Почетна
Узми рачун и победи 2018

Олимпијски комитет Србије у Тршићу одржао седницу Скупштине због Вука Караџића

Божидар Маљковић председавао је седницом која је одржана у родном месту реформатора српског језика, где се одржава 200 година од објављивања "Српског рјечника".
 
У Тршићу је у петак одржана ИИИ редовна седница Скупштине Олимпијског комитета Србије. Тим поводом је градоначелник Лознице Видоје Петровић примио председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића, потпредседницу Милицу Мандић, Председника комисије за међународну спортску сарадњу Ивана Мркића и генералног секретара Ђорђа Вишацког.

На састанку је било речи о актуелним пројеткима у области спорта у граду Лозници, о могућностима за унапређење сарадње између Лознице и Олимпијског комитета Србије, а начелно је договорено укључивање ове локалне самоуправе у програм финансирања врхунских спортиста у оквиру Програма Токио 2020.
 
У „Вуковом дому културе" у склопу ИИИ редовне седнице Скупштине Олимпијског комитета Србије организована је изложба „Зимске Олимпијске игре: од Шамонија до Пјонгчанга" поводом недавно завршених XXИИИ Олимпијских игара у Републици Кореји. Концепт изложбе је замишљен тако да комуницира са публиком на информативном нивоу.

На изложби су приказани најзначајнији моменти из историје Зимских олимпијских игара, почев од првих Игара одржаних у Шамонију 1924. год, па све до последњих одржаних фебруара ове године у Пјонгчангу. Делегати Скупштине и остали посетиоци су имали прилику да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, и да се упознају са постигнућима наших олимпијаца. Изложба ће бити отворена за све посетиоце до 30. марта. 
 
Градоначелник Лознице Видоје Петровић се приликом отварања изложбе гостима обратио речима:

- Мени је изузетно задовољство и част што могу, испред града Лознице и у име наших грађана да поздравим уважене госте на челу са председником Олимпијског комитета Србије господином Маљковићем и његове сараднике и да им пожелим срдачну добродошлицу у нашу Лозницу, завичај наших великана Вука Караџића, Јована Цвијића, Миће Поповића и многих других.

- Овом приликом желим да подсетим да је Лозница увек била, јесте и биће спортски град, и да ће умети да посвети посебну пажњу унапређењу спорта у најширем смислу те речи. Обзиром на напоре које улажу Олимпијски комитет Србије и Влада Републике Србије на челу са председником, град Лозница ће дати свој додатни допринос тако што ћемо стипендирати једног олимпијца. 
 
Изложбу је отворио председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, који је том приликом рекао:

- Дошли смо у Лозницу, у овај предивни град који има истог градоначелика већ четири олимпијска циклуса, а ми му желимо да остане бар још два. Ја верујем да ће овај град да процвета, јер оно што сам чуо од градоначелника и других људи у Влади Србије, мислим да Лозница има велику перспективу. Сви ми знамо ко је све рођен и деловао овде. Ако Олимпијски комитет буде допринео развоју олимпијског спорта двадесет посто од онога што су великани из овог краја урадили, и ми и наши спортисти ћемо бити задовољни. 
 
- Ово није обично гостопримство, ово је гостопримство од срца ка нашем срцу и ми ћемо знати то да ценимо и да у будућем периоду помажемо Лозницу на најбољи могући начин. Ово је изложба која је само део онога што ми желимо да покажемо у Србији, и ми ћемо заједно са професором Владом Костићем, председником Српске Академије наука правити једну још већу и сериознију изложбу него што је ова. Та изложба ће вама бити доступна, обићи ћемо све веће градове Србије, а ви ћете због ваших напора ту бити привилеговани.  
 
У уводном обраћању на ИИИ редовној седници Скупштине Олимпијског комитета Србије, Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић је поздравио све делегате Скупштине Олимпијског комитета и захвалио се званичницима Лознице на гостопримству речима:

- Избор Лознице и Тршића за место одржавања Скупштине баш ове године није случајан, обзиром да је ово година у којој се обележава 200 година од објављивања „Српског рјечника" који је 1818. године уприличио управо Вук Стефановић Караџић. Сматрам да је институцији која баштини и промовише олимпијске вредности, обавеза да да свој допринос у обележавању овог, за наш народ и нашу културу изузетно важног догађаја. 
 
Градоначелник Лознице Видоје Петровић је поздрављајући присутне у Образовно-културном центру „Вук Караџић" пре почетка радног дела Скупштине Олимпијског комитета рекао:

- Уважени чланови олимпијског комитета, даме и господо, учинили сте нам велику част да вашу трећу годишњу Скупштину одржите управо код нас у Лозници, у Тршићу, на прагу Вукове куће. Нас у Лозници посебно радује што смо вас угостили у овом новосаграђеном објекту који се зове Образовно-кутурни центар „Вук Караџић", а који смо направили заједно са нашом Владом и нашом државом.

- Мислим да нема лепшег начина да се промовише почетак рада ове установе и да се у пуном капацитету и у највећем формату изнесе на светлост дана свака намера и смисао овог здања у Вуковом завичају. Лозница је увек била отворен град и као један од градова која носи епитет „град спорта" и зато повод и јесте да се промовише спорт. 
 
- Мени преостаје само да вам пожелим добродошлицу од срца, да вам пожелим успешан рад и да се овде осећате као код своје куће и поново нам дођете. Посебно ми је драго што данас овде имамо толико дивних спортиста и спортских радника који су својим личним примером афирмисали спорт као стил здравог живота и који свакако могу и нама одраслим, али и младим генерацијама да буду узор и дају један додатни подстицај да се то више окренемо спорту.

Скупштина Олимпијског комитета на одржаној седници једногласно је усвојила извештај о раду ОКС, финансијски и извештај Наџорног одбора о раду пословању за 2017-у, као и финансијски план и план рада Олимпијског комитета за 2018-у. 
Вести
13.Април 2018.
Међународни дан Рома
Међународни дан Рома
У Лозници је Међународни дан Рома 8. април ...
04.Април 2018.
Репертоар фестивала глуме
Репертоар фестивала глуме
Културно-уметничко друштво „Караџић" ...
03.Април 2018.
Милиони за иновације
Настављајући програме Владе Србије за ...
02.Април 2018.
Пошта јунацима Чокешине
Пошта јунацима Чокешине
Центар за културу „Вук Караџић" уз ...
30.Март 2018.
Виолина, као подстрек
Виолина, као подстрек
Градска управа ма челу са градоначелником ...
27.Март 2018.
Помоћ у кући и пратиоци за децу
Помоћ у кући и пратиоци за децу
Одборници Градске скупштине донели су одлуку да ...