Početna

Gradonačelnik Loznice ugostio patrijarha Irineja

U gradskoj kući Loznice upriličen je prijem za patrijarha srpskog Irineja, koji je zajedno sa predstavnicima Šabačke eparhije imao susret sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i njegovim saradnicima.

Susret je organizovan povodom obeležavanja sedam vekova Manastira Tronoše, kanonizacije prepodobnog Stefana Tronoškog i završne svečanosti sutrašnjeg 84. Vukovog sabora u Tršiću. Patrijarh Irinej izneo je impresije posetom zavičaju Vuka Karadžića, ali i drugih velikana, kao i novog sveca Stefana Tronoškog.

- Velika je čast i radost doći u kraj gde se odigrala krupna istorija, koji je dao velike ličnosti i ima veliku svetinju kakav je manastir Tronoša. Nisam imao priliku da ranije posetim taj hram i zadivljen sam njegovim izgledom, mestom i istorijskom ulogom. Loznica diše kulturom, a posebno me raduje saradnja grada sa našom crkvom i episkopom Lavrentijem. Poželeo bih da se i drugi gradovi ugledaju na Loznicu - poručio je patrijarh Irinej.

 

Gradonačelnik Petrović podsetio je patrijarha na slavnu istoriju lozničkog kraja i znamenite Lozničane, ali ga je upoznao i sa aktuelnim dešavanjima i planovima koje ima lokalna samoupava.

- Izneo sam neke naše uspehe, stremljenja, ali i teškoće s kojima se suočaamo. Ono što nam je svima zajedničko to je da sve naše misije su okrenute našem narodu i one su u funkciji očuvanja naše tradicije i vere. Jubilej Tronoše je samo lep povod i prilika da se podsetimo istorije a već sutra u Tršiću otvorićemo novosagrađeni Obrazovno-kulturni centar koji će nositi ime slavnog Vuka Karadžića. Loznica je sve ove godine imala odličnu saradnju sa eparhijom i svim crkvenim opštinama na području grada, tu smo da zajedno budemo u službi naroda, a naše duhovne vođe nam pokazuju put, oni nam najbolje svojim primerom govore da treba širiti ljubav, toleranciju, da radimo i da se borimo da budemo dobri domaćini, roditelji, prijatelji i komšije. Ako ostanemo tome privrženi onda imamo dobru budućnost - rekao je Petrović.
 

On je patrijarhu uručio sliku sa likom prepodobnog Stefana Tronoškog.

 Izvor: blic.rs
Vesti
12.Decembar 2017.
Ala je lep ovaj svet
Ала је леп овај свет
„Ala je lep ovaj svet", naziv je manifestacije ...
12.Decembar 2017.
Redovne jesenje aktivnosti
Редовне јесење активности
Godišnje doba koje je na izmaku donelo je dodatni posao ...
12.Decembar 2017.
Radovi na vodovodnoj mreži
Радови на водоводној мрежи
Iz JP „Vodovod i kanalizacija" obaveštavaju ...
11.Decembar 2017.
Regionalno partnerstvo u oblasti ...
Регионално партнерство у области туризма
Završni događaj povodom realizacije projekta ...
11.Decembar 2017.
Čamac u 3-D tehnologiji
Чамац у 3-Д технологији
Prošle sedmice u aneksu Muzeja Jadra završeno je ...
08.Decembar 2017.
Sportom protiv droge
Спортом против дроге
U Sportskom centru „Lagator" udruženje ...