Početna
Program EU PRO

Gradnja pruge a uskoro i autoputa

Rekonstrukcija pruge Šabac - Loznica - Brasina počela je danas, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će radovi biti završeni do kraja avgusta i da će putnički vozovi ponovo ići od Šapca do Loznice. Mihajlović je rekla da će zahvaljujući rekonstrukciji od 1. septembra, nakon punih 13 godina, ponovo biti uspostavljen putnički železnički saobraćaj na toj relaciji. - Nadamo se direktnoj liniji Beograd - Loznica i da će putovanje trajati dva sata i 15 minuta, koju ćemo imati od jeseni - dodala je ministarka. Obnova pruge je ranije dogovorena sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sada je počela realizacija tog projekta. Radovima je obuhvaćeno 24 kilometra pruge između Šapca i Brasine i to na deonicama Petlovača - Lešnica i Loznica - Gornja Koviljača.


            Mihajlović je kazala da se nije mnogo vodilo računa ni o putevima ni o pruzi i da ta pruga nije rekonstruisana od kada je napravljena pre 70 godina. Kako je rekla, od Šapca do Loznice će se putovati 45 minuta. Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je rekao da su građani Loznice veoma srećni što počinje rekonstrukcija i da će moći ponovo vozom da putuju ka Šapcu i Beogradu.


 

            Direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić je dodao da će sve biti urađeno u roku i kvalitetu, kao i da će u okviru radova biti postavljeno osvetljenje u stanici Brasina (granični prelaz), da će biti uređena stanica u Loznici, kao id a će biti napravljeno novo stajalište u Majuru. Kako je rekao, zajedno sa materijalima koji će biti korišćeni vrednost projekta iznosi oko pola milijarde dinara. On kaže da je potrebno obezbediti još oko 210 miliona evra za završetak, kao i da postoji velika potreba za funkcionisanje te pruge. Takođe, biće uređeno i 25 putnih prelaza, što će povećati bezbednost u saobraćaju. Za privredu je važno da će se povećati nosivost pruge i teretni vozovi će ići brzinom od 60 km na sat. Ova pruga je veza Srbije sa Republikom Srpskom preko Zvornika i njome ide osam teretnih vozova dnevno, po četiri u oba pravca, tako da ide oko 5.000 tona robe dnevno.


 

            Ovim su praktično započeti radovi na uklanjanju paralelnog koloseka, demontaži i varenju šinskih polja, njihova je vrednost 335 miliona dinara, a izvode ih ZGOP i Bauwesen. Potpredsednica Vlade Srbije govorila je i o autoputu Loznica Šabac. - Autoput u dužini od 55 kilometara, počeće da se gradi naredne godine i biće pušten u saobraćaj do kraja 2020, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Kada se završi kompletna projektno-tehnička dokumentacija za gradnju brze saobaćajnice (sa po dve trake) početkom građevinske sezone naredne godine počeće i radovi pa bi krajem 2020. trebalo konačno da imamo brzu saobraćajnicu Šabac - Loznica.
            - Ono što obećamo, to i završimo - rekla je Mihajlović i naglasila da je izgradnja saobraćajne infrastrukture važna za razvoj tog dela Srbije.

Vesti
20.Jun 2018.
150. rođendan SIT - a
Obeležavajući 150. godišnjicu od osnivanja ...
18.Jun 2018.
Nije se dogodilo nevreme
Vest da je nevreme uz jaku kišu ...
18.Jun 2018.
Osmi ''Kraljevski karneval''
Osmi karnevalski program u Banji Koviljači bio je do ...
16.Jun 2018.
Plakete i povelje grada
Na svečanoj akademiji u Vukovom domu kulture uručene su i ...
16.Jun 2018.
Aleksandar Vučić počasni ...
Na današnjoj svečanoj akademiji povodom 16. juna - Dana ...
16.Jun 2018.
Carina i u Loznici
Posle  višegodišnje građanske inicijative  ...