Početna
Ukidanje pečata

U susret 75. Vukovom saboru
Centar za kulturu ''Vuk Karadžić'' i grad Loznica organizatori su jubilarnog 75. Vukovog sabora, kulturne manifestacije koja ima najduže trajanje u Republici Srbiji. Pored duge tradicije ovo je i jedina kulturna manifestacijua koja je posvećena stvaralaštvu Vuka Stefanovića Karadžića.
            Svečano otvaranje ovogodišnjeg Vukovog sabora biće održano u ponedeljak, 14. septembra u 20 časova u Vukovom domu kulture. Program u celini izvode studenti Instituta za slavistiku Univerziteta u Beču koji će u muzičko-scenskom nastupu prikazati život Srba u Beču, od Dositeja i Vuka do Milutina Milankovića i Stanislava Vinavera. Program je autorsko zalaganje profesorke Gordane Ilić Marković sa Univerziteta u Beču. U utorak od 19 i 30 časova  ispred Vukovog doma kulture biće postavljena izložba pod nazivom ''Vuku, narod srpski'' koju će otvoriti docent Filofofskog fakulteta u Beogradu doktor Arsen Đurović a od 20 časova počinje muzičko-scenski program u izvođenju KUD-a ''KARADžIĆ''. Sreda je rezervisana za predstavljanje izdavačke delatnosti Vukove zadužbine za 2009. pod nazivom ''Danica za mlade'' u Gimnaziji sa početkom u 18 časova. U Muzeju Jadra iste večeri od 20 časova planirana je izložba ''U rukavicama'' Etnografskog muzeja u Beogradu autorke Vjere Medić koju otvara Vesna  Marijanović. U Tršiću, u četvrtak u podne, počinje okrugli sto ''Razgovor o avangardi, zenitizmu i njihovom zračenju''. Vukov dom je od 20 časova domaćin pozorišne predstave ''Kir Janja'' u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. U petak veče od 19 časova i 30 minuta u galeriji ''Mina Karadžić'' otvara se izložba Narodne biblioteke Srbije ''Romano Lil'', posvećena romskoj pisanoj kulturi, potom je književno veče Romske novije književnosti a u 20 časova i koncert muzike Roma sa nastupom grupe ''Ođila''.
            ''Mit i stvarnost'' je naziv subotnje predsaborske večeri koja počinje u 19 časova nastupom guslara u Vukovom domu a završava koncertom hora Eparhije Sremske ''Sveti Nikolaj''. Centralna svečanost je u nedelju u Tršiću a prethodi  joj u Vukovoj spomen školi izložba ''Zadužbine i zadužbinarstvo u tradiciji srpskog naroda, Gordane Gordić. Fanfare će u 12 časova označiti početak  svečanosti na saborištu. Himnu Vuku Stevana Mokranjca izvešće Gradski mešoviti hor Centra za kulturu, posle čega će pozdravnu reč imati gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović a saborsku besedu Zoran Hamović, specijalni savetnik ministra za kulturu. Pesmu Laze Kostića ''Santa Maria dela Salute'' koja je nastala pre tačno sto godina govoriće na obnovljenoj pozornici saborišta u Tršiću dramski umetnik Petar Kralj. Uslediće koncert nacionalnog ansambla ''Kolo''.
            Pokrovitelj 75.Vukovog sabora u Tršiću je Ministarstvo kulture, generalni sponzor Kompanija ''Dunav osiguranje'', više javnih preduzeća i ustanova.

Vesti
07.Jul 2020.
Preporuka Gradskog štaba za ...
Na osnovu člana 41. Zakona o smanjenju rizika od ...
03.Jul 2020.
Park iza „Sokolane“ dobija ...
Radovi na izgradnji sportskog terena u parku iza ...
03.Jul 2020.
Geografski informacioni sistem – ...
Projekat Geografski informacioni sistem (GIS) predstavio ...
30.Jun 2020.
Poziv građanima Loznice za ...
U skladu sa članom 15. Zakona o obnovi nakon elementarne ...
30.Jun 2020.
Ponavljanje izbora za narodne ...
Glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne ...
23.Jun 2020.
Procena štete nakon stabilizacije ...
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, ministar ...