Почетна
ИЗРАДА ПЛАНА РАЗВОЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ ЗА ПЕРИОД ОД  2024 - 2030. ГОДИНЕ

Бања Ковиљача - КРАЉЕВСКА БАЊА

                             


            Градско и познато бањско лечилиште, налази се на десној страни Дрине у подножју Гучева, на 125м надморске висине, 6км југозападно од Лознице. 
            Пронађен археолошки материјал и расположиви историјски подаци указују на дуговремену историју насеља и развијену бањску функцију још у римском периоду. Лековита вода је коришћена за време Римљана и Турака.
            Помиње се 1528. године под именом Ковиљача у нахији Бохорина, а 1847. године у делу Вука Караџића „Географско - статиченско описаније Сербије", као село Ковиљача и истоимени стари град изнад Смрдан - бање, који назив добија по сумпоровитом мирису. Крајем 18. века богатији Турци из Подриња и Мачве долазили су у Бању Ковиљачу на излете. Временом се формирало природно лечилиште под ведрим небом.
            Године 1836. године каптиран је главни извор, те је вода рационално коришћена. Прокопаним каналима исушен је замочварен терен, а већ 1846. године откупљено је земљиште око извора и припремљено за изградњу нових бањских објеката. За даљи развој туризма била је од посебног значаја 1910. година, када је пуштена у промет пруга Шабац - Ковиљача.

            Главни природни и лековити ресурс насеља су лековите воде (минерални и термоминерални извори) и лековито блато - пелоид, са повећаним садржајем натријума, магнезијума, калцијума, хлора, сумпороводоника, угљене киселине и др. Бањска вода припада групи хипотерми (15 - 32оС), а лечи: реуматична обољења, последице прелома руку и ногу, повреде кичменог стуба, посттрауматска стања, лакше лезије централног нервног периферног система, дегенеративни реуматизам зглобова, ишијас и неуралгије, ванзглобни реуматизам, Целебралну парализу код деце, гинеколошка обољења и др.
            Бања Ковиљача је позната по једном од највећих вештачких паркова у земљи (са околном парк - шумом протеже се на 40hа). Бањска дворана „Кур - салон" најлепши је бањски објекат, уједно и симбол бање, отворен 1932. године, под покровитељством краља Александра Карађорђевића. Захваљујући краљевској династији Карађорђевића, бања је позната и као „Краљевска бања", а због природних лепота понела је епитет „Подрињска лепотица". Од осталих објеката посебну вредност имају: сумпорно купатило „Краља Петра Првог", блатно купатило, бањске виле: Београд, Босна, Ковиљача, Херцеговина, Далмација и др. Бања располаже значајним смештајним капацитетима - преко 2500 лежаја у хотелима, одмаралиштима, специјалној болници, бањским вилама и домаћој радиности.
 
     
            У бањи Ковиљачи и њеној околини постоје бројне природне и антропогене вредности. Она представља јединствен и по много чему интересантан туристички пункт и излетничку целину са великим туристичким потенцијалом. Успешност лечења, богатство садржаја и шаролика туристичко - угоститељска понуда и добра саобраћајна повезаност, омогућили су Бањи Ковиљачи изванредне могућности за развој лечилишног, спортско - рекреативног, културно - манифестационог, конгресног, омладинског и излетничког туризма. Све је то условило да Бања Ковиљача буде једна од пет најпосећенијих бања у Србији.

Вести
30.Новембар 2022.
Сви у ланцу борбе против ...
Сви у ланцу борбе против вршњачког насиља
На састанку Актива директора основних и ...
18.Новембар 2022.
Одржана завршна јавна расправа ...
Одржана завршна јавна расправа о новом буџету Лознице
Успешна пракса започета пре десет година да се ...
09.Новембар 2022.
Обележен Дан школа које носе ...
Свечаном академијом у Вуковом дому културе пет ...
09.Новембар 2022.
Градоначелник честитао Лекићу ...
Александру Лекићу, освајачу златне и две ...
08.Новембар 2022.
Заседала радна група за израду ...
Радна група за израду Стратегије и Савет за ...
05.Новембар 2022.
Рад почела зимска служба
Приликом смотре механизације ...