Почетна

Градоначелник Лознице угостио патријарха Иринеја

У градској кући Лознице уприличен je пријем за патријарха српског Иринеја, који је заједно са представницима Шабачке епархије имао сусрет са градоначелником Видојем Петровићем и његовим сарадницима.

Сусрет је организован поводом обележавања седам векова Манастира Троноше, канонизације преподобног Стефана Троношког и завршне свечаности сутрашњег 84. Вуковог сабора у Тршићу. Патријарх Иринеј изнео је импресије посетом завичају Вука Караџића, али и других великана, као и новог свеца Стефана Троношког.

- Велика је част и радост доћи у крај где се одиграла крупна историја, који је дао велике личности и има велику светињу какав је манастир Троноша. Нисам имао прилику да раније посетим тај храм и задивљен сам његовим изгледом, местом и историјском улогом. Лозница дише културом, а посебно ме радује сарадња града са нашом црквом и епископом Лаврентијем. Пожелео бих да се и други градови угледају на Лозницу - поручио је патријарх Иринеј.

 

Градоначелник Петровић подсетио је патријарха на славну историју лозничког краја и знамените Лозничане, али га је упознао и са актуелним дешавањима и плановима које има локална самоупава.

- Изнео сам неке наше успехе, стремљења, али и тешкоће с којима се суочаамо. Оно што нам је свима заједничко то је да све наше мисије су окренуте нашем народу и оне су у функцији очувања наше традиције и вере. Јубилеј Троноше је само леп повод и прилика да се подсетимо историје а већ сутра у Тршићу отворићемо новосаграђени Образовно-културни центар који ће носити име славног Вука Караџића. Лозница је све ове године имала одличну сарадњу са епархијом и свим црквеним општинама на подручју града, ту смо да заједно будемо у служби народа, а наше духовне вође нам показују пут, они нам најбоље својим примером говоре да треба ширити љубав, толеранцију, да радимо и да се боримо да будемо добри домаћини, родитељи, пријатељи и комшије. Ако останемо томе привржени онда имамо добру будућност - рекао је Петровић.
 

Он је патријарху уручио слику са ликом преподобног Стефана Троношког.

 Извор: blic.rs
Вести
13.Децембар 2017.
Изградња станова за избегла ...
Радови на изградњи стамбене зграде за избегла ...
12.Децембар 2017.
Ала је леп овај свет
Ала је леп овај свет
„Ала је леп овај свет", назив је ...
12.Децембар 2017.
Редовне јесење активности
Редовне јесење активности
Годишње доба које је на измаку донело је додатни ...
12.Децембар 2017.
Радови на водоводној мрежи
Радови на водоводној мрежи
Из ЈП „Водовод и канализација" ...
11.Децембар 2017.
Регионално партнерство у ...
Регионално партнерство у области туризма
Завршни догађај поводом реализације пројекта ...
11.Децембар 2017.
Чамац у 3-Д технологији
Чамац у 3-Д технологији
Прошле седмице у анексу Музеја Јадра ...