Одштампај
Језик је живот

Вуков Тршић-Вуков сабор је својеврсна духовна моба не само људи из Јадра, Вуковог завичаја, већ и из целе Србије и свег српства, позив на заједнички рад не само онима који се тренутно о српском језику брину и старају, него и онима који тек стасавају, будућим следбеницима Вуковог дела, рекоа је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, на завршној светковини 85. Вуковог сабора у Тршићу, у име домаћина те наше највеће културне манифестације. И сам Вук био је следбеник, нагласио је Петровић, „ следио је пут Светог Саве, а знамо да је то пут у вечност".
            Бринући о уздигнућу свог рода, Доситеј је из Европе донео класицизам и рационализам, а Вук је и саму Европу задивио представљајући јој српску културу и српску народну књижевност. И гле чуда, оба великана - један доносећи из Европе, а други носећи у Европу, ипак су ишла ка истом циљу, а тај циљ је добро властитом роду и народу - поручио је Петровић.
            - Вук, именом „заштићен од вештица" потезима свог пера, растерао је и авети и немани које су претиле опстанку српске речи. Славеносрпски језик који је претходио вуковском био је неразумљив великом броју људи, а није имао ни установљена граматичка правила, што је наговештавало његову дезинтеграцију. Какав је то језик одрођен и туђ чија реч не допире до његовог народа? Зато је Вук изабрао богати језик народних песама и умотворина - народни језик, усавршавао га и уздизао преводећи Нови завјет, а следили су га и Бранко Радичевић, Петар Петровић Његош и Ђура Даничић, а онда и многи други, међу којима је и Андрић.
            Саборовање је, према Петровићевим речима, „ прилика је да подсетим да је и први Вуков сабор одржан у недељу, 17. септембра 1933. године када је епископ Јосиф најпре освештао Вукову кућу коју је Тршићанима свечано предао на употребу професор Љубомир Павловић, председник Одбора Вуковог сабора". Кућу је у име мештана примио кмет Милутин Лазић који је обећао „да Вуково огњиште прима на чување са побожношћу и поштовањем за нараштај". Памте се и речи саборског беседника доктора Волмана који је цитирао Јана Колара: - Некада више значи једна чобанска кућица него сви логори славних војсковођа".
            Дубоки смисао ових порука о чувању Вуковог дома ми који живимо у Јадру ваљано смо разумели, као и наша држава - истакао је Петровић.
            Једна умотворина, напоменуо је градоначелник Лознивце, говори да „само у завичају човек познаје страну са које сунце изгрева".
            Налазећи се на пољу културних зрачења Европе Вук је допринео подизању културне Србије, даљем богатству и талентима завичајних људи који се нигде нису без знања потврдили.Година 1864. била је година Вуковог биолошког краја, али и година једног новог почетка, година рођења светског научника у Јадру, географа Јована Цвијића. Док је у Вуковим песмама и умотворинама жуборила Жеравија, у новијем добу овде имамо све више доктора наука, универзитетских професора, студената и ђака за које говоримо да су научни подмладак јер су стварајући својим језиком кроз различите науке пронели славу Лознице и Вуковог завичаја. Они су својим делима доказали да градске улице, предграђа и четврти нису тако пуне празних људи. Сачувајмо језик чисте и бистре мисли.Језик је најсигурнија имовина у животу. Језик је живот - закључио је Петровић.