Почетна
Програм ЕУ ПРО

У сусрет 75. Вуковом сабору
Центар за културу ''Вук Караџић'' и град Лозница организатори су јубиларног 75. Вуковог сабора, културне манифестације која има најдуже трајање у Републици Србији. Поред дуге традиције ово је и једина културна манифестацијуа која је посвећена стваралаштву Вука Стефановића Караџића.
            Свечано отварање овогодишњег Вуковог сабора биће одржано у понедељак, 14. септембра у 20 часова у Вуковом дому културе. Програм у целини изводе студенти Института за славистику Универзитета у Бечу који ће у музичко-сценском наступу приказати живот Срба у Бечу, од Доситеја и Вука до Милутина Миланковића и Станислава Винавера. Програм је ауторско залагање професорке Гордане Илић Марковић са Универзитета у Бечу. У уторак од 19 и 30 часова  испред Вуковог дома културе биће постављена изложба под називом ''Вуку, народ српски'' коју ће отворити доцент Филофофског факултета у Београду доктор Арсен Ђуровић а од 20 часова почиње музичко-сценски програм у извођењу КУД-а ''КАРАЏИЋ''. Среда је резервисана за представљање издавачке делатности Вукове задужбине за 2009. под називом ''Даница за младе'' у Гимназији са почетком у 18 часова. У Музеју Јадра исте вечери од 20 часова планирана је изложба ''У рукавицама'' Етнографског музеја у Београду ауторке Вјере Медић коју отвара Весна  Маријановић. У Тршићу, у четвртак у подне, почиње округли сто ''Разговор о авангарди, зенитизму и њиховом зрачењу''. Вуков дом је од 20 часова домаћин позоришне представе ''Кир Јања'' у извођењу Народног позоришта из Београда. У петак вече од 19 часова и 30 минута у галерији ''Мина Караџић'' отвара се изложба Народне библиотеке Србије ''Романо Лил'', посвећена ромској писаној култури, потом је књижевно вече Ромске новије књижевности а у 20 часова и концерт музике Рома са наступом групе ''Ођила''.
            ''Мит и стварност'' је назив суботње предсаборске вечери која почиње у 19 часова наступом гуслара у Вуковом дому а завршава концертом хора Епархије Сремске ''Свети Николај''. Централна свечаност је у недељу у Тршићу а претходи  јој у Вуковој спомен школи изложба ''Задужбине и задужбинарство у традицији српског народа, Гордане Гордић. Фанфаре ће у 12 часова означити почетак  свечаности на саборишту. Химну Вуку Стевана Мокрањца извешће Градски мешовити хор Центра за културу, после чега ће поздравну реч имати градоначелник Лознице Видоје Петровић а саборску беседу Зоран Хамовић, специјални саветник министра за културу. Песму Лазе Костића ''Санта Мариа дела Салуте'' која је настала пре тачно сто година говориће на обновљеној позорници саборишта у Тршићу драмски уметник Петар Краљ. Уследиће концерт националног ансамбла ''Коло''.
            Покровитељ 75.Вуковог сабора у Тршићу је Министарство културе, генерални спонзор Компанија ''Дунав осигурање'', више јавних предузећа и установа.

Вести
16.Јануар 2019.
Радови у Општој болници
Радови у Општој болници
У Општој болници у Лозници у току су радови на ...
11.Јануар 2019.
Стигла помоћ косметским ...
Стигла помоћ косметским породицама
После веома успешно организоване децембарске ...
10.Јануар 2019.
Енглески за основце
Енглески за основце
Успешно се наставља акција у којој ITAcademy, као ...
10.Јануар 2019.
Лешничани помогли Космету
Лешничани помогли Космету
„Лешница за Космет", назив је ...
28.Децембар 2018.
Бојана и Здравко спортисти ...
Бојана и Здравко спортисти године
Најбољим спортистима и клубовима Лознице у 2018. ...
28.Децембар 2018.
Ребаланс, таксе, статут
Ребаланс, таксе, статут
Одборници Скупштине града Лознице су 27. ...