Početna
Ukidanje pečata

Bolja socijalna slika
Lečenje nije način života već predstavlja samo njegov deo zato što hronični bolesnici, pa i oni koji se dijaliziraju mogu da vode normalan život, da rade, podižu decu, da budu na letovanju aktivni i raspoloženi. Tim rečima, na sportskim susretima koje je u nedelju, 8.februara organizovalo Republičko udruženje bubrežnih bolesnika RENALIS u Loznici, obratio se učesnicima iz Novog Pazara, Niša, Leskovca, Beograda loznički nefrolog, doktor Nenad Zec. Bili su to drugi,uzajamni susreti, koji su posle jagodinskih u prošlom mesecu,realizovani u Loznici uz podršku Ministarstva omladine i sporta  i Ministarstva zdravlja u nastojanju da se osim porodice i zdravstvenih radnika i država uključi u resocijalizaciju obolelih,naveo je doktor Zec. Nefrititični pacijenti moraju uvek i svuda biti punopravni sa svojim željama, nadanjima i strahovima,rekao je, uz preporuku da se za sreću valja i treba boriti.
            Da je rehabilitacija uslov za produženi život, isticala je Kosa Stojković, član Gradskog veća. Prenoseći podršku gradonačelnika Vidoja Petrovića ona je navela da su i ove godine iz restriktivne budžetske kase projektovana sredstva za pomoć obolelima i invalidima.
            -  Lično sam i u praksi dokazivala da su najveći prijatelji čoveka upravo sport i fizička kultura, pa ću se naročito u vašem slučaju zalagati za što aktivnije sadržaje koji će doprineti vašem lakšem uključivanju u redovne životne tokove, navela je Stojković.
             Da je edukacija pacienata-nefritičara osnova za uspešno izlečenje, naročito nakon transplantacije bubrega, nije potrebno posebno naglašavati. Ali jeste dobro znati da zdravi bubrezi svakodnevno pročiste oko 200 litara krvi. Hronična bolest bubrega je obično tiha i nezapažena na vreme, jer se u većini slučajeva ne oseća. Trenutno, u svetu se milion i po ljudi dijalizira, podsetio je predsednik Udruženja RENALIS Zvonko Petrović, iznoseći neveselu medicinsku prognozu da će do 2025. godine za 70 odsto biti veći i broj dijabetičara, što direktno uzrokuje oštećenja bubrega.

Vesti
20.Septembar 2019.
Lični pratioci deci sa posebnim ...
Лични пратиоци деци са посебним потребама
Grad Loznica jedan je od retkih u Srbiji koji je i ove ...
18.Septembar 2019.
Grad Loznica obeležava Evropsku ...
Na konferenciji povodom Evropske nedelje mobilnosti, koja ...
16.Septembar 2019.
Završen 86. Vukov sabor – ...
Na završnoj svečanosti 86. Vukovog sabora nakon ...
13.Septembar 2019.
BESPLATAN PREVOZ NA VUKOV SABOR
Grad Loznica kao pokrovitelj Vukovog sabora obezbedio je ...
09.Septembar 2019.
105. godišnjica Gučevske bitke ...
Prigodnim programom u organizaciji Centra za kulturu ...
04.Septembar 2019.
Heliodrom – interes celog okruga
Na sednici Saveta Mačvanskog upravnog okruga, održanoj ...