Почетна
Укидање печата

Мићини и Верини дани
- Галерија Миће Поповића и његове супруге Вере Божичковић-Поповић од четвртка, 10. јуна, поново је отворена за посетиоце, а истовремено је започета дводневна манифестација „Мићини и Верини дани", посвећена стваралаштву двоје уметника.
            Град је из буџета издвојио 1,8 милиона динара за обнову галерије, а исти износ обезбеђен и од Министарства економије и регионалног развоја.
            - Улазимо у трећу деценију постојања галерије, постојања вредног пажње као што је и стваралачки опус Миће Поповића, несумњиво једног од најзначајнијих стваралаца двадесетог века код нас, и његове супруге, сликарке снажног јединственог ликовног израза. Ове чињенице обавезују да уложимо огромну енергију и остваримо циљ који је био приоритет Центра за културу „Вук Караџић" у 2009. години - обнова и модернизација галерије. Веома важан посао завршен је са великим успехом и истичемо да је ово једно од најважнијих улагања у културу нашег града. У протекле три године, поред многих ствари које су урађене, најзначајнији пројекти били су обнова Вукове спомен-куће у Тршићу, модернизација позорнице Вуковог дома културе, проглашавање Вуковог сабора манифестацијом од националног значаја и, наравно, санација и модернизација Галерије Миће Поповића и Вере Божичковић-Поповић. Културно благо нашег града спремно је за посетиоце и будуће генерације - казала је Дајана Ђедовић, директор лозничког Центра за културу, отварајући обновљену галерију.
            Манифестацију „Мићини и Верини дани" званично је отворила Мирослава Пејица, народни посланик, која је подсетила да је град из сопственог буџета издвојио 1,8 милиона динара за обнову галерије, а да је исти износ обезбеђен и од Министарства економије и регионалног развоја преко сектора за туризам.
            - Част је отворити овако значајну манифестацију у обновљеном простору галерије, која је смештена у једној од најлепших зграда у Лозници. Некадашња кућа породице Катић под заштитом је државе и ми смо поносни што смо већ више од две деценије домаћини легата нашег суграђанина Миће Поповића, првог почасног грађанина Лознице. Легат је у почетку бројао 18 слика и 19 графика, а касније је проширен поклонима Вере Божичковић-Поповић, књигама, фотографијама и плакетама, рекла је Мирослава Пејица отварајући манифестацију, после чега је бројној публици представљен и девети број часописа за културну историју Јадра „Призор". Тематски део овогодишњег броја посвећен је географу Боривоју Ж. Марковићу, о чијем раду је говорио професор Стеван Станковић, док је о часопису „Призор" говорио и ликовни критичар Срето Бошњак. Другог дана манифестације у Музеју Јадра отворена је изложба слика Данице Басте, професорке у Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду.
            Академик, сликар и режисер Мића Поповић рођен је 12. јуна 1923. године, а за првог почасног грађанина Лознице проглашен је 28. октобра 1989, када је у главној лозничкој улици и отворена галерија која носи његово име.

Вести
22.Октобар 2020.
Наставак успешне сарадње Града ...
      Градоначелник Лознице Видоје ...
22.Октобар 2020.
Градски штаб апеловао да се ...
      Градски штаб за ванредне ...
21.Октобар 2020.
Комеморација у Великом Селу
Крвави октобар из 1941. године вечно је у сећању ...
17.Октобар 2020.
Обележено 210 година од Боја на ...
Церемонија обележавања 210 година од Боја на ...
16.Октобар 2020.
Обележена Европска недеља ...
Обележена Европска недеља демократије
Град Лозница данас се придружио обележавању ...
16.Октобар 2020.
Поруке Дечје амбасаде у ...
Поруке Дечје амбасаде у Међашима
НА ДЕЧЈОЈ земљи „М", у селу Међашима, код ...