Почетна
Програм ЕУ ПРО

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА

Дан града 16. јун Лозница је обележила свечном академијом у Вуковом дому културе у присуству бројних угледних званица из политичког, привредног и културног живота града, суседних општина и Србије. На овај дан 1866. године Лозница је постала варошица у слободној Кнежевини Србији, кнеза Михаила Обреновића, а од тада су прошле 152 године. У послератној индустријализацији земље, убрзан је њен развој, онда су деведесете године донела неизвесност Лозничанима, да би у 21. век  ушли пуни наде и нове енергије коју су брзо изгубили. Лозница је поново била запуштена и заборављена, мала варошица на западу Србије. Тада се појавила нова енергија и људи који се нису плашили изазова. Њихов слоган је био ''За Лозницу има наде'' и уз пуно рада, али и подршке читавог Јадра, Лозница је променила своје лице, речено је на почетку свечаности.

  
 
 
  

 

Градоначелник Видоје Петровић подсетио је  да су  Јадрани и Лозничани увек када је требало били на бранику отаџбине и безброј пута показали колико је пространо њихово срце и зашто је Лозница у правом смислу речи отворен град. Подсетио је и да је Лозницу октобра 2004. затекао у групи десет девастираних, најнеразвијенијих локалних самоуправа и да је све ове године веровао да она може постати боље место за живот ако се ''упорно и поштено, ради свакодневно''.

- У овом послу, својеврсној мисији, уз нас су увек били наши суграђани, а последњих година, уз помоћ државе, реализују се пројекти који превазилазе оквире Лознице, покривају потребе овога дела западне Србије, а могу рећи и источног дела Републике Српске. У току је израда студије и пројектне документације за брзи пут са четири траке Лозница-Шабац, радови треба да почну у првој половини наредне године и да се заврше до краја 2020, а њихова вредност је око 120 милиона евра. У току је реконструкција пруге Зворник-Лозница-Шабац и железничке станице у Лозници, вредност радова је 360 милиона динара, док ће за унапређење енергетске инфраструктуре и потребе домаћих и страних компанија бити уложено око 850 милиона динара. Јуче су почели радови на проширењу капацитета за 150 нових места у ПУ ''Бамби'' вредни 63 милиона динара, следеће недеље почиње реконсрукција Улице Светог Саве (81,5), ових дана биће расписана јавна набавка за реконструкцију интерног, грудног и Одељења психијатрије лозничке болнице вредну око 400 милиона динара и изградњу болничке топлане (125) У Бањи се већ ради реконструкција Кур-салона (197), а до краја године биће урађен пут који је повезује са магистраним путем (41) - казао је он наводећи и вишемилионска улагања у комуналну и путну инфраструктуру, подршку наталитету, образовању, пољопривреди, спорту и истакао посебно скори долазак страних инвеститора.

- Најважнији је долазак две велике стране компаније које ће упослити по 1.500 радника, укупна вредност ове две инвестиције је око сто милиона евра. Ту је и компанија Рио-Тинто чија се инвестиција предвиђа на око милијарду долара. Ово је све резултат рада локалне самоуправе, вођене политиком СНС уз подршку коалиционих партнера,  председника Србије и владе. Могу да поручим да ће Лозница ускоро бити у групи од десет најбогатијих градова Србије. Све ово ме уверава да оваква јака, привредно све јача и развијенија Лозница може да иде даље. Чини ми се да је ништа више на том путу не може зауставити. Моја порука је - окренимо се будућности, гледајмо у сутра, нека време у коме смо гинули за Србију остане иза нас, хајде да у миру и слози живимо и радимо за Србију - казао је Петровић.

После уручивања градских награда, повеља и плакета, признање почасни грађанин Лознице добио је председник Србије Александар Вучић. У културно-уметничком програму изведен је сценски комад ''Слобода је сванула'' по тексту професора Зорана Тошића у реализацији Марка Станића у којем су наступили глумци Гојко Балетић, Ненад Ћирић, Лепомир Ивковић, Тихомир Арсић и оперски певач Оливер Њего и хор Удружења ''Хорови међу фрескама''. Комад је посвећен јубилеју - стогодишњици завршетка Првог светског рата у којем су учествовали и Момчило Гаврић из Трбушнице најмлађи војник Великог рата, као и Дарја Александровна Коробкина, руска болничарка која је погинула 2. октобра 1914. на Гучеву .
Вести
20.Јул 2018.
Пријем за уметнике
Пријем за уметнике
Пријем у Градској управи Лознице за учеснике ...
18.Јул 2018.
ПИО - стижу пензионерске ...
ПИО - стижу пензионерске картице
Републички фонд за пензијско и инвалидско ...
18.Јул 2018.
Нови смерови за средњошколце
Нови смерови за средњошколце
Помоћник градоначелника Лознице  Љубинко ...
16.Јул 2018.
Скупштина усклађује статут
Скупштина усклађује статут
На сутрашњем заседању Скупштине Града Лознице ...
11.Јул 2018.
Камп гитаре на Гучеву
Камп гитаре на Гучеву
Двадесетак младих гитариста окупило се ...
11.Јул 2018.
Регата 5. августа
Регата 4. августа
Организациони одбор  Дринске регате чији је ...