Вести
22.Новембар 2017.
Лидерство и развој села
Лидерство и развој села
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у оквиру мера руралног развоја и припрема локалних стратегија руралног развоја кроз програм Партнерство за територијални и рурални развој, реализоваће осам информативних радионица на територији Републике Србије. Већ у петак, 24. новембра у 10 часова, у хотелу „Ројал Спа", у Бањи Ковиљачи, на програму је у нашем крају прва информативна радионица ради бољег информисања потенцијалних чланова Партнерстава за територијални рурални развој.
21.Новембар 2017.
Сузбијање насиља над женама
Сузбијање насиља над женама
Лозница се придружила 16 - одневној кампањи Координационог тела за родну равноправност Владе Србије па ће се тако и одавде, као из још стотину земаља света и 1700 организација глобално утицати на подизање свести и предузимање акција за сузбијање насиља над женама. Кампања почиње 25. новембра и траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Као део те иницијативе у свету се организују различити догађаји  а знаменитости се обележавају наранџастом расветом да би се скренула пажња на важно друштвено питање. Као препознатљив симбол Лознице који ће у том периоду бити осветљен у нараџастој боји је Вуков дом културе у самом центру града.
21.Новембар 2017.
Јавна управа је право грађана
Јавна управа је право грађана
Савет Европе спровео је конкурс, где је од великог броја пријављених градских и општинских управа - чак 92, издвојио 20 пилот градова и општина међу којима је и Лозница, за спровођење пакета подршке за унапређење функције управљања људским ресурсима и у тим општинама су имплементирани посебни пакети консултантске подршке. Ове средине су усвојиле  политике управљања људским ресурсима. Одржана је обука за запослене из области управљања људским ресурсима, унапређени правилници о унутрашњој организацији и систематизацији радних места  тако да  су општине и градови први пут кренули у процес анализе потреба за стручним усавршавањем и планирање развоја капацитета запослених. Резултати пројекта у бројкама су овако представљени: 16 тродневних регионалних обука на тему „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" (250 учесника током 2016. и још  373 учесника током 2017.), 4 регионална инфо дана о пакетима подршке за 20 пилот општина, те израда 34 модела аката за лакшу, бржу и квалитетнију примену савремених принципа управљања људским ресурсима у локалној самоуправи... Посебан квалитет, како истичу у Министарству државне управе и локалне самоуправе је пружање одговора на више од 200 упита из локалних самоуправа преко интернет странице намењене подршци градовима и општинама за примену Закона о запосленима.
21.Новембар 2017.
Превентивни прегледи
Превентивни прегледи

Екипа здравствених радника Саветовалишта за дијабетес и Превентивног центра Дома здравља „Др Миленко Марин", поводом дана борбе против дијабетеса у Здравственој станици у Лешници заинтересованим грађанима контролисала је крвни притисак и ниво шећера у крви, а по процени лекара код одређених пацијената прегледан је и гликолизирани хемоглобин.
            Акцији се одазвало двадесет пет мештана Лешнице и околине којима су поред прегледа давани и савети о понашању, исхрани, физичкој активности, и коришћењу лекова. Одржане су радионице у групама са особама које користе инсулин као и са онима који нису оболели а имају повећан ризик за обољевање.
            Др Милош Радојчић имао је занимљиву презентацију за грађане а др Дарко Тешмановић је ученицима основне школе у Лешници представио дијабетес као болест која може да се наследи али и на могућност и утицај здравих животних стилова на превенцију.

17.Новембар 2017.
Филмски фестивал
Филмски фестивал Ухвати ритам

У Омладинском центру у току је филмски фестивал под називом "Ухвати филм".
            Публика ће моћи да погледа филмове о љубави, породичним односима и подршци, као и самосталности и специфичности положаја жена са инвалидитетом. Целокупан програм бесплатан је за посетиоце.
            Међународни филмски фестивал Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм одржава се од 2003. године у Новом Саду и обухвата пројекције филмова и пратећи програм на тему инвалидности. Ове године приказано је укупно 34 филма из преко 25 земаља света, на тему достигнућа и изазова са којима се сусрећу особе са инвалидитетом.
            Подршку организатору КАО Парнасу у реализацији целокупног фестивала и филмских каравана помогли су Министарство културе Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и ERSTE банка.

17.Новембар 2017.
Међународни дан толеранције
Међународни дан толеранције

Толеранција поштовања,  уважавања, и прихватања богатства различитости у светским културама форма је изражавања и начин да будемо људи, рекла је приликом обележавања Међународног дана толеранције у Лозници Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности. - Најчешћи разлози за дискриминацију су дисфункционални породични односи. Поред тога што свака школа има тимове психолога и педагога који се баве толеранцијом и спречавањем дискриминације као и видео надзор дешавају су повремени инциденти. Уколико дете гледа или трпи насиље у породици велика је вероватноћа да ће та количина фрустрације и беса у неком тренутку избити на површину и да ће дете постати насилник који ће почети друге да малтретира. Трудимо се да са младима разговарамо, приказали смо им четири филма са осетљивим темама а идеја је да имају саосећања са људима који су другачији. Јако је битно да се и млади и старији осећају удобно и безбедно у свом граду и да свако насиље и дискриминацију пријаве надлежнима, закључила је Тања Глишић Матић. Према истраживањима грађани у Србији перципирају да су Роми најдискриминисанија друштвена група а највећи јаз односно дистанца постоји према ЛГБТ особама. Када се дода етичка дистанца ствари се мењају. Раније је нетолеранција у највећој мери била према Ромима, а сада према најновијим истраживањима нетолеранција је највећа према Албанцима, Хрватима, Бошњацима па тек онда према Ромима.

Међународни дан толеранције 16. новембар који је установио УНЕСКО обележен је у Омладинском центру уз поруку да сви имамо право да будемо оно што јесмо као што и други људи имају право на своју посебност. Генерална скупштина УН је 1996. године позвала земље чланице да установе дан толеранције у складу са Декларацијом о принципима толеранције која је потписана од чланица 16. новембра 1995. Посебно осетљива група су адолесценти где је превентивна прича о вршњачкој толеранцији од изузетног значаја што се показало кроз интерактивну радионицу која је одржана у Омладинском центру између волонтера УГ „Искра" и младих из лозничких основних и средњих школа.
16.Новембар 2017.
О буџету, превозу, адреснику
О буџету, превозу, адреснику
Усвајањем извештаја о деветомесечној реализацији градског буџета који је припремило Одељење за финансије и локалну пореску администрацију одборници лозничке Скупштине су на 13. Заседању, у трочасовној дебати, информисани да не постоји ни један проблем у ликвидности према буџетским корисницима. Говорећи о капиталним улагањима начелник Зоран Томић истакао је радове у Карађорђевој и Железничкој улици, затим на хидротехничкој инфраструктури у улицама  4, 7 и 8 на Лагатору, постављању два семафора на раскрсницама, као и почетку радова на проширењу обданишта Бамби код Музичке школе.  Скупштина је усвојила концесиони акт из  два пакета о градском и приградском превозу. Лозница је прва локална самоуправа у Србији која је успешно привела крају адресни регистар улица. Тако је постала пилот подручје и најбоља препорука ѕа друге градове и општине у републици где тек предстоји реализација овог пројекта, за који је наша средина имала пуну финансиску подршку државе. Описи за називе 677 улица у 52 насељена места налазе се у елаборату уличног система Републичког геодетског завода и Катастра непокретности у Лозници. До краја заседања усвојено је више правних аката из делокруга рада Градске управе, јавног сектора и просвете
15.Новембар 2017.
Згиб зона у Лозници
Згиб зона у Лозници

У оквиру каравана ''Spirit of Youth'' (Дух младости) Радио С приредио је ''Згиб зону'', надметање 35 градова Србије у згибовима. До краја такмичења остало је још да Лозничани и Београђани покажу снагу након чега ће се знати који град ће однети победу и добити на дар обнову дечјег парка или спортског игралишта.
            ''Згиб зона'' данас гостује у Лозници, такмичење у хали ''Лагатор'' почеће у четири поподне, а учешће је бесплатно.

14.Новембар 2017.
Порез као грађанска потреба
Порез као грађанска потреба
Послујући по новом организационом моделу лозничко Одељење за финансије и локалну пореску администраџију је према новом упутству о фискалној стратегији Министарства за финасије за наредну годину започело израду одлуке о новом буџету града, изјавио је данас Зоран Томић, начелник овог одељења. Подсећа на управо квалитетно окончану јавну расправу о овом документу, као и потребу да пореска задужења благовремено  квартално плаћају, јер су то изворни приходи за несметано функционисање града и државе. Ово је нарочито важно због сазнања што ће Министарство финансија убудуће све инфраструктурне пројекте, захтеве за помоћ и конкурсе локалних самоуправа пред другим фондацијама мерити степеном њихове пореске наплативости. Начелник Томић апелује на све да намире своје обавезе а њих је у Лозници по основу пореза на имовину око 28.500, и још толико који су задужени решењима о заштити и унапређивању животне средине. Иначе, према његовим речима овде су пореске таксе испод просечних у Републици. У поступку озакоњења имовине очекује се нови број пореских обвезника, што ће допринети правичнијој и свеобухватнијој пореској политици, рекао је први човек градских финансија. Теренске контроле ће потврдити колико смо доследни у примени ове политике, јер је чињеница де редовна наплата и шири обим обвезника доприносе да пореска задужења буду мања и јефтинија.
14.Новембар 2017.
Хор бечких дечака
Хор бечких дечака
У организацији лозничког Центра за културу вечерас ће на сцени Вуковог дома културе бити изведена позоришна представа „Хор бечких дечака" Југоарт продукције. У представи играју Предраг Ејдус, Бода Нинковић и Ирфан Менсур, који је и режисер представе.
13.Новембар 2017.
Обавештење за јавност
Обавештење за јавност
Обавештавамо јавност да јавна расправа поводом Нацрта Локалног антикорупцијског плана траје до 18.11.2017. године.
            Преглед нацрта можете погледати у секцији Јавна расправа .
10.Новембар 2017.
Награђени за Вуково дело
Награђени за Вуково дело
На свечаној академији поводом 30 година рада и 80 година од оснивања Вукове задужбине јуче су у Српској академији наука и уметности саопштена имена добитника ПОВЕЉЕ, највећег признања ове институције културе. Уз патријарха Иринеја и заслужних појединаца, према одлуци Управног одбора Вукове задужбине  ову награду, која ће бити уручена на великој скупштини 5. децембра примиће и градоначелмник Лознице Видоје Петровић. Вукова задужбина данас се темељи на идејама Вука Караџића које баштинимо од часних Вуковаца. Бити частан човек је највећа задужбина као што је у прошлости ваљало учинити добро дело, или како је Вук говорио „гладног нахранити, жедног напојити, голог оденути, оставити нешто на ПОЛЗУ роду своме". Идеја да се никада и ни по коју цену не даје ум под аренду, нити умље за безумље је мера којом Вук мери људске вредности човекова постигнућа јер око суштинских питања језика и идентитета нема погодбе. Језик иде куда хоће јер слуша шта ће му књижевност пришапнути. Тим речима је одисала свечаност у Српоској академији наука.  О значају задужбине и дела Вука Стефановића Караџића говорили су председник САНУ академик Владимир Костић, патријарх Иринеј, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, Миодраг Матицки и Бошко Сувајџић. - Вук је у наш непокретни менталитет унео енергију и препород, скинуо многе велове самозаваравања, уводећи нас у просторе шире европске цивилизације - рекао је академик Костић. - Има и међу нашим савременицима оних који нас добро подсећају да је и сам Вук био на путу да се ослобађа од властитог догматизма, али и да нам открива најдрагоценију језичку стварност. Његово дело језичке реформе се не може завршити јер је усмерено да траје и да се непрекидно богати. У тој тајни је сврсисходност задужбине. Свети синод Српске православне цркве доделио је Вуковој задужбини Орден Светог деспота Стефана Лазаревића, који је уручио патријарх Иринеј. - Колико је Вук био важан у своје време толико је исто важна и установа која наставља његово дело у време када борба за ћирилицу није ништа мања него у његово време. Улога и задатак Вукове задужбине је да одржи и сачува писмо Вука Караџића - рекао је патријарх Иринеј. Министар културе Вукосављевић је нагласио да је Вуков језик, пастирски и народни, те да је прегалништво Вукове задужбине у области заштите и чувања успомена на Вуково реформаторско дело упорно, мукотрпно и хвале вредно. Повеље Вукове задужбине додељене су патријарху Иринеју, епископу Теодосију, академику Нади Милошевић Ђорђевић, Драшку Ређепу, градоначелнику Лознице Видоју Петровићу, Слободану Грубачићу, Радмили Милентијевић, Радомиру Путниковићу, Бориславу Шокчевићу, Љубици Менезић, Зорану Колунџији и ИК "Прометеј", Вери Секулић и постхумно Голубу Добрашиновићу.
10.Новембар 2017.
У посети резервату Засавица
У посети резервату Засавица

Волонтери Канцеларије за младе Лозница заједно са сарадницима посетили су природни резерват "Засавица" у оквиру пројекта "Еко- Град" који је финансиран од стране Министарства омладине и спорта. Циљ ове посете је била размена искуства са стручним предавачима из области екологије, заштите животне средине као и ловочуварима резервата.
            Циљ пројекта "Еко-Град" је едукација младих из области заштите животне средине кроз активности садње стабала као и повећање мобилности младих. Удео људског фактора у промени физичке средине је изузетно велики, како на индивидуалном, тако и на колективном плану. Сваки пут када засадимо дрво, утичемо на животну околину позитивно. Свест појединца, свест о реалним опасностима и угрожености, како њега самог тако и свих осталих живих бића, и његово понашање јесу кључан фактор у мењању целокупне еколошке слике Србије. Ацијом сађења дрвећа директно утичемо на свест младих и пре свега целе локалне заједнице о важности очувања животне средине. Секундарни циљ је да озелењавањем површина у граду директно утичемо и на смањење загађености у градској средини. Озелењавањем површина и активном промоцијом пројекта утицаћемо и на повећање свести локалне заједнице о значају и очувању животне средине.

06.Новембар 2017.
Потписан уговор

У Градској управи потписан је уговор о куповини кућа са окућницом на селу за младе брачне парове. Испред Градске управе уговор је потписао заменик градоначелника Радован Дивнић који је истакао да је иницијатива  потекла прошле године од стране градоначелника Видоја Петровића. -  У ту сврху је издвојено у овој години шест милиона динара што значи да шест породица може бити збринуто са тим новцем. Крајем ове године биће расписан нови конкурс за младе брачне парове а приоритет ће бити насељавање у горњем делу Јадра где је највећа миграција становништва. Пожељно је да млади брачни парови буду факултетски образовани. Идеја за куповину кућа са окућницом је прва у Србији. Честитам младом брачном пару и желим им пуно успеха у даљем животу.

Уговор је потписан са Живановић Драганом из Горње Ковиљаче која је испунила све услове из уговора.

06.Новембар 2017.
Јавна расправа о буџету

У Омладинском центру одржана је јавна расправа о Нацрту буџета за наредну годину. Припреме за његово доношење  крећу крајем маја и почетком јуна а крајњи рок за његово усвајање је 15. децембар текуће године. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника истакао је да локална самоуправа хоће на један транспарентан начин да укључи у расправу све кориснике буџета  који ће корисним сугестијама допринети да Одлука буде што квалитетнија. -Сви директни и индиректни корисници су учествовали у расправи о буџету за 2018. годину доставивши програме. Улагање у путну инфраструктуру, водоводну мрежу, реконструкцију високонапонске и канализационе мреже је улагање у квалитетнији живот грађана. Када је у питању образовање у буџету ће бити новца за све оне функције које град по закону треба да финансира. Што се тиче  спорта обезбеђена су новчана средства за изградњу нових спортских терена. Оно по чему се овај град разликује од других су социјална давања за незапослене породиље, родитеље који имају троје и више деце, приликом склапања брака и сл. рекао је Ђокић.

Зоран Томић, начелник Одељења за финасије нагласио је да локална самоуправа наставља са једном добром праксом јавних расправа по питању усвајања Одлуке о буџету за наредну годину. -Наш циљ је пре свега да упознамо грађане и буџетске кориснике шта је то заправо буџет, како се он формира, који су рокови његовог доношења, шта су то приходи и расходи и у коју сврху се он троши. Битно нам је мишљење грађана у смислу да тај буџет буде што квалитетнији. Морамо да сачекамо да од владе и Министарства финансија добијемо коначну верзију фискалне стратегије. Буџет за следећу годину би требало да буде за 6, 7 % већи од текућег. Оптимизам заснивамо на чињеници да ћемо сигурно имати отворена нова радна места, повећана је минимална цена рада и ми ћемо као локална самоуправа учинити више када су у питању изворни локални приходи. Ту пре свега мислим на порез на имовину и остале врсте пореза које ми као локална самоуправа убирамо. Порези ће бити смањени али је потребно да га сви грађани плаћају како би град могао нормално да функционише, закључио је Томић.

02.Новембар 2017.
Кроз објектив младих
Кроз објектив младих

У Омладинском центру у току су радионице фотографске секције "Кроз објектив младих". Полазници имају прилику да  науче основе фотографије и кадрирања као и употребу природног и вештачког осветљења. Пoред теоријских предавања, моћи ће да испробају научена правила на терену у природи и да заједно поделе своја искуства. Радионице "Основе фотографије" су намењене почетницима али и напреднијим корисницима фотопарата који желе да унапреде постојеће знање и вештине.
            Ово је први циклус школе фотографије од планирана два циклуса за ову годину док је учешће на радионицама беспплатно.

02.Новембар 2017.
Свечано отворен Туристичко-информативни центар
Свечано отворен Туристичко-информативни центар

Туристичко-информативни центар са сувенирницом (ТИЦ) отворен је јуче у просторијама Туристичке организације града Лознице (ТОГЛ) у Улици Јована Цвијића па Лозничани и њихови гости сада имају где да купе оригиналне сувенире из нашег краја, али и да добију све потребне информације за угодан боравак у Јадру. Пре годину дана ТОГЛ је радила у неусловним просторијама, а онда су уз подршку градске управе и Сталне радне групе за регионални рурални развој у југоисточној Европи (SWG), реновиране и проширене просторије па сада уместо некадашњих седамдесетак има на располагању око 150 квадратних метара од чега 60 заузима ТИЦ. Модерно уређен и опремљен простор отворен је свечано у присуству бројних гостију.
            Много је тога ТОГЛ започела у последњих годину дана и то се јасно види, а очекујемо да у наредном периоду повежу у целину сва наша туристичка места и туристичко-угоститељске субјекте тако да они постану партнери, а не ривали јер имају заједнички интерес. Туризам је у успону, што значи да имамо велике могућности и зато желим да ТОГЛ настави убрзано да ради, а сада не само да имају екипу, већ и услове за то - рекао је Радован Дивнић, заменик градоначелника, отварајући ТИЦ.
            Према речима Снежане Перић, директорке ТОГЛ, новоотворени ТИЦ највећи је и најмодернији у Србији, а у пројектовању и изради учествовала су овдашња предузећа и појединци.
            - Наш рад је видљив и сви кажу да је то успех ТОГЛ, али не, то је заједнички успех целог Града јер имамо подршку како Градске управе, јавних предузећа и установа, тако и целокупне туристичке привреде и свих удружења. Сви производи, рукотворине које су плод рада жена и других који се баве традиционалним занатима сада су изложени овде. Подршка Града од кључног је значаја и без ње све би ово остало само лепа жеља - рекла је Перићева.
            Просторије ТОГЛ реновиране су средствима SWG и Града Лознице за око 12 и по хиљада евра, од чега је девет и по хиљада уложио SWG, а остатак и ПДВ Град.Туристичко-информативни центар радиће свакодневно од осам ујутру до осам увече, а викендом, током зиме, од десет до 16.

01.Новембар 2017.
Вече са Миланом Цацијем Михаиловићем
Вече са Миланом Цацијем Михаиловићем

У организацији лозничког Центра за културу, синоћ је у Вуковом дому културе уприличен сусрет са познатим београдским глумцем Миланом Цацијем Михаиловићем, који се представио програмом „Смех до суза". Реч је о јединственом игроказу насталом после издавања књиге „Успоменар 212", у којој је глумац сачувао годинама бележене анегдоте и догађаје из Атељеа 212, култног места свих глумаца, позоришног бифеа, али и са разних гостовања. Цаци Михаиловић деценијама је бележио све оно што му се учинило занимљивим и што није желео да се заборави, а из тих бележака створен је богат материјал за његову прву књигу „Успоменар 212".
            Недавно је објавио и нову под називом „Трећи чин", коју је посветио публици поводом јубилеја 60 година Атељеа 212.

31.Октобар 2017.
Дезинфекција канти и контејнера
Дезинфекција канти и контејнера

Акцију чишћења канти за смеће и контејнера данас је на шеталишту започело КЈП ''Наш дом'' и она ће на подручју града трајати неколико дана. Намера је да се посуде у које се одлаже смеће дезинфикују, а дезинфекционо средство које  се користи није штетно за људе и биљке.
            - По први пут дезинфикујемо око 700 канти за смеће и контејнере. Желимо да пробудимо еколошку свест код наших грађана, а крајни циљ је да Лозница буде лепа и чиста, да будемо пример добре праксе и за остале градове. Надам се да ће грађани ово подржати и овај поступак биће пракса. ''Наш дом'' је  увек присутан када је екологија у питању, сваког викенда уређујемо паркове,уклањамо дивље депоније, садимо цвеће, спремни смо да дођемо на позиве грађана, удружења, станара зграда, свих који организују акције чишћења у својој средини и помогнемо нашом механизацијом. Желимо да на целој територији Града Лознице, од Новог Села до Горње Ковиљаче, од Цикота до шепачког пута све изгледа чисто и уредно - казао је директор Јанко Алексић.
            Драга Тадић, специјалиста санитарно еколошки инжењер је истакла да да су грађани Лознице срећни јер живе у уређеном и безбедном граду. - Све похвале Градској управи и директорима за акције које се предузимају у циљу спречавања заразних болести и очувању животне средине.
            Према подацима КЈП ''Наш дом'', у Лозници има 600 канти и 200 контејнера, у Бањи Ковиљачи их је 50,односно 40, Лешници по 30 док је у осталим местима још 400 контејнера. Иначе, ових дана предузеће је завршило садњу 30 хиљада садница цвећа, 17 хиљада у Лозници и 13 хиљада у Бањи Ковиљачи.

31.Октобар 2017.
Здрава исхрана
Здрава исхрана

У оквиру пројекта "Срцем до врха" који је подржан од стране Министарства омладине и спорта одржана је трибина под називом "Здрава исхрана и значај здраве исхране". У препуној сали Омладинског центра, учесници трибине имали су прилику да добију информације и важне савете о здравој исхрани и здравом начину живота. Сви учесници предавања могли су да дегустирају храну која је припремљена од здравих намирница.
            Предавање о здравој исхрани реализује се у оквиру пројекта „Срцем до врха", који спроводи неформална група „Yоuth conection" уз подршку ресурс центра УГ "Светионик" и Канцеларије за младе, у оквиру програма „Млади су закон", који финансира Министарство омладине и спорта.
            Предавање је држала Марија Петровић, лиценцирани професионални тренер, нутрициониста, фитнес инструктор и тренер кик бокса.

31.Октобар 2017.
Октобарски салон
Октобарски салон

У Галерији „Мина Караџић" синоћ је отворена традиционална изложба слика „Октобарски салон" коју приређују ликовна група „Н8" и КУД „Караџић". Петнаестак стваралаца из јадарског краја представило се својим делима насталим у протеклих годину дана на ликовним колонијама и у атељеима. До наредног понедељке публика може погледати слике рађене различитим сликарским техникама.
            - Ово је једна од четири изложбе које имамо током године у програму рада. Уједно, то је и пресек свега онога што смо радили током 12 месеци. Наши чланови раде цртеже, аквареле, уља на платну, акрилику и мозаике, а услов за учешће на „Октобарском салону" био је да је слика урађена у протеклих годину дана - каже председник секције Станоје Тешић.
            Манифестацију су покренули чланови ликовне групе која већ четири деценије делује при КУД „Караџић".

27.Октобар 2017.
Обавештење за власнике станова у зградама колективног становања
Обаветење за власнике станова у зградама колективног становања

Обавештавамо власнике станова у зградама колективног становања да поводом примене Закона о становању и одржавању зграда („Службени гласник РС", број 104/2016), изаберу управника или професионалног управника који ће поднети пријаву за регистрацију стамбене заједнице у Градској управи града Лозница на шалтеру број 8.
            Уколико Скупштина станара не изабере управника станара, сваки власник посебног дела има право да захтева покретање поступка пред органом јединице локалне самоуправе (Одељењем за планирање и изградњу, Одсек за имовинско-правне послове), за именовање професионалног управника.
            Рок за пријаву за регистрацију стамбене заједнице је 31.12.2017. године.
            За све информације грађани се могу обратити Градској управи града Лозница, регистратору Светлани Ђукић канцеларија број 5, или на број телефона 015/879-200 локал 331.

25.Октобар 2017.
Комеморација у Кривајици
Комеморација у Кривајици

Поводом 76. годишњице од немачког злочина извршеног средином октобра у Другом светском рату над цивилним становништвом и децом у Кривајици крај спомен - обележја у овој месној заједници и ове јесени је организован комеморативни скуп. Уз пригодан програм на овај трагичан догађај подсетио је заменик председника Скупштине града Лознице Драган Вучетић. Уз саслужење помена и парастоса жртвама у организацији месне заједнице у црквене општине венце и цвеће су положили представници града, СУБНОР-а, ОШ „14. октобар" из Драгинца и Месне заједнице Кривајица.
            Немци су само у овом селу 1941. године убили 84 цивила међу којима је било и деце - тридесетдеветоро млађих од 14 година и неколико беба, а само две жртве биле су старије од 70 година.

23.Октобар 2017.
Преповијалиште за бебе
Преповијалиште за бебе

У Лозници је на Тргу Вука Караџића у сарадњи са новосадском фирмом „Сим-Бекс" отворено прво преповијалиште за бебе. Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности захвалила се компанији на овој донацији. „Ово ће нам пуно значити да град учинимо функционалнијим и удобнијим за родитеље и наше суграђане. Важно је да пелене које се овде промовишу су биоразградљиве око 90% што значи да водимо рачуна и о екологији и одрживом развоју. Оно што можемо да најавимо је серија едукација за будуће родитеље или за оне који то већ јесу" рекла је Тања Глишић Матић.
            Град Лозница посебну пажњу посвећује деци и младима кроз низ програма подршке који се реализују. Намера је да Лозница буде лепше, удобније и функционалније место за живот наших најмлађих суграђана и њихових родитеља.

19.Октобар 2017.
Изградња Железничке улице
Изградња Железничке улице
Комплетна изградња и генерална реконструкција Железничке улице у Лозници на траси од 420 метара према речима градоначелника Лознице Видоја Петровића је почетак реализације једног својеврсног програма председника Републике Србије Александра Вучића и владе за економско оснаживање не само Лознице него и целе регије. Овом саобраћајницом повезује се девет предузећа која се налазе у Индустријској зони Центар 1. Њеним  отварањем ће се  растеретити главна раскрсница у граду и релаксирати режим саобраћаја за пешаке јер ће поред улице, која ће бити широка  шест метара, бити изграђен тротоар ширине 1,5 метара, улична расвета и заштитна ограда. - Овог пута руководство Железница Србије допринело је да се оживотвори овај подухват града Лознице и ево дошли смо коначно у ситуацију да можемо да реализујемо важан пројекат за грађане и привреду овог града, каже Петровић.
18.Октобар 2017.
Регионална лига у боксу
Регионална лига у боксу

БК Лозница био је домаћин Управном одбору Регионалне лиге у боксу. У име градске управе госте из Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Македоније и Србије поздравио је Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице.
            Ивица Рунтић, председник УО Регионалне лиге, рекао је да су разговарали о досадашњем току такмичења и плановима за наредну сезону. Он је најавио меч између репрезентације лиге и репрезентације Италије који ће бити одржан у новембру.
            Истакао је да је лига оправдала постојање и верује да ће у новој сезони такмичење бити још занимиљивије. У лигу ће бити укључен и представник Црне Горе.

16.Октобар 2017.
Ментални тренинг
Ментални тренинг

У петак 20. октобра у Омладинском центру реализоваће се тренинг "Како савладати животне препреке-савремени психолошки приступ" у оквиру пројекта "Срцем до врха" који је финансиран од стране Министарства омладине и спорта а преко Ресурс центра "Светионик".
            Циљ тренинга је да се полазници упознају са савременим трендовима у психологији личности и клиничкој психологији - како се изборити са депресијом и анксиозношћу као најчешћим лошим осећањима савременог човека. Радиће се и на томе како да стекну бољу слику о себи, да унапреде самомотивацију и подигну самопоуздање. Такође, биће говора о унапређењу партнерских односа. За све ове теме, биће направљен савремен теоријски оквир и бити приказане практичне вештине  које могу примењивати у животу.

16.Октобар 2017.
Бесплатни прегледи у Лозници
Бесплатни прегледи у Лозници
Превентивни лекарски прегледи, које су организовали Општа болница у Лозници и Дом здравља "Др Миленко Марин", у сарадњи са Министарством здравља, допринели су јуче јаснијем стању здравља за 308 пацијената. Током осмочасовног рада са пацијентима, како је потврђено из ових здравствених установа, обављено је 172 ултразвучна прегледа абдомена, 58 гинеколошких прегледа и I 78 PSA теста.
16.Октобар 2017.
Награђени млади писци
Награђени млади писци
У знак сећања на цивилне жртве у Другом светском рату за прозни рад првонаграђен је Ђорђе Живковић из Белог Потока, друго место припало је Ани Џонић из Сурдулице, а треће Вуку Павловићу, ученику ОШ „Анта Богићевић" из Лознице. Марко Јовановић из Београда освојио је прву награду на 32. литерарном конкурсу „Дани дечје поезије и прозе", који расписује ОШ „14. октобар" из Драгинца. Његов суграђанин Лав Лукић освојио је другу награду, а трећу Емилија Столић из Обилића (Црквене Водице). Награде су им уручене у оквиру прославе 14. октобра  дана драгиначке школе.
16.Октобар 2017.
Представљена књига
Представљена књига
Књига „Из исте скамије", монографски приказ просветитељства у горњем Јадру уједно представља и 179 година старе образовне установе у јаребичкој општини Драгинац. Представљена је у оквиру манифестације „Дани дечје поезије и прозе" у Драгинцу. Настала је као плод вишегодишњег рада недавно упокојеног професора Милована Радивојевића из Лознице, пореклом из тог краја. У пригодном програму учествовали су ученици, чланови драмског студија лозничке Гимназије „Вук Караџић", који однедавно носи име Милована Радивојевића.
16.Октобар 2017.
Сећање на злочин у Драгинцу
Сећање на злочин у Драгинцу
У суботу је код спомен - костурнице у Драгинцу одржана државна комеморативна свечаност поводом 76. годишњице страдања цивила из овог и околних села које су октобра 1941. стрељали немачки војници. Венце су положили представници Министарства за рад, Града Лознице, Градског одбора Савеза бораца народно ослободилачког рата, месне заједнице, основне школе „14. октобар" и удружења грађана за неговање традиције ослободилачких ратова Србије. - Стрељање у Драгинцу први је масовни злочин почињен над цивилима у Другом светском рату на територији окупиране Србије и претходио је злочинима у Краљеву и Крагујевцу, подсетио је Негован Станковић, државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања. У име града Лознице окупљеним грађанима се обратио доктор Радован Дивнић, заменик градоначелника а одржан је комеморативни програм и црквени помен за 2950. страдалих на овом месту.
13.Октобар 2017.
Превентивно и обучено
Превентивно и обучено
Локална самоуправа града Лознице је нарочито након догађаја везаних за поплаве у Србији, препознала потребу да Градски штаб за ванредне ситуације, оперативни тимови, као и ватрогасци - спасиоци добију нова материјално - техничка средства и опрему, за шта су финансијска средства обезбеђена из буџета града  за ванредне ситуације. Ово је нова опрема за ватрогасце која је намењена за поступање у ситуацијама са повећаним ризицима, пре свега у поплавама, пожарима и земљотресима. Ватрогасно спасилачка јединица, која је у Цвијићевој улици имала показну интервенцију, опремљена је између осталог средствима за сечење лима и сличног материјала код саобраћајних удеса и хаварија, као и рефлекторима за рад ноћу. Вежбу, која је изведена из два ватрогасна возила пратио је већи број грађана а подељено је и више информативних брошура. С обзиром да је почела грејна сезона прилика је да се грађани подсете да они који користе електричну енергију за загревање провере инсталације, а грађани који користе чврсто гориво да на време очисте димњаке како не би долазило до појаве пожара.
13.Октобар 2017.
Цвијићеви дани
Цвијићеви дани
Центар за културу „Вук Караџић" у Лозници цео октобар посветио је географу Јовану Цвијићу, знаменитом Лозничанину, а у низу програма приређених тим поводом, данас, 12. октобра, на дан његовог рођења, основна школа која носи његово име свечано је обележила овај дан. У Музеју Јадра приређена је изложба „Београдски атлас Јована Цвијића" ауторке Татјане Корићанац, музејског саветника у Музеју града Београда. Већ 19. октобра у Галерији „Мина Караџић" биће представљена документарна изложба „Јован Цвијић у књигама и публикацијама" професора Стевана Станковића и Биљане Радичевић, географа у лозничком Центру за културу. Цвијићеви дани завршавају се 25. октобра у Музеју Јадра изложбом слика „Географски термини на сликарском платну" академског сликара Драге Симића.
12.Октобар 2017.
Реализована два пројекта
Реализована два пројекта

Ученици Гимназије "Вук Караџић", ОШ "Доситеј Обрадовић" из Клубаца и волонтери Канцеларије за младе Лозница засадили су 180 стабала платана, горског јавора, јасена, клеке, туја, црвене шљиве, багрема и украсног шибља у улици Милоша Моцерца на Лагатору. На акцији је учествовало преко 50 младих који су саднице распоредили по целој површине локације.
            Бојан Лучић, стручни сарадник КЗМ нагласио је да је реализацијом садње умрежено два еколошка пројекта, пројекат "Фотосинтеза" који има за циљ едукацију младих из области заштите животне средине и пројекат "Еко- Град" који има за циљ едукацију и подизање свести младих о важности заштите животне средине као и озелењавање локација које су претходно биле запуштене или претворене у дивље депоније. - Оба пројекта су финансијски подржана од стране Министарства омладине и спорта, док је пројекат "Фотосинтеза" подржан од стране Ресурс центра УГ "Светионик" у оквиру конкурса "Млади су Закон". Дугорочни циљ оба пројекта је подизање активизма младих кроз активности садње, еколошких едукација и организације кампова на тему заштите животне средине. Важно нам је да младе активирамо јер су они прави агенти промена у нашем граду и њихове идеје су од непроцењиве важности за локалну средину. План је да кроз исте или сличне активности окупимо што већи број волонтера и да заједно са њима реализујемо активности за чистију и здравију животну средину, рекао је Лучић.
            Велики подршку  овом пројекту пружили су ученици Гимназије "Вук Караџић", ОШ "Доситеј Обрадовић" из Клубаца, ЈП "Лозница-Развој", ЈП "Наш Дом" као и лознички медији.

09.Октобар 2017.
Еколошка радионица
Еколошка радионица

У Омладинском центру у оквиру пројекта "Фотосинтеза" реализована је еколошка радионица под истоименим називом. Пројекат је финансијски подржан од стране Министарства омладине и спорта у сарадњи са  УГ „Светионик". Присуствовали су ученици гимназије "Вук Караџић" а план је да у наредном периоду буду обухваћене све средње школе како би што већи број младих био укључен у рад. Након радионица које буду спроведене у свим средњим школама, циљ је да се реализује што више акција у природи.
            Радионица је организована у сарадњи са проф. Драгицом Петков која је у претходним годинама дала значајан допринос у реализацији еколошких активности које су спроведене од стране Канцеларије за младе Лозница.

09.Октобар 2017.
Изложба гљива
Изложба гљива
Гљиварско друштво "Љубомир Вуксановић Барле" организовало је јубиларну 20. изложбу гљива на којој је изложено око 200 различитих врста пронађених на теренима Икона код Тршића, Иверка, јужних падина Цера, Радаљског језера, Влашких њива и Гучева. Приказана је ретроспектива минуле две деценије рада друштва, у уметничком програму наступио је КУД ''Фрула'' из Липничког Шора, уручене су и захвалнице, а посетиоци су могли пробати и чувени ''гљиваш'', гулаш од гљива. Овогодишњу изложбу подржали су Град Лозница, Туристичка организација града Лознице, предузетници и локални медији. Гљиварско друштво "Љубомир Вуксановић Барле" једно је од најстаријих у Србији, старија су само Миколошко друштво Србије и ваљевско друштво ''Дивчибаре''.
06.Октобар 2017.
Дечији маскенбал
Дечији маскенбал
У организацији Предшколске установе ''Бамби'' и уз подршку локалне самоуправе, Друштва учитеља, основних и средњих школа, Центра за социјални рад и Црвеног крста, у Лозници је организован маскенбал у којем су учествовали малишани из лозничких обданишта. Манифестација је одржана у оквиру обележавање ''Дечије недеље'', која се ове године одржава под слоганом ''Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета''. Од понедељка је ''Дечија недеља'' обележена низом садржаја с циљем да се укаже на права детета и њихове потребе у породици, друштву и локалној заједници.
05.Октобар 2017.
Обележен Међународни дан старијих особа
Обележен Међународни дан старијих особа
Дом здравља „Др Миленко Марин" обележио је у Дому пензионера 1. октобар, Међународни дан старијих особа. Заинтересовани грађани могли су бесплатно да провере артеријски крвни притисак, ниво шећера у крви и да се вакцинишу против грипа. Обезбеђено је 50 доза вакцине у ту сврху а у понедељак почиње вакцинација у свим амбулантама Дома здравља на територији града Лознице. Циљ обележавања Међународног дана старијих особа је скретање пажње јавности на потребе старих, али и зближавање са најмлађим члановима друштвене заједнице, а на овакав начин развија се и осећај солидарности и пажње.
04.Октобар 2017.
Почиње вакцинација
Лозничком Дому здравља „Др Миленко Марин" испоручено је 3500  доза вакцина против сезонског грипа. И ове године вакцинација ће се у Лозници обављати у превентивном центру Дома здравља коме је опредељено 1800 доза вакцине. У току је дистрибуција у здравствене станице, амбуланте и Службу медицине рада како би у најкраћем року започела кампања вакцинације.
03.Октобар 2017.
Целог октобра о Цвијићу
Целог октобра о Цвијићу
Центар за културу „Вук Караџић" у Лозници током октобра организоваће Дане Јована Цвијића, манифестацију посвећену знаменитом научнику, Лозничанину. Већ данас у подне, у  Галерији Вуковог дома културе  биће отворена интерактивна изложба „Спектри" београдског Центра за промоцију науке. У сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић  9. октобра биће представљена публикација Географског института „Јован Цвијић" САНУ, а 12. октобра, на дан Цвијићевог рођења, у Музеју Јадра приређена изложба „Београдски атлас Јована Цвијића" ауторке Татјане Корићанац, музејског саветника у Музеју града Београда. Како је објављено на порталу Лозничких новости и ове године основна школа  „Јован Цвијић" обележиће тада свој дан, а 20. октобра у Галерији „Мина Караџић" биће представљена документарна изложба „Јован Цвијић у књигама и публикацијама", коју су припремили професор емеритус др Стеван Станковић и Биљана Радичевић, мастер географије. Дани Цвијића завршавају се 25. октобра у Музеју Јадра изложбом слика „Географски термини на сликарском платну" академског сликара Драге Симића. Јован Цвијић је рођен 12. октобра 1865. године, и имао  је изузетну улогу као саветник српских државника на мировним преговорима у Паризу после Првог светског рата.
02.Октобар 2017.
Овде је свака - Дечија
Овде је свака  - Дечија

Дечија недеља се традиционално одржава у првој недељи октобра  да јавност подсети да су деца и млади највећа тековина сваке заједнице. На њихове потребе свакодневно указују и породица и школа, а град Лозница сваког октобра представи широку лепезу својих активности које су на делу допринеле овој пополуацији. На слоган овогодишње дечије недеље „Градимо мостове међу генерацијама на радост сваког детета" подсетио је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је са сарадницима из Градског већа и Одељења за друштвене делатности др Биљаном Филиповић и Тањом Глишић Матић испратио први јутарњи програм који су у Цвијићевој улици приредили малишани дечје установе „Бамби". -  Наш циљ је да у Лозници стварамо град у којем ће деца имати добру садашњост и сигурну будућност. Град ће уложити више од 35 милиона динара а више од 20 милиона ће донирати и држава да се дечија установа „Бамби" прошири тако да ћемо имати нових 130 места за малишане, рекао је Ђокић. - Ми ћемо се одговорно бавити децом ако будемо водили рачуна да су њихове установе окречене, опремљене, да су места у двориштима безбедна, ако будемо повећали бригу за здравствену заштиту деце, за њихово образовање. Одговорно ћемо се бавити децом ако размишљамо и о деци ометеној у развоју, сиромашној деци, деци без родитељског старања. Издвајамо значајна финансијска средства за незапослене родитеље и мајке - породиље. Одговорно ћемо се понашати ако будемо бринули за ученике који постижу најбоље резултате на такмичењима тако што ћемо их стипендирати што и чинимо све ове године. Затим ту је и једнократна новчана помоћ за прво, друго и треће дете. Овај град се одговорно односи према својим суграђанима, каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.
            Директорица установе „Бамби" Вања Савић истиче да је у предшколској установи свака недеља Дечија. - Ово је могућност да изађемо напоље и покажемо шта то радимо у нашим објектима, шта знамо, умемо, можемо а уз мали ветар у леђа можемо много. Овогодишњи слоган манифестације „Мостови међу генерацијама" је порука родитељима за више љубави, разумевања, стрпљења, времена за наше малишане а за баке и деке да се укључе у рад са нама. Могу да им поручим оно што је неко давно рекао да је боље некоме бити бака и дека него само бака и дека, додала је Савић.

02.Октобар 2017.
Паркинг у Ковиљачи
Паркинг у Ковиљачи

Већ у овој седмици, 5. октобра Бања Ковиљача ће бити богатија за још једно, сада мало веће паркиралише. Приведени су крају радови дуж пута ка Гучеву на потезу уз Специјалну болницу чиме су омогућени бољи услови прилаза и паркирња за 70 возила. Инсталисан је видео надзор, модерна расвета и оцртане ознаке на асфалту. Према речима директора Специјалне болнице Александра Јокића, овај пројекат је пример добре праксе и сарадње ове здарвствене установе и града Лознице јер је до иницијативе дошло у јеку радова пута за Гучево, када су се из ове болнице обратили предузећу „Лозница-развој" за добијање сагласности ЈП „Путеви Србије". - После три месеца то је још један доказ како можемо да се изборимо за лепшу Бању Ковиљачу, лепшу Лозницу ако сви заједно радимо и лобирамо за праве ствари. Наши гости којих је све више то свакако  заслужују, рекао је Јокић.
            Ова инвестиција вредна је пет милиона динара, каже помоћник градоначелника Дејан Сталовић. Истиче да је постојеће дрвеће које је затечено на паркингу остало сачувано, те да и на овом подухвату видимо добру сарадњу Градске управе и надлежних државних институција. При томе се омогућава успешнији рад Специјалне болнице као најзначајнијег привредног и туристичког субјекта нашег краја, додао је Сталовић и подсетио да ће као резултат недавне посете Лозници председника Србије Александра Вучића у наредном периоду у Бањи Ковиљачи бити доста улагања, од комплетне реконструкције Кур-салона, базена и спортских терена и да наш град, са своје стране, има неколико припремљених пројеката који ће бити реализовани до краја године. Ту се мисли на реконструкцију бањских чесми, улазних капија у парк,  поплочавање пешачких стаза, изградњу и маркацију око 15 километара планинских  стаза. Све службе се труде да Бања Ковиљача изгледа лепше и уређеније и изградња што води прокламованом циљу да постане најбоља бања у Србији, каже Дејан Сталовић.

02.Октобар 2017.
Завршена обука о ресурсима
У  Омладинском центру у оквиру пројекта "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" одржана је четврта, завршна обука за представнике локалних самоуправа. Била је посвећена законским прописима о пријему у радни однос као и критеријумима и начину оцене стручне оспособљености кандидата који се запошљавају. Према речима начелнице градске управе Милојке Смиљанић, пројекат се реализује у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Сталном конференцијом градова и општина, а финансира га Савет Европе. - Део обука био је посвећен и сталном усавршавању и обукама запослених јер без праћења законских прописа и свих трендова не можемо имати ни квалитетне кадрове. Имамо похвале да смо једна од најбољих локалних самоуправа од ових 20 које су у програму - рекла је Смиљанић и подсетила да су за пројекат конкурисале 92 локалне самоуправе. Све ово одвија се у циљу како би се кадровски ојачала локална самоуправа Лознице.  Лозница ће до краја године, када се пројекат формално завршава, испунити све предвиђене активности. Управљање људским ресурсима је новина у јединицама локалне самоуправе и прави ефекти се, по мојој процени, очекују за коју годину. Лозница је као град и раније предњачила у пројектима, важи за једну од боље организованих локалних самоуправа, тако да ће очекиване ефекте постићи пре других.
02.Октобар 2017.
Радови у Карађорђевој
У току су радови на реконструкцији Карађорђеве улице који треба да буду завршени до 22. децембра. Због специфичности посла обезбеђени су алтернативни прилазни правци до кућа станара ове улице која се гради по савременим цтандардима и циклично. Према информацијiи директора Николе Драгићевића из ЈП ''Лозница развој'' ради се део од 780 метара ове улице, а посао обухвата изградњу фекалне и кишне канализације, црпне станице за препумпавање отпадних вода, потпуну реконструкцију коловоза и изградњу тротоара са једне стране. Вредност инвестиције је близу 39 милиона динара, а новац је обезбеђен из градске касе.
29.Септембар 2017.
Јесења садња
Јесења садња
У парку у Бањи Ковиљачи, радници КЈП „Наш Дом" почели су замену пролећне са јесењом садњом цвећа. На површини од 1090 квадрата биће посађено 17000 садница, чиме су почели ови сезонски радови. Ове сезоне у парку у Бањи доминираће љубичаста виола која ће бити усаглашена са белом бојом али и прошарана наранџасто- љубичастим и розе циклама бојама да би се створио већи контраст, тако да ће љубичасто- бела боја доминирати све до маја месеца када је предвиђена пролећна смена цвећа. Паралелно са радовима у Бањи Ковиљачи, радници врше уређење зелених површина и паркова и у Лозници.
29.Септембар 2017.
Спремни за грејну сезону
Све спремно за грејну сезону
У лозничком ЈП "Топлана" све је спремно за нову грејну сезону. Према речима директора Миодрага Дишића, током лета обављени су сви потребни ремонти тако да грејање може да почне и одмах иако је први октобар, према календару, предвиђен за хладне пробе.Током лета у „Топлани"  санирали су критичне тачке на топловоду а инсталисали су и нови котао у котларници "Мода". Око 30 одсто стамбеног простора сада је опремљено мерно - регулационим делитељима где грађани плаћају грејање према утрошеној енергији. Добра вест из "Топлане" је да ће  грађани и даље грејање плаћати по старој, непромењеној цени у последње четири сезоне.
27.Септембар 2017.
Настављени радови на водоводу
Настављени радови на водоводу
Опсежни радови на водоводној мрежи у Коренити, дуж десет километара магистралног цевовода од Дубоког потока ка Гнили, започети су пре месец дана и треба да допринесу дотоку здраве воде у 865 домаћинстава у којима живи 2350 људи. - Овај део лозничког водовода испуниће стандарде које претходни није имао јер ће испод изворишта бити постављени мерачи протока и замућености воде, хлорна станица и зато је вредност целог пројекта водоснабдевања Корените и Зајаче прешла цифру од 800 хиљада евра, рекао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, који је посетио градитеље новосадског предузећа „Градитељ", извођаче радова. Потврђена је информација да ће овај подухват бити окончан у планираном року од 90 дана, до краја новембра.
25.Септембар 2017.
Одржана едукација у Крупњу

У Крупњу је протеклог викенда, од 09-10.09.2017. одржана прва од четири планиране радионице у оквиру пројекта „Упознајте благо Подриња-Едукација локалне туристичке привреде за промотивне активности и заједничке наступе".  Учествовало је двадесет два учесника- представници ЈЛС, туристичких организација и запослени у туристичкој привреди, град Лозница, општине Крупањ, Богатић, Мали Зворник и Осечина. Полазнике радионице  су поздравили и пожелели им успешан рад, Томислав Арнаутовић директор Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине  и заменик председника општине Крупањ Предраг Радић. Учесници су имали прилику да размене своја искуства са колегама из суседних општина уз асистенцију најистакнутијих предавача у области туризма. Друга радионица планирана је за 23-24.09.2017. године у Тршићу.

22.Септембар 2017.
Ствараоци ушли у свој дом
Ствараоци ушли у свој дом

На данашњој, првој радној презентацији програмских садржаја новоотвореног Центра за образовање и културу у Тршићу представили су се учесници литерарне и информатичке секције лозничке Гимназије, Уметничке радионице Центра за културу, млади историчари, а ту су били и директори основних и средњих школа. Посетио их је градоначелник Видоје Петровић са члановима руководства града и нескривеним задовољством што је после вишедеценијског ишчекивања многих генерација и поводом јубилеја манастира у Троноши, сада у Вуковом Тршићу никла знаменита завичајна и национална институција. Центар почиње да живи, мада је буџетска година на измаку али ће ово бити прилика да в.д. директора Александра Пурић, коју је именовало ресорно владино министарство, сачини програм рада за наредну годину, допринесе изради  нормативних аката у погледу да центар одговори својој намени.
            - Овде ће бити стециште умних људи који ће кроз тематске трибине, школе, кампове, радионице, панеле, семинаре и пленуме реализовати врло интересантне тематске области у различитим сферама живота и рада. За Лозницу ово представља снажан искорак који ће нам отворити нове могућности да боље упознамо нашу прошлост на коју можемо бити изузетно поносни, каже градоначелник Видоје Петровић. - Склон сам да кажем да има доста тога што из нашег краја није у пуном формату изашло на светлост дана. Недеља која је иза нас представља почетак једног новог доба за Лозницу, каже лознички градоначелник. - То је недеља у којој смо поред бројних великана из овог краја добили и једног светитеља Стефана Јовановића Троношког. Са друге стране имали смо и један историјски сусрет у Градској управи са најодговорнијим људима у нашој држави, са председником Републике, готово пола владе, директорима а пре тога и патријархом. Председник Александар Вучић је у Лозници представио програм развоја овог дела Србије где ће наш град имати једну од најзначајнијих улога. Већ следеће године ће кренути изградња брзог пута са четири траке, урадићемо неколико значајних саобраћајница у граду, повезаћемо и магистрални пут Лозница - Ваљево, као и пословно-занатски центар Лагатор. Имаћемо и снажну подршку министарства здравља за завршетак гинеколошко- акушерског одељења, интерног, грудног, набавићемо и нове рендген и скенер апарате, рекао је градоначелник Петровић, закључујући да се и на овај начин одвија развој и запошљавање.

22.Септембар 2017.
Дани дечије поезије и прозе
Дани дечије поезије и прозе
Основна школа „14. октобар" у Драгинцу организује књижевну манифестацију „Дани дечије поезије и прозе". Покровитељ је град Лозница, а право учешћа имају сви ученици Основних школа из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Радови се шаљу у три примерка и достављају на адресу школе до 5. октобра. Текст конкурса се може наћи на сајту школе. Стручни жири ће  и ове године наградити по три најбоље песме и приче, и похвалити по десет аутора за поезију и прозу, као и десет најуспешнијих школа учесника конкурса. Сви награђени 14. октобра биће гости Основне школе у Драгинцу.
21.Септембар 2017.
Ивана са 20 ђака генерације
Ивана са 20 ђака генерације
Ивана Бурмазовић, ученица Гимназије „Вук Караџић", нашла се међу 20 најбољих ђака генерације на конкурсу који су за 500 најуспешнијих ученика из целе Србије и Републике Српске организовале компанија ЛИНК гроуп и Фондација за образовање Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића. Ивана је тако добила прилику да своје усавршавање и даље напредовање настави на ИТАцадемy, међународној школи за најтраженије ИТ професије. Захваљујући успешној сарадњи компаније ЛИНК гроуп и Фондације Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића, 20 најбољих ђака генерације са ових простора бесплатно ће похађати једногодишње школовање на ITAcademy и имати прилику да стекне знања за нека од најтраженијих занимања данашњице.
21.Септембар 2017.
Слово на Вуковом прагу
Слово на Вуковом прагу
Чланови Удружења књижевника Србије из Јадра и књижевни клуб КУД "Караџић" из Лознице организоваће поводом Међународних сусрета писаца у Београду и Србији саборовање писаца "Слово на Вуковом прагу", које ће бити одржано 21. септембра у Тршићу. Учествоваће писци из Бијељине, Шапца и Лознице, програм ће бити приређен испред Вукове спомен-куће, а почетак је у 12 сати.
20.Септембар 2017.
Сајам меда
Сајам меда
Туристичка организација града Лознице и Пчеларско друштво из овог града били су домаћини петог Регионалног сајма меда који је окупио више од тридесет излагача из Подриња, Азбуковице, Рађевине и других крајева Србије. Своје производе представили су на шеталишту у Улици Јована Цвијића, а квалитетан багремов, липов или шумски мед, посетиоци су могли да купе по приступачним ценама. До недеље, када се сајам наставио у Троноши, поред представљања пчелињих производа и опреме за пчеларство, организована су и стручна предавања.
19.Септембар 2017.
Посета аустралијске амбасадорке Вуковом сабору
Посета аустралисјке амбасадорке Вуковом сабору

Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) приредила је другу годину заредом у Тршићу ''Саборско прело'' завршног дана Вуковог сабора. Била је то лепа прилика да се окупе бројна лозничка удружења која се баве народном радиношћу, али и појединци вештих руку. Поред бројних посетилаца штандове је обишла и амбасадорка Аустралије у Србији Џулија Патриша Фини желећи да се на лицу места увери како је спроведен пројекат ''Креативне визије'' који је њена амбасада финансирала.
            - Ту смо да бисмо видели како је спроведен пројекат ''Креативне визије'' током којег су жене обучене за пустовање вуне. То је за нас веома важно зато што се Влада Аустралије и моја амбасада залажу за оснаживање жена уопште, нарочито економско, а овај пројекат обухвата и очување културног наслеђа. Сматрамо да треба изаћи из Београда јер се о једној земљи не може судити само на основу њеног главног града. Поред тога, аустралијски утицај у овом крају расте развојем пројекта ''Јадар'' компаније ''Рио Тинто'' и задовољство нам је да помогнемо - рекла је Финијева на крају посете ''Прелу'' које је обишла у пратњи Снежане Перић, директорице ТОГЛ.

16.Септембар 2017.
Председник Србије сутра у Лозници
Председник Србије сутра у Лозници
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваће сутрашњем 84. Вуковом Сабору у Тршићу. Пре тога, ујутро у 10 часова председник Вучић ће се у Градској управи Лознице задржати на радном састанку са градоначелницима Лознице и Ваљева, као и  председницима општина Осечина, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ и Бајина Башта. Због великог медијског интересовања за ову посету Лозници и Тршићу за све новинаре и медијске екипе предвиђен је организовани превоз од Градске управе Лознице до Тршића. Долазак сопственим возилима на само место догађаја, због очекивано велике посете Сабору, није могућ па је зато и за све грађане, посетиоце и учеснике ове манифестације организован бесплатан аутобуски превоз из оба правца.
15.Септембар 2017.
Обележен јубилеј
Обележен јубилеј
Музеј Јадра у Лозници навршио је три деценије свог постојања, а овај значајан јубилеј обележен је изложбом коју је приредила ова установа уз подршку Центра за културу „Вук Караџић". Музеј је комплексног типа и садржи предмете из свих области живота и рада људи овог краја, од праисторије до 1950. године. Формиране су збирке које су сваке године употпуњавање, па тако сада археолошка збирка поседује више од 170 предмета, етнолошка 410, историјска 516, уметничка, нумизматичка 195, збирка ордења 39 и преко 1.500 докумената и фотографија. Од ове године поставка је проширена излагањем моноксила, чамца издељаног у стаблу храста, пронађеног у Јелаву на обали Дрине. За овај вредан експонатски примерак изграђен је посебан анекс у дворишту музеја где му је обезбеђена заштита и сви потребни услови за чување после конзервирања.
14.Септембар 2017.
Питијада у Клупцима
Питијада у Клупцима
Удружење жена „Калина" из лозничке приградске Месне заједнице Клупци, у сарадњи са Туристичком организацијом Лознице организоваће 16. септембра седму „Питијаду", манифестацију на којој ће вештине у припреми слатких и сланих пита одмерити домаћице, али и мушкарци склони кулинарству, пише београдски Блиц. Пријава такмичара је до дана такмичења у 12 сати, а жири, којег ће чинити гости из братске месне заједнице Зеленика (Црна Гора) и новинари, прогласиће најуспешније и уручити им пригодне награде. Следи дегустација за све посетиоце а део припремљене хране биће употребљен у хуманитарне сврхе.
14.Септембар 2017.
Промоција књиге
Промоција књиге

Програм 84. Вуковог сабора настављен је синоћ у Лозници представљањем Издавачке куће „Клио". Књижевно вече у сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић посвећено је књизи „Срби од 1903. до 1914. године: Историја идеја", објављеној пре две године, а говорили су њен приређивач др Милош Ковић, историчар, и др Слободан Наумовић, антрополог, професори универзитета и аутори, као и Наташа Ђелошевић, заменица директора ИК „Клио". Како је речено, књига је посвећена једној од највећих епоха српске историје.
            - Доба краља Петра Првог Карађорђевића, уочи самог Првог светског рата, донело је општи препород и изузетна достигнућа у науци, књижевности, уметности, музици, политици, војној вештини. Она и данас јесу, и могу да буду, узор сваког духовног прегнућа у српској култури - чуло се на књижевној вечери.
            Ко су били ови људи и како данашње време види њихова дела, ко су заиста били Гаврило Принцип и Драгутин Димитријевић Апис, у шта су веровале тадашње српске политичке елите, само су нека од питања на које одговоре у овој књизи нуди низ водећих српских историчара, историчара књижевности, историчара уметности, филозофа, социолога, антрополога, археолога, музиколога. Саборовање је настављено и у Вуковом дому културе где су гусларско вече приредили чланови Школе гусала "Сандић" из Београда и гусларске секције КУД „Караџић" из Лознице.

13.Септембар 2017.
Вече посвећено Манастиру Троноши
Вече посвећено Манастиру Троноши

Другог дана Вуковог сабора у Лозници је представљена издавачка делатност Матице српске. У сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић говорили су аутори професор др Ђорђе Ђурић, професор др Бранко Бешлин и професорка др Исидора Бјелаковић. У вечерњем термину од 20 сати на сцени Вуковог дома културе чланови КУД „Караџић" извели су колажни програм посвећен јубилеју седам векова Манастира Троноше.
            Кроз причу о светињи у којој је своја прва знања стицао Вук Караџић, којем је и посвећена манифестација стара 84 године, представили су се рецитатори, гуслари, народни оркестар и група певача КУД „Караџић".

12.Септембар 2017.
Предсаборски дани
Предсаборски дани
Туристичка организација града Лознице и ове године је узела учешће у подршци манифестацији „Вуков сабор", како у предсаборским данима тако и на сам дан завршне свечаности. Најављено је учешће у неколико манифестација које ће се одржати у предсаборским данима а то су: „Сајам меда" „Покрени точак здравља" и „Саборско прело". Према речима Снежане Перић, директорице ТОГЛ-а, интересовање је огромно, очекује се преко сто излагача на Саборском прелу. На завршној свечаности, Туристичка организација од 11- 12 часова организоваће смотру фолклора а по завршетку програма у 15 часова на Саборишту наступиће Саборске трубе а након тога од 17 часова концерт ће извести Креативни курс гитаре.
12.Септембар 2017.
Аутобусима на Сабор
Аутобусима на Сабор
Због очекивано велике посећености 84. Вуковог сабора у Тршићу, у недељу 17. септембра град Лозница организује бесплатан аутобуски превоз за све посетиоце ове културне манифестације. Поласци аутобуса су од 9 часова са стајалишта код Железничке станице и код Робне куће у центру Лознице. Одвијаће се циклично, сваких 15 минута, саопштава Градска управа Лознице. Аутобуске линије за превоз посетилаца сабора из Тршића ка Лозници  поново су активне после 13 часова, по завршетку ове свечаности.
12.Септембар 2017.
Министар културе отворио Сабор
Министар културе отворио Сабор
У Вуковом дому културе, у Лозници је почео вишедневни програм 84. Вуковог сабора на којем је  добродошлицу гостима и посетиоцима упутио  градоначелник Видоје Петровић, док је саборовање озваничио  министар културе и информисања Владан Вукосављевић. Он се, говорећи о овом догађају у култури Србије, задржао на континуитету од скоро осам и по деценија. - Вуков сабор је трајао, сијао јаком светлошћу у култури и просветитељству и тој традицији се данас са дубоким наклоном поклањамо, као и сећању и сенима Вука Караџића и свему ономе што је учинио за нас из области културе - рекао је министар Вукосављевић. - Чувајући културу ми чувамо и своју националну државну виталност - поручио је Вукосављевић, додајући да је Министарство културе и информисања у процесу јавне расправе за нацрт стратегије културног развоја за период од десет година, од 2017. до 2027. године. Ради се о стратешком документу који Србија никад није имала, а у ком ће се наћи важне теме попут језичке културе, заштите језика и писма. Вукосављевић је изразио наду у подршку свих грађана Србије, посебно за одржање чириличког писма. - Ћирилица је угрожена као писмо. Њу деца уче у школи и учиће је вазда, то није спорно, али дух времена је такав да се ћирилица користи мало, све слабије и слабије. Вуков сабор, саборовање, као и отварање Образовно-културног центра "Вук Караџић" у Тршићу јесу путокази на путу којим треба ићи - казао је министар културе отварајући манифестацију посвећену реформатору српског језика. У уметничком делу програма наступио је глумац Иван Бекјарев, а концерт су приредили Бојана и Никола Пековић са оркестром. Седмодневно саборовање у Лозници и Тршићу је у знаку обележавања седам векова Манастира Троноше, 230 година од рођења Вука Караџића и 250 година од рођења Филипа Вишњића. Током саборских дана биће изведено близу двадесетак програма, а завршна свечаност је 17. септембра на саборишту у Тршићу, када ће беседу одржати председник Србије Александар Вучић.
11.Септембар 2017.
Битка изнад облака
Битка изнад облака
103. годишњица од Гучевске битке обележена је протеклог викенда крај спомен-  костурнице на Гучеву. Програм је подразумевао протоколарно полагање венаца, обраћање представника града Лознице и председника Удружења за неговање традиције ослободилачких ратова. Предавање о Гучевској бици казивао је Милош Дејановић, аутор књиге „Битка на Гучеву 1914 - епопеја на прагу Србије". У делу културно-уметничког програма учествовали су: Милутин Ђуричић, гуслар, етно група „Лозице", Зорица Рајкова Лукић и Невена Кокановић. За све заинтересоване грађане организован је превоз са железничке станице.
07.Септембар 2017.
Усвојен ребаланс буџета
Усвојен  ребаланс буџета
Скупштина Лознице јуче је на првој седници после летње паузе, усвојила извештај о извршењу градског буџета у првој половини године и донела одлуку о његовом трећем ребалансу. У првих шест месеци у градску касу слило се 829,3 милиона динара, што је 40,6 одсто планираних годишњих прихода. То је у односу на исти период прошле године повећање за 63 милиона динара или за осам одсто. Како је објаснио Зоран Томић, начелник Одељења за финансије, расходи буџета у првих шест месеци износили су 788 милиона и град нема дугове. Одборници су, убедљивом већином били сагласни за измене И допуне програма јавног предузећа "Водовод и канализација" и јавних установа - Центра за културу, Библиотеке Вуковог завичаја, Туристичке организације града, Центра за социјални рад, предшколске "Бамби" и "УФК "Лагатор". Прихватили су одлуке о исказаној расподели добити у предузећима "Топлана", "Водовод и канализација", Наш дом" и "Лозница развој". Усвојене су измене одлуке о бесповратним; дотацијама младим брачним паровима за куповину куће са окућницом у селу и допуњене одлуке о локалним административним таксама, затим о називима улица и тргова као и уговор о обављању градског приградског превоза из пакета А И Б.
05.Септембар 2017.
Мини библиотека
Мини библиотека
У Предшколској установи „Бамби", у објекту код Музичке школе представљен је пројекат „Волим да читам књигу - не шарај и не пиши по зиду" који спроводи Удружење жена „Александрина" из Лознице. Установи и малишанима поклоњена је мини- библиотека у облику кућице од дрвета и једна клупа обојена „живим" бојама. Поред тога, у дворишту обданишта засађене су саднице дрвећа и зеленог украсног растиња. Пројекат финансира град Лозница кроз јавне радове у парнтерству са Националном службом за запошљавање.
04.Септембар 2017.
Срцем до врха
Срцем до врха
У оквиру пројекта "Срцем до врха" у сарадњи са планинарским друштвом "Гучево" из Лознице организовано је планинарење на врх Фрушке горе са волонтерима Канцеларије за младе и члановима планинарског друштва. Пројекат је финансијски подржан од стране Министарства омладине и спорта преко ресурс центра УГ "Светионик". На планинарењу је учествовало 20 младих са члановима планинарског друштва и упркос лошијим временским условима, све је прошло у одличној атмосфери. Циљ пројекта је унапређење сарадње са ПД "Гучево", да се што више младих укључи у активности планинарског друштва како би кроз планинарење имали прилику да упознају најлепше природне ресурсе наше земље.
01.Септембар 2017.
Празнична честитка
Празнична честитка

Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је упутио празничну честитку грађанима исламске вероисповести поводом четвородневног празника Курбан - Бајрама.
            - Велики празници нас увек зближавају и подсећају на трајне вредности слоге, мира и љубави. Нека нас и  овај, Курбан Бајрам, празник наде и вере у бољу будућност, подсети да заједно можемо наћи снаге и разумевања у решавању свих изазова који су пред нашом локалном заједницом и државом. Честитам празник, стоји у поруци градоначелника Лознице Видоја Петровића, која је јутрос упућена из његовог кабинета.

01.Септембар 2017.
Кренула нова школска година
Кренула нова школска година
Више од 730 ђака првака у Лозници од 1. септембра по први пут ће сести у школске клупе а на своје радне обавезе кренуће укупно 9360 основаца и средњошколаца у нашем граду. Од тога 6060 основаца и 3200 средњошколаца. Градским буџетом опредељено је 20 % средстава за образовање. Ове године издвојено је 400 милиона динара а летња пауза користила се за реконструкцију школских објеката. Септембар је месец када су породични буџети додатно оптерећени набавком школског прибора и уџбеника. Тако ће као и претходних година град финансирати набавку уџбеника за децу чији су родитељи корисници материјалног обезбеђења, за децу која су смештена у хранитељске породице као и за децу са посебним потребама.
31.Август 2017.
Превенција насиља
Превенција насиља
Пројекат „Водите љубав а не рат 2", који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије у циљу заштите репродуктивног здравља младих и превенције насиља у партнерским везама, Удружење грађана „Искра- Лозница", реализовало је у партнерству са Канцеларијама за младе града Лознице, Крупња, Малог Зворника, Осечине, Бајине Баште, Лајковца и Обреновца. Пројекат траје до краја године кроз обуку преко 2000 средњошколаца у 11 школа са циљем подизања свести о неприхватању насиља у везама, разумевању родних стереотипа и стварању нулте толеранције на насиље. Шестодневна обука завршена је доделом 20 сертификата вршњачким едукаторима на којима је да од почетка школске године стечена знања и вештине пренесу у својим школама.
30.Август 2017.
Уређење гробља у Бањи Ковиљачи
Уређење гробља у Бањи Ковиљачи
Након реорганизације четири Јавна предузећа од априла месеца, посао око уређења гробља у Бањи Ковиљачи уместо ЈП „Дирекција за управљање и развој Бање Ковиљаче", поверен је КЈП „Наш Дом". На тзв „Грабичком гробљу", на годишњем нивоу обави се у просеку  око 40 сахрана, и обзиром да тај простор има стари и нови део процена је да ће он бити попуњен за наредне две године. Зато се размишља о његовом проширењу. Ово бањско гробље тренутно је ограђено и ради се на комуналном уређењу. За сада има око 600 потписаних уговора о закупу гробних места и план је да се на том простору уради капела како би се обред сахрањивања лакше обављао. Ускоро ће ово предузеће у центру Бање Ковиљаче отворити и пословни простор где ће на једном месту грађани моћи да обаве закуп гробног места, измире своје обавезе и купе погребну опрему без одласка у Лозницу. План је и да у овом пословном простору у центру Бање Ковиљаче из властитих пластеника грађанима понуде по приступачним ценама и продају цвећа. Такође, радиће се и на електрификацији дела код гробља и увођењу видео надзора.
29.Август 2017.
Ревија кућних љубимаца
Ревија кућних љубимаца
Протеклог викенда испред Вуковог дома културе, Туристичка организација града Лознице организовала је ревију кућних љубимаца. Црвеним тепихом прошетали су мали и велики кућни љубимци на радост њихових власника и показали шта све знају и умеју. У оквиру манифестације „Ројал-пет" у Лозници, бирало се за титулу најлепшег пса и мачке. У низу догађаја које је овог лета организовала Туристичка организација, ово је био прави перформанс на радост власника кућних љубимаца. У оквиру овог догађаја организован је и пратећи програм. Малишани су могли да цртају, боје и уживају са аниматорима и маскотама.
29.Август 2017.
Међународни сајам шљиве
Међународни сајам шљиве
У Осечини је завршен 12. Међународни сајам шљиве, манифестација која се традиционално одржава последње недеље у августу. Ова привредна, туристичка културна и забавна манифестација настала је 2006. године са циљем да произвођачи представе своје производе и унапреде производњу. И ове као и претходних година, на сајму шљива учествовало је око 200  излагача из Србије и земаља региона, затим произвођачи ракије, механизације и опреме за шљиварство. Уручена су и признања. Највећем извознику суве шљиве у 2016. години, породичној фирми „Техно- Божић" из Шапца, као и фирми „Јовановић-воће" из Осечине која је проглашена за највећег произвођача суве шљиве. Њима су додељене сребрни дукат, диплома и симболично чутура са шљивовицом. Сајам је отворио председник Републике Србије Александар Вучић.
29.Август 2017.
Музичка школа из Лознице и у Крупњу
Музичка школа из Лознице и у Крупњу
Основна музичка школа "Вук Караџић" из Лознице од овог септембра имаће и своје издвојено одељење у Крупњу, па ће ученици моћи да похађају један од четири одсека и тако науче да свирају на клавиру, хармоници, гитари и виолини, пише београдски „Блиц". На сваком одсеку биће максимално по девет ученика, а колико ће тачно полазника кренути у нову школску годину знаће се после пријемног испита који се организује у просторијама крупањске ОШ "Боривоје Ж. Милојевић", где ће се одвијати и настава за будуће музичаре. Ово је први пут да се и ученицима из Крупња пружа шанса да се у свом месту музички образују.
28.Август 2017.
Реализација пројекта
Реализација пројекта
Пројекат „Еко-град" ће бити финансиран од стране Министарства омладине и спорта са 300.000,00 динара. У питању је еколошки пројекат написан од стране запослених у Канцеларији за младе. Циљ овог пројекта је едукација младих на тему заштите животне средине као и промоција вредности садње дрвећа. Пројекат се састоји од три активности, садње 200 стабала на територији града Лознице и шире, затим едукација младих на тему заштите животне средине као и организација едукативне екскурзије у природни резерват „Засавицa". Циљ ексkурзије је да се млади упознају са биљним и животињским светом у резервату и да се прикупе подаци као пример добре праксе који би се могли пренети и на град Лозницу. Такође, битно је упознати младе о важности чистоће река а о свему томе ће им више информација дати стручњаци запослени у том резервату. Запосленима у  Канцеларији за младе је један од приоритета да омладину усмери на спорт и екологију, пошто су то главне теме не само у Србији него и у Европи.
24.Август 2017.
Књига о епископу
Књига о епископу
У амфитеатру лозничке Цркве Покрова Пресвете Богородице синоћ је представљана монографија "Лаврентије, празник светлости тихе" аутора Љубомира Ранковића. Скуп је организовао Град Лозница заједно са Црквеном општином лозничком поводом обележавања пола века архијереске службе епископа шабачког Лаврентија. У име домаћина и суорганизатора свечаности градоначелник Видоје Петровић је рекао да му је част да пренесе најлепше жеље његовој светости поводом 50. годишњице светосавског доприноса животу, љубави, слози и повезивању младих из матице и дијаспоре. Да му пожели добро здравље, да остане дуговечна, жива приповесна инспирација духовности и побожности. Јер, како је истакао „ваља нама из његове књиге живота, и уз његов благослов и савете, још пуно учити и научити, још пуно обавеза реализовати". - Још од 1966. године заједно сам са владиком Лаврентијем, био ми је професор и разредни старешина у Манастиру Крка. Сведок сам када је дошао телеграм од Патријаршије да је изабран за викарног епископа у Београду, али и многих каснијих значајних догађаја током његовог владичанства. Ова књига је започета пре 50 година а изашла је када обележавамо велики и значајан јубилеј - рекао је доктор Љубомир Ранковић. Епископ шабачки Лаврентије је у изјави захвалности  за свој допринос духовито истакао: Када говорим о мом владичанству, да су само шеве певале 50 година не би било лако, али бог ми је дао здравље и ја сам више него благодаран - казао је владика Лаврентије.
23.Август 2017.
Уређење парка
Уређење парка
Након реорганизације Јавних предузећа у Лозници, уређење бањског парка на око 20 хектара преузело је КЈП „Наш Дом". У парку су настављене све активности које је некада имало ЈП „Дирекција за управљање и развој Бања Ковиљача". Оно што предстоји у наредном периоду у бањском парку јесте замена летњег са јесењим расадом цвећа. То ће се урадити из сопствене производње из цвећаре КЈП „Наш Дом", које ће попунити површину од 1259 квадрата. Наставиће се радови на кошењу као и остали сезонски послови.
23.Август 2017.
Бренд лидер Југоисточне Европе
Бренд лидер Југоисточне Европе
Према одлуци стручног колегијума седме Бизнис конференције „Туристичко тржиште Југоисточне Европе - СЕЕТ 2017", Специјална болница за рехабилитацију „Бања Ковиљача", је и ове године као и претходне добила високо признање- бренд лидер Југоисточне Европе у области медицинског и велнес туризма. Награда се додељује за постављање нових стандарда у конкуренцији целог туристичког тржишта Југоисточне Европе кроз организациону и оперативну изврсност, континуиране инвестиције и иновације, мултидисциплинарност садржаја и услуге највишег квалитета. Додељује се на основу низа стандардизованих критеријума а они подразумевају иновативност, висок степен тржишне препознатљивости и позиционирања аутентичног производа. Награда се додељује тринаест година у циљу афирмације најистакнутијих компанија и институција, појединаца и медија који континуираним, позитивним развојем и иновативним стратегијама постављају више стандарде, унапређују тржиште и дају допринос у популаризацији привредног потенцијала и креирања конкретног тржишног имиџа региона. Награда ће бити уручена директору Специјалне болнице Александру Јокићу крајем септембра у Београду.
22.Август 2017.
Грађани у саобраћају
Грађани у саобраћају

У току је реализација пројекта истраживање ставова учесника у саобраћају, коју за потребе Агенције за безбедност саобраћаја реализују МХМ-пројект д.о.о. и Факултет техничких наука Нови Сад. Досадашња истраживања на овом пољу су показала да већина учесника у саобраћају зна да је одређено понашање у саобраћају небезбедно или законски недозвољено, али има погрешан став о томе. Због тога је важно истражити ставове становништва и уочити које су области најургентније, када је у питању превентивно деловање  и промена свести становника о значају безбедног учешћа у саобраћају. Стога вас молимо да и преко нашег сајта пружите подршку и узмете активно учешће у овом истраживању.

Online Упитник је доступан путем следећег линка:
https://goo.gl/forms/ok65SAAI1mWDrnUp1

22.Август 2017.
Свети Нектарије Егински
Свети Нектарије Егински
Поводом седам векова манастира Троноше у овој светињи прослављен је велики хришћански празник Преображење Господње. Том приликом у храму је био изложен део моштију грчког Свеца Нектарија Егинског кога поштују православци и други верници. Велики број верника окупио се од раног јутра у манастиру где су могли да целивају део моштију овог свеца које су касније пренете у цркву на Саборишту у Тршићу где је служен акатив Светом Нектарију и одржано предавање у част овог свеца.
21.Август 2017.
Пријем за епископа
Пријем за епископа
Јубилеј „Седам векова Троноше" је велики догађај у Јадру и Српској православној цркви због којег ће ускоро и његова светост Патријарх Иринеј посетити овај крај и своју молитву придружити нашим у овом манастиру када у календару наше цркве под 17. септембром буде инаугурисан датум Светог Стефана Јадранина Јовановића. То је данас на пријему код градоначелника Лознице Видоја Петровића рекао епископ Шабачки Лаврентије који уз јубилеј манастира слави свој полувековни архијерејски стаж. - Троноша је кула светиња, она је светлост која је у мраку ропства окупљала српску сиротињу, као што пламена свећа окупља лептирове. Спасавала је многе душе у судбоносним данима прошлости. Седам дана је велико време када је човек у невољи а камоли седам векова у којима је остало много тешких животних искушења српског народа. Благодарни смо Господу и осећамо велики пијетет према прецима нашим који су све то осетили и животима платили а нама оставили слободу, веру и поштење. Троноша нас је данас окупила као љубав према светињама и прошлости јер је допринела да се душе народа очувају, засветле и да будемо пример осталима око нас као што су преци наши били. Тим речима његоиво преосвештенство још једном је исказало захвалу овом поднебљу, где је провело своје рано ретињство и школовање. Према речима градоначелника Лознице Видоја Петровића, овде је данас представљен цео приграмски сасдржај велике свечаности Троноше која се поклапа са Вуковим сабором и отварањем научног центра у Тршићу и којој ће поред великих црквених великодостојника присуствовати и високи државни званичници. Честитајући епископу педесетогодишњицу плодне мисије градоначелник је захвалио његовом преосвештенству на снажној подршци коју је Лозница имала од епархије и њега лично.
21.Август 2017.
Улагање у образовање
Улагање у образовање
Град Лозница и ове године за образовање у буџету за 2017. годину определио је 408 милиона динара, што је 18, 3% укупног буџета. Од ове своте за капитална улагања и реконструкцију школских објеката у овој години издвојено је 20 милиона динара, изјавио је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. - За град Лозницу образовање је приоритет и сваке године се из буџета издвајају значајна финансијска средства а такође се обезбеђују средства и са републичког нивоа. Додељују се ђачке и студентске стипендије, градске новчане награде, издваја се новац за едукацију наставника и сваке године летња пауза се користи за реконструкцију школских објеката, нагласио је Ђокић.
21.Август 2017.
Обележена 103. годишњица Церске битке
Обележена 103. годишњица Церске битке

Годишњица Церске битке, једне од најзначајнијих победа српске војске у Првом светском рату предвођене Степом Степановићем, као и прве савезничке победе у том рату, обележена је и ове године, на Преображење. Државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је подсетио да се окупљањем одаје почаст славним и храбрим српским војницима за које током четири дана реч повлачење није постојала и да повлачења није било, као и да је српска војска храбро одолевала надирању знатно бројнијих и јачих аустроугарских трупа. Окупљеним грађанима се обратио градоначелник Лознице Видоје Петровић који је истакао да се ова  битка није  могла избећи, „већ једноставно с витешким поносом војевати: таквим поносом због којег би неке церемоније из нашег региона морале да се угасе, а њихови промотери заћуте и  покају када славе „своје августовске олује и масовне злочине". Битка на Церу је зато, када је реч о српској војсци, била прва Балканска олимпијада антифашизма. Зар треба подсећати како се чувени Чешки пук из аустроугарске војске приклонио команди српских снага, зар не ваља истицати да овде победници нису извели ниједан ратни злочин, реако је Петровић. Венце поводом 103. годишњице код спомен - костурнице "Церска битка" у Текеришу положили су потомци церских ратника, представници власти, чланови удружења ветерана, поштоваоци историје и многи други.
            У част церским јунацима јуче је одржан осми Церски марш, посвећен војводи Живојину Мишићу током којег је око 2.000 учесника пешачило од Лознице и Шапца до Текериша трасом дугом тридесетак  километара.

18.Август 2017.
Креирај живот
Креирај живот

У  просторијама Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине, 16-17. августа 2017. године, одржана је друга обука за потенцијалне кориснике средстава „Програма подршке почетницима за започињање посла - Start up" у 2017. години у оквиру кампање „Креирај живот" Развојне агенције Србије.
Тема обуке била је „Припрема пословног плана и пословање са банкама" и обухватала следеће теме:
   1. Сврха пословног планирања,
   2. Важност израде пословног плана,
   3. Процес припреме и израде пословног плана,
   4. Сарадња са банкама.

Обуку је успешно завршило 13 полазника.
18.Август 2017.
Почео Фестивал фолклора
Почео Фестивал фолклора
На овогодишњем фестивалу фолклора у Лозници своја умећа представиће ансамбли из Бајине Баште, Јање, Угљевика, Мостара, Липничког Шора и Лознице. Наступом глумаца, фолклорнох ансамбла и народног оркестра КУД "Караџић", као и фрулаша Рада Обрадовића из Ваљева, те изложбом ликовних радова Оливере Аџић из Лознице, модном ревијом Удружења жена "Александрина", почели су пратећи програми манифестације чији домаћин је КУД "Караџић". Уз подршку градске Туристичке организације, специјални гости програма прве вечери били су чланови лименог оркестра "Фара фанфара" из Португалије, који су приредили концерт у Бањи Ковиљачи, у бањском парку поред фонтане, а потом од 21 сат на шеталишту испред Вуковод дома културе.
17.Август 2017.
Државна свечаност у Текеришу
Државна свечаност у Текеришу

Државна церемонија обележавања 103. годишњице од Церске битке биће одржана у суботу, 19. августа 2017. године са почетком у 11 часова у спомен - комплексу „Церска битка" у Текеришу. Делагацију Србије, заједно са представницима града Лознице, предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, Зоран Ђорђевић. Церемонија подразумева одавање почасти, пригодан уметнички програм и протоколарна обраћања. Крај спомен - костурнице у Текеришу венце ће, такође, положити представници Министарства одбране и Војске Србије, градова Лознице и Шапца, Општине Крупањ, као и представници бројних удружења и грађана опредељених за неговање традиција ослободичаких ратова  Србије.
            Организатори  свечаности су Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Србије , Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић" у Лозници. После државне церемоније  биће одржан културно уметнички програм Друштва српских домаћина под називом „Час историје". Други део програма посвећен великом историјском догађају наставља секод школе „Степа Степановић" у Текеришу.

17.Август 2017.
Међународни фестивал фолклора
Међународни фестивал фолклора
Град Лозница и Бања Ковиљача од 17. до 19. августа биће домаћини међународног фестивала фолклора којег организује КУД „Караџић" у сарадњи са Туристичком организацијом града Лознице и Удружењем жена „Александрина". Фестивал ће почети у четвртак, програмским садржајима у улици Јована Цвијића испред Вуковог дома културе где ће у 19 часова бити одржана модна ревија из колекције лозничког удружења жена „Александрина", реализоване у оквиру петомесечног пројекта „Равнотежа". Програм ће бити употпуњен изложбом слика лозничке сликарке из Београда Оливере Аџић, која ће на својим радовима приказати богато осликане народне ношње из свих крајева Србије а гост вечери биће и фрулаш из Ваљева Раде Обрадовић. Прве фестивалске вечери најављен је и концерт португалског оркестра „Фара Фанфара".
16.Август 2017.
Трајна подршка селу
  Трајна подршка селу
Ради подстицаја развоја руралних средина, подмлађивање села кроз повећање наталитета као предуслова за покретање привредних активности Град Лозница је у 2016. години обезбедио пет милиона динара као бесповратну помоћ младим брачним паровима који желе да живе на селу. Скупштина града донела је одлуку да им се одобре бесповратна новчана средства за куповину сеоске куће са окућницом до 50 ари. Тим поводом  Градско веће Лознице је 12. децембра 2016. године донело одлуку о расписивању јавног позива за куповину сеоских кућа са окућницом. Maда је владало велико интересовање у првом кругу овог пакета који има значај трајне активности града на њега се, са комплетном документацијом, јавило  четири породице при чему две нису испуњавале услове па су само две оствариле право да добију по милион динара што им омогућава да реше своје стамбено питање и започну нови, лепши живот, наводи се у информацији из Секретаријата Градског већа. Из ове градске службе потврдили су вест да  за 2017. годину град Лозница планира да издвоји још шест милиона динара за исту намену.  Према њиховим сазнањима код доделе ове врсте помоћи, и ове године, приоритет ће имати просветни и здравствени радници, пољопривредни инжењери и техничари као и ветеринари јер су те професије најпотребније у сеоском подручју.
15.Август 2017.
Посета из Француске
Посета из Француске
Градоначелник Лознице Видоје Петровић јуче је са сарадницима примио Живку Парк (32), посланицу Народне скупштине Републике Француске. У срдачном и отвореном разговору размењена су парламентарна искуства и исказано јединствено залагање за проширење обостране сарадње. Госпођа Парк је кандидат за председницу Одбора за француско - српске односе и то ће бити још један од мотива да се ова сарадња директно унапреди и са градском скупштином Лознице. Ова млада дама постала је француска држављанка 1999. године, а тачно 18 година касније, као кандидаткиња странке Република у покрету (REM) изабрана је за посланицу Народне скупштине Републике Француске.
14.Август 2017.
Моточашће 2017
Моточашће 2017
Више стотина љубитељa двоточкаша из целе Србије, земаља региона и других делова Европе oкупила је и овог августа мотористичка ревија „Моточашће. Стигли су у подрињску лепотицу мотоциклисти из Аустрије, Немачке, Словеније, Мађарске, Хрватске и БиХ. Бајкери су „змајеве" провозали од Бање Ковиљаче до Лознице и назад до кампа где се одржавају бајкерска спортска надметања, а у вечерњим сатима рок концерти. Прве вечери на сцени су се представили састави "Авалок", и „Урбан експиријенс" из Лознице, као и „Ватрена вода" из Панчева, док је за суботу одржан концерт бендова „Кросроуд" (Лозница), „Ватрена вода" (Панчево) и „Меџик буш" из Београда.
14.Август 2017.
Тројка из блока
Тројка из блока
Хуманитарним кошаркашким турниром у шутирању тројки "Тројка из блока" протеклог викенда је у хали УФК "Лагатор" обележен Дан младих. Турнир је у сарадњи са лозничком Канцеларијом за младе и уз подршку града Лознице организовала хуманитарна организација ''Срби за Србе''. Градска управа подржала је одржавање турнира у склопу обележавања Дана младих, а члан Градског већа Ненад Радић рекао је да Лозница придаје много значаја и младима и спорту и да издваја доста новца из буџета у те сврхе. - Ово је већ традиционална манифестација и има хуманитарни карактер па је град Лозница подржава, као што пружа подршку и свим другим сличним догађајима, а наставиће тако и убудуће - рекао је Радић, у Градском већу задужен за спорт. ''Тројка из блока'' досада је окупила више од 12 хиљада људи у осам земаља, а расејање, од Канаде до Немачке и Швајцарске сакупља на турнирима новац за исте породице за које се он прикупља и у отаџбини.
08.Август 2017.
Књижевно вече
Књижевно вече
У среду, 9. августа, са почетком у 20.00 часова, у Библиотеци Вуковог завичаја одржаће се књижевно вече са нашом суграђанком, Браниславом Бранком Илић. 
            Бранка је годинама уназад глумица Позоришта КУД "Караџић", позната и препознатљива по својим многобројним улогама. Њен глас је један од најлепших женских гласова у нашем граду, са најчистијим акцентима и беспрекорном дикцијом, без ког је немогуће замислити многобројне културне програме.
            На вечери у Библиотеци под називом " Уметност, моје друго ја!" уз Бранку ћемо се присетити значајних догађаја из њеног уметничког живота, њених улога, омиљених стихова и свега онога што је обележило једну изузетну уметничку каријеру ове познате лозничанке.
07.Август 2017.
Трубачи најавили регату
Трубачи најавили регату
Концертом трубачког оркестра Драгана Павловића из Гуче, испред Вуковог дома културе свечано најављен почетак 13. дринске регате, коју организује град Лозница у сарадњи са Малим Зворником и Зворником у Републици Српској. На стази дугој двадесетак километара наступило је преко 200 пловила са око 1.500 учесника. Организатори „Дринске регате" још једном су успели да окупе велики број заљубљеника у реку, пловидбу и добро дружење. Било је ту различитих пловила, од гумених, ручно рађених до наменских чамаца за речну пловидбу уз музику, а на појединим пловилима и роштиљ. На Жићиној плажи у Бањи Ковиљачи приређен је пригодан програм, свирале су "Драгачевске трупе", а за све учеснике регате традиционално је припремљен и војнички пасуљ.
04.Август 2017.
У суботу сви на регати
У суботу сви на регату

Традиционална Дринска регата у организацији града Лознице и под покровитељством суседа из Зворника и Малог Зворника у суботу ће бити одржана  13. пут. Старт је у Малом Зворнику, у 10 часова а учесници се могу пријављивати већ од осам сати. - Бринемо се и о природи па ће учесници добити одговарајуће кесе за отпатке које ће на циљу регате одложити на одређено место, а комунално предузеће ће их уклонити. На Жићиној плажи приредићемо пригодан програм, свираће трубачки оркестар из Гуче, а за учеснике регате биће традиционално припремљен и војнички пасуљ - каже члан Градског већа у Лозници Мирослав Радуловић.
            Ових дана уређени су прилаз Жићиној плажи и сама плажа  а помоћник градоначелника Дејан Сталовић каже да регата Лозници доноси много  и у маркетиншком и у финансијском смислу  јер је Ковиљача овог лете  пуна гостију. Финансијска корист огледа се у томе што је у Бањи Ковиљачи тешко наћи слободно место, смештајни капацитети су попуњени - рекао је Сталовић.

02.Август 2017.
Куће за осам породица
Куће за осам породица
У оквиру другог подпројекта регионалног програма стамбеног збрињавања у Републици Србији град Лозница добио је могућност да стамбено обезбеди избегличке породице кроз изградњу монтажних кућа. За осам породица које до сада нису имале могућност да се стамбено обезбеде урађене су нове монтажне куће, за које су јуче у Градској управи Лознице уручени кључеви. Ради се о кућама које су урађене на парцелама чији су власници управо те, избегличке породице, а квадратура кућа је различита и  зависи од броја чланова сваког домаћинства. Локацијске услове, грађевинску дозволу и сву осталу документацију која је потребна за изградњу кућа, као и неопходне прикључке обезбедиле су саме породице. Град није имао финансијског учешћа, осим што је допринео изради пројекта у оквиру овог Програма стамбеног збрињавања. На тај начин су, како је објаснио заменик градоначелника доктор Радован Дивнић, омогућили да се стамбено обезбеди осам избегличких породица које живе на територији града.
31.Јул 2017.
Силазне рампе су превентива
Високе дневне температуре  на територији града Лознице које се од данас најављују у интервалу од 37 до 40 степени могле би имати негативан утицај на здравље и живот људи а могу бити и потенцвијална опасност  за појаву пожара.  Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници већ је дао упутства јавним предузећима и установама да за потребе грађана у селима горњег Јадра изграде силазне рампе ка реци  Јадар за употребу у случају суше, при напајању сточних грла или за друге потребе. На то је данас подсетио помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, наводећи да су две навозне рампе изграђене у Великом Селу, две у Брадићу  а данас ће једна бити завршена у Цикотама, на реци Раковици. Он је рекао да је према закључку Градског штаба за ванредне ситуације и Дом здравља у Лозници добио задатак да серијом медијских оглашавања саопштава како да се понашају грађани у данима високих температура, са обавезом увођења у посао већег броја патронажних екипа и санитетских интервенција. Две цистерне са пијаћом водом су према информацији из предузећа Водовод и канализација доступне на местима где је у граду највећа концентрација људи - пре подне на Зеленој пијаци , а поподне иза старог дела Градске управе, на градском шеталишту. Цистерне свакодневно довозе воду мештанима Зајаче и Корените, али ако буде затребало, биће доступне и за друге делове града где је отежано водоснабдевање. На снази је и даље апел да се ватра не пали на отвореном простору и да се градска пијаћа вода не расипа на заливање башта и травњака, истакао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.
26.Јул 2017.
Адресни регистар Србије
Адресни регистар Србије
Министарство државне управе и локалне самоуправе је, поучено добром сарадњом на пројекту електронске управе, и овог пута изабрало територију града Лознице за први град у Републици у коме ће се имплементирати пројекат ажурирања адресног регистра. Тим поводом је јуче градоначелник Видоје Петровић са сарадницима одржао радни састанак са представницима кабинета председнице Владе, представницима ЈП Поште Србије, Републичког геодетског завода, представницима подручног одељења Републичког завода за статистику из Шапца, ПС Лознице, Сталне конференције градова и општина и Градске управе Лознице. Реч је о започетој активности у целој Србији чији је циљ унапређење и ажурирање адресног регистра и регистра просторних јединица, као и смањења административних обавеза у области одређивања имена улица на територији насељених места. Сам поступак унапређења и ажурирања адресног регистра спроводиће се кроз елаборат уличног система и елаборат нумерације и пренумерације кућних бројева. Како је реч о великом и одговорном послу, који ће се одвијати у континуитету и у више фаза разраде по насељеним местима, формирана је Радна група у коју су поред представника Градске управе, Градског већа, Скупштинског тела за утврђивање назива улица и тргова, укључени представници службе за Катастар непокретности, Поште, Полицијске станице и подручног одељења Републичког завода за статистику. Задатак радне групе је да активном улогом и сарадњом са Кординационим радним телом Владе Србије допринесе благовременом ажурирању адресног регистра у којем ће свака улица у насељеним местима добити свој назив и сваки објекат кућни број.
21.Јул 2017.
Булевар, обданиште, нове улице
Булевар, обданиште, нове улице
Новац који ће Лозница добити од Министарства привреде, које је после спроведених поступака јавних набавки остварило уштеду од 17,5 милиона динара, биће употребљен за идејно решење, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење реконструкције Булевара Доситеја Обрадовића, од Улице Слободана Пенезића до Улице Владислава Броњевског. Реч је о саобраћајници са дуплим тракама која пролази кроз центар града, а Лозници је за ту намену одвојено милион и 260 хиљада динара. - Други пројекат са којим смо конкурисали код Министарства привреде је доградња обданишта "Бамби". И поред новог вртића на Лагатору, које прима око 300 малишана, на листи чекања остало је око 230 деце. За доградњу објекта у близини музичке школе потребно је око 68 милиона динара и са тим пројектом смо прошли код Министарства привреде. Оно ће финансирати 40 одсто, а остатак буџет града - каже за "Блиц" Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника. Од истог министарства Лозничани очекују одговор и за пројекат уређења Железничке улице, од шабачког пута до Улице Луке Стевића, чија је предрачунска вредност 25 милиона динара. Ђокић додаје да се и за комплетну реконструкцију Улице Светог Саве такође очекује подршка, а вредност те инвестиције је око 78 милиона динара. - Канцеларија за јавна улагања одобрила нам је 14,5 милиона динара за реконструкцију амбуланте у Лешници, као и 11 милиона за сређивање крова и столарије у ОШ "Анта Богићевић", док је Министарство здравља конкурисало код ове канцеларије са пројектом надоградње интерног одељења у лозничкој Општој болници и то вреди око 80 милиона динара, као и за њену котларницу - каже Ђокић.
20.Јул 2017.
Новац и за Лозницу
Новац и за Лозницу

Међу осам локалних самоуправа којима ће Министарство привреде расподелити уштеђених 17,5 милиона динара налази се и Лозница, објавиле су Лозничке новости.
            Министарство привреде је, после спроведеног поступка јавних набавки и остварених уштеда, одлучило да у овој години подржи додатних осам локалних самоуправа у изради пројектно - техничке документације за изградњу и унапређење индустријских и пословних зона, инкубатора и кластера, обнављање браунфилд локација, као и развијање саобраћајне и комуналне инфраструктуре. Поред Лознице биће подржани и Коцељева, Бач, Тутин, Голубац, Житорађа, Ћуприја и Власотинце. Ову подршку локалним самоуправама у припреми инфраструктурних пројеката министарство спроводи као део Програма подстицања регионалног и локалног развоја у оквиру којег ове године већ суфинасира израду пројектно-техничке документације у 40 општина и градова.
            У зависности од степена развијености локалне самоуправе, министарство суфинансира одређени проценат укупних трошкова израде пројектно-техничке документације, док су градови и општине у обавези да финансирају преосталу вредност, саопштило је Министарство привреде.

19.Јул 2017.
Имиџ безбедног саобраћаја

У циљу подизања нивоа безбедности данас је у Градској управи Лознице одржан  радни састанак са представницима општина Крупањ, Љубовија и Мали Зворник. Поред градоначелника Лознице Видоја Петровића, као домаћина, овом скупу присуствовали су начелник Полицијске управе Шабац, начелници и командири полицијских станица у Лозници, Љубовији, Малом Зворнику и Крупњу, председник Основног суда, председник Прекршајног суда, Основни  јавни тужилац, председник Савета за безбедност у Скупштини града, представници Градске управе и Института „Ватаком" који су одржали презентацију система за напредну аутоматску детекцију безбедности учесника у саобраћају.
            Једногласно је оцењено да систем оваквог видео надзора има велики превентивни ефекат у свим сегментима безбедности као недељивог система у најширем смислу речи, нарочито у градовима  и општинама које се налазе у пограничном подручју. Овом презентацијом представљена су техничка унапређења која поред контроле у саобраћају доприносе превенцији, економичности и ефикасности у управним поступцима, како локалних самоуправа тако и судских органа.
            Закључено је да све локалне самоуправе у сарадњи са  Полицијском управом и полицијским станицама у својим срединама формирају своје оперативне радне групе које ће дефинисати пројектни задатак и учествовати у изради пројектне документације. Јединице локалне самоуправе ће за овај пројекат обезбедити средства за финансирање што ће бити дефинисано oдлуком о буџету.

19.Јул 2017.
Расподела новчаних средстава локалним самоуправама
Расподела новчаних средстава локалним самоуправама

Међу осам локалних самоуправа којима ће Министарство привреде расподелити уштеђених 17,5 милиона динара налази се и град Лозница.
            Министарство привреде је, после спроведеног поступка јавних набавки и остварених уштеда, одлучило да у овој години подржи додатних осам локалних самоуправа у изради пројектно-техничке документације за изградњу и унапређење индустријских и пословних зона, инкубатора и кластера, обнављање браунфилд локација, као и развијање саобраћајне и комуналне инфраструктуре. Поред Лознице биће подржани и Коцељева, Бач, Тутин, Голубац, Житорађа, Ћуприја и Власотинце. Ову подршку локалним самоуправама у припреми инфраструктурних пројеката министарство спроводи као део Програма подстицања регионалног и локалног развоја у оквиру којег ове године већ суфинансира израду пројектно-техничке документације у 40 општина и градова.
            У зависности од степена развијености локалне самоуправе, министарство суфинансира одређени проценат укупних трошкова израде пројектно-техничке документације, док су градови и општине у обавези да финансирају преосталу вредност, саопштило је  Министарство привреде.

17.Јул 2017.
Дијалог са грађевинцима
 

У оквиру успостављања праксе одржавања сатстанака са привредницима нашег града, по гранском принципу, данас је одржан састанак са представницима грађевнских предузећа Лознице. Ово је била прилика да градоначелник и руководство града упознају присутне грађевинаре о активностима које спроводе град и Градска управа у погледу израде урбанистичких планова, комуналног опремања градског грађевинског земљишта и функционисања електронског издавања градских грађевинских дозвола. Представници грађевинских предузећа су изразили задовољство због унапређења поменутих активности али су истовремено отворили и нека нова питања која им у овом моменту стварају одређене тешкоће.

      Закључак је да ће у сваком конкретном случају, надлежни органи Градске управе реаговати и заједничким радом доћи до решења. Једногласно је прихваћена иницијатива руководства града да ученике и студенте који су се стипендирали из буџета и за које град финансира спровођење стручне праксе упошљавају локалне грађевинске фирме. Ово је још један од начина којим се ствара могућност поврaтка наших студената у наш град. Била је то прилика да се учесници скупа позову на што активније укључивање у јавне расправе и увиде у процесу израде планских докумената.

17.Јул 2017.
Пет награда стигло у Лозницу
 

Признање "Капетан Миша Анастасијевић" уручена су у Ваљеву предузећима и појединцима за допринос развоју Колубарског и Мачванског округа, као и Србије у целини. Међу 17 добитника је   Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице  за допринос развоју Лознице, "ЕП Белт" Лозница за стратегију развоја,  "Пејак Хандел" Бања Ковиљача је признање уручено  као најбољем партенру, ГП "Опек" Лозница за квалитет производа и услуга а фирми  "Нелли" Лозница за најдинамичнији развој. Награда "Капетан Миша Анастасијевић" је годишња награда која се додељује најуспешнијим појединцима, предузетницима и институцијама за све регионе у Србији у оквиру пројекта "Пут ка врху" чији је циљ да подстиче и афирмише предузетништво у Србији, а који реализују Универзитет у Новом Саду и Медиа Инвент, уз помоћ Привредне коморе Војводине и регионалних привредних комора.

13.Јул 2017.
Паљење лила
Паљење лила
Лозничка црква организовала је традиционално паљење лила уочи Петровдана, а за најмлађе суграђане обезбедила је 200 бесплатних лила, направљене од трешњине коре. У порти Цркве Покрова Пресвете Богородице, пригодан програм приредили су чланови КУД „Караџић" из Лознице и гости из Аустралије, чланови КУД „Карађорђе" из Сиднеја. Група од двадесетак наших људи, која живи и ради у Сиднеју, на турнеји је по Србији и Републици Српској, а пре Лознице посетили су Бијељину. Уз промоцију српског фолклора, ово друштво се бави и хуманитарним радом, па је тако обезбедило помоћ за народне кухиње на Косову и Метохији, као и за домове деце без родитељског старања. Велики број Лозничана поздравио је је госте бурним аплаузом а потом је уследило традиционално паљење лила.
12.Јул 2017.
Школа рок гитаре
Школа рок гитаре
Двадесетак полазника Школе рок гитаре, коју при лозничком Центру за културу води Јован Ивановић, окупило се на Гучеву на седмодневном кампу како би употпунили своја свирачка умећа и разменили искуства са старијим и афирмисаним музичарима. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника рекао је да полазници користе сваки тренутак да усаврше своја знања на гитари и стекну нова искуства. - Они чине и прве кораке у тонском студију, уче да компонују и да користе ове електронске инструменте. Овај камп ја прави пример борбе против шунда и кича у музици. Кроз њега су прошле на стотине младих талената који су научили да свирају а неки се  усавршавају у иностранству. Наш град је препознатљив на музичкој мапи Србије када је у питању овај инструмент,  финансијски подржава овај камп а млади треба да знају да стојимо иза њих и иза свих њихових активности који имају за циљ стварање формалног и неформалног образовања. Желимо да младе укључимо у све сфере друштвеног живота и да они буду видљивији део друштва. Мали број градова у Србији се на овако озбиљан начин односе према младима као што је то Лозница, нагласио је Ђокић.
12.Јул 2017.
Асфалтиран пут до Гучева
Асфалтиран пут до Гучева
Асфалтирање пута у дужини од 9,8 километара, од скретања код Специјалне болнице за рехабилитацију  до спомен-костурнице на Гучеву, завршено је, рекао је Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице.- У наредним данима ће се радити сређивање банкина, постављање вертикалне саобраћајне сигнализације и одбојне ограде на местима где је то предвиђено. Извођачи радова очекују да све то буде завршено до краја месеца, чиме би пројекат био у потпуности реализован - истакао је Сталовић. До Гучева се до сада стизало уским путем, по лошем коловозу, а реконструисана саобраћајница имаће најмању ширину од четири метра, заштитне ограде, потпорне зидове на критичним местима где прете клизишта и одрони, проширења за мимоилажење возила и системе за одводњавање. Радове финансира држава, изводи их ПЗП ''Ваљево'', а њихова укупна вредност је око 85 милиона динара.
11.Јул 2017.
Дринска регата
Дринска регата
13. по реду међународна регата „Дрина је само једна" биће одржана 5. августа са стартом у Малом Зворнику и циљем на чувеној Жићиној плажи у Бањи Ковиљачи. Као и претходних година, и ове године је организатор град Лозница а покровитељи су општина Мали Зворник, град Зворник из Републике Српске и МЗ Бања Ковиљача. Старт регате је у 10 а циљ око 14 часова на Жићиној плажи у Бањи Ковиљачи. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника истакао је да оно на чему је град Лозница претходних година инсистирао јесте чињеница да ће се посебна пажња обратити на безбедност свих учесника регате. - И ове године имаћемо  добру сарадњу са пограничном, саобраћајном полицијом, Домом здравља, професионалним рониоцима и свим другим службама које ће учинити да спуст протекне мирно и безбедно на задовољство свих учесника али и организатора. Посебна пажња ће се посветити и питању екологије по чему је овај крај познат. Сви учесници ће добити одговарајуће поклоне, постоје правила регате којих треба да се придржавају а на циљу ће бити послужен традиционални војнички пасуљ за све учеснике и госте регате, рекао је Сталовић. У сарадњи са Туристичком организацијом града Лознице биће приређен традиционални културно- уметнички програм. Обезбеђен је и превоз аутобусима са поласцима у 8 и 8 и 30 часова са станице на Воћару и Бањи Ковиљачи, а сви они који имају чамце а немају превоз до Малог Зворника треба да се јаве МЗ Бања Ковиљача а они ће у сарадњи са Организационим одбором обезбедити превоз.
11.Јул 2017.
Информација са Градског штаба за ванредне ситуацицје
Информација са Градског штаба за ванредне ситуацицје

Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници по препуруци Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије формирао је оперативни тим за  активности у време екстремно високих температура током лета. Јавности се упућује апел о забрани паљења ватре на отвореном простору, на пољопривредним поседима или у близини шумских парцела. На локалитетима где је  веће присуство грађана биће постављемне две цистерне са пијаћом водом: од 8 до 11 часова код нове зелене пијаце, а од 18 до 21 час у улици Јована Цвијића, иза старог дела Градске управе. У низу мера и активности је обавеза да се омогући несметани прилаз механизације водотоковима  Јадра, Цернице, Криваје, Корените и Жеравије. Ту ће се формирати мањи базени за техничку воду неопходну за подручја где може доћи до прекида редовног водоснабдевања. Зато је на снази  апел за рационалну потрошњу воде у домаћинствима што је у надлежности инспекцијске службе, Комуналне полиције и јавног предузећа „Водовод и канализација". У данима високих температура лознички Дом здравља мора појачати број патронажних екипа које треба да допринесу здрављу грађана, наводи се у мерама и активностима оперативног тима Градског штаба за ванредне ситуације.
            Градски  штаб за ванредне ситуације је прихватио информацију о водоснабдевању целе територије града у летњем периоду.  Примарни цевовод ка Зајачи је завршен, одвијају се послови на секундарној мрежи и резервоару, саопштено је из лозничког Водовода. Овај дистрибутер  је задужен и за противпожарну воду са 150 хидраната који су у сталној провери исправности. Прихваћен је извештај са оперативним мерама заштите и спасавања од шумских пожара који је представила Ватрогасно спасилачка јединица из Лознице са закључком да се настави контрола проходности шумских путева на приватним и државним поседима и омогући несметано кретање модернизованих ватрогасних камиона.

07.Јул 2017.
Омладински волонтерски пројекти
Омладински волонтерски пројекти
У просторијама Омладинског центра одржана је конференција за медије поводом почетка конкурса за финансирање омладинских волонтерских пројеката у циљу подстицања активизма и волонтирања младих у оквиру програма „Млади су закон" који финансира Министарство омладине и спорта. Конкурс је намењен креативним младим људима који кроз активно учешће и волонтерско ангажовање желе да у својој локалној средини направе промене из различитих области. На конкурс се могу пријавити удружења младих и неформалне омладинске групе састављене од најмање пет чланова, као што су ђачки или студентски парламенти, разне омладинске секције и друге групе младих са територије Мачванског и Колубарског округа. Неформалне омладинске групе морају имати минимум једну пунолетну особу. Предложени омладински волонтерски пројекти би требало да буду спроведени у периоду од 12. августа до 31. октобра 2017. године. Вредност једног  пројекта може износити између 30 и 100 хиљада динара.
06.Јул 2017.
13. регата 5. августа
Тринеста Дринска регата у организацији града Лознице биће одржана у суботу, 5. августа, саопштено је из Одбора за обележавање ове туристичко рекреативне манифестације. Старт је у 10 часова са Дринског кеја у Малом Зворнику а завршница у Бањи Ковиљачи, на популарном купалишту Жићина плажа у 14 часова. Раније регате су имале по неписаном правилу увек око 250 чамаца и пловила на којим је било више од хиљаду учесника, каже Дејан Сталовић, помоћник градоначелника, подсећајући да су у току организационе припреме са покровитељима регате из Зворника, Малог Зворника и  Бање Ковиљаче. Они ће се, поред осталог, старати за промоцију туризма, безбедну пловидбу дуж трасе од 19 километара и уређење прилаза плажи. Рачуна се на подршку јавних предузећа Лозница развој, Наш дом, Туристичке организације града, медија и аматера.
03.Јул 2017.
Књижевно вече
Књижевно вече

Библиотека Вуковог завичаја у четвртак, 6. јула организује промоцију новог романа Јелене Бачић Алимпић „Нигде нема те".

Позната списатељица, ауторка данас најчитанијих романа на српском језику, представиће своју нову књигу  проткану најдубљим емоцијама и моралним дилемама.

Испричан у првом лицу, нови роман доноси причу о Изабели Месини, паметној девојци пуној саосећања из малог сицилијанског села, која се пријављује за болничарку Црвеног крста како би побегла из куће своје мајке. У вихору страдања Првог светског рата, многи рањеници проћи ће кроз спретне Изабелине руке у малој пољској болници на Доломитима. Једног дана ту довозе Марка, ратног извештача из Србије који је тешко рањен и Изабела добија задатак да се након операције стара о њему. Иако странци, они ће се разумети без много речи. Мада знају да је њихова веза осуђена на пропаст, љубав ће бити јача од свих правила и ограничења.

03.Јул 2017.
Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи
Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи
У оквиру пројекта "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" у  Омладинском центру одржана је обука за представнике локалних самоуправа малозворничке и крупањске општине као и Града Лознице. Пројекат финансира Цоунцил оф Еуропе, Министарство државне управе и локалне самоуправе и СКГО, а циљ обуке је да локалне самоуправе постану поуздан сервис грађана, буду подршка развоју привреде и да се оспособе за континуиран развој у складу са начелима добре управе.
29.Јун 2017.
Научни час о Троноши
Град Лозница и Центар за културу "Вук Караџић", организовали су у лозничкој Гимназији "Вук Караџић на Видовдан научни скуп "Седам векова манастира Троноше", на којем су говорили академик Светислав Божић, професори.др Стеван Станковић, др Војислав Јелић и протођакон Љубомир Ранковић. Академик Светислав Божић, композитор духовне музике, пореклом Лозничанин, говорио је о српској духовној музици, свом стваралаштву, али и непрекидној вези са родним крајем. - Троноша се као дом богопознања огласила век после Хиландара а у часу Ваведења. Уморила се од историје, идеологија, истина и пролазника који су сматрали своје смртне часове непролазним. Да смо слушали све текстове и молитве, све напеве који се свакога дана и ноћи изговарају под њеним сводом, можда би избегли многе тешке часове и искушења.  Троноша је веома озбиљно енергетско духовно поље које емитује гласове и симболе, она је исто што и Хиландар на Светој Гори, слави исту славу - рекао је Божић. - Као географ и као Цвијићевац, сматрам да уз овог светског научника, Вук Караџић и Троноша чине свето тројство, нешто што Јадар има само једном у милиенијуму, једном од постанка до краја света. Вук, Цвијић и Троноша, три су синонима Јадра, непоновљива у времену и простору. Можемо да направимо данас већу цркву од Троноше али значајнију никада нећемо направити - рекао је професор Стеван Станковић. Професор Војислав Јелић, доскорашњи декан Филозофског факултета, који је, иначе, завршио богословију, одржао је предавање о Доситеју, Вуку и Мокрањцу, као најзначајнијим чуварима српксе баштине, а протођакон Љубомир Ранковић, уредник Гласа цркве, своје излагање посветио је архимандриту троношког манастира Стефану Јовановићу, који је био архимандрит у време када је и Вук боравио у Троноши. У пригодном делу програма учествовала је певачка етно-група "Лозице", док је централна манифестација обележавања седам векова манастира Троноше најављена за 16. и 17. септембар.
28.Јун 2017.
Видовданско песничко причешће
Књижевна заједница Удружења књижевника Србије "Вук Стефановић Караџић" из Лознице, чланови књижевног клуба КУД "Караџић" и лозничка Црквена општина, приредили су традиционално Видовданско песничко причешће, манифестацију која се одвија по угледу на програм који се истовремено одржава у Грачаници. У порти Цркве Покрова Пресвете Богородице допринос  програму дао је и гуслар др Блажо Дошљак, док је пригодну беседу одржати протојереј ставрофор Зоран Трипић. - Косово није поље, оно није ни река, ни планина. Косово није ни земља ни вода, Косово није битка ни историја. Косово је етика једног народа, човеков пут чојства. Косово је вера, а вера је истина. То је душа једног народа, а душу још нико никоме није узео, она се носи Богу на истину. Људска јој охолост не може ништа - поручио је свештеник Трипић.
26.Јун 2017.
Светски дан борбе против кријумчарења и злоупотребе дрога
Светски дан борбе против кријумчарења и злоупотребе дрога
Тема овогодишње кампање обележавања Светског дана борбе против кријумчарења и злоупотреба дрога је „Прво саслушај". Овим слоганом наставља се са указивањем да је најпре саслушати дете или младу особу, први и основни корак који треба учинити како би им се пружила помоћ у њиховом здравом одрастању и безбедном развоју. Циљ кампање је подршка превенцији употребе дрога која је заснована на научним доказима о ефикасности, као и повећање ефективног инвестирања за добро деце и младих. У Лозници се ове године креира Локални акциони план за борбу против дрога, и то је важна активност у којој ће учествовати сви значајни актери на локалном нивоу.
26.Јун 2017.
Трим парк
Трим парк
У оквиру пројекта "Спорт-мој избор" који је финансиран од стране Министарства омладине и спорта преко Ресурс центра "Светионик", допуњене су справе у Трим парку код железничке станице у Лозници. Ово је четврта фаза пројекта "Трим парк" који је започет 2015. године и кроз 4 фазе пројекта постављено је укупно 15 справа за вежбање на отвореном као и изграђена трим стаза у дужини од 200 метара. Канцеларија за младе Лозница у наредном периоду планира отварање нових спортских терена као и игралишта за децу и децу са инвалидитетом у програму инклузије "Партиципација младих са хендикепом" који спроводи у сарадњи са Министарством омладине и спорта и локалним удружењима која се баве младима.
26.Јун 2017.
Помоћ срчаним болесницима
Представници Удружења здравствених радника са Новог Зеланда "Свети Козма и Дамјан" лозничкој Општој болници  даривали су нови модел дефибрилатора, апарата који се користи као средство прве помоћи код срчаног удара. Поклон је предао педијатар Шуман Митић из Београда, који живи у Новом Зеланду више од две деценије. Према његовим речима, Удружење здравствених радника формирано је пре пет година и редовно организује хуманитарне акције с жељом да помогне тамо где је најпотребније. - Сада је наша помоћ дошла у Лозницу, а потрудићемо се да помажемо и даље - казао је и примио захвалницу од др Тодоровића који је рекао да је то мали знак пажње. Подсећања ради, Удружење здравствених радника са Новог Зеланда прикупило је 3.300 евра за куповину дефибрилатора Интерном одељењу лозничке болнице. Акцију је премијером своје монодраме "Мудрост живљења" прошлог месеца покренула Јасна Ковачевић, када је продајом улазница сакупљено скоро 110.000 динара, а прикључили су се и неки појединци. Ова Лозничанка је са супругом др Зораном Ковачевићем, оториноларингологом лозничке болнице, дуго живела на Новом Зеланду, па је подршка тамошњих лекара и сународника била очекивана. Иначе, цена новог дефибрилатора је око пола милиона динара, тако да је сакупљено довољно новца за овај нови апарат.
22.Јун 2017.
У Лозници писац из Канаде

После боравка у тршићкој Кући писаца Лозничани су се дружили са Рејом Робертсоном, веома популарним канадским аутором и у гачерији Миће Поповића у Лозници. Центар за културу "Вук Караџић", домаћин је овом писцу чији боравак у Србији је део програма који приређује Амбасада Канаде у Београду поводом 150 година државности.

Боравак у Тршићу искористио је за рад на новом рукопису, али и за сусрете са локалним писцима и дружење са домаћинима. На јесен планира да објави нову књигу, збирку портрета песника са гитарама, студију и биографски осврт на велике северноамеричке музичаре који су били песници али и трагичне личности и који су иза себе оставили значајну музику - најавио је овогодишњи гост Куће писаца. Овај Канађанин гостоваће у Културном центру у Шапцу, а потом и у Београду.
20.Јун 2017.
Награђени најбољи ђаци
Поводом 16. јуна, Дана града Лознице данас је награђен 61. ученик основних и средњих школа. Ученици генерације и ученици који су освојили једну од прве три награде на републичким такмичењима које организује Министарство просвете свом граду су у протеклој школској години донели 52. републичке награде. Међу основним школама на подручју града Лознице најбоље резултате на републичким такмичењима из више области постигли су ученици ОШ „Анта Богићевић", а у конкуренцији средњих школа најбоља је Гимназија „Вук Караџић". За овогодишње награђивање најбољих ученика из буџета града Лознице издвојено је 445.500 динара. Уз новчане награде ученицима су подељене књиге, а ђацима генерације бесплатне пропуснице за лето на градском базену.
20.Јун 2017.
Креативни Курс Гитаре
Креативни Курс Гитаре
Креативни Курс Гитаре по други пут организовао је велики концерт на коме су учествовали полазници из 14 градова Србије. Прошле године гитаристи су по први пут у овом саставу наступали на Гитаријади у Зајечару, а овогодишњи концерт се одржао у Лозници у оквиру прославе Дана града на платоу испред Вуковог дома културе. На концерту је наступило више од 120 гитариста, који су свирали највеће рок хитове, затим jazz и bossa нова стандарде, као и најпопуларнија дела класичне музике. Гитаристи Креативног Курса поред концерта имали су организовану посету Тршићу где су посетили кућу филолога и реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, затим Етно парк и Бању Ковиљачу. Концерт се одржао уз подршку града Лознице, Туристичке организације града Лознице, Центра за културу „Вук Караџић" као и уз медијску подршку школе фотографије "Кроз објектив младих" Канцеларије за младе Лозница.
19.Јун 2017.
Две изложбе
Центар за културу „Вук Караџић" наставља серију програма из едиције „Лозничко културно лето". У уторак, 20. јуна 2017. године у 18 часова у Музеју Јадра биће отворена изложба под називом „Крстови времена", аутора Марије Шћекић Марковић, вишег кустоса етнолога - антрополога у Музеју Јадра. Тема ове изложбе је обичај постављања крстова на раскршћу, поред пута или на њиви.  То световање потиче  из паганских времена, а у Јадру се одржало и за време ропства под Османлијама, па све до друге половине 20. века. Изложбу ће отворити др Милош Матић из Етнографског музеја у Београду. Истог дана, како нас је обавестила директорка Центра за културу Снежана Нешковић Симић, у 20 часова у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић биће приређено књижевно вече истакнутог канадског књижевника Реја Робертсона, који борави у Кући писаца у Тршићу. О стваралаштву Реја Робертсона говориће Дејан Антић, уредник Издавачке куће „Карпос" и Зоран Јанковић, књижевни критичар.
19.Јун 2017.
Краљевски карневал
Краљевски карневал
Удружење грађана „Краљевски карневал" из Бање Ковиљаче, у сарадњи са Туристичком организацијом града Лознице, већ седму годину успева да донесе дух карневала у ово познато туристичко место, а да њихов рад поштују и подржавају показали су и представници Европске асоцијације карневалских градова, који су присуствовали овом веселом скупу. Више стотина учесника из различитих градова Србије, али и Словеније, Македоније и БИХ, продефиловало је око бањске фонтане, а посебно атрактивне биле су насмејане карневалске плесачице, играјући у ритму самбе. Карневалисте је предводила група бубњара на челу са чувеним Драгољубом Ђуричићем, који су  касније приредили концерт за велики број посетилаца ове манифестације.
16.Јун 2017.
Празник велике историје
Празник велике историје

Свечаном академијом у Вуковом дому културе у присуству  званица из политичког, привредног и културног живота Србије и града  обележена је 151. годишњица града Лознице. Градоначелник Видоје Петровић подсетио је да је 16. јуна 1866. године указом кнеза Михаила проглашена прва самоуправа у Подрињу, годину дана пре него у Шапцу или престоном Београду. - Лозница је са зачеља лествице девастираних средина споља и изнутра, за једну декаду, доживела позитиван обрт и постала пример добре праксе, град у процесу са јасном политиком, идејом и иницијативом, у балансу и залагању, никако у загрљају времена и оскудних прохтева - рекао је и подсетио да у години када Лозница бележи пуну деценију статуса града славимо још један велики и редак јубилеј - седам векова Манастира Троноше, светиње старије од боја на Косову, али и открића Америке. Петровић је рекао да данашња политика наше земље подразумева да у миру живимо и  радимо за нашу Србију, да стварамо услове за бољи живот свих грађана. Прослави су присуствовали министар рада, социјалне политике и запошљавања Александар Вулин, амбасадор Канаде Филип Пинингтон, гости из Руске амбасаде, више државних секретара и делегације из двадесетак градова и општина. Честитајући Лозничанима рођендан града министар Вулин је  рекао да жели да гости из далеког света Србију памте као земљу прелепе деце, храбрих и усправних мушкараца, лепих, добрих, честитих, вредних, жена, ‘'земљу где су нам деца боља него што смо ми''.

Потом су уручена градска призанања. Повељу, највише признање града, добио је епископ шабачки Лаврентије док су добитници плакета компанија ''Радаљац'', кланица ''Два брата'' из Козјака, архитекта Бранко Станојевић, гимназијалац Димитрије Павлов, др Нада Ђурић, директорка ОШ ''Кадињача'' Нада Остојић, вишеструки добровољни давалац крви Слободан Јездимировић, оснивачи фондације ''Драгослав и Љиљана Ловрић'', параолимпијац, стрелац Здравко Савановић и спортски новинар Зоран Јанковић. Изведен је пригодан културно-уметнички програм ''Троглас из наше Троноше'' у знаку јубилеја седам векова  овог манастира у коме су учествовали оперски певач Оливер Њего, глумци Иван Бекјарев и Гојко Балетић.
16.Јун 2017.
Ребаланс буџета
Ребаланс буџета
Одборници  Скупштине града донели су  одлуку о другом ребалансу у овој години коjoм су буџетска средства града од 1,9 милијарди динара увећана за 62 милиона и сада износе 2,05 милијарди. - Од Владе РС добијено је 30 милиона динара за изградњу четврте фазе језичког центра у Тршићу, 13,8 милиона добијено је за социјална давања од ресорног министарства,  седам милиона од стечајних дужника и 12 милиона динара од трансфера грађана. Такође, за пет месеци остварено је 79 милиона текућих прихода што је више него што је било у истом периоду претходне године, - рекао је Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију. Усвојен је и  завршни рачун буџета града за прошлу годину који показује да су укупни приходи и примања износили 1,76 милијарди динара што је остварење од 88,12 одсто. Како је речено, нема неизмирених обавеза по било ком основу, сви корисници и добављачи су на време намирени за своје услуге.
14.Јун 2017.
Сусрет са Светом Божићем
Сусрет са Светом Божићем
Библиотека Вуковог завичаја у четвртак, 15. јуна поводом Дана града организује сусрет са Светиславом Светом Божићем, знаменитим српским композитором и универзитетским професором. 
Светислав Божић, рођен је у Лозници 1954. године. Дипломирао је на Факултету музичке уметности Универзитета у Београду 1977. а магистрирао 1979. На истом факултету већ 1980. почиње да ради као асистент, потом, као доцент од 1988. а као ванредни професор од 1993. да би 1999. стекао звање редовног професора. 
Уз педагошки рад, Светислав Божић је несумњиво један од најзначајнијих композитора српске духовне музике засноване на православној традицији и византијском културолошком коду. Аутор је преко 200 композиција различитих жанрова од солистичких, камерних, хорских, оркестарских до вокално-инструменталних. 
Музика Светислава Божића извођена је у 17 земаља: Јапану, Енглеској, Украјини, Словачкој, на Кипру, у Грчкој, Бугарској, Мађарској, Италији, Швајцарској, Француској, Шпанији, Белгији, Немачкој, Португалији, САД, Русији. 
На сусрету у Библиотеци, Светислав Божић ће говорити о свом уметничком путу и стваралаштву, са посебним освртом на детињство и младост, које је провео у нашем граду.
14.Јун 2017.
Министарка Брнабић: Одличан пример управе
Министарка Брнабић: Лозница је одличан пример управе
Када електронска размена података заживи у целој Србији то ће значити уштеду од око 245 милиона динара, 6,7 милиона докумената и шест милиона сати чекања мање, рекла је Ана Брнабић министарка државне управе и локалне самоуправе. Она је истакла да је Лозница по великом броју критеријума једна од најефикаснијих и најбољих локалних самоуправа у Србији и једна од локалних самоуправа које су најрационалније. Њен долазак у Лозницу имао је циљ да се увери како протиче имплементација новог информационог система еЗУП и том приликом истакла да овим системом држава коначно постаје сервис грађана "да грађани не буду курири државе и не сакупљају папире за државу и иду од шалтера до шалтера трошећи своје време на скупљање папира које држава већ има", рекла је Брнабић. "Она је испод оптимума по броју запослених и одлуком о максималном броју запослених 2015. године Лозници је било дозвољено да запосли још око између 100 и 130 људи што они нису искористили. Самим тим успевају са једним бројем запослених који је испод оптималног да дају све услуге грађанима. Тај новац у буџету они штеде да инвестирају у социјалну заштиту, помоћ породиљама, породици са децом и друго. То је одличан пример управе", рекла је Брнабић. Она је навела да је следеци корак да се у сарадњи са  Ми8нистарством унутрашњих послова  заврши пренос држављанства у електронски облик који ће ако се споји са електрониским матичним књигама омогућити стварање централног регистра становника. Градоначелник Лознице, Видоје Петровић рекао је да европски пут Србије подразумева нови систем вредности и нове стандарде који ће омогућити да будемо једна од земаља која државне услуге и локалне администрације приближавају грађанима. "Ово је добра ствар за грађане Србије, увођењем електронске управе и могућношћу да на једном месту применом Закона о општем управном поступку странкама издамо за њих неопходна документа на основу којих остварују права и облике помоћи Лозница данас може да пошаље лепу поруку у нашу земљу да је ова градска управа у потпуности спремна да извршава све оно што ће бити од користи грађанима", рекао је Петровић.
13.Јун 2017.
Изложба фракталних цртежа у Лозници
Изложба фракталних цртежа у Лозници
У Вуковом дому културе у Галерији "Мина Караџић", синоћ је отворена изложба под називом "Можете и ви", по методи цртања фрактала, ауторке Љиљане С. Ракић, специјалисте, школског психолога и практиканта фракталне методе. Поред изложбе, у плану је и дводневна радионица и представљање фракталног цртежа лозничким средњошколцима. Према речима менторке Гордана Ражнатовић, ова изложба подстиче појединца на размишљање и покретање неких запитаности. - Можда ће изазвати и неке емоције, задовољство, збуњеност, можда љутњу. Напојиће чула вида и, искрено се надам да ће бар за мало покренути душу посматрача и инспирисати га да "загребе" тај оклоп и потражи своју праву истину која је у сваком од нас - наводи менторка Ражнатовић.
13.Јун 2017.
Канадски писац у Тршићу
Канадски писац у Тршићу
После израелског песника Амира Ора, који је боравио почетком маја у Кући писаца у Тршићу, лознички Центар за културу "Вук Караџић" угостиће и Реја Робертсона веома популарног канадског аутора који у Вуково родно село долази 11. Јуна, јавља београдски "Блиц". Канада ове године обележава 150 година државности па је тим поводом Амбасада Канаде у Србији планирала низ програма у које ће бити укључен и гост Куће писаца. Реј Робертсон је објавио седам романа и три књиге есеја, а награђиван је многим престижним наградама на еглеском говорном подручију. У Србији је издавачка кућа "Карпос" чије седиште је Лозници објавила његову збирку есеја под називом "Зашто не? Петнаест разлога за живот." Ускоро код истог издавача излази најновија веома читана књига Реја Робертсона о стваралаштву рок и кантри музичара под називом "Животи песника са гитарама". У току боравка Реја Робертсона у Кући писаца биће организовано представљање његовог стваралаштава у Лозници, Шапцу и Београdu.
13.Јун 2017.
Дан града
Dan grada
Лозница ће у петак 16. јуна свечаном академијом у Вуковом дому културе обележити Дан града. На централној прослави говориће градоначелник Видоје Петровић а  заслужним грађанима, удружењима и организацијама биће уручена признања. Програми обележавања већ су почели а у њих су укључене све установе, организације, јавна предузећа и бројна удружења. Тог дана и УФК „Лагатор" отвориће капије на градском купалишту када и званично почиње сезона купања. Лозница је 16. јуна 1866. године од турске касабе постала варошица а то је датум који се од 2002. године обележава као Дан града. Од 29. децембра 2007. године, Лозница је добила статус града.
09.Јун 2017.
Књижевно вече
Knjizevno vece
Синоћ је у Библиотеци Вуковог завичаја одржано књижевно вече лозничке списатељице Миланке Василић.
            Миланка Василић је рођена 1960. године, по занимању је преводилац и до сада је за издавачку кућу „Плави феникс" објавила три романа која све више привлаче пажњу читалачке публике.
            "Двојник", "Избеглица" и најновији роман "Улица бреза" све су ближи врху најчитанијих књига у библиотекама широм Србије.
            На књижевној вечери о романима Миланке Василић говорио је лектор и рецензент њених романа Драган Тошић.
07.Јун 2017.
Светски дан заштите животне средине

Ученици и наставници ОШ „Јован Цвијић" и радници КЈП „Наш Дом" низом активности обележили су 5. јун, Светски дан заштите животне средине, ове године под слоганом „Ја сам са природом". Овај дан је прилика да се скрене пажња јавности на еколошке проблеме у локалној средини. Град Лозница развио је стратегију заштите животне средине која се простире у три стратешка правца каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. -Један стратешки правац је да са Владом Републике Србије неутралишемо оне црне еколошке тачке које се налазе на нашем простору a ту пре свега мислим на депонију у Зајачи. Она је деценијски проблем који је почео да се решава. Наравно, не треба заборавити ни заостале гасове у Вискози ни цијанидне соли из ФАК- а за које је Министарство заштите животне средине уплатило новац да се тај отровни материјал измести из наше средине. Други стратешки циљ на коме је град радио јесте управљање комуналним отпадом и активности на изградњи станице за пречишчавање отпадних вода. Трећи правац када је питању заштита животне средине је да уз помоћ Јавних предузећа, Инспекцијских органа и цивилног сектора радимо на превенцији загађења вода, земље и ваздуха. Важно је и борити се против непланског сечења шума, јер то доводи до еколошких промена што може имати штетне последице а ту пре свега мислим на уништење биљног и животињског света. Takoђе би било добро да имамо навику пошумљавања урбаних средина јер шумска вегетација повољно делује на смањење штетности издувних гасова на људски организам. Град ће  подржати сваки вид активности који води пошумљавању голети. Требало би да  стекнемо навику да за свако посечено дрво ми засадимо ново, закључио је Ђокић. У заштити животне средине свој немерљиви допринос свакодневно дају радници КЈП „Наш Дом", који брину о чувању и чишћењу свих зелених површина у нашем граду. У ту сврху снимљен је и спот који би требало едукативно да делује на грађане да чувају околину.

07.Јун 2017.
Град подржао роботичаре

Град Лозница је и ове године подржао одлазак младих роботичара из Србије на европско такмичење у Француску а који је због недостатка новца до краја био неизвестан. На европском такмичењу „Еуробот 2017" које је ове године одржано од 24. до 28. маја у месту Ла рош сур јон поред студената из Европе учешће је узело и више екипа из других држава. Сва три тима из Србије су показала одличне резултате освојивши друго, шесто и десето место. На овом престижном европском такмичењу Лозницу је представљао Никола Рашевић, студент друге године Факултета техничких наука у Новом Саду, чија је екипа „Мемристор" освојила запажено, шесто место. Младе роботичаре из Србије после такмичења је примио амбасадор Републике Србије у Француској, господин Рајко Ристић који им је честитао и захвалио се за успешно представљање наше земље у свету.

06.Јун 2017.
Векови троношких разговора

Шабачка епархија и град Лозница поводом седам векова Манастира Троноша организују "Троношке разговоре" о завичају, језику, историји, свету у књигама Јанка Вујиновића. У манастиру Троноша 8. јуна на округлом столу учествоваће: професор др Миодраг Матицки, професор др Бошко Сувајџић, др Марко Недић, професор др Даница Андрејевић, професор др Јован Пејчић, професор др Славица Гароња - Радованац, мр Љиљана Шоп, професор др Добривоје Станојевић, професор др Михаило Шћепановић, професор др Малиша Станојевић, др Мићо Цвијетић, мр Милан Лукић. Скуп ће почети поздравним словом домаћина епископа шабачког Лаврентија и градоначелника Видоја Петровића. "Саопштења учесника Троношких разговора као и накнадно достављени прилози осталих књижевних историчара, писаца и професора биће објављени у посебном зборнику", каже књижевник Јанко Вујиновић,  који је рођен у селу Брадићу.

05.Јун 2017.
Здрава вода

Овог лета здраву воду добиће мештани Зајаче и Корените. У току су радови из друге фазе на водоводу у месној заједници Зајача. Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, ове године ради се примарни цевовод од 2,4 километра, а затим изградња 2,2 километра секундарное мреже и  резервоара са здравом питком водом коју ће користити око 150 домаћинстава.

Директор ‘'Водовода'' Милан Раднић каже да је  вредност радова у Зајачи је око 300 хиљада евра, а финансирају се из донације КфW банке. Према његовим речима, у склопу изградње секундарне мреже биће изграђени комплетни прикључци за становништво Зајаче које је позвао да се јаве ‘'Водоводу'' ради потписивања уговора. Они који то сада ураде платиће само законску таксу од десетак хиљада динара, а ко пропусти ову прилику, касније ће морати да плати целокупан трошак приључења на мрежу, што тренутно износи око 60 хиљада динара по домаћинству. Средином августа треба да  буду завршени радови у Зајачи, а до краја тог месеца и у Дубоком потоку у Коренити који ће почети у наредних десетак дана. Вредност инвестирања у Зајачи и Коренити је око 660 хиљада евра. Део примарног водовода од 4,5 километара у Зајачи урађен је прошле године, инвеститор је била Канцеларија за управљање јавним улагањима, а вредност тог посла око 25 милиона динара.

Локални водовод у Зајачи је ван употребе од марта 2014. када је Завод за јавно здравље Шабац утврдио да вода из тог водовода није за употребу због присуства тешких метала. Исте године је мајска поплава уништила је осам километара водовода у Коренити.

02.Јун 2017.
Сајам привреде
Сајам привреде
Град Лозница, Канцеларија за дијаспору и више привредних субјеката из овог краја који се баве различитим делатностима представиће се на овогодишњем Свесрпском сајму привреде „ЕКСПО 2017", који ће бити организован од 2. до 4. јуна у швајцарском граду Цириху. На овој манифестацији учешће ће узети и Туристичка организација града Лознице. Сајам у Цириху добра је прилика да се промовише туризам и остали потенцијали Лознице, Тршића, Бање Ковиљаче, Дрине и све наше манифестације. Са друге стране, намера је да се са Канцеларијом за дијаспору град повеже са нашим људима који годинама живе и раде у иностранству како би убудуће улагали новац код нас и  како би евентуално наши привредници могли да извозе своје производе на инострано тржиште. Снежана Перић, директорица ТОГЛ- а рекла је да су спремни за тај наступ, како са промо материјалом тако и са интересантним и аутентичним предметима који достојанствено представљају наш град. - Циљ нам је да што више људи дође и посети те наше манифестације јер су то туристи који су нама значајни. Говорићемо о лозничком лету које је пред нама, Вуковом сабору и о догађају који је за нас најзначајнији ове године а то је прослава седам векова манастира Троноша. Заједно са нама на штанду ће наступити и Специјална болница за рехабилитацију Бања Ковиљача, хотел „Ројал Спа", предузеће „Натура Tрејд" и наравно град Лозница, завршила је Перићева. Прошле године на овом привредном сајму своје производе, услуге и пројекте представило је више од 70 компанија из готово свих сектора привреде од авио-индустрије преко малих фирми и радњи до великих произвођача у индустрији хране, текстила електро и металског сектора што је поред дијаспоре подржала и Привредна комора Србије.
29.Мај 2017.
Промоција књиге
Промоција књиге
У петак, 26. маја, у Библиотеци Вуковог завичаја промовисана je књига "Разбацани азбучник", која је настала као резултат прекограничне сарадње са Црном Гором. Аутор књиге је црногорски песник Слободан Зоран Обрадовић, издавач је УГ "Реч и дело", а суиздавач Библиотека Вуковог завичаја Лозница. 
             Илустрације у књизи је одрадила наша суграђанка Марија Пантелић.
             Књига је намењена најмлађим читаоцима и штампана је екавицом и ијекавицом, а циљ јој је да најмлађој популацији приближи ћирилицу и азбуку на којој је предано радио Вук Стефановић Караџић, а чију мисију библиотека његовог завичаја наставља и негује.
             На промоцији су се као гости појавили аутори књиге - Слободан Зоран Обрадовић и Марија Пантелић.
29.Мај 2017.
Филхармонија младих у Ковиљачи
Филхармонија младих у Ковиљачи
Под диригентском палицом Ђорђа Павловича Филхармонија младих "Борислав Пашчан" из Београда, приредила је концерт у Бањи Ковиљачи. Наступили су и солисти, талентовани музичари који су у протеклом периоду освојили бројне награде на домаћим и међународним фестивалима. Концерт је одржан на тераси бањске дворане "Кур-салон", а пре филхармоније, публика је одслушала и музицирање ученика Музичке школе "Вук Караџић" из Лознице. Програм је организовала Туристичка организација Лознице у част управо завршеног 46. Ђачког вуковог сабора.
25.Мај 2017.
Стефан Јадранин - Светац
Стефан Јадранин - Светац
Архимандрит Стефан Јадранин, учитељ Вука Караџића биће проглешен за свеца. Тако је одлучено на Сабору СПЦ. Предлог да Вуков учитељ буде проглашен за свеца, дала је још почетком године епархија шабачка. Ова иницијатива је покренута у години обележавања јубилеја - 700 година Манастира Троноша код Лознице. Архимандрит Стефан био је први учитељ Вука Стефановића Караџића, велики родољуб и слободар, изузетан духовник и интелектуалац, али и човек који је пострадао борећи се за свој род. Њега су отровали Турци када је отишао да их замоли за услугу како би помогао народу коме је претила глад. Мада је знао шта га чека, није желео да седи скрштени руку и бригу о свом народу платио је највећом могућом ценом - својим животом. Сабор Српске православне цркве је завршио заседање избором новог Синода именовањем владика на упражњена епархијска места.
25.Мај 2017.
Нов државни празник
Нов државни празник
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је у Лозници да је то министарство покренуло иницијативу да Дан словенске писмености буде државни празник у Србији, наводи се у саопштењу Министарства. "Данас је Дан Светих Ћирила и Методија, Дан словенске писмености, празник који се у свим словенским земљама обележава као државни празник. Зато смо покренули иницијативу да у Србији, као у свим словенским земљама, овај дан буде државни празник", изјавио је Вукосављевић након отварања 46. ђачког Вуковог сабора у Лозници. "Ако не будемо посебно неговали и чували нашу ћирилицу, Вуково фонетско писмо са којим се можемо подичити као мало који народ на земаљској кугли, онда нећемо бити доследни наследници Вука Караџића", рекао је Вукосављевић.
25.Мај 2017.
Почео Ђачки сабор
Почео Ђачки сабор

Ђачки Вуков сабор отворен је у лозничком Дому културе  поздравним речима домаћина, градоначелника Лознице Видоја Петровића упућених гостима међу којима је био министар културе и информисања Владан Вукосављевић. - Вук је био и остао наш језички узор и један од највећих симбола на застави српске просвете. Ако је један од задатака литературе да човека учини бољим, да објасни како живот није казна него привилегија онда није било бољег пера од његовог - Вуковог. Чувамо га у музеју раног школовања, у порти манастира, у Троноши где је пре више од два века планинском стазом, свакодневно и сам, кроз букову шуму хитао на наставу овај реформатор, рекао је Петровић. Он је истакао да је нарочито  захвалан на подршци нашој влади, на челу са премијером и изабраним председником Србије Александром Вучићем што управо данас почињу радови на изградњи планинске стазе од Вукове куће до манастира у Троноши. То је најбоља потврда да нам се Вуково дело указује као житије са којим је настао наш језички космос који на делу оличавамо, каже. Министар културе и информисања Владан Вукосављевић указујући на значај очувања српског језика, нашег културног идентитета и нашег писма истиче да је у Лозници и Тршићу због три разлога: почетка Ђачког Вуковог сабора, дана словенске писмености и завршнице акције „Негујмо српски језик". Сва три повода вођена су  једном идејом а то је заштита језика, нашег културног идентитета и српског писма. - Тршић и све оно што он симболизује кроз велико дело Вука Караџића јесте један од најбитнијих елемената српског културног језгра које морамо да чувамо и негујемо - рекао је министар културе. Свечани програм настављен је  сценском бајком за децу „Девојка бржа од коња", у којој је наступио глумац Светислав Буле Гонцић, док је „Химну Вуку" извео мешовити хор лозничке Гимназије „Вук Караџић".
            Гости из Владе Србије су са руководством Лознице посетили Тршић, где је почела изградња пешачке стазе дуге четири и по километара, од Вукове спомен - куће до Манастира Троноша, који ове године обележава седам векова постојања, као и вишенаменски центар, чија изградња је у завршној фази. - Изградњом језичког центра Тршић стиче предуслове да постане исходиште наше културе, њено жариште, а има и снажне туристичке потенцијале. Зато Вуково родно село мора да остане заштичено као део нашег културног идентитета - поручио је министар Вукосављевић.

23.Мај 2017.
Сећање на Моравску дивизију
Сећање на Моравску дивизију
У дворишту издвојеног одељења основне школе „Степа Степановић" у Горњој Бадањи данас је је одржана пригодна свечаност поводом подизања спомен обележја на војничком гробљу страдалницима у Првом светском рату. - Ту леже кости војника Трећег пука Моравске дивизије, каже Милун Цветин Васић, који је иницијатор и највећи приложник подизања споменика јунацима који су за „филмску причу", каже. Он сматра да су 73 године били заборављени и да је ту остала једина костурница која није „унета" под велики споменик у Текеришу. Позивајући се на документарни материјал учитеља Мите Поповића, Васић истиче да је погођен нашом пословичном небригом чврсто одлучио да ово свето место претвори у незаборавник. Пошло му је то за рауком уз подршку града Лознице и више појединаца из Пирота и нашег краја.  На тешке дане  великог рата подсетили су историчар Зоран Тошић, публициста Слободан Ристановић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је високо плаћену цену слободе у првом рату представио потребним залагањем за стварање услова за бољи живот у садашњости. - Сада се воде битке за веће запошљавање, а за  незаборавник  је стварање новог амбијета у привреди, школству и институцијама, навео је Ђокић. Верски ритуал освештавања спомен обележја у Горњој Бадањи одржали су свештеници лозничке црквене општине а пригодан програм извели ђаци из овог села.
23.Мај 2017.
Награде Вукове задужбине
Награде Вукове задужбине
У Свечаној сали Вукове задужбине, уручене су награде Вукове задужбине за 2016. Награду за уметност добила је Бисерка Рајчић, а награду за науку проф. др Јелица Стојановић. Награде су уручили Миодраг Матицки, председник Вукове задужбине и Љубинко Ђокић, помочник градоначелника Лознице. У области уметности једногласно је донета одлука да се награда Вукове задужбине у области уметности за 2016. годину додели Бисерки Рајчић за превод „Галицијских прича" Анџеја Стасјука. Реч је о једном од доајена нашег уметничког преводилаштва. Одбор за доделу награде за науку је донео одлуку да се награда Вукове задужбине за ту област додели Јелици Стојановићза књигу „Пут српског језика и писма", коју је објавила Српска књижевна задруга у „Колу". Књига са одличним предговором проф. Милоша Ковачевића, истакао је Бошко Сувајџић, осветљава и прати најзначајније путоказе у развоју српског језика и писма. Она се главним својим језгром ситуира у време Вукове борбе за стандардизацију и кодификацију српског језика, али се у њему не докида. Књига Јелице Стојановић лингвистичка је студија, али и беспоштедна полемика, снажан апел за истином у лингвистичкој науци и научношћу у испитивању лингвистичке истине. Ове награде долазе у години када се навршава 230 гпдина од родјења Вука Стефановића Караџића, када Вукова задужбина слави три деценије рада а Српска књижевна задруга  обележава 125 година часног постојања. - Ти јубилеји су добра прича када се данас у време седам векова трајања Манастира Троноша  цела гидуна у Лозници обележава свечано, а круна ће бити отварање језичког центра у Тршићу, пред Вуков сабор у септембру, изјавио је на додели Вукових награда у Београду помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.
23.Мај 2017.
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Централни програм овогодишње „Ноћи музеја" у Лозници приређен је у Музеју Јадра, где је у 20 сати отворена изложба „Живот на Дрини - моноксил из Јелава", која по први пут званично представља дрвени чамац с краја 17. или почетка 18. века, пронађен 2011. године на обали Дрине у селу Јелав. Овај редак примерак речног пловила из турског доба, дуг 7,2 метра и тежак око 1,5 тона истесан је од једног комада храста пречника 1,2 метра, у том тренутку старог најмање 200 година. У оквиру „Ноћи музеја", лознички Центар за културу „Вук Караџић" организовао је у Музеју језика и писма у Тршићу изложбу „Вук, вук, Вук у причи" ауторке Ане Чугуровић, кустоса етнолога-антрополога и дизајнерке Елде Станковић, које су на занимљив начин одговарале на питања каква је била улога вука, а каква Вука (Стефановића Караџића) у народним веровањима и обичајима у Србији, шта је све свако од њих био и остао у народној књижевности. На отварању изложбе одржано је и предавање „Револуција и/или реформа у делу Вука Стефановића Караџића". У сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници, представљена је прва самостална изложба Миће Поповића, о чему је говорила Марина Цветановић, кустос историчар уметности, док је у 21 сат у Вуковом дому културе приказана ретроспектива студентских филмова Факултета драмских уметности у Београду.
19.Мај 2017.
Сабрани у књизи
ЛОзнички РОЦКовник – Празан џеп и други покушај
Бројни лознички рок музичари, од краја педесетих година па до данашњих дана сабрани су у управо објављеној књизи „ЛOзнички РОЦКовник - Празан џеп и други покушај" Слободана Бобана Пајића, бубњара и новинара, аутора прве књиге која се бави рокенрол сценом у Вуковом завичају. Кроз причу о групи „Празан џеп", у којој је свирао током друге половине осамдесетих година, као и о бројним другим саставима који су били активни и актуелни у неком временском периоду, представљен је и друштвени живот у Лозници, као и многе околностуи у којима се развијао културни живот у том граду. Значај књиге је и у томе што ће за данашњу генерацију бити једини полазни документ за нека будућа писања, или истраживања културног живота у Лозници. Књига је уједно и издавачки првенац недељника „Лозничке новости", који је проценио њен значај и подржао објављивање. Поред неколико донатора и пренумераната, штампање и објављивање књиге подржала је и градска управа а план је да књига буде промовисана средином јуна у оквиру програма обележавања Дана Лознице.
18.Мај 2017.
Скупштина о јавном сектору
Скупштина о јавном сектору
Одборници Градске скупштине усвојили су извештаје о пословању Јавних предузећа, и установа за протеклу годину. Томе су претходиле одлуке о потврђивању мандата одборнику Слободану Живановићу из Зајаче, са изборне листе  „Александар Вучић - Србија побеђује и престанак функције члана Градског већа Томиславу Арнаутовићу, због нове дужности." Индиректни буџетски корисници  у процесу припајања јединственом предузећу  „Лозница - развој", прешли су на други, књиговодствени обрачун и не раде више по готовинском систему. Прихваћен је извештај о раду Градског правобранилаштва. као и извештај о раду Градске управе града Лознице при чему се сходно законским принципима и начелима: рационалног и ефикаснијег рада долази до  промена начина организовања Градске управе. На десетом, редовном заседању градског парламента усвојен је План детаљне регулације урбанистичког блока између улица Владе Зечевића, Карађорђеве, Васе Чарапића и Јована Цвијића. Прихваћен је  и предлог решења о именовању директора Установе за физичку културу „Лагатор". Ту функцију ће и у наредне четири године обављати Жељко Марјановић. Дводневни рад скупштине и овог пута био је доступан гледаоцима, у директном телевизијском преносу.
16.Мај 2017.
Пројекција филма
Пројекција филма
У уторак, 16. маја у Библиотеци Вуковог завичаја у сарадњи са Ахенском мрежом за хуманитарну помоћ и Туристичком организацијом града Лознице,  биће приказан филм „100 година после". Филм је настао у периоду од 28. јула до 21. септембра 2014. године, у време одржавања маратона „Flame for Peace", у организацији групе Bühne des Friedens (Бина мира), који је кренуо из Сарајева,  прошао кроз 12 европских земаља и након 2800 километара завршио у Ахену. Једна од станица је био и наш град.
            Цео ток маратона је пратила филмска екипа на челу са Дагмар Дибелс и Томом Мефертом. Након две године монтаже, филм под називом „100 година после" је спреман за приказивање. Наши суграђани га могу погледати у читаоници Библиотеке, а почетак пројекције је заказан за 18 часова.
15.Мај 2017.
Приче о вину
Приче о вину
Музеј Јадра у суботу поподне био је премали да прими све заинтересоване да присуствују отварању прве изложбе вина познатих српских винарија под називом „Прича о Вину". Десетак излагача представило се Лозничанима са својим најквалитетнијим винима од разних сорти грожђа,  купине, јагоде, малине и вишње с коштицом. Излагаче и посетиоце поздравила је Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић", који је подржао идеју историчара Горана Вилића, кустоса музеја, да се у Лозници одржи оваква манифестацијa, а у име Градске управе поздравну реч упутили су заменик и помоћник градоначелника Радован Дивнић и Љубинко Ђокић. О историјату гајења винове лозе говорио је Горан Вилић док је у име излагача о вину причао Саво Јојић, власник винарије „Мачков подрум" из Ирига. Уз музички програм акустичног оркестра „Сањалице", приређена је презентација и бесплатна дегустација вина. Своје производе изложиле су винарије „Виница Петровић" из Велике Хоче (КиМ), „Пусула" из Ваљева, „Пиано" из Јагодине, „Деспотика" из Смедеревске Паланке, „Киш" из Сремских Карловаца, „Градина" из села Мрчић код Ваљева, „До краја света" из Ковиља, „Тошић" из Жупе александровачке и „Романса" из Ваљева. Уз дегустацију, посетиоци су могли и да купе вино које им се допало по сниженој цени.
11.Мај 2017.
Обнова кућа
Обнова кућа
Након поплава у мају 2014. године у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављеним подручјима обезбеђено је 11 нових кућа за најугроженије лозничке породице. Девет стамбених објеката изграђено је на парцели која је у власништву града на 36 ари. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника и данас је подсетио да је Лозница пре три године претрпела катастрофалне поплаве када је оштећена путна и комунална инфраструктура и поплављено преко 5000 објеката. - За санацију штете имали смо помоћ и подршку Владе Републике Србије на чему смо им посебно захвални. Ми смо из буџета одвојили средства да тим људима помогнемо али смо у овој непогоди имали и преко 400 клизишта где је на жалост један број људи остао без крова над главом. Уз помоћ Канцеларије за обнову поплављених подручја и наших пријатеља из Хаусинг центра изграђено је још 9 кућа и обновљено 22 чија је вредност била око 330000 евра, рекао је помоћник градоначелника Ђокић. Људи из Хаусинг центра су наставили са ревитализацијом поплављених подручја и даље шаљу помоћ свима који су остали без крова над главом тако да су изградили још три куће и реконструисали још 20  што је додатно улагање од 120000 евра. Имајући у виду да су и у месној заједници Стража изграђене још две куће укупна вредност тих инвестиција за стамбене објекте је око 500 хиљада евра, закључује Ђокић.
11.Мај 2017.
Посета израелске амбасадорке
Посета израелске амбасадорке

У изјави добродошлице њеној екселенцији, амбасадорки Израела госпођи Алони Фишер - Кам при јучерашњој посети Лозници и Тршићу градоначелник Видоје Петровић подсећа да је Лозница била и остала отворен град, „пространог срца да  остварења културних стваралаца као што су она која у Тршићу представља Израелац Амир Ор допринесу повезивању различитих култура а реалан живот учине лепшим, бољим и садржајнијим". То је смисао српске колевке писмености из које је стасао реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић, навео је Петровић уз жељу да и Израелци из „музеја под отвореним небом" однесу лепе успомене. Амбасадорка Фишер Кам је посетила Вукову спомен кућу, Музеје језика и писма, Кућу писаца али и новоизграђени комплекс са смештајним капацитетима јединственог језичког центра.
            ,,Пре свега, дошла сам овде да одам признање једној од највећих личности у историји Србије. Као амбасадор Израела, покушавам да посетим места која имају важност за историју ове земље. Сада разумем много боље него пре зашто је ово место постало отворена кућа за стране писце, каже израелска амбасадорка. - Дошла сам овде и поводом догађаја у коме учествује  израелски песник Амир Ор и сазнам да су четири његове књиге  преведене на српски језик. Верујем да ће кроз превод његовог дела, људи у Србији имати прилику да науче много више о израелској култури, животу, о хебрејском језику и о нашој историји. Мислим да ће кроз књижевност људи разумети колико смо блиски и колико је сличан наш менталитет, наше културе, историје, интереси и све што нас уједињује. Што се тиче нас из амбасаде, радимо највише што можемо да помогнемо овај важан посао превођења књига са хебрејског на српски и да подржимо колико год можемо спајање уметника и писаца из ове две земље и то је наравно главни разлог зашто сам дошла овде, у ово дивно место које комбинује посебну историју са прелепом природом и топлом добродошлицом - рекла је израелска амбасадорка Алона Фишер Кам, која је након посете Тршићу, са градоначелником Лознице Видојем Петровићем и члановима руководства града присуствовала књижевној вечери песника Амира Ора у Библиотеци Вуковог завичаја.

09.Мај 2017.
У потрази за азбуком
У потрази за азбуком
У Тршићу је у току међународни еколошки камп "У потрази за Азбуком" који ће се реализовати у периоду од 03.05. до 13.05.2017. године. У реализацију овог пројекта укључени су волонтери из Чешке, Тајвана, Кореје и Србије. Циљ је заштита животне средине као и едукација младих и локалне заједнице. Главне активности на кампу су уређивање корита реке Жеравије у дужини од 2км, крчење пешачких стаза, поправка мостова као и уређивање и обележавање Вукове стазе до Троноше у оквиру обележавања 700. година манастира Троноша. Камп је финансиран од стране Министарства омладине и спорта а носилац активности је УГ "Млади истраживачи Србије" у партнерству са УГ "Светионик", Канцеларијом за младе Лозница и Омладинским креативним клубом - ОК клубом. Поред партнера, велику техничко-логистичку подршку у реализацији пројекта  пружила су Јавна предузећа "Наш Дом" и " Лозница- Развој", без чије подршке  не би могао да се реализује на овај начин.
08.Мај 2017.
Олакшице у здравству
Олакшице у здравству
У Дому здравља "Др Миленко Марин" је уведена је још једна олакшица за пацијенте. У циљу лакшег и бржег заказивања прегледа у Служби опште медицине, поред постојећег броја 875-950, отворена је још једна телефонска линија са бројем 892-530 који се може користити у те сврхе. Прегледи се заказују сваког радног дана од 07:00 до 20:00 часа. Из ове здравствене установе подсећају да би обострано корисно било да ако, из било ког разлога, у међувремену дође до промене термина доласка код лекара, треба поново успоставити контакт телефонима 015/875-950 или 892-530, и на тај начин отказати преглед или договорити нови термин.
05.Мај 2017.
Јабука о Лозници
Јабука о Лозници
Телевизијска емисија ОД ЗЛАТА ЈАБУКА снимана на територији града Лознице, биће емитована данас у 14 часова на програму националне телевизије РТС-а. Њен аутор је Драган Боснић, новинар, уметнички фотограф и дизајнер чији су радови заступљени и публиковани у више електронских и ревијалних медија. На овој телевизији резервисан је и репризни термин емисије - у недељу, 7. маја у 16:30 минута.
04.Мај 2017.
Отворена летња сезона
У Специјалној болници за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, свечано је отворена летња туристичка сезона. У име домаћина госте је поздравио др Александар Јокић, директор ове Установе а сезону је свечано отворио др Мехо Махмутовић, државни секретар Министарства здравља. За културно- забавни програм били су задужени глумац Тихомир Арсић, Биља Крстић и група „Бистрик“, као и бенд „Трио пасаж“. Гости на свечаности су били и Дејан Сталовић, помоћник градоначелника, Снежана Перић директорица Туристичке организације града Лознице, Мирослав Радуловић члан Градског већа задужен за туризам, директори Јавних предузећа и установа као и многобројни гости.
У Специјалној болници за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, свечано је отворена летња туристичка сезона. У име домаћина госте је поздравио др Александар Јокић, директор ове Установе а сезону је свечано отворио др Мехо Махмутовић, државни секретар Министарства здравља. За културно- забавни програм били су задужени глумац Тихомир Арсић, Биља Крстић и група „Бистрик", као и бенд „Трио пасаж". Гости на свечаности су били и Дејан Сталовић, помоћник градоначелника, Снежана Перић директорица Туристичке организације града Лознице, Мирослав Радуловић члан Градског већа задужен за туризам, директори Јавних предузећа и установа као и многобројни гости.
04.Мај 2017.
Мото сусрет
Мото сусрет
У Бањи Ковиљачи је протеклог викенда одржан трећи по реду мото- сусрет под називом „Гучево челенџер 2017" у организацији мото-клуба „Хард Ендуро" уз покровитељство града Лознице. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника је рекао да је ово  манифестација која у себи спаја и туристичку и спортску ноту. -Организација је била одлична, више од 150 учесника се током суботе и недеље такмичило у разним дисциплинама у савлађивању препрека. Ово је важна спортска и културна манифестација и као таква препозната је и подржана од града Лознице. Испунила је све аспекте лепог и квалитетног дружења у Бањи Ковиљачи без обзира на лоше временске услове и привукла је велики број посетилаца. Желим да истакнем да су учесници били не само из Србије већ из целог региона и са те стране ће ова манифестација имати значајну подршку града и у будућности, закључио је Сталовић.
04.Мај 2017.
Сајам цвећа
Сајам цвећа

Туристичка организација града Лознице у сусрет првомајским празницима по први пут је организовала у Бањи Ковиљачи манифестацију под називом „Сајам цвећа".
            Снежана Перић, директорица Туристичке огранизације истакла је да је идеја о овом сајму потекла од бројних удружења грађана и излагача. - Ове године имамо преко 50 излагача и надамо се да ће и ова манифестација постати традиционална. У Специјалној болници за рехабилитацију je организовано свечано отварање  туристичке сезоне завршила је Перићева.
            Дејан Сталовић помоћник градоначелника је рекао да ће ова година након великих инфраструктурних улагања у Бањи Ковиљачи бити година када ће град Лозница организовати велики број догађаја и манифестација. -Сви путеви ка Бањи Ковиљачи и Лозници су потпуно реконструисани а у току је и реконструкција магистралног пута ка Гучеву у дужини од осам километара. Имали смо у суботу једну сјајну манифестацију „Гучево челенџер 2017" са преко 150 учесника из целе Европе. Подсетићу да смо пре две недеље имали један успешан Ускршњи сајам у Лозници тако да је то нешто ново, сваке недеље по један догађај тако да сви они који долазе у наш крај понесу сјајне утиске, нагласио је Сталовић.

03.Мај 2017.
Прекогранична сарадња
Прекогранична сарадња

У организацији Сталне радне групе за рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи, у хотелу „Ројал Спа" у Бањи Ковиљачи одржан је седамнаести састанак групе заинтересованих страна „Дрина- Сава" прекограничног региона.
            Састанак је био посвећен реализованим активностима у оквиру ЕУ  пројекта „Подршка регионалној сарадњи и равномерном територијалном развоју земаља Западног Балкана у процесу ЕУ интеграција. Представљени су резултати Грант шема у склопу пројекта „Рурални развој кроз интегрисано управљање шумским и воденим ресурсима у Југоисточној Европи". Групу заинтересованих страна „Дрина-Сава" региона чине представници јавног, приватног и цивилног сектора из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Састанку су присуствовали и представници града Лознице.
            Визија Сталне радне групе за рурални развој је да промовише иновативан и одржив пољопривредни и рурални развој кроз сарадњу региона, како би се побољшао живот у руралним подручјима у земљама Југоисточне Европе.

03.Мај 2017.
ПАКТ и локална самоуправа
ПАКТ и локална самоуправа
У Градској управи града Лознице представљене су заједничке активности Подрињског Антикорупцијског Тима и локалне самоуправе. Овај пројекат финансира Програм Уједињених нација за развој (УНДП) који у Србији спроводи Београдски фонд за политичку изузетност у сарадњи са ПАКТ-ом и локалном самоуправом. Поред нашег града, у овај пројекат је укључено још 15 градова из Србије. Начелник Одељења за финансије Зоран Томић подсетио је на који начин се доноси буџет једне локалне самоуправе и каже да без обзира што смо сада на крају априла, све припреме за израду буџета града за наредну годину су увелико почеле. На овој конференцији изнет је и податак да се у истраживању агенције „Стратеџик маркетинг", дошло до података да 40% испитаних грађана у више градова на територији Србије није упознато и није заинтересовано за начин доношења буџета локалних самоуправа јер сматрају да немају утицаја на то. Томић каже да су процедуре једноставне и поново позива грађане и удружења да узму учешће у јавним расправама о буџету и на тај начин дају свој активан допринос око његовог доношења. - Жеља нам је и тежња да овај правни акт буде што транспарентнији, закључио је Томић.
03.Мај 2017.
Размена ученика
Размена ученика
Гимназија „Вук Караџић" из Лознице и представници средње школе из Карецано Мађореа на обострано задовољство настављају програм међународне сарадње. Они већ неколико дана бораве у Лозници а у Градској управи организован је пријем за ђаке, наставнике и представнике овог италијанског града. Они су гости Лознице и Гимназије „Вук Караџић", која је пре 13 година успоставила сарадњу са младима из ове пијемонтске области. На пријему који је у Градској управи организовао градоначелник Лознице Видоје Петровић са сарадницима, оцењено је да ова два града настављају започету сарадњу кроз размену ђака, културну и привредну сарадњу. Од 2006. године па до данас, кроз овај пројекат културне размене прошло је 550 италијанских и српских ученика где је било укључено и много породица. До сарадње лозничке гимназије са пријатељима из Италије дошло је захваљујући хуманитарној организацији „Персона Миенте", коју представља госпођа Анизе Гранди. Присутнима се обратио и Танцио Сорањи, представник ове хуманитарне организације и захвалио на пријему. Гости из Италије ће поред посете лозничкој гимназији обићи и знаменитости лозничког краја.
28.Април 2017.
Одржана седница Градског већа
Одржана седница Градског већа

Градско веће града Лознице је на 39. редовној седници разматрало и усвојило информације о пословању Јавних предузећа, установа и организација за период јануар-децембар 2016. године и исти упутило Скупштини на усвајање.
            Индиректни буџетски корисници који су у процесу припајања ЈП „Лозница-Развој", прешли су на други, књиговодствени обрачун односно не раде више по готовинском принципу него по обрачунском систему и због тога се њихови извештаји третирају у два сегмента. Чланови Градског већа су размотрили и прихватили извештај о раду Градске управе града Лознице за 2016. годину. Извршена је промена начина организовања сходно законским принципима и начелима: рационалност, функционалност и ефикасност у раду Градске управе.
            Град Лозница је добио подршку Савета Европе преко СКГО на пројекту Управљање људским ресурсима  и подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе на  пројекту подршка спровођењу Акционог плана стратегије реформе јавне управе, реформе локалне самоуправе од 2016- 2019. године, који ће допринети бољој организацији и већој ефикасности служби Градске управе. На седници Градског већа усвојен је и План детаљне регулације блока између улица Владе Зечевића, Карађорђеве, Васе Чарапића и Јована Цвијића, и размотрен и усвојен Извештај о раду Градског правобраниоца.

27.Април 2017.
Потписан уговор са Министарством омладине и спорта
Потписан уговор са Министарством омладине и спорта

У 20 градова и општина широм Србије, и ове године биће реализовани пројекти намењени запошљавању младих и подстицању омладинског предузетништва, стварању услова за квалитетно провођење слободног времена, упражњавању здравих стилова живота, подстицању активног учешћа младих у друштвеним процесима, процесима доношења одлука и развоју сервиса у локалним срединама, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта од 31 милион динара.
            Ове године, Канцеларији за младе Лозница одобрена су новчана средства за реализацију пројекта "Еко Град" у износу од 304.550,00 динара. Пројекат "Еко Град" има за циљ промоцију важности заштите животне средине, едукацију младих и локалне заједнице о мерама које је потребно преузети како би се еколошка ситуација поправила као и мерама за одрживи развој екологије на локалном нивоу.. У току пројекта ће се реализовати садња 100 стабала на територији града Лознице, а предност ће имати површине које нису засађене садницама.
            Поред садње, млади ће имати прилику да учествују у разним едукацијама из области заштите животне средине а планиран је обилазак природног резервата "Засавица" као једног од резервата који обилује богатом флором и фауном. Носилац пројекта је Канцеларија за младе Лозница у оквиру конкурса за подршку јединицама локалних сауправа у Србији. Локалне самоуправе спадају у ред најзначајнијих партнера Министарства омладине и спорта у остваривању циљева Националне стратегије за младе и Закона о младима.

24.Април 2017.
Добијена акредитација
Добијена акредитација
Градоначелник Лознице Видоје Петровић заједно са својим сарадницима посетио је Дом здравља поводом добијања сертификата на период од седам година. Он је поздравио и у име Градске управе честитао директорици и запосленима на сертификату добијеном након процеса ресертификације. - Свако је дао свој допринос и свако има одређене заслуге за оно што је урађено. Добијање сертификата треба да Вам служи на понос али треба да буде и нешто што ће Вас подстицати да у даљем раду померате те границе на опште добро и Вас који радите у овој установи али посебно наших грађана који су корисници здравствених услуга. Има места да се ти стандарди унапређују, сведоци смо и да је ресорно министарство на челу са министром Лончарем ушло у један посао који је дуго чекао а то је да се од утврђивања процедуре код пријема пацијената па све до његовог даљег збрињавања и процеса хоспитализације има јединствен протокол и методологију на територији читаве Србије било да је реч о Дому здравља или било којој Општој болници или некој клиници односно институту. Издвојили смо значајна финансијска средства у протекле четири и по године, 49 милиона и 357 хиљада динара за различите видове финансијске подршке, пре свега набавке опреме. За ову годину смо планирали средства у износу од 10 милиона и 808 хиљада динара. Релативно брзо ћу имати састанак са ресорним министром где ћу тражити да Општа болница добије скенер а у скоријој будућности и ренген апарат, истакао је градоначелник Петровић.
20.Април 2017.
Фестивал глумачких остварења аматера Србије
Фестивал глумачких остварења аматера Србије
На сцени Вуковог дома културе свечано је отворен 11. Фестивал глумачких остварења аматера Србије на којем ће своје глумачке таленте представити аматерска позоришта из Пожаревца, Великог Градишта, Алексинца, Ћуприје, Старе Пазове, Богатића и Лознице. На саму идеју о покретању фестивала рођеној у КУД „Караџић", са циљем да се интезивира културна  сарадња са другим позориштима и ансамблима и развијају искуства у припремању представа указао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, који је отворио овогодишњу манифестацију за коју је рекао да има свој профит, програм, публику и препознатљиву позоришну атмосферу. Овогодишњу смотру отворио је домаћин фестивала Позориште КУД „Караџић" премијером позоришне представе „Јелисаветини љубавни јади због молера", рађеној по тексту Милана Јелића и у режији Марка Ђурића из Београда. По традицији, представа домаћина игра се ван такмичарске конкуренције а жири публике за глумицу вечери прогласио је Тијану Крстић. Фестивал ће трајати до уторка 25. априла када ће у част награђених глумаца агенција „Сцена" из Београда одиграти професионалну позоришну представу „Брачни превртљивци". Стручни жири ће на крају фестивала најуспешнијима доделити награде у више категорија.
13.Април 2017.
Честитка градоначелника Видоја Петровића
Честитка градоначелника Видоја Петровића

Драги суграђани,

            Велики празници подстичу разумевање трајних вредности које пуно значе јер су подсетник на радост победе живота, духовног мира и здравља. Зато је светли празник Христовог Васкрсења наш највећи празник јер уноси очекивану срећу, љубав и радост у све домове.
            Надам се да ће нас радост овогодишњег Васкрса, који у истом дану славе Хришћани, подсетити да су толеранција и солидарност вредности које су наша трајна инспирација.
            Желим да овај празник посебно честитам, како грађанима који га славе тако и епархијском сестринству Манастира Троноша у Троноши где празновање траје пуних седам векова, од када постоји ова духовна светиња.
            У дану којем се радује цео хришћански свет, нека васкрсну слобода, мир, јединство и све вредности које су вековима у нама.
            Драги Лозничани, желим да радосне празничне дане проведете у миру, радости и благостању, са вашим породицама и пријатељима, уз традиционални верски поздрав: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ.

                                                                                                                                                           Градоначелник
                                                                                                                                                           Видоје Петровић

12.Април 2017.
Споразум Лознице и СКГО
Споразум Лознице и СКГО
Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је у својству представника једне од десет изабраних локалних самоуправа, у просторијама Сталне конференције градова и општина у Београду потписао споразум са генералним секретаром СКГО Ђорђем Станичићем чиме је започета нова етапа сарадње локалних власти у области јавног и приватног партнерства. Подршка коју ће Лозница добити у наредних 18 месеци обухватиће процену тренутне ситуације у овој области у нашем граду, анализу до сада спроведених пројеката као и оних који су погодни за реализацију овог партнерства, стручне обуке и анализе главних препрека у имплементацији оваквог вида сарадње, као и препоруке за унапређење и подршку у једној фази израде пројеката. Све активности реализује  Стална конференција градова и општина у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ - друга фаза" уз подршку Владе Шведске и у партнерству са Шведском асоцијацијом локалних власти и региона. Сврха овог програма је пружање подршке и даља припрема градова и општина у Србији за приступање ЕУ кроз унапређење квалитета услуга, јачање дијалога између кључних актера и ефикасније локалне администрације, а у складу са принципима добре управе и поштовањем родне равноправности и људских права. Изабраних 10 градова и општина добиће стручну подршку СКГО да у наредних 12 до 36 месеци припреме прву емисију муниципалних обвезница (Књажевац), започну брендирање града (Краљево), реализују јавно-приватно партнерство (Бач и Лозница), унапреде сарадњу јавног и приватног сектора кроз пословне савете (Кнић и Лазаревац), унапреде ситуацију у превенцији и управљању ванредним ситуацијама (Осечина) и унапреде услуге у областима управљања отпадом, отпадним водама и снабдевања водом (Зрењанин, Крушевац и Чајетина).
11.Април 2017.
Новости о Лозници
Новости о Лозници

- Чим је грануло пролеће, у Јадру су почели радови на двадесетак важних путева и улица, а начини финансирања послова су различити: или средствима локалне самоуправе или заједничким улагањем са мештанима, или новцем које је издвојила држава Србија. - Сви путни прилази граду сада су као стакло, док су друмови према Бањи Ковиљачи, Шапцу, Ваљеву и Малом Зворнику већ урађени по највишим стандардима. Осим што су од непроцењивог значаја за све овдашње људе, поменути радови ће много значити и за развој туризма у овом делу земље, па нам посебно значи комплетна реконструкција пута који од Бање Ковиљаче води до врха планине Гучево. Тих десет километара ће јавно предузеће "Путеви Србије" коштати више од 85 милиона динара - каже градоначелник Лознице Видоје Петровић, не скривајући задовољство због чињенице да је и републичка власт препознала потенцијал легендарне планине. Зато ће на овој траси, до краја маја, поред осталог бити изграђени систем за одводњавање, аутобуско стајалиште са окретницама код споменика српским јунацима из Великог рата, осам мимоилазница, плато код споменика површине 400 квадрата, 600 кубика потпорног зида у жици, 300 метара такозване одбојне ограде, те ће бити постављено 106 саобраћајних знакова.
            Обележавањем хоризонбталне сигнализације већ су завршени  радови на три и по километра пута од Липничког Шора до уласка у средиште града, вредни готово 28 милиона динара, колико је издвајило  ЈП "Путеви Србије" и 2,3 километра асфалта кроз село Доње Недељице које су финансирали мештани И локална самоуправа.

10.Април 2017.
Светски дан Рома
Светски дан Рома
На Тргу Јована Цвијића у средњошколском парку обележен је 10. април, Светски дан Рома пригодним културно- уметничким програмом у реализацији професора и и ученика Техничке школе из Лознице. Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности рекла је да Омладински центар, Град Лозница и УГ „Искра" подржавају обележавање овог дана дужи временски период да би се омогућило да неромско становништво буде боље информисано ко су познати Роми и колико је њихова култура уткана у нашу, да се смање стереотипна мишљења и предрасуде о Ромима, а тиме ће се смањити и дискриминација. -„Бољи положај Рома ће се постићи њиховим већим учешћем у друштвеном животу. Ромкиње треба да се образују јер су често дискриминисане у својој заједници и жртве су породичног насиља. Циљ је да се Роми што више образују јер ће тиме унапредити свој положај и положај целог друштва, закључила је Тања Глишић Матић.
10.Април 2017.
Лазаревдан у Чокешини

У порти манастира у Чокешини, испред споменика који је 1890. године подигнута у част 203 устаника  обележена је 213. годишњица од чувеног боја вођеног између српских бранилаца и турске војске. Центар за културу „Вук Караџић", локална самоуправа, месна заједница и Манастир организовали су свету архијерејску литургију, парастос и пригодан програм у којем су учествовали група певача КУД „Караџић" и рецитатори лозничке гимназије. Најпре је одржан историјски час, где су венце положили представници града, ученици школе из Чокешине, лозничке подружнице Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, а потом пред спомеником окупљенима се обратио  је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице. Горан Вилић, историчар из Музеја Јадра, освежио је сећање на овај значајан историјски догађај подсетивши да је овај бој вођен 28. априла 1804. године и да су у њему учествовала и погинула 303 устаника, предвођена браћом Дамјаном и Глигоријем Недић из Осечине. Списак имена свих погинулих устаника изложен је у сталној поставци Војног музеја на Калемегдану у Београду а на њих сваке године у црквеном обреду посете свештенослужитељи из овог краја..

07.Април 2017.
Недељице добиле асфалт
Недељице добиле асфалт
Плодна активност која је претходних година у Лозници резултирала капиталном изградњом путне, комуналне и енергетске инфраструктуре настављена је и у овој години. Равномерно инвестирање, у граду и на сеоском подручју, угледало је светло дана у Доњим Недељицама, на асфалтирању 2,3 километра пута кроз село чија је вредност девет милиона динара. Градоначелник Видоје Петровић истиче да ће се засуканих рукава, као на Шабачком, прилазном путу Лозници и од Ковиљаче до Гучева, радити ових дана и на путевима у Бадањи, Трбосиљу, Милини, Грнчари, Јадранској Лешници... - Залажемо се да сваке године повећавамо километражу асфалтираних путева у односу на некатегорисане. Помоћ Владе и ресорног министарства на обнови магистралних путева је добра вест за грађане  а наша радна група ће са председницима месних заједница  даље утврђивати листу приоритета за асфалтирање локалних путева. Циљ је да се  у овој години  нашим средствима изгради до 25 километара нових путева, што је уз подршку државе за  магистралне и регионалне, замашан развојни потенцијал Лознице, рекао је лознички градоначелник. На овом подручју Недељица новом путу обрадовали су се вредни воћари - малинари, фармери - сточари али и грађани који су 17 година чекали наставак ове  инвестиције која  ће унапредити њихов квалитет живота на селу.
06.Април 2017.
Лозничка галерија у Митровици

Изложбу слика, цртежа и графика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић из Галерије "Мића Поповић" у Лозници, отворила је јуче  у  Галерији "Лазар Возаревић" у Сремској Митровици мр Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу "Вук Караџић". Дела Миће Поповића и његове супруге Вере Божичковић Поповић биће изложена у Сремској Митровици до 27. априла. - Као рођени Лозничанин и један од наших најзнаменитијих и најсвестранијих уметника, Мића Поповић и његова супруга имају сталну поставку у Лозници, у легату, а пошто њихово стваралаштво припада нашем народу, нашој и светској културној баштини, одлучили смо да их види што више људи - каже Снежана Нешковић Симић. - Сремска Митровица има сликарску публику, која и зна и уме да препозна истинске вредности и није чудо што смо, "са Мићом и Вером", дошли у овај лепи град.

05.Април 2017.
Ради се и после избора

Избори су прошли а у Лозници живот тече даље. У континуитету се одвијају капитални послови изградње нових саобраћајница.  Успешно се приводи крају  асфалтирање деонице Шабачког пута, од ОМВ пумпе до Владића брда  од 3,2 километра. Тај посао, према очекивањима извођача радова, предузећа за путеве Ваљево, требало би да се оконча за два дана. Настављени су и радови на изради 9, 8 километара новог пута од Бање Ковиљаче до споменика на Гучеву, што је уз реконструисани пут кроз ово туристичко место до заобилазног пута у Горњој Ковиљачи, финална обнова саобраћајне инфраструктуре  на свим странама преко којих се  прилази нашем граду.

04.Април 2017.
Изложба о српском санитету

Наступом хора под управом професора Дарка Несторовића у Музеју Јадра отворена је изложба „Српски санитет у великом рату" ауторке Гордане Буловић, кустоса из Новог Сада. После два исцрпљујућа  балканска рата Србија се пре једног века затекла са застарелом санитетском службом али ипак, посвећена ратној хирургији у немогућим условима, досеже високо поштовање  јер је репрезентују војно - лекарска, апотекарска и ветеринарска служба, подсетили су аутори. Изложено је свега 40 фотографија великог формата од 500 расположивих, што је у годинама јубилеја био запажен ауторски  подстрек. У име организатора изложбе, лозничког Центра за културу, директорка Снежана Нешковић Симић, кроз речи захвалности ауторима, истиче да је и ово један од начина да се правда намири за све што је било заборављено на путу којим је пролазила српска војска а с њом хумани и пожртвовани  санитет. У име представника града и Градског већа помоћник градоначелника Љубинко Ђокић наглашава значај санитетске службе и војних болница у Нишу и Ваљеву на пружању помоћи, како војсци, тако и цивилном становништву које се у колонама осипало ка Албанији. Подсетио је и на Дарју Александрову, руску болничарку која је пружајући помоћ рањеницима Гучевске битке и Шестог пука страдала 2. октобра 1914. године. 

01.Април 2017.
Председнички избори у недељу
Грађани Србије ће у недељу другог априла једанаести пут, од увођења парламентарне демократије, бирати свог председника републике.У поноћ 31. марта почела је изборна тишина и трајаће све до затварања бирачких места, у недељу, у 20 часова. На подручју Лознице 74.365 бирача изјашњаваће се о једном од једанаест кандидата на 90 бирачких места која ће бити отворена у 7 часова. Право гласања имају сви уписани у бирачке спискове, међу којима то право остварују и они са старим личним картама уколико поседују потврде о поступку издавања нове која је добијена у полицијској станици. Сва бирачка места су непромењена осим једног у Коренити, где ће се, уместо у приватној кући, гласати у издвојеном оделењу основне школе „Мика Митровић".Републичка изборна комисија је на предлог посланичких клубова именовала седмочлано радно тело које ће се старати о спровођењу председничких избора у Лозници. На предлог СНС именовани су Јелена Спасојевић и Милорад Матић, СПС - Милош Петровић, СРС - Дејан Стојановић, ДЈБ - Ема Поповић, СДС - Живана Јањић и НС - Станислав Дошић. Координаторка радног тела је Милојка Смиљанић, начелница градске управе.
30.Март 2017.
Уређена обала Дрине

Изградњом обалске  утврде дуж петсто метара  корита Дрине у Горњој Ковиљачи, поред уређенијег приобаља на потезу Горње поље смањена је могућност да јача кинетичка енергија, при већем водостају реке, причини штету на седам бунара изворишта пијаће воде. Пројекат на којем се радило три месеца вредан је 300 хиљада евра и реализован је као донација из средстава КФМ банке кроз  програм за одбрану од поплава. Извориште пијаће воде којим се снабдева цела Лозница има укупни капацитет од 450 литара воде у секунди.

30.Март 2017.
Реконструкција Шабачког пута

Обавештавају се грађани да ће  услед потребе за извођење радова  на реконструкцији путног правца ка Шапцу за саобраћај бити затворена деоница  Шабачког пута од „Лукоил" пумпе на Владића брду до „О - ЕМ - ВЕ" пумпе, на раскрсници са заобилазним путем. Саобраћај на овом правцу  биће  обустављен  од сутра, 31. марта  у 6 часова до 2. априла у 18 часова.  Моле се грађани да у том периоду користе алтернативне путне правце у складу са постављеном саобраћајном сигнализацијом извођача радова и да се придржавају упутстава саобраћајне полиције.

30.Март 2017.
Нов пут до Гучева

Један од приоритета капиталне обнове путне инфраструктуре је деоница десет километара пута од Бање Ковиљаче до  споменика на Гучеву. Градоначелник, Видоје Петровић са сарадницима је обилазећи ово радилиште подсетио да је ова инвестиција дело плодне сарадње града са Владом Србије и да је тако, практично, на његово залагање, испуњено обећање премијера Вучића да и овде, где је пре једног века брањена Србија,  ваља додатно инвестирати 85, 4 милиона динара. - Ми ћемо за кратко време добити нов, савремен коловоз са безбедносним аспектима где ће бити осам проширења за мимоилажење, каналете, око 600 кубних метара камена за камионске насипе, 106 саобраћајних знакова. Пред спомеником биће изграђен нов  плато који ће амбијентално  бити уподобљен према условима Завода за заштиту споменика културе са  окретницом за аутобусе, рекао је Петровић, подсетивши да је рок за завршетак радова на деоници пута ка Гучеву је 90 дана..

Лозница сада има континуирани наставак радова на инфраструктури јер  је прошле године завршено 1100 метара пута према Бањи Ковиљачи, такође уз подршку Владе Републике Србије. Туризам као привредна грана у Србији заузима примарно место а Лозница са ресурсима и капацитетима има шансе да буде боља средина коју ће туристи посећивати -  чешће, и у већем броју. Ових дана започети су радови у месним заједницама на обнови путева. И овај пројекат финансира Влада Републике Србије, односно ресорно министарство.Такође када је у питању вишенаменски центар у Тршићу, за партерно уређење обезбеђена су средства  од 32 милиона динара. Градоначелник Петровић каже да у наредним данима предстоји да са ресорним министрима културе и образовања буде постигнут договор око опремања центра тако да ће се у години јубилеја даље обогатити  туристичка понуда Лознице.

30.Март 2017.
Градска управа
Ивањица, Лозница, Сврљиг, Параћин и Коцељева су, према оцени Министарства државне управе и локалне самоуправе, најрационалније општине у Србији.
Оне су добиле и добиће простор за ново запошљавање, јер су испод свог оптималног броја. С друге стране, Ужице, Пожега, Смедеревска Паланка и Прокупље, морају да смање број својих радника, јер њихов број не одговара прописима. Број запослених на неодређено у системима локалних самоуправа, који укључују и локално комунална предузећа у периоду аранжмана са Међународним монетарним фондом смањио се за више од 8.300, а од тренутка увођења забране запошљавања за више од 12.800. То је смањење од 10 одсто.
21.Март 2017.
Новац за ракете, награде, куће
Новац за ракете, награде, куће

Градско веће Лознице усвојило је годишњи извештај Штаба за ванредне ситуације са оценом да су у протеклој години испуњени сви плански и ванредни задаци чиме је унапређен систем заштите и спасавања становништва на територији града Лознице. Прихваћена је одлука Одељења за привреду о склапању споразума са Републичким хидрометеролошким заводом Србије у циљу функционисања система противградне заштите за сезону која почиње 15. априла. Полазећи од значаја пољопривреде као сегмента развоја Лознице градска управа ће, и ове године, поред новца који ће стрелци добијати из републичког буџета, финансијски стимулисати све који су ангажовани на 25 станица. Из Одељења за привреду залажу се да се набавка ракета реализује благовремено, 12 комада по једном противградном месту.
            Лозница у континуитету има најдужу финансијску подршку  за студенте и ученике. Градску награду, сада увећану, из буџета током академске и школске године добијаће 145 омладинаца. За најбоље студенте, а има их 107, месечно ће се издвајати по десет хиљада динара уместо досадашњих осам, а по пет хиљада имаће 38 најуспешнијих средњошколаца. Градско веће Лознице прихватило је извештај Комисије која је разматрала и доделила финансијска средства за лечење 29 тешко оболелих Лозничана. Да би се унапређивао овај систем социјалних потреба чула се иницијатива да се отвори и посебан рачун  у који би се финансијски приливале наменске уплате из најразличитијих донација за здравље.
            Према информацији секретаријата Градског већа у Лозници, у децембарском поступку позива за добијање бесповратних средстава за куповину кућа са окућницом на селу, јавило се више од педесет породица али је само две остварило те принадлежности. Јер, како је констатовано, циљ ових мера нема социјални профил миграционих кретања већ подстицајну функцију демографског јачања, подмлађивања и развоја рурарних области Лознице.

17.Март 2017.
Хуманни средњошколци
Хуманни средњошколци
Вуков дом културе у Лозници синоћ је био тесан да прими све  који су купили улазницу за хуманитарни концерт којег су организовали ученици Средње школе "Свети Сава" за помоћ седамнаестогодишњој другарици Ивани Глигорић чије лечење траје већ годину дана и коју у наредном периоду очекују још три хемотерапије. Због великог интересовања оних који су желели да помогну, организатори су обезбедили и два видео бима на којима се преносити концерт на којем учествују оркестар "Вожд", КУД "Караџић", Дечји црквени хор "Свети Сава" и вокални солисти Сања Маврак, Марко Тадић и Магдалена Врачић. Према првим проценама организатора од продаје улазница протекле две недеље прикупљено је око милион динара.- Иако нам временске прилике у марту нису ишле на руку, нисмо одустајали па смо и по киши и по ветру продавали улазнице са печатом школе по цени од 200 динара - кажу ученици који су учествовали у акцији.
15.Март 2017.
О младима западног Балкана
О младима западног Балкана
Оснивањем управног одбора Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РИКО) подстакнута је иницијатива из Берлинског документа у овој области друштвеног живота која ће, по речима Милице Шкиљевић, из кровне организације Канцеларије дати јаче импулсе цивилном друштву, школама, установама културе. Трибина у Омладинском центру у Лозници је, поред упознавања спектра активности који повезује омладину западног Балкана, била  припрема за писање нових пројеката међународне сарадње шест држава на конкурсима Европске уније: Србије, Македоније, БиХ, Црне Горе, Косова и Албаније, рекла је Чкиљевић. Она је пренела очекивање да би први конкурси могли бити расписани до краја ове године. Садашње је сазнање, базирано на истраживачким испитивањима, да су млади врло ниско мотивисани на мобилност и  да су ретке њихове посете вршњацима који живе у државама региона. Први бенефит Регионалне канцеларије за младе, који ће демантовати стару праксу, биће путовања на тематске семинаре који ће развијати идеје за нове пројекте.Такође, и школе имају препоруку да у неки свој нови курикулум уврсте додатне програме који дају шира знања и вештине, речено је.
13.Март 2017.
Креирај живот
Креирај живот
Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине у Лозници представила је осам нових програма Развојне агенције Србије у оквиру кампање „Креирај живот" намењених микро, малим и средњим предузећима и предузетницима. Данијела Марковић, директорица РРА рекла је да је прошла година била година предузетништва и да је влада јасно ставила до знања да ће такав начин помоћи привреди бити настављен и у наредним годинама. - Ове године стартовала је кампања „Креирај живот" која се састоји од шест нових програма. Развојна агенција је 6. марта објавила јавне позиве и имамо два  програма која су стартовала раније тако да је то укупно осам нових програма. Један од програма намењен почетницима у бизнису је тзв. програм подршке Старт аповима. - То је програм који је стартовао прошле године и који директно финансира и спроводи Развојна агенција Србије. Намењен је свима који намеравају да започну самосталну делатност. За овај програм влада највеће интересовање, прошле године на територији наше Регионалне развојне агенције било је пет кандидата који су успешно прошли све фазе и на крају је троје кандидата потписало уговор јер се њих двоје из личних разлога повукло, нагласила је директорица. Што се тиче осталих програма они су намењени већ постојећим предузетницима, микро, малим и средњим предузећима као што је програм подршке извозницима и промоцији извоза, програм подршке развоју конкуретности, подршке иновативности, програм подршке економском развоју као и програм подршке Министарства привреде за набавку опреме али и програм подстицаја развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању 2017. године.
10.Март 2017.
Обавештење бирачима
Обавештење бирачима

Обавештавају се бирачи, да по Закону о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС", број 104/09, 99/11), МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ, ОДНОСНО У ЗЕМЉИ ПО БОРАВИШТУ - ИЗАБРАНОМ МЕСТУ ГЛАСАЊА, НАЈКАСНИЈЕ ДО 11.03.2017. ГОДИНЕ ДО 2400 ЧАСА.
            С обзиром да је за поступање по овим захтевима Законом искључиво стварно и место надлежна општинска, односно Градска управа, то је Градска управа града Лозница, ОБЕЗБЕДИЛА РАД ДУЖИ ОД РАДНОГ ВРЕМЕНА У ПЕТАК 10. МАРТА И У СУБОТУ 11. МАРТА 2017. ГОДИНЕ ДО ПОНОЋИ.

10.Март 2017.
Регионални састанак
Регионални састанак
У Омладинском центру одржан је регионални састанак Националне Асоцијације Канцеларија за младе из централне и западне Србије на којем су координатори имали прилике да размене искуства, изазове и добре праксе у свакодневном раду. Тања Глишић Матић, начелник Одељења за друштвене делатности изразила је захвалност Националној Асоцијацији Канцеларија за младе и Министарству омладине и спорта што су изабрали Лозницу за домаћина овог састанка.- Тема састанка је будућа сарадња и шта је то што Асоцијација може да пружи координаторима. Идеја је да се јасно дефинише ко може да ради у Канцеларијама за младе и коју обуку треба да поседује. Друга ствар је методологија омладинског рада која треба да буде стандардизована у свим канцеларијама у Србији и последње али не и најмање важно је боља умреженост, нагласила је Глишићева. Национална Асоцијација Канцеларија за младе доприноси међусобном умрежавању и бољој комуникацији преко 150 Канцеларија за младе широм Србије са циљем унапређења квалитета рада. Улога Асоцијације је да омогући да се квалитет спровођења омладинске политике и услуга према младима подигне на виши ниво, као и да се успостави механизам за умрежавање канцеларија и омладинских организација у земљи и иностранству, што је препознато као приоритет у Локалним акционим плановима свих општина и градова у Србији.
09.Март 2017.
Лозница је име за патриотизам
Лозница је име за патриотизам
Удружење ратних добровољаца 1912- 1918. „Подриње" Лозница и град Лозница расписали су конкурс ученичких радова на тему „Лозница је име за патриотизам". Конкурс је предвиђен за ученике 6. 7. и 8. разреда лозничких основних и свих разреда средњих школа. Тема је патриотизам, његово значење данас, однос младих према својој средини, према Лозници, њеним вредностима, прошлости и будућности нашег града и младих у њему. Радови треба да садрже поменуту тематику, могу да буду литерални, песнички уметнички, филмски или сваке друге форме која је прикладна за тему. Могу бити појединачни или групни. Почетак конкурса планиран је за 15. март а крај за 15. мај 2017. године. Свечана објава резултата и подела награда обавиће се 16. јуна 2017. године на свечаности обележавања дана града.
08.Март 2017.
Седам векова Троноше
Седам векова Троноше
Градоначелник Видоје Петровић, као председник одбора за обележавање јубилеја, седамстоте годишњице постојања манастира Троноше, данас је тим поводом са сарадницима  у Лозници организовао пријем за владику Лаврентија, представнике Епархије шабачке,  лозничке Црквене општине, Центра за културу и овог манастира чиме су започете програмске активности у сусрет великом духовном догађају. Према речима епископа Лаврентија „манастир у Троноши, уз Вука Караџића и Светог Саву представљају највеће светло у просветитељству и духовности Србије" те ће зато овогодишња, септембарска свечаност саборовања бити у знаку - и Вука и Троноше. По речима градоначелника Петровића, у припреми је  програм манифестација, у који ће поред града, бити укључена министарства културе и просвете, Епархија, лознички Центар за културу. Позиви ће бити упућени и у амбасаде Аустрије и Немачке, јер је Вук Караџић, сарадњом са Гетеом и Копитаром, отварао проевропски формат Србије.  Прва програмска остварења у сусрет јубилеју Троноше биће препознатљива и на мајском ђачком саборовању у Тршићу када ће се „велики час" о седам векова задужбине Немањића у ауторским радовима на конкурсу представити ђаци из целе Србије. Протојереј Љубомир Ранковић је иницирао да се, уз штампање публикација и постојећу награду „Троношки родослов" занови и награда „Троношко перо" за коју ће се номиновати државни и црквени лауреати. Усвајање комплетног програма и протокола јубилеја Седам векова Троноше очекује се до васкршњих празника.
08.Март 2017.
Попис до 10. марта
До краја фебруара, на подручју Лознице пописано је близу 18.700 незаконито изграђених објеката, а тај посао свакодневно је од 8 до 18 сати обављало 30 комисија. Процена је да у Лозници има око 21 хиљада таквих објеката, а у градској управи очекују да цео попис буде завршен до 10. марта. Према подацима градске управе, 12.735 пописних листа односи се на стамбене објекте, 5.950 на помоћне, 120 на пословне, а 40 на комерцијалне и производне објекте. Попис је у потуности завршен у 28 сеоских месних заједница.
07.Март 2017.
Свет жена
Свет жена
Један од програма манифестације „Свет жена" који је организован у Омладинском центру био је семинар „Пут до доброг производа и традиционалне технике израде рукотворина". Организатори су били Удружење пословних жена „Креативна визија" и Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине из Лознице. Семинар је био намењен локалним произвођачима рукотворина који су организовани у струковна удружења и који желе да унапреде своја знања и производе које израђују. Женско предузетништво и родна равноправност предуслови су за економски развој једног друштва рекла је директорица Националне службе за запошљавање Тијана Јосић.- Национална служба сваке године спроводи активан сет  што финансијских што нефинансијских мера. У 2016. години од укупног броја незапослених лица на евиденцији, преко 50 % жена је укључено у наше програме. Битно је нагласити да кроз програм самозапошљавања којим се пружа подршка у виду финансијске субвенције за започињање сопственог бизниса у просеку је негде око 30 %. Локална самоуправа је једна од ретких где скоро половина од укупног броја руководећих функција припада женама што доказује да се води једна одговорна политика када су жене у питању, рекла је Јосићева. Овај скуп имао је регионални карактер јер су присуствовале и жене које су чланице бројних удружења из Љубовије, Малог Зворника, Крупња, Осечине, Богатића као и Лознице и околине. Програм овог семинара обухватио је разна предавања стручних сарадника и чланова уметничког савета Етно мреже као и представника факултета Примењених уметности из Београда. У вечерњим сатима у Омладинском центру је одржана позоришна представа „Она", док је на шеталишту организован Етно базар- вредне руке Подриња који ће трајати до 8. марта.
06.Март 2017.
Припремна настава
Припремна настава
И ове године у Омладинском центру реализоваће се припремна настава из српског језика и математике за основце који полажу пријемни испит за средње школе. Ова активност се континуирано спроводи од 2013. године и до сада је више од 800 ђака прошло кроз школу. Бојан Лучић, стручни сарадник Канцеларије за младе рекао је да је ово сјајан начин да се растерети буџет родитеља јер се зна да припремне наставе и часови изискују велики финансијски трошак, док су у Омладинском центру бесплатни. - Сваке године имамо велико интересовање ђака. Капацитет је 120 ученика које можемо да примимо и трајаће наредна три месеца. Предавачи су дипломирани професори српског језика и математике који имају сјајан однос са децом што је један од предуслова да она буду мотивисана за реализацију те активности у смислу присуствовања на часовима. До сада смо имали позитивне коментаре родитеља и сваке године је интересовање све веће. Ова активност Канцеларије за младе се финансира из буџета града Лознице за 2017. годину. Такође, у Омладинском центру се организује и курс енглеског језика за основни и средњи ниво. До сада је кроз овај вид активности прошло преко 1000 полазника који су на крају добили дипломе о успешно завршеном курсу. Он је признат на нашим универзитетима где су полазници били ослобођени полагања испита из енглеског језика јер је код нас програм усаглашен са најновијим стандардима када су у питању предавања из енглеског језика. Курс је бесплатан и трајаће три месеца, завршио је Лучић.
05.Март 2017.
Пеђолино шоу
Пеђолино шоу
Истакнути уметник, аниматор, уредник и водитељ дечијих емисија, Предраг Вуковић Пеђолино одржао је у препуном Вуковом дому културе представу „Пеђолино шоу" за предшколце и ученике нижих разреда лозничких школа. У питању је мјузикл који представља једну нову форму рада са децом у позоришту где се претпоставља партиципирање деце и њихов утицај на ток представе. Пеђолино је на сцени кловн, глумац, певач и аниматор. Све је побољшано сонговима на стихове наших познатих песника. То је у суштини 40 минута смеха, песмица креативних идеја које се спроводе на лицу места. Представа је доживела велики успех на свим дечијим фестивалима у земљи и иностранству. Град Лозница је организатор ове лепе манифестације.
03.Март 2017.
Заседала Скупштина
Заседала Скупштина
Одборници Градске скупштине изабрали су Милована Михаиловића дугогодишњег приватног предузетника за новог члана Градског већа пошто је, претходно, Данијела Ћосић легитимно овом органу доставила своју оставку. Донета је одлука о оснивању предузећа Лозница развој у које су се припојила досадашња четири предузећа: Град, стамбено Лозница, Дирекција за развој и планирање Бања Ковиљача и Урбоплан,. Оцењено је да се тако дугорочно смањују трошкови пословања и ствара ефикаснији сервис јавних услуга. Новим планом рада и реорганизације нико од досадашњих радника неће остати без посла јер ће бити распоређени у складу са програмима и потребама у другим сферама јавног сектора града, навела је начелница Градске управе Милојка Смиљанић. Подсетила је да је Лозница једна од ретких локалних заједница где нема прекобројно  запослених у јавном сектору. У складу са изменама у раду јавних предузећа и сходно закону о буџетском пословању Скупштина је усвојила одлуку о ребалансу градског буџета за ову годину. Тако су омогућени услови да ново предузеће са новим организационим форматом сигурније функционише. Према оцени из Одељења за финансије ово је добро и због капиталне инвестиције у санацију објекта дечијег обданишта у Новом насељу где се за реализацију пројекта, поред улагања из буџета Србије издваја и 39 милиона динара из градске касе. Планирано је да се 4 милиона динара издвоји за набавку медицинске опреме у Дому здравља, на чијем челу је од јуче , како су одлучили одборници, докторка Бранка Красавац. Усвојен је регулациони план на потезу улица Кнеза Милоша, Владислава Броњевског, Болничке, доктора Марина и Вуковог трга. Лозница је место где је у процвату градитељство а у замаху је ова делатност и у Бањи Ковиљачи и у Лешници. На захтев одборника, напредњака и социјалиста повучена је из расправе предложена тачка дневног реда о двоструком увећању дневница за одборнике и чланове радних тела Скупштине града. Прихваћена је одлука о усаглашавању казнене политике из закона о прекршајима у локалној самоуправи као и о радном времену у занатству, угоститељству и трговини.
03.Март 2017.
Трибине
Неформална група "Активни омладинци" јуче се представила својим првим пројектом у лозничком омладинском центру. На трибини су се окупили да промовишу здраве стилове живота и здраву исхрану. Група је формирана почетком 2017. године преко 28 ђака из основне школе "Кадињача". Ово је уједно и волонтерски пројекат који је подржан од стране Ресурс центра "Светионик" у оквиру програма "Млади су закон" који је финансира Министарство омладине и спорта. Чланови групе су у јануару успешно окончали обуку за писање омладинских волонтерских пројеката и реализација њихове идеје је почела. Канцеларија за младе је партнер на овом пројекту ради консултативне и техничке подршке.
01.Март 2017.
Дан цивилне заштите
Дан цивилне заштите

Градски Штаб за ванредне ситуације, поводом светског Дана цивилне заштите 1. марта разматрао је више актуелних тема које су овом празнику, уз свечану филмску презентацију, у Лозници дале још више радни значај. Усвојени су извештаји седам радних група о предузетим превентивним и оперативним мерама у време леденог таласа зиме са оценом да су на територији8 града Лознице одговорно и ангажовано испуњене све обавезе и задаци. Активности на одржавању путне, комуналне и енергетске инфраструктуре биле су усаглашене са задацима и обавезама републичког, окружног и градског штаба за ванредне ситуације. Постигнута је квалитетна умреженост у раду јавних предузећа и установа са повереницима у месним заједницама, обезбеђена проходност на свим путевима из прве групе приоритета, нормализовано снабдевање а од хладноће збринути болесни и усамљени људи. - Јако је важно даље подизање капацитета цивилне заштите у месним заједницама, каже командант Градског  Штаба, градначелник Видоје Петровић. Овај део система се подиже како едукацијама повереника цивилне заштите, тако и на начин да се та мрежа потврди на делу кроз даљу модернизацију и опремљеност финансијским улагањима града.
            Уз прихватање извештаја о раду градског штаба за ванредне ситуације у прошлој и усвајање плана  за ову годину дата је сагласност на предлог Оперативног плана  одбране од поплава  дуж водотокова другог реда са залагањем да се, плански и систематски, редовно чисте и одржавају водосливни системи из којих се формирају водотокови вишег реда. Прихваћена је информација докле се стигло у реализацији важног документа - Процене угрожености од елементарних непогода и других несрећа.

28.Фебруар 2017.
Препознатљив сервис грађана
Препознатљив сервис грађана

Меморандум о сарадњи и разумевању у оквиру пројекта "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" су у Београду потписали представници канцеларије Савета Европе, која ће спровести пројекат, и 20 локалних самоуправа. У пројекат су укључени Београд и градске општине Стари град и Савски венац, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Панчево, Краљево, Смедерево, Зрењанин, Чачак, Ваљево, Лозница, Пирот, Бач, Трстеник, Медвеђа, Рашка, Сврљиг и Бујановац. Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић рекла је да су се за укључивање у пројекат пријавиле 93 локалне самоуправе у Србији, те да је то одличан знак њихове одговорности и тога да знају да препознају своје потребе. Најавила је да је план да у априлу почну обуке запослених у локалној самоуправи, те да је циљ да локалне самоуправе буду сервис грађана. Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је ефикасна и транспарентна јавна управа један од стубова сваке демократије и саме ЕУ, а реформа јавне управе један од највећих приоритета у оквиру политике проширења ЕУ, попут владавине права и економског напретка. "Чињеница да се више од 90 општина јавило за учешће у програму показује велики интерес у општинама за овакве програме усавршавања и побољшања система руковођења људским ресурсима", каже Давенпорт, истичући да су општине мотор свих реформи. Шеф Мисије Савета Европе Тим Картрајт рекао је да локалне самоуправе имају кључну улогу у реформи јавне управе, те да је важно да њихове услуге грађанима и привреди буду ефикасне и квалитетне, а да запослени буду одговорни и да њихов рад буде транспарентан. "Драго ми је што је препознат труд и велики рад који је наша управа у последње две године предузмала да испунимо све услове и да будемо један од градова који је одабран у оквиру овог важног пројекта", рекао је Младеновић.
            Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станчић рекао је да је управљање људским ресурсима значи подршка најбољима како да их још више унапредимо и научимо бољем раду, како да проценимо и оценимо на правичан начин ко је тај који не ради добро и онемогућава друге да раде. "Људи који раде у локалној самоуправи имају могућност да се едукују и унапређују своје знање али и могућност да напредују у послу", навео је Станичић.

24.Фебруар 2017.
Хуманост
Хуманост

Данашњи турнир "Свим срцем за Милана" у 12 часова у спортском центру "Лагатор" је друга хуманитарна акција заредом коју организује Канцеларија за младе у сарадњи са средњим и основним школама у Лозници. На турниру ће учествовати осам фудбалских екипа пошто су волонтери Канцеларије за младе показали да су прави покретачи бољих промена у свом граду. - У реализацији активности пружили смо им логистичко-техничку подршку али сва заслуга припада њима и њиховом преданом раду да што више новца сакупе за кратко време, поручује Бојан Лучић.
            Претходно су у организацију концерта биле су укљуцене школе, школски парламенти, јавне установе, приватна предузећа као и појединци који су желели да помогну.

21.Фебруар 2017.
Школа безбрижног родитељства
Школа безбрижног родитељства
У Омладинском центру у Лозници одржано је предавање на тему „Имунитет и имунизација" у организацији Школе безбрижног родитељства која је пројекат идејног творца, оснивача и директора Др Зорана Вујновића, реномираног београдског педијатра, књижевника, преводиоца и композитора.  За разлику од других школа родитељства, ова се не бави само перинаталним животом деце, већ прати живот малишана  од рођења до пунолетства. Концепт школе је динамичан, с циљем да се кроз предавање и радионице родитељима изложе најновији ставови и препоруке у вези са одгојем, васпитањем и образовањем детета кроз читаво детињство и рану младост. Предавања ће се одржавати понедељком у свакој другој месечној седмици. Активности школе одвијаће се у првом циклусу у пет градова (Београду, Суботици, Чачку, Шапцу и Лозници), с идејом да она у блиској будућности добије шири национални значај. Градска управа града Лознице је партнер на овом пројекту а предавања ће се одржавати понедељком у свакој другој месечној седмици.
20.Фебруар 2017.
На Вуковом прагу
На Вуковом прагу
Међународни дан матерњег језика, 21. фебруар сутра ће пригодно бити обележен у дворишту Вукове спомен куће у Тршићу. Ученици лозничке гимназије казиваће изабране текстове из две најзначајније књиге у језицима  свих народа - Буквара и Речника. На овај начин иде се у сусрет јубилејима - 190. годишњици Првог српског буквара и 200. лету Вуковог Рјечника, саопштили су организатори из Центра за културу „Вук Караџић" у Лозници.
20.Фебруар 2017.
Обуке за незапослене
Обуке за незапослене
По десет незапослених лица са евиденције Филијале Националне службе запошљавања у Лозници стекло је сертификате курса енглеског језика и веб дизајна. Веб дизајнери, који су оспособљени за креирање наменских сајтова, похађали су 118 часова и стицали знања и технике из пет области, а полазници енглеског језика били су ангажовани  на осам десет часова. Одвијају се обуке за 12 сервисера персоналних рачунара и маникире - педикире, затим из немачког језика, за геронто домаћица и из информатике за категорије теже упосливих грађана.
17.Фебруар 2017.
Сајам туризма
Туристичка организација града Лознице  и ове године учествује на Међународном сајму туризма у Београду. Од 23. до 26. фебруара  на штанду 4029 у хали 4  и сајамској бини кроз више програма биће предастављени туристички потенцијали  Лознице. Првог дана. У четвртак у 13 часова резервисан је термин за времеплов  Бање Ковиљаче. Дан после, у петак је велика прича о Тршићу, Вуковим саборима, кандидатури за УНЕСКО и седмовековној прошлости манастира Троноше. У суботу 25. фебруара је програм под називом „Авантура у Лозници", а свакодневно, од 16 часова на лозничком штанду  планирано је извлачење вредних награда и поклона.
10.Фебруар 2017.
Скупштина
Скупштина
Градска скупштина прихватила је одлуке којима су усаглашени статути осам  јавних предузећа са Законом  о предузећима и другим оснивачким актима. По усвајању тих решења дата је сагласност за припајање четири јавна предузећа  - Град, Јавно стамбено Лозница, Урбоплан  и Дирекција за развој и планирање Бања Ковиљача, што је плод иницијативе надзорних одбора та четири правна субјекта, навео је  Јован Миладиновић,  начелник оделења за привреду и локални економски развој. Донете су одлуке о ангажовању других лица за послове екстерне ревизије завршног рачуна града Лозница за прошлу годину и подизање спомен обележја  борцима из Првог светског рата у дворишту школе у Горњој Бадањи. Нови вршилац дужности директора ЈП Водовод и канализација је дипломирани инжењер електротехнике Милан Раднић из Лознице. Председница Скупштине Милена Манојловић Кнежевић у сусрет изборима за савете месних заједница пренела је одборницима информацију Градске управе о предложеним решењима из јавне расправе окончане крајем  прошле године. Том послу у Лозници се прилази  на рационалан и законит начин тако што ће се испоштовати препоруке да се избори распишу када се обједини комплетна примена прописа из Министарства државне управе  и законски усаглашених решења која  се односе  на локалну самоуправу и практично све изборне активности у месним заједницама.
09.Фебруар 2017.
Заседа Скупштина града
Заседа Скупштина града
Одборници Скупштине града Лознице, сутра ће, на редовном заседању усаглашавати предложена решења о статутарним изменама у осам градских јавних предузећа. На дневном реду је и одлука о градско - приградском превозу путника који ће у наредном полугодишту реализовати конзорцијум  предузећа  Ракета из Бајине Баште и Бамбус из Обреновца. На усвајању је решење о именовању вршиоца дужности директора у јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација" и одлука о подизању спомен обележја учесницима Првог светског рата у Горњој Бадањи.
09.Фебруар 2017.
Књижевно вече
Љиљана Хабјановић Ђуровић, једна од најчитанијих списатељица у Србији синоћ је била гост Библиотеке Вуковог завичаја а лозничкој читалачкој публици представила је свој најновији роман „Онда је дошла добра вила". Реч је о најпродаванијој књизи на прошлогодишњем Сајму у Београду. - Ова књига опомиње младе да им слободу могу дати само они који их истински воле, а да сви они остали користе обећања о слободи да би их заробили. Роман је породична драма о безусловној љубави, о тајнама и мудрости, о моћи и немоћи, о поразима и снази мајчинства- рекла је гошћа лозничке библиотеке. Она је током књижевне вечери одговарала и на питања читалаца, који су желели да чују и нешто о њеним претходним остварењима.
03.Фебруар 2017.
Нови превозници
Нови превозници
Градско веће Лознице је прихватило предлог радне групе задужене  за избор новог аутосаобраћајног превозника на територији града у наредених шест месеци. - Одмах по истеку уговора са шабачком Дугом овај посао одвијаће се у режији предузећа Бамбус и Ракета чији је конзорцијум задужен за линијски превоз из градског пакета А и Б, ка Бањи Ковиљачи, Лешници, Јелаву, Козјаку, Чокешини, Коренити, Тршићу и другим селима, изјавио је по0моћник градоначелника Дејан Сталовић. Он сматра да се „овако добија сигурна и безбедна вожња са поласцима са главне станице у Лозници која је у власништву једног потписника уговора, са бенефицијама за ђаке - путнике и раднике и бесплатне карте за инвалиде, даваоце крви, врхунске спортисте и кориснике градских награда".
01.Фебруар 2017.
Обележен дан без дуванског дима
Обележен дан без дуванског дима

Национални дан без дуванског дима, 31. јануар 2017. године обележен је у Дому здравља Лозница акцијом у холу испред Превентивног центра Опште медицине изложбом свих досадашњих плаката и поделом штампаног материјала. Црвени крст Лозница и овај пут подржао је активности здравствених радника па су сви непушачи добијали на поклон по једну црвену јабуку, као симбол здравог живота.
            Пушење дувана је значајна претња и водећи је фактор ризика за велики број незаразних болести. Дувански дим убија шест милиона људи сваке године и повећава ризик настанка болести срца, инфаркта и можданог удара, обољења дисајних путева, рака плућа и других малигних болести.
            У циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема изазваних пушењем и изложености дуванском диму, у Србији се традиционално 31. јануара обележава Национални дан дуванског дима. Ове године, овај значајан датум из Календара здравља се обележава под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше".
            Активности спроведене током обележавања Националног дана без дуванског дима 2017. године треба да укажу стручној и широј јавности на потребу доследне примене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму и његовог унапређења како би се увела потпуна забрана пушења без изузетка, укључујући и све угоститељске објекте. У оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима потребно је скренути пажњу јавности на употребу електронских цигарета које представљају нов изазов у контроли дувана - истакао је овом приликом др Дарко Тешмановић.

31.Јануар 2017.
Реализована обука за писање пројеката у оквиру конкурса Млади су закон
Реализована обука за писање пројеката у оквиру конкурса Млади су закон

У периоду од 28.01. до 30.01.2017. године одржана је обука за писање пројеката за 25 младих који су конкурисали у I кругу са предлозима пројеката. Млади су имали прилику да науче сва основна правила за писање пројеката од описа пројекта, разраде проблема до писања матрице логичког оквира и буџета. Обука је реализована у оквиру конкурса "Млади су закон" а преко Ресурс центра "Светионик" у партнерству са Канцеларијом за младе Лозница.
            Млади који су учествовали на обуци имају задатак да своје пројекте које су већ послали у I кругу дораде, примене стечена знања на обуци и да доставе своје пројекте до 12. фебруара 2017. године (недеља, до поноћи).
            Коначни резултати конкурса биће објављени до 15.02.2017. године, након одлуке комисије.

30.Јануар 2017.
Обележен Светски дан образовања о заштити животне средине
Обележен Светски дан образовања о заштити животне средине
Факултет за примењену екологију- Футура Универзитета Сингидунум из Београда и КЈП „Наш Дом" у Лозници поводом 26. јануара, Светског дана образовања о  заштити животне средине организовали су јавни час под слоганом „Зелена занимања- занимања будућности", који је одржан у Библиотеци Вуковог завичаја. Учесницима овог скупа пригодним предавањима обратили су се Месуд Аџемовић, координатор департмана за пост  -дипломске студије Факултета за примењену екологију- Футура Универзитета Сингидунум, Ивана Јелић, асистент на факултету, Јанко Алексић, директор КЈП „Наш Дом" и Слободан Јеринић, стручни сарадник за инвестиције предузећа. Аџемовић је рекао да су они препознали потребу као факултет који се на озбиљан начин бави примењеном екологијом да се Светски дан образовања о заштити животне средине обележи у Лозници јер сматра да она може да буде пример добре праксе како се улаже у нове кадрове. Он је истакао да ми као нација не посвећујемо довољно пажње у заштити животне средине. - Укупна улагања су на националном нивоу 0, 25% од укупног бруто друштвеног производа. Морамо да улажемо у образовање јер се показало да је то најзначајнија капитална ивестиција. Трудимо се да са овим каталогом нових занимања урадимо прецизну профилацију зелених занимања за ово време, нагласио је Аџемовић. Овај дан је препознало и КЈП „Наш Дом" као партнер. - Ово је прилика да заједно са факултетом препознамо неке нове правце а КЈП „Наш Дом" кроз лепезу својих активности може да буде добар партнер у дуалном образовању како у основним тако и у средњим школама, рекао је Јанко Алексић, директор предузећа.
27.Јануар 2017.
Савиндански дарови града
Савиндански дарови града
У препознатљивом декору и вишегодишњој хуманој пракси Градска управа Лознице ни на овај Савиндан није заборавила на децу која се социјализују у хранитељским породицама. Уз пригодан програм аматера „Караџића" подељено је више од 220 пакетића деци, која уз пажњу старатеља увек имају велику подршку своје локане самоуправе. Као што је познато највећи народни просветитељ Растко Немањић је „путовао без пута, а пут се за њим рађао" написала је наша суграђанка Драгана Глишић. Начелница за друштвене делатности у Градској управи Тања Глишић Матић још једном је подсетила да Савиндан у Лозници увек „слављен као празник љубави и добре наде" како међу децом која су из материјално рањивијих средина тако и оном из породица војних и мирнодопских инвалида или прихватилишта „Сунце". Ове свечаности увек су празници који отварају срца да сви буду равноправни на путу на свом путу у будућност што је императив светосавља.
26.Јануар 2017.
Предавање у Дому здравља
Предавање у Дому здравља

У сали за едукације Дома здравља „Др Миленко Марин" у Лозници одржано је предавање поводом обележавања 11. Европске недеље борбе против карцинома грлића материце. Према речима др Немање Јосића, помоћника директора, 2013. године у Лозници је евидентирано 27 оболелих жена од овог карцинома док их је лане било 16. То је резултат доброг скрининг програма који се спроводи у овој установи. - Ниједна жена не би требало да умре од карцинома грлића материце зато што постоји апсолутна превенција и ако се промене открију у раним фазама болест је излечива. У супротном, прогноза је сасвим другачија. У нашој служби свим пацијенткињама осим папаниколау теста обавезно се ради и колпоскопија. То су прегледи који се допуњују и ако се ураде заједно скоро су стопостотно тачни. Наше суграђанке знају да је некада било проблема са тестовима, дуго се чекало на налаз, али сада се папаниколау тестови раде на најбољи могући начин, ради их лекар субспецијалиста за те области др Славица Јосић. Налаз се чека седам дана, а у хитним случајевима се завршава истог дана, истакао је др Јосић.
            Према речима др Бранке Красавац, в. д. директора Дома здравља, у овој установи се велика пажња поклања превентиви и промоцији важности превентивних прегледа. Предавању је присуствовао и др Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице који је похвалио скрининг програме које спроводи Дом здравља истакавши и да локална самоуправа као оснивач подржава све њихове акције.

24.Јануар 2017.
Светосавска академија
Светосавска академија
У сусрет Савиндану, Црквена општина лозничка организовала је свечану Светосавску академију у Вуковом дому културе. Беседу је казивао монах др Павле Кондић из манастира Станјевићи изнад Будве у Црној Гори, који се у свом казивању осврнуо на страдање свештених лица у току Првог светског рата. - Црква чува спомен на Светог Саву, иако током комунизма нисмо могли у овако великом броју да се окупљамо око његовог имена. Ипак, било је увек деце која су у време Савиних дана рецитовала песме и тако одржавала спомен на њега. Ходити Савиним путем и Савиним стопама, држати се Савиног слова и духа, то је нешто што нам као православном народу припада а и вечерашње сабирање је доказ тога- казао је др Кондић. Он је изразио задовољство што му је указана част да говори под кровом установе која носи име Вука Караџића и подсетио да је манастир из којег долази, било једно од одредишта које је Вук на бројним својим путовањима у Црну Гору походио, као и да се у гостопримници манастира, налази и Вуков портрет. Пригодан програм извели су црквени хорови „Свети Роман" и „Свети Сава" под руководством Драгана Ђедовића, дует Сања Маврак и Александра Антонић, ученици Гимназије „Вук Караџић", рок састав „Кросроуд" и, по први пут овим поводом наступиле су мале лозничке балерине полазнице школе „Беобалет".
23.Јануар 2017.
Пут за Кујумбу
Пут за Кујумбу
Млади редитељ Мирослав Савић из Лознице представио се у понедељак на Мокрој гори у оквиру десетог фестивала "Кустендорф" својим филмом "Пут за Кујумбу", који је снимио током лета 2015. године у родном граду. Филм је уједно био и његов мастер рад на студијама режије Факултета драмске уметности у Београду, а у међувремену већ је освојио награде за монтажу на Фестивалу у Херцег Новом, награду "Јован Аћин" и специјално признање на 63. Фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду и награду за најбољи филм на фестивалу антиратног, ангажованог и академског филма (КРАФ) у Крагујевцу. Током снимања филма, подршку је имао од локалне самоуправе али и својих колега са академије, продуцента, дизајнера звука и камермана, као и од глумца Ирфана Менсура, који му је био професор на факултету. Филм говори о сложеном односу оца и сина који живе у тешким економским условима и плановима за одлазак на привремени рад у Русију. Продуцент филма је Јелена Пранић, а поред Ирфана, који у филму глуми оца, ту су и Савићеве колеге и другари Владимир Конић, Коста Мартиновић, Саша Петровић, као и професионални глумци Александар Глигорић и Бранко Перишић, такође Лозничани. Пројекцији "Пута за Кујумбу" на Мећавнику присуствовали су и представници градске управе, Туристичке организације града Лознице, Центра за културу и Клуба "Будимлија" који су помогли снимање филма.
20.Јануар 2017.
Радни састанак
Радни састанак
У Техничкој школи данас је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника одржао радни састанак са активом директора основних и средњих лозничких школа. Неколико је разлога због којих је у Техничкој школи одржан састанак на територији града Лознице рекао је Ђокић. - Први је сложене временске прилике, снег и ниске температуре. Имамо проблема у путничком саобраћају због чега велики број ученика касни на часове. На састанку сам добио информацију да није било отказивања ђачких полазака али јесте било кашњења. Што се тиче осталих проблема, нисмо имали прекиде у напајању електричном енергијом, све водоводне инсталације су функционисале а када је у питању грејање, у три школе смо имали мале проблеме. Није била постигнута температура која је по стандарду а то значи у радној просторији 20 степени, у заједничким 18 а у фискултурној сали 16. Сада је и тај проблем отклоњен пошто смо добили квалитетнији угаљ од добављача. Други разлог због којег смо данас овде јесте завршетак првог полугодишта 31. јануара. Ученици одлазе на распуст а наставници имају редовне активности у смислу стручног усавршавања. Остаје да се договоримо да ли ћемо као град довести акредитоване предаваче овде код нас који ће држати семинаре или ћемо нашим наставницима платити путне трошкове котизације тако да они одлазе у друге градове. Лично мислим обзиром да град има обавезу да финансира стручно усавршавање, да доведемо акредитоване предаваче у наш град. С обзиром да се ближи зимски распуст на овом састанку је било речи и о календару такмичења. - Град финансира све видове такмичења почевши од општинских, регионалних до републичких. Данас би требало да прецизирамо које ће школе бити носиоци ког такмичења. Трећи разлог због којег смо се овде окупили обзиром да је усвојен буџет за 2017. годину којим је за образовање пројектовано 400 милиона динара што је око 18,3% укупног буџета. Од тога ће око 20 милиона бити искоришћено за капитално сређивање школа у овој години. Што се тиче средњих школа, оне су у добром стању али ће и ту бити издвојено 6 милиона динара за опремање и за још неке ситније радове који ће се обављати у тим школама, завршио је помоћник градоначелника.
19.Јануар 2017.
Додела новчане помоћи
Додела новчане помоћи
У циљу пружања помоћи најугроженијим категоријама становништва у складу са стратегијом о социјалној заштити града Лознице, руководство града је недавно донело Одлуку о исплати милион динара из буџета на име помоћи онима којима је то најпотребније. Тиме су обухваћене три категорије становништва. Сходно овој Одлуци, градоначелник Видоје Петровић заједно са замеником и члановима Градског већа посетио је две породице, Стефановић из Драгинца и Ђокић из Лозничког Поља којима је уручио новчану помоћ: - Ми смо у гостима код породице Ђокић са жељом да обиђемо њихову ћерку Магдалену која има здравствених проблема и да са једном конкретном новчаном помоћи у висини од 50.000,00 динара покушамо бар мало да помогнемо. Искористио бих ову прилику да заједно са сарадницима пошаљемо поруку грађанима који су у могућности да помогну, обзиром да је за лечење ове девојчице потребно много више средстава од ових које смо ми успели да издвојимо. Овом акцијом града Лознице обухваћено је укупно 48 породица подељених у три категорије. Новчану помоћ је добило и 20 наших најмлађих суграђана. То су деца који су одлични ученици али која потичу из породица које су мање имућне. Њима смо уручили по 10.000,00 динара. Обишли смо и 20 старачких домаћинстава. Били смо у Драгинцу код госпође Новке Стефановић која живи са ћерком Мирјаном која такође има здравствених проблема. Тим породицама смо уручили по 20.000,00 динара. Покушаћемо да дођемо до свих домаћинстава која живе повучено. Постоје људи који живе тешко али који никада нису покуцали ни на чија врата и тражили помоћ. Захваљујући нашим одборницима и председницима Месних заједница ми ћемо се трудити да им помогнемо колико је то у нашој моћи, завршио је градоначелник Петровић.
17.Јануар 2017.
Превентивно и оперативно
Превентивно и оперативно

Сходно упозорењу Одељења за ванредне ситуације у Шапцу и најаве Републичког хидрометеоролошког завода да се до 22. јануара на територији целе Србије очекују велике снежне падавине, ниске температуре, ледени дани, јак ветар и увећање снежног покривача до 30 центиметара данас је одржано заседање Градског штаба за ванредне ситуације у Лозници.
            Командант штаба, градоначелник Видоје Петровић је донео решење о формирању седам радних група чији је задатак да се активирају сви штабови у месним заједницама Лознице ради процене сопствених могућности и реаговања у случају ванредне ситуације. Свим субјектима који су задужени за заштиту и спасавање људи и имовине, затим снабдевање горивом, механизацијом и животним намирницама наложена је приправност а предузимају се и друге превентивне и оперативне мере како би се обезбедили основни услови за живот и рад грађана. Свака радна група, у чијем саставу су, поред чланова штаба и председници савета месних заједница, биће непрекидно на терену, прикупљати информације и обавештавати градски штаб за ванредне ситуације. Директори јавних предузећа Град, Топлана, Водовод и канализација, Наш дом и Електродистрибуције у Лозници задужени су за потребне интервенције према упутствима Градског штаба. Већа будност очекује се од градске организације Црвеног крста, Центра за социјални рад, стручних служби месних заједница, здравствених установа - Дома здравља и Опште болнице.
            Посебан значај Градски штаб за ванредне ситуације придаје превентивним мерама на редовном снабдевању града електричном енергијом, водом и грејањем као и раду инспекцијских служби на уклањању леда са стаза, леденица са зграда и опште безбедности грађана на сваком месту.

13.Јануар 2017.
Паре у хумане сврхе
Паре у хумане сврхе
Вишегодишња пракса да се у Лозници не издвајају буџетска средства на новогодишње прославе сада је озваничена одлуком Градског већа да се новчана средства од 1.000.000 динара уложе у хуманитарне сврхе. Тим поводом је уочи православне нове године у Омладинском центру градоначелник Лознице Видоје Петровић, на пријему за двадесет узорних основаца и средњошколаца из материјално слабијих породица и свих школа уручио новчане награде од по десет хиљада динара. -  Познато је да су се многе локалне самоуправе утркивале да ли ће организовати колективне дочеке на трговима издвајајући огромна средства за естрадне звезде што смо ми давно препустили прошлости. Одлука Градског већа на челу са мном је да у сусрет српској новој години обрадујемо три групе наших суграђана којима ћемо указати пажњу и дати конкретну подршку", рекао је Петровић. Он је истакао да ће наредних дана бити уручена новчана помоћ по 50.000 динара за осморо наших суграђана који болују од тешких болести и да ће их посетити у њиховим кућама. - Посетићемо и двадесетак старијих суграђана са слабијим имовинским могућностима и подржати их са по 20.000 динара. То је посве лепши и хуманији начин да им честитамо нову годину, а ја, и моји сарадници пошаљемо јасну поруку да они нису сами. Сигуран сам да ово нису довољна средства да реше све проблеме, али ћемо настојати да увек овако или на сличан начин реагујемо, рекао је градоначелник Лознице.
09.Јануар 2017.
Завршен турнир у малом фудбалу
Завршен турнир у малом фудбалу
Тријумфима екипа „Кафе Пролеће" у конкуренцији сениора и „Макс Бет" у конкуренцији ветерана, завршен је традиционални турнир у малом фудбалу „Божић 2017" у УФК „Лагатор". Екипа „Кафе Пролеће" је у финалу савладала екипу „Ресторан Доњи Град" резултатом 4:1. Била је ово реприза од пре две године када су се исте екипе састале у финалу али су тада поражени резултатом 4: 3. Честе измене и одлични Владимир Радивојевић направили су превагу на страну своје екипе а потом играли сигурно до краја меча и заслужено славили. Све честитке за приказано на турниру заслужује и екипа „Ресторан Доњи Град". У конкуренцији ветерана победник је екипа „Макс Бет", која је и прошле године освојила прво место. Они су у финалној утакмици савладали екипу „Ауто Пајић" резултатом 4:1. Доминирао је Зоран Новаковић, који је за своју екипу заиграо тек у финалној утакмици. Најбољи играчи турнира су Владимир Радивојевић у конкуренцији сениора и Марко Марковић у конкуренцији ветерана.
09.Јануар 2017.
Празнична честитка градоначелника Видоја Петровића
Празнична честитка градоначелника Видоја Петровића

У летопису Лознице Божић је увек слављен као празник прожет добрим духом наде који у себи чувамо од памтивека. Нека резултати рада буду огледало стварности, а заједничким и сложним залагањем остварићемо напредак у свакој области живота.
            Разумевајући божићну поруку као универзалну, верску и световну, препознајући доброту у нашим срцима, верујем да ће Лозница и даље  бити на стази којом се иде у сусрет потребама свих грађана, увек отворена према другима и другачијима.
            У име својих сарадника и у своје лично име желим вам да најрадоснији хришћански празник дочекате у миру, здрављу и породичној срећи.

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

                                                                                                                                                                                Градоначелник
                                                                                                                                                                               Видоје Петровић

05.Јануар 2017.
Изградња бунара
Изградња бунара
Јавно предузеће „Дирекција за управљање и развој" у Бањи Ковиљачи завршило је радове у другој фази изградње бањског бунара који ће, када цео посао потпуно буде окончан, омогућити уштеду до два милиона динара буџетских средстава на годишњем нивоу. Момир Матић, директор предузећа рекао је да су у другој фази обављени грађевински и електрорадови, чија је укупна вредност 2.060.000,00 динара. - Урађена је шахта са водонепропустивим бетоном, што је омогућило да се поставе потапајуће пумпе које бацају воду 28 метара, а претходно је постављен потисни цевовод, који ће пумпу повезати са аутоматским системом за заливање, који је у парку изграђен 2013. године. Следећа фаза ће бити реализована 2017. године када ће комплетно бити завршена целокупна инвестиција, којом је код сумпорног купатила предвиђена изградња резервоара за воду запремине 40 метара кубних, са хидрантом постављеним у земљу тако да се не наруши изглед самог парка, навео је Матић. Он је објаснио да ће, осим за заливање парка, вода из резервоара моћи да се користи и за прање улица и тротоара и нагласио да ће се целокупна инвестиција исплатити у наредних пет година. Према плану, бунар за воду ће бити у функцији већ од следећег марта, најкасније до маја, пред почетак нове туристичке сезоне.
04.Јануар 2017.
Одржана обука за почетнике у пословању
Одржана обука за почетнике у пословању

У организацији Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине је одржана дводневна Обука за почетнике у пословању у Мачванској средњој школи у Богатићу.
            Кроз дводневну обуку полазници су упознати са начином реализације пословне идеје, како постати успешан предузетник, поступком регистрације предузетника и привредних друштава,  као и које су то пореске и друге обавезе које их чекају након регистрације фирме и поступком израде бизнис плана. Обука је имала за циљ да са стеченим знањем полазници, будући предузетници унапреде своја знања из области предузетништва и одаберу прави пут од идеје до успешног предузетника.
            Обука је обухватала следеће теме: Мотиви, особине и пословна идеја предузетника, правна регулатива и порески систем, финансије у пословању и пословни план, извори финансирања за почетнике у пословању.

04.Јануар 2017.
Консултативни састанак вршњачких едукатора
Консултативни састанак вршњачких едукатора

У организацији УГ "Искра- Лозница" 3. јануара 2017. године у Омладинском центру у Лозници, одржан је консултативни састанак вршњачких едукатора у оквиру пројекта "Водите љубав а не рат", који подржава Министарство омладине и спорта. Пројекат се реализује до 15.03.2017. у партнерству са Омладинским центром Лозница, КЗМ Осечина, КЗМ Бајина Башта и УГ "Добри људи" из Ваљева.
            Вршњачки едукатори из Лознице, Ваљева, Бајине Баште и Осечине су прошли обуку за вршњачке едукаторе у области заштите репродуктивног здравља младих и препознавања и одбрану од насиља у партнерским везама, који је одржан у Бањи Ковиљачи од 25. до 30. новембра 2016. године.
            На консултативном састанку вршњачки едукатори су се припремали за извођење часа. Увежбавали су презентацију о заштити репродуктивног здравља укључујући и заштиту од ХИВ/АИДСА, полнопреносивих инфекција,са пројекцијом едукативног филма који су вршњачки едукатори снимили са поруком заштите од насиља у партнесрким везама и како рећи "НЕ" и одупрети се непожељним притисцима вршњака.
            Након радног састанка, вршњачки едукатори су наставили са дружењем уз коктел у просторијама Омладинског центра у Лозници.

04.Јануар 2017.
Приђи срцем
Приђи срцем
Првог дана Нове године, на платоу испред Вуковог дома културе, одржана је манифестација „Приђи срцем", у организацији Туристичке организације града Лознице. Најмлађи су уживали у дечијој новогодишњој представи. Аниматори, жонглери, ходачи на штулама, живе статуе, Деда Мраз, продавци хелијумских балона су употпунили програм који има и хуманитарни карактер, док су у оквиру „Новогодишњег и божићног базара", који ће трајати до 8. јануара, удружења грађана, пчелари и произвођачи рукотворина, домаћих џемова, сокова, вина и лицидерских срца представили своју понуду. Пошто манифестација има и хуманитарни карактер, као и претходних седам година грађани су могли да купе беџеве од чије ће продаје новац бити употребљен за помоћ деци слабијег материјалног стања. Присутнима су се обратили Снежана Перић, в.д. директора Туристичке организације и Мирослав Радуловић, члан Градског већа задужен за туризам.
04.Јануар 2017.
У посети малишанима
У посети малишанима
Градоначелник Лознице Видоје Петровић заједно са својим сарадницима посетио је Дечије одељење и породилиште Опште болнице и том приликом малишанима уручио новогодишње пакетиће. На оба одељења подељено је тридесет новогодишњих пакета, а градоначелник је пожелео да у 2017. години буде превазиђена бројка од 1030 деце, колико их се родило од прошлог јануара у лозничком породилишту. - Мислим да би свако од нас пожелео да бар на тренутак доживи тај амбијент управо  у породилишту, где се рађају деца. Сви бисмо желели да их буде што више и овде смо управо због тога да им укажемо пажњу и да младе охрабримо да смелије склапају бракове. Било је задовољство обићи мајке и новорођене бебе. Оно што би нас посебно радовало је да се одлуче на више деце у будућности и у том смислу град издваја значајна финансијска средства. Желим мајкама добро здравље а деци да у миру и срећи одрастају и да им живот буде безбрижан. Наша је обавеза да градимо такав амбијент у којем ће се деца рађати, у којем ћемо се радовати њима и у којем ће нас из дана у дан бити све више. Сигуран сам да ће у наредном периоду када се родитељи увере да су наше подстицајне мере нешто што има трајан карактер и које се спроводе задњих шест, седам година, да ће их то додатно охрабрити да имају троје и више деце, рекао је градоначелник. У првих десет сати нове године није рођена ни једна беба а како кажу у породилишту, постоје наговештаји да Лозничани добију неколико нових суграђана у првим данима јануара.
29.Децембар 2016.
Одраз домаћинских планова
Одраз домаћинских планова
На завршном скупштинском заседању у 2016. години лознички одборници су усвојили два стратешка документа - нацрт  одлуке локалног Акционог плана запошљавања и план детаљне регулације урбанистичког блока на потезу улица Италијанских добровољаца, Мајор Јаше Ђурђевића и трга Анте Богићевића. Акционим планом запошљавања наставља се добра пракса да се средствима града и државе финансира запошљавање, нарочито теже упосливих профила и занимања. Прошле године је тим подстицајима до посла дошло 370 људи, рекла је Тања Глишић Матић, која је, у име радне групе подсетила да се таква планска политика у Лозници реализује од 2004. године и представља добар пример сарадње локалне самоуправе и Националне службе запошљавања. Навела је субвенције за 490 пољопривредника, који су добили нову механизацију, системе за наводњавање, бољу инфраструктуру и атарске путеве. - Чињеница да се бележи статистички пораст нових бракова учврстила нас је у уверењу да су социјални подстицаји, међу којима је издвајање за куповину окућница брачним паровима од пет милиона у овој и планирање шест милиона динара за идућу годину, одраз домаћинског  планирања и улагања. Из буџета града ће у 2017. години бити издвојено 20 милиона и 100.000 динара што је, уз још толики износ који се суфинансира из буџета Србије, одговор на комплексна питања запошљавања која су у центру пажње - и државе и Лознице. Акциони план запошљавања усвојен је са 40 гласова одборника. Планом детаљне урбанистичке регулације у централном делу Лознице, од трга Анте Богићевића до старе цркве регулисано је подизање вишепратница за породично становање и пословне објекте. Овај документ, по речима Владана Трипковића, је континуитет скупштинског рада и одлучивања у области урбанистичког планирања чији је обрађивач било предузеће „Урбоплан" које је испунило све законске процедуре - од јавног увида до стручних усаглашавања. Скупштина је, на крају, усвојила и предложене допуне кадровског плана органа града Лознице за идућу годину који је образложила начелница Градске управе Милојка Смиљанић.Ни ове године није изостао пригодан празнични коктел.
29.Децембар 2016.
Пријем за спортисте
Пријем за спортисте
У Градској управи су уручена признања најуспешнијимa у лозничком спорту у 2016. години. Градоначелник Лознице Видоје Петровић поздравио је присутне званице, упутио речи захвалности али и поруку за време које је пред младим спортистима: - Мени је драго што и у име својих сарадника, руководства града могу да вам од срца честитам, да вам се захвалим што сте улажући себе, свој труд, енергију остварујући високе резултате на један леп, оригиналан начин пронели и име нашег града. Сигуран сам да ћемо у годинама које су пред нама имати још сјајних спортиста из свих спортова, да ћемо имати добре резултате а локална самоуправа ће настојати колико год је то могуће да вас подржи како у финансијском смислу тако и у изградњи спортске инфраструктуре, рекао је градоначелник. Градски Савет за спорт за најбољег спортисту прогласио је Здравка Савановића, репрезентативца у стрељаштву и учесника Параолимпијских игара у Рио Де Жанеиру. Најбоља спортискиња је Александра Црвендакић, кошаркашка репрезентативка која игра за ЖКК „Шопрон" из Мађарске. За најбољег тренера проглашен је Жељко Кукић, Лозничанин који успешно предводи суперлигаша „Медицинар" из Шапца. Најбољи спортски радник је Милан Марковић Кале, директор Боксерског клуба „Лозница". Најуспешнији спортски колектив је управо БК „Лозница" а признање је примио председник клуба Александар Рисимић. Најуспешнији млади спортисти су Урош Рогановић, члан теквондо клуба „Лозница" и Љубомир Лукић, члан теквондо клуба „Тае- Ло" са Брезјака а младе спортискиње Ана Кнежевић, освајачица три златне медаље на светском првенству у дизању тегова и Борка Благојевић, такође освајачица три златне медаље на светском првенству у мртвом дизању тегова и бенч- пресу. Након проглашења победника приређен је коктел.
28.Децембар 2016.
Опрез у саобраћају - изабери живот
Опрез у саобраћају - изабери живот

Ученици две основне школе „Вук Караџић" и "Кадињача" издвојеног одељења у Лозничком Пољу имали су прилику да присуствују презентацији правила понашања у саобраћају.
            „Инфраструктура железнице Србије" а.д. је покренуло акцију „Опрез! Изабери живот!", намењену деци млађег школског узраста. Циљ мултимедијалне презентације је да се деца кроз интерактивну комуникацију, упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања у близини пруге и на путним прелазима. Овогодишња акција кренула је од града Чачка, 21. октобра, а намера нам је да се обиђе што већи број градова и места, првенствено, где је заступљен железнички саобраћај. Сама акција је подржана од међународне организације ИЛКАД, чији је „Инфраструктура железнице Србије" а.д. члан, а која се бави медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима. У раније спровођеној кампањи, овај тим, обишао је преко 150 основних школа широм Србије, а презентацију је одслушало преко 100.000 деце, узраста од првог до четвртог разреда.
            Град Лозница подржава овакве и сличне пројекте који су усмерени на већу безбедност свих учесника у саобраћају, посебно када су деца у питању. -У васпитању деце у саобраћају треба да се крене од породице, преко школе па до локалне самоуправе. Ми морамо бити синхронизовани на том задатку. Познато је да деца нижег узраста немају добру процену о брзини кретања аутомобила или воза. Када немају добру процену ту, онда немају ни добру процену колико им је времена потребно да би безбедно прешли улицу или путни прелаз. На жалост, према информацији Агенције за безбедност саобраћаја у 2016. години, десеторо деце је изгубило живот. Само један изгубљени дечији живот је трагедија за све нас. Градска управа ће подржати све пројекте чија реализација има за циљ бољу информисаност деце како да на безбеднији начин пређу улицу или  пружни прелаз. Све наше школе које се налазе у близини саобраћајница су ограђене, водимо рачуна да школе буду обележене адекватним саобраћајним знаком или видео- порталом да се ради о зони школе. Важно је да родитељи када су у друштву деце поштују правила саобраћаја јер само један њихов погрешан потез може да поништи све оне лекције на којима смо им указивали, рекао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

28.Децембар 2016.
Састанак са пољопривредницима
Састанак са пољопривредницима
У Великој сали Градске управе градоначелник Лознице Видоје Петровић са сарадницима организовао је радни састанак са корисницима субвенција у пољопривреди из нашег града, пре свега они који имају регистрована пољопривредна газдинстава и који су били корисници свих активних мера које град Лозница реализује дуги низ година као и подршке како би се поспешио развој пољопривредe и оснажило село. Градоначелник Видоје Петровић је истакао да се активне мере огледају у новчаној подршци, субвенцијама и бесповратним средствима за набавку механизације и пољопривредне опреме. - За пчеларе ту је набавка кошница, за сточаре набавка расних грла како би се формирала матична стада, садни материјал за воћаре, пластеници, системи за наводњавање, дакле један широк вид мера. За осигурање пољопривредних култура од природних непогода чак 80% субвенција даје локална самоуправа, преосталих 20% регистрована газдинсва. Хтели смо да на крају ове године видимо шта би то у наредним годинама могли да мењамо. Оно што мене увек интересује јесте да ли та средства која ми издвајамо из буџета града и која успемо да уштедимо, да ли их усмеравамо на прави начин. Данас је прилика да чујемо и пољопривредне произвођаче и оно о чему смо причали а што је важно а то је како да се поново вратимо задругарству кроз оснивање земљорадничких задруга. Суштина је да се на подручју града Лознице направи планска производња која би за резултат имала једну озбиљну, стабилну, континуирану сировинску базу. Само на тај начин ми можемо да обезбедимо лакши излазак на тржиште и да доведемо инвеститоре који би овде улагали свој капитал, закључио је градоначелник Петровић. На територији града Лознице има преко 6 000 регистрованих пољопривредних газдинстава а са суседним општинама Крупњем, Љубовијом и Малим Зворником преко 11000.
27.Децембар 2016.
Новогодишњи базар

Туристичка организација града Лознице организује традиционални „Новогодишњи базар" на платоу испред Вуковог дома културе. Снежана Перић, директорица ТОГЛ-а рекла је да ће овогодишњи базар трајати до 8. јануара. - Очекујемо велики број излагача и посетилаца ако нас временске прилике послуже. Оно што ће сигурно бити  је манифестација „Приђи срцем", која се традиционално одржава 1. јануара на овом истом месту од 11- 14 часова. Припремили смо многобројне атракције за наше најмлађе суграђане, долазе нам аниматори из Београда. Надам се да ће клинци и клинцезе доћи у великом броју као и увек до сада, завршила је директорица. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника нагласио је да град Лозница подржава активности Туристичке организације које имају за циљ повећање понуде пред новогодишње празнике. - То је афирмативно за све људе који се баве израдом сувенира, промоцијом старих заната, производњом органске хране да имају где да изложе своје производе. Ми се надамо да ће ова манифестација постати нешто по чему ће наш град бити препознатљив. Желим свима да честитам срећну Нову годину а локална самоуправа ће се трудити да својим активностима свима онима који овде живе или долазе у наш град помогне у оквиру својих могућности, додао је Сталовић. У програму су учествовали „Краљевски карневал", „Креативни курс гитаре" и Магдалена Врачић, наша суграђанка која је учествовала у ТВ шоу „Пинкове звездице".

26.Децембар 2016.
Подршка руралном и регионалном развоју
Подршка руралном и регионалном развоју
У оквиру пројекта „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији", који финансира швајцарска Агенција за развој и сарадњу у партнерству са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, Министарством привреде, Сталном конференцијом градова и општина и акредитованим Регионалним развојним агенцијама, у Лозници је потписан Меморандум о сарадњи партнера на реализацији Пројектне иницијативе, унапређењу производње и прераде лековитог и ароматичног биља и јагодичастог воћа у функцији заустављања миграторних процеса и девастације села. Градоначелник Лознице Видоје Петровић је рекао да ова иницијатива заслужује све похвале и једну снажну подршку. - Ово су пионирски кораци али морамо направити први искорак у области бављења производњом и прерадом лековитог и ароматичног биља и јагодичастог воћа. Дефинисан је циљ да се покуша зауставити девастирање села, да се пружи шанса младима као и да учимо да мењамо навике код усвајања нових знања. Ако у оваквом правцу учествује више локалних самоуправа, онда је то један добар знак где се може створити озбиљна сировинска база која би свакако била привлачнија за потенцијалне произвођаче. Људи који се определе да се баве овим послом или који се већ баве овим послом могу да рачунају на пуну подршку града Лознице. - истакао је градоначелник Петровић. Локална самоуправа је до сада донела низ активних мера које имају за циљ да подстакну живот на селу. Данијела Марковић, директорица Регионалне развојне агенције Подриња Подгорине и Рађевине изразила је задовољство што Агенција започиње први велики пројекат који ће трајати до 2019. године.- Битно је истаћи велики одзив у вези ове иницијативе, имамо 31 партнера, 9 локалних самоуправа, удружења грађана, приватне предузетнике, пољопривредна газдинства али и грађане који су заинтересовани за ову тему. Ми смо само један од 4 региона у Србији у којима се овај пројекат спроводи, рекла је директорица. Укупан фонд за реализацију износи 1.620.000,00 швајцарских франака.
26.Децембар 2016.
Србија у Београду
Србија у Београду
Удружење жена произвођача традиционалних рукотворина Етно мрежа уз подршку Наледа и локалних самоуправа отворила је у Кнез Михајловој улици у Београду продајну изложбу локалних брендова „Србија у Београду". На овој манифестацији, поред још неких градова из Србије своје сувенире и рукотворине представила је и Туристичка организација града Лознице. Изложбена поставка у срцу Београда обухватила је традиционалне рукотворине, храну са географском ознаком порекла и друге локалне брендове који стварају аутентични доживљај Србије. Манифестацију су отворили Градски менаџер Горан Весић и амбасадорка Аустралије Џулија Фини у присуству заменика градоначелника Београда Андреје Младеновића и представника Туристичке организације града Београда и локалних званичника. Том приликом најављено је отварање градске Етно-галерије почетком 2017. године која ће имати сталну понуду аутентичних брендова из свих крајева Србије. На промоцији туристичких потенцијала лозничког краја, Туристичка организација града Лознице активно ће радити и у наредном периоду кроз предстојеће програме и манифестације а у току су и припреме за наступ за међународни Сајам туризма у Београду, највећу сајамску туристичку манифестацију у региону која ће бити одржана у фебруару.
23.Децембар 2016.
Пројекти за младе
Пројекти за младе

Ресурс центар за Мачвански и Колубарски округ, Удружење грађана „Светионик" у сарадњи са Канцеларијом за младе Лозница и уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, у оквиру програма МЛАДИ СУ ЗАКОН расписује конкурс за финансирање Омладинских волонтерских пројеката у циљу подстицања активизма и волонтирања младих.
            На конкурс се могу пријавити удружења младих и неформалне омладинске групе састављене од најмање пет чланова, као што су ђачки или студентски парламенти, разне омладинске секције и друге групе младих са територије Мачванског и Колубарског округа.
            Пријаве на конкурс слањем попуњеног обрасца за писање предлога идеје омладинског волонтерског пројекта су до 15. јануара 2017. године. Све одабране волонтерске групе биће позване на обуку за писање пројеката и управљања пројектним циклусом, која ће бити реализована у периоду 28., 29. и 30. јануара 2017. По завршеној обуци, волонтерске групе достављају Ресурс центру предлог пројекта који се предлаже за финансирање. Ресурс центар одабраће најмање 15 пројеката који ће бити финансирани.
            Вредност једног омладинског волонтерског пројекта може износити између 40.000,00 и 100.000,00 динара. Укупан износ расположивих средстава за финансирање омладинских волонтерских пројеката у Мачванском и Колубарском округу је 810.000 динара. Пројекти треба да буду реализовани у складу са Законом о младима и Националном стратегијом за младе.
            Програм МЛАДИ СУ ЗАКОН је национални програм Министарства омладине и спорта који има за циљ подстицање активизма, волонтирања и пружања подршке младима да допринесу бољем животу у месту у коме живе. До сада, од 2010. године када је покренут, финансирано је више од 1300 омладинских волонтерских пројеката реализованих од стране удружења младих и неформалних омладинских група уз стручну и техничку подршку Ресурс центара широм Србије, у износу од скоро 87 милиона динара.

22.Децембар 2016.
Албанска голгота
Албанска голгота
Изложба под називом „Албанска голгота- пут страдања и наде", свечано је отворена у лозничком Музеју „Јадра". Аутор, кустос музеја историчар Горан Вилић уз помоћ сарадника историчара Зорана Тошића и Славке Нинић, приредио је изложбу постављену на 33 паноа, тематски подељену у три сегмента: - Први сегмент су догађаји који су претходили повлачењу кроз Албанију, затим само повлачење и најбитније евакуација и реорганизација наше војске на Крфу и у Северној Африци. Ово је једна од најсадржајнијих изложби до сада која је организована у нашем Музеју, тако да постоји интересовање музеја из других градова да буде приказана и код њих, рекао је Вилић. Посетиоце изложбе поздравила је и мр Снежана Нешковић-Симић, директорица лозничког Центра за културу „Вук Караџић" истакавши да је ово само једна у низу изложби посвећених стогодишњици од Великог рата. Отварању изложбе присуствовали су др Радован Дивнић, заменик и Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника који је и отворио изложбу. Он је истакао значај оваквих догађаја јер чувају од заборава српску историју и подсетио на неке детаље страдања српског народа. - Српска војска је нажалост изгубила једну четвртину војника. Било је то време када је Србија била под разним притисцима на које није имала одговор. Данас наша земља има јасан и прецизан одговор на све притиске. Нама остаје да поштујемо наше претке, да се боримо за бољу будућност, већу запосленост, изградњу институција и да никада више српски народ не доживи албанску голготу, завршио је Ђокић. Програм је наступом употпунила градска Етно-група „Лозице".
21.Децембар 2016.
Уређење зелених површина
Уређење зелених површина

Јавно предузеће „Град" врши надзор на уређењу и одржавању 50 хектара јавних зелених површина на територији града. За јесењу садњу је купљено и посађено више од 600 садница високих лишћара и четинара и 15.000 садница сезонског цвећа и перена. На Лагатору је почело уређење парковске површине које је предвиђено Планом детаљне регулације на површини од 1,2 ха у Улици Мине Караџић и Патријарха Павла. У парку је засађено 200 садница међу којима су најзначајније гинко, ликвидамбар, оморика, сребрна јела, јавор млеч, каталпа, пољски јасен, брест и секвоја.
            Реконстрисани су и обогаћени садницама Трг Јована Цвијића и Вука Караџића, парк Брезе, парк у Железничкој улици, Градски парк „Лагатор" и Улица Јована Цвијића. На територији града има више од 6.000 стабала, међу којима је 150 различитих врста. У току је поправка и замена парковског и дечјег мобилијара, анкеровање и везивање дрвећа пред почетак зимског периода, формирање круна дрвећа са сечењем ломних грана и грабуљaње травњака. У парку код Железничке станице недавно je изграђена Трим стаза у дужини од 200м.
            Годишњи програм одржавања јавних зелених површина у Лозници за 2016. годину који обухвата 90 радних операција ће бити у потпуности испуњен захваљујући доброј сарадњи Градске управе, КЈП „Наш дом" и ЈП „Град".

21.Децембар 2016.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће

Градско веће Лознице данас је разматрало и прихватило нацрт одлуке локалног Акционог плана запошљавања у идућој години. Овим документом Градска управа са Саветом запошљавања и Националном службом запошљавања као средина са сертификатом повољног пословног окружења представља широку лепезу мера и активне економске политике чији је исход - веће запошљавање.
            Јачањем приватног сектора, развојем руралних подручја, новоизграђеном путном и енергетском инфраструктуром у индустријској зони стварају се услови да се унапреди ангажовање кроз јавне радове, стручну праксу и брже запошљавање лица из категорије теже упосливих занимања. Из буџета града ће у 2017. години бити издвојено 20 милиона и 100.000 динара што је, уз још толики износ који се суфинансира из буџета Србије, одговор на комплексна питања запошљавања која су у центру пажње - и државе и Лознице. Констатовано је да део средстава треба наменски улагати у преквалификације и занимања која су атрактивна за нове инвеститоре.
            Градско веће је усвојило допуњену одлуку кадровског плана запошљавања у Градској управи, затим нацрт плана детаљне регулације урбанистичког блока на потезу улица Италијанских добровољаца, Мајор Јаше Ђурђевића и трга Анте Богићевића. Прихваћен је закључак Одељења за привреду да се из буџета града исплати новчана накнада од 332 хиљаде 160 динара за изгубљени принос власницима земљишта оштећеним при регулацији Јадра, Лешничке реке, Криваје, Жеравије и Штире. Донето је решење о именовању нове комисије за доделу градских награда најбољим ученицима и студентима са подручја Лознице.

19.Децембар 2016.
Традиционални турнир

Установа за физичку културу „Лагатор" Лозница организује традиционални турнир „Божић 2017" у малом фудбалу.

Турнир се организује у сениорској и ветеранској конкуренцији. Утакмице турнира одржавају се у спортској хали „Лагатор" у Лозници у периоду од 26.12.2016. до 08.01.2017. године. Право учешћа на наведеном турниру имају: клубови, предузећа, екипе месних заједница и слободно формиране екипе грађана. Свака екипа приликом подношења пријаве са списком играча уплаћује депозит за учешће у износу од 12.000,00 динара, до 25.12.2016. када ће се у 19 часова обавити извлачење парова, формирање група и утврђивање распореда одигравања утакмица. Наградни фонд ће се формирати од уплате средстава од донатора, од продаје карата и од уплате учешћа за такмичење.

Награда за учеснике турнира утврђује се у нето висини од 220.000,00 динара прво пласираној екипи сениора и 60.000,00 друго пласираној екипи сениора. Награда прво пласираној екипи ветерана је 40% од учешћа за ветеране и друго пласираној екипи ветерана 20% од учешћа за ветеране.

19.Децембар 2016.
Туристичка патрола

У препуној сали Омладинског центра одржана је свечана додела признања најуспешнијим грађанима, предузећима и установама за унапређење квалитета у туризму у оквиру акције „Туристичка патрола". Акцију коју једанаест година на територији града спроводи Туристичка организација града Лознице има за циљ подстицање свих друштвених субјеката почев од домаћинстава, преко угоститељских објеката до установа, да уређују окружење у којима живе и раде и позитивним примерима дају допринос у унапређењу квалитета туризма у Лозници. Акција „Туристичка патрола", у редовне активности ТОГЛ- а уврштена је од 2005. године и од априла до октобра традиционално се спроводи на подручју града Лознице, у Здравствено- туристичком центру у Бањи Ковиљачи и Тршићу. Према најави организатора, акција ће се одвијати и наредних година и добијати на значају, како би наш град био лепши и нама који у њему живимо и гостима који у њега долазе. Ове године признања су додељена у седамнаест категорија.

15.Децембар 2016.
Заседала скупштина
Заседала скупштина
Одборници Скупштине града Лознице су на 6. редовној седници размотрили и усвојили Предлог Одлуке о буџету за 2017. годину. Одлука је донета према одредбама Закона о буџетском систему у прописаном року и у складу са фискалном стратегијом Владе Републике Србије односно Министарства за финансије. Карактеристика овог буџета је да су прво испланирани приходи који се очекују у 2017. години. Ту је фискална стратегија била прецизна и утврдила тачан начин на који локалне самоуправе могу утврђивати висину планираних прихода. Постоји више показатеља а први је остварени приход у првих девет месеци текуће године увећан за претпостављени прилив новчаних средстава у буџет у задња три месеца. Тако добијену масу је могуће увећати за највише 4,6% за колико се очекује раст бруто друштвеног производа. На основу тога, укупно планирани буџетски приходи града Лознице за 2017. годину су 1.913.843.092,00 динара и са другим изворима буџетских корисника који су 123.038.000,00 износе 2.036.881.092,00 динара. Буџет је урађен на реалним основама, издвојено је 322.000.000,00 динара за капиталне инвестиције и то је показатељ да поред тога што је реалан овај буџет је и развојни јер ће значајна средства бити издвојена за финансирање инвестиционих пројеката. Овим буџетом су планирана средства за исплату зарада и функционисање Заштитника грађана, Градског менаџера и архитекте. Одборници су такође размотрили и прихватили Предлог Одлуке о давању сагласности на програме пословања Јавних предузећа и установа чији је оснивач град Лозница за 2017. годину, Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације као и Предлог Одлуке о награђивању најбољих ученика и студената са подручја града Лознице.
13.Децембар 2016.
Све спремно за зимску сезону
Све спремно за зимску сезону
Јавно предузеће „Град" Лозница као управљач путева на основу Закона о јавним саобраћајницама и Правилника о редовном одржавању, обавља и активности у склопу зимског одржавања путева и улица. Програмом је предвиђено да зимска служба буде активна од 15. новембра до 31. марта наредне године а уколико за то буде потребе, рад зимске службе ће бити продужен. За зимско одржавање 218 километара путева и улица сем довољног броја људи и потребне механизације, обезбеђена су и неопходна средства: 70 тона соли, 450 кубика каменог агрегата и тона хемијских средстава која ће бити коришћена тамо где није препоручљива употреба соли.
            На основу донетог Програма зимског одржавања јавних површина обезбеђене су све претпоставке за нормално функционисање и проходност пешачких и парковских стаза и свих лозничких тргова.
13.Децембар 2016.
Јавни позив
Јавни позив
Град Лозница расписао је јавни позив за доделу бесповратних новчаних средстава брачним паровима за куповину сеоских кућа са окућницом који ће трајати од 13. до 21. децембра. У буџету града је одвојено пет милиона динара за ову намену. Висина додељених средстава по једној кући не може прелазити милион динара. Циљ овог позива је подстицање развоја руралних подручја, оживљавање и подмлађивање села кроз повећање наталитета и побољшање демографске структуре као предуслов за покретање привредних активности. Услов који мора бити испуњен је да супружници имају највише навршених 40 година живота у тренутку подношења пријаве, да један од супружника има најмање три године непрекидно пријављено пребивалиште на територији града Лознице, да њихова брачна заједница траје најмање годину дана и да нису власници или сувласници било какве непокретности на територији Републике Србије. Предност имају породице чији чланови имају високо образовање из области медицине, пољопривреде, ветеринарства и просвете.
13.Децембар 2016.
Обука Е-пословање одржана у Лозници
Обука Е-пословање одржана у Лозници

У просторијама Омладинског центра у Лозници, одржана је обука  Е-пословање, у организацији Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине. Програм обуке обухватио је, између осталог, и следеће теме:
–  Основе е-пословања,
–  Е-трговина и интернет маркетинг,
–  Интернет платформа Е-дукатор.
            Циљ обуке је упознавање ММСП и предузетника  са  основама електронског пословања и разумевање  концепта електронске трговине, електронског пословања и дигиталних апликација које се могу искористити као иновативно средство за повећање конкурентности и снижење трошкова пословања.

12.Децембар 2016.
Пријем за боксере
Пријем за боксере
Чланови Боксерског клуба Лозница, шампиони Србије за 2016. годину, били су данас гости Градске управе где су их примили и честитали им на успеху градоначелник Лознице Видоје Петровић и његови сарадници. У срдачној и пријатељској атмосфери било је речи о недавно завршеном првенству, али и о регионалној лиги која би требало да почне у марту наредне године а у којој би БК Лозница требало да има запажену улогу. Градоначелник је рекао да ће ускоро бити организован састанак на коме би се прецизирали сви детаљи око наступа Лозничана у овој међународној лиги и обећао да ће локална самоуправа наставити да помаже боксерски клуб у складу са својим могућностима. У име БК Лозница на пријему су се захвалили председник клуба Александар Рисимић и генерални директор Милан Марковић.
12.Децембар 2016.
Одржан семинар
Одржан семинар

У Омладинском центру у организацији Туристичке организације града Лознице одржан је семинар на тему „Дигитални маркетинг у туризму". Снежана Перић, директорица ТОГЛ- а је рекла да су разлози због чега су се определили за ову врсту едукације вишеструки. - Најновији Закон о туризму предвиђа основне активности ТОГЛ- а а то је промоција и развој туризма и едукација запослених у овој области. У стратегији развоја туризма Србије, дигитални маркетинг заузима једно од водећих места када је промоција у питању. Статистика каже да се 96 % туриста информише путем интернета, а 70 % њих прве информације добија путем смарт телефона. То су чињенице које не смемо да занемаримо и због тога ТОГЛ- а мора да буде заступљена на адекватан начин.
            Милка Негровић, едукатор и маркетинг менаџер сматра да велики потенцијал у области туризма лежи у дигиталном маркетингу јер је интернет тржиште које нема границе. - То је у данашње време једини пут како се може доћи до великог броја корисника туристичких услуга у целом свету. Правилна употреба интернета не само да ће довести до добрих резултата већ и до правилног представљања глобалној јавности.
            Учесници семинара су на крају предавања добили потврде о присуству на  едукацији као и пригодне поклоне Туристичке организације града Лознице.

09.Децембар 2016.
Округли сто
Округли сто

Туристичка организација града Лознице заједно са Етно мрежом иницирала је и организовала округли сто чија је тема очување традиције израде сувенира и могућност запошљавања жена у овој области.
            Снежанa Перић, директорица Туристичке организације рекла је да јој је велика  част да се Етно мрежа одазвала позиву као и то  да су спремни на сарадњу. „Ово је струковна организација жена која се бави очувањем традиције производњом рукотворина на један традиционалан начин, осмишљеног дизајна и у луксузном паковању, према прописаним стандардима квалитета. Они организују разне едукације на којима се жене обучавају за израду ове врсте сувенира. То је важно за ТОГЛ да би дошли до правих, уникатних,  аутентичних сувенира и да на тај начин презентујемо наш град онако како то заслужује".
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић нагласио је да му је драго што је град Лозница домаћин једног овако значајног округлог стола и што ће жене из нашег града имати прилику да од врсних предавача добију информације о старим техникама очувања наслеђа. „Посебно ме радује да оно што Етно мрежа дефинише као своју мисију и циљеве даје један економски карактер оснаживању жена да се могу озбиљно посветити овој делатности и на тај начин дати конкретан допринос очувања културног наслеђа. Желим да се захвалим председници Управног одбора Етно мреже госпођи Виолети Јовановић са којом дуго сарађујемо и убеђен сам да ће се та сарадња наставити и у будућности", истакао је градоначелник.
            Виолета Јовановић, извршни директор НАЛЕДА и председник Управног одбора Етно мреже  изразила је задовољство што је у Лозници у двострукој улози и зато што је наш град  један од првих градова који је препознао идеју повезивања у циљу стварања бољег пословног амбијента.
            Етно мрежа настала је у мају 2005. године, уз подршку USAIDA-а, са циљем очувања старих и заборављених техника израде рукотворина (одевних предмета, сувенира и програма за ентеријере), и оспособљавања и организовања жена за тржишну производњу.

09.Децембар 2016.
Обуке за тржиште рада
Обуке за тржиште рада

Филијала Националне службе за запошљавање у Лозници на основу анализе стања и токова на локалном тржишту рада сваке године организује обуке за тржиште рада. Циљ ових обука је да се незапосленим лицима омогући стицање додатних знања и вештина, кроз процес теоријског и практичног оспособљавања, како би они постали што конукрентнији на тржишту рада, чиме би поспешили своје могућности за запошљавање или самозапошљавање. Обуке за тржиште рада представљају подршку професионалном развоју појединца, пружајући прилику за изградњу нових компетенција. Такође, оне су корисне и за послодавце, који ће имати адекватне кандидате. Стога се одабир обука заснива на анализи потреба локалног тржишта рада, са идејом да се премости дефицит знања и вештина неопходних за обављање конкретних послова у неким подручјима рада.
            НСЗ Филијала Лозница у 2016. години организовала је неколико обука за тржиште рада и тренутно спроводи обуку за енглески језик - ниво А2 и за WEB DESIGN.
            НСЗ организује и обуке намењене искључиво особама са инвалидитетом: Обука за сервисера РС рачунара и обука за маникира-педикира.
            НСЗ Филијала Лозница преко пројекта Европске уније ИПА-2012 "Помоћ теже запошљивим групама" организоваће још три обуке за тржиште рада, чији је почетак планиран средином јануара 2017. године. Информативни разговор са заинтересованим лицима и извођачем обуке планиран је током децембра 2016. године. Предвиђене обуке су: Обука за немачки језик - ниво Б1, обука за геронтодомаћице и обука за основну информатичку обуку ECDL стандард.

08.Децембар 2016.
Јавни оглас
Јавни оглас
Град Лозница расписао је јавни оглас 7. новембра за давање у закуп и коришћење пољопривредног земљишта у државној својини путем јавног надметања које ће бити организовано 12. и 13. децембра ове године са почетком у 10 часова у Великој сали Градске управе. Рок за пријаву и учешће у надметању је 9. децембар ове године до 15 часова, рекао је председник Комисије за спровођење тог поступка Жељко Радовић.
07.Децембар 2016.
Постављање соларних панела
Постављање соларних панела
Установа за физичку културу „Лагатор", започела је послове на уградњи соларних панела. Реализацијом те инвестиције смањиће се трошкови за рачуне по утрошку електричне енергије за загревање воде коју користе спортисти и рекреативци у овој установи. - Ово је друга капитална инвестиција коју реализујемо у овој години. Пре месец дана смо расписали јавни позив, изабрали најповољнијег понуђача, потписали уговор и радови су кренули са реализацијом. Ради се о 12 соларних плоча које ће служити за добијање топле воде путем соларне енергије, рекао је Жељко Марјановић, директор установе. Према његовим речима очекује се уштеда по рачуну за потрошену електричну енергију до 20%, а размишља се и о замени и уградњи алтернативних извора енергије и у свечаној сали. Вредност инвестиције је 2.500.000,00 динара.
07.Децембар 2016.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће
Градско веће града Лознице на 21. редовној седници прихватило је предлог Одлуке о буџету града за 2017. годину и упутило га на усвајање Скупштини града. Предлог новог буџета усаглашен је са Законом о буџетском систему Србије и проценама о годишњем бруто друштвеном производу и инфлацији. Oвај предлог био је на јавној расправи у Градској управи чиме је омогућен директан увид у овај финансијски акт. Веће је разматрало и предлог Одлуке и дало сагласност на Програм пословања јавних предузећа и установа за 2017. годину.
05.Децембар 2016.
У посети Инфо центру
У посети инфо центру
Градоначелник Лознице Видоје Петровић, заједно са својим сарадницима посетио је Инфо центар компаније Рио Тинто. Представници компаније су га упознали са плановима за будућност и истакли значај сарадње са локалном самоуправом. Рио Тинто отвара Инфо центар са циљем да становницима Лознице и околине пружи неопходне информације о Пројекту „Јадар", његовом развоју, циљевима и корацима који предстоје до његове реализације са жељом да заинтересованима обезбеди поуздане информације из прве руке. Инфо центар ће допринети и јачању сарадње са локалном заједницом у циљу наставка изградње дугорочних односа и узајамног поверења, чему је компанија веома посвећена. Компанија Рио Тинто једна је од највећих светских рударских компанија, која се бави истраживањем и експлоатацијом минералних сировина широм света, обезбеђујући метале и минерале помоћу којих савремени живот функционише.
05.Децембар 2016.
Обележен јубилеј
Обележен јубилеј
Предшколска установа „Бамби", приредила је у Вуковом дому културе свечани програм поводом обележавања 50 година рада. Давне 1966. године 1. децембра отворен је први вртић за око 70 деце, радило је 12 запослених, а првог дана у обданиште је дошло седморо малишана. За пола века изграђено је још неколико објеката, по један у Бањи Ковиљачи и Лешници а Лозница је добила „Лане", „Лептирић", „Пчелицу" и 2012. године велики савремени објекат на Лагатору „Чаролију". Данас услуге ове установе користи укупно 1.770 малишана, заједно са припремним и предшколским програмом, док је у целодневном боравку њих 960. Поводом јубилеја васпитачи и деца припремили су пригодан програм, штампан је билтен поводом јубилеја и приказан је документарни филм о развоју установе. Пре почетка приредбе присутнима су се обратили директорица установе Ивана Савић и испред Градске управе помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.
05.Децембар 2016.
Међународни дан особа са инвалидитетом
Међународни дан особа са инвалидитетом
Удружење грађана особа са инвалидитетом „Лагатор" обележило je 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом. Горан Петронић, директор удружења рекао је да је ово удружење потписало споразум о техничко- пословној сарадњи са Високом школом за пословну економију и предузетништво.- Ово је последица сарадње која траје две године, желели смо то да озваничимо и подигнемо на виши ниво. Овај споразум подразумева да ће  наши чланови похађати наставу у тој школи и то је оно што је за нас најбитније у овом тренутку. Из удружења наглашавају изузетну подршку руководства града Лознице, Националне службе за запошљавање и сарадњу са другим удружењима на локалном и националном нивоу. Тема овогодишњег Међународног дана особа са инвалидитетом „Достизање 17 циљева будућности какву желимо" произилази из 17 циљева одрживог развоја, међу којима су искорењивање сиромаштва, обезбеђивање здравствене заштите и инклузивног образовања. Удружење грађана особа са инвалидитетом „Лагатор" Лозница основано је 25.11.2013. године са циљем да пружи помоћ особама са инвалидитетом сваке врсте, а посебно да помогне њиховом бржем запошљавању.
02.Децембар 2016.
Радови на инфраструктури у Бањи Ковиљачи
Радови на инфраструктури у Бањи Ковиљачи

Велики значај за развој туризма у нашем граду допринеће уређење инфраструктурног простора а заједничка и добра сарадња руководства града, Специјалне болнице и Владе Републике Србије показује се управо у активностима када је у питању асфалтирање главне улице Маршала Тита у Бањи Ковиљачи. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице рекао је да је асфалтирање ове улице и путног правца значајно из више разлога. - Реч је о асфалтирању 1100 метара, ширине седам метара а укупна вредност радова је 10.500.000,00 динара. Са завршетком овог дела улице, ми смо све улазе и излазе у Бању Ковиљачу потпуно реконструисали и обновили што је изузетно значајно за развој туризма и Специјалне болнице. Оно што такође желим да истакнем је чињеница да је осим овог дела у току реконструкција пута ка Малом Зворнику у дужини од 20 километара, завршио је Сталовић. Асфалтирање ове улице допринеће подизању квалитета живота мештана Бање Ковиљаче, бољем развоју туризма али и пружање здравствених услуга у Специјалној болници која је тренутно најуспешнија здравствена установа у Србији. Прим. др Александар Јокић, директор Специјалне болнице истакао је да је та установа тренутно најпопуњенија установа тог типа у Србији и да је свако улагање у инфраструктуру од великог значаја за долазак туриста и пацијената у Бању Ковиљачу. - Мене радује што смо заједничким договором решили овај проблем. Велику захвалност дугујемо локалној самоуправи и градоначелнику Видоју Петровићу који су нам обећали да ће првом приликом асфалтирати овај путни правац и видимо да су то обећање и испунили, закључио је Јокић. Реконструкција улице обухватиће промену постојећег коловозног застора који је добрим делом испуцао и као такав омогућио отварање нових коловозних рупа а самим тим изазива и оштећења на возилима. Радове финасира и изводи Jaвно предузеће „Путеви Србије" као донацију граду Лозници.

01.Децембар 2016.
Обележен 1. децембар Светски дан борбе против сиде
Обележен 1. децембар Светски дан борбе против сиде
У Лозници је данас у школском парку обележен 1. децембар - Светски дан борбе против сиде. Ово је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и сете се оних који су умрли. Светски дан борбе против сиде је први пут обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са тим вирусом. Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године. Овде посебно истичемо рад удружења грађана "Искра-Лозница" са вршњачким едукаторима који су агенти промене у својим срединама и који подижу свест младих о овој теми.
30.Новембар 2016.
Заседала скупштина града
Заседала скупштина града
Скупштина града Лознице је на редовној седници одржаној 29.11.2016. године разматрала и усвојила предлог Одлуке о ребалансу буџета града Лознице за 2016. годину. Одлука о ребалансу буџета донета је у складу са Законом о изменама и допунама закона о буџетском систему. Јавна предузећа, фондови и дирекције основане од стране локалне самоуправе које се финансирају из јавних прихода, чија је намена утвђена посебним законом неће више пословати као индиректни буџетски корисници. Одборници су разматрали и усвојили предлог Одлуке о давању сагласности на Програм о изменама и допунама Програма Јавних предузећа и установа у 2016. години. Oдборницима је представљена информација o пословању Дома здравља „Др Миленко Марин", а поводом захтева председника Скупштине. Убудуће Фонд за развој града Лознице функционисаће у оквиру одељења за привреду градске управе. За куповину сеоских кућа са окућницом до 50 ари младим брачним паровима Град Лозница издвојио је у локалном буџету 5 милиона динара. Новац ће бити бесповратно додељиван онима који су заинтересовани за живот и рад на селу, а начин расподеле биће утврђен посебним правилником. Приоритет ће имати просветни и здравствени радници, пољопривредни инжењери и техничари, као и ветеринари који ће у својим структурама радити у срединама у којима се буду скућили. Уз друге подстицајне мере које локална самоуправа додељује последњих година за развој пољопривреде и помоћ породицама с децом, овим се помаже младим паровима да се скуће и стварају услови за оживљавање лозничких села.