућност. Желим да увек Вуков сабор, саборовање предсаборски дани буду дани истинског радовања, освежавања нашег сећања и чврстог кретања напред у ону будућност коју нас је повео својим умним радом реформатор српског писма Вук Караџић".
            На сцени Вуковог дома изведена је позоришна представа" Каинов ожиљак", Шабачког Народног позоришта у режији Југа Радивојевића, аутора Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића и са Спасојем Ж. Миловановићем у улози драматурга.

12.Септембар 2016.
Честитка градоначелника
Честитка градоначелника
Градоначелник Лознице Видоје Петровић упутио је честитку верницима који славе велики муслимански празник Курбан- бајрам: - У име Града Лознице и у своје лично име желим да свим грађанима исламске вероисповести упутим најискреније честитке поводом великог верског празника Курбан-бајрама. Такође желим да дани овог празника свима који га славе донесу радост, мир, слогу, разумевање и да допринесу заједништву и складном животу, наводи се у честитки градоначелника.
12.Септембар 2016.
Обележена годишњица Битке изнад облака
Обележена годишњица Битке изнад облака
Данас је на Гучеву полагањем венаца на спомен-костурницу обележена 102. годишњица Гучевске битке, у народу позната као „Битка изнад облака". Присутнима су се обратили заменик градоначелника Лознице доктор Радован Дивнић, професор Радован Симић и Драгољуб Јуришић, председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године. Изведен је пригодан уметнички програм у коме су учествовали Милутин Ђуричић, гуслар и етно-група „Лозница". Борбе на Гучеву почеле су у септембру 1914. године и трајале 55 дана.  То је била једна од првих рововских битака на свету и једна од најтежих борби у Првом светском рату. У знак сећања на ову битку Удружење резервних официра и ратника подигло је 1929. године спомен-костурницу у част јунацима, на врху Гучева. Обележавање годишњице организовао је Центар за културу „Вук Караџић".
10.Септембар 2016.
83. Вуков сабор
83. Вуков сабор
Град Лозница, Вукова задужбина Београд и Центар за културу „Вук Караџић" организатори су 83. Вуковог сабора, најстарије културне манифестације у Србији која ће се од 12-18 септембра 2016. године одржати у Лозници и Тршићу. Програм саборских дана почеће на платоу испред Вукове куће где ће се присутнима обратити министар културе и информисања Владан Вукосаваљевић а у Вуковом дому културе у Лозници биће изведена представа „Каинов ожиљак" Шабачког народног позоришта. Током саборских дана један од програма биће посвећен 140 година од рођења Боре Станковића где ће КУД Караџић извести „Жал за младост". Завршна свечаност је у недељу 18. септембра на саборишту у Тршићу где ће бити одржан концерт Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло" и протећи ће у знаку нематеријалног културног наслеђа и чињенице да је народна игра коло ове године у процесу уписа на Унескову листу заштићеног нематеријалног културног наслеђа.
08.Септембар 2016.
Посета италијанске делегације
Посета италијанске делегације
Данас је у малој сали Градске управе одржан састанак између Националне агенције за нове технологије, енергетику и одрживи развој (ЕНЕА), Института за заштиту животне средине и истраживање (ИСПРА), као и Института за јавно здравље (ИСС) и представника Градске власти а у склопу реализације УНЕП- ГЕФ пројекта „Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта" и пројекта помоћи италијанске владе „Подршка Републици Србији у примени мултиратералних споразума у области заштите животне средине и обавеза према ЕУ путем унапређења мониторинга квалитета земљишта у индустријским зонама". Томислав Арнаутовић, члан Градског већа задужен за пољопривреду истакао је да му је драго што је испред Градске управе угостио делегацију Републике Италије али и да му је истовремено жао што је простор Вискозе „Загађен и препознат као локација којом ће се они бавити и вршити своја истраживања. Што се тиче локалне самоуправе, ми ћемо помоћи организацију тог пројекта" рекао је Арнаутовић. Пјер Карло Сандеи из агенције УН за животну средину задужен за Западни Балкан нагласио је добру сарадњу између двеју земаља на решавању овог проблема. Иза овог пројекта стоји и Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.
08.Септембар 2016.
Усвојена Одлука о извршењу буџета
Усвојена Одлука о извршењу буџета
На 3. седници Скупштине града Лознице одржаној 07. 9. 2016. године усвојена је Одлука о извршењу буџета за период од 1. јануара до 30. јуна 2016. године где су из Одељења за финансије и друштвене делатности дати подаци о укупним приходима и расходима буџета. После расправе на Скупштини Одлука је усвојена већином гласова и она представља један пресек стања где је локална самоуправа у обавези да најмање два пута годишње информише Скупштину о томе на који начин се буџет извршава. На основу података добијених из Извештаја о извршењу буџета реално је очекивати да се приходи и расходи до краја 2016. године остваре у планираном износу. Скупштинском већином од 42 гласа одборника Града Лознице усвојена је Одлука о ребалансу буџета за 2016. годину. На дневном реду пред одборницима су се нашле веома важне тачке које се односе на измену и допуну Програма пословања јавних предузећа и установа као и предлози одлука о доношењу, изменама и допунама планова детаљне регулације. Формирано је десет сталних радних тела Скупштине града, чиме је заокружено конституисање новог сазива. Одборници су именовали и чланове нових Надзорних одбора јавних предузећа и Управних одбора установа као и нових чланова локалних савета пошто им је у старом сазиву истекао мандат. Скупштина Лознице именовала је мр Снежану Нешковић Симић, академску сликарку за нову директорицу лозничког Центра за културу „Вук Караџић". Она је на новој функцији заменила Дајану Ђедовић, а као једини кандидат изабрана је на јавном конкурсу од чланова Управног одбора установе. Као радник Центра за културу, до сада је била управница Галерије „Мића Поповић" и главни и одговорни уредник часописа за културну историју Јадра „Призор", који излази од 2002. године.
05.Септембар 2016.
Обнова Кур-салона
Обнова Кур-салона
Прва фаза радова на Кур-салону која је обухватала обнову кровне конструкције и постављање нових олука завршена је. Директор Специјалне болнице у Бањи Ковиљачи Александар Јокић рекао је да радови теку по плану и истакао заслуге Градске управе и Министарства здравља на реализацији овог пројекта. - На састанку у Београду на којем су присуствовали градоначелник Видоје Петровић, министар здравља Златибор Лончар договорено је да заједнички кренемо у ову причу. Расписали смо тендер, главни део посла лимарских радова урадио је наш човек из Лознице господин Жељко Јовичић. Годинама је то пропадало али задњих два, три месеца никада није било више радника и инспекције али су и они на крају били одушевљени како је на крају све испало. Кровна конструкција је комплетно промењена, лимарски радови су завршени, зграда је конзервирана и неће више пропадати. Јуче је стигла сагласност да можемо приступити радовима на санацији фасаде Кур- салона тако да ће и тај посао бити завршен на време. Заменик директора Ургентног центра и представник Министарства здравља др Душан Јовановић нагласио је да ће Бања Ковиљача као бисер српског туризма имати и даље финансијску подршку тог Министарства. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић задовољан је како радови на реконструкцији напредују и најавио да ће Градска управа наставити да помаже Бању Ковиљачу коју виде као туристички потенцијал у који вреди улагати.
05.Септембар 2016.
Наставак радова на инфраструктури
Наставак радова на инфраструктури
У  периоду иза нас на подручју града Лознице  вршени су радови на различитим објектима, конкретно у области здравства, школства и путне инфраструктуре. Градска управа на челу са градоначелником Видојем Петровићем у сарадњи са ресорним министарствима и Kанцеларијом за јавна улагања успела је да обезбеди значајна финансијска средства за реализацију пројеката у овим областима изјавио је помоћник градоначелника за урбанизам, комуналну привреду и грађевинарство Дарко Карапанџић. - Оно што бих сада најавио и искористио прилику је да смо у току ове недеље потписали уговор заједно са Министарством привреде о финансирању и завршетку радова на улици Нова 1 у Индустријској зони. Вредност тих радова је 26 милиона динара а извођачи су наша домаћа предузећа из Лознице „Стобекс" и „МН". Укупна дужина улице која се асфалтира је 940 метара. Биће опремљена јавном расветом, имаће две тротоарске стазе и значајан број паркинг места истакао је Карапанџић. У току је и реконструкција  скупштинске сале а рок за завршетак радова је 5. септембар.
01.Септембар 2016.
Ђаци се враћају у клупе
Ђаци се враћају у клупе
У основним и средњим школама данас почиње нова школска година. Око 900 000 ученика сешће у ђачке клупе, од којих ће скоро 70 000 то учинити први пут. У први разред на територији града Лознице уписано је 722 ученика. Ђацима је срећан полазак у школу пожелео помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и том приликом истакао да су средства које је град наменио адекватно утрошена.'' Радило се на свим школама почев од замене громобранске инсталације, реконструкције кровова, замене олука, замене фасадне столарије, реконструкције електричних инсталација, замене подова, реконструкције мокрих чворова''. Директорица основне школе ''Јован Цвијић'' Цветана Срећковић захвалила је градској управи на средствима издвојеним за реконструкцију школе и пожелела ђацима успешну школску годину. Аутобуси аутосаобраћајног предузећа ''Дуга'' ће редовно превозити ђаке до школе а саобраћајна полиција ће обратити посебну пажњу на учеснике у саобраћају због почетка нове школске године.
31.Август 2016.
Обележен јубилеј
Обележен јубилеј
Данас је у музеју ''Јадра'' у Лозници обележена 75. годишњица ослобођења Лознице у Другом светском рату. Присутнима су се обратили организатор скупа историчар Ивко Веселиновић, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и професор историје Зоран Тошић. Град Лозница је први пут организатор овог скупа и чиниће то и у будуће. ''На тај начин смо захваљујући жртвама које су имали наши грађани 41. па и касније створили услове да овај јубилеј не буде власништво ниједне политичке странке, удружења грађана већ пре свега власништво града Лознице а тиме и власништво свих грађана'', истакао је Веселиновић. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић нагласио је да је Лозница била први већи град који је ослобођен у тада поробљеној Европи.'' Данас се опет ми боримо да ослободимо Лозницу, наравно не на тај начин као што је то Мисита ослобађао већ радом, љубављу, отварањем нових радних места, реализацијом нових пројеката а светли примери као што је био Мисита не смеју бити заборављени и они јесу наш национални понос и идентитет'' закључио је Ђокић. Зоран Тошић рекао је да је ослобађање Лознице огроман успех тада већ скоро поражене краљевске војске који не сме бити заборављен. Битка за Лозницу одиграла се 31. августа 1941. године између четника и Немаца у Другом светском рату. Током ових борби погинуо је четнички командант потпуковник Веселин Мисита који је предводио напад на Немце. После једнодневне борбе четници су заробили 93 војника који су били први немачки заробљеници у окупираној Европи.
26.Август 2016.
Обнова пијаце у Ковиљачи
Обнова пијаце у Ковиљачи
У Бањи Ковиљачи настављени су радови на уређењу зелене пијаце, која ће добити нови изглед, истакли су помоћник градоначелника Дејан Сталовић и директор ЈП ''Дирекција за управљање и развој Бања Ковиљача" Момир Матић. Сталовић је нагласио да је добра и квалитетно опремљена зелена пијаца веома важна за све грађане, туристе и госте. ''Квалитет услуга и понуда које Бања пружа биће на вишем нивоу, а то је нешто на чему руководство града Лознице стално ради'' истакао је помоћник градоначелника. Директор дирекције Момир Матић рекао је да је ово наставак започетих радова који ће се одвијати по предвиђеном плану и програму у инвестиционом износу 2. 936 000 динара. Очекује се да радови буду завршени за месец дана, речено је.
26.Август 2016.
Моточашће 2016
Моточашће 2016

Мото - клуб "Блек драгонс" из Бање Ковиљаче домаћин је 13. међународног скупа бајкера "Моточашће 2016", који почиње данас и траје до недеље 28. августа. Званично отварање кампа је у 12 часова  а прве вечери концерт ће одржати групе "Кондори", "Апачи" и "МП Ексер и Вајлд вест". За суботу је планиран дефиле учесника од Бање Ковиљаче до Лознице, где их у центру града очекује бесплатно освежење и жива свирка локалног бенда, док ће у вечерњим сатима у бајкерском насељу наступити гупе "Кросроуд", "Ледене очи" и специјални гости "Дивље јагоде". Очекује се више стотина бајкера из земље и иностранства за које ће бити организоване и бајкерске игре, а најуспешнијима следе занимљиве награде. Организатори су обезбедили камп за мотоциклисте који ће бити смештени у својим шаторима, а прва група из Зрењанина стигла је јуче, поподне.

25.Август 2016.
Антитерористичка вежба
Антитерористичка вежба
У недељу 28. августа у 11 часова биће одржана показна антитерористичка вежба удружених  снага полиције Републике Србије и Републике Српске на обали Дрине поред Индустријске зоне. Због очекивано великог броја посетилаца град Лозница је организовао бесплатан превоз аутобусима од Железничке станице у Лозници. Поласци су од 8 часова, на сваких 15 минута до 10 часова. За грађане који долазе сопственим превозним средствима обезбеђен је паркинг.
24.Август 2016.
Пријем за младу кошаркашицу
Пријем за младу кошаркашицу
Градоначелник Видоје Петровић са сарадницима из градског руководства Лознице данас је организовао пријем за кошаркашицу Александру Црвендакић која је са државном репрезентацијом у Србију донела олимпијску медаљу из Рио де Жанеира. Честитајући јој велики успех Петровић је истакао да је као и већина Лозничана поносан на успехе наших олимпијаца а посебно што се у спортској армији олимпијаца нашла Лозничанка Александра Црвендакић. У посвети са поклонима које је младој кошаркашици уручио Петровић је записао да је „срећан што је ова девојка својим радом и талентом, започетим у Лозници, допринела да се напише нова страница светског и српског спорта". У изјави захвалности на лепом пријему Александра је рекла да је срећна што је и овога пута била промотер вредности на које сви могу да се угледају као и зато што је прва олимпијска медаља стигла и у Лозницу, град који је све време био уз њу. Црвендакићева је 2011. године била најбољи спортиста Лознице а прошле године добила је Плакету поводом Дана града Лознице за допринос у спорту.
23.Август 2016.
Изложба у Тршићу
Изложба у Тршићу

У оквиру Летње школе српског језика, културне историје и превођења сутра ће бити отворена изложба „Бекства у слободу у раду Светозара Цвеје Јовановића".  Изложбу ће у 12 часова у Музеју језика и писма у Тршићу отворити Јанике Бејн, саветница Норвешке амбасаде у Београду, др Александар Павловић, научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију у Београду и Игор Јовановић, унук Светозара Јовановића.
            У Бањи Ковиљачи живео је до 2006. године Светозар Јовановић који је за време Другог светског рата успео да у комуникацији, језицима и људима пронађе оно најбоље. Српским логорашима у Норвешкој понудио је описмењавање као наду да ће се рат завршити и могућност да у лошим комуникацијама какве рат одржавају пронађу нове начине да побољшају везе са ближњима који су били далеко и оставе трајније трагове о својим животима. Норвежанима и Југословенима из рата је створио Српскохрватско - норвешки речник и тиме истакао разумевање као могућност повезивања.

22.Август 2016.
102. годишњица церске битке
102. годишњица церске битке
У Текеришу је  обележена  годишњица од славне битке на Церу. Државну церемонију, коју је организовао одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводио је Драган Поповић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике. Он је у име Владе Србије положио венац крај споменика у Текеришу, а почаст церским јунацима одали су и представници Лознице, Шапца, Крупња, као и бројних удружења грађана из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Љубинко Ђокић помоћник градоначелника Лознице је истакао да је Србија непоколебљиво бранила слободу и достојанство и да је церска битка задивила читав свет. Подсећајући на значај церске битке и јунака из 1914. године Драган Поповић је поручио да је Србији данас неопходно јунаштво Карађорђа и српских дивова из Првог светског рата, али и мудрост Обреновића и војводе Степе.
12.Август 2016.
Обележен светски дан младих
Обележен светски дан младих

Данас је у канцеларији за младе одржана конференција за медије поводом светског дана младих на којој су се присутнима обратили шефица канцеларије за младе у Лозници Тања Глишић Матић, председница удружења грађана „Искра" Нада Ђурић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Канцеларија за младе постоји осам година, основана је на иницијативу градоначелника и бави се проблемима младих у нашем граду. „Најзначајније шта смо урадили у протеклом периоду је сарадња са покрајином Емилија Ромања и министарством спољних послова Италије у оквиру ког смо и изградили овај простор, он је у првом пројекту коштао 80 000 евра, од тога је 40 000 донирао донатор а другу половину град Лозница. Већ наредне године смо добили још 83 000 евра тако да нам је тај пројекат омогућио да радимо са најширом популацијом младих" истакла је Тања Глишић Матић. Председница удружења грађана Нада Ђурић нагласила је да удружење грађана „ Искра" од свог оснивања ради са младима и да је до сада реализовано преко четрдесет пројеката у сарадњи са Градом и другим домаћим и страним донаторима. „Већина тема се у почетку односила на репродуктивно здравље, ХИВ, АИДС, болести зависности а осим тога почели смо да радимо и на проблему дискриминације тако да смо и ту спровели неке пројекте, а сада намеравамо да конкуришемо са једним пројектом за смањење насиља у вршњачким везама које је у ствари основ за свако друго насиље". Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић похвалио је рад запослених у канцеларији. „Наш циљ је да младе учинимо видљивијим у друштву, да подигнемо њихов активизам, да их укључимо у све сфере друштвеног живота почев од образовања, спорта, културе и лично мислим да смо у томе успели", закључио је Ђокић. Међународни дан младих је међународни догађај који се слави 12. августа. Први пут обележен је 2000. године и има сврху да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика и студената.

09.Август 2016.
Одложена регата
Одложена регата
Дринска регата од Малог Зворника до Жићине плаже у Бањи Ковиљачи која је требало да се одржи прошлог викенда одложена је до даљњег саопштено је данас на конференцији за новинаре на којој су присуствовали помоћник градоначелника Дејан Сталовић и члан градског већа, капетан регате Мирослав Радуловић. Сталовић је нагласио да је организациони одбор био у сталном контакту са републичким хидрометеоролошким заводом и да је добио информацију да ће у суботу падати киша и дувати јак олујни ветар што је био довољан разлог да се у консултацијама са осталим организаторима донесе одлука да се регата не одржи. - Желим да истакнем чињеницу да је нама на првом месту безбедност свих учесника и мислим да смо донели исправну одлуку" рекао је Сталовић. Капетан регате Мирослав Радуловић сматра да је одлука да се регата не одржи исправна. Регате следећег викенда сигурно неће бити, а одлука када и да ли ће се уопште одржати сазнаће се ускоро, рекао је Радуловић.
01.Август 2016.
Запрашивање комараца
Запрашивање комараца
У среду ће, ако се стекну неопходни метео услови, предузеће ''Еко-Дез'' из Београда извести акцију сузбијања комараца на територији града Лознице спровођем ларвицидног и адултицидног третмана са земље и из ваздуха. Три екипе ће ларвицидни третман почети у 12 часова на Уговором пројектованим површинама. Адултицидни третман из ваздуха, обавиће се са 3 авиона Привредне авијације ЈАТ-а, у периоду од 1830  до 21оо. Допунски адултицидни третман са земље реализује се и са три возила у периоду од 1900 до 2200 часова, која крећу са паркинга у центру Липничког Шора  ка подручјима градског подручја: Лозницае и Лешнице. Пошто препарат може бити токсичан за пчеле препорука је  да се у време третмана затворе кошнице или предузму све потребене мере за заштиту пчела.
01.Август 2016.
Обнова дринске магистрале
Обнова дринске магистрале
Почела је реконструкција магистралног пута на траси Бања Ковиљача - Мали Зворник - Љубовија од Горње Ковиљаче. Механизоване екипе радника предузећа „Ратко Митровић" скидају стари асфалт са друма, постављају ризлу и ваљају је, па се на делу пута до Малог Зворника саобраћај повремено обуставља у једном смеру отежавајући кретање на овом, многима омиљеном правцу према Тари, Златибору и црногорском приморју.
28.Јул 2016.
Апарати за слух беба
Апарати за слух беба
Неонатални скрининг слуха је захваљујући хуманитарној акцији "Блиц фондације" - "Срце за децу" постао обавезан у 52 породилишта у Србији. Остало је да се уруче још четри апарата. Покровитељ акције "Срце за децу" је Министарство здравља, а медијски партнер Радио-телевизија Србије. - Акција "Блиц фондације" - "Срце за децу" сваким даном је све ближа коначном циљу. После Лознице и Љубовије у Србији је од укупно 56 остало још само четири породилишта без апарата за рано откривање оштећења слуха код новорођенчади. У Србији се сваке године роди више од 300 беба које имају урођене проблеме са слухом. Ова акција од националног значаја омогућава да се на време крене са рехабилитацијом, што је кључни предуслов да се деца са оштећеним слухом укључе у друштвени живот, да преброде страшну тишину и постану пуноправни чланови друштва. У Лозници се годишње роди око 1.200 беба. Овај уређај је значајан јер ће превенција бити на вишем нивоу. Апарат за скрининг слуха код новорођенчади омогућава рано откривање поремећаја слуха и рано започињање терапијско - рехабилитационих третмана.
28.Јул 2016.
Против леда 160 ракета
Против леда 160 ракета

За куповину противградних ракета Лозница је и ове године из градске касе издвојила 3,5 милиона динара, а како наводе у Одељењу за привреду, набављено је 110 ракета које су распоређене на 21 противградну станицу, јавио је „Блиц". У борби против градоносних облака стрелци на располагању имају 60 ракета дугог и 50 кратког домета, на 12 станица је десет и више ракета, на осталим по три, а разлог је тип лансера. - Располажемо са укупно 161 ракетом. Раније смо их добијали од МУП-а, а овогодишњу сезону почели смо са 125 комада - објашњава Јован Миладиновић, начелник одељења и додаје да је од 15. априла до 15. јула дејствовано седам дана и испаљено 86 ракета од којих је једна била неисправна.

25.Јул 2016.
Раст прихода буџета
Раст прихода буџета
Градско веће Лознице усвојило је извештај о шестомесечној реализацији буџета према којој су приходи и примања града од 765.680.000 динара остварени са 40 одсто од годишњег плана. У поређењу са протеклом годином приходна страна до 30. јуна била је већа за око 15 милиона динара што је, уз остале позитивне показатеље, назнака да би на крају године  ови приходи буџета могли бити већи и за 60 до 70 милиона динара него лане, саопштено је из Одељења за финансије и друштвене делатности. Како је речено, та средства су добра основа за реализацију више нових пројеката града за различите намене. У складу са законом о функционисању буџетског система и календаром градско одељење за финансије ће до краја ове седмице свим корисницима буџетских средстава доставити упутство о припреми буџета за 2017. годину, при чему се до 5. августа очекује да индиректни корисници доставе кориговане финансијске планове. На овом заседању, по предлогу Саобраћајног предузећа „Ласта" из Београда због предстојеће реорганизације предузећа, прихваћен је закључак о споразумном раскиду уговора  и донета нова одлука о јавном уговору за привремену градско - приградску превозничку делатност за два линијска пакета на територији Лознице. Именована је комисија за реализацију конкурса за суфинансирању верских пројеката и расписани конкурси за пројекте у области културе и спорта  из буџетских средстава за 2017. годину.
22.Јул 2016.
На Прокоп у Лозничком Пољу
На Прокоп у Лозничком Пољу
Епископ шабачки Лаврентије, освештао је два крста за нову Цркву Светог великомученика Прокопија, која се гради у Лозничком Пољу. Крстове позлачене 24 каратним златом, даривао је Дане Спасојевић из Бање Ковиљаче, који је и кум новог храма. Плац од 27 ари, за градњу цркве поклонили су Ђорђе и његова супруга Јелена Спасојевић. - Данас смо се сабрали да крстовима закитимо ову нашу светињу коју градимо већ годину и по дана. Нека нам бог помогне да ово започето дело завршимо и да се и трећи пут радујемо када у њему будемо освештали  иконостас - поручио је владика Лаврентије, који је потом доделио Ордење Светог владике Николаја Српског, Милинку Павловићу и Драгану Станковићу из Лознице за пожртвовану љубав према својој цркви и делу владике Николаја. На подручју Лознице, поред ове богомоље у Лозничком Пољу, у току је изградња Цркве Вазнесења господњег на Лагатору као и цркве посвећене Светој мајци Ангелини у Воћњаку.
20.Јул 2016.
Дринска регата - 6. августа
Дринска регата - 6. августа
Туристичке потенцијале Лознице у летњој сезони и ове године ће освежити 12. Дринска регата од Малог Зворника до Бање Ковиљаче, истакао је на данашњој конференцији за новинаре помоћник градоначелника Лознице Дејан Сталовић. - Већи број учесника, из године у годину, потврда је добре организованости ове манифестације у коју се укључују и прекограничне општине, каже Сталовић, уз очекивање да ће ревијални програм Туристичке организације Лознице допринети одличном расположењу „регаташа" и туриста који су ових дана дубке попунили Бању Ковиљачу. - Очекујемо добар провод и дружење на чамцима, после старта регате у 11 часова испод хотела „Дрина" у Малом Зворнику, учеснике из иностранства на свеопште задовољство до циља на Жићиној плажи, истиче члан Градског већа Лознице Мирослав Радуловић, капетан „12. Дринске регате". - У сарадњи са колегама из Малог Зворника припремамо програм за старт регате, као и на чамцима и при доласку на циљ, како би боравак био још пријатнији и забавнији. Желимо да у овај догађај „умрежимо" сва удружења са којима Туристичка организација Лознице успешно сарађује што ће бити посебне чари пловидбе   на 17 километара  наше најлепше реке, закључује Снежана Перић, директорка ТО Лознице.
19.Јул 2016.
Превентивно на сваком пољу

Градски штаб за ванредне ситуације града Лознице усвојио је извештај радне групе о превентивним и оперативним мерама које су по налогу Републичког хидрометерололошког завода Србије и команданта Штаба градоначелника Видоја Петровића предузимане од 14. до 16. јула у време обилне кише и олујног ветра. Поред низа активности и упутства Сектора за ванредне ситуације и Министарства унутрашњих послова организованих дуж 11 водотокова са представницима месних заједница обављена је и провера противградне одбране. На 21 станици има 43 стрелца са по 15 ракета, чија су набавка и месечни хонорари, већим делом благовремено финансирани из градског буџета. Ова област се, како је речено,  мора непрестано унапређивати  како би се негативни ефекти непогода свели на минимум на шта упућују последице олујног невремена и града од 15. јуна ове године. У Лозници није регистрована појава оболења „нодуларног дерматитиса", кожне квргавости говеда, саопштено је на заседању. Све активности Кризног центра базирале су се на свакодневном информисању из Ветеринарске службе и комуникацији са Републичком ветеринарском инспекцијом, градским Одељењем за привреду, Пољосаветом и предузећем „Наш дом". Градски штаб за ванредне ситуације је разматрао извештај о стању и унапређеним решењима система за осматрање, обавештавање и узбуњивање. Бивше сирене се електронски модернизују, постају алармне станице на три пункта у граду, и у Лешници. Предстоје додатне активности за њихову примену у Бањи Ковиљачи, Драгинцу и на пункту код градске топлане у Лозници.
            После дужег низа година у летњем, сушном периоду није било прекида у водоснабдевању делова територије града. Хидротехничким решењима лознички Водовод је успоставио добар проток и притисак воде на целој мрежи па је снабдевање редовно и равномерно, речено је. Штаб је прихватио извештај о превенцији, заштити и спасавању од шумских  и отворених пожара, уз препоруку градоначелника Видоја Петровића да се детаљно провере сви приступни путеви за противпожарне цистерне које се водом снабдевају са изворишта и речних водозахвата.

19.Јул 2016.
Уређен комплекс Драгиначког октобра
Уређен комплекс Драгиначког октобра
У Драгинцу је приведена крају друга фаза радова на простору спомен костурнице. Завршена је санација хумке, као и партерно уређење око ње, засађено парковско украсно биље и постављене информативне табле. Дан сећања на жртве погрома у Драгинцу и околним селима је на иницијативу Центра за културу „Вук Караџић" током обележавња 70. годишњице од страдања стављен на листу важних датума за Републику Србију у календару Министарства рада, борачких и социјалних питања. Тада су започети интензивнији радови на уређењу спомен костурнице и хумки. Завод за заштиту споменика културе из Ваљева носилац је ових активности које обухватају израду пројекта за заштиту и уређење споменика културе као и пројекта за уређење велике хумке. Радови на овој хумци планирани су да буду започети наредне године чиме ће  бити окончана комплетна реконструкција спомен места у Драгинцу. „Ово је пример изузетно ефикасне и добре сарадње свих чинилаца који су укључени у бригу око споменика културе, како локалне самоуправе, Центра за културу „Вук Караџић" тако и Завода за заштиту споменика културе из Ваљева и министартсва надлежног за ову област што је резултирало квалитетном и трајном заштитом овог важног места наше историје и сећања", рекла је Дајана Ђедовић директорка Центра за културу „Вук Караџић".
19.Јул 2016.
Дар Блица породилишту
Дар Блица породилишту
Породолиште лозничке Опште болнице добило је јуче два клима уређаја у акцији „Климе за породилишта", коју организује „Блиц фондација" заједно са компанијом „Елком трејд" из Београда, под покровитељством Министарства здравља. Расхладне уређаје др Југославу Грубору, шефу породилишта, у име „Блиц фондације" уручио је Слободан Пајић, дописник из Лознице, који је подсетио да је Лозница један од 24 града и општине које су обухваћене акцијом намењеној тек рођеним бебама. - У летњим данима, најбитније је обезбедити климатизоване просторије, како за пацијенте тако и за запослене медицинске раднике, што је препознала компанија „Елком трејд", која је даривала 50 клима за породилишта широм Србије. Ово није први пут да „Блиц фондација" помаже Лозници и Лозничанима, а до сада су захваљујући акцији „Срце за децу" три породице из Бање Ковиљаче, Горње Борине и Јадранске Лешнице добиле боље услове за живот - рекао је Пајић, који је најавио да ће ускоро стићи и апарат за проверу слуха код новорођенчади. Капацитет лозничког породилишта је 23 постеље и опслужује регион, укључујући општине Мали Зворник, Љубовију, Крупањ, али и неке преко Дрине у БиХ. Годишње се овде оваби између 1.100 и 1.200 порођаја.
18.Јул 2016.
Физичари донели медаље
Физичари донели медаље
Српски физичари постигли су велики успех освајањем пет медаља на 47. Међународној олимпијади из физике, саопшено је из Математичке гимназије. Како је наведено у саопштењу, ученик Математичке гимназије Михајло Спорић освојио је златну медаљу, док је ученик те гимназије Душан Новичић освојио сребрну. Бронзане медаље су освојили Милоје Ђукановић ученик Гимназије ''Вук Караџић" из Лознице и Вук Радовић и Душан Ђорђевић, ученици Математичке гимназије. Међународна олимпијада из физике одржана је у Цириху од 11. до 17. јула, а екипа Србије постигла је један од најбољих резултата од како учествује на том такмичењу.
15.Јул 2016.
Тромесечно пословање
Тромесечно пословање

Градско веће Лознице усвојило је информацију Одељења за привреду о пословању  јавних предузећа, установа и организација у прва три месеца ове године. Према показатељима, у том кварталу укупни приходи јавних предузећа књиговодствено су увећани за 4 одсто у односу на исти период лане. Повећање прихода, како се истиче, бележи јавно предузећа „Водовод и канализација" и то за 17 процената, при чему су евидентно мањи расходи у „Топлани". Искорак је са пет процентних поена и у наплативости потраживања у јавним предузећима, као и смањивање доспелих обавеза Водоводу, Нашем дому и Топлани што је сада видљиво и у јавним установама, али је тромесечни период кратко време да се изнесе шири закључак. Радна група Градског већа залаже се да јавни сектор још боље планира приходну страну дохотка што би допринело мањим захватањима из градског буџета.
            Градско веће је донело одлуку о закупу шумског земљишта од власника приватних парцела у Зајачи и Пасковцу ради изградње дистрибутивне водоводне мреже  што је један од виталних интереса града у наредном периоду. При томе дата је сагласност лозничком Водоводу за активности изградње цевовода у катастарској општини Коренита ради реализације пројекта питке воде „Дубоки поток". Дата је сагласност на започет програм контроле квалитета ваздуха на  више мерних места територије Лознице који је прописало надлежно министарство и указано на појачане активности Градског већа и Градског штаба за ванредне ситуације због најаве наглог временског преокрета у наредних пет дана када се очекују велике падавине, олује и невреме праћено градом.

15.Јул 2016.
Школске анализе
Школске анализе
На заседању Актива директора основних и средњих школа којем су присуствовали представници Градске управе задужени за просвету и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић анализирани су резултати завршних испита и упис основаца у средње школе. Од 963 основца, колико је полагало завршни испит уписан је 861 ученик у средње школе. На шест упражњених места  могу бити уписана по три инсталатера и текстилна радника на ткању. Тестове из математике најбоље су решавали ђаци школе Свети Сава у Липничком Шору а из српског језика из ОШ „Кадињача". Комбиновани тест најбоље су урадили основци из Текериша. Град издваја  из буџета 23 милиона динара за летње радове према приоритету у школама. У припреми је замена крова на школској згради у Брезјаку, поливинилних подова у Драгинцу мокрих чворова у још седам школа... Сходно залагању Владе Србије на плану реализације уштеда  понаша се и руководство града Лознице, рекаио је Љубинко Ђокић. Подсећа да у овом тренутку ни једна школа није у блокади свог рачуна, да град годишње за трошкове  струје у свим основним и средњим школама издваја 10 милиона динара, за грејање чак 56 милиона динара. - Када бисмо уштедели само 5 одсто на тим трпковима могли бисмо да сваке године обновимо по један кров у некој од школа, каже Ђокић.
15.Јул 2016.
Руска делегација у Подрињу
Руска делегација у Подрињу
Делегација представника више трговинских комора и синдиката туроператера из Русије посетило је синоћ Бању Ковиљачу, где јој је домаћин била Туристичка организација Лознице. Циљ посете је упознавање дестинација у Србији и представљање туристичких програма за тржиште Руске федерације. Током дводневног боравка у Подрињу, гости из Москве посетиће Тршић и Троношу, а мотив њихове посете је планиран културно-економски форум, који ће се одржати у Србији следеће године. - Наши гости прошетали су бањским парком, видели Специјалну болницу за рехабилитацију, а поред традиције и историјских споменика, представили смо им и све друге туристичке потенцијале лозничког краја. Поделили смо им брошуре на руском језику и очекујемо да ће плод сусрета бити већа посета руских туриста овом делу западне Србије - каже за београдски "Блиц" Снежана Перић, директорка Туристичке организације града Лознице. Руска делегација посетиће Вукову спомен-кућу, као и новоизграђени вишенаменски центар у Тршићу, а боравак у завичају реформатора српског језика искористиће да виде и Манастир Троношу у којем је Вук стицао прва знања.
14.Јул 2016.
Школа гитаре на Гучеву
Школа гитаре на Гучеву
Ово је једанаесто лето да се на Гучеву у организацији Канцеларије за младе реализује веома посећен камп пројекат ШКОЛЕ РОК ГИТАРЕ који води Јован Ивановић. У седмодневном трајању на њему учествује 23 полазника који ће имати прилику да унапреде своје знање и свирање на гитари, а они који буди имали инспирацију имаће прилику и да сниме ауторске песме јер ће бити и час посвећен студијској обради. План и програм је такав да се свакодневно са учесницима кампа друже врсни гитаристи као и стари полазници ове јединствене омладинске школе. У вечерењим часовима одвијају се свирке учесника и гостију.
13.Јул 2016.
Игњатовићу Троношки родослов
Игњатовићу Троношки родослов
Награда "Троношки родослов", коју додељује Подрински културни клуб, Епархија шабачка и Етно село културе "Троношки вајати", ове године припала је песнику из Београда Срби Игњатовићу. Награђен је за књигу песама "Цинобер", коју су 2015. објавиле Фондација "Солидарност Србије" и "Кућа Ђуре Јакшића" из Београда. Одлуку је донео жири, којим је председавао књижевник Милисав Савић. "Троношки родослов" се додељује за песничка дела високих уметничких вредности, која подржавају битну линију српске песничке традиције и негују леп језик. Награда ће лауреату бити уручена 14. јула, у подне, у манастиру Троноша.
13.Јул 2016.
Плодови италијанске донације
Плодови италијанске донације
На подручју Лознице, Крупња, Осечине и Кладова, захваљујући донацији италијанске владе од 800.000 евра завршени су инфраструктурни пројекти усмерени ка заштити од поплава, речено је данас у Влади Србије. Ти радови су битно утицали на унапређење безбедности и имовине и грађана а изведени су захваљујући донацији укупно вредној 800.000 евра, рекао је директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић. Он је додао и да је вредност радова на реализацији пројеката у те четири општине "нешто мања од те суме" и да ће захваљујући томе моћи да се ураде и додатни послови. Званична обавештење о завршеним радовима представнициам те четири општине уручио је амбсадор Италије у Београду Ђузепе Манцо. Уручењу су присуствовали премијер Александар Вучић и државни секретар у Министарству спољних послова Италије Винћенцо Амендола, који борави у посети Србији За реализацију пројекта обнове корита реке Штире која протиче кроз Лозницу уложено је 83.008 евра док је у општини Осечина, у регулисање притока реке Јадар инвестирано 164.994. евра.
12.Јул 2016.
Митрићу Орден владике Николаја
Митрићу Орден владике Николаја
Дописник "Вечерњих новости" из Лознице Владимир Митрић одликован је Орденом Светог владике Николаја, који додељује Епархија шабачка Српске православне цркве. У образложењу високог црквеног признања, наведено је да је овај новинае награђен за "професионално, одговорно и савесно служење светињи јавне речи и свест да журналистике нема без етике". - Митрић се одликује за за храбро и објективно информисање јавности о животу народа са обе стране Дрине, без обзира на нацију и веру, образовање и положај, политичку и идеолошку припадност грађана Србије и Републике Српске, у "Вечерњим новостима", најомиљенијим и најчитанијим новинама на просторима јужне Европе - наведено је у грамати коју је потписао епископ шабачки Лаврентије, објавиле су Вечерње новости.
12.Јул 2016.
Духовник поново у завичају
Обновљен Петровдан у Лешници
Под покровитељством градоначелника Лознице Видоја Петровића на празничној, петровданској вечери у порти цркве у Лешници синоћ је представљена књига о владики Валеријану. О књизи су говорили  рецензент Владимир Митрић и њен аутор протођакон др Љубомир Ранковић а о лику и делу епископа валеријана протођакон Саба из Крагујевца. У поздравној речи Видоје Петровић, у име домаћина, је истакао да је сећање на Валеријана настало у  жељи да се боље разуме савременост из које нас, периодично или случајно, изведе сам живот или заведу нека друга збивања и токови. - Ово што чинимо је „споменик" честитом, скромном и роду оданом духовнику. Тај помен треба да нас уједини „у души и хлебу", да буде незаборавник других светиња и светилишта знаменитих Јадрана, наших предака - великана и учењака, њихових залагања и гледишта... Без обзира којој су струци, професији, политици или нацији припадали, путоказ су за оно шта су  добро видели у свом времену и коначно, онога шта су оставили да баштинимо у свом дворишту. Завичај, данас, и у наредним данима, мора да се одужи једном од најугледнијих православних поглавара Јадра који није имао директних потомака, а није био наш ни  Принцип ни Шпанац. Знао је да се ништа не добија на силу па се тако одвијало и његово епархијско трудбеништво - надзиђивано непрекидним духовним и културним развојем, - рекао је градоначелник Лознице. Он је потврдио залагање да се у Лешници обнови спомен дом овом духовнику који ће бити „ново место под сунцем за достојанство, стрпљивост, мир и толеранцију. Тим светосавским вредностима ми смо у Лозници прилазили обновом духовних светилишта, подизањем нових храмова, улица са именима наших богослова... Овде у Лешници, са благословом нашег владике Лаврентија, желимо да зановимо Спомен дом епископа Валеријана који ће постати кућа узвишене духовности и природни савез градске и црквене општине, рекао је Петровић. закључујући да „сећањем на Валеријана Стефановића њему не можемо помоћи, али би даљим заборавом само себи одмогли". Шабачки епископ Лаврентије подсећа да је Валеријан Стефановић био „цвеће и украс српских архијереја и зато богу хвала што је Лепница добила, одгајала и имала таквог сина српског рода". Сећањем на Валеријана Стефановића њему не можемо помоћи, али би даљим заборавом само себи одмогли, рекао је у једном тренутку градоначелник Видоје Петровић, уручујући више од три стотине примерака публикације о знаменитом духовнику која је јуче изашла из штампе под његовим покровитељством. Пријатно петровданско вече у порти цркве испунила је радост мештана уз паљење лила.
11.Јул 2016.
Донка је волела Лозницу
Донка је волела Лозницу
Са изразима жаљења на вест о смрти Донке Шпичек, дугогодишње уреднице програма за децу и младе и члана Програмског одбора Вукових сабора градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је упутио телеграм Радио телевизији Србије и Управном одбору манифестације „Радост Европе". - Са великим жаљењем примио сам вест о Донкиној смрти. Отишла је, али је остала њена креативност и посвећеност. За Лозницу је била везана читаву деценију као члан Програмског одбора Вуковог сабора, а у последње време она је са великим симпатијама истицала реализацију наших пројеката - Прве куће писаца и Музеја језика и писма. Заједно са нама радовала се новоизграђеном научном центру у Тршићу који је посетила прошла године. Имао сам велику част да сарађујем са Донком и зато не могу заборавити њен допринос, акценти су из телеграма градоначелника Лознице на вест о смрти Донке Шпичек.
11.Јул 2016.
Сећање на Валеријана
Сећање на Валеријана
Свечаном академијом у порти цркве у Варош Лешници, у Јадру,  вечерас почињу "Петровданске свечаности", која ће, како кажу у Епархији шабачкој постати традиционалне. На светковини ће бити представљена књига о владики Валеријану, првом епископу шумадијском, последњем епископу Српске Православне Цркве чији је избор потврдио краљ, архијереју који је замонашио потоњег патријарха Германа, најзаслужнијем што СПЦ није подржала предлог да Јосип Броз постане добитник Нобелове награде. О књизи ће говорити њен аутор протођакон др Љубомир Ранковић и епископ шабачки Лаврентије, који је, неколико година, седео у Синоду СПЦ  заједно са епископом Валеријаном, рођеним Лешничанином и Јадранином, једним од најсветлијих имена Српске Православне Цркве, нарочито после Другог светског рата. Покровитељ штампања књиге и свечаности којима почиње обележавање Петровдана у Јадру је Видоје Петровић, градоначелник Лознице. После свечане академије, и пригодног програма, биће паљење лила испред богомоље у овом лепом месту, што  се годинама није догађало. Мада је владика Валеријан рођен на само неколико стотина метара од овдашње цркве, многи нису знали, чак и неки свештеници, да служе у вароши из које је потекао тако значајан архијереј православља.
08.Јул 2016.
Споменик Вуку у Љубљани

Реплика скулптуре Вука Стефановића Караџића, вајара Петра Убавкића биће данас постављена испред Православне цркве у центру Љубљане, а споменик је поклон града Београда и Вукове задужбине Љубљани, у знак сећања на пријатељство Јернеја Копитара и Вука Караџића. Постављањем бисте Вука Караџића у центру словеначке престонице додатно се учвршћују пријатељство два народа и културне везе. Србин "Вук Караџић и Словенац Јернеј Копитар су заједно поставили темеље богатој културној сарадњи два народа, тако да је тај чин потврда да су везе два народа нераскидиве. Иницијатива за подизање споменика потекла је из Вукове задужбине.

06.Јул 2016.
Музеј језика и писма у Андрићграду
Музеј језика и писма у Андрићграду
Организатори првог Сајма књига у Андрићграду позвали су лознички Центар за културу „Вук Караџић" да представи рад Музеја језика и писма и Куће писаца. Трибински програм под називом „Књига без граница - преводи између жеља и стварности" у којем учествује Музеј језика и писма биће одржан у петак 8. јула на великом тргу у Андрићграду. Лознички Центар за културу представиће се књигама на седам европских језика које су настале као резултат рада Летње школе језика, културне историје и превођења као и бројним резултатима рада и гостовањем страних писца у првој Кући писаца у Србији. „Изузетно нам је задовољство да се у том простору који је симболички изузетно богат јер је посвећен нобеловцу Иви Андрићу представимо разноврсном продукцијом која као неки велики имагинарни мост спаја у Тршићу писце, преводиоце и уметнике. На овај начин желимо још једном да покажемо везу између Вука и Андрића који је изузетно ценио нашег језичког реформатора, о њему писао и истицао величину његовог дела. Надамо се да је ово само почетак сарадње која ће бити интезивирана у наредном периоду јер су Вук и Андрић темељ нашег језичког наслеђа"- рекла је Дајана Ђедовић која заједно са Аном Чугуровић учествује на првом Сајму књига у Вишеграду.
05.Јул 2016.
Уз Рамазански бајрам
Грађани исламске вероиповести у Лозници данас су почели тродневно славље  Рамазанског бајрама, једног од два најзначајнија исламска празника. Градоначелник Видоје Петровић, честитао је овај празник: "Рамазански бајрам враћа веру у непролазне вредности слоге и љубави међу ближњима. Нека овај празник донесе радост и разумевање испуњено међусобним уважавањем. Свима који славе Рамазански бајрам желим да празничну радост поделе у добром здрављу са породицом и пријатељима" поручио је Петровић.
29.Јун 2016.
Сачувати духовно благо
Сачувати духовно благо
Сваки позитивни пример и сваки позитиван допринос из историје Јадра требало би шире представити јавности, као што ових дана чинимо о лешничком духовнику и шумадијском епископу Валеријану. На то је у видовданском гостовању у програму РТВ Подриње подсетио градоначелник Лознице Видоје Петровић, износећи захвалност што ће уз његову иницијативу, да се у Лешници уреди спомен дом владике Валеријана, епархија Шабачка бити издавач књиге о том великодостојнику. - Лозница има велико духовно благо у људима који су оставили препознатљив значај и зато данас, корак по корак, стварамо мозаик на којем поред овог духовника много више „простора" треба дати просветитељу Игњату Васићу, весницима слободе Момчилу Гаврићу и Веселину Мисити и другим мислећим људима који су у високом светлу представљали Лозницу и Јадрански крај, истакао је градоначелник Петровић.
29.Јун 2016.
Злато и бронза за Лозницу на шампионату Србије у бициклизму
Шампион Србије из Лознице

Злато и бронза за Лозницу на шампионату Србије у бициклизму!
            У бициклистичкој трци, 26. јуна 2016. године, на стази Берановац - Војни полигон у Краљеву на 132 километра, шампион Србије у конкуренцији ЕЛИТЕ постао је Лозничанин, члане екипе Металац из Краљева, Никола Козомара (24), док је треће место освојио његов клупски колега, Дејан Марић, такође Лозничанин, док је треће место освојио његов клупски колега, Дејан Марић, такође Лозничанин.
           Стари полигон у Берановцу, јако захтевна стаза са два тешка успона, велика врућина и јака конкуренција, нису представљали проблем Николи да мајицу државног шампиона врати у Лозницу. Никола је на циљ стигао у времену од  3:16:47, 22 секунде испред искусног Небојше Јовановића и  47 секудни испред клупског друга, Дејана Марића.
            Николи је ово други тријумф на националном шампионату. Форму је како сам каже темпирао за национални шампионат, те ова победа за познаваоце бициклизма није изненађење. Извесно је, да је и овај успех подстрек младима да се баве спортом.

28.Јун 2016.
Видовданско песничко причешће
Видовданско песничко причешће
Књижевна заједница Удружења књижевника Србије "Вук Стефановић Караџић" из Лознице, чланови књижевног клуба КУД "Караџић" и лозничка Црквена општина, приредили су синоћ у библиотеци Цркве Покрова Пресвете Богородице манифестацију "Видовданско песничко причешће", по угледу на програм који се традиционално одржава у Грачаници. Дванаесту годину уочи великог празника, окупили су се песници из Јадра  а предавање о Косовском боју и Видовдану имао је Горан Раденковић, професор Богословије у Београду. У уметничком програму учествовали су гуслар Милутин Ђуричић и етно група "Лозице". Истим поводом, дан раније у амфитеатру старе лозничке цркве програм је приредила гусларска секција КУД "Караџић".
27.Јун 2016.
Против злоупотребе дрога
Против злоупотребе дрога

Лознички Дом здравља у сарадњи са Црвеним крстом и Омладинским центром  организовао је акцију поводом обележавања Међународног дана против злоупотребе и недозвољене трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против опаких порока. Уличној кампањи придружили су се и представници града, па је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника у изјави за медије истакао значај обједињених активности школа, родитеља, Центра за социјални рад,  полиције и Тужилаштва. Ђокић се залаже за израду јеинствене градске стратегије у борби на сузбијању наркотика. Докторка Нада Ђурић указује на то да је слушање деце и младих први корак који треба начинити како би им се помогло да одрасту здраво и безбедно. Циљ кампање је подршка превенцији употребе дрога која је заснована на научним доказима о ефикасности, као и повећање ефективног инвестирања у добробит деце и младих. Превенција у области злоупотребе психоактивних супстанци је склоп психолошких, социјалних, правних и здравствених активности са циљем спречавања оштећења здравља, настанка болести и последица изазваних ризичним понашањем, каже докторка Ђурић. Тања Глишић Матић из Омладинског центра подсећа да је Градска скупштина минуле седмице усвојила Локални акциони план за младе до 2022. године и да је ова проблематика састабни део тог стратешког документа и да је прошле године у режији ове установе и невладине организације "Искра"спроведено истраживање о доступности дрога средњошколцима.

27.Јун 2016.
Сећање на светске писце
Сећање на светске писце
Поводом обележавања 400 година од смрти великана светске књижевности и позоришта Вилијема Шекспира лознички Центар за културу "Вук Караџић" и Факултет драмских уметности из Београда са студентима треће године глуме у класи Биљане Машић приредили су у петак позоришно дружење у знаменитом месту Тршић. На отвореној позорници саборишта младе наде српског глумишта публика је видела у улогама из Шекспирових драма и Молијерових комедија. Центар за културу организовао је и бесплатан превоз од Лознице до Тршића за све заинтерсоване.
24.Јун 2016.
Контрола болести говеда
Контрола болести говеда

Поводом регистрованог вирусног обољења „нодуларни дерматитис", болест кргаве коже код говеда, Влада Републике Србије обавештава грађане да се вирус не преноси на људе и да нема разлога за забринутост, као и да је надокнада штете за прве регистроване случајеве већ почела.
            Апелује се на власнике говеда који примете неке од сиптома болести - чворићи који се претварају у красте или ране на кожи, отицање ногу, кашаљ, обилно цурење из носа, излучивање пљувачке, сузење очију, инфекција ока и грозница - да се обавезно јаве свом ветеринару. Оболела животиња је исцрпљена, одбија да једе и губи на тежини.
            Нодуларни дерматитис се у Србији појавио код говеда пошто је претходно регистрован у Бугарској и Македонији. Будући да је регистрован мали број случајева оболелих говеда и да је под пуном ветеринарском и санитарном контролом, Влада Србије апелује на грађане да не подлежу непровереним информацијама, већ да за сваку недоумицу контактирају надлежне институције.

24.Јун 2016.
Дигитална фото изложба
Дигитална фото изложба
Омладински центар у Лозници приредио је синоћ меморијалну изложбу фотографија поводом годишњице од смрти Бранислава Бацковића Бацка, признатог лозничког уметничког фотографа. У знак сећања на цењеног Лозничанина, којем је недавно Фото савез Србије у оквиру своје последње годишње скупштине и републичке изложбе фотографија, постхумно доделио диплому са звањем "Мајстор фотографије ФСС", нову чланску карту и значку Фото савеза Србије, приказана је дигитална изложба фотографија на којима је Бацковић снимљен камерама својих колега, али и неке од његових омиљених и награђиваних фотографија на разним домаћим и иностраним салонима. Иницијатор изложбе је Томислав Лукић, један од Бацковићевих најмлађих ученика, а идеју је подржала Канцеларија за младе. - Још 2012. године покренута је школа фотографије коју је водио Бацко, од кога смо сви научили шта је фотографија и шта је потребно за добар снимак. И данас користимо знања која нам је он несебично преносио и трудићемо се да барем на овај начин суграђане подсећамо на овог сјајног уметника и оно што је оставио иза себе - каже Лукић. Бранислав Бацковић Бацко (64) преминуо је 23. јуна 2015. године, а само неколико дана пре тога уручена му је Плакета града, највише признање које Лозница додељује поводом Дана града. Учествовао је на више од 200 колективних изложби и салона уметничке фотографије у земљи и иностранству, освојивши 70 награда, диплома, медаља, сертификата и похвала. Испед ФСС учествовао је на светским фотографским бијеналима уметничке фотографије у саставу националне селекције и био рангиран међу десет најуспешнијих излагача у Србији.
24.Јун 2016.
Акценти
Акценти
Одборници скупштине града Лознице усвојили су завршни рачун града за протеклу годину. Његов финансијски извештај је објективни приказ свих значајних питања која одсликавају приходе и расходе града као и пословне резултате рада остварене у јавном сектору, рекао је Зоран Томић начелник Оделења за финансије и друштвене делатности. Када је у питању расходна страна он истиче да су у Лозници остварени сви планирани циљеви дефинисани Законом о локалној самоуправи и да град нема неизмирених обавеза према добављачима, извођачима радова и других услуга. Градоначелник Видоје Петровић подсећа да је буџет Лознице 2004. године био 5,9 милиона евра и да је 2015. планским активностима и залагањем његовог тима двоструко увећан на 13,5 милиона евра. То је потврда развоја града и настојања, како је рекао, „да свакога дана сви будемо бољи и ефикаснији. Лозница је то потврдила у пракси на примеру субвенције пољопривредницима за осигурање пољопривредних усева опет двоструко већим издвајањима средстава него што је случај у другим градовима и општинама". При томе, подсетио је градоначелник Видоје Петровић, Лозница је један од ретких градова где се доследно реализују подстицајне мере према вишечланим породицама, младим брачним паровима „што је планска политика за бољи живот и подстицаје рађања. То није потрошња па, према томе, ни социјала. Лозница нема проблем задужености као неки градови који из кредитних линија намирују  исплату зарада запосленима у градској управи каже Петровић.
22.Јун 2016.
Друго заседање Скупштине
Друго заседање Скупштине
Нови сазив Скупштине града Лознице, сутра ће на редовном, другом заседању разматрати предлог одлуке о завршном рачуну буџета града за 2015. годину коју је припремило оделење за  финансије и друштвене делатности. Одборници ће се изјаснити и у вези са извештајима о пословним и финансијским резултатима које су прошлој години остварила јавна предузећа и установе, а након тога о плановима детаљне регулације три урбане целине  у центру Лознице. На дневном реду Скупштине је одлука о усвајању Локалног акционог плана за младе у периоду од 2016. до 2022. године, разматрање извештаја о раду Градске управе, Правобранилаштва и Штаба за ванредне ситуације.  Биће донета решења о именовањима вршилаца дужности директора у девет јавних предузећа и установа.  На почетку другог скупштинског заседања биће додељени мандати новим одборницима.
20.Јун 2016.
Трајно решење за јаловиште
Трајно решење за  јаловиште
Санација јаловишта рудника „Столице" у Костајнику почела је у прошлој седмици после вишемесечних припрема за тај подухват.  Изливање отровних материја у речне водотокове  са територије општине Крупањ западно ка Лозници, требало би да се реши трајно после привремених интервенција на јаловишту које се активирало у време велике мајске поплаве 2014. године. Почетку радова присуствовао је Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима. Овај посао је вредан 219 милиона динара  а финансира се из Фонда солгарности Европске уније за хитне операције. Динацију од 200.000 долара упутила је и Влада Јапана  за израду пројектне документације.
20.Јун 2016.
Карневал у Бањи Ковиљачи
Карневал у Бањи Ковиљачи
Бања Ковиљача била је у недељу домаћин шестог „Краљевског карневала", који је привукао бројне госте из Србије и региона. Поред десетак карневалских група и мажореткиња из Беле Цркве, Крушевца, Лесковца И  Лознице, гости „подрињске лепотице" били су и карневалисти из Македоније и Словениоје, који су својим костимима указивали на значај очувања екологије. Сви учесници продефиловали су бањским парком, до централне бине крај фонтане, где је и поред кише програм пратио велики број посетилаца, као и представници Међународне асоцијације краљевских карневала и Федерације европских карневалских градова, пише „Блиц".  - Време нам није ишло на руку, киша нас је омела да све буде онако како смо замислили, али нас радује то што су грађани и под кишобранима дошли да нас подрже и уживају у карневалском дефилеу. Ова манифестација нас повезује са Европом и промовише туристичке и друге потенцијале Лознице, Бање Ковиљаче и целог Подриња - каже Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице. Међу учесницима дефилеа биле су „живе Барбике" са својим колегиницама у српској народној ношњи, Сосе и Лале из војвођанских равница, мистичне даме под маскама и „вилини коњици". У наставку манифестације, коју су заједнички организовали Удружење грађана „Краљевски карневал" из Бање Ковиљаче и Туристичка организација Лознице, уприличена је журка под маскама у дому културе.
17.Јун 2016.
У недељу у Бањи и Тршићу
Две викенд  манифестације, у недељу првог дана  празника  Свете Тројице, Краљевски карневал у Бањи  Ковиљачи и Тројка из блока  у Тршићу, имаће и туризмолошки, и спортски, и хуманитарни значај, каже помоћник градоначелника Лознице Дејан Сталовић. Председница организационог одбора Шестог краљевског карневала Снежана Перић је подсетила на добру посећеност Дечјег карневала, одржаног пре три дана,  у Лозници и најавила учеснике из Словеније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине. На прве Тројице, хуманитарна организација „Срби за Србе" позива спортисте да се укључе у такмичење брзог шутирања лопти у кошеве „Тројка из блока". Намера је да се од симболичног учешћа такмичара допринесе масовности ове дисциплине кроз коју ће се прикупљена средства доделити деци из вишечланих породица. Свештеник Борко Петровић подсећа да је „милосрђе веће и од поста и од молитве" када се помаже у невољи. Тројка из блока ће бити одржана на спортским теренима Вукове спомен школе у Тршићу у 17:30 часова. До сада је, према наводима Владана Караклића из одбора за организацију,  учешће најавило више од сто учесника.
16.Јун 2016.
Награђени најбољи ђаци
Поводом 16. јуна,  Дана  града Лознице данас је награђено  85 ученика основних и средњих школа. Ученици генерације и ученици који су освојили једну од прве три награде на републичким такмичењима које организује Министарство просвете свом граду су у протеклој школској години донели 108 републичких награда  (30 првих, 39 других и 39 трећих). Међу основним школама на подручју града Лознице најбоље резултате на републичким такмичењима из више области постигли су ученици ОШ ''Анта Богићевић'' са 21 наградом, а у конкуренцији  средњих школа најбоља је Гимназија ''Вук Караџић'' чији су ученици освојили укупно 16 републичких награда. За овогодишње награђивање најбољих ученика из буџета Лознице издвојено је  791.000 динара. Уз новчане награде ученицима су  подељене књиге, а ђацима генерације бесплатне пропуснице за лето на градском купалишту.
16.Јун 2016.
Услужићемо грађане
 Услужићемо грађане
Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић, посетио је данас Градску управу Лознице где је имао тадни састанак  са градоначелником Видојем Петровићем и најближим сарадницима. Повод је почетак примене одредаба Закона о општем управном поступку, у циљу обавезне размене података и службених евиденција. - У Лозници смо сведоци добре праксе у фукционисању локалне администрације јер је постављена на принципима „услужићемо грађане", рекао је помоћник министра  у изјави за медије. _ У прошлост одлазе компликоване процедуре по којима су грађани на више места и са више истих докумената доказивали права на субвенције деци и слично. Сада је лична исправа полазиште и пратећи фактор сваке евиденције која се налази код државних органа . Ради се о уштедама милиона радних сати грађана  Србије на годишњем нивоу јер ће сада сама управа одрађивати њихов посао, каже Дражен Маравић. Реч је, дакле о новим правилима понашања која ће бити праћена из ресорних министарстава и грађани ће врло брзо, вероватно од јесени, моћи да забораве досадашње муке прибављајући обимну документацијо и потврде.  Помоћник министра Маравић је имао сусрет са службеницима делегираним за спровођење размене података и грађанима у градском услужном центру Лознице.
15.Јун 2016.
Међународна бициклистичка трка
Међународна бициклистичка трка
56. бициклистичка трком кроз Србију, од Београда до Лознице,.на етапи  од 144 километра, озваничен је почетак свечаних програма у част 150. годишњице града Лознице. Победа Италијана Филипа Фортина  из  италијанске екипе Еуропа Овинистогла је после 3:20,12 часова испред свог земљака Матеа Малуцелија и турског бициклиста Ахмета Оркена (Коња). Пољак Конрад Томасиек из Старт Вакс Партизана стигао је осми, а најбоље плсирани српски возач је био на 18. месту Никола Козомара (ЦЦН Метац) сви у времену победника. Трофеје је уручивао Дејан Сталовић помоћник градоначелника Лознице са сарадницима. Истакао је да је Лозница четврти пут дочекала најбоље бициклисте и позвао караван у госте и идуће године. Мајице су облачили и Душан Бановић спортски директор трке и Љубомир Живановић директор организације трке, који се на конференцији за новинаре захвалио Граду Лозници на изузетном пријему као и на подршци Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Министарству омладине и спорта, Министарству унутрашњих послова Републике Србије, ЈП Путеви Србије и Туристичкој организацији Србије. Једини брдски циљ у етапи на Текеришу добио је Алекс Турин (Италија, Униеуро Вилер Тревињани) који је понео и плаву мајицу МУП Србије за брдске циљеве.
15.Јун 2016.
Карневал за Дан Лознице
Карневал за Дан Лознице
Великим дечјим карневалом на шеталишту у Улици Јована Цвијића испред Вуковог дома културе синоћ је почела тродневна прослава Дана града и 150. рођендана Лознице, објавио је портал дневника "Блиц". Поред кловнова, ледене краљице и других аниматора, у музичком делу насутио је плесни студио „Оки доки" и талентована млада певачица Магдалена Врачић. За љубитеље позоришта организована је и бесплатна предсава „Лажи ме", док ће у среду (15. јуна) у градској кући бити уприличен пријем за најбоље ученике. Следе концерти ђака музичке школе и првог фолклорног ансамбла КУД „Караџић", а на Дан града, 16. јуна, програм почиње изложбом дечјих цртежа „Мој град слави рођендан". На шеталишту своје штандове имаће локална удружења грађана, а на градском базену на Лагатору званично ће бити отворена девета купалишна сезона. Свечана академија поводом Дана Лознице је у Вуковом дому културе а у културно-метничком програму учествоваће Народно позориште из Београда. Свечаност се завршава концертом гитаре Јовице и Милице Ивановић на платоу испред Цркве Покрова Пресвете Богородице.
15.Јун 2016.
Примена Закона о општем управном поступку
Примена Закона о општем управном поступку

Град Лозница од 8. јуна примењује Закон о општем управном поступку којима је регулисана размена података по службеној дужности, и по којем је орган дужан да странкама омогући ефикасно и усешно спровођење поступака без одуговлачења и уз што мање трошкова за странку. Орган је дужан да по службеној дужности, у складу са законом, врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, да их прибавља и обрађује, док сагласно одредбама ЗУП-а орган може од странке да захтева само оне податке који су неопходни за њену идентификацију и документе који потврђују чињенице о којима се не води службена евиденција,изузев ако странка не изјави да ће сама прикупити документа која се могу прибавити по службеној дужности.
            Министарство државне управе и локалне самоуправе, у процесу спровођења реформе јавне управе, креће се у правцу орјентисаности управе ка грађанима, а снажан механизам промена, односно трансформације јавне управе у сервис грађана и привреде је и нови Закон о општем управном поступку, који је усвојен у Народној Скупштини дана 29. фебруара 2016. године. Закон је ступио на снагу 9. марта 2016. године, а примењиваће се од 1. јуна 2017. године, изузев одредаба које прописују обавезе органа да бесплатно размењују податаке из службених евиденција (чл. 9, 103. и 207.), које почињу да се примењују истеком 90 дана од дана ступања на снагу овог закона, односно 8. јуна 2016. године. Наиме, наведене одредбе на ниво начела издижу одредбу по којој су органи који поступају у управном поступку дужни да по службеној дужности, прибаве све податке о одлучним чињеницама који се воде у службеним евиденцијама, односно да органи по службеној дужности бесплатно размењују податке из службених евиднција, те да не смеју да захтевају од странке да их она достави.
            Град Лозница је и пре усвајања ЗУП-а и његове примене спроводио пројекте који су допринели унапређењу ефиаксности рада администрације. Пројекат "Унапређење пословног окружења кроз регулаторну реформу  на локалном нивоу" који је град реализовао у периоду 2013.-2015. године у сарадњи са СКГО, ОПТИМУС-ом, уз подршку Швајцарског секретаријата за економски развој. У склопу пројекта урађен је Електронски регистар административних поступака који садржи све потребне информацији за сваки од 152 поступка у којима странка комуницира са странкама (грађанима и привредом). Он садржи неопходне информације о спровођењу поступка, потребној документацији,прикупљању по службеној дужности, таксама, правном основу  и контакт особи. Више информација на Електронски регистар административни поступака.

13.Јун 2016.
Град - двоструко више
Лозница издваја осамдесет одсто новчаног износа регистрованим  пољопривредним домаћинствима од цене коју плате за осигурање својих усева од елементарних непогода. То је двоструко већа сума од оне коју издваја  држава дајући за  ове намене четрдесет одсто новца. Процедура је врло једноставна,  пошто пољопривредници Градској упави достављају полису као доказ да су платили осигурање за годину која је у току и врло брзо им се исплаћује осамдесет одсто новца за штету који је обезбеђен из градског буџета.
09.Јун 2016.
Спасовданска литија у Лозници
Спасовданска литија у Лозници
Поводом Спасовдана, храмовне и градске славе Лознице јутрос је после свете литургије  у старој цркви на Шанцу улицом Јована Цвијића ка храму Вазнесења Господњег на Лагатору прошла литија. Предводили су је овдашњи свештеници и представници града Лознице са већим бројем грађана, духовника, просветитеља из различитих области друштвеног живота. Спасовдан је по традицији слава Лознице и по овом празнику дато је име новом храму који се подиже на ранијем имању Вука Стефановића Караџића, на Лагаторској висоравни.
07.Јун 2016.
Са крстом за слободу
Са крстом за слободу
Јован Бошковић, јунак с Вучјег дола предводио је народну гарду у бици за одбрану Лознице. Прота из Даниловграда, борио се у балканским ратовима и Првом светском рату. Запамћен је као велики беседник и ревносни свештенослужитељ, а када је требало да се брани отаџбина, истицао се храброшћу и војничком вештином. Тако је приказан и у филму Лозничанина Зорана Грујића који је ових дана представљен и црногорској публици, Бошковићевом завичајном Даноловграду. Догађаје из ратних дана записао је отац Јован у свом ратном дневнику под насловом "Ратне цртице", који је објављен 1932. у Шапцу. Играно - документарни филм који је под називом "Бог јуначку душу да им прости" снимљен по његовом ратном дневнику, фокусиран је на лозничке јунаке који су својим телима у бици на Јадру 12. и 13. августа 1914. године задржали непријатеља, како би српска војска дошла на Текериш, где је остварена прва победа савезничке војске у Првом светском рату. У балканским ратовима био је војни свештеник пољске болнице Моравске дивизије другог позива. Остало је записано да је на почетку Првог светског рата организовао народну гарду на чијем је челу био у одбрани Лознице од аустроугарске војске. А када су аустријске трупе прешле реку Дрину, стари прота јуриша на њих с прекаљеном народном гардом, наносећи им тешке губитке. У тој бици на Липничком пољу и сам прота је тешко рањен. И поред тешких рана, поп Јован из руку није испуштао крст и сабљу. Пуким случајем спасава се ропства и са српском војском касније одступа преко Албаније. На Крфу постаје свештеник Петог пука другог позива, и са овим пуком у првим борбеним редовима учествује у свим борбама.
07.Јун 2016.
Духовник Валеријан из Лешнице
Духовник Валеријан из Лешнице
- У низу наслова објављених у дневној штампи ових дана значајно место има иницијатива да се достојно обележи 40. годишњица смрти истакнутог црквеног великодостојника из Лешнице, епископа шумадијског Валеријана. Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, истиче да је и сам поносан што је из краја владике Валеријана за кога епископ шабачки Лаврентије каже да је био предиван духовник, архијереј, интелектуалац и господин, носећи из родног краја све најбоље, попут Јована Цвијића и Вука Караџића. Пореклом из побожне куће и фамилије, показао је снагу у вери и жељу за учењем, па је поред основне школе коју је похађао делом у Лешници, а делом у Шапцу, завршио Богословију у Београду и Богословски факултет у главном граду Србије.  Епархија шабачка на челу са епископом Лаврентијем захваљујући доброј сарадњи са Лозницом и градоначелником Петровићем обележиће 40 година од смрти владике Валеријана чији је избор, после хиротонисања 26. јануара 1941. године, лично потврдио краљ. Видоје Петровић каже да ће централно обележавање великог јубилеја, као велики црквени народни сабор, бити 12. јула, на Петровдан, на славу лешничке цркве. По благослову владике Лаврентија градоначелник Петровић биће покровитељ обележавања 40. годишњице од упокојења епископа Валеријана. Валеријан Стефановић, родом из Варош Лешнице био је први епископ Шумадијски, који је на тој дужности провео период  од 1947. до 1976. године, када је умро и сахрањен у порти Саборне цркве у Крагујевцу.
06.Јун 2016.
Корисно за Лозницу и Србију
Корисно за Лозницу и Србију
Лежиште литијума и бора у Јадру је светске класе и међу највећим је у свету, пише новинарка Марија Јанковић, у јучерашњем издању најтиражнијег дневника у Србији, Вечерњих новости. Њен саговорник, градоначелник Лознице Видоје Петровић, каже да „се овде ради о светским ресурсима литијума чија би испорука могла да донесе и нове послове вредне више милијарди долара кроз запошљавање рудара, копача, техничара и инжењера". Додаје да би Лозница могла „да постане центар техничких остварења у читавом региону, да већ треба размишљати о новим кадровима средњег образовања који би се обучавали за овај посао". Новости пишу да  „сваком новом подухвату на плану финализације посла са рудом Јадарит посебно се радују Лозничани и мештани околних села - Слатине, Јаребица, Ступнице и Драгинца јер ће само у првој фази експлоатације руде  посао добити 800 до 1000 људи". Градоначелник Видоје Петровић је још рекао да град има добру сарадњу са компанијом „Рио Тинто" и да је добро што ће од рудне ренте бити користи за целу Србију.
03.Јун 2016.
Оцене: Лозница предњачи
Оцена: Лозница предњачи
Данашња посета директора Националне службе запошљавања Зорана Мартиновића потврда је вишегодишње усшешне сарадње града Лознице са том државном институцијом. У радном сусрету са градоначелником Видојем Петровићем, члановима градског Савета за привреду, Филијале запошљцања, Регионалне развојне агенције и градске управе изнето је залагање да се унапреди дијалог у смислу примене активних мера запошљавања у које је поред Филијале буџетски улључен и град Лозница. - Са 20 милиона динара из буџета Лознице и исто толико из Националне службе могу се остварити значајни пројекти кроз јавне радове, стручну праксу и запошљвање инвалида што је хумано достигнуће  и одговоран прилаз решавању ових питања, рекао је градоначелник Видоје Петровић. При имплеметацији локалних акционих планова Лозница предњачи у односу на друге средине издвајајући средства из буџета за запошљавање, која су уз републичка од 3,3 милијарде динара подстицај политици запошљавања, рекао је Зоран Мартиновић, директор Националне службе запошљавања уз подсећање да је на нивоу Србије ту реч о запошљавању пет хиљада а у Лозници 700 лица. Он је још истакао да је у години предузетништва то једна од полуга за јачање капацитета привредника, приватне иницијативе и оснивања нових привредних субјеката који ће запошљавати раднике.
02.Јун 2016.
Биће Тршић све лепши
Нов асфалт у Тршићу
Тршић је и културолошки и туристички потенцијал Лознице, град - музеј под отвореним небом са Музејом језика и писма, првом Кућом писаца у Србији и новим здањем научног центра на  три хиљаде квадрата. Влада Србије је препознала значај овог објекта иза којег стоји четворогодишња брижљивост и истрајност руководства града Лознице, па је Министартво привреде издвојило 20 милиона динара за асфалтирање прве етапе пута у дужини од 337 и ширини шест метара који тај будући научни центар спаја са трасама ваљевског и пута преко Плоче за Лозницу. Окончан је тај посао уз завршне радове из треће фазе пројекта - тротоаре са расветом, кишном канализацијом и дренажне канале. - Културна политика града Лознице на овом месту је у функцији економског развоја са јасним залагањем да се Тршић даље унапређује, каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је са новим колегом, помоћником градоначелника  Дарком Карапанџићем и руководством Савета месне заједнице посетио Тршић. Он је рекао да је у припреми поступак јавне набавке за радове из четврте фазе радова за тзв. "партерно" уређење око објекта вишенаменског научног центра који се финансирају из буџета града. Време трајања тих процедура битно ће утицати на термин завршнице овог пројекта.
01.Јун 2016.
Веће о јавном сектору

На првом заседању новог сазива Градског већа Лознице усвојене су информације о резултатима пословања јавних предузећа и установа у протеклој години.   Према подацима из Одељења за привреду  укупни приходи и примања у јавним предузећима су били већи за пет одсто у прошлој него у 2014. години. Оцењено је да су остварени задати циљеви, видљива су побољшања у смањивању трошкова пословања, реализацији и уштедама, али се и даље мора радити на подизању квалитета услуга које јавни сектор даје грађанима. Квалитет је препознатљив уколико се појединачно анализира рад сваког колектива, што је и до сада, захваљујући пракси радне групе Градског већа давало боље  резултате, речено је.  Градско веће се залаже за смањење субвенција из буџета и тражи од јавних предузећа раст прихода кроз појачано пословање на тржишту. Такво опредељење неће бити пресек стања рада већ програм мера усаглашен са програмима  предузећа, установа и буџета града, који има подршку нове радне групе у којој ће, поред представника Већа, бити и представници из Градске управе, одељења за финансије и привреду.  Слични ставови изнети су  и током разматрања и усвајања извештаја о раду градских установа. Потребно је, у складу са могућностима, и на том пољу друштвеног живота града стварати амбијент који ће допринети повећању сопствених прихода. Овај део јавног сектора има бољу квалификациону структуру запослених која снагом знања и стручности  може више учинити на плану изворних прихода, рационализације трошкова пословања и ширег повезивања  и узајамне сарадње са другим предузећима и установама и градском управом.

26.Мај 2016.
Почео Ђачки сабор
Почео Ђачки сабор
Владимир Бајић, ђак генерацију Основне школе "Краљ Александар Први Карађорђевић" из Јадранске Лешнице, отворио је синоћ 45. Ђачки Вуков сабор, манифестацију посвећену стваралаштву младих коју организује лознички Центар за културу "Вук Караџић". Он је изразио задовољаство што му је указана част да у име ђака из Лознице говори на манифестацији која још од 1971. године окупља младе да би својим знањем, радом и талентима славили једног од највећих српских великана, Вука Стефановића Караџића. Ђаци Техничке школе представили су се изложбом својих радова и макета а свечани програм употпунили су и ученици Музичке школе и лозничке гимназије. Ово саборовање до недеље 29. маја биће у знаку 160. годишњице рођења великог научника Николе Тесле, а ученици ће моћи да похађају и бројне радионице које се баве српским језиком, ликовном културом и нашом традицијом. Током викенда у Тршићу ће бити одржано Републичко такмичење из српског језика а на отвореној позорници на саборишту у суботу ће Шабачко позориште извести позоришну представу "Хајдуци" Бранислава Нушића. Покровитељи 45. Ђачког Вуковог сабора су Министарство културе и информисања и Град Лозница.
26.Мај 2016.
Ресорна задужења Већу
Ресорна задужења Већу

На првом заседању новог сазива Градског већа у Лозници данас је усвојена одлука о утврђивању ресорних задужења чланова већа. Градоначелник Видоје Петровић се захвалио бившим члановима већа, рекавши да је у протеклом периоду у одлучивању овог извршног органа доминирао дух јединства, сарадње и поштовања вредности и залагања у интересу грађана Лознице. Све одлуке донете су једноглсано, без прегласавања а тамо где су постојала различита мишљења, што је демократска тековина, оне су дорађене, додатно усаглашаване и поново једногласно донете.
            Више чланова старог сазива Градског већа, од којих су неки били на тим дужностима у два или три мандата, истицали су изузетно коректан однос у сарадњи са руководством града. Била је то демонстрација знања и искуства у раду органа града Лознице са јасним надлежностима и задужењима, речено је.
            Нови сазив Градског већа Лознице, који је потврђен одлуком Скупштине града пре два дана, треба да унесе свежину у корените реформе јавног сектора, подизање привредне активности и квалитета живота.
            Према одлуци о ресорним активностима чланова Градског већа која је данас донета доктор економских наука Биљана Филиповић задужена је за послове подршке, праћења и анализе стања у привреди, Томислав Арнаутовић за ресор пољопривреде, Мирослав Радуловић за туризам, Саша Сакић, Небојша Тодоровић и Данијела Ћосић за подршку, праћење и анализе у јавним предузећима и установама а Милан Веселиновић за месне заједнице. Доктор Радован Дивнић , заменик градоначелника пратиће област здравства, Драгић Мчаденовић питања и положај пензионера, социјално угрожених група, расељених лица и притужби грађана. За Ненада Радића и Властимира Исаковића ресорно задужење у раду новог сазива Градског већа биће праћење рада и потреба у организацијама спорта.

23.Мај 2016.
Нова градска скупштина
Потврђивањем мандата за 59 одборника из шест политичких партија и група данас је конституисана нова градска скупштина Лознице на чијем челу је дипломирани економиста Милена Манојловић Кнежевић. Заменик председника скупштине је дипломирани политиколог Драган Вучетић, секретар  Дејан Марковић, дипломирани правник. На предлог градоначелника Видоја Петровића, којем почиње четврти радни мандат, за његовог заменика је изабран доктор Радован Дивнић, лекар специјалиста. Скупштина је изабрала и десет чланова новог сазива Градског већа Лознице.
20.Мај 2016.
Злато младим иноваторима
Злато малдим иноваторима
На 60. међународном Сајму технике у Београду Техничка школа, Центар за таленте и градоначелник Лознице Видоје Петровић награђени су златним повељама Савеза проналазача Србије за успех у представљању стваралачких иновација и пројеката. На штанду сајма технике који је посетио члан Градског већа Дејан Сталовић, лознички ученици изложили су и презентовали своје иновативне радове са којима су претходно освојили награде на регионалном такмичењу Центра за таленте и на конкурсу Француског института ЛАМАП. Средњу техничку школу и град Лозницу на представили су ученици и њихови ментори Марко Стајчић, Радојко Стојановић, Марта Аврамовић, Петар Стефановић и гимназијалац Вукашин Манојловић. Овогодишња посета ученика сајму технике у Београду јединствена је за нашу школу и остаће упамћена по томе што су ученици на сајму технике боравили не као посетиоци већ као учесници, излагачи, говоре професори  Вера Милићевић и Томислав Мијић.
20.Мај 2016.
На Ђачком сабору
На Ђачком сабору
Програм овогодишњег 45.Ђачког Вуковог сабора  биће у знаку 160. годишњице рођења великог научника Николе Тесле. У програмима које приређују ђаци основних и средњих школа из нашег града у плану су радионице које за тему имају језик, ликовну културу и традицију. Ове године посебан нагласак ставља се  на истраживање у области језика а повод су Вукови азбучни ковчежићи који су  постављени  у Тршићу за петогодишњицу рада Музеја језика и писма. Треба да подстичу  посетиоце да размишљају о значају речи и речника и не само као важне књиге у области језичке културе него  ризнице која сведочи о животу једног народа, његовој историји, свакодневици, култури, обичајима.
20.Мај 2016.
Сутра је Ноћ музеја
Ноћ музеја
Тринаеста Ноћ музеја биће одржана сутра, 21.маја у складу са датумом који је одредила Европска Ноћ музеја са седиштем у Паризу. Ове године организатори Ноћи музеја одлучили су да тематски одреде садржаје тако да је предлог да се у Ноћи музеја говори о страху у жељи да се код посетилаца разбије страх од сујеверја, јер је реч о тринаестој  Ноћи музеја или да се говори о смеху као моћном средству против страха и сујевреја. Организатори су предложили да се обележе годишњице важне за сваку културу а посебно годишњице великих писаца,  јер се ове године обележава 400 година од смрти Вилијема Шекспира и Мигела де Сервантеса. Центар за културу се, имајући ово у виду, определио да у Музеју језика и писма говори  на тему Tерање мракакроз причу о пламену у обичајима и веровањима у Јадру. „Ватра на безброј начина заслужује наше поштовање. Она никада није до краја објашњена нити до краја припитомљена. Истовремено и корисна и опасна, и креирана и самостална, са сопственм принципима који распаљују машту уметника и научника. Крз ову тему осветлићемо овогодишњу Ноћ музеја у Тршићу и кроз комуникацију са посетиоцима поставити питања о томе да ли је страх реакција на мрак или је мрак реакција на страх" каже о Ноћи музеја Ана Чугуровић кустос Музеја језика и писма. Терање мрака почиње у 18 часова. У Музеју Јадра у 20 часова Центар за културу представља изложбу аутора Драге Симића магистра сликарства под називом Творци језика, Портрети књижевника са циљем да прикаже кроз слику али и путем речи оне књижевнике који стварају звук наше матерње мелодије као што то чине Шекспир у Енглеској или Сервантес у Шпанији. У овом делу Ноћи музеја учествују и ученици Гимназије „Вук Караџић". Галерија Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић приказаће у 21 час један од филмова Миће Поповића који увек на актуелан начин својствен само овом великом уметнику говоре о страховима код човека изазваним властитим незадовољствима и туђом злобом. У биоскопу у Вуковом дому културе са циљем да смехом заврши овогодишњу Ноћ музеја Центар за културу ће посетоцима приказати у 22 часа шест документарних и кратких играних филмова из Архива Југословенске кинотеке који за тему имају смех. Посетиоци ће имати прилику да виде, између осталих, и играни филм „Рударева срећа", потом рекламни кратки филм „Све ради осмеха" из 1926, документарни  „Бирање мис Југославије" из 1932. и тако редом до два ујутру. Улаз је на све програме у Ноћи музеја слободан. „Центар за културу је у овогодишњој Ноћи музеја присутан на неколико локација у Србији. У Културном центру у Шапцу у Ноћи музеја гостује Обасјаност невидљивог. Свеће у обичајима и веровањима у Јадру, у Чајетини је наша изложба о развоју српског језика и писма, док Универзитетска књижница у Љубљани обележава овогодишњу Ноћ музеја изложбом која говори о сарадњи Јернеја Копитара и Вука. Веома су разнородни сви програми наше установе у овој великој манифестацији" - истакла је Дајана Ђедовић директорка Центра за културу „Вук Караџић".
20.Мај 2016.
Подстичу читалаштво
Подстичу читалаштво
У Липничком Шору, у основној школи "Свети Сава" поводом дана школе  оживотворен  је пројекат под називом "Декаленд" - мале слободне библиотеке. Мале слободне библиотеке су заправо ормарићи са књигама који стоје на отвореном, тако да су књиге доступне свима у било које доба дана и ноћи, Свако се може послузити књигом из мале слободне библиотеке, прочитати је и вратити, а по жељи и додати нову. Тако се и фонд књига у малој библиотеци увек мења и обогаћује. Циљ је промоција и развој писмености и љубави према књижевности и читању. У свету ове библиотеке постоје дуго, док су прве у Србији, њих четири, урађене тек прошле године, у Сремској Митровици и то је реализовао управо креативни тим удрузења Декаленд. Пета мала слободна библиотека је јуче стигла у лознички крај. Школа у Липничком Шору је поред "кућице за књиге" у оквиру појекта добила и клупу од оловака и мурал који је осликала Лозничанка Даница Веселиновић.
19.Мај 2016.
Обнова државног пута
Обнова државног пута
Саобраћај на државном путу Лозница - Завлака, на деоници Крст - Завлака данас је обустављен од 9 до 18 сати, због радова на санацији пута. Алтернативни путни правци су државни пут Крст - Крупањ и државни пут Крупањ - Завлака. Радови ће се изводити под саобраћајем, уз одговарајућу саобраћајну сигнализацију и опрему  Путеви Србије апелују на све учеснике у саобраћају да поштују постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да прилагоде брзину кретања условима на путу.
19.Мај 2016.
Светски медији о Јадариту
Светски медији о Јадариту
Случајно откривено налазиште српског криптонита код Лознице могло би да донесе огромно богатство компанији "Рио Тинто", пишу страни медији. "Јадарит храни будућност Рио Тинта у производњи литијумских батерија", наслов је текста на порталу Аустралијски пословни преглед о јадариту, који је назван и српски криптонит због идентичног саставу минерала. Британско - аустралијска компанија „Рио Тинто" открила је 2007. налазиште јадарита сасвим случајно, док су у Србији тражили борне минерале. Колико су им намере озбиљне показује податак да су досад уложили више од 60 милиона долара у истраживање налазишта које по проценама вреди 10 милијарди евра. Компанија верује да се у зони Јадра налази око 114,6 милиона тона јадарита са око 1,8 одсто литијум - оксида, што би задовољило чак 20 одсто светских потреба за литијумом. Литијум се продаје по цени и до 5.000 евра по тони и користи се у производњи батерија. Те батерије се, наиме, између осталог користе у електричним аутомобилима, којима се предвиђа све масовнија производња.
18.Мај 2016.
Награда Вукове задужбине
Награда Вукове задужбине
Добитници награде Вукове задужбине за 2015. годину су Милисав Савић, Драгољуб Златковић и Милован Витезовић, саопштила је данас Вукова задужбина. Како се наводи, Милисав Савић добио је годишњу награду за уметност, за роман "La sans pareille - љубавни роман са додацима". Награду за науку добио је Драгољуб Златковић за "Речник пиротског говора", док је награду за дело посвећено Вуку добио Милован Витезовић за књигу "Вук наш насушни". Добитнцима ће награде уручити председник Вукове задужбине Миодраг Матицки и градоначелник Лознице Видоје Петровић, на свечаности која ће се одржати 24. маја у Вуковој задужбини.
17.Мај 2016.
Нова Скупштина града
Нова Скупштина града
Потврђивањем мандата одборника у понедељак 23. маја ове године биће конституисана нова градска Скупштина Лознице. Одборници новог сазива ће изабрати председника и заменика председника Скупштине града а потом је постављење секретара и заменика секретара скупштине. Следи избор градоначелника Лознице, заменика и чланова Градског већа. Почетак је у 10 часова.
17.Мај 2016.
Имунизација
Имунизација
О важности и значају имунизације у спречавању појаве и ширења заразних болести у јутарњем програму ТВ Подриње говорила је Драга Тадић, координатор имунизације у Дому здравља Лозница. Најпре се осврнула  на почетак имунизације на подручју Лознице још 1839.године када је "пелцовањем" било  обухваћено 2.379 лица. Била је то вакцинација против великих богиња и показала се успешна, посебно код деце." О ефикасности вакцине говори и податак из 1850.године да у Подринском округу није било епидемије великих богиња, осим повремених обољевања код невакцинисаних појединаца. Данас се вакцинација у Србији одвија према календару имунизације, у складу са Правилником о имунизацији и начину заштите лековима. Имунизација против одређених заразних болести подразумева обавезну активну имунизацију лица одређеног узраста, обавезну имунизацију лица експонираних одређеног узраста, затим активне имунизације лица по клиничким индикацијама и путника у међународном саобраћају, рекла је Тадић. Зашто вакцинисати новорођенче? Неки родитељи сматрају да је вакцинисање опасно по њихово дете или мисле да је болест толико ретка да нема разлога да се дете вакцинише. Међутим, са порастом невакцинисане деце, могућност појаве неке од тежих заразних болести расте. Циљ вакцинисања није само да заштитите ваше дете, већ да се нека болест искорени на глобалном нивоу, један је од акцената и порука координаторке за имунизацију у Дому здравља Лозница Драге Тадић.
17.Мај 2016.
Пријем деце у вртиће
Пријем деце у вртиће
До 20. маја отворен је конкуре за пријем деце из Лознице, Лешнице и Бање Ковиљаче у предшколску установу „Бамби". Родитељи чија деца до сада нису користила услуге ове установе могу рачунати на једно од преосталих 210 места за малишане.
17.Мај 2016.
Почела дератизација
Почела дератизација
На подручју Лешнице, Новог Села и Чокешине данас је почела систематска дератизација просторија за смештај пољопривредних производа и у непосредној близини окућница, наводи се у саопшт