Početna

Gradonačelnik Loznice ugostio patrijarha Irineja

U gradskoj kući Loznice upriličen je prijem za patrijarha srpskog Irineja, koji je zajedno sa predstavnicima Šabačke eparhije imao susret sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i njegovim saradnicima.

Susret je organizovan povodom obeležavanja sedam vekova Manastira Tronoše, kanonizacije prepodobnog Stefana Tronoškog i završne svečanosti sutrašnjeg 84. Vukovog sabora u Tršiću. Patrijarh Irinej izneo je impresije posetom zavičaju Vuka Karadžića, ali i drugih velikana, kao i novog sveca Stefana Tronoškog.

- Velika je čast i radost doći u kraj gde se odigrala krupna istorija, koji je dao velike ličnosti i ima veliku svetinju kakav je manastir Tronoša. Nisam imao priliku da ranije posetim taj hram i zadivljen sam njegovim izgledom, mestom i istorijskom ulogom. Loznica diše kulturom, a posebno me raduje saradnja grada sa našom crkvom i episkopom Lavrentijem. Poželeo bih da se i drugi gradovi ugledaju na Loznicu - poručio je patrijarh Irinej.

 

Gradonačelnik Petrović podsetio je patrijarha na slavnu istoriju lozničkog kraja i znamenite Lozničane, ali ga je upoznao i sa aktuelnim dešavanjima i planovima koje ima lokalna samoupava.

- Izneo sam neke naše uspehe, stremljenja, ali i teškoće s kojima se suočaamo. Ono što nam je svima zajedničko to je da sve naše misije su okrenute našem narodu i one su u funkciji očuvanja naše tradicije i vere. Jubilej Tronoše je samo lep povod i prilika da se podsetimo istorije a već sutra u Tršiću otvorićemo novosagrađeni Obrazovno-kulturni centar koji će nositi ime slavnog Vuka Karadžića. Loznica je sve ove godine imala odličnu saradnju sa eparhijom i svim crkvenim opštinama na području grada, tu smo da zajedno budemo u službi naroda, a naše duhovne vođe nam pokazuju put, oni nam najbolje svojim primerom govore da treba širiti ljubav, toleranciju, da radimo i da se borimo da budemo dobri domaćini, roditelji, prijatelji i komšije. Ako ostanemo tome privrženi onda imamo dobru budućnost - rekao je Petrović.
 

On je patrijarhu uručio sliku sa likom prepodobnog Stefana Tronoškog.

 Izvor: blic.rs
Vesti
16.Oktobar 2017.
Mentalni trening
Ментални тренинг
U petak 20. oktobra u Omladinskom centru realizovaće se ...
16.Oktobar 2017.
Besplatni pregledi u Loznici
Бесплатни прегледи у Лозници
Preventivni lekarski pregledi, koje su organizovali Opšta ...
16.Oktobar 2017.
Nagrađeni mladi pisci
Награђени млади писци
U znak sećanja na civilne žrtve u Drugom svetskom ratu za ...
16.Oktobar 2017.
Predstavljena knjiga
Представљена књига
Knjiga „Iz iste skamije", monografski prikaz ...
16.Oktobar 2017.
Sećanje na zločin u Dragincu
Сећање на злочин у Драгинцу
U subotu je kod spomen - kosturnice u Dragincu održana ...
13.Oktobar 2017.
Preventivno i obučeno
Превентивно и обучено
Lokalna samouprava grada Loznice je naročito nakon ...