Почетна
Uzmi racun i pobedi

Мићини и Верини дани
- Галерија Миће Поповића и његове супруге Вере Божичковић-Поповић од четвртка, 10. јуна, поново је отворена за посетиоце, а истовремено је започета дводневна манифестација „Мићини и Верини дани", посвећена стваралаштву двоје уметника.
            Град је из буџета издвојио 1,8 милиона динара за обнову галерије, а исти износ обезбеђен и од Министарства економије и регионалног развоја.
            - Улазимо у трећу деценију постојања галерије, постојања вредног пажње као што је и стваралачки опус Миће Поповића, несумњиво једног од најзначајнијих стваралаца двадесетог века код нас, и његове супруге, сликарке снажног јединственог ликовног израза. Ове чињенице обавезују да уложимо огромну енергију и остваримо циљ који је био приоритет Центра за културу „Вук Караџић" у 2009. години - обнова и модернизација галерије. Веома важан посао завршен је са великим успехом и истичемо да је ово једно од најважнијих улагања у културу нашег града. У протекле три године, поред многих ствари које су урађене, најзначајнији пројекти били су обнова Вукове спомен-куће у Тршићу, модернизација позорнице Вуковог дома културе, проглашавање Вуковог сабора манифестацијом од националног значаја и, наравно, санација и модернизација Галерије Миће Поповића и Вере Божичковић-Поповић. Културно благо нашег града спремно је за посетиоце и будуће генерације - казала је Дајана Ђедовић, директор лозничког Центра за културу, отварајући обновљену галерију.
            Манифестацију „Мићини и Верини дани" званично је отворила Мирослава Пејица, народни посланик, која је подсетила да је град из сопственог буџета издвојио 1,8 милиона динара за обнову галерије, а да је исти износ обезбеђен и од Министарства економије и регионалног развоја преко сектора за туризам.
            - Част је отворити овако значајну манифестацију у обновљеном простору галерије, која је смештена у једној од најлепших зграда у Лозници. Некадашња кућа породице Катић под заштитом је државе и ми смо поносни што смо већ више од две деценије домаћини легата нашег суграђанина Миће Поповића, првог почасног грађанина Лознице. Легат је у почетку бројао 18 слика и 19 графика, а касније је проширен поклонима Вере Божичковић-Поповић, књигама, фотографијама и плакетама, рекла је Мирослава Пејица отварајући манифестацију, после чега је бројној публици представљен и девети број часописа за културну историју Јадра „Призор". Тематски део овогодишњег броја посвећен је географу Боривоју Ж. Марковићу, о чијем раду је говорио професор Стеван Станковић, док је о часопису „Призор" говорио и ликовни критичар Срето Бошњак. Другог дана манифестације у Музеју Јадра отворена је изложба слика Данице Басте, професорке у Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду.
            Академик, сликар и режисер Мића Поповић рођен је 12. јуна 1923. године, а за првог почасног грађанина Лознице проглашен је 28. октобра 1989, када је у главној лозничкој улици и отворена галерија која носи његово име.

Вести
19.Јануар 2021.
Иновациони центар у Лозници
Први на листи интересовања ...
18.Јануар 2021.
Успешно настављена нова ...
Са жељама и поруком градоначелника Лознице ...
13.Јануар 2021.
Заседало Градско веће
Заседало Градско веће
На заседању Градског већа у Лозници донете су ...
11.Јануар 2021.
О новој уписној политици
О новој уписној политици
О планирању уписа за нову генерацију првог ...
08.Јануар 2021.
Инфраструктурни радови у ...
Грађевинска сезона у Лозници је ...
05.Јануар 2021.
Поклон прворођеној беби у 2021. ...
Поклон прворођеној беби у 2021. години
Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић уручио ...