Почетна
Програм ЕУ ПРО

Градња пруге а ускоро и аутопута

Реконструкција пруге Шабац - Лозница - Брасина почела је данас, а потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила је да ће радови бити завршени до краја августа и да ће путнички возови поново ићи од Шапца до Лознице. Михајловић је рекла да ће захваљујући реконструкцији од 1. септембра, након пуних 13 година, поново бити успостављен путнички железнички саобраћај на тој релацији. - Надамо се директној линији Београд - Лозница и да ће путовање трајати два сата и 15 минута, коју ћемо имати од јесени - додала је министарка. Обнова пруге је раније договорена са председником Србије Александром Вучићем и сада је почела реализација тог пројекта. Радовима је обухваћено 24 километра пруге између Шапца и Брасине и то на деоницама Петловача - Лешница и Лозница - Горња Ковиљача.


            Михајловић је казала да се није много водило рачуна ни о путевима ни о прузи и да та пруга није реконструисана од када је направљена пре 70 година. Како је рекла, од Шапца до Лознице ће се путовати 45 минута. Градоначелник Лознице Видоје Петровић је рекао да су грађани Лознице веома срећни што почиње реконструкција и да ће моћи поново возом да путују ка Шапцу и Београду.


 

            Директор Инфраструктуре железнице Србије Мирољуб Јевтић је додао да ће све бити урађено у року и квалитету, као и да ће у оквиру радова бити постављено осветљење у станици Брасина (гранични прелаз), да ће бити уређена станица у Лозници, као ид а ће бити направљено ново стајалиште у Мајуру. Како је рекао, заједно са материјалима који ће бити коришћени вредност пројекта износи око пола милијарде динара. Он каже да је потребно обезбедити још око 210 милиона евра за завршетак, као и да постоји велика потреба за функционисање те пруге. Такође, биће уређено и 25 путних прелаза, што ће повећати безбедност у саобраћају. За привреду је важно да ће се повећати носивост пруге и теретни возови ће ићи брзином од 60 км на сат. Ова пруга је веза Србије са Републиком Српском преко Зворника и њоме иде осам теретних возова дневно, по четири у оба правца, тако да иде око 5.000 тона робе дневно.


 

            Овим су практично започети радови на уклањању паралелног колосека, демонтажи и варењу шинских поља, њихова је вредност 335 милиона динара, а изводе их ЗГОП и Bauwesen. Потпредседница Владе Србије говорила је и о аутопуту Лозница Шабац. - Аутопут у дужини од 55 километара, почеће да се гради наредне године и биће пуштен у саобраћај до краја 2020, најавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Када се заврши комплетна пројектно-техничка документација за градњу брзе саобаћајнице (са по две траке) почетком грађевинске сезоне наредне године почеће и радови па би крајем 2020. требало коначно да имамо брзу саобраћајницу Шабац - Лозница.
            - Оно што обећамо, то и завршимо - рекла је Михајловић и нагласила да је изградња саобраћајне инфраструктуре важна за развој тог дела Србије.

Вести
20.Август 2018.
Незаборавник на Церску битку
Незаборавник на Церску битку
Полагањем венаца, верским обредом, ...
16.Август 2018.
На Преображење, на Церу
На Преображење, на Церу
- Министар за рад, запошљавање, борачка и ...
16.Август 2018.
Враћају живот селима
Враћају живот селима
Домови културе некада су били центар готово ...
13.Август 2018.
Дан младих
Дан младих
Међународни дан младих je обележен и у ...
10.Август 2018.
Пријем за златне кошаркаше
Двојица репорезентативаца Србије, Лозничани ...
08.Август 2018.
Возови после 13 година
Возови после 13 година
Према најавама из Министарства саобраћаја, ...