Вести
20.Октобар 2016.
Регионални скуп

У Великој сали Градске управе одржан је регионални скуп „Партнерством ка преговарачком поглављу 27" у организацији Фондације за еколошке акције Зелени- Green Limes. Овај пројекат се спроводи у сарадњи са Локалном грађанском иницијативом Логин из Ариља, а суфинансира га Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Регионални скуп представља једну од активности у оквиру наведеног пројекта и има за циљ окупљање локалних самоуправа и организација цивилног друштва како би се разговарало на тему Преговарачког поглавље 27- Животна средина, управљања отпадом, прилагођавања правног оквира у области управљања отпадом легислативи ЕУ, самог преговарачког процеса и његове имплементације на локалном нивоу. Циљеви су јачање капацитета локалних самоуправа и организација цивилног друштва у оквиру пројекта и активно учешће у преговарачком процесу. Green Limes у партнерству са Логин тежи да постигне умрежавање, ефикасно партнерство и сарадњу са институцијама и организацијама цивилног сектора у Републици Србији у области заштите, очувања и унапређења животне средине и секторских радних група за Преговарачко поглавље 27. Пројекат траје три месеца и реализује се у периоду од 1. септембра до 30. новембра 2016. године, а у оквиру пројектних активности планирано је умрежавање, организовање регионалних тематских консултативних састанака, израда извештаја о стању, мерама и предлозима у оквиру теме.
19.Октобар 2016.
Састанци са грађанима на промоцији иницијатива у функционалном региону Мачва
Састанци са грађанима на промоцији иницијатива у функционалном региону Мачва

У оквиру пројекта Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC), а спроводи конзорцијум партнера који чине NIRAS (Пољска, Данска), FAOW (Пољска) и Partner Solutions (Србија) на територији који покрива АРРА Подриње, Подгорине и Рађевине Лозница идентификоване су 2 иницијативе у оквиру функционалног региона Мачва и предате донатору до рока за предају иницијатива који је био 17. октобар.Иницијатива представља одраз функционалног простора и комлексности односа у оквиру тог простора, који постоје између различитих актера. Кроз процес идентификације Пројектне иницијативе консултовани су национални развојни документи који третирају питања руралног и регионалног развоја, као што су: Стратегија пољопривреде и руралног развоја републике Србије за период 2014-2024., Национални програм за пољопривреду и рурални развој Републике Србије 2015 - 2020, Национална стратегија одрживог развоја Србије, Програм ИПАРД ИИ, Национални приоритети за међународну помоћ за период 2014-2017.
            Приликом идентификације Пројектне иницијативе уважавани су приоритети ПРРРС СДЦ програма, на начин да предложена иницијатива успоставља функционални територијални развој, омогућује широка партнерства и партиципативност заинтересованих страна, могућност примене иновација и технолошког развоја, атрактивност за страна и домаћа улагања, већу запошљивост, могућност финансирања од стране ЕУ у каснијим фазама реализације, очување природних ресурса и позитиван утицај на животну средину, као и утицај иницијативе на родну равноправност и положај младих.
            Укупан фонд који је донатор определио за подршку иницијативама у Мачванском  и још три округа који су укључени у овај пројекат-Сремски, Колубарски и Шумадијски - јесте 1.620.000,00 CHF. Град Лознице је подржао овај пројекат и партнер је  на обe иницијативе.

18.Октобар 2016.
Потписана Изјава о заинтересованости општина Мачванског округа за сарадњу у оквиру рурално-регионалних иницијатива у Срему

У оквиру програма „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији" који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC) у партнерству са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, Министарством привреде Републике Србије и другим државним институцијама и организацијама као и потребе успостављања опште институционалне и функционалне регионалне сарадње потписана је Изјава о заинтересованости општина Мачванског округа за сарадњу у оквиру рурално-регионалних иницијатива у Срему.

Стране потписнице су Град Лозница, општине Богатић и Коцељева и Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине. Иначе  Сремски и Мачвански округ идентификовани као подручја спровођења иницијатива регионалног и руралног развоја  и у овим окрузима је  идентификована заинтересованост јавног, приватног и цивилног сектора за учешће у креирању иницијатива у складу са начелима Програма „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији". У претходном периоду је  постојала сарадња општина Мачванског и Сремског округа кроз заједничке пројекте, пројектне иницијативе, облике заједничке организације и повезаности.

Суштина потписане Изјаве јесте заједнички рад и подршка при идентификацији и припреми пројеката одрживог регионалног и руралног развоја, а који повезују заједничке природне и инфраструктурне ресурсе у Мачви и Срему, као и међусобна стручна и техничка помоћ у припреми, аплицирању и спровођењу пројеката намењених финансирању из фондова ЕУ, билатералних фондова и националних извора финансирања, затим пренос на мачванске општине позитивне праксе регионалног и међуопштинског развоја у Срему као и умрежавање са другим заинтересованим странама на републичком, регионалном, локалном нивоу, као и на нивоу ЕУ.
18.Октобар 2016.
Октобарски салон
Октобарски салон
Ликовна група „Н8", која делује више од четири деценије при лозничком КУД „Караџић" приредила је синоћ у Галерији „Мина Караџић" традиционалну изложбу слика „Октобарски салон". Пред лозничком публиком  биће изложено тридесетак слика које је последњих неколико месеци стварало 17 уметника у различитим сликарским техникама, на ликовним колонијама или личним атељеима. Станоје Тешић, председник ликовне групе „Н8", захвалио се Градској управи на помоћи и подршци у раду колоније и  нада се да ће се та сарадња наставити и у будућности. „Што се тиче саме технике цртања, чланови користе комбиноване технике, од уља на платну, преко акрилних и воштаних боја до мозаика, за које користе љуску од кокошијих јаја", нагласио је Тешић. Изложба је отворена до 24. октобра 2016. године и може се погледати сваког радног дана од 10 до 14, као и од 18 до 20 часова.
17.Октобар 2016.
Светски дан хране
Светски дан хране

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар- Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар- Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године се обележава под слоганом „Климатске промене утичу на производњу хране".

Дом здравља Лозница је обележио Светски дан хране и бројним активностима подсетио на значај правилне исхране за очување и унапређење здравља. „Овогодишња кампања има за циљ информисање и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања у исхрани најшире популације, а посебно деце и младих истакла је др Бранка Красавац, директор Дома здравља. Одржана су предавања за ученике Основиних школа, спроведен је конкурс „Здравље на уста улази" у више категорија ликовних и литералних радова у чему су се посебно истакли ученици ОШ „Анта Богићевић" и ОШ „Вук Караџић" на чему им се посебно захвалио помоћник директора Дома здравља др. Немања Јосић. У Вуковом дому организована је акција превентивних прегледа за грађане као и приказ здраве хране од стр „Босиљак" и уз подршку Црвеног крста Лозница и Центра за културу. Град Лозница је и овом приликом подржао активност Дома здравља на промоцији здравља.
17.Октобар 2016.
Регионална лига у боксу
Регионална лига у боксу
У Малој сали Градске управе одржан је састанак на коме су присуствовали представници Боксерског савеза Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине,   Македоније као и представници клубова из региона. На иницијативу Боксерског клуба „Лозница", једна од тема била је и формирање регионалне лиге у боксу. У име Града, боксерске раднике дочекали су и поздравили Дејан Сталовић, помоћник градоначелника, Ненад Радић и Властимир Исаковић, чланови Градског већа задужени за спорт. Сталовић је истакао да је Лозница Град спорта, посебно бокса и да су идеје окупљања, удруживања, ширења фер плеја и спортског духа увек добродошле у нашем Граду. -Локална самоуправа суфинансира 52 спортске организације и ако буде дошло до реализације ове идеје, тражићемо начине да још више помогнемо БК Лозница, рекао је помоћник градоначелника. Представници Градске управе су на крају формалног дела састанка пожелели учесницима успешан рад и остваривање зацртаних планова.
17.Октобар 2016.
Обележена 75-годишњица страдања цивила у Драгинцу
Обележена 75-годишњица страдања цивила у Драгинцу

Одбор Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије организовао је у Драгинцу државну комеморацију посвећену очувању достојанственог сећања на 2.950 брутално ликвидираних цивила 14. октобра 1941. године. Код спомен костурнице венце су уз државне и војне почасти положили представници Владе Србије, Града Лознице, Основне школе „14. октобар" у Драгинцу као и представници Удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Министар за рад, борачка и социјална питања Владе Републике Србије  Александар Вулин је том приликом поручио да Срби не могу да забораве и опросте 350 стрељане и спаљене драгиначке деце. Ова генерација се изборила за своја права - да сама одлучује о себи и бира своје пријатеље, али да чува своју земљу, развија је и води онако како сматра да треба, као и да говори својим језиком и пише својим писмом, поручио је министар. Само слободна, развијена, јака, вољена и мирна Србија јесте Србија која никада неће дозволити Драгинац и ниједно убијено дете пред очима равнодушног, хладног света - закључио је Вулин.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да се на овом месту пре 75 година догодио велики злочин, где су хапшени и убијани цивили у селима. - То је трајало неколико дана и сви који су се затекли у својим њивама у домовима или код рођака и пријатеља били су жртве окупаторске војске- рекао је он.

У Драгинцу, селу у долини Јадра, догодио се први нацистички масовни злочин над цивилима у окупаторској Србији у Другом светском рату, који је претходио сличним трагичним догађајима у Краљеву и Крагујевцу 1941. године.
17.Октобар 2016.
Вакцинација против сезонског грипа
Вакцинација против сезонског грипа

У  Дом здравља стигло 3500 једнодозних вакцина, против сезонског грипа што ће бити довољно да се задовоље потребе особа за које постоји индикација за вакцинисање. Вакцина је бесплатна.

Вакцина против сезонског грипа се препоручује свим грађанима старијим од 65 година, као и хроничним болесницима од шећерне болести, болести срца и кардиоваскуларних болести, од бубрежних, хроничних респораторних болести , астме, као и особама ослабљеног имунитета, јер би овим категоријама становништва обољевање од грипа изазвало компликације основих обољења.

Вакцинација се такође препоручује особама изложеним повећаном ризику од инфекције, односно запосленима у јавним службама - здравство, школство, полиција, војска, органи управљања, новинари, запослени у јавном превозу.

Вакцину не могу примити особе које су алергичне на неку компоненту вакцине, на јаја и перје као и на живинско месо; особе које су у том тренутку са високом температуром што указује на акутну инфекцију. Вакцина се може примати у исто време са другим вакцинам.

Вакцинисање ће се спроводити, осим у Превентивном центру, у Здравственим станицама Лешници и Бањи Ковиљачи, у Медицини рада и амбулантама Дома здравља.

Вакцинисање почиње у понедељак 17. октобра, и спроводиће се сваким радним даном од 7 до 14 часова.

Ради олакшаног рада биће уведено и кућно давање вакцина за непокретне пацијенте.
17.Октобар 2016.
Помен жртвама у Кривајици
Помен жртвама у Кривајици

У Кривајици код Лознице је у оквиру традиционалне манифестације „Октобарски дани у Јадру" одржана комеморација поводом 75 година од страдања 84 цивила у Другом светском рату. Програму испред спомен обележја стрељаним мештанима  присуствовали су грађани Јадра, представници Градске управе, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, ученици Основне школе „14. октобар" из Драгинца.

Председник Месне заједнице  Миленко Ковачевић истакао је да невине и недужне жртве а посебно деца заслужују да их се трајно сећамо. -Данашњим окупљањем доприносимо трајности, уверени  да ће то чинити многе генерације после нас.

Члан Градског већа Милан Веселиновић је рекао да се овде пре 75 година десио страшан злочин од стране немачког окупатора. -Тих месец дана крвавог михољског лета је битно утицало на број становника не само Кривајице него свих села горњег Јадра. Понекад нам држе лекције о правди и поштењу они што су били спремни да убијају децу. У Драгинцу, Цикотама, Тршићу и Ступници више од 50% настрадалих су деца која су тек почела да живе. Не смемо никад заборавити али немамо право ни да опростимо.  На овај начин треба сваке године да одамо почаст и помен жртвама. Борићемо се да више никад не буде рата јер ту страдају они што су најмање криви- закључио је Веселиновић.
14.Октобар 2016.
Дани Јована Цвијића
Дани Јована Цвијића
Манифестација „Дани Јована Цвијића", обележава се сваке године у част знаменитог Лозничанина, прославом дана Oсновне школе која носи његово име и полагањем венаца на спомен- обележја славном географу. Дводневни програм обухватао је и представљање издања Географског института „Јован Цвијић", САНУ- Јован Цвијић, живот, дело, време, едиције монографија „Национални паркови Србије" и научног часописа „Зборник радова Географског института". У Гимназији „Вук Караџић" одржано је предавање „Занимљива географија" професора Стевана Станковића и представљање ученичких радова насталих у сарадњи са Славицом Грубачић, професорицом географије. У музеју Јадра публика је видела документарну изложбу „Географска терминологија према Јовану Цвијићу", коју је припремила Биљана Радичевић, географ у Центру за културу „Вук Караџић", који је и организатор манифестације.
14.Октобар 2016.
Саветовање у Бањи Ковиљачи
Саветовање у Бањи Ковиљачи

„Центар за менаџмент набавки" организује саветовање „Јавне набавке" у Бањи Ковиљачи од 13. до 16. октобра 2016. године у хотелу Royal spa. Саветовање је подељено у три тематска дана а предавање ће одржати најеминентнији предавачи из области јавних набавки. На семинару је присутно 120 учесника из целе Србије као и представници јавног сектора из нашег града.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић је рекао да се поред бањског, здравственог и ђачког туризма оживљава и конгресни туризам у Бањи Ковиљачи. „Ово је прилика да се на један леп начин промовише Бања Ковиљача и Лозница. Ми ћемо у сарадњи са нашим предузећима и установама који се издвајају као носиоци развоја туризма настојати да стварамо нове услове, да све могућности и садржаје учинимо видљивијим. Ово јесте прилика да одржавањем семинара одавде оде лепа слика о бањи и њеним могућностима. Захвалан сам организатору што су препознали Лозницу, Бању Ковиљачу и ову установу да може да буде добар партнер. У непосредном разговору сам сазнао да постоји искрена жеља да се ово претвори у традиционалан вид одржавања семинара. Сигуран сам да ће наши гости одавде понети нова знања, искуства, лепе утиске и сећања."  

Др Марко Шпилер, професор универзитета је истакао да је семинар о јавним набавкама актуелан у моменту  када се 15-20% бруто домаћег производа у ЕУ  спроводи путем јавних набавки
13.Октобар 2016.
Одржан семинар

Невладина немачка организација АСБ у сарадњи са  партнерима из тима за развој и сарадњу Хаусинг Центром и Фондацијом Ана и Влада Дивац организовала је у Градској управи семинар на тему „Подршке привредним субјектима и предузетницима који су претрпели штету у поплавама" у оквиру пројекта „Наставка помоћи обнове кућа и економоској ревитализацији поплављених подручја" на територији Републике Србије. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника је рекао да је Град Лозница у претходном периоду  имао одличну сарадњу са невладиним организацијама Иницијатива за развој и сарадњу ИДЦ, Хаусинг Центар, Фондација Ана и Владе Дивац, која је као резултат имала помоћ предузетницима и предузећима која су претрпела штету током поплава 2014. године.- Ово је добар наставак сарадње којом се омогућава свим власницима фирми са територије нашег Града да прошире своја знања у области где и како могу конкурисати за средства ради побољшања свог пословања. И у наредном периоду надамо се доброј сарадњи поручио је Сталовић нагласивши да ће руководство Града увек подржати овакве и сличне акције.

На семинар су позвани представници једанаест фирми са територије Града Лознице који су у оквиру пројекта добили помоћ у неопходној опреми да обнове своје пословање. Било је речи и о средствима која су на располагању привредним субјектима из „ИПА фондова" и фондова Републике Србије, која су у највећој мери бесповратна и намењена опоравку привреде.

13.Октобар 2016.
Дан Основне школе Јован Цвијић

Поводом дана школе приређен је пригодан програм у коме је учествовао велики број ученика и наставника ОШ „Јован Цвијић". Приредби су присуствовали ученици и њихови родитељи, представници локалне самоуправе, гости из других школа.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника је рекао да је учити и радити у школи која носи име нашег истакнутог научника, почасног доктора два универзитета Сорбоне и Карловог свакако част али и одговорност. „Град Лозница води одговорну политику када је у питању образовање и настојимо да из буџета издвојимо максимално средстава  како би ученици и наставници имали што боље услове за рад. За 2016. годину предвидели смо 300.000.000,00 динара за све видове образовања, што је око 17% од пројектованог буџета. Последњих 10 година уложено је у образовну инфраструктуру 6 милиона евра из републичког и градског буџета. Конкретно када је ова школа у питању за последњих 10 година уложено је око 27 милиона динара. Поред материјалног  улагања улажемо и у стручно усавршавање наставника, такмичење ученика и стипендирање наших најбољих ђака и студената". Цветана Срећковић, директорица ОШ „Јован Цвијић" истакла је да све што је Јован Цвијић оставио иза себе нацији, граду у коме је рођен и држави настојимо да постигнемо квалитетним образовањем. „Трудимо се да сваке године пружимо што више нашим ученицима како би генерације биле оспособљене за стално учење и да неко од њих као мотив за свој успех управо види живот и дело Јована Цвијића".

Јован Цвијић је био оснивач Српског географског друштва, председник Српске краљевске академије, професор и ректор Београдског универзитета. Бавио се подједнако друштвеном и физичком географијом. Сматра се утемељивачем српске географије.

Школа је основана 1953 године одлуком Народног одбора среза Јадранског
10.Октобар 2016.
Јавна расправа о буџету
Јавна расправа о буџету
Јавна расправа о Нацрту буџета Града Лознице за 2017. годину, одржана је протекле недеље у Бањи Ковиљачи и Лешници, док ће се завршна расправа одржати у Великој сали Градске управе у Лозници. По речима начелника Одељења за финансије и друштвене делатности циљ расправе је транспарентан и директан увид у начине расподеле финансијских средстава градског буџета, као и учешће грађана кроз конкретне предлоге везане за његову израду. Након разматрања нацрта Одлуке од стране Градског већа а пре достављања Скупштини града на усвајање, биће одржана још једна јавна расправа, након чега ће предлог Одлуке бити комплетан. Јавној расправи су присуствовали представници месних заједница, удружења грађана и сви заинтересовани грађани.
10.Октобар 2016.
Састанак са Србима муслиманске вероисповести
Састанак са Србима муслиманске вероисповести

Дејан Сталовић, помоћник градоначелника примио је у Градској управи представнике Удружења Срба муслиманске вероисповести и том приликом им честитао годишњицу постојања, истакавши да Град Лозница подржава рад свих организација на својој територији и да ће наставити да им помаже у будућности. У разговору са представницима мањина наглашена је спремност локалне самоуправе да се кроз дијалог и конкретна решења помогне рад овог удружења како би могло нормално да функционише у будућем периоду.
            Сулејман Спахо, један од оснивача поручио је да је циљ организације да координира и подстиче рад и активности својих чланова на остваривању заједничких интереса у складу са Уставом и законима Србије. - Желимо да преко удружења нашим члановима и њиховим породицама пружимо стручну правну помоћ, да лакше решавају проблеме социјалне и економске природе, да негујемо патриотски дух према Србији јер се и декларишемо као Срби, да изразимо своје национално биће и нашу веру- рекао је Спахо.

10.Октобар 2016.
Изложба гљива у Бањи Ковиљачи
Изложба гљива у Бањи Ковиљачи
Изложба гљива у Бањи Ковиљачи је традиционална Mеђународна манифестација са учесницима из Србије и земаља у окружењу која се сваке године одржава другог викенда у октобру. Домаћин 19. изложбе  је Гљиварско друштво „Љубомир Вуксановић Барле" из овог туристичког места. Учесници су на теренима Подриња-Гучева, Икона, Радаљског језера и Тршића сакупљали гљиве и изложили их у холу Дома културе. Организована су стручна предавања о гљивама, дегустација гулаша и напитака од гљива и лековитих трава. Поред великог броја гљиварских удружења учешће су узели људи који се баве пчеларством, домаћом радиности, здравом храном и лековитим биљем. Посетиоци су уживали у културно-уметничком програму КУД „Свети Сава" из Брадића. Манифестацију су подржали Град Лозница, Туристичка организација града Лознице, јавна предузећа и предузетници.
10.Октобар 2016.
Дани дечје поезије и прозе
Дани дечије поезије и прозе

Књижевна манифестација "Дани дечје поезије и прозе", одржава се по  31. пут у Драгинцу. Велики број радова је послат на овогодишњи конкурс. Жири у саставу Марко Аврамовић, Љубомир Ћорилић, Милован Радивојевић, Ђорђе Петровић и Драган Тошић је прогласио најбоље радове са именима награђених ученика, као и похваљених за поезију и прозу. Прву награду у категорији за најбољу поезију освојио је Марко Јовановић из ОШ „Старина Новак" из Београда а у категорији за најбољу прозу Милица Ђурковић из ОШ „Миодраг Чајетинац Чајка" из Трстеника.
            Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице истакао је да  Град Лозница и ОШ „14. октобар" сваке године организују манифестацију поводом помена страдалим родољубима и нагласио да су Немци овде почетком октобра 1941. године направили стравичан злочин. „Разлог томе је што су Срби желели да живе слободно, рађају децу, обрађују своје њиве и децу шаљу у школу да уче српски језик и да живе скромно у слободи. Све то што је порушено саграђено је, спаљено је обновљено а нажалост људске животе нико није могао да врати. И зато се ми данас кроз дане Дечје поезије и прозе сећамо невиних жртава, одајемо им пошту и надамо се да ови наши крајеви више никада неће бити на мети непријатеља. Награђеним ученицима желим да наставе да буду  успешни", изјавио је Ђокић. Велизар Кондић директор ОШ „14 октобар" рекао је да је  манифестација управо та која чува сећање на жртве и на најбољи начин промовише сам крај и школу. „Сутра почиње 19. сликарска колонија у драгиначкој цркви а чека нас и низ програма који ће бити у току недеље. У петак ћемо под покровитељством Владе Републике Србије одржати комеморативни скуп а потом обележити 177 година школе и 63 године како она носи назив „14. октобар",  завршио је Кондић.

07.Октобар 2016.
Каравани за запошљавање
Каравани за запошљавање

Каравани за запошљавање представљају нову меру Националне службе за запошљавање, која се спроводи у оквиру пројекта "ЕУ помоћ теже запошљивим групама" - ИПА 2012. Спровођење ове активности финансира се средствима Европске уније. Оваквим мерама,  помаже  се унапређење политике запошљавања и смањење незапослености у Србији.
            Чланови мобилног тима одлазе у рурална подручја са циљем да становништво из тих предела информишу о услугама НСЗ. Присутна лица добијају информације о правима из области запошљавања и осигурања за случај незапослености, о мерама финансијске и нефинансијске подршке при запошљавању или започињању сопственог посла. Заинтересованим лицима омогућено је да се одмах пријаве на евиденцију тражилаца запослења.
            У месту Чокешина и Кривајица спроведен је први Kараван за запошљавање, у организацији Националне службе на којем је присуствовао и представник локалне самоуправе Жељко Радовић, директор Фонда за развој града, који је пружио информације о могућностима коришћења средстава преко Фонда за развој града Лознице. Након што су предстваљене све релевантне информације, заинтересована лица су се пријављивала на евиденцију. Свако од њих је обавио индивидуални разговор са саветником за запошљавање, који је извршио и процену запошљивости за сваког појединачног кандидата. Филијала Лозница Националне службе за запошљавање ће наставити са спровођењем активности и по другим околним местима.

07.Октобар 2016.
Књижевно вече са Марицом Поповић
Књижевно вече са Марицом Поповић
Да домаћи писац може да постане популаран, тражен и читан, а све то без икакве рекламе, показује пример Марице Поповић,  најчитаније списатељице Библиотеке Вуковог завичаја у Лозници. У непосредном разговору са читаоцима одговарала је на сва питања везана за свој уметнички и приватни живот. Марица је нагласила да хиљању и једна књига може да се напише ако се само мало осврнемо око себе. До сада је написала четрнаест књига међу којима су „Ноћ проклетства", „Окана", „Живот у паучини", „Вучица", „Камен на камен" „Гладна уста велеграда" и друге. О књигама је говорио рецезент Драган Тошић.  Добитник је бројних награда и повеља међу којима су награде Фондације Драгојло Дудић и Ђуро Салај 2007. године и награда за животно дело Слово љубве 2012 године. Члан је удружења књижевника Србије. Рођена је у Брасини код Лознице а живи и ствара у Обреновцу.
06.Октобар 2016.
Одржана седница Градског већа
Одржана седница Градског већа
Градско веће Града Лознице на 13. редовној седници прихватило је предлог и донело Закључак којим се даје сагласност на финансијски план Градске управе за 2016. годину у складу са Одлуком о ребалансу буџета. Такође, дата је и сагласност о изменама и допунама Правилника о унутрашњој организацији предузећа и систематизацији послова КЈП „Наш Дом" и усвојен извештај о раду Комисије за утврђивање основаности поднетих захтева за накнаду штете због напада паса луталица за период од 01.7.-31.7. 2016 године. Веће је усвојило финансијски захтев употребе текуће буџетске резерве помоћи породици настрадалог бициклисте Дејана Марића као и за превоз лица ангажованих на јавним радовима.
06.Октобар 2016.
Донација Европске уније
Донација Европске уније

Представници Градске управе Града Лознице заједно са члановима невладине организације Хаусинг Центра посетили су данас обновљено домаћинство породице Марковић у Стражи које је страдало у поплавамо 2014. године а које је обновљено средствима из Европске уније. Ова организација у сарадњи са немачком организацијом АСБ спроводи програм финансирања поплављених подручја на територији Републике Србије а Град Лозница је у оквиру овог пројекта санације објеката добио око 1.600,000,00 евра. Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице истакао је да је кућа Горана Марковића потпуно санирана и захвалио се свима који су учествовали у обнови домаћинства. Јован Миладиновић, начелник привреде у Градској управи рекао је да на територији Града Лознице има 14 објеката који су партнерским радом кроз уступање бесплатног земљишта и донације ЕУ у потпуности изграђена и да ће локална самоуправа и у будућности помагати најугроженијим категоријама становништва.
            Захваљујући средствима која су за овај град издвојена у оквиру програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, у Лозници је обновљено 48 кућа, изграђено 14 нових објеката, додељени економски грантови за 19 малих и средњих предузећа и помогнуто 14 пољопривредних газдинстава.

05.Октобар 2016.
Тродневна обука из фотографије и композиције
Тродневна обука из фотографије и композиције

Школа фотографије "Кроз објектив младих" од 5. до 7. октобра реализоваће тродневну обуку из области фотографије и композиције у Омладинском центру у Лозници.
            Области које ће бити обухваћене обуком су: композиција,  кадрирање, правила златног пресека и правила техника фотографисања. Бојан Лучић стручни сарадник у Канцеларији за младе рекао је да ће сви полазници  након завршетка обуке добити потврду да су присуствовали и да су стекли знања из наведених области фотографије. „Циљ нам је да учеснике оспособимо да рукују апаратом. Полазници ће бити подељени у више група и имаће одређене задатке да фотографишу пејзаж, јавни догађај, објекат, тако да ће оно што науче у теорији моћи да примене у пракси. Након обуке са учесницима ћемо остати у контакту и наставити сарадњу", изјавио је Лучић.
            Обука из области фотографије  и композиције спроводи се у оквиру програма Канцеларије за младе.

03.Октобар 2016.
Почиње Дечја недеља
Почиње Дечја недеља
У организацији Предшколске установе „Бамби" и локалне самоуправе, у Лозници се од 3. до 9. октобра обележава Дечја недеља с мотом „Нећу да бригам, хоћу да се играм!". Током седам дана биће приређени различити програми за прваке и њихове другаре из предшколског узраста. Планирани су дан дечјих права, спортски дан, музички дан, вашар дечјих рукотворина, дан ликовних уметности и маскенбал ученика градских школа. Овај дечји празник традиционално се одржава у првој седмици октобра, а циљ јој је скретање пажње на децу и младе, на њихове потребе и права у породици, друштву и локалној заједници, на њихова права да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење свих потенцијала.
01.Октобар 2016.
Вече са Његошем
Вече са Његошем

Пред пуном салом Библиотеке Вуковог завичаја Слободан Маруновић, глумац Црногорског народног позоришта говорио је одломке из „Горског вијенца", „Потоње уре Његошеве", „Луче микрокозме", као и избор из црногорске љубавне поезије „Ноћ скупља вијека".
            Маруновић је рођен  4. јула 1957. године у Мојковцу. Основну школу и Гимназију завршио је у Даниловграду а српски језик и књижевност студирао у Никшићу и Београду. У својој каријери, остварио је велики број улога у позоришту, на филму и телевизији.

30.Септембар 2016.
Привредни форум младих 2016
Привредни форум младих 2016
Привредна комора Србије и Привредни форум младих, уз подршку Министарства привреде Републике Србије и Развојне агенције организовали су на Високој школи за пословну економију у Лозници „Караван омладинског предузетништва- Привредни форум младих 2016". Циљ форума је да се млади широм територије Републике Србије у „Години предузетништва" едукативним и информативним програмом упознају са могућностима и изазовима оснивања и успешног вођења сопствених предузећа, што ће омогућити отварање нових радних места, смањити њихову незапосленост и допринети јачању привреде Србије. Караван је на свом пропутовању кроз Србију, посетио 17 градова и више од 3000 младих потенцијалних предузетника, директно или индиректно, едуковао, информисао и подстакао да се упусте у предузетништво.
30.Септембар 2016.
Специјална болница лидер у региону
Специјална болница лидер у региону

Шеста по реду Бизнис конференција „Туристичко тржиште Југоисточне Европе - SEET 2016", одржана је у Сава Центру под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, а циљеви су унапређење конкурентности и повећање прихода туристичких привреда у региону Југоисточне Европе, јачање регионалне сарадње, раст промета туриста између земаља у Региону и привлачење туриста удаљених тржишта.
            6. Бизнис конфереција „SЕЕТ 2016" је окупила више од 400 најзначајнијих представника пословне туристичке заједнице која се односи на доносиоце одлука у водећим компанијама из области туризма, саобраћаја, као и високе представнике релевантних међународних организација и привредних асоцијација.
            „Специјална болница за рехабилитацију Бања Ковиљача" је такође узела учешће у овој изузетно значајној регионалној бизнис конференцији где јој је пружена могућност да прошири стручна и практична знања, и унапреди своје пословање кроз конкретне пословне договоре.
            Тиму ове установе на челу са директором прим. др. Александром Јокићем је додељена престижна награда Brend Lider Award 2016 за лидера у постављању нових стандарда у иновативности, професионалности, квалитету, поузданости и конкурентности у области медицинског и велнес туризма у региону југоисточне Европе.

30.Септембар 2016.
Подела приручника
Подела приручника

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника задужен за просвету и образовање уручио је првацима  Основне школе „Анта Богићевић" приручнике „Пажљивкова правила у саобраћају". Подела приручника део је едукативно- промотивне кампање под називом „Пажња сад", у склопу које ће прваци у нашој земљи добити ово занимљиво штиво, као део едукације за већу безбедност у саобраћају. Ђокић је рекао да је познато да деца до дванаест година немају добру процену о кретању и брзини возила и да им је потребна помоћ одраслих. „Оно што Град чини на превенцији је то да све наше школе имају инсталиране видео надзоре. Ми смо снимили један филм где ће деца на сликовит начин видети како треба да се понашају у саобраћају. Имамо добру сарадњу са припадницима саобраћајне полиције који дежурају поред школа и упозоравају возаче да смање брзину. За Град Лозницу безбедност ученика је приоритет и чинимо све да бисмо дали свој допринос", закључио је помоћник градоначелника.
            Весна Панић, директорица Основне школе „Анта Богићевић", захвалила се на активностима које спроводи локална самоуправа када је у питању безбедност ученика.

30.Септембар 2016.
Промоција књиге
Промоција књиге
У сарадњи са Удружењем ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца из Лознице, синоћ је у Библиотеци Вуковог завичаја представљена књига др Момчила Диклића „Светац" са поднасловом „Може ли Алојзије Степинац бити светац?". Књигу су објавили Институт за европске студије и Удружење Срба из Хрватске. У њој Момчило Диклић доказује своју тезу да рехабилитација Алојзија Степинца представља почетак рехабилитације Независне Државе Хрватске, јер је кардинал Степинац, пројектант елиминације српског народа, који је у својим дневницима планирао чак и покатоличавање целе Србије и потпуни нестанак српског народа. О књизи је говорио и генерал Миливоје Секулић а ученици гиманзије „Вук Караџић" су рецитовали одломке посвећене страдању Срба у НДХ.
29.Септембар 2016.
Конференција о омладинској политици у локалној заједници
Конференција о омладинској политици у локалној заједници

Стална конференција градова и општина, Национална асоцијација канцеларија за младе, Национална асоцијација практичарки омладинског рада (НАПОР) и Кровна организација младих Србије (КОМС) организовали су 28. септембра у Београду конференцију о омладинској политици у локалној заједници "Заједно за младе".
            Основни циљ скупа био је да се отвори дијалог представника републичких и локалних власти, невладиних организација и омладинских раднка о заједничким циљевима и задацима који се тичу развоја омладинске политике у локалној заједници и на националном нивоу.
            Овом приликом формирана је Мрежа за младе СКГО и то на иницијативу представника градова и општина у Србији.
            Мрежа за младе СКГО је механизам који ће омогућити да се локалне самоуправе међусобно упоређују и сазнају у којим областима рада и на који начин могу унапредити квалитет својих услуга. Такође, Мрежа је и механизам ефикасан за креирање и евалуирање омладинске политике, како на локалном, тако и на националном нивоу.
           Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је испред града Лознице представио лозничку Канцеларију за младе као пример добре праксе у земљи, активности које спроводи као и стратешке документе којима се усаглашава током рада. Канцеларија за младе Лозница позната је по томе што је једна од првих формираних Канцеларија за младе у Србији 2007. године и тренутно броји највећи број младих и волонтера који учествују у различитим активностима као што су курсеви страних језика, школа фотографије, школа плеса, школа информатике, школа веб дизајна, школа новинарства и многе друге активности.

29.Септембар 2016.
Светски дан срца
Светски дан срца

Према календару јавног здравља 29. септембра обележава се Светски дан срца, ове године под слоганом „Оснажите свој живот".
            Дом здравља у Лозници организовао је у Вуковом дому културе низ активности као што су мерење крвног притиска, нивоа шећера у крви, телесне тежине и едукативних предавања везаних за превентиву кардиоваскуларних болести. Др. Бранка Красавац директорица Дома здравља је истакла да су култура живљења, начин исхране, физичка активност и прекид порока најбитнији фактори за здравље срца.
            Доктор Радован Дивнић заменик градоначелника рекао је да Град Лозница прати сва збивања у вези здравства и превентиве. „Имамо стручне људе у Градском већу и саветима који су поред здравствених радника на услузи грађанима у датим ситуацијама", закључио је Дивнић.

29.Септембар 2016.
Обележен Међународни дан старих
Обележен Међународни дан старих

У Клубу пензионера данас је обележен Међународни дан старих особа. Слоган овогодишње кампање је „Заузми став према предрасудама" везаним за старење и старије особе. Пример добре праксе јесте патронажна служба лозничког Дома здравља која током читаве године посвећује пажњу најстаријој популацији. Бројним активностима патронажне сестре саветују старијима да се посвете здравим стиловима живота, правилној исхрани, да редовно контролишу своје здравствено стање, крвни притисак, шећер у крви и масноће и указују на значај редовне употребе лекова, личне хигијене и говоре о превенцији повређивања и падова.
            Драгић Симић, члан Градског већа задужен за социјалну политику рекао је локална самоуправа издваја значајна средства за наше најстарије суграђане и излази у сусрет свим њиховим захтевима, предузимајући мере да се превентивно решавају проблеми. „Свакако да је за похвалу што имамо често овакве акције и што су наши чланови у могућности да благовремену дођу, контолишу своје здравље и тако спрече негативне последице".
            Радојка Станковић, Шеф Одсека за дечију, социјалну и примарну здравствену заштиту истакла је да лица са најнижим примањима имају право на субвенцију комуналних услуга. „Градска организација пензионера у ранијем периоду конкурисала је код Градске управе на јавни позив за доделу одређених средстава за решавање проблема у удружењу, а посебно је важно нагласити да су 2011. године конкурисали за пројекат реконстуркције Градског удружења, добили средства у износу од 400.000, 00 динара и сада имају лепо уређен простор где могу да се друже, приређују забаве, играју шах и друге активности".
            Од 2011. године Град Лозница финасира бесплатан превоз за лица старија од 65 година.

28.Септембар 2016.
Размена искустава са младима из Словачке
Размена искустава са младима из Словачке

Данас су Канцеларију за младе посетили чланови удружења „Јувента" из Словачке где су у разговору са колегама из Лознице разменили искуства о статусу и положају младих у друштву.
            Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника је рекао да је задовољан са оним што је учињено на унапређењу положаја младих и нагласио да је КЗМ за свој досадашњи рад добила признање „Млад град" 2010. године а 2012. Посебно признање за континуиран рад и допринос унапређењу положаја младих. „Познато је да смо уз подршку Града и донатора пре свега Министарства спољних послова Италије и регије Емилија Ромања саградили Омладински центар који је по свему јединствен у Србији и чији програми су доступни свим категоријама младих. На овом простору од 340 квадрата налази се канцеларија, интернет клуб, волонтерски центар и сцена за младе која је по свему прилагођена и особама са инвалидитетом. Кроз овај центар је за пет година прошло око 7000 младих, кроз разне активности, курсеве страних језика, информатике, јоге, фитнеса, креативних радионица, школе плеса, новинарства, фотографије. Овде је такође и специјално правно, психолошко и каријерно саветовалиште. Ово је најбезбеднији простор у граду, постоје сигурносне камере које 24 сата прате спољашњи и унутрашњи простор. Лица која раде у Омладинском центру су лиценцирана а наш циљ је да све те младе људе укључимо у све сфере друштвеног живота почев од образовања, културе, спорта, да они буду један активнији део друштва и оно што је за нас најважније да остану у свом граду", закључио је Ђокић.
            У оквиру пројекта „Асоцијација гради" које спроводи Национална асоцијација КЗМ а које је подржало Mинистарство омладине и спорта реализује се активност која се тиче међународне сарадње успостављањем комуникације активног партнерства са актерима  који се баве омладинском политиком, у овом случају са Словачком.
            Војислав Пркосовачки представник Секретаријата националне асоцијације Канцеларија за младе је истакао да су у Лозницу дошли због тога што је показала у претходном периоду да има квалитетне људе и пројекте и да се нада успешној сарадњи.

27.Септембар 2016.
Изложба слика
Izlozba slika

Ликовна група Н8, која делује при лозничком КУД "Караџић", приредила је изложбу слика са ликовне колоније Тршић 2016. у галерији „Мине Караџић" у Вуковом дому културе. На колонији је учествовало 17 сликара.
            Председник групе Станоје Тешић рекао је да су уметници имали лепу мотивацију јер су сликали у Тршићу. Он се захвалио Градском већу које им је изашло у сусрет и помогло  дајући им средства неопходна за реализацију пројекта. „Градска управа нам помаже од самог почетка и надамо се да ће се сарадња наставити и у будућности на обострано задовољство", истакао је Тешић.
            Ликовна група Н8 основана је 1973. године у Лозници, са циљем да се организује и негује ликовна уметност и помогне афирмација сликара Јадарског краја. Име групе симболично је означавало тада 8 непознатих сликара који су основали ликовно удружење које и данас носи исто име. Оно тренутно броји 20 активних чланова, академских и сликара аматера.
            Публика изложбу може погледати  од 26.9.- 03.10. 2016. године.

26.Септембар 2016.
Одржан Први конгрес дијализираних
Одржан Први конгрес дијализираних

Удружење „Реналис" је под покровитељством Града Лознице организовало Први конгрес бубрежних болесника и инвалида на кућној дијализи 24. и 25. септембра у Бањи Ковиљачи. Удружење настоји да овим пројектом подигне ниво знања дијализне популације и мотивише представнике дијализних центара да својим радом и активностима на ширењу стечених знања утичу на заинтересованост дијализираних за сопствени живот и стварање услова за бољи квалитет живота.
            Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице поздравио је све учеснике конгреса као и организаторе  у име руководства Града, Градског већа, Градоначелника и пожелео им добродошлицу и пријатан боравак у Бањи Ковиљачи и Лозници. „Надам се да ћете одавде понети најбоље могуће утиске и да ћете се враћати када год вам прилике буду дозволиле. Ми смо сигурни да је ово једна од најлепших бања и много рада улажемо да Бања Ковиљача постане  лепша и боља. Оно што је карактеристика Града Лознице је јавност у раду, добра и квалитетна сарадња са великим бројем удружења грађана и непрестано инстистирање руководства Града да све оно што су наше обавезе радимо на јаван, законит и транспарентан начин а када то говорим мислим пре свега да сва средства која додељујемо удружењима грађана радимо путем јавног конкурса. Од 2008. године имамо добру сарадњу са удружењем дијализираних, трансплантираних бубрежних ивалида „Подриње". Почели смо финансирање са 90.000,00 динара а 2013. поред редовног од 100.000,00 динара определили смо додатних 300.000,00 за пројекат „Спорт нас враћа нормалном животу", да би 2015. и 2016. за пројекат „Мала лига великог срца" издвојили по 220.000,00. Град је препознатљив по томе што се не задужује, трудимо се да средства потрошимо равномерно, да свим удружењима изађемо у сусрет вреднујући њихове програме и на тај начин вршимо расподелу средстава. Настојаћемо да се сарадња у будућности настави и потрудити да у склопу буџета потражимо додатна средства да још више подржимо рад овог удружења", истакао је Сталовић.
            Председник удружења  дијализираних, трансплатираних бубрежних инвалида - Подриње, Звонко Петровић  је истакао да је захвалан што Град Лозница увек подржава манифестације бубрежних болесника.

26.Септембар 2016.
Спортски сусрети
Спортски сусрети

Удружење Ратних и Мирнодопских Војних Инвалида из Лознице организовало је у Установи за физичку културу „Лагатор" четрдесете спортске сусрете истих или сродних удружења Србије.
            Томислав Арнаутовић, члан Градског већа честитао је организаторима јубилеј и истакао да Град помаже рад свих удружења. Он је пожелео да све протекне у доброј атмосфери и да гости понесу лепе утиске из нашег града. „У име Градског већа, градоначелника Видоја Петровића и у своје лично име желим вам добродошлицу и пријатан боравак".
            Мирослав Лазовић, председник Републичког удружења РМВИ је нагласио да је један од елемената социјализације чланова рекреација и да када кажемо спорт не мислимо само на спортска достигнућа него на спортске игре са приоритетом дружења а не резултата. „Оно што бих ја желео да истакнем без обзира на све проблеме које имамо да се захвалимо представницима Града Лознице који прате наш рад и који ће у наредном периоду учинити све да интереси и удружења и локалне самоуправе буду задовољени" рекао је Лазовић.
            Удружење Ратних и Мирнодопских Војних Инвалида Србије је организација која се бави заштитом ратних и мирнодопских војних инвалида и корисника породичне инвалиднине, омогућавајући им да им се живот додатно олакша, материјално- социјални положај побољша, а укупан статус унапреди.

23.Септембар 2016.
Обука - Маркетинг и продаја одржана у Лозници
Обука - Маркетинг и продаја одржана у Лозници

Акредитована регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине одржала  је дводневну обуку 23-24. септембра у Омладинском центру у Лозници на тему "Маркетинг и продаја".
            Програм обуке обухватио је следеће теме: Зашто је маркетинг важан, Сегментирање и позиционирање на тржишту, Познавање и унапређивање процеса продајe, значај комуникације у продаји.
            Учесници обуке, представници ММСП и предузетника као и потенцијални предузетници из Лознице  су кроз обуку имали прилику да унапреде своја знања и вештине у погледу разумевања маркетинга и продаје. Обука је била такође увод у детаљније консултације и имала је зациљ подизање свести о кључним концептима и приступима различитим моделима маркетинга у зависности од орјентације предузећа ка тржишту, и усмерена на то да пружи предузећима помоћ да развију своје продајне способности.
            Ова обука се реализује у склопу Програма сет стандардизованих услуга за  МСПП и предузетнике у 2016. години, који финансира Министарство привреде а спроводе га акредитоване регионалне развојне агенције. Циљ Програма јесте пружање услуга МСПП и предузетницима у циљу унапређења њиховог пословања и конкурентности на тржишту.  Ово је  16. обука коју је регионална развојна агенција из Лознице реализовала у 2016. години и до сада је преко 190 полазника у Лозници, али и Љубовији, Крупњу, Осечини, Малом Зворнику и Богатићу имало прилику да унапреди своја знања из различитих области везаних за пословање. Обуке су само једна од компоненти наведеног Програма, који обухвата и промоције, саветодавне услуге, пружање информација и услугу менторинга за МСПП. Планирано је одржавање још 6 тематских обука до краја 2016. године.

23.Септембар 2016.
Од слободе до стратишта
Од слободе до стратишта

Савез удружења бораца НОР-а Лозница и Центар за културу организовали су у Музеју Јадра изложбу под називом „Од слободе до стратишта" поводом 72. године коначног ослобађања Лознице од фашистичког окупатора и 102. године од почетка Првог светског рата.
            Тим поводом Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника рекао је да се Лозница и Србија данас бране на један други начин, борбом за нова радна места и реализацијом разних пројеката. „Светли примери бораца из Чокешине, боја на Лозници, боја на Гучеву, Другог светског рата су наша прошлост и наш национални идентитет и они несмеју никад бити заборављени" закључио је Ђокић.
            Снежана Нешковић Симић директорица Центра за културу истакла је да ће наставити да обележавају важне датуме и догађаје кроз читаву историју Јадра и захвалила се свима који су дошли на изложбу.
            У Вуковом дому културе одржана је свечана академија на којој су говорили Милорад Комарчевић, председник Главног одбора Субнор-а из Лознице и Милан Марковић, социолог. Рецитал ратних песама извели су ученици Гимназије а колаж дела Боре Станковића „Жал за младост" чланови КУД „Караџић".

23.Септембар 2016.
Почео сајам меда
Почео сајам меда

Данас је испред Вуковог дома културе у улици Јована Цвијића почео тродневни Регионални сајам меда који по четврти пут организују Пчеларско удружење из Лознице и Туристичка организација града. Дејан Сталовић, помоћник градоначелника изјавио је да је ово традиционална манифестација која има важан промотивни карактер јер на њему учествују излагачи из земље и иностранства. „Град Лозница подржава произвођаче меда у њиховим настојањима да свој занат учине што видљивијим и популарнијим свим грађанима. Мере које смо предузели резултовале су тиме да се данас велики број младих људи бави пчеларством а ми ћемо наставити да им помажемо у наредном периоду", рекао је Сталовић.
            Бранко Малетић, председник Пчеларског удружења из Лознице поздравио је све излагаче који су се одазвали овом скупу и захвалио се локалној самоуправи и Туристичкој организацији који су омогућили одржавање сајма. „Уз њихову подршку и помоћ на путу смо да постигнемо зацртани циљ да ова манифестација буде налик другима који се одржавају задњих 20, 30 година" закључио је Малетић.
            Снежана Перић, директорица Туристичке организације Лознице истакла је да је ово резултат лепе сарадње и пожелела да овај сајам посети што већи број људи из града и околине.

22.Септембар 2016.
Пријем код градоначелника
Пријем код градоначелника

Градоначелник Лознице Видоје Петровић примио је данас представнике Удружења Срба муслиманске вероисповести и том приликом истакао да је Лозница отворен град који води рачуна о свим својим грађанима. Свака добра иницијатива која води унапређењу живота у локалној заједници, већој интеграцији и међусобном уважавању увек ће наићи на подршку локалне самоуправе, истакао је градоначелник.
            Председник удружења Срба муслиманске вероисповести је упознао руководство града са циљевима удружења наглашавајући да је основни циљ удружења пружање стучне правне помоћи, решавање проблема социјалне и економске природе припадника мањина, као и њихова социјализација у све друштвене токове. Овом приликом је позвао представнике Градске  управе да  02.10. 2016. године у Великој сали Скупштине града у 17 часова присуствују годишњици оснивања Друштва.

22.Септембар 2016.
Одржана седница
Одржана седница
Градско веће Града Лознице на 11. редовној седници прихватило је предлог и донело Закључак којим се даје сагласност на Измене у плану јавних набавки за Градску управу за 2016. годину које су вршене на основу Ребаланса буџета као и предлог Решења о постављању заменика начелника Градске управе. Веће је на предлог Милојке Смиљанић, начелнице Градске управе изгласало Милорада Матића, дипломираног правника на период од пет година. Такође, усвојен је и предлог Правилника о спровођењу поступка скидања усева са пољопривредног земљишта у државној својини које се налазе на територији Града Лознице, као и Решење о изменама и допунама о образовању Комисије за спровођење поступка јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта.
21.Септембар 2016.
Промоција књиге о Момчилу Гаврићу
Промоција књиге о Момчилу Гаврићу
У Библиотеци Вуковог завичаја синоћ је представљена књига др Бранислава Голднера „Момчило Гаврић, најмлађи каплар на свету". На промоцији су говорили аутор др Бранислав Голднер и син Момчила Гаврића, Бранислав Гаврић, а поред представљања књиге, Лозничани су имали прилику да погледају и видео материјал, везан за живот најмлађег каплара на свету. Др Голднер рекао је да је роман писао две године а да је Бранислава упознао преко генерала Секулића који је књигу о Момчилу Гаврићу писао са војничког аспекта. Син Момчила Гаврића је изразио велику захвалност Градској управи због тога што у Лозници постоји улица са његовим именом и што ће ускоро  бити подигнут споменик његовом оцу и да је поносан јер је то заслужио. Момчило Гаврић је био поднаредник Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије и најмлађи подофицир на свету у току Првог светског рата. Био је учесник Солунског фронта где је и рањен. После церске битке, 1914. године, са осам година је стекао чин каплара, а војвода Живојин Мишић га је на Кајмакчалану 1916. године у десетој години унапредио у чин поднаредника.
20.Септембар 2016.
Настављени радови на инфраструктури
Настављени радови на инфраструктури
У току ове недеље биће завршени радови на изградњи магистралног цевовода питке воде за Зајачу у вредности од 24.500.000,00 динара. Укупна дужина цевовода који је рађен у овој фази је 4680 метара. Дарко Карапанџић, помоћник градоначелника задужен за урбанизам, комуналну привреду и грађевинарство изјавио је да је израда пројектне документације за секундарну водоводну мрежу у Зајачи и наставак примарног цевовода до резервоара који ће бити постављен на тачно дефинисану локацију у завршном делу. „Очекујемо издавање грађевинске дозволе и расписивање тендера за наставак радова. Средства су у потпуности обезбеђена за ову намену и финансираће се из КФП програма. Процењена вредност радова ће се знати по завршетку комплетне пројектне документације" рекао је Карапанџић и додао да су у претходном периоду реализовани  пројекти у области здравства на адаптацији и реконструкцији зграда поликлинике Дома здравља доктор „Миленко Марин" и амбуланти у Текеришу и Драгинцу као и Здравствене станице у Бањи Ковиљачи. „Извршена је адаптација у свим овим објектима а реконструкција је финансирана средствима из Kанцеларије за јавна улагања. Укупна средства која су уложена у ове објекте су око 19.500.000,00 динара. Простор је сада комплетно уређен у свим амбулантама и Здравственом центру у Бањи Ковиљачи као и у Дому здравља доктор „Миленко Марин" тако да ће људима бити знатно пријатније присуство и боравак у тим амбулантама када буду тражили здравствену помоћ" закључио је помоћник градоначелника.
19.Септембар 2016.
Завршена манифестација 83. Вуковог сабора
Завршена манифестација 83. Вуковог сабора

Пригодним културно- уметничким програмом данас је завршен 83. Вуков сабор у Тршићу, традиционална манифестација која се сваке године одржава у част и сећање на реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића. Градоначелник Лознице Видоје Петровић изразио је задовољство што је као домаћин ове манифестације имао прилику да угости министра просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије Младена Шарчевића и да заједно са њим обиђе сабориште, Kућу писаца, Музеј језика и писма и Вишенаменски центар за који је сигуран да ће у блиској будућности добити своју намену. Петровић је подсетио да је и са министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем током његове недавне посете Лозници разговарао на исту тему и најавио да ће у наредним данима ова два министарства заједно са Градом Лозницом да изнађу најбоље решење за тај центар. „Настојаћемо да то буде место окупљања не само слависта него свих позваних група различитим поводима, где ће бити школе, кампови, радионице, семинари, симпозијуми  што ће наравно допринети афирмацији наше културе и језика али и афирмацији овог дела Западне Србије, наше Лознице и Тршића".
            Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да ће покушати да помогне да ова манифестација као и цео комплекс у Тршићу постане значајна тачка на културној мапи Србије а и шире. „У оном домену што је допринос Министарства просвете у овој причи јесте неговање српског језика у изворном смислу и покушај да се он тако заштити од свих других утицаја којих имате у данашње време". Он је најавио да ће бити покренуте многе акције а једна од њих је и побољшање рада и опремање школских библиотека сматрајући да би Вук  Караџић и други наши великани били срећни да наша омладина редовно чита књиге. Господин Шарчевић је нагласио да ће његово ресорно министарство увек подржавати овакве иновативне скупове, нарочито групе младих слависта који преводе наша дела и уводе их у светску културну баштину.
            Овогодишњу беседу на Вуковом саборишту држао је композитор и редовни професор Факултета музичке уметности Светислав Божић, након чега је одржан концерт ансамбла народних игара и песама Србије „Коло".
            Програм је завршен наступом Боре Дугића и пријатеља.

18.Септембар 2016.
Министар Лончар отворио Ургентни центар у Општој болници
Министар Лончар отворио Ургентни центар у Општој болници

Желим да поздравим градоначелника, директорку, друге директоре из Ваљева, Шапца, Бање Ковиљаче, других Домова здравља, овим речима се присутнима обратио министар здравља Златибор Лончар и нагласио да грађани Лознице и околине могу да буду апсолутно задовољни, јер неће бити нити једне разлике да ли су дошли у Ургентни центар у Београду или овде у Лозници. „Ми смо пре пар недеља отворили Ургентни центар у Зајечару, оно што је битно да људи у регионима не морају да иду ка већим центрима него могу све да добију у свом месту, у свом окружењу. Велика је ствар што ће се овде едуковати млади лекари, млади стручњаци, биће све боља услуга за све грађане који гравитирају ка овом Ургентном центру. Министарство здравља је уложило нешто мање од 30 милиона динара, за две године укупно око 70. Ово је за српско здравство леп дан а посебно за пацијенте из овог краја. Желим посебно да се захвалим Градској управи, одушевљен сам како је сређен овај простор испред јер одаје сада сасвим други утисак да малтене нисте у болници и треба да буде пример осталима да овако сређују своје окружење'' истакао је министар.
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да је он само један од Лозничана који је пресрећан због свега овога што је наш Град добио у оквиру Опште болнице. „Желим да изразим велику захвалност министру здравља господину Лончару и нашој Влади која је издвојила значајна средства да бисмо данас имали ниво здравствене заштите на једном вишем нивоу. Локална самоуправа се појавила као један мали партнер који је такође помогао у оквиру својих могућности. Надам се да ћемо већ од овог момента сви ми заједно, сви грађани Лознице и суседних општина моћи да користимо комплетне здравствене услуге које омогућава Ургентни центар''.
            Директорица болнице Мира Вучетић захвалила се министарству здравља и локалној самоуправи на финансијској подршци и додала да ће грађани од сада имати најбољу могућу здравствену негу и заштиту.

18.Септембар 2016.
Посета амбасадора
Посета амбасадора Аустрије
Амбасадор Републике Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер посетио је Лозницу, где је у оквиру Вуковог сабора у Канцеларији за младе присуствовао позоришној представи „Ми о вуку, а вук на врата- чардак ни на небу ни на земљи'' у извођењу студената бечке славистике и београдске германистике. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић истакао је да му је драго што је Његова екселенција у посети нашем граду и нагласио да представа има за циљ „Популаризацију српског језика, културе и књижевности у Бечу као и немачког језика, аустријске културе и књижевности у Србији. Тршић јесте колевка наше писмености, место где се налази Вукова кућа као јединствен споменик културе и то јесте један прави амбијент да се ови млади научници из Србије и Аустрије нађу на оваквом пројекту где потенцирају српски језик у Бечу и немачки језик у Лозници''. Амбасадор је рекао да је био у Лозници и Тршићу пре две године али не на Вуковом сабору. „Овај пут имам срећу да присуствујем представи која је сјајан пример културне сарадње између наше две земље. Вук има велики значај за књижевност Србије али и велики значај за Беч. Тршић је колевка писмености а Беч препорода српства и ми се тиме поносимо'' закључио је господин Ајгнер.
16.Септембар 2016.
Представници Спортског савеза Србије посетили Лозницу
Представници Спортског савеза Србије посетили Лозницу
У радној посети Градској управи Града Лознице боравили су представници Спортског савеза Србије где су их угостили помоћник градоначелника Дејан Сталовић, као и чланови Градског већа задужени за спорт Ненад Радић и Властимир Исаковић. У отвореном и срдачном разговору причало се о начину финансирања спорта на територији Града Лознице, као и о јавним позивима за редовне и посебне годишње програме. Закључено је да су Правилници по којима се врше расподеле средстава у складу са Законом о спорту као и да је Град у законском року на седници Скупштине усвојио Програм развоја спорта. Такође, заједнички је констатовано да у наредном периоду треба радити на формирању Градског Спортског савеза. Представници Спортског савеза Србије понудили су сву неопходну стручну и правну помоћ. Договорено је да се следећи састанак организује у Београду. Комисија за спорт све одлуке и конкурсе који се доносе на Градском већу објављује у средствима јавног информисања и клубови немају приговора на расподелу средстава
14.Септембар 2016.
Вук и Сомборци
Вук и Сомборци

Градска библиотека "Карло Бијелицки", при којој је пре три године формиран Огранак Вукове задужбине представила се синоћ у Гимназији" Вук Караџић" у оквиру програма Вуковог сабора, једне од најзначајнијих манифестација културе у Србији. Приказан је и документарни филм „ Вук и Сомборци" у продукцији Градске библиотеке, који прати и књига истог наслова. Након пројекције одржана је трибина уз промоцију књиге. Градску библиотеку и огранак Вукове задужбине представљали су Владимир Јерковић,приређивач књиге и писац сценарија за филм, мр Снежана Клепић, председница Огранка Вукове задужбине у Сомбору, проф. др Тихомир Петровић, члан огранка и др Мирослав Стоисављевић, режисер филма.
            У Вуковом дому културе, чланови друштва КУД „ Караџић" одиграли су „ Жал за младости", посвећен 140 година од рођења чувеног српског писца Боре Станковића.

13.Септембар 2016.
Почео 83. Вуков сабор
Почео 83. Вуков сабор

Поштовани домаћини и уважени гости сабора посебно  ми је задовољство што у име и испред Министарства културе и информисања  Владе Републике Србије могу на овом месту да вам се обратим и присуствујем почетку односно предсаборским данима 83. Вуковог сабора у Тршићу, рекао је министар Владан Вукосављевић. Он је истакао да „Непрекинута традиција од 83 године ове изузетне манифестације једна је од најважнијих и најтемељнијих у српском културном обрасцу и доказ да смо упркос многобројним тешкоћама, историјским изазовима и другим околностима,  понекад упркос томе што смо склони да каткад заборавимо оно што нас чини онаквима каквим јесмо и оно због чега постојимо успели смо да чувамо, негујемо и на прави начин  плаћамо дуг части великана наше културе и писмености Вука Караџића". Министар је нагласио да је о „Вуковом значају речено  у досадашњој нашој историји толико тога да је заправо немогуће рећи нешто ново, нешто лепше, дубље, инспиративније од онога што су рекли највећи посленици наше културе и наше историје у последњих век и по и дуже од тога. Подсетићу само  на оно што сви знамо када је после Косовске битке и после пада Смедерева које је уследило касније читав наш народ, читава наша назовимо је мала цивилизација гурнута у дубоки кланац историјске тескобе. Међутим наш витални и гипки народ, наш талентовани народ, наш храбри народ је упркос недаћама, упркос огромним жртвама полако и мукотрпно почео да се пење уз свирепу  литицу звану историја да би се домогао висоравни или пропланка који се зове слобода. Вукосављевић је подвукао да је „Један од првих који се попео на тај пропланак  после ослобађања од турског ропства био  управо Вук Караџић и он је на тој висоравни званој слобода подигао темељ нечега што ће касније постати наша кућа, дом нашег културног светоназора и темељ нашег културног обрасца. Вукова реформа језика, Вуково схватање значаја  језика за културни формат једне тек ослобођене нације био је интелектуални подвиг који ни велики умови оног времена из нашег народа који су живели у другачијем културном моралу нису у правој мери успели да схвате. Вукова реформа осим што је била генијална, осим што се ослањала на аутентични народни израз и на оно што јесте основа духовног бића овог народа имала је и своје противнике.  Ризик је Вук преузео на себе али је видео оно што други нису и то је историја показала. Наравно да је он тријумфовао а година тријумфа је обично 1847. када су објављени и Горски вјенац и Српски језик и правопис. Сво то време судбине Вук Караџић је храбро и стојички издржао." Закључио је министар.
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да нас је „Вук  извео на светлост дана, он нас је повео оним путем којим и данас Србија иде, путем у једно савремено цивилизовано друштво, путем који води у Европу. Потребно је тако мало доћи у Тршић, доћи овде пред праг Вукове куће и по ко зна који пут уверити се да само рад помера границе времена и простора. И то је мото који нас води, који нас је водио, то је мото као што је рекао и уважени министар културе и информисања који гарантује да Србија и овај Град имају своју будућност. Желим да увек Вуков сабор, саборовање предсаборски дани буду дани истинског радовања, освежавања нашег сећања и чврстог кретања напред у ону будућност коју нас је повео својим умним радом реформатор српског писма Вук Караџић".
            На сцени Вуковог дома изведена је позоришна представа" Каинов ожиљак", Шабачког Народног позоришта у режији Југа Радивојевића, аутора Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића и са Спасојем Ж. Миловановићем у улози драматурга.

12.Септембар 2016.
Честитка градоначелника
Честитка градоначелника
Градоначелник Лознице Видоје Петровић упутио је честитку верницима који славе велики муслимански празник Курбан- бајрам: - У име Града Лознице и у своје лично име желим да свим грађанима исламске вероисповести упутим најискреније честитке поводом великог верског празника Курбан-бајрама. Такође желим да дани овог празника свима који га славе донесу радост, мир, слогу, разумевање и да допринесу заједништву и складном животу, наводи се у честитки градоначелника.
12.Септембар 2016.
Обележена годишњица Битке изнад облака
Обележена годишњица Битке изнад облака
Данас је на Гучеву полагањем венаца на спомен-костурницу обележена 102. годишњица Гучевске битке, у народу позната као „Битка изнад облака". Присутнима су се обратили заменик градоначелника Лознице доктор Радован Дивнић, професор Радован Симић и Драгољуб Јуришић, председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године. Изведен је пригодан уметнички програм у коме су учествовали Милутин Ђуричић, гуслар и етно-група „Лозница". Борбе на Гучеву почеле су у септембру 1914. године и трајале 55 дана.  То је била једна од првих рововских битака на свету и једна од најтежих борби у Првом светском рату. У знак сећања на ову битку Удружење резервних официра и ратника подигло је 1929. године спомен-костурницу у част јунацима, на врху Гучева. Обележавање годишњице организовао је Центар за културу „Вук Караџић".
10.Септембар 2016.
83. Вуков сабор
83. Вуков сабор
Град Лозница, Вукова задужбина Београд и Центар за културу „Вук Караџић" организатори су 83. Вуковог сабора, најстарије културне манифестације у Србији која ће се од 12-18 септембра 2016. године одржати у Лозници и Тршићу. Програм саборских дана почеће на платоу испред Вукове куће где ће се присутнима обратити министар културе и информисања Владан Вукосаваљевић а у Вуковом дому културе у Лозници биће изведена представа „Каинов ожиљак" Шабачког народног позоришта. Током саборских дана један од програма биће посвећен 140 година од рођења Боре Станковића где ће КУД Караџић извести „Жал за младост". Завршна свечаност је у недељу 18. септембра на саборишту у Тршићу где ће бити одржан концерт Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло" и протећи ће у знаку нематеријалног културног наслеђа и чињенице да је народна игра коло ове године у процесу уписа на Унескову листу заштићеног нематеријалног културног наслеђа.
08.Септембар 2016.
Посета италијанске делегације
Посета италијанске делегације
Данас је у малој сали Градске управе одржан састанак између Националне агенције за нове технологије, енергетику и одрживи развој (ЕНЕА), Института за заштиту животне средине и истраживање (ИСПРА), као и Института за јавно здравље (ИСС) и представника Градске власти а у склопу реализације УНЕП- ГЕФ пројекта „Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта" и пројекта помоћи италијанске владе „Подршка Републици Србији у примени мултиратералних споразума у области заштите животне средине и обавеза према ЕУ путем унапређења мониторинга квалитета земљишта у индустријским зонама". Томислав Арнаутовић, члан Градског већа задужен за пољопривреду истакао је да му је драго што је испред Градске управе угостио делегацију Републике Италије али и да му је истовремено жао што је простор Вискозе „Загађен и препознат као локација којом ће се они бавити и вршити своја истраживања. Што се тиче локалне самоуправе, ми ћемо помоћи организацију тог пројекта" рекао је Арнаутовић. Пјер Карло Сандеи из агенције УН за животну средину задужен за Западни Балкан нагласио је добру сарадњу између двеју земаља на решавању овог проблема. Иза овог пројекта стоји и Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.
08.Септембар 2016.
Усвојена Одлука о извршењу буџета
Усвојена Одлука о извршењу буџета
На 3. седници Скупштине града Лознице одржаној 07. 9. 2016. године усвојена је Одлука о извршењу буџета за период од 1. јануара до 30. јуна 2016. године где су из Одељења за финансије и друштвене делатности дати подаци о укупним приходима и расходима буџета. После расправе на Скупштини Одлука је усвојена већином гласова и она представља један пресек стања где је локална самоуправа у обавези да најмање два пута годишње информише Скупштину о томе на који начин се буџет извршава. На основу података добијених из Извештаја о извршењу буџета реално је очекивати да се приходи и расходи до краја 2016. године остваре у планираном износу. Скупштинском већином од 42 гласа одборника Града Лознице усвојена је Одлука о ребалансу буџета за 2016. годину. На дневном реду пред одборницима су се нашле веома важне тачке које се односе на измену и допуну Програма пословања јавних предузећа и установа као и предлози одлука о доношењу, изменама и допунама планова детаљне регулације. Формирано је десет сталних радних тела Скупштине града, чиме је заокружено конституисање новог сазива. Одборници су именовали и чланове нових Надзорних одбора јавних предузећа и Управних одбора установа као и нових чланова локалних савета пошто им је у старом сазиву истекао мандат. Скупштина Лознице именовала је мр Снежану Нешковић Симић, академску сликарку за нову директорицу лозничког Центра за културу „Вук Караџић". Она је на новој функцији заменила Дајану Ђедовић, а као једини кандидат изабрана је на јавном конкурсу од чланова Управног одбора установе. Као радник Центра за културу, до сада је била управница Галерије „Мића Поповић" и главни и одговорни уредник часописа за културну историју Јадра „Призор", који излази од 2002. године.
05.Септембар 2016.
Обнова Кур-салона
Обнова Кур-салона
Прва фаза радова на Кур-салону која је обухватала обнову кровне конструкције и постављање нових олука завршена је. Директор Специјалне болнице у Бањи Ковиљачи Александар Јокић рекао је да радови теку по плану и истакао заслуге Градске управе и Министарства здравља на реализацији овог пројекта. - На састанку у Београду на којем су присуствовали градоначелник Видоје Петровић, министар здравља Златибор Лончар договорено је да заједнички кренемо у ову причу. Расписали смо тендер, главни део посла лимарских радова урадио је наш човек из Лознице господин Жељко Јовичић. Годинама је то пропадало али задњих два, три месеца никада није било више радника и инспекције али су и они на крају били одушевљени како је на крају све испало. Кровна конструкција је комплетно промењена, лимарски радови су завршени, зграда је конзервирана и неће више пропадати. Јуче је стигла сагласност да можемо приступити радовима на санацији фасаде Кур- салона тако да ће и тај посао бити завршен на време. Заменик директора Ургентног центра и представник Министарства здравља др Душан Јовановић нагласио је да ће Бања Ковиљача као бисер српског туризма имати и даље финансијску подршку тог Министарства. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић задовољан је како радови на реконструкцији напредују и најавио да ће Градска управа наставити да помаже Бању Ковиљачу коју виде као туристички потенцијал у који вреди улагати.
05.Септембар 2016.
Наставак радова на инфраструктури
Наставак радова на инфраструктури
У  периоду иза нас на подручју града Лознице  вршени су радови на различитим објектима, конкретно у области здравства, школства и путне инфраструктуре. Градска управа на челу са градоначелником Видојем Петровићем у сарадњи са ресорним министарствима и Kанцеларијом за јавна улагања успела је да обезбеди значајна финансијска средства за реализацију пројеката у овим областима изјавио је помоћник градоначелника за урбанизам, комуналну привреду и грађевинарство Дарко Карапанџић. - Оно што бих сада најавио и искористио прилику је да смо у току ове недеље потписали уговор заједно са Министарством привреде о финансирању и завршетку радова на улици Нова 1 у Индустријској зони. Вредност тих радова је 26 милиона динара а извођачи су наша домаћа предузећа из Лознице „Стобекс" и „МН". Укупна дужина улице која се асфалтира је 940 метара. Биће опремљена јавном расветом, имаће две тротоарске стазе и значајан број паркинг места истакао је Карапанџић. У току је и реконструкција  скупштинске сале а рок за завршетак радова је 5. септембар.
01.Септембар 2016.
Ђаци се враћају у клупе
Ђаци се враћају у клупе
У основним и средњим школама данас почиње нова школска година. Око 900 000 ученика сешће у ђачке клупе, од којих ће скоро 70 000 то учинити први пут. У први разред на територији града Лознице уписано је 722 ученика. Ђацима је срећан полазак у школу пожелео помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и том приликом истакао да су средства које је град наменио адекватно утрошена.'' Радило се на свим школама почев од замене громобранске инсталације, реконструкције кровова, замене олука, замене фасадне столарије, реконструкције електричних инсталација, замене подова, реконструкције мокрих чворова''. Директорица основне школе ''Јован Цвијић'' Цветана Срећковић захвалила је градској управи на средствима издвојеним за реконструкцију школе и пожелела ђацима успешну школску годину. Аутобуси аутосаобраћајног предузећа ''Дуга'' ће редовно превозити ђаке до школе а саобраћајна полиција ће обратити посебну пажњу на учеснике у саобраћају због почетка нове школске године.
31.Август 2016.
Обележен јубилеј
Обележен јубилеј
Данас је у музеју ''Јадра'' у Лозници обележена 75. годишњица ослобођења Лознице у Другом светском рату. Присутнима су се обратили организатор скупа историчар Ивко Веселиновић, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и професор историје Зоран Тошић. Град Лозница је први пут организатор овог скупа и чиниће то и у будуће. ''На тај начин смо захваљујући жртвама које су имали наши грађани 41. па и касније створили услове да овај јубилеј не буде власништво ниједне политичке странке, удружења грађана већ пре свега власништво града Лознице а тиме и власништво свих грађана'', истакао је Веселиновић. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић нагласио је да је Лозница била први већи град који је ослобођен у тада поробљеној Европи.'' Данас се опет ми боримо да ослободимо Лозницу, наравно не на тај начин као што је то Мисита ослобађао већ радом, љубављу, отварањем нових радних места, реализацијом нових пројеката а светли примери као што је био Мисита не смеју бити заборављени и они јесу наш национални понос и идентитет'' закључио је Ђокић. Зоран Тошић рекао је да је ослобађање Лознице огроман успех тада већ скоро поражене краљевске војске који не сме бити заборављен. Битка за Лозницу одиграла се 31. августа 1941. године између четника и Немаца у Другом светском рату. Током ових борби погинуо је четнички командант потпуковник Веселин Мисита који је предводио напад на Немце. После једнодневне борбе четници су заробили 93 војника који су били први немачки заробљеници у окупираној Европи.
26.Август 2016.
Обнова пијаце у Ковиљачи
Обнова пијаце у Ковиљачи
У Бањи Ковиљачи настављени су радови на уређењу зелене пијаце, која ће добити нови изглед, истакли су помоћник градоначелника Дејан Сталовић и директор ЈП ''Дирекција за управљање и развој Бања Ковиљача" Момир Матић. Сталовић је нагласио да је добра и квалитетно опремљена зелена пијаца веома важна за све грађане, туристе и госте. ''Квалитет услуга и понуда које Бања пружа биће на вишем нивоу, а то је нешто на чему руководство града Лознице стално ради'' истакао је помоћник градоначелника. Директор дирекције Момир Матић рекао је да је ово наставак започетих радова који ће се одвијати по предвиђеном плану и програму у инвестиционом износу 2. 936 000 динара. Очекује се да радови буду завршени за месец дана, речено је.
26.Август 2016.
Моточашће 2016
Моточашће 2016

Мото - клуб "Блек драгонс" из Бање Ковиљаче домаћин је 13. међународног скупа бајкера "Моточашће 2016", који почиње данас и траје до недеље 28. августа. Званично отварање кампа је у 12 часова  а прве вечери концерт ће одржати групе "Кондори", "Апачи" и "МП Ексер и Вајлд вест". За суботу је планиран дефиле учесника од Бање Ковиљаче до Лознице, где их у центру града очекује бесплатно освежење и жива свирка локалног бенда, док ће у вечерњим сатима у бајкерском насељу наступити гупе "Кросроуд", "Ледене очи" и специјални гости "Дивље јагоде". Очекује се више стотина бајкера из земље и иностранства за које ће бити организоване и бајкерске игре, а најуспешнијима следе занимљиве награде. Организатори су обезбедили камп за мотоциклисте који ће бити смештени у својим шаторима, а прва група из Зрењанина стигла је јуче, поподне.

25.Август 2016.
Антитерористичка вежба
Антитерористичка вежба
У недељу 28. августа у 11 часова биће одржана показна антитерористичка вежба удружених  снага полиције Републике Србије и Републике Српске на обали Дрине поред Индустријске зоне. Због очекивано великог броја посетилаца град Лозница је организовао бесплатан превоз аутобусима од Железничке станице у Лозници. Поласци су од 8 часова, на сваких 15 минута до 10 часова. За грађане који долазе сопственим превозним средствима обезбеђен је паркинг.
24.Август 2016.
Пријем за младу кошаркашицу
Пријем за младу кошаркашицу
Градоначелник Видоје Петровић са сарадницима из градског руководства Лознице данас је организовао пријем за кошаркашицу Александру Црвендакић која је са државном репрезентацијом у Србију донела олимпијску медаљу из Рио де Жанеира. Честитајући јој велики успех Петровић је истакао да је као и већина Лозничана поносан на успехе наших олимпијаца а посебно што се у спортској армији олимпијаца нашла Лозничанка Александра Црвендакић. У посвети са поклонима које је младој кошаркашици уручио Петровић је записао да је „срећан што је ова девојка својим радом и талентом, започетим у Лозници, допринела да се напише нова страница светског и српског спорта". У изјави захвалности на лепом пријему Александра је рекла да је срећна што је и овога пута била промотер вредности на које сви могу да се угледају као и зато што је прва олимпијска медаља стигла и у Лозницу, град који је све време био уз њу. Црвендакићева је 2011. године била најбољи спортиста Лознице а прошле године добила је Плакету поводом Дана града Лознице за допринос у спорту.
23.Август 2016.
Изложба у Тршићу
Изложба у Тршићу

У оквиру Летње школе српског језика, културне историје и превођења сутра ће бити отворена изложба „Бекства у слободу у раду Светозара Цвеје Јовановића".  Изложбу ће у 12 часова у Музеју језика и писма у Тршићу отворити Јанике Бејн, саветница Норвешке амбасаде у Београду, др Александар Павловић, научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију у Београду и Игор Јовановић, унук Светозара Јовановића.
            У Бањи Ковиљачи живео је до 2006. године Светозар Јовановић који је за време Другог светског рата успео да у комуникацији, језицима и људима пронађе оно најбоље. Српским логорашима у Норвешкој понудио је описмењавање као наду да ће се рат завршити и могућност да у лошим комуникацијама какве рат одржавају пронађу нове начине да побољшају везе са ближњима који су били далеко и оставе трајније трагове о својим животима. Норвежанима и Југословенима из рата је створио Српскохрватско - норвешки речник и тиме истакао разумевање као могућност повезивања.

22.Август 2016.
102. годишњица церске битке
102. годишњица церске битке
У Текеришу је  обележена  годишњица од славне битке на Церу. Државну церемонију, коју је организовао одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводио је Драган Поповић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике. Он је у име Владе Србије положио венац крај споменика у Текеришу, а почаст церским јунацима одали су и представници Лознице, Шапца, Крупња, као и бројних удружења грађана из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Љубинко Ђокић помоћник градоначелника Лознице је истакао да је Србија непоколебљиво бранила слободу и достојанство и да је церска битка задивила читав свет. Подсећајући на значај церске битке и јунака из 1914. године Драган Поповић је поручио да је Србији данас неопходно јунаштво Карађорђа и српских дивова из Првог светског рата, али и мудрост Обреновића и војводе Степе.
12.Август 2016.
Обележен светски дан младих
Обележен светски дан младих

Данас је у канцеларији за младе одржана конференција за медије поводом светског дана младих на којој су се присутнима обратили шефица канцеларије за младе у Лозници Тања Глишић Матић, председница удружења грађана „Искра" Нада Ђурић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Канцеларија за младе постоји осам година, основана је на иницијативу градоначелника и бави се проблемима младих у нашем граду. „Најзначајније шта смо урадили у протеклом периоду је сарадња са покрајином Емилија Ромања и министарством спољних послова Италије у оквиру ког смо и изградили овај простор, он је у првом пројекту коштао 80 000 евра, од тога је 40 000 донирао донатор а другу половину град Лозница. Већ наредне године смо добили још 83 000 евра тако да нам је тај пројекат омогућио да радимо са најширом популацијом младих" истакла је Тања Глишић Матић. Председница удружења грађана Нада Ђурић нагласила је да удружење грађана „ Искра" од свог оснивања ради са младима и да је до сада реализовано преко четрдесет пројеката у сарадњи са Градом и другим домаћим и страним донаторима. „Већина тема се у почетку односила на репродуктивно здравље, ХИВ, АИДС, болести зависности а осим тога почели смо да радимо и на проблему дискриминације тако да смо и ту спровели неке пројекте, а сада намеравамо да конкуришемо са једним пројектом за смањење насиља у вршњачким везама које је у ствари основ за свако друго насиље". Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић похвалио је рад запослених у канцеларији. „Наш циљ је да младе учинимо видљивијим у друштву, да подигнемо њихов активизам, да их укључимо у све сфере друштвеног живота почев од образовања, спорта, културе и лично мислим да смо у томе успели", закључио је Ђокић. Међународни дан младих је међународни догађај који се слави 12. августа. Први пут обележен је 2000. године и има сврху да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика и студената.

09.Август 2016.
Одложена регата
Одложена регата
Дринска регата од Малог Зворника до Жићине плаже у Бањи Ковиљачи која је требало да се одржи прошлог викенда одложена је до даљњег саопштено је данас на конференцији за новинаре на којој су присуствовали помоћник градоначелника Дејан Сталовић и члан градског већа, капетан регате Мирослав Радуловић. Сталовић је нагласио да је организациони одбор био у сталном контакту са републичким хидрометеоролошким заводом и да је добио информацију да ће у суботу падати киша и дувати јак олујни ветар што је био довољан разлог да се у консултацијама са осталим организаторима донесе одлука да се регата не одржи. - Желим да истакнем чињеницу да је нама на првом месту безбедност свих учесника и мислим да смо донели исправну одлуку" рекао је Сталовић. Капетан регате Мирослав Радуловић сматра да је одлука да се регата не одржи исправна. Регате следећег викенда сигурно неће бити, а одлука када и да ли ће се уопште одржати сазнаће се ускоро, рекао је Радуловић.
01.Август 2016.
Запрашивање комараца
Запрашивање комараца
У среду ће, ако се стекну неопходни метео услови, предузеће ''Еко-Дез'' из Београда извести акцију сузбијања комараца на територији града Лознице спровођем ларвицидног и адултицидног третмана са земље и из ваздуха. Три екипе ће ларвицидни третман почети у 12 часова на Уговором пројектованим површинама. Адултицидни третман из ваздуха, обавиће се са 3 авиона Привредне авијације ЈАТ-а, у периоду од 1830  до 21оо. Допунски адултицидни третман са земље реализује се и са три возила у периоду од 1900 до 2200 часова, која крећу са паркинга у центру Липничког Шора  ка подручјима градског подручја: Лозницае и Лешнице. Пошто препарат може бити токсичан за пчеле препорука је  да се у време третмана затворе кошнице или предузму све потребене мере за заштиту пчела.
01.Август 2016.
Обнова дринске магистрале
Обнова дринске магистрале
Почела је реконструкција магистралног пута на траси Бања Ковиљача - Мали Зворник - Љубовија од Горње Ковиљаче. Механизоване екипе радника предузећа „Ратко Митровић" скидају стари асфалт са друма, постављају ризлу и ваљају је, па се на делу пута до Малог Зворника саобраћај повремено обуставља у једном смеру отежавајући кретање на овом, многима омиљеном правцу према Тари, Златибору и црногорском приморју.
28.Јул 2016.
Апарати за слух беба
Апарати за слух беба
Неонатални скрининг слуха је захваљујући хуманитарној акцији "Блиц фондације" - "Срце за децу" постао обавезан у 52 породилишта у Србији. Остало је да се уруче још четри апарата. Покровитељ акције "Срце за децу" је Министарство здравља, а медијски партнер Радио-телевизија Србије. - Акција "Блиц фондације" - "Срце за децу" сваким даном је све ближа коначном циљу. После Лознице и Љубовије у Србији је од укупно 56 остало још само четири породилишта без апарата за рано откривање оштећења слуха код новорођенчади. У Србији се сваке године роди више од 300 беба које имају урођене проблеме са слухом. Ова акција од националног значаја омогућава да се на време крене са рехабилитацијом, што је кључни предуслов да се деца са оштећеним слухом укључе у друштвени живот, да преброде страшну тишину и постану пуноправни чланови друштва. У Лозници се годишње роди око 1.200 беба. Овај уређај је значајан јер ће превенција бити на вишем нивоу. Апарат за скрининг слуха код новорођенчади омогућава рано откривање поремећаја слуха и рано започињање терапијско - рехабилитационих третмана.
28.Јул 2016.
Против леда 160 ракета
Против леда 160 ракета

За куповину противградних ракета Лозница је и ове године из градске касе издвојила 3,5 милиона динара, а како наводе у Одељењу за привреду, набављено је 110 ракета које су распоређене на 21 противградну станицу, јавио је „Блиц". У борби против градоносних облака стрелци на располагању имају 60 ракета дугог и 50 кратког домета, на 12 станица је десет и више ракета, на осталим по три, а разлог је тип лансера. - Располажемо са укупно 161 ракетом. Раније смо их добијали од МУП-а, а овогодишњу сезону почели смо са 125 комада - објашњава Јован Миладиновић, начелник одељења и додаје да је од 15. априла до 15. јула дејствовано седам дана и испаљено 86 ракета од којих је једна била неисправна.

25.Јул 2016.
Раст прихода буџета
Раст прихода буџета
Градско веће Лознице усвојило је извештај о шестомесечној реализацији буџета према којој су приходи и примања града од 765.680.000 динара остварени са 40 одсто од годишњег плана. У поређењу са протеклом годином приходна страна до 30. јуна била је већа за око 15 милиона динара што је, уз остале позитивне показатеље, назнака да би на крају године  ови приходи буџета могли бити већи и за 60 до 70 милиона динара него лане, саопштено је из Одељења за финансије и друштвене делатности. Како је речено, та средства су добра основа за реализацију више нових пројеката града за различите намене. У складу са законом о функционисању буџетског система и календаром градско одељење за финансије ће до краја ове седмице свим корисницима буџетских средстава доставити упутство о припреми буџета за 2017. годину, при чему се до 5. августа очекује да индиректни корисници доставе кориговане финансијске планове. На овом заседању, по предлогу Саобраћајног предузећа „Ласта" из Београда због предстојеће реорганизације предузећа, прихваћен је закључак о споразумном раскиду уговора  и донета нова одлука о јавном уговору за привремену градско - приградску превозничку делатност за два линијска пакета на територији Лознице. Именована је комисија за реализацију конкурса за суфинансирању верских пројеката и расписани конкурси за пројекте у области културе и спорта  из буџетских средстава за 2017. годину.
22.Јул 2016.
На Прокоп у Лозничком Пољу
На Прокоп у Лозничком Пољу
Епископ шабачки Лаврентије, освештао је два крста за нову Цркву Светог великомученика Прокопија, која се гради у Лозничком Пољу. Крстове позлачене 24 каратним златом, даривао је Дане Спасојевић из Бање Ковиљаче, који је и кум новог храма. Плац од 27 ари, за градњу цркве поклонили су Ђорђе и његова супруга Јелена Спасојевић. - Данас смо се сабрали да крстовима закитимо ову нашу светињу коју градимо већ годину и по дана. Нека нам бог помогне да ово започето дело завршимо и да се и трећи пут радујемо када у њему будемо освештали  иконостас - поручио је владика Лаврентије, који је потом доделио Ордење Светог владике Николаја Српског, Милинку Павловићу и Драгану Станковићу из Лознице за пожртвовану љубав према својој цркви и делу владике Николаја. На подручју Лознице, поред ове богомоље у Лозничком Пољу, у току је изградња Цркве Вазнесења господњег на Лагатору као и цркве посвећене Светој мајци Ангелини у Воћњаку.
20.Јул 2016.
Дринска регата - 6. августа
Дринска регата - 6. августа
Туристичке потенцијале Лознице у летњој сезони и ове године ће освежити 12. Дринска регата од Малог Зворника до Бање Ковиљаче, истакао је на данашњој конференцији за новинаре помоћник градоначелника Лознице Дејан Сталовић. - Већи број учесника, из године у годину, потврда је добре организованости ове манифестације у коју се укључују и прекограничне општине, каже Сталовић, уз очекивање да ће ревијални програм Туристичке организације Лознице допринети одличном расположењу „регаташа" и туриста који су ових дана дубке попунили Бању Ковиљачу. - Очекујемо добар провод и дружење на чамцима, после старта регате у 11 часова испод хотела „Дрина" у Малом Зворнику, учеснике из иностранства на свеопште задовољство до циља на Жићиној плажи, истиче члан Градског већа Лознице Мирослав Радуловић, капетан „12. Дринске регате". - У сарадњи са колегама из Малог Зворника припремамо програм за старт регате, као и на чамцима и при доласку на циљ, како би боравак био још пријатнији и забавнији. Желимо да у овај догађај „умрежимо" сва удружења са којима Туристичка организација Лознице успешно сарађује што ће бити посебне чари пловидбе   на 17 километара  наше најлепше реке, закључује Снежана Перић, директорка ТО Лознице.
19.Јул 2016.
Превентивно на сваком пољу

Градски штаб за ванредне ситуације града Лознице усвојио је извештај радне групе о превентивним и оперативним мерама које су по налогу Републичког хидрометерололошког завода Србије и команданта Штаба градоначелника Видоја Петровића предузимане од 14. до 16. јула у време обилне кише и олујног ветра. Поред низа активности и упутства Сектора за ванредне ситуације и Министарства унутрашњих послова организованих дуж 11 водотокова са представницима месних заједница обављена је и провера противградне одбране. На 21 станици има 43 стрелца са по 15 ракета, чија су набавка и месечни хонорари, већим делом благовремено финансирани из градског буџета. Ова област се, како је речено,  мора непрестано унапређивати  како би се негативни ефекти непогода свели на минимум на шта упућују последице олујног невремена и града од 15. јуна ове године. У Лозници није регистрована појава оболења „нодуларног дерматитиса", кожне квргавости говеда, саопштено је на заседању. Све активности Кризног центра базирале су се на свакодневном информисању из Ветеринарске службе и комуникацији са Републичком ветеринарском инспекцијом, градским Одељењем за привреду, Пољосаветом и предузећем „Наш дом". Градски штаб за ванредне ситуације је разматрао извештај о стању и унапређеним решењима система за осматрање, обавештавање и узбуњивање. Бивше сирене се електронски модернизују, постају алармне станице на три пункта у граду, и у Лешници. Предстоје додатне активности за њихову примену у Бањи Ковиљачи, Драгинцу и на пункту код градске топлане у Лозници.
            После дужег низа година у летњем, сушном периоду није било прекида у водоснабдевању делова територије града. Хидротехничким решењима лознички Водовод је успоставио добар проток и притисак воде на целој мрежи па је снабдевање редовно и равномерно, речено је. Штаб је прихватио извештај о превенцији, заштити и спасавању од шумских  и отворених пожара, уз препоруку градоначелника Видоја Петровића да се детаљно провере сви приступни путеви за противпожарне цистерне које се водом снабдевају са изворишта и речних водозахвата.

19.Јул 2016.
Уређен комплекс Драгиначког октобра
Уређен комплекс Драгиначког октобра
У Драгинцу је приведена крају друга фаза радова на простору спомен костурнице. Завршена је санација хумке, као и партерно уређење око ње, засађено парковско украсно биље и постављене информативне табле. Дан сећања на жртве погрома у Драгинцу и околним селима је на иницијативу Центра за културу „Вук Караџић" током обележавња 70. годишњице од страдања стављен на листу важних датума за Републику Србију у календару Министарства рада, борачких и социјалних питања. Тада су започети интензивнији радови на уређењу спомен костурнице и хумки. Завод за заштиту споменика културе из Ваљева носилац је ових активности које обухватају израду пројекта за заштиту и уређење споменика културе као и пројекта за уређење велике хумке. Радови на овој хумци планирани су да буду започети наредне године чиме ће  бити окончана комплетна реконструкција спомен места у Драгинцу. „Ово је пример изузетно ефикасне и добре сарадње свих чинилаца који су укључени у бригу око споменика културе, како локалне самоуправе, Центра за културу „Вук Караџић" тако и Завода за заштиту споменика културе из Ваљева и министартсва надлежног за ову област што је резултирало квалитетном и трајном заштитом овог важног места наше историје и сећања", рекла је Дајана Ђедовић директорка Центра за културу „Вук Караџић".
19.Јул 2016.
Дар Блица породилишту
Дар Блица породилишту
Породолиште лозничке Опште болнице добило је јуче два клима уређаја у акцији „Климе за породилишта", коју организује „Блиц фондација" заједно са компанијом „Елком трејд" из Београда, под покровитељством Министарства здравља. Расхладне уређаје др Југославу Грубору, шефу породилишта, у име „Блиц фондације" уручио је Слободан Пајић, дописник из Лознице, који је подсетио да је Лозница један од 24 града и општине које су обухваћене акцијом намењеној тек рођеним бебама. - У летњим данима, најбитније је обезбедити климатизоване просторије, како за пацијенте тако и за запослене медицинске раднике, што је препознала компанија „Елком трејд", која је даривала 50 клима за породилишта широм Србије. Ово није први пут да „Блиц фондација" помаже Лозници и Лозничанима, а до сада су захваљујући акцији „Срце за децу" три породице из Бање Ковиљаче, Горње Борине и Јадранске Лешнице добиле боље услове за живот - рекао је Пајић, који је најавио да ће ускоро стићи и апарат за проверу слуха код новорођенчади. Капацитет лозничког породилишта је 23 постеље и опслужује регион, укључујући општине Мали Зворник, Љубовију, Крупањ, али и неке преко Дрине у БиХ. Годишње се овде оваби између 1.100 и 1.200 порођаја.
18.Јул 2016.
Физичари донели медаље
Физичари донели медаље
Српски физичари постигли су велики успех освајањем пет медаља на 47. Међународној олимпијади из физике, саопшено је из Математичке гимназије. Како је наведено у саопштењу, ученик Математичке гимназије Михајло Спорић освојио је златну медаљу, док је ученик те гимназије Душан Новичић освојио сребрну. Бронзане медаље су освојили Милоје Ђукановић ученик Гимназије ''Вук Караџић" из Лознице и Вук Радовић и Душан Ђорђевић, ученици Математичке гимназије. Међународна олимпијада из физике одржана је у Цириху од 11. до 17. јула, а екипа Србије постигла је један од најбољих резултата од како учествује на том такмичењу.
15.Јул 2016.
Тромесечно пословање
Тромесечно пословање

Градско веће Лознице усвојило је информацију Одељења за привреду о пословању  јавних предузећа, установа и организација у прва три месеца ове године. Према показатељима, у том кварталу укупни приходи јавних предузећа књиговодствено су увећани за 4 одсто у односу на исти период лане. Повећање прихода, како се истиче, бележи јавно предузећа „Водовод и канализација" и то за 17 процената, при чему су евидентно мањи расходи у „Топлани". Искорак је са пет процентних поена и у наплативости потраживања у јавним предузећима, као и смањивање доспелих обавеза Водоводу, Нашем дому и Топлани што је сада видљиво и у јавним установама, али је тромесечни период кратко време да се изнесе шири закључак. Радна група Градског већа залаже се да јавни сектор још боље планира приходну страну дохотка што би допринело мањим захватањима из градског буџета.
            Градско веће је донело одлуку о закупу шумског земљишта од власника приватних парцела у Зајачи и Пасковцу ради изградње дистрибутивне водоводне мреже  што је један од виталних интереса града у наредном периоду. При томе дата је сагласност лозничком Водоводу за активности изградње цевовода у катастарској општини Коренита ради реализације пројекта питке воде „Дубоки поток". Дата је сагласност на започет програм контроле квалитета ваздуха на  више мерних места територије Лознице који је прописало надлежно министарство и указано на појачане активности Градског већа и Градског штаба за ванредне ситуације због најаве наглог временског преокрета у наредних пет дана када се очекују велике падавине, олује и невреме праћено градом.

15.Јул 2016.
Школске анализе
Школске анализе
На заседању Актива директора основних и средњих школа којем су присуствовали представници Градске управе задужени за просвету и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић анализирани су резултати завршних испита и упис основаца у средње школе. Од 963 основца, колико је полагало завршни испит уписан је 861 ученик у средње школе. На шест упражњених места  могу бити уписана по три инсталатера и текстилна радника на ткању. Тестове из математике најбоље су решавали ђаци школе Свети Сава у Липничком Шору а из српског језика из ОШ „Кадињача". Комбиновани тест најбоље су урадили основци из Текериша. Град издваја  из буџета 23 милиона динара за летње радове према приоритету у школама. У припреми је замена крова на школској згради у Брезјаку, поливинилних подова у Драгинцу мокрих чворова у још седам школа... Сходно залагању Владе Србије на плану реализације уштеда  понаша се и руководство града Лознице, рекаио је Љубинко Ђокић. Подсећа да у овом тренутку ни једна школа није у блокади свог рачуна, да град годишње за трошкове  струје у свим основним и средњим школама издваја 10 милиона динара, за грејање чак 56 милиона динара. - Када бисмо уштедели само 5 одсто на тим трпковима могли бисмо да сваке године обновимо по један кров у некој од школа, каже Ђокић.
15.Јул 2016.
Руска делегација у Подрињу
Руска делегација у Подрињу
Делегација представника више трговинских комора и синдиката туроператера из Русије посетило је синоћ Бању Ковиљачу, где јој је домаћин била Туристичка организација Лознице. Циљ посете је упознавање дестинација у Србији и представљање туристичких програма за тржиште Руске федерације. Током дводневног боравка у Подрињу, гости из Москве посетиће Тршић и Троношу, а мотив њихове посете је планиран културно-економски форум, који ће се одржати у Србији следеће године. - Наши гости прошетали су бањским парком, видели Специјалну болницу за рехабилитацију, а поред традиције и историјских споменика, представили смо им и све друге туристичке потенцијале лозничког краја. Поделили смо им брошуре на руском језику и очекујемо да ће плод сусрета бити већа посета руских туриста овом делу западне Србије - каже за београдски "Блиц" Снежана Перић, директорка Туристичке организације града Лознице. Руска делегација посетиће Вукову спомен-кућу, као и новоизграђени вишенаменски центар у Тршићу, а боравак у завичају реформатора српског језика искористиће да виде и Манастир Троношу у којем је Вук стицао прва знања.
14.Јул 2016.
Школа гитаре на Гучеву
Школа гитаре на Гучеву
Ово је једанаесто лето да се на Гучеву у организацији Канцеларије за младе реализује веома посећен камп пројекат ШКОЛЕ РОК ГИТАРЕ који води Јован Ивановић. У седмодневном трајању на њему учествује 23 полазника који ће имати прилику да унапреде своје знање и свирање на гитари, а они који буди имали инспирацију имаће прилику и да сниме ауторске песме јер ће бити и час посвећен студијској обради. План и програм је такав да се свакодневно са учесницима кампа друже врсни гитаристи као и стари полазници ове јединствене омладинске школе. У вечерењим часовима одвијају се свирке учесника и гостију.
13.Јул 2016.
Игњатовићу Троношки родослов
Игњатовићу Троношки родослов
Награда "Троношки родослов", коју додељује Подрински културни клуб, Епархија шабачка и Етно село културе "Троношки вајати", ове године припала је песнику из Београда Срби Игњатовићу. Награђен је за књигу песама "Цинобер", коју су 2015. објавиле Фондација "Солидарност Србије" и "Кућа Ђуре Јакшића" из Београда. Одлуку је донео жири, којим је председавао књижевник Милисав Савић. "Троношки родослов" се додељује за песничка дела високих уметничких вредности, која подржавају битну линију српске песничке традиције и негују леп језик. Награда ће лауреату бити уручена 14. јула, у подне, у манастиру Троноша.
13.Јул 2016.
Плодови италијанске донације
Плодови италијанске донације
На подручју Лознице, Крупња, Осечине и Кладова, захваљујући донацији италијанске владе од 800.000 евра завршени су инфраструктурни пројекти усмерени ка заштити од поплава, речено је данас у Влади Србије. Ти радови су битно утицали на унапређење безбедности и имовине и грађана а изведени су захваљујући донацији укупно вредној 800.000 евра, рекао је директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић. Он је додао и да је вредност радова на реализацији пројеката у те четири општине "нешто мања од те суме" и да ће захваљујући томе моћи да се ураде и додатни послови. Званична обавештење о завршеним радовима представнициам те четири општине уручио је амбсадор Италије у Београду Ђузепе Манцо. Уручењу су присуствовали премијер Александар Вучић и државни секретар у Министарству спољних послова Италије Винћенцо Амендола, који борави у посети Србији За реализацију пројекта обнове корита реке Штире која протиче кроз Лозницу уложено је 83.008 евра док је у општини Осечина, у регулисање притока реке Јадар инвестирано 164.994. евра.
12.Јул 2016.
Митрићу Орден владике Николаја
Митрићу Орден владике Николаја
Дописник "Вечерњих новости" из Лознице Владимир Митрић одликован је Орденом Светог владике Николаја, који додељује Епархија шабачка Српске православне цркве. У образложењу високог црквеног признања, наведено је да је овај новинае награђен за "професионално, одговорно и савесно служење светињи јавне речи и свест да журналистике нема без етике". - Митрић се одликује за за храбро и објективно информисање јавности о животу народа са обе стране Дрине, без обзира на нацију и веру, образовање и положај, политичку и идеолошку припадност грађана Србије и Републике Српске, у "Вечерњим новостима", најомиљенијим и најчитанијим новинама на просторима јужне Европе - наведено је у грамати коју је потписао епископ шабачки Лаврентије, објавиле су Вечерње новости.
12.Јул 2016.
Духовник поново у завичају
Обновљен Петровдан у Лешници
Под покровитељством градоначелника Лознице Видоја Петровића на празничној, петровданској вечери у порти цркве у Лешници синоћ је представљена књига о владики Валеријану. О књизи су говорили  рецензент Владимир Митрић и њен аутор протођакон др Љубомир Ранковић а о лику и делу епископа валеријана протођакон Саба из Крагујевца. У поздравној речи Видоје Петровић, у име домаћина, је истакао да је сећање на Валеријана настало у  жељи да се боље разуме савременост из које нас, периодично или случајно, изведе сам живот или заведу нека друга збивања и токови. - Ово што чинимо је „споменик" честитом, скромном и роду оданом духовнику. Тај помен треба да нас уједини „у души и хлебу", да буде незаборавник других светиња и светилишта знаменитих Јадрана, наших предака - великана и учењака, њихових залагања и гледишта... Без обзира којој су струци, професији, политици или нацији припадали, путоказ су за оно шта су  добро видели у свом времену и коначно, онога шта су оставили да баштинимо у свом дворишту. Завичај, данас, и у наредним данима, мора да се одужи једном од најугледнијих православних поглавара Јадра који није имао директних потомака, а није био наш ни  Принцип ни Шпанац. Знао је да се ништа не добија на силу па се тако одвијало и његово епархијско трудбеништво - надзиђивано непрекидним духовним и културним развојем, - рекао је градоначелник Лознице. Он је потврдио залагање да се у Лешници обнови спомен дом овом духовнику који ће бити „ново место под сунцем за достојанство, стрпљивост, мир и толеранцију. Тим светосавским вредностима ми смо у Лозници прилазили обновом духовних светилишта, подизањем нових храмова, улица са именима наших богослова... Овде у Лешници, са благословом нашег владике Лаврентија, желимо да зановимо Спомен дом епископа Валеријана који ће постати кућа узвишене духовности и природни савез градске и црквене општине, рекао је Петровић. закључујући да „сећањем на Валеријана Стефановића њему не можемо помоћи, али би даљим заборавом само себи одмогли". Шабачки епископ Лаврентије подсећа да је Валеријан Стефановић био „цвеће и украс српских архијереја и зато богу хвала што је Лепница добила, одгајала и имала таквог сина српског рода". Сећањем на Валеријана Стефановића њему не можемо помоћи, али би даљим заборавом само себи одмогли, рекао је у једном тренутку градоначелник Видоје Петровић, уручујући више од три стотине примерака публикације о знаменитом духовнику која је јуче изашла из штампе под његовим покровитељством. Пријатно петровданско вече у порти цркве испунила је радост мештана уз паљење лила.
11.Јул 2016.
Донка је волела Лозницу
Донка је волела Лозницу
Са изразима жаљења на вест о смрти Донке Шпичек, дугогодишње уреднице програма за децу и младе и члана Програмског одбора Вукових сабора градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је упутио телеграм Радио телевизији Србије и Управном одбору манифестације „Радост Европе". - Са великим жаљењем примио сам вест о Донкиној смрти. Отишла је, али је остала њена креативност и посвећеност. За Лозницу је била везана читаву деценију као члан Програмског одбора Вуковог сабора, а у последње време она је са великим симпатијама истицала реализацију наших пројеката - Прве куће писаца и Музеја језика и писма. Заједно са нама радовала се новоизграђеном научном центру у Тршићу који је посетила прошла године. Имао сам велику част да сарађујем са Донком и зато не могу заборавити њен допринос, акценти су из телеграма градоначелника Лознице на вест о смрти Донке Шпичек.
11.Јул 2016.
Сећање на Валеријана
Сећање на Валеријана
Свечаном академијом у порти цркве у Варош Лешници, у Јадру,  вечерас почињу "Петровданске свечаности", која ће, како кажу у Епархији шабачкој постати традиционалне. На светковини ће бити представљена књига о владики Валеријану, првом епископу шумадијском, последњем епископу Српске Православне Цркве чији је избор потврдио краљ, архијереју који је замонашио потоњег патријарха Германа, најзаслужнијем што СПЦ није подржала предлог да Јосип Броз постане добитник Нобелове награде. О књизи ће говорити њен аутор протођакон др Љубомир Ранковић и епископ шабачки Лаврентије, који је, неколико година, седео у Синоду СПЦ  заједно са епископом Валеријаном, рођеним Лешничанином и Јадранином, једним од најсветлијих имена Српске Православне Цркве, нарочито после Другог светског рата. Покровитељ штампања књиге и свечаности којима почиње обележавање Петровдана у Јадру је Видоје Петровић, градоначелник Лознице. После свечане академије, и пригодног програма, биће паљење лила испред богомоље у овом лепом месту, што  се годинама није догађало. Мада је владика Валеријан рођен на само неколико стотина метара од овдашње цркве, многи нису знали, чак и неки свештеници, да служе у вароши из које је потекао тако значајан архијереј православља.
08.Јул 2016.
Споменик Вуку у Љубљани

Реплика скулптуре Вука Стефановића Караџића, вајара Петра Убавкића биће данас постављена испред Православне цркве у центру Љубљане, а споменик је поклон града Београда и Вукове задужбине Љубљани, у знак сећања на пријатељство Јернеја Копитара и Вука Караџића. Постављањем бисте Вука Караџића у центру словеначке престонице додатно се учвршћују пријатељство два народа и културне везе. Србин "Вук Караџић и Словенац Јернеј Копитар су заједно поставили темеље богатој културној сарадњи два народа, тако да је тај чин потврда да су везе два народа нераскидиве. Иницијатива за подизање споменика потекла је из Вукове задужбине.

06.Јул 2016.
Музеј језика и писма у Андрићграду
Музеј језика и писма у Андрићграду
Организатори првог Сајма књига у Андрићграду позвали су лознички Центар за културу „Вук Караџић" да представи рад Музеја језика и писма и Куће писаца. Трибински програм под називом „Књига без граница - преводи између жеља и стварности" у којем учествује Музеј језика и писма биће одржан у петак 8. јула на великом тргу у Андрићграду. Лознички Центар за културу представиће се књигама на седам европских језика које су настале као резултат рада Летње школе језика, културне историје и превођења као и бројним резултатима рада и гостовањем страних писца у првој Кући писаца у Србији. „Изузетно нам је задовољство да се у том простору који је симболички изузетно богат јер је посвећен нобеловцу Иви Андрићу представимо разноврсном продукцијом која као неки велики имагинарни мост спаја у Тршићу писце, преводиоце и уметнике. На овај начин желимо још једном да покажемо везу између Вука и Андрића који је изузетно ценио нашег језичког реформатора, о њему писао и истицао величину његовог дела. Надамо се да је ово само почетак сарадње која ће бити интезивирана у наредном периоду јер су Вук и Андрић темељ нашег језичког наслеђа"- рекла је Дајана Ђедовић која заједно са Аном Чугуровић учествује на првом Сајму књига у Вишеграду.
05.Јул 2016.
Уз Рамазански бајрам
Грађани исламске вероиповести у Лозници данас су почели тродневно славље  Рамазанског бајрама, једног од два најзначајнија исламска празника. Градоначелник Видоје Петровић, честитао је овај празник: "Рамазански бајрам враћа веру у непролазне вредности слоге и љубави међу ближњима. Нека овај празник донесе радост и разумевање испуњено међусобним уважавањем. Свима који славе Рамазански бајрам желим да празничну радост поделе у добром здрављу са породицом и пријатељима" поручио је Петровић.
29.Јун 2016.
Сачувати духовно благо
Сачувати духовно благо
Сваки позитивни пример и сваки позитиван допринос из историје Јадра требало би шире представити јавности, као што ових дана чинимо о лешничком духовнику и шумадијском епископу Валеријану. На то је у видовданском гостовању у програму РТВ Подриње подсетио градоначелник Лознице Видоје Петровић, износећи захвалност што ће уз његову иницијативу, да се у Лешници уреди спомен дом владике Валеријана, епархија Шабачка бити издавач књиге о том великодостојнику. - Лозница има велико духовно благо у људима који су оставили препознатљив значај и зато данас, корак по корак, стварамо мозаик на којем поред овог духовника много више „простора" треба дати просветитељу Игњату Васићу, весницима слободе Момчилу Гаврићу и Веселину Мисити и другим мислећим људима који су у високом светлу представљали Лозницу и Јадрански крај, истакао је градоначелник Петровић.
29.Јун 2016.
Злато и бронза за Лозницу на шампионату Србије у бициклизму
Шампион Србије из Лознице

Злато и бронза за Лозницу на шампионату Србије у бициклизму!
            У бициклистичкој трци, 26. јуна 2016. године, на стази Берановац - Војни полигон у Краљеву на 132 километра, шампион Србије у конкуренцији ЕЛИТЕ постао је Лозничанин, члане екипе Металац из Краљева, Никола Козомара (24), док је треће место освојио његов клупски колега, Дејан Марић, такође Лозничанин, док је треће место освојио његов клупски колега, Дејан Марић, такође Лозничанин.
           Стари полигон у Берановцу, јако захтевна стаза са два тешка успона, велика врућина и јака конкуренција, нису представљали проблем Николи да мајицу државног шампиона врати у Лозницу. Никола је на циљ стигао у времену од  3:16:47, 22 секунде испред искусног Небојше Јовановића и  47 секудни испред клупског друга, Дејана Марића.
            Николи је ово други тријумф на националном шампионату. Форму је како сам каже темпирао за национални шампионат, те ова победа за познаваоце бициклизма није изненађење. Извесно је, да је и овај успех подстрек младима да се баве спортом.

28.Јун 2016.
Видовданско песничко причешће
Видовданско песничко причешће
Књижевна заједница Удружења књижевника Србије "Вук Стефановић Караџић" из Лознице, чланови књижевног клуба КУД "Караџић" и лозничка Црквена општина, приредили су синоћ у библиотеци Цркве Покрова Пресвете Богородице манифестацију "Видовданско песничко причешће", по угледу на програм који се традиционално одржава у Грачаници. Дванаесту годину уочи великог празника, окупили су се песници из Јадра  а предавање о Косовском боју и Видовдану имао је Горан Раденковић, професор Богословије у Београду. У уметничком програму учествовали су гуслар Милутин Ђуричић и етно група "Лозице". Истим поводом, дан раније у амфитеатру старе лозничке цркве програм је приредила гусларска секција КУД "Караџић".
27.Јун 2016.
Против злоупотребе дрога
Против злоупотребе дрога

Лознички Дом здравља у сарадњи са Црвеним крстом и Омладинским центром  организовао је акцију поводом обележавања Међународног дана против злоупотребе и недозвољене трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против опаких порока. Уличној кампањи придружили су се и представници града, па је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника у изјави за медије истакао значај обједињених активности школа, родитеља, Центра за социјални рад,  полиције и Тужилаштва. Ђокић се залаже за израду јеинствене градске стратегије у борби на сузбијању наркотика. Докторка Нада Ђурић указује на то да је слушање деце и младих први корак који треба начинити како би им се помогло да одрасту здраво и безбедно. Циљ кампање је подршка превенцији употребе дрога која је заснована на научним доказима о ефикасности, као и повећање ефективног инвестирања у добробит деце и младих. Превенција у области злоупотребе психоактивних супстанци је склоп психолошких, социјалних, правних и здравствених активности са циљем спречавања оштећења здравља, настанка болести и последица изазваних ризичним понашањем, каже докторка Ђурић. Тања Глишић Матић из Омладинског центра подсећа да је Градска скупштина минуле седмице усвојила Локални акциони план за младе до 2022. године и да је ова проблематика састабни део тог стратешког документа и да је прошле године у режији ове установе и невладине организације "Искра"спроведено истраживање о доступности дрога средњошколцима.

27.Јун 2016.
Сећање на светске писце
Сећање на светске писце
Поводом обележавања 400 година од смрти великана светске књижевности и позоришта Вилијема Шекспира лознички Центар за културу "Вук Караџић" и Факултет драмских уметности из Београда са студентима треће године глуме у класи Биљане Машић приредили су у петак позоришно дружење у знаменитом месту Тршић. На отвореној позорници саборишта младе наде српског глумишта публика је видела у улогама из Шекспирових драма и Молијерових комедија. Центар за културу организовао је и бесплатан превоз од Лознице до Тршића за све заинтерсоване.
24.Јун 2016.
Контрола болести говеда
Контрола болести говеда

Поводом регистрованог вирусног обољења „нодуларни дерматитис", болест кргаве коже код говеда, Влада Републике Србије обавештава грађане да се вирус не преноси на људе и да нема разлога за забринутост, као и да је надокнада штете за прве регистроване случајеве већ почела.
            Апелује се на власнике говеда који примете неке од сиптома болести - чворићи који се претварају у красте или ране на кожи, отицање ногу, кашаљ, обилно цурење из носа, излучивање пљувачке, сузење очију, инфекција ока и грозница - да се обавезно јаве свом ветеринару. Оболела животиња је исцрпљена, одбија да једе и губи на тежини.
            Нодуларни дерматитис се у Србији појавио код говеда пошто је претходно регистрован у Бугарској и Македонији. Будући да је регистрован мали број случајева оболелих говеда и да је под пуном ветеринарском и санитарном контролом, Влада Србије апелује на грађане да не подлежу непровереним информацијама, већ да за сваку недоумицу контактирају надлежне институције.

24.Јун 2016.
Дигитална фото изложба
Дигитална фото изложба
Омладински центар у Лозници приредио је синоћ меморијалну изложбу фотографија поводом годишњице од смрти Бранислава Бацковића Бацка, признатог лозничког уметничког фотографа. У знак сећања на цењеног Лозничанина, којем је недавно Фото савез Србије у оквиру своје последње годишње скупштине и републичке изложбе фотографија, постхумно доделио диплому са звањем "Мајстор фотографије ФСС", нову чланску карту и значку Фото савеза Србије, приказана је дигитална изложба фотографија на којима је Бацковић снимљен камерама својих колега, али и неке од његових омиљених и награђиваних фотографија на разним домаћим и иностраним салонима. Иницијатор изложбе је Томислав Лукић, један од Бацковићевих најмлађих ученика, а идеју је подржала Канцеларија за младе. - Још 2012. године покренута је школа фотографије коју је водио Бацко, од кога смо сви научили шта је фотографија и шта је потребно за добар снимак. И данас користимо знања која нам је он несебично преносио и трудићемо се да барем на овај начин суграђане подсећамо на овог сјајног уметника и оно што је оставио иза себе - каже Лукић. Бранислав Бацковић Бацко (64) преминуо је 23. јуна 2015. године, а само неколико дана пре тога уручена му је Плакета града, највише признање које Лозница додељује поводом Дана града. Учествовао је на више од 200 колективних изложби и салона уметничке фотографије у земљи и иностранству, освојивши 70 награда, диплома, медаља, сертификата и похвала. Испед ФСС учествовао је на светским фотографским бијеналима уметничке фотографије у саставу националне селекције и био рангиран међу десет најуспешнијих излагача у Србији.
24.Јун 2016.
Акценти
Акценти
Одборници скупштине града Лознице усвојили су завршни рачун града за протеклу годину. Његов финансијски извештај је објективни приказ свих значајних питања која одсликавају приходе и расходе града као и пословне резултате рада остварене у јавном сектору, рекао је Зоран Томић начелник Оделења за финансије и друштвене делатности. Када је у питању расходна страна он истиче да су у Лозници остварени сви планирани циљеви дефинисани Законом о локалној самоуправи и да град нема неизмирених обавеза према добављачима, извођачима радова и других услуга. Градоначелник Видоје Петровић подсећа да је буџет Лознице 2004. године био 5,9 милиона евра и да је 2015. планским активностима и залагањем његовог тима двоструко увећан на 13,5 милиона евра. То је потврда развоја града и настојања, како је рекао, „да свакога дана сви будемо бољи и ефикаснији. Лозница је то потврдила у пракси на примеру субвенције пољопривредницима за осигурање пољопривредних усева опет двоструко већим издвајањима средстава него што је случај у другим градовима и општинама". При томе, подсетио је градоначелник Видоје Петровић, Лозница је један од ретких градова где се доследно реализују подстицајне мере према вишечланим породицама, младим брачним паровима „што је планска политика за бољи живот и подстицаје рађања. То није потрошња па, према томе, ни социјала. Лозница нема проблем задужености као неки градови који из кредитних линија намирују  исплату зарада запосленима у градској управи каже Петровић.
22.Јун 2016.
Друго заседање Скупштине
Друго заседање Скупштине
Нови сазив Скупштине града Лознице, сутра ће на редовном, другом заседању разматрати предлог одлуке о завршном рачуну буџета града за 2015. годину коју је припремило оделење за  финансије и друштвене делатности. Одборници ће се изјаснити и у вези са извештајима о пословним и финансијским резултатима које су прошлој години остварила јавна предузећа и установе, а након тога о плановима детаљне регулације три урбане целине  у центру Лознице. На дневном реду Скупштине је одлука о усвајању Локалног акционог плана за младе у периоду од 2016. до 2022. године, разматрање извештаја о раду Градске управе, Правобранилаштва и Штаба за ванредне ситуације.  Биће донета решења о именовањима вршилаца дужности директора у девет јавних предузећа и установа.  На почетку другог скупштинског заседања биће додељени мандати новим одборницима.
20.Јун 2016.
Трајно решење за јаловиште
Трајно решење за  јаловиште
Санација јаловишта рудника „Столице" у Костајнику почела је у прошлој седмици после вишемесечних припрема за тај подухват.  Изливање отровних материја у речне водотокове  са територије општине Крупањ западно ка Лозници, требало би да се реши трајно после привремених интервенција на јаловишту које се активирало у време велике мајске поплаве 2014. године. Почетку радова присуствовао је Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима. Овај посао је вредан 219 милиона динара  а финансира се из Фонда солгарности Европске уније за хитне операције. Динацију од 200.000 долара упутила је и Влада Јапана  за израду пројектне документације.
20.Јун 2016.
Карневал у Бањи Ковиљачи
Карневал у Бањи Ковиљачи
Бања Ковиљача била је у недељу домаћин шестог „Краљевског карневала", који је привукао бројне госте из Србије и региона. Поред десетак карневалских група и мажореткиња из Беле Цркве, Крушевца, Лесковца И  Лознице, гости „подрињске лепотице" били су и карневалисти из Македоније и Словениоје, који су својим костимима указивали на значај очувања екологије. Сви учесници продефиловали су бањским парком, до централне бине крај фонтане, где је и поред кише програм пратио велики број посетилаца, као и представници Међународне асоцијације краљевских карневала и Федерације европских карневалских градова, пише „Блиц".  - Време нам није ишло на руку, киша нас је омела да све буде онако како смо замислили, али нас радује то што су грађани и под кишобранима дошли да нас подрже и уживају у карневалском дефилеу. Ова манифестација нас повезује са Европом и промовише туристичке и друге потенцијале Лознице, Бање Ковиљаче и целог Подриња - каже Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице. Међу учесницима дефилеа биле су „живе Барбике" са својим колегиницама у српској народној ношњи, Сосе и Лале из војвођанских равница, мистичне даме под маскама и „вилини коњици". У наставку манифестације, коју су заједнички организовали Удружење грађана „Краљевски карневал" из Бање Ковиљаче и Туристичка организација Лознице, уприличена је журка под маскама у дому културе.
17.Јун 2016.
У недељу у Бањи и Тршићу
Две викенд  манифестације, у недељу првог дана  празника  Свете Тројице, Краљевски карневал у Бањи  Ковиљачи и Тројка из блока  у Тршићу, имаће и туризмолошки, и спортски, и хуманитарни значај, каже помоћник градоначелника Лознице Дејан Сталовић. Председница организационог одбора Шестог краљевског карневала Снежана Перић је подсетила на добру посећеност Дечјег карневала, одржаног пре три дана,  у Лозници и најавила учеснике из Словеније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине. На прве Тројице, хуманитарна организација „Срби за Србе" позива спортисте да се укључе у такмичење брзог шутирања лопти у кошеве „Тројка из блока". Намера је да се од симболичног учешћа такмичара допринесе масовности ове дисциплине кроз коју ће се прикупљена средства доделити деци из вишечланих породица. Свештеник Борко Петровић подсећа да је „милосрђе веће и од поста и од молитве" када се помаже у невољи. Тројка из блока ће бити одржана на спортским теренима Вукове спомен школе у Тршићу у 17:30 часова. До сада је, према наводима Владана Караклића из одбора за организацију,  учешће најавило више од сто учесника.
16.Јун 2016.
Награђени најбољи ђаци
Поводом 16. јуна,  Дана  града Лознице данас је награђено  85 ученика основних и средњих школа. Ученици генерације и ученици који су освојили једну од прве три награде на републичким такмичењима које организује Министарство просвете свом граду су у протеклој школској години донели 108 републичких награда  (30 првих, 39 других и 39 трећих). Међу основним школама на подручју града Лознице најбоље резултате на републичким такмичењима из више области постигли су ученици ОШ ''Анта Богићевић'' са 21 наградом, а у конкуренцији  средњих школа најбоља је Гимназија ''Вук Караџић'' чији су ученици освојили укупно 16 републичких награда. За овогодишње награђивање најбољих ученика из буџета Лознице издвојено је  791.000 динара. Уз новчане награде ученицима су  подељене књиге, а ђацима генерације бесплатне пропуснице за лето на градском купалишту.
16.Јун 2016.
Услужићемо грађане
 Услужићемо грађане
Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић, посетио је данас Градску управу Лознице где је имао тадни састанак  са градоначелником Видојем Петровићем и најближим сарадницима. Повод је почетак примене одредаба Закона о општем управном поступку, у циљу обавезне размене података и службених евиденција. - У Лозници смо сведоци добре праксе у фукционисању локалне администрације јер је постављена на принципима „услужићемо грађане", рекао је помоћник министра  у изјави за медије. _ У прошлост одлазе компликоване процедуре по којима су грађани на више места и са више истих докумената доказивали права на субвенције деци и слично. Сада је лична исправа полазиште и пратећи фактор сваке евиденције која се налази код државних органа . Ради се о уштедама милиона радних сати грађана  Србије на годишњем нивоу јер ће сада сама управа одрађивати њихов посао, каже Дражен Маравић. Реч је, дакле о новим правилима понашања која ће бити праћена из ресорних министарстава и грађани ће врло брзо, вероватно од јесени, моћи да забораве досадашње муке прибављајући обимну документацијо и потврде.  Помоћник министра Маравић је имао сусрет са службеницима делегираним за спровођење размене података и грађанима у градском услужном центру Лознице.
15.Јун 2016.
Међународна бициклистичка трка
Међународна бициклистичка трка
56. бициклистичка трком кроз Србију, од Београда до Лознице,.на етапи  од 144 километра, озваничен је почетак свечаних програма у част 150. годишњице града Лознице. Победа Италијана Филипа Фортина  из  италијанске екипе Еуропа Овинистогла је после 3:20,12 часова испред свог земљака Матеа Малуцелија и турског бициклиста Ахмета Оркена (Коња). Пољак Конрад Томасиек из Старт Вакс Партизана стигао је осми, а најбоље плсирани српски возач је био на 18. месту Никола Козомара (ЦЦН Метац) сви у времену победника. Трофеје је уручивао Дејан Сталовић помоћник градоначелника Лознице са сарадницима. Истакао је да је Лозница четврти пут дочекала најбоље бициклисте и позвао караван у госте и идуће године. Мајице су облачили и Душан Бановић спортски директор трке и Љубомир Живановић директор организације трке, који се на конференцији за новинаре захвалио Граду Лозници на изузетном пријему као и на подршци Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Министарству омладине и спорта, Министарству унутрашњих послова Републике Србије, ЈП Путеви Србије и Туристичкој организацији Србије. Једини брдски циљ у етапи на Текеришу добио је Алекс Турин (Италија, Униеуро Вилер Тревињани) који је понео и плаву мајицу МУП Србије за брдске циљеве.
15.Јун 2016.
Карневал за Дан Лознице
Карневал за Дан Лознице
Великим дечјим карневалом на шеталишту у Улици Јована Цвијића испред Вуковог дома културе синоћ је почела тродневна прослава Дана града и 150. рођендана Лознице, објавио је портал дневника "Блиц". Поред кловнова, ледене краљице и других аниматора, у музичком делу насутио је плесни студио „Оки доки" и талентована млада певачица Магдалена Врачић. За љубитеље позоришта организована је и бесплатна предсава „Лажи ме", док ће у среду (15. јуна) у градској кући бити уприличен пријем за најбоље ученике. Следе концерти ђака музичке школе и првог фолклорног ансамбла КУД „Караџић", а на Дан града, 16. јуна, програм почиње изложбом дечјих цртежа „Мој град слави рођендан". На шеталишту своје штандове имаће локална удружења грађана, а на градском базену на Лагатору званично ће бити отворена девета купалишна сезона. Свечана академија поводом Дана Лознице је у Вуковом дому културе а у културно-метничком програму учествоваће Народно позориште из Београда. Свечаност се завршава концертом гитаре Јовице и Милице Ивановић на платоу испред Цркве Покрова Пресвете Богородице.
15.Јун 2016.
Примена Закона о општем управном поступку
Примена Закона о општем управном поступку

Град Лозница од 8. јуна примењује Закон о општем управном поступку којима је регулисана размена података по службеној дужности, и по којем је орган дужан да странкама омогући ефикасно и усешно спровођење поступака без одуговлачења и уз што мање трошкова за странку. Орган је дужан да по службеној дужности, у складу са законом, врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, да их прибавља и обрађује, док сагласно одредбама ЗУП-а орган може од странке да захтева само оне податке који су неопходни за њену идентификацију и документе који потврђују чињенице о којима се не води службена евиденција,изузев ако странка не изјави да ће сама прикупити документа која се могу прибавити по службеној дужности.
            Министарство државне управе и локалне самоуправе, у процесу спровођења реформе јавне управе, креће се у правцу орјентисаности управе ка грађанима, а снажан механизам промена, односно трансформације јавне управе у сервис грађана и привреде је и нови Закон о општем управном поступку, који је усвојен у Народној Скупштини дана 29. фебруара 2016. године. Закон је ступио на снагу 9. марта 2016. године, а примењиваће се од 1. јуна 2017. године, изузев одредаба које прописују обавезе органа да бесплатно размењују податаке из службених евиденција (чл. 9, 103. и 207.), које почињу да се примењују истеком 90 дана од дана ступања на снагу овог закона, односно 8. јуна 2016. године. Наиме, наведене одредбе на ниво начела издижу одредбу по којој су органи који поступају у управном поступку дужни да по службеној дужности, прибаве све податке о одлучним чињеницама који се воде у службеним евиденцијама, односно да органи по службеној дужности бесплатно размењују податке из службених евиднција, те да не смеју да захтевају од странке да их она достави.
            Град Лозница је и пре усвајања ЗУП-а и његове примене спроводио пројекте који су допринели унапређењу ефиаксности рада администрације. Пројекат "Унапређење пословног окружења кроз регулаторну реформу  на локалном нивоу" који је град реализовао у периоду 2013.-2015. године у сарадњи са СКГО, ОПТИМУС-ом, уз подршку Швајцарског секретаријата за економски развој. У склопу пројекта урађен је Електронски регистар административних поступака који садржи све потребне информацији за сваки од 152 поступка у којима странка комуницира са странкама (грађанима и привредом). Он садржи неопходне информације о спровођењу поступка, потребној документацији,прикупљању по службеној дужности, таксама, правном основу  и контакт особи. Више информација на Електронски регистар административни поступака.

13.Јун 2016.
Град - двоструко више
Лозница издваја осамдесет одсто новчаног износа регистрованим  пољопривредним домаћинствима од цене коју плате за осигурање својих усева од елементарних непогода. То је двоструко већа сума од оне коју издваја  држава дајући за  ове намене четрдесет одсто новца. Процедура је врло једноставна,  пошто пољопривредници Градској упави достављају полису као доказ да су платили осигурање за годину која је у току и врло брзо им се исплаћује осамдесет одсто новца за штету који је обезбеђен из градског буџета.
09.Јун 2016.
Спасовданска литија у Лозници
Спасовданска литија у Лозници
Поводом Спасовдана, храмовне и градске славе Лознице јутрос је после свете литургије  у старој цркви на Шанцу улицом Јована Цвијића ка храму Вазнесења Господњег на Лагатору прошла литија. Предводили су је овдашњи свештеници и представници града Лознице са већим бројем грађана, духовника, просветитеља из различитих области друштвеног живота. Спасовдан је по традицији слава Лознице и по овом празнику дато је име новом храму који се подиже на ранијем имању Вука Стефановића Караџића, на Лагаторској висоравни.
07.Јун 2016.
Са крстом за слободу
Са крстом за слободу
Јован Бошковић, јунак с Вучјег дола предводио је народну гарду у бици за одбрану Лознице. Прота из Даниловграда, борио се у балканским ратовима и Првом светском рату. Запамћен је као велики беседник и ревносни свештенослужитељ, а када је требало да се брани отаџбина, истицао се храброшћу и војничком вештином. Тако је приказан и у филму Лозничанина Зорана Грујића који је ових дана представљен и црногорској публици, Бошковићевом завичајном Даноловграду. Догађаје из ратних дана записао је отац Јован у свом ратном дневнику под насловом "Ратне цртице", који је објављен 1932. у Шапцу. Играно - документарни филм који је под називом "Бог јуначку душу да им прости" снимљен по његовом ратном дневнику, фокусиран је на лозничке јунаке који су својим телима у бици на Јадру 12. и 13. августа 1914. године задржали непријатеља, како би српска војска дошла на Текериш, где је остварена прва победа савезничке војске у Првом светском рату. У балканским ратовима био је војни свештеник пољске болнице Моравске дивизије другог позива. Остало је записано да је на почетку Првог светског рата организовао народну гарду на чијем је челу био у одбрани Лознице од аустроугарске војске. А када су аустријске трупе прешле реку Дрину, стари прота јуриша на њих с прекаљеном народном гардом, наносећи им тешке губитке. У тој бици на Липничком пољу и сам прота је тешко рањен. И поред тешких рана, поп Јован из руку није испуштао крст и сабљу. Пуким случајем спасава се ропства и са српском војском касније одступа преко Албаније. На Крфу постаје свештеник Петог пука другог позива, и са овим пуком у првим борбеним редовима учествује у свим борбама.
07.Јун 2016.
Духовник Валеријан из Лешнице
Духовник Валеријан из Лешнице
- У низу наслова објављених у дневној штампи ових дана значајно место има иницијатива да се достојно обележи 40. годишњица смрти истакнутог црквеног великодостојника из Лешнице, епископа шумадијског Валеријана. Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, истиче да је и сам поносан што је из краја владике Валеријана за кога епископ шабачки Лаврентије каже да је био предиван духовник, архијереј, интелектуалац и господин, носећи из родног краја све најбоље, попут Јована Цвијића и Вука Караџића. Пореклом из побожне куће и фамилије, показао је снагу у вери и жељу за учењем, па је поред основне школе коју је похађао делом у Лешници, а делом у Шапцу, завршио Богословију у Београду и Богословски факултет у главном граду Србије.  Епархија шабачка на челу са епископом Лаврентијем захваљујући доброј сарадњи са Лозницом и градоначелником Петровићем обележиће 40 година од смрти владике Валеријана чији је избор, после хиротонисања 26. јануара 1941. године, лично потврдио краљ. Видоје Петровић каже да ће централно обележавање великог јубилеја, као велики црквени народни сабор, бити 12. јула, на Петровдан, на славу лешничке цркве. По благослову владике Лаврентија градоначелник Петровић биће покровитељ обележавања 40. годишњице од упокојења епископа Валеријана. Валеријан Стефановић, родом из Варош Лешнице био је први епископ Шумадијски, који је на тој дужности провео период  од 1947. до 1976. године, када је умро и сахрањен у порти Саборне цркве у Крагујевцу.
06.Јун 2016.
Корисно за Лозницу и Србију
Корисно за Лозницу и Србију
Лежиште литијума и бора у Јадру је светске класе и међу највећим је у свету, пише новинарка Марија Јанковић, у јучерашњем издању најтиражнијег дневника у Србији, Вечерњих новости. Њен саговорник, градоначелник Лознице Видоје Петровић, каже да „се овде ради о светским ресурсима литијума чија би испорука могла да донесе и нове послове вредне више милијарди долара кроз запошљавање рудара, копача, техничара и инжењера". Додаје да би Лозница могла „да постане центар техничких остварења у читавом региону, да већ треба размишљати о новим кадровима средњег образовања који би се обучавали за овај посао". Новости пишу да  „сваком новом подухвату на плану финализације посла са рудом Јадарит посебно се радују Лозничани и мештани околних села - Слатине, Јаребица, Ступнице и Драгинца јер ће само у првој фази експлоатације руде  посао добити 800 до 1000 људи". Градоначелник Видоје Петровић је још рекао да град има добру сарадњу са компанијом „Рио Тинто" и да је добро што ће од рудне ренте бити користи за целу Србију.
03.Јун 2016.
Оцене: Лозница предњачи
Оцена: Лозница предњачи
Данашња посета директора Националне службе запошљавања Зорана Мартиновића потврда је вишегодишње усшешне сарадње града Лознице са том државном институцијом. У радном сусрету са градоначелником Видојем Петровићем, члановима градског Савета за привреду, Филијале запошљцања, Регионалне развојне агенције и градске управе изнето је залагање да се унапреди дијалог у смислу примене активних мера запошљавања у које је поред Филијале буџетски улључен и град Лозница. - Са 20 милиона динара из буџета Лознице и исто толико из Националне службе могу се остварити значајни пројекти кроз јавне радове, стручну праксу и запошљвање инвалида што је хумано достигнуће  и одговоран прилаз решавању ових питања, рекао је градоначелник Видоје Петровић. При имплеметацији локалних акционих планова Лозница предњачи у односу на друге средине издвајајући средства из буџета за запошљавање, која су уз републичка од 3,3 милијарде динара подстицај политици запошљавања, рекао је Зоран Мартиновић, директор Националне службе запошљавања уз подсећање да је на нивоу Србије ту реч о запошљавању пет хиљада а у Лозници 700 лица. Он је још истакао да је у години предузетништва то једна од полуга за јачање капацитета привредника, приватне иницијативе и оснивања нових привредних субјеката који ће запошљавати раднике.
02.Јун 2016.
Биће Тршић све лепши
Нов асфалт у Тршићу
Тршић је и културолошки и туристички потенцијал Лознице, град - музеј под отвореним небом са Музејом језика и писма, првом Кућом писаца у Србији и новим здањем научног центра на  три хиљаде квадрата. Влада Србије је препознала значај овог објекта иза којег стоји четворогодишња брижљивост и истрајност руководства града Лознице, па је Министартво привреде издвојило 20 милиона динара за асфалтирање прве етапе пута у дужини од 337 и ширини шест метара који тај будући научни центар спаја са трасама ваљевског и пута преко Плоче за Лозницу. Окончан је тај посао уз завршне радове из треће фазе пројекта - тротоаре са расветом, кишном канализацијом и дренажне канале. - Културна политика града Лознице на овом месту је у функцији економског развоја са јасним залагањем да се Тршић даље унапређује, каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је са новим колегом, помоћником градоначелника  Дарком Карапанџићем и руководством Савета месне заједнице посетио Тршић. Он је рекао да је у припреми поступак јавне набавке за радове из четврте фазе радова за тзв. "партерно" уређење око објекта вишенаменског научног центра који се финансирају из буџета града. Време трајања тих процедура битно ће утицати на термин завршнице овог пројекта.
01.Јун 2016.
Веће о јавном сектору

На првом заседању новог сазива Градског већа Лознице усвојене су информације о резултатима пословања јавних предузећа и установа у протеклој години.   Према подацима из Одељења за привреду  укупни приходи и примања у јавним предузећима су били већи за пет одсто у прошлој него у 2014. години. Оцењено је да су остварени задати циљеви, видљива су побољшања у смањивању трошкова пословања, реализацији и уштедама, али се и даље мора радити на подизању квалитета услуга које јавни сектор даје грађанима. Квалитет је препознатљив уколико се појединачно анализира рад сваког колектива, што је и до сада, захваљујући пракси радне групе Градског већа давало боље  резултате, речено је.  Градско веће се залаже за смањење субвенција из буџета и тражи од јавних предузећа раст прихода кроз појачано пословање на тржишту. Такво опредељење неће бити пресек стања рада већ програм мера усаглашен са програмима  предузећа, установа и буџета града, који има подршку нове радне групе у којој ће, поред представника Већа, бити и представници из Градске управе, одељења за финансије и привреду.  Слични ставови изнети су  и током разматрања и усвајања извештаја о раду градских установа. Потребно је, у складу са могућностима, и на том пољу друштвеног живота града стварати амбијент који ће допринети повећању сопствених прихода. Овај део јавног сектора има бољу квалификациону структуру запослених која снагом знања и стручности  може више учинити на плану изворних прихода, рационализације трошкова пословања и ширег повезивања  и узајамне сарадње са другим предузећима и установама и градском управом.

26.Мај 2016.
Почео Ђачки сабор
Почео Ђачки сабор
Владимир Бајић, ђак генерацију Основне школе "Краљ Александар Први Карађорђевић" из Јадранске Лешнице, отворио је синоћ 45. Ђачки Вуков сабор, манифестацију посвећену стваралаштву младих коју организује лознички Центар за културу "Вук Караџић". Он је изразио задовољаство што му је указана част да у име ђака из Лознице говори на манифестацији која још од 1971. године окупља младе да би својим знањем, радом и талентима славили једног од највећих српских великана, Вука Стефановића Караџића. Ђаци Техничке школе представили су се изложбом својих радова и макета а свечани програм употпунили су и ученици Музичке школе и лозничке гимназије. Ово саборовање до недеље 29. маја биће у знаку 160. годишњице рођења великог научника Николе Тесле, а ученици ће моћи да похађају и бројне радионице које се баве српским језиком, ликовном културом и нашом традицијом. Током викенда у Тршићу ће бити одржано Републичко такмичење из српског језика а на отвореној позорници на саборишту у суботу ће Шабачко позориште извести позоришну представу "Хајдуци" Бранислава Нушића. Покровитељи 45. Ђачког Вуковог сабора су Министарство културе и информисања и Град Лозница.
26.Мај 2016.
Ресорна задужења Већу
Ресорна задужења Већу

На првом заседању новог сазива Градског већа у Лозници данас је усвојена одлука о утврђивању ресорних задужења чланова већа. Градоначелник Видоје Петровић се захвалио бившим члановима већа, рекавши да је у протеклом периоду у одлучивању овог извршног органа доминирао дух јединства, сарадње и поштовања вредности и залагања у интересу грађана Лознице. Све одлуке донете су једноглсано, без прегласавања а тамо где су постојала различита мишљења, што је демократска тековина, оне су дорађене, додатно усаглашаване и поново једногласно донете.
            Више чланова старог сазива Градског већа, од којих су неки били на тим дужностима у два или три мандата, истицали су изузетно коректан однос у сарадњи са руководством града. Била је то демонстрација знања и искуства у раду органа града Лознице са јасним надлежностима и задужењима, речено је.
            Нови сазив Градског већа Лознице, који је потврђен одлуком Скупштине града пре два дана, треба да унесе свежину у корените реформе јавног сектора, подизање привредне активности и квалитета живота.
            Према одлуци о ресорним активностима чланова Градског већа која је данас донета доктор економских наука Биљана Филиповић задужена је за послове подршке, праћења и анализе стања у привреди, Томислав Арнаутовић за ресор пољопривреде, Мирослав Радуловић за туризам, Саша Сакић, Небојша Тодоровић и Данијела Ћосић за подршку, праћење и анализе у јавним предузећима и установама а Милан Веселиновић за месне заједнице. Доктор Радован Дивнић , заменик градоначелника пратиће област здравства, Драгић Мчаденовић питања и положај пензионера, социјално угрожених група, расељених лица и притужби грађана. За Ненада Радића и Властимира Исаковића ресорно задужење у раду новог сазива Градског већа биће праћење рада и потреба у организацијама спорта.

23.Мај 2016.
Нова градска скупштина
Потврђивањем мандата за 59 одборника из шест политичких партија и група данас је конституисана нова градска скупштина Лознице на чијем челу је дипломирани економиста Милена Манојловић Кнежевић. Заменик председника скупштине је дипломирани политиколог Драган Вучетић, секретар  Дејан Марковић, дипломирани правник. На предлог градоначелника Видоја Петровића, којем почиње четврти радни мандат, за његовог заменика је изабран доктор Радован Дивнић, лекар специјалиста. Скупштина је изабрала и десет чланова новог сазива Градског већа Лознице.
20.Мај 2016.
Злато младим иноваторима
Злато малдим иноваторима
На 60. међународном Сајму технике у Београду Техничка школа, Центар за таленте и градоначелник Лознице Видоје Петровић награђени су златним повељама Савеза проналазача Србије за успех у представљању стваралачких иновација и пројеката. На штанду сајма технике који је посетио члан Градског већа Дејан Сталовић, лознички ученици изложили су и презентовали своје иновативне радове са којима су претходно освојили награде на регионалном такмичењу Центра за таленте и на конкурсу Француског института ЛАМАП. Средњу техничку школу и град Лозницу на представили су ученици и њихови ментори Марко Стајчић, Радојко Стојановић, Марта Аврамовић, Петар Стефановић и гимназијалац Вукашин Манојловић. Овогодишња посета ученика сајму технике у Београду јединствена је за нашу школу и остаће упамћена по томе што су ученици на сајму технике боравили не као посетиоци већ као учесници, излагачи, говоре професори  Вера Милићевић и Томислав Мијић.
20.Мај 2016.
На Ђачком сабору
На Ђачком сабору
Програм овогодишњег 45.Ђачког Вуковог сабора  биће у знаку 160. годишњице рођења великог научника Николе Тесле. У програмима које приређују ђаци основних и средњих школа из нашег града у плану су радионице које за тему имају језик, ликовну културу и традицију. Ове године посебан нагласак ставља се  на истраживање у области језика а повод су Вукови азбучни ковчежићи који су  постављени  у Тршићу за петогодишњицу рада Музеја језика и писма. Треба да подстичу  посетиоце да размишљају о значају речи и речника и не само као важне књиге у области језичке културе него  ризнице која сведочи о животу једног народа, његовој историји, свакодневици, култури, обичајима.
20.Мај 2016.
Сутра је Ноћ музеја
Ноћ музеја
Тринаеста Ноћ музеја биће одржана сутра, 21.маја у складу са датумом који је одредила Европска Ноћ музеја са седиштем у Паризу. Ове године организатори Ноћи музеја одлучили су да тематски одреде садржаје тако да је предлог да се у Ноћи музеја говори о страху у жељи да се код посетилаца разбије страх од сујеверја, јер је реч о тринаестој  Ноћи музеја или да се говори о смеху као моћном средству против страха и сујевреја. Организатори су предложили да се обележе годишњице важне за сваку културу а посебно годишњице великих писаца,  јер се ове године обележава 400 година од смрти Вилијема Шекспира и Мигела де Сервантеса. Центар за културу се, имајући ово у виду, определио да у Музеју језика и писма говори  на тему Tерање мракакроз причу о пламену у обичајима и веровањима у Јадру. „Ватра на безброј начина заслужује наше поштовање. Она никада није до краја објашњена нити до краја припитомљена. Истовремено и корисна и опасна, и креирана и самостална, са сопственм принципима који распаљују машту уметника и научника. Крз ову тему осветлићемо овогодишњу Ноћ музеја у Тршићу и кроз комуникацију са посетиоцима поставити питања о томе да ли је страх реакција на мрак или је мрак реакција на страх" каже о Ноћи музеја Ана Чугуровић кустос Музеја језика и писма. Терање мрака почиње у 18 часова. У Музеју Јадра у 20 часова Центар за културу представља изложбу аутора Драге Симића магистра сликарства под називом Творци језика, Портрети књижевника са циљем да прикаже кроз слику али и путем речи оне књижевнике који стварају звук наше матерње мелодије као што то чине Шекспир у Енглеској или Сервантес у Шпанији. У овом делу Ноћи музеја учествују и ученици Гимназије „Вук Караџић". Галерија Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић приказаће у 21 час један од филмова Миће Поповића који увек на актуелан начин својствен само овом великом уметнику говоре о страховима код човека изазваним властитим незадовољствима и туђом злобом. У биоскопу у Вуковом дому културе са циљем да смехом заврши овогодишњу Ноћ музеја Центар за културу ће посетоцима приказати у 22 часа шест документарних и кратких играних филмова из Архива Југословенске кинотеке који за тему имају смех. Посетиоци ће имати прилику да виде, између осталих, и играни филм „Рударева срећа", потом рекламни кратки филм „Све ради осмеха" из 1926, документарни  „Бирање мис Југославије" из 1932. и тако редом до два ујутру. Улаз је на све програме у Ноћи музеја слободан. „Центар за културу је у овогодишњој Ноћи музеја присутан на неколико локација у Србији. У Културном центру у Шапцу у Ноћи музеја гостује Обасјаност невидљивог. Свеће у обичајима и веровањима у Јадру, у Чајетини је наша изложба о развоју српског језика и писма, док Универзитетска књижница у Љубљани обележава овогодишњу Ноћ музеја изложбом која говори о сарадњи Јернеја Копитара и Вука. Веома су разнородни сви програми наше установе у овој великој манифестацији" - истакла је Дајана Ђедовић директорка Центра за културу „Вук Караџић".
20.Мај 2016.
Подстичу читалаштво
Подстичу читалаштво
У Липничком Шору, у основној школи "Свети Сава" поводом дана школе  оживотворен  је пројекат под називом "Декаленд" - мале слободне библиотеке. Мале слободне библиотеке су заправо ормарићи са књигама који стоје на отвореном, тако да су књиге доступне свима у било које доба дана и ноћи, Свако се може послузити књигом из мале слободне библиотеке, прочитати је и вратити, а по жељи и додати нову. Тако се и фонд књига у малој библиотеци увек мења и обогаћује. Циљ је промоција и развој писмености и љубави према књижевности и читању. У свету ове библиотеке постоје дуго, док су прве у Србији, њих четири, урађене тек прошле године, у Сремској Митровици и то је реализовао управо креативни тим удрузења Декаленд. Пета мала слободна библиотека је јуче стигла у лознички крај. Школа у Липничком Шору је поред "кућице за књиге" у оквиру појекта добила и клупу од оловака и мурал који је осликала Лозничанка Даница Веселиновић.
19.Мај 2016.
Обнова државног пута
Обнова државног пута
Саобраћај на државном путу Лозница - Завлака, на деоници Крст - Завлака данас је обустављен од 9 до 18 сати, због радова на санацији пута. Алтернативни путни правци су државни пут Крст - Крупањ и државни пут Крупањ - Завлака. Радови ће се изводити под саобраћајем, уз одговарајућу саобраћајну сигнализацију и опрему  Путеви Србије апелују на све учеснике у саобраћају да поштују постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да прилагоде брзину кретања условима на путу.
19.Мај 2016.
Светски медији о Јадариту
Светски медији о Јадариту
Случајно откривено налазиште српског криптонита код Лознице могло би да донесе огромно богатство компанији "Рио Тинто", пишу страни медији. "Јадарит храни будућност Рио Тинта у производњи литијумских батерија", наслов је текста на порталу Аустралијски пословни преглед о јадариту, који је назван и српски криптонит због идентичног саставу минерала. Британско - аустралијска компанија „Рио Тинто" открила је 2007. налазиште јадарита сасвим случајно, док су у Србији тражили борне минерале. Колико су им намере озбиљне показује податак да су досад уложили више од 60 милиона долара у истраживање налазишта које по проценама вреди 10 милијарди евра. Компанија верује да се у зони Јадра налази око 114,6 милиона тона јадарита са око 1,8 одсто литијум - оксида, што би задовољило чак 20 одсто светских потреба за литијумом. Литијум се продаје по цени и до 5.000 евра по тони и користи се у производњи батерија. Те батерије се, наиме, између осталог користе у електричним аутомобилима, којима се предвиђа све масовнија производња.
18.Мај 2016.
Награда Вукове задужбине
Награда Вукове задужбине
Добитници награде Вукове задужбине за 2015. годину су Милисав Савић, Драгољуб Златковић и Милован Витезовић, саопштила је данас Вукова задужбина. Како се наводи, Милисав Савић добио је годишњу награду за уметност, за роман "La sans pareille - љубавни роман са додацима". Награду за науку добио је Драгољуб Златковић за "Речник пиротског говора", док је награду за дело посвећено Вуку добио Милован Витезовић за књигу "Вук наш насушни". Добитнцима ће награде уручити председник Вукове задужбине Миодраг Матицки и градоначелник Лознице Видоје Петровић, на свечаности која ће се одржати 24. маја у Вуковој задужбини.
17.Мај 2016.
Нова Скупштина града
Нова Скупштина града
Потврђивањем мандата одборника у понедељак 23. маја ове године биће конституисана нова градска Скупштина Лознице. Одборници новог сазива ће изабрати председника и заменика председника Скупштине града а потом је постављење секретара и заменика секретара скупштине. Следи избор градоначелника Лознице, заменика и чланова Градског већа. Почетак је у 10 часова.
17.Мај 2016.
Имунизација
Имунизација
О важности и значају имунизације у спречавању појаве и ширења заразних болести у јутарњем програму ТВ Подриње говорила је Драга Тадић, координатор имунизације у Дому здравља Лозница. Најпре се осврнула  на почетак имунизације на подручју Лознице још 1839.године када је "пелцовањем" било  обухваћено 2.379 лица. Била је то вакцинација против великих богиња и показала се успешна, посебно код деце." О ефикасности вакцине говори и податак из 1850.године да у Подринском округу није било епидемије великих богиња, осим повремених обољевања код невакцинисаних појединаца. Данас се вакцинација у Србији одвија према календару имунизације, у складу са Правилником о имунизацији и начину заштите лековима. Имунизација против одређених заразних болести подразумева обавезну активну имунизацију лица одређеног узраста, обавезну имунизацију лица експонираних одређеног узраста, затим активне имунизације лица по клиничким индикацијама и путника у међународном саобраћају, рекла је Тадић. Зашто вакцинисати новорођенче? Неки родитељи сматрају да је вакцинисање опасно по њихово дете или мисле да је болест толико ретка да нема разлога да се дете вакцинише. Међутим, са порастом невакцинисане деце, могућност појаве неке од тежих заразних болести расте. Циљ вакцинисања није само да заштитите ваше дете, већ да се нека болест искорени на глобалном нивоу, један је од акцената и порука координаторке за имунизацију у Дому здравља Лозница Драге Тадић.
17.Мај 2016.
Пријем деце у вртиће
Пријем деце у вртиће
До 20. маја отворен је конкуре за пријем деце из Лознице, Лешнице и Бање Ковиљаче у предшколску установу „Бамби". Родитељи чија деца до сада нису користила услуге ове установе могу рачунати на једно од преосталих 210 места за малишане.
17.Мај 2016.
Почела дератизација
Почела дератизација
На подручју Лешнице, Новог Села и Чокешине данас је почела систематска дератизација просторија за смештај пољопривредних производа и у непосредној близини окућница, наводи се у саопштењу Одељења за привреду града Лознице. Ова активност је бесплатна за домаћинства у режији екипе предузећа „Еко - тим" Лозница. Ефикасности у овом послу допринеће грађани пажњом  да домаће животиње, пси и мачке, не буду у додиру са препаратима.
16.Мај 2016.
Помоћ пољопривреди
Помоћ пољопривреди
Расписан је конкурс за  субвенције у пољопривреди за регистрована пољопривредна газдинства на територији Лознице. За ове олакшице су издвојена 62 милиона динара из градског буџета  јер се тако  упола смањују трошкови  од вредности инвестиције без ПДВ, односно повраћај утрошених средстава за куповину система за наводњавање, пољопривредне механизације, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, опреме у пчеларству, вештачког осемењавања, бушења артерских бунара, набавку садног материјала у воћарству као и опреме за узгајање печурки. У овој години уводи се субвенција при  набавци уматичених грла јуница, назимица, коза и оваца као и опреме за узгајање печурки. Права да конкуришу за субвенције имају сва регистрована газдинства на територији Града Лознице. Конкурс траје до првог децембра или до утрошка средстава, а новина је да износи нису ограничени по наменама као што је то било претходних година. Фонд ће наредних дана расписати и јавни позив за набавку противградних ракета, као и претходних година, за шта је издвојено 3,6 милиона динара и планирана набавка 110 комада. То би, каже Драгичевић,  са оним што обезбеђује МУП, било у просеку девет ракета по станици и, очекује се, довољно за квалитетну противградну заштиту.
16.Мај 2016.
Лозничка изложба у Шапцу
Лозничка изложба у Шапцу
"Обасјаност невидљивог. Свеће у обичајима и веровањима у Јадру", лозничког Центра за културу две седмице, до 23. маја. биће предствљана у Културном центру Шапца. Прошле седмице на отварању је говорила ауторка Ана Чугуровић, кустос - етнолог - антрополог у Музеју језика и писма у Тршићу, а поставку која указује на обичаје, воскарски занат и употребу свећа у животном циклусу појединаца и заједнице, на вредност ратарских свећа, које су уписане на Листу елемената нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, дизајнирала је Елда Станковић. Изложба је до сада приказивана у оквиру програма Ноћи музеја, Дана европске баштине и Летње школе српског језика, културне историје и превођења у Тршићу. У оквиру прошлогодишње летње школе изложба је преведена на енглески, италијански, немачки, пољски, руски, белоруски и украјински језик и ускоро ће бити доступна и публици у иностранству.
16.Мај 2016.
Завршен фестивал фолклора
Завршен фестивал фолклора
Заједничким концертом у Вуковом дому културе у Лозници завршен је дводневни фестивал дечјег фолклора „Распевано пролеће" у организацији КУД „Фрула" из Липничког Шора. Поред домаћина, играчким кореографијама добар пријем код публике  имали су  фолклорни ансамбли из Батковића код Бијељине, Вишеграда, Богатића, Шапца, Стублина, Белотића, Клења, Брадића, Клубаца и Лознице. - У петак смо исти програм приредили у Липничком Шору и сваке године се трудимо да гостима током дружења покажемо и нека знаменита места лозничког краја. Многи који овде дођу први пут су у прилици да обиђу Тршић, Гучево или Бању Ковиљачу - каже за београдски „Блиц" Драган Пуљезевић, уметнички руководилац КУД „Фрула", истичући да им месна заједница помаже да буду добри домаћини.
11.Мај 2016.
Наша изложба у Словенији
Наша изложба у Словенији
Изложба Музеја језика и писма - Копитар и Вук, аутора  Мирослава Терзића, историчара из лозничког Центра за културу, биће представљена и словеначкој јавности. Њено отварање је у четвртак, 12. маја у Народној и универзитетској књижници у Љубљани.
09.Мај 2016.
Министар отворио дечије одељење
Министар отворио дечије одељење
Министар здравља Златибор Лончар са градоначелником Видојем Петровићем присуствовао је јуче отварању реконструисаног дечјег одељења Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача". - Реч о првом одељењу такве врсте у Србији где се примењују савремене технике лечења беба као и деце старијег узраста, рекао је Лончар и да је „то велики дан за српско здравство и српске бање јер овако јединствено дечје одељење ретко је и у свету. Капацитет је сто кревета за децу и њихову пратњу, све терапије се дају у овом објекту и најмлађи пацијенти неће имати никаквог контакта са осталима, који су у бањи. Реновирање је завршено пре рока и за мање новца него што је планирано, а свака соба има ТВ са 120 програма, интернет и лед расвету. Овакве услове нема ни једна бања у окружењу а свако ко овде дође са упутом РФЗО неће додатно ништа плаћати - рекао је министар Лончар и најавио да прва деца - пацинти стижу данас. Александар Јокић, директор Специјалне болнице нагласио је да уз врхунске лекаре и најсавременију медицинску апаратуру одељење, смештено у вили „Херцеговина", сада има потпуно нови изглед. - Адаптиране су 22 собе за најмлађе пацијенте и свака има сопствено купатило - казао је Јокић истичући да ово одељење спада у ред најмодернијих за рехабилитацију деце на Балкану а да је за његово уређење утрошено укупно 20 милиона динара.
05.Мај 2016.
Користиће индустријској зони
Користиће индустријској зони
Успешно реализован пројекат реконструкције, заштите и увођења даљинског управљања у трафостаници „Лозница 1" подстицај је енергетској инфраструктури индустријске зоне у Лозници. Уз то, инсталисањем нове опреме за стандарде 110/35 киловолти биће стабилизовано снабдевање 25.000 корисника електричне енергије. Завршетком радова вредних 43 милиона динара који су почели пре годину дана у две фазе омогућен је потпуни прелазак на систем даљинског управљања и надзора, каже Александар Марковић директор лозничке Електродистрибуције. „Овом трафостаницом сада се управља из подручног диспечерског центра у Лозници што ће допринети повећању ефикасности, будући да је пре ове инвестиције била потребна читава посада уклопничара за управљање" - рекао је Александар Марковић, директор ЕД Лозница.
04.Мај 2016.
Благодетни огањ дочекан у Лозници
Благодетни огањ дочекан у Лозници
Пламен Благодетног огња, који је поводом највећег празника Васкрса из Јерусалима донет у Београд, дочекан тачно у поноћ и у Лозници, испред Цркве Вазнесења Господњег на Лагатору. Више стотина верника приредило је величанствен дочек а литију су предводили свештеници лозничке цркве уз појање црквеног хора "Свети Роман".
28.Април 2016.
Васкршња честитка
Васкршња честитка градоначелника Видоја Петровића
Градоначелник Лознице Видоје Петровић, поводом највећег хришћанског празника Васкрса у поруци грађанима каже: "Желим да и са овим празником у ваша срца уђе добронамерност а у ваше домове радост. Добронамерност нас води разумевању, толеранцији и поштовању различитости а љубав према другом човеку прва је степеница истинске љубави према Богу. Зато, православним верницима честитам празник, нека га у љубави прославе са својим породицама а свим суграђанима желим здравље и радост! Христос васкрсе!
27.Април 2016.
Радионица Државна помоћ у Републици Србији
Радионица Државна помоћ у Републици Србији
Регионална привредна комора у сарадњи са Привредном комором Србије и Оделјењем за контролу државне помоћи Министарства финансија Владе Републике Србије организовала је у лозничком омладинском центру тематску радионицу „Државна помоћ у Републици Србији" Представници Одељењу за контролу државне помоћи Министарства финансија, презентовали су овом приликом правни оквир и права заинтересованих лица, наводећи примере дозвољене и недозвољене државне помоћи. Област контроле државне помоћи уређена је у складу са преузетим међународним обавезама. У складу са чланом 5. Закона о контроли дозволјена државна помоћ се доделјује ради унапређивања економског развоја подручја, отклањања поремећаја у привреди, за развој  привредних делатности или одређених привредних подручја, за унапређење заштите и старање  културноим наслеђем. Државна помоћ за запошлјавање може да се додели привредним субјектима у свим делатностима, осим субјектима у сектору углја и привредним субјектима у тешкоћама, неки су од акцената  радионице. Државна помоћ за запошлјавање лица са инвалидитетом може да се додели у облику субвенција за зараде. Висина државне помоћи не сме да буде већа од 75% оправданих трошкова.
26.Април 2016.
Превенција малигних болести
Превенција малигних болести
У низу новости посвећених превенцији малигних болести (карцинома дојке и грлића материце), здравствени радници Дома здравља у Лозници организовали су трибине у Руњанима и Лешници. Све активности са тимом најближих сарадника подржала је др Бранка Красавац, в.д. директора Дома здравља. У сарадњи са месном заједницом Руњани, у центру села, организовано је здравствено образовно предавање. Примаријус др Нада Ђурић, епидемиолог била је медијатор великом броју жена окупљеним у просторијама месне заједнице. О важности редовних прегледа говорио је и помоћник директора Дома здравља др Немања Јосић, гинеколог и обавестио их да ПАП-а тестове у овој установи пацијенткиње могу добити за краће време него до сада јер је на њиховој обради ангажована посебна докторка, патолог - цитолог.
25.Април 2016.
Растеретили обавезе пацијената
Растеретили обавезе пацијената
Добром организацијом, заказивањем прегледа телефоном код изабраних лекара, радом две лабораторије, у седишту установе и у Служби за медицину рада на Градилишту, руководство Дома здравља "Др Миленко Марин" на челу са др Бранком Красавац, максимално је скратило све врсте чекања. Време када су пацијенти исцрпљујуће чекали на услуге, данас је прошлост. За теже пацијенте специјализоване екипе установе одлазе кући, пружајући им неопходне здравствене услуге. Возила и екипе Дома здравља опремљене по највишим европским стандардима, у најкраћем времену, стижу и до најудаљенијих делова лозничког краја. Ова установа је од пре неколико година "под капом" локалне самоуправе. Руководство града, предвођено градоначелником Видојем Петровићем, како каже др Красавац, "показује и разумевање, и подршку запосленим, и лепе речи за све што ваљано чине у интересу боље примарне здравствене заштите суграђана". "И кадровски, и организационо, и технолошки, и по медицинској опреми и средствима кадри смо да одговоримо на највеће изазове, али и више од тога", каже др Красавац. "Недавно смо један од најбољих санитета дали у недостатку на коришћење Општој болници која има велике обавезе према пацијентима, не само нашег краја, већ и љубовијског, малозворничког. У време кад је био у квару централни стерилизатор у болници, који користе хирушке гране, даноноћно смо радили стерилизацију за њих, што је за нас и ствар лекарске етике и људског и суграђанског осећаја."
25.Април 2016.
Годишњица Боја на Чокешини
Годишњица Боја на Чокешини
Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у суботу је код споменика јунацима боја на Чокешини, обележио 212. годишњицу тог боја. Свечаност је почела црквеним обредима, парастосом за незаборав на 303 пала браниоца, затим полагањем венаца и одавањем цивилних и војних почасти, праћене уметничким програмом. Венце су положили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, Града Лознице, удружења и грађани који негују традицију ослободилачких ратова Србије. Заменик градоначелника Лознице Радован Дивнић у пригодној беседи истиче да је смисао овог сабора да се клањајући сенима великих слободара свога града, своје Лознице, још једном запитамо колико смо данас мудро разумели своју историју, своју прошлост? Колико смо на тим вредностима засновали своју културу и колико смо инвестирали у надградњу? Зато је Чокешина је за Лозницу симбол, опомена и изазов. Бојем на Чокешини босанским Турцима је онемогућено да пруже помоћ опседнутом Шапцу. Устаници су освојили Шабац првог маја. Јуначка погибија браће Недић и њихових хајдука ушла је у легенду, а бој на Чокешини назван је „српским Термопилима".
22.Април 2016.
Пет година Музеја писма и језика
У Музеју језика и писма у Тршићу данас је обележена петогодишњица рада једног од најмлађих музеја у Србији. Музеј је отворен 21. априла 2011. године уз велику помоћ Града Лознице и Министарства културе и информисања. У целини, као што је знаменито место Тршић, овај Музеј наставља све што је радио и Вук Ст.Караџић - испитује везе између народног и књижевног језика разматрајући контексте њихове употребе, остављајући и записе о навикама из свакодневног живота и могућности повезивања са прошлошћу. Данас је у присуству заменика градоначелника Лознице Радована Дивнића и члана Градског већа Томислава Арнаутовића у дворишту Музеја језика и писма отворена изложба речи на отвореном под називом Вуков азбучни ковчежић. Овим програмом наставља се вишегодишње истраживање Језик у (не)материјалном културном наслеђу које је започела Ана Чугуровић кустос Музеја језика и писма. Изложба обухвата речи из Вуковог Рјечника исписане на 30 ковчежића у које посетиоци и сами могу остављати записане речи и на тај начин бити коаутори Вуков ковчежић. У овом делу програма учествовао је и гуслар Милутин Ђуричић. Музеј језика и писма за своју петогодишњицу постаје богатији за још једну изложбу. Академски сликар магистар Драго Симић је аутор изложбе Творци језика. Портрети књижевника која приказује кроз особен ликовни израз четрнаест књижевника, носилаца лепоте наше матерње мелодије. Овај део програма  у Музеју језика и писма својим наступом су обогатили ученици Гимназије „Вук Караџић" које је припремила Невена Митровић професор српског језика.
22.Април 2016.
Избори су у недељу
Грађани Србије  ће у недељу, 24. априла, на ванредним парламентарним изборима бирати 250 посланика на период од четири године. Право гласа има 6.737.808 грађана који ће се изјашњавати на 8.378 бирачких места, од којих ће 29 бити унутар завода за извршење заводских санкција, а 38 у иностранству. Изборна тишина трајаће до затварања бирачких места у недељу у 20 часова. До тада је забрањена медијска изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата. У недељу, од седам до 20 часова забрањено је и постављање пропагандног материјала странака на удаљености мањој од 50 метара од бирачког места. За предстојеће парламентарне изборе штампано је 6.771.497 гласачких листића лед сиве боје. На локалним изборима у Лозници гласачки листићи ће бити светло плави. За 59 одборничких мандата надметаће се 11 странака, коалиција и група грађана, са укупно 466 кандидата. О изборним резултатима ће одлучивати 74.440 бирача који ће се изјашњавати на 90 бирачких места, једном више него ранијих година, пошто је једно од четири бирачка места у Клупцима са више од пет хиљада бирача подељено на два. На дан избора бирачи треба да понесу личне карте, пасоше или возачке дозволе и позиве за гласање, али и ако нису добили позиве, а уписани су у бирачки списак, грађани ће моћи да гласају. Бирачи који нису у могућности да дођу на бирачко место, могу да гласају уколико до 11 часова на дан избора о томе обавесте бирачки одбор. Бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да, уместо личног потписа, користе печат са потписом, односно личним подацима. Коначни изборни резултати ће бити објављени најкасније  у року од 96 сати од затварања бирачких места, односно најкасније 28. априла у 20 часова.
21.Април 2016.
Посетили обданиште
Дечје обданиште ''Чаролија''  на Лагатору један је од потенцијала града Лознице. На простору од три хиљаде квадрата у њему је већ три године омогућен целодневни боравак за три стотине малишана и то је велики подстицај за њихове родитеље. Прави ефекти ове инвестиције све су више видљиви захваљујући посвећености васпитача, њихове креативности и примени европских стандарда у одгоју најмлађих генерација Лозничана каже градоначелник Видоје Петровић за кога је пре 2 дана био организован пријем у тој установи. Руководство ове предшколске установе било је домаћин, како градоначелнику, тако и мајкама са троје и више деце које ће од 9. до 20. маја конкурисати за пријем својих малишана за боравак који је према одлуци локалне самоуправе бесплатан. 
21.Април 2016.
Расписана два јавна позица за почетнике у пословању
Расписана два јавна позица за почетнике у пословању

У циљу пружања подршке оснивању нових предузећа, подстицања запошљавања и одрживог и свеобухватног развоја 20. априла 2016. године расписана су два јавна позива за доделу кредитних и бесповратних средстава почетницима у пословању.
Реч је о два програма чија је укупна вредност 600 милиона динара, који се реализују у оквиру Године предузетништва и које Министарство привреде спроводи са Фондом за развој и Развојном агенцијом Србије.

1. Пројекат подршке почетницима за започињање посла - старт-уп који реализује Развојна агениција Србије у сарадњи са акредитованим развојним агенцијама (АРРА) окренут је младима, женама, особама са инвалидитетом, онима који су остали без посла у процесу приватизације или су из девастираних подручја. Овим програмом осетљивијим циљним групама омогућава се да конкуришу својом идејом, прођу обуке за започињање бизниса и израду бизнис плана. Најбоље пословне идеје добиће бесповратну помоћ и менторинг у раној фази развоја, када су и најосетљивији. Укупна расположива средства за реализацију овог пројекта износе 100 милиона динара. Све информације о условима јавних позива заинтересовани могу видети на интернет презентацијама Министарства привредеРазвојне агенције Србије и Године предузетништва.

Текст јавног позива и потребну документацију можете преузети овде: линк

2. Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике  у пословању који се реализује са Фондом за развој представља комбинацију 30 одсто бесповратних средстава и 70 процената повољних кредита Фонда. За његову реализацију Министарство привреде је определило 150 милиона динара за доделу бесповратних средстава, док је Фонд за развој за кредитирање предузећа и предузетника определио 350 милиона динара.
За средства по овом програму могу аплицирати незапослена лица, постојећи предузетници, микро и мала предузећа, која су регистровани у АПР-у, најраније у години која претходи години подношења захтева. Она се могу користити за набавку опреме, доградњу, реконструкцију, опремање, адаптацију или санацију пословног или производног простора, као и за набавку трајних обртних средстава која могу да учествују највише до 20% у структури укупног улагања.
Кредити Фонда се одобравају са роком отплате до пет година, у оквиру кога је грејс период до једне године. Каматна стопа је 1,5 одсто годишње уз гаранцију банке и 3 процената  годишње уз остала средства обезбеђења - различите врсте хипотека, уговорно јемство, меница и сл.
Све информације о условима јавних позива заинтересовани могу видети на интернет презентацијама Министарства привредеФонда за развојРазвојне агенције Србије и Године предузетништва.

Текст конкурса и потребну документацију можете преузети овде: линк

За додатне информације можете се обратити Регионалној развојној агенцији Подриња, Погорине и Рађеине доо Лозница, Јована Цвијића 20.  тел. 015/876-096, office@rrappr.rs.

Контакт особе: Србослав Јагодић 064/64-269-45, sjagodic@rrappr.rs
                              Ивана Ракочевић  064/64-269-43, irakocevic@rrappr.rs

21.Април 2016.
Тим за спасавање на води
Тим за спасавање на води
О сигурности људи лозничког краја у време елементарних непогода бринуће и стручно спасилачки тим за акције на води у који је укључено 12 припадника ватрогасно - спасилачких јединица из Лознице  и Шапца. Њихова обука реализована је на Дрини у Брањеву под надзором помоћника начелника Сектора за ванредне ситуације Горана Николића. Део њихове обуке пратио је градоначелник Лознице Видоје Петровић који је рекао да је струлним радом добро унапређивати ову област, али да локална самоуправа и држава и даље треба уређују водотокове који су у њиховим надлежностима. - Само заједничким радом можемо превазићи последице елементарних непогода, рекао је Петровић.
21.Април 2016.
Мађарска донација болници
Мађарска донација болници
У организацији Министарства спољних послова и спољне трговине Мађарске преко екуменских хуманитарних организација Будимпеште и Новог Сада лозничкој општој болници уручена је кроз пројекат „Рехабилитација после поплава" донација вредна 82.000 евра. - Реч је о четири нова апарата за дигитализацију рендген слике чија је набавка стигла у договору са директором болнице у циљу подизања квалитета услуга пацијентима, рекла је Аника Леваи, амбасадорка добре воље, иначе супруга Мађарског премијера Виктора Орбана. У име домаћина на вредним покообима захвалио се градоначечлник Лознице Видоје Петровић и директорка опште болнице Мира Вучетић. У делегацији поред госпођеЛеваи били су и Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Београду, Ласло Легел, директор Екуменске организације и Ференц Виско, државни секретар у Министарству здравља Србије.
19.Април 2016.
Завршен позоришни фестивал
Завршен позоришни фестивал
После осам врло атрактивних позоришних вечери зачињених уметничким достигнућима из седам позоришних центара Србије на свени у Лозници је спуштена завеса 10. Фестивала глумачких остварења. У част награђених, Академија 28 из Београда извела је представу „Луда журка" Марка Комолетија у режији Миленка Павлова. Награда за најбољу главну женску улогу на фестивалу додељена је Милици Илић, за улогу Антоније у представи „Немам да платим и нећу да платим" Дариа Фоа, коју је извело Позориште „Бата Булић" из Петровца на Млави у режији Милоша Јагодића, док је у мушкој конкуренцији ову титулу понео Ненад Петровић за улогу Неше у представи „Саб(х)рана дела Виљема Шекспира" по тексту Боргесона, Лонга и Сингера, Градског позоришта из Јагодине у режији Бранислава Недића. У категорији најбољих епизодних улога награде су добили Оливера Миљаковић Радаковић, за улогу Јасмине, у представи „Кад се ми мртви покољемо" Аматерског позоришта КУД „Бриле" из Беочина, и Љубомир Денић за улогу Наредника и Поручника у представи „Немам да платим и нећу да платим" Позоришта „Бата Булић" из Петровца на Млави. За најбољег младог глумца проглашена је Ивана Стојановић за улогу Нине у представи „Галеб" Рачанског позоришта. Користећи своје право, а у складу са одлуком Организационог одбора фестивала, да, уколико се својим глумачким остварењем посебно истакне неко од глумаца из представе домаћина, Позоришта КУД „Караџић", која, иначе, није у конкуренцији за награде, жири је донео одлуку да се додели још једна награда у конкуренцији најбољих главних мушких улога фестивала Зорану Грујићу, за улогу Јеврема Прокића у Нушићевој представи „Народни посланик". Заједно са Грујићем, награду „Петар Грујић" за допринос развоју лозничког позоришта добио је и Драган Тошић, председник КУД „Караџић".
18.Април 2016.
Боље водоснабдевање
Црпна подстаница лозничког водовода са три пумпе у Горњем Добрићу појединачног капацитета 25 литара у секунди једна је од новијих инвестиција јавног дистрибутера пијаће воде реализована кроз програм КФВ немачке развојне банке. Допринеће уједначеном водоснабдевању јадранских села до Чокешине где је више година у летњој сезони то био непремостив проблем. Месна заједница Горњи Добрић је обезбедила део парцеле за подизање постројења. По речима градоначелника Лознице Видоја Петровића који је са замеником Радованом Дивнићем, директором „Водовода и канализације" Драгославом Добрићем и одборником Зораном Николићем, присуствовао почетку рада водоводне подстанице, ово је „потврда политике на делу" и уз реконструкцију и асфалтирање путева кроз сеоска подручја, императив одговорног односа руководства према грађанима. За изградњу подстанице у Горњем Добрићу инвестирано је 115.178 евра а за подстаницу у Чокешини 95.675 евра из програма немачке Развојне банке.
14.Април 2016.
Дринска у завршници
Дринска у завршници
После комплетне реконструкције првог километра Дринске улице настављени су завршни радови на преосталих 300 метара саобраћајнице који ће трајати десет дана. Ово је саопштено јуче после обиласка градоначелника Видоја Петровића те приградске улице. Успешности у реализацији овог пројекта поред финансијског улагања 4 милиона динара допринело је планско реализовање свих активности, стрпљивост и добра сарадња са грађанима који живе у Дринској улици рекао је градоначелник Лознице, износећи задовољство што је окончана још једна велика радна победа на модернизацији лозничке инфраструктуре. По његовим речима тежиште активности у највећој лозничкој месној заједници преноси се у две месне заједнице Лозничког Поља. Подриње и Степу Степановић, где су приоритетни радови на канализационом колектору. Дуж Дринске улице урађена је мрежа кишне канализације на 1760 метара а предстоји изградња пешачких стаза и расвете што је у плану да буде завршено у наредној години.
14.Април 2016.
Асфалтирана Лолина у Ковиљачи
Асфалтирана Лолина у Ковиљачи
У Бањи Ковиљачи у улици Иве Лоле Рибара, приводи се крају реконструкција електромреже старе 40 година,у дужини од 800 метара. Како је најављено,ово је био предуслов да би се асфалтирала ова улица у дужини од 835 метара која је јуче и успешно реализована. Ово путно градилиште где живи  већи број грађана Бање Ковиљаче јуче је посетио градоначелник Видоје Петровић, истичући да  је то једна из низа градских инвестиција која се реализује према утврдјеном плану у сарадњи са Дирекцијом за развој и управљање у бањи. Дејан Сталовић из Градског већа  најавио је почетак радова на Козлучком навозу у вредности 2.000.000 динара" истакавши  да је права прилика да се реши проблем који траје веома дуго. „Ми на овај начин полако завршавамо комунално сређивање централног дела Бање Ковиљаче и полако радове "селимо" рубним деловима Ковиљаче"- рекао је Сталовић.
11.Април 2016.
Дани позоришта

Десети фестивал глумачких остварења обележиће април у Лозници. Почетак је вечерас првом представом „Народни посланик" по тексту Бранислава Нушића,  у извођењу позоришта "Караџић". До 18. априла то је  једниствена прилика да се лозничкој публици прикаже глумачко умеће како позоришне сцене нашег града, тако и гостујучих позоришта који доносе пред публику ове представе:,,Кад се ми мртви покољемо" Аматерског позоришта КУД-а ,,Бриле" Беочин, "Галеб" по тексту Антона Павловича Чехова у извођењу позоришта,,Радоје Домановић" из Раче., "Немам да платим и нећу да платим"у извођењу позоришта,,Бата Булић" из Петровца., "Саб(х)рана дела Виљема Шекспира" Градског позоришта из Јагодине, "Нушић у Трстенику" Позоришта Народног универзитета - Трстеник., "Чудо у Шаргану" по тексту Љубомира Симовића, у извођењу Позоришта ,,Стеван Сремац" из Црвенке... Представа у част  награђених ,,Луда журка",Академије 28 из Београда у режији Миленка Павлова на програму је задњег дана представљања , 18. априла.

08.Април 2016.
Повеља за свестрани развој града
Повеља за свестрани развој града
Видоју Петровићу, градоначелнику Лознице, јуче је у Новом Саду на манифестацији "Пут ка врху" у Матици Српској уручена повеља "Капетан Миша Анастасијевић" за допринос свестраном развоју града. Ово је додела признања онима који су на регионалним манифестацијама такође награђени, па сада, како кажу у агенцији "Медија инвент", признања добијају најбољи међу најбољима. Међу лауреатима су  поред председника Владе Србије Александра Вучића, угледни ствараоци, привредници, лекари попут Миодрага Стојковића, српског истраживача  из области генетике, професори, златна ватерполо репрезентација Србије. Градоначелник Видоје Петровић је на манифестацији у Лозници за регион Подриња проглашен за личност године, а овога пута награду је примио за допринос свестраном развоју града, "као сјајан пример како може да се створи ваљан живот у граду и крају кад постоје воља, жеља, снага, знање и умеће". Капетан Миша Анастасијевић, и данас, после много година буди свест да је „богатство отечества у давању, племенитости, друштвеној одговорности, доброчинствима као божјем благу које нам срце и душу веселе", каже председник жирија доктор Радован Пејановић. Повељу градоначелнику Лознице уручио је велики српски писац Перо Зубац. - Дивно је бити у друштву лауреата, међу којима је на првом месту премијер Александар Вучић, рекао је Петровић, истичући да Лозница иде дугим кораком напред у свим сферама живота и рада уз подршку Владе Србије. Признање  које је додељено премијеру Србије, у његовом одсуству примила је министарка јадранка Јоксимовић, која се захвалила у име награђених.
06.Април 2016.
Јадрани у Британији
Јадрани у Британији
Асоцијација за словенске и источноевропске студије у Кембриџу, у Фиц Вилијам колеџу, на годишњој научној конференцији представља пројекат Центра за културу „Вук Караџич" под називом "Развој српског језика и писма кроз историју",  ауторке Дајане Ђедовић . Стручне радове на конференцији, која се организује у Кембриџу, изложиће Ана Чугуровић, етнолог - антрополог Музеја језика и писма, Драгана Грбић, истраживач  из Института за књижевност и уметност, Ребека Рајт и Кетлин Сејс са Универзитета у Нотингему и директорка центра за културу у Лозници  Дајана Ђедовић која каже да ће овај позив искористити да на најбољи могући начин промовише српску културу, језик, историју, али и Лозницу са свим њеним потенцијалима. Оне ће учествовати  и на панел дискусији о Тршићу, као месту у којем се  већ пет година  одржава Летња школа српског језика, културе, историје и превођења. Ову јединствену промоцију заједно организују Институт за књижевност и уметност,  Центар за културу, а до сада је окупила 44 студента са 18 универзитета из десет европских земаља.
06.Април 2016.
Ризница Јадра
Ризница Јадра
У самом центру Лознице, у згради некадашње Старе апотеке смештен је један од најлепших примерака градске архитектуре у овом делу Србије. Музеј Јадра садржи предмете из свих области живота и рада људи овог краја - од праисторије до 1950. године. Поред, археолошке, етнолошке, историјске, уметничке и збирке ордења у Музеју Јадра се може видети и преко 1.500 докумената и фотографија. Осим сталне поставке, годишње се приреди и око десет нових изложби. Највише се радило на локалитету Пауље. Ту су се нашли многи предмети ископани у старим гробницама и највећи део предмета који су, управо ту пронађени, чувају се у музеју. Музеј програмски учествује и у обележавању значајних датума, догађаја и личности попут Момчила Гаврића, најмлађег војника у Првом светском рату. Изложене су и личне ствари чувеног лекара и хуманисте Миленка Марина. Ту је његов радни сто, машина на којој је писао дијагнозе и рецепте, као и прибор за преглед пацијената. У дворишту Музеја смештен је чамац за који се верује да потиче из 17. века, а кога су 2011. године пронашли риболовци на обали Дрине. Пловило дугачко око седам метара заштићено је од даљег пропадања.
05.Април 2016.
Лозници треба још један већи инвеститор
Александар Вучић посетио Лозницу
У Лозницу морамо да доведемо још једног великог инвеститора, који ће запослити више од 1.000 радника и то ћемо да урадимо у наредних годину дана, поручио је у данашњој посети овом граду председник Владе Србије Александар Вучић. "То ћемо да урадимо у наредних годину дана, као што сам то обећао и као што је испуњено у Обреновцу, Владичином Хану и Крупњу", рекао је Вучић и додао да ће брже него што се чини бити завршена још једна трака пута Шабац - Лозница, објавио је РТС. Подсетио је да је први пут Фискални савет похвално говорио о економској политици владе, оценивши да је стање у буџету добро, што, како је истакао, показује да реформе дају резултат. "Тежак, озбиљан рад увек даје резултате, а не празна прича колико год да је добра", рекао је у Лозници Александар Вучић.
01.Април 2016.
Посета делегације из Птуја
Посета делегације из Птуја
Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је са сарадницима из Градског већа и градских установа  организовао пријем за делегацију словеначке општине Птуј.  Радује нас свако приближавање људи, идеја и програма, свега по чему је Лозница отворен град, биле су речи лозничког градоначелника, који је госте из Словеније предвођене жупаном Марином Семчарем упознао са капацитетима градске управе, потенцијалима  у области привреде, пољопривреде, здравства, екологије и водоснабдевања, туризма и културе. По речима Петровића Лозница се све шире потврђује и као део  као еврорегије  којој гравитира више од 60 локалних заједница Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе кроз пројекте прекограничне сарадње. Делегација из Птуја је изразила задовољство  европским путем Србије и прихватила позив  да својим провереним искуствима при изради европских пројеката допринесу њиховој реализацији. То конкретно, у октобру ове године, значи укључивање у заједнички пројекат „Европа за грађане" градова Лознице,  пољског Плоцка и словеначког Птуја, којем ће претходити три међудржавне конференције. Биће то тимски подухват  где би се преко јавног сектора  и институција три града,  до коначног успеха, усвојила корисна искуства у даљем подизању квалитета живота грађана. Ово је један од првих корака у партнерству са општином Птуј а обе делегације су се сложиле да би се даља сарадња могла потврђивати и у повезивању привредника и предузетника два града.
31.Март 2016.
Зајача ускоро здраво место

- Данас су почели радови на санацији отпадне шљаке из рудника „Зајача" који представља једну од црних еколошких тачки Србије. Тако ће се трајно решити проблем загађења пијаће воде, ваздуха и земље тешким металима које годинама угрожавају здравље локалног становништва. Отварању радова су присуствовали државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић, градоначелник Лознице  Видоје Петровић и представници градске управе и месних заједница. Овом приликом градоначелник Видоје Петровић истакао је да је до решења вишегодишњег проблема на санацији депоније опасног отпада у Зајачи дошло заједничким радом Града Лознице, Владе Републике Србије и ресорног министарства. Почетак радова, чија укупна вредност износи 216 милиона динара, је добра вест не само за мештане Зајаче и њихову децу, већ и за сам град Лозницу. Ово је прилика да мештане овог краја обавестимо и да ускоро крећу радови на изградњи градске водоводне мреже за три месне заједнице: Зајачу, Пасковац и Воћњак". На депонији у Зајачи, која се простире на неколико десетина хектара, налази се око 600 хиљада тона огарака и шљаке антимона, олова и осталих тешких метала који угрожавају здравље становништва. Имајући то у виду, санација ове депоније представља један од најзначајнијих пројеката у области заштите животне средине у Србији у последњих  десет година.  „Влада Републике Србије и ресорно Министарство је, упркос бројним изазовима, омогућило решавање деценијског загађења животне средине пројектом санације, затварања и рекултивације депоније отпадне шљаке из топионице „Зајача". Овај пројекат је у потпуности у складу са нашим најзначајнијим стратешким документима и приоритетима. Очување здравља наших суграђана и заштита животне средине су две узајамно нераздвојиве области и мени је лично задовољство што данас присуствујем почетку радова на решавању овако значајног питања, који се тиче квалитета живота свих наших грађана", истакла је државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине, госпођа Стана Божовић.

31.Март 2016.
Асфалт у Дринској улици
Асфалт у Дринској улици
Завршени су радови из прве фазе асвалтирања Дринске улице у дужини 1013 и ширини шест метара. Комплетно урађена нова траса пута са тротоарима, расветом и канализационом мрежом, представља велику подршку подизању квалитета живота осам хиљада грађана који ту живе и услова у којима функционише двадесет предузетничких радњи и осам привредних друштава. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић каже да је завршена фекална канализација у дужини од 1300 метара и да је крајем 2015. године започета реализација пројекта кишне канализације у дужини од 1750 метара. По завршетку радова у Дринској улици путари и механизација се упућују у месну заједницу Лешница где је у плану асдалтирање улице Хајдук Станка, затим у месне заједнице Стража, Доњи и Горњи Добрић, Руњане, Липницу, Трбушницу, Драгинац , Јаребице и Велико Село.
31.Март 2016.
Унапређивање регионалне сарадње
Унапређивање регионалне сарадње
Конференција „Сарадња на реци Дрини - сарадња у Европи" која је јуче организована у Бањи Ковиљачи била је нови искорак на плану даљег унапређивање сарадње међу суседима у региону и јачања привредних и друштвених односа. Поздравну реч упутио је градоначелник Лознице Видоје Петровић након чега се обратила министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Франц Богович, посланик у Европском парламенту и Предраг Перуничић државни секретар у министарству омладине и спорта. Представљени су различити пројекти и примери добре праксе и добре сарадње међу суседима у региону. Размењена су искуства и пројектне идеје о значају европских фондова за развој у Европи говорили су Един Билберовић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ, Ана Илић, замена директора канцеларије за европске интеграције, Моника Кирбиш Шојт доскорашња државна секретарка у влади Словеније. Било је речи о припреми квалитетних пројеката што је и основна замисао конференције чији је организатор град Лозница и Регионална развојна агенција ''Подриње, Подгорина и Рађевина''.
29.Март 2016.
Уручене награде Капетан Миша Анастасијевић
Уручене награде Капетан Миша Анастасијевић
Агенција Медиа Инвент, Универзитет у Новом Саду и Град Лозница, организовали су у Вуковом дому културе уручење признања „Капетан Миша Анастасијевић", које се додељује за посебне пословне и друштвене резултате у току једне календарске године. Ово својеврсно оцењивање и вредновање предузетничког стваралаштва, организује се у оквиру пројекта „Пут ка врху", који је настао пре 16 година у циљу афирмације привредног и друштвеног стваралаштва Србије. Награду за личност године добио је градоначелник Лознице Видоје Петровић, који је поручио да се капетан Миша Анастасијевић, знаменити српски задужбинар и пословни човек, кроз манифестацију „Пут ка врху" још више приближио „земљацима Вука Караџића, који је својим делом ударио темеље савремене Србије". Приближио је и окупио све нас који волимо да радимо, градимо и остављамо дела иза себе у разним областима живота и рада. Славећи и захваљујући се капетану Миши ми се обавезујемо и заветујемо да ћемо и даље радити и градити, на понос и на услугу своме роду и својој отаџбини - рекао је Петровић. Амбасада Јапана добила је признање за донаторство и јачање пријатељских веза народа Србије и Јапана, а Амбасада Италије за сарадњу, разумевање и ширење пријатељства. Епископ Шабачки Лаврентије добитник је признања за светосавски пут задужбинарства, организација УСАИД за подршку развоју и унапређење квалитета живота, а Стална конференција градова и општина Србије као најбољи партнер. Признање је додељено и компанији „Chabros дрвна индустрија" за квалитет, лозничком предузећу „Стим-Импорт" за унапређење технологије и међународне стандарде, а за најбољи аграр у региону признање је уручено „Задругару" из Љубовије, чији директор је Живорад Павловић. Признање за најбољи породичнији бизнис у региону добила је фирма МБМ Рад из Лознице (директор Бранислав Шотра), а за пословну визију Миленко Божић, власник лозничке компаније „Натура траде". Зоран Грујичић, академик СКАНУ, власник компаније „ГМЗ Ерваматин" проглашен је за најменаџера, а Кланица и прерада меса „Два брата" из Козјака за најбоље мало предузеће. Опште удружење предузетника из Лознице награђено је за унапређење привредног амбијента, а Етно село „Сунчана река" из Горње Ковиљаче за афирмацију туристичких потенцијала. Специјална болница за рехабилитацију „Бања Ковиљача" награђена је за изузетан допринос развоју здравственог туризма, а Удружење бубрежних болесника „Реналис" за јачање и промовисање основних људских права особа са инвалидитетом. Ловачко удружење „Гучево" добило је признање за очување дивљачи и природне средине, а Позориште „КУД Караџић" за чување традиције и пројекте из области културе. Основна музичка школа „Вук Караџић" награђена је за неговање музичке културе међу младима, а Димитрије Павлов, ученик Гимназије „Вук Караџић" за успех на научној Олимпијади у Јужној Кореји. За висок ниво здравствених услуга награђен је др Владимир Гајић и његова уролошка одринација у Козјаку. Нагреде су уручили песник Перо Зубац и директор Медиа Инвента Владо Маркановић.
28.Март 2016.
Регионална конференција у Лозници
Регионална конференција у Лозници
Лозница је била домаћин Регионалне конференције о женском предузетништву под називом „Снага и креативност жене у пословању", која је у седишту града окупила предузетнице из око 20 градова Србије и региона. Саветница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Беатрис Грозданић рекла је да је женско предузетништво у Србији и даље мало заступљено и да би женама требало помоћи да се својим пословима боље позиционирају на тржишту Србије  и шире. Она је  навела да је у току успостављање виртуелне мреже која ће омогућити да се брже и боље информишу о средствпма која се малим и средњим предузећима додељују из фондова Европске уније, као и да им се помогне у прибављању документације потребне за учешће на тендерима, што, према њеној оцени предузетницама представља највећу потешкоћу. Тим поводом, градоначелник Видоје Петровић је изјавио да „жене по ко зна који пут показују да и те како имају осећај за бизнис" и „да врло често у послу којим се баве постижу запажене резултате". Он је изразио задовољство што су град Лозница и „Креативна визија" носиоци данашње манифестације која има регионални карактер. То је, како је навео, нешто што би требало да охрабри Лозничанке, да не очајавају и да не морају да буду само мајке, домаћице и супруге, већ и да на тржишту овог подручја има места за разне видове бизниса, којима би се требало посветити. „Ово је време за бизнис и за рад и наравно да ћу ја као градоначелник и да ће град Лозница увек пружати подршку женском предузетништву".
28.Март 2016.
Посао за 500 радника
Посао за 500 радника
Потписивањем уговора о пословно техничкој сарадњи града Лознице и турске команије „Минтеи" која је регистровала своје предузеће у Србији, стварају се услови за запошљвање 250 радника у првој фази, до краја априла, и још  толико до краја ове године, изјавио је данас градоначелник Лознице Видоје Петровић. - Лозница је пружила пуну подршку партнерима из Истанбула који ће овде уложити око 2,5 милиона евра и у даљој  сарадњи са владом Србије даље ће активним подстицајима и према другим инвеститорима потврђивати да је град са повољним пословним окружењем, рекао је градоначелник Петровић. Крајем априла ће преко филијале Националне службе запошљавања  бити започета стручна обука  кадрова што је назнака да ће из предузећа, које ће бити смештено у халама команије „Пејак Хандел", за европско тржиште бити произведене прве мушке кошуље са реномираним  робним маркама, рекла је Скарлет Ђокић, сувласница и директорка предузећа. - Компанија „Минтеи" овде инвестира најмодернију технологију на Балкану  чији је власник  половине капитала господин Неџад Тајан док је друга половина српска имовина, рекла је Ђокић, која је пореклом из Лознице.  Један од сувласника фирме  у првој изјави за медије рекао је да се нада обострано плодној сарадњи јер ће у новом предузећу бити упослена млада радна снага.
28.Март 2016.
Три јубилеја Светог Николаја
Три јубилеја Светог Николаја
Српска православна црквена општина у Лозници обележила је три јубилеја Светог владике Николаја Српског свечаном академијом у Вуковом дому културе, пише београдски Блиц. Пригодним програмом обележено је 135 година од рођења, 60 година од упокојења и 25 година од преноса његових моштију из Америке у Србију. У поздравном говору градоначелник Видоје Петровић, који је пре пар година одикован орденом са ликом Светог оца Николаја, истакао је да је Лозница у протеклим годинама остварила квалитетну сарадњу са шабачком епархијом, црквеном општином, њеним одбором, старешинством и свештенством. - Настојали смо да директно или посредно доприносимо у овој сфери,  па је тако у протеклој деценији локална самоуправа издвојила више од пола милиона евра  за унапређивање програма верског живота на сваком делу територије града, што је видљиво и у активностима на подизању нових храмова у Лозничком Пољу, Воћњаку, Лагатору - поручио је градоначелник Лознице. Уметнички програм извели су Дечји црквени хор „Свети Сава" и Мешовити црквени хор „Свети Роман Слаткопојац", којима руководи Драган Ђедовић, група „Упсиде доwн", ученици лозничке гимназије и ОШ „Анта Богићевић", а свечану беседу и предавање о Николају Велимировићу одржао је Горан Раденковић, професор Београдске богословије.
23.Март 2016.
Успостављена сарадња са Истамбулом
Успостављена сарадња са Истамбулом
Делегација истамбулске општине Малтепе у Турској од јуче је у тродневној, узвратној посети Лозници. На пријему код градоначелника Видоја Петровића и сарадника из Скупштине и Градског већа, у срдачној атмосфери, потписан је протокол о сарадњи два пријатељска града са намером да се она нарочито ојача у сфери привреде. Градоначелник је изнео задовољство што ће ускоро из Истанбула у Лозницу стићи инвестициони капитал фирме „Минтеи" која ће овде започети конфекцијску производњу за тржиште Европске уније. Он је подсетио да под једнаким условима сви инвеститори  имају  подршку - и локалне самоуправе и владе Србије на челу са премијером Александром Вучићем. Госпођа Џенан Донер, заменик председника општине Малтепе пренела је поздраве свог руководства и најавила да ће један од првих корака добре сарадње бити августовска промоција наше културе, уметности, фолклора и кухиње у метрополису на Босфору. Крајем септембра или у октобру, како је рекла Донер, Истанбул треба да буде домаћин међународне Конференције за дијалог. Она ће окупити четрдесет земаља у вези решавања избегличке кризе па ће, рекла је, организаторима бити драго да се раду овог скупа  прикључи и Лозница. На састанку дванаесточлане делегације руководства Малтепеа са привредницима у Спортском центру „Лагатор" представљени су потенцијали нашег града а сутра ће гости боравити у Специјалној болници у Бањи Ковиљачи.
21.Март 2016.
Отворен мост у Драгинцу
Отворен мост у Драгинцу
Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић присуствовала је данас свечаности поводом отварања реконструисаног моста преко Јадра у Драгинцу. У име града Лознице, пред више стотина грађана градоначелник Видоје Петровић у изјави захвалности због подршке Владе Србије угроженима у поплави је рекао да је поред ове инвестиције изграђено 12 нових кућа, обезбеђена солидарна финансијска подршка од двеста милиона динара за 1073 поплављена домаћинства, што је уз санацију на обнови путева, мостова и клизишта преко Канцеларије за обнову и развој улагање државе од око петсто милиона динара. Михајловић је рекла да је актуелна влада у претходне две године у Србији направила 276 мостова чија је укупна дужина 15 километара, као и да ће у 2016. бити направљено још 20 мостова. "Од данас 8.500 људи ће моћи да иде преко овог моста из више села и неће имати проблеме који су били присутни у претходне две године, рекла је Михајловић. Како је рекла, Влада Србије и премијер Александар Вучић никада неће бити са стране, увек ће бити са нашим људима и чинити све што може да се живи боље", поручила је Михајловић. Она је додала да је премијер Вучић након поплава 2014. стално био са својим грађанима, као и други чланови владе. Михајловић је истакла да мостови увек спајају и да грађани у том делу Србије више неће морати да круже километрима унаоколо. Мост на Јадру са пешачким стазама дужине 49 метара је рехабилитован је заједно са приступним путем, а вредност радова који су финансирани из буџета је 58,8 милиона динара.
18.Март 2016.
Одрживо решење за Кур салон
Одрживо решење за Кур салон
Дирекција за имовину и Специјална болница за рехабилитацију "Бања Ковиљача" данас су реализовали раније постигнут договор о преузимању "Кур салона" под управу  Специјалне болнице за рехабилитацију "Бања Ковиљача". Том чину је, поред менаџмента Специјалне болнице, присуствовала Мирјана Ћирић из Министарства здравља, градоначелник Лознице Видоје Петровић, као и Јован Воркапић, в. д. директора Републичке дирекције за имовину. - Донето је одрживо решење за Бању Ковиљачу, Лозницу и саму државу рекао је градоначелник Петровић износећи очекивање да ће управа Специјалне болнице,уз несебичну подршку града и даље подизати квалитет своје делатности. Градоначелник је изразио захвалност грађанима Ковиљаче који су легитимно скренули пажњу јавности на стање у каквом се затекао "Кур салон". Подсетио је на договор који је постигнут са министром здравља Лончаром о ургентној санацији крова и даљим мерама из акционог плана према пројекту чији је наручилац град Лозница.  Он каже да су се стекли услови да се "Кур салон" сачува од уништавња и постане значајно место за конгресни туризам. - Ако желимо да градимо демократско друштво то подразумева владавину права што упућује на закључак да још неки објекти у Бањи Ковиљачи у циљу очувања треба да добију одговоре од надлежних институција државе кроз позитивну законску праксу и прописе - закључио је Петровић.
17.Март 2016.
Помоћ поплављеним у Лучанима
Помоћ поплављеним у Лучанима
Из Лознице је јутрос у Лучане отпутовала трочлана делегација  са градоначелником Видојем Петровићем која ће председници општине Весни Стамболић уручити солидарну робну помоћ за угрожене у недавној поплави. - Ми у Лозници добро знамо шта грађанима значи подршка у време поплаве јер смо пре две године прошли кроз такву невољу. Лакше смо је поднели захваљујући подршци садашње владе Србије и солидарношћу других градова и општина, рекао је у изјави за медије градоначелник Лознице при поласку у Лучане. У камиону који је одвезао робу налази се 25 веш машина и већа количина детерџента и хемијских средстава у вредности од милион динара.
15.Март 2016.
Сарадња Тузле и Лознице
Сарадња Тузле и Лознице
У Тузли је јуче поново успостављена сарадња између града Лознице у Србији и Тузланског кантона у Босни и Херцеговини. Градоначелник Лознице Видоје Петровић сматра да алтернатива ни за Тузлу ни за Лозницу не постоји, осим заједничког пута у еуропску унију. "Сви ми желимо да имамо добро пословно окружење, да наши грађани имају пристојан живот. Ово је први корак који треба да трасира неки нови пут добре сарадње, добрих пријатељских односа", оцењује Петровић. Он сматра да заједнички приступ европским фондовима ове две пограничне средине може донети много више новца него да тај приступ буде појединачан, посебно када се говори о привредном развоју обе регије. "Сада опет имамо заједничку потребу да афирмишемо политику отворених градова, политику која ће градове опет приближити једне другима",  рекао је градоначелник Лознице. Грађани Тузланског кантона имаће повластице лечилишта у Бањи Ковиљачи, најавио је Александар Јокић, директор  Специјалне болнице. Он каже да ће грађани Тузланског кантона попут грађана Републике Српске  сада имати посебан статус. Јокићев менаџмент види огромне предности у тузланском аеродрому на који ће стизати сви пацијенти из иностранства за лечење у Специјалној болници.
11.Март 2016.
Превентивне мере и активности
Превентивне мере и активности

Одмах после одлуке председника владе Александра Вучића на предлог Сектора за ванредне ситуације да се због обилних падавина и опасности од нових поплава у целој републици прогласи ванредна ситуација у Лозници је одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације. Командант Градског штаба, градоначелник Видоје Петровић је истакао да је према информацији радних група, које су у протекла два дана обилазиле све водотокове првог и другог реда, на територији Лознице ситуација стабилна и да нема повећаног ризика од изливања река. Ипак, имајући у виду временске прогнозе о већим падавинама у наредним данима потребно је у склопу мера и активности остварити највећи степен приправности па је Градски штаб формирао радне групе које су непрекидно на терену и сталној комуникацији са председницима савета месних заједница и водопривредног центра „Сава".
            У склопу мера и активности које су предузете је провера расположивих материјално - техничких средстава у јавним предузећима Лознице за употребу у оваквим ситуацијама. Одлуком Штаба од синоћ је уведено непрекидно дежурство крај телефонског броја 879 298 на који грађани могу доставити нове информације и добити одговоре. Једна од превентивних активности, на коју је указано, је допис Агенцији за лиценцирање стечајних управника, у складу са одлуком Владе Србије о ванредној ситуацији, да хитно омогући приступ одговорним службама  да се очисти део корита реке Трбушнице који се налази  на простору бивше Вискозе. У елементарној непогоди која је претпрошле године задесила подручје месне заједнице „4. јул" и амбуланту Дома здравља, управо је тај део запуштеног корита допринео поплави.

11.Март 2016.
ЕПС - јавни увид
ЕПС - јавни увид
Јавни увид поводом реконструкције и санације трафо станице високог напона у Лешници био је у знаку информисања о утицајима на животну средину, који је грађанима у скупштини Лознице представио менаџмент на челу са директором лозничке дистрибуције Александром Марковићем. Крајем марта биће расписан тендер за набавку опреме која би могла бити инсталисана крајем године. Пројекат је вредан око 350 милиона динара а финансира се кредитом код Светске банке а за све друге активности задужена је Електропривреда Србије. Трафостаница је једна од девет у Србији које су из програма нових технологија уведене у електродистрибутивни систем републике. Објекат у Лешници треба да буде преносног дистрибутивног значаја за 12.590 корисника енергије, од Јелава до Слепчевића.
11.Март 2016.
Завод поклонио књиге
Завод поклонио књиге
Директор Завода за уџбенике и наставна средства Драгољуб Којичић уручио је 400 књижевних дела познатих аутора као донацију за лозничке основне и средње школе. У изјави захвалности за вредан поклон градоначелник Лознице Видоје Петровић каже да је образовање кључ успеха будућности Србије и да се нова знања стичу читањем књига у свакој области живота и рада. „Полице у библиотекама града Лознице обогатиће капитални наслови више едиција најпрестижнијег државног издавача књига код нас јер је брижљивим доприносом градоначелника Лознице Видоја Петровића ваљано истицана историјска улога овог подручја и великана који су се доказали на пољима научне и културне делатности", рекао је директор Завода Драгољуб Којичић.
11.Март 2016.
Санирали још једно клизиште
Санирали још једно клизиште
Уз подршку Канцеларије Уједињених нација за развој, јапанске амбасаде и града Лознице успешно је завршена санација клизишта у улици Иве Лоле Рибара у Бањи Ковиљачи. Пошто је препознато као једно од 2000 најкритичнијих одобрена су средства  за истражне радове израду техничке документације и пројекат санације, рекао је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, који је са гостима Канцеларије јуче посетио месну заједницу Бању Ковиљачу. Ова инвестиција за све радове и подзиду  од 100.000 долара  допринела је безбедности десет домаћинстава чије су куће биле на ризичним котама тла. По речима Ђокића предстоји израда још једног потпорног зида са шиповима у другој фази радова, затим асфалтирање улице Иве Лоле Рибара, а у овогодишњем приоритету су радови и дуж Дринске, Римске и Јадранске улице, као и на електричној мрежи.
08.Март 2016.
Осмомартовска честитка градоначелника Лознице Видоја Петровића
Осмомартовска честитка градоначелника Лознице
Желим да вам од срца честитам 8. март, Међународни празник жена. Будите сигурне у себе, успешне, поштоване и срећне и нека вам сваки дан буде 8. март.
04.Март 2016.
Скупштина о ребалансу и именовањима
Скупштина о ребалансу и именовањима
На првој овогодшњој скупштини града Лознице и њеном последњем заседању у старом мандату одборници су усвојили одлуку о ребалансу  новог буџета којом су приходи увећани за 32 милиона динара па је сада буџетски оквир Лознице 1,915 милијарди динара. Према тумачењу из градског Одељења за финасније и друштвене делатности до ребаланса долази из потребе да локална самоуправа обезбеди део средстава за суфинансирање пројекта  улице Светог Саве, од кружног тока до главне аутобуске станице, и нове улице у индустријској зони „Шепак". Оба пројекта се реализују уз подршку Министарства за привреду по залагању градоначелника Лознице да се распише конкурс по достављеној  техничкој документацији. Одборници су између осталог именовали чланове Градске изборне комисије  и директоре „Топлане", Центра за социјални рад, Центра за културу и Дома здравља у Лозници.
29.Фебруар 2016.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће
Градско веће Лознице разматрало је предлог Одлуке о ребалансу буџета града за 2016. годину и проследило га на усвајање скупштини града. Ребалансом је, према оцени Одељења за финансије и друштвене делатности предвиђено суфинансирање вишенаменских развојних пројеката. На изјашњавању пред члановима Већа био је предлог Одлуке за организовање Зоохигијенске службе са ветеринарском амбулантом у Лозници као издвојеног организационог дела тог јавног предузећа. Усвојен је прошлогодишњи извештај о раду и програм рада градског штаба за ванредне ситуације у овој години. Подржани су акти о суфинансирању пројеката у области јавног информисања, верских заједница, задужбина, фондација, уметности, науке и финансирању активности удружења предузетника на територији града Лознице у 2016. години.
26.Фебруар 2016.
Састанак са АИХ Холдинг
Састанак са АИХ Холдинг
У малој сали Градске управе 25. фебруара одржан је састанак са представницима Немачке фирме AIH Holding. Градоначелник Лознице је са сарадницима био домаћин овог скупа на коме је фирма AIH Holding представила нову технологију прераде комуналног отпада. Овом састанку су присуствовали и представници Општина Мали Зворник, Љубовија и Крупањ као и представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Сталне конференције градова и општина и Привредне коморе Србије. На основу разговора који су вођени закључено је да све стране имају интерес да се један овакав пројекат реализује у Лозници, јер би се на тај начин решио проблем комуналног отпада како у Лозници тако и у околним општинама. С обзиром да се ради о пројекту који се први пут реализује на територији Републике Србије неопходно је активно учешће надлежних Министарстава како би све процедуре неопходне за добијање сагласности биле испоштоване. Даљи разговори о овом пројекту у смислу утврђивања модела уговора о јавно-приватном партнерства и осталих корака на реализацији наставиће се наредних дана у Привредној комори Србије у Београду.
23.Фебруар 2016.
Седница Градског штаба за ванредне ситуације
Седница Градског штаба за ванредне ситуације

Данас је у малој сали Градске управе одржана редовна седница Градског штаба за ванредне ситуације на којој је најпре прихваћен Извештај о раду Градског штаба за 2015. годину као и предлог годишњег Плана рада штаба за 2016. годину и исти упућени Градском већу на разматрање и усвајање. На дневном реду се нашао и предлог Оперативног плана одбране од поплава вода II реда на територији града Лознице за 2016. годину и Годишњи програм мера и радова за смањење ризика од поплава на водотоцима  II реда на територији града Лознице за 2016. годину, који су прихваћени а затим упућени ЈВП „Србијаводе" Београд ради прибављања мишљења а све у циљу верификације од стране Градског већа града Лознице. Наведени планови имају задатак да у наредном периоду побољшају активности на терену а у циљу спречавања и смањења ризика који могу да настану услед елементарних непогода.
            Градски штаб је донео закључак да и даље треба подизати спремност локалне самоуправе у циљу спречавања могућих акцидената без обзира на све похвале које стижу са републичког нивоа да је штаб у Лозници један од узорних у Србији.

19.Фебруар 2016.
Програм ИПА
Програм ИПА

Данас је у малој сали Градске управе одржан састанак градоначелника Лознице Видоја Петровића са представницима општина Мали Зворник, Зворник, Угљевик и Бијељина и Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине. Главна тема састанка јесте успостављање сарадње на изради предлога пројеката у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина 2014.- 2020. У оквиру овог програма предвиђен је буџет од 14 милиона еура за реализацију пројеката у наредном петогодишњем периоду, а расписивање првог јавног позива за подношење предлога пројеката очекује се почетком јуна ове године.
            На састанку су презентоване идеје за пројекте и договорено је партнерство на изради пројеката у области туризма и заштите животне средине, као и да се настави рад на оперативно-техничком нивоу, како би пројектна документација била припремљена до расписивања јавног позива. Сви учесници састанка су се сложили да је ово само наставак досадашње успешне сарадње општина и градова у Подрињу, а градоначелник Видоје Петровић је истакао да само заједничким интегративним приступом регионалним пројектима можемо озбиљно да унапредимо регионални потенцијал у оквиру региона Подриња и да ће ефекти овакве сарадње свакако резултирати у унапређењу степена прекограничне сарадње људи и институција са обе стране границе у циљу решавања конкретних заједничких проблема.

19.Фебруар 2016.
Посета Дому за децу

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и Градоначелник Лознице Видоје Петровић посетили су Дом за децу и омладину „Вера Благојевић" у Бањи Ковиљачи, у коме су смештена деца без родитељског старања.
            У дом за децу без родитељског старања Влада Републике Србије односно ресорно Министарство је у протекле две године уложило 2,8 милиона динара, али је поред квалитета услуга у домовима важнији сам однос запослених, социјалних радника и помоћног особља који живот те деце сваког дана мењају на боље, изјавио је министар Вулин.
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић је подсетио на хуманост Лозничана и изразио захвалност за напоре које чине Влада Републике Србије и ресорно министарство да подржи ову установу и да заједно са локалном самоуправом обезбеди што боље услове за живот и рад деце у овој установи.

08.Фебруар 2016.
Сећање на Бизерту
Сећање на Бизерту
Новоакредитовани амбасадор Туниса у Србији Мохамед Боугамра боравећи у Лозници на позив који је добио из Туристичке организације града, изразио је задовољство пријемом у градској управи, износећи да ће „започето пријатељство омогућити унапређивање сарадње и области културе, економије и туризма". - Тунис у Србију повезује пријатељство  дуго сто година, јер су у Бизерти лечени српски борци из Првог светског рата, што је описано у више књижевних дела, рекао је заменик градоначелника Радован Дивнић. Учесници дијалога су поручили да тек предстоје активности на плану анимирања сарадње две земље, вероватно и у области пољопривреде, саопштено је, после чега су гости из Туниса посетили Тршић, Троношу, Бању Ковиљачу и етно село Сунчана Река.
08.Фебруар 2016.
Бочна ојачања моста
Бочна ојачања моста
Ближи се крај мукама становника Горњег Јадра, које трају од мајских поплава 2014. године, када је набујали Јадар уништио мост изграђен 1995. године. Радови на новом мосту који се гради на месту старог, у пуном су замаху. Ојачања, уређена и улепшана плочама са бочних страна су завршена, ради се средишње ојачавање из корита реке ка делу моста преко ког ће прелазити возила и људи, као и уређење реке у оба правца, уз постављање обалоутврде. Видоје Петровић, градоначелник Лознице, подсећа да је град имао пројекат, а новац за радове обезбедила је Влада Србије, преко ЈП "Путеви Србије". - Пре него што је постављен привремени мост, мештанима смо обезбедили понтонски који је обезбеђивала Војска Србије, а за то смо плаћали скоро седам милиона динара - каже Петровић уз захвалност Влади Србије. Овај мост подиже се недалеко од спомен-комплекса посвећеног страдању 3.000 људи овог краја у фашистичкој казненој експедицији, октобра 1941. године.
05.Фебруар 2016.
Прво заседање у Лозници
Прво заседање у Лозници

Прво овогодишње заседање Савета Мачванског управног округа одржано је у Лозници. Градоначелник Видоје Петровић упутио је добродошлицу начелнику  округа Драгославу Милановићу и представницима других општина који су данас у Лозници усвојили прошлогодишњи извештај о раду са активностима подручних јединица.
            У циљу унапређивања даље сарадње округа са општинама изнети су приоритети за брже и ефикасније решавање кадровских потреба у органима локалних самоуправа које природним одливом остају без довољног броја радника, као и проблема у вези нарушавања еколошког система у приобаљу река и незаконите сече шума. Изнето је залагање да се наредне седнице Савета Мачванског управног округа тематски организују, па ће тако, како је закључено, на идућој присуствовати шумски и водопривредни инспектори. То, по речима начелника округа Драгослава Милановића може дати нови квалитет у генерисању потреба и прилазу решењима. Исто, као и када је реч о проблематици стања здравља становништва где су активно укључени представници шабачког Завода за јавно здравље који очекују боље информисање надлежних служби и органа у ванредним ситуацијама.

04.Фебруар 2016.
Иницијативе
Иницијативе
Градски Савет за привреду разматрао је даље могућности за пружање олакшица лозничким привредницима како би своје робе, производе и услуге интензивније пласирали на тржишту. У том смислу, сходно залагањима да привредници шире учествују у креирању буџета града, актуелизована је политика ценовних комуналних услуга и представљене новине из Закона о привредним коморама. Привредници су указали на диспаритет цена услуга за грађане и правне субјекте с наглашеним залагањем да се могу уподобити у корист привреде  бољим и ефикаснијим радом јавног сектора. Раду Савета  присуствовали су представници града на челу са градоначелником Видојем Петровићем који је подсетио да ће Лозница ускоро угостити делегацију привредника истамбулске општине Малтепе са којом је прошле године успостављена пријатељска сарадња.
03.Фебруар 2016.
Пошта у болници
Пошта у болници
Нову пословницу Поште Србије под кровом Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача" су представили Милан Кркобабић, директор овог јавног система пошти код нас, примаријус др Александар Јокић, в.д. генералног директора Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача" и градоначелник Лознице Видоје Петровић. „Пошта је пред вратима, односно Пошта је већ ушла и улази у све делове Србије, а нарочито тамо одакле су неки отишли, планирају да оду или ће можда већ сутра отићи, јер тржиште је засићено, а народ има све мање пара. Ово је 1.495 пословница Поште Србије, а све банке заједно имају 1.746 експозитура. Још мало па ћемо да се изједначимо са њима, али и да их премашимо. Све ово радимо да бисмо подстакли развој и упослили људе. Запошљавамо, али не без разлога и основа. Ово је нови посао, а сваки нови посао значи и новог радника", рекао је на свечаности отварања поште Милан Кркобабић и додао: „Пошта Србије отвара нове пословнице, уводи нове услуге, и то је оно о чему конкуренција може само да сања. Ове године ћемо увећати нето добит за 25 одсто, иако је прошла година била рекордна са резултатом од преко три милијарде динара. Дакле, можемо када хоћемо, када смо спремни да радимо." Нова пословница је славски дар Поште Србије рехабилитационом центру, који важи за један од најсавременијих у Европи. У њему се годишње стационарно лечи преко 17.000 пацијената и око три стотине запослених обезбеђује своју егзистенцију. „Ова пошта је посебно битна за више од 8.000 корисника болнице који долазе о свом трошку и претежно су тешко покретни. Сада могу рачунати на поштанску услугу на лицу места", истако је примаријус доктор Александар Јокић.
28.Јануар 2016.
Делегација Јапана у Лешници
Делегација Јапана у Лешници
Светосавска награда Министарства просвете, науке и технолошког развоја јуче је додељена Влади Јапана за велику донаторску помоћ коју даје српском школству непрекидно од 1999. године. Министар у амбасади Јапана у Србији Масахиро Суга данас је ту радост поделио са просветним радницима лешничке школе „Петар Тасић". Пријему јапанске делегације су присуствовали и представници града Лознице, када је пренета велика захвалност за донацију вредну 84.765 евра којом су у овој школи Јапанци финансирали замену целокупне школске столарије и коначно, крајем септембра прошле године, санацију ђачких купатила и санитарних просторија. По речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника овај сусрет је искрена захвалност за истрајност напорима наших пријатеља у Јапану да се помогне школама у Србији  међу којима је свакако и ова  у Лешници. - Један јапански премијер давно је поручио да држава треба да улаже у три подухвата: просвету, просвету и опет просвету. Симболику те поруке у Лозници смо схватили као залагање да око 2.000.000 евра  финансијских средстава из буџета годишње улажемо у ову област друштвеног живота, да стварамо увек боље услове за рад ученика и наставника у сваком од педесет и више објеката где се реализује наставни процес, каже Ђокић. Ово је прави пример пријатељсва, истицао је директор школе, коју су данас посетили  заменик градоначелника доктор Радован Дивнић и професорка Велинка Тошић, народна посланица и члан парламентарног одбора за међународну сарадњу.
28.Јануар 2016.
Леп гест на Савиндан
Леп гест на Савиндан
У организацији одсека за социјалну заштиту Градске управе у Лозници средствима из буџета и ове године поводом Савиндана подељено је 212 пакетића деци која потичу из социјално угрожених породица. Окупили су се на свечаном савинданском пријему малишани, родитељи, васпитачи у великој дворани Вуковог дома културе.  - Желели смо да на овај велики празник код наших младих суграђана дозовемо лепо расположење, радост и дружење у чему су нам помогли драмски аматери лозничког ''Караџића'' који су извели  позоришну представу са добрим пријемом код свих учесника  ове церемоније, истакао је Дејан Сталовић, члан Градског већа. Лозница више година успешно организује савинданску свечаност за најмлађе суграђане.
25.Јануар 2016.
Приход за лечење
Приход за лечење
Хуманитарни концерт „Песмом за Дарију" одржан је у петак у Вуковом дому културе. Кроз продају улазница сакупљено је 93.300,00 динара, а целокупан износ намењен је за набавку редовне терапије без које ова девојчица не би могла да буде попут својих вршњака. Акцију „Песмом за Дарију" организовали су ученици средње школе Свети Сава у сарадњи са Канцеларијом за младе. Поред резултата у виду прикупљених новчаних средстава за сваку похвалу је и то што ученице које су изнеле цео пројекат нису изостајале са часова. Након наставе, или на одморима Тања Васиљевић, Јелена Михаиловић, Марија Грујичић, Драгана Јосић и други обављали су бројне активности и припремали догађај. Организатори  истичу захвалност музичарима  и групама  „Црна стрела" и „Аполо",  вокалној солисткињи Мини Радичевић, као и сугрђанину Буди Цветиновићу који је за концерт бесплатно дао услуге озвучења.
25.Јануар 2016.
Финансирање локалних иницијатива
Финансирање локалних иницијатива
Радно тело за безбедност младих Кровне организације младих Србије (КОМС) расписало је конкурс за финансирање локалних иницијатива за побољшање безбедности младих и подизање безбедносне културе младих у 12 градова и општина Србије. Позив је отворен до 30. јануара. Право учешћа имају млади од 15 до 30 година старости. На конкурс могу да се пријаве удружења младих, удружења за младе и неформалне омладинске групе састављене од најмање пет чланова, као што су ђачки и студентски парламенти, разне омладинске секције и друге групе младих са територије Врбаса, Сомбора, Лознице, Суботице, Новог Сада, Београда, Бујановца, Врања, Лесковца, Новог Пазара, Сурдулице и Ужица. Креативна акција или иницијатива треба да буде у оквиру једне од шест тема: Ванредне ситуације, Еколошка безбедности, Здравствена безбедност, Насиље, Безбедност у саобраћају и Безбедност на интернету. Активности би требало да буду спроведене у периоду од 6. фебруара до 6. марта 2016. године. Сви трошкови одобрених локалних иницијатива биће плаћени даваоцима услуга  преко рачуна Кровне организације младих Србије. Вредност једне локалне иницијативе може бити до 90.000,00 динара. Детаљније информације о конкурсу, условима учешћа, као и обрасци за пријаву, могу се пронаћи на сајту Кровне организације младих Србије. Конкурс се одвија у оквиру пројекта „Подмлађивање! - Нове идеје младих за бољи положај младих", уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.
25.Јануар 2016.
Светосавска академија
Светосавска академија
Свечану академију у Вуковом дому културе у сусрет српској и школској слави Савиндану организовала је црквена општина Лозница. О светосављу је беседио Горан Раденковић, професор београдске Богословије, а пригодан програм извели су хорови „Свети Сава" и „Свети Роман", камерни оркестри Музичке школе „Вук Караџић" и ученици лозничке гимназије. Група састављена од гимназијалаца, придружила са хоровима и заједно извела „Химну Светом Сави" у аранжману композитора Боже Бановића. Хорови су извели духовне композиције Архангелског, дуо флаута свирао је Баха, а занимљиво је да је дуо Музичке школе (хармоника - виолончело) свирао музику Мајкла Џексона.
25.Јануар 2016.
Даља санација моста
Даља санација моста
Привремена челична конструкција са котвама постављена испод средишњег стуба моста у Драгинцу на реци Јадар је после двадесет година први технолошко - технички покушај  санације моста методама „преднапрезања материјала", каже инжењер Бојан Аранђеловић из предузећа „ИМС - Интаком". Било је потребно „лифтовањем" обавити подизање 180 тона терета на средишту моста за 1,25 метара како би се довео у правилну хоризонталу на дужини од 39 метара. Сада је без рушења целог моста омогућено чупање потонулог стуба и наливање бетона за нови, чвршћи и јачи, говори овај инжењер. Градско веће Лознице је непрекидно укључено у те активности пошто је због пораста водостаја Јадра, услед отапања снега пред Божић, требало поново ангажовати и локалну механизацију за поправку привремено зацевљеног прелаза на реци и локалног пута за одвијање друмског саобраћаја према Лозници. Овај по много чему јединствен пројекат обнове моста на Јадру у Драгинцу финансира са 49 милиона динара јавно предузће „Путеви Србије".
23.Јануар 2016.
Исправљен мост у Драгинцу
Исправљен мост у Драгинцу
Мост на реци Јадар у Драгинцу, урушен после мајске поплаве 2014. године, поново је у правилној хоризонтали. Подигнуто је средиште овог важног дела инфраструктуре у лозничком крају после три месеца опсежних радова. У даљој реконструкцији, до марта, када ће бити проходан за друмски саобраћај, потребно је завршити бетонирање и армирање носећег стуба овог моста.
22.Јануар 2016.
Песмом за Дарију
Песмом за Дарију
Ученици средње школе "Свети Сава", заједно са Канцеларијом за младе вечерас у 18 часова у Вуковом дому културе организују хуманитарни концерт за Дарију Петровић, суградјанку која болује од ретких болести. Млади Лозничани, тачније шест девојака, борећи се за своју вршњакињу прикупиле су пре концерта у току школских пауза, преко 50.000 динара. Искрена намера да помогну осетила се свуда, па су тако подршку добиле од основних и средњих школа, Центра за културу Вук Караџић, Канцеларије за младе и лозничких предузетника. Хуманитарна акција организује се под називом „Песмом за Дарију".
22.Јануар 2016.
Испоштована одлука владе
Испоштована одлука владе
Трећина од 120 локалних самоуправа које су имале вишак запослених рагулисала је ту обавезу десет дана пре истека рока. - Тридесет општина и градова, међу којима је и Лозница, од укупно 150 није ни морало да смањује број запослених, а трећина од 120 је доставила одлуке да су се ускладили са одлуком. До 2. фебруара број запослених у јавној управи, подсетимо, треба да буде мањи за 14.512 у односу на 31. децембар 2014, и то за 8.511 у републичким органима, 5.751 на локалу и 250 у Војводини.
19.Јануар 2016.
Унапређивање сарадње
Унапређивање сарадње

На почетку нове буџетске године организован је састанак представника Одељења за финансије и друштвене делатности Градске управе у Лозници са директорима основних и средњих школа.
            Циљ је унапређивање сарадње између образовних установа Лознице и локалне самоуправе која има законску обавезу финансирања материјалних трошкова, текућег и капиталног одржавања.
            Образовање је важна категорија друштвеног живота и као таква има  приоритет у финансирању из градског буџета. Као и сваке године и у  2016. години предвиђено је 210 милиона динара за потребе основног и средњег образовања, од чега 23 милиона за летње сређивање школа.
            Након обиласка школа на терену утврђени су приоритети за извођења потребних радова за које ће бити расписана јединствена јавна набавка, у складу са важећим законом.
            Конкурс за доделу годишње градске награде за најбоље ученике и студенте биће расписан током фебруара, а у ту сврху град је извојио 14 милиона динара. Тако ће и ове године најбољи ученици и студенти моћи да рачунају на награду за свој успех и труд од свог града.

19.Јануар 2016.
Брига о наталитету
Брига о наталитету
За различите подстицаје наталитета у овој години из буџета града Лознице биће издвојено око милион евра у динарској противредности, рекао је за Вечерње новости помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Млади брачни парови из градске касе добијају по 35.000 динара па је и то, по Ђокићу, утицало да се у прошлој години број нових бракова повећа за стотинак. Локална самоуправа је проворођену бебу у 2016. години даривала са 33.000 динара  а најављује и куповину сеоских имања за младе брачне парове.
18.Јануар 2016.
Послови трајног значаја
Послови трајног значаја
На заједничком састанку градоначелника Видоја Петровића и руководства града са директорима јавних предузећа и установа поред редовних обавеза из програма рада у овој години актуелизовано је више задатака који су у складу са Стратегијом локалног одрживог развоја Лознице. Те активности имају трајни значај са краткорочним или средњорочним периодом завршнице. У фокусу је реализација пројеката моста на Јадру у Драгинцу, улица Бакал Милосава, Дринске и до новог центра у Тршићу, пешачких стаза у Брезјаку и Лешници, затим на пројектима санитарне депоније, пречишћавања отпадних вода и водоснабдевања Зајаче. Из ширег обима послова са започетим озакоњењима објеката значајна је израда планске и типске  документације са техничким спецификацијама. Свеукупна активност базирана је на чврстом опредељењу руководства града да се у јавном сектору Лознице у овој години остваре уштеде у расходима за пет одсто, а приходна страна исто толико повећа како би се допринело финансијским улагањима за брже запошљавање младих, куповину сеоских газдинстава за брачне парове и помоћ у лечењу социјално угрожених грађана.
15.Јануар 2016.
Подстицаји
Подстицаји
На заседању Градског већа у Лозници донета су решења за суфинансирање пројеката у области културе, спорта и подстицаје социјалној заштити. Финасијска средства су одобрена за 52 клупска спорта а у духу опредељења „Спорт за све" у наредном месецу биће расписан нови конкурс за „мале" и школске спортове, па и овде треба очекивати финансијске подстицаје из буџета Лознице. Одлука Градског већа Лознице о финансијској подршци у области социјалне заштите темељи се на развоју и одрживости услуга које социјално угроженим пружају удружења и институције. У духу позитивне праксе из ранијих година и ове, одлуком Градског већа новачано ће бити стимулисани и награђивани најбољи средњошколци, учесници међународних и државних такмичења и студенти државних факултета који су имали просек оцена изнад девет. Овај конкурс почиње 1. фебруара, траје месец дана и биће доступан на сајту града Лознице.
14.Јануар 2016.
Олакшице
Олакшице
Радна књижица као документ престала је да важи од 1. јануара будући да се сви подаци из ње могу наћи у електронској форми у Централном регистру, у фонду ПИО. Постала је непотребна  и застарела. Као документ у неким случајевима може се користити као доказ претходног периода али уношење нових података у њу висе није  потребно. Помоћник министра за рад Ђорђр Лазић тим поводом је истакао да разни органи и  организације радну књижицу не треба да траже као доказ, јер се докази који су уписани у њу могу прибавити путем централног регистра, фонда ПИО, или путем неких других органа и организација које у електронској форми воде све те податке.
13.Јануар 2016.
Озакоњење објеката
Озакоњење објеката

На основу члана 7. став 1. Закона о озакоњењу објеката ("Службени гласник РС", бр.96/2015), а на предлог Грађевинске инспекције Градске управе у Лозници начелник Градске управе је  11.01.2016. године донео Програм пописа незаконито изграђених објеката по зонама са динамиком пописа. Исти је објављен на сајту Града Лозница и доступан је свим заинтересованим грађанима.
            Претходно су решењем заменика начелника Градске управе од 05.01.2016. године одређени обрађивачи предмета у поступку озакоњења објеката закључно са фазом израде предлога решења о озакоњењу објеката. Носиоци овог посла су Одељење за планирање и изградњу и Одељење за инспекцијске послове.

13.Јануар 2016.
Падавине
Падавине
У „хрономеру" лозничке метеоролошке станице последњег дана јулијанског календара године остаће забележено да је у јутарњим часовима загрмело када „томе време није било" и да је десетак минута падала солика слична граду, у народу познатија као „шуштавија". Све је почело изненадном кишом која је за кратко време донела ледени талас попут града слабијег интезитета. Необичну појаву први су осетили и најавили грађани са западне стране града, из насеља Градилиште где су се поново, на један сат забелели кровови и улице. У неким деловима Лознице дошло је до краћег пада напона при снабдевању струјом.
            Крупа или солика спада у хидрометеоре, атмосферске појаве које обухватају све производе водене паре у течном или чврстом стању који падају на земљу, лебде у атмосфери, лебде ветром уздигнути са земље, или бивају наталожени на тлу или предметима у слободној атмосфери. Хидрометеори се појављују у облику кише, слеђене кише, снега, суснежице, зрнастог снега - суградице и другим облицима.
13.Јануар 2016.
Обнова корита Штире
Обнова корита Штире
Средствима италијанске владе почела је реализација пројекта чишћења корита реке Штире. Радови се одвијају на деоници од 2300 метара и тај део посла финансијски је вредан 83 хиљаде евра. Извођач радова је предузеће „Југокоп Подриње", а рок за завршетак посла је 90 радних дана. У другој фази радиће се на преосталом делу од два километара корита Штире, од „железничког" моста на прузи Шабац - Лозница до ушћа у Дрину. Вредност инвестиције од шест милиона динара обезбедила је Канцеларија за помоћ и обнову поплављеним подручјима. Овим активностима  треба да се уклоне наноси муља  дуж  корита реке, омогући нормалан проток воде и враћање тока реке кроз Лозницу у првобитно стање профила речног корита. Завршетком радова стварају се услови за безбедан проток воде на регулисаном делу овог водотока, од „Гушавца" до Дрине, на 4.300 метара. Од фирме „Боро Скорић" почиње градска регулација, са озиданим плочником, зидовима и коритом на два километра. Од „железничког" моста до Дрине је земљана регулација са насипима која је урађена пре скоро пола века. Овај талог је  смањивао  проточност корита због чега се после великих падавина у августу 2014. године догодило да се Штира излије и у центру Лознице.
11.Јануар 2016.
Помоћ лозничким пчеларима
Помоћ лозничким пчеларима
И лознички пчелари који су претрпели штету од поплаве у 2014. години добили су помоћ међународне организације ФАО за храну и пољопривреду. По седам кошница из донаторског програма Европске уније у вредности од 350 евра  пре два дана уручено је за 21 пчеларско домаћинство где су се власници изјаснили за набавку пчеларске опреме. У овој расподели из пакета помоћи Уједињених нација у Лозницу је стигло 147 пчеларских кошница.
11.Јануар 2016.
Електронска пријава пореза
Електронска пријава пореза
Порески обвезници ће од данас моћи електронски да проследе још шест нових пријава, а пуна примена електронског система за ове пријаве почеће 1. марта најављено је из Пореске управе Министарства финансија. Задужења пореских обвезника ће се у прелазном периоду формирати на основу папирних образаца. Око 95 одсто пореских прихода које администрира Пореска управа, у наредном периоду биће покривено електронским сервисима за подношење пореских пријава. У саопштењу Пореске управе, најавили су даљу модернизацију информационог система и јачање институционалних капацитета, у оквиру реализације програма трансформације те институције. Пореска управа ће, како је наведено, ускоро на свом званичном сајту објавити видео упутства за подношење ових пријава електронским путем.
04.Јануар 2016.
Афирмација креативних
Афирмација креативних

Календар града Лознице са мотивима установа и знаменитих Лозничана једно је у низу издања којим се афирмише стваралаштво и креативност младих суграђана. На ликовном конкурсу, који је објављен према одлуци Градског већа Лознице први пут је уведена нова пракса да се ауторима за најбоље радове омогући новчана награда  из градског буџета. Према оцени стручног жирија из Центра за културу „Вук Караџић" и Градске управе три аутора су  представила најбоља ликовна решења календара за 2016. годину: Ивана Аничић, студент Факултета примењених уметности, Ангелина Перић, магистар дизајна и магистар Ана Ћирковић Мијаиловић, академски сликар. Првонаграђеној ауторки припала је награда од 30.000 динара, другонаграђеној 20. хиљада и трећенаграђеној 10.000 динара.
            bКонкурси који афирмишу младе и креативне треба да постану позитивна пракса и сви су сагласни да се расписују и у другим областима друштвеног живота града.

04.Јануар 2016.
За лозничке бебе
За лозничке бебе
У новогодишњој ноћи, тачно у поноћ лозничко породилиште посетио је градоначелник Видоје Петровић са својим сарадницима и честитао Нову годину мајкама и медицинским радницима. Он је уручио пакетиће за десетак породиља и пожелео добро здравље њима и њиховим породицама уз обећање да ће град и у овој години новчано подстицати наталитет и склапање нових бракова. Према речима дежурног лекара, др Тање Милошевић, последња беба, девојчица, у 2015. години рођена је око 17.30 сати, тридесетак минута раније на свет је стигао дечак, док је прва њихова другарица у Новој 2016. години угледала свет у 9.05. Била је то 1040. беба рођена у последњих 12 месеци у Лозници.
04.Јануар 2016.
Новогодишња честитка Лозничанима
Новогодишња честитка Лозничанима
Градоначелник Видоје Петровић је упутивши новогодишњу и божићну честитку грађанима Лознице истакао да је  пред нама година  која отвара нова поглавља,  доноси нове изазове, а са њима многобројне обавезе и велику одговорност. Зато је потребно бирати сигурне путеве, па марљивошћу и радом, улажући своје знање и стваралачку енергију, обезбедити услове за бољи и испуњенији живот свих,  али и помоћи свима онима којима је то потребно. - Свима желим пуно здравља и успеха на личном плану, да новогодишње и божићне празнике проведу  у миру са најдражим људима, те да срећа и радост испуне ваше домове, навео је Петровић.
31.Децембар 2015.
Заседала Скупштина
Заседала Скупштина
Одборници градске скупштине јуче су, на последњем овогодишњем заседању са 45 гласова прихватили предлог Одлуке о ребалансу буџета Лознице за 2015. годину коју је припремило Одељење за финансије и друштвене делатности. Поред ове одлуке коју је прошле седмице разматрало и Градско веће града Лознице дата је сагласност на измене и допуне Програма пословања јавног предузећа „Град" и усвојен је акциони план запошљавања за 2016. годину. Прихваћено је више Одлука за израду планова генералне и детаљне регулације у Лозници, Лешници и Бањи Ковиљачи. Пред одборницима је био и Програм развоја спорта у наредне три године чији је циљ унапређење услова за развој спорта у нашем граду. Скупштина је именовала Миодрага Дишића дипломираног економисту за директора јавног предузећа „Топлана" а Раденка Исаковића дипломираног правника за вршиоца дужности директора Центра за социјални рад у Лозници.
29.Децембар 2015.
Ехо посете Инстанбулу
Ехо посете Инстанбулу

     Посета  турској општини Малтепе коју је прошле седмице реализовала петочлана делегација града Лознице предвођена градоначелником Видојем Петровићем допринела је спремности за чвршће повезивање са истамбулском општином од пола милиона становника и представља велики научни и универзитетски центар. До успостављања сарадње уз посредовање генералног конзула Зорана Марковића  дошло  је неколико дана пре посете турског премијера  Давутоглуа Србији, истиче градоначелник Лознице наводећи „да оно што је важно за нас постоји велика жеља општине Малтепе за успостављање свих видова сарадње са градом Лозницом".

      За наш град је најважније привредно повезивање тако да ће у марту идуће године у Лозници, на сусрету привредника два града, додатно  бити представљени инвестициони  потенцијали и ресурси. То су за Лозницу пре свега обе индустријске зоне, развојне могућности Бање Ковиљаче и комплетна привредна структура. Позитивно искуство из Крупња где су турски инвеститори подстакли производне делатности у овом тренутку је добар путоказ, истичу чланови лозничке делегације а члан Градског већа Лознице Томислав Арнаутовић да је импресиониран оранизацијом рада локалне самоуправе . „Турски привредници са којима смо се срели јесу заинтересовани за улагање у Србију, куповину некретнина и надам се да ћемо  већ у јануару имати контакте са појединим  привредницима  да би у марту дошло до сусрета две делегације.  Покушаћемо да  са приватним власницима некретнина или великих хала постигнемо договор да их ставе у фукцију  за потребе турских инвеститора. Биће то почетак велике сарадње и у склопу тих активности  можемо  бити добри партнери у другим областима преко културе и спорта, закључује Арнаутовић.
28.Децембар 2015.
Додељене награде најбољим спортистима
Додељене награде најбољим спортистима

Најбољи спортисти града Лознице у 2015. години су Немања Максимовић, омладински репрезентативац Србије у фудбалу и Славка Петровић, државна репрезентативка у каратеу у јуниорској конкуренцији, одлучила је комисија за доделу награда. Свечаност је одржана у малој сали Градске управе а награде најбољима уручили су градоначелник Видоје Петровић, заменик градоначелника Радован Дивнић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Присутнима се обратио градоначелник Петровић   истакавши да иза сваког успеха стоји огроман рад и труд а потом и подршка која долази пре свега од породице, клубова, тренера а град Лозница се труди свих ових година да створи један повољан амбијент у којем ће пре свега младим спортистима, омогућити бољу инфраструктуру и финансијску подршку.
            „Само за спортску установу Лагатор Град издваја 43 милиона динара годишње, за све спортске клубове и појединце у овој години смо издвојили 27 милиона а за наредну годину планирали смо 32 милиона динара", истакао је градоначелник.
            Поред најбољих спортиста изабрани су и најбољи тренер Милан Недељковић из ЖРК „Лозница- Град", најбољи спортски радник Драган Васић, председник МКК и ЖКК „Лозница", најбољи спортски колектив ФК „Лозница" као и најбољи млади спортиста и спортискиња Дејан Матић члан Теквондо клуба „Лозница" и Марица Арнаутовић, члан карате клуба „Шампиони Бања Ковиљача".

28.Децембар 2015.
Обнова ковиљачке магистрале
Обнова ковиљачке магистрале
Нова путна деоница на прилазима Бањи Ковиљачи од Лознице и Малог Зворника дуга је  4 километра и на измаку старе године не демантује праксу да jе у Лозници непрекидна обнова инфраструктуре. У завршници су радови из прве фазе улице Бакал Милосава, затим у Дринској  и то је свакако добро за билансе и учинке у 2015. години каже градоначелник Видоје Петровић, који је данас са својим сарадницима  и члановима Градског већа био у обиласку ове саобраћајнице. - Пошто смо овај пројекат реализовали овде у Ковиљачи желим да истакнем подршку нашег премијера Александра Вучића који је допринео да се овај део магистрале  обнови. Лозница је дефинисала и пројектни задатак директног повезивања Бање Ковиљаче са заобилазним путем па су актуелизовани преговори за ЖТП на плану израде подвожњака." Он је још рекао да се за дан или два очекује почетак радова на санацији депоније у Зајачи, пројекта који ће реализовати Министарство пољопривреде и заштите животне средине. Тај посао је на тендеру добила једна француска компанија у вредности 2.150.000 евра а лознички градоначелник се залаже да  се  у делу радова, као подизвођачи, ангажују и неки лознички колективи. Дајући значај замаху бањског туризма Петровић је подсетио на прошлонедељну посету делегације града једној истанбулској општини која је заинтересована за инвестиције у туризам. У току марта идуће године очекује се долазак једне привредне делегације из тог турског мегаполиса којој ће бити представљени туристички потенцијали Бање Ковиљаче.
25.Децембар 2015.
Завршени пројекти
Завршени пројекти

Данас су у Лозници завршени пројекти „Укључи се", „Буди еко ин", и „Трим парк" које реализују УГ Омладински креативни круг, Парламентарна Унија Лозничких средњошколаца и неформална група младих Трим Ло у сарадњи са Канцеларијом за младе Лозница чије је финансирање у износу од 230.000,00 динара подржало Министарство омладине и спорта.
            Циљ проjeката био је укључивање и подстицање младих и стварање услова за квалитетно провођење слободног времена што је један од главних приоритета Националне стратегије за младе. Уређени су паркови на две локације код Градског купалишта и Железничке станице. Постављене су справе за фитнес, засађено је 30 садница лишћара и четинара и поправљен постојећи мобилијар. Такође, одржана су едукативна предавања на тему спорта" Допинг и антидопинг програм" и екологије "Стање животне средине у Лозници". За највредније волонтере организована је екскурзија.

18.Децембар 2015.
Усвојен нови буџет

Са 39 гласова одборника Скупштина града Лознице усвојила је Oдлуку о буџету за 2016.годину. Концепт избалансираног приступа при изради буџета полазиште је имао у реалним оквирима свих корисника средстава што подразумева уједначену потрошњу са наменским планирањем које је у духу мера економске политике Владе Србије. У току дводневног рада градска скупштина је  разматрала и усвојила  програме пословања јавних предузећа, установа и организација за наредну годину. Донета је нова одлука о функционисању ауто - такси превоза путника на територији града Лознице и  план детаљне регулације у градском блоку између Вуковог трга и улица Светог Саве, Драгољуба Поповића и Доситеја Обрадовића које је припремило Одељење за планирање и изградњу.

 

18.Децембар 2015.
БОЖИЋНИ ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ

Установа за физичку културу ''Лагатор'' у Лозници од 27. децембра до 11. јануара организује традиционални турнир „Божић 2016 " у малом фудбалу у сениорској и ветеранској конкуренцији. Све утакмице на програму су  у спортској хали ''Лагатор''

у складу са пропозицијама такмичарске комисије. Право учешћа имају : клубови, предузећа, екипе месних заједница и слободно формиране екипе грађана.

      Свака  екипа са списком   играча уплаћује депозит за учешће у износу од 12.000,00 динара, до 26.децембра када ће се у 19 часова обавити извлачење парова, формирање група и утврђивање распореда утакмица. Награда за првопласиране је 200.000 динара а другопласираној екипи  50.000..

15.Децембар 2015.
Реконструкција расвете у Бањи Ковиљачи
Реконструкција расвете у Бањи Ковиљачи

Јуче је у Бањи Ковиљачи завршена прва фаза реконструкције јавне расвете у бањском парку.Пројекат је финансирало Министарство трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије. Вредност целокупне инвестиције је 3.470.000,00 динара са ПДВ.
            Момир Матић директор ЈП "Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче изразио је захвалност градоначелнику Лознице Видоју Петровићу за помоћ у реализацији овог пројекта и истакао" Да ћемо монтажом лед сијалица знатно смањити трошкове из буџета".
            По речима Дејана Сталовића, члана Градског већа, парк ће после ове инвестиције бити лепши, модернији и осветљенији тако да ће и, туристи и мештани моћи да га користе и у касним вечерњим сатима, и најавио више културних манифестација у следећој години.

11.Децембар 2015.
Књижевно вече са Весном Дедић
Књижевно вече са Весном Дедић

Позната новинарка и списатељица Весна Дедић, представила је синоћ у препуној Библиотеци Вуковог завичаја књигу" Као лето", инспирисану „ женама које су желеле да имају лепши живот од својих мајки, онима које су од прве велике љубави побегле, и онима којима ниједан успех није био довољно велики да би заборавиле неуспех у љубави".
            „Као лето је мелодрама, носталгична прича о времену и љубавима, које се више никада неће вратити.
            Поред ове књиге, говорила је и о осталим романима, као и о свом животу, породици, каријери и свему ономе како каже" што жене воле и желе али немају храбрости да то покажу и ураде у животу".

10.Децембар 2015.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће

Градско веће Града Лознице на 84. редовној седници прихватило је предлог Одлуке о буџету града за 2016. годину и предлог Програма пословања за сва јавна предузећа и установе за 2016. годину и исте упутило на усвајање Скупштини града Лознице која ће бити одржана 16.12.2015. године.
            Највећи део прихода за 2016. годину планирано је да се обезбеди кроз различите таксе и порезе за правна и физичка лица, али и путем трансферних средстава у износу од 510-512 милиона динара, који се остарују кроз финансирање са републичког нивоа.
            Расходна страна буџета највише ће се усмеравати ка финансирању обавезних активности редовног одржавања локалне путне мреже, али и за инфраструктурне пројекте за које ће бити опредељено значајна средства. У оквиру тих пројеката планирана је реализација друге фазе реконструкције Дринске улице, изградња водовода и канализације и постављање две трафо станице на Лагатору. Опредељена су и средства за израду Пројекта детаљне регулације, како би се максимално смањили рокови за добијање дозвола.
            Предлог новог буџета града прошле седмице био је на јавној расправи у градској управи, чиме је омогућен директан увид у овај финансијски акт града. Он је усаглашен са Законом о буџетском систему Србије и проценама о годишњем бруто друштвеном производу и инфлацијом. Градско веће Града Лознице у току дводневног заседања усвојило је информацију о деветомесечном пословању јавних предузећа, установа и организација града Лознице.

09.Децембар 2015.
Златна повеља градоначелнику
Златна повеља градоначелнику

Градоначелнику Лознице Видоју Петровићу уручена је златна повеља, признање које први пут додељује Дом здравља "Др Миленко Марин" у Лозници. Према речима директора те здравствене установе Зорана Николића, ово признање Петровићу је додељено за свесрдну помоћ, коју је као највиши представник локалне самоуправе пружио том здравственом центру од како је он у надлежности Града. „Градоначелник је показао разумевање за све што је потребно за одговоран рад са пацијентима, од стварања квалитетних услова, до једног крајње широког људског схватања ове угледне и изузетно захтевне професије као што је медицинска", рекао је Николић.
            Захваљујући се на признању, Петровић је указао да су током заједничке сарадње сви били вођени истим циљем, да услови у којима раде запослени у здравству буду бољи, како би се омогућила средства за набавку нових санитетских возила и  за нову опрему, нагласивши да је и директор са својим сарадницима настојао да из других извора и донација обезбеди одређена средства.

08.Децембар 2015.
Модернизација у пољопривреди предуслов за конкурентност
Модернизација у пољопривреди предуслов за конкурентност

Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је заједно са својим сарадницима посетио пољопривредно газдинство узгајивача малина Саве Јовановића из Доњих Недељица. Јовановић је у последњем периоду на површини од око 2.2 хектара поставио нов засад малине који је у потпуности опремљен системом за наводњавање, као и артерским бунарима.
            Локална самоуправа је кроз програм субвенција Фонда за развој града за ово газдинство определила новчана средства у износу од 306.850,00 динара, која су намењена опремању засада системом за наводњавање, док је вредност целе инвестиције 737.340 динара. Сва опрема је купљена у предузетничким радњама на територији Града Лознице.
            Градоначелик је истакао да оно што свакако треба да буде пресудно за наредни период нису само средства већ и активна комуникација на терену са нашим људима. „Ми морамо да пратимо кориснике ових средстава, да размењујемо искуства да добијамо од њих повратне информације о тешкоћама и проблемима, како бисмо увидели шта је то где град може да интервенише", навео је Петровић. „Људи су у првој години посла, сигурно кад дође време да убирају плодове свога рада, после три године ће се сусрести са новим проблемима а то је тржиште, цене и низ других. Да ли имају добру логистику када су у питању заштитари, како доћи до средстава све је то нешто чиме ћемо се заједно бавити. Верујте нема неких добрих резултата ако не радимо заједно".
            Град преко својих служби у овом случају то су Одељење за привреду, Градско веће, Фонд за развој града, треба да буде много више на терену и да изналази решења, као што је то случај са привредницима.
            Треба да створимо услове да млади људи остају у нашем граду и да имају могућност да нешто раде. Не могу да остају ако немају посла. Град је пројектујући овај буџет наложио одговарајуће мере свим својим јавним предузећима и установама да кроз програм пословања увећају приходе бар за 5% у буџету а на други начин кроз расходе смање потрошњу од 5-10% од тих средстава. Град Лозница ће у наредном периоду прибављати одговарајуће понуде куповине куће са окућницом како би понудили младим брачним паровима да остану, раде и живе у свом граду. Расписаћемо конкурс за младе брачне парове и на тај начин ћемо охрабрити људе да остану.

04.Децембар 2015.
Јавна расправа о нацрту буџета
Јавна расправа о нацрту буџета

Јавна расправа о Нацрту буџета Града Лозница за 2016. годину, одржана је данас у Градској управи. Циљ ове расправе јесте транспарентан и директан увид у начине расподеле финансијских средстава градског буџета, као и отвореност локалне самоуправе за предлоге, примедбе и сугестије свих друштвених субјеката.
            План буџета за предстојећу годину је око две милијарде динара, при чему се највећи приходи локлане самоуправе обезбеђују кроз различите таксе и порезе за правна и физичка лица, али и путем трансферних средстава у износу од  510 - 512 милиона динара, који се остварују кроз финансирање са републичког нивоа.
            Расходна страна буџета највише ће се усмеравати ка финансирању обавезних активности редовног одржавања локалне путне мреже, али и за инфраструктурне пројекте за које ће бити опредељено 255 милиона динара. У оквиру тих пројеката планирана је реализација друге фазе реконструкције Дринске улице, изградња водовода и канализације и постављање две трафо станице на Лагатору. Опредељена су и средства за израду Пројекта детаљне регулације, како би се максимално смањили рокови за добијање дозвола.
            С обзиром да је буџетом предвиђено да се издвоји више од 20 одсто за улагање у капиталне инвестиције, можемо рећи да се тај буџет сматра инвестиционим.
            Градоначелник Лознице Видоје Петровић је упознао привреднике да је на последњем колегијуму директора јавних предузећа и установа наложено директорима да смање трошкове пословања за 5 до 10 одсто. Тај вишак у локалном буџету ће се прерасподелити за стипендирање студената, куповину сеоских домаћинстава младим брачним паровима и лечење тешко оболелих особа.
            Осим у Малој сали, јавна расправа је одржана и у Великој сали Градске управе на којој су учествовали грађани, чланови савета месних заједница и представници удружења грађана.

02.Децембар 2015.
Спортом до здравља деце
Спортом до здравља деце

Протеклог викенда је у Спортској хали у Лешници одржан турнир у малом фудбалу под називом „Спортом до здравља деце". Овај спортски догађај окупио је велики број Лешничана који су бодрили 150 малишана.
            На турниру је учествовало 12 спортских екипа којe су билe подељенe у 2 категорије, узраста до 12 и до 14 година. Победник у категорији млађих пионира била је екипа Фудбалског клуба (ФК) „Јадар" из Горњег Добрића, док су међу старијима најуспешнији били играчи ФК „Лозница".
            Победницима су уручени пехари, док су осталим учесницима додељене дипломе и мајице са слоганом „СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉA ДЕЦЕ".
            Канцеларија за младе из Лешнице у будућности планира још оваквих акција са циљем подизања свести код деце и људи о здравом начину  живота. Велику захвалност дугујемо руководству Града Лознице и Установи за физичку културу Лагатор што су нам омогућили да акције спроводимо у дела, изградњом Спортске хале у нашем месту.

01.Децембар 2015.
Реконструкција Дринске улице
Реконструкција Дринске улице

У Дринској улици данас су почели радови на изради кишне канализације у дужини од 1.750 метара, чиме је започета прва фаза асфалтирања те улице у Лозничком пољу, која ће бити реконструисана у дужини од  1.013 метара, а чија ће ширина износити шест метара.
            Заменик градоначелника Радован Дивнић је изразио задовољство што почињу радови на реконструкцији те улице, која је према његовој оцени тренутно у лошем стању, додавши да ће обнова коловоза значајно побољшати услове живота у Лозничком пољу.
            Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, вишедеценијски проблем Лозничког поља јесте изградња канализационих колектора, а с обзиром да је је у Дринској улици завршен канализациони вод од једног километра, створени су технички, али и законски услови за наставак радова. Ђокић је нагласио да се прва фаза у потпуности финансира из градског буџета, при чему је за ту намену опредељено 35.500.000 динара.
            Завршетак ове фазе асфалтирања Улице Дринске према плану и динамици извођача радова, планиран је за нередна четири месеца, а у току је и припрема планске документације за другу фазу.

01.Децембар 2015.
Јавна трибина
Јавна трибина

Јавна трибина на тему „Улога жена у политици", одржана је данас у Великој сали Градске управе, са циљем пружања подршке и подстицају жена да у што већој мери буду директно укључене и ангажоване у процесима доношења политичких одлука. На трибини су учествовале Марија Обрадовић, чланица скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове и Велинка Тошић, народна посланица републичке Скупштине, које је на самом почетку скупа поздравио градоначелник Лознице Видоје Петровић. Он је том приликом рекао да је протеклих година локална самоуправа настојала да побољша положај жена у политици, да их охрабри и оснажи да буду носиоци јавних функција на локалном, али и националном нивоу. Према његовим речима, искуство Града Лознице у том погледу је веома позитивно, јер жене доносе одређену озбиљност у раду, одговорност и имају посебан креативна приступ. „Учествовати у јавном животу и политици је тренутна неопходност, јер је ово наше време, тиче се нас и наше деце, а жене сигурно имају ту много тога и да кажу, али и да дају допринос једном бољитку укупних односа у друштву и успостављању новог система вредности", нагласио је Петровић.
            Обрадовићева је током трајања трибине најавила да ће се кроз свој политички рад залагати да у јавним и економским сферама буде присутно што више жена због начина на који оне сагледавају проблеме у друштву и изналазе нова решења уз енергију и посвећеност коју носе. „Мислим да на томе треба инсистирати у наредном периоду, стога ћемо ми као народне посланице српског парламента имати иницијативу да у свим градским већима и скупштинама буде заступљено најмање 30 одсто жена", поручила је Обрадовићева, објаснивши да су то битне локалне институције у којима се доносе кључне политичке одлуке.

27.Новембар 2015.
Формиран Савет за привреду
Формиран Савет за привреду
Регионална привредна комора Ваљево и град Лозница потписали су протокол о сарадњи и формирали Савет за привреду који треба да унапређује привредни и пословни живот Лознице. - Радећи заједно потврђујемо чврсто опредељење да нас повезују привредници, добре идеје и резултати које треба искористити, истакао је градоначелник Лознице Видоје Петровић. Чињеница да су се на истом месту окупили привредници који имају добре резултате на домаћем а други на избирљивом тржишту Европске уније подстрек је да град преко локалне администрације и јевног сектора у духу позитивних законских одредби даје снажнију подршку при реализацији различитих процедура. - Поред свеопштег подизања нивоа привредне активности ми желимо да  разговарамо са привредницима која су додатна финансијска оптерећења  смањива  ради већег запошљавања пет до десет одсто нових радника. Тај, први корак везује се за залагање града да млади који су били одличнии студенти и добијали градску стипендију посао добију у свом граду а привредници квалитетне  кадровске потенцијале, истиче градоначелник Лознице. Он је рекао да обострана активност омогућава квалитетније креирање буџета за наредну годину, од његовог пуњења до структуре прихода и потрошње. Протокол о сарадњи потписали су градоначелник Видоје Петровић и извршни директор РПК Ваљево Петар Николић. За председника градског Савета за привреду изабран је Драгослав Николић, дугогодишњи привредник из Лознице, а за заменике Миленко Божић, власник фирме „Натура трејд" и Томислав Арнаутовић, представник локалне самоуправе.
21.Новембар 2015.
Министар Вербић у Тршићу
Министар Вербић у Тршићу
Министар просвете, науке и технолошког развоја  Срђан Вербић са градоначелником Лознице Видојем Петровићем, његовим сарадницима, члановима градског већа и просветним радницима посетио је Тршић. Приликом обиласка новог објекта који је предвиђен да буде међународни центар за проучавање језика, писма и фолклористике и радног састанка у Кући писаца Вербић је рекао „да уколико градимо нешто на месту које има велики потенцијал, а Тршић то јесте, наша наука и културни идентитет кроз научна истраживања постају видљивији". - Нама је и научни туризам битан сегмент развоја и не желимо да се све конференције и научни скупови одржавају у Београду. Ми, заиста имамо капацитете да се то догађа и на лепшим местима него што је центар Београда, рекао је министар. Градоначелник Видоје Петровић истиче да је смисао овог сусрета у Тршићу у чињеници да се  потврди доследност Вуковом делу, да сви програми који се организују и овај објекат не остану локална прича већ да се уз помоћ наше Владе и наших министара овај подухват заврши и отвори широј научној јавности.
21.Новембар 2015.
Усвојен извештај о буџету
Усвојен извештај о буџету
Скупштина града Лознице усвојила је деветомесечни извештај о буџету. Начелник одељења за финансије и друштвене делатности Зоран Томић је подсетио да су  планирани  буџетски приходи од јануара до септембра остварени са 1.120.000.000 динара. Приходовање из самосталних делатности реализовано је са 70  одсто, порез на имовину физичких лица остварен је са 73 процента као и накнаде и закупи за грађевинско земљиште, накнада на заштиту животне средине 67, таксе од паркинг услуга бстварене су са 89 одсто. Томић је истакао да град Лозница своје обавезе према корисницима буџета реализује благовремено и у складу са законом и да очекује да ће ликвидност бити добра и до краја године.
18.Новембар 2015.
Превентиве у саобраћају
Превентиве у саобраћају
Градски савет за безбедност у саобраћају и ове године је поводом Дана сећања на страдале у саобраћајним незгодама са активистима Црвеног крста и средњим школама „Свети Сава" и „Техничком" организовао симулативну показну вежбу. Циљ данашње било је подизање свести о значају безбедности, нарочито младим возачима средњошколцима, истиче Ненад Ђукановић из градског одељења за привреду. Он је подсетио на плодну сарадњу Лознице са Агенцијом за безбедност саобраћаја преко које се одвија набавка промотивног материјала који се на школским састанцима уступа родитељима ђака најмлађег узраста. Све активнопсти током симулативне вежбе одвијале су се у сарадњи са саобраћајном полицијом.
18.Новембар 2015.
Пут подно Видојевице
Пут подно Видојевице
Данас је завршено асфалтирање пута кроз Грандића малу у Лешници. Тo је био  један од приоритета на који су летос у сусрету са градоначелником Видојем Петровићем и његовим сарадницима указали грађани и Савет месне заједнице, истакао је у изјави за медије помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Ова инвестиција за 313 метара асфалта вредела је 1.400.000 динара и остварена је у половичном износу из буџета града Лознице и  партнерству из донације грађана.
13.Новембар 2015.
Лидерска амбалажа
Лидерска амбалажа
  Градоначелник Видоје Петровић са сарадницима данас је посетио предузеће „Натура трејд" реномираног лозничког произвођача картонске амбалаже и полимерних индустријских материјала. Реч је о колективу где се годишње преради 9.000 тона картона и изради 350 милиона папирних кеса за домаће и инострано тржиште. Свакодневно се из хала тог пословног субјекта на светску пијацу и земље Eвропске уније испоруче производи с тенденцијом раста годишње производње од 20 одсто, каже директор компаније Миленко Божић. - Развојем путне, комуналне и енергетске инфраструктуре град Лозница је све ове године стварао повољан амбијент за успешне инвеститоре. Сада од наших привредника желимо да чујемо шта локална адмистрација може да уради на смањењу трошкова које имају привредни субјекти како би у перспективи свако предузеће могло да упосли 5 одсто нових радника. Наша жеља је да најбољи студенти који добијају градске награде после основних студија овде имају посао што желимо да реализујемо посебним протоколом о сарадњи, истиче градоначелник Лознице Видоје Петровић.  Тако важном послу Лозница је као добар партнер приступила формирањем Привредног савета преко Регионалне привредне коморе у Лозници, као што је то учињено у Шапцу и Ваљеву. Компанија „Натура трејд" је инвестирањем у немачку технологију допринела оснаживању привредног и пословног амбијента у Лозници што је важан замајац за нове иницијативе у Подрињу.
13.Новембар 2015.
Донација Италије
Донација Италије
Италијанска влада донираће 800.000 евра за извођење радова на унапређењу система за заштиту од поплава у општинама Лозница, Крупањ, Осечина и Кладово, а потписивању уговора између извођача радова и Владе Италије присуствоваће премијер Александар Вучић. Како је саопштено из Владе Србије, потписивању уговора присуствоваће и председник Сената Италије Пјетро Грасо и директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић. Уговоре са извођачима радова одабраним на тендеру потписаће амбасадор Италије у Србији Ðузепе Манцо.
13.Новембар 2015.
Успеси
Успеси
Наш суграђанин Здравко Савановић остварио је запажене спортске резултате на светском такмичењу у стрељаштву одржаном у Америци, освојивши бронзану медаљу на Светском купу Форт Бенинг у дисциплини ваздушна пушка лежећи став Р5. Тим резултатом Савановић је изборио директну норму за учешће на предстојећој параолимпијади у Рију. Директну норму је остварио у основном делу, а потрврдио је са бронзаном медаљом.
12.Новембар 2015.
Промоција и обука
Промоција и обука у области електронског пословања у Лозници је  део  активности из пројекта који финансира Европска унија са 2,5 милиона евра да малим и средњим предузећима приближи концепт електронске трговине и пословања и дигиталних апликација. То могу бити врло корисни алати за повећање конкурентности и ниже трошкове пословања, истакли су аниматори  на обуци која је одржана у гимназији „Вук Караџић". Овај пројекат на подручју Мачванског и Колубарског округа реализује се у сарадњи са министарствима трговине, туризма, телекомуникација и привреде Србије. Лешек Јакубовски, вођа пројекта под називом „Развој електронског пословања" о значају увођења ознаке  „Е траст марк" каже да електронско пословање подиже дигиталну револуцију и доприноси очекиваном поверењу потрошача и конзумената услуга. У Мачванском округу регистровано је око једанаест  хиљада малих и средњих предузећа док је у Колубарском активно осам и по хиљада тих субјеката. Сва предузећа користе рачунаре у пословању и електронске сервисе јавне управе.
10.Новембар 2015.
Асфалтиран пут
Асфалтиран пут
Тек после педесет година асфалтирани су први метри путева кроз месну заједницу „Трбушница - 4. јули",  истакао је члан Савета  месне заеднице Жељко Андрић. Он је рекао да је данашње асфалтирање 500 метара улице Павла Орловића, на путу поред бивше Вискозине водне станице ка игралишту фудбалског клуба „Младост" плод ваљаног дијалога који су чланови савета ове месне заједнице летос имали са градоначелником Лознице Видојем Петровићем и представницима јавних предузећа града. Средства за  инвестицију вредну око три милиона динара  обезбеђена су у половичном износу из буџета града и грађана, изјавио је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Подсетио је да су уз напоре града  повољне временске прилике ове јесени допринеле замаху активности  у Бањи Ковиљачи где је приведено крају  асфалтирање Војвођанске  и улице 28. славонске дивизије. Он је оценио  да се планираном динамиком одвијају радови у лозничкој улици Бакал Милосава, као и у трећој фази вишенаменског центра у Тршићу и да ће преко Министарства туризма бити обезбеђена средства из буџета Србије за  асфалтирање улице од паркинга у Тршићу ка том  комплексу.  Ђокић је потврдио вест да су данас почели радови на изради трупа пута  у Бањи Бадањи који ће бити асфалтиран од центра до изворишта гвожђевите воде и да ће бити  уређен и плато код изворишта воде. Са данашњим даном, како је рекао, окончане су правне процедуре на реализацији пројекта асфалтирања Дринске улице.  Предстоје радови у Грандића мали у Лешници  и другим месним заједницама, поручио је у данашњој изјави за медије помоћник градоначелника Лознице.
10.Новембар 2015.
Света Божић академик
Светислав Божић
Познати Лозничанин Светислав Божић  редовни професор Факултета музичке уметности и несумњиво један од најзначајнијих композитора српске духовне музике засноване на православној традицији и византијском културолошком коду је прошле седмице на изборној скупштини Српске академије наука и уметности изабран за дописног члана академије за одељење ликовне и музичке уметности. Композитор и професор Светислав Божић, аутор је преко 200 композиција различитих жанрова од солистичких, камерних, хорских, оркестарских до вокално-инструменталних. Ради као професор Факултета музичке уметности у Београду, где предаје хармонију.
06.Новембар 2015.
Притоке
Милован Радивојевић
У предвечерје митровданских свечаности у Вуковом крају лозничка Гимназија била је синоћ место саборности завичајне писане речи. Томе је допринео  њен бивши професор књижевности Милован Радивојевић промовишући књигу „Притоке" у којој су објављени његови радови о српским језичким темама и цела лепеза из баштине завичајних писаца. - Изгледа да завичајна ковница вуковских златника и сребрењака још ради, истакао је рецензент Милорад Симић Дрински, додајући да ће читаоце одушевити Радивојевићеве дубоке научно засноване анализе и вредности језика којим је ово дело написао. После неизбрисивих трагова у памћењу генерација гимназијалаца којима је предавао српску и европску књижевност овај професор се несебично  постарао да се у „Притоке" као вредан књижевнокритички саборник „улију дела и дани, време и рад" завичајних аутора који су се потврдили и у првом „укњижењу". Треба ценити поштен и племенит рад сваког човека, говорили су почивши Драгослава и Милан, родитељи  писца који им је посветио ову књигу а наменио некадашњим ученицима јасним позивом да наставе посао  који он „због маловремености живота није стигао да заврши  јер се брига за хлеб и културни опстанак једног народа никад не може пребринути".
06.Новембар 2015.
Награда Јанку Вујиновићу
Јанко Вујиновић
Овогодишњи лауреат Плакете града Лознице Јанко Вујиновић први је добитник награде за историјски роман године Књига о храсту.  Уручена је 1. новембра, на почетку манифестације „Дани Јанка Веселиновића", која је почела  великом народном свечаношћу у порти Цркве у Глоговцу. - Благо Мачви што има Јанка и благо Јанку што има Мачване. Он је био велики човек, син велике Србије - рекао је, говорећи о Јанку Веселиновићу, владика Лаврентије.  Роман Књига о храсту Јанка Вујиновића је одмах по објављивању привукао велику пажњу и читалаца и књижевне критике. То је јединствен сажетак страдалне судбине српског народа у Првом светском рату, на Преображење Господње 1914, написан препознатљивим вујиновићевским моделом приповедања. Награду, која се састоји од посребреног лика Јанка Веселиновића, плакете, уметничке слике и новчаног износа, уручио је Јанку Вујиновићу председник општине Богатић  Ненад Бесеровац. У настојању да међу српским романописцима пробуди што веће интересовање за историјске теме и мотиве, Удружење књижевника Србије установило је, поводом обележавања стодесете годишњице од смрти једног од најзначајнијих српских писаца Јанка Веселиновића, награду за историјски роман године, која носи Јанково име.
04.Новембар 2015.
Пруга спаја престонице
Пруга спаја престонице
Реконструкција пруге између Београда и Сарајева један је од пројеката који повезује земље западног Балкана и за који и Србија и БиХ сматрају да га треба реализовати што пре. Ова саобраћајница је део мреже јавних железничких пруга БиХ, на деоници од Зворника преко Тузле до Добоја, дужине око 100 километара, као и део мреже јавних железничких пруга Републике Србије на деоници Рума-Шабац-Лозница-Брасина-граница БиХ, дужине 108 км. Данас на овој прузи возови саобраћају брзинама од 20 до 60 километара на час, а предвиђено је да би се после обнове, брзина удвостручила. У Министарству грађевине и саобраћаја напомињу да се модернизација пруге од Руме преко Шапца до границе са Босном, разматра у две варијанте у зависности да ли ће бити обновљена за дизел или прилагођена за електро вучу. - У оба случаја неопходно је урадити комплетну пројектну документацију. Процењене инвестиционе вредности су 32 милиона евра за дизел, односно 120 милиона евра за електровучу на прузи - објашњавају у Министарству. - У првој варијанти била би неопходна реконструкција делова пруге на којима још нису уграђене шине С-49, за брзине до 120 километара на сат. То су деонице Петловача - Лешница, станица Лозница, пруга Лозница - Горња Ковиљача, Брасина - Доња Борина и распутница Доња Борина - Мали Зворник. За електровучу је, како наводе у Министарству саобраћаја, неопходна реконструкција пружних и станичних колосека на целој дужини пруге од Руме до границе са БиХ, у дужини од 108 километара. Она би била прилагођена брзинама до 120 километара на сат, и то уградњом нових шина УИЦ-60 на бетонским праговима и у туцанику, изградњом нових електронских сигнално-сигурносних и телекомуникационих уређаја са центрима телекоманде у Лозници и Шапцу. Подразумевала би и изградњу стабилних постројења електричне вуче на целој дужини пруге и реконструкцију путних прелаза.
02.Новембар 2015.
Екипни прваци Београђани
Екипни прваци Београђани
У Текеришу, испод споменика велике битке у Првом светском рату јуче је организован 21. полумаратон под називом „Стазама церских јунака". Окупио је око деведесет, до сада највише, учесника у девет такмичарских дисциплина за атлетичаре и атлетичарке, студенте, припаднике војске и полиције, које су се одвијале на стазама дугим 21 и 10 километара. Милан Митровић из Ужица био је први у полумаратону, док је у категорији код ветерана раздаљину најбрже истрчао Београђанин Драган Николић. Прваци код старијих атлетичара били су Саша Антић из Ваљева и Радован Радуловић, Суботичанин. Двадесетогодишња Јелена Новаковић имала је најбољи резултат код девојака, док је екипни првак овогодишњег Церског маратона Тркачки атлетски клуб „Београд". Церски полумаратон од ове године налази се редовном календару спортски манифестација Атлетског савеза Србије.
30.Октобар 2015.
Излог
Излог
Капитална монографија проф. др Ђорђа Јанковића „Предање и историја Цркве Срба у светлу археологије", је прва научна књига која даје археолошки преглед хришћанства  на Западном Балкану и  Помесне цркве Срба од времена апостола до Немањића. Издање је посебно по томе што на основу нове археолошке  грађе изричито приписује неке праисторијске и античке културе  илирско - панонског простора Србима и Словенима.  Археолошки институт Руске академије наука у мају 2014. потврдио je Јанковићеве закључке да су Словени живели у српском Подунављу и пре  Велике сеобе подсећа Зоран Стефановић испред  Међународне  културне мреже под називом „Пројекат Растко" која је на интернету објавила скраћену електронску верзију књиге. Штампана верзија књиге је изашла у посебном  издању  едиције „Велики свечаник" као заједнички подухват „Хришћанске мисли", са партнерима које чине „Хиландарски фонд", Београд, Универзитетски образовани православни богослови  и Задужбина „Николај Велимировић и Јустин Поповић", Ваљево. Уредник књиге је Миодраг Средојевић.
28.Октобар 2015.
У Драгинцу нова трафостаница
Трафостаница
Нова трафо - станица снаге  630 киловолт - ампера  данас је постављена у центру Драгинца, иза Задружног дома. То је један  од два најсавременија погонска капацитета које је обезбедила лозничка Електродистрибуција  укупне вредности 42 милиона динара. - До реализације тог посла долази после вишенедељне серије сусрета  градоначелника Лознице Видоја Петровића и његових сарадника из јавног сектора са саветима месних заједница, када су одсликане највиталније потребе грађана у местима где живе, каже члан Градског већа Јанко Алексић. Он подсећа да је у Драгинцу, уз активну реализацију пројекта моста на Јадру, ово био један од приоритета на који су указали житељи села и то се на делу сада манифестује.  Директор Електродистрибуције Зоран Грујичић каже да се ради о постројењу са најбољим сигурносним инсталација, укопног типа на коју ће бити повезани потрошачи из горњег Јадра где је изнова реконструисано 17 километара нисконапонске електричне  мреже.
21.Октобар 2015.
Пут кроз ромску малу
Пут кроз ромску малу
  У Јадранској Лешници, у Ромској мали данас  је почела изградња пута. Ови радови са  обновом сеоске амбуланте и комунално уређење села  биће финансирани средствима међународних фондова у износу од 58 600 евра. - Реч је о пројектима који  треба да унапреде  квалитет живота мештана  како израдом 270 метара трупа пута тако и санацијом крова здравствене амбуланте, опремањем  стоматолошке ординације, чишћења канала кроз засеок ка мајдану и проширења захвата изношења комуналног отпада, каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Он је са чланом Градског већа Томиславом  Арнаутовићем и свим члановима Савета месне заједнице Јадранска Лешница посетио овај део села за који су средства по препоруци локалне самоуправе обезбеђена преко Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).  Дијана Миладиновић је задовољна што је била један од учесника и покретача  пројекта „Сигурним путем у будућност" који је успешно реализован јер, по њеним речима, „омогућава боље услове живота за 29 домаћинстава  где има  све више деце млађег узраста. Та деца ће корачати бољим стазама него што је моја генерација", рекла је указујући на добру сарадњу са саветом месне заједнице у Јадранској Лешници.
20.Октобар 2015.
Нови мост на Дрини
Нови мост на Дрини

  Изградња моста на Дрини између Љубовије и Братунца почела је данас, а вредност радова је 12 милиона евра. За изградњу моста Србија је обезбедила око 4,5 милиона евра, Босна и Херцеговина за гранични прелаз седам милиона евра, а приступне путеве финансирају Путеви Републике Српске са 400.000 евра. Бетонски мост ће бити дуг 227 метара и широк 13,9 метара, имаће седам распона и осам стубова. Обележавању почетка радова присуствовали су премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, и министри грађевинарства Србије и РС Зорана Михајловић и Неђо Трнинић. Вучић је истакао да ће овај мост бити у функцији за годину дана И  да ће се и даље радити на изградњи саобраћајница и других комуникација између Србије, РС и Босне и Херцеговине. На челу конзорцијума који изводи радове је београдска фирма "Ратко Митровић".

   Пројектом је предвиђен заједнички гранични прелаз, са шест трака за путничка возила, аутобусе и камионе, као и заједнички терминал са четири саобраћајне траке за путнички и аутобуски саобраћај, а две за камионе. Протоколом о изградњи моста на Дрини који су владе Србије и РС потписале 2013. године предвиђено је да Србија финансира и градњу приступних саобраћајница са своје стране.
20.Октобар 2015.
Стратегија социјалне заштите града Лознице
„Иницијатива за социјалну укљученост у Лозници“ је пројекат УГ "Искра-Лозница" у партнерству са градом Лозницом, који има за циљ израду Стратегије социјалне заштите града Лознице за период 2016 - 2020 године. Овим стратешким документом дефинисаће се смернице за развој социјалне политике у складу са националним приоритетима и достизање стандарда Европске уније у наредном петогодишњем периоду. Иницијативу је покренуло УГ „Искра-Лозница’’ и град Лозница, а програм подржава Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије уз финансијску подршку швајцарске Агенције за развој и сарадњу. У оквиру реализације активности испред града Лознице решењем градоначелника именован је Тим за израду Стратегије социјалне заштите града Лознице за период 2016 - 2020. године, кога чине представници свих релевантинх актера на пољу социјалне заштите и представници локалне заједнице.
19.Октобар 2015.
Сећање на децу Кривајице
Сећање на децу  Кривајице

  Код споменика жртвама које су у октобру 1941. године  свирепо убијали немачки фашисти јуче је у прганизацији месне заједнице и основне школе „14. октобар" одржана комеморација, којој су присуствовали мештани из више јадранских села, представмници града Лознице, невладиних организација.

   - Негујући културу сећања овакви скупови треба да допринесу чувању успомене на ратне догађаjе чиме би се ојачалo познавање савремене историје и њених мрачних страна,  првенствено међу младом генерацијом јер тако можемо да помогнемо у спречавању понављања сличних догађаја у будућности, рекао је одборник градске скупштине Миленко Ковачевић. Након црквеног помена који су служили свештеници Цркве јаребичке окупљенима се обратио заменик градоначелника др Радован Дивнић. Он је истакао да је злочин над цивилима  у Кривајици када су свирепо убијана деца, нејач и мајке, тужна  истина да су Немци слична недела учинили на још неким местима током Другог рата, у другим државама, али је тужније што призор из Кривајице, није адекватно осудила светска јавност.    Он је свирепи злочин у Кривајици упоредио са масакром у чешком селу Лидице где је мученичком смрћу страдало 88 малишана, такође од стране немачких фашиста.     И  Кривајица 1941. године , и Лидице у погрому 1942.  су голгота над дечјим животима - страдао је на оба места приближан број малишана јер су нацисти „својом познатом прецизношћу и смислом за организацију" извршили одмазду.  И у Кривајицу, као и Лидице је упала јединица вермахтових паликућа  с кантама бензина и заузела село.  Убице су се „храбриле алкохолом", а село спалили, односно како је  било наређено, сравнили  са земљом. Смисао ове комеморације био је  да укаже на дуг истини јер су на свом прагу, на вековном огњишту уништени млади животи. Био је то највећи злочин
19.Октобар 2015.
Пешачки мост
Пешачки мост
Грнични прелаз на пешачком мосту ''Филип Кљајић'' између Малог Зворника у Србији и Зворника у Босни и Херцеговини убудуће могу користити само становници ова два града. Грађани других општина и градова уз државну границу могу користити гранични прелаз у Каракају, удаљен пет километара од  Зворника ка Бијељини. Ова мера је уследила због појачаних контрола које се предузимају у складу са избегличком кризом у регији и спречавања прекограничног криминала.