Početna
Ukidanje pečata

Međunarodni dan maternjeg jezika
Od 2000. godine u svetu se shodno zaključku UNESCO-a obeležava 21. februar kao DAN MATERNjEG JEZIKA.  Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svesti kulturne elite naroda o vlastitom identitetu, ali i veoma osetljivo mesto tolerancije iste te elite prema Drugom.
            Naša briga o maternjem jeziku, nažalost, uvek je bila više predmet ideoloških i političkih struktura društva nego stručnjaka o čemu svedoči i činjenica da smo jedan od retkih naroda u okruženju koji još uvek nema svoj rečnik, standardizaciju jezika i gramatike, kasnimo dvadesetak godina sa objavljivanjem Vukove prepiske.
            - Smatrali smo da je posebno značajno iz Tršića poslati poruku da je maternji jezik i maternja melodija muzika budućnosti koja će vođena pravim motivima, brigom o svom jeziku i hiljadama drugih jezika, biti razumljiva svima.  U tom cilju Centar za kulturu Vuk Karadžić koji se stara o znamenitom mestu Tršić i Vukovoj spomen kući, okupiće u ponedeljak, 22. februara 2010. godine, u 12 časova, učenike osnovnih i srednjih škola iz Loznica kako bi oni govorenjem stihova,  brzalica, zagonetki, pripovetki, basni ispred Vukove spomen kuće skrenuli pažnju na lepotu naše maternje melodije, ali i da bi pozvali sve odgovorne da se o jeziku, gramatici, književnosti, lepoti govora povede dodatna stručna briga, navela je mr Dajana Đedović, direktorka Centra za kulturu u Loznici, u informaciji za gradski sajt.
            Ujedno Centar za kulturu Vuk Karadžić ovim želi da skrene pažnju na činjenicu da je 1985. godine UNESCO doneo Rezoluciju u kojoj se kaže: „Veličina Vuka Stefanovića Karadžića nije samo u originalnosti njegovih ideja i istrajnosti kojom ih je sprovodio u delo, već i u tome što je neumorno gradio veze između kulture svog naroda i svetske kulture, on je jedan od onih umova koji su najviše doprineli duhovnom jedinstvu čovečanstva."
            - Smatramo da je ova dimenzija Vukovog dela najmanje korišćena u prezentiranju naše kulture i Vuka Stefanovića Karadžića te na Dan maternjeg jezika želimo posebno da na nju ukažemo, istakla je direktorka Đedović.

Vesti
03.Jul 2020.
Park iza „Sokolane“ dobija ...
Radovi na izgradnji sportskog terena u parku iza ...
03.Jul 2020.
Geografski informacioni sistem – ...
Projekat Geografski informacioni sistem (GIS) predstavio ...
30.Jun 2020.
Poziv građanima Loznice za ...
U skladu sa članom 15. Zakona o obnovi nakon elementarne ...
30.Jun 2020.
Ponavljanje izbora za narodne ...
Glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne ...
23.Jun 2020.
Procena štete nakon stabilizacije ...
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, ministar ...
19.Jun 2020.
Loznica dobila projekat za ...
Direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković ...