Početna
Ukidanje pečata

Ministarstvo kulture o Vukovom saboru
- Ministar kulture Nebojša Bradić i direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice Dajana Đedović potpisali su u Ministarstvu kulture Srbije Protokol o sufinansiranju programa Vukovog sabora za period od 2010. do 2012. godine.
Na konferenciji za novinare zatim je predstavljen program ovogodišnjeg, 76. Sabora, koji će biti održan od 13. do 19. septembra u Loznici i Tršiću. Bradić je istakao da je Vukov sabor prestižna i naša najstarija manifestacija, čije dugo trajanje govori o njenom značaju za kulturu u Srbiji, ali i u širem evropskom prostoru.
            - Verujemo da će podrška Vukovom saboru iz Ministarstva dati jednu poruku koja svedoči i o nečemu što je trenutni status Sabora i njegova perspektiva, rekao je on i ocenio da Vukov sabor kao tradicionalna manifestacija ima jednu od najpovoljnijih izmena kvaliteta u ovom periodu.
            - Povezujući se sa brojnim tradicionalnim sadržajima koji se neguju u svetu, gde postoji veliki potencijal za razvoj u narednom periodu, to je uzorna manifestacija koja pored toga što neguje tradicionalne sadržaje pokušava i pronalazi svoje mesto i most prema savremenosti. U tom dijalogu se nalazi budući prostor za Vukov sabor, izjavio je ministar. On je dodao da Ministarstvo ovakvim podrškama, kao što je Protokol o sufinasiranju, ukazuje da nije dovoljno imati manifestaciju koja samo neguje nasleđe, već treba raditi na njegovoj živoj transformaciji, ulozi baštine u ovom vremenu i na perspektivi budućeg razvoja.
            Bradić je pohvalio rad Centra za kulturu "Vuk Karadžić" i dodao da je važno imati takve stabilne partnere, one koji ne čekaju samo podršku "iz centrale", nego imaju inicijativu u kulturnom menadžmentu u okviru lokalnih zajednica. Direktorka Đedović izjavila je da je podrška Ministarstva kulture podsticaj za još veći angažman oko Vukovog sabora i podsetila da je čitavu deceniju trajala borba da bi se stekao sadašnji status.
            Na svečanom otvaranju 76. Vukovog sabora biće obeležen jubilej - sto godina od rođenja Meše Selimovića, kroz izložbu Muzeja pozorišne umetnosti o tom velikanu i gostovanje Narodnog pozorišta sa predstavom po njegovom romanu "Derviš i smrt".
Đedovićeva je navela, između ostalih programa, izložbu u Muzeju Jadra "Dva veka boja na Loznici", naučni skup "Tvorci jezika" u Vukovoj zadužbini, program "Azbuka Evrope" u Tršiću.
            Ona je najavila da će na završnoj svečanosti na otvorenoj pozornici u Tršiću besedu održati ministar Bradić.
            Specijalni savetnik ministra kulture i član Umetničkog saveta Vukovog sabora Zoran Hamović izjavio je da su ta manifestacija i kreativni ljudi koji je organizuju najbolji primer uspešne decentralizacije.
             - U ovoj Godini knjige i jezika, mi smo na njenom početku - u aprilu u Sremskim Karlovcima otvorili Prevodilački centar, a završićemo je otvaranjem Muzeja jezika i pisma u Tršću, najavio je Hamović.

Vesti
22.Septembar 2020.
Dva veka manastira u Čokešini
Два века манастира у Чокешини
Manastir Čokešina obeležio je dva veka postojanja ...
21.Septembar 2020.
Završen Vukov sabor
Завршен Вуков сабор
Posle tradicionalne ‘'Himne Vuku'' ...
18.Septembar 2020.
Usvojen prvi rebalans budžeta
Усвојен први ребаланс буџета
Loznička Skupština donela je odluku o prvom ...
14.Septembar 2020.
Obeležena 106. godišnjica ...
Polaganjem venaca na spomen-kosturnicu na Gučevu i ...
10.Septembar 2020.
Skupština grada – likvidan i ...
Na trećoj sednici Skupštine grada Loznice ...
08.Septembar 2020.
Podrška prvom rebalansu budžeta
Подршка првом ребалансу буџета
Tokom dvodnevnog zasedanja Gradskog veća u Loznici ...