Početna
Uzmi račun i pobedi 2018

Dan državnosti Srbije obeležen u Orašcu


Dan državnosti Srbije obeležen u Orašcu

Dan Državnosti Srbije, Sretenje, obeležen je danas državnom ceremonijom u Orašcu kojoj su prisustvovalii predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
            Ceremoniji su prisustvovali i državni vrh Srbije, kao i Republike Srpske, veliki broj zvanica kao i građana, a prethodno je patrijarh SPC Irinej služio liturgiju.
            Predsednici Vučić i Dodik položili su venac na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu a zatim se i obratili okupljenima.
            Vučić je poručio da ćemo Srbiju odbraniti od uticaja i interesa velikih sila, ali da je još važnije da sačuvamo i obnovimo naš narod, jer „sve nam je džabe ako nemamo ljudi".
„Za to nam je potrebna podrška svakog pojedinca u Srbiji", rekao je Vučić, ukazujući na dramatičan pad nataliteta.
            Objasnivši da nam je sada potrebna i sudbonosna i istorijska odluka, onakva kakvu su pre dva veka doneli viđeni Srbi u Orašcu, Vučić je poručio i da, imajući to iskustvo, danas možemo sve „jer su nas oni tome naučili".
            To, kako je rekao, može da stane u reči koje je tada izgovorio „nepismeni Miloš sanjajući da svi Srbi pišu, a ta je reč - sloboda".
            „I danas dok ovde stojim, stojim na mestu koje postoji u svakome u nas. Ogromna je obaveza, sve što nas čeka u danima pred nama, moramo da rešavamo, a da nam ruke i obraz ostanu čisti. Moramo da dajemo a da ništa ne izgubimo, da se pomirimo, a da ostanemo časni", poručio je i dodao: „Možemo da nađemo rešenje kao što su ga oni tražili i naši opredeljujući se u 19. veku za život u modernoj državi.
            Dodik je istakao da nema boljeg mesta od Orašca da se okupi srpski narod, koji danas sa pravom može da proslavlja dan Srbije i sve praznike i da govori o slobodi, jer smo mi predvodnici te slobode na ovim prostorima, „okupljeni pod zastavama Srbije i Republike Srpske".
            „Srpski narod je stradalnički narod prošlog veka, a ovaj vek neka bude vek naše, srpske slobode. Gde god bili, srećan vam praznik Srbije, koji je okupio ovde, u teškim uslovima, posle nekoliko vekova borbe za slobodu i trpljenja, naše pretke koji su doneli odluku o ustanku i bili sposobni da samo nekoliko decenija posle iznedre najsavremeniji ustav tog vremena. To govori o nama i našim potecijalima", rekao je Dodik.
Izveden je i kuturno umetnički program „Korak ka Evropi".
            Srbija Dan državnosti obeležava 15. marta na danas kada je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. godine usvojen Sretenjski ustav.

Izvor: www.politika.rs

Vesti
19.Mart 2018.
Partizanu pobeda u finalu
Партизану победа у финалу
Košarkašice Partizana 1953 su pobedom od 68:61 nad ...
16.Mart 2018.
Regionalna saradnja u proizvodnji ...
Juče je u Gradskoj upravi grada Loznice ...
14.Mart 2018.
Asfaltirana cela Železnička do ...
Асфалтирана цела Железничка до булевара
Rekonstruisan i proširen je  novim asfaltom deo ...
13.Mart 2018.
Prepoznatljivost Loznice u sportu
Препознатљивост Лознице у спорту
U susret velikom takmičenju  košarkašica Srbije ...
13.Mart 2018.
Javni sektor i koncept Pametan grad
Јавни сектор и концепт Паметан град
Rukovodstvu grada na čelu sa gradonačelnikom Vidojem ...
12.Mart 2018.
Vikend turnir
Викенд турнир
"Sportom do zdravog života" bio je moto ...