Početna
Ukidanje pečata

Počeo 87. Vukov sabor u Loznici

Saborovanje u duhu Vuka i Dositeja

Na svečanom otvaranju 87. Vukovog sabora u Vukovom domu kulture prisutnima su se obratili gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nakon što je grupa pevača Kulturno-umetničkog društva (KUD) „Karadžić" izvela „Himnu Vuku" Stevana Stojanovića Mokranjca.  

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović poručio je da ova nacionalna manifestacija koju slavimo 87 godina, na svojstven način govori o odnosu našeg grada, naše države i naših naroda u jednom istorijski bitnom periodu za sve nas, i za Evropu u celini. Jer Vukovo delo odslikava Srbiju - njenu kulturu, istoriju i tradiciju i prepliće se sa velikom svetskom porodicom jezika.

  

- Saborovanjem Vuku u čast svake godine mi ovog velikana bliže predstavljamo i u delima njegovih savremenika, kao što to ove godine činimo preko istaknutog pisca i filozofa u Srba - Dimitrija Dositeja Obradovića. prvog ministra prosvete. Ne treba da podsećam da je reformator  pisma i jezika iz Tršića bio među prvima koji su evropski duh unosili u Srbiju jer su, zahvaljujući upravo tome, Beč i Pešta kasnije postali svojevrsni  centri obrazovanja za mnoge Srbe, među kojima je, to s ponosom ističem u ovakvim prilikama  bilo i više Lozničana - istakao je gradonačelnik na otvaranju jedne od najznačajnijih i najstarijih kulturnih manifestacija.

Gradonačelnik Loznice je u svom obraćanju pored Vuka i Dositeja podsetio i na druge značajne Srbe kao što su Đura Daničić, Branko Radičević, Jovan Jovanović Zmaj i ostali koji su svojim znanjem, bogatim iskustvom i kulturološkim uticajima  doprineli širenju Evrope ka zapadnom Balkanu

  

- I Vuk i Dositej su imali jedinstveno zalaganje da se jezik „orača i pastira" utka u reformu azbuke i pravopisa. I jedan i drugi su, uprkos  sporenjima, na delu potvrdili da živa kultura obuhvata sav život. Sve što život stvara radi života - to je kultura. Ima jedna zaista poučna misao koja ide u prilog njihovom stvaralaštvu: DELA IH UZDIGLA  NEBU POD OBLAKE, A ZEMLjOM  SU ČVRSTO  HODALI. Mada  su više stvarali izvan Srbije, i Vuk i Dostej su duša srpskog jezika. U dubini te duše je skriveno blago zbog kojeg je nastala Dositejeva Velika škola. Vuk je znao da se „iz duše hleb pravi", Dositej „da nema sramotnijeg zanata od dangube, besposlice i lenjosti" pa je povikao: - Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce! - ukazao je gradonačelnik na značaj Vukovih i Dositejevih reformi za srpski jezik i identitet.

- Loznica i Lozničani su privrženi tim vrednostima. Ponosni na vekovima stvaranu kulturnu istoriju danas imaju institucije, naučni podmladak, najčistiji srpski književni jezik i sve odomaćeniju praksu ćiriličnog pisma.  Dositejevim i Vukovim imenom ovenčani su nazivi škola, naučnog centra,  najlepšeg bulevara i trga, a uskoro ćemo imati i Istorijski arhiv Jadra i gradski teatar. Jer i ovaj grad se popeo naviše, pa je vreme da i naše glumište ide dalje, u novoj „odeći" - poručio je gradonačelnik povodom otvaranja predsaborskih dana.

Gradonačelnik je istakao i da je svaki Vukov sabor svojevrsno bogatstvo za budućnost Loznice i Lozničane i da je takav imperativ i danas prisutan, iako su okolnosti specifične zbog svetskih neprilika usled epidemije.

- Svaki programski sadržaj u narednih sedam dana predstavlja premošćavanje svih razdaljina među  kulturama na koje su nam prstom upirali Vuk i Dositej, na koje danas upire naša vlada i naša država. Možda niko od nas u ovoj sali ne zna koliko je tačno staro čovečanstvo, ali je svima dovoljno jasno da ono  može pokazati daleko više Dositejevih „velikih" škola", veću toleranciju i razumevanje - zaključio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je koliko je bitno što je Vukov sabor ušao na listu nematerijalnih dobara svetske kulturne baštine Uneska, Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, u kojoj Srbija nikad nije imala nikad moćniju poziciju.

  

- Ja sam danas imao retku sreću i čast da se večeras nađem ovde sa vama, a popodne da  budem u Beogradu i govorim povodom 212. godišnjice Beogradskog univerziteta, od kada je Dositej osnovao visoku školu u Beogradu.  Od tada izlaze hiljade pismenih i obrazovanih generacija u Srbiji i od tada smo mi druga nacija - rekao je Šarčević ističući da su Vuk i Dositej radili kvalitetno i da smo uvek imali cilj da stignemo razvijenu Evropu.

- Naša Vlada pokazuje da su svi modeli obrazovanja u Srbiji sposobni da stignu najkvalitetnije modele obrazovanja u svetu. Lako smo osvojili dualno obrazovanje, dobro smo započeli digitalizaciju obrazovnog sistema. Sada smo jedna od digitalno pismenijih nacija. Kada je počela pandemija u martu bili smo jedna od zemalja koja se najbolje snašla kada je obrazovanje u pitanju, a model obrazovanja po kojem se naši đaci školuju od septembra takođe je primer u širem regionu - ukazao je ministar Šarčević na značaj kvalitetnog obrazovanja.

- To je naš zadatak koji su nam ostavili Vuk i Dositej i naša dužnost je da ulažemo sve više, da nam fakulteti budu kvalitetniji, nauka značajnija, a sve obrazovne ustanove budu ujednačeno kvalitetne. Kada budemo postigli visoke rezultate na međunarodnim testiranjima znaćemo da je budućnost u Srbiji zagarantovana. Dolaziće ozbiljne priče, ozbiljne kompanije i ulagaće novac koji je potreban za razvoj. Svi pitaju kvalitet obrazovanih mladih ljudi u Srbiji i na tome moramo da radimo. Mnogo je važnije da amanet koji smo dobili od naših predaka nastavimo, da budemo dostojni toga i da iz godine u godinu ne posustajemo - zaključio je Šarčević.
Vesti
27.Oktobar 2020.
Veća podrška Grada osobama sa ...
Gradonačelnik Vidoje Petrović organizovao je prijem ...
26.Oktobar 2020.
Izdata dozvola za izgradnju ...
Odeljenje za planiranje Gradske uprave Loznica izdalo ...
22.Oktobar 2020.
Nastavak uspešne saradnje Grada i ...
      Gradonačelnik Loznice ...
22.Oktobar 2020.
Gradski štab apelovao da se ...
      Gradski štab za vanredne ...
21.Oktobar 2020.
Komemoracija u Velikom Selu
Krvavi oktobar iz 1941. godine večno je u sećanju ...
17.Oktobar 2020.
Obeleženo 210 godina od Boja na ...
Ceremonija obeležavanja 210 godina od Boja na ...