Почетна

Манастир Чокешина

 

            Манастир Чокешина је православни женски манастир који се налази у истоименом селу, у подножју Видојевице, планина Цер, Мачвански Прњавор, епархија шабачка Српске православне цркве.
            По легенди манастир је задужбина Милоша Обилића. Манастир је као и село назван по Богдану Чокеши некадашњем мачванском властелину. У периоду од 1707. до 1732. године, после велике сеобе под патријархом Арсенијем Чарнојевићем, у манастиру је постојала школа на челу са игуманом Василијем. Турци су затим запалили и срушили манастир. На старим темељима 1786-86. изграђена је нова црква, која је поново срушена у време Првог српског устанка када се овде одиграла битка између Срба и Турака, позната као Бој на Чокешини. У манастирској порти подигнут је споменик са гробницом у знак сећања на српске устанике.
            Данашња црква манастира Чокешина грађена је између 1820. и 1823. године заслугом кнеза Милоша и његовог брата Јеврема. Црква је посвећена је рођењу Пресвете Богородице. Иконостас је из 1834. а конак на спрат из 1918. године. Бомбардовањем у септембру 1941. манастир је уништен а обновљен је поново 1962. године. Једно време ту је била болница и место боравка сиромашне деце из разних крајева земље.

Вести
28.Септембар 2016.
Размена искустава са младима ...
Данас су Канцеларију за младе посетили ...
27.Септембар 2016.
Изложба слика
Izlozba slika
Ликовна група Н8, која делује при лозничком ...
26.Септембар 2016.
Одржан Први конгрес ...
Одржан Први конгрес дијализираних
Удружење „Реналис" је под покровитељством ...
26.Септембар 2016.
Спортски сусрети
Спортски сусрети
Удружење Ратних и Мирнодопских Војних ...
23.Септембар 2016.
Обука - Маркетинг и продаја ...
Обука - Маркетинг и продаја одржана у Лозници
Акредитована регионална развојна агенција ...
23.Септембар 2016.
Од слободе до стратишта
Од слободе до стратишта
Савез удружења бораца НОР-а Лозница и Центар ...