Почетна
Узми рачун и победи 2018

Дан државности Србије обележен у Орашцу


Дан државности Србије обележен у Орашцу

Дан Државности Србије, Сретење, обележен је данас државном церемонијом у Орашцу којој су присуствовалии председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.
            Церемонији су присуствовали и државни врх Србије, као и Републике Српске, велики број званица као и грађана, а претходно је патријарх СПЦ Иринеј служио литургију.
            Председници Вучић и Додик положили су венац на споменик вођи Првог српског устанка Карађорђу а затим се и обратили окупљенима.
            Вучић је поручио да ћемо Србију одбранити од утицаја и интереса великих сила, али да је још важније да сачувамо и обновимо наш народ, јер „све нам је џабе ако немамо људи".
„За то нам је потребна подршка сваког појединца у Србији", рекао је Вучић, указујући на драматичан пад наталитета.
            Објаснивши да нам је сада потребна и судбоносна и историјска одлука, онаква какву су пре два века донели виђени Срби у Орашцу, Вучић је поручио и да, имајући то искуство, данас можемо све „јер су нас они томе научили".
            То, како је рекао, може да стане у речи које је тада изговорио „неписмени Милош сањајући да сви Срби пишу, а та је реч - слобода".
            „И данас док овде стојим, стојим на месту које постоји у свакоме у нас. Огромна је обавеза, све што нас чека у данима пред нама, морамо да решавамо, а да нам руке и образ остану чисти. Морамо да дајемо а да ништа не изгубимо, да се помиримо, а да останемо часни", поручио је и додао: „Можемо да нађемо решење као што су га они тражили и наши опредељујући се у 19. веку за живот у модерној држави.
            Додик је истакао да нема бољег места од Орашца да се окупи српски народ, који данас са правом може да прославља дан Србије и све празнике и да говори о слободи, јер смо ми предводници те слободе на овим просторима, „окупљени под заставама Србије и Републике Српске".
            „Српски народ је страдалнички народ прошлог века, а овај век нека буде век наше, српске слободе. Где год били, срећан вам празник Србије, који је окупио овде, у тешким условима, после неколико векова борбе за слободу и трпљења, наше претке који су донели одлуку о устанку и били способни да само неколико деценија после изнедре најсавременији устав тог времена. То говори о нама и нашим потецијалима", рекао је Додик.
Изведен је и кутурно уметнички програм „Корак ка Европи".
            Србија Дан државности обележава 15. марта на данас када је 1804. године подигнут Први српски устанак, а 1835. године усвојен Сретењски устав.

Извор: www.politika.rs

Вести
19.Март 2018.
Партизану победа у финалу
Партизану победа у финалу
Кошаркашице Партизана 1953 су победом од 68:61 ...
16.Март 2018.
Регионална сарадња у ...
Јуче је у Градској управи града Лознице ...
14.Март 2018.
Асфалтирана цела Железничка до ...
Асфалтирана цела Железничка до булевара
Реконструисан и проширен је  новим асфалтом ...
13.Март 2018.
Препознатљивост Лознице у ...
Препознатљивост Лознице у спорту
У сусрет великом такмичењу  кошаркашица ...
13.Март 2018.
Јавни сектор и концепт Паметан ...
Јавни сектор и концепт Паметан град
Руководству града на челу са градоначелником ...
12.Март 2018.
Викенд турнир
Викенд турнир
"Спортом до здравог живота" био је мото ...