Почетна
ИЗРАДА ПЛАНА РАЗВОЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ ЗА ПЕРИОД ОД  2024 - 2030. ГОДИНЕ

Црква брвнара у Добром потоку


            Црква се налази 1 км северно од Крупња, поред старог крупањског гробља у атару села Липеновића. Црква је посвећена Светом Успењу Пресвете Богородице и налази се на месту старе цркве из 1528. године. Ово је прва крупањска црква јер је у самом Крупњу у време Дубровчана постојала католичка црква Св. Петра, а за време Турака џамија.
            Постанак цркве приписује се далеким временима али се нема прецизних писанихподатака о њеном подизању.
            Први писани помен цркве у Добром потоку јесте у XVI веку где се у турским дефтефима помиње поп Јован Доселац са синовима Вуканом и Јованом.
            У периоду 1600 - 1604. године Добропоточка црква налазила се у оквиру Зворничке епархије. Око 1771. године црква у Добром потоку је спаљена од стране турака.
            Нажалост, при реконструкцији цркве осамдесетих година прошлог века непажња мајстора довела је до оштећења две плоче које су садржале податке о обнови храма у периоду 1771 - 1821. године.
            Током првог светског рата 1914. године аустријска војска није оштетила цркву сем што су скинули црквена звона са звонаре и однели их са собом.
            Црква Св. Успења Пресвете Богородице у Добром Потоку једна је од најстаријих у Подрињу, а опстала је захваљујући великом труду и раду парохијана и свестеослужитеља. Сваки свештеник је оставио печат свога рада у изградњи, реновирању или одржавању постојећег,тако да данас ко год да је посети са пуно лепих успомена пожели да опет дође.
            Задња обнова цркве, када је уређен цео комплекс, била је 2000. године. Комплекс чине: црква брвнара, три пећине испоснице, Музејска поставка градске куће, прородњачка збирка, дрвени звоник, гостинска кућа и отворена позорница. Ту се на Петровдан, 12. јула, одржава културна манифестација „Играње за дукат".

Вести
30.Новембар 2022.
Сви у ланцу борбе против ...
Сви у ланцу борбе против вршњачког насиља
На састанку Актива директора основних и ...
18.Новембар 2022.
Одржана завршна јавна расправа ...
Одржана завршна јавна расправа о новом буџету Лознице
Успешна пракса започета пре десет година да се ...
09.Новембар 2022.
Обележен Дан школа које носе ...
Свечаном академијом у Вуковом дому културе пет ...
09.Новембар 2022.
Градоначелник честитао Лекићу ...
Александру Лекићу, освајачу златне и две ...
08.Новембар 2022.
Заседала радна група за израду ...
Радна група за израду Стратегије и Савет за ...
05.Новембар 2022.
Рад почела зимска служба
Приликом смотре механизације ...