Početna
Ukidanje pečata

Ministarstvo kulture o Vukovom saboru
- Ministar kulture Nebojša Bradić i direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice Dajana Đedović potpisali su u Ministarstvu kulture Srbije Protokol o sufinansiranju programa Vukovog sabora za period od 2010. do 2012. godine.
Na konferenciji za novinare zatim je predstavljen program ovogodišnjeg, 76. Sabora, koji će biti održan od 13. do 19. septembra u Loznici i Tršiću. Bradić je istakao da je Vukov sabor prestižna i naša najstarija manifestacija, čije dugo trajanje govori o njenom značaju za kulturu u Srbiji, ali i u širem evropskom prostoru.
            - Verujemo da će podrška Vukovom saboru iz Ministarstva dati jednu poruku koja svedoči i o nečemu što je trenutni status Sabora i njegova perspektiva, rekao je on i ocenio da Vukov sabor kao tradicionalna manifestacija ima jednu od najpovoljnijih izmena kvaliteta u ovom periodu.
            - Povezujući se sa brojnim tradicionalnim sadržajima koji se neguju u svetu, gde postoji veliki potencijal za razvoj u narednom periodu, to je uzorna manifestacija koja pored toga što neguje tradicionalne sadržaje pokušava i pronalazi svoje mesto i most prema savremenosti. U tom dijalogu se nalazi budući prostor za Vukov sabor, izjavio je ministar. On je dodao da Ministarstvo ovakvim podrškama, kao što je Protokol o sufinasiranju, ukazuje da nije dovoljno imati manifestaciju koja samo neguje nasleđe, već treba raditi na njegovoj živoj transformaciji, ulozi baštine u ovom vremenu i na perspektivi budućeg razvoja.
            Bradić je pohvalio rad Centra za kulturu "Vuk Karadžić" i dodao da je važno imati takve stabilne partnere, one koji ne čekaju samo podršku "iz centrale", nego imaju inicijativu u kulturnom menadžmentu u okviru lokalnih zajednica. Direktorka Đedović izjavila je da je podrška Ministarstva kulture podsticaj za još veći angažman oko Vukovog sabora i podsetila da je čitavu deceniju trajala borba da bi se stekao sadašnji status.
            Na svečanom otvaranju 76. Vukovog sabora biće obeležen jubilej - sto godina od rođenja Meše Selimovića, kroz izložbu Muzeja pozorišne umetnosti o tom velikanu i gostovanje Narodnog pozorišta sa predstavom po njegovom romanu "Derviš i smrt".
Đedovićeva je navela, između ostalih programa, izložbu u Muzeju Jadra "Dva veka boja na Loznici", naučni skup "Tvorci jezika" u Vukovoj zadužbini, program "Azbuka Evrope" u Tršiću.
            Ona je najavila da će na završnoj svečanosti na otvorenoj pozornici u Tršiću besedu održati ministar Bradić.
            Specijalni savetnik ministra kulture i član Umetničkog saveta Vukovog sabora Zoran Hamović izjavio je da su ta manifestacija i kreativni ljudi koji je organizuju najbolji primer uspešne decentralizacije.
             - U ovoj Godini knjige i jezika, mi smo na njenom početku - u aprilu u Sremskim Karlovcima otvorili Prevodilački centar, a završićemo je otvaranjem Muzeja jezika i pisma u Tršću, najavio je Hamović.

Vesti
21.Februar 2020.
Programi u čast jeziku
Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februar ove ...
20.Februar 2020.
Podrška za izgradnju brzog puta ...
Na današnjoj sednici Skupštine grada Loznice na dnevnom ...
19.Februar 2020.
Predstavljen projekat nordijskih ...
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je bio ...
19.Februar 2020.
Osnovan prvi tim za budućnost ...
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović juče (18. ...
18.Februar 2020.
Podrška grada u finansiranju ...
Na predstojećoj sednici Skupštine grada Loznice, na ...
13.Februar 2020.
Brankica i Mihailo doneli srebro i ...
Бранкица и Михаило донели сребро и бронзу са Првенства Европе у каратеу
U Gradskoj upravi upriličen je prijem za Brankicu ...