Odštampaj
Međunarodni dan maternjeg jezika

Od 2000. godine u svetu se shodno zaključku UNESCO-a obeležava 21. februar kao DAN MATERNjEG JEZIKA.  Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svesti kulturne elite naroda o vlastitom identitetu, ali i veoma osetljivo mesto tolerancije iste te elite prema Drugom.
            Naša briga o maternjem jeziku, nažalost, uvek je bila više predmet ideoloških i političkih struktura društva nego stručnjaka o čemu svedoči i činjenica da smo jedan od retkih naroda u okruženju koji još uvek nema svoj rečnik, standardizaciju jezika i gramatike, kasnimo dvadesetak godina sa objavljivanjem Vukove prepiske.
            - Smatrali smo da je posebno značajno iz Tršića poslati poruku da je maternji jezik i maternja melodija muzika budućnosti koja će vođena pravim motivima, brigom o svom jeziku i hiljadama drugih jezika, biti razumljiva svima.  U tom cilju Centar za kulturu Vuk Karadžić koji se stara o znamenitom mestu Tršić i Vukovoj spomen kući, okupiće u ponedeljak, 22. februara 2010. godine, u 12 časova, učenike osnovnih i srednjih škola iz Loznica kako bi oni govorenjem stihova,  brzalica, zagonetki, pripovetki, basni ispred Vukove spomen kuće skrenuli pažnju na lepotu naše maternje melodije, ali i da bi pozvali sve odgovorne da se o jeziku, gramatici, književnosti, lepoti govora povede dodatna stručna briga, navela je mr Dajana Đedović, direktorka Centra za kulturu u Loznici, u informaciji za gradski sajt.
            Ujedno Centar za kulturu Vuk Karadžić ovim želi da skrene pažnju na činjenicu da je 1985. godine UNESCO doneo Rezoluciju u kojoj se kaže: „Veličina Vuka Stefanovića Karadžića nije samo u originalnosti njegovih ideja i istrajnosti kojom ih je sprovodio u delo, već i u tome što je neumorno gradio veze između kulture svog naroda i svetske kulture, on je jedan od onih umova koji su najviše doprineli duhovnom jedinstvu čovečanstva."
            - Smatramo da je ova dimenzija Vukovog dela najmanje korišćena u prezentiranju naše kulture i Vuka Stefanovića Karadžića te na Dan maternjeg jezika želimo posebno da na nju ukažemo, istakla je direktorka Đedović.