Početna
Ukidanje pečata

Bolja socijalna slika
Lečenje nije način života već predstavlja samo njegov deo zato što hronični bolesnici, pa i oni koji se dijaliziraju mogu da vode normalan život, da rade, podižu decu, da budu na letovanju aktivni i raspoloženi. Tim rečima, na sportskim susretima koje je u nedelju, 8.februara organizovalo Republičko udruženje bubrežnih bolesnika RENALIS u Loznici, obratio se učesnicima iz Novog Pazara, Niša, Leskovca, Beograda loznički nefrolog, doktor Nenad Zec. Bili su to drugi,uzajamni susreti, koji su posle jagodinskih u prošlom mesecu,realizovani u Loznici uz podršku Ministarstva omladine i sporta  i Ministarstva zdravlja u nastojanju da se osim porodice i zdravstvenih radnika i država uključi u resocijalizaciju obolelih,naveo je doktor Zec. Nefrititični pacijenti moraju uvek i svuda biti punopravni sa svojim željama, nadanjima i strahovima,rekao je, uz preporuku da se za sreću valja i treba boriti.
            Da je rehabilitacija uslov za produženi život, isticala je Kosa Stojković, član Gradskog veća. Prenoseći podršku gradonačelnika Vidoja Petrovića ona je navela da su i ove godine iz restriktivne budžetske kase projektovana sredstva za pomoć obolelima i invalidima.
            -  Lično sam i u praksi dokazivala da su najveći prijatelji čoveka upravo sport i fizička kultura, pa ću se naročito u vašem slučaju zalagati za što aktivnije sadržaje koji će doprineti vašem lakšem uključivanju u redovne životne tokove, navela je Stojković.
             Da je edukacija pacienata-nefritičara osnova za uspešno izlečenje, naročito nakon transplantacije bubrega, nije potrebno posebno naglašavati. Ali jeste dobro znati da zdravi bubrezi svakodnevno pročiste oko 200 litara krvi. Hronična bolest bubrega je obično tiha i nezapažena na vreme, jer se u većini slučajeva ne oseća. Trenutno, u svetu se milion i po ljudi dijalizira, podsetio je predsednik Udruženja RENALIS Zvonko Petrović, iznoseći neveselu medicinsku prognozu da će do 2025. godine za 70 odsto biti veći i broj dijabetičara, što direktno uzrokuje oštećenja bubrega.

Vesti
03.Jul 2020.
Geografski informacioni sistem – ...
Projekat Geografski informacioni sistem (GIS) predstavio ...
30.Jun 2020.
Poziv građanima Loznice za ...
U skladu sa članom 15. Zakona o obnovi nakon elementarne ...
30.Jun 2020.
Ponavljanje izbora za narodne ...
Glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne ...
23.Jun 2020.
Procena štete nakon stabilizacije ...
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, ministar ...
19.Jun 2020.
Loznica dobila projekat za ...
Direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković ...
19.Jun 2020.
Obaveštenje o umanjenju takse za ...
Poštovani, Obaveštavamo vas da su od 6.12.2019. ...