Početna
Ukidanje pečata

Počela izgradnja najveće fabrike   
 

U lozničkoj industrijskoj zoni Šepak je položen kamen temeljac za pogon kompanije "Mint Automotiv Jurop" (MAJ), iz sektora automobilske industrije, u koju bi trebalo da bude uloženo 100 miliona evra i zaposleno 1.000 radnika. Svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kineska ambasadorka u Srbiji, investitori iz Kine, gradonačelnik i rukovodstvo grada Loznice i njene Skupštine, gosti iz Mačvanskog upravnog okruga, delegacije gradova i opština, kao i brojni privrednici.
            - Srbija je zemlja sa velikim potencijalom,  a misija je razvojna, rekao je u video poruci Čin Ron Huan, vlasnik kompanije "Mint Automotiv Jurop". Srbija i Loznica biće najznačajnija zemlja i grad  za Mint grupu nakon što je gospodin Vong izveo  poslovne analize o svim zemljama  istočne Evrope, istakao je u video poruci vlasnik kompanije koja proizvodi automobilske komponente i danas pokriva 80 odsto svetskog tržišta svojim proizvodima. Ova kineska investicija je primer jedinstva privredne saradnje i ekonomske podrške našoj državi, što je najbolja potvrda želja stanovništva lokalnih uprava i obeju zemalja. Tako govore investitori a njena ekselencija, Čen Bo, kineska ambasadorka u Srbiji koj veruje da će ova fabrika biti podsticaj daljeg razvoja.
            - Kina i Srbija su dobri prijatelji i partneri na putu zajedničke izgradnje koja je doprinela koristi za obe strane. Zato verujem da će u Srbiji biti sve više kompanija iz Kine, rekla je ambasadorka Čen Bo. Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je podsetio da je lokalna samouprava godinama bila angažovana na izgradnji, opremanju i modernizaciji industrijske zone, pokretanju privrede, smanjenju nezaposlenosti i da je sve  što je urađeno bilo u želji da Loznica postane bolje mesto za život. - Postavljanje kamena temeljca za fabriku „Mint" je istorijski trenutak i veliki dan za Loznicu. Pre svega zbog mladih koji će moći da ostanu i rade u ovom gradu i svojoj zemlji!, Petrović je predstavio velike projekte koji se ovde realizuju za šta se posebno zahvalio predsedniku Srbije.
            Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da je reč o prekretnici u razvoju  grada. Zahvalio je ambasadorki Kine sa kojom je pre samo nekoliko dana već jednom postavljao kamen temeljac za još  jednu kinesku fabriku, u Zrenjaninu, i izrazio nadu da će zajedno otvarati još mnogo fabrika u Srbiji  - Ovde smo u prethodnih 40 godina samo ostajali bez najvećih fabrika koje su uništavane i razarane. Prvi put dovodimo nove investitore i gradimo novu budućnost Loznice. Voleo to neko da prizna ili ne - to je stvarnost, to je tačno", istakao je Vučić.
            Podsetio je da je država do sada već dala 6,2 miliona evra za razne infrastrukturne projekte u Loznici.
            Preneo je da će kineski vlasnici u fabriku u Loznici, u dve faze, uložiti ukupno 100 miliona evra, da će imati ukupno 1.000 zaposlenih, a da će proizvoditi aluminijumske delove za razne proizvođače automobila.
            "Nadam se da će 'Folskvagenu' nešto značiti da se sve veći broj delova proizvodi u Srbiji. Verujem da će to umeti da cene prilikom donošenja odluke gde svoju fabriku da podignu", rekao je predsednik.
            Ukazao je da će držati za reč šefa kompanije "Mint", koji mu je usput, kada su razgovarali, rekao da namerava da napravi i mali hotel u Loznici za sebe i svoje ljude.
            "Pitao sam koliki hotel će to biti, a rekao je da će imati sto i nešto soba. Vidi da takva dva 'mala hotela' napraviš tamo, rekao sam mu", preneo je Vučić. On je rekao i da se još traži tehnologija da se litijum izvuče od ostalih 26 minerala, ali i dodao da su Kinezi već ušli u određene pregovore i da veruje da će od toga napraviti najbolji posao.
            Predsednik Vučić rekao je da će do kraja godine početi radovi na putu Ruma - Šabac, računajući i most preko Save „a onda idemo brzom saobraćajnicom, koja neće ići kroz naseljena mesta, zbog čega je potrebna delimična eksproprijacija", rekao je Vučić.
            On je naveo da će to značiti mnogo za celo Podrinje i da će se mnogo brže dolaziti do Loznice. Predsednik je rekao da je najteže naći novac za bolnicu u Loznici, ali da je i taj problem dobrim delom rešen i da veruje da će građani u Jadru i Podrinju biti zadovoljni.
            Aleksandar Vučić je odgovorio na više pitanja novinara u vezi sa izgradnjom stadiona u Srbiji. Rekao je da će se u devet gradova, među kojima su Vranje, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Zaječar, Subotica, Novi Sad, biti izgrađeni gradski stadioni po UEFA standardima.

Vesti
31.Jul 2020.
Poslovanje kompanije "Rio Tinto" ...
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala ...
30.Jul 2020.
Gradonačelnik Loznice čestitao ...
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović čestitao je ...
29.Jul 2020.
Odloženo Ilindansko saborovanje
Одложено Илинданско саборовање
Zbog epidemije virusa „Kovid 19" i ...
13.Jul 2020.
Proglašena vanredna situacija u ...
Na sednici Gradskog štaba za vanredne siutacije ...
07.Jul 2020.
Preporuka Gradskog štaba za ...
Na osnovu člana 41. Zakona o smanjenju rizika od ...
03.Jul 2020.
Park iza „Sokolane“ dobija ...
Radovi na izgradnji sportskog terena u parku iza ...