Одштампај
Градоначелник Лознице угостио патријарха Иринеја
У градској кући Лознице уприличен je пријем за патријарха српског Иринеја, који је заједно са представницима Шабачке епархије имао сусрет са градоначелником Видојем Петровићем и његовим сарадницима.

Сусрет је организован поводом обележавања седам векова Манастира Троноше, канонизације преподобног Стефана Троношког и завршне свечаности сутрашњег 84. Вуковог сабора у Тршићу. Патријарх Иринеј изнео је импресије посетом завичају Вука Караџића, али и других великана, као и новог свеца Стефана Троношког.

- Велика је част и радост доћи у крај где се одиграла крупна историја, који је дао велике личности и има велику светињу какав је манастир Троноша. Нисам имао прилику да раније посетим тај храм и задивљен сам његовим изгледом, местом и историјском улогом. Лозница дише културом, а посебно ме радује сарадња града са нашом црквом и епископом Лаврентијем. Пожелео бих да се и други градови угледају на Лозницу - поручио је патријарх Иринеј.

 

Градоначелник Петровић подсетио је патријарха на славну историју лозничког краја и знамените Лозничане, али га је упознао и са актуелним дешавањима и плановима које има локална самоупава.

- Изнео сам неке наше успехе, стремљења, али и тешкоће с којима се суочаамо. Оно што нам је свима заједничко то је да све наше мисије су окренуте нашем народу и оне су у функцији очувања наше традиције и вере. Јубилеј Троноше је само леп повод и прилика да се подсетимо историје а већ сутра у Тршићу отворићемо новосаграђени Образовно-културни центар који ће носити име славног Вука Караџића. Лозница је све ове године имала одличну сарадњу са епархијом и свим црквеним општинама на подручју града, ту смо да заједно будемо у служби народа, а наше духовне вође нам показују пут, они нам најбоље својим примером говоре да треба ширити љубав, толеранцију, да радимо и да се боримо да будемо добри домаћини, родитељи, пријатељи и комшије. Ако останемо томе привржени онда имамо добру будућност - рекао је Петровић.
 

Он је патријарху уручио слику са ликом преподобног Стефана Троношког.

 Извор: blic.rs