Одштампај
Прва декада града Лознице 
 

Свечаном академијом у Вуковом дому културе, после вишедневних манифестација у библиотеци, Музеју, Центру за образовање и културу у Тршићу, обележено десет година од када је  је Лозница одлуком Народне скупштине Републике Србије добила статус града. Рекапитулацију градског живота у једној декади освежио је филм ''Овде вреди живети' а у име домаћина, градоначелник Видоје Петровић, чијим залагањем је Лозница искорачила из општинске у градску будућност је исказан  понос достојне историје, садашњости и будућности Лознице.
            - Ми смо данас окренути будућности, вођени политиком у чијој суштини је порука - ''Доста смо гинули за Србију, време је да почнемо да живимо за Србију, да радимо у миру и слози''. На тим темељима све ове године градимо Лозницу. Све ове године нисмо били сами, са нама је била наша држава, влада и председник државе. Велико хвала председнику Александру Вучићу, првом председнику државе од 1945. до данас који је дошао у званичну радну посету Лозници са планом и програмом њеног убрзаног развоја и овог дела западне Србије. Обезбедили смо статус града, али суграђани, вашим радом и љубављу ви сте Лозницу учинили градом јер град пре свега чине људи -  рекао је Петровић, који је најавио велика улагања у наредном периоду, и поручио да ће Лозница за пет до седам година бити у групи десет најразвијенијих градова Србије јер ''победници никад не посустају, а они који посустану никад не победе''.


 
 

            У својству изасланика председника Александра Вучића његове честитке пренео је . Он је рекао да је Лозница град који је давао и даје велике, бистре, оштроумне српске динарце који се увек враћају овом граду ма где отишли. - За ових десет година постигнуто је много, а за наредних десет тек ће овај град постићи. Хоће јер за Лозницу никада није било и неће бити граница. Лозница је вечерас, на вашу велику срећу, а на жалост мене као Ужичанина, једини град који је пре десет година стекао овај статус и вечерас то Свечаном академијом обележава и слави. То говори о озбиљности вас који овде живите и оних који вас представљају и воде - рекао је Селаковић и пожелео још бржи развој Лознице.
            Јубилеј је честитао и Светислав Божић који је рекао да је Лозница град чије је богатство и у природи и у људима. - То двоје правилно усмеравано и коришћено даје Лозници за право да се поноси својим трајањем, својом прошлошћу и недвосмисленим континуитетом - казао је Божић.
            У име Вукове задужбине, која је ове године обележила 30 година обновљеног рада, њен управник Љубомир Милутиновић уручио је градоначелнику Петровићу Вукову повељу, високо признање које је додељено прошлог месеца. Петровић се захвалио и казао да је то признање грађанима Лознице и свим људима који су све ове године заједно са њим марљиво радили за општу добробит. - Моја порука је 2004. била ''За Лозницу има наде'', данас могу с правом да кажем вредело је борити се, Лозница је данас град који има своју будућност - поручио је.
            У пригодном програму учествовали су Филахармонија младих ''Борислав Пашћан'' са диригентом Ђорђем Павловићем, првакиња опере Народног позоришта Сања Керкез и малишани из  вртића ''Лане'', ПУ ''Бамби''. Свечаности су присуствовали Зоран Марковић, конзул Србије у Турској, државни секретари, представници министарстава културе, просвете, више народних посланика, представници САНУ, СПЦ, Војске Србије, Вукове задужбине, државних институција, компаније ''Рио Тинто'', ''Медија инвента'', политичких партија, одборници и угледни гости из друштвеног живота. Били су и представници Сомбора, Бајине Баште, Љубовије, Крупња, Малог Зворника, Коцељеве, Богатића, Осечине, Владимираца као и гости из Бијељине и Зворника.