Odštampaj
Unapređivanje jagodarstva
Stučnjak za voćarstvo i vinogradarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Zaltica Krsmanović rekla je danas za Tanjug da bi rasporostranjena primena dostignuća uzgajivača jagoda sa severa Italije našim proizvođačima omogućila značajno povećanje proizvodnje i poboljšanje kvaliteta tog voća. Američka agencija za međunarodnu pomoć i razvoj (USAID) je u okviru Agrobiznis projekta objedinila niz naših učesnika u proizvodnji jagodastog voća od kojih je za 20 organizovala studijski boravak na severu Italije. Bila je to prilika da se predstavnici proizvođača, poljoprivrednih savetodavno-stručnih službi, zadruga, udruženja i hladnjača neposredno upoznaju sa najsevremenijom svetskom tehnologijom u proizvodnji jagoda i jagodastog voća. Severna Italija je vodeći svetski region u modernoj proizvodnji jagodastog i drugog voća za potrošnju u svežem stanju. Takva proizvodnja jagode u novije vreme se zasniva i u Srbiji, ali bez pokrivanja a, s obzirom na naša klimatska obeležja, upravo pokrivanje bi u Podrinju, na primer, omogućilo da se poveća obim i kvalitet proizvodnje, ocenila je Krsmanović.
            Ona je ukazala da su u Srbiji česte kiše u vreme berbe, dok pokrivene jagode i drugo jagodasto voće mogu nesmetano da se beru i tokom padavina, a treba imati u vidu da folija štiti ne samo od pojave bolesti nego i od štetočina. Zavod za poljoprivredu u Loznici godinama organizuje predavanja u selima Podrinja, kako bi zainteresovanima svestrano približio savremeni način proizvodnje i ekonomiju poslovanja u poljoprivredi, a sve češće je i partner u ostvarivanju niza projekata USAID.