Вести
02.Септембар 2015.
Продубљена корита река

   Упоредо са  обновом путне инфраструктуре у сеоским срединама почиње и регулација водотокова другог реда који су у надлежности града Лознице. Међу основним потребама које су овог лета истицала руководства  из више месних заједница су запуштена корита река, која су потенцијална опасност у време неконтролисаних елементарних непогода. У Шурицама, дуж магистралног пута Лозница Ваљево, почело је машинско чишћење Карлаганске реке која спаја висораван Градац и реку Јадар. Јавно предузеће „Град", сходно договору са месном заједницом ангажује механизацију која из реке треба да уколони више стотина кубика талога, камена и муља. Јанко Алексић, члан Градског већа Лознице који је ресорно задужен за активности у месним заједницама каже да су превентивно оперативне мере на водотоковима финансијски  пет пута јефтиније од штете коју може донети поплава. За два дана почиње уређење Лешничке реке где су мештани изнели отпад из  корита и очистили га  од пањева, стабала  и других препрека.

02.Септембар 2015.
Јаки на делима
Пројекат подршке политици за децу и младе у Србији је на форуму у Болоњи представљен као пример добре праксе. Укључио је више од 7000 младих кроз разне активности од 2010. године активностима да се отвара мултифункионалан простор за младе. Пре три године резултирао је отварањем Омладинког центра у сутерену лозничке гимназије "Вук Караџић" И то је данас је једини простор у западној Србији потпуно прилагођен особама са инвалидитетом. Протекле године започет је нови пројекат који је укључивао обуке младих из разнородних области. Град Лозница је успоставио одличну сарадњу са донаторима у Регији Емилија Ромања и Италијанским министарством спољних послова на указаном поверењу и великој подршци. Градска управа Лознице, градоначелник и руководство града све време пружали су подршку за реализацију свих пројеката а нарочито у области активне политике за децу и младе.
01.Септембар 2015.
Санирано клизиште у Јаребицама
Санирано клизиште у Јаребицама
Пут кроз Радивојевиће у месној заједници Јаребице  поново је проходан ка Иверку и Церу. Завршена је тврда и широка путна траса, санација великог клизишта покренутог стотинама кубика букове шуме у прологодишњој, добро запамћеној  мајској поплави. Овај подухват месне заједнице и јавног предузећа „Град" оживотворио је један од закључака из договора Савета месне заједнице са градоначелником Лознице Видојем Петровићем о примарним потребама у овом селу. Мештанин Миодраг Грујић каже да је сада скраћено пешачење деци из горње мале подно Иверка до четвороразредне школе у Јаребицама, а Слободан Станојевић из ЈП „Град" да су солидарни Јаребичани извукли све дрвене  препреке. Баш као што су пре две године, опет сложно, подигли сеоску богомољу посвећену надалеко познатом  игуману Троношком Георгију Бојићу Џиџи.  - Клизиште у „Радивојској мали" било је једно од 2000 регистрованих на територији Лознице где је тријумфовала слога људи и добра одлука руководства месне заједнице. Пред нама је лепа и топла јесен па предстоји више оваквих радова у Цикотама дуж Карлаганске реке и  потока у Шурицама, рекао је Јанко Алексић, члан Градског већа у Лозници.
01.Септембар 2015.
Градско веће
Градско веће
У редовној процедури Градско веће Лознице разматрало је нацрт одлуке о ребалансу буџета града за 2015. годину и проследило га на усвајање Скупштини града. Том акту претходило је усвајање извештаја о шестомесечној реализацији буџета за ову годину. Ребаланс је, према оцени из одељења за финансије потребан због залагања града да се после изградње канализационе мреже из буџета финансирају радови на завршници Дринске улице дуге 1340 метара као и пружања финансијске помоћи домаћинствима због штете у прошлогодишњој  августовској  бујичној поплави.  Уравнотеженост буџета била је нужна ради већих издвајања Градске управе за таксе из поступака при повраћају земљишта по судским одлукама  из педесетих година прошлог века али и обавезе локалне самоуправе за проширење азилишта за псе и рад зоохигијенске службе. Градско веће је усвојило програм обнове објеката дуж водотокова и на путевима. Санирана је саобраћајница дуж реке Трбушнице, кроз Корениту, затим локални пут од моста на Јадру према Доњем Добрићу, Гучевска улица и две црпне станице на потоцима у Бањи Ковиљачи. Разматрани су нацрти одлука планова детаљне регулације производне зоне и спортско рекреативног комплекса у Бањи Ковиљачи, производно - пословне зоне у Лешници и још три стамбено пословна блока у центру Лознице - уз Штиру, око Гимназије и изнад лозничке цркве. Прихватањем иницијативе да се у парку Бреза, дуж булевара Доситеја Обрадовића подигне споменик најмлађем војнику Првог светског рата Трбушчанину Момчилу Гаврићу, град Лозница, у јубиларним годинама од почетка Великог  рата,  одаје поштовање тековинама и вредностима слободе. Очекује се да ће на овом пројекту добити и сагласност из владиног Министарства културе
29.Август 2015.
Европарламентарци у Лозници
Европарламентарци у Лозници
Градоначелник Лознице Видоје Петровић данас је организовао пријем за господина Франца Боговића, посланика европског Парламента из Словеније. До сусрета долази у тренутку када  Србија на европском  путу очекује снажну подршку, како у трансферу искуства од својих суседа тако и преко фондова за развијање прекограничне сарадње. - Нова европска пракса нас је уверила у исправност опредељења да све значајније пројекте  реализујемо преко Регионалне развојне агенције, градова и општина који су њени оснивачи, истакао је градоначелник Лознице Видоје Петровић. - У Лозницу долазимо непосредно после сусрета у Влади Србије са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, каже господин Франц  Боговић, наглашавајући да је као посланик ЕП  раније сазнао да је Лозница град са позитивним искуствима, и да су већ сада видљиви пројекти унапређивања сарадње у воћарству и финансијске подршке за мала и средња предузећа.
27.Август 2015.
Улица Бакал Милосава
Зоран Томић, координатор пројекта
У идућој седмици почињу радови на асфалтирању два километра једне од најдужих прилазних саобраћајница Лозници - улице Бакал Милосава. То је после усаглашених процедура око избора извођача радова и најповољније кредитне банке озваничено потписивањем уговора између Градске управе у Лозници и ваљевског предузећа „Компресор", саопштио је координатор пројекта, дипломирани економиста Зоран Томић. Између исталог овде је реч о изградњи модерне улице која има нов колектор отпадних вода и најкраћа је веза Лознице са знаменитим местом Тршићем. Цена новог асфалтног застора са новим бехатон пешачким стазама, рампама, подзидама, кишном канализацијом и лед расветом је 65 милиона динара што је за 20 процената мање од процењене јавне набавке. То значи да ће град овим кредитом бити мање задужен, истакао је Томић. Пренео је захвалност грађанима на стрпљењу јер су, сходно закону, морала да се обаве два поступка јавних набавки. Радови би требало да се заврше за 75 дана.
26.Август 2015.
Велики посао у Драгинцу
Велики посао у Драгинцу
У духу нових закључака који су донети у серији сусрета градоначелника Видоја Петровића са руководствима свих месних заједница града Лознице започети су велики послови. У Драгинцу је приоритет било изношење јаловине иза велике прошлогодишње  поплаве  којим је засуто игралиште фудбалског клуба „14. октобар". На позив месне заједнице реаговало је јавно предузеће „Град" чија механизација уклања стотине кубика талога са бившег стадиона  где су наноси били и до једног метра. Члан Градског већа Јанко Алексић је истакао потребу даље регулације корита Јадра наводећи да је ових дана било више контаката са представницима „Србија вода", Института "Јарослав Черни"  из Београда и водопривредног центра „Сава - Дунав"у циљу свеобухватног „ресетовања" система водотокова, насипа и мостова дуж река. Ово је време да се размишља о информацијама које стижу од стручњака из одсека за ерозије и бујице пољопривредног и шумарског факултета о потреби стварања инфрасруктуре која може да одговори на падавине које више неће бити 300,  него 500 литара воде по квадрату. - У том смислу очекујемо добро решење и за део корита Јадра од Козјака ка Драгинцу, рекао је Алексић.
26.Август 2015.
Караџић у Плоцку
Караџић у Плоцку
Културно уметничко друштво „Караџић", фолклорни ансамбл, група певача и оркестар, у свој летопис уписали су још једну турнеју у Пољској где су представљали Лозницу и Србију. На седмодневном фестивалу „Висла фолк фест" у Плоцку успешно су наступаали у друштву професионалаца из Ирске, Грузије, Монголије, Украјине и Шри Ланке. На изузетно добро посећеном гала концерту пред 3000 људи „Караџићевце" су као гости упознали и представници наше амбасаде у Варшави.
25.Август 2015.
Концерт ЈУ групе
Концерт ЈУ групе - најава
Београдска „ЈУ група" у петак, 28. августа, на Велику Госпојину, гостоваће у Бањи Ковиљачи. До концерта овог рок састава долази у организацији предузећа „Пејак хандел д.о.о." у тренутку када запослени славе осми рођендан компаније која омогућава смештај за најмање двеста посетилаца популарног лечилишта. Према речима власника предузећа Бранка Пејака, процена је да ће тог дана најмање пет хиљада посетилаца бање, затим из Лознице и са леве обале Дрине доћи на  концерт састава који је за собом оставио хитове „Од злата јабука", „Опасно те волим", „Црни лептир" и друге антологијске мелодије. Град Лозница и Савет месне заједнице Бања Ковиљача са задовољством деле организационо партнерство, рекао је Дејан Сталовић, члан Градског већа „јер се ЈУ група природно уклапа у леп низ промотивних догађаја у јеку туристичке сезоне у Бањи Ковиљачи". „Ју група" је у Лозници гостовала 1981. године, када је концерт организовала Омладинска радна акција „Подриње Колубара" на платоу основне школе „Јован Цвијић". Зато се за овај поклон „Пејак хандела" ове седмице у Бањи Ковиљачи каже „да кућа части".
25.Август 2015.
Нова школска година
Нова школска година
Град Лозница је током лета инвестирао 17 милиона динара за радове на обнови и реконструкцији школских објеката. То је и изјави за медије истакао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, назначивши да су се у време велике летње паузе одвијали послови кречења просторија, уређења мокрих чворова и санације крова четвороразредне школе у селу Брадић. Отклоњене су и друге мањкавости  и оштећења, а трајни императив града је да се стимулативним мерама унапређује ученички стандард. Тако ће за награде и стипендије младим талентима и студентима град до краја ове године издвојити 14 милиона динара, рекао је Ђокић.
24.Август 2015.
Бајкери против дроге
Бајкери против дроге
На 12. међународном мото-скупу „Моточашће 2015" у Бањи Ковиљачи окупили су се мотоциклисти  из свих крајева Србије, БиХ, Немачке и Аустрије. Уз богат музички програм, бајкерске игре и симулацију борбе витезова, мотоциклисти су продефиловали и до Лознице, где их је сачекало бесплатно освежење и музика рок групе „Кросрод". Организатори из мотоклуба „Блек драгонс" су презадовољни одзивом учесника мада  им ни овај пут временске прилике  нису ишле на руку.  Са овог скупа послали су поруку да подржавају сваки вид борбе против наркоманије, што је било исписано  на платну дугом десет метара, потврдио је један од организатора Чедомир Милутиновић.
24.Август 2015.
Бунар против суше
Бунар  против суше
У ближем центру Бање Ковиљаче, преко пута парка, започели су хидрогеолошки радови на ископу  бунара чиме се реализује прва фаза ове инвестиције Дирекције за развој и планирање на потреби бољег водоснабдевања у сушном периоду. Предрачунска вредност била је 3400.000 динара, саопштио је директор предузећа Момир Матић. Посао израде елабората и потребне снаге пумпи, који је поверен фирми из Лештана,  треба да се оконча за 35 дана.  Добијањем сагласности за реалзацију овог пројекта од Министарства за водопривреду и коначним привођењем радова крају у наредном периоду би се остварила 150 одсто  мања потрошња воде за заливање бањског парка. Увођење аутоматике у систем омогућава заливање 11.000 квадрата зеленила у 28 алеја највећег бањског парка и брзу исплативост инвестиције за два сушна лета, закључују инвеститори.
24.Август 2015.
Нови асфалт у Ковиљачи
Нови асфалт у Ковиљачи
У режији Дирекције за развој и планирање у Бањи Ковиљачи започета је реконструкција улице Војвођанских бригада на деоници дугој 350 метара. Према речима директора Момира Матића, вредност радова је 8400.000 динара а рок за завршницу је 20 радних дана. Овом инвестицијом стварају се услови за раздвајање кишне од фекалне канализације која се при свакој обилнијој падавини изливала и имала штетне ефекте. Модернизација центра Бање Ковиљаче са изградњом нове инфраструктуре у улици Маршала Тита допринела је да се кишна канализација из бочних улица прикључује у главни колектор. Иначе, предузеће „Стобекс" ће, како је саопштио директор Момир Матић,  радити и реконструкцију улице  „28. Славонске бригаде" у Бањи Ковиљачи. То подразумева реконструкцију пута од коцке, израду подзиде испод трим стазе,  обележавање  40 нових паркинг места и обнову уличне расвете.
24.Август 2015.
Из сусрета са грађанима
Из сусрета са грађанима
Радним састанком са саветима пет градских месних заједница завршен је планирани обилазак свих 56 месних заједница на територији Лознице. Скоро два месеца градоначелник Видоје Петровић са тимом који чине заменик градоначелника Радован Дивнић, народна посланица Велинка Тошић и директори јавних предузећа у непосредном дијалогу са члановима савета месних заједница и грађанима отворили  су најшира питања у области сарадње месних заједница са градском управом, јавним предузећима, установама и градским већем. Изнето је заједничко залагање за брже решавање отворених комуналних питања водоснадбевања, проширења канализационе и нисконапонске мреже, али и јачања система одговорности у свакој области. У том смислу, савети месних заједница имаће тесну сарадњу са новоформираном радном групом на челу са замеником градоначелника доктором Радованом Дивнићем, са којом ће заједно дефинисати приоритете будућих активности кроз програме развоја месних заједница. У току разговора дошло се до сазнања да савети месних заједница, а ни сами грађани нису довољно упознати са широком лепезом финансијске подршке коју град пружа директно и посредно месним заједницама. То су улагања у инфраструктуру, спортске клубове, школске и верске објекте, санација клизишта и путева, финансијска подршка „Фонда за развој града", пољопривредницима и предузетницима, помоћ социјално угроженим категоријама грађана, пензионерима, али и подршка младим брачним паровима, новчана помоћ незапосленим породиљама, свим новорођеним Лозничанима, а посебно сваком трећерођеном детету. У том циљу ствара се јединствена база података Градске управе која ће бити доступна јавности.
21.Август 2015.
Пруга
Пруга
Србија ће из сопствених средстава финансирати обнову пруге од Београда до Сарајева, у делу који пролази кроз Србију. На то је ових дана подсетио председник Владе Алекандар Вучић.  Пројекат реконструкције пруге је готов и подразумева обнову трасе од Београда, преко Лознице, Ваљева, Лајковца до Зворника, па од Зворника до Тузле, Добоја и јужно до Сарајева. Пројекат пруге Београд - Сарајево биће представљен на Бечкој конференцији о Западном Балкану 27. августа. "Тај пројекат је веома значајан за цео Западни Балкан, упослићемо нашу грађевинску индустрију, Српску и Босне и Херцеговине", рекао је премијер и додао да ће се у будућности радити и пруга од Бањалуке до Добоја.
20.Август 2015.
Обележена Церска епопеја
Обележена Церска епопеја
Државну церемонију поводом 101. годишњице Церске битке у Текеришу, коју је организовао одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводио је Драган Поповић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике. - Желимо да обележавањем оваквих догађаја, одавањем почасти јунацима, културу сећања код младих пре свега, подигнемо на виши ниво, - рекао је државни секретар. Он је додао да обележавањем оваквих догађаја Србија шаље јасну поруку да своју домовину треба волети, бранити и увек чувати. Председник Скупштине града Лознице Јован Тодоровић је подсетио на славне дане српске војске предвођене генералом Степом Степановичем, наглашавајући да "није било   прошлих ратова и српских стратишта од Јасеновца, Јадовна и Пребиловаца, Србија би данас имала 27 милиона житеља а не само седам, како саопштава званична демографија. - Од нас се и данас тражи оно што не можемо да прихватимо, да будемо држава која се граничи сама са собом. То не можемо и да хоћемо, уз све могуће вештине наше владе која чини добре послове у покушава да све проблеме решава на најбољи могући начин" рекао је поред споменика јунацима Цера председник лозничке Скупштине Јован Тодоровић. .Почаст церским јунацима одали су и представници Шапца, Крупња, као и бројних удружења грађана из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Пригодан програм извели су драмски и музички уметници из Београда, а поводом значајног датума из Првог светског рата час историје организовало је Друштво српских домаћина, које је прошле године, поводом јубилеја, значајним новчаним прилогом омогућило уређење спомен-комплекса.
18.Август 2015.
Други у региону
Портал еУправа
Национални портал Електронска управа је према оценама Уједињених нација ДРУГИ најбољи портал тог типа у региону. Данас има више од 300.000 активних корисника јер пружа 550 различитих услуга.
17.Август 2015.
Помоћ ратарима
Помоћ ратарима
Високотиражни дневник „Блиц" ових дана је објавио информацију да је Фонд та развој града Лознице до 1. децембра расписао конкурсе за рефундацију новца пољопривредницима са територије града. Лозница је за субвенције ратарима из свог буџета издвојила 58,2 милиона динара што је сврстава у ред локалних самоуправа где се из године у годину све боље и организованије планира развој агрокомплекса који је један од три стуба развоја овог краја.
17.Август 2015.
Преображењски помен на Церу
Преображењски помен на Церу
Централна државна церемонија обележавања 101. годишњице Церске битке, једне од највећих победа српске војске у Првом светском рату, биће одржана у среду, 19. августа у спомен-комплексу у селу Текериш код Лознице. Крај спомен-костурнице јунацима са Цера представници Владе Србије, Лознице, Шапца, Крупња и удружења грађана положиће ловорове венце уз одавање државних и војних почасти. Церска битка била је прва победа савезника у Великом рату, а у њој је из редова српске војске страдало 16.000 војника, а из аустроугарске 26.000. Командант Друге армије генерал Степа Степановић унапређен је у војводу због заслуге за ту победу. Споменик у Текеришу подигнут је на месту где су се од 15. до 19. августа 1914. године водиле одлучујуће борбе у бици којој је Станислав Бинички посветио "Марш на Дрину".
14.Август 2015.
Трим стаза
Трим стаза

Првом фазом пројека "Трим парк" у Лозници се данас у парку код железничке станице отварају шире могућности за активан спорт младих. Финансијску подршку од 533.000 динара дало је Министартво омладине и спорта. У другој фази овај спортски комплекс ће бити допуњен справама које би требало да буду набављене до краја септембра. Завршна, трећа фаза "Трим парка" у Лозници захтева изградњу стазе за трчање и тај посао би требало да се оконча до краја идуће године. Реализатори пројекта наглашавају да све справе испуњавају еколошке стандарде, имају потребне атесте и прилагођене су различитим узрастима младих.

14.Август 2015.
Запрашивање комараца
Запрашивање комараца
Сутра је према утврђеном програму нова, летња акција запрашивања ларви комараца на територији града Лознице. Београдско предузеће „Еко Дез" обавиће третман са земље у који ће бити укључено 12 возила. Кренуће  из центра Липничког Шора, запрашујући одрасле ларве комараца од 19 до 22 часа.
14.Август 2015.
Знаковни језик
Курс знаковног језика
Курс знаковног језика у лозничком Омладинском центру за полазнике који имају слуховне тегобе омогућава  да брже науче азбуку, као и речи и изразе који су најчешће у употреби. Према речима координаторке Лауре Старчевић, знаковни језик лицима са оваквим потребама омогућава боље сналажење у комуникацији са институцијама градских управа, здравства, правосуђа, као и у другим специфичним приликама.
12.Август 2015.
Писци на пријему
Писци на пријему
Прва кућа писаца у Тршићу где сваког лета долазе књижевници из иностранства пружа свестранију слику о Србији, њеној култури и традицији. Постала је место сусрета писаца, преводилаца, књижевних критичара и жанровски разнородних стваралаца који су у Вуковом крају и Лозници увек радо виђени гости. Ово је на пријему за писце из Немачке, Словеније, Хрватске, Украјине и Србије, учеснике међународне књижевне колоније Српског књижевног друштва у градској кући Лознице  рекао  помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Писци Вил Фирт, Ала Татаренко, Марија Миџовић, Станка Храстељ и Дамир Ивановић у пратњи својих домаћина из лозничког Центра за културу и председника Управног одбора Српског књижевног друштва Вула Журића ове недеље, како су рекли, бораве у „књижевном рају на земљи". Тршић ће  као кутак њиховог боравка до краја године бити овенчан посебном књигом Роџера Гласа на српском језику а Украјинка Ала Татаренко већ сада ствара контуре свог дела „Вук у постмодерној кожи".
11.Август 2015.
Мост у Драгинцу
Мост у Драгинцу
Годину дана после постављања понтонског моста преко Јадра у Драгинцу, након што је постојећи оштећен у мајским поплавама, јавно предузеће "Путеви Србије" расписало је јавну набавку за реконструкцију.  Јавно отварање понуда обавиће се 20. августа, а одлука ће бити донета за 25 дана. Процењена вредност посла је 50 милиона динара, без ПДВ, а рок за завршетак комплетних радова не може бити краћи од 90 нити дужи од 130 календарских дана, објављено је на сајту "Путева Србије". Обнова моста подразумева три целине, реконструкцију постојећег, уређење обале око њега и уређење реке Раковице која се улива у Јадар. - Радове финансира држава и мост би морао бити готов до краја године. До тада ће житељи Горњег Јадра користити понтонски мост о којем брине Војска Србије.
04.Август 2015.
Превоз, вода, урбанизам
Превоз, вода, урбанизам
Градско веће Лознице данас је, после увида и образложења известилаца дало сагласност на одлуке о расподели добити које су за протеклу годину утврдили надзорни одбори јавних предузећа „Топлана", „Наш дом", „Водовод и канализација" и Дирекције за развој и управљање „Бања Ковиљача". Прихваћена је најповољнија понуда за нови циклус обављања градског и приградског линијског превоза путника, који ће према одлуци стручног тима на територији Лознице убудуће обављати аутосаобраћајно предузеће „Бамбус" из Обреновца. Тако је реализован један од закључака градске скупштине Лознице о најбољим решењима за функционисање превоза по концесионом избору понуда. Градско веће није дало сагласност на одлуку надзорног одбора лозничког Водовода о повећању цене водоснабдевања и одвођења отпадних вода за домаћинства у износу од 7 процената. Поскупљење воде, као неодложна мера треба да буде образложено свим активностима које су предузете да се оствари добит и несметано пословање предузећа, закључено је у расправи по том захтеву.
            На разматрању је била и опсежна информација о изради, примени и процедурама при доношењу урбанистичких планова у протекле три године у Лозници. У том периоду у Одељењу за урбанизам и просторно планирање благовремено су решена 472 грађевинско урбанистичка захтева. Градско веће подржава залагање да се у циљу унапређивања даљег рада у том одељењу омогући кадровско јачање, техничка модернизација и опремање.
04.Август 2015.
Вил Фирт у Тршићу
Кућа писаца у Тршићу
Прва Кућа писаца у Србији у знаменитом месту Тршић и ове године угостиће неколико аутора из земље и иностранства. У Тршић је јуче допутовао и познати  преводилац Вил Фирт Аустралијанац који годинама живи у Берлину и преводи најзначајније ауторе млађе генерације из региона Балкана. Вил Фирт је на енглески језик превео роман Александра Гаталице „Велики рат" па је био номинован и за најпрестижнију награду у свету преводилаштва - награду Оксфордског универзитета. Вил Фирт ће се током свог боравка у Тршићу интензивно укључити у рад школе креативног писања која почиње 8. августа. Гости Куће писаца током августа биће и аутори из Украјине, Словеније, Хрватске и Србије.
30.Јул 2015.
Министар у налазишту јадарита
Министар у налазишту јадарит
Министар рударства и енергетике Александар Антић истиче да је налазиште литијума и бора у "Јадру" код Лознице пројекат светског значаја, који ће значајно утицати на будућност Србије. Он је, приликом обиласка налазишта "Јадар", рекао да је реч о налазишту које може да задовољи 20 одсто светских потреба литијума, који је један о најзначајнијих стратеших сировина будућности од којег ће зависити производња и батерија и нових технологија. Потпредседник аустралијске компаније "Рио Тинто минералс" за Србију Кевор Ћузађијан рекао је да је за ту компанију и њену ћерка-фирму "Рио Сава експлорејшон" веома значајан пројекат у Лозници, чији је циљ производња литијума.  Ћузађијан је министру Антићу и представницима локалне самоуправе показао техничке карактеристике радова, као и метод три-де сеизмичког моделовања, који ће служити за упознавање структурних карактеристика лежишта. Компанија "Рио Тинто" је недалеко од Лознице, у долини реке Јадар, обављајући геолошка истраживања омогућена концесијом, нашла минерал који је добио име јадарит, а садржи литијум и бор, што је 2007. објављено као изузетно светско откриће. Практична примена јадарита је могућа у електроници, медицини, фармацеутској, хемијској, аутомобилској, војној и свемирској индустрији.
30.Јул 2015.
Моба - буктиња слоге
Моба - буктиња слоге
Ни петнаеста „Моба", како је названо дружење деце српског порекла из региона и дијаспоре у манастиру Светог Николаја у Соко граду, није обично окупљање него нови подстицај вредностима које су вековима одржавале и чувале српски народ. Те назнаке изнете су и на данашњем сусрету 150 малишана из Јужне Осетије, Русије, Македоније, Аустрије, Немачке, Косова и Метохије, Црне Горе и Републике Српске са руководством града Лознице. - Србија је ваша кућа а Лозница и њена богата култура и историја, једна од соба те куће у којој се деценију и по дружите, рекао је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Говорећи да Србија треба да остане стожер окупљања људи који живе у расејању он је младима поручио да ће чувањем матерњег језика најлакше бранити Србију од свих  предрасуда. - Незабораван је ово ваш излет у Србију и по дружењу се битно разликује од онога у вашим клубовима одакле долазите, каже заменик градоначелника Лознице Радован Дивнић, „јер овде тиња буктиња слоге и рада". Присећајући се да је кроз ову школу живота прошло близу 3000 младих, свештеник Зоран Ристивојевић шири задовољство што су неки, управо овде, проговорили матерњи српски језик а дванаест парова одавде започело брачни живот. Овогодишња „Моба" у Соко граду се завршава 5. августа.
28.Јул 2015.
Регата спремна за спуст
Регата спремна за спуст
Припреме за 11. регату на Дрини која је на програму  1. августа од Малог Зворника до Бање Ковиљаче су завршене, потврдили су из организационог одбора ове туристричко рекреативне манифестације. На циљном месту, популарној Жићиној плажи то је уосталом наглашавало више саговорника, организатора и покровитеља регате која умешно спаја традицију сплаварења и љубав савременог човека према пловидби, доброј забави и туризму на чистој реци. По речима капетана Регате Дејана Сталовића из Градског већа у Лозници, старт је испод хотела Дрина у Малом Зворнику у 10 часова а град Лозница као главни организатор је омогућио бесплану котизацију свих учесника као, војнички пасуљ за ручак и мајице за учеснике. За безбедносне мере су задужени рониоци, две здравствене екипе, саобраћајна и погранична полиција. Од учесника се очекује придржавање прописаних правила и брижљив однос према екологији реке и приобаља. Четвророчасовна или петочасовна пловидба, у зависности од водостаја, ујединиће караван од 250 до 300 пловила, закључује Бојан Јовановић, заменик начелника општине Зворник у Републици Српској.
23.Јул 2015.
Стигле прве цистерне са водом
Војска послала цистерне са водом
На молбу градоначелника Лознице да Војска Србије помогне у водоснабдевању сеоских подручја стигао је брз одговор из Министарства одбране на челу са министром Гашићем. У Лозницу су рано јутрос стигле две цистерне, тако да ће снабдевање водом бити значајно побољшано. Са укупно четири цистерне, две упућене из Војске Србије и две којима располаже предузеће ,,Наш дом", побољшаће се водоснабдевање не само месних заједница које су покривене водоводном мрежом (Драгинац, Јаребице, Коренита, Филиповићи, Симино брдо, Шурице, Ступница, Цикоте, Велико Село), него и месних заједница које немају градску воду (Рибарице, Горња Бадања, Текериш, Горња Сипуља, Доња Бадања и Кривајица). Предузете мере стабилизоваће ситуацију, а у наредним данима очекују се још две цистерне набављене преко KFW програма, па ће проблеми водоснабдевања бити решени у потпуности. Активно се ради и на одржавању прилаза рекама: Раковици, Милаковици, Церници и Грабари, како би се уз помоћ тракторских цистерни обезбедила вода за стоку и заливање башта, а несташице у време сушних периода унапређене су и уређењм алтернативних извора и бунара. На рационалну потрошњу и солидарност суграђана и даље позивају из лозничког ,,Водовода", а најављају и да ће контрола потрошње воде постати стална мера. Град Лозница упућује велику захвалност Министарству одбране и министру Гашићу јер су одмах одговорили на позив градоначелника и дали велики допринос санирању проблема водоснабдевања.
22.Јул 2015.
Вода приоритет
Вода приоритет
Имајући у виду топло време и високе температуре, захтев ЈП „Водовод и канализација" за рационално коришћење воде за пиће, а након обилазака више од половине месних заједница градоначелник Видоје Петровић је наложио хитно предузимање мера у погледу обезбеђења бољег водоснадбевања на територији града Лознице.
            С обзиром да град располаже са само две цистерне за пијаћу воду, затражена је помоћ Војске Републике Србије из суседних општина. Такође градоначелник је наложио да се предузму мере и активности на уређењу приступа рекама Јадру, Раковици, Милаковици, Грабари и Церници, а са циљем да се омогући мештанима да са тракторским цистернама обезбеде воду за потребе стоке и заливање башта. За реализацију ових активности задужени су чланови Градског већа и директори јавних предузећа.
17.Јул 2015.
Саопштење
Саопштење о азилу за псе

Имајући у виду дезинформације и неистине, које су се појавиле на друштвеним мрежама и које срачунато руше углед Азила за псе луталице, а и самог Града Лознице, Милан Јакшић директор јавног предузећа ,,Наш дом" и Томислав Арнаутовић, члан Градског већа и радне групе за бригу о псима луталицама, овим саопштењем одлучно демантују све нетачне наводе.
            Азил за псе на подручју Града Лознице постоји још од 2009. године и у њега се може сместити 250 паса. Како би унапредио бригу о псима, Град је, у складу са Законом о добробити животиња, 2014. године уложио и додатна средства, од преко 4 милиона динара, за формирање Зоохигијенске службе, која је у надлежности јавног предузећа ,,Наш дом", те за изградњу амбуланте са одговарајућом опремом и возилом. Да брига није стихијска, говори чињеница да је у буџету Града за исхрану и лечење паса прошле године издвојено 10 милиона динара, док је у овогодишњем буџету предвиђено чак 12 милиона динара за исту сврху, а Град је оформио и посебну радну групу за бригу о псима луталицама.
            О псима у азилу брину стручни људи из Зоохигијенске службе, и то доктор ветерине, два ветеринарска техничара и два хигијеничара. Колико је брига детаљна показује и то што се пси хране посебном, одговарајућом храном са потребним процентом протеина. Сем тога, азил је отвореног типа и прима посете сваког дана од 10 до 14 часова. Важно је истаћи и да се строго прати здравствено стање сваког пса и да ти подаци постоје у Књизи евиденције, која је вођена уредно и у складу са свим законским прописима. Азил редовно посећују и све надлежне инспекције, представници удружења и амбасада, који дају своје мишљење, и оно је увек било похвално и позитивно. Потврду добрих резултата дала је данас у званичној посети и Маја Андријашевић из Министарства за пољопривреду, са одсека за добробит животиња.
            Најбољи деманти могу дати и сви грађани вољни да посете азил, а и фотографије паса из азила које су у прилогу. Дезинформације, које су вероватно оркестриране, не доприносе бризи о животињама, већ уносе немир међу све грађане и штете угледу Града Лознице. Због тога ће се поднети кривичне пријаве како би се санкционисали сви који су одговорни за изношење и ширење неистина.

16.Јул 2015.
Цвијићу уз јубилеј
Цвијићу уз јубилеј
Представници Географског института „Јован Цвијић" САНУ из Београда и њихови сарадници из Руске федерације на међународним пројектима Наталија Шпак и Наталија Власова посетиле су Лозницу и Тршић. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је истакао да су приликом садржајних договора прошлог месеца у Градској управи Лознице око овогодишњег програма за манифестацију Дани Јована Цвијића истраживачима Географског института представљени програми и активности које Центар за културу реализује у Тршићу. Географски институт види веома велику могућност да своје активности и истраживања прикаже боравећи у Међународном центру за изучавање језика, књижевности и фолклористике, где ће имати одличне услове за рад и смештај. Посебно из разлога што Географски институт има веома успешну сарадњу са великим бројем институтција у земљи и иностранству. Географски институт је један од организатора Међународне научне конференције која ће у Београду бити организована од 12. до 14. октобра ове године, а један део тих активности биће одржан у Лозници. Сам градоначелник Лознице, Видоје Петровић, ће се обратити на отварању научнe конференције испред града у којем се Цвијић родио и града који учествује у организацији великог јубилеја - 150. годишњице рођења Јована Цвијића великана града Лознице.
14.Јул 2015.
Посете месним заједницама
Посете месним заједницама

Градоначелник Видоје Петровић одлучан је у намери да обиђе сваку месну заједницу и да у непосредном контакту са суграђанима саслуша њихове проблеме, њихова искуства и унапреди сарадњу савета месних заједница са јавним предузећима и стручним службама. До сада је руководство града заједно са директорима јавних предузећа и народним посланицима обишло 21 месну заједницу.
            Јуче је, у уторак, 13. јула, организована посета МЗ Драгинац где се разговарало са саветима МЗ Драгинац, Рибарице, Јаребица, Филиповићи и Симино брдо. Том приликом су разматрани:
   ·  рад савета месних заједница,
   ·  сарадња са јавним предузећима, јавним установам и Градском управом,
   ·  проблематика са којом се савети МЗ суочавају и
   ·  припрема савета за израду програмског буџета.
            Потпуно отворено и искрено разговарало се о клизиштима и ерозији земљишта, проблемима водоснадбевања, реконструкцији путева, штетама насталим од мајских и августовских поплава, социјалним проблемима и свему осталом што мучи суграђане. На нека питања одговоре су дали директори јавних предузећа „Водовод и канализација" и „Град" док ће у циљу новоотворених питања и планова бити организовани посебни састанци са радном групом оформљеном за подршку саветима Месних заједница на припреми годишњег програма рада и његовој реализацији.
            Градоначелник је наговестио да је ово један од начина да провери ко добро ради свој посао, а да ће сваког ко занемарује тешкоће грађана позвати на одговорност. Ипак, истакао је да морамо остати на терену реалног јер љубав према Лозници нису олако дата обећања, идеје без решења, већ су то конкретне активности, свака поправљена деоница и реконструисана улица.
            Градоначелник је истакао да савети месних заједница  и у наредном периоду могу очекивати активну подршку извршних органа града и Скупштине града.

10.Јул 2015.
Два златна дуката
Два златна дуката
Петровдански дани у Јелаву сутра ће засигурно бити највеће летње посело у доњем Јадру и широј територији града Лознице. Ова манифестација негује спој традиционалног и модерног и зато је сваког јула све масовнија јер на њу долазе са свих страна - из Новог Села, Зајаче, Пасковца, Руњана, Грнчаре, Недељица, Липничког Шора, обе Лешнице и Добрића, Страже и Козјака каже Јанко Алексић, члан Градског већа из организационог одбора. Летњи програм уочи великог празника Петровдана почиње у 20 часова испред сеоског дома у Јелаву ритуалним паљењем лила у режији Лешничке црквене општине. Програм ће обиловати и садржајима који су посвећени 100. годишњици обележавања Првог светског  рата. Овој теми посвећена је изложба ликовних радова различитих аутора и драмски програм који  у којем ће наступити глумац лозничког „Караџића" Петар Петровић. Планиран је наступ културно - уметничког друштва „Фрула" из Липничког Шора а  посебне чари уноси надигравање у најдужем колу на хармоници браће Репић за два златна дуката.
08.Јул 2015.
Пољски Харцери у Лозници
Пољски Харцери

Лозницу и град пољске петрохемије Плоцк пре 42 године зближила је универзална идеја братимљења и пријатељства. Настављена је сарадњом културно уметничких друштава и узајамном разменом програма  на Европикнику у Пољској  и Вуковом сабору у Тршићу, истакао је данас у Градској управи Лознице Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника на пријему 42 млада извиђача из Плоцка. Они ће у наредних десет дана боравити на планини Гучево где ће са својим домаћинима - Савезом извиђача Лознице реализоватри богат програм сусрета, учврстити стара и нова пријатељства.
            - Пријатељи се препознају као злато у ватри а ми смо се препознали и у невољи,  у акцијама солидарности, јер су оба града сасвим случајно претрпела велике поплаве: Плоцк, пре 40 година, када је Висла оставила пустош  а Лозничани међу првима притекли у помоћ, и прошле године када су наши пријатељи из Мазовше области прикупили већу количину материјалне  помоћи за Лозницу, рекао је заменик градоначелника Радован Дивнић. Данас, када  смо обострану сарадњу проширили на две невладине организације зближава нас заједничка садашњост и будућност.
            Два града се налазе на путној радаљини од 1400 километара, али су баш због тако чврстог пријатељства сваке године на све мањој удаљености.

08.Јул 2015.
Једанаеста регата
Једанаеста дринска регата
Једанаеста дринска регата у организацији града Лознице биће одржана 1. августа на пловној траси од малозворничког хотела „Ројал Дрина" до Жићине плаже у Бањи Ковиљачи. То је данас потврдио капетан регате  Дејан Сталовић наводећи да се лозничка регата традиционално наставља на љубовијску и бајинобаштанску, које су на програму у наредна два викенда. - Овде се окупи више хиљада учесника са обе обале Дрине, од Братунца, Љубовије, два Зворника, Угљевика, Бијељине и Лознице, а сваке године се појаве и посаде из других земаља. Стаза је дуга 19 километара и представља једну од најбезбеднијих рекреативно - туристичких манифестација у средњем Подрињу, наглашава Дејан Сталовић. Старт регате је у 10 часова а завршница спуста на Жићиној плажи у 14 часова, где се  свим учесницима дели војнички пасуљ за ручак. Омогућена је  бесплатна „котизација" за све посаде регате а уз град Лозницу, покровитељи манифестације су општине Мали  Зворник, Зворник  и месна заједница Бања Ковиљача.
07.Јул 2015.
Камповали гитаристи
Камп гитаре на Гучеву
На Гучеву је и овог лета одржан традиционални камп  рок гитаре. Двадесет полазника из Србије и иностранства, окупили су се 11. пут како би, уз дружење, усавршавали своје музичко знање. Полазници су различитог узраста и са различитих страна. Неки од њих овде науче и прве акорде. Уз музику и песму, почињу и завршавају радни дан. Ко у камп једном дође, рекли су за РТС, увек се радо враћа. Камп рок гитаре, кажу организатори, прилика је да се споји лепо и корисно. Да седам дана летњег распуста на Гучеву проведу што креативније, помогла је Канцеларија за младе из Лознице. Летњи камп је наставак школе рок гитаре која се одржава у лозничком Центру за културу. До сада је кроз њега прошло више од хиљаду полазника.
07.Јул 2015.
Нове изложбе
Изложба - Снови од платана
Изложба "Снови од платана" отворена у галерији Мина Караџић у Вуковом дому културе јединствена је у Србији. Марија Пантелић из Лознице бави се специфичном врстом сликарства. Лишће различитих величина, маркер, четкица и акрилна темпера прибор су потребан да би настала свака нова њена слика. Листови се скупљају у јесен, а затим суше у тесарској преси, након чега су спремни за обликовање. Мотиви који се најчешће могу срести на њеним сликама су мотиви догађаја, ситуација, онако како их она види, каже Марија. Прва слика на листу, настала је пре две године. Идеја, смиреност и прецизност, каже Марија, основни су услови за сликање овом техником. Џез музика, увек јој је инспирација. Марија је по занимању медицинска сестра, а из хобија самоука уметница. "Требало ми је доста времена да усавршим технику, да нађем одговарајуће боје које неће овај лист оштетити, већ му дати оно што треба да добије, а то је да се појаве обриси мог света", каже Марија која је по овоме што ствара оригинална сликарка. Да би слика на листу остала постојана и неуништива, Марија користи посебну технику, за коју каже да је њена лична рецептура.
02.Јул 2015.
Повезивање радног стажа
Повезивање радног стажа

Министар привреде Србије Жељко Сертић изјавио је данас да ће свим радницима који одлазе у пензију, а чија су предузећа у процесу приватизације или ће тек отићи у стечај, држава платити повезивање радног стажа и да је за ту намену у буџету обезбеђно око четири милијарде динАра. "Паре већ постоје у буџету, неће бити додатних издвајања, а према нашим проценама у питању је око 7.000 радника", рекао је Сертић за телевизију "Пинк". Он је рекао да већини радника није уплаћено по годину или две доприноса за пензију и да ће влада сада омогућити тим радницима да остваре своја права тако што ће им повезати радни стаж.

30.Јун 2015.
Штаб о водоснабдевању
Штаб о водоснабдевању

Градски штаб за ванредне ситуације којим је председавао градоначелник Видоје Петровић данас је  разматрао  спремност града Лознице да омогући континуирано водоснабдевање  у летњем периоду. Јавно предузеће „Водовод и канализација" обезбедиће уредно водоснабдевање домаћинствима која су прикључена на мрежу овог дистрибутера. Уколико због суше и високих температура дође до опадања притиска у систему водоснабдевања према дефинисаним приоритетима биће ангажоване две цистерне са водом из предузећа „Наш дом" а од 15. јула и  две нове цистерне предузећа „Водовод". Ово јавно предузеће ће бесплатно обављати анализу исправности пијаће воде. Из Градске управе у Лозници упућен је позив да се представници месних заједница додатно ангажују на уређењу изворишта и јавних чесми. Њима ће пружити подршку и јавна предузећа града Лознице. У условима екстремно високих летњих температура Дом здравља и Општа болница биће спремни да обављају све медицинске услуге. Сходно искуствима из претходних а нарочито из прошле године, у време велике поплаве, закључено је да се упути препорука градским извршним органима, градском већу и скупштини, да покрену иницијативу у државном министарству здравља да се поново, као организациони део лозничког здравства успостави рад Хигијенско епидемиолошке службе.

30.Јун 2015.
Из посете Ковиљачи
Из посете Ковиљачи
Градоначелник Видоје Петровић са сарадницима јуче је посетио месне заједнице  Горња Ковиљача и Бања Ковиљача где се упознао са радом оба савета. Било је речи о трошењу средстава која добијају из градског буџета и активностима које предузимају у циљу подизања квалитета живота грађана. На нека питања одговоре су дали директори јавних предузећа  Електродистирбуција, „Топлана" и „Град" док ће  у циљу новоотворених питања и планова бити организовани посебни састанци са руководством града. Градоначелник је похвалио рад оба бањска савета и пренео очекивање да ће извршни органи града - Градско веће, Скупштина и он лично у наредном периоду наставити активну  подршку раду Савета у месним заједницама Ковиљача и Горња Ковиљача.
29.Јун 2015.
Безбедно корито Јадра
Безбедно корито Јадра
У завршници су активности на санацији 30 оштећења дуж десет хиљада метара корита Јадра, од Козјака до Јелава. Да би се умањиле последице штете од прошлогодишње поплаве, по речима Радована Дивнића, заменика градоначелника, благовремено и плански је реализована донација владе Јапана од седамдесет два милиона динара која је намењена Лозници, Осечини и Крупњу. У потпуности су саниране пукотине дуж насипа реке у Доњем и Горњем Добрићу, Лешници, Стражи и Јелаву. Према речима Јанка Алексића из Градског већа Лознице предстоје радови на још 200 метара речног тока Јадра, од старог ушћа из Страже и Доњег Добрића у регулисани део корита.
26.Јун 2015.
Завршена бујична брана
Завршена бујична брана
На делу корита Штире у Воћњаку данас је предајом на употребу озваничена завршница изградње бујичне преграде. То је део ширег програма Уједињених нација  за развој којим се подржавају напори Владе Србије и града Лознице да се после прве фазе опоравка од прошлогодишње поплаве „унапреди дугорочна отпорност локаних заједница на заштити од будућих поплава", рекла је Ирена Војачкова Солорано координаторка пројекта Уједињених нација за развој. - Само за обнову оштећених и срушених стамбених објеката у Лозници је издвојено преко два милиона евра а шта би тек било да је толики новац био превентивно дат у овај град, каже директор Канцеларије за обнову и помоћ Марко Благојевић.Он је истакао да је само ове године Србија на прагу инвестирања 70 милиона евра за заштиту од поплава и управљања ризицима од елементарних непогода. Свечаној примопредаји бране на Штири присуствовао је државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак а из локалне самоуправе заменик градоначелника Радован Дивнић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.
24.Јун 2015.
Пријем за Немању
Немања Максимовић
Прелепом дочеку  младог фудбалера Немање Максимовића у родну Бању Ковиљачу са Мундијала на Новом Зеланду  где је омладинска репрезентација постала првак света претходио је пријем код градоначелника Лознице Видоја Петровића:  -  Лозница се поноси Немањиним успехом и то је инспирација свима који се баве спортом јер подразумева упорност, рад и посвећеност. За ову радост коју су нам приредили Немања и клупски другови из репрезентације Србије најмање је рећи хвала, изјавио је градоначелник Петровић уручивши пригодан поклон државном репрезентативцу који је постигао победоносни  гол у финалу. Примајући од Немање поклон, државни дрес са бројем 8, градоначелник је подсетио да је овај фудбалер прошле године добио високо признање, градску плакету, што је потврда да је благовремено  стигла на праву адресу. После краћег задржавања и одмора у завичају Немања се враћа у свој фудбалски клуб у Казахстану.
23.Јун 2015.
Испоручени пластеници
Испоручени пластеници
На подручју Лознице испоручено је и монтирано 58 пластеника за пољопривреднике који су претрпели штету у прошлогодишњим поплавама. Помоћ је обезбеђена у оквиру програма ЕУ који спроводи организација за пољопривреду и храну Уједињених нација ФАО. Пластеници су додељени корисницима који су у пријавама штете навели да би им добро дошла таква помоћ. Њих 32 добило је велике пластенике димензије осам пута 20 метара, а 26 мање пластенике пет пута 20 метара. Помоћ ЕУ стигла је и за сточаре где је подељено девет јуница газдинствима која су исказала потребу за таквим видом помоћи.
23.Јун 2015.
Театар са Италијанима
Театар са Италијанима
Лознички основци и средњношколци у недељу су у Цвијићевој улици, испред Галерије „Мића Поповић", одиграли уличну представу коју је режирао Алберто Гриљи. Они су учествовали у седмодневној радионици италијанске позоришне групе "Театро дуе мунди" и заједно са глумцима из Италије показали да могу да се изразе кроз покрет, што казује и назив представе „Покретом за Лозницу", пише "Блиц". Гостовање италијанске позоришне групе у Лозници плод је добре сарадње коју град има са регијом Емилија-Ромања и са Амбасадом Италије у Београду, а трупа "Театро дуе мунди" већ годинама остварује сличне пројекте са намером да код деце и младих кроз игру и позориште развија дух сарадње и способност комуникације са другима. Улична представа шаље поруку да треба помагати другима и преноси поруку мира, љубави и толеранције.
23.Јун 2015.
Награђени ђаци
Награђени ђаци
Лозница на делу даје импулс тежњама да њена младост  постане перспективна популација која свој град треба да уведе у друштво најбољих и најорганизованијих локалних самоуправа. За одличне резултате  на школским и републичким такмичењима град је ове године наградио 82 ученика основних и средњих школа са укупно  704.000 динара. Према подацима Одељења за финансије и друштвене делатности појединачни новчани износи за ђака генерације у свакој од 18 школа био је осам хиљада динара, за ученике са  првом наградом на републичком такмичењу седам хиљада динара, другом - шест и трећом пет хиљада динара. Било је и ђака који су у збиру престижних награда за истрајност у учењу, уз књиге и сезонске карте за градско купалиште у белом коверту  добили и по 25 хиљада динара. Награђенима су честитали заменик и помоћник градоначелника Радован Дивнић и Љубинко Ђокић.
23.Јун 2015.
Заменик градоначелника
Доктор Дивнић - нови заменик градоначелника
Доктор Радован Дивнић нови је заменик градоначелника Лознице. Одлука је донета на редовном заседању градске Скупштине. На нову дужност Дивнић (СНС) је изабран на предлог градоначелника Лознице Видоја Петровића пошто је досадашња заменица градоначелника Ранка Живановић Марковић поднела неопозиву оставк.
22.Јун 2015.
Градоначелник шампионима
Честитка градоначелника младим фудбалерима
Градоначелник Лознице  Видоје Петровић честитао је велики успех младој репрезентацији Србије која је постала првак света. „Изузетна је част да када честитате највећи успех државној селекцији имате сазнање да је  један млади Лозничанин, Немања Максимовић, допринео шампионској титули. Тимски рад, велика посвећеност и добро сналажење у продужецима после европске, допринели су и светској круни. Честитам свим фудбалерима Србије, стручном  штабу и још једанпут фудбалеру који је донео победу", назнаке су из телеграма градоначелника Лознице упућеног државној репрезентацији Србији и родитељима Немање Максимовића који живе у Бањи Ковиљачи.
22.Јун 2015.
Продужен рок за клубове
Обавештење
Рок за достављање годишњих програма рада спортских удружења за 2016. годину продужен је до суботе 27. јуна. То обавештење Градска управа Лознице проследила је данас из Одељења за финансије и друштвене делатности. За питања и појединости око процедуре пријављивања програма рада спортских удружења у 2016. години  заинтересовани се могу обратити у Одсек за друштвене делатности и омладину или телефоном 015 - 879 281.
18.Јун 2015.
Амбасадор Италије у Лозници
Амбасадор Италије у Лозници
Поводом Дана града Лозницу је у уторак посетио и амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо који се састао са градоначелником Видојем Петровићем у градској управи. Разговарало се о досадашњој сарадњи и изнет заједнички став да се она у наредном периоду још више унапреди. Петровић је подсетио да Лозницу много тога везује за Италију, да највећа фабрика у нашем граду Голден лејди долази из те земље као и  један од "наших братских градова" Казалмађоре. - У претходним годинама смо остварили добру сарадњу на многим пољима. Млади Лознице имају један од најлепших Омладинских центара у Србији захваљујући између осталог великој подршци италијанске владе и покрајине Емилијо Ромања. Наши пријатељи, његова екселенција и сарадници, доносе добре вести за  наставак ове сарадње. Реч је о финансијској подршци на санацији и чишћењу речног корита Штире које ће се  реализовати преко Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима, али помоћ долази од италијанске владе са донаторске конференције у Бриселу, истакао је градоначелник у тексту који су објавиле „Лозничке новости". Амбасадор Манцо је говорио и о  будућој подршци младим предузетницима. Како је речено, они ће у наредном периоду преко неке од девет комерцијалних банака моћи да користе повољне кредитне линије пошто је италијанска влада обезбедила 30 милиона евра. - Причали смо о младим будућим предузетницима Лознице за које италијанска влада нуди кредит који може да им помогне у њиховом развијању и бољој будућности. Тај пројекат може омогућити младим предузетницима Лознице набавку опреме из Италије, нуди им  да за њу добију повољан кредит јер је ефективна каматна стопа 4,35 одсто. Причали смо и о наредним корацима које ће италијанска влада предузети у Лозници, а то је чишћење  Штире да се предупреде будуће поплаве. Када се у Италији честита рођендан каже се "још сто година", а ја бих пожелео још стотину оваквих пројеката - рекао је добро расположени амбасадор који је после градске управе посетио и Омладински центар чије отварање је пре неколико година помогла земља из које долази.
18.Јун 2015.
Прволигаш Лозница у купу
ФК Лозница у купу Србије
Победом над екипом Пазар јуниорс 2011 са 6:1, фудбалери Лознице освојили су Куп на територији региона Западна Србија и тако се пласирали у шеснаестину финала Купа Србије Једини гол за госте из Новог Пазара је први гол који је Лозница примила као домаћин после 19 месеци. Голове за домаћи тим постигли су Томислав Требовац (3), који је и играч утакмице, Иван Дишић (1) и Филип Обадовић (2 гола). Освајањем шампионске титуле у Српској лиги Запад Лозница је изборила пласман у Прву лигу Србије.
17.Јун 2015.
Меморандум
Меморандум са Географским институтом САНУ

Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић" на посвећен начин прилазе организовању манифестација у част 150. годишњице од рођења Јована Цвијића, једног од пет најзманенитијих српских научника. Успостављена је веома добра сарадња са Географским институтом Српске академије наука и уметности, што је више пута истицано на радном састанку у сусрет организовању научног скупа посвећеног делу овог великана. Према речима директора Географског института доктора Милана Радовановића у октобру ће, у београдском Народном позоришту бити организована Свечана академија посвећена великом географу на којој ће запажено бити промовисана Лозница.
            Предложено је да један дан током одржавања научног скупа учесници посвете доласку у  Цвијићеву родну Лозницу, посете Тршић који би ускоро требало да постане стециште научника различитих усмерења. У Лозници се иначе сваког октобра у режији Центра за културу и Цвијићеве школе организује културна манифестација „Дани Јована Цвијића" која има жив образовни и научни формат. Током јула очекује се потписивање протокола о сарадњи између Географског института и Града Лознице на плану реализације свих активности у част великог Цвијићевог дела у који ће бити укључена Влада Србије и министарства за културу и науку.

16.Јун 2015.
Нова биста
Нова биста - Павле Јуришић Штурм
Нова бронзана биста генерала Павла Јуришића Штурма биће постављена 16. јуна, у подне, на Дан града Лознице на постамент у парку код Музичке школе. Тако ће, после скоро четири и по године, бити враћена на место с кога је у фебруару 2011. украдено дело вајарке Дринке Радовановић. Нова биста идентична је старој пошто је изливена из оригиналног гипсаног одливка. Биста Павла Јуришића Штурма, човека који је у шест ратова носио униформу српског официра, легенде славне Дринске дивизије, постављена је почетком деведесетих година прошлог века. Постамент је после крађе био празан све до августа прошле године када је лозничко Удружење ратних добровољаца 1912.-1918. и њихових потомака "Подриње" поводом стогодишњице Великог рата поставило таблу са сликом Штурма. Она ће сада бити уклоњена и коначно замењена бистом великог војсковође.
10.Јун 2015.
Запрашивање комараца
Запрашивање комараца
Данас и у петак на територији града Лознице биће организоване прве овогодишње акције сузбијања ларви комараца. Запрашивање са земље (ларвицидни  третман) данас од 11 часова почиње дуж водотокова и тзв. водних депресија у Бањи Ковиљачи. Адултицидни третман заказан јеу петак, 12. јуна из центра месне заједнице Липнички Шор. Одвијаће се са десет теренских возила у интервалу од 19 до 22 часа.
08.Јун 2015.
Орден градоначелнику Лознице
Орден градоначелнику Лознице
Орден краља Милутина, највише признање Синода Српске православне цркве по указу патријарха Иринеја јуче је градоначелнику Лознице Видоју Петровићу уручио епископ шабачки Лаврентије. - Осећај за духовност, црквено градитељство, везаност и посвећеност својој вери и роду, отаџбини, граду и крају учинили су градоначелника Лознице личношћу достојном највећег поштовања а ја га знам дуго као поштеног и честитог човека, рекао је епископ Лаврентије. Он је истакао да је Лозница „не само историјски значајан културни центар него је последњих година доживела духовни процват па захваљујући свим житељима то чинимо преко овог признања које смо доделили градоначелнику Петровићу. Уверени смо да ће уследити низ нових добрих дела које ћемо оставити у наследство покољењима, закључује епископ. Свечаном чину претходила је архијерејска литургија посвећена светом Јовану Крститељу коју је у саслужењу са јерејима црквене општине у Лозници  служио епископ Лаврентије.
05.Јун 2015.
Осам деценија у Церници
Храм свете Тројице - Доња Бадања
Пригодним програмом у Доњој Бадањи је обележена осма деценија постојања православног храма посвећеног Светој Тројици. Архијерејску литургију у присуству представника града Лознице и великог броја Јадрана и Поцераца служио је епископ Лаврентије који је најзаслужнијим за свесрдну помоћ уручио грамате, највише епархијско признање. Током минуле деценије црква и порта у овом месту су комплетно обновљене прилозима мештана и финансијском подршком града Лознице.
05.Јун 2015.
Вртићи без граница
Вртићи без граница
Предшколска установа "Бамби" је пре четири године започела пројекат "Вртићи без граница" и од тада је уз град Лозницу који је потписник Меморандума о разумевању са УНИЦЕФ-ом на путу ка заједничком циљу проширивања могућности за што веће укључивање деце у систем предшколског васпитања и образовања, указао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице на свечаности отварања адаптираних просторија обданишта у Козјаку. Реч је о простору намењеном за смештај још 40 деце добијеном на на коришћење од основне школе  "Свети Сава" из Липничког Шора у склопу издвојеног одељења. Град је, како је подсетио Ђокић раширио мрежу вртића у рурарним деловима. Адаптиран је објекат за 48 малишана у Лешници уз учешће УНИЦЕФ-а на уређењу и опремању спољашњег и унутрашњег простора. Предшколска установа „Бамби" је пре две године добила просторије за малишане од Дома здравља и лекарске амбуланте у Јадранској Лешници, који је отворен уз финансијску подршку УНИЦЕФ-а, градске управе, месне заједнице  и родитеља. Омогућен је боравак за 38 предшколаца у две групе, каже директорка Ковиљка Радић. По њеним речима око 120 деце добило је  прилику да расте и да се развија у друштву својих вршњака, али се и даље разматрају могућности за што активније укључивање локалне заједнице и родитеља у креирању  услова за раст и развој деце у узрасту од три до пет и по година.
04.Јун 2015.
Прекогранична сарадња
Прекогранична сарадња
Градско одељење за локални економски развој у сарадњи са комуналним службама и јавним сектором отворило је ново поглавље међудржавне сарадње Србије и Босне и Херцеговине. На припреми пројекта „Дрина - наша зелена река" протокол о сарадњи потписали су јавно комунално предузеће „Наш  дом" из Лознице,  „Регионална депонија" из Зворника" и „Дрина" из Малог Зворника. Пројекат ће се појавити на конкурсу за новчану помоћ из тзв. ИПА фондова прекограничне сарадње.
04.Јун 2015.
Донација за ватрогасце
Ватрогасна кола - донација

Лозница је уз Београд и Ниш, један од пет регионалних центара где је уручен вредан поклон који је Србији донирала Руска Федерација. Реч је о новом ватрогасно нападном возилу са комплетном опремом за најзахтевније интервенције ватрогасно спасилачке јединице која је потребна у области сектора за ванредне ситуације и ватрогасне службе.
            - Поклон за Лозницу је вредан око пола милиона евра, то је о последња реч технике и ми смо зато веома захвални нашим пријатељима јер су лозничким ватрогасцима омогућили и одлазак на обуку, изјавио је градоначелник Лознице Видоје Петровић присуствујући презентацији у Станици ватрогасно спасилачке јединице на Лагатору.

27.Мај 2015.
Апел младима у саобраћају
Апел младима у саобраћају

Ради превенције и веће безбедности младих у саобраћају током лета када више путују или славе матуре у духу препоруке потрпредседнице Владе Србије др Зоране Михајловић, у Лозници се та кампања одвија у широкој лепези активности са школским директорима, саобраћајном полицијом, медијима. Циљна група, ђаци завршних разреда имали су више предавања о потреби безбедног понашања и прописаних норми у саобраћају, што се нарочито односи на брзу вожњу и конзумирање алкохола. Градски савет за безбедност саобраћаја промотивно - превентивним мерама се оглашава преко локалних телевизијских станица и  посебно активног „фејс бук" профила. У припреми за штампу су тзв."флајери" са порукама младим учесницима у саобаћају како би се заобишле трагичне вести са  путева и улица. „Сви треба да остану неповређени и живи и да безбедно и паметно учествују у саобраћају", препорука је потпредседнице владе Зоране Михајловић, актуелне министарке за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру.

22.Мај 2015.
Позивни центар

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД) и уз подршку USAID-а организује рад позивног центра којим би се унапредило спровођење Закона о планирању и изградњи. Позивни центар би требало да пружи релевантне информације свим заинтересованима, у циљу бољег разумевања и правилне примене одредаба Закона о планирању и изградњи. Бројеви телефона позивног центра су: 011/40-43-190, 011/40-43-191 и 011/40-43-192. У оквиру пројекта позивног центра, постављена је и интернет страница www.gradjevinskedozvole.rs на којој се могу пронаћи одговори на најчешће постављена питања у вези са одредбама Закона о планирању и изградњи, као и пречишћен текст Закона, подзаконски акти и други документи релевантни за област грађевинарства. Министарство се нада да ће почетак рада позивног центра и постављање посебне интернет странице омогућити грађанима да на лак и брз начин дођу до свих информација које се тичу примене Закона о планирању и изградњи.

26.Мај 2015.
Пролећни сајам запошљавања
Sajam zaposljavanja
        Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Loznici, u cilju smanjenja nezaposlenosti, koja je zajednički problem na području Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika organizovala je prolećni Sajam zapošljavanja u Loznici. Učestvovalo je 28 poslodavaca koji imaju potrebu za zapošljavanjem oko 170 radnika različitih profila. Bila je to jedinstvena prilika da se na jednom mestu u cilju  zajedničke saradnje približe državne i lokalne institucije, ali i privatni i civilni sector. U sklopu manifestacije Nacionalna služba za zapošljavanje, Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Loznica i Regionalna razvojna agencija „Podrinje, Podgorina i Rađevina" održali su prezentacije o svojim uslugama. U cilju pružanja podrške razvoju privatnog sektora, Regionalna privredna komora Valjevo, u saradnji sa Fondom za razvoj Srbije, imala je prezentaciju na temu „Program Fonda za razvoj Republike Srbije o mogućnostima kreditiranja privrede". Učešćem na sajmu, koje su uzeli  i lokalni partneri i institucije kao što su Kancelarija za mlade, Udruženje građana „Flora", Turistička organizacija grada, Udruženje osoba sa invaliditetom „Lagator" i Centar za kulturu „Vuk Karadžić" ovogodišnja berza zapošljavanja u Loznici  dobila je kvalitativno viši stepen posvećenosti organizatora problematici nezaposlenosti u Podrinju.
22.Мај 2015.
Спасовдан у Лозници
Spasovdan - litija
Литија, коју су предводили овдашњи свештеници, после дуже паузе, свечано је јуче на Спасовдан прошла од старе цркве у Лозници до нове, посвећене Вазнесењу Господњем на Лагатору. Ту је било више стотина Лозничана, старих и младих, као и на светковању Спасовдана, славе коју прославља део овдашњих села.
22.Мај 2015.
Нова посета министра
Министар Илић у посети Лозници
За изградњу моста на реци Јадар у Драгинцу који ће заменити понтонски мост, средства су обезбеђена из донација Европске уније и зато се очекује да радови убрзо почну, изјавио је после пријема код градоначелника Лознице министар за ванредне ситуације Велимир Илић. Подсетивши да су и пољопривредници из лозничког краја претрпели велике штете због изливања јаловишта рудника "Столица" код рађевског села Костајника навео је да је да стручњаци испитују земљиште за "чишћење тешких метала" како би се пољопривредна производња организовала на најбољи могући начин. "То је велики и скуп пројекат који морамо да одрадимо, јер је производња хране на том подручју једноставно "обележена црвено" и људи имају проблема око пласмана".  - То су уосталом теме коју ћу покренути у влади и разговарати како би се урадило све што је могуће - навео је подсетивши да ће покренути и питање плаћања стрелаца за противградним станицама. Илић каже и да је неопходно пронаћи начин на који би локална самоуправа могла да доплати стрелцима одређени износ, а да при томе не крше прописе и потом плаћа казне.  - Договорено је да се иде на набавку две аутоматске противградне станице које би биле експерименталне са електронским навођењем ракета које гађају градоносне облаке - говори министар Велимир Илић. Он је потврдио да су представници локалне самоуправе у Лозници покренули питање имовине фабрике "Вискоза" у стечају, чији је већински власник држава. Према његовим речима, фабрика располаже са 140 хектара земљишта од чега се део налази на локацији у правцу Бање Ковиљаче и може бити искоришћен за развој туризма. Предложено  је да се заштити фабричка имовина, а да се производне хале понуде потенцијалним инвеститорима за покретања сопственог бизниса.
20.Мај 2015.
Позитиван ехо у јавности
Градоначелник Лознице Видоје Петровић проследио је писмо захвалности учесницима трибине која је успешно организована у Тршићу поводом иницијативе за оснивање Међународног центра за изучавање језика, књижевности и фолклористике. Исказујући задовољство за учешће и креативан допринос осамнаест посленика културе, Петровић је истакао да је овај догађај имао изузетан одјек у јавности и да је сва залагања, идеје и сугестије разумео као настојање да се у Тршићу, родној груди нашег писма дугорочно у интересу целе Србије планирају, осмишљавају, чвршће повезују и преплићу научни, славистички, етнографски и други утицаји од значаја за нашу будућу културну историју. Изнео је очекивање да је подизање у живот дома Вуковог језика идеална прилика да се на том послу сви заједно унапређујемо и потврђујемо. „Гости су заједно са нама у томе допринели пружајући подршку за пројекат који смо изградњом вишенамснског центра у Тршићу  привели крају", истакао је градоначелник Лознице.
11.Мај 2015.
Још један санитет
Донација - санитетско возило
Швајцарац Рене Хофстетер и његова супруга Славица допремили су нови поклон у Лозницу - санитетско возило опремљено најсавременијом техником и медицинским апаратима за пружање хитне помоћи вредно 20 хиљада евра. Опремљено је и за елементарне непогоде као што су поплаве и пожари. Има два ЕКГ апарата, два дефибрилатора, четири ларингоскопа и инфузионе пумпе. Пантелићи су у своје акције укључили и пријатеље из Швајцарске, објавио је национални сервис РТС-а.
05.Мај 2015.
Лозница лидерује еУправом

      Када се Лозница  пре пет година умрежила у јединствен систем електронске управе била је једна од прве четири локалне самоуправе које су одговорно изашле у сусрет потребама грађана преко портала Владе Србије. Ценећи стратешка залагања на делу која резултирају 42 расположиве електронске услуге градоначелнику Видоју Петровићу и његовом тиму из Министарства за државну управу и локалну самоуправу стигло је ново признање уз симболичне рачунарске поклоне градској управи. По речима државног секретара Жељка Ожеговића из овог министарства то је признање Лозници „за верност и поверење највећег броја електронских услуга која је од почетка рада националног портала 2010. године и уз Сремску Митровицу имала најбрже генерисање услуга за грађане и привреднике". Држава на овоме неће стати, нарочито због сазнања да предстоје законодавне измене амбијента о државној управи, службеницима, електронској управи, регистрима, архивској грађи и подацима. Директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић каже да је Лозница препознатљива на електронској мапи Србије као стабилан партнер којег грађани плаћају за квалитетне услуге и благовремене информације.

30.Април 2015.
Награде за науку и уметност
Награде за науку и уметност

У свечаној сали Вукове задужбине уручене су награде за 2014. годину у области науке, која је припала Соњи Петровић и награда за уметност Бојану Оташевићу. Награде су заједно уручили доктор Бошко Сувајџић који је предао плакету и медаљу са ликом Вука Караџића, а новчани износ је предао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, која је пети пут донатор за два оваква признања. У образложењу је оцењено да награђено дело Соње Петровић "Сиромаштво у фоклорној традицији Срба од 13. до 19. века: прилог проучавању народне културе".представља јединствен научни допринос фолклористици иако сама књига измиче јасном одређењу, јер у себи сажима и сједињује анализе емпиријског материјала, историјских докумената, етнографских споменика и антрополошких студија. То је живописна панорама идеја из области међусобног утицаја књижевности и социологије, али за разлику од уобичајеног поступка, ауторка подједнако пажљиво чита и тумачи оновремене правне, теолошке и филолошке документе, прогласе, тестаменте и књижевне текстове. Председник Одбора за награду у области уметности је пренео образложење за награду која је додељена већином гласова Бојану Оташевићу за изложбу слика "Разговори са пријатељима" која је одржана од 6. маја до 20. јуна 2014. у галерији Народног музеја Крагујевца. Према речима Ређепа, "сликар и графичар Оташевић је најмлађи досадашњи добитник овог призњања с обзиром да је рођен 1973. Он је на својим платнима дочарао људска лица која је не само непресушни објекат посматрања у познатом андрићевском смислу, већ истовремено у безмерној узајамности, разговор чула и ћутања која су ликовно тако речито дочарана" констатовао је Ређеп.

29.Април 2015.
Најбољи глумци у Лозници
Најбољи глумци у Лозници
Јелена Стојадиновић, чланица позоришта Масука из Велике Плане, добитница је признања за најбољу женску улогу на деветом Фестивалу глумачких остварења који је одржан у Лозници. Улогом Хелене у представи „Сакати Били са Инишмана", она је по гласању публике понела и титулу глумице вечери, која се додељује после сваке одигране представе током седмодневне смотре аматерских позоришта Србије. Први пут жири је доделио две равноправне награде за најбољу мушку улогу, Браниславу Унгиновић за улогу Агатона у представи „Ожалошћена породица", коју је извела Камерна сцена „Мирослав Антић" из Сенте, и Небојши Миленковићу за улогу Трајчета у представи „Ближи небу" прокупачког Варошког позоришта „Хистрион". Најбољи млади глумац је Марко Пантовић из Велике Плане, а у категорији најбољих епизодиста награђени су Гордана Николић из Сенте и Немања Радивојевић из Деспотовца. Специјална награда „Петар Грујић" додељена је Јасмини Главоњић Павловић за допринос развоју лозничког позоришта КУД „Караџић", а у част награђених Звездара театар из Београда извео је представу „Сокин и Босина", у режији Југа Радивојевића.
27.Април 2015.
Бујичне бране на Штири
Бујичне бране на Штири
Низводно до ушћа реке Будимлије у Штиру, у Пасковцу и Воћњаку,за почета је изградња прве од три бујичне бране за контролисани проток воде према пројекту Института „Јарослав Черни". Тиме је ових дана оживотворен споразум који су у децембру прошле године потписали град Лозница и Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Канцеларија за обнову и развој о изградњи речних преграда које треба да смање кинетичку енергију бујица у време великих поплава. Подизање прве речне преграде на Штири, према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, требало би да буде завршено за месец дана и  вредно је 3.100.000 динара. Како је овај посао на водотоку првог реда плански надзор се одвија у режији јавног предузећа „Србијаводе".
            Штета коју је подивљала Штира у време поплаве прошле године причинила на грађевинским објектима била је 9.700.000 динара, нешто више од пола милиона на путној инфраструктури и 1.550.000 динара на пољопривреди, што је премашило цифру од сто хиљада евра.
24.Април 2015.
Култура и туризам на челу локалног развоја

Музеј језика и писма је низом активности у различитим аспектима деловања у четири године постојања променио доживљај Тршића у  поимању нематеријлног наслеђа, језика, преводилаштва, схватања Вуковог рада и утицаја. Тако су иницирали Летњу школу језика и превођења за студенте којима српски није матерњи језик, Летњу школу звука „Вук и звук", оформили звучни архив савремених српских писаца, Књижевну радионицу „Дуго лето за кратке приче", угостили од отварања Куће писаца и Музеја језика и писма дванаест страних писаца из света, остварили континуирану сарадњу са студентима Филозофског факултета одсека са етнологију и антропологију који у Тршић долазе на летњу праксу, реализоивали више радионица са студентима Универзитета уметности из Београда. Први програм у оквиру овогодишњег обележавања Дана Музеја језика и писма био је стручни семинар „Култура и туризам на челу локалног развоја". Реализован је у сарадњи са Удружењем Кретивна Србија, издавачком кућом „Клио", Удружењем „Европа Ностра", Факултетом за спорт и туризам из Новог Сада. - Историја и култура, наслеђе, људи и традиција успешно се пеплићу када стварају амбијент за бренд који може имати економски смисао, каже Зоран Хамовић, председник професионалних издавача Србије. Озбиљни потенцијали у култури и туризму упућивали су све ове године руководство града Лознице да културна политика буде у функцији економског развоја, истиче помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић. Подсећа да ће у току ове године бити забвршена и трећа фаза изградње вишенаменског центра у чиме ће инфраструктурно бити заокружено све што је Тршићу до сада недостајало.

22.Април 2015.
Дан планете у Лозници
Дан планете у Лозници
У дворишту гимназије "Вук Караџић" млади Лознице организоваће данас еколошку акцију  садње дрвећа у парку поред школског игралишта. Подухват се одвија у сарадњи са еколошком секцијом гимназије "Вук Караџић", ЈП "Град" и одељењем за локални и економски развој. У другом делу поводом међународног Дана планете земље, у 16 часова  у Омладинском центру, у сарадњи са Центром за едукацију и социјално укључивање  почеће трибина "Етика животне средине". Млади ће имати прилику да да се приближе новим аспектима у вези  проблема загађења животне средине.
21.Април 2015.
Стража за пример другима
Стража пример другима
Подршком локалне самоуправе на донаторској парцели поред игралишта у Стражи никла је на 200 квадрата зграда за вишенаменске потребе месне заједнице, Фудбалског клуба „Слога" и ловачког удружења. Плод је сложног рада чланова Савета месне заједнице и Градског већа, каже Јанко Алексић, члан овог извршног органа града Лознице: - У перспективи ће овде свој простор имати Удружење жена, омладина ће добити своју канцеларију, као и пензионери, ловци и спортисти, каже Алексић. Подсећа да је у припреми асфалирање пута од Страже ка Лешници и сеоском гробљу а недавно је у режији месне заједнице и јавног предузећа „Град" ископом канала исушено велико водено  „огледало" поред пруге. Он је апеловао на мештане да је сада прави тренутак да се настави започето одржавање канала дуж путева и пољопривредних поседа. Расецање шибља је регулисано скупштинском одлуком  и то је услов даљег насипања и одржавања путева средствима града према утврђеном приоритету. Миленко Антонић, председник Савета МЗ Стража истиче да је међу великим пословима после незапаћене поплаве прошле године изградња две нове куће у селу за најугроженије мештане. По речима Миодрага Антонића, члана Савета МЗ Стража и секретара фудбалског клуба ово је сада право место за друштвени живот мештана у који је уложено око 2.000.000 динара у протекле три године.
21.Април 2015.
Десет позоришних представа
Почео девети филмски фестивал

Све су видљивија модерна струјања у лозничком театру. Тон деветом Фестивалу драмских аматера, осим добре посећености, даје озбиљна и јасна селекција представа, чиме  је обележена пролећна позоришна сезона у нашем граду. - Главни критеријум био је и остао, висока естетска вредност виђених позоришних остварења, говори редитељ Зоран Грујић. Неко је још давно приметио да су глумци спремни да се залажу изнад могућности. Пристајање на немогуће  је  тријумф вербалне револуције, које су нам у ближој историји више доносиле него оружане побуне. У Лозници је гостовало око стотину драмских ансамбала из различитих средина Србије. Неки су овде били два или више пута, али увек са новим представама, са жељом доказивања да су театарске вредности неизбежан допринос култури нације за које су се ове године потрудила позоришта из Сенте, Прокупља, Велике Плане, Деспотовца, Раковице и Смедеревске Паланке.
            Отварајући и овогодишњу театарску манифестацију помоћник градоначелника Љубинко Ђокић подсећа да се  Фестивал у Лозници сваке године одржава у континуитету, непрекидно из године у годину и тако нас приближава  јубилејима. - Идуће године Лозница ће десети пут бити домаћин што говори да никада није било пољуљано поверење у значај ове теа­тарске манифестације, рекао је Ђокић. Пратећи програм фестивала је изузетно богат, што употпуњава манифестацију и даје јој одличан вишеслојни оквир, а треба истаћи и добро конципиран и усмерен разговор на крају сваке представе са глумцима, као и међуфестивалској сарадњи. Неко је још давно приметио да су глумци спремни да се залажу  изнад могућности.

20.Април 2015.
Дани позоришта

Девети Фестивал глумачких остварења у Лозници данас ће отворити домаћини, позориште КУД „Караџић" извођењем представе „Господин Фока", коју је режирао Драган Остојић из Кикинде. До 27. априла, када се фестивал завршава, публика ће видети представе позоришта из Велике Плане, Раковице (Београд), Деспотовца, Смедеревске Паланке, Крагујевца, Сенте и Прокупља. Жири ће уручити награде најбољој глумици и глумцу, публика ће бирати глумца вечери, док је специјална награда „Петар Грујић" намењена члану лозничког позоришта. И ове године награде ће добити и најбољи епизодисти, као најбољи млади глумац. У част награђених, Звездара театар из Београда извешће позоришну представу „Сокин и Босина" Југа Радивојевића.

17.Април 2015.
Сталовић отворио турнир
Отворен Финални кошаркашки турнир у Бањи Ковиљачи

Бања Ковиљача је од 16. до 19. априла домаћин Финалног турнира млађих категорија Кошаркашког савеза Србије, на којем се за титулу државног шампиона у пионирској конкуренцији такмичи 8 најбољих екипа из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Зрењанина, Титела и Лознице . Организатор је Ројал спа у сарадњи са ЖКК Лозница, под покровитељством Града Лознице.
            Турнир је, у име локалне самоуправе, отворио Дејан Сталовић, члан Градског већа који је изразио задовољство што је КС Србије препознао напоре које град Лозница улаже у развој спорта и спортске инфраструктуре и поверио нам организацију једног оваквог такмичења. Сада су видљиви резултати свега што је учињено да Лозница и Бања Ковиљача буду препознатљиви на спортској мапи Србије, поручио је Сталовић.
            Такође је додао да овај догађај, поред спортског, има туристички и економски значај, јер током 4 дана у нашем крају борави 150 гостију из различитих крајева Србије.

17.Април 2015.
Лозница у „Данима Београда“

У Свечаној сали Дома Војске Србије синоћ је премијерно у Београду приказан играно - документарни филм „Ратне цртице", сниман по мотивима из ратног дневника проте лозничког Јована М. Бошковића. На основу протиног дневника професор Радован Симић написао је сценарио за монодраму, коју је касније, заједно са редитељем Зораном Грујићем, претворио у филм. Публици се обратио и помоћник градоначелника Лознице ЉубинкоЂокић. „ У свим тим биткама српски народ, војска и официри победили су, зато што су иза линије фронта биле наше куће, наши очеви, наше мајке, наша деца. И данас водимо једну битку, битку за бољи живот наших грађана", рекао је помоћник градоначелника Лознице и на тај начин истакао важну спрегу између прошлости и садашњости. Баш због те везе овај пројекат је поред Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова, огранак Лозница, подржала и Градска управа Лознице. Свештеник Јован М. Бошковић учествовао је у свим значајним биткама - од Вучијег Дола у Црној Гори до бојишта у Херцеговини. Са војском Србије прошао је Албанију и Солунски фронт. Био је одликован Медаљом за храброст и почасном сребрном сабљом Немањића, а запамћен је пре свега по беседама којима је бодрио српску војску, јер сматрао је прота Јован да су „честите речи-здравице Сунца". Баш зато 1931. године објављена је публикација која садржи његове најважније речи упућене јуначкој војсци под круном Карађорђевића. Главна улога проте Јована поверена је Марку Јањићу, а у глумачкој екипи су Александар Глигорић, Жељко Максимовић, Милан Антонић, Бранко Перишић, Мирослав Савић и Ђорђе Марковић. Занимљиво је да су сви ти глумци родом из Лознице.

07.Април 2015.
Већи број ђака
 

На територији града Лознице овог пролећа уписано је 734 ђака првака што је 29 више него лане.  У основној школи ''Петар Тасић'' у Лешници уписано је 84 ученика, 26 више него прошле године па постоји могућност отварања  три нова мешовита оделења.

07.Април 2015.
Одбранили мост од урушaвања
 

На вест о новом таласу хидролошких падавина командант Градског штаба за ванредне ситуације, градоначелник Лознице Видоје Петровић у суботу је реаговао наредбом да тимови штаба непрекидно буду на терену  и мерама превенције реагују н критичним тачкама дуж водотокова Јадра, Штире, Корените, трбушничке и лешничке реке. Оперативци ЈП ''Град''  одмах су интервенисали на оштећењу потпорних зидова моста на Јадру у Брадићу. Лева и десна страна моста ојачана је са 400 кубика камена а чим се време пролепша биће започети радови на подзиђивању и заштити обалских стубова моста. Полазећи од чињенице да је улагање једног динара у превентиву вредно колико и седам у санацију штете, логично је,  да је путна саобраћајница ка Драгинцу и петнаест села горњег Јадра сада боље обезбеђена,  каже Пантелија Алексић директор ЈП  ''Град''.  Вредност радова је око 600.000 динара.

06.Април 2015.
Бања Ковиљача добија нову производну зону
Производна зона Бања Ковиљача
У Бањи Ковиљачи би ускоро могла да никне нова производна зона на површини већој од 26 хектара. Према Нацрту плана детаљне регулације, који је на јавном увиду у Градској управи Лознице до 25. априла ове године, производна зона лоцирана уз Улицу Маршала Тита, на улазу у бању из правца Лознице, биће намењена за лаку индустрију, односно за производну делатност и комерцијалне садржаје. На површини на којој би се градила нова зона већ се налазе пилана, недовршена пивара и 2 хале за складиштење робе. Нацртом плана се превиђа уклањање депоније индустријског отпада, која се такође налази на одабраној локацији. Зона би била подељена у 4 целине различитих површина, од 3 до скоро 8 хектара. Планирано је да се 12,7 хектара одвоји за производне делатности које не би имале негативне утицаје по околину, односно објекте лаке индустрије, занатства, мануфактурне производње, грађевинарства и складиштења. Комерцијални садржаји би обухватали територију од 7,05 хектара и на парцелама обележеним овом наменом могли би да се граде тржни центри, мегамаркети, супермаркети, робне куће и занатски или пословно-комерцијални центри. Нацрт плана одређује и минималну површину и ширину парцела. У случају објеката производне делатности, појединачне парцеле би захватале најмање 3.000 м2, а биле би најмање 20 метара широке. За комерцијалне садржаје прописује се минимална површина од 600 м2, док би парцеле имале најмање 25 метара ширине. У оквиру зоне би постојала и нова мрежа пешачких и бициклистичких стаза. Поред ове територије пролази пруга Шабац - Распутница Доња Борина - државна граница - Зворник, чија ревитализација и електрификација се предвиђа Просторним планом Републике Србије из 2010. године и развојним плановима "Железница Србије".
02.Април 2015.
Грађевинске дозволе
Грађевинске дозволе
Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је за месец дана издато 58 грађевинских дозвола и да ће резултати бити још бољи од наредног месеца. Михајловић је у Јутарњем програму ТВ Пинк рекла да је у истом периоду прошле године издато шест грађевинских дозвола и да је тек почела примена закона о планирању и изградњи. Она је рекла да очекује да највећи број грађевинских дозвола буде издат тек за око месец дана и да су се најбоље припремили Београд, Ниш, Лозница и Шабац. Михајловић је потврдила да ће од 1. јануара 2016. године бити могуће електронско издавање грађевинских дозвола.
31.Март 2015.
Лозница - пример родне равноправности
Локална самоуправа у Лозници у потпуности испуњава европске стандарде кад је о структури запослених реч. С обзиром на укупан број становника  заступљеност жена на одговорним функцијама је 50,7 одсто и већа је од законом утврђених 30 одсто. Од 180 запослених у градској управи 117 су жене. Оне су у Лозници руководиоци у области културе, туризма, запошљавања, судства, образовања, на одговорним местима у градској управи што је у збиру 1111 становника. - То је позитиван белег за политичку историју вашег  града, наводи  Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове у Скупштини Србије на трибини која је била посвећена економском оснаживању жена, здрављу, образовању  и одбрани од насиља. Подсећа да је у овом тренутку "женски активизам" срачунат на м учешћу жена у политици и солидарности ради већег заједништва у идеји и на делу. Професор др Александра Томић, из скупштинског одбора за привреду и регионални развој је истакла да је у Агенцији за привредне регистре 26 одсто жена замајац привређивања што је све ближе стандардима Европске уније. Обе саговорнице су истакле потребу да у Лозници треба оформити уједињену одборничку мрежу око идеја предузетништва И привређивања. Жене на одговорним положајима у градској управи су на та места изабране због своје систематичности, истрајности и осећаја за одговорност, наводи градоначеник Видоје Петровић. Подсећа да је од два народна посланика у Скупштини Србије једна жена, да су заменици градоначелника и Скупштине града жене, да је од шест начелника градских одељења три жене, , од десет директора јавних установа пет жена, од 19 директора у школама пет жена а да је од 59 одборника  15 женског пола. Да треба да их буде тамо где се одлучује потврдиле су својим радом, каже градоначелник. У раду ове трибине активно учешће имали су народни посланици  из Лознице, професока Велинка Тошић и доктор Јездимир Вучетић.
26.Март 2015.
Са заседања Већа
Грб града Лозница
Усвајањем прошлогодишњих извештаја и програма рада Градског штаба за ванредне ситуације у овој години Градско веће Лознице отвара нови циклус својих активности. Са дораде су стигли допуњени правилници о суфинансирању пројеката у области културе и информисања. Прихваћено је решење за формирање радне групе која треба да прати активности Агенције за приватизацију око стечаја у привредним друштвима у ХК "Вискоза" и ХТП "Бања Ковиљача" и о томе информише Градско веће. Веће једногласно подржава закључак по којем градоначелник треба да донесе решење о употреби текуће буџетске резерве за дугорочни кредит града. Од стручно - оперативне групеу којој су чланови Већа, предузећа Водовод и канализација, Комуналне инспекције и Комуналне полиције затражено је да се по хитном поступку решавају проблеми изливања фекалне канализације у месној заједници ''Степа Степановић''. Било је речи о програму коришћења буџетског фонда за заштиту животне средине на територији града Лознице у овој години. Лозница ће пети пут, узастопно, издвојити део новца за годишње награде Вукове задужбине за најуспешнијим ствараоцима у науци и уметности Републике Србије. Овогодишњи лауреат у области научног рада је Соња Петровић за књигу Сиромаштво у културној традицији Срба  од 13. до 19. века а за уметност Бојан Оташевић, за изложбу слика Разговори са пријатељима.
23.Март 2015.
Гуглмобили покрили и Лозницу
Google mobile - Street view
Србија је прошле године ушла на списак од шездесетак земаља којима је могуће виртуелно прошетати захваљујући „Гугловом" сервису „стрит вју" у оквиру мапа. У међувремену се број покривених градова проширио са три (Београд, Ниш и Нови Сад) на четрдесетак, међу којима су Бачка Топола, Сомбор, Лозница, Шабац, Сремска Митровица, Смедерево, Ваљево, Крагујевац и многи други. Гуглмобили су ишли источно до Вршца, Бора и Зајечара, али судећи по мапи покривености, доступној на сајту сервиса, нису још стигли до Ужица, Сјенице и Новог Пазара. Најјужнија тачка коју су покрили је област Врања. Прва возила с камерама на крову почела су да крстаре по Србији у октобру 2013. Снимање је почело тек по одобрењу повереника за заштиту података о личности, када су дали прецизне одговоре на питања шта се прикупља осим слика, да ли се подаци износе из земље, како се обрађују и када се бришу. Фотографије се касније монтирају у панорамске снимке у кругу од 360 степени, па корисник има утисак као да се сам креће улицама. Снимају се само јавна места, а замагљују се лица људи и аутомобилске таблице.
20.Март 2015.
Етно фест
Путујући фестивал документарно етнолошког филма "Младенци 2015" почиње у недељу 22. марта у Дому културе "Вук Караџић" у Лозници. На овогодишњем фестивалу посетиоци ће бити у прилици да погледају два филма брачног пара Пантелић - играни и документарац. Фестивал се у понедељак сели у Спортски центар Осечина, дан касније у Библиотеку "Милован Глишић" у Љубовији, потом у Библиотеку "23. септембар" у Малом Зворнику да би се завршио у четвртак, 26. марта пројекцијама у Библиотеци "Политика" у Крупњу. Пантелићи више од 30 година својом камером бележе обичаје, језик, веровања и приче из Рађевине и са више од 1470 документарних и играних филмова чувају културни идентитет свог краја. Организатори фестивала су Центар за културу "Вук Караџић" из Лознице и општине Осечина, Љубовија, Мали Зворник, Крупањ, а улаз на све пројекције је слободан.
18.Март 2015.
Атлетика и базични спорт

  Генерални секретар Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић и координатор за инфраструктуру при Министарству омладине и спорта Богдан Кнежевић на конференцији за штампу коју је организовала заменик градоначелника Ранка Живановић Марковић указали су на значај развоја атлетике и базичних спортова у Лозници. Изградња атлетских стаза није велика инвестиција а допринос здрављу нације је велики,  истиче Слободан Бранковић. Атлетски савез Србије, према његовим речима, израдом пројекта спреман је да подржи изградњу такве стазе у Лозници. Основана је и фондација атлетског савеза за прикупљање средстава при куповини тартана који би локалне самоуправе бесплатно добиле за своје стазе.

  У протеклих осам месеци Министарство омладине и спорта урезало је препознатљив печат да заинтересује локалне самоуправе ради заједничког укључивања са гранским савезима у развој атлетике и спортског туризма.  То потврђује пример општине Вршац која је добила нову атлетску стазу а до краја априла биће активне још четири трим стазе - у Ћуприји, Тутину, Крагујевцу и  Врњачкој Бањи. Западна Србија још нема ни једну атлетску стазу па је најављена изградња у Лозници, на Лагатору, у ширем интересу, сматра Богдан Кнежевић. Ранка Живановић Марковић каже да је овлашћени пројектант средином јануара  посетио локалитет на Лагатору који ће се простирати на два хектара и да је припремљен  предрачунски део посла.

   На модерном атлетском стадиону  са осам стаза могла би да се организују највећа такмичења. Чланови градског већа Дејан Сталовић и Драган Павловић подсећају да Лозница има позитивно искуство са изградњом спортских дворана у Лешници, Бањи Ковиљачи, олимпијског базена на Лагатору, затим  у партнерству при организацији различитих маратонских такмичења па је и на овом испиту са атлетиком  реално  очекивати још једну радну победу.
16.Март 2015.
Нека буде чисто
  Градска комунална инспекција  у складу са својим овлашћењима и одлукама о одржавању чистоће јавних површина, заштите комуналних објеката, снабдевању водом, пречишћавању  и одвођењу отпадних и атмосферских  вода са јавних површина  обавештава грађане месне заједнице „Степа Степановић" да је забрањено испуштање и преливање материја и  течности у цевовод  незавршеног колектора фекалне канализације. Комунална инспекција ће у сарадњи са комуналном  полицијом појачано контролисати ситуацију на терену и свуда где се утврди да су правна или физичка лица нарушила примену важећих одлука покренути прекршајни поступак.
12.Март 2015.
Континуитет

У духу закључка Градског већа Лознице од 18. фебруара  ове године  заменик градоначелника Лознице Ранка Живановић Марковић данас је организовала радни састанак са члановима  Већа,  представницима   „Мотодрома" и  Мото савеза Србије. Договорено је да  у року од петнаест дана буде формирана  седмочлана радна група  која ће убудуће  реализовати све техничке активности у вези пројекта  изградње мотодрома у Лозници. Такође, договорено је да на сајту  града Лознице буде постављен тескт меморандума који је потписан 23. децембра прошле године, што је од данас и доступно у колони сајта града „Документи".

11.Март 2015.
Аустријски воћари уз Лозничане
Аустријски воћари уз Лозничане
Лозница дужи низ година преко Фонда за развој града подстиче воћарску производњу. Такву подршку даје кроз субвенције за набавку садница, опреме за наводњавање, машина за обраду земље и одржавање воћњака. Иницијативу о заједничком партнерству Лознице и компаније "Бери Фрост" прихватило је Градско веће Лознице исказујући спремност за партнерство у области развоја постојећих и заснивања нових засада јагодичастог воћа, вишње и шипка. Потписивањем Протокола о сарадњи између града Лознице и аустријске компаније „Бери Фрост" градоначелник Видоје Петровић и директорка Роза Шмидбергер озваничили су почетак активности на реализацији новог пројекта који отвара ширу перспективу лозничким воћарима. - Оснаживању пољопривредне производње уз подстицаје које пружа градски Фонд за развој допринеће компанија Бери Фрост која се обавезала да са 25 одсто средстава стимулише наше воћарске произвођаче. Ово је јасан сигнал за све  малинаре, власнике купињака и другог јагодастог воћа да се боље организују и омасовем а када је реч о откупљивачима имаће бољу сировинску базу. Како је реч о реномираном партнеру сигурно је ово пут и ка бољем тржишту, рекао је градоначелник Видоје Петровић. Директорка „Бери Фриста" Роза Шмидбергер је потврдила да ће „сви засади имати сигуран пласман, откуп и стално ширење ове производње на комерцијалној основи". Свечаном чину протокола о сарадњи поред руководства града Лознице и градске управе присуствовали су чланови Градског већа, Регионална развоје агенције „Подриње, Подгорина и Рађевина" и стотинак воћарских произвођача. Из Градског одељења за локални економски развој потврђена је још једна иницијатива коју је подржало руководство града на челу са градоначелником Видојем Петровићем. Посленике филијале Националне службе за запошљавање у Лозници у партерству са Националном службом за запошљавање из Хрватске окупила је идеја организовања едукације незапослених из сеоских средина у области гајења и сакупљања лековитог биља.
06.Март 2015.
Укинут црвени метеоаларм
Укинут црвени метеоаларм
Обилне падавине у целој земљи нису утицале на  озбиљније последице. Нормализовано  је и снабдевање струјом у Лозници, Крупњу и Љубовији. У потпуној смо мобилности и будности, каже начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић. Око 50 хиљада људи у Лозници, Крупњу и Љубовији јуче после подне остало је без струје, али су током вечери кварови отклоњени, па је снабдевање нормализовано. Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је за РТС да је данас мирнији дан у односу на ноћ, али и то да ћемо до суботе бити у режиму пуне приправности. Истакао је да је примећен озбиљнији однос локалних самоуправа, будући да се много више превентивно ради на чишћењу канала.
06.Март 2015.
Нормализовано снабдевање струјом
Нормализовано снабдевање струјом
Екипе јавног електропривредног педузећа су, уз велике напоре и у тешким временским условима, успеле да нормализују снабдевање електричном енергијом у ширем Подрињу, наводи се у саопштењу. Синоћ, око 17 часова и 30 минута догодио се  кваро на 110 киловолтном далеководу измедју Хидроелектране Зворник ка трафостаницама Лозница и Осечина, подсећају из електрпривреде.
05.Март 2015.
Забрана саобраћаја за шлепере
Забрана саобраћаја за шлепере
На деоници пута Ваљево - Лозница, између Ваљева и Осечине, на делу пута преко Каменичког брда, као и на деоници Осечина - Љубовија, преко Прослопа, уведена је забрана саобраћаја за камионе са приколицом и шлепере, саопштено је из "Путева Србије". Апелује се на све учеснике у саобраћају да користе зимске пнеуматике, да буду посебно опрезни, прилагоде брзину кретања условима на путу и поштују ограничења брзине и постојећу сигнализацију.
05.Март 2015.
Киша подигла будност
Киша подигла будност
Због обилних падавина на територији града Лознице дошло је до изливања реке Церница у Бањи Бадањи, Лешнице, дуж старог корита у Доњем Добрићу, Болничког потока на ушћу у Жеравију у Липничком Шору и Штире у Воћњаку, саопштено је на данашњем заседању Градског штаба за ванредне ситуације. Забележен је повећан водостај Штире код Железничког моста и Трбушнице код Вискозине таложнице. Захваљујући благовременим упутствима које је Штаб са ванредне седнице јуче проследио радним групама, на овим локалитетима започета су  јутрос механичка отчепљења и није било  плављења.
            Пораст водостаја на Јадру утицао је на привремени прекид  саобраћаја понтонским мостом у Драгинцу па је сада веза са Лозницом  пут преко Великог Села, Брадића и Брњца, саопштено је из Полицијске станице. Грабовички поток је критична тачка на коју су за подршку поред чланова Градског штаба и одборника месне заједнице Центар упућени стручњаци Јавног предузећа „Град". У низу превентивних и оперативних мера је добра снабдевеност врећама са песком, праћење водостаја на речним токовима првог и другог реда, сарадња са саветима месних заједница на обезбеђивању превоза и редовна комуникација са републичким Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије. Осмочлани спасилачки тим за одбрану од поплава из овог сектора  је стигао у Лозницу.
04.Март 2015.
Штаб прати хидрологе
Састанак Штаба за ванредне ситуације - хидролошке прогнозе
На основу обавештења које је у Лозницу стигло из Јавног водопривривредног предузећа „Србијаводе" и хидролошке прогнозе да се у четвртак и петак на западу и југозападу Србије очекују обилне кишне падавине са талогом од 30 до 60 милилитара воде данас је ванредно заседао Штаб за ванредне ситуације града Лознице. Предузете су мере и активности из Општег плана за одбрану од поплава са посебним освртом на критичне тачке и слаба места ради превенције на угроженим локацијама. Формирано  је шест радних група за интервенције  у случају поплаве и  јачег бујичног таласа дуж корита Дрине, Јадра, Штире, река Трбушнице, Корените, Цернице, Гучевског потока и каналске мреже у Бањи Ковиљачи. Све активности се одвијају у сарадњи са председницима савета месних заједница које је Градски штаб територијално именовао за рад у свакој  радној групи. Радне групе су данас изашле на терен дуж свих водотокова ради интервенција које ће допринети бољој одбрани од потенцијалне поплаве на критичним локацијама.
04.Март 2015.
Безбедност на делу
Састанак - превенција безбедности у саобраћају
Разматрајући закључке са заједничког састанка Градског савета и представника Републичке агенције за безбедност саобраћаја јуче је на новом заседању овог савета донет пакет активности. Према речима Ранке Живановић Марковић, заменика градоначелника Лознице био је то користан дијалог којим је  Агенцији предствљен годишњи план и програм активноти. На плану месечних или кварталних анализа саобраћајних прилика на територији града Лознице договорена је шира сарадња са Станицом саобраћајне полиције. Указано је на потребу даље превенције безбедности у саобраћају кроз вршњачку едукацију најмлађих у саобраћају али и едукацију предавача у области саобраћајне праксе. Дуж зона школа рачуна се на реализацију договора о потреби постављања безбедносне ограде и стубића, почетак рада школске саобраћајне патроле, нову расподелу прслука и саобраћајних кабаница најмлађиом ученицима. Ускоро ће бити отворен профил Градског савета за безбедност у саобраћају на Твитеру и Фејсбуку. Савет ће заседати два пута месечно а сходно Закону о безбедности саобраћаја прихваћен је пословник о раду и именован технички секретар савета.
04.Март 2015.
Статистика
Просечне зараде - статистика
Трагом објављене информације о мањем јануарском просеку зарада у односу на децембар протекле године из Републичког завода за статистику Србије стигло је званично образложење које даје реалнију слику о платама у Лозници. Према образложењу Одељења за статистику плата и запослености просечне зараде се рачунају према исплатама у месецу а не за месец. Пад зарада исплаћених у јануару 2015. године у односу на децембар 2014. године резултат је пе свега динамике исплата. Наиме, традиционално се у децембру пред Нову годину и Божић, исплаћују зараде које би иначе биле исплаћене у јануару. Услед тога зараде у децембру значајно порасту у поређењу са новембарским, а с друге стране опет се у јануару значајно смање у односу на децембар. Тако је у Лозници просечна зарада без пореза и доприноса исплаћена у децембру била за 41,5 одсто већа од оне у новембру прошле године, док је у јануару износила свега 51, 7 одсто децембарске зараде.. То указује на чињеницу да су неке територијалне јединице у децембру 2014. године исплатиле део зарада који би иначе био исплаћен у јануару ове године што је узроковало раст зарада у децембру и њихов пад у јануару, наводи се у знаничној информацији Републичког завода за статистику који је прослеђен Одељењу за локиални економски развој града Лознице.
03.Март 2015.
Нова помоћ избеглицама
Комесаријат за избеглице
Процењује се да на подручју Лознице живи око 4.700 особа које су дошле из бивших југословенских република. Кроз разне облике помоћи стамбено је збринуто 185 породица а 290 још није решило то питање. Градско повереништво за избеглице и миграције позвало је породице које нису решиле стамбено питање да се пријаве за стамбено збрињавање до 18. марта. Помоћ је намењена за адаптацију кућа у власништву, доделу монтажних кућа, откуп сеоских домаћистава и закуп станова. Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, који треба да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону. Регионални стамбени програм Србије вредан је 330 милиона евра, а за све четири земље 584 милиона евра. Финансиран је средствима ЕУ која је највећи донатор, САД, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске. Према евиденцији Комесаријата за избеглице, у Лозници 1.450 особа има продужени избеглички статус, а 176 је интерно расељених са Косова и Метохије.
27.Фебруар 2015.
Правно саветовалиште
Правно саветовалиште у Омладинском центру
У просторијама Омладинског центра данас је најављен почетак рада бесплатног правног саветовалишта за младе и њихове породице. Правно саветовалиште треба да обезбеди бесплатну правну помоћ и савете младима од 15 до 30 година, као и њиховим породицама. Циљ је да се  младима  приближе правне норме и обавезе, али и информације о начину остваривања  тих права. Радиће понедељком, средом и петком од 11 до 15 часова, у просторијама Омладинског центра. Млади и њихове породице саветовалишту се могу обратити личним доласком у просторије Омладинског центра или путем интернет (фејсбук) странице која ће у ту сврху бити отворена. Правно саветовалиште ће пружати и бесплатну правну помоћ невладиним организацијама у погледу оснивања, регистровања и пословања. Овај пројекат реализује Удружење грађана „Искра" и Омладински центар  а  финасира кроз  Програм децентрализоване сарадње Министарства спољних послова Републике Италије - „Подршка политици за децу и младе" - у сарадњи са Регијом Емилија Ромања.
24.Фебруар 2015.
Растерећени дажбина
Ослобођени плаћања накнаде за одводњавање
У циљу пружања помоћи у отклањању штетних последица од поплава и клизишта, а у складу са актом Владе Републике Србије сви власници и корисници пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта на територији Лознице ослобађају се обавезе плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину. Реч је о уредби која је на снази за поседнике који су услед прошлогодишње мајске поплаве претрпели штету. Истовремено, одобрено је одлагање обавезе плаћања дуга по основу накнада за одводњавање за 2013. годину до 31. јула 2015. године  за који се не обрачунава се камата.  За реализацију остваривања права на ослобађање, односно одлагање обавезе плаћања накнаде за одводњавање надлежно је Министарство финансија и Пореска управа Филијала Лозница. Ради остваривања права на ослобађање од обавезе плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину, обвезници су дужни да Пореској управи - Филијали Лозница доставе писани доказ (решење, односно потврду) издату од стране Градске управе - Одељења за привреду, да су претрпели штету на земљишту, односно усевима од прошлогодишњих мајских поплава. Рок за остваривање права на ослобађање, односно одлагање обавезе плаћање накнаде за одводњавање истиче 22. марта.
23.Фебруар 2015.
Награда племенитом суграђанину
Најплеменитији подвиг године
Милисав Алимпић из Брадића (86) добитник је овогодишње награде „Најплеменитији подвиг године" коју додељује компанија Новости. Тим признањем се сврстао међу 17 хероја Србије које је изабрао жири на чијем челу је академик Матија Бећковић. Алимпић је био велики прегалац у подизању здравствене амбуланте у родном селу Брадић где и данас живи. Свечани чин уручивања награде је у среду, 25. фебруара у свечаној сали Скупштине града Београда.
23.Фебруар 2015.
Усељене куће
Усељене нове куће
Шест лозничких породица које су у поплавама остале без крова над главом данас је усељено у нове куће које су уз подршку града Лознице добиле као помоћ Европске уније, Канцеларије за обнову и изградњу и Владе Србије. Тим поводом Лозницу су данас посетили министарка за пољопривреду и заштиту животне средине Снежана Богосављевић Бошковић и заменик шефа делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт. Заједно са градоначелником Лознице Видојем Петровићем и сарадницима из Скупштине и Градске управе уручили су кључеве новоизграђених објеката у месној заједници Подриње. - У Лозници градимо девет нових кућа и 20 реконструишемо. У свакој је нов ентеријер и намештај. Европска унија обезбедила је помоћ од 330.000 евра за обнову оштећених кућа за укупно 30 породица у Лозници. Осим средстава за обнову приватних кућа, Европска Унија је до сада обезбедила и 460 000 евра за угрожена пољопривредна домаћинста, мала и микро предузећа која су у мајским поплавама у Лозници претрпела огромну штету, истакао је господин Оскар Бенедикт и пренео велику захвалност градоначелнику Лознице што је локална самоуправа обавила све друге активности - од прибављања свих дозвола, парцела и инфраструктурних послова. - Ово је за Лозницу до сада највећа помоћ  Европске уније и ми смо дали све од себе да би ова помоћ стигла. Поплава је причинила велике невоље нашим суграђанима и зато жемо наставити да трагамо за решењима како би и друге обрадовали. Наши пријатељи из Европске умиње и Владе Србије помогли су у правом тренутку, рекао је градоначелник Видоје Петровић, уручујући кључеве једној од породица. Министарка Снежана Богосављевић Бошковић је пренела задовољство сарадњом са донаторима и градоначелником Лознице. Подсетила је да је данас настављена испорука семена за пролећну сетву за 900 пољопривредника  као и  на другу помоћ пољопривреди, малим и микро предузећима  коју у овом граду финансира Европска Унија кроз Програм помоћи поплављеним подручјима у Србији.
20.Фебруар 2015.
Санација Будимлије и Штире
Санациџја Будимлије и Штире
Руководство града Лознице данас је имало радни састанак са представницима ЈП „Србијаводе", ваљевским предузећем „Аутотранспорт" и надзорним органом ради упознавања са пројектном документацијом регулације корита реке Штире у месној заједници Воћњак. Реч је о реализацији недaвно потписаног протокола о подизању бујичних брана у осам градова и општина. Предузеће „Аутотранспорт" је званично уведено у посао санације 150 метара корита Штире које је оштетила ранија поплава. Тај подухват се наслања на изградњу депонијске преграде изнад уливања потока Будимлија у реку Штиру. Локална самоуправа Лознице пружиће  помоћ у реализацији пројекта чија је завршница орочена  до 30. априла ове године.
13.Фебруар 2015.
Празник државности
Дан државности
Дан државности Србије 15. фебруар, који је у недељу, по Закону о државним празницима Републике Србије празноваће се и у нерадне дане - понедељак и уторак, 16. и 17. фебруара. Од 2001. године у Србији је Сретење празник државности као подсетник на 1804. годину када је у Орашцу проглашен устанак против турске владавине и 1835. годину када је у Крагујевцу Скупштина донела први Устав Србије.
13.Фебруар 2015.
Млеко за децу
Обогаћени оброци за децу
Црвени крст Србије почиње реализацију регионалног пројекта обогаћених оброка за децу. За ту намену осам хиљада еура утрошиће за набавку трајног млека. На пунктовима народне кухиње лозничке организације Црвеног крста за допуну оброка у среду је подељено 85 литара млека. Компанија „Џонсон & Џонсон"  у пројекат је уврстила и организације Црвеног крста Бугарске, Румуније, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине.
13.Фебруар 2015.
Бране децу у саобраћају
Безбедност деце у саобраћају
Агенција за безбедност саобраћаја већ четири године реализује кампању ''Пажња сад'' посвећену подизању саобраћајне културе малишана најмлађег узраста и родитеља на припреми деце за учешће у саобраћају. Тим поводом у Спортском центру Лагатор данас је организована дечја интерактивна представа ''Пажљивко'' којој су присуствовали директор Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић са сарадницима, заменик градоначелника Лознице Ранка Живановић Марковић са члановима руководства града и Градског већа. - Програм рада и понашања са децом у саобраћају у кординацији са надлежним министарством генерално ће допринети смањењу броја страдалих и погинулих у саобраћајним незгодама, каже Милан Божовић директор Агенције. Један од њихових задатака је подршка раду локалног Савета за безбедност у саобраћају смерницама и  искуствима, примерима добре праксе. Он је истакао да законом дефинисана средства од казни морају бити потрошена за унапређивање безбедности у саобраћају али се најчешће троше  ненаменски што је и овде  било присутно. Градски савет за безбедност саобраћаја и раније је имао едукативне акције са децом. По речима заменика градоначелника Ранке Живановић Марковић постојећи програм коришћења средстава за унапређивање безбедности у саобраћају омогућава низ активности које се уз подршку Агенције могу квалитативно побољшати за све у саобраћају а посебно деце најмлађег узраста. То се наравно односи и на подизање свести код родитеља, наставника, возача и свих учесника у саобраћају. Гостима из републичке Агенције за безбедност саобраћаја на редовном састанку градског Савета за безбедност у саобраћају у градској управи представљен је овогодишњи програм мера и активности из ове области.
05.Фебруар 2015.
Посета државног секретара Перуничића
Министар Перуничић у Лозници
Где се тренутно налази професионални спорт, каква је спортска инфраструктура, колико се масовно бавимо спортом три су носећа сегмента нове Стратегије о спорту у Србији, коју је  најавио државни секретар Министарства омладине и спорта Предраг Перуничић на радном састанку у Градској управи који је организовала Ранка Живановић Марковић, заменик градоначелника Лознице са члановима руководства града, Градског већа и Градске управе. - Очекујемо да и Лозница изради локалну стратегију спорта која ће бити усаглашена са државном, јер локалне самоуправе су база из које се стварају резултати, рекао је Перуничић, истичући значај здравственог и наталног значаја спорта у времену када Србија сваке године има 30.000 становника мање. - Влада издваја значајна средства за 1200 младих стипендиста од којих је 365 у спорту што је значајан ресурс Србије, навео је државни секретар Министарства омладине и спорта Предраг Перуничић. Заменик градоначелника Лознице Ранка Живановић Марковић је подсетила да је град потписао Меморандум о сарадњи на изградњи ауто мото стазе у Лозници са предузећем Мотодром и Мото савезом Србије. - Након ових разговора и преузетих обавеза из меморандума  према ходограму активности предстоји скупштинско усвајање овог документа на предлог Градског већа после чега ћемо сви заједно кренути у реализацију, пренела је у изјави за медије Ранка Живановић Марковић. Она се захвалила подршци овог министарства, као и другим гостима - генералном секретару Мото савеза Божидару Михаиловићу, директору Мотодрома Милутину Анђелковићу и народном посланику Јездимиру Вучетићу.
04.Фебруар 2015.
Боља комунална хигијена
Боља комунална хигијена
Јавно предузеће „Наш дом" је у овој години планирало да уложи 12 милиона динара средстава из властите репродукције за нове инвестиције - куповину камиона за депоновање смећа и нових контејнера  за месне заједнице на потезу од Лешнице, Доњег Добрића, Козјака и Липничког Шора. - Градска скупштина ће се ускоро изјашњавати о предлогу пословодства „Нашег дома" о проширењу зоне захвата одвожења комуналног смећа, изјавио је директор предузећа Милан Јакшић. Наглашава значај благовременог пружања услуга овог јавног сервиса по најнижим ценама јер је то услов одрживости на тржишту. При томе не искључује могућност да се у партнерству са приватним сектором реализује ангажман изношења смећа и у селима горњег Јадра чиме би цела територија града била покривена овом делатношћу. Ради подизања квалитета услуга било би добро да се у јединствен катастар уведу и сва гробља на територији града Лознице, рекао је Јакшић."Наш дом" је пример добре праксе у сарадњи са донаторима из иностранства, при чему су из Беча, према речима овог директора, уз поклоне у  возном парку „преузели" корисна нормативна искуства у области комуналне хигијене градова.
04.Фебруар 2015.
Министар Илић у Лозници
Министар за ванредне ситуације у Влади Србије Велимир Илић је у серији посета западној Србији шире информисан и о ситуацији у Лозници. На пријему код градоначелника Лознице Видоја Петровића и руководства града министру су представљене све активности на санацији последица од незапамћене поплаве. Дат је пресек ситуације о стању урушеног моста на реци Јадар у Драгинцу, привременој употреби понтонског моста са препоруком изградње новог, затим оштећења  регионалног пута према Зајачи услед изливања Штире, пута за Гучево, 400 клизишта од којих је 60 и даље активно, великом проблему и последицама изливања јаловине из старог рудника антимона у Столицама. - Премијер је инсистирао на заседању Владе Србије да се кључни проблеми хитно решавају, рекао је Велимир Илић у Лозници. - Први посао је израда пројектне докунтације. Предузеће „Путеви Србије" је добило задатак да заврши пројекат новог моста у Драгинцу након чега се потписује тендер за извођача радова, каже министар Илић подсећајући да је свако чекање недопустиво јер ће свакодневни трошкови  одржавања понтонског моста „појести изградњу новог моста". Пружајући одговор „Лозничким новостима" о трајању изградње новог моста министар је рекао да је то могуће у року од два, три месеца када се стекну сви услови, јер „нов мост је неопходан због великих оштећења и да не долази у обзир потурање бетонских јастука на носећим ослонцима. На питање РТС о стању јаловишта у Столицама Илић одговара да је и ту у изради пројекат, али у режији института „Јарослав Черни". - Чак и када се одради овај подухват мора се знати ко ће даље одржавати јаловиште, јер фирма која газдује је у стечају а њен власник у затвору, наглашава министар за ванредне ситуације. Владина Дирекција за земљиште  обавиће испитивање загађености пољопривредног земљишта и према тим подацима ће се интервенисати са санацијом.
03.Фебруар 2015.
Бујичне бране
Потписан уговор о изградњи бујичних брана
Данас су у Београду потписани уговори о изградњи 14 од укупо 18 бујичних брана, колико ће Програм Уједињених нација за развој (УНДП) изградити у осам општина у Србији - Крупањ, Мали Зворник, Врњачка Бања, Лозница, Осечина, Љубовија, Косјерић и Бајина Башта. Овим уговорима УНДП у Србији подржава напоре Владе Републике Србије и општина које су највише пострадале у прошлогодишњим поплавама да, након иницијалне фазе опоравка од насталих штета, наставе заједничке активности на изградњи дугорочне отпорности локалних заједница и њихове заштите од будућих поплава. Изградња брана, као и пратеће чишћење укупно 2 километра водотокова другог реда, реализује се у оквиру ширег пројекта укупне вредности 1,5 милион долара. Пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Канцеларијом Владе Републике Србије за помоћ и обнову поплављених подручја. Уговоре је са извођачима радова потписала Ирена Војачкова-Солорано, Стална координаторка Уједињених нација и Стална представница УНДП-а у Србији. Заједно са Иваном Бошњаком, Државним секретаром у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, она је подвукла приоритете којима сви партнери у пројекту дају велики значај - брзина и квалитет, наглашавајући очекивање да ће предметни објекти бити готови до обележавања годишњице прошлогодишњих поплава - у мају текуће године. Овом приликом су такође потврдјени и уговори са предузећем "Србијаводе", које ће вршити надзор у поступку израде бујичних брана, као и споразуми о одржавању брана између Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја и осам општина у којима ће исте бити изграђене.
30.Јануар 2015.
Скаде читају проток
Увођење система "Скада" и реконструкција девет километара водоводних инсталација допринеће смањењу губитака на водоводној мрежи. Изградња пумпних станица у Горњем Добрићу и Чокешини требало би да реши приблем околних села која су била без воде у летњем периоду, назнаке су изјаве за „Лозничке новости" директора „Водовода и канализације" Јована Маловића. У току је неколико послова, а један од најзначајнијих је увођење  скаде, система управљања и надзора над водоводним системом у оквиру друге фазе КФВ програма, и реконструкција девет километара водоводне мреже. Радови на увођењу скаде  ће омогућити даљинско управљање комплетним системом. Биће 25 мерача протока тако да ће се увек знати  на ком делу цевовода има губитака, да ли је то због пуцања цеви или нерегуларних прикључака. Посао је поверен фирми "Јединство" из Ужица,  уграђује се "сименсова" опрема. Наш водовод је специфичан јер има четири висинске зоне и дужи је од 780 километара, док, на пример, Шабац има 200 километара у једној висинској зони, тако да су наши трошкови неупоредиво већи.
30.Јануар 2015.
Дан без дувана
Едукативном акцијом "Свака цигарета смета" обележен је данас у Лозници национални дан без дуванског дима. У холу Дома здравља здравствени радници и волонтери невладиних организација делили су грађанима савете и едукативни материјал о начинима одвикавања од пушења. Уз подршку Градске управе организатори Дом здравља и Црвени крст били су на висини задатка  - за једну приложену цигарету заинтересовани грађани добијали су по једну воћку, као промоцију здравог начина живота. Приређена је и изложба плаката свих досадашњих кампања против дуванског дима.
30.Јануар 2015.
Сеоске амбуланте
Сеоске амбуланте
Мештани две велике месне заједнице Брњац и Велико Село поново могу користити услуге модерно реконструисане амбуланте. Реновирање је обављено финансијским средствима Дома здравља Лозница и волонтерским радом мештана. Здравствена амбуланта отворена је први пут 1986. године, а сада има нови изглед, од прилаза где су урађене нове бетонске стазе, улаза и нове терасе, реконструисаног и сасвим замењеног крова са снегобранима, спуштених плафона, измењених подова, глетованих зидова, нових подних и зидних плочица. Замењене су електроинсталације, нове олучне и одводне канализације, столарија, уређене нове санитарне простори је и ентеријер. Набављени су потребни ормани за лекове, терапијска колица и адекватан стерилизатор. Изолација спољашњих зидова и нова фасада радиће се чим временски услови дозволе. За прве пацијенте биће доступна наредних дана када ће и картони бити враћени у амбуланту. Медицинска сестра поред интервенција и превијања, део радног времена ће проводити и на терену, у пословима патронаже и у здравствено-васпитном раду у заједници.
29.Јануар 2015.
Завршен велики посао
Радни састанак са представницима Хаусинг центра
Данашњи радни састанак градоначелника Лознице Видоја Петровића, заменика градоначелника Ранке Живановић Марковић, њихових сарадника из Градске управе и Градског већа са Браниславом Жарковић председницом Хаусинг центра за развој становања социјално угрожених група и архитектом Мишом Обрадовићем задуженим за први циклус обнове на територији града Лознице организаован је ради свестранијег сагледавања активности шта је урађено на плану санације објеката који су уништени у поплавама. Један од циљева је идентификовање нових потреба породица које до сада нису биле укључене у програм обнове. Обострано је оцењено да је у протеклом периоду завршен велики део посла захваљујући најпре подршци града Лознице. Транспареност рада градских одељења и ефикасност служби допринеле су да се осетљиво питање избора корисника  обави крајње регуларно и доследно хуманој пракси и принципима. Остало је да се заврши примопредаја неколико кућа и обави повезивање монтажних објеката на инфраструктуру што је услов за технички пријем. Отворена је могућност наставка реализације овог пројекта за породице које нису биле обухваћене првим циклусом обнове. Подухват је амбициозан али реалан уколико се дефинише валидна методологија социјалних потреба и профила угрожености. То укључује заједнички договор око изналажења најповољнијих решења за дугорочно збрињавање још 42 породице у објекте за колективно становање. Ради свестранијег увида у потребе представници Хаусинг центра и града Лознице данас су били у обиласку локалитета Градилиште код Вискозе и расељеника који живе у баракама на Лагатору.
27.Јануар 2015.
Позориште и поклони
Пакетићи за децу из социјално угрожених породица
У организацији градског одељења за социјалну заштиту средствима из буџета и ове године поводом Савиндана подељено је око двеста пакетића деци узраста до 15 година која потичу из социјално угрожених породица. На пригодној свечаности у Вуковом дому културе 80 пакетића уручено је деци са сметњама у развоју, 78 малишанима у хранитељским породицама, 26 из породица војних и мирнодопских инвалида и 13 за децу која су под старатељством. Драмски аматери лозничког ''Караџића'' извели су позоришну представу ''Тртко и Мртко спасавају Деда Мраза'' која је наишла на изузетно добар пријем свих учесника савинданске церемоније. Град Лозница више година успешно организује ову свечаност за најмлађе суграђане.
27.Јануар 2015.
Управљање ризицима у региону
Управљање ризицима у региону
Поплаве и клизишта које су задесиле Србију, али и Хрватску и БиХ, јасно указују на потребу да се ризицима од природног хазарда посвети пажња како на локалном, регионалном и националном нивоу, тако и у прекограничној сарадњи управо на плану заједничких стратегија планирања ризика и адаптација на климатске промене. Сутра ће тим поводом  у Специјалном резервату природе Засавица који се простире на територији општина Сремска Митровица и Богатић, учествовати представници јавног и цивилног сектора двадесет општина из прекограничног региона Дрина-Сава на изради  смерница за прекограничну сарадњу у управљању ризицима од природног хазарда. Упоредо се реализује пројекат „Прекогранична сарадња у управљању ризицима од природног хазарда у региону Дрина - Сава" подржаног од стране Сталне радне групе за регионални рурални развој Југоисточне Европе - SWG и Програма приступа заснованог на развоју територије (АБД), а финансираног од стране Европске Уније. Пројекат реализује „Унеко Подриње" у партнерству са Факултетом за примењену екологију Футура и Удружењем ЕкоДрина Мали Зворник.
27.Јануар 2015.
Савинданска изложба
Савиданска изложба
Читава западна Србија и Подгорина је поднела у вртлогу Првог светског рата велике жртве и изнедрила јунаке којима је посвећена изложба фотографија и оружја у лозничком музеју Јадра. Публика на једном месту може видети велику приватну збирку Подгораца у наредних месец дана. Аутори ретке изложбе професори Светозар Гачић и Милан Петровић овим подухватом приказали су део наоружања из колекције познатог осечинског доктора правних наука, адвоката Светислава Станојевића Шолета.
27.Јануар 2015.
Светосавље - трајна инспирација
Градоначелникова честитка Савиндана
Када стварамо добре резултате у школама, када ђаци, наставници и учитељи теже већем квалитету наставе, када неимари граде путеве и мостове, градове или обданишта то говори да је Свети Сава увек жив и присутан, као најсветлији лик српског народа. Такве савинданске дарове приносили смо свих ових година нашој заједничкој кући и дому, нашој Лозници. Честитам Савиндан, велики празник  просвете, наводи су из светосавске поруке која је данас упућена од градоначелника Лознице Видоја Петровића свим ђацима, студентима, наставницима и професорима, школским одборима и директорима школа.
27.Јануар 2015.
Савиндан - Светосавље
Школска слава Свети Сава

Светосавље данас представља све што је вредно у животу, школи, универзитету, или на било ком другом месту - породици, граду, држави. По светосављу се препознају и појединац и друштво. Светосавље је љубав према ближњима, различитим културама и схватањима. Свети Сава се данас, после дужег времена поново слави у нашим школама, културним институцијама, породицама. Свети Сава je дуго био као река која је истекла из свог корита и сада се вратила.
            Мир, љубав, слога, јединство су атрибути  који сваку средину уздижу светосавским духом. То благо нема алтернативу.
            Савиндан је зато празник који је пред нама чудесно огледало у коме јасно видимо и разазнајемо темељне вредности и идеале, никако идоле. Савиндан и светосавље нас утолико пре срођују и орођују, уводе у предворје истине, правде, рада и залагања на сваком месту.
            Школска слава Свети Сава обележава се у свим просветитељским установама  Лознице - 15 основних школа, четири средње, у издвојеним одељењима факултета, дечјим вртићима и обдаништима. Савиндан је и крсна слава која се пригодно обележава у домовима Лозничана.

26.Јануар 2015.
За боље грејање
Инвестирање у Топлану
За инвестиционо одржавање лозниче „Топлане" у овој години планирано је 22 милиона динара. Један нов котао снаге 1,1 МW биће инсталисан у котларници „Штира" који ће уз постојећа три котла допринети квалитету грејања. У Бањи Ковиљачи један котао ће бити замењен јачим од 4,5 МW. Те капиталне инвестиције финансирају се из буџета града Лознице. У плану је реконструкција 18 подстаница као и набавка калориметара. Средствима Топлане биће финансирано инсталисање система за аутоматску детекцију протока гаса у котларницама „Мода" и „Бања". То подразумева и уградњу видео надзора по котларницама и подстаницама и израду инвестиционо-техничке документације. На даљински систем грејања планирано је у овој години прикључење 4.100 квадратних метара стамбеног простора.
26.Јануар 2015.
Пшеница у добром стању
Озиме културе
На подручју средњег Подриња пшеница и остала озима жита су у добром стању, али ће за њихов даљи развој бити неопходне снежне падавине, саопштено је из Пољопривредног завода у Лозници. Стварање снежног покривача добро ће доћи тек убокореним биљкама, јер ће их заштитити од измрзавања и омогућити што боље бокорење, проценили су стручњаци те станице. Ратарима је препоручено да чим временски услови дозволе, почну прихрањивање пшенице азотним ђубривима. У средњеподрињском атару пшеницом, најзаступљенијом озимом житарицом, јесенас је засејано 3.000 хектара. Пољопривредна станица у Лозници покрива и три суседне општине - Мали Зворник, Љубовију и Крупањ.
23.Јануар 2015.
Стимулишу привреднике
Стимулишу привреднике
На основу Закона о отклањању последица мајских поплава на територији Републике Србије који је донет 21. јула прошле године Влада Републике Србије донела је Уредбу о утврђивању државног програма обнове привредне делатности на поплављеном подручју. Овако се једноставније дефинише мера давања бесповратних новчаних средстава привредним субјектима који су претрпели штету на подручју погођеном поплавама. Објављени су сви критеријуми за доделу ових средстава на сајту града Лознице. Привредни субјекти са поплављених подручја подносе јединицама локалних самоуправа захтев за добијање бесповратних средстава по овом програму до 15.02.2015. године. Остале појединости могу се проверити и телефонима 879-294,879-293 или у Одељењу за привреду на 879-292.
23.Јануар 2015.
Антологија
Антологија савремене српске књижевности
Полазећи од чињенице да велики број наших писаца за децу живи и ствара ван граница своје матичне државе Србије, осећа се потреба да се приреди Антологија савремене српске књижевности за децу у дијаспори и региону. Планирано је да Антологија буде објављена до октобра 2015. године, када ће бити премијерно представљена на Међународним сајмовима књига у Београду и Франкфурту, као и на јубиларним 20. Октобарским сусретима писаца дијаспоре у Франкфурту на Мајни. Књига ће бити квалитетно опремљена и илустрована, како и доликује антологијском издању. Антологија савремене српске књижевности за децу у дијаспори и региону обухватиће књижевно стваралаштво аутора за децу који пишу на српском језику, без обзира на земљу порекла, а који живе изван Републике Србије. У Антологију ће бити уведени писци у исељеништву, као и они који живе у земљама региона. Сврха Антологије је да представи читалачкој публици, књижевној критици, издавачким кућама, састављачима школских програма и лектира. До 31.јануара 2015. године могу се достављати  ауторске или заједничке књиге поезије и прича за децу, појединачни радови, или рукописи књига у припреми са овом тематиком, као и кратке биографије, на једну од ових адреса: Schriftstellerverein SIEBEN e.V.Vorsitzender Ljubiša Simić Eckenheimer Landstr. 265. 60320 Frankfurt am Main Deutschland или електронском поштом ljubisa.simic@gmx.de.
23.Јануар 2015.
Благодарје
ОШ "14. октобар" Драгинац
Сутра ће у Београду у сусрет Савињдану бити додељено високо признање драгиначној основној школи „14. октобар" - Благодарје. Стиже у тренутку када ова просветитељска установа почиње припрему за јубиларну, тридесету манифестацују „Дани дечије поезије и прозе". Реч је о школи која подстиче дечије стваралаштво у песништву и нарацији чиме доприноси основним вредностима Светосавља - унапређивању и разијању писмености и књижевности код Срба.
23.Јануар 2015.
Бројке
Разлика у односу на 2013. годину
У протеклој години склопљено је 388 бракова што је за око 80 више у 2013. години на територији града Лознице. Град подстиче брачне парове већ другу годину једном просечном зарадом. У књигу новорођених уписано је 1280 беба што је за 115 мање него претпрошле године. Број умрлих такође је такође је мањи за 48 јер је евидентирано 711 преминулих.
23.Јануар 2015.
Петовалентне вакцине
Петовалентне вакцине
Према информацији из лозничког Дома здравља вакцине против гриптерије, тетануса, дечије парализе и великог кашља делиће се бесплатно за децу рођену од 1. новембра прошле године. Петовалентна вакцина ушла је у редовну употребу у свету и у нашој земљи од ове године. Дистрибутер познате француске вакцине „Санофи Пастера" је Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак" који је добио сертификат Агенције за лекове и медицинска средства.
23.Јануар 2015.
Нема грипа
Нема грипа
На подручју Лознице повећан је број прегледа деце предшколског и школског узраста у лекарским амбулантама али нема грипа. Вирусолошка испитивања потврђују да ни код једног пацијента нема тих симптома. Из београдског Института за јавно здравље „Батут" потврђено је да је у Србију стигао вирус мутираног грипа А- Х3Н2. Средња активност грипа присутна је на северу и западу Европе.
23.Јануар 2015.
Уручена помоћ сточарима
Помоћ сточарима
За 182 пољопривредника из лозничког краја, који су претрпели штету у прошлогодишњим поплавама из Организације за пољопривреду и храну Уједињених нација- ФАО обезбеђено је 58 тона сточне смеше за исхрану крава, свиња и живине. У пакетима је било 320 килограма хране у зависности од потреба у газдинствима. С великим интересовањем очекује се и набавка приплодних грла стоке, система за наводњавање, механизације и материјала за пластеничку производњу у пољопривреди. Ови подстицаји допринеће бржем превазилажењу невоља у којима се затекло више хиљада домаћинстава у време мајске и августовске поплаве 2014. године.
23.Јануар 2015.
Путеви и магла
Магла на путевима
У протекла три дана јутарња магла смањила је видљивост на подручју Лознице али и дуж речног  тока Дрине према Љубовији И Бајиној Башти. Због слабе кише мокри су коловози. Кроз стенске усеке око Малог Зворника могући су одрони земље и камена, посебно. Задржавања путничких возила на граничним прелазима ка Републици Српској сада су мања јер су са Јованданом прошли јануарски празници и славља која се масовније обелажавају у овом делу Подриња.
23.Јануар 2015.
Локални медији о Ромима
Civil right defenders
Седам редакција из целе Србије, од којих су 3 са југа, у наредних 11 месеци заједно са представницима ромске заједнице покушаће да побољша информисање Рома о начинима за добијање правне помоћи и укаже на њихове проблеме. Новинари из седам редакција чланица „Local press"-a, који заједно са Civil right defenders организује пројекат, пратећи активности ОЦД у Бујановцу, Врању, Нишу, Новом Пазару, Пријепољу, Ваљеву, Лозници, Неготину и Књажевцу својим прилозима и текстовима доприносиће унапређењу положаја ромске националне заједнице на локалу. „Локални медији за права Рома" је пројекат који ће покушати путем локалних медија да побољша информисање Рома о начинима пружања бесплатне правне помоћи коју нуде организације цивилног друштва, али и неромске популације о проблемима које Роми имају у локалним срединама. Промовисање ромске културе биће још један од задатака новинара „Врањских" из Врања, „Јужних вести" и „Roma world"-а из Ниша, „Нових књажевачких новина" из Књажевца, „Лозничких новости" из Лознице, ТВ „Форума" и „Полимља" из Пријепоља. У редакцијама ће током трајања пројекта бити ангажовано и седморо средњошколаца ромске националности који ће се учити новинарском занату и својим ангажовањем доприносити да се глас њиховог народа чује у медијима. На крају обуке "Local press" ће организовати такмичење између младих новинара и одабрати два најбоља прилога која ће бити награђена таблетима. Пројекат је финансијски подржан од стране донатора Civil Right Defenders и представља успостављање ближе сарадње локалних медија и ОЦД организација на заједничким активностима у унапређењу људских права Рома на локалу.
21.Јануар 2015.
Први узео крст
Пливање за Богојављенски крст
Професор историје из Лознице Ђорђе Вукмировић, победник је овогодишњег надметања пливача за Богојављенски крст које је у организацији пливачког клуба „Дрина" одржано код моста на граничном прелазу Трбушница. Традиционално обележавање великог хришћанског празника у Лозници организовано је први пут на плажи изнад ресторана Плава рибица на којем је учествовало 13 такмичара. Друго место освојио је Мирослав Вучетић а трећи је био Младен Митровић.
20.Јануар 2015.
Путеви за бољи живот
Министарка Михајловић - обилазак обнове пута
Обнова пута од Крупња до Корените који је у прошлогодишњим поплавама био један од најтеже оштећених путних праваца у земљи, биће потпуно завршена у јуну ове године, изјавила је за Тањуг потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Она је након обиласка радова на тој деоници, рекла да су и мањи путеви важни за бољи живот грађана. Деоница Крупањ-Коренита је део пута ка Лозници и оштећен је у мају, а радови се финасирају бесповратним средствима Европске уније у износу од 4,5 милиона евра. "Ово је виталан пут од 11,5 километара и сада ме уверавају да ће бити завршен у јуну 2015", рекла је Михајловић, додајући да радове изводи домаћа фирма "Уноградња". Истакла је да је њен задатак као ресорног министра да пропрати динамику радова на путној мрежи и где год може, да убрза решавање проблема. "Ја ћу бити у сваком делу Србије где треба да се поправи, ради и помогне, без обзира да ли је неки пут дугачак или кратак и да ли је реч о великом или малом мосту - за грађане који ту живе, то мора да се решава", поручила је Михајловић. В.д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак рекао да је Коренита-Крупањ државни пут и да ће за његову обнову бити утрошено четири милиона евра, док ће преосталих пола милиона евра бити употребљено за санирање клизишта ван трасе тог пута, као и појединих прилаза ка кућама. Дробњак је рекао да је на траси пута Крупањ-Коренита већ урађено око 6.000 кубика заштитног зида и 2.500 кубика бетона, с обзиром да клизиште угрожзава тај пут. Радови се финансирају бесповратним средствима из ИПА фондова ЕУ и да се пут гради на основу прописа о ургентном одржавању путева што значи да ће бити враћен у првобитно стање.
16.Јануар 2015.
Италијани опет помажу
Италијани у посети Лозници
„Ретко се дешава да видим овако вредне резултате постигнуте за кратко време на побољшању квалитета услуга и властитог идентитета града Лознице“, истакао је господин Лука Де Пијетри из италијанске регије Емилиа Ромања који је са госпођом Мином Ломушо из Министарства спољних послова Републике Италије данас у Лозници са градоначелником Видојем Петровићем ставио потпис на нови уговор о сарадњи на пројекту "Подршка политици за децу и младе у Србији". Пројекат вредан 81.347 евра финансира Министарство спољних послова Републике Италије уз подршку Генералне дирекција за сарадњу на плану развоја  социјалних услуга, заштите права детета и усклађивања закона са стандардима Европске уније. - За некога ко је као ја ваш град упознао још 2004. године, данас је било нарочито задовољство да прошета средином која је препознала нове активности за које је, уз помоћ покрајине Емилиа Ромања важна била храброст и интелигенција младих али и  подршка вашег градоначелника који гледа далеко у будућност. Можете да дате већи аплауз својој локалној самоуправи него нама који смо овде гости. Будите сигурни да такву срећу немају многи градови, категоричан је господин Лука Де Пијетри. Високој делегацији из Италије захвалио се градоначелник Лознице Видоје Петровић, рекавши да је поносан на младе Лознице што су препознати као добри партнери да се кроз ову финансијску подршку даље потврђују као добри људи. - Млади Лознице су у прошлој години  показали колико имају срце када су се организовали у волонтерској помоћи угроженима у две велике поплаве", навео јуе Петровић. Пројекат са партнерима из Италије је први пут реализован 2012. године када је на 320 квадрата изграђен Омладински центар у укупној вредности од осамдесет хиљада евра  - 40,000  из донације покрајине Емилиа Ромања док је другу половину финансирала локална самоуправа.
14.Јануар 2015.
Стамбени програм Србије
Комесаријат за избеглице - лого
Комесаријат за избеглице и миграције позвао је избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине да се пријаве за доделу станова у оквиру Регионалног стамбеног програма Србије. Регионални стамбени програм Србије за крајњи циљ има да стамбено збрине 16.780 најугроженијих избегличких породица. Избеглице и бивше избеглице из Хрватске и БиХ, које живе на територији Ариља, Бора, Врњачке Бање, Оџака, Сомбора, Старе Пазове, Ужица, Лознице, Бруса, Кладова, Зрењанина и Неготина, могу да поднесу пријаве за програм давања у закуп станова са могућношћу куповине или за социјално становање у заштићеним условима без могућности откупа у Врњачкој Бањи, Сомбору, Темерину и Неготину. Услов је, како је саопштено из Комесаријата, да потенцијални корисници немају решено стамбено питање у Србији ни у земљи порекла и да нису ништа продали ни обновили у земљи порекла. Станови се додељују у закуп по повлашћеној цени, уз могућност куповине по цени у складу са Законом о избеглицама. Кад је реч о социјалном становању, станови се додељују на неодређено време, односно док су корисници у стању социјалне угрожености или не реше стамбено питање на други начин. Како се наводи у саопштењу, све информације заинтересовани могу да добију у канцеларији повереника за избеглице и миграције у општинама и градовима у којима се програм доделе станова спроводи, као и у Комесаријату за избеглице и миграције у Београду. Стамбене јединице додељују се у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма Србије, који је вредан 11,8 милиона евра, а подразумева донацију 261 станова, 30 монтажних кућа, 300 пакета грађевинског материјала за завршетак започетих грађевинских објеката и 70 сеоских домаћинстава. Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону. Од тог броја 16.780 породица је у Србији. Регионални стамбени програм Републике Србије вредан је 330 милиона евра.
13.Јануар 2015.
Дом за ћирилицу
Обилазак новоизграђеног објекта Центра за рекреативну наставу у Тршићу
Радни месечни састанак градоначелника Лознице Видоја Петровића, чланова Градског већа, директора јавних предузећа и установа и председника надзорних одбора данас је започет обиласком новоизграђеног Центра за рекреативну наставу у Тршићу. Тамо се одвијају радови на унутрашњој декорацији у три ламеле на 3000 квадрата чија изградња је започета у августу 2013. године. Објекат ће бити усељив када се заврши адаптација спуштених плафона, 40 соба буде опремљено намештајем и заврши посао на прилазним стазама. У изјави за медије градоначеник Лознице подсећа да на овом месту у Тршићу имамо нашу идејну замисао, нашег пројектанта и нашег извођача радова.  Једино је новац који је до сада уложен дошао са стране, подсећа градоначелник Петровић говорећи да је „на овај начин етно комплекс у Тршићу са Вуковом кућом, Првом кућом писаца, Музејом језика и писма и Вуковом спомен школом на оригиналан начин интегрисан у целину која даје нови сјај  културној и туристичкој мапи Србије". Тако ће велико културно и историјско наслеђе бити боље представљено а  данас је можда право питање - зашто за све деценије пре нисмо добили овакав објекат. Ницање мултикултуралног комплекса за две године је најприроднији одговор у времену када се ћирилица и национално писмо потискују. - Уколико добијемо партнерску подршку министарстава културе и просвете на завршници овог пројекта сигуран сам да је Србија на путу да добије националну  институцију језика и писма што је благо за будуће нараштаје, закључује Видоје Петровић.
05.Јануар 2015.
Вртићима стара цена
Вртићима стара цена
- Из градске касе у овој години за основно, средње образовање и рад предшколских установа биће извдојено 325 милиона динара, колико и лане. Тај новац ће бити уложен у стипендирање ученика и студената, рад дечјих установа, њихово одржавање и осавремењавање. Како је за "Новости" изјавио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, наглашавајући да ће штедње бити тамо где је реално потребно, "али не и где је најтање". Професор Ђокић напомиње да је град Лозница показао како се штеди приликом јавне набавке за изградњу здања за ученике и студенте у Тршићу, када је уштеђено више од 50 милиона динара и то пара које су дошле из државне касе, јер се радило "максимално одговорно, савесно и поштено". За разлику од неких других градова, "нема говора да ће цене у вртићима у Лозници бити повећане, већ ће се настојати да, ако буде било могућности, буду и смањење". На стипендије ће, и у овој години, моћи да рачуна око 120 студената, чији је просек оцена на државним факултетима девет и више. Академци ће добијати месечно 8.000 динара, а најуспешнији ученици, њих педесетак, по 4.000 динара. - Веома ме је обрадовала вест да ће градска власт наставити да нам плаћа превоз - каже Милисав Алимпић (86), из села Брадића, подно Иверка. - Мени је, баш на Нову годину, као и другим времешним комшијама, матичар Милан Васиљевић у кућу донео карте за јануар, што је дивна пажња и брига. Град помаже и рад одељења Техничког факултета из Новог Сада, где студира, већ, друга генерација младих, који у родном граду могу да слушају предавања и полажу испите, што је за њихове родитеље велика уштеда. Град наставља да субвенционише и друге подстицаје од оних који се тичу склапања нових бракова, рађање деце.
30.Децембар 2014.
Честитка
Празнична честитка градоначелника Лознице Видоја Петровића

Грађанима Лознице и Подриња градоначелник Лознице Видоје Петровић упутио је честитку за долазећу нову  2015. годину, Божић и Православну нову годину.
            „Ови празници све нас позивају на разумевање и међусобно поштовање, на солидарност и бригу за сваког човека."
            Наша Лозница је прожета добрим духом наде који у себи чува од памтивека, као наслеђе својих великана. Разумевајући универзалне знакове времена и политичких прилика била је и остала  град својих грађана, са којима се заједно трудимо да одлучно наставимо започети друштвени и економски развој и тако отворимо нове перспективе за генерације које долазе.

Драги суграђани,

            Нека вас Нова година дарује здрављем у породици, миром у души и љубављу у срцу. Нека у сваки дом и породицу донесе срећу и радост!
30.Децембар 2014.
Сладаковић - генерал
Politika - logo
Указом о постављењима на нове дужности, унапређењима и заступањима за тридесет генерала Војске Србије које је потписао председник Србије Томислав Николића 26. децембра ове године у чин бригадног генерала унапређен је и пуковник Драгослав Сладаковић командант Друге бригаде Копнене војске, објавила је „Политика". Он је први официр Војске Србије из Лознице са чином генерала. Рођен је 1960. године у Лозници, завршио је 1983. године Војну академију и 2004. године Школу Националне одбране. До сада је обављао дужност помоћника за операције команданта Команде за обуку Војске Србије.
28.Децембар 2014.
Антенски стуб на Церу
Постављен антенски стуб на Церу
У оквиру пипрема за прелазак на дигитално емитовање ТВ сигнала, представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација предали су на тестирање и употребу новоизграђени антенски стуб на планини Цер. Нови објекат на емисионој локацији Цер играђен је на месту старог предајника, уништеног током НАТО бомбардовања. За шест месеци урађена је потпуна санација и изградња новог стуба на који ће бити монтиран моћан антенски сyстем на четири спфрата у четири правца, са кога ће дигитални сигнал добијати грађани овог дела Србије, објављено је на сајту РТС - а. Ово је једна од 25 важних локација из мреже ЈП "Емисиона техника и везе", за чије опремање је Министарство трговине, туризма и телекомуникација издвојило 42 милиона динара."Од укупно 262 у Србији, пројектом је обухваћена обнова 25 главних антенских стубова који су оштећени у бомбардовању. Овај је грађен практично од темеља и сигналом са њега биће покривен читав један регион, Шабац, Сремска Митровица, Лозница и околина, око 450.000 људи ће имати дигитални сигнал", каже Татјана Матић, државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Припреме за прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала у Србији почеле су у септембру, а гашење аналогног сигнала по зонама, како је саопштено, планирано је од 1. марта 2015.
26.Децембар 2014.
Уз помоћ ЈП Град
Odrzavanje puteva u 2015. godini
Наредне године 56 месних заједница у Лозници имаће на располагању 26 милиона динара, знатно мање него ове године у којој је буџетом града било издвојено 76 милиона динара. Према наводима Јанка Алексића за „Лозничке новости", члана градског већа - тако је самона „папиру".- С обзиром на инструкције које смо добили од владе, морали смо да смањимо новчана средства. Међутим, иако изгледа да је износ смањен на 26 милиона, то не значи даће наредне године месне заједнице имати на располагању мање новца и да ће бити ускраћене. Наиме, због проблема које су председници и чланови савета имали око спровођења процедуре јавних набавки због којих су, рецимо, у Грнчари дали колективну оставку, буџетом је одређено 26 милиона, али је планирано да преко ЈП „Град" на месне заједнице утрошимо још педесетак милиона динара. То практично значи да ће процедуру јавних набавки спроводити служба која и обавља те послове у овом јавном предузећу - каже Алексић. Свој део од планираних 26 милиона динара свака месна заједница моћи ћеда оствари по старој методологији, односно, финансијске програме достављаће Градском већу које ће о њима одлучивати а у реализацији планова саветима МЗ помагаће стручнеслужбе локалне самоуправе. - Мајске а затим и августовске поплаве разлог су зашто многеМЗ нису искористиле средства која су им била намењена. У наредној години за све њихћемо имати разумевања и сигурни смо да неће бити оштећене - каже Алексић.
26.Децембар 2014.
Оштећена црква
Оштећена црква у Јадранској Лешници
Савет месне заједнице у Јадранској Лешници, како пише „Блиц" упутио је апел за помоћ институцијама, предузећима и верницима, како би се што пре поправила Црква Светог пророка Илије. У цркву је ударио гром и запалио звоник, оштетио кров, извалио све прозоре и врата и спалио комплетну елекроинсталацију. Овакву недаћу не памте ни најстарији мештани, а свештеник Милован Којић, који је у овој богомољи већ 14 година, каже да је још под стресом. Председник Савета месне заједнице Драган Тодоровић каже да на рачуну месне заједнице нема новаца и да је неопходна свака помоћ. - Народ је спреман да помогне колико може, али требаће доста пара и свега осталог. Пред нама су празници, славе, Божић и Нова година, па је потребно све ово брзо санирати како би се вршила богослужења. Потребно нам је све, од електро-каблова, преко лимова, прозора, врата, до звона и крста. Из лозничке „Електродистрибуције" су нам већ понудили помоћ, надамо се и подршци локалне самоуправе, али и верника који су у могућности да помогну да обновимо једну од најстаријих цркава у крају, подигнуту пре више од 140 лета - каже Тодоровић. Гром је ударио у крст на врху цркве и искривио га, а пожар је избио у звонику. Преко електричних инсталација удар се пренео и на кућу у којој живи свештеник. Уз помоћ ватрогасаца пожар је брзо угашен али је нанета велика материјална штета. Од јаког праска у парохијској кући је експлодирао бојлер, изгорели су сви технички уређаји, запаљена инсталација, а улазна врата са цркве одлетела су неколико метара даље. У цркви је оштећен иконостас, али и фреске којима је храм осликан пре неколико година.
23.Децембар 2014.
Музеј на добром путу
Састанак поводом кандидовања Музеја језика и писма за европску награду
Кандидовање Музеја језика и писма за европску награду као најбољег музеја у 2015. години од стране Европског музејског форума представиће град Лозницу у конкуренцији градова који су носиоци светске нематеријалне културне баштине. - То је потврда исправне културне политике града  која је допринела да Тршић постане знаменито место, а нарочито опредељење да 2007. године отвори Музеј језика и писма и данас приведе крају подизање мултикултуралног центра  у Вуковом завичају, каже Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, на свечаној промоцији ове номинације којој су присуствовали и чланови Градског већа, директори јавних предузећа и установа, запослени у лозничком Центру за културу. Високи гост промоције била је др Мила Поповић Живанчевић, национални коресподент и директор Централног Института за конзервацију у Београду која је подсетила да је Савет Европе оснивач Музејског форума ради подстицаја музеолошког развоја у локалним заједницама.  - Музеј у Тршићу сврстао се међу 41 референтном институцијом културе које очекују једну од четири награде- Пажњу Тршића привукла је комплексност и садржајност Музеја језика и писма, традиција Вукових сабора, Куће писаца, етно радионице и обновљени стари занати. Пуно је савремених и динамичних музејских садржаја уткано у језгро вуковске колевке и Тршића које су дале универзално европско значење дела и лика Вука Караџића, навела је госпођа Поповић Живанчевић. Управо те категорије вредновале су Тршић за препоруку награде која ће бити додељена у Глазгову.
23.Децембар 2014.
Меморандум о мотодрому у Лозници
Потписивање меморандума о намерама - мотодром
Представници града Лознице, предузећа Мотодром и Мото савеза Србије данас су потписали Меморандум о сарадњи на реализацији Пројекта изградње ауто мото стазе. Овом догађају претходила су два радна састанка у локалној самоуправи и презентација пројекта "Прва ауто мото стаза у Републици Србији" по FIA и FIM хомологацијским лиценцама на Сајму спорта у Београду, у новембру ове године. Представници предузећа Мотодром у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Министарством грађевине, саобраћаја и инфраструктуре укључили су град Лозницу у заједнички пројекат. - Цела Србија ће добити дуго очекивану стазу за ауто и мото трке где се уз велику љубав и ентузијазам обрће велики капитал. То ће неминовно довести до потребе за проширење туристичких и угоститељских капацитета што ће се одразити на производњу и трговину. Очекујемо једну привредно ланчану реакцију и прекограничну сарадњу са Републиком Српском а надам се да ће то бити и један од највећих разлога за изградњу ауто - пута који дуго очекујемо за брже уклључивање у европске интеграције, истакла је Ранка Живановић Марковић, заменик градоначелника Лознице, један од потписника овог меморандума. О значају пројекта говорили су Милутин Анђелковић, директор предузећа „Мотодром" и Божидар Михаиловић, генерални секретар Мото савеза Србије.Како је речено, веома добро урађена инфраструктура и геостратегијски положај Лознице (погранична зона, близина аеродрома Тузла и аеродрома Сурчин - Београд, путна и железничка мрежа, повољна континентална клима) кандидовали  су Лозницу као најозбиљнијег конкурента за избор локације.
19.Децембар 2014.
Канцеларија народних посланика
Отворена канцеларија народних посланика

Уз подршку Градске управе у Лозници је данас отворена посланичка канцеларија која грађанима омогућава да преко народних посланика професорке Велинке Тошић и доктора Јездимира Вучетића буде спона за проток идеја, сугестијам захтева и пројеката ка одборима Народне скупштине Србије. -Трудићемо се да преко ове канцеларије будемо сервис свих жеља, иницијатива и потреба цивилног сектора, рекао је народни посланик Јездимир Вучетић. По његовим речима то ће допринети акционом јединству са којим ће народни посланици  наступати у Скупштини Републике Србије. Уз захвалност на подршци на овом подухвату упућеном Градској управи и градоначелнику посланица Велинка Тошић е јавност обавестила а ће  Канцеларија народних посланика радити сваког петка од 10 до 12 часова у соби број два старог дела градске управе али ће сваког радног дана  од 9 до 12 часова грађани моћи  и телефоном  069  1140206 да заказују  разговор или сусрет са народним посланицима. То је омогућено и електронском адресом kancelarijanplo@gmail.com. - Жеља нам је да сви заједно улепшамо и унапредимо живот у нашем граду, поручила је Велинка Тошић. Пожелевши посланицима успешан рад градоначелник Лознице Видоје Петровић је истакао да је отварање посланичке канцеларије наша заједничка жеља, „да сви будемо ближи грађанима и ефикаснији у решавању проблема са којима се суочавају грађани и Србија а да Лозница сваким даном постаје све боље место за живот".

19.Децембар 2014.
Лозница усвојила нови буџет
Грб града Лозница - Усвојен нови буџет
Скупштина града Лознице је 16. децембра усвојила одлуку о буџету града за 2015. годину. За њу је, после изјашњавања чланова Градског већа у прошлој седмици, сада гласало 39 одборника. Предлог одлуке о буџету, свих прихода и расхода, израдила је мешовита  стручна радна група у којој су радили економисти из све три коалиционе групације  које имају већину у локалном парламенту и из градског одељења за финасије и друштвене делатности. Концепт избалансираног приступа при изради буџета полазиште је имао у реалним оквирима свих корисника средстава што подразумева уједначену потрошњу са наменским планирањем које  је у духу мера економске политике Владе Србије. 
17.Децембар 2014.
У Плану генералне регулације
Скупштина града Лознице донела је одлуку о Изменама и допунама Плана генералне регулације за насељено место Лозница. Како је у име обрађивача матeријала ову тему образложила Милица Павловић, начелница Одељења за урбанизам и просторно планирање основни циљ је дефинисање правила уређења и изградње у складу са променом намене за једну катастарску парцелу ради проширења гробља за грађане исламске вероисповести. Градско одељење за планирање и изградњу је саопштило да ће средствима ЕУ до краја децембра бити постављено шест монтажних и санирано 17 оштећених кућа.па је била неопходна промена намене на три парцеле из вишепородичног становања за појединачнe куће.
16.Децембар 2014.
Тршић у елити културе
Музеј језика и писма - Тршић
- Музеј језика и писма у Тршићу увршћен је међу 42 музеја кандидована за највишу европску награду за музејску делатност и културу "Европски музеј године". - То је велики догађај, а доноси и важну међународну промоцију, изјавила је Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу у Лозници. - Тршић и Музеј језика и писма ће се тако наћи у уском кругу културне елите Европе. Чак и да не освојимо награду, вест је добра јер смо у прилици да се представимо у међународним оквирима, рекла је директорка Ђедовић. Одлука о награди биће саопштена  до 16. маја 2015. године на Скупштини форума у Глазгову. Тршић је посетила Ширли Колер из Велике Британије из Европског музејског форума, а без најаве то су учинили и други представници овог форума.
15.Децембар 2014.
Додељења књижевна награда Троношки родослов за 2014. годину
Додељена књижевна награда Троношки родослов

Жири, којим је председавао књижевни критичар Срба Игњатовић, одлучио је да књижевна награда "Троношки родослов", коју већ другу годину заредом додељују Подрински културни клуб, Епархија шабачка и Град Лозница припадне Зорану Хр. Радисављевићу, песнику из Београда, за књигу песама "Велико уво", објављену заједничким напором смедеревске "Арке" и "Матице Македонске" из Скопља.
            "Троношки родослов" додељује се за песничка дела високих уметничких вредности која подржавају битну линију српске песничке традиције и негују леп језик. Састоји се из дипломе и новчаног износа, који од ове године додељује Град Лозница.
            Прошлогодишњи лауреат био је београдски песник Миломир Ђукановић.
            Његово Преосвештенство епископ шабачки Господин Лаврентије и градоначелник Лознице Видоје Петровић уручиће ову награду током јануара идуће године у Манастиру Троноша.

15.Децембар 2014.
Треба нова интервенција
Из јаловишта некадашњег рудника "Столице" у Костајнику код Крупња опасне материје и даље цуре у Костајнички поток, а очекује се долазак радника РТБ "Бор" да реше проблем, пише београдски „Блиц". Члан Градског већа Лознице Драгослав Добрић рекао је да је РТБ Бор обавештен о проблему и да се очекује да њихови радници током дана почну са санирањем два одводна канала око једне од брана. - Ситуација је данас иста као и јуче - изјавио је Тањугу Добрић, који је са чланом Градског већа Јанком Алексићем обишао терен. Он је објаснио да је због кише дошло до сливања опасних материја "лево и десно" поред заштитне бране, додавши да је потребно извршити додатне радове на два одводна канала. Добрић је истакао и да је "можда и добро што је сада дошло до овога како би се још боље припремили за веће падавине током зиме". Радници РТБ Бор завршили су 1. децембра прву фазу санације у поплавама оштећеног јаловиšта некадаšњег рудника "Столице" у Костајнику код Крупња. За непуних месец дана, много пре рока, они су током санације урадили 1.300 метара канала за прихват и одвод атмосферских и бујичних вода. Урађене су и по једна заштитна брана од бујичних вода и бетонска брана за прихват и одвод сталних и бујичних вода, као и пет великих брана са геотекстилом и сламом за филтрирање вода из самог јаловишта. Одмах по оштећењу интервентна екипа из Бора привремено је санирала настало оштећење, али и због немара и неодговорног понашања власника, како је тада саопштено тешки метали из јаловишта доспели су у реке Јадар и Дрину. Повећане концентрације су утврђене у Дрини код Бадовинаца, надомак ушšћа у Саву, а резултати анализе воде Костајника, Јадра и Дрине, показали су високе концентрације гвожžђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума. Санација оштећеног јаловишта некадашњег рудника "Столице", биће обављена у две фазе, саопштено је уочи почетка радова. У првој фази заустављено је отицање материјала из јаловишта у реку и даље уливање тешких метала у водотокове. Друга фаза санације подразумева пројектовање, израду комплетне техничке документације и извођење радова ради трајне санације јаловишта у Костајнику.
11.Децембар 2014.
Попустила брана јаловине
Опасне материје из одлагалишта јаловине некадашњег рудника антимона „Столице" у Костајнику код Крупња, поново су продрле у костајнички поток, јавља диписник "Блица". Процурило је поред једне од брана које су недавно поставили радници РТБ „Бор", током санације мајских оштећења на јаловишту. - Са колегом из Gрадског већа Драгославом Добрићем обишао сам терен и видео да ситуација није добра. Преко једног дела бране јаловина се прелива и кренула је према доњој устави, а у костајничком потоку који се улива у реку Корениту, а она у Јадар, притоку реке Дрине, поново је густа сива маса. Разговарали смо са председником општине Крупањ, на чијој територији се и налази јаловиште и он нам је потврдио да је већ обавестио надлежне о стању на терену. Поново ћемо писати државним органима јер се плашимо да је на помолу нова катастрофа. Ово се десило после првих киша, а не смемо ни да мислимо шта би могло бити у марту када почне да се топи снег - упозорава члан Градског већа у Лозници Јанко Алексић. У новембру стручњаци из Бора су хитно санирали јаловиште, урадили километар и по канала који служе за прихват атмосферских вода и вода које гравитирају према јаловишту из неколико мањих извора, те подигли пет великих брана као систем филтрације са текстил платном и сламом. Пројекат трајне санације овог јаловишта тек треба да буде урађен и он ће подразумевати неке друге захвате и компликованији приступ изради дренажних канала и бетонских брана.
11.Децембар 2014.
Прихватљив програм
Градски Савет за безбедност саобраћаја разматрао је Програм коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности на путевима на територији града Лознице у 2015.години. Овај документ ће бити прослеђен на усвајање Градском већу на једном од наредних заседања. Изнета је позитивна оцена недавно реализоване симулативне акције саобраћајне незгоде поводом недеље сећања на жртве у саобраћају. Овај савет ће, на следећој седници, разматрати проблематику непрописног паркирања и нелегалног такси превоза.
09.Децембар 2014.
Пројекција буџета за 2015. годину
Дводневном заседању Градског већа у сусрет редовној скупштини претходила је опсежна припрема материјала пред усвајање новог буџета града за 2015. годину. То је изискивало и замашне аквтивности градских одељења за финасије, привреду и друштвене делатности, као и важне одлуке управних и надзорних одбора у јавним предузећима и установама које се наслањају на буџетску расподелу. Нови градски буџет за 2015. годину планиран је у висини од jедне милијарде 889 милиона 201 хиљада 375 динара. Како је речено на заседању овог извршног органа плод је транспарентног, вишенедељног планирања и одраз коалиционог јединства у приступању сваком појединачном предлогу при изради нацрта. Полазна основа, у духу актуелне економске политике Владе Србије био је овогодишњи, ребалансом умањени буџет града. Уз поштовање свих упутстава и мера штедње које је прописала држава, требало је задовољити минимуме свих корисника и зато се у прилазу, како је речено, пошло од расходне стране. Нови буџет и поред свих ограничења одражава опредељење за развојну компоненту, што се објашњава тежњом да се приведу крају капитални радови на мултифункционалном центру у Тршићу, у Дринској и Бакал Милосава улици. У социјалној и образовној сфери остао је веран  ранијим принципима и опредељењима. Али остале су мале могућности за даље смањивање јавне потрошње. У расправи је изнето размишљање да се коалициона власт из подршку Владе србије усагласи око могућности минималног кредитног задуживања за значајне пројекте. Нарочито због чињенице што су велика буџетска средства у Лозници после две незапамћене поплаве утрошена за обнову инфраструктуре.
08.Децембар 2014.
У сусрет Божићу
Црква Светих апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи, како пише "Блиц" ускоро ће добити подно грејање, а изградњу која је при крају помогли су верници и градска управа Лознице. Посетиоцима је таком омогућено да током зиме присуствују службама у пријатнијим условима, а раније је изграђен прилаз којим је омогућен улазак у порту и храм и особама у инвалидским колицима.
04.Децембар 2014.
Време и путеви
Очекују се повољније временске прилике, али Ауто-мото савез Србије упозорава на смањену видљивост због магле и сумаглице у Тимочкој и Неготинској крајини и на подручју Лознице, Зајечара и Врања. Задржавања путничких возила на граничним прелазима су до 30 минута.
03.Децембар 2014.
Тренутак радости
Трећи децембар Међународни дан особа са инвалидитетом у организацији Омладинског центра и невладиних организација које се баве инклузијом младих са инвалидитетом био је још један јавни подсетник у циљу скретања пажње јавности на проблеме инклузије особа са инвалидитетом, препрека и проблема дискриминације са којима се свакодневно сусрећу. После пројекције филма „Тренутак радости" отворена је дискусија на тему дискримнације особа са инвалидитетом као и стварање услова за наставак пројекта инклузије младих са овим проблемима. Овај скуп је имао корисне обрисе трибине са стотинак учесника, мешу којима су се оглашавали и сами инвалиди као врхунски спортисти, спортски менаџери, социјални радници.
03.Децембар 2014.
До бољих резултата
У циљу лакшег и безболнијег превазилажења наложених мера Владе Републике Србије у погледу смањења јавне потрошње потребно је даље унапређивати узајамну сарадњу јавних предузећа и установа, директора, надзорних одбора и чланова Градског већа задужених за ту област. Неопходно је је шире проучити корисна законска одредишта која  регулишу приватно и јавно партнерство  јер су евидентни примери добре праксе у овој сфери. Ускоро ће бити одржан посебан радни састанак ради изналажења решења за радове у Дринској улици, водоснабдевања Зајаче, смањивања задужености у фудбалском клубу Лозница,  урбаних и комуналних питања у вези зграда за социјално угрожена лица. Директори јавних предузећа и установа са руководством града  већ на следећем редовном сусрету у Тршићу ближе ће се упознати са великим делом завршеног посла на капиталном пројекту вишенаменског културног центра.
03.Децембар 2014.
Штедња на свим пољима
Програми пословања јавних предузећа чији је оснивач град Лозница благовремено су припремљени за 2015. годину и достављени градском Одељењу за привреду, порука је са састанка градоначелника Лознице Видоја Петровића, чланова Градског већа, директора и председника надзорних одбора јавних предузећа. Градоначелник је указао на обавезу јавног сектора у придржавању закључака Владе Србије при изради годишњих програма пословања за идућу годину као и на  припрему одлуке о буџету локалних самоуправа на бази упутстава сектора Министарства привреде за контролу и надзор јавних предузећа. Као што је познато из Владе Србије је прослеђено упутство по којем ће јавни сектор  бити у обавези да из масе зарада издваја 2,5 одсто средстава за социјалне програме ради смањивања вишкова запослених у јавном сектору за пет процената до 30. јуна 2015. године. Градоначелник је подсетио да су у току и завршне активности за скупштинско усвајање новог буџета града у прописаном року до 20. децембра. У овом тренутку доминира сагласност да се обезбеде средства за завршетак капиталних инвестиција а нови пројекти реализују само уз подршку Градског већа и буџета. Започета је примена уредбе о смањењу плата за 10 одсто у јавном сектору, репрезентације до 60 одсто, донација и спонзорисања за 40 одсто, ангажовања радника по уговорима о привренменим и повременим пословима за 25 одсто. Штедеће се на свим нивоима.
03.Децембар 2014.
Активна помоћ града
Град Лозница у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја, а у складу са Законом о отклањању последица од поплава у Републици Србији, Уредбом о утврђивању Државног програма обнове за кориснике оштећених и порушених породичних стамбених објеката и Државним програмом обнове порушених објеката Владе Републике Србије предузима мере на изградњи нових кућа у циљу помоћи за десет најугроженијих породица, чији су стамбени објекти забрањени за становање услед значајног оштећења изазваног клизиштем. Град је за ту намену определио парцелу површине 37 ари, вредности  око 9 милиона динара, односно 74.000 евра (2.000 евра по ару). Вредност је око 12 милиона динара, или 100.000 евра што значи да поред опредељене парцеле та помоћ обухвата и трошкове накнаде за уређење грађевинског земљишта, израду урбанистичких аката и пројектне документације, прибављање сагласности за прикључке на електро, водоводну и канализациону мрежу.
28.Новембар 2014.
Превентива
Премостимо празнине у знању, превенцији и подршци особама које живе са ХИВ-ом, је слоган овогодишње кампање у Србији поводом обележавања Дана борбе против опаке болести. Тим поводом ће се у лозничком Омладинском центру, на конференцији за штампу окупити више посленика здравствених установа и невладиних организација у намери да укажу на значај превенције.  Учествоваће др Бранко Мрђен, инфектолог, др Живка Мићановић Цвејић сц.психологије и прим. др Нада Ђурић, епидемиолог. Говориће се о епидемији ХИВ инфекције у свету и код нас, о превенцији, клиничкој слици, лечењу, психолошким аспектима. У обележавању Дана борбе против СИДЕ учествују представници Канцеларије за младе, Удружења грађана "Искра", Дома здравља, Саветовалишта за младе, Превентивног центра, Патронажне службе, Парламентарне уније средњошколаца и волонтери. Почетак је  у 9 часова и 30 минута.
28.Новембар 2014.
Обнова државног пута
Почели су грађевински радови на обнови једанаест километара поплавом оштећеног државног пута између највеће лозничке месне заједнице Корените и Крупња. Наредних пола године одвијаће се по фазама кроз санацију клизишта и делова обале на Костајничкој реци, реконструкцију мостова и пропуста, дренажног система и самог коловоза. Овај пројекат биће финансирана са четири и по милиона евра које је Европска унија бесповратно издвојила преко програма помоћи поплављеним подручјима у Србији. Извођач радова је Јавно предузеће "Путеви Србије" кроз уговор о додели бесповратних средстава са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге.
28.Новембар 2014.
Књига о лекару
У Галерији „Мића Поповић" у Лозници одржано је књижевно вече посвећено др Светиславу Стефановићу, лекару, песнику, драмском писцу и есејисти кога су комунистичке власти 1944. године стрељале са још 105 српских интелектуалаца, објавио је дневник „Блиц". Новосађанин Светислав Стефановић је по професији био лекар, оснивач Катедре за патологију, а био је и председник и оснивач Југословенског лекарског друштва. Учесник је у балканским ратовима и у Првом светском рату више пута одликован, а био је и председник Српске књижевне задруге. - Као песник важио је за модернисту и авангардисту, један од најозбиљнијих преводилаца Шекспира код нас. Био је значајан књижевни критичар, први који је стао у одбрану Дисове песничке индивидуалности. После Другог светског рата оптужен је и у новембру 1944. године стрељан као непријатељ народа и ратни злочинац - рекао је др Зоран Вацић, уредник књиге „Др Светислав Стефановић живот и дело". Издавач зборника о др Стефановићу је Српско лекарско друштво, Секција за историју медицине.
26.Новембар 2014.
Нова помоћ ЕУ
У Градској управи Лознице данас су потписани нови уговори са 16 корисника стимулативне помоћи за област пољопривреде и предузетништва. То је наставак пројекта донације за домаћинства и правна лица која су претрпела велику штету у мајској поплави на територији града Лознице. Реч је о помоћи Европске уније која се реализује преко организације ASB, Хаусинг центра, IDC и Фондације Ана и Владе Дивац у вредности од 35.152 евра, при чему је појединачно свако домаћинство добило у просеку по 2.343 евра у роби за пољопривреду, предузетништво или грађевинску обнову. - Ово је још једна од активности којом се кроз економску помоћ жели санирати штета и пословна активност вратити на стање какво је било пре поплава, каже Јован Миладиновић, члан Градског већа. Донатори су претходно обилазили домаћинства, прикупили податке и благовремено обавили сву логистичку припрему за реализацију пружања економске помоћи. Расподела опреме ће се одвијати до Нове године а потом ће, уследити и нови аранжмани који треба да унапређују пословну активност, поручили су донатори.
24.Новембар 2014.
Заседа Скупштина града
Одборници градске Скупштине сутра ће разматрати извештај о деветомесечној реализацији буџета и утврђивати нову одлуку о ребалансу буџета за 2014. годину. На дневном реду је и усаглашавање са изменама и допунама програма пословања јавних предузећа, установа и организација које се пружањем јавнх услуга наслањају на буџетску касу свог оснивача - Скупштине града Лознице. Разматраће и одлуке о Стратегији локалног одрживог развоја, Јавном правобранилаштву, мрежи основних школа и мерама за спречавање одлива становништва на подручју месних закедница Горњег Јадра. Почетак скупштинског заседања је у 10 часова.
20.Новембар 2014.
Завршница санације јаловишта
Шест месеци после пуцања бране на депонији  јаловине рудника у Столицама и истицања опасних материја у водотокове  приведен је крају  велики подухват санације овог еколошког акцидента.  Специјализовани тим радника из РТБ Бор до сада је  завршио имплантацију пет нових зауставних брана са језерцима из којих ће се контролисано пречишћавати  бујична вода. Ову вест потврдио је Јанко Алексић, члан Градског већа у Лозници који је по доласку из Костајника, изјавио да је завршено ископавање  1200 метара канала  по ободима старог јаловишта и да је при крају подизање главног филтера на потоку који се улива у Костајничку реку. У овом тренутку  реално је очекивање да ће санација депоније РТБ Зајача у Столицама бити завршено до краја ове седмице, пре долазећег захлађења и нових падавина, рекао је Алексић.
19.Новембар 2014.
Чишћење Штире
У Лозници је протекле седмице, почело чишћење корита реке Штире, која се у мају и августу излила и поплавила део градског подручја. Радове  чија је вредност  3,5 милиона динара, изводи водопривредно предузеће "Лозница" по налогу Јавног предузећа "Србија воде". У планираном року  60 радних дана требало би да буде очишћено око 2.700 кубних метара земље, камења и другог материјала. Овај подухват одвија се на регулисаном делу корита кроз град, на 2.736 метара. Корито овог водотока првог реда  регулисано је 1967. године на 4.736 метараи и у надлежности  је Јавног предузећа "Србијаводе".
17.Новембар 2014.
Уз један Дан сећања
  Градски савет за безбедност у саобраћају данас је поводом Дана сећања на страдале у саобраћајним незгодама организовао симулативну показну вежбу код основне школе „Кадињача". Овај подухват реализован је у сарадњи са Црвеним крстом Лознице и на препоруку Агенције за безбедност у саобраћају, истакао је Ненад Ђукановић, самостални стручни сарадник за послове саобраћаја и комуналне делатности у Градској управи Лознице. Он је подсетио да је у току велика медијска кампања на превенцији и већој безбедности свих учесника у саобраћају  и да је један од циљева овог савета  реализација градског програма за унапређивање безбедности саобраћаја у Лозници. У показној вежби, која је окупила стотинак учесника и посматрача, судионици су  били ђаци Техничке и Медицинске школе, као и волонтери Црвеног крста који су до сада на републичким такмичењима освојили вредна признања.
17.Новембар 2014.
Куће за избеглице
Једанасест избегличких породица са подручја Лознице могу да конкуришу за доделу монтажних кућа на конкурсу Комесаријата за избеглице и миграције Србије. Конкурс је отворен до 19. децембра. Монтажне куће су донациоја Регионалног стамбеног програма Србије, који се реализује кроз споразум Банке за развој Савета Европе и Владе Србије. У овом тренутку битно је да избеглице испуњавају основни услов а то је поседовање сопственог плаца.Лица којима куће буду додељене постају власници објеката али плаћају трошкове прикључења за воду и струју. Процењује се да на подручју Лознице живи око 4.700 особа које су дошле из бивших југословенских република.
12.Новембар 2014.
Санирана хаварија
Како је објавило дописништво Блица најмање 25.000 потрошача у Лозници пуна два сата остало је данас без електричне енергије због крађе 35 киловолтних каблова у кругу некадашње фабрике „Вискоза". Од 12.15 сати без струје су била домаћинства, али и болница, суд, градска управа и градска топлана и друге установе у граду. - Дошло је до поремећаја редовног снабдевања потрошача од трафо-станице 110 - 35 Лозница 1, према Бањи Ковиљачи и Трбушници. Услед вишеструког засецања и, на једном месту, пресецања и крађе четири метра кабла, проузрокована је хаварија у којој је уништена пригушница 35 киловолти, што је довело до испада два трансформатора  - објаснио је Александар Марковић, технички директор лозничке „Електродистрибуције". После идентификације квара, већ после 15 минута, струјом је снабдевено уже градско језгро и приоритети, а после замене покварене пригушнице резервном, струја је у 14.15 сати стигла и у остале делове града. - Апелујем на надлежне органе да учине све да се овакве појаве не дешавају јер долази до катастрофалних последица због немара према нашим капиталним објектима. Ово је до сада највећа хаварија због крађе, а оштећена трафо-станица напоном снабдева потрошаче до Јелава, Корените, Горње Ковиљаче и центар града. Док није отклоњен квар, део приоритетних потрошача снабдевали смо струјом из алтернативних праваца са ХЕ „Зворник" и трафо-станице „Брањево" у Републици Српској, а делом чак и из правца Крупња, како би спојили болницу и суд. Крадљивци су ризиковали своју безбедност, живот, а направили су велики проблем свима. То што су могли да зараде је веома мало у односу на штету коју су починили граду, електродистрибуцији и потрошачима - рекао је Марковић.
07.Новембар 2014.
Стигла Стенлејка

Захваљујући донацији из међународног програма помоћи ФАО и благовременој припреми при расподели и набавци пољопривредних репроматеријала данас су настављене активности на пружању помоћи домаћинствима која су претрпела велике штете од поплава.  После семенског материјала и ђубрива ФАО је допремио и саднице шљиве Стенлеј. Сваком домаћину који се опеределио за ову врсту воћарског приоритета припало је по 300 садница што је довољнио да занови воћњак на површини од 75 ари, навео је Јован Миладиноић, члан Градског већа задзжен за пољопривреду. Тако ће овом  бесплатном расподелом за 32 корисника територија града Лознице бити обогаћена новим засаедима на 25 хектара. Он је подсетио да ће у наредној седмици бити допремљене нове количине трешње и вишње, а потом малине и купине.  Подизање такве сировинске базе отвара се могућност за реалније инвестирање из Фонда за развој града Лознице у прерађивачку вожарску индустрију.

06.Новембар 2014.
За сигуран саобраћај
Градски савет за безбедност саобраћаја наставља активности на унапређивању безбедности на путевима широм територије града Лозница. Како је истакла председница овог скупштинског тела, заменик градоначелника Ранка Живановић Марковић, док се одвија припрема за усвајање програма за финансирање безбедности саобраћаја у 2015. години упоредо је покренута медијска кампања која подстиче саобраћајну културу, што је једна од препорука републичке Агенције за безбедност саобраћаја.Улога локалне заједнице Лознице у безбедности поводом Светског дана сећања на жртве у друмском саобраћају, биће потврђена показном вежбом симулације саобраћајне незгоде у понедељак 17. новембра код основне школе „Кадињача", саопштено је на јучерашњем заседању Градског савета за безбедност. У тај догађај ће уз представнике града Лознице и Станице саобраћајне полиције бити укључена организација Црвеног крста, Средња техничка школа и сви који се баве саобраћајним незгодама на путевима и њиховим последицама да га искористе као платформу за даље саветодавне напоре.
05.Новембар 2014.
Живети без алкохола
Зашто млади конзумирају алкохол? Која је улога омладинског рада у превенцији конзумације алкохола међу младима? Шта је „fake free" методологија? Тренинг под називом "Лажна слобода - животни стил без алкохола", је део програма који је намењем представницама удружења младих и за младе, као и канцеларија за младе из Сомбора, Новог Сада, Лознице, Темерина, Бечеја, Сремских Карловаца, Кикинде, Панчева, Крушевца, Палилуле, Обреновца, Лесковца, Пријепоља, Сјенице, Зајечара, Ниша и Крагујевца.
31.Октобар 2014.
Нов асфалт у Ковиљачи
Постављањем новог афалта дуж главне саобраћајнице кроз Бању Ковиљачу данас је завршен велики подухват реконструкције на магистрали ка Малом Зворнику. На овом градилишту данас је био градоначелник Лознице Видоје Петровић који је са сарадницима, представницима Савета месне заједнице, Дирекције за развој и планирање „Бања Ковиљача" и „Град" поручио да привођењем радова крају на овом пројекту град Лозница потврђује инвестициони циклус који је обележио претходне године. - Туризам за нас представља развојну шансу и ми ћемо и кроз буџет града за наредну годину  значајна средства опредељивати за инфраструктурне пројекте у Бањи Ковиљачи која постаје све лепше место за живот, истакао је градоначелник Петровић. Он је подсетио на позитиван рефлекс који Бањи даје новоиграђена спортска хала али то исто очекује у наставку радова на реконструкцији трга на центру овог места. Нова инфраструктура  Ковиљачи омогућава боље позиционирање туристичких потенцијала по којима је ово лечилиште препознатљиво на широј мапи Србије и Европе.
30.Октобар 2014.
Нов рендген апарат
Лозничко здравство јуче је обогаћено новим покретним рендген апаратом. Право богатство представља вредношћу од 170.000  долара али још више због чињенице да је неопходан за различите хируршке дијагнозе у ортопедији, урологији и општој хирургији. Рендген апарат је део хуманитарне помоћи коју је Србији обезбедила Краљевина Норвешка а Општој болници уручили државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић и норвешки амабасадор Нилс Рагнар Камсваг.
29.Октобар 2014.
Вакцине
Са 3070 једнодозних вакцина против сезонског грипа произвођача Санофи Пастер Дом здравља у Лозници располаже  довољном количином да се задовоље потребе особа за које постоји индикација за вакцинисање. Вакцина против сезонског грипа се препоручује свим грађанима старијим од 65 година, као и хроничним болесницима од шећерне болести, болести срца и кардиоваскуларних болести, од бубрежних, хроничних респораторних болести, астме, као и особама ослабљеног имунитета, јер би овим категоријама становништва обољевање од грипа изазвало компликације основих обољења. Вакцинација се такође препоручује особама изложеним повећаном ризику од инфекције, односно запосленима у јавним службама - здравству, школству, полицији, војсци, органима управа, новинарима, запосленим у јавном превозу. Не могу је примити особе које су алергичне на неку компоненту вакцине, јаја и перје, као и на живинско месо, са високом температуром што указује на акутну инфекцију. Вакцинисање је почело 1. октобра у Превентивном центру, у Здравственим станицама Лешница и Бања Ковиљача, и амбулантама Дома здравља - Драгинац, Зајача, Текериш и Јошева.
29.Октобар 2014.
Припреме

Кабинет министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације у Влади Републике Србије Велимира Илића, након више посета општини Крупањ и обиласка проблематичног терена, предузео је све неопходне мере у циљу што хитнијег започињања радова на заштити депоније јаловине рудника „Костајник", на обронцима рејона Столице, наводи се у саопштењу Владе Србије.
            У сарадњи са Институтом за водопривреду „Јарослав Черни" ревидиран је постојећи пројекат за санацију јаловишта и завршена пројектна документација хитних радова на заштити депоније јаловине рудника „Костајник" од површинских вода, док се локална самоуправа обавезала на обезбеђивање логистичке подршке. Стручњаци предузећа РТБ „Бор", које је предвиђено за извођење радова на санацији, су заједно са сарадницима министра Илића изашли на терен како би се што пре започело са реализацијом радова прве фазе, с обзиром на постојање пројектне документације за објекте у кориту потока. Радови предвиђени овим пројектом претходиће коначном решењу за санацију и ремедијацију депоније јаловишта у руднику антимона у селу Костајник, где је, услед пробоја након обилних падавина у мају ове године, у Костајничку реку истекло готово 30.000 кубних метара јаловине, наводи се у саопштењу Кабинета министра без портфеља.

28.Октобар 2014.
Брига за водоснабдеваче

Тешки метали из речице Костајник, где се сливају воде из јаловишта, доспели су однедавно и до Дрине. Код Бадовинаца пре две седмице анализе су показале високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума. С обзиром да се ситуација погоршала и да практично ништа није предузето градоначелник Шапца Небојша Зеленовић сазвао је хитан састанак надлежних служби како би се утврдила могућа опасност за грађане, пре свега у систему водоснабдевања. Из ЈКП „Водовод" стигла су чврста уверавања, јер се анализе воде раде сваки дан, да нису угрожена изворишта у Прњавору и Табановићу. Извориште у Прњавору снабдева део Мачве, а Табановић са више од 300 литара у секунди снабдева Шабац. Како пише дневник „Данас", ради се о подземним извориштима, од тзв. „церске жице" која потиче од дринске воде. Наиме део Дрине понире у близини Ковиљаче, а одатле подземним водотоковима преко Мачве долази до Шапца.Дрина се у Саву улива код Црне Баре, на тридесетак километара од Шапца, и питање је дана када ће тешки метали доспети и у Саву. Овом приликом званично је затражено да републичке власти предузму конкретне мере на заштити водотокова и санацији јаловишта рудника „Столице".

27.Октобар 2014.
20. Маратон на Церу

У низу манифестација и програма поводом 100. годишњице Церске битке, у недељу 2.новембра биће органозован  традиционални Церски маратон. Јубиларни - двадесети по реду финансијски и организационо помогао је и Град Лозница као главни покровитељ маратона. Почетак ове веома важне спортске манифестације је у 13 часова, испред споменика церским јунацима у Текеришу. Већ сада је у Подрињу и Јадру велико интересовање  за учешће које су најавили спортисти, студенти, ученици, рекреативци... Пријављивање је омогућено до пред сам почетак маратона. У организацији Атлетског клуба "Церски јунаци" долазак су најавили и  маратонаци, полумаратонаци и војници из целе Србије. - Организацијом ове манифестације као и читавог низа сличних догађаја Лозница  на најбољи начин чува сећање на велике историјске догађаје и храбре јунаке из нашег краја, каже Дејан Сталовић, члан Градског већа у Лозници.

27.Октобар 2014.
Лозница на Сајму књига
Изложба "Историја српског језика и писма" Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице од данас ће бити представљена на Међунарпдном Сајму књига, у Хали 2 београдског сајма То је преглед  развоја српског језика од 863. до 1814. године. Ауторка поставке је Дајана Ђедовић, а њена изложба се гледаоцима обраћа на италијанском, руском, белоруском, енглеском и немачком језику. Поставка је гостовала од 25. до 30. септембра у Музеју Иве Андрића у Београду, као део манифестације Дани европске баштине, а раније је приказана и у неколико европских универзитета. Како су саопштили организатори, на сајму ће учествовати 500 излагача, од којих је 71 издавачка кућа из Кине.
25.Октобар 2014.
Сутра гласају мањине
У просторијама Црвеног крста у Лозници сутра ће бити одржани избори за савете националних мањина. Од 7 до 20 часова на овом биралишту појавиће се 582 бирача колико их је уписано у посебан бирачки списак Градске управе у Лозници. Ово су непосредни избори на којима ће се у Србији за 17 савета мањинских заједница надметати 82 листе на којима су најбројнији припадници ромске заједнице који имају 10 листи. Путем електронских скупштина бираће се национални савети Македонаца, Хрвата и Црногораца. Обезбеђен је бесплатан превоз за бираче који долазе из удаљених села.
21.Октобар 2014.
Инфо центар у Лешници
У сутерену спортске хале у Лешници, од данас ради Инфо центар Канцеларије за младе. Пројекат је завршен уз подршку Градске управе Лознице и Месне заједнице, а финансијску подршку пружила је Теленор фондација која је  обезбедила  пет теренских рачунара са неограниченим интернетом и два штампача. „Инфо центар" ће младима из овог краја проширити услуге које нису имали до сада као и брзу и лаку доступност информацијама. У оквиру Канцеларије за младе у Лешници активне су  радионице за развијање тимског рада, планирање локалних акција, одржавање курсева, правилно планирање каријере и активности из области социјалне инклузије.
21.Октобар 2014.
Донације за насипе река
Влада Јапана обавезала се на донаторској конференцији да ће Србији дати пет милиона евра за обнову поплављеноих подручја, а око три милиона евра одобрено је за санацију речних приобаља, насипа и корита у шест градова, саопштила је Амбасада Јапана у Србији. Насипи, приобаља и корита биће санирани новцем који ће Србији поклонити Јапан - у Ваљеву, Крупњу, Лозници, Осечини, Чачку и Горњем Милановцу.
21.Октобар 2014.
У част хероине
У  част елитне формације српске војске, која је 1914. године бранила Србију на простору Јадра и Подриња организован је планинарски марш на Гучево у којем је било 200 учесника, извиђача, средњошколаца и других заинтересованих грађана. Од Вуковог споменика са истоименог трга учесници су се кретали девет километара од Лознице, преко Трбушнице до споменика на Гучеву, где је одржан час историје о Дринској дивизији и борбама на Гучеву и Церу из 1914. године. Постављено је  мермерно спомен обележје у славу руске добровољке Дарје Александровне, која је страдала у бици на Гучеву 1914. године, пружајући помоћ рањеним српским борцима. Циљ манифестације био је да се тај историјски локалитет поново стави у функцију и подигне свест о потреби очувања и неговања историјске традиције.
20.Октобар 2014.
Две награде из Крушевца

На Сајму публикација у Крушевцу Туристичка организација града Лознице је освојила две награде. - У конкуренцији тридесет учесника и све престижнијој кретивности нама је посебно драга она коју смо добили и прошле године - златно коферче за најоригиналнију публикацију, каже Мирјана Пејак, директорка Туристичке организације у Лозници. Награђени рад представља стилизовану војничку торбицу и омаж је Првом светском рату. Пејак  је посебну захвалност за допринос  успеху пренела Јелени Рађен Всиљевић, Снежани Нешковић Симић, Данијели Милутиновић и историчарима из Музеја Јадра, професорима Зорану Тошићу и Горану Вилићу. По традицији, Крушевљани су добри домаћини што је додатна  инспирација за све учеснике.  

20.Октобар 2014.
Комеморација у Кривајици
Месна заједница Кривајица организовала је и ове године комеморативни сабор  поводом 73. годишњице од злочина у октобру 1941. године над мештанима у овом селу. Било је то још једнон сећање на неосуђени  злочин почињен над 86 цивила, углавном деце, жена и старих лица. Свештенство је одржало парастос жртвама, а ђаци драгиначке Основне школе „14. октобар" извели  пригодан програм „Од стратишта ка слободи". Окупљенима су се обратили Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице и народни посланик доктор Јездимир Вучетић.
17.Октобар 2014.
Сигла семена и минерали
У Лозници је данас започета испорука пшенице и ђубрива за јесењу сетву  пољопривредним газдинства оштећеним у поплавама. - Семе и ђубриво за јесењу сетву за 504 пољопривредна газдинства које је обезбедила Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО) у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову и надлежним министарством ће у значајној мери ублажити последице од поплава, истакао је градоначелник Лознице Видоје Петровић. Пренео је очекивање да ће лознички ратари благовремено добити садни и приплодни материјал, пољопривредну опрему што је такође уништено у време незапамћених поплава. Петровић сматра да је добро  што су и пшеница и ђубриво купљени од домаћихз произвођача, по најповољнијим ценама  кроз јавну набавку. - Радује ме сазнање да је држава препознала значај овакве помоћи за Лозницу, каже др Јездимир Вучетић, народни посланик. Он истиче да Савет за пољопривреду града низом интезивних активности кроз сарадњу са ОЕБС - ом реализује више едукативних програма од користи за лозничку пољопривреду. По речима Вучетића добро је што Србија и у тешким ситуацијама осећа бенефите свог предприступања Европској унији. Свако домаћинство ће добити по 250 килограма пшенице и 300 килограма минералног ђубрива. Ова помоћ представља део ширег програма за опоравак српске пољопривреде који финансира Европска унија у износу од осам милиона евра, саопштио је Александар Ментов, акредитовани повереник овог пројекта Уједињених нација.
16.Октобар 2014.
Кревети за поплављене
Донација 20 каучева Холандског савета за избеглице у сарадњи Групе 484 из Београда и Удружења грађана Искра стигла је у насеље на Градилишту, где у баракама живи доста угрожених грађана са малом децом. После августовске поплаве делегација Групе 484 из Београда разговорала је са градским руководством Лознице о помоћи за те грађане. Јуче је организована посета том насељу са представницима месне заједнице при чему је формирана комисија мештана Градилишта и одлучила за која домаћинства је најпотребнија помоћ. Координаторка Групе 484 Даница Ћирић рекла је овом приликом да ће помоћ у виду кревета, који су произведени у Лозници и школског прибора бити од користи овим породицама и олакшати им свакодневни живот и услове становања.
16.Октобар 2014.
За младе у долазећој декади
У Омладинском центру организован је округли сто у оквиру јавне расправе поводом израде нове Националне стратегије за младе за наредну деценију. - Млади заслужују једнаке шансе и једнаку стартну позицију, без обзира да ли потичу из богатих или сиромашних породица, градских или сеоских средина, без обзира на верске, националне и све друге различитости, истакао је у изјави за медије државни секретар за омладину Ненад Боровчанин приликом представљања радног нацрта  овог документа у Лозници. Он је подсетио да је Лозница раније добила два значајна признања „Младград" и да је од стране Министарства омладине и спорта оцењена као средина у којој  је најбоља канцеларија за младе, има свој Омладински центар, локални акциони план за младе и да се из локалног буџета издвајају средства за младе. Јавној расправи су присуствовали представници града, удружења, Парламентарне уније средњошколаца, студентских организација, привредних субјеката, стручне јавности. - Град Лозница ће, уз сва досадашња признања о којима је говорио државни секретар, настојати и даље да унапређује амбијент за омладински живот и рад  како бисмо додатно оснаживали њихов волонтеризам и жељу у каквом граду желе да живе и дођу до запослења, каже градоначелник Видоје Петровић. Подсећа да се једном достигнуте вредности не могу смањивати па ће бољом организацијом и рационализацијом, кроз квалитетна партнерства и предприступне фондове оснаживати финансијску подршку за живот младих у Лозници.
14.Октобар 2014.
Драгинац - фатална епопеја
У Драгинцу је данас одржана комеморација жртвама терора немачких окупатора у Другом светском рату. Код споменика 2.950 стрељаних одржан је црквени помен а потом положени венци државног министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, града Лознице, месна заједнице Драгинац, основне школе „14. октобар“ - Драгинац и удружења грађана. Минутом ћутања одата је пошта страдалим Јадранима, оцерцима и Мачванима а након државне химне окупљенима се обратио градоначелник Лознице Видоје Петровић. - Немачка казнена експедиција је под лицемерном лозинком  „чувара мира" на нашој, народној земљи, само у пет дана октобра овде починила злочин на који је тадашња Европа остала нема. Није била необавештена јер је Драгинац у својој општинској Пошти имао телепринтер, чувени Тикер. Паклени  пир касније је представљан као грешка и заблуда - рекао је Петровић. Он је подсетио да Лозница данас баштини хумане вредности - мир, пријатељство, узајамно поштовање и сарадњу са свим народима, рекавши да смо се у то уверили и протеклих дана  када је човечанству запретила опасност масовнијег уништења због физичког погоршања стања планете и климатских промена. - Пре три године у време еколошке катаклизме пружили смо руку помоћи народу Јапана. Ових дана јапанска Влада је одобрила помоћ за обнову уништене инфраструктуре у више градова Србије  међу којима је и Лозница. Имао сам то на уму долазећи на ово светилиште док сам препешачио  стари мост на Јадру - закључио је градоначелник Лознице. Обраћање државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господина Драгана Поповића прожето је сећањем на невино страдале којима су била одузета два основна људска права - на ћивот и на слободу. Поповић је истакао да је драгиначким жртвама уз право на слободу и живот одузето право на породицу, потомство, имовину и будућност, што заправо и јесте највећи злочин. На комеморацији је приређен уметнички програм, сећање на 2.950 родољуба које су од 11. до 17. октобра 1941. године немачки нацисти стрељали у Драгинцу и околини, као одмазду за војне губитке у устанку у том делу западне Србије.
14.Октобар 2014.
Сајам гљива
На 17. изложби гљива у Бањи Ковиљачи прошле суботе представљено је 230 врста печурки. Седамдесет учесника из Новог Сада, Крупња, Београда, Сремске Митровице, Руме, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Ниша и Лознице по шумама Цера, Иверка, Троноше, Гучева, Радаљске бање и Влашких њива изнад Малог Зворника гљиве су сакупљали три дана. За све посетиоце  организована су стручна предавања о лековитим својствима и распознавању јестивих и отровних гљива, као и пригодам културно-уметнички програм. Секретар друштва Светозар Рувидић каже да је било и ретких примерака, попут вештичјег срца, гљиве пореклом са Новог Зеланда. - Како су оне доспеле овде не знамо. Појавиле су се први пут пре три-четири године у овим крајевима и сада их има мало више. Нису јестиве - каже он.
13.Октобар 2014.
Награде младим писцима
У основној школи у Драгинцу награђени су и овог октобра основци за најбољу причу и песму на књижевном конкурсу манифестације „Дани дечије поезије и прозе". Готово пуне три деценије то је посвета драгиначким жртвама, људима које су Немци стрељали у октобру 1941. године и део је шире манифестације "Октобарски дани у Јадру". Прва награда за песму припала је Маргити Митровић из Крагујевца, друга Тамари Секулић из Клубаца, а трећа Милици Арнаутовић из Јадранске Лешнице. Прву награду за причу освојио је Немања Грујичић из Ваљева, другу Љубица Миловић из Беграда, док је трећа Бојана Марсенић из Белог Потока. Покровитељ манифестације био је град Лозница.
13.Октобар 2014.
Сигурна љубав младих
У оквиру конкурса за реализацију циљева Националне стратегије за младе Републике Србије, УГ „Искра" успешно је организовало четвородневни тренинг у Бањи Ковиљачи. Пројектом "Сигурна љубав младих" је планирано да се реализује обука за вршњачке едукаторе у два региона Србије, Колубарском и Мачванском, за два града и две општине: Ваљево, Лозница, Осечина и Мали Зворник. Циљ пројекта је унапређивање здравља младих, оснаживање и умрежавања у борби против партнерског насиља младих као и промоција позитивног и здравог понашања кроз медијску кампању. Удружење Искра из Лознице ради преко десет година и, како наводе у саопштењу за медије, до сада је имало 35 пројеката, махом са младима и за младе. Чланови Искре су искусни здравствени радници, лекари, психолози дефектолози, васпитачи и млади вршњачки едукатори, сертификовани предавачи и тренери. Препознати су по раду на превенцији болести зависности, превенцији ППИ, ХИВ-АИДСа, спречавању и борби против свих видова дискриминације.
09.Октобар 2014.
Обнова ратарских путева
Мрежа сеоских путева у 27 месних заједница града Лознице и ове јесени биће обновљена на 32 километра. То је јуче у Горњој Сипуљи, где се одвија таква обнова, саопштио Јован Миладиновић, члан Градског већа задужен за област пољопривреде. То је добра вест за пољопривреднике пред почетак јесењих сетвених радова у пољима и бербе кукуруза. Све се одвија у договору са председницима Савета месних заједница и по финансијском моделу улагања 60 одсто средстава из буџета Србије и 40 одсто из буџета града. Вредност радова је 17.800 000 динара.
08.Октобар 2014.
Презентација мотодрома
Заменик градоначелника Лознице Ранка Живановић Марковић данас је организовала нови састанак представника локалне самоуправе и Мото савеза, предузећа ''Уницибус'' , Бициклистичког савеза Србије, мото - клубова ''Титанс'' из Бање Ковиљаче и „Гонзалес" из Лешнице. Био је то други у низу сусрета на плану припреме пројекта изградње великог мотодрома у Лозници. Представљена је катастарска и имовинско - планска документација парцела на којима би се, сагласно одлукама извршних органа града пришло реализацији овог пројекта. Генерални секретар Мото савеза Србије Божидар Михаиловић одржао је презентацију више међународних стаза на мотодрумима које су постале чврст замајац развоја спортског туризма и разноврсних услуга јер се на тим објектима окупи и 400 хиљада људи из земље и иностранства. Идејни пројекат подразумева израду детаљног урбанистичког плана, студију исплативости инвестиција кроз јавно и приватно партнерство. Компаративне предности Лознице, како је речено, јесу у квалитетној инфраструктури а потом локацији у непосредној близини Републике Српске, Босне и Херцеговине и Хрватске. Крајем октобра биће одржана шира медијска презентација значаја тог пројекта у нашем граду. До тада ће у Градску управу стићи ново писмо о намерама за разраду ове иницијативе.
08.Октобар 2014.
Помоћ из Јапана
Влада Јапана одобрила је Влади Србије три милиона евра помоћи за санацију штете од мајских поплава. У саопштењу се наводи да је постигнута сагласност две владе да средства буду утрошена за пројекте санације и реконструкције најкритичнијих водних објеката оштећених поплавама на водним подручјима Доњег Дунава, Саве и Мораве. Ти сектори су: у Лозници на реци Јадар, у Ваљеву на реци Колубари, у Осечини на реци Јадар и рекама Остружанка и Ловачка река, у Крупњу на рекама Чађавица, Кржава, Богоштица и Ликодра, у Чачку на реци Чемерница и у Горњем Милановцу на реци Деспотовица. - У циљу обезбедјивања транспарентности и контроле наменског трошења средстава у складу са договором са Владом Јапана, Влада Србије ће отворити посебан наменски рачун намењен само тој донацији. Директну корист од спроводјења предложених активности имаће 359.213 становника из градова и општина обухваћених овим активностима - пише у саопштењу.
07.Октобар 2014.
Октобарски дани у Јадру
Отварањем изложбе професорке Драгице Савичић под називом „Варошица Драгинац од 1902. до 1941. године" и организацијом трибине „Драгинац, највећа гробница сељака на Балкану" у четвртак  почиње петодневна манифестација  „Октобарски дани у Јадру". Први из низа програма организује удружење грађана „Меморијал  Драгинац" и основна школа „14. октобар" са почетком у 17 часова у холу матичне школе. Изложбу ће отворити доктор Добривоје Тошковић, дописни члан Академије инжењерских наука Србије, који је пореклом Драгинчанин. Духовно ликовно саборовање се наставља у петак, у 18 часова на истом месту изложбом слика Ковиљке Сарић, учитељице из овог краја. У суботу је у преподневним часовима у Драгиначкој школи заказан сусрет учесника и песника на овогодишњем конкурсу „Драгиначки октобар" са предтавницима града Лознице и школе. Тада ће бити проглашени победници и додељене награде. Помен за 2.950 жртава код споменика у Драгинцу је у уторак, 14. октобра у 10 часова и 30 минута.
05.Октобар 2014.
У Лозници најбоља е-управа

У Влади Србије одржана је конференција за штампу поводом промоције електронске управе на локалном нивоу и повећања броја електронских услуга које се нуде грађанима и привредним субјектима. Коришћењем портала е-управе Републике Србије грађанима је олакшана комуникација са државним органима и јавном администрацијом у смислу лакшег проналажења информација и одговарајућих формулара, једноставнијег подношења захтева и пријема решења и осталих докумената. Портал е-управе омогућава да се одређени поступци пред јавном управом који су се до сада реализовали на шалтеру сада могу обавити из куће без физичког доласка у градску управу. Град Лозница је као пример добре праксе са највише услуга на порталу електронске управе представљен на конференцији за новинаре у прес центру Владе. То су медијима и јавности  пренели секретар државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић, Иван Радак из Националне алијансе за локални и економски развој, Љубинко Ђокић помоћник градоначелника Лознице и Душан Стојановић директор Дирекције за електронску управу.

04.Октобар 2014.
Контрола здравља у Зајачи
   Лекари - педијатри Дома здравља наставили су контролу здравља деце у Амбуланти месне заједнице Зајача. У суботу је од двеста малишана из Пасковца, Горње Борине, Воћњака и Зајаче узоркована крвна слика према упутствима државног Института за јавно здравље. Родитељи деце прве резултате могу очекивати средином идуће седмице саопштио је др Миливоје Исаковић, члан Градског већа Лознице. - Упркос залагању локалне самоуправе да се здравље грађана у Зајачи стави под контролу ми имамо отворену претњу по здравље у реону подно Зајачиног рудника у Столицама где се јаловина и даље излива у водоток Костајничке реке. Забрињава сазнање да је терен тамо контаминиран као у Зајачи, рекао је др Исаковић. Он је и апеловао на државне органе да допринесу решавању овог проблема и да се што пре реализује програм санације јаловишта у Столицама.
03.Октобар 2014.
Тренинг модерних вештина

У оквиру пројекта „Ми знамо како - придружи нам се", који финанасира Министарство омладине и спорта а реализују Канцеларија за младе из Лознице, Удружење грађана „Форца" из Пожеге и Канцеларија за младе из Ужица презентерка Тања Глишић представила је тренинг модерних вештина. Учесници су током дводневног дружења стицали знања из јавног наступа, тимског рада и организације догађаја. Због великог броја волонтера који се прикључују Канцеларији за младе постоји стална потреба за тренингом ове врсте, који младима омогућава да са више самопоуздања и успеха комуницијрају са локалним органима и представницима власти, медијима, пословним окружењем. - За све ове и друге животне ситуације потребно је да знају добро говорити, храбро наступити, јасно се изражавати. Стога је овај тренинг значајан јер млади раде на себи, ослобађају се треме и постају вештији комуникатори, истакла је Тања Глишић.

03.Октобар 2014.
Интеграција – боља организација

  У процесу за реализацију регулаторних реформи и активности за добијање стандарда ИСО 9001 све организационе јединице и одељења Градске управе Лознице сада се и физички интегришу у јединствен простор. Како је саопштено на заседању Градског већа постигнут је договор да се Одељење за урбанизам и просторно планирање са старе адресе у улици Кнеза Милоша пресели у зграду Градске управе а да се  у њихове просторије усели Војни одсек. Веће је било сагласно  и са одлуком јавног предузећа „Водовод и канализација" да се на 20  катастарских парцела поставе мерачи протока воде и командни ормани према пројекту „Скада и телеметрија" из трилатералног уговора КФВ банке, Владе Србије и Града Лознице. Градска комисија за накнаду штете од уједа паса луталица проширена је присуством једног ветеринара. Решењем је прецизирано да вансудско поравнање са оштећенима од уједа паса може бити закључено у висини од једне просечне бруто зараде у Србији, док би исплата штете на уматиченим, приплодним  грлима стоке била увећана за 30 процената.  Градско веће Лознице било је једногласно и када је одобрило исплату увећане једнократне новчане помоћи  Центру за социјални рад у Лозници за 12 подносилаца таквих захтева.

02.Октобар 2014.
Цивилно друштво и локална самоуправа
Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије позива организације цивилног друштва и јединице локалне самоуправе са територије Шапца, Београда, Богатића, Лознице, Владимираца, Коцељеве, Крупња, Осечине, Малог Зворника, Ваљева, Мионице, Љига, Уба и Лајковца да се пријаве за учешће на консултативном састанку који ће се одржати у Шапцу у понедељак, 6. октобра 2014. године, у Центру за стручно усавршавање са почетком у 10 часова. Састанак у Шапцу део је великог партиципативног процеса на локалу и реализује се у оквиру пројекта „Подстицајно окружење за развој цивилног друштва", уз подршку Агенције Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД) у Републици Србији. Присуство овом скупу треба најавити најкасније до суботе, 4. октобра 2014. године у 15 часова.Телефон за контакте је 011 311 38 95.
02.Октобар 2014.
Олимпијада са Татјаном Јелачом
У Лозници је одржана „ЕкОлимпијада" под слоганом „Да растемо у складу са природом" где су основци кроз спорт и забаву, учествујући у разноврсним радионицама, развијали олимпијски дух и важност очувања животне средине. Са њима се уз представнике града дружила вицешампионка Европе у бацању копља Татјана Јелача. Главна тема била је  заштита зеленила, па је посађено пет стабала која представљају  олимпијске вредности које млади треба да усвоје у свакодневном животу: радост игре, поштовање, изузетност и јединство духа, тела и ума. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника каже да је циљ нашег града да спорт буде за све, да градимо спортске терене и спортске објекте и да настојимо да што више новца уложимо у спорт јер кроз њега децу најлакше спајамо са моралним вредностима и добром комуникацијом. Топ партнер Међународног олимпијског комитета компанија Кока кола  ексклузивни је партнер Олимпијског комитета Србије у едукативним пројектима "Олимпијски час", "ЕкОлимпијада" и "Спортски изазов" до краја олимпијског циклуса РИО 2016. Ова међународна компанија је најстарији глобални партнер Међународног олимпијског комитета и широм света активно подржава едукативне активности које имају за циљ да подстакну младе на активан начин живота и подигну свест о важности очувања животне средине.
02.Октобар 2014.
Филмован ратни дневник
Екипа документарног филма "Бог јуначку душу да им опрости", посвећен српским борцима из јадранског краја који су учествовали у Церској бици, премијерно је приказан у Вуковом дому културе. Публици су се уз редитеља Зорана Грујића, представили сви глумци и други чланови филмске екипе која је дочарала  истиниту причу о заборављеним јунацима. Према речима редитеља Зорана Грујића, филм jе сниман у години обележавања века славних битака из Првог светског рата, као што је Церска битка, како би се поколења упознала с подвизима људи који су своје животе дали за слободу Србије. Прота Јован М. Бошковић водио је ратни дневник који је објављен у Шапцу 1932, а филм прича о ономе што се десило лозничком одреду и проти као учеснику те битке на Јадру од 12. и 13. августа 1914. године. Лознички одред примио је први удар када је аустроугарска војска прешла Дрину код Аде Курјачице, недалеко од Лознице. Главна улога проте Јована поверена је Марку Јањићу, а у глумачкој екипи су: Александар Глигорић, Жељко Максимовић, Милан Антонић, Бранко Перишић, Мирослав Савић, Ђорђе Марковић, такође професионални глумци родом из Лознице. Музику је компоовао још један Лозничанин -  Светислав Божић.
01.Октобар 2014.
Веће о програмима помоћи
Градско веће је донело решење о формирању комисије за израду Програма помоћи и обнове града Лознице од последица поплава и за расподелу новчаних средстава најугроженијим лицима из донација. Та средства ће у износу од милион динара бити  додељена за десет најугроженијих породица чије су стамбене објекте уништила клизишта. Ова комисија ће донети и програм којим ће бити покривени трошкови набавке опреме и материјала у износу од 1.227.708 динара за интервентне радове у време мајске и августовске поплаве и још милион и по динара за оштећења на локалној инфраструктури. Веће је донело одлуку о употреби додатних средстава од милион динара из текуће буџетске резерве за пружање инжењеријске услуге на понтонском мосту у Драгинцу. Веће  је усвојило шестомесечни извештај о раду јавног Правобранилаштва. Овај орган града је у том периоду  имао 938 правоснажних решења од укупно 1556 предмета који су примљени у овој години и пренети из претходне. Евидентно је, да је у поређењу са истим периодом лане у овој години повећан број управних и парничних поступака. Градско веће закључује да би у циљу унапређивања рада у овој сфери убудуће било добро да се свака три месеца информише о раду Правобранилаштва а по потреби и чешће. Правобранилаштво је спремно да Градском већу делегира важније теме, одлуке и запажања на која указују правни тимови и службе јавних предузећа и установа. То би, како је оцењено, допринело бржем протоку и размени информација што је важан механизам за подизање квалитета у остваривању имовинских права и интереса града и грађана.
30.Септембар 2014.
На оштећеним путевима
Капитална санација три, од 11 путних праваца који су у овој години приоритет у програму рехабилитације путева оштећених у поплавама, почеће у октобру, најавили су из министарства саобраћаја и инфраструктуре. Реч је о 110 километара путева у општинама Лозница, Мали Зворник, Љубовија и Крупањ, чија је вредност радова процењена на око 43 милиона евра. Тендер ће бити  отворен 3. октобра за путеве Лозница - Завлака - Ваљевска Каменица, пут Бања Ковиљача - Мали Зворник - Љубовија и Коренита - Крупањ. Прва два путна правца се финансирају средствима Светске банке и Европске банке за обнову и развој, док се трећи финансира из претприступних ИПА фондова.
29.Септембар 2014.
Обнова дуж водотокова
Лозничани најаву сваке кише очекују са стрепњом, јер су насипи на Јадру, Штири и Дрини пробијени на више места. Чињеница је да су насипи на рекама оштећени током мајских поплава само делимично санирани, а у Србијаводама потрвђују да тренутно постоји око 150 критичних локалитета, због чега и мале падавине могу довести до озбиљних проблема. Помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић подсећа да су Јадар, Штира и Дрина водотоци првог реда и да су у надлежности Србијавода, да је предвиђено обнављање, али да не зна када ће се то десити. Ђокић каже да је за санацију двадесетак метара насипа на Дрини и чишћење насипа у регулисаном кориту Штире предвиђено по пет милиона динара, али да радови још нису почели. "На Јадру од четрдесетак оштећења на насипу до сада је десет санирано, а остало је још тридесетак. Да ли ће бити средстава и када ће урадити поправку насипа ми не знамо", рекао је Ђокић Тањугу. Он каже да јавни сектор града Лознице успешно обнавља оштећену инфраструктуру од поплава. Прошле седмице  тај посаљо је окончан асфалтирањем путне деонице дуж Трбушничке реке а чисти се и каналска  мрежа, речице, и водотокови другог реда који су у локалној надлежности.  На руку надлежних, пре свих - Србијавода, иде то што се у наредним данима очекује топло време, право Михољско лето те током октобра не морају страховати због поплавама.
29.Септембар 2014.
Фонд помаже селу
Градски Фонд за развој Лознице расписао је конкурс регистрованим пољопривредним газдинствима за набавку пластеника, система за наводњавање, бушење артерских бунара и вештачко осемењивање крава јуница. Раније су из овог фонда пчеларима помогли поделом сто кошница а воћарима 90.000 садница малина и 1.800 садница шљива. За ову расподелу до 1. децембра расположива су финансијска средства у износу од 9,1 милион динара. Појединачни износи субвенција су од 20.000 до 250.000 динара.
26.Септембар 2014.
Журка у Гимназији
Вечерас ће, на игралишту иза Гимназије у 19 часова почети концерт под именом "Back to school party" који организује Парламентарна унија лозничких средњошколаца (ПУЛС) и Канцеларија за младе. Наступе су најавиле четири музичке групе - Црна стрела, Crossroad, Seizmos i Apollo. Циљ ове манифестације је окупљање младих музичара и стварање услова за умрежавање свих који се баве музиком. Ово ће бити шпрлика да се лозничка Канцеларија за младе још једном захвали волонтерима који су помагали у хуманитарним акцијама за време мајских поплава.  Зато ће доделити захвалнице за 200 волонтера који су учествовали у акцији паковања и отпремања хране у спортском центру "Лагатор".
26.Септембар 2014.
Признања за омладински активизам
Представници УНИЦЕФ-а, Министарства омладине и спорта, Националне асоцијације практичара омладинског рада (НАПОР) и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) уручили су захвалнице општинама и градовима који су подржали оснивање клубова за младе и тако допринели развоју услуга и програма за младе. Град Лозница је добио захвалницу за улагање у младе, препознавање њихових потенцијала, изградњу омладинске политике на локалном нивоу и пружање квалитетних услуга омладинског рада, истакла је Тања Глишић, координаторка Канцеларије за младе.  - Лозница има један од највећих клубова за младе који функционише у оквиру Омладинског центра који је потпуно прилагођен особама са инвалидитетом. Омладински центар има више од 320 квадрата функционалног простора и развијену мрежу сарадника и волонтера. У нашем Савету за младе има 80 процената младих тако да сами одлучују шта радимо и како радимо али и преузимају одговорност за активности које иницирају и реализују, рекла је Глишић. Наводи, да на такав начин мисле глобално али делују локално и сваки дан се труде да ураде нешто корисно за свој град, своју школу, свој кварт или насеље.  Имамо усвојен правилник за заштиту деце и младих у Омалдинком раду и испуњавамо све ЕУ стандарде омладинког рада и ИСО стандарде, закључује Глишић.
25.Септембар 2014.
Промоција у Андрићевом музеју
У Спомен - музеју књижевника Иве Андрића, у оквиру међународне манифестације Дани европске баштине, која се одржава од 25. до 30. септембра, Музеј језика и писма, представиће са изложбом „Историја српског језика и писма" најављено је у Центру за културу „Вук Караџић" у Лозници. Биће приказана изложба која прати развој српског језика од 863. до 1814. године ауторке Дајане Ђедовић на пет језика - италијанском, руском, белоруском, енглеском и немачком језику. У Спомен - музеју Иве Анрића, биће приказан и промовисан рад Летње школе језика и превођења „Тршић 2014." коју менторски води Драгана Грбић, а реализују Центар за културу „Вук Караџић" и Институт за књижевност и уметност.Током изложбе, како је за „Новости" саопштено из Центра за културу кустоси Музеја језика и писма стручно ће провести кроз изложбу ученике основних и средњих школа из Београда.
24.Септембар 2014.
Помоћ компаније ДМ
Још једна хуманитарна пошиљка за домаћинства која су претрпела штету у поплавама стигла је јуче у Лозницу. Немачка веледрогерија „ДМ" допремила је 612 хигијенско - козметичких пакета. Уручени су према провереном списку породица које су до сада добиле решења о причињеној штети у свим месним заједницама. Расподела је обављена испред Спортског центра „Лагатор" у Лозници.
23.Септембар 2014.
Сага о непобедивом народу
Књига „За отаџбину пали непобеђени" аутора Цветина Милуна Васића из Горње Бадање сутра ће бити промовисана у парохијском дому Цркве Покрова Пресвете Богородице у Лозници. Ово вредно литерарно штиво у јубиларној годишњици великог рата је сага о патњама и страдању Јадрана од аустроугарских, немачких и бугарских освајача али и свим победама и одступањима српске војске. Књига „За отаџбину пали непобеђени" је вредан историографски извор којим је обогаћена завичајна ризница Јадра. Почетак сутрашње промоције у парохијском дому Цркве Лозничке је у 18 часова.
22.Септембар 2014.
Лозница чека помоћ

Градско веће Лознице данас је, са ванредног заседања, затражило хитно решавање проблема истицања хемикалија са јаловишта из рудника у Столицама који се налази на територији општине Крупањ. Такав закључак биће упућен у Владу Србије после поражавајућих резултата испитивања квалитета воде у кориту реке Корените коју је узорковао Завод за јавно здравље из Шапца. Веће је формирало радну групу која ће пратитити реализацију закључака и свакодневно бити укључена у збивања на терену где живе угрожени грађани. Уколико се не почне решавати овај еколошки проблем руководство града Лознице на челу са градоначелником Видојем Петровићем и челницима локалних самоуправа Крупањ, Богатић и Шабац затражиће хитан пријем код председника Владе Србије у циљу изналажењ најповољнијег решења.
            Поред чланова Градског већа данашњем заседању присуствовали су и представници суседних општина, месних заједница које се налазе у сливу Корените, Јадра и Дрине, начелник Одељења за ванредне ситуације МУП-а Србије Александар Стојковић, републички рударски инспектор Синиша Танацковић, Весна Вујић, републички водни инспектор, Милијана Поповић, директор Завода за јавно здравље у Шапцу, затим Дома здравља и Опште болнице у Лозници, као и више представника удружења грађана и невладиних организација.

19.Септембар 2014.
Унапређење пословног окружења
Кроз процес регулаторне реформе су поједностављени сви административни поступци које спроводи градска управа,  измењењене су неке градске одлуке и усвојена су нова акта која ће обезбедити континуитет регулаторне реформе у Лозници. „Уштеда од 1.9 милиона евра за привреднике годишње  је изузетно значајна, али је још значајнија чињеница да је кроз овај пројекат спроведна реформа рада градске управе чиме ће се обезбедити одрживост реформе и континурирана уштеда за привреднике убудуће. Електронски регистар је само један од алата који ће обезбедити даље спровођење регулаторне реформе. Успостављање Јединственог шалтера за издавање грађевинских и осталих дозвола не би било могуће без подршка Швајцарске Владе. Надамо се да ћемо и убудуће имати ову подршку како бисмо до краjа завршили започети посао и спремно сачекали  измене Закона о планирању и изградњи.„ истакао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице. Schafroth Gabriela, заменица директорке Швајцарске Канцеларије за сарадњу у Србији указала је на значај транспарентности за повољно пословно окружење: „Транспарентно регулаторно окружење је важно за привлачење инвестиција и правну сигурност привредника и грађана. Електронски регистар, који је промовисан данас, представља вредан извор информација за све заинтересоване стране. Шта више, Регистар у Лозници већ сада пружа комплетне информације клијентима шта да припреме и поднесу Јединственом шалтеру и пре него што је јединствени шалтер постао у потпуности оперативан. За правну сигурност и квалитетан рад Регистра, веома је важно обезбедити регуларно ажурирање и тачност података у Регистру,  у складу са променама прописа. Електронски регистар свих административних поступака постављен је на званичној страници  града Лознице http://www.loznica.rs/ . Нови интернет сервис града Лознице омогућава привредницима и грађанима транспарентан увид како се спроводе сви административни поступци. Сви ће моћи брже и једноставније да  дођу до информацијама о процедурама за прибављање дозвола, одобрења, сагласности или решења. Поред информација везаних за админстративне поступке, привредници и грађани су у могућности да скину или електронски попуне образац захтева за све административне поступке. Како је регистар јавна и правно сигурна база података, град Лозница се обавезао да ће редовно ажурирати податке у регистру, чиме ће се се обезбедити правна сигурност. Коришћењем Електронског регистра  странке ће остварити значајне финансијске уштеде и уштеде увремену што ће допринети лакшем и успешнијем пословању Градске управе. Пројекат „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу" спроводe град Лозница и ОПТИМУС - Центар за добро управљање, уз финансијску подршку Швајцарског државног секретаријата за економске послове - „SECO". Стварање повољнијег пословног окружења и повећање конкурентности Лознице кроз ефикасну, рационалну и транспарентну градску управу је основни циљ пројекта.
19.Септембар 2014.
Српска трилогија на саборишту у Тршићу

„Српска трилогија" Стевана Јаковљевића у адаптацији Славка Милановића у режији Славенка Салетовића биће одиграна на отвореној позорници у Тршићу у суботу 20. септембра у 12 часова. Представа новије продукције Народног позоришта обраћа се савременом гледаоцу, онима којима је потребно више него икада пре, поновити онај дивни поклич Трубача са Дрине, у свој његовој етичкој и емоционалној силини. Представа „Српска трилогија" је позив на храброст, понос и самопоуздање, који нам данас више него икада требају. У представи играју: Вук Костић, Иван Босиљчић, Вук Салетовић, Бојан Кривокапић, Павле Јеринић, Миленко Павлов, Бошко Пулетић, Стефан Бузуровић, Андреја Маричић, и многи други. Одлична сценографија Бориса Максимовића на отвореној позорници у Тршићу оживеће ратничке ровове и драму српског војника у Првом светском рату. Величанствена представа посвећена 100. годишњици Великог рата, јединствен позоришни чин на отвoреном који не треба пропустити.

БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ СА ПАРКИНГА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ У ЛОЗНИЦИ У 10 И У 11 ЧАСОВА, А ПОВРАТАК У 15 И У 16 ЧАСОВА.
17.Септембар 2014.
Куће до децембра

Поводом почетка пројекта "Обнова кућа и економска ревитализација за најугроженије породице погођене поплавама у Србији" у Лозници је, у организацији Хаусинг центра у присуству градског руководства ближе представљен овај пројекат. Реч је о пружању подршке на успостављању нормалних животних услова  грађанима Шапца, Шида, Бајине Баште, Лознице, Малог Зворника, Ваљева, Љубовије и Осечине. Пројекат, у вредности од три милиона евра финансиран је средствима Европске уније у оквиру Програма помоћи поплављеним подручјима у Србији. Видоје Петровић, градоначелник Лознице, пренео је захвалност Европској Унији и организацијама ASB, IDC, Housing центру и Фондацији Ана и Владе Дивац  што нису заборавили грађане Лознице. Овакви пројетки су веома значајни породицама које су у тешкој метеријалној ситуацији, а којима су домови страдали у недавним поплавама. „Локална самоуправа је прикупила документацију за изградњу шест нових кућа, али ће и даље сарађивати са тимом овог пројекта, како би обезбедили да помоћ дође до оних којима је најпотребнија, закључује Петровић. - Арбеитер Самаритер Бунд ће, заједно са партнерима обезбедити куће за 200 породица, односно обнову 170 и изградњу 30 нових стамбених јединица уз намештај и кућне апарате. Поред овога, тим који чине ове четири организације ће, омогућити пољопривредним газдинствима и малим и средњим предузећима реконструкцију 34 оштећених објеката као и доделу 100 грантова за поновно покретање бизниса" рекла је Милена Стојковић испред Хоусинг центра.
            Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова IPA. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације HELP и ASB, и Дански савет за избеглице (DRC) - у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

15.Септембар 2014.
Завршен 81 Вуков сабор
Први пут после осам деценија, због најављеног невремена, завршна свечаност Вуковог сабора није одржана на саборишту већ у галерији Вукове спомен школе у Тршићу. На срећу, очекивано невреме заобишло је родно село знаменитог Јадранина, па су многи поштоваоци његовог дела дошли да погледају програм лозничког Центра за културу Објавио је дневник Блиц. Поздравну реч упутила је Ранка Живановић Марковић, заменица градоначелника Лознице, док је саборску беседу одржао професор др Драган Станић, председник Матице српске из Новог Сада. - Част је говорити на оваквом скупу и са овог места одакле је кренула суштински позиционирана свест о српском језику и српској култури. Ту сам да из Матице српске донесем прилог тој истој идеји. Вук Стефенаовић Караџић и његово дело представљају веома јаке изазове унутар српске језичке праксе, књижевности и културе. Толико јаке да су и дан данас ти изазови у стању да произведу жестоке, чврсто поларизоване реакције по начелу „или - или", односно у алтернативи „за и против Вука" - казао је Станић.  Глумци Народног позоришта извели су само мањи део из најављене представе „Српск трилогија" коју ће, како је најављено, публика у целости моћи да види наредне суботе, 20. септембра, на отвореној сцени саборишта у Тршићу уколико временске прилике то дозволе. У галерији Вукове спомен-школе отворена је изложба „Народно позориште уочи Првог светског рата" ауторке Аните Томић, док је у Музеју језика и писма Институт за српски језик, САНУ и Центар за дигиталне хуманистичке науке представио изложбу „Призрен - живот у речима". Испред Вукове спомен куће приређен је програм „Пробај и ти", где је уз саборско посело представљено нематеријално културно наслеђе.
15.Септембар 2014.
Донација Уједињених нација
684 домаћинства из лозничког краја могу рачунати на помоћ, коју у Србији, за 24 града и општине прослеђује Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО). То је потврђено у петак, када је девет шлепера са сточном храном стигло на пољопривредно добро „Гучево", где је ова донација расподељена грађанима. Делегацију коју су чинили Ирена Војчакова Солорано координаторка канцеларије УН у Србији, Реџендра Арјал, ФАО координатор и  Дејан Бугарски Директор управе за ветерину су примили званичници града. Заменица градоначелника Ранка Живановић Марковић се захвалила донаторима и истакла  да ће та помоћ, која је достављена у партнерству са владином Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја, значајније  допринети обнављању сточног фонда, који је озбиљно нарушен у катастрофалним поплавама.
14.Септембар 2014.
Пљусак подиже будност
Обилна киша у касним послеподневним часовима на територији града Лознице изазвала је, за кратко време, повећање водостаја мањих река и водотокова. Пљусак је донео водени талог од 21 литра по квадрату тла што је допринело изливању потока дуж Ратарске улице  у Клупцима и Руњанима, али и деловима корита Штире у Воћњаку, Жеравије у Тршићу, Криваје у Козјаку. Вода се овог пута брже повлачила, чему је допринела будност при првом удару таласа на реци Штири код Железничког моста. Механизација јавних предузећа „Наш дом" и „Град" благовремено одржава проток реке на овој критичној тачки, па није било поплаве на Градилишту. Како је саопштено на заседању Градског штаба за ванредне ситуације у 19 часова, велерас је уведено  дежурство у Оперативном центру и омогућен контакт посредством телефона 879 293 и 879 294. Због хидролошких прилика појачана је мобилност два оперативна тима Штаба који ће током вечери и ноћи обилазити критична места и даље пратити стање на подручјима где је, око 16 часова, вода запретила да причини веће проблеме.
09.Септембар 2014.
Кад затруби Будимлија
Град Лозница, месна заједница Клупци и месна заједница Трбушница у Клубу Будимлија организују у петак, 12. септембра пригодну манифестацију "Дани трубе". Наступиће овогодишњи победник фестивала у Гучи, оркестар Горана Ранковића. Први фестивал овог типа на територији Лознице има хуманитарни карактер. Организује се у намери да се помогне у обнови Трбушнице, месне заједнице која је тешко страдала током августовских поплава. Улаз је бесплатан, а средства ће бити прикупљена од донатора и из прихода Клуба Будимлија.
09.Септембар 2014.
Почео 81 Вуков сабор
Једна од најстаријих и најзначајнијих културних манифестација у Србији, посвећена реформатору српског језика Вуку Караџићу, синоћ је у Вуковом дому културе свечано почела програмом "Мој град". После Крагујевца, Крушевца, Бањалуке и Беча представљена је Суботица, град чије је позориште извело позоришну представу „Чудо у Поскоковој Драги". Проглашавајући саборске дане у Лозници отвореним помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић је подсетио да Лозница негује Вуково наслеђе и пружа широк допринос манифестацији која је стекла висок рејтинг на широкој културној мапи Србије и Европе. Организатори су подсетили да је у минулој деценији у Сабору  и Тршићу значај препознао градоначелник Лознице Видоје Петровић који је допринео да знаменито место и манифестција добију високо место. До  недеље у Лозници, Бањи Ковиљачи и Тршићу програми ће се одвијати у знаку јубилеја - 150 година од смрти Вука Караџића и 200 година његове Писменице и Пјеснарице. Тон саборовању даје и 150 годишњица од рођења Бранислава Нушића и век од почетка Првог светског рата. Завршна свечаност је у недељу на Саборишту у Тршићу, када ће ансамбл Народног позоришта из Београда извести представу "Српска трилогија" по делу Стевана Јаковљевића. Традиционалну саборску беседу имаће председник Матице српске из Новог Сада Драган Станић.
08.Септембар 2014.
Донације ђацима
Међународна организација „Save the children", заједно са представницима града Лознице, посетила је данас школу „Краљ Александар Први Карђорђевић" у Јадранској Лешници и школу „Петар Тасић" у варош Лешници. Том приликом уручене су школске торбе са школским прибором деци из социјално најугроженијих породица и породица које су претрпеле највећу штету у мајским и августовским поплавама. Подељено је 200 школских торби које ће бити намењене ученицима из тринаест месних заједница који наставу похађају у три матичне школе и осам издвојених одељења.
08.Септембар 2014.
Заштитити сиромашне
- Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да ће најсиромашнији бити заштићени од најављеног смањења плата и пензија, и поручио да држава неће „појести и потрошити будућност своје деце". On је истакао да су до садашње ситуације довеле погрешне одлуке које су доношене годинама уназад, када су се гласови куповали повећањем плата и пензија и задуживањем, додавши да ће се актуелна влада понашати другачије. „Ова влада може да се понаша као и влада пре ње - да прода шта има, да се задужи још мало, и да једноставно чека да време прође, па ће нека будућа влада радити оно што ми радимо. Ми нећемо да поједемо и потрошимо будућност наше деце. Ако треба да буде тешко, нека буде тешко и мени и мојој генерацији, али немојте да задужујете моје дете", рекао је Вулин.
08.Септембар 2014.
Слобода - реч за коју су гинули
На планини Гучево поврх Лознице обележена је стота годишњица од Дринске битке у којој су припадници српске војске покушали да спрече инвазију Аустроугарске у Краљевину Србију 1914. године. Церемонију је, у име Владе Србије, предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је на спомен-костурницу положио венац, заједно са представницима Министарства одбране и Војске Србије, града Лознице и удружењима грађана посвећеним очувању сећања и неговања традиције ослободилачких ратова Србије. Обраћајући се окупљенима, Вулин је поручио да српски војници и грађани никада неће бити заборављени, поручивши да нису исти они који су Србију бранили и они који су на њу насрнули. "Нису исти ни после сто година они који су на Србију насрнули и они који су Србију бранили. Не може бити иста Дринска дивизија и 42. домобранска вражија, која је своје вражје име зарадила палећи Мачву, кољући Посавину, вешајући и убијајући све, од детета до старца", рекао је Вулин, додавши да је на нама да памтимо своје јунаке. Зато се осим имена страдалих не сме заборавити ни реч због које су гинули - слобода. "Слобода се некада брани оружјем, некада политиком, некада привредом, некада рађањем, али се увек и безусловно брани. Србија има чега да се сећа и поноси, као и да се нада. Прошло је сто година, али реч због које је вредело бити на Гучеву, Церу, Кајмакчалану - слобода, одзвања још у свакој српској глави", поручио је Вулин.
08.Септембар 2014.
Почиње ЕУ обнова
Реализација пројекта који са три милиона евра финансира ЕУ у оквиру Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији почиње током септембра у осам општина западне Србије. Пројекат предвиђа да грађани Шапца, Шида, Бајине Баште, Лознице, Малог Зворника, Ваљева, Љубовије и Осечине, највише угрожени поплавама, добију обновљене домове, али и шансу за поновно покретање послова, саопштио је ЕУ инфо центар Београд. Реализацију помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији почела је и организација "Хелп". Од почетка програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији за 24 општине "Хелп" је ангажовала своје ресурсе у реализацији изградње и поправке стамбених јединица, као и активности у Краљеву, Косјерићу, Лазаревцу, Свилајнцу, Трстенику и Варварину.
05.Септембар 2014.
Скупштина о поплави и буџету

На првом заседању Градске скупштине, после летње паузе, одборници су разматрали извештаје у августовској поплави. На предлог председнике Скупштине Јована Тодоровића у вези поплава прихваћена су четири нова закључка. Најпре, да  Градски штаб за ванредне ситуације, Градско веће и други органи града са надлежним органима републике, јавним предузећима, дирекцијама и другим институцијама, сагледају узроке учесталих елементарних непогода - поплава и у складу са надлежностима до краја ове календарске године израде план и програм отклањања узрока непроцењиве штете. Одборници су прихватили и закључак да се у сарадњи са надлежним институцијама обезбеди додатно опремање јавних предузећа, месних заједница и цивилне заштите за ефикасније реаговање при елементарним непогодама. Потребно је појачати рад свих инспекција, нарочито у области водопривреде тако што ће Лозница затражити да добије свог водопривредног инспектора. Тиме би се спречио неодговоран однос грађана у погледу непрописног одлагања смећа, затрпавања одводних канала и других, потенцијално опасних препрека за сабирање вишкова воде. Градска скупштина се залаже и за изричиту забрану изградње били каквих објеката на локацијама које су у току поплава биле обележене као критичне због појаве клизишта и изливања бујичних потока. Скупштина је затражила од инспектора заштите животне средине да у најкраћем року донесе решење којим се налаже предузимање мера ради заустављања испирања флотације у Костајнику и отицања у реку Корениту.
            Прихваћен је извештај о реализацији средстава из буџета града у првих шест месеци ове године, затим нови програм мреже основних и средњих школа на територији града Лознице и више других одлука и решења из делокруга локалне управе. Одборници су прихватили предлог скупштинске комисије да се за директора ЈСП „Лозница" именује Владан Трипковић, дипломирани просторни планер из Лознице а за  директора  ЈП „Град" Пантелија Алексић дипломирани економиста.

04.Септембар 2014.
Савремена српска фолклористика
Најстарија и најмасовнија културна минифестација у Србији посвећена Вуку Караџићу Вуков сабор сутра у Тршићу почиње тродневним научним скупом под називом "Савремена српска фолклористика". Иначе ова манифестација биће званично отворена у понедељак 8. септембра, у Вуковом дому културе у Лозници, програмом "Мој град", којим ће бити представљена култура и историја града Суботице. Завршна саборска свечаност  је у недељу 14. септембра на Саборишту у Тршићу, где ће ансамбл Народног позоришта из Београда извести представу "Српска трилогија" по роману Стевана Јаковљевића, а саборску беседу одржаће председник Матице српске из Новог Сада Драган Станић.
04.Септембар 2014.
Нотари
Канцеларије јавних бележника отворене су у 31 граду у Србији, а њихове адресе објављене су на сајту Министарства правде. Највише јавних бележника - 39 има у Београду, у Новом Саду их је девет, у Нишу и Панчеву по четири, у Крагујевцу и Сомбору по три, а по две нотарске канцеларије отворене су у Ваљеву, Зрењанину, Јагодини, Обреновцу, Суботици и Шапцу.  По једног јавног бележника за сада има Бачка Паланка, Бечеј, Зајечар, Ивањица, Краљево, Лазаревац, Лесковац, Лозница, Младеновац, Нови Пазар, Пирот и Пожаревац. Нотар је почео да ради и у Пријепољу, Сенти, Кањижи, Сремској Митровици, Старој Пазови, Убу и Чачку. Грађани се од данас могу обраћати нотарима ради овере уговора, састављања исправа, као и ванпарничних спорова, као што су оставински поступци. Јавним бележницима ће се убудуће обраћати сви којима је потребна овера уговора о располагању стана, продаји стана, поклону непокретности, о размени непокретности, уговор о хипотеци, уговор о доживотном издржавању, уговор о расподели имовине за живота, брачни уговор и споразум супружника о деоби њихове заједничке имовине.
02.Септембар 2014.
Почела школска година

И на почетку ове школске године ђаке - прваке из четрнаест Основних школа сачекала је честитка градоначелника Лознице Видоја Петровића. Њу је пренео његов помоћник Љубинко Ђокић на свечаном програму који је приређен у Основној школи „Јован Цвијић". У школске клупе први пут је село 715 ђака. Ђаке су обрадовали пакет комплети за безбедно кретање у саобраћају који су и ове године поклон града Лознице: саобраћајне прслуке, наруквице и саобраћајни буквар.
            Ови поклони су део превентивних мера које локална самоуправа предузима у циљу перманентне броге о најмлађим суграђанима.

29.Август 2014.
Пројекат Први мотодром
Заменик градоначелника Лознице Ранка Живановић Марковић са сарадницима из Градске управе, Градског већа, Одељења за локални економски развој и Фонда за развој, организовала је пријем за генералног секретара Мото савеза Србије Божидара Михајловића и директоре предузећа „Мотодром" Милутина Анђелковића и „Уницибуса" Лазара Јахурића. Био је то радни састанак на којем је, у присуству народног посланика Велинке Тошић, представљена идеја о могућој реализацији пројекта изградње првог српског Мотодрома у граду Лозници. Гости из Мото савеза Србије, који је грански регистрован као Удружење грађана при Министарству за спорт пренели су заинтересованост за инвестирање у пројекат који би имао шири регионални и међународни значај. Постигнут је договор да се у другој половини септембра,  по добијању писма о намерама инвестирања, у Лозници одржи нова рунда разговора са презентацијом пројекта „Први мотодром". Кроз ту промоцију јавност  ће бити шире информисана о изградњи таквог спортског објекта који, како је рекао господин Милутин Анђелковић, „није само стаза за такмичење већ пружа ширу лепезу значајних услуга које подижу квалитет живота и рада у једној локалној самоуправи".
26.Август 2014.
Брак и породица
Брачна заједница је, у овој години, још  више популарна у Лозници. Од почетка године до 1. августа венчало се 275 брачних парова. Лане је, у истом периоду, закључено 192 брака, а сада је тај број већи за 83 супружника или 43,23%. Тај податак је на бази евиденције Одељења за општу управу саопштила је Милојка Смиљанић, начелница Градске управе у Лозници. Према њеним речима, до таквог тренда долази подједнако и у градским и у сеоским срединама. Она сматра да је томе, између осталог, допринела одлука Скупштине града о новчаној помоћи брачним паровима. „Надам се да ће то посебно утицати и на повећање броја новорођених Лозничана, што је примарни интерес наше локалане самоуправе", навела је Смиљанић.
25.Август 2014.
Запрашивање комараца
У уторак, 26. августа ако се стекну неопходни метеоролошки услови, предузеће ''Еко-Дез'' из Београда обавиће још једну  акцију сузбијања одраслих форми комараца на територији града Лознице спровођем адултицидног третмана са земље и из ваздуха. Третман са земље одвијаће се од 19 до 22 часа а из ваздуха од 18 до 21 час са четири авиона привредне авијације ЈАТ-а, на површини од 5.000 хектара. Препарат може бити токсичан за пчеле па је препорука пчеларима да затворе кошнице или предузму потребне мере за заштите.
22.Август 2014.
Велики успех у Шапцу
Лозничка рок група „Соло" данас је у Омладинском центру имала и своју медијску промоцију. Као што је познато, постигли су велики успех на Шабачком летњем фестивалу освајањем другог места. Овај фестивал који окупља неафирмисане ауторске бендове у циљу промовисања њиховог рада и ауторског стваралаштава је ове године први пут организовао такмичење демо бендова који су до сада наступали само у ревијалном делу. „Преко 150 бендова  је било у конкуренцији, а ми смо освојили високо друго место, што је прво виђеније признање за ових шест година колико постоји група.", рекао је Станко Панић фронтмен групе.
22.Август 2014.
Помоћ пољопривредницима
У оквиру програма "Помоћ Европске уније за поплављена подручја у Србији", Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација ФАО и Град Лозница, упутили су позив за сва мала пољопривредна газдинства да се пријаве за програм помоћи намењен опоравку пољопривредне производње. Да би постали потенцијални корисници пројекта вредног 8 милиона долара за 24 локалне самоуправе међу којима је и Лозница, носиоци пољопривредних газдинстава оштећених у мајским поплавама, треба да попуне пријаву у канцеларији своје месне заједнице. Прикупљање пријава почиње данас и траје до 1. септембра 2014. године. Пројекат финансира Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација ФАО у сарадњи са Градом Лозницом.
20.Август 2014.
Активности младих
У Троношком вајатима, данас, је почео тродневни семинара у оквиру пројекат „Министарство активизма". Средњошколци из седам градова Србије ће поред учења о парламентаризму и активизму имати прилику да упознају наш крај и размене искуства са вршњацима. Носилац свих активности је Парламентарна унија лозничких средњошколаца (ПУЛС) у сарадњи са Канцеларијом за младе града Лознице. А, пројекат је највећим делом финансирала Амбасада САД у Београду.
20.Август 2014.
Грамата од српских домаћина
У наставку програма   посвећеног јубилеју Церске битке који је одржан у школи „Степа Степановић" у организацији Друштва српских домаћина и града Лознице посетиоцима се обратио Нићифор Аничић, председник Друштва српских домаћина које је великом донацијом финансирало реконструкцију и санацију споменика у Текеришу, као и израду две бисте - Краљу Петру Првом Карађорђевићу и Краљу Александру Карађорђевићу Ујединитељу.  Градоначелник Лознице Видоје Петровић се захвалио и у пригодној беседи истакао да „ церска слава велике војне победе на овом месту демистификује начела да  је домовина само тамо где је нама добро. Домовина је тамо где нико од нас не сме остати равнодушан на ултиматуме, притиске или уцене. Народ одевен у гуњ и опанак овде се, на том искушењу, није дао збунити",  рекао је Петровић...  Додао је да је Церска епопеја била наш велики испит слоге и јединства па је зато  и „остала наш поглед на свет и порука да је  истина лековита и када је са укусом горчине. Ми смо у Лозници читав један век Цер и ово место на Текеришу поимали као део своје породице, свог поседа и увек били поносни што се управо ова битка и дан . данас изучава на међународним војним академијама. Сматрам, да  тако, уз неизоставну, свеобухватну бригу о развоју Србије,  још боље  говоримо о свом завичају, отаџбини и држави.  Надам се да је време ратова и суровости  остало иза нас. Пред нама су бољи дани, које ће испунити нове вредности мира, слоге, слободе и љубави", закључио је Петровић. ... У знак захвалности за добру сарадњу, Аничић је уручио градоначелнику Лознице ГРАМАТУ, а у име града Лознице, Петровић је председнику Друства српских домаћина поклонио слику са ликовима српских јунака, рад академског сликара Драге Симића.   Поруку младих пренео је Алекса Булатовић, студент београдског Правног факултета, рекавши да генерације младих Срба неће заборавити и изневерити идеале генерације хероја из 1914-те. Сценски приказ по сценарију Иване Димић извели су глумци Народног позоришта, а у културно уметничком делу програма наступили су оперски певач Оливер Њего, песник Добрица Ерић и певачке групе и културно уметничка друштва из Лознице и Шапца.
20.Август 2014.
Обележен велики јубилеј
Државну делегацију на прослави стоте годишњице од велике победе у Церској бици предводио је председник Владе Србије Александар Вучић. Премијер Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, а потом и делегацуја града Лознице  положили су, на почетку свечаности, венце на споменик палим учесницима рата  у првој савезничкој победи. Вучић и Додик су се потом у меморијалном комплексу у Текеришу код Лознице уписали у спомен-књигу, а затим се премијер Србије обратио присутнима. Вучић је том приликом рекао да је време да од Србије, земље за коју је вредело умрети, "направимо земљу за коју вреди живети". Он каже да имамо обавезу и дужност да се на исти начин како су се војници пре сто година борили за Србију и гинули за њих, ми сада за Србију радимо и живимо. "Време је да земљи поново дамо бар део онога што су јој дали они који су јој дали све, време је да престанемо да кукамо и да се жалимо, да се потрудимо за нашу Србију. Време је за нашу жртву и наш напор", рекао је Вучић. Након тога уследио је уметнички програм. Почетак церемоније огласио је трубач Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, а верски обред служио је патријарх српски Иринеј. Венце су положили и изасланици председника Републике Иван Мркић и Јасмина Митровић Марић, изасланик председнице Народне скупштине, начелник Генералштаба Војске Србије и министар одбране, праунука војводе Степе Степановића. У име земаља савезница, венце су положили амбасадор Русије Александар Чепурин и војни изасланик Француске, а венце су положили и представници дипломатског кора. У организацији Министарства одбране и Војске Србије  приказан је  документарни филм са отварања Споменика церским јунацима, а приређена је и музејска поставка.
18.Август 2014.
Бесплатан превоз на свечаност у Текеришу
  
Град Лозница, поводом обележавања 100. годишњице Церске битке на Текеришу, сутра 19. августа организује бесплатан превоз за грађане који желе да присуствују овој свечаности. Пет аутобуса, саобраћајног предузећа „Ласта, пут Текериша кренуће са платоа код Железничке станице у Лозници у 8 часова и 30 минута.
18.Август 2014.
100 година од Церске битке
Освештавањем Спомен цркве церским јунацима на Липовим водама посвећене Светом Јовану Шангајском и Светом архијерејском литургијом сутра у 7:45 почиње свечани програм обележавања стоте годишњице церске битке. Свету литургију служиће Његова светост патријарх српски Иринеј и Његово преосвештенство епископ шабачки Лаврентије. Тачно у 11 часова полагањем венаца почиње централна свечаност испред споменика у Текеришу уз учешће високих државних, представника локалне самоуправе, војних и црквених званичника Републике Србије. Културно уметнички програм код школе „Степа Степановић" почиње у 14 часова у организацији Друштва српских домаћина. У 18 часова на Липовим водама почиње духовно - културно - драмски програм и концерт. Посетиоци ће имати прилику да виде обновљен споменик погинулим српским војницима и јунацима у Церској бици као и две нове бисте, Краљу Петру и Краљу Александру чију је реконструкцију, санацију и израду финансирало Друштво српских домаћина.
08.Август 2014.
Најпреча санација путева

У циљу брже нормализације прилика на подручју које је пре два дана било захваћено поплавом услед велике кише као елементарне непогоде данас је радна група Градског већа и Градског штаба за ванредне ситуације утврдила листу приоритета на санирању последица велике штете. За непуна три месеца  колико је протекло од мајске поплаве пред јавним сектором града Лознице  отворили су се поново   велики послови.. Најпре, на санацији Рударског и Ђукановића пута кроз Зајачу од око 2,5 километра, затим 800 метара пута у Пасковцу према школи и 1,5 километара од Јасења ка Богићевићима. У Горњој Борини је непроходно сто метара пута ка зајачкој Топионици а на брзу интервенцију рачуна се и дуж правца Воћњак - Плоча и прекида асфалта од Воћњака према Тршићу. Механизација јавног предузећа „Град" данас је санирала непроходну трасу пута у Трбушници према противградној станици. Пуне руке посла имају радници „Нашег дома" у месним заједницама Градилиште, Воћњак и Бања Ковиљача. Уклањају наносе блата, кабасти отпад, перу улице. Одговоран и комплексан посао дезинфекције поплављених просторија предстоји с првим данима идуће седмице. Екипе лозничког Дома здравља су спремне да крену у теренски посао али тек пошто се објекти очисте и исуше. Председници месних заједница доставиће спискове поплављених Градској управи одакле ће бити прослеђени Хигијенско - епидемиолошкој служби.

08.Август 2014.
Војска подигла мост

- Први понтонирски батаљон Речне флотиле из Шапца  јуче  је поставио понтонски мост на Јадру код Драгинца  носивости  60  тона. Мост је  дуг  84, а широк 6,5  метара и по њему ће моћи да се крећу, аутомобили, камиони и аутобуси. Како је за „Блиц" потврдио потпуковник Синиша Маринковић, на склапању моста учествовало је  46 војника а на његовом одржавању радиће посада од 11 чланова. - Посада регулише мост у односу на водостај  реке, продужава га или скраћује по потреби - каже потпуковник. Овај привремени прелаз званично ће бити пуштен данас  и биће предат месној заједници на употребу.

07.Август 2014.
Наредба: Висока приправност

        Сходно Закону о ванредним ситуацијама и актуелним упозорењима из Републичког хидрометеоролошког завода и базног Центра за  ванредне и опасне појаве и Јавног предузећа „Србијаводе"  због најаве велике количине падавина у трајању од три часа током 7. августа командант Градског штаба за ванредне ситуације града Лознице Видоје Петровић донео је НАРЕДБУ о увођењу високог степена приправности на подручјима свих месних заједница града Лознице. То подразумева максимално ангажовање људства и механизацује  и предузимање превентивних  оперативних мера и активности на спречавању настајања тежих последица од елементарне непогоде - поплаве, дефисано је у тексту наредбе.

  Деветочлани тим Градског штаба за ванредне ситуације и Градског већа задужен је да буде у сталним контактима и координацији рада са Саветима месних заједница са задатком да прате, процењују и предузимају потребне мере. О свему треба да обевештавају Оперативни центар  Градског штаба за ванредне ситуације.

07.Август 2014.
КОМИСИЈЕ НА ТЕРЕНУ

Велика поплава која је пре два дана за собом оставила невољу житељима 12 месних  заједница дуж Штире, Трбушничке и Лешничке реке, више потока и канала у Бањи Ковиљачи, јуче је окупила на заједничком састанку руководство града Лознице на челу са градоначелником Видојем Петровићем,  Градско веће, председнике савета месних заједница и директоре јавних предузећа. Указано је на више проблема са којима су се у ноћи између 5. и 6. августа суочавали грађани и предузете конктетне активности на плану нормализације живота. У Бањи Ковиљачи и Трбушници, где је ситуација била најтећа и последице поплаве  најдрастичније,  отклањају се проблеми у снавдевању струјом и  пијаћом водом, чисте потоци и канали. Ангажоване су машине за чишћење и изношење великих наслага смећа и муља што омогућава постепену нормализацију  живота. На препоруку градоначелника Петровића у договору са председницима месних заједница јутрос су конституисане две комисије које су кренуле у обилазак угроженог подручја где ће се у директном контакту са грађанима и председницима месних заједница ближе информисати  о проблемима ради утврђивања нових мера које ће Градско веће Лознице предузимати преко јавних предузећа која су задужена да  у време ванредне ситуације  отклањају проблеме на енергетској, путној и комуналној инфраструктури.

06.Август 2014.
Будност на сваком месту

После јучерашње поплаве у лозничком крају ситуација се стабилизује. За 24 часа на територији града Лознице пало је  67 литара кише. Данас је водостај Штире и  Лешничке реке  био у опaдaњу, проток Јaдрa и Дрине у  нормалним границама. Из сата у сат ватрогасно - спасилачке јединице  са 11 пумпи на којима је ангажовано 45 људи извлаче воду са критичних зона у Бањи Ковиљачи и Градилишту. Механизација ЈП „Град" санира оштећене путеве кроз месну заједницу Трбушница. У Спортски центар Лагатор до сада је евакуисано 28 угрожених у поплави. Међу њима је деветоро  деце. У овој поплави забележена је појава два нова клизишта  - код Санаторијума у Бањи Ковиљачи  и на градском подручју „Мераја". Бујична поплава је захватила и 30 кућа у Доњој Бадањи где је река Церница однела  мост. Лозничка полиција је саопштила да је ноћас, два сата иза поноћи потврђена вест да је у Бањи Ковиљачи у поплави страдао 65. годишњи Милош Ђурић у сутерену породичне куће. Јавно предузећа „Наш дом" шири зону чишћења градског подручја. Градски штаб  за ванредне ситуације је увео непрекидно  дежурство у свом оперативном центру. Контакти са грађанима на угроженом подручју одвијају се  преко две телефонске линије 879 293  и 879 294.

06.Август 2014.
Ванредна ситуација у Лозници

На предлог Градског штаба за ванредне ситуације због елементарне непогоде - поплаве која се јуче догодила у Лозници, командант штаба, градоначелник Видоје Петровић донео је данас  одлуку о проглашењу ванредне ситуације. Сва јавна предузећа, привредна друштва, други државни органи и организације у Лозници као и савети месних заједница задужени су за предузимање мера на заштити живота становништва, пружања материјалнеи друге помоћи.Ти циљеви ће се у време ванредне ситуације остваривати у сарадњи Градског штаба за ванредне ситуације са оперативно - техничким тимовима и представницима Сектора за ванредне ситуације Републике Србије.

06.Август 2014.
Ванредна одбрана од поплаве

Интезивна киша и пљускови праћени грмљавином на широј територији града Лознице изазвали су велику поплаву дуж корита реке Штире и бујичних потока у Бањи Ковиљачи, Трбушници, Воћњаку, Пасковцу, Јадранској Лешници, Чокешини... Причињена је непроцењена материјална штета на инфраструктури, стамбеним објектима, покретној имовини грађана. Према информацијама које су током вечери и ноћи саопштене у време  ванредног заседања Градског штаба за ванредне ситуације бујични потоци су у Бањи Ковиљачи причинили оштећења на више локалних путева, вода је продрла у стамбене објекте, Специјалну болницу, појавила су се, за кратко време, опет нова клизишта.
            На трбушничкој реци водена стихија је однела мостове, а како се процењује, велику штету претрпела су и домаћинства у месној заједници Градилиште. Ту је вода запловила и котлове градске топлане. Река Штира се у горњем току улила у стотинак кућа Воћњака и Пасковца, однела два моста а у самом граду допрла у више стамбених објеката и продавница. Невреме је за кратко време обрушило више стабала, причинило штету на аутомобилима.
            Неравноправна борба човека и природе започета нешто после 18 часова резултирала је евакуацијом деветнаесторо угрожених житеља у Спортски центар Лагатор. Градски штаб за ванредне ситуације прихватио је наредбу о ванредној одбрани на водном подручју територије града Лознице коју је донело Јавно водопривредно предузеће ''Србијаводе'' чиме су започете активности на ангажовању ватрогасно - спасилачких јединица из Лознице, Крупња, Малог Зворника, и Шапца, јавноих предузећа Наш дом, Град,  Водовод, Топлана, бањске Дирекције. Уведено је непрекидно дежурство у Оперативном центру Градског штаба. Четири стручно оперативна тима непрекидно су обилазила критична подручја а почела је и санација виталних путева, заустављено истицање гаса у Бањи Ковиљачи. У режији Нашег дома почело је пуњење песка у вреће а спасилачке екипе будно прате даљи развој ситуације јер су хидролошке прилике и даље нестабилне.

17.Јул 2014.
Нафта за поплављене

Сутра ће бити започета расподела нафте и деривата пољопривредницима са поплављеног подручја на територији града Лознице. Све количине за пресејане површине пољопривредног земљишта могу се преузимати  од 18 до 21. јула 2014. године, од 7 до 19 часова на бензијској станици Нафтне индустрије Србије у улици  Луке Стевића у Лозници, код бившег стоваришта „ТАРА".
            Сваки прималац нафтних деривата је дужан да лично преузме нафтне деривате и да на месту расподеле поднесе лични докуменат са сликом ради идентификације и за одређену количину горива припреми потребну амбалажу, наводи се у информацији Градске управе.

17.Јул 2014.
Инспиративно и креативно лето у Тршићу

Лето у знамeнитом месту Тршић и ове године протећи ће радно и креативно. Од 15. Јула овде бораве млади уметници из многих крајева света који стварају и уче у Мултимедијалној ликовној колонији. Након њих почетком августа стижу писци из Европе и региона који ће боравити у Кући писаца и који ће део својих активности усмерити ка полазницима Школе креативног писања под називом Детињство. По речима директорке Центра за културу „Вук Караџић" у Лозници Дајане Ђедовић своју летњу праксу у Тршићу обавиће и студенти етнологије који ће у сусрет 100. годишњици Првог светског рата истраживати тему Велики рат у приватним причама. Крај августа резервисан је за рад у Музеју језика и писма у радионици звука Вук и звук. Радионицу воде стручњаци Факултета драмских уметности и Факултета музичке уметности из Београда, а полазници су сви заинтерсовани за ову врсту едукације. Почетком септембра пре одржавања 81. Вуковог сабора у Тршићу ће боравити најистакнутији научни радници у области фолклористике из земље и света. Након Вуковог сабора, 15. септембра у Тршић долази дванаест младих студената славистике из Пољске, Русије, Белорусије, Аустрије, Велике Британије и Италије који ће радити у светлу чињенице да ове године Музеј језика и писма обележава 200 година од објављивања Вукове граматике Писменице сербскога језика и збирке народних песама Мала простонародна славено-сербска пјеснарица.
            Центар за културу „Вук Караџић" је организатор ових активности уз подршку Института за књижевност и уметност, Српског књижевног друштва, Факултета драмских уметности, Факултета примењених уметности и Филозофског факултета. Покровитељи су град Лозница и Министарство културе и информисања РС. Центар за културу „Вук Караџић" позива младе и креативне који су заинтерсовани за учешће у креативним радионицама писања или звука да се јаве на адресу ckvkaradzic@open.telekom.rs.

11.Јул 2014.
Девестопетнаеста најбоља на Театру у тврђави
Представа "Деветстопетнаеста - трагедија једног народа", рађена у копродукцији нишког театра, Крушевачког позоришта и Центра за културу „Вук Караџић" из Лознице, проглашена је за најбољу на фестивалу "Театар у тврђави" у Смедереву. Одлуку да овој представи припадне статуета са ликом деспота Ђурађа Бранковића донео је стручни жири који чине Нада Блам, драмски уметник, Ива Драшкић Вићановић, филозоф, естетичар, професор и Бранко Јанковић, драмски уметник. Представу "Деветстопетнаеста - трагедија једног народа" режирао је Милан Нешковић према роману Бранислава Нушића, а премијерно је изведена у нишком Народном позоришту у октобру 2013. године. Нушић је овај роман посветио сину Страхињи-Бану који је погинуо као војник Краљевине Србије.
11.Јул 2014.
Солидарно, реално и скромно
Угроженима у поплави стиже и друга помоћ. Зорица Владић из Црвеног крста у Лозници, подсетила је  да је од 19. маја када је започета теренска расподела хране, хигијенског материјала, ћебади и одеће преко мреже волонтера и сарадника Црвеног крста та помоћ стигла у 23 месне заједнице за хиљаду најугроженијих породица. Она наглашава да су и грађани доносили хунанитарну помоћ у Црвени крст, те да су из Савета месне заједнице Јадранска Лешница одлучили да свој део помоћи проследе теже угроженима у поплави. - Наши грађани су и овог пута били реални, скромни и солидарни па смо тако значајнију количину воде уступили месној заједници Зајача и деци основне школе у Драгинцу, где је било отежано водоснабдевање, истиче Владић. Подсећа да лознички Црвени крст није заборавио ни ђаке нижих разреда поплављених школа у Доњем Добрићу, Козјаку, Јелаву, Стражи којима су уручени пакети слаткиша и хигијенски сетови за одржавање хигијене у учионицама.
09.Јул 2014.
Санација земљишта у лозничком крају
Како је јуче јавио РТС на подручју града Лознице и три суседне општине поново је засејано око 2.000 хектара њива које су претрпеле штету у поплавама. Највише их је било засејано кукурузом и сојом. Укупне прелиминарне штете од мајских поплава у лозничком крају су око милијарду и 600 милиона динара, што је близу износа годишњег буџета града. За наставак санације потребно је време, али и помоћ државе. Највише шете је на стамбеним објектима, око 630 милиона динара. Домаћинство Мирослава Несторорвића из Јелава током мајских поплава остало је без ичега. На зидовима још увек су свуда видљиви трагови воде. Месец и по дана касније поново су сви на окупу и настављају санирање штете. И у другим селима дуж реке Јадар, попут Козјака и Горњег Добрића, је слична слика. Велику штету претрпела је и путна инфраструктура, која је била међу приоритетима за санацију. Мост на Јадру у Горњем Добрићу, на регионалном путу Липнички Шор - Текериш је  способљен за путничлки саобраћај, а мост у Драгинцу за пешаке. Поред штета од бујица, проблем су и клизишта којих до сада има 450 евидентираних. Седам кућа се мора поново градити, а за збрињавање породица без крова над главом град је определио две локације за поновну градњу.
02.Јул 2014.
Награда за пут ка врху
Лозница је ове године понела велико признање - награду „Капетан Миша Анастасијевић" као најбоља локална самоуправа. Признање је доделила Агенција Медиа Инвент у сарадњи са новосадским и београдским Универзитетом. Кандидате номинују државне и научне институције, Академија наука и привредне коморе Републике Србије. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић каже да је признање стигло као резултат десетогодишњег унапређења локалне заједнице.
            - Награда се додељује већ 11 година у оквиру пројекта „Пут ка врху" и то за најбоље у пословању, образовању и култури и најуспешније локалне самоуправе. Лозница је направила искорак у привредном развоју и за десет година створила повољну климу за нове инвеститоре. Уз Инђију и Крагујевац, Лозница је један од три града који има сертификат о повољном пословном окружењу - каже Ђокић.
01.Јул 2014.
Министар Илић у Лозници
Велимир Илић, министар без портфеља задужен за ванредне ситуације, јуче је приликом посете Лозници имао радни састанак са градоначелником Видојем Петровићем, замеником градоначелника Ранком Живановић Марковић, руководством града и народним посланицима који су га упознали са свим проблемима и последицама поплава. - Ми смо се договорили са министром Велимиром Илићем да стручни тим овог министарства дође у Лозницу и заједно са службама локалне самоуправе допринесе изради значајног документа који ће обухватити све критичне тачке на плављеном подручју и дуж клизишта. Залажемо се, да упоредо са израдом пројекта новог моста, што пре, на месту урушеног буде постављен привремени мост који ће омогућити несметани проток саобраћаја, каже градоначелник Петровић. Постојећи мост на Јадру био је уско грло и ту се правила брана при наносу различитог материјала у време поплава, што је допринело плављењу околних њива и домаћинстава. - Колико сутра, покушаћу то да решим са министром одбране и да што пре обезбедимо безбедан сабраћај за становнике овог краја - рекао је министар Илић обилазећи мост у Драгинцу. Он је објаснио да је потребна ревизија постојећег пројекта за изградњу новог моста и да ће стручњаци утврдити колико би нови мост могао бити дужи и шири. - У решење овог проблема укључиће се и Министарство саобраћаја, Путеви Србије, а на следећој седници Владе покренућу иницијативу да се поступак око изградње новог моста на Јадру убрза. На основу података из претходне поплаве, биће урађена и конструкција новог моста, поручио је Илић.
30.Јун 2014.
Дводневно заседање Скупштине
Скупштина града Лознице је у току дводневног заседања усвојила најновији извештај Градског штаба за ванредне ситуације у којем је пренета хронологија свих збивања у време незапамћене поплаве у лозничком крају. О овој теми одборнике је шире информисао градоначелник  Видоје Петровић, који је по функцији и командант Градског штаба. Усвојено је више годишњих извештаја међу којима је најзначајнија одлука о завршном рачуну града за протеклу годину, затим Градске управе у Лозници и  Јавног правобранилаштва. Скупштина града Лознице изабрала је Ранку Живановић Марковић из Српске напредне странке за заменицу градоначелника. Претходно је Јездимир Вучетић поднео оставку на ту функцију, пошто је одлучио да убудуће буде само посланик у Скупштини Србије. Тајним гласањем њу је на скупштинском заседању подржало 33 од 45 присутних одборника.
25.Јун 2014.
Јединствен шалтер - корак даље

Данашњим потписивањем Протокола о сарадњи кроз пројекат „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу" представља нови корак у реформи градске администрације и јавног сектора у Лозници. По речима градоначелника Видоја Петровића Лозница је и овај пут, пре доношења нових законских аката, отишла корак испред других  јер је један од проблема са којим се сусрећу привредници и грађани свакодневно прибављање великог броја докумената које издају јавна предузећа, друге организације и установе. - Сада имамо протокол који омогућава да град прибавља потребне документе од јавних предузећа, Катастра и других установа и организација по службеној дужности, укључујући и обавезна акта у области изградње, како би се повећала ефикасност и побољшао квалитет услуга локалне администрације, рекао је Петровић, и додао да све то убрзава админмистративне процедуре јер се  скраћује време чекања за странке и документација коју странке непосредно прибављају. Слађана Каравдић Кочевић, директорка „Оптимус центра за добро управљање" се надовезала и рекла: "Успостављање јединственог шалтера уводи Град Лозницу у мали круг градова који су на овај начин унапредили своје пословање и преузели обавезу прикупљања потребне документације у име странака".
           
Пројекат „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу" реализује се у Лозници од маја 2013. године. Пројекат спроводе Град Лозница, ОПТИМУС - Центар за добро управљање и Стална конференција градова и општина а финансијски подржава Швајцарски државни секретаријат за економске послове - „SECO". Циљ пројекта је стварање повољнијег пословног окружења и повећање конкурентности Града Лознице, кроз повећање ефикасности, транспарентности и квалитета рада Градске управе. Кроз процес регулаторне реформе поједностављено је 167 административних поступака (смањена документација, рокови, таксе и накнаде), повећана ефикасност рада Градске управе и остварена уштеда од 1,92 милиона ЕУР-а за привреднике на годишњем нивоу.

17.Јун 2014.
Санација моста у Козјаку
Велики посао обнове и реконструкције моста на Јадру у Козјаку, који је урушен у мајској поплави почеће сутра, саопштено је из јавног предузећа „Град". Максималним залагањем локалне самоуправе и градоначелника Видоја Петровића у Дирекцији за путеве благовремено су завршене све припреме дела пројектне документације и геотехничких мерења. Најпре ће бити изграђене нове навозне рампе са обе стране моста које спајају регионални пут другог „А" реда Липнички Шор - Текериш. Извођач радова је  Предузеће за путеве „Ваљево" а цео подухват ће трајати десетак дана.
17.Јун 2014.
Лозница најбоље што имамо у Србији

Ђорђе Станичић: Лозница најбоље што имамо у Србији

Град Лозница је прву локалну самоуправу стекао пре 148 година, указом кнеза Милоша Обреновића, а данас славећи тај историјски датум, и све похвале Сталне конференције градова и општина. Дан града су Лозничанима честитали из  Националне алијансе за локални економски развој, затим кроз телеграме којим су празничну честитку градоначелнику Видоју Петровићу упутили из владиног Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства за евроинтеграције, Његовог краљевског величанства принца Александра Карађорђевића и породице.
            -  Лозница се за кратко време нашла међу истакнутим локалним самоуправама које су свој локални економски развој манифестовале запаженим пројектима и ангажованошћу градоначелника и његових сарадника, рекао је Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина која је овогодишњи лауреат високог признања Повеље града Лознице. - Признања која је данас добила СКГО и Национална алијанса за локални економски развој су потврда да  Лозница не узмиче пред тешкоћама него се и даље, после незапамћених поплава, отвара према инвеститорима и показује шта имамо и шта нудимо  Србији. Зато су Лозница и њени људи то најбоље што имамо у Србији, нагласио је Станичић, захваљујући се у име награђених на данашњој свечаности поводом 16. јуна, Дана града Лознице. Међу награђенима су били  напредни пољопривредни произвођачи, привредници, спортисти, хуманитарни радници а један од њих је и вокални солиста ансамбла „Легенде" Иван Милинковић, Лозничанин пореклом. Свима им је честитао градоначелник Видоје Петровићш који је у празничној беседи  подсетио да је десет година на челу града за њега велико признање, подстрек и одговорна обавеза.
            - Ових дана, када сам после велике поплаве упутио још један позив да се инвестира у нашу индустријску зону која се налази на безбедном месту одмах се заинтересовала једна страна компанија. Први контакти су нас охрабрили. Уз започети посао обнове инфраструктуре коју је уништила незапамћена поплава, реализација тог пројекта који ће  допринети отварању нових радних места је најпречи задатак али и вођење одговорне социјалне политике, закључио је на свечаној академији поводом Дана града Лознице градоначелник Петровић.

13.Јун 2014.
Стигло семе за поновну сетву

Пољопривредници у лозничком крају од сутра ће на четири места моћи да преузмају  семенски материјал како би у што краћем року могли поново да засеју њиве на којима су изгубили усеве током велике мајске поплаве.     

       Данас је допремљено 50 тона семена соје и кукуруза  за лозничке ратаре  који су посредством Завода за пољопривреду пријавили штету Министарству пољопривреде Републикe Србије. Према упутствима базног центра тог  министарства  на расподелу семена могу рачунати власници парцела које су веће од 25 ари.

       Члан Градског већа Лознице, задужен за пољопривреду, Јован Миладиновић je објаснио да ће раним сортама кукуруза поново да буде засејано 1447 хектара ораницa  на којима су током прошломесечне поплаве уништени раније засејани усеви. Семенски материјал  складиштен је на четири места - у Лозници, Драгинцу, Јадранској Лешници и Козјаку, где је иначе пријављена и највећа штета на усевима од поплаве.  - Председници Савета месних заједница сутра од седам часова ће надгледати расподелу при чему су, ради правичне расподеле, сви пољопривредници у обавези да лично преузимају одобрене квоте семена, уз попуњену типску изјаву Минстарства пољопривреде, прецизирао је Миладиновић.  

         Претходних дана овдашњим пољопривредницима који се баве сточарском производњом, у виду помоћи подељена је прва количина хране за стоку - 20 тона кукуруза и сточног брашна, 1150 бала сена које је као помоћ упућено из општине Сјеница.

         Прошломесечном поплавом је у лозничком крају било захваћемо 2000 хектара пољопривредног земљишта, а воденом  стихијом је погођено 5000 домаћинства скоро искључиво на сеоском подручју. 

11.Јун 2014.
Што пре почети деконтаминацију терена у Јадру и у Рађевини

Из пуно разлога се не смањује озбиљна забринутост становништва у Радјевини, Јадру и у Подрињу, тим пре што није ни почела деконтаминација изузетно загађеног терена, безмело месец дана после пуцања бране и изливања у реку Корениту веома отровне јаловине, из одлагалишта прерађеног антимона рудника ''Столице'' у Костајнику код Крупња, до кога је дошло услед незапамћено обилне прошломесечне кише у том делу Србије.  

     Одмах пошто је Агенција за заштиту животне средине објавила на свом сајту извештај о  повећаној концентрацији штетних материја које су из јаловишта рудника Столице доспеле у реку Корениту, (притоку Јадра који се улива у Дрину), након узорковања  воде које је 26. маја обавила Rепубличка водопривредна инспекција, градоначелник Лознице Видоје Петровић је поново затражио предузимање свих мера да се заштити здравље становништва. Градоначелник је, очекујући помоћ од надлежних органа, упутио дописе Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут", Институту за медицину рада и радиолошку заштиту, Министарству унутрашњих послова - Сектору за ванредне ситуације, министарствима рударства и енергетике, здравља, пољопривреде и заштите животне средине, Агенцији за заштиту животне средине и Заводу за јавно здравље Мачванског управног округа.  - Сазнавши да се ради о штетним материјама које су доспеле у воду и земљиште одмах смо обавестили све савете месних заједница које се налазе дуж речних токова Корените, Јадра и Дрине да на ту појаву  укажу грађанима.  Од надлежниох органа затражили смо помоћ, посебно препоруке, како даље да се контролише настала ситуација. С обзиром да локална самоуправа није добила званичан извештај о резултатима ванредног узорковања воде и тла и да смо се o повећаној концентрацији штетних материја упознали једино путем сајта Агенције за заштиту животне средине, и даље позивамо надлежне институције да реагују активним мерама у решавању овог проблема, апелује градоначелник Петровић.

    - Лозница je, сагласно надлежностима и могућностима, са своје стране предузела низ активности да заштити, пре свега, здравље грађана који су и даље крајње озбиљно угрожени због изливањања јаловине из рудника Столице koja je контаминирала њихово пољопривредно и друго земљиште дуж обала река Коренита, Јадар и Дрина. Даље одуговлачење решавања тог проблема није прихватљиво с обзиром на садашњу еколошку ситуацију и могуће далекосежне и нежељене последице, првенствено по здравље људи али и целокупног живог света на угроженом подручју оценио је Петровић и нагласио да „Фармаком МБ", у чијем власништву је рудник „Столице", тај еколошки проблем мора одмах почети да решава у сарадњи са надлежним институцијама  државе.  

           Градски штаб за ванредне сутуације, после детаљног увида на терену,  одмах након еколошког акцидента, закључио је да на обрадивом земљишту поред реке Корените, чија је дужина 22 километра, талог јаловине антимона, других тешких метала и још неких, такодје, веома токсичних материја, достиже и до 70 центиметара и упозорио да пољопровредни производи са контаминираних парцела више нису за употребу и да је озбиљно угрожена животна средина на значајном делу територије града Лознице.   

10.Јун 2014.
Локална самоуправа чини колико може, потребна