Početna

Prva dekada grada Loznice 
 

Svečanom akademijom u Vukovom domu kulture, posle višednevnih manifestacija u biblioteci, Muzeju, Centru za obrazovanje i kulturu u Tršiću, obeleženo deset godina od kada je  je Loznica odlukom Narodne skupštine Republike Srbije dobila status grada. Rekapitulaciju gradskog života u jednoj dekadi osvežio je film ''Ovde vredi živeti' a u ime domaćina, gradonačelnik Vidoje Petrović, čijim zalaganjem je Loznica iskoračila iz opštinske u gradsku budućnost je iskazan  ponos dostojne istorije, sadašnjosti i budućnosti Loznice.
            - Mi smo danas okrenuti budućnosti, vođeni politikom u čijoj suštini je poruka - ''Dosta smo ginuli za Srbiju, vreme je da počnemo da živimo za Srbiju, da radimo u miru i slozi''. Na tim temeljima sve ove godine gradimo Loznicu. Sve ove godine nismo bili sami, sa nama je bila naša država, vlada i predsednik države. Veliko hvala predsedniku Aleksandru Vučiću, prvom predsedniku države od 1945. do danas koji je došao u zvaničnu radnu posetu Loznici sa planom i programom njenog ubrzanog razvoja i ovog dela zapadne Srbije. Obezbedili smo status grada, ali sugrađani, vašim radom i ljubavlju vi ste Loznicu učinili gradom jer grad pre svega čine ljudi -  rekao je Petrović, koji je najavio velika ulaganja u narednom periodu, i poručio da će Loznica za pet do sedam godina biti u grupi deset najrazvijenijih gradova Srbije jer ''pobednici nikad ne posustaju, a oni koji posustanu nikad ne pobede''.


 
 

            U svojstvu izaslanika predsednika Aleksandra Vučića njegove čestitke preneo je . On je rekao da je Loznica grad koji je davao i daje velike, bistre, oštroumne srpske dinarce koji se uvek vraćaju ovom gradu ma gde otišli. - Za ovih deset godina postignuto je mnogo, a za narednih deset tek će ovaj grad postići. Hoće jer za Loznicu nikada nije bilo i neće biti granica. Loznica je večeras, na vašu veliku sreću, a na žalost mene kao Užičanina, jedini grad koji je pre deset godina stekao ovaj status i večeras to Svečanom akademijom obeležava i slavi. To govori o ozbiljnosti vas koji ovde živite i onih koji vas predstavljaju i vode - rekao je Selaković i poželeo još brži razvoj Loznice.
            Jubilej je čestitao i Svetislav Božić koji je rekao da je Loznica grad čije je bogatstvo i u prirodi i u ljudima. - To dvoje pravilno usmeravano i korišćeno daje Loznici za pravo da se ponosi svojim trajanjem, svojom prošlošću i nedvosmislenim kontinuitetom - kazao je Božić.
            U ime Vukove zadužbine, koja je ove godine obeležila 30 godina obnovljenog rada, njen upravnik Ljubomir Milutinović uručio je gradonačelniku Petroviću Vukovu povelju, visoko priznanje koje je dodeljeno prošlog meseca. Petrović se zahvalio i kazao da je to priznanje građanima Loznice i svim ljudima koji su sve ove godine zajedno sa njim marljivo radili za opštu dobrobit. - Moja poruka je 2004. bila ''Za Loznicu ima nade'', danas mogu s pravom da kažem vredelo je boriti se, Loznica je danas grad koji ima svoju budućnost - poručio je.
            U prigodnom programu učestvovali su Filaharmonija mladih ''Borislav Pašćan'' sa dirigentom Đorđem Pavlovićem, prvakinja opere Narodnog pozorišta Sanja Kerkez i mališani iz  vrtića ''Lane'', PU ''Bambi''. Svečanosti su prisustvovali Zoran Marković, konzul Srbije u Turskoj, državni sekretari, predstavnici ministarstava kulture, prosvete, više narodnih poslanika, predstavnici SANU, SPC, Vojske Srbije, Vukove zadužbine, državnih institucija, kompanije ''Rio Tinto'', ''Medija inventa'', političkih partija, odbornici i ugledni gosti iz društvenog života. Bili su i predstavnici Sombora, Bajine Bašte, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika, Koceljeve, Bogatića, Osečine, Vladimiraca kao i gosti iz Bijeljine i Zvornika.


 
 
     

 
 
     

 
 
     

 
  
Vesti
19.Januar 2018.
Forum mladih
Форум младих
Kancelarija za mlade u 2018. godini planira niz ...
18.Januar 2018.
Čišćenje taložnice
Чишћење таложнице
Krajem prošle godine završeno je čišćenje taložnice u ...
17.Januar 2018.
Izložba slika
Изложба слика
Likovna grupa N8 koja uspešno deluje više od četiri ...
16.Januar 2018.
Gradsko veće
Gradsko veće grada Loznice razmotrilo je predlog i ...
11.Januar 2018.
Poklon prvorođenoj bebi
Поклон прворођеној беби
Iz budžeta grada Loznice za prvorođeno dete u novoj ...
09.Januar 2018.
Prijem za umetnike
Пријем за уметнике
Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) ...