Одштампај
"Чуваћемо оно што нам је Вук оставио – наш прелепи српски језик"

У Тршићу је одржана завршна свечаност 84. Вуковог сабора, а том приликом председник Александар Вучић је истакао да је важно да чувамо, бранимо и штитимо оно што нам је Вук оставио - наш прелепи српски језик.

Александар Вучић је, у беседи на завршној свечаности 84. Вуковог сабора у Тршићу, нагласио да Вук Стефановић Караџић на основу свог целокупног дела може да се стави раме уз раме са Николом Теслом, те да је Сабор у Тршићу данас најважнији скуп у Србији.

"Домаћини су рекли да је Вук био велики Европљанин и грађанин света, али је пре свега био велики Србин и када би био у милости и у немилости српских владара", подвукао је Вучић и додао да Вук чак и у време прогона није доводио у питање патриотизам и љубав према Србији.

Навео је да су Вук Стефановић Караџић, Никола Тесла, уз Светог Саву, Доситеја Обрадовића и Његоша, као и Иву Андрића дали највећи допринос српском народу.  

Свечаност у Тршићу, каже, посвећена је једном од твораца и највећих имена српске културе, а одржава се у месту одакле је Вук кренуо у далеки свет.

Истакао је да је, као непосредни учесник Првог српског устанка, припремио обиман материјал и да њега није било не би данас имали многе монографије великих јунака који су устали на једну од највећих светских империја.

Вучић је подсетио да је Вук био реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина, а то што је стекао почасне докторате додатно доказује да се радило о великом и генијалном уму.

Подвукао је да је немерљив Вуков допринос очувању српског националног идентитета кроз сакупљачки рад, којим је сачувао од заборава славна времена и велике бојеве, наводећи да су језик и писмо конститутивни елемент сваког народа. 

"Декларација нема везе ни са хегемонизмом, ни са шовинизмом"

Председник Александар Вучић поручио је да Декларација о заједничком обједињеном националном деловању и дефинисању националних минимума и принципа за опстанак српске нације и српског народа нема никакве везе ни са каквим хегемонизмом, нити са шовинизмом.

 

"Злурадима још једном поручујем да Декларација нема никакве везе ни са каквим хегемонизмом и шовинизмом. Декларација и сви остали, слични кораци имају за циљ само и једино да правовремено и адекватно заштите српски језик и писмо као један од најбитнијих делова целокупне српске културе – да заштитимо и сачувамо српски народ", рекао је Вучић у обраћању на Вуковом сабору у Тршићу.

А то, како је истакао, не може, а и да хоће – неће успети да нам забрани нико.

"Србија никада неће занемарити свој језик и писмо, јер језик и писмо су конститутивни елемент и битан уједињујући фактор сваког народа и његове културе", истакао је председник.

Додао да Декларацијом и желимо да осигурамо право на употребу српског језика и ћириличног писма.

"Декларација о опстанку српског народа која би ускоро требала да се нађе пред посланицима Србије и Српске обухватиће право на употребу српског језика и ћириличког писма, на изучавање и неговање српске културе, историје и слободарске традиције, очување националне географије, заштиту српског културног и историјског наслеђа и право на информисање на српском језику", закључио је Вучић.

"Све велике реформе у историји почеле језиком"

Цитирајући Вука Стефановића Караџића, Вучић је рекао да је "језик хранитељ народа и док живи језик живи и народ".

 

"Да ли смо као народ, институције и поједници учинили све како бисмо нашем језику и писму указали поштовање? То је најмање што можемо да учинимо и што дугујемо једном од највећих српских синова", рекао је Вучић.

Како је истакао, прича о језику није ништа друго него прича о давању могућности свима да науче довољно о себи и другима, како би на основу тога створили свој идентитет и своје ја.

"Прича о сваком језику је прича о народу који га говори и користи, о заједништву које омогућава сваком члану да буде појединац који језиком опет утиче на колектив из којег је створен, о самоспознаји целог народа и његових припадника, прича о памћењу и будућности, које без памћења не би било", назначио је председник.

Наводећи да су све велике реформе у историје почеле језиком – ренесанса преводом Библије на италијански језик, а затим и на енглески и немачки, Вучић је подсетио да је управо Вук Краџић први превео Библију на старословенски језик, прикупљао бајке, песме и басне из којих су сународници могли да уче.

"Он је подлога и хумус из ког су изникли Андрић, Црњански, Киш и остали великани. Не би данас било ни нас, не бисмо знали ко смо, одакле смо, не бисмо имали корене, не бисмо се разумели, препознавали, ни знали где идемо", рекао је Вучић.

Србија је име, идентитет, прошлост и будућност добила 1847. када је у Бечу самоуки Вук објавио превод Новог завета, додао је Вучић.

Без језика, како је рекао, препуштени смо инстинкту и рефлексима, не знамо да тражимо и дајемо, да памтимо и научимо, већ лутамо у мраку и препуштамо се примарним страховима и вечној црној слутњи.

Светло сваког човека и народа је језик и тек са њим суштински видимо, знамо, имамо полазиште, путоказ и циљ.

"Зато ћемо да чувамо, бранимо и штитимо оно што нам је Вук оставио - наш прелепи српски језик", подвукао је председник.

"Хвала Вуку што нам је дао светло и наду"

Вучић је упоредио Вукову реформу српског језика са значајем великог праска за историју људског рода, када је из тоталног мрака настала свест.

"Није било ни трунке светла када је Вук кренуо на путовање из Тршића... Вукова експлозија је била толико јака да је осветлела Србију, пронашли смо се, прогледали и препознали страхове и наде и по први пут где хоћемо да идемо", назначио је Вучић.

Како је истакао, без обзира на све велике револуције 19. века, Вукова је била суштински и по последицама најзначајнија, јер је ћутање основна последица недостатка језика и највеће ропство у које човек и народ могу да упадну.

"Осећање слободе, које нам је дао Вук и убележио га дубоко у свест Срба да никад више сужњи, као модел и свест, не могу да постоје. Слобода као начин, прека потреба, вредност и реч, нису могли да постоје пре него што је Вук одлучио да је запише на језику на којем смо сањали", рекао је председник.

Само онај ко тражи речи тражи себе и проналази пут у будућност, подвукао је Вучић.

"Ону будућност која је за нас почела у Тршићу. Хвала Вуку што нам је дао светло и наду. Све остало што смо радили после је ситница. Наставиће овај народ да ради још боље и биће још успешније. Хвала за све што смо пронашли и још више што си нас научио да не престанемо да тражимо", рекао је Вучић подсећајући да је, када је Вук објавио прво издање Српског речника, у њему било 26.272 речи које су се користиле у Србији и Војводини, а сада већ имамо 40 томова.

Вучић је изразио посебно задовољство што завршној свечаности у Тршићу присуствује велики број младих, рекавши да ниједне године до сада није било толико деце.

"Данас сам добио податак због којег ми је осмех широк, а то је да смо само у Крупњу, недалеко одавде, у првих шест месеци имали више рођених беба него у претходној читавој години. То значи да ће овде за 10 и 15 година бити још више деце", навео је Вучић.

Подвукао је да је посебно поносан што је први председник Србије који се обраћа на Вуковом сабору у Тршићу и нагласио да је сва слобода у језику, јер тек када народи проговоре они постају слободни, могу да опишу ропство, а тај осећај слободе управо нам је дао Вук Караџић.

Вучић је први председник Србије који присуствује Вуковом сабору на чему му је захвалио градоначелник Лознице Видоје Петровић.

"Имам изузетну част да пожелим добродошлицу посебном госту који је својим доласком указао на значај манифестације. Први пут у дугој традицији Вуковог сабора је дошао председник Републике", рекао је Петровић.

 

У оквиру завршне свечаности 84. Вуковог сабора отворен је Образовно-културни центар "Вук Караџић".  

Вуков сабор је најстарија културна манифестација у Србији која се одржава од 1933. године. Посвећена је неговању успомене на живот и дело Вука Стефановића Караџића.

У славу језика, поштовања традиције и баштине, Вуков Сабор је пре пет година уписан у национални регистар нематеријалног културног наслеђа.

Министар просвете Младен Шарчевић говорио је о међународној сарадњи и истраживачким пројектима, како на средњошколском нивоу, тако и на високо образовним институцијама.

Централни програм Вуковог сабора се традиционално одржава у септембру у Вуковом родном месту Тршићу код Лознице. Део програма се реализује у Лозници и оближњем манастиру Троноша, месту раног Вуковог школовања.

"Велика инспирација за мене као професорку је да усавршавам своје знање српског језика и истом импресијом и одушевљењем предајем српски језик као страни", наводи професорка српског језика у Украјини Зорана Хук.

Организатори сабора су Центар за културу "Вук Караџић" и град Лозница, под покровитељством Министарства културе и информисања.

Председник Александар Вучић се претходно у Лозници састао са градоначелницима Лознице и Ваљева, као и председницима општина Осечина, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ и Бајина Башта и истакао да је Подриње део земље од изузетног значаја.

ИЗВОР: РТС, ТАНЈУГ